21/9: Tom 4de in de Trek CX Cup in Waterloo (USA)!


Pas donderdag naar de USA vertrokken met de ploeg en al meteen de dag erna aan de slag (met dank aan de vlotte vlucht en verplaatsing erna)! De Trek CX Cup in Waterloo, dat is de opwarming voor de Wereldbekerwedstrijd morgen, op quasi hetzelfde parcours.
Na een eerste studieronde waarin het hele pak bij elkaar blijft, weliswaar op een lang lint, versnelt Daan Soete in de tweede ronde. Enkel Quinten Hermans gaat meteen mee in zijn spoor. Het is nog vroeg. Op een tiental meters volgt onzen Tom, met in zijn wiel Corné van Kessel en Thijs Aerts.
Voor hen gaat Quinten Hermans snel naar de kop, en hij gaat zo hard door dat Daan Soete als snel moet losssen. Quinten Hermans ruikt zijn kans en bouwt zijn voorsprong stelselmatig verder uit om finaal solo te finishen! Sterk! Daan Soete kan de tweede plaats nog vasthouden, en achter hem sprinten onzen Tom en Corné van Kessel voor de laatste podiumplaats. Corné is de snelste.
Een snelle cross, dat belooft voor morgen. Tom kwam alvast goed voor de dag vandaag!

1. Quinten Hermans (Telenet Fidea), in 1u00'54""
2. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 39"
3. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'12"
4. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'12"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'14"
6. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 1'51"
7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'58"
8. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'17"
9. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 2'21"
10. Steve Chainel (FRA; Chazal Canyon), op 2'52"

16/9: Tom 11de in de eerste cross van het seizoen: Brico-cross in Geraardsbergen!


Na een lange zomer eindelijk weer cross en meteen een loodzwaar parcours op de Kapelmuur in Geraardsbergen: Nergens een meter vlak, draaien en keren tussen de bomen, en in elke ronde de Muur op, en dat boven de 20 graden! Dat wordt afzien! Dit jaar valt deze cross binnen de Brico-crossen, waarvan ook Essen deel uitmaakt. Eerste cross van het seizoen, dat is dus afwachten wie met goede benen uit de zomer komt. Mathieu van der Poel niet aan de start, die rust nog na het WK MTB van vorige week.
Start, Tom op de 2de rij achter Wout Van Aert, die gisteren 24 jaar werd. Tim Merlier pakt de kopstart. Tom als 10de het veld in. Hij verliest in de eerste beklimming enkele plaatsen, als 16 komt hij door in het bos. Tim Merlier krijgt meteen Michael Vanthourenhout in zijn wiel, alles op een lang lint. Wout Van Aert op de 6de plek. De verschillen zijn nog klein. Eerste keer de Muur op en Michael Vanthourenhout stuift naar voor. Het tempo gaat omhoog!
Tweede ronde en Michael Vanthourenhout trekt door. Tom vindt zijn ritme en schuift enkele plaatsen op. Op kop gaat Tim Merlier terug aan de leiding. Vanthourenhout in zijn wiel, met Wout Van Aert achter zich. Die gaat in de afdaling naar de kop. Hij krijgt Corné van Kessel in zijn wiel. Wout versnelt! Tom komt als 10de door op 17 seconden.
Derde ronde en Van Aert geeft gas op kop! Corné blijft in zijn wiel en voorlopig lost de rest ook nog niet. Als hij nog eens doortrekt is Wout los. Tom haalt in de klim nog een paar crossers in. De cross is nog lang! Op kop vergroot Wout zijn voorsprong. Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout zijn de eerste achtervolgers.
Vierde ronde en Wout heeft 15 seconden voorsprong. Tom komt als 11de door. Komaan Tom! Nog zeven rondes. Achter Wout vormt zich een groepje met Vanthourenhout, van Kessel, van der Haar, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels. Lars van der Haar versnelt en laat de anderen achter zich, die strijden voor de 3de plaats. Kort daarachter volgt onzen Tom. Kan hij de sprong maken?
Vijfde ronde en Wout heeft 21 seconden voorsprong op Lars van der Haar. Onzen Tom komt met Tim Merlier dicht bij de grote achtervolgende groep. We zijn halfcross. Wout vergroot zijn voorsprong en heeft op de Muur tot een halve minuut. Tom komt als 12de door.
Zesde ronde en Daan Soete en Toon Aerts rijden weg van de andere achtervolgers. Tom hangt daar achteraan. Kan hij nog opschuiven? De voorsprong van Wout is al 40 seconden.
Zevende ronde en de cross lijkt in zijn plooi te vallen. Wout lijkt onbedreigd naar de zege te rijden, voor Lars van der Haar. Daarachter wordt nog gestreden voor de 3de podiumplaats. In de volgende ronde blijft alles op dezelfde plaats. Wachten de achtervolgers tot in de laatste ronde? Tom heeft 1'45" achterstand op Wout Van Aert en passeert als 13de.
Negende ronde en Wout Van Aert valt! Stuur scheef, ketting eraf, en derailleur afgebroken... Oeps! Lars komt nu snel dichter. Gelukkig voor Wout wel een afdaling waar hij niet hoeft te trappen. Klimmen en Lars van der Haar gaat voorbij Wout Van Aert! De materiaalpost is nog ver... Als hij uit de post komt gaan ook Aerts en Soete hem voorbij. Lars heeft meteen 22 seconden voorsprong! Nog twee ronden!
Tiende ronde en Wout doet er alles aan om terug te komen. Hij rijdt weg van Soete en Aerts. De voorsprong slinkt tot 13 seconden.
Laatste ronde en Lars heeft 11 seconden voorsprong op Wout, wiens gezicht op onweer staat. Soete en Aerts passeren op 16 seconden. Pauwels en Sweeck volgen op plaatsen 5 en 6. Wout ziet Lars nu rijden! Maar dan rijdt hij in een spandoek en is de wedstrijd verloren! Tom rijdt nog een goede ronde en finisht nét buiten de eerste 10, als 11de, op 1'30" van Lars van der Haar. Sterke wedstrijd, maar op cruciale momenten nog iets te kort.
Tom na de cross: "Niet helemaal ontevreden, ik heb het altijd erg lastig in de eerste wedstrijden en zeker op zo’n snelle omlopen. Toch had ik een goed gevoel te pakken en het ging eerlijk gezegd toch ook al wat beter dan vorig seizoen."

1. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), in 59'32
2. Wout Van Aert (Crelan-Charles), op 18"
3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 24"
4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 36"
5. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 50"
6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 59"
7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'10"
8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'13"
9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'21'
10. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'24"

16-19/8: Corendon-Circus, met onzen Tom, wint 3 van de 4 ritten in de Arctic Tour of Norway!


Laatste rittenkoers met de ploeg voor onzen Tom, deze keer in het hoge Noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel! De Arctic Tour of Norway is een vierdaagse wedstrijd van niveau 2 HC (Buiten Categorie), zware kost dus! Georganiseerd door ASO, die ook de Tour de France organiseren. Speerpunt van de Corendon-Circus ploeg is natuurlijk Mathieu van der Poel, die door de organisatoren ook als favoriet naar voor geschoven wordt. In totaal komen 19 ploegen aan de start met elk 6 renners, dus 114 in totaal. Continentale ploegen, maar ook de jonge renners uit de wereldteams zoals Katusha, Cofidis, en BMC. Vorig jaar won hier Dylan Theuns van BMC. De eerste editie van deze koers in 2013 werd gewonnen door Thor Hushovd.
 • Rit 1: Vadsø - Kirkenes (184 km): Heuvelachtige rit in lijn, grotendeels rond het prachtige Varangerfjord helemaal bovenaan in Noorwegen, met onderweg vier beklimmingen vand 2de categorie. Meteen geeft de Corendon-Circus ploeg er een lap op. Al snel na de start ontsnapt een grote groep, met daarbij Mathieu van der Poel en ook de bolletjestrui uit de Tour 2017, Warren Barguil. Die is de snelste op de eerste klim, maar daarna breekt de kopgroep in twee stukken. Mathieu is attent mee voorin en is de sterkste in de aankomst bergop! Eerste zege binnen voor Corendon-Circus! Tom finisht samen met David van der Poel als 88ste op 5'22" van Mathieu.
 • Rit 2: Tana - Kjøllefjord (195 km): Opnieuw een stevige rit in lijn, tussen de Noorse fjorden, met onderweg drie beklimmingen van 1ste categorie en twee beklimmingen van 2de categorie. Mathieu van der Poel doet mee in de eerste tussensprints en pakt nog een paar seconden extra in het klassement. Na de eerste klim van deze rit ontstaat een kopgroep van zes renners, waarbij geen enkele renner van Corendon-Circus. Deze groep krijgt 4 minuten voorsprong. Dan gaat een groep van zeven renners in de tegenaanval, met daarbij Mathieu en ook Warren Barguil. Zij komen tot op 1'45" van de leiders. Op de laatste beklimming van de dag legt Jakob Fuglsang (Astana) er stevig de pees op en het peloton valt in groepen uit elkaar. Uiteindelijk wint de Amerikaan Colin Joyce deze zware rit. Mathieu finisht als 21ste op 1'13". Tom rijdt zijn eigen koers op de beklimmingen en finisht als 95ste op 18'30".
 • Rit 3: Honningsvåg - Hammerfest (194 km): Rit in lijn, grotendeels langs de prachtige Noorse kustlijn, met kort na de start een berg van 1ste categorie (3.3km klimmen aan 7%) en onderweg en vlak voor de finish nog twee beklimmingen van 2de categorie. De ontsnapping van dag telt negen renners, met daarbij Tom Tjechische ploegmaat, Adam Toupalik. Deze groep krijgt 3 minuten voorsprong van het peloton. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes is de voorsprong nog 1 minuut. Het peloton jaagt en de kopgroep valt uit elkaar, alleen nog Toupalik samen met twee andere renners op kop! En Toupalik toont zich de sterkste en kan nét uit de greep van het peloton blijven! De sprint in dat peloton wordt gewonnen door Mathieu! Een topdag voor Corendon-Circus. Ook Tom heeft een betere dag dan gisteren en wordt 70ste op 1'41".
 • Rit 4: Kvalsund - Alta (145.5 km): Slotrit, kortste en meest vlakke rit, hoewel het hier nooit echt vlak is. In de finale toch nog vier keer over een nijdige kuitenbijter van 2de categorie (stijgingspercentage 6%). Kort na de start gaan twaalf renners ervan door, daarbij ondermeer Preben van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) maar geen renners van Corendon-Circus. Het peloton geeft maximum 3 minuten voorsprong aan deze groep en houdt alles onder controle. Bij het ingaan van de laatste rondes doet ondermeer de hele Corendon-Circus ploeg er alles aan om het peloton en Mathieu terug te brengen naar de kop van de wedstrijd en op twee kilometer van de finish slagen ze daar ook in! Tom heeft ondertussen achteraan moeten lossen na de gedane inspanningen en zal als 97ste op 6'28" van de winnaar finishen. En dat is opnieuw Mathieu van der Poel die wint in de sprint! Tweede ritzege voor Mathieu en ook de rode sprinterstrui in deze ronde. Tom eindigt finaal als 91ste in het klassement.
  Opnieuw een meer dan geslaagde trainingswedstrijd voor Tom en de hele ploeg! Klaar voor de winter!

