14/9: Tom 10de in de Wereldbekercross in Iowa (USA)!


Eerste Wereldbekercross in het Amerikaanse stadje Iowa City, in de gelijknamige staat in het Zuidoosten van de USA. Sinds een aantal jaar vaste afspraak voor de start van de Wereldbeker, samen met de cross in Waterloo, ook in de Verenigde Staten. Voor de ene crosser een zege, voor de meeste een vloek. Heel wat van hen laten die crossen in Amerika dus ook aan de kant liggen, ondermeer Wereldkampioene Sanne Cant. Maar onzen Tom is wel van de partij om de kleuren van zijn ploeg Corendon-Circus te verdedigen.
Al België troef daar in de VS. Meteen van bij de start vliegt Toon Aerts, verrassende winnaar hier vorige jaar, ervandoor. Als enige kan hij op de lastige hellingen fietsen. Enkel Quinten Hermans en Elis Iserbyt kunnen volgen in zijn wiel. Tom mocht pas starten op de 3de rij, door zijn 23ste plek op de UCI-ranking (infeite 22ste na Eeklo, maar de UCI rekent pas een nieuwe ranking uit nà de eerste wereldbekercrossen) en is daardoor ook pas als 16de het veld in.
Op kop pakt Gianni Vermeersch al snel de plaats van Quinten Hermans in, die duidelijk geen al te beste dag heeft en al snel de rol op kop moet lossen. Opnieuw is daar dé helling van de cross, Mount Krumpit, en nu kan niet alleen Toon Aerts maar ook neoprof Eli Iserbyt fietsend dit bergje ronden. En die twee zijn weg. Achter hen wordt enkel nog gestreden voor de 3de plaats. Onzen Tom schuift elke ronde een plek op, ondanks de hitte hier in Iowa, en is ondertussen al 13de.
Met nog drie rondes te gaan plaatst Eli Iserbyt, die zich tot dan ook al de vinnigste in de cross toonde, een stevige aanval op de schuine kant, en meteen moet Toon Aerts lossen. Eli verzwakt niet meer, integendeel, hij bouwt nog een mooie voorsprong van een kleine minuut uit.
Toon Aerts kan zijn 2de plek wel behouden, maar achter hem wordt nog gesprint voor de 3de plek. Gianni Vermeersch moet nipt de duimen leggen voor Daan Soete. En onzen Tom? Die wordt na een afmattende cross mooi 10de. Vorig jaar was Tom hier 12de. Dat betekent wel dat onzen Tom volgende week in Waterloo op de 2de startrij mag starten, met dan aan het nieuwe UCI-reglement!

1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u05'27"
2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 54"
3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'00"
4. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristadt), op 1'00"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'01"
6. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'25"
7. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'25"
8. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 1'33"
9. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 1'46"
10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'53"

8/9: Tom 8ste in de eerste cross van het seizoen: GP Stad Eeklo!


