16/12: Tom 9de in kuil van Zonhoven!


Vijfde cross van de Superprestige in de kuil van Zonhoven. Het heeft hier gesneeuwd, dus beginnen de hartjes van de Tom-supporters sneller te slaan. Maar door de eerdere crossen bij junioren en vrouwen vandaag is er overal een paadje vrijgekomen. Veel single-track dus en slechts op enkele plaatsen mogelijk om in te halen.
Tom start op de 2de rij, achter Mathieu van der Poel en Laurens Sweeck en is meteen goed mee weg in het wiel van Mathieu. Als 5de duikt hij het veld in. Het is Tim Merlier die de kopstart nam, maar al snel leidt David van der Poel zijn broer Mathieu naar de kop van de koers. Ook Tom haakt zijn wagentje aan, en na een paar stroken hebben we drie Corendon-Circus crossers op kop! Wow! Ze gaan hard, want meteen wordt al een gaatje op de rest geslagen. Boven aan de kuil zet Tom even voetje aan de grond, de rest achter hem stokt, en voor hem rijden de twee van der Poel's enkele meters weg. Wat een ploegenspel! Mathieu ziet zijn kans en versnelt! Tom en David laten met plezier het gaatje vallen. De andere crossers komen terug bij hen aansluiten. Maar het is wel Mathieu die op kop meteen een grote voorsprong neemt!
Tweede ronde en Mathieu heeft nu al 21 seconden voorsprong op de eerste achtervolgende groep, met onzen Tom! Daar duikt hij alweer de kuil in en rijdt bijna helemaal tot boven! Terwijl begint de rest aan de afdaling. Mathieu gaat hard, héél hard! Tom verliest een paar plaatsen in de achtervolgende groep en komt als 6de door. Het is nu Toon Aerts die het pak leidt en hij gaat ook stevig door. Alleen Wout Van Aert, Lars van der Haar en Jens Adams kunnen aansluiten.
Derde ronde en onzen Tom komt als 8ste door, met een heel pak crossers in zijn rug. Wout van Aert zet zich nu aan de kop van de achtervolgers. Lars en Toon kunnen met hem mee, de rest laat een gaatje. De verschillen worden nu al groot, maar dat is niet belangrijk in deze cross, alleen de plaatsen en punten tellen. Mathieu verzwakt niet op kop, integendeel, zijn voorsprong is al 38 seconden op Wout Van Aert.
Vierde ronde en wat Wout Van Aert op kop van de eerste achtervolgende groep ook probeert, hij komt geen meter dichter. De voorsprong groeit naar 41 seconden! Tom komt nu als 9de door in een grote groep op exact 1 minuut.
Vijfde ronde en Mathieu heeft nu de cross al bijna gewonnen! Zijn voorsprong is nog altijd 36 seconden op Wout Van Aert, die nu de andere achtervolgers losgeslagen heeft. Daarachter vallen ook gaten. Tom is teruggevallen tot de 11de plaats, in het wiel van Kevin Pauwels. In de kuil komt Toon Aerts terug bij Wout Van Aert aansluiten. De drie sterkste crossers van het moment rijden weer op kop. Daarachter wordt gestreden voor de andere ereplaatsen.
Zesde ronde en de voorsprong is nu stabiel op 37 seconden. Tom is nog altijd 11de in een grote groep op meer dan anderhalve minuut. Komaan Tom, doorzetten! Achter hem maakt Quinten Hermans een stevige buiteling in de kuil. Die ziet even sterretjes.
Zevende ronde en Mathieu heeft alles meer dan onder controle. Wout Van Aert en Toon Aerts leggen zich bij de feiten neer op 48 seconden. Lars van der Haar komt als 4de door, Michael Vanthourenhout als 5de. Tom rijdt nog steeds in het wiel van Kevin Pauwels en Joris Nieuwenhuis op de 11de plaats.
Achtste ronde en terwijl Mathieu al terug in het veld is, ronden de anderen de laatste bochten op het einde van het parcours. Een voorsprong van bijna een volle minuut! Wat een kampioen! De groep met onzen Tom neemt nu afstand van de andere crossers. De tweede schifting in de cross wordt gemaakt.
Negende ronde en Wout Van Aert zet Toon Aerts onder druk. Weliswaar op een minuut achter Mathieu van der Poel, die als een metronoom en zonder enig foutje de rondes afhaspelt. Oeps, toch één foutje, even onderuit in een bocht, maar snel terug op de fiets en verder. In dezelfde bocht staat Toon Aerts even later ook stil, stukken aan de fiets. Dus wordt Wout Van Aert tweede in deze cross.
Tiende en ereronde voor Mathieu van der Poel. Wat een kampioen! Wout komt alleen als 2de door op 40 seconden. Toon met een nieuwe fiets op 1'17". Achter hen strijden de anderen nog voor een goede plek en onzen Tom geeft nog een keer alles en wordt 9de. Net genoeg om zijn 5de plaats in het klassement van de Superprestige te behouden. Daarin leidt natuurlijk Mathieu van der Poel, met het maximum van de punten!

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u00'33"
2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 43"
3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'35"
4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 2'03"
5. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'22"
6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'24"
7. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'28"
8. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 2'48"
9. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'53"
10.Michael Vantourenhout (Marlux-Bingoal), op 3'09"

15/12: Tom mooi 8ste in de Scheldecross in Antwerpen!


Scheldecross in Antwerpen, de 4de wedstrijd van de DVV-trofee, op het strand van Sint-Anneke op de Linkeroever. Ondertussen een echte klassieker in de kalender en voor de meeste crossers de start van de tweede helft van het cross-seizoen. Veel van hen hebben twee of zelfs drie weken stage achter de rug in Spanje. Benieuwd wie daar het beste van terugkomt en of Wout Van Aert net als vorig seizoen een stap vooruit kan zetten en korter bij Mathieu van der Poel kan aansluiten, of zelfs winnen? Tom ging niet op stage en trainde tussen de wedstrijden door thuis. Hij verdedigt hier in het Scheldezand zijn knappe 6de plaats in het klassement van de DVV-trofee.
Tom start op de 2de rij achter Lars van der Haar en Laurens Sweeck. Blitsstart van Mathieu maar het laat wel Toon Aerts als eerste het veld in duiken. Tom is redelijk weg en gaat als 10de het veld in. Hij probeert op de enkele plekken waar het kan op te schuiven. Op kop gaat het meteen héél hard. Toon Aerts, leider in het klassement, neemt iedereen op sleeptouw. Mathieu kort op het wiel met Michael Vanthourenhout achter zich. Lang wacht Mathieu niet, naast de Schelde gaat hij over Toon en meteen gaat het tempo omhoog! De rest hapt naar adem en probeert aan te klampen. Alleen Toon Aerts slaagt daarin, Michael Vanthourenhout laat een gaatje.
Tweede ronde en Mathieu en Toon hebben 5 seconden op de eerste achtervolger: Wout Van Aert. Tom komt als 9de door op 23 seconden. Op kop wordt de spanning opgedreven, met de boni-seconden in het zicht. Toon Aerts pakt met een stevige inspanning de volle buit, Mathieu pakt 10 seconden. Achter die twee ook een duo: Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout, op 9 seconden. Daarachter komt alles terug samen, en onzen Tom gaat stevig door in die groep. Op kop komen Wout en Michael terug bij Toon en Mathieu aansluiten! Even temporiseren?
Derde ronde en met de koude wind in de neus hebben de vier koplopers 7 seconden op de eerste achervolger: Laurens Sweeck. Tom komt als 9de door, op een kleine halve minuut. Vooraan neemt Michael Vanthourenhout de kop, en hij zet de anderen onder druk! Wout Van Aert laat een klein gaatje. Laurens Sweeck komt korter en sluit aan bij de kop! Kort daarachter Corné van Kessel, Lars van der Haar, en onzen Tom! Op kop gaat Mathieu nu stevig door, met de finish in zicht. Sweeck lost opnieuw.
Vierde ronde en Mathieu duikt met Wout Van Aert in zijn wiel het veld in. Tom volgt op 18 seconden als 8ste. Op kop geeft Mathieu nu volle gas, Wout laat enkele meters. Dat worden er tien, twaalf, twintig. Wout vraagt met de mond ver open Toon Aerts om over te pakken. Die zet alle zeilen bij en probeert terug naar Mathieu te rijden. Achter hen worden de gaten groter natuurlijk, Michael Vanthourenhout als 4de, Laurens Sweeck als 5de. De drie koplopers zijn nog in één shot te vangen. Alles is nog mogelijk. Lang geleden dat we zo'n spanning zagen in de cross. Maar lang duurt dat niet, na de zandstrook is de pijp even uit bij de achtervolgers. Mathieu rijdt verder weg.
Vijfde ronde en Mathieu heeft 14 seconden op de eerste achtervolgers, waar nu Michael Vanthourenhout ook is komen aansluiten. Tom komt als 8ste door op 38 seconden met twee Nederlanders voor zich: Corné van Kessel en Lars van der Haar. Sterk Tom! Onder de boog is de voorsprong van Mathieu opgelopen tot 21 seconden. Is hij definitief weg? Achter hem komt nu ook Laurens Sweek terug, we hebben vier achtervolgers, met daarachter onzen Tom met de Telenet-Fidea-Nederlanders.
Zesde ronde, bijna halfcross, want we rijden vandaag maar liefst 11 rondes! Mathieu heeft 26 seconden voorsprong op Wout, Michael en Toon. Laurens Sweeck kort daarachter. Tom, Lars en Corné komen door op 59 seconden en achter hen de grote leegte. Aan de tijdsboog kijkt Toon Aerts achterom: "Verlies ik hier het klassement?" lijkt hij te denken. Mathieu rijdt een halve minuut voor hem uit. En die laat niet na om de show voor het publiek te verzorgen! Waar het kan, springt hij als een hinde over de heuveltjes! Achter hem beginnen de anderen de eerste foutjes te maken. Het zand is voor iedereen lastig, behalve voor Mathieu.
Zevende ronde en de voorsprong is opgelopen tot 42 seconden! Dat wordt nog spannend voor het klassement! Tom komt met zijn groepje door op 1'13". Kevin Pauwels volgt op een halve minuut als 9de. In Tom's groepje vindt Lars van der Haar zijn moment gekomen. Maar Tom laat hem niet wegrijden!
Achtste ronde, wat gaat het snel in deze cross. Mathieu blijf gas geven, en heeft nog altijd 38 seconden op Wout Van Aert, die nu de anderen onder druk zet. Laurens Sweeck, al lang aan de rekker, lost nu definitief.
Negende ronde en Mathieu met de armen plat op het stuur. Nog eens doorgeven en seconden pakken! En ja, hoor hij rijdt opnieuw verder weg: 41 seconden op Wout en Toon. Michael Vanthourenhout is nu ook gelost. Laurens Sweeck volgt al op een minuut. De tijdsverschillen zijn uitzonderlijk groot in deze zandcross. Vooraan blijft Mathieu van jetje geven, de stage heeft hem duidelijk deugd gedaan.
Tiende en voorlaatste ronde en terwijl Mathieu terug het veld in duikt komen de anderen net uit de laatste zandstrook. De voorsprong is 52 seconden. Achter hem kleeft Wout Van Aert aan het wiel van Toon Aerts. Achter hen doet onzen Tom nog altijd mee voor de 6de plaats. Met de mond ver open komt hij door aan de finish in het wiel van Corné en Lars.
Elfde en laatste ronde en de voorsprong is opgelopen tot meer dan een minuut! En Mathieu wil er nog wat bij doen, hij temporiseert niet. Ver achter hen zit onzen Tom nog altijd mooi het wiel van Corné en Lars. Wacht hij zijn moment af, in de laatste ronde? Helaas, dat zit er niet meer in. Het is Corné van Kessel die nog het meest over heeft en naar de 6de plaats sprint, voor Lars van der Haar. Na een sterke wedstrijd wordt onzen Tom mooie 8ste, weliswaar op bijna drie minuten van de winnaar, zijn ploegmaat Mathieu van der Poel.
Mathieu komt door zijn supersterke wedstrijd tot op 57 seconden in het klassement van de DVV-trofee. Onzen Tom verstevigt daarin zijn 6de plaats.

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 58'57"
2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 1'02"
3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'04"
4. Michael Vantourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'33"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'54"
6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'42"
7. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 2'44"
8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'57"
9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 3'46"
10. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 3'47"

9/12: Tom heeft een offday in de Druivencross in Overijse!


Druivencross in Overijse, de jaarlijkse afspraak op de Tenotsberg op een prachtig klassiek parcours. De Moeder Aller Crossen volgens velen, het mooiste parcours van allemaal volgens anderen. Dit jaar de 81ste editie van deze oercross! In ieder geval onbegrijpelijk dat hier de toppers opnieuw niet aan de start komen. Zij verkiezen hun veilige stage in warmere oorden. Wel aan de start: Onzen Tom, Toon Aerts, Lars van der Haar en de gisteren nog zieke Michael Vanthourenhout, samen met de andere crossers die gisteren in Essen de cross maakten. Voor het eerst dit seizoen echte modder op een groot stuk van het parcours, waar het kiezen is tussen fietsen en lopen, en soms gewoon echt lopen. Voor de rest echter intervalcross hier, met voortdurend klimmen en dalen. Topfavoriet is Toon Aerts, die houdt van de modder en die hier zijn kracht kwijt kan. Onzen Tom, die heeft vooral plezier in dit parcours: "Lekker sporen in de modder trekken en eindelijk nog eens echte cross!"
Start, Tom op de 2de rij achter Michael Vanthourenhout en Tim Merlier. Meteen de Tenotsberg op recht op de pedalen en dan de afdeling in het veld, Tom als 10de. Op kop is het meteen Toon Aerts die het tempo aangeeft. David van der Poel meteen op zijn wiel met Tim Merlier achter zich. Terug op het een stukje hard pakt David de kop over. Die voelt zich duidelijk goed vandaag. Tom daarentegen verliest enkele plaatsen en komt als 16de door. Op kop gaat David van der Poel hard door! Enkel Toon Aerts kan zijn wiel houden. Op enkele meters volgt Marcel Meisen met Corné van Kessel in zijn wiel.
Tweede ronde en David en Toon hebben 5 seconden op Marcel Meisen. Op 30 seconden komt onzen Tom door met Kevin Pauwels in zijn wiel. Zij zitten ver, heel ver. Kunnen ze nog terugkomen? Het zal echter niet stilvallen op kop. Daar geeft nu Michael Vanthourenhout het tempo aan. Toon Aerts meteen op zijn wiel en die twee pakken een klein gaatje op de rest. Oeps, even een schuiver van Toon Aerts, maar snel sluit hij terug aan. Ver achter die twee komt onzen Tom als 17de door, vechtend tegen zichzelf. Vooraan sluit David van der Poel opnieuw bij de kop aan. Hij brengt in zijn spoor Corné van Kessel en Jim Aernouts mee.
Derde ronde en we hebben drie koplopers, die er op de Tenotsberg snel zes worden. Tom rijdt nog altijd in de buurt van Kevin Pauwels op ruime afstand, rond de 15de plaats. Op kop valt Jim Aernouts en we hebben nog vier leiders: Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, David van der Poel en Corné van Kessel. Als Toon op zijn beurt een slipper maakt sluit ook Marcel Meisen opnieuw aan, met Tim Merlier in zijn wiel. De foutjes bepalen hier mee de cross.
Vierde ronde en als Toon Aerts op kop nog eens doortrekt moeten er opnieuw een paar crossers af, enkel Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel kunnen bij Toon aansluiten. David van der Poel volgt op enkele meters maar houdt de koplopers in het vizier. Achter die vier worden de gaten groter. Toon Aerts voelt zijn moment gekomen en versnelt nog een keer en meteen zit hij alleen op kop. Ploegmaat Corné van Kessel is de eerste achtervolger op 5 seconden.
Vijfde ronde en we zijn halfkoers. Terwijl de mannen in de post alle zeilen bijzetten, rijdt Toon Aerts op kop verder weg. Achter hem klitten Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout en Marcel Meisen samen, maar ze komen niet terug dichter. De voorsprong van Toon Aerts is al een halve minuut.
Zesde ronde en Toon Aerts lijkt nu al gewonnen spel te hebben. Op 40 seconden komen zijn eerste achtervolgers door, waar Marcel Meisen nu het tempo aangeeft. Terwijl Kevin Pauwels bij een terugvallende David van der Poel aansluit, blijft onzen Tom ver achterin de cross rondrijden.
Zevende ronde en de voorsprong van Toon Aerts is nog altijd 35 seconden. Michael Vanthourenhout geeft nu wel vol gas en heeft de andere achtervolgers losgeslagen. Kevin Pauwels komt knap door als 7de in het wiel van Lars van der Haar, terwijl Daan Soete uit de cross stapt. De achervolgers van Toon Aerts beginnen door de vermoeidheid foutjes te maken en Michael Vanthourenhout lijkt op weg naar de 2de plaats.
Achtste en laatste ronde en Toon Aerts rijdt zonder fout na een sterke wedstrijd naar een knappe zege. Achter hem is Kevin Pauwels na een slechte start nu al opgeschoven naar de 5de plaats, met Lars van der Haar in zijn wiel. En onzen Tom, die finisht na een offday als 13de op meer dan drie minuten.

1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'44"
2. Michael Vantourenhout (Marlux-Bingoal), op 28"
3. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 47"
4. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'06"
5. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 1'18"
6. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'38"
7. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 2'10"
8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'21"
9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 2'32"
10. David van der Poel (Corendon-Circus), op 2'44"

8/12: Tom 5de in de Brico-cross in zijn Essen!


Cross in Essen, Tom's eigen gemeente, en dus jaarlijkse afspraak voor alle supporters! En Tom, goed op dreef in de voorbije crossen, start hier vandaag met nummer 1! Na een hele dag regen gisteren ligt het parcours er al bij al nog droog bij. Slechts op één plaats een beetje modder. Het zal dus hard gaan.
Start en Tim Merlier is het snelste weg. Van Tom eerst geen spoor... Hij heeft zijn start compleet gemist en gaat pas als 13de het veld in. Maar hij herstelt snel en gaat de eerste bochten door als 6de. Vooraan blijft Tim Merlier een hele ronde het tempo aangeven. Tom gebruikt zijn eerste cartouche en schuift op naar de 4de plaats.
Tweede ronde en nadat even David van der Poel zijn neus aan het venster steekt, is het opnieuw Tim Merlier die op kop gaat. Het tempo gaat omhoog. Jim Aernouts zet zich in Tim's wiel. Tom volgt als 6de in het lange lint crossers. Daarin wordt gevochten voor de plaatsen! Even zakt Tom terug naar de 8ste plek. Aan de finish komt hij door als 10de in het wiel van Kevin Pauwels.
Derde ronde en we hebben zeven koplopers, op korte afstand gevolgd door een groepje met onzen Tom. Bij die koplopers is het nu Jim Aernouts die de debatten leidt. Laurens Sweeck volgt gezwind in zijn wiel. Op kop gaat het blijkbaar niet hard genoeg want alles komt terug bij elkaar! Even toch, want opnieuw rijden een paar crossers weg van de rest: Jim Aernouts, Gianni Vermeersch, Laurens Sweeck en Daan Soete. De anderen met onzen Tom op de 11de plaats moeten een gaatje laten.
Vierde ronde en de vier koplopers hebben 5 seconden voorsprong op de eerste achtervolger, David van der Poel. Kevin Pauwels volgt als 6de op 10 seconden. Vooraan gaat Laurens Sweek aan kop en het tempo schiet omhoog! Net op het moment dat David van der Poel komt aansluiten bij de koplopers rijdt vooraan Laurens Sweeck weg! En Tom, die zit te ver om te reageren, op de 10de plaats. Al snel heeft Laurens Sweeck 8 seconden voorsprong.
Vijfde ronde en achter Laurens Sweeck een groep met zeven crossers en nog wat verder onzen Tom. Maar lang duurt die situatie niet, want de eerste achtervolgers vallen over elkaar in een bocht, en Tom kan terug aansluiten. Een nieuwe kans? Voor hem is Kevin Pauwels aan de val ontsnapt en hij rijdt met David van der Poel weg van de andere achtervolgers. Laurens vergroot ondertussen zijn voorsprong tot 15 seconden. Achter hem loopt alles terug samen...
Zesde ronde en Tom lijkt zijn tweede adem gevonden te hebben. Hij sprint vlot over de hoge balkjes en schuift op naar de 5de plaats, in een grote groep achtervolgers die strijden voor de 2de plaats. Voor hen heeft Laurens Sweeck al wel een voorsprong van een halve minuut. Tom schuift op naar de kop van de achtervolgers, met David van der Poel in zijn wiel. Maar Laurens rijdt verder weg en achter Tom komen een aantal andere crossers terug aansluiten.
Zevende ronde en de voorsprong van Laurens Sweeck is al 36 seconden. Die lijkt de cross in zijn zak te hebben. Achter hem wordt nog verbeten gestreden om de andere podiumplaatsen. even lijkt het dat Corendon-Circus met onzen Tom en David aan het kortse eind zullen trekken, maar dan nemen de Telenet Fidea Lions Jim Aernouts en Thijs Aerts over.
Achtste ronde en Laurens Sweeck rijdt nog verder weg! Wat is die sterk vandaag! Zijn voorsprong is als 47 seconden. Achter hem een grote groep van negen crossers, met onzen Tom. Die rijdt echter achterin deze groep, aanklampend. Op kop trekt Thijs Aerts stevig door! Enkel Gianni Vermeersch, Tim Melier en David van der Poel kunnen mee in zijn wiel. Tom, op de 7de plaats, lost.
Negende en laatste ronde en Laurens heeft gewonnen spel en rijdt onbedreigd naar zijn tweede zege van het seizoen. Achter hem sprinten Jim Aernouts, Gianni Vermeersch en David van der Poel voor de 2de plaats. Even lijkt het dat onzen Tom nog kan terugkomen om mee te doen voor het podium, maar finaal moet hij de anderen toch laten rijden. Na een hele cross achtervolgen finisht Tom uiteindelijk als 5de.
Een beetje ontgoocheld, Tom, en ook de supporters. Morgen is er weer een kans, in Overijse!