  Eindklassement
  1. Sergei Chernetski (RUS; Astana), in 15u55'42" 2. Markus Hoelgaard (NOO; Joker Icopal), op 11"
  3. Colin Joyce (USA; Rally Cycling), op 12"
  ...
  12. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 59"
  31. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 4'57"
  73. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 22'23"
  74. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 23'26"
  83. David van de Poel (NED; Corendon-Circus), op 28'48"
  91. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 32'12"

 • 1-5/8: Tom met de ploeg aan de slag in de Tour d'Alsace!


  Tweede rittenkoers met de ploeg voor onzen Tom, opnieuw in Frankrijk. De Tour d'Alsace is een vijfdaagse wedstrijd van niveau 2.2 over de bergen van de Alsace, bij ons bekend is als de Elzas. Kan Corendon-Circus de prestatie van begin juni herhalen, toen ze Mathieu naar de eindzege hielpen in de Boucles de la Mayenne? In totaal komen 25 ploegen aan de start met elk 6 renners, dus 150 in totaal. Opvallend daarbij Team Wiggins uit de UK (je weet wel, van Bradley Wiggins, de voormalige Tourwinnaar), met ondermeer supertalent Thomas Pidcock, die in het veld uitkomt voor Telenet Fidea.
 • Rit 1: Ploegentijdrit over 4.7 km in en rond Sausheim. Vlak, kort maar krachtig. Elke ploeg wordt ingedeeld in twee trio's, die samen de tijdrit afwerken. Tom wordt ingedeeld bij Wietse Bosmans en Marcel Meisen. Het andere Corendon-Circus trio bestaat uit David van der Poel, Adam Toupalik en Gianni Vermeersch. Zij rijden een knappe vierde tijd, zitten héél even in de hotseats en finishen op slechts 11 seconden van het winnende team, net als vorig jaar Team USA U23. Die haalden een gemiddelde van maar liefst 51.4 km/u! Tom's team volgt als 10de op 15 seconden van de winnaars. David van der Poel pakt de bergtrui, ook al moest er vandaag niet geklommen worden, en kan die morgen verdedigen.
 • Rit 2: Champ du Feu - Sélestat: Rit in lijn van 145.5 km vertrekkend in skistation Champ du Feu, dus steil afdalen (voer voor specialisten) en daarna even klimmen en verder zo goed als vlak. Na een half uur koers onstaat een kopgroep van 11 renners met daarbij namens Corendon-Circus David van der Poel. Zij krijgen een mooie voorsprong, na twee uur koers al 4 volle minuten, mede doordat in het peloton rest van de ploeg goed controleert. Met de finale in zicht loopt het peloton terug in, maar de voorsprong blijft een paar minuten. Het is finaal David van der Poel die knap afwerkt in de sprint! Hij pakt ook meteen groene trui als beste sprinter én de gele leiderstrui! Sterke prestatie David! Onzen Tom finisht als 43ste op 1'52" van David.
 • Rit 3: Vesoul - La Planche des Belles Filles (143.1 km). Rit in lijn met onderweg drie stevige beklimmingen en in de finale een aankomst bergop, op de Planche des Belles Filles, 5.7 km klimmen aan gemiddeld 8.4%. Stevig werk! Vorig jaar had de ploeg hier een complete off-day. Doen ze dit jaar beter? Na de eerste strubbelingen rijdt een groepje weg uit het peloton. Zij krijgen een kleine minuut voorsprong. Anderen, waarbij ook Wietse Bosmans, gaan in de tegenaanval, maar worden terug gegrepen door het peloton. Uiteindelijk wint de Fransman Geoffrey Bouchard (CR4C Roanne). David van der Poel behoudt de groene trui als beste sprinter, maar de gele trui is hij logischerwijze kwijt. Tom finisht als 89ste op 9'17" van de winnaar en wordt in het klassement 86ste.
 • Rit 4: Ribeauvillé - Lac Blanc (165 km). Koninginnerit met onderweg twee cols van 1ste categorie, twee cols van 2de categorie, en een aankomst bergop op een col van 3de categorie. Al snel ontsnapt er een grote groep, met ondermeer de jonge Brit Thomas Pidcock die zich toont in de tussensprints en de trui voor meest aanvallende renner overhoudt aan deze etappe. Na die eerste sprints worden de vluchters terug gegrepen en nemen de klimmers de koers in handen. Winnaar wordt de Duitser Marc Hirschi (Sunweb Devo). David van der Poel geeft op in deze zware rit. Tom heeft het ook lastig vandaag en wordt 117de op 36'52" van de winnaar. In het klassement wordt hij 103de.
 • Rit 5: Riedisheim - Dannemarie (146.9 km). Slotrit op een geaccidenteerd parcours. Vlakke finale. Voer voor sprinters die de voorbije zware ritten overleven. Vele aanvallen in het begin, maar niemand raakt weg. Na een uurtje koers raakt een 20-tal renners weg, met daarbij ondermeer Adam Toupalik. Zij krijgen een maximale voorsprong van 5'30". Dan begint het peloton te jagen, maar net te laat, want de vluchters blijven buiten schot! Winnaar wordt de Zwitser Gino Mader (Swiss Cycling). Tom rijdt een sterke etappe en finisht in de eerste grote groep op 1'11" van de winnaar. In het eindklassement finisht hij als 91ste.
  Een geslaagde trainingswedstrijd voor Tom en de hele ploeg!