Eerste cross van het nieuwe seizoen. Zowel Tom als de supporters hebben er naar uitgekeken! Ondanks een stevige regenbui in de ochtend light het parkparcours in Eeklo er droog bij. Wel een mooi getekend parcours: Lange stroken tegen de wind afgewisseld met stevige hellingen en schuine kanten, een lange lastige zandbak en superveel bochten. Spek naar de bek van technische crossers, zoals onzen Tom! Niet erbij in deze opener: Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. De eerste traint met het oog op het WK op de weg, de tweede herstelt nog van zijn pijnlijke val in de de Tour. Wel aan de start: een grote meute crossers van de fusieploeg Pauwels Sauzen-Bingoal en de volledige troep Telenet Baloise Lions. Daar tussendoor een paar crossers van Corendon-Circus en van de nieuwe ploeg van Bart Wellens, Creafin-Fristadt.
Tom warmt na de vrouwencross, die gewonnen werd door de Nederlandse Maud Kaptheijns, nog even op. Hij oogt scherp. Hij mag starten op de 2de rij, achter Toon Aerts en Quinten Hermans, met nummer 13. Brengt dat geluk vandaag? Start en Tom word meteen ingesloten. Toon Aerts is voor hem uit zijn pedaal geschoten en houd zo de crossers achter hem op. Pas als 18de duikt onzen Tom het veld in! De kopstart is voor Eli Iserbyt die meteen twee Telenet Baloise Lions in zijn wiel krijgt, Corné van Kessel en Quinten Hermans. Alles zit nog op een lang lint. Tom heeft de koplopers nog in het vizier.
Tweede ronde en op kop pakken Iserbyt, Hermans en van Kessel een klein gaatje. Het is Toon Aerts die direct probeert dat terug dicht te rijden. Onzen Tom schuift achter hem een paar plaatsen op, vaak op de technische stukken bergop. Als Toon Aerts terug bij de koplopers kan aansluiten, is onzen Tom mee! In het wiel van Michael Vanthourenhout volgt hij als 12de.
Derde ronde en het is nu Corné van Kessel die de forcing voert. Op korte afstand volgt onzen Tom, met nu Michael Vanthourenhout achter zich. Voor hem uit rijdt Gianni Vermeersch. Die gaat hard! Vooraan pakt Eli Iserbyt met het oog op de zandbak de leiding over. Als een speer gaat hij erdoor, en dat zal hij de volgende rondes nog een aantal keer herhalen! Tom komt nu als 11de door in het pak.
Vierde ronde en Tom is fenomenaal op de bergjes! Vlot gaat hij naar boven en door daar telkens de binnenbocht te nemen, wint hij plaatsen. Zo schuift hij op naar de 8ste plaats. Ondertussen draait Toon Aerts vooraan zijn gashendel open. Weer een helling, en Tom wint nog een paar plaatsen, 5de is hij nu! De speaker heeft zijn kunde ook opgemerkt: "Die ervaren crosser uit de Noorderkempen toont zijn kunsten weer!". Vooraan neemt nu Quinten Hermans de zandbak voor zijn rekening. Tom komt als 4de door!
Vijfde ronde en we hebben vier koplopers, mét onzen Tom! Daarachter een behoorlijk gat! Toch wel knap op welke manier onzen Tom in een paar rondes vanuit een schijnbaar verloren positie helmaal naar de kop is opgeschoven. Krachten heeft dat ongetwijfeld gekost, maar toch knap! Voor hem geven Daan Soete, Eli Iserbyt en Quinten Hermans het volle pond. Tom volgt gezwind in hun spoor. Achter hem probeert Michael Vanthourenhout het gaatje te dichten, ook al rijden twee van zijn ploegmaats op kop. Dat krijg je met zo'n grote ploegen! Er werkt echter niemand mee. In de zandbak geeft Eli Iserbyt weer van Jetje. Tom rijdt zich vast achter Daan Soete en moet een gaatje laten...