1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), in 1u00'15"
2. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 19"
3. David van der Poel (Corendon-Circus), op 19"
4. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 27"
5. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 30"
6. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 33"
7. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 37"
8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 58"
9. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 1'06"
10. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'54"

2/12: Tom 5de in de Zilvermeercross in Mol!


Zilvermeercross in Mol, de traditionele afspraak in het zand van de Kempen, een parcours naar Tom's hart, met mooie hindernissen en slingeren tussen de bomen. Kan hij een even goede prestatie als gisteren neerzetten, of nog beter doen? 't Zal lastig worden, want voor de start gaf hij al aan zich niet al te best te voelen. Hopelijk speelt er geen ziekte op in deze fase van het seizoen...
Start en de jonge Nederlander Sieben Wouters is het snelste uit de startblokken. Meteen zit het peloton op een lang lint. Daar is de eerste zandstrook en Dieter Sweeck neemt de kop over. Het gaat meteen hard. David van der Poel, winnaar van vorig jaar, en Thijs Aerts zitten ook mee voorin.
Tweede ronde en Thijs Aerts voor nu het commando op kop van negen crossers, die al afstand genomen hebben van de rest. Tom zit helemaal achterin de kopgroep en moet een paar meters laten. Op kop plaatst Corné van Kessel een eerste demarrage. Achter hem doen zijn ploegmaats van Telenet Fidea het afstopwerk. David van der Poel ziet het gevaar en wringt zich naar voor bij de achtervolgers.
Derde ronde en Corné heeft nog altijd een kleine voorsprong op de groep achtervolgers, met daarbij nog altijd onzen Tom. Maken die van Telenet Fidea er een ploegenspel van? Ze rijden in ieder geval niet mee in de achtervolging. Maar David lijkt sterk vandaag en rijdt het gaat toch terug dicht. Op het zandstrand gaan Jim Aernouts en Corné van Kessel er echter opnieuw vandoor, opnieuw moet David aan de slag. En onzen Tom, die moeit zich niet met de debatten, maar haakt wel zijn wagentje aan. Vijfde ronde en we hebben twee duo's vooraan: Op kop onzen Tom met Corné van Kessel en kort achter hen Jim Aernouts en David van der Poel. Dus twee keer Telenet-Corendon! Op 10 seconden volgt Thijs Aerts als vijfde. Het ziet er goed uit voor onzen Tom! David en Jim lopen terug in we hebben opnieuw vier leiders. Op het strand lijkt Tom zijn minder gevoel bij de start even vergeten. Met een paar stevige lenderukken zet hij zich aan kop en pakt een klein gaatje. David maakt een klein foutje en moet even de rol lossen. Daar is de betonbalk en Tom springt! Jim Aernouts en Corné van Kessel zitten hem kort op de hielen. We zijn halfcross.
Zesde ronde en Tom komt samen door met Corné en Jim. Op 10 seconden volgt David van der Poel met Thijs Aerts in zijn wiel. Vooraan zit Tom in de tang. Als Corné van Kessel nog eens versnelt, laat Jim Aernouts het gat vallen. Tom wordt in de fout gedwongen en moet ook een paar meter laten. We weten snel wat er aan de hand is: Net op het moment dat Tom goed en wel op kop zat, rijdt het vooraan lek! Corné van Kessel rijdt daardoor vooraan weg en pakt al snel een halve minuut.
Zevende ronde en Corné van Kessel heeft 14 seconden op het trio Thijs Aerts, Jim Aernouts en David van der Poel. Tom volgt op een kleine halve minuut, met een nieuwe fiets. Kan hij nog zijn tweede adem vinden en terug aansluiten? Nog drie rondes. Vooraan zit Corné natuurlijk in een zetel, met twee ploegmaats achter zich die David van der Poel onder controle houden.
Achtste ronde en Corné van Kessel rijdt verder weg van de rest, zijn voorsprong is 20 seconden. Achter hem rukt Jim Aernouts zich los van de andere achtervolgers. Ook Thijs Aerts zit nu alleen, met kort achter hem David van der Poel met onzen Tom terug in zijn wiel! Op kop toont Corné van Kessel zijn kracht en rijdt helemaal naar boven op de zandhelling!
Negende en laatste ronde en Corné van Kessel rijdt onbedreigd naar de zege. Plaats twee en drie lijken ook al vast te liggen, voor Jim Aernout en Thijs Aerts, tenzij één van hen nog pech heeft natuurlijk. Een volledig Telenet Fidea podium, dat was ook alweer een hele tijd geleden. Tom volgt wat verder met David van der Poel in zijn wiel, strijdend voor de vierde plek. Die gaat uiteindelijk naar David en onzen Tom wordt net als gisteren 5de.

1. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), in 1u01'24"
2. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 24"
3. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 43"
4. David van der Poel (Corendon-Circus), op 1'11"
5. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'11"
6. Sieben Wouters (NED; Creafin-Tuv Sud), op 1'11"
7. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'18"
8. Yannick Peeters (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'15"
9. Victor Vandebosch (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'17"
10. Jarno Liessens (Creafin-Tuv Sud), op 2'17"

1/12: Tom 5de in de Grote Prijs van Hasselt!


Een weekend zonder klassementscrossen, dus blijven heel wat crossers op hun stage in het Zuiden, ondermeer Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, Toon Aerts en Laurens Sweeck. Niet zo onzen Tom, die de organisatoren hier in Hasselt een hart onder de riem steekt. Ondanks de regen kunnen de crossers overal rijden. Veel bochten, dat wel en door de regen ligt het parcours er behoorlijk zwaar bij.
Tom mag nog eens op de eerste rij starten en gaat als 5de het veld in. Kopstart is voor Kevin Pauwels, direct gevolgd door Tim Merlier. Meteen pakken die twee een klein gaatje. Tom schuift op en gaat samen met ploegmaat David van der Poel achter de twee koplopers aan. Die gaan stevig door maar Tom verliest ze niet uit het oog. David gaat mee in Tom's wiel en ook Eli Iserbyt sluit aan. Daarachter al een klein gaatje.
Tweede ronde en we hebben vijf koplopers, met onzen Tom! Kevin Pauwels houdt het tempo heel hoog en Eli Iserbyt laat een paar meters. Ook onzen Tom moet alle zeilen bijzetten om aan het wiel te blijven.
Derde ronde en Kevin Pauwels en Tim Merlier hebben 3 seconden op onzen Tom, David van der Poel en Eli Iserbyt. Oeps, een klein foutje van onzen Tom en hij moet de kopgroep even lossen. Komaan Tom! Tim Merlier overkomt hetzelfde. Het is Eli Iserbyt die nu op kop alle zeilen bijzet. David van der Poel en Kevine Pauwels kunnen mee. Tom volgt op enkele meters.
Vierde ronde en Tom heeft 4 seconden achterstand op de drie koplopers. Corné van Kessel, winnaar van vorig jaar, komt bij Tom aansluiten. Tom rijdt knap door de zandbak en sluit aan bij de kop. Maar net op dat moment gaat Kevin Pauwels er vooraan opnieuw vandoor. David van der Poel reageert en neemt de rest mee op sleeptouw. Kevin Pauwels geeft alles en pakt twintig meter. Tom laat een klein gaatje op de andere achtervolgers.
Vijfde ronde en Kevin heeft 9 seconden op de eerste achtervolgers. Tom komt door op 17 seconden als 6de. Op kop gaat Kevin Pauwels hard door. Zijn voorsprong wordt groter. Achter hem komen de achtervolgers dichter bij elkaar, Tom kan samen met David van der Poel terug aansluiten.
Zesde ronde en Kevin heeft 20 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers met onzen Tom. Daar bepaalt Jens Adams het tempo. Meer nog, Jens rijdt weg van de rest.
Zevende ronde en Kevin Pauwels heeft 23 seconden voorsprong op Jens Adams. David, Corné en Eli voglen op 34 seconden, en dan volgt onzen Tom op 38 seconden. Kan hij nog terugkomen en meedoen voor het podium?
Achtste ronde en Kevin heeft nog steeds 23 seconden voorsprong. In de achtervolging heeft Tom de steun gekregen van ploegmaat David van der Poel. En Marcel Meisen komt ook terug uit de achtergrond. De gaten worden groter achter Kevin. Tom en David doen er wel alles aan om terug bij de crossers voor hen, Corné van Kessel en Eli Iserbyt, aan te sluiten.
Negende ronde en het lijkt erop dat Kevin Pauwels zijn eerste zege van het seizoen gaat halen. Zijn voorsprong is nog altijd 24 seconden op Jens Adams. Corné en Eli volgen op 44 seconden, Tom en David op 50 seconden. Eli rijdt weg weg van Corné en lijkt op weg naar de derde plaats.
Tiende en laatste ronde en het wordt een ereronde voor Kevin Pauwels. Jens Adams komt door op 23 seconden. Ze rijden precies even hard. Maar Jens moet wel nog alle zeilen bijzetten om de aanstormende Eli Iserbyt af te houden. Tom komt door op 50 seconden en heeft nog een goed tempo! Hij komt bij Corné van Kessel aansluiten en neemt meteen over. Tom rijdt nog een sterke laatste ronde en finisht mooi als 5de, in het wiel van ploegmaat Marcel Meisen.

1. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), in 1u02'20"
2. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 17"
3. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 26"
4. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 31"
5. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 35"
6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'01"
7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'06"
8. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'13"
9. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 1'13"
10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'34"

25/11: Tom na een hele cross inhalen 11de in het zand van Koksijde!


Vijfde wedstrijd van de Wereldbeker, de Duinencross in Koksijde. Zand, zand en nog een zand. Volgens sommigen de zwaarste cross van het seizoen. Zeker door het droge weer ligt het zand er heel los bij. Tom heeft de hele week getraind in het zand van de Kalmthoutse Heide. Hopelijk levert dat op. Maar techniek en kracht zijn hier niet het enige. Je kan ook gewoon pech hebben, zoals Tom op het BK vorig jaar. Favoriet is natuurlijk Mathieu van der Poel, man in vorm, maar Wout Van Aert, zandspecialist zal zeker weerwerk bieden.
Tom start centraal op de 3de rij, door zijn 20ste plaats in de UCI-ranking. Start en Lars van der Haar is het snelste weg, Mathieu meteen in zijn wiel. Tom wordt weggedrumd en zit ver, op de 27ste plaats... Dat wordt terugvechten! Vooraan pakt Mathieu de kop snel over. Meteen een hoog tempo. Lars van der Haar gaat mee in zijn wiel, Wout Van Aert laat na een eerste tuimeling een klein gaatje. Mathieu rijdt op kop weg van Lars van der Haar, nu al! Hij rijdt een paar kilometer per uur sneller dan de rest. Meteen een gat van 20 à 25 seconden! Wout Van Aert volgt al op 40 seconden.
Tweede ronde en Mathieu lijkt nu al gewonnen spel te hebben. Lars van der Haar komt als 2de door op 16 seconden. Tom is opgeschoven naar de 20ste plaats. Komaan Tom! Vooraan toont Mathieu al zijn kunsten in het zand. Spoor of geen spoor, Mathieu rijdt er doorheen! Achter hem de hele Telenet-Fidea ploeg, wiel in wiel. Wout Van Aert schuift op naar de 6de plaats.
Derde ronde en de achtervolgers zien Mathieu niet meer rijden. Zijn voorsprong is gegroeid tot 29 seconden. Toon Aerts komt als 2de door met Corné van Kessel in zijn wiel. Tom komt door in een grote groep op de 18de plaats. Hij is Jim Aernouts en Tim Merlier voorbij gegaan. Toon Aerts schudt Corné van Kessel van zich af, en die krijgt Wout Van Aert en Lars van der Haar in zijn wiel.
Vierde ronde en terwijl Mathieu de meet over rijdt, zet Wout Van Aert zich op kop van de achtervolgers, op 37 seconden. Nog zes rondes te gaan. En onzen Tom komt door als 15de, weer een paar plekken opgeschoven! Komaan Tom! Wout Van Aert heeft zijn tempo gevonden en probeert samen met Toon Aerts de achterstand te beperken. Tom haalt nog meer crossers in, hij is nu 13de in het wiel van Joris Nieuwenhuis en Quinten Hermans.
Vijfde ronde en Wout heeft nog niets van de voorsprong kunnen afdoen, nog steeds 37 seconden. Hij rijdt wel weg van Toon Aerts, dat wordt nog spannend voor de Wereldbeker! Tom blijft goed gaan en is al opgerukt naar de 11de plaats! Sterk Tom! De vijfde in de cross, Laurens Sweeck rijdt maar 20 seconden voor Tom uit! De cross is nog lang...
Zesde ronde en Mathieu heeft nu alleen nog Wout Van Aert achter zich, op 44 seconden. Achter Wout volgt Toon Aerts op grote afstand, dan Lars van der Haar. Dan een groepje met Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Daan Soete en Corné van Kessel. En dan de groep met onzen Tom, vechtend voor een plek bij de eerste 10.
Zevende ronde en Wout doet er alles aan om Toon van zich af te houden, op ruime achterstand van Mathieu van der Poel. Toon volgt op 10 seconden van Wout. Tom komt als 11de door met Kevin Pauwels en Joris Nieuwenhuis. Het groepje voor Tom met Laurens Sweeck en Corné van Kessel heeft 26 seconden voorsprong.
Achtste ronde, nog twee te gaan voor de eenzame Mathieu van der Poel, met 36 seconden achter hem Wout Van Aert. Dieseltrein Kevin Pauwels rijdt weg uit het groepje met onzen Tom. Ook Joris Nieuwenhuis vindt zijn tweede adem. Komaan Tom, niet afgeven! Hij rijdt alleen op de 11de plaats. Mathieu verzorgt ondertussen op kop de show. Op één wiel van het ene spoor in het andere.
Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege, na alweer een magistrale cross! Tom nog steeds 11de met kort voor zich Kevin Pauwels en Joris Nieuwenhuis. Kan hij hen nog bijhalen, of zit hij na al zijn inspanningen op de juiste plaats? Tom komt nog op het wiel van Joris en Kevin, maar dringt niet meer aan en finisht als 11de, na een hele cross inhalen! Goed gedaan Tom!
In het klassement van de Wereldbeker stijgt Tom ook één plek, naar de 11de plaats. Mathieu komt ook de Top 10 binnen, op de 7de plaats. En, Mathieu neemt na drie maanden terug de koppositie over van Wout Van Aert in de UCI-ranking!

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u04'13"
2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 25"
3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 48"
4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'45"
5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'18"
6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'22"
7. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'26"
8. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 2'37"
9. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'40"
10. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'40"

24/11: Tom 9de in de Ambiance-cross in Wachtebeke!


Een nieuwe cross hier in het Provinciaal Domein Puyenbroek in Wachtebeke, de Ambiance-cross, georganiseerd door Jurgen Mettepenningen, dus zijn Marlux-Bingoal brigade zal moeten uitpakken vandaag. Het publiek is talrijk opgekomen en moest maar 5 euro inkom betalen! Tom voor de start: "Ja, veel supporters hier. Ik hoop dat deze cross de volgende jaren blijft en echt van de grond komt!" Maar liefst 61 crossers aan de start, prof en beloften. Zal er met de handrem op gecrosst worden, met de zware Wereldbekercross in Koksijde morgen voor de boeg?
Tom start nog altijd op de 2de rij, achter Wout Van Aert en Toon Aerts. Na het gewring na de start gaat hij als 11de het veld in. Kopstart is voor ploegmaat David van der Poel, die zijn broer Mathieu in zijn wiel meeneemt. Wout Van Aert volgt op de 3de plek. Tom schuift als snel op naar de 8ste plaats. Oeps, een haakse bocht en Eli Iserbyt, ook goed gestart, zet een schoudertje en Gianni Vermeersch gaat tegen de grond... Op kop neemt David van der Poel de hele eerste ronde voor zich.
Tweede ronde en Eli Iserbyt gaat resoluut aan kop. Wout Van Aert duikt in zijn wiel, met Mathieu van der Poel achter zich. Tom blijft zich achterin de kopgroep verschuilen. Spaart hij wat voor morgen? Halverwege deze ronde pakt Michael Vanthourenhout over op kop en het tempo gaat omhoog! Wout Van Aert meteen weer op het wiel. Daar zijn de balkjes, die liggen hoog vandaag, en... Mathieu van der Poel valt!
Derde ronde en Eli Iserbyt en Wout Van Aert hebben een klein gaatje op Mathieu. Die jaagt en de andere crossers achter hem, met onzen Tom, klampen aan. Mathieu rijdt zich snel los van de andere achtervolgers en sluit vooraan terug aan. Sterk! Net op dat moment gaat Wout Van Aert vanachter de rug van Eli keihard door, Mathieu moet opnieuw alle zeilen bijzetten om het wiel van de Wereldkampioen te houden. Gianni Vermeersch volgt op enkele meters op een knappe 4de plek. Tom zit achteraan in de grote groep daarachter, in het wiel van David van der Poel.
Vierde ronde en heel even temporiseren de koplopers, Tom's groep komt door op slechts 6 seconden! Michael Vanthourenhout geeft nu het tempo aan, wacht hij op ploegmaat Eli Iserbyt die op komst is? Ja, en als Eli samen met Toon Aerts komt aansluiten bij de kop gaat het tempo weer omhoog. Tom nog altijd in de eerste groep achter de koplopers, maar de verschillen worden groter.
Vijfde ronde en de achterstand van Tom op de koplopers is 11 seconden. Vooraan gaat Eli Iserbyt samen met ploegmaat Michael Vanthourenhout aan kop en even pakt Eli een gaatje. Mathieu van der Poel ziet het gevaar en gaat over Michael en zit snel terug in het wiel van Eli Iserbyt. Meer nog, hij gaat er meteen over! De eerste keer in deze cross dat Mathieu op kop komt! Meteen jaagt hij het tempo omhoog! De enige die zijn wiel probeert te houden is Michael Vanthourenhout, net als onze Tom vorige week, maar Michael moet wel enkele meters laten. Het gaat heel hard! Gelukkig zijn daar de balkjes, Mathieu loopt, Michael springt er gezwind over en zit weer op het wiel.
Zesde ronde en de twee koplopers hebben enkele seconden op de eerste achtervolgers: Wout Van Aert, Eli Iserbyt en Gianni Vermeersch. Toon Aerts is opnieuw gelost. Hij droomt al van Koksijde. Net als Laurens Sweeck en Daan Soete, die hier zelfs niet aan de start kwamen. Mooi drama op kop: Achter elke bocht moet Michael Vanthourenhout terug een paar meter dichtrijden op Mathieu van der Poel. Hoelang kan hij dat volhouden?
Zevende ronde en Mathieu heeft 1 seconde voorsprong op Michael Vanthourenhout, slechts een paar meters. Maar die ene seconde worden er als snel 3, 5, 7. Mathieu is weg! Bij de materiaalpost heeft hij al een straat voorsprong. Mathieu springt opnieuw over de balkjes en begint de eerste crossers te dubbelen.
Achtste ronde en Mathieu heeft 8 seconden voorsprong op Michael, Wout volgt met Eli en Gianni in zijn wiel op 39 seconden, Toon Aerts op 51 seconden en onzen Tom komt met David van der Poel en Dieter Vanthourenhout door op 1'19". Zij zullen strijden voor de 7de plaats. Kevin Pauwels heeft gelost. Wout Van Aert probeert van de rest weg te rijden, op zoek naar een zekere 3de plaats, maar Eli en Gianni houden zijn wiel.
Negende en laatste ronde en Mathieu controleert en finisht met kleine voorsprong als eerste! De volgende zege is binnen, zonder te forceren. Wout wint nog de sprint voor de 3de plaats tegen Eli Iserbyt. Tom steekt geen energie meer in de sprint en finisht na een vlakke cross als 9de. Klaar voor morgen!