  Eindklassement
  1. Geoffrey Bouchard (FRA; CR4C Roanne), in 15u35'33"
  2. Marc Hirshi (DUI; Sunweb Devo), op 22"
  3. Brandon McNulty (USA; USA U23), op 27"
  ...
  13. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 4'46"
  43. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 20'38"
  76. Thomas Pidcock (GBR; Team Wiggins), op 36'58
  86. Wietse Bosmans (Corendon-Circus), op 42'39"
  91.Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 46'18"
  94. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 48'08"

 • 22/7: Tom mooi 7de op het BK MTB in Westouter!


  Onder een brandende zon gaat dit BK van start en na de openingsronde vormt zich onder impuls van onzen Tom een ruime kopgroep, aangevoerd door huidig kampioen Jens Schuermans, en met onzen Tom en ook de veldrijders Laurens Sweeck en Daan Soete. Door de warmte is het best een lastige wedstrijd hier op de Rodeberg.
  Jens Schuermans toont zich in de finale de sterktste, hij valt aan en finisht solo als 1ste en verlengt zo zijn nationale titel. Daan Soete spurt zich knap naar een 3de plaats. De andere veldrijders doen het ook prima. Onzen Tom finisht als 7de. In totaal finishten 6 veldrijders in de Top 10 van dit BK, een knappe prestatie!
  Zie hier het videoverslag van Focus WTV.
  Ook in Nederland werd vandaag het BK gereden, en daar wint niet onverwacht Mathieu van der Poel. Die heeft nu de nationale titels op de weg, in het veld en in het MTB in handen! Hij is de eerste Nederlander die dit realiseert!

  1. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), in 1u27'54"
  2. Ruben Scheire (Feenstra-Felt), op 49"
  3. Daan Soete (Telenet Fidea), op 1'17"
  4. Kevin Panhuyzen (Habitat), op 1'18"
  5. Vincent Baestaens (Stoempersclub Leuven), op 2'48"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'51"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'55"
  8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'00"
  9. Erno Jacob McCrae (Goeman Scott), op 3'21"
  10. Dieter Sweeck (Real Estate-Circus), op 5'32"

  8/7: Tom 71ste in de Wereldbeker MTB in Val di Sole (ITA)!


  Derde Wereldbekerwedstrijd MTB voor onzen Tom, samen met ploegmaat Mathieu van der Poel, die hier in dit skigebied in het Noorden van Italië probeert wat punten terug te pakken in het Wereldbekerklassement, na de valpartij in Nove Mesto eind mei. Loodzware wedstrijd hier in de Italiaanse Alpen, ook door de hitte. Goed indelen is de boodschap. Van de 115 gestarten bikers zullen er finaal maar 72 finishen in dezelfde ronde als de winnaar. Daarbij ook onzen Tom, die als 71ste over de meet bolt. Mathieu, die op zaterdag de shorttrack (voor de startposities) won op een indrukwekkende manier, wordt vandaag mooi 3de. Aanvankelijk goed mee weg met Nino Schurter, maar na een zoveelste aanval van de Zwitser moet Mathieu zijn meerdere erkennen. Schurter wint net als in Nove Mesto en pakt zo een grote voorsprong in het klassement van de Wereldbeker.

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u26'32"
  2. Gerhard Kerschbaumer (ITA; Torpado-Gabogas), op 6"
  3. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 1'09"
  4. Henrique Avancini (BRA; Cannondale), op 1'14"
  5. Florian Vogel (ZWI; Focus), op 1'32"
  ...
  17. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 3'28"
  42. Kevin Panhuyzen (Habitat), op 6'12"
  64. Ruben Scheire (Habitat), op 9'13"
  71. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 11'36"

  1/7: Tom 8ste en 2de Belg in the Vayamundo MTB Cup in Houffalize!


  Mountainbiken in Houffalize, voor al wie al eens in de Ardennen is gaan biken een bekend parcours! Een echte klassieker in het Belgische MTB. Tom komt aan start om te trainen voor de Wereldbekerwedstrijd in Val di Sole (ITA) op 8 juli en natuurlijk voor het BK MTB op 22 juli in Westouter.
  In een snelle wedstrijd onder een loden zon leggen de bikers van Habitat, Milan Vader, Kevin Panhuyzen en Frank Beemer, er meteen de pees op. Na de eerste ronde komen zij wiel in wiel door als koplopers. Het is de Zeeuw Milan Vader die na anderhalf uur wedstrijd ook aan het langste einde trekt. Tom rijdt een sterke wedstrijd maar doet nooit mee voor de ereplaatsen. Hij finisht knap als 8ste en als 2de Belg! Een opsteker met het oog op het BK!
  Ondertussen kroont ploegmaat Mathieu van der Poel zich in Hoogerheide tot Nederlands Kampioen op de weg!