Zesde ronde en Tom heeft samen met Daan Soete 5 seconden achterstand op Eli en Quinten op kop. Michael Vanthourenhout volgt op 10 seconden. Groot is het verschil nog niet. Daar zijn de balkjes en dan weet je het wel: Tom vliegt erover en zit meteen terug op het wiel van de koplopers!
Zevende ronde, halfcross. Tom moet zich dubbelplooien om het wiel van de leiders te volgen, maar lost niet. Achter de koplopers rijdt nu Laurens Sweek weg van de achtervolgers. Ook op zijn eentje. Wat een vreemde strategie van Pauwels Sauzen-Bingoal. Hij komt bij Michael Vanthourenhout en het duurt niet lang of die twee kunnen kunnen ook bij de kop aansluiten. Ondertussen mag vader en materiaalman Jan het op VTM uitleggen: "Slechte start, maar nu rijdt hij wel knap vooraan!". Achtste ronde en het is opnieuw Eli Iserbyt die de leiding neemt. Hij is duidelijk bij de sterksten vandaag (en had al voor de cross gezegd dat hij hier wilde en kon winnen!). Quinten Hermans plakt op zijn wiel. De rest moet een klein gaatje laten. Maar lang duurt dat niet. Een scherpe bocht, en puur op techniek sluit onzen Tom weer aan! Achter hem hebben Toon Aerts en Laurens Sweeck meer moeite om terug mee op kop te komen. Vooraan draait Daan Soete de gas helemaal open, maar met de zandbak in zicht zet Eli Iserbyt zich nogmaals op kop. Maar het mag niet baten. Toon Aerts en de rest kunnen terug aansluiten. We hebben acht koplopers, mét onzen Tom!
Negende ronde en opnieuw toont onzen Tom zijn kunsten bergop! Hij rukt op naar de 4de plaats. Hij is duidelijk hard aan het koersen en gelooft in zijn kansen! Op kop gaat Toon Aerts stevig tekeer. Laurens Sweeck en Jim Aernouts laten een gaatje, net als Gianni Vermeersch. Maar opnieuw pakt Eli Iserbyt over op kop! Weer keihard door de zandbak en Eli heeft 7 seconden!
Tiende ronde en achter Eli moet Toon Aerts het werk doen. Tom sluit goed aan. Terwijl Iserbyt zijn voorsprong vergroot tot 10 seconden komt onzen Tom als 5de door. We zijn nu echt in de finale!
Elfde ronde en op kop krijgt Eli Iserbyt nu zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Zij hebben nog 5 seconden op Toon Aerts, Quinten Hermans, Laurens Sweek, én onzen Tom! Het gaat nu keihard. Tom moet een klein gaatje laten. Hoop en al 10 meter, maar lastig om terug dicht te rijden! Toon Aerts kan wel bij de kop aansluiten.
Twaalfde en laatste ronde en Toon Aerts gaat! Eli Iserbyt kruipt in zijn wiel. Achter hen een gaatje. Even toch, want snel sluit de rest terug aan. Even wordt er gekeken naar elkaar, maar onzen Tom zit te ver om nog mee te doen vooraan. Daar valt Eli Iserbyt nu aan, met dank aan ploegmaat Daan Soete die achter hem even de remmen dichtknijpt. Toon Aerts moet weer aan de bak! Wat een spannende cross, en wat een ploegenspel! Daar is de veradelijke zandbak. Eli rijdt zich niet nu vast en het is ploegmaat Laurens Sweek, een gepatenteerde zandcrosser, die er gezwind over gaat! Sweeck pakt een gaatje en de rest komt niet meer terug! De hele cross op het achterplan, maar toch wint Laurens Sweeck! Knap! Even later bolt onzen Tom als 8ste over de meet.
Een sterke cross van onzen Tom! Pas in de laatste ronde moest hij lossen. Het is al anders geweest in de eerste cross van het jaar! Tom na de wedstrijd:"Ik heb veel moeten geven om na die slechte start terug te komen, en dat kwam ik dan net te kort op het einde."
Bekijk hier de samenvatting van VTM.