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 56'44"
2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 9"
3. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 28"
4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 28"
5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 51"
6. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'14"
7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'34"
8. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'34"
9. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'43"
10. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'02"

18/11: Tom heel knap 2de in de Flandriencross in Hamme!


Derde wedstrijd van de DVV-Trofee, in Hamme op een een droog en snel parcours. Iedereen verwacht vooraf dat de tijdsverschillen klein zullen zijn. Een cross die Tom wel ligt, vorig jaar finishte hij hier op een mooie 5de plaats. Geen Wout Van Aert aan de start, die bekomt nog van de wedstrijd gisteren in Gavere en rust met het ook op het volgende wegseizoen. De supporters van onzen Tom zijn wel op post, in grote getale. En ze zullen wat meemaken vandaag!
Start, Tom op de 2de rij achter Mathieu van der Poel en Toon Aerts en het is Mathieu die er als een speer uit een boog vandoor gaat. Langs de nadars aan de rechterkant wringt Tom zich naar voor en duikt in het wiel van Mathieu het veld in. In zijn wiel volgen Kevin Pauwels, Thomas Pidcock en Michael Vanthourenhout. Het tempo ligt meteen superhoog! Daar is het heuvelstuk in het parcours, met twee vervelende trappen en Tom en Mathieu rijden gezwind naar boven! De anderen met Pauwels op kop haperen even en in de afdalig hebben Mathieu en Tom een klein gaatje. Mathieu gaat meteen hard door! Tom zet alle zeilen bij om zijn wiel te houden. Achter hem ziet Pidcock het gevaar. Mathieu kijkt om en ziet zijn ploegmaat en vriend Tom kort achter zich. Even houdt hij de trappers stil en Tom komt in zijn wiel! Vanaf dan gaat het tempo terug de hoogte in. De rest volgt meteen op 5 seconden! De eerste ronde wordt afgelegd in minder dan 7 minuten aan een gemiddelde van bijna 28 per uur!
Twee ronde en Mathieu en Tom hebben een gaatje van 9 seconden. De trainingsmaten maken er een koppelkoers van, weliswaar met Mathieu de hele tijd op kop en Tom aanklampend in zijn wiel. De rest van de crossers bijt hun tanden stuk in de achtervolging, maar ze komen geen meter dichter, integendeel. Met de tussenspring in zicht schuift Toon Aerts naar voor. Hij pakt nog 5 bonus-seconden. De 15 seconden gingen even voordien naar Mathieu, en onzen Tom kreeg 10 bonificatie-seconden.
Derde ronde en Tom komt met de kop naar beneden over de finish, in het wiel van Mathieu. Tom ziet duidelijk alle kleuren van de regenboog! Dit is afzien! Maar het loont, de voorsprong op de eerste achtervolgers is al 24 seconden. Daar gaat nu Michael Vanthourenhout, gisteren ook al sterk in Tabor, aan kop. Oeps, boven op een heuveltje gaat Tom uit zijn klikpedaal, verliest heel even zijn evenwicht en dreigt over kop te gaan! Maar Tom herstelt, blijft op zijn fiets, en kan terug bij Mathieu aansluiten, die even op zijn ploegmaat gewacht heeft. Achteraf zal Mathieu zeggen: "Tom heeft wel drie keer geroepen dat ik alleen moest doorgaan. Maar dan moest ik alleen opboksen tegen de wind, daarom wou ik Tom er zo lang mogelijk bij. Het motiveerde mij om nog harder te rijden.". Vierde ronde en de voorsprong van de twee Corendon-Circus crossers is 26 seconden. Mathieu kijkt om of zijn ploegmaat nog in zijn wiel zit. En ja! Tom is er nog altijd bij! Achter hen het grote gat met een grote groep waar de ene na de andere aan kop komt, maar niemand wegrijdt. Onder de tijdsboog is de voorsprong van Mathieu en Tom al opgelopen tot 33 seconden. Tom houdt het wiel van Mathieu, ondanks het superhoge tempo! Wie is dat die jaar al zolang gelukt?
Vijfde ronde en de gemiddelde snelheid van de twee koplopers over de voorbije rondes is maar liefst 27,65 km/u! Dat moet je zelf eens één minuut proberen vol te houden in het veld. En die crossers doen dat nu al een half uur! Onder de tijdsboog is de voorsprong van Mathieu en Tom al opgelopen tot 51 seconden. Dat noemen ze een doorgedreven training achter de brommer!
Zesde ronde en de voorsprong gaat boven de minuut: 1'07". Amai! Wat een tempo en wat een techniek! In de tweede helft van het parcours ligt een bochtenzone met korte klimmetjes en veel draaien en keren. Als hazewinden slingeren Mathieu en Tom er zich doorheen! Als wij dat zouden proberen lagen we binnen de kortste keren van onze fiets. De achtervolgers gaan ook behoedzamer te werk en verliezen zo nog meer tijd.
Zevende ronde de voorsprong is nu al 1'23"! Wat een cross! Bij de achtervolgers is het nu aan de Nederlandse neoprof Joris Nieuwenhuis om de kop te doen. Even dan toch, want Michael Vanthourenhout neemt snel weer over. Waar Mathieu de buitenbocht neemt, neemt onzen Tom de binnenbocht! Sterk, zo blijft hij in het wiel van zijn ploegmaat.
Achtste en voorlaatste ronde en bij de klimmetjes halverwege deze ronde moet Tom lossen! Nu pas! Mathieu wacht nu niet meer en gaat keihard door! Het is hier immers een klassement op tijd, en Mathieu moet na zijn debacle op de Koppenberg meer dan 4 minuten goedmaken op de leider in het DVV-klassement, Toon Aerts. Meteen heeft Mathieu 22 seconden voorsprong op onzen Tom! Maar die versaagt nog niet en houdt de rest op meer dan een minuut!
Negende en laatste ronde en Mathieu valt niet stil, integendeel, zijn voorsprong op Tom groeit nog tot 44 seconden op de volgende crossers pakt hij minstens 1'50" terug! Tom volhardt en finisht na een superwedstrijd héél knap als 2de! Een minuut later wint Laurens Sweeck nog de sprint voor de 3de plaats.
Wow! Wat een wedstrijd van Mathieu en onzen Tom! Mathieu maakt in één wedstrijd meer dan de helft van zijn achterstand goed op Toon Aerts! En onzen Tom rukt in het klassement van de DVV-trofee op naar de 6de plaats! Zie hier het videoverslag van Sporza!
Tom na de wedstrijd: "Ja, afzien heeft een nieuwe dimensie gekregen! Twee jaar geleden kon ik een ronde lang meegaan in zijn wiel. Toen ben ik van miserie gevallen, maar sindsdien droomde ik ervan om eens twee ronden in zijn wiel te mogen vertoeven. Ik ben Mathieu dankbaar dat hij me vandaag meenam. Zelden heb ik zoveel teruggekregen van mijn kopman. Ik droomde nooit van de zege, want Mathieu kon me op vier of vijf plaatsen in het parcours lossen als hij wilde. Ik kan gelukkig goed sturen. Ik heb echt blaren op mijn handen van in mijn stuur te nijpen. Het is leuk om eens een tijdje het achterwiel van Mathieu te zien. Maar ik heb alle sterren van de wereld gezien. Ik heb meermaals geroepen: "Rij alstublieft door!". Maar hij wilde me echt meenemen. Het kon me op den duur niet meer schelen hoeveelste ik werd: ik was echt bezig om zo lang mogelijk bij Mathieu te blijven. Het voelde aan als de kans van mijn leven. Bij het lossen in de voorlaatste ronde was ik gelukkig zeker van de tweede plaats. Zo werd er opnieuw over mij gepraat. Ik heb weer een jaar krediet gekocht!"

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 58'57"
2. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 44"
3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'50"
4. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 1'50"
5. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'50"
6. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 1'52"
7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'53"
8. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 2'01"
9. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 2'02"
10. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'09"

17/11: Tom 11de in de Wereldbekercross in Tabor (TSJ)!


Vierde wedstrijd in de Wereldbeker, in het Tsjechische stadje Tabor, dat we nog kennen van het WK in 2015. Een snel, technisch en zwaar parcours krijgen de renners hier voorgeschoteld! Kan Tom oprukken in de ranking van de Wereldbeker?
Start en meteen schieten de grote drie van het veldrijden op dit moment naar voor: Mathieu van der Poel, Wout Van Aert en Toon Aerts missen hun start niet. Tom een beetje, vanop de 2de rij gaat hij als 13de het veld in, in het wiel van Michael Boros. Nog slechter gestart is Kevin Pauwels, die pas als 35ste de eerste van de vele bochten in het parcours rondt. Mathieu van der Poel versnelt op die plek en allen Van Aert, Aerts, Vanthourenhout, Hermans, van der Haar en Van Kessel kunnen zijn wiel houden. Onmiddellijk daarachter op slechts 6 seconden leidt onzen Tom de achtervolgers. Maar die gaan hard héél hard, en het gaatje dichtrijden lukt niet.
Tweede ronde en de zeven koplopers blijven nog bij elkaar. Heel even toch, want als Toon Aerts in een kort stukje bergop een foutje maakt, krijgt Mathieu van der Poel op kop vrij spel en meteen heeft hij 5 seconden. En dan weet je het wel.
Derde ronde en Mathieu wacht niet. Terwijl de andere crossers achter hem hun tanden stukbijten in de achtervolging rijdt Mathieu en elke minuut verder weg van der rest. Aan de finish heeft hij een kleine 10 seconden voor op de eerste achtervolgers.
Vierde ronde en Mathieu rijdt technisch perfect, belangrijk hier, en vergroot zijn voorsprong tot 19 seconden op Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout, die de achtervolging leiden. Tom komt als 10de door in de lange rij achtervolgers, op 30 seconden. Ondertussen is Kevin Pauwels uit de achtergrond al opgerukt naar de 17de plek. Die heeft zijn diesel aangezet!
Vijfde ronde en Mathieu loopt verder uit. Achter hem probeert Wout Van Aert het wiel van Michael Vanthourenhout te houden. Die is duidelijk genezen van zijn perikelen de voorbije week. Maar op dit cruciale moment moet Wout Van Aert de materiaalpost in. Sporza schrijft een lekke band, maar ooggetuigen ter plaatse ontkennen dit. In ieder geval is dit in deze snelle cross fataal. Wout valt terug tot in het groepje met onzen Tom, die hele vlakke tijden rijdt en nog altijd rond de 10de plaats doorkomt.
Zesde ronde en de voorsprong van Mathieu van der Poel vergroot tot 34 seconden. Ondertussen is een andere sterke Nederlander bij Michael Vanthourenhout komen aansluiten: Lars van der Haar. Zij verenigen hun krachten in de achtervolging, maar komen geen meter dichter op de leider.
Zevende ronde en Mathieu maximaliseert zijn voorsprong tot 38 seconden. Tom krijgt het even lastig en wordt naar de 12de plaats teruggedrongen, op 1'20". Kevin Pauwels is hem ondertussen voorbijgegaan en rijdt al op de 8ste plaats. Hij zal na een lange inhaalrace uiteindelijk knap als 6de finishen!
Achtste ronde en Mathieu kan beginnen consolideren. Enkel een foutje of pech kan hem nog de overwinning kosten. Maar foutjes maakt Mathieu niet, en van pech blijft hij in deze cross gespaard. De achtervolgers zijn nu volledig uit elkaar geslagen. Lars nog altijd in het wiel van Michael Vanthourenhout op 35 seconden, en 20 seconden verder een tweede koppel met Toon Aerts en Quinten Hermans. En nog wat verder een drietal met Wout Van Aert, Kevin Pauwels en Joris Nieuwenhuis. Tom ziet ze voor zich uitrijden, in Tabor staan niet veel bomen, en volgt op de 12de plaats.
Laatste ronde en Mathieu bolt onbedreigd naar zijn volgende zege! Achter hem maakt Lars van der Haar een foutje op de balkjes, waardoor Michael Vanthourenhout mooi 2de wordt. Tom rijdt nog een snelle ronde en wordt na een wedstrijd lang achtervolgen op het scherp van de snee 11de. In het klassement van de Wereldbeker blijft hij 12de.

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u02'43"
2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 14"
3. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 20"
4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 39"
5. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 44"
6. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 44"
7. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 46"
8. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 46"
9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'05"
10. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'12"

11/11: Tom knap 6de in de Superprestige in Asper-Gavere!


11 november, Wapenstilstand en in heel het land herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog vandaag 100 jaar geleden. Maar niet in Asper-Gavere, waar de crossers de 4de wedstrijd in de Superprestige beslechten op een superzwaar parcours met veel klimwerk. En na een nacht regen ook de nodige drassigheid en gladheid. Een cross die onzen Tom ligt, in de voorbije jaren finishte Tom steevast rond de 7de plaats. Hopelijk kan hij dat vandaag ook en zo zijn mooie klassement in de Superprestige verdedigen. Daarin leidt Mathieu van der Poel met het maximum van de punten. Benieuwd of hij ook vandaag kan winnen, tegen Wout Van Aert en de anderen die gisteren in Niel niet aan de start kwamen.
Tom start op de 2de rij achter Toon Aerts en Lars van der Haar. Lichten op groen en weg zijn ze! Kopstart voor Mathieu van der Poel, Tom een beetje weggedrumd en als 12de het veld in. Mathieu gaat meteen door in de afdaling met kort achter zich Michael Vanthourenhout. Toon Aerts volgt als 3de en gaat snel over Michael naar de 2de plaats. Mathieu plaatst een eerste tussensprint, en Toon Aerts moet alles geven om zijn wiel te houden. De rest laat een gaatje. Tom gaat goed mee en blijft rond de 13de plaats. Klimmen en Toon Aerts komt terug op het wiel van Mathieu. Bij de achtervolgers rijden Laurens Sweeck en Wout Van Aert weg. De rest rijdt op eigen tempo naar boven. Tom oogt sterk. Mathieu houdt het tempo heel hoog, Toon Aerts ziet sterretjes. Tom is opgschoven naar de 10de plek.
Tweede ronde en Mathieu heeft met Toon Aerts in zijn wiel 16 seconden voorsprong op Wout Van Aert en Laurens Sweeck. Tom komt als 10de door op 34 seconden, met ploegmaat David van der Poel in zijn wiel. Wout Van Aert lost Laurens Sweeck in de achtervolging. Alleen op zoek naar de koplopers. Achter deze drie komt Tom aansluiten bij de eerste groep achtervolgers, die ook Laurens Sweeck terug inlopen. Sterk Tom!
Derde ronde en Mathieu en Toon hebben een kleine finishstrook voorsprong op Wout, 15 seconden. De groep met onzen Tom volgt op 42 seconden. Op kop neemt nu Toon Aerts de leiding over. Wout Van Aert ziet de twee koplopers rijden! Afdalen en Mathieu gaat puur op techniek over Toon Aerts. Voelt hij dat Wout Van Aert op komst is? De drie koplopers rijden nu elk voor zich. Daarachter een grote groep met onzen Tom in de voorste gelederen! Komaan Tom!
Vierde ronde en Mathieu alleen op kop met 12 seconden voorsprong op Toon Aerts en 23 op Wout Van Aert. Tom komt aan de finish door als 4de in een groepje met Eli Iserbyt en Quinten Hermans. Schitterend! Ondertussen stapt Laurens Sweeck uit de koers, materiaalpech, een bepalende factor in deze cross. Ook Michael Vanthourenhout, sterk gestart maar helemaal teruggevallen geeft op. Op kop rijdt Mathieu van der Poel verder weg van Toon Aerts. Rijdt die nu al voor de 2de plek? In het groepje van Tom is nu ook Thomas Pidcock komen aansluiten. Achter hen verbrokkelt het. De gaatjes worden groter.
Vijfde ronde en Mathieu heeft 22 seconden op Toon Aerts en 29 seconden op Wout Van Aert. Tom komt op kop van de achtervolgers als 4de door op 1'21". We zijn halfcross. Wout Van Aert komt dichter op Toon Aerts, maar die houdt zijn tempo hoog. Tom heeft de kop in de achtervolging aan de anderen gelaten. Bergop en Wout Van Aert komt op het wiel van Toon Aerts.
Zesde ronde en Mathieu heeft 35 seconden voorsprong op Wout en Toon. Daarachter komen Thomas Pidcock en Lars van der Haar op 1'31". Tom in het volgende groepje met Quinten Hermans en Eli Iserbyt op 1'52". De 6de plaats zit er zeker nog in! In het wiel van Wout Van Aert begint Toon Aerts foutjes te maken. Hij moet enkele meters lossen. Achter hen rijdt Pidcock ook weg van Lars van der Haar. Klimmen en Toon komt terug op het wiel van Wout Van Aert. Tom rijdt zich enkele meters los van Hermans en Iserbyt. Wat klimt hij sterk!
Zevende ronde en Mathieu heeft nu al 41 seconden voorsprong. Wout en Toon nog altijd wiel in wiel. Pidcock komt op de 4de plaats door op 1'36". Lars van der Haar op 1'42" en dan onzen Tom op precies 2 minuten op een mooie 6de plaats. Quinten Hermans op enkele meters. Afdalen en Toon Aerts rijdt nu enkele meters weg van Wout Van Aert.
Achtste ronde en Toon Aerts, los van Wout Van Aert, heeft 36 seconden achterstand op Mathieu van der Poel. Wout volgt op 45 seconden. Achter hen rijdt iedereen alleen, onzen Tom nog altijd op de 6de plaats. Voor hem nog altijd Lars van der Haar en Thomas Pidcock, die laatste verzwakt nog niet, ook niet in deze eindfase van de cross.
Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege. Zijn voorsprong is veilig: 27 seconden op Toon Aerts en 46 op Wout Van Aert. Bergop en Toon Aerts hapert even in het lint, maar zijn voorsprong op Wout is voldoende. Tom houdt vol in finisht na een sterke wedstrijd op een knappe 6de plaats!
Door zijn knappe wedstrijd rukt Tom op naar de 5de plaats in het klassement van de Superprestige!

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u04'52"
2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 24"
3. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 36"
4. Thomas Pidcock (GBR; Mike Thielemans), op 1'41"
5. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'51"
6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'19"
7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 2'32"
8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'54"
9. Gianni Vermeersch (Steylaerts-777), op 3'45"
10. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 3'50"

10/11: Tom 9de in de DVV-cross in Niel!