  1. Milan Vader (NED; Habitat), in 1u27'02"
  2. Markus Schulte-Lünzum (DUI; Focus), op 30"
  3. Hugo Drechou (FRA; Massi), op 1'10"
  4. Joshua Debau (FRA; AC Bazancourt), op 1'45"
  5. Nick Vanpol (Granville), op 2'03"
  6. Florian Trigo (FRA; Massi), op 3'06"
  7. Thomas Bonnet (FRA; Cube Pro Fermetures), op 3'09"
  8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 3'17"
  9. Lucas Dubau (FRA; AC Bazancourt), op 3'19"
  10. Marc Bouwmeester (NED; Stappenbelt), op 4'24"

  17/6: Tom valt in de Elfstedenronde!


  Twee dagen na Dwars door het Hageland start Tom opnieuw in een wegkoers, de Elfstedenronde. Van Brugge naar Brugge doorheen de Vlaamse Ardennen. Een koers die in 1943 al voor de eerste keer werd georganiseerd en die ondermeer gewonnen werd door Peter Post, Rik Van Looy en Freddy Maertens. En afgelopen jaar door Wout Van Aert. Die staat opnieuw aan de start, net als onzen Tom en de hele Corendon-Circus ploeg.
  Start om 11u en na een uur koers is het peloton al in stukken gebroken. Onzen Tom attent mee in het eerst deel. Na de passage op de kasseien van de Steenstraat, kasseien kleuren deze koers, onstaat een kopgroep van zeven renners, met ondermeer Mathieu van der Poel. Even later slaat voor onze Tom het noodlot toe. Langs de kant van de weg staat één nadarhek en onzen Tom heeft het te laat gezien, ertegen, en smak tegen de grond! Au! Opnieuw zijn Namen-pols geraakt... Tom blijft lang liggen en moet de wedstrijd verlaten. UPDATE: Na een bezoekje aan dokter Toon Claes blijkt de schade mee te vallen: geen barst of breukje in de pols. Oef!
  Ondertussen valt het peloton verder uit elkaar. Mathieu blijft attent op kop. Even worden de koplopers bijgehaald door de eerste groep van het peloton, maar al snel zijn weer negen renners weg en opnieuw is Mathieu erbij. Ook Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) is mee en die voert de forcing. In de laatste ronde komt alles echter terug bij elkaar en er wordt gesprint. Mathieu zet vroeg aan, maar het is de Brit Adam Blyte die wint.

  1. Adam Blythe (GBR; Aqua Blue Sport), in 4u16'33"
  2. Coen Vermeltfoort (NED; Roompot-Nederlandse Loterij), zt
  2. Hugo Hofstetter (FRA; Cofidis), zt
  ...
  10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), zt
  11. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), zt
  22. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 2"
  28. Wietse Bosmans (ERA), op 2"
  48. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 19"
  55. Daan Soete (Telenet Fidea), op 33"
  58. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 36"
  71. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoederservice), op 2'24"
  81. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 3'23"
  82. Wout Van Aert (Veranda's Willems-Crelan), op 3'36"

  15/6: Tom maalt kilometers in Dwars door het Hageland!


  Dwars door het Hageland is een nog jonge maar prachtige koers in de Napoleon Games Cup, 199 kilometer doorheen het glooiende landschap van het Hageland, met start in Aarschot en aankomst in Diest. Onderweg passeren de renners ook een paar keer Scherpenheuvel en Zichem, bekend bij de bedevaarders onder ons. Typerend aan deze wedstrijd: plug streets, of onverharde stroken! Voer voor veldrijders! Mathieu van der Poel won hier dan ook vorig jaar.
  De wedstrijd wordt gekleurd door een mooie kopgroep, met daarbij drie Corendon-Circus renners: Gianni Vermeersch, David van der Poel en Mathieu van der Poel. Zij pakken een mooie voorsprong, maar worden op 60 kilometer van de meet gepakt door het jagende peloton. Even later ontsnapt opnieuw een 15-tal renners en opnieuw is Gianni Vermeersch mee. Op dat moment krijgen Mathieu en onzen Tom het lastig, ook door de warmte, en zij stappen uit de wedstrijd, net als de meeste andere veldrijders aan de start. Gianni Vermeersch heeft wel een goede dag, en finisht knap als 3de!
  Weer een stukje conditie versterkt met het oog op de winter.

  1. Krists Neilands (ISR; Israel Cycling Academy), in 4u34'47"
  2. Elia Viviani (ITA; Quick Step Floors), op 33"
  3. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 33"
  ...
  15. Tim Merlier (Veranda's Willems-Crelan), op 2'05"
  21. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3"48"
  27. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'58"
  43. Daan Soete (Telenet Fidea), op 5'19"
  48. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 9'11"


  10/6: Tom rijdt met de ploeg een perfecte koers in de Ronde Van Limburg!