1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'18"
2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4"
3. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 6"
4. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 6"
5. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 9"
6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 13"
7. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 16"
8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 27"
9. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 31"
10. Gianni Vermeersch (Creafin-Fristadt), op 59"

1/9: Tom 87ste in zijn laatste wegwedstrijd van het seizoen: GP Jef Scherens in Leuven!


Laatste wegwedstrijd, in Leuven: De Grote Prijs Jef (of "Poeske" voor de vrienden) Scherens. Dat is 186 km over 13 rondes in en rond Leuven, op een behoorlijk selectief parcours. Ik weet het uit mijn studententijd: veel lastige hellingen in en rond deze studentenstad. Naast onzen Tom, Gianni Vermeersch, Marcel Meisen en Philipp Walsleben voor Corendon-Circus geen andere veldrijders aan de start.
Na de eerste rondes met enkele snel terug gegrepen aanvallers vormt zich toch een kopgroep van vijf renners, geen veldrijders daarbij. Zij krijgen hoop en al een kleine drie minuten voorsprong van het peloton, dat in het laatste kwart van de koers in stukken uiteenvalt. De eerste groep van het peloton pakt de koplopers terug op twee ronden van het einde. Er wordt gesprint, en net als gisteren in de Omloop Mandel-Leie-Schelde wint de Italiaan Niccolo Bonifazio van Total Direct Energie. Tom finisht alleen als 87stste, op 2'27".
Vanaf nu de focus op het veld, met om te starten volgend zondag de Grote Prijs Stad Eeklo in het Meetjesland. Be there!

1. Niccolo Bonifazio (ITA; Total Direct Energie), in 4u16'50"
2. Hugo Hofstetter (FRA; Cofidis), zt
3. Timothy Dupont (Wanty Group-Gobert), zt
...
5. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), zt
87. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'27"
88. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 3'01"


25/8: Tom maalt kilometers in de Schaal Sels in Merksem!


Opnieuw een wegkoers in de aanloop naar het nieuwe cross-seizoen, dat nu heel dichtbij komt. De Schaal Sels in en rond Merksem. Oorspronkelijk een sprintkoers, sinds 2015 een koers voor aanvallers met kasseien en onverharde stroken die in 2016 nog gewonnen werd door Wout Van Aert, maar sinds vorig jaar terug een veredelde sprinterkoers.
Tom staat als quasi enige veldrijder aan de start. Van opschudding na de eerste ronde: De renners houden collectief halt aan de finish, uit protest tegen de gevaarlijke stukken in het parcours die de renners echt in gevaar brengen. Te smalle straten, bomen midden op de rijbaan die niet afgezet zijn, etc. In de eerste ronde waren er al twee grote valpartijen. De organisatie pastte het parcours op vraag van de renners aan, en na een verkenndende tweede ronde kon de koers dan echt starten: Er bleven nog 8 rondjes van 16 kilometer over.
Natuurlijk vanaf dan met een rotvaart! We halen op het einde geen gemiddelde van 44.3 km/u. Twee renners van Israel Cycling Academy probeerden weg te rijden van het peloton, maar werden in de laatste ronde terug gegrepen. De massasprint werd gewonnen door de Italiaan Atillio Viviani, inderdaad, de jongere broer van die andere spurtbom bij Deceuninck-Quickstep. De winnaar van vorig jaar, Thimothy Dupont, strandde in zijn wiel op de 2de plaats. Tom stapte na de nodige kilometers nog voor de finish uit de koers.

1. Attilio Viviani (ITA; Cofidis), in 2u53'16"
2. Timothy Dupont (Wanty Group-Gobert), zt
3. Michael Van Staeyen (Roompot-Charles), zt
...
21. Adam Toupalik (TSJ; Team Sauerland NRW), zt"

20/8: Tom maalt kilometers in de GP Stad Zottegem!


Volgende wegkoers om de basisconditie te versterken: Grote Prijs Stad Zottegem (UCI 1.1). Met spurters als André Greipel aan de start weet je dat het een harde wedstrijd wordt. Vlammen van bij de start. En dat 200 km lang, met kasseistroken en een paar lastige hellingen in de finale.
Ondanks verschillende aanvallen in de eerste koershelft duurt het lang vooraleer er een echte kopgroep ontstaat. Als dat dan toch gebeurt is de finale al dichtbij. 22 renners rijden weg van de rest, en nemen een voorsprong van twee minuten. Daarbij ondermeer André Greipel, Joeri Stallaert en ook Tom's ploegmaat Gianni Vermeersch. Achter hen stapt de ene na de andere renner uit de koers, een trainig van 160 kilometer full speed volstaat. Ook voor onzen Tom.
In de finale toont vooral Gianni Vermeersch zich bedrijvig. Met nog twee kilometer te gaan rijdt hij alleen op kop samen met de Nederlander Piotr Havik. Als achter hen het jagende pelotonnetje komt opzetten schiet Havik vooraan weg en hij wint. André Greipel wint de sprint voor de 2de plaats.