Jaarmarktcross in Niel, één van de oudste crossen van het land, aan de boorden van de Rupel! Jarenlang een prachtige losse cross, dit jaar in het klassement van de DVV-Trofee. En, voor het eerst dit jaar een natte cross! Regen! Dus glad in de bochten en hier en daar al een beetje modder. De cross wordt zwaarder maar ook technischer! Tom probeert hier in de Top 10 van het klassement van de DVV-trofee te komen, net als ploegmaat Mathieu van der Poel die op de Koppenberg vorige week meer dan minuten verloor. Geen Wout Van Aert aan de start vandaag.
Start, Tom op de rij centraal. Kopstart voor Toon Aerts met Tim Merlier in zijn wiel. Tom gaat als 13de het veld in. Het gaat meteen hard! Merlier pakt de kop over. Mathieu attent op een 3de plek. Tim Merlier en Toon Aerts rijden door de lange zandbak, Mathieu niet en houdt zo de rest op. Meteen een klein gaatje voor Tim en Toon. Maar Mathieu rijdt het snel dicht. Tom zit ver, héél ver. Op kop pakt Mathieu nu over. Even valt het stil op kop, en Thomas Pidcock gaat er vandoor, met Lars van der Haar in zijn wiel.
Tweede ronde. Een hele grote groep op kop, maar onzen Tom is er niet bij. Hij jaagt in de achtergrond om terug aan te sluiten. Op kop geeft nu Michael Vanthourenhout het tempo aan. Hij gaat hard, en pakt een gaatje! Mathieu ziet het gevaar en spurt in het veld terug naar zijn wiel. Michael pakt de 15 boni-seconden, Mathieu van der Poel en Corné van Kessel pakken de rest.
Derde ronde en Tom komt door op de 20ste plaats op 22 seconden. Komaan Tom! Opschuiven! Mathieu gaat naar de kop en geeft er een stevige ruk aan! Hij wil weg! Toon Aerts moet een gaatje laten. Achter Toon meteen een groot gat! Mathieu pakt 6 seconden op Toon Aerts, die nu terug Laurens Sweeck in zijn wiel krijgt.
Vierde ronde en Mathieu heeft 8 seconden op de eerste achtervolgers. Tom geeft in de achtergrond alles en is opgeschoven naar de 16de plaats! Achter Mathieu van der Poel komt quasi het hele pak terug bij elkaar. Even toch, want Laurens Sweeck rijdt weg van Toon Aerts en de rest. Sweeck komt op het wiel van Mathieu van der Poel! Toon Aerts, die wisselt, en krijgt Lars van der Haar in zijn wiel. Twee ploegmaats jagen achter twee koplopers.
Vijfde ronde en Mathieu laat Toon en Lars terugkomen. We hebben vier koplopers. Daarachter een groot peloton, waar onzen Tom nog niet helemaal bij is. Op kop laat Mathieu het werk aan Toon Aerts en Lars van der Haar. Gevaarlijk. Lars laat het gaatje vallen en Mathieu moet een gaatje toerijden op Toon! Als Mathieu dan een schuiver maakt is het opnieuw zover! Dat kost krachten.
Zesde ronde en nog altijd vier koplopers met een grote groep op 20 seconden. Tom komt als 17de door op 35 seconden. Toon Aerts trekt even door op kop maar hapert in de zandbak. Laurens Sweeck en Mathieu van der Poel gaan erover. Laurens Sweeck heeft duidelijk een superdag. Mathieu moet alles geven om zijn wiel te houden! De Telenetters lossen en moeten 10 seconden terug dichtrijden.
Zevende ronde en Laurens Sweeck en Mathieu van der Poel hebben nog 6 seconden voorsprong. Tom komt als 14de door op 44 seconden, in het wiel van Michael Vanthourenhout, die supergoed gestart was. Het lijkt erop dat Tom goed indeelt en een slimme cross rijdt. Op kop jaagt Mathieu het tempo op en Laurens moet een gaatje laten. Zijn gezicht staat op onweer. De gaten worden groter.
Achtste ronde en Mathieu heeft 11 seconden op Laurens Sweeck die nu térug Toon Aerts in zijn wiel krijgt. Lars van der Haar volgt op 24 seconden. Tom komt door als 11de op een dikke minuut! Sterk Tom! Ondertussen geeft Mathieu op kop gas! Hij rijdt verder weg.
Negende ronde en Mathieu heeft nog 15 seconden op een jagende Toon Aerts. Sweeck volgt op 20 seconden. Tom strijdt mee voor de 10 plaats, in het wiel van Jens Adams en Marcel Meisen. Komaan Tom! Terwijl anderen helemaal terugvallen, ondermeer de hele Marlux-Bingoal ploeg, wint Tom plaatsen!
Tiende en laatste ronde en Mathieu kan nog niet op zijn lauweren rusten. Toon volgt op 13 seconden. Tom komt nu door in een groepje op 1'22" dat strijdt voor de 6de plaats! Voor hen uit rijdt nog een sterke Marcel Meisen. Mathieu houdt vol en wint, met een kleine voorsprong. Tom finisht na een goed ingedeelde wedstrijd op een mooie 9de plaats, op 1'22". Door zijn goede wedstrijd rukt Tom op naar de 7de plaats in het klassement van de DVV-Trofee!

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'06"
2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 10"
3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 36"
4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 45"
5. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'18"
6. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 1'21"
7. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'21"
8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'22"
9. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'22"
10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'28"

1/11: Tom 12de in de loodzware cross op de Koppenberg!


Eerste wedstrijd van de DVV Trofee en meteen de allerzwaarste: De Koppenbergcross! Niet zwaar, maar loodzwaar, zelfs in de relatief droge omstandigheden van vandaag. Acht keer in één uur op het einde van de ronde de mythische berg op, gevaarlijke afdalingen en finish dus helemaal bovenaan op de top. Hors catégorie zouden ze in de Tour de France zeggen. Voor de crossers is het dan ook duidelijk: Jezelf niet opblazen, eigen tempo zoeken. Temeer daar dit klassement niet op punten is, maar wel op tijd. De volgorde in de uitslag zal bepaald worden door de grootte van de motoren. En natuurlijk door occassionele pech. Natuurlijk, iedereen wil deze klassieker winnen. Tom lukte dat al in 2013!
Tom start nog altijd op de 2de rij, en is niet meteen goed weg in het gewoel. Halverweg het pak van 41 crossers snelt hij een eerste keer de Koppenberg op. Opschuiven is nog niet mogelijk. Vooraan test Toon Aerts, de grootste motor van allemaal, een eerste keer zijn benen. Quinten Hermans en Wout Van Aert, de eersten in zijn wiel, moeten meteen alle zeilen bijzetten. Mathieu van der Poel, die hier vorig jaar won na een felle strijd, is niet te fel gestart en volgt als 10de in de rij. Tom komt als 21ste door. Dat wordt proberen opschuiven! Vooraan zet Daan Soete, hersteld van ziekte, zich op kop en het lange lint crossers breekt. Mathieu van der Poel moet de eerste keer een gaatje dichtrijden. De berg is daar en Toon Aerts blijft aan kop, een tand groter dan al de rest. Wout Van Aert volgt op zijn wiel, Daan Soete als 3de. Tom komt door als 19de op 29 seconden, al twee plaatsen opgeschoven.
Tweede ronde en Mathieu van der Poel blijft zich schuilhouden achteraan in de kopgroep van zeven crossers. Wacht hij zijn moment af, of heeft hij gewoon een slechte dag? Vooraan legt Toon Aerts een hoog tempo op. Hij pakt dan ook de 15 bonificatieseconden, voor Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout. Oeps, klimmetje in het veld, Mathieu probeert op te schuiven, maar kiest daarbij een fout spoor en staat even stil! Een gaatje... wordt een gat. Mathieu op achterstand! Op de berg geeft Toon nogmaals van jetje... Tom komt door als 17de op 48 seconden, opnieuw twee plaatsten opgeschoven. Goed zo Tom!
Derde ronde en Mathieu, op achterstand, wisselt. Hij is de enige die dit doet in deze droge cross. Onzeker? Op kop wachten ze niet, integendeel. Toon Aerts, Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout lossen de andere crossers in de kopgroep. Mathieu probeert nog aan te sluiten, maar Wout trekt op kop bergop stevig door en Mathieu lost. Tom rijdt ondertussen in een groep met ondermeer Michael Boros en Jim Aernouts, rond de 17de plaats. Hij oogt nog goed.
Vierde ronde en de achterstand van Mathieu is meteen 21 seconden! Dat gaat snel! Quinten Hermans komt bij Mathieu aansluiten, maar het gat wordt nog groter. Het is duidelijk dat Mathieu een complete off-day heeft, net als twee jaar geleden hier op de Koppenberg. Wout Van Aert sleurt heel deze ronde aan kop, hij gelooft er in! Op de Koppenberg spurt hij naar boven!
Vijfde ronde en de drie koplopers blijven bij elkaar, ondanks het beukwerk van Wout. Toon op pure kracht, Michael ook op techniek. Ondertussen wordt in de achtergrond Mathieu van der Poel, die een superkleine versnelling trapt, door Jan en alleman voorbijgereden. Bij de beklimming van de Koppenberg draait Toon Aerts zijn motor nog eens helemaal open, en Michael Vanthourenhout moet voor het eerst een klein gaatje laten.
Zesde ronde dankzij zijn technisch kunnen sluit Michael Vanthourenhout opnieuw bij de kop aan. Tom rijdt nog altijd rond op de 17de plaats in de groep. Daar is ondertussen ook Mathieu bijgekomen. Zijn landgenoten Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis snellen hem voorbij. Op de beklimming zet Toon Aerts zich nogmaals op kop. Zevende ronde en Wout Van Aert voelt zijn moment gekomen. Alle registers open! Toon en Michael klampen aan maar lossen niet. Tom is ondertussen een groepje opgeschoven en strijdt mee voor de 14de plek. In de afdaling pakt Toon Aerts op kop over en nu zet hij de twee anderen onder druk!
Achtste en laatste ronde en Toon Aerts vat die aan met 3 seconden voorsprong op Wout Van Aert, die snel terug Michael Vanthourenhout in zijn wiel krijgt. De 3 seconden worden er 6 en wat Wout en Michael ook proberen ze komen niet meer op het wiel. Op de Koppenberg geeft Toon nog één keer alles, en snelt zo naar wat hijzelf de mooiste overwinning uit zijn nog prille loopbaan noemt. Terecht! Achter hem twee stervende zwanen, waarvan Michael Vanthourenhout nog de beste vleugelslag heeft. Wat een wedstrijd! En onzen Tom? Die rijdt nog een sterke laatste ronde, en finisht op een behoorlijke 12de plaats, in het wiel van ploegmaat Marcel Meisen, op 2'37" van de winnaar.

1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'26"
2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 11"
3. Wout van Aert (Cibel-Cebon), op 14"
4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 58"
5. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'18"
6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'25"
7. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 1'38"
8. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 1'52"
9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'00"
10. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'32"

28/10: Tom knap 6de in de Superprestige in Ruddervoorde!


Derde wedstrijd van de Superprestige, de klassieker in Ruddervoorde, op de weide van boer Pyferoen. Echte intervalcross, met voortdurend klimmetjes, en als bepalende factor vandaag de strakke wind! Zonnig en koud hier! Op het parcours hier en daar een plasje, maar voor de rest droog. Vandaag, in tegenstelling tot gisteren wél alle toppers aan de start. In totaal starten hier vandaag 55 crossers, het seizoen is nu duidelijk voor iedereen begonnen. De enige afwezige is de zieke Daan Soete.
Tom start nog altijd op de 2de rij, achter Wout Van Aert deze keer. De kopstart is vandaag voor Quinten Hermans, die meteen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel in zijn wiel krijgt. Eerste bocht en een pak crossers rijdt in het lint! Niet goed verkend? Tom is gelukkig goed gestart en blijft weg uit het gewoel. Als 9de gaat hij de eerste helling op. Op dat moment pakt op kop Mathieu van der Poel de leiding over, en meteen gaat het tempo omhoog! Heel even moet onzen Tom een gaatje laten. Maar hij schuift wel op, 7de is hij nu, in het wiel van ploegmaat David van der Poel. Op kop gaat Mathieu zo hard dat hij meteen enkele meters pakt!
Tweede ronde en Mathieu heeft een gaatje van 5 seconden op de eerste achtervolger, dat is Quinten Hermans. Die heeft nog een heel pak crossers achter zich, met daarbij onzen Tom in de voorste gelederen. Mathieu geeft op kop van jetje, maakt hij er hier een one man show van? Bij de achtervolgers neemt nu Toon Aerts de leiding. Wout Van Aert gaat mee in zijn wiel. Tom moet even passen, maar kan met een stevige demarrage op de finishstrook toch weer aansluiten. Ondertussen heeft Mathieu al een voorsprong van 17 seconden!
Derde ronde en onzen Tom staat zijn mannetje in de achtervolgende groep. Het is wel veel gewroet, iedereen wil vooraan zitten. De achterstand op Mathieu loopt op tot 40 seconden. Nu zet Wout Van Aert zich aan kop van het peloton achtervolgers, hij wil de schifting maken. Tom gaat meteen in zijn wiel! Als Tom echter boven op een helling even in het lint blijft hangen, is Wout alleen weg!
Vierde ronde en Mathieu heeft al 45 seconden! Die zien we niet meer terug! Wout Van Aert ziet het in en laat zich terug inlopen. Quinten Hermans pakt over. Tom gaat nog altijd goed mee. Ondertussen is ook Michael Vanthourenhout, die héél slecht gestart was, bij de ruime achtervolgende groep aansluiten. We zijn halfcross en Mathieu rijdt elke ronde verder weg van de achtervolgers en ook verder in de zandbak! Wat is hij sterk!
Vijfde ronde en de voorsprong is al 53 seconden. Wout leidt bij de achtervolgers en vindt zijn tweede adem, inderdaad, als hij nog wil winnen moet het nu gebeuren! De rest moet aanklampen. Tom laat even een gaatje, met de Britse youngster Thomas Pidcock in zijn wiel.
Zesde ronde en Toon Aerts snelt weg bij de achtervolgers! Achter hem de rest, mét terug onzen Tom! Sterk! Enkele meters achter hem volgen Kevin Pauwels en Lars van der Haar. Uit deze groep rijden nu ook Wout Van Aert en Eli Iserbyt weg, op weg naar Toon Aerts. De cross valt in zijn plooi!
Zevende ronde en het blijft ongelooflijk hard gaan! De voorsprong blijft rond de 45 seconden. Tom strijdt nu met Pidcock voor de 7de plaats! Maar wel met nog een hele groep crossers achter zich, de Lions van Telenet Fidea en de mannen van Marlux-Bingoal.
Achtste ronde en Tom komt met Lars van der Haar en Thomas Pidcock nog heel dicht op het wiel van Wout Van Aert en co, maar helemaal aansluiten lukt niet meer. Ondertussen stapt Gianni Vermeersch, goed in de voorbije weken, uit de cross. Pech? Mathieu rijdt een superronde en vergroot zijn voorsprong terug tot ongeveer een minuut! Oeps, daar is de schuine kant, waar Tom in de vorige rondes super reed. Door een schuiver van Joris Nieuwenhuis moet Tom naar de onderkant en haakt hij even in het lint. Voor hem trekt Wout Van Aert nu nog een keer door...
Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege. Wout Van Aert stelt zijn 2de plaats veilig en Toon Aerts vecht het met Eli Iserbyt uit voor de derde podiumplek. Daarachter rijdt Tom nog een superronde en hij slaagt erin om Lars van der Haar en Thomas Pidcock achter zich te laten, en zich nog te mengen in de sprint voor de 5de plaats. Na al zijn inspanningen in de cross net iets te kort, maar wel een knappe 6de plaats!
Door zijn sterke prestatie, net als in de voorbije crossen, maar nu komt het ook tot uiting in de uitslag, rukt Tom op naar de 7de plaats in het klassement van de Superprestige!

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon Circus), in 1u00'14"
2. Wout van Aert (Cibel-Cebon), op 35"
3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 42"
4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 45"
5. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'00"
6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'00"
7. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'02"
8. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'05"
9. Thomas Pidcock (GBR; Mike Thielemans), op 1'16"
10. Kevin Pauwels (Marlux Bingoal), op 1'19"

27/10: Tom mooi 5de in de Soudalcross in Neerpelt!


Eerste Soudalcross van het seizoen, in het Limburgse Neerpelt. Veel zand en pure interval hier in het Dommelhof. Een cross die Tom ligt en zeker nu hij geen selectie kreeg voor het EK in Rosmalen is hij gebrand om te tonen dat hij zijn plaats wel waard is. Geen Mathieu van der Poel, Wout Van Aert en Toon Aerts aan de start, die sparen voor morgen in Ruddervoorde.
Start en David van der Poel schiet het snelst uit de blokken. De rest volgt in zijn spoor. Tom is minder goed weg en volgt als 10de in de eerste grote groep.
Tweede ronde en op kop pakt Dieter Sweeck over. Kevin Pauwels, goed gestart zit er kort achter, net als Corné van Kessel. Tom sluit achteraan de kopgroep aan op de 14de plaats. Tom gaat goed door de zandbak en kan in het wiel van de koplopers blijven.
Derde ronde en nu Quinten Hermans op kop. Tom moet een klein gaatje laten en volgt op 3 seconden, met Wietse Bosmans in zijn wiel. Lang duurt dat niet, enkele bochten en Tom zit terug op het wiel. Op kop Corné in het wiel van ploegmaat Quinten. Zal hij het gaatje laten? Neen, Corné valt en staat stil aan de kant! Quinten Hermans alleen weg, met Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout op enkele meters. David van der Poel ziet het gevaar en pakt over. Tom laat een kleine gaatje op ploegmaat Marcel Meisen. Komaan Tom!
Vierde ronde en de koplopers zitten terug bij elkaar. Quinten Hermans nog altijd op kop. Tom op een paar meters als 9de. Vooraan pakt Michael Vanthourenhout over. Laurens Sweeck meteen in zijn wiel. Oeps, op een zandhelling hapert Marcel Meisen even in de achtervolging en Tom botst erop. Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck wachten niet op kop. Quinten Hermans probeert met Kevin Pauwels in zijn wiel de twee leiders in zicht te houden.
Vijfde ronde en Laurens Sweeck gaat aan kop. Tom gaat nog altijd goed mee bij de achtervolgers en komt door als 6de. Het tempo ligt hoog! Heel even vier crossers bij elkaar op kop: Sweeck, Vanthourenhout, David van der Poel en Quinten Hermans. Daarachter jaagt onzen Tom, met Marcel Meisen en Kevin Pauwels in zijn wiel. Corné van Kessel komt nog niet terug aansluiten. Vooraa maakt Michael Vanthourenhout een foutje, valt en wordt helemaal teruggeslagen! Laurens Sweeck alleen op kop. Tom volgt als 4de op een handvol seconden.
Zesde ronde en Laurens heeft 6 seconden op de eerste achtervolgers Quinten Hermans en David van der Poel. Tom een paar seconden verder met Marcel Meisen en Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Maar snel komen ze terug bij de eerste achtervolgers! Laurens rijdt een beetje verder weg op kop, maar blijft in zicht van de achtervolgers. Daar laten de anderen David van der Poel het werk doen. De groep wordt kleiner, maar Tom is nog altijd goed mee!
Zevende ronde en Laurens heeft 10 seconden. Marcel Meisen, David van der Poel en onzen Tom zijn de eerste achtervolgers. Drie ploegmaats, kunnen ze nog terugkomen? Meisen legt een stevig tempo op. Zo hard, dat hij wegrijdt van de rest! Hij komt nog heel kort bij Sweeck! Daarachter valt alles uit elkaar. Tom nog steeds op de 4de plaats, met nog een aantal crossers in zijn wiel.
Achtste ronde, en de posities vooraan wijzigen niet. Alleen de verschillen worden groter. Rijdt Laurens Sweeck hier naar zijn 3de overwinning op rij? Achter hem kijkt Marcel Meisen om, die is al bezig met de 2de plaats. David van der Poel volgt op een handvol seconden.
Negende en laatste ronde en Laurens Sweeck kan consolideren. Geen foutjes maken, dat is het belangrijkste. Tom rijdt nog sterk, en moet finaal enkel nog Dieter Sweeck voor zich laten, en wordt knap 5de! Mooi Tom!

1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), in 58'02"
2. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 13"
3. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 20"
4. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 30"
5. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 37"
6. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 40"
7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 46"
8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 55"
9. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 59"
10. Wietse Bosmans (Steylaerts-777), op 1'21"

21/10: Tom 12de in de Wereldbekercross in Bern (ZWI)!