  Tom start met de ploeg in de Ronde van Limburg, de enige echte klassieker (UCI 1.1) in die provincie. Stevige kost: 200 kilometer, 2000 hoogtemeters en 13 kasseistroken. Geen Wout Van Aert aan de start, de winnaar van vorig jaar. Kan opnieuw een veldrijder aan het langste eind trekken? Die kans bestaat want veel veldrijders aan de start! Maar die zullen dan wel voorbij de Franse topsprinter Nacer Bouhanni (Cofidis) moeten raken, die hier in extremis nog aan de start komt.
  Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Een lange vlucht van vier renners, met ondermeer lokale renner Jimmy Janssens (Aqua Protec-Veranclassic) en David Boucher (Tartteletto-Isorex). Zij kregen een voorsprong van maximaal 7'30". Als in het peloton Mathieu van der Poel, Guillaume Van Keirsbulck en Nacer Bouhanni de achtervolging inzetten, gaat het tempo gevoelig omhoog. De Corendon-Circus ploeg zet zich aan kop, samen met de mannen van Cofidis. Ook onzen Tom doet zijn deel van het werk. Op tien kilometer van de finish zijn de vluchters daardoor terug ingerekend. Mathhieu wordt perfect door de laatste bocht geleid en maakt het mooi af in de sprint! Perfecte koers!
  Zie het verslag van TV-Limburg hier, met onzen Tom aan de kop van het jagende peloton!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 4u 38'18"
  2. Nacer Bouhanni (FRA; Cofidis), zt
  3. Tim Merlier (Veranda's Willems-Crelan), zt
  ...
  30. Johan Jacobs (DEN; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 5"
  34. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 13"
  38. Daan Soete (Telenet Fidea), op 32"
  39. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 32"
  40. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 32"
  42. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 40"
  43. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 40"
  58. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'07"
  60. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'20"

  31/5-3/6: Tom helpt Mathieu naar zijn 2de zege op rij in de Boucles de la Mayenne (FRA)!


  Samen met Mathieu en de rest van de ploeg start Tom net als vorig jaar in de Franse rittenwedstrijd Boucles de la Mayenne (UCI 2.1), die Mathieu vorig jaar met hulp van onzen Tom op een knappe manier won! Dit jaar ook nog andere veldrijders aan de start, ondermeer de Marlux-Bingoal ploeg met Kevin Pauwels, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Vier dagen koers met 20 ploegen en 120 renners. Zoals in alle rittenkoersen in elke rit ook enkele tussensprints mét bonificaties en onderweg stevig klimmen! Er moet dus gewerkt worden door de ploeg!
 • Rit 1: Proloog over 4.5 km in en rond Laval. Dat is vlammen vanaf de start, op een tijdritfiets. Nooit Tom's specialiteit geweest. Maar toch brengt hij het er goed vanaf met een mooie 19de plek, op slechts 23 seconden van de winnaar, de Fransman Dorian Godon (Cofidis) die een gemiddelde haalde van 46.7 km/u. Een sterke Mathieu spurtte naar de 2de plek, op een kleine 9 seconden. Dat verschil toont hoe sterk de Fransman was. Ook de andere veldrijders lieten zich zien, met nog twee van hen bij de eerste tien: Eli Iserbyt werd 6de op 15 seconden, en Adam Toupalik (TSJ) die ook voor Corendon-Circus rijdt, mooi 9de op 17 seconden.
 • Rit 2: Saint-Berthevin - Gorron (176 km). Rit in lijn met onderweg vijf klimmetjes. De hele dag gaat ploegmaat Gianni Vermeersch mee in de aanval, zodat de rest van Corendon-Circus verdedigend kan rijden. Gianni houdt er na deze rit de bolletjestrui aan over! Op 15 kilometer van de finish worden de vluchters gegrepen. Oeps, nog 5 kilometer te gaan en nog een valpartij in de finale, waardoor het peloton in twee breekt, en 30 renners kunnen sprinten voor de zege. Onzen Tom verliest hier ook tijd en finisht samen met Gianni Vermeersch op meer dan 4 minuten. De rest van de ploeg blijft wel voorin en Mathieu kan het prima afmaken en wordt de nieuwe leider in het klassement! Eli Iserbyt wordt de leider in het jongerenklassement en mag morgen met de witte trui starten.
 • Rit 3: Saint-Aignan-De-Couptrain - Pré-en-Pail-Saint-Samson (172 km). Pittige rit, met vier keer stevig klimmen onderweg. Voor Corendon-Circus is het natuurlijk zaak om Mathieu in de leiderstrui te houden. Dus iedereen aan de bak vandaag! Tom doet een groot deel van het werk en zet Mathieu goed uit de wind. Met de finale in zicht laat hij zich dan uitzakken. Mathieu mengt zich in de sprint en wordt 4de en behoudt de leiderstrui! Opdracht geslaagd! Ritwinnaar vandaag is Nacer Bouhanni (Cofidis).
 • Rit 4: Congrier - Laval (182 km). Terug naar de startplaats met opnieuw vijf keer klimmen. Onderweg regent het aanvallen, want de voorsprong van Mathieu is niet groot. Ondermeer Michael Vanthourenhout waagde zijn kans. Maar de ploegmaats van Mathieu controleerden de koers prima en haalden alle aanvallers terug, zodat Mathieu in de eerste groep mee naar de meet kon en zijn eindzege veilig stellen. De tweede keer op rij! Tom doet ook zijn deel van het werk en stapt met de finale in zicht uit de koers. Mathieu na de wedstrijd:"Ik moet de ploeg bedanken! Heel wat mannen die in aanmerking kwamen om het eindklassement alsnog te winnen, probeerden meermaals weg te springen, maar de ploeg controleerde haast perfect."

  Eindklassement
  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 12u58'23"
  2. Romain Seigle (FRA; Groupama-FDJ), op 13"
  3. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 19"
  ...
  6. Adam Toupalik (TSJ; Corendon Circus), op 21"
  25. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'01"
  54. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 4'46"
  62. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 5'19"
  71. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 6"20"
  81. Thomas Joseph (Marlux-Bingoal), op 12'11"
  96. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 19'08"
  98. Gianni Vermeersch (Corendon Circus), op 21'40"

 • 27/5: Tom en Mathieu kunnen niet finishen in WB MTB in Nove Mesto (TSJ)!