1. Piotr Havik (NED; Beat Cycling Club), in 4u30'32"
2. André Greipel (DUI; Arkéa Samsic), op 4"
3. Christophe Noppe (Sport Vlaanderen-Baloise), op 4"
...
19. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 25"
34. Adam Toupalik (TSJ; Team Sauerland NRW), op 2'43"

13/8: Tom helpt de ploeg aan de zege in Heusden Koers!


Heusden koers, dat zijn 168 kilometers in 23 rondjes rond de kerktoren, volgens de organisatoren het wereldkampioenschap van de kermiskoersen. Op de dag dat Bjorg Lambrecht ten grave wordt gedragen door zijn ploegmaats, staan aan de andere kant van het land een pak renners aan de start. Het leven gaat door. De enige veldrijdersploeg aan de start is Corendon-Circus, voor een keer met bijna allemaal crossers, op Roy Jans en Maarten van Trijp na.
Over de wedstrijd kunnen we kort zijn: Al snel ontsnapt een ruime kopgroep, met daarin ploegmaten Gianni Vermeersch en Maarten van Trijp. Het ideale scenario voor favoriet en Belgisch Kampioen Tim Merlier. Zijn ploegmaats, inclusief onzen Tom, kunnen de koers controleren. Op 60 kilometer van de finish breekt de koers helemaal open en Tim Merlier gaat met vijf anderen naar de kopgroep toe en werkt het in de sprint af! Snelle jongen, die Tim!
Tom finisht samen met de rest van zijn ploeg in het eerste peloton na de koplopers, als 78ste op slechts 17" van Tim Merlier. Weeral de nodige kilometers gedaan, aan een gemiddelde van maar liefst 47.1 km/h! Weer een goede training.

1. Tim Merlier (Corendon-Circus), in 3u35'18"
2. Roy Jans (Corendon-Circus), zt
3. Wesley Van Dyck (Beat Cycling Club), zt
...
16. Yorben Van Tichelt (Neon Velo), op 17"
65. Philipp Walsleben (DUI; Corendon-Circus), op 17"
78. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 17"
86. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 17"
99. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 17"
100. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 17"

27-31/7: Tom finisht finaal als 68ste in de Ronde van Wallonië!