Derde cross in het Wereldbekerklassement, in het Zwitserse Bern, maar het is geen Zwitserse cross hier: Superdroog én warm, en een heel snel parcours. Spek naar de bek van Mathieu van der Poel. Het is acht jaar geleden dat hier in Zwitserland nog een Wereldbekercross is georganiseerd. Het publiek is desondanks goed opgekomen.
Start en Wout Van Aert gaat er als een pijl in een boog vandoor. Hij wil er duidelijk een zware wedstrijd van maken. Mathieu van der Poel gaat als 4de de droge weide in. Tom wordt helemaal in de kant geduwd en komt pas als 19de het veld in. In de eerste open weidestrook kiest hij echter een ander paadje en hij rukt op naar de 14de plaats. Ondertussen legt Wout Van Aert op kop een versmachtend tempo op. Enkel Daan Soete, ook een grote motor, kan zijn tempo houden. De crossers rijden hier harder dan 30 km/u! Op enkele meters van het kopduo volgen Lars van der Haar en Mathieu van der poel. Achter hen vallen de gaten.
Tweede ronde en Tom komt in een grote groep als 16de door aan de meet. Het tempo ligt nog altijd superhoog. Er zullen er hier op hun adem trappen. Mathieu is met en tussensprint komen aansluiten bij Van Aert en Soete. Van Aert blijft alles geven! Waar gaat dit eindigen? Veel verder in de cross vinden we Kevin Pauwels en Laurens Sweeck, die duidelijk hun start compleet gemist hebben. Toon Aerts, ook niet al te best gestart, schuift stilaan een aantal plaatsen op. En Tom, die consolideert op de 12de à 14de plaats. Het gaat zo hard dat terugkomen quasi onmogelijk wordt. Vooraan ondertussen een klein schakelfoutje van Wout Van Aert en Mathieu heeft het gezien! Weg is hij! Straf dat hij ondanks dit hoge tempo nu toch nog een versnelling kan plaatsen!
Derde ronde en nu is het aan Mathieu van der Poel om alles uit de kast te halen in deze wegkoers. Op het einde van deze ronde heeft hij 5 seconden voorsprong op Wout Van Aert. Daan Soete volgt wel gezwind in het wiel van Mathieu.
Vierde ronde en Mathieu drijft het tempo nog wat op! Hij wil er een solo van maken. Daan Soete heeft moeten lossen en zit nu in het wiel van Wout Van Aert. De voorsprong groeit tot 7 seconden. Een supersterke Van Aert zou dit gaatje normaal moeten kunnen dichtrijden, maar dat lukt niet. Mathieu gaat nog harder!
De koers valt in zijn definitieve plooi. Iedereen is op zijn plaats gevallen en het tempo blijft superhoog, de verschillen klein. De voorsprong van Mathieu is om en bij de 10 seconden, Wout ziet hem de hele tijd rijden, maar komt geen meter dichter. Spannend en saai tegelijkertijd. In de achtergrond wordt gestreden voor elke plaats en de bijhorende UCI-punten.
Na een supersnelle cross wint Mathieu, de beste wegrenner. Tom wordt na een hele vlakke wedstrijd 12de, zijn plaats in deze fase van het seizoen.

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon Circus), in 1u04'48"
2. Wout van Aert (Cibel-Cebon), op 8"
3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 58"
4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'07"
5. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'10"
6. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'13"
7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'13"
8. Felipe Orts (SPA; Terra y Mar), op 1'17"
9. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'22"
10. Steve Chainel (FRA; By G4), op 1'38"

20/10: Tom deelt goed in en wordt 10de in de Superprestigecross in Boom!


Tweede manche van de Superprestige, de Niels Albert Trofee in Boom, in de Schorre, waar ook elk jaar Tomorrowland doorgaat. Geen Wout Van Aert aan de start, die vindt twee klassementscrossen in één weekend te veel. Dat zal wel met zijn ambities op de weg te maken hebben. Tom wel aan de start, zoekend en opbouwend naar een nog betere vorm tegen de decembermaand. Vandaag rijden de profs samen met de beloften.
Tom start helemaal links op de 2de rij, achter ploegmaat David van der Poel. Snelle start, Lars van der Haar op kop met Mathieu in zijn wiel en Quinten Hermans als derde. Tom is niet goed weg en komt als 16de door in de eerste veldstrook. Op kop pakt Mathieu van der Poel over, met een hele Telenet Fidea armada achter zich. Mathieu wacht niet en slaat meteen een gaatje. Lars van der Haar is eerste achtervolger, met Quinten Hermans en Toon Aerts in zijn wiel.
Tweede ronde en Mathieu heeft Toon Aerts in zijn wiel. Tom is al opgeschoven naar de 11de plaats, op 15 seconden van zijn ploegmaat op kop. Vooraan zet Toon Aerts zich op kop en hij drukt het tempo. Ploegmaat Lars van der Haar is door enkele foutjes een beetje teruggeslagen. Hij zit nu bij Tom. Een goed wiel om terug op te schuiven. Van de Marlux-Bingoal ploeg geen beeld vooraan. Kevin Pauwels had problemen in de start en Michael Vanthourenhout al snel een akefietje onderweg. Ondertussen zeven crossers op kop. Tom kort daarachter in de eerste achtervolgende groep.
Derde ronde en het groepje met onzen Tom volgt op 13 seconden. Vooraan geeft nu Laurens Sweeck het tempo aan. Even toch, want als snel pakt Quinten Hermans over. Mathieu blijft slim achter die crossers op de tweede, derde plek rijden. Hij wacht zijn moment af. Het tempo ligt hoog. Toon Aerts en Daan Soete laten even een gaatje.
Vierde ronde en we hebben vier leiders: Mathieu van der Poel, Quinten Hermans, Laurens Sweek en Gianni Vermeersch. Tom komt door op 20 seconden, nog altijd op 11de positie. Nu gaat Mathieu wel naar de kop en meteen gaat het tempo omhoog. Een gaatje en dan wachten: Wie durft het gat dichtrijden? Mathieu is weg. Al snel is de voorsprong 8 seconden.
Vijfde ronde en Quinten Hermans, Gianni Vermeersch en Toon Aerts proberen nog, maar volgen wel al op 9 seconden. Tom nog altijd 11de op 33 seconden, met Thomas Pidcock, snel gestart, in zijn wiel. Vooraan rijdt Mathieu nu de eerste keer volledig door de zandbak. Bij de achtervolgers zet Gianni Vermeersch de anderen onder druk.
Zesde ronde en de voorsprong van Mathieu is 12 seconden, hij mag geen foutje maken. Bij de eerste achtervolgers is nu Michael Vanthourenhout ook teruggekeerd. Tom komt door als 11de op 40 seconden, in het wiel van Tim Merlier en met achter zich Michael Boros en Jens Adams. Er zit nog een mooie 10de plaats in.
Zevende ronde, even een slokje nemen en Mathieu heeft 15 seconden voorsprong! Tom heeft de andere achtervolgers losgereden en volgt als 9de op 49 seconden. Alleen, met een grote versnelling. Komaan Tom! Op kop lossen Toon, Quinten en Gianni elkaar nog niet. Ze verliezen wel tijd. De voorsprong groeit tot 20 seconden.
Achtste en voorlaatste ronde en Mathieu heeft gewonnen spel. Tom nog altijd 9de met voor hem ploegmaat David van der Poel. Een goed mikpunt. Tom heeft nu terug Jens Adams in zijn wiel. Achter Tom volgt Daan Soete op een tiental seconden. Volhouden Tom! Toon Aerts leidt bij de achtervolgers, Gianni op zijn wiel. Maar dan een foutje in de zandbak en Toon rijdt weg. Quinten Hermans, ploegmaat, rijdt echter het gaatje terug dicht.
Negende en laatse ronde en de drie achtervolgers hebben nog 14 seconden achterstand op Mathieu. Tom komt als 10de door in het wiel van Jens Adams. Daan Soete nog altijd 10 seconden verder. Vooraan hebben Toon Aerts en Gianni Vermeersch nu Quinten Hermans gelost. Even rijdt Gianni weg van Toon, maar die komt terug op het wiel, dat wordt sprinten. En daarin is Toon de beste. Tom wordt een minuutje later mooi 10de.

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 56'50"
2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 4"
3. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 8"
4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 19"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 29"
6. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 33"
7. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 43"
8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 51"
9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 56"
10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'02"

14/10: Tom 12de in de eerste Superprestigecross in Gieten!


Eerste wedstrijd van de Superprestige, de echte klassementscrossen zijn begonnen. Alle crossers zijn afgereisd naar het hoge Noorden van Nederland voor de klassieker in Gieten. De Belgische crossers, hun team, en de opgekomen supporters hebben natuurlijk volmacht gegeven voor de lokale verkiezingen. Ook hier is het warm en vooral, heel veel zand dat het parcours behoorlijk technisch maakt. Ondanks de pijnlijke val en opgezwollen enkel gisteren komt Mathieu van der Poel hier toch aan de start: "'t Zal wel pijn doen, maar we kunnen tegen een stootje.". En onzen Tom natuurlijk met nieuwe schoenen en frisse moed, want in 2010 won hij hier op magistrale wijze, eind november, in de sneeuw en op ijs zijn allereerste cross bij de profs in de Superprestige!
Start en Mathieu gaat ondanks zijn pijnlijke enkel goed weg. Tom is ook goed gestart, vanop de 2de rij gaat hij als 7de het veld in, in het wiel van Lars van der Haar. Toon Aerts neemt de eerste stroken in het veld voor zijn rekening, met Wout Van Aert en Mathieu van der Poel in zijn wiel. Op kop maakt Toon Aerts een val, en meteen zijn Wout Van Aert en Mathieu ribbedebie! Eerste achtervolgers op 10 seconden zijn Toon Aerts, onzen Tom, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en David van der Poel. Van Laurens Sweeck en Quinten Hermans, sterk in de voorbije crossen, vooraan nog geen spoor.
Tweede ronde en Mathieu versnelt en zet Wout Van Aert meteen op achterstand. Eerst 4 seconden dan al snel 10 seconden voorsprong! Zijn basissnelheid ligt duidelijk hoger. Tom komt door in een 2de groepje op de 7de plek.
Derde ronde en veel verandert er niet: Mathieu vergroot zijn voorsprong. Achter die twee worden de gaten wel groter. Tom blijft goed meegaan op de 7de plaats.
Vierde ronde en Wout wisselt in de materiaalpost. Problemen? Mathieu laat het niet aan zijn hart komen en heeft al 15 seconden voorsprong. Wat een tempo! Tom volgt ondertussen als 8ste op 46 seconden.
Vijfde ronde en Wout heeft 19 seconden achterstand op Mathieu. Tom komt als 8ste door op 57 seconden in het wiel van ploegmaat David van der Poel. Die kunnen een koppeltijdrit rijden! De achtervolgers komen terug dichter bij elkaar. De voorsprong van Mathieu groeit nog: 25 seconden al.
Zesde ronde, bijna halfcross en Tom komt door als 10de door in een tweede groepje achter Mathieu en Wout, op 1'16" bij Marcel Meisen en Tim Merlier. Kort voor hen de Telenet Fidea armada samen met Michael Vanthourenhout, David van der Poel en Daan Soete.
Zevende ronde en zonder pech rijdt Mathieu naar de zege. Even de drinkbus aan de mond en verder het hoge tempo onderhouden. Bij de achtervolgers geeft Daan Soete nu het tempo aan op 1'23". Tom komt als 9de door op 1'32". Komaan Tom! Op kop geeft Mathieu nog altijd gas! De eerste crossers worden gedubbeld.
Achtste ronde en exact een halve minuut voorsprong voor Mathieu. Achter Wout geeft nu Marcel Meisen het tempo aan. En die gaat hard, de hele achtervolgende groep valt uit elkaar. Tom komt als 10de door op 1'46". Hopelijk kan hij die plek vasthouden.
Negende ronde en opnieuw wisselt Wout Van Aert op het nochtans droge parcours. Geen vertrouwen in zijn materiaal? De voorsprong wordt nog groter, al 36 seconden, en toch gaat het hier niet om tijd, enkel om punten. Wil Mathieu een statement maken en Wout een psychologische mokerslag toedienen? Achter die twee lijkt Toon Aerts op weg naar de 3de plaats. Hij rijdt weg van de andere achtervolgers. Tom komt door als 11de op iets meer dan twee minuten. Hij heeft Kevin Pauwels, die traag gestart was, voor zich moeten laten.
Tiende en voorlaatste ronde en de voorsprong blijft stabiel. Het is nu consolideren, zowel voor Mathieu als Wout. Toon Aerts komt pas meer dan een minuut later door. Tom nu 12de in het wiel van Gianni Vermeersch. Voor hen krijgen een paar crossers het lastig.
Elfde en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege. Andermaal geen goud voor Wout, die op 32 seconden doorkomt. Daarachter de grote leegte. Die twee steken er duidelijk met kop en schouders boven uit vandaag. Mathieu krijgt een applausronde van het massaal opgekomen publiek. Ondertussen stappen veel crossers af, ondermeer Quinten Hermans, Eli Iserbyt en Jens Dekker. Toon Aerts wordt 3de op anderhalve minuut van Mathieu! Onzen Tom wordt na een goede start en een loodzware wedstrijd net als gisteren 12de, op meer dan drie minuten.

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u02'05"
2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 31"
3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1"30
4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'40"
5. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'49"
6. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'03"
7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 3'17"
8. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'23"
9. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'26"
10. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 2'52"

13/10: Tom heeft materiaalpech maar vecht terug in de Rapencross in Lokeren: 12de!


Eerste keer internationale cross in Lokeren, omdat op het parcours van Kruibeke binnen een paar maanden het BK wordt gereden. Welkom op de Rapencross, met een massaal opgekomen publiek, voor deze voorlopige laatste Bricocross vooraleer de echte klassementscrossen echt van start gaan. Voor de eerste keer die seizoen alle toppers aan de start.
Tom start helemaal rechts op de 2de rij en is redelijk goed weg. Als 10de gaat hij in het lange lint het veld in. Onmiddelijk een hoog tempo! Mathieu is snel weg, maar Michael Vanthourenhout, ook al goed in de voorbije weken, neemt snel over. Eerste greppel van het parcours en Mathieu wil springen, hapert, valt en mankt verder... Even terug op de fiets, maar het heeft geen zin en Mathieu geeft op!
Tweede ronde en Michael Vanthourenhout gaat hard door en heeft meteen een gaatje. Tom is hememaal teruggevallen, door vervelende materiaalpech: In een bocht even tegen een paaltje (je kent dat, kort draaien...) en de sluiting van zijn schoen kapot. Op halve kracht naar de materiaalpost en eens een andere schoen op grote achterstand terug het veld in, als 22ste... Op kop komt Wout Van Aert nu op het wiel van Michael Vanthourenhout. Ze komen weer aan de gracht en net op dezelfde plek als Mathieu valt Michael! Op die manier komt Wout Van Aert alleen op kop. Ondertussen wordt Mathieu op een draagberrie weggedragen met een stevig opgezwollen enkel.
Derde ronde en op kop komt alles bij elkaar. Van onzen Tom nog geen spoor. Hij vecht in de achtergrond om nog op een mooie plaats te finishen. Op kop geeft nu Daan Soete het tempo aan. Wout Van Aert moet een gaatje laten, door een lekke band. Pech bepaalt hier de uitslag! Wout wordt ver teruggeslagen en zal een inhaalrace moeten rijden, net als onzen Tom. Op kop zet Daan Soete de anderen onder druk. Hij rijdt alleen rond, met een eindje achter hem drie Telenet Fidea Lions, Jim Aernouts, Toon Aerts en Corné van Kessel, die echter geen meter dichter komen.
Vierde ronde en Daan Soete heeft 8 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Wout Van Aert zit nog ver, maar is duidelijk aan zijn achtervolging begonnen. Het is nog lang. Ook onzen Tom slaagt er in crossers in te halen en passeert als 16de. Bij de eerste achtervolgers moet nu Jim Aernouts lossen. Toon Aerts en Corné moeten het met z'n tweeën opknappen.
Vijfde ronde en Daan Soete heeft nog altijd 8 seconden voorsprong op de Telenet armada. Wat verder volgt Michael Vanthourenhout met Laurens Sweeck in zijn wiel. Wout komt door op 25 seconden. Tom volgt als 14de nog een kleine minuut later. Daan Soete rijdt vlot door het bos en hapert nergens. Zo houdt hij zijn voorsprong stabiel.
Zesde ronde en Daan Soete heeft nu al 13 seconden voorsprong. Daar komt Laurens Sweeck bij Corné en Toon. Hij brengt ook Gianni Vermeersch mee. Wout Van Aert volgt nu op 27 seconden. Sweeck is ploegmaat van Daan Soete, en kan nu als stoorzender in de achtervolgende groep crossen. Op kop is Daan Soete super geconcentreerd. De anderen komen geen meter dichter. Sterk! Bij de eerste achtervolgers komt nu ook Wout Van Aert terug aansluiten. Tom komt door als 13de.
Zevende ronde en de vogel lijkt gevlogen. De voorsprong is 23 seconden, maar nu gaat bij de achtervolgers wel Wout Van Aert aan kop. Die wil nog natuurlijk, want de Wereldkampioen heeft dit seizoen nog geen cross gewonnen. Hij geeft gas! Alleen Gianni Vermeersch houdt zijn wiel. Sweeck volgt op enkele meters. Corné van Kessel en Toon Aerts laten een groter gat. Door het gebeuk van Wout valt alles uit elkaar en krimpt de voorsprong tot 13 seconden. Wout vraagt om over te nemen.
Achtste ronde en Daan heeft terug 23 seconden voorsprong! Wout verschuilt zich achter Gianni Vermeersch en Laurens Sweeck. Toon Aerts steekt ook terug zijn neus aan het venster bij de achtervolgers. Daar gaat Gianni onderuit en hij neemt Corné van Kessel mee in zijn val. Op die manier krijgt Toon Aerts nu het podium in het vizier. Laurens Sweeck volgt als 3de. Wout volgt op enkele meters. Laat hij het lopen?
Negende en laatste ronde en Daan Soete heeft gewonnen spel. Achter hem wordt nog gestreden voor de medailles. Toon Aerts legt zich nog eens plat op zijn stuur en pakt een paar meters op Laurens Sweeck. Maar die geeft zich nog niet gewonnen en komt terug in het wiel van Toon. Die versnelt nog eens met zijn grote motor. Maar het mag niet baten. Laurens Sweeck wordt 2de achter zijn ploegmaat Daan Soete die hier een knappe zege pakt! Een paar minuten later finisht onzen Tom als 12de. Door materiaalpech teruggeslagen, maar nog goed teruggevochten!

1. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), in 1u01'58"
2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 5"
3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 10"
4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 37"
5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 41"
6. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 57"
7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'17"
8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'57"
9. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 2'13"
10. Vincent Baestaens (Stoempersclub Leuven), op 2'25"

7/10: Tom gaat lang goed mee maar kraakt finaal op de Hotondberg in Ronse: 12de!