  Tom start op opnieuw in de Wereldbeker MTB, nu in Nove Mesto (TSJ), op en droog, heel stoffig, en supertechnisch parcours! Ploegmaat Mathieu start als leider in de Wereldbeker na zijn opnieuw knappe prestatie in de shortrack wedstrijd op vrijdag, waarin hij in de sprint als 2de finishte, achter de Nieuw-Zeelander Sam Gaze. Mathieu is vastbesloten om zijn trui hier te verdedigen!
  Start en meteen is Mathieu goed weg! Achter hem gaat het anderen minder goed af, in het pak een grote crash en meteen een aantal bikers out. Gelukkig niet onzen Tom die ook goed mee weg is en op een 60ste plaats doorkomt bij het eerste tussenpunt. Op kop gaat al snel Sam Gaze aan de leiding, die voelt zich duidelijk goed. De Zwitser Nino Schurter die vorige week in Albstadt won, volgt attent. Mathieu in zijn wiel. Oeps, in eens is Gaze van het toneel verdwenen: Stevige val, als gevolgd lek vooraan en op grote achterstand! Een ronde later stapt hij uit de race!
  Eerste ronde na de korte startronde en onzen Tom komt door op een minuut, rond de 55ste plaats. Kan hij nog oprukken? Vooraan vallen de eerste gaatjes. Schurter geeft gas op kop en Mathieu klampt aan. Kort achter hen moet nu ook de Fransman Tempier de wedstrijd verlaten, lek achteraan, nog op de steilste helling, en game over.
  Tweede ronde en nu is aan Mathieu om de kop te doen. Hij trekt stevig door, maar toch komen uit de achtergrond een paar bikers terug aansluiten, ondermeer de Zwitser Forster en de Fransman Carod. Schurter valt aan, Mathieu remonteert! De eerste Belg die doorkomt is Belgisch kampioen Jens Schuermans, op de 25ste plaats en driekwart minuut. Op kop geeft Schurter volle gas, Mathieu op zijn wiel, en de rest moet opnieuw lossen.
  Derde ronde en opnieuw komt te Zwitser Forster op kop aansluiten. Meteen neemt hij de leiding. Achter de drie koplopers volgt een 10-tal bikers, met ondermeer thuisrijder Jaroslav Kulhavy. Bergop, een lange klim, en Schurter gaat naar de kop. Mathieu zit even gevangen achter Forster, hij heeft het lastig. Schurter kijkt achterom, en versnelt nogmaals. Mathieu laat een gaatje. Oeps... stuurfoutje en overkop! Mathieu komt niet goed neer en bezeert zijn al eerder gekwetste pols! Toch rijdt hij nog verder, aan de finish komt hij door als 25ste op meer dan een minuut...
  Vierde ronde en blijkt als snel blijkt dat Mathieu geen kracht meer kan zetten. Niet veel later stapt hij dan ook uit de wedstrijd. Wat later moet ook onzen Tom door mechanische pech de wedstrijd staken. Een complete off-day voor Corendon-Circus! Ondertussen bepaalt op kop Nino Schurter nog altijd het tempo, met Forster in zijn wiel. Maar al snel komt een achtervolgende groep, met ondermeer de Fransman Marotte en Marco Aurelio Fontanan (ITA) aansluiten. Forster valt terug door een klein kettingprobleem en we krijgen drie leiders: Nino Schurter, de jonge Nieuw-Zeelander Anton Cooper en de Fransman Maxime Marotte.
  Vijfde ronde en de drie blijven op kop. Schurter op de 3de plek, attent in het wiel. Wacht hij af tot de laatste ronde?
  Zesde en laatste ronde en Schurter gaat opnieuw aan kop. Bergop zet hij alles op alles, maar Cooper lost niet. Marotte wel, en Schurter sprint met Cooper voor deze dagzege. Spannend en fotofinish! Schurter wint, opnieuw.
  Hopelijk valt het voor Mathieu mee met z'n pols...

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u21'31"
  2. Anton Cooper (NZL; Trek Factory Racing), zt
  3. Maxim Marotte (FRA; Cannondale), op 8"
  4. Lars Forster (ZWI; BMC), op 44"
  5. Manuel Fumic (DUI; Cannondale), op 49"
  ...
  17. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 2'11
  46. Ruben Scheire (Habitat), op 4'52"
  75. Erno Jacob McCrae (Goeman-Scott), op 7'55

  20/5: Tom 70ste en 1ste Belg in WB MTB in Albstadt (DUI)!