Tour de Wallonie, de eerste rittenkoers voor onzen Tom dit jaar. Vorig jaar werd deze koers gewonnen door Tim Wellens, de bijna-bolletjestrui in de afgelopen Tour de France. In totaal 920 kilometer verdeeld over 5 ettappes. Allemaal ritten in lijn. 133 renners aan de start, verdeeld over 19 ploegen, waarbij heel wat veldrijders. Naast de crossers van Corendon-Circus (onzen Tom en Philipp Walsleben) een volledige ploeg Telenet Baloise Lions. Verder tal van Belgische en Franse ploegen, maar zelfs ook Team Ineos uit Groot-Brittanië.
 • Rit 1: Le Roeulx - Dottenijs (186.4km). In Henegouwen, met na een lange aanloop maar liefst 7 stevige hellingen van 2de categorie! Kort na de start begint het stevig te regenen! Na de eerste schermutselingen onstaat een kopgroep van vier renners, die maximaal een dikke vier minuten voorsprong krijgen van het peloton. Met nog 50 kilometer te gaan begint het peloton te jagen en de rit eindigt tegen de verwachting in op een massasprint, waarin onzen Tom finisht als 26ste. De winnaar is Timothy Dupont van Wanty-Gobert, die ook de eerste leiderstrui mag aantrekken, ook hier een gele trui!
 • Rit 2: Waremme - Beyne Heusay (170.4km). In Luik, met na een hele lange vlakke aanloop in de finale een klim van 2de en 1ste categorie, in de Maas-vallei. Een eerste groep van zes renners ontsnapt, met daarbij Corné van Kessel. Zij krijgen tot bijna vijf minuten voorsprong, maar dan is het gedaan. Het peloton zet het motortje weer aan, onder impuls van Lotto-Soudal, Wanty-Gobert en Team Ineos. Verschillende renners moeten achteraan lossen, ook door de stevige beklimmingen, ook onzen Tom. In de finale ontsnappen nog verschillende groepjes. Winnaar van deze rit wordt Loïc Vliegen van Wanty-Gobert, die de gele trui overpakt van zijn ploegmaat Timothy Dupont. Quinten Hermans wint de sprint van het peloton. Tom finisht als 65ste op 6'09". Toon Aerts draagt na deze rit de trui van de beste klimmer.
 • Rit 3: La Roche-en-Ardenne - Verviers (204.2km). In de provincie Luxemburg, dat betekent klimmen en natuurlijk ook dalen. Al vroeg een berg van 1ste categorie, waarna het de hele verdere rit op en af gaat. Een kans voor de punchers. Voor het eerst in deze koers de zon vandaag! Het peloton blijft vandaag lang bij elkaar. De renners moeten wat bekomen van de rit van gisteren. Uiteindelijk mogen toch drie renners wegrijden, daarbij Thijs Aerts. Het lijkt wel of Telenet Baloise elke dag iemand meestuurt in de ontsnapping. Hun maximale voorsprong is 4'10", maar dan drijft Wanty-Gobert het tempo in het peloton op en de vluchters worden gegrepen. Het tempo ligt hoog! De eerste renners stappen achteraan uit de koers. Tom houdt vol! Lang duurt het niet of het peloton breekt in twee stukken. Vooraan ontsnapt nog een 5-tal renners, met ondermeer Dries De Bondt van Corendon-Circus. Hun voorsprong klimt naar 2'34", Dries De Bondt komt zowaar virtueel in de gele trui. Het sein voor Wanty-Gobert om het tempo achteraan op te drijven, met de steun van Team Ineos. In de finale komen verschillende groepen renners terug bij elkaar en er wordt gesprint met 50 renners. De Italiaan Davide Cimolai van Israel Cycling Academy wint. Opnieuw toont Quinten Hermans zijn snelle benen, hij finisht als 8ste. Tom finisht als 77ste, op slechts 1'39" van de winnaar. Loïc Vliegen behoudt de leiding in het algemene klassement en Toon Aerts zijn witte trui als beste klimmer.
 • Rit 4: Villers-Le-Bouillet - Lierneux (178.2km). De koninginnerit waarin het klassement in de definitieve plooi zal vallen. Uitgesponnen over alle Waalse provincies en onderweg twee hellingen van 2de categorie en drie van 1ste categorie. Nog 114 renners aan de start, waarbij onzen Tom! Al snel een ontsnapping van zes renners, met daarbij de sterke Fransman Arnaud Démare van Groupama-FDJ én Toon Aerts. Onder de impuls van Démare pakken ze een voorsprong van meer dan zes minuten! Een aanval op de gele trui? Het peloton zet de zeilen bij! Het kost veel moeite en alle ploegen doen hun werk, maar toch slaagt het peloton erin om op acht kilometer voor de finish de vluchters terug te pakken. Het peloton, neen, een groep van een 60-tal renners. De rest volgt op minuten in deze zware rit. Die grote kopgroep sprint voor de zege, en de aanvaller van de dag, Arnaud Démare van Groupama-FDJ wint! Tom finisht vandaag als 72ste, in de eerste bus op 9'40". Ook vandaag kan Loïc Vliegen zijn gele trui nog net behouden. Toon Aerts verstevigt zijn bergtrui!
 • Rit 5: Couvin - Thuin (186.7km). Van alle etappes de meest vlakke, hoewel dat niet echt mogelijk is hier in Wallonië. Voer voor sprinters? De wind kan in deze etappe wel een grote rol spelen, want veel open vlaktes hier in Henegouwen. Nog 108 renners aan de start. Vijf renners ontsnappen en krijgen tot 6'45" voorsprong in de eerste twee uur van de koers. De gele trui van Loïc Vliegen komt in gevaar! Maar, het lastigste stuk van de koers moet nog komen... Achteraan het peloton geeft Lars van der Haar op. Hij is niet de enige die vandaag vroegtijdig uit de koers stapt. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes in Thuin, nog 25 kilometer te gaan, is de voorsprong nog altijd meer dan 4 minuten! Maar net als de voorbije dagen worden de vluchters net voor de finish terug gegrepen. Even doet Nathan Van Hooydonck nog een uitval, maar ook dat mag niet baten. In een lang uitgerekte spring toont Tosh van der Sande van Lotto-Soudal zich de sterkste vandaag, maar hij komt net te kort om de eindzege in deze Tour de Wallonie te pakken. Tom finisht in deze rit als 85ste, op 5'22" van de winnnaar. In het eindklassement wordt onzen Tom 68ste. Toon Aerts pakt de bergprijs in deze wedstrijd! Knap!
  Een stevige en goede training met het oog op het nakende cross-seizoen!