Volgende Brico-cross, de dag na de snelle cross in Meulebeke, vandaag op de Hotondberg in Ronse. Dat is voortdurend klimmen en dalen in de arena die dit parcours vormt en goed je krachten indelen. De sterkste wint hier vandaag, zoals bij de vrouwen: Marianne Vos reed iedereen uit het wiel. Spelbrekers hier zijn wel het droge en daardoor harde parcours dat heel lastig is voor de rug, en de harde wind. Kan Tom een stap verder zetten in zijn opbouw naar een topvorm? Lukt het Mathieu om meteen twee crossen in één weekend te winnen?
Tom start op de 2de rij achter Mathieu en Wout. Kopstart bergop voor Siebe Wouters. Sterk! Tim Merlier in zijn wiel. Tom is 9de in de lange rij voor ploegmaat Mathieu van der Poel. Lars van der Haar kruipt snel in het wiel van Siebe Wouters die stevig doortrekt. Mathieu gaat over Tom. Kan Tom het wiel van zijn ploegmaat houden? Siebe wisselt en Lars van der Haar neemt de kop over. Daan Soete laat het niet gebeuren en versnelt. Iedereen meteen op zijn wiel. Tom volgt als 9de.
Tweede ronde en we krijgen een grote kopgroep, met onzen Tom. Michael Vanthourenhout nu op kop, voor Wout Van Aert, Lars van der Haar en Mathieu van der Poel. Het stof waait op als de crossers passeren, zo droog is het hier! Wout Van Aert gaat naar de kop, het tempo gaat wat omhoog. Tom nog altijd in het lint als 9de, hij sluit goed aan. Als Wout nog eens versnelt vallen de eerste gaten, zeker als hij op de steilste helling helemaal naar boven rijdt. Enkel Michael Vanthourenhout kan zijn wiel houden. Mathieu van der Poel sluit ook aan met Lars van der Haar. Eli Iserbyt op enkele meters, aanklampend. Dan een gat op een groep met onzen Tom, op 9 seconden.
Derde ronde en de verschillen blijven klein, ondanks het beukwerk van Wout Van Aert. Maar nog, Marcel Meisen komt als eerste terug aansluiten en brengt nog een paar andere crossers mee, ondermeer onzen Tom! Op kop geeft nu Eli Iserbyt het tempo aan. Marcel Meisen op zijn wiel. Tom gaat nog altijd goed mee. Kan hij een paar plekken opschuiven? Wout Van Aert gaat weer aan de leiding. Tom hangt achteraan in de kopgroep. Op de finishstrook trekt Michael Vanthourenhout bergop stevig door.
Vierde ronde en Michael trekt stevig door. Mathieu meteen op zijn wiel, gevolgd door Wout Van Aert en Lars van der Haar. Tom probeert aan te sluiten nog altijd op de 9de plaats, in het wiel van Michael Boros. Michael temporiseert even en meteen gaat Wout Van Aert opnieuw naar de kop, maar Michael Vanthourenhout laat niet gebeuren en neemt meteen mee over. Dan is het aan ploegmaat Eli Iserbyt. Proberen die twee iedereen murw te rijden?
Vijfde ronde en Tom schuift een paar plaatsen op aan de finishstrook, hij volgt nu als 7de in de kopgroep! Joris Nieuwenhuis, gisteren ook als sterk, gaat nu aan de leiding. In het veld neemt Wout Van Aert opnieuw over. Opletten! Michael Vanthourenhout meteen op zijn wiel. Die twee pakken meteen een gaatje. Mathieu moet reageren!
Aan de finish hebben Wout en Michael 5 seconden op Mathieu. Tom volgt op 7 seconden als 6de met Nieuwenhuis in zijn wiel. Lang duurt het niet voor Mathieu terug in het wiel van de koplopers zit. Hij brengt Lars van der Haar en Gianni Vermeersch mee. Tom met Nieuwenhuis op enkele meters. Sterk Tom! Steile helling en Tom rijdt ver en zit terug bij de kopgroep! Daar gaat Gianni Vermeersch nu aan kop. De kans om even te bekomen. Tom klampt goe en d aan!
Zevende ronde en achter de kopgroep met onzen Tom heeft 16 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, aangevoerd door Marcel Meisen. Michael Vanthourenthout gaat naar de kop. Van zijn ploegmaat Eli Iserbyt is geen spoor meer te bekennen. De cross van gisteren nog niet goed verteerd? Michael Vanthourenhout trekt hard door. De grote tenoren sluiten goed aan. Tom moet een kleine gaatje laten, net als Lars van der Haar. Als Michael Vanthourenhout nog eens versnelt gaat Wout Van Aert meteen op zijn wiel. Spannend! Mathieu gaat ook mee. De rest moet even een gaatje laten. Op de hellende betonbaan sluiten Wout en Mathieu aan bij Michael, daarachter vier achtervolgers met onzen Tom.
Achtste ronde en de drie leiders hebben 6 seconden op de eerste achtervolgers. Tom volgt als 7de op 10 seconden. Hij krijgt het lastig. Lars van der Haar verhoogt zijn tempo en wil naar de kopgroep. Maar daar gaat het ook hard. Op een hellende strook in de wei komt Lars wel terug aansluiten met Gianni Vermeersch en Joris Nieuwenhuis in zijn wiel. Tom op enkel meters. Op kop geeft Mathieu nu voor de eerste keer echt gas! Michael en Wout proberen aan te klampen, maar moeten enkele meters laten. Op de betonbaan bergop gaat Mathieu nog eens op de trappers en de vijf meter worden er tien. Tom krijgt ondertussen in de achtervolging het gezelschap van Dieter Sweeck. Zij rijden voor plaats 7 en 8.
Negende ronde en Wout en Michael hebben 9 seconden op Mathieu. Lars volgt al op 20 seconden. Wout gaat nu voorbij Michael en probeert het gat op Mathieu terug dicht te rijden. De finale is duidelijk begonnen! Mathieu houdt het tempo echter hoog en heeft nog altijd 8 seconden voorsprong, een volledige helling.
Tiende en laatste ronde en Mathieu heeft 16 seconden voorsprong op Wout en Michael. Lars volgt met Gianni en Joris op 41 seconden. Tom is wat teruggevallen en komt als 10de door. Is het vat af of kan hij nog één sterke ronde rijden? Mathieu rijdt naar zijn tweede zege van het weekend, met nu al 25 seconden voorsprong. Achter hem strijden Wout en Michael om de 2de plaats. Wout wacht de sprint af en klopt daarin Michael Vanthourenhout. Twee minuten later finisht onzen Tom als 12de: Lang goed meegegaan maar finaal gekraakt in deze loodzware cross op de Hotondberg. Wel een stap vooruit tegenover de vorige crossen!

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'06"
2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 22"
3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 23"
4. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 47"
5. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 47"
6. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 52"
7. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'00"
8. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 1'07"
9. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 1'21"
10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'43"

6/10: Tom 11de in de Berencross in Meulebeke!


Na de trip naar Amerika terug cross op Belgische bodem. Wie heeft de ergste jetlag? Waarschijnlijk Toon Aerts, want die start hier niet en ook morgen in Ronse blijft de winnaar van de twee eerste Wereldbekercrossen afwezig. Wel aan de start, voor zijn eerste cross, is Mathieu van der Poel. En hij krijgt hier een parcours op maat: Snel en veel draaien en keren. Ook spek naar de bek van onzen Tom. Hopelijk kan hij hier bevestigen.
Tom start op de 2de rij achter Michael Vanthourenhout en gaat behoorlijk mee weg op het gravel van de looppiste hier in Meulebeke. Tim Merlier pakt de kopstart, heel even komt Mathieu van der Poel ook piepen, maar het is Michael Vanthourenhout die toch als eerste het veld induikt. Michael neemt bijna de hele eerste ronde voor zijn rekening. Tom, aanvankelijk als 10de weg, schuift goed op en komt na de balkjes als 8ste door, in het wiel van Wout Van Aert. Net voor het einde van deze ronde gaat Eli Iserbyt naar de kop...
Tweede ronde en ploegmaat Michael Vanthourenhout stopt goed af voor Eli. Even toch, want Tim Merlier heeft zijn plannetje snel door en gaat er fluks over. Tom is ondertussen opgeschoven naar de 7de plek. Het tempo ligt hoog! Er vallen al eerste gaatjes... Tim Merlier komt terug in het wiel van Eli Iserbyt en brengt ook Mathieu van der Poel, Wout Van Aert en Quinten Hermans mee.
Derde ronde en Tom volgt op 6 seconden van de kopgroep als 7de op kop van een grote groep. Op kop gaat Wout Van Aert naar de leiding, met Mathieu in zijn wiel. Daarachter leidt Joris Nieuwenhuis de achtervolging met Tom in zijn wiel, de trui ver open! Het is niet warm hier, maar heet! De achtervolgers komen stilletjes dichter. Op kop moet Tim Merlier lossen. Mathieu gaat naar de kop. Is zijn wedstrijd begonnen? Het tempo gaat omhoog. Mathieu trekt door. Meteen een gaatje op Wout Van Aert.
Vierde ronde en de groep met Tom volgt op 15 seconden van de vier koplopers, in een grote groep van 12 crossers. Dat wordt elleboogwerk om vooraan te zitten. Vooraan rijdt Mathieu nog altijd op kop en de gaatjes worden groter. Achter hem doen Wout Van Aert, Quinten Hermans en Eli Iserbyt er alles aan om terug aansluiting te vinden, maar Mathieu kijkt niet om en snelt er vandoor. Tom gaat aan de leiding bij de achtervolgers.
Vijfde ronde en Mathieu heeft 7 seconden op Wout Van Aert. Tom volgt met de andere achtervolgers op een halve minuut. Mathieu vergroot zijn voorsprong tot 11 seconden. Achter hem moet Wout alleen het werk doen. Eli en Quinten volgen in zijn wiel. De andere achtervolgers met onzen Tom volgen op 39 seconden. Nog een grote groep. Kan Tom daarvan wegrijden? Achter Mathieu neemt Quinten Hermans nu toch over. De voorsprong van Mathieu is ondertussen een volledige zandbak.
Zesde ronde en de voorsprong is nu 12 seconden. Het is nog doenbaar. Wout Van Aert gaat terug naar de kop. De voorsprong wordt terug kleiner... Achter de vier koplopers strijdt Tom voor de 5de plaats. Nog een grote groep, dat wordt nog spannend. Tom niet meer op kop van die groep, kan hij terug opschuiven?
Zevende ronde en Mathieu heeft nog altijd 10 seconden op de drie achtervolgers. Ondanks het beukwerk blijven Wout, Quinten en Eli bij elkaar. Bij de achtervolgers trekt Laurens Sweeck, heel slecht gestart, nu stevig door, hij wil van de rest af. Tom moet naar adem happen. Laurens rijdt volledig door de mulle zandbak! Die heeft duidelijk zijn goede benen gevonden. Op kop moet Eli Iserbyt nu een klein gaatje laten.
Achtste en voorlaatste ronde en het verschil is nog 9 seconden op de twee achtervolgers, Wout en Quinten. Alle monden nu ver open, happend naar adem. Laurens Sweeck heeft zich los gereden van de andere achtervolgers, op weg naar de 5de plek. Tom heeft moeten lossen... Op kop rijdt Mathieu nu ook helemaal door de zandbak! Terug een paar seconden extra.
Negende en laatste ronde en zonder fout rijdt Mathieu naar de zege. Hij heeft 13 seconden voorsprong op Wout en Quinten. Kan die nog uitpakken en over Wout naar de 2de plek gaan? Neen, Wout rijdt enkele meters van hem weg en ziet Mathieu rijden! Die moet nog even een tandje bijsteken! Maar Mathieu wint, zijn eerste cross en meteen op het hoogste trapje! Anderhalve minuut later bolt onzen Tom ontgoocheld als 11de over de meet, in het wiel van Lars van der Haar. Even deed hij goed mee voor de 5de plaats, maar finaal toch nog iets te kort.

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'23"
2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 8"
3. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 15"
4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 38"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 54"
6. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 58"
7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'06"
8. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'09"
9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'17"
10. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'31"

29/9: Tom 12de in de tweede Wereldbekercross in Iowa City (USA)!


Tweede Wereldbekercross van het seizoen en de laatste cross in de States voor onzen Tom. Zoals de Amerikanen dat doen, één van de crossen in een lang weekend, het Jingle Cross Festival, met gedurende drie dagen meer dan 25 crossen! Eentje daarvan op zaterdagnamiddag lokale tijd is dus de Wereldbekercross, met als killer op het parcours de Mount Krumpit.
Snelste uit de startblokken is Lars van der Haar, maar de eerste stroken neemt leider in de Wereldbeker Toon Aerts gezwind over. Wil hij zijn kunststukje van Waterloo hier nog eens herhalen? Onzen Tom is veel minder goed gestart en komt pas als 24ste door in het lange lint bij het eerste tussenpunt. Dat wordt inhalen! Op kop plaatst Toon Aerts meteen een versnelling en het is alleen Wout Van Aert die zijn wiel kan houden. Lars van der Haar probeert nog wel aan te klampen, maar moet al snel enkele meters laten.
Tweede ronde en op kop wijken Van Aert en Aerts geen meter van elkaar. Niet dat ze goed samenwerken, integendeel, regelmatig test Van Aert door een tussentijdse versnelling te plaatsen, maar Toon Aerts klampt goed aan. Achter die twee worden de gaten groter. Aan de balkjes hebben eerste achtervolgers Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans al 18 seconden aan hun broek. Tom heeft al heel wat crossers ingehaald en komt als 15de door op 53 seconden. Hij heeft zijn tempo gevonden.
Derde ronde en de voorsprong van de twee leiders, duidelijk de sterksten in de start van dit seizoen, neemt toe. Toon Aerts op kop, Wout Van Aert op zijn wiel. De Wereldkampioen van Valkenburg pakt niet over. Wacht hij zijn kans af? Achter hen strijden de andere crossers voor de 3de plek. Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans maken de minste foutjes en rijden weg van de rest. Tom komt na deze ronde als 14de door op 1'16" van de leiders.
Hetzelfde beeld in de volgende twee rondes. Het is Wout Van Aert die opnieuw druk zet, even versnellen en Toon Aerts op enkele meters en dan weer inlopen. Telkens opnieuw. Probeert Wout op deze manier Toon af te matten, of kan hij gewoon niet beter? Tom blijft zijn eigen tempo rijden met hele vlakke rondetijden, in tegenstelling tot enkele andere crossers die duidelijk verval beginnen te vertonen. Na de vijfde ronde komt hij door als 12de op 1'57".
Zesde ronde en heel even blijft Wout Van Aert, in het wiel van Toon Aerts, steken in de modder. Hij staat zo goed als stil. Het sein voor Toon Aerts om het tempo omhoog te jagen! Meteen heeft hij enkele meters. In de materiaalpost staan de mannen van Van Aert klaar met een propere fiets, maar tijd om te wisselen is er niet! Proberen het wiel van Toon Aerts terug te pakken! Dat lukt niet, Toon Aerts heeft een volledig zandbak voorsprong! Is de beslissing gevallen? Nog twee rondes. Tom behoudt zijn 12de plaats
Zevende ronde en wat Wout Van Aert ook probeert, het gat van Toon Aerts wordt groter! Die heeft duidelijk de topvorm te pakken bij de start van het seizoen. Enkel een foutje kan nog roet in het eten gooien. Maar Toon maakt geen foutjes en op de grote versnelling diept hij de voorsprong uit.
Achtste en laatste ronde en Wout Van Aert legt zich bij het meesterschap van Toon Aerts neer. Bij het ingaan van deze ronde heeft Toon Aerts 28 seconden voorsprong, aan de finish een kleine minuut. Tweede wereldbekerzege op rij! Knap Toon!
En onzen Tom, een paar minuten later bolt hij als 12de over de streep. Na een matige start teruggevochten op eigen tempo. Vanaf de 4de ronde reed onzen Tom constant de 8ste à 10de tijd per ronde. Als dat vanaf de start kan lukken, zit er nog meer in. Zie hier zijn supervlakke rondetijden die een goede vorm verraden. In het klassement van de Wereldbeker rukt Tom op naar de 13de plaats. Enkel Jim Aernouts (vandaag 15de), Steve Chainel (14de) en Michael Boros (17de) scheiden hem nog van de Top 10. De volgende Wereldbekercross in op 21 oktober in het Zwitserse Bern.

1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'28"
2. Wout Van Aert (Onafhankelijk), op 52"
3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'16"
4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'32"
5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'06"
6. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 2'13"
7. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'16"
8. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 2'21"
9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'33"
10. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'35"

23/9: Tom 15de in eerste Wereldbekercross in Waterloo (USA)!


Eerste Wereldbekercross van het seizoen, in het Trek-weekend in Waterloo (USA). Vorig jaar was dit de 2de cross in dit klassement, na Iowa, maar nu dus omgekeerd. Geen Mathieu van der Poel aan de start, die rust nog uit na zijn sterke MTB-wedstrijden in de zomer. Wel Wout Van Aert, echter zonder ploeg door de soap rond zijn contract in de voorbije weken. Tom komt gemotiveerd aan de start na zijn goede prestatie in de opwarmer eergisteren.
De kopstart is voor favoriet Wout van Aert. Het gaat meteen supersnel! Op de brug gaat Laurens Sweeck handig voorbij Van Aert en hij houdt het tempo hoog. Dat is vooral lastig voor Lars van der Haar, die door een vroege val zijn start volledig gemist heeft en nooit meer terug zal komen in de kop van de wedstrijd. Ook Tom, nochtans goed gestart, zit net achter Lars van der Haar en Stephen Hyde gevangen en kan zo de aansluiting met de kop niet maken. Aan het eerste tussenpunt komt hij pas als 21ste door, op 17 seconden. Dat wordt achtervolgen! Op kop schuiven Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Eli Iserbyt en Jim Aernouts goed mee. Achter hen al meteen een gaatje. Tom, aanvankelijk goed mee in de start, rijdt nu in de achtervolgende groep en
Tweede ronde en Tom, met de trui ver open door de warmte hier, probeert terug te komen. Dat is lastig, want het tempo blijft héél hoog! Quinten Hermans lukt het wel om bij de kop aan te sluiten, en geeft er meteen een lap op. Fluks gaat hij over Wout Van Aert naar de kop, en op de finishstrook zet hij opnieuw aan! Wout moet alles geven om zijn wiel te houden.
Derde ronde, en Wout Van Aert denkt dat zijn moment gekomen is. Hij versnelt, maar krijgt de andere crossers in de kopgroep er niet af. De verschillen met de crossers daarachter worden wel groter. Tom is ondertussen opgeschoven naar de 17de plaats, op 37 seconden.
Vierde ronde en het lijkt Telenet Fidea tegen Wout Van Aert te worden. De Lions zijn goed vertegenwoordigd in de kopgroep, met Quinten Hermans, Corné Van Kessel, en Toon Aerts. Aan de balkjes maakt Laurens Sweeck een klein foutje en meteen heeft hij 7 seconden achterstand. Dat bewijst hoe snel het hier gaat!
Vijfde ronde en we hebben nog een kopgroep van vier crossers: Toon Aerts, Wout Van Aert, Daan Soete en Quinten Hermans. Allemaal Belgen. Waar zit de rest? Het lijkt hier wel het BK. Oeps, even terug de focus op de kopgroep: Daan Soete gaat onderuit en neemt Quinten Hermans mee in zijn val, terug recht, sturen rechtzetten en verder. De geloste crossers uit de kopgroep, ondermeer Laurens Sweeck gaan hen terug voorbij. Meteen hebben Wout Van Aert en Toon Aerts een grote voorsprong!
Zesde ronde en bij de achtervolgers rijdt Laurens Sweeck weg. Hij wil naar voor en heeft nog 10 seconden achterstand op de twee leiders, Wout Van Aert en Toon Aerts, die geen meter van elkaar wijken. Ondertussen is Michael Vanthourenhout afgestapt, na een sterke start, viel hij ver terug.
Zevende ronde, en puur op kracht rijdt Toon Aerts weg van Wout Van Aert! Op 10 seconden volgt Laurens Sweeck, dan op 26 seconden Hermans, Soete en Iserbyt. Toon rijdt meter per meter weg van Wout en heeft aan de finishlijn een voorsprong van 11 seconden. Nog twee rondes.
Achtste ronde en aan de balkjes is de voorsprong van Toon Aerts al 15 seconden. Wout Van Aert geeft alles, maar komt geen meter dichter, integendeel. In de laatste ronde geeft hij zich, en aan de finish is zijn achterstand meer dan een halve minuut. Een sterke Toon Aerts wint hier op kracht de eerste Wereldbekercross! Proficiat Toon! Tom bolt even later als 15de over de meet, op 2'35" van de winnaar van vandaag. Teruggeslagen na de start en dan een hele wedstrijd moeten achtervolgen...
Tom na de wedstrijd: "Ja goed gestart maar zat achter die valpartij van van der Haar en Hyde. En had al een cartouche verschoten door vol te starten dus moest de eerste ronden even tempo zoeken en eens ik dat gevonden had waren de gaten te groot. Dag om snel te vergeten."

1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'49"
2. Wout Van Aert (Onafhankelijk), op 34"
3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 51"
4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 54""
5. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 57"
6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'08"
7. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 1'14"
8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'27"
9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'36"
10. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 1'44"

21/9: Tom 4de in de Trek CX Cup in Waterloo (USA)!


Pas donderdag naar de USA vertrokken met de ploeg en al meteen de dag erna aan de slag (met dank aan de vlotte vlucht en verplaatsing erna)! De Trek CX Cup in Waterloo, dat is de opwarming voor de Wereldbekerwedstrijd morgen, op quasi hetzelfde parcours.
Na een eerste studieronde waarin het hele pak bij elkaar blijft, weliswaar op een lang lint, versnelt Daan Soete in de tweede ronde. Enkel Quinten Hermans gaat meteen mee in zijn spoor. Het is nog vroeg. Op een tiental meters volgt onzen Tom, met in zijn wiel Corné van Kessel en Thijs Aerts.
Voor hen gaat Quinten Hermans snel naar de kop, en hij gaat zo hard door dat Daan Soete als snel moet losssen. Quinten Hermans ruikt zijn kans en bouwt zijn voorsprong stelselmatig verder uit om finaal solo te finishen! Sterk! Daan Soete kan de tweede plaats nog vasthouden, en achter hem sprinten onzen Tom en Corné van Kessel voor de laatste podiumplaats. Corné is de snelste.
Een snelle cross, dat belooft voor morgen. Tom kwam alvast goed voor de dag vandaag!

1. Quinten Hermans (Telenet Fidea), in 1u00'54""
2. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 39"
3. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'12"
4. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'12"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'14"
6. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 1'51"
7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'58"
8. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'17"
9. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 2'21"
10. Steve Chainel (FRA; Chazal Canyon), op 2'52"

16/9: Tom 11de in de eerste cross van het seizoen: Brico-cross in Geraardsbergen!