  Wereldbeker MTB in Albstadt (DUI), dat is mountainbike op het hoogste niveau! In tegenstelling tot ploegmaat Mathieu van der Poel die helemaal vooraan mocht starten, moest Tom helemaal als laatste starten. In de nationale trui, omdat hij nog niet genoeg UCI-punten heeft. Toch kon hij meer dan 50 andere bikers inhalen om op een eervolle 70ste plaats te eindigen, net nog in dezelfde ronde als de winnaar, net voor de andere Belgische mountainbikers. Mede door deze mooie prestatie én zijn knappe wedstrijden in Spanje vorige week, mag Tom volgende week in Nove Mesto wél in de kleuren van Corendon-Circus aan de start komen.
  Winnaar vandaag is de leider in de Wereldbeker, regerend Olympisch én Wereldkampioen, de Zwitser Nino Schurter. Hij mocht pas op de 3de rij starten, na pech in de korte race donderdag voor de startplaatsen, maar al meteen bij de eerste klim rukte hij op naar de koppositie. In een ruime groep toppers met ondermeer ook Mathieu van der Poel neemt Schurter afstand van de andere bikers. Al snel schoten er van die groep slechts drie koplopers over, met naast Nino Schurter en Mathieu van der Poel nog de Fransman Maxim Marotte. Op korte afstand nog twee Franse bikers, Stéphane Tempier en Jordan Sarrou. Deze vijf strijden voor het podium. In de vierde ronde valt Mathieu aan, hij pakt enkele meters, maar bij de tegenaanval van Nino Schurter moet Mathieu passen. Weg is de Zwitser en de anderen zien enkel nog zijn achterkant. Mathieu wordt achter hem nog knap 3de! Proficiat Mathieu!
  Zie een mooi videoverslag op de website van Nino Schurter!

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u28'07"
  2. Stéphane Tempier (FRA; Bianchi Countervail), op 16"
  3. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 40"
  4. Maxim Marotte (FRA; Cannondale), op 50"
  5. Jordan Sarrou (FRA; BH-Suntour-KMC), op 1'11"
  ...
  70. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 12'26"
  72. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 1 ronde
  73. Ruben Scheire (Habitat), op 1 ronde
  98. Erno Jacob McCrae (Goeman-Scott), op 2 rondes

  16/5: Tom werkt aan de basisconditie in Puivelde Koerse!


  Eerste wegrit voor Tom en tal van andere veldrijders. Even de benen testen en vooral keihard rijden en zo aan de basisconditie werken. Niet Tom's lievelingswerk, maar met het oog op de winter zeker nodig. Tom maalt samen met de 156 andere starters zijn kilometers, ook in functie van ploegmaat David van der Poel die hier knap 8ste wordt. Tom stapt kort voor het einde uit de koers, net als 114 andere renners.
  Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Dennis Coenen (Cibel-Cebon), in 3u43'21"
  2. Mathias De Witte (Veranda's Willems-Crelan), zt
  3. Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen Baloise), zt
  4. Sep Vanmarcke (Cannondale), op 15"
  5. Stijn De Bock (Cibel-Cebon), op 15"
  ...
  8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 15"
  12. Johan Jacobs (ZWI; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 15"
  13. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 15"
  18. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 15"
  21. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 20"
  28. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'10"


  11-13/5: Tom rijdt prima MTB-wedstrijden in de La Roija Bike Race in Spanje!


  Aansluitend op de zomerstage met de ploeg in Bencassim (SPA) start Tom samen met ploegmaat Mathieu van der Poel in de driedaagse MTB-wedstrijd in het Spaanse Logroño. In de La Roija Bike Race krijgen ze 184 kilometer en maar liefst 5000 hoogtemeters voor de wielen! Er meteen stevig invliegen noemen ze dat! Een sterk deelnemersveld in deze wedstrijd, met naast Mathieu en onzen Tom ook nog Jose Antonio Hermida Ramos, Wereldkampioen MTB in 2010, Clàudia Galicia die op het vorige EK 2de werd na Mathieu, en Carlos Coloma die op de Olympische Spelen in 2016 brons pakte. Samen met nog 210 andere elite-mountainbikers!
  In de eerste wedstrijd op vrijdag over 67.2km en 2079 hoogtemeters, waarin Mathieu domineert, wordt Tom na een sterke start mooi 8ste in een klein groepje. Mathieu maakte wel een stevige val vroeg in de wedstrijd.
  In de wedstrijd op zaterdag over 65.4km en 2178 hoogtemeters, waarin Mathieu ondanks de pijn toch start én opnieuw wint, doet onzen Tom nog beter. Hij finisht op een 6de plaats, als eerste van een achtervolgende groep. Hij verliest slechts drie minuten op Mathieu.
  De laatste rit op zondag over 51km en nog 686 hoogtemeters is opnieuw een kolfje naar de hand van snelle Mathieu. Hij pakt zijn derde zege en dus ook het eindklassment in deze wedstrijd! Mathieu na de wedstrijd: "It’s been three very intense days in La Rioja Bike Race presented by Shimano. I am surprised by the race routes, La Rioja’s impressive landscapes, and the work of the organization. I hope to return." Tom doet nog beter dan gisteren en valt net naast het podium: 4de. In de sprint voor de derde plek moest hij Carlos Coloma laten voorgaan. In het eindeklassement finisht Tom als 6de.
  Een mooie start van de zomer Tom!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 7u21'01"
  2. Enrique Morcillo Vergara (SPA; Buff Scott MTB), op 9'00"
  3. Ever Alejandro Gomez Diaz (SPA; Ipia Factory Cycling), op 9'27"
  4. Francesc Guerra Carreter (SPA; Buff Scott MTB), op 9'29"
  5. Vlad Dascula (TSJ; Brujula Bike Team), op 11'31"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 14'42"
  7. Victor Manuel Fernandez (SPA; Wolfbike Team), op 14'46"
  8. Luis Leao Pinto (POR; Buff Scott MTB), op 15'47"
  9. Daniel Carrreno Nin de Cordona (SPA; Remadura), op 16'46"
  10. Xavi Borras Molina (SPA; Ipia Factory Cycling), op 17'44"