  Eindklassement:
  1. Loïc Vliegen (Wanty-Gobert CT), in 22u12'13"
  2. Tosh van der Sande (Lotto Soudal), op 8"
  3. Dries De Bondt (Corendon-Circus), op 8"
  4. Christopher Lawless (GBR; Team Ineos), op 15"
  5. Quentin Pacher (FRA; Vital Concept-B&B), op 16"
  ...
  7. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 21"
  24. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 38"
  30. Philipp Walsleben (DUI; Corendon-Circus), op 1'29"
  60. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 17'02"
  65. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 19'18"
  68. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 22'56"
  87. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 40'49"


 • 21/7: Tom net als vorig jaar 7de in het BK MTB in Houffalize!


  Van de Vlaamse naar de echte Ardennen voor het BK MTB, in Houffalize, het Mekka van de Belgische MTB-sport. Na een korte trainingsperiode na herstel van zijn appendix-operatie, komt Tom hier aan de start, niet met de ambitie om te winnen, wel om zichzelf te amuseren en zijn techniek nog eens te testen met het oog op het komende veldritseizoen.
  Topfavoriet vandaag is uittredend kampioen Jens Schuermans. De Limburger presteerde vorige week knap in de Wereldbeker in Les Gets met een mooie 7de plaats, zijn beste prestatie op een Wereldbeker tot nu toe. Van bij de start voert Schuermans het peloton aan. Als snel vormt zich een kopgroep met Jens Schuermans, Kevin Panhuyzen en veldrijder Daan Soete, die vorig jaar ook al goed was voor een 3de plaats op het BK.
  Na een uur vindt Schuermans het genoeg, versnelt en laat de rest achter zich om solo naar een verlenging van zijn Belgische titel te rijden. Zo simpel kan het zijn. Achter hem ontspint zich nog een spannende strijd voor de 2de plaats, waarin uiteindelijk de jonge Kevin Panhuyzen aan het langste einde trekt. Daan Soete wordt net als vorig jaar 3de.
  Veel minder veldrijders aan de start dan vorig jaar in dit BK, maar knap twee veldrijdes bij de eerste tien, met onzen Tom op een mooie 7de plaats, met een grote voorsprong op al de rest.

  1. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), in 1u25'41"
  2. Kevin Panhuyzen (Trek-KMC Trad), op 43"
  3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"
  4. Nick Vanpol (Scott-MTB Coach), op 3'41"
  5. Erno Jacob McCrae (Goeman Scott), op 4'20"
  6. Wout Alleman (Elios Code Fact), op 4'40"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 5'40"
  8. Kenneth Coomans (Trek-Bioracer), op 10'39"
  9. Jochen De Vocht (Goeman Scott), op 11'27"
  10. Niels Vanpol (Scott-MTB Coach), op 13'35"

  2/6: Tom 24ste in de Grote Prijs José Dubois in Isières!