Na een lange zomer eindelijk weer cross en meteen een loodzwaar parcours op de Kapelmuur in Geraardsbergen: Nergens een meter vlak, draaien en keren tussen de bomen, en in elke ronde de Muur op, en dat boven de 20 graden! Dat wordt afzien! Dit jaar valt deze cross binnen de Brico-crossen, waarvan ook Essen deel uitmaakt. Eerste cross van het seizoen, dat is dus afwachten wie met goede benen uit de zomer komt. Mathieu van der Poel niet aan de start, die rust nog na het WK MTB van vorige week.
Start, Tom op de 2de rij achter Wout Van Aert, die gisteren 24 jaar werd. Tim Merlier pakt de kopstart. Tom als 10de het veld in. Hij verliest in de eerste beklimming enkele plaatsen, als 16 komt hij door in het bos. Tim Merlier krijgt meteen Michael Vanthourenhout in zijn wiel, alles op een lang lint. Wout Van Aert op de 6de plek. De verschillen zijn nog klein. Eerste keer de Muur op en Michael Vanthourenhout stuift naar voor. Het tempo gaat omhoog!
Tweede ronde en Michael Vanthourenhout trekt door. Tom vindt zijn ritme en schuift enkele plaatsen op. Op kop gaat Tim Merlier terug aan de leiding. Vanthourenhout in zijn wiel, met Wout Van Aert achter zich. Die gaat in de afdaling naar de kop. Hij krijgt Corné van Kessel in zijn wiel. Wout versnelt! Tom komt als 10de door op 17 seconden.
Derde ronde en Van Aert geeft gas op kop! Corné blijft in zijn wiel en voorlopig lost de rest ook nog niet. Als hij nog eens doortrekt is Wout los. Tom haalt in de klim nog een paar crossers in. De cross is nog lang! Op kop vergroot Wout zijn voorsprong. Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout zijn de eerste achtervolgers.
Vierde ronde en Wout heeft 15 seconden voorsprong. Tom komt als 11de door. Komaan Tom! Nog zeven rondes. Achter Wout vormt zich een groepje met Vanthourenhout, van Kessel, van der Haar, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels. Lars van der Haar versnelt en laat de anderen achter zich, die strijden voor de 3de plaats. Kort daarachter volgt onzen Tom. Kan hij de sprong maken?
Vijfde ronde en Wout heeft 21 seconden voorsprong op Lars van der Haar. Onzen Tom komt met Tim Merlier dicht bij de grote achtervolgende groep. We zijn halfcross. Wout vergroot zijn voorsprong en heeft op de Muur tot een halve minuut. Tom komt als 12de door.
Zesde ronde en Daan Soete en Toon Aerts rijden weg van de andere achtervolgers. Tom hangt daar achteraan. Kan hij nog opschuiven? De voorsprong van Wout is al 40 seconden.
Zevende ronde en de cross lijkt in zijn plooi te vallen. Wout lijkt onbedreigd naar de zege te rijden, voor Lars van der Haar. Daarachter wordt nog gestreden voor de 3de podiumplaats. In de volgende ronde blijft alles op dezelfde plaats. Wachten de achtervolgers tot in de laatste ronde? Tom heeft 1'45" achterstand op Wout Van Aert en passeert als 13de.
Negende ronde en Wout Van Aert valt! Stuur scheef, ketting eraf, en derailleur afgebroken... Oeps! Lars komt nu snel dichter. Gelukkig voor Wout wel een afdaling waar hij niet hoeft te trappen. Klimmen en Lars van der Haar gaat voorbij Wout Van Aert! De materiaalpost is nog ver... Als hij uit de post komt gaan ook Aerts en Soete hem voorbij. Lars heeft meteen 22 seconden voorsprong! Nog twee ronden!
Tiende ronde en Wout doet er alles aan om terug te komen. Hij rijdt weg van Soete en Aerts. De voorsprong slinkt tot 13 seconden.
Laatste ronde en Lars heeft 11 seconden voorsprong op Wout, wiens gezicht op onweer staat. Soete en Aerts passeren op 16 seconden. Pauwels en Sweeck volgen op plaatsen 5 en 6. Wout ziet Lars nu rijden! Maar dan rijdt hij in een spandoek en is de wedstrijd verloren! Tom rijdt nog een goede ronde en finisht nét buiten de eerste 10, als 11de, op 1'30" van Lars van der Haar. Sterke wedstrijd, maar op cruciale momenten nog iets te kort.
Tom na de cross: "Niet helemaal ontevreden, ik heb het altijd erg lastig in de eerste wedstrijden en zeker op zo’n snelle omlopen. Toch had ik een goed gevoel te pakken en het ging eerlijk gezegd toch ook al wat beter dan vorig seizoen."

1. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), in 59'32
2. Wout Van Aert (Crelan-Charles), op 18"
3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 24"
4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 36"
5. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 50"
6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 59"
7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'10"
8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'13"
9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'21'
10. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'24"

16-19/8: Corendon-Circus, met onzen Tom, wint 3 van de 4 ritten in de Arctic Tour of Norway!


Laatste rittenkoers met de ploeg voor onzen Tom, deze keer in het hoge Noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel! De Arctic Tour of Norway is een vierdaagse wedstrijd van niveau 2 HC (Buiten Categorie), zware kost dus! Georganiseerd door ASO, die ook de Tour de France organiseren. Speerpunt van de Corendon-Circus ploeg is natuurlijk Mathieu van der Poel, die door de organisatoren ook als favoriet naar voor geschoven wordt. In totaal komen 19 ploegen aan de start met elk 6 renners, dus 114 in totaal. Continentale ploegen, maar ook de jonge renners uit de wereldteams zoals Katusha, Cofidis, en BMC. Vorig jaar won hier Dylan Theuns van BMC. De eerste editie van deze koers in 2013 werd gewonnen door Thor Hushovd.
 • Rit 1: Vadsø - Kirkenes (184 km): Heuvelachtige rit in lijn, grotendeels rond het prachtige Varangerfjord helemaal bovenaan in Noorwegen, met onderweg vier beklimmingen vand 2de categorie. Meteen geeft de Corendon-Circus ploeg er een lap op. Al snel na de start ontsnapt een grote groep, met daarbij Mathieu van der Poel en ook de bolletjestrui uit de Tour 2017, Warren Barguil. Die is de snelste op de eerste klim, maar daarna breekt de kopgroep in twee stukken. Mathieu is attent mee voorin en is de sterkste in de aankomst bergop! Eerste zege binnen voor Corendon-Circus! Tom finisht samen met David van der Poel als 88ste op 5'22" van Mathieu.
 • Rit 2: Tana - Kjøllefjord (195 km): Opnieuw een stevige rit in lijn, tussen de Noorse fjorden, met onderweg drie beklimmingen van 1ste categorie en twee beklimmingen van 2de categorie. Mathieu van der Poel doet mee in de eerste tussensprints en pakt nog een paar seconden extra in het klassement. Na de eerste klim van deze rit ontstaat een kopgroep van zes renners, waarbij geen enkele renner van Corendon-Circus. Deze groep krijgt 4 minuten voorsprong. Dan gaat een groep van zeven renners in de tegenaanval, met daarbij Mathieu en ook Warren Barguil. Zij komen tot op 1'45" van de leiders. Op de laatste beklimming van de dag legt Jakob Fuglsang (Astana) er stevig de pees op en het peloton valt in groepen uit elkaar. Uiteindelijk wint de Amerikaan Colin Joyce deze zware rit. Mathieu finisht als 21ste op 1'13". Tom rijdt zijn eigen koers op de beklimmingen en finisht als 95ste op 18'30".
 • Rit 3: Honningsvåg - Hammerfest (194 km): Rit in lijn, grotendeels langs de prachtige Noorse kustlijn, met kort na de start een berg van 1ste categorie (3.3km klimmen aan 7%) en onderweg en vlak voor de finish nog twee beklimmingen van 2de categorie. De ontsnapping van dag telt negen renners, met daarbij Tom Tjechische ploegmaat, Adam Toupalik. Deze groep krijgt 3 minuten voorsprong van het peloton. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes is de voorsprong nog 1 minuut. Het peloton jaagt en de kopgroep valt uit elkaar, alleen nog Toupalik samen met twee andere renners op kop! En Toupalik toont zich de sterkste en kan nét uit de greep van het peloton blijven! De sprint in dat peloton wordt gewonnen door Mathieu! Een topdag voor Corendon-Circus. Ook Tom heeft een betere dag dan gisteren en wordt 70ste op 1'41".
 • Rit 4: Kvalsund - Alta (145.5 km): Slotrit, kortste en meest vlakke rit, hoewel het hier nooit echt vlak is. In de finale toch nog vier keer over een nijdige kuitenbijter van 2de categorie (stijgingspercentage 6%). Kort na de start gaan twaalf renners ervan door, daarbij ondermeer Preben van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) maar geen renners van Corendon-Circus. Het peloton geeft maximum 3 minuten voorsprong aan deze groep en houdt alles onder controle. Bij het ingaan van de laatste rondes doet ondermeer de hele Corendon-Circus ploeg er alles aan om het peloton en Mathieu terug te brengen naar de kop van de wedstrijd en op twee kilometer van de finish slagen ze daar ook in! Tom heeft ondertussen achteraan moeten lossen na de gedane inspanningen en zal als 97ste op 6'28" van de winnaar finishen. En dat is opnieuw Mathieu van der Poel die wint in de sprint! Tweede ritzege voor Mathieu en ook de rode sprinterstrui in deze ronde. Tom eindigt finaal als 91ste in het klassement.
  Opnieuw een meer dan geslaagde trainingswedstrijd voor Tom en de hele ploeg! Klaar voor de winter!

  Eindklassement
  1. Sergei Chernetski (RUS; Astana), in 15u55'42" 2. Markus Hoelgaard (NOO; Joker Icopal), op 11"
  3. Colin Joyce (USA; Rally Cycling), op 12"
  ...
  12. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 59"
  31. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 4'57"
  73. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 22'23"
  74. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 23'26"
  83. David van de Poel (NED; Corendon-Circus), op 28'48"
  91. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 32'12"

 • 1-5/8: Tom met de ploeg aan de slag in de Tour d'Alsace!


  Tweede rittenkoers met de ploeg voor onzen Tom, opnieuw in Frankrijk. De Tour d'Alsace is een vijfdaagse wedstrijd van niveau 2.2 over de bergen van de Alsace, bij ons bekend is als de Elzas. Kan Corendon-Circus de prestatie van begin juni herhalen, toen ze Mathieu naar de eindzege hielpen in de Boucles de la Mayenne? In totaal komen 25 ploegen aan de start met elk 6 renners, dus 150 in totaal. Opvallend daarbij Team Wiggins uit de UK (je weet wel, van Bradley Wiggins, de voormalige Tourwinnaar), met ondermeer supertalent Thomas Pidcock, die in het veld uitkomt voor Telenet Fidea.
 • Rit 1: Ploegentijdrit over 4.7 km in en rond Sausheim. Vlak, kort maar krachtig. Elke ploeg wordt ingedeeld in twee trio's, die samen de tijdrit afwerken. Tom wordt ingedeeld bij Wietse Bosmans en Marcel Meisen. Het andere Corendon-Circus trio bestaat uit David van der Poel, Adam Toupalik en Gianni Vermeersch. Zij rijden een knappe vierde tijd, zitten héél even in de hotseats en finishen op slechts 11 seconden van het winnende team, net als vorig jaar Team USA U23. Die haalden een gemiddelde van maar liefst 51.4 km/u! Tom's team volgt als 10de op 15 seconden van de winnaars. David van der Poel pakt de bergtrui, ook al moest er vandaag niet geklommen worden, en kan die morgen verdedigen.
 • Rit 2: Champ du Feu - Sélestat: Rit in lijn van 145.5 km vertrekkend in skistation Champ du Feu, dus steil afdalen (voer voor specialisten) en daarna even klimmen en verder zo goed als vlak. Na een half uur koers onstaat een kopgroep van 11 renners met daarbij namens Corendon-Circus David van der Poel. Zij krijgen een mooie voorsprong, na twee uur koers al 4 volle minuten, mede doordat in het peloton rest van de ploeg goed controleert. Met de finale in zicht loopt het peloton terug in, maar de voorsprong blijft een paar minuten. Het is finaal David van der Poel die knap afwerkt in de sprint! Hij pakt ook meteen groene trui als beste sprinter én de gele leiderstrui! Sterke prestatie David! Onzen Tom finisht als 43ste op 1'52" van David.
 • Rit 3: Vesoul - La Planche des Belles Filles (143.1 km). Rit in lijn met onderweg drie stevige beklimmingen en in de finale een aankomst bergop, op de Planche des Belles Filles, 5.7 km klimmen aan gemiddeld 8.4%. Stevig werk! Vorig jaar had de ploeg hier een complete off-day. Doen ze dit jaar beter? Na de eerste strubbelingen rijdt een groepje weg uit het peloton. Zij krijgen een kleine minuut voorsprong. Anderen, waarbij ook Wietse Bosmans, gaan in de tegenaanval, maar worden terug gegrepen door het peloton. Uiteindelijk wint de Fransman Geoffrey Bouchard (CR4C Roanne). David van der Poel behoudt de groene trui als beste sprinter, maar de gele trui is hij logischerwijze kwijt. Tom finisht als 89ste op 9'17" van de winnaar en wordt in het klassement 86ste.
 • Rit 4: Ribeauvillé - Lac Blanc (165 km). Koninginnerit met onderweg twee cols van 1ste categorie, twee cols van 2de categorie, en een aankomst bergop op een col van 3de categorie. Al snel ontsnapt er een grote groep, met ondermeer de jonge Brit Thomas Pidcock die zich toont in de tussensprints en de trui voor meest aanvallende renner overhoudt aan deze etappe. Na die eerste sprints worden de vluchters terug gegrepen en nemen de klimmers de koers in handen. Winnaar wordt de Duitser Marc Hirschi (Sunweb Devo). David van der Poel geeft op in deze zware rit. Tom heeft het ook lastig vandaag en wordt 117de op 36'52" van de winnaar. In het klassement wordt hij 103de.
 • Rit 5: Riedisheim - Dannemarie (146.9 km). Slotrit op een geaccidenteerd parcours. Vlakke finale. Voer voor sprinters die de voorbije zware ritten overleven. Vele aanvallen in het begin, maar niemand raakt weg. Na een uurtje koers raakt een 20-tal renners weg, met daarbij ondermeer Adam Toupalik. Zij krijgen een maximale voorsprong van 5'30". Dan begint het peloton te jagen, maar net te laat, want de vluchters blijven buiten schot! Winnaar wordt de Zwitser Gino Mader (Swiss Cycling). Tom rijdt een sterke etappe en finisht in de eerste grote groep op 1'11" van de winnaar. In het eindklassement finisht hij als 91ste.
  Een geslaagde trainingswedstrijd voor Tom en de hele ploeg!

  Eindklassement
  1. Geoffrey Bouchard (FRA; CR4C Roanne), in 15u35'33"
  2. Marc Hirshi (DUI; Sunweb Devo), op 22"
  3. Brandon McNulty (USA; USA U23), op 27"
  ...
  13. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 4'46"
  43. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 20'38"
  76. Thomas Pidcock (GBR; Team Wiggins), op 36'58
  86. Wietse Bosmans (Corendon-Circus), op 42'39"
  91.Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 46'18"
  94. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 48'08"

 • 22/7: Tom mooi 7de op het BK MTB in Westouter!


  Onder een brandende zon gaat dit BK van start en na de openingsronde vormt zich onder impuls van onzen Tom een ruime kopgroep, aangevoerd door huidig kampioen Jens Schuermans, en met onzen Tom en ook de veldrijders Laurens Sweeck en Daan Soete. Door de warmte is het best een lastige wedstrijd hier op de Rodeberg.
  Jens Schuermans toont zich in de finale de sterktste, hij valt aan en finisht solo als 1ste en verlengt zo zijn nationale titel. Daan Soete spurt zich knap naar een 3de plaats. De andere veldrijders doen het ook prima. Onzen Tom finisht als 7de. In totaal finishten 6 veldrijders in de Top 10 van dit BK, een knappe prestatie!
  Zie hier het videoverslag van Focus WTV.
  Ook in Nederland werd vandaag het BK gereden, en daar wint niet onverwacht Mathieu van der Poel. Die heeft nu de nationale titels op de weg, in het veld en in het MTB in handen! Hij is de eerste Nederlander die dit realiseert!

  1. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), in 1u27'54"
  2. Ruben Scheire (Feenstra-Felt), op 49"
  3. Daan Soete (Telenet Fidea), op 1'17"
  4. Kevin Panhuyzen (Habitat), op 1'18"
  5. Vincent Baestaens (Stoempersclub Leuven), op 2'48"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'51"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'55"
  8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'00"
  9. Erno Jacob McCrae (Goeman Scott), op 3'21"
  10. Dieter Sweeck (Real Estate-Circus), op 5'32"

  8/7: Tom 71ste in de Wereldbeker MTB in Val di Sole (ITA)!


  Derde Wereldbekerwedstrijd MTB voor onzen Tom, samen met ploegmaat Mathieu van der Poel, die hier in dit skigebied in het Noorden van Italië probeert wat punten terug te pakken in het Wereldbekerklassement, na de valpartij in Nove Mesto eind mei. Loodzware wedstrijd hier in de Italiaanse Alpen, ook door de hitte. Goed indelen is de boodschap. Van de 115 gestarten bikers zullen er finaal maar 72 finishen in dezelfde ronde als de winnaar. Daarbij ook onzen Tom, die als 71ste over de meet bolt. Mathieu, die op zaterdag de shorttrack (voor de startposities) won op een indrukwekkende manier, wordt vandaag mooi 3de. Aanvankelijk goed mee weg met Nino Schurter, maar na een zoveelste aanval van de Zwitser moet Mathieu zijn meerdere erkennen. Schurter wint net als in Nove Mesto en pakt zo een grote voorsprong in het klassement van de Wereldbeker.

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u26'32"
  2. Gerhard Kerschbaumer (ITA; Torpado-Gabogas), op 6"
  3. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 1'09"
  4. Henrique Avancini (BRA; Cannondale), op 1'14"
  5. Florian Vogel (ZWI; Focus), op 1'32"
  ...
  17. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 3'28"
  42. Kevin Panhuyzen (Habitat), op 6'12"
  64. Ruben Scheire (Habitat), op 9'13"
  71. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 11'36"

  1/7: Tom 8ste en 2de Belg in the Vayamundo MTB Cup in Houffalize!


  Mountainbiken in Houffalize, voor al wie al eens in de Ardennen is gaan biken een bekend parcours! Een echte klassieker in het Belgische MTB. Tom komt aan start om te trainen voor de Wereldbekerwedstrijd in Val di Sole (ITA) op 8 juli en natuurlijk voor het BK MTB op 22 juli in Westouter.
  In een snelle wedstrijd onder een loden zon leggen de bikers van Habitat, Milan Vader, Kevin Panhuyzen en Frank Beemer, er meteen de pees op. Na de eerste ronde komen zij wiel in wiel door als koplopers. Het is de Zeeuw Milan Vader die na anderhalf uur wedstrijd ook aan het langste einde trekt. Tom rijdt een sterke wedstrijd maar doet nooit mee voor de ereplaatsen. Hij finisht knap als 8ste en als 2de Belg! Een opsteker met het oog op het BK!
  Ondertussen kroont ploegmaat Mathieu van der Poel zich in Hoogerheide tot Nederlands Kampioen op de weg!

  1. Milan Vader (NED; Habitat), in 1u27'02"
  2. Markus Schulte-Lünzum (DUI; Focus), op 30"
  3. Hugo Drechou (FRA; Massi), op 1'10"
  4. Joshua Debau (FRA; AC Bazancourt), op 1'45"
  5. Nick Vanpol (Granville), op 2'03"
  6. Florian Trigo (FRA; Massi), op 3'06"
  7. Thomas Bonnet (FRA; Cube Pro Fermetures), op 3'09"
  8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 3'17"
  9. Lucas Dubau (FRA; AC Bazancourt), op 3'19"
  10. Marc Bouwmeester (NED; Stappenbelt), op 4'24"

  17/6: Tom valt in de Elfstedenronde!


  Twee dagen na Dwars door het Hageland start Tom opnieuw in een wegkoers, de Elfstedenronde. Van Brugge naar Brugge doorheen de Vlaamse Ardennen. Een koers die in 1943 al voor de eerste keer werd georganiseerd en die ondermeer gewonnen werd door Peter Post, Rik Van Looy en Freddy Maertens. En afgelopen jaar door Wout Van Aert. Die staat opnieuw aan de start, net als onzen Tom en de hele Corendon-Circus ploeg.
  Start om 11u en na een uur koers is het peloton al in stukken gebroken. Onzen Tom attent mee in het eerst deel. Na de passage op de kasseien van de Steenstraat, kasseien kleuren deze koers, onstaat een kopgroep van zeven renners, met ondermeer Mathieu van der Poel. Even later slaat voor onze Tom het noodlot toe. Langs de kant van de weg staat één nadarhek en onzen Tom heeft het te laat gezien, ertegen, en smak tegen de grond! Au! Opnieuw zijn Namen-pols geraakt... Tom blijft lang liggen en moet de wedstrijd verlaten. UPDATE: Na een bezoekje aan dokter Toon Claes blijkt de schade mee te vallen: geen barst of breukje in de pols. Oef!
  Ondertussen valt het peloton verder uit elkaar. Mathieu blijft attent op kop. Even worden de koplopers bijgehaald door de eerste groep van het peloton, maar al snel zijn weer negen renners weg en opnieuw is Mathieu erbij. Ook Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) is mee en die voert de forcing. In de laatste ronde komt alles echter terug bij elkaar en er wordt gesprint. Mathieu zet vroeg aan, maar het is de Brit Adam Blyte die wint.

  1. Adam Blythe (GBR; Aqua Blue Sport), in 4u16'33"
  2. Coen Vermeltfoort (NED; Roompot-Nederlandse Loterij), zt
  2. Hugo Hofstetter (FRA; Cofidis), zt
  ...
  10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), zt
  11. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), zt
  22. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 2"
  28. Wietse Bosmans (ERA), op 2"
  48. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 19"
  55. Daan Soete (Telenet Fidea), op 33"
  58. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 36"
  71. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoederservice), op 2'24"
  81. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 3'23"
  82. Wout Van Aert (Veranda's Willems-Crelan), op 3'36"

  15/6: Tom maalt kilometers in Dwars door het Hageland!


  Dwars door het Hageland is een nog jonge maar prachtige koers in de Napoleon Games Cup, 199 kilometer doorheen het glooiende landschap van het Hageland, met start in Aarschot en aankomst in Diest. Onderweg passeren de renners ook een paar keer Scherpenheuvel en Zichem, bekend bij de bedevaarders onder ons. Typerend aan deze wedstrijd: plug streets, of onverharde stroken! Voer voor veldrijders! Mathieu van der Poel won hier dan ook vorig jaar.
  De wedstrijd wordt gekleurd door een mooie kopgroep, met daarbij drie Corendon-Circus renners: Gianni Vermeersch, David van der Poel en Mathieu van der Poel. Zij pakken een mooie voorsprong, maar worden op 60 kilometer van de meet gepakt door het jagende peloton. Even later ontsnapt opnieuw een 15-tal renners en opnieuw is Gianni Vermeersch mee. Op dat moment krijgen Mathieu en onzen Tom het lastig, ook door de warmte, en zij stappen uit de wedstrijd, net als de meeste andere veldrijders aan de start. Gianni Vermeersch heeft wel een goede dag, en finisht knap als 3de!
  Weer een stukje conditie versterkt met het oog op de winter.

  1. Krists Neilands (ISR; Israel Cycling Academy), in 4u34'47"
  2. Elia Viviani (ITA; Quick Step Floors), op 33"
  3. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 33"
  ...
  15. Tim Merlier (Veranda's Willems-Crelan), op 2'05"
  21. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3"48"
  27. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'58"
  43. Daan Soete (Telenet Fidea), op 5'19"
  48. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 9'11"


  10/6: Tom rijdt met de ploeg een perfecte koers in de Ronde Van Limburg!


  Tom start met de ploeg in de Ronde van Limburg, de enige echte klassieker (UCI 1.1) in die provincie. Stevige kost: 200 kilometer, 2000 hoogtemeters en 13 kasseistroken. Geen Wout Van Aert aan de start, de winnaar van vorig jaar. Kan opnieuw een veldrijder aan het langste eind trekken? Die kans bestaat want veel veldrijders aan de start! Maar die zullen dan wel voorbij de Franse topsprinter Nacer Bouhanni (Cofidis) moeten raken, die hier in extremis nog aan de start komt.
  Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Een lange vlucht van vier renners, met ondermeer lokale renner Jimmy Janssens (Aqua Protec-Veranclassic) en David Boucher (Tartteletto-Isorex). Zij kregen een voorsprong van maximaal 7'30". Als in het peloton Mathieu van der Poel, Guillaume Van Keirsbulck en Nacer Bouhanni de achtervolging inzetten, gaat het tempo gevoelig omhoog. De Corendon-Circus ploeg zet zich aan kop, samen met de mannen van Cofidis. Ook onzen Tom doet zijn deel van het werk. Op tien kilometer van de finish zijn de vluchters daardoor terug ingerekend. Mathhieu wordt perfect door de laatste bocht geleid en maakt het mooi af in de sprint! Perfecte koers!
  Zie het verslag van TV-Limburg hier, met onzen Tom aan de kop van het jagende peloton!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 4u 38'18"
  2. Nacer Bouhanni (FRA; Cofidis), zt
  3. Tim Merlier (Veranda's Willems-Crelan), zt
  ...
  30. Johan Jacobs (DEN; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 5"
  34. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 13"
  38. Daan Soete (Telenet Fidea), op 32"
  39. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 32"
  40. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 32"
  42. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 40"
  43. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 40"
  58. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'07"
  60. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'20"

  31/5-3/6: Tom helpt Mathieu naar zijn 2de zege op rij in de Boucles de la Mayenne (FRA)!


  Samen met Mathieu en de rest van de ploeg start Tom net als vorig jaar in de Franse rittenwedstrijd Boucles de la Mayenne (UCI 2.1), die Mathieu vorig jaar met hulp van onzen Tom op een knappe manier won! Dit jaar ook nog andere veldrijders aan de start, ondermeer de Marlux-Bingoal ploeg met Kevin Pauwels, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Vier dagen koers met 20 ploegen en 120 renners. Zoals in alle rittenkoersen in elke rit ook enkele tussensprints mét bonificaties en onderweg stevig klimmen! Er moet dus gewerkt worden door de ploeg!
 • Rit 1: Proloog over 4.5 km in en rond Laval. Dat is vlammen vanaf de start, op een tijdritfiets. Nooit Tom's specialiteit geweest. Maar toch brengt hij het er goed vanaf met een mooie 19de plek, op slechts 23 seconden van de winnaar, de Fransman Dorian Godon (Cofidis) die een gemiddelde haalde van 46.7 km/u. Een sterke Mathieu spurtte naar de 2de plek, op een kleine 9 seconden. Dat verschil toont hoe sterk de Fransman was. Ook de andere veldrijders lieten zich zien, met nog twee van hen bij de eerste tien: Eli Iserbyt werd 6de op 15 seconden, en Adam Toupalik (TSJ) die ook voor Corendon-Circus rijdt, mooi 9de op 17 seconden.
 • Rit 2: Saint-Berthevin - Gorron (176 km). Rit in lijn met onderweg vijf klimmetjes. De hele dag gaat ploegmaat Gianni Vermeersch mee in de aanval, zodat de rest van Corendon-Circus verdedigend kan rijden. Gianni houdt er na deze rit de bolletjestrui aan over! Op 15 kilometer van de finish worden de vluchters gegrepen. Oeps, nog 5 kilometer te gaan en nog een valpartij in de finale, waardoor het peloton in twee breekt, en 30 renners kunnen sprinten voor de zege. Onzen Tom verliest hier ook tijd en finisht samen met Gianni Vermeersch op meer dan 4 minuten. De rest van de ploeg blijft wel voorin en Mathieu kan het prima afmaken en wordt de nieuwe leider in het klassement! Eli Iserbyt wordt de leider in het jongerenklassement en mag morgen met de witte trui starten.
 • Rit 3: Saint-Aignan-De-Couptrain - Pré-en-Pail-Saint-Samson (172 km). Pittige rit, met vier keer stevig klimmen onderweg. Voor Corendon-Circus is het natuurlijk zaak om Mathieu in de leiderstrui te houden. Dus iedereen aan de bak vandaag! Tom doet een groot deel van het werk en zet Mathieu goed uit de wind. Met de finale in zicht laat hij zich dan uitzakken. Mathieu mengt zich in de sprint en wordt 4de en behoudt de leiderstrui! Opdracht geslaagd! Ritwinnaar vandaag is Nacer Bouhanni (Cofidis).
 • Rit 4: Congrier - Laval (182 km). Terug naar de startplaats met opnieuw vijf keer klimmen. Onderweg regent het aanvallen, want de voorsprong van Mathieu is niet groot. Ondermeer Michael Vanthourenhout waagde zijn kans. Maar de ploegmaats van Mathieu controleerden de koers prima en haalden alle aanvallers terug, zodat Mathieu in de eerste groep mee naar de meet kon en zijn eindzege veilig stellen. De tweede keer op rij! Tom doet ook zijn deel van het werk en stapt met de finale in zicht uit de koers. Mathieu na de wedstrijd:"Ik moet de ploeg bedanken! Heel wat mannen die in aanmerking kwamen om het eindklassement alsnog te winnen, probeerden meermaals weg te springen, maar de ploeg controleerde haast perfect."

  Eindklassement
  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 12u58'23"
  2. Romain Seigle (FRA; Groupama-FDJ), op 13"
  3. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 19"
  ...
  6. Adam Toupalik (TSJ; Corendon Circus), op 21"
  25. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'01"
  54. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 4'46"
  62. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 5'19"
  71. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 6"20"
  81. Thomas Joseph (Marlux-Bingoal), op 12'11"
  96. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 19'08"
  98. Gianni Vermeersch (Corendon Circus), op 21'40"

 • 27/5: Tom en Mathieu kunnen niet finishen in WB MTB in Nove Mesto (TSJ)!


  Tom start op opnieuw in de Wereldbeker MTB, nu in Nove Mesto (TSJ), op en droog, heel stoffig, en supertechnisch parcours! Ploegmaat Mathieu start als leider in de Wereldbeker na zijn opnieuw knappe prestatie in de shortrack wedstrijd op vrijdag, waarin hij in de sprint als 2de finishte, achter de Nieuw-Zeelander Sam Gaze. Mathieu is vastbesloten om zijn trui hier te verdedigen!
  Start en meteen is Mathieu goed weg! Achter hem gaat het anderen minder goed af, in het pak een grote crash en meteen een aantal bikers out. Gelukkig niet onzen Tom die ook goed mee weg is en op een 60ste plaats doorkomt bij het eerste tussenpunt. Op kop gaat al snel Sam Gaze aan de leiding, die voelt zich duidelijk goed. De Zwitser Nino Schurter die vorige week in Albstadt won, volgt attent. Mathieu in zijn wiel. Oeps, in eens is Gaze van het toneel verdwenen: Stevige val, als gevolgd lek vooraan en op grote achterstand! Een ronde later stapt hij uit de race!
  Eerste ronde na de korte startronde en onzen Tom komt door op een minuut, rond de 55ste plaats. Kan hij nog oprukken? Vooraan vallen de eerste gaatjes. Schurter geeft gas op kop en Mathieu klampt aan. Kort achter hen moet nu ook de Fransman Tempier de wedstrijd verlaten, lek achteraan, nog op de steilste helling, en game over.
  Tweede ronde en nu is aan Mathieu om de kop te doen. Hij trekt stevig door, maar toch komen uit de achtergrond een paar bikers terug aansluiten, ondermeer de Zwitser Forster en de Fransman Carod. Schurter valt aan, Mathieu remonteert! De eerste Belg die doorkomt is Belgisch kampioen Jens Schuermans, op de 25ste plaats en driekwart minuut. Op kop geeft Schurter volle gas, Mathieu op zijn wiel, en de rest moet opnieuw lossen.
  Derde ronde en opnieuw komt te Zwitser Forster op kop aansluiten. Meteen neemt hij de leiding. Achter de drie koplopers volgt een 10-tal bikers, met ondermeer thuisrijder Jaroslav Kulhavy. Bergop, een lange klim, en Schurter gaat naar de kop. Mathieu zit even gevangen achter Forster, hij heeft het lastig. Schurter kijkt achterom, en versnelt nogmaals. Mathieu laat een gaatje. Oeps... stuurfoutje en overkop! Mathieu komt niet goed neer en bezeert zijn al eerder gekwetste pols! Toch rijdt hij nog verder, aan de finish komt hij door als 25ste op meer dan een minuut...
  Vierde ronde en blijkt als snel blijkt dat Mathieu geen kracht meer kan zetten. Niet veel later stapt hij dan ook uit de wedstrijd. Wat later moet ook onzen Tom door mechanische pech de wedstrijd staken. Een complete off-day voor Corendon-Circus! Ondertussen bepaalt op kop Nino Schurter nog altijd het tempo, met Forster in zijn wiel. Maar al snel komt een achtervolgende groep, met ondermeer de Fransman Marotte en Marco Aurelio Fontanan (ITA) aansluiten. Forster valt terug door een klein kettingprobleem en we krijgen drie leiders: Nino Schurter, de jonge Nieuw-Zeelander Anton Cooper en de Fransman Maxime Marotte.
  Vijfde ronde en de drie blijven op kop. Schurter op de 3de plek, attent in het wiel. Wacht hij af tot de laatste ronde?
  Zesde en laatste ronde en Schurter gaat opnieuw aan kop. Bergop zet hij alles op alles, maar Cooper lost niet. Marotte wel, en Schurter sprint met Cooper voor deze dagzege. Spannend en fotofinish! Schurter wint, opnieuw.
  Hopelijk valt het voor Mathieu mee met z'n pols...

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u21'31"
  2. Anton Cooper (NZL; Trek Factory Racing), zt
  3. Maxim Marotte (FRA; Cannondale), op 8"
  4. Lars Forster (ZWI; BMC), op 44"
  5. Manuel Fumic (DUI; Cannondale), op 49"
  ...
  17. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 2'11
  46. Ruben Scheire (Habitat), op 4'52"
  75. Erno Jacob McCrae (Goeman-Scott), op 7'55

  20/5: Tom 70ste en 1ste Belg in WB MTB in Albstadt (DUI)!


  Wereldbeker MTB in Albstadt (DUI), dat is mountainbike op het hoogste niveau! In tegenstelling tot ploegmaat Mathieu van der Poel die helemaal vooraan mocht starten, moest Tom helemaal als laatste starten. In de nationale trui, omdat hij nog niet genoeg UCI-punten heeft. Toch kon hij meer dan 50 andere bikers inhalen om op een eervolle 70ste plaats te eindigen, net nog in dezelfde ronde als de winnaar, net voor de andere Belgische mountainbikers. Mede door deze mooie prestatie én zijn knappe wedstrijden in Spanje vorige week, mag Tom volgende week in Nove Mesto wél in de kleuren van Corendon-Circus aan de start komen.
  Winnaar vandaag is de leider in de Wereldbeker, regerend Olympisch én Wereldkampioen, de Zwitser Nino Schurter. Hij mocht pas op de 3de rij starten, na pech in de korte race donderdag voor de startplaatsen, maar al meteen bij de eerste klim rukte hij op naar de koppositie. In een ruime groep toppers met ondermeer ook Mathieu van der Poel neemt Schurter afstand van de andere bikers. Al snel schoten er van die groep slechts drie koplopers over, met naast Nino Schurter en Mathieu van der Poel nog de Fransman Maxim Marotte. Op korte afstand nog twee Franse bikers, Stéphane Tempier en Jordan Sarrou. Deze vijf strijden voor het podium. In de vierde ronde valt Mathieu aan, hij pakt enkele meters, maar bij de tegenaanval van Nino Schurter moet Mathieu passen. Weg is de Zwitser en de anderen zien enkel nog zijn achterkant. Mathieu wordt achter hem nog knap 3de! Proficiat Mathieu!
  Zie een mooi videoverslag op de website van Nino Schurter!

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u28'07"
  2. Stéphane Tempier (FRA; Bianchi Countervail), op 16"
  3. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 40"
  4. Maxim Marotte (FRA; Cannondale), op 50"
  5. Jordan Sarrou (FRA; BH-Suntour-KMC), op 1'11"
  ...
  70. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 12'26"
  72. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 1 ronde
  73. Ruben Scheire (Habitat), op 1 ronde
  98. Erno Jacob McCrae (Goeman-Scott), op 2 rondes

  16/5: Tom werkt aan de basisconditie in Puivelde Koerse!


  Eerste wegrit voor Tom en tal van andere veldrijders. Even de benen testen en vooral keihard rijden en zo aan de basisconditie werken. Niet Tom's lievelingswerk, maar met het oog op de winter zeker nodig. Tom maalt samen met de 156 andere starters zijn kilometers, ook in functie van ploegmaat David van der Poel die hier knap 8ste wordt. Tom stapt kort voor het einde uit de koers, net als 114 andere renners.
  Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Dennis Coenen (Cibel-Cebon), in 3u43'21"
  2. Mathias De Witte (Veranda's Willems-Crelan), zt
  3. Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen Baloise), zt
  4. Sep Vanmarcke (Cannondale), op 15"
  5. Stijn De Bock (Cibel-Cebon), op 15"
  ...
  8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 15"
  12. Johan Jacobs (ZWI; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 15"
  13. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 15"
  18. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 15"
  21. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 20"
  28. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'10"


  11-13/5: Tom rijdt prima MTB-wedstrijden in de La Roija Bike Race in Spanje!


  Aansluitend op de zomerstage met de ploeg in Bencassim (SPA) start Tom samen met ploegmaat Mathieu van der Poel in de driedaagse MTB-wedstrijd in het Spaanse Logroño. In de La Roija Bike Race krijgen ze 184 kilometer en maar liefst 5000 hoogtemeters voor de wielen! Er meteen stevig invliegen noemen ze dat! Een sterk deelnemersveld in deze wedstrijd, met naast Mathieu en onzen Tom ook nog Jose Antonio Hermida Ramos, Wereldkampioen MTB in 2010, Clàudia Galicia die op het vorige EK 2de werd na Mathieu, en Carlos Coloma die op de Olympische Spelen in 2016 brons pakte. Samen met nog 210 andere elite-mountainbikers!
  In de eerste wedstrijd op vrijdag over 67.2km en 2079 hoogtemeters, waarin Mathieu domineert, wordt Tom na een sterke start mooi 8ste in een klein groepje. Mathieu maakte wel een stevige val vroeg in de wedstrijd.
  In de wedstrijd op zaterdag over 65.4km en 2178 hoogtemeters, waarin Mathieu ondanks de pijn toch start én opnieuw wint, doet onzen Tom nog beter. Hij finisht op een 6de plaats, als eerste van een achtervolgende groep. Hij verliest slechts drie minuten op Mathieu.
  De laatste rit op zondag over 51km en nog 686 hoogtemeters is opnieuw een kolfje naar de hand van snelle Mathieu. Hij pakt zijn derde zege en dus ook het eindklassment in deze wedstrijd! Mathieu na de wedstrijd: "It’s been three very intense days in La Rioja Bike Race presented by Shimano. I am surprised by the race routes, La Rioja’s impressive landscapes, and the work of the organization. I hope to return." Tom doet nog beter dan gisteren en valt net naast het podium: 4de. In de sprint voor de derde plek moest hij Carlos Coloma laten voorgaan. In het eindeklassement finisht Tom als 6de.
  Een mooie start van de zomer Tom!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 7u21'01"
  2. Enrique Morcillo Vergara (SPA; Buff Scott MTB), op 9'00"
  3. Ever Alejandro Gomez Diaz (SPA; Ipia Factory Cycling), op 9'27"
  4. Francesc Guerra Carreter (SPA; Buff Scott MTB), op 9'29"
  5. Vlad Dascula (TSJ; Brujula Bike Team), op 11'31"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 14'42"
  7. Victor Manuel Fernandez (SPA; Wolfbike Team), op 14'46"
  8. Luis Leao Pinto (POR; Buff Scott MTB), op 15'47"
  9. Daniel Carrreno Nin de Cordona (SPA; Remadura), op 16'46"
  10. Xavi Borras Molina (SPA; Ipia Factory Cycling), op 17'44"