  Te warm om te koersen vandaag, maar toch staan Tom en zijn team Corendon-Circus aan de start in de veredelde kermiskoers in Isières, een dorpje tussen Doornik en Brussel, net onder de Vlaamse Ardennen. Alleen profs aan de start voor 164 km met onderweg tal van venijnige klimmetjes. In twee van de vorige edities, 2010 en 2016, won Philippe Gilbert hier.
  Zoals altijd in dit soort koersen regent het aanvallen van bij de start, maar geen daarvan leidt tot een ontsnapping, ondermeer door het collectieve werk van Coredon-Circus, die een paar snelle mannen aan de start hebben, ondermeer de jonge pistier Jonas Rickaert.
  In de finale kan Rickaert wegrijden met de Waal Jérôme Baugnies, maar moet het tegen hem afleggen in de sprint. Van alle gestarte renners finishen er maar 30, waarbij onzen Tom, op de 24ste plaats.
  Belangrijke koers met het hoog op de winter!

  1. Jérôme Baugnies (Wanty-Group Gobert), in 3u54'11"
  2. Jonas Rickaert (Corendon-Circus), zt
  3. Ylber Sefa (ALB; Tartoletto-Isorex), op 53"
  4. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 56"
  5. Emiel Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), op 1'11"
  ...
  19. Tim Merlier (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4'45"
  24. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 4'59"
  26. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 7'22"

  30/5: Tom gaat mee in de ontsnapping maar kan niet finishen in Wallonië!


  Lekker weertje vandaag in en rond Fleurus, waar de Waalse klassieker Circuit de Wallonie doorgaat. En dat al voor de 53ste keer. Geen wonder dus dat dit een echte topwedstrijd is (UCI 1.1), met naast slechts twee veldrijders (onzen Tom en David van der Poel) heel wat toppers op de weg aan de start.
  Vanaf de start ligt het tempo superhoog, ondanks de stevige wind! Meteen proberen een aantal renners te ontsnappen, vooral Loïc Vliegen van Wanty Group-Gobert toont zich heel bedrijvig. Maar in de eerste twee uur koers worden alle vluchters probleemloos terug gegrepen door het peloton.
  Dan wordt het kaf van het koren gescheiden: Een grote groep van 36 renners, mét onzen Tom (knap!), pakt een voorsprong van meer dan een minuut op de eerste achtervolgers. Dat zijn ondermeer de Nederlander Niki Terpstra, ex-winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde Van Vlaanderen, die de boot voorlopig heeft gemist.
  Vooraan ontsnappen een vijftal renners, geen al te grote namen, maar ze gaan wel hard en werken goed samen. Het is aanvankelijk Wanty-Group Gobert dat het werk in de achtervolging opknapt. Maar al snel zet de voltallige Corendon-Circus ploeg zich op kop van het eerste peloton en trekt alles op de kant! Keihard gaat het nu. Ondermeer Timothy Dupont, sprinter en ex-winnaar van Nokere Koerse, moet lossen. Het parcours is dan ook niet van de poes, met een aantal pittige klimmetjes en zelfs een kasseistrook!
  Na meer dan drie uur koersen aan een superhoog tempo, moet onzen Tom ook lossen. Hij heeft hard mee gewerkt vooraan maar moet nu de strijd staken. Sterke koers Tom!
  In de finale rijdt Niki Terpstra nog weg met Baptiste Planckaert en de Fransman Boudat. Het is uiteindelijk die laatste die wint in de sprint.

  1. Thomas Boudat (FRA; Team Total Direct Energie), in 4u20'18"
  2. Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), zt
  3. Niki Terpstra (NED;Team Total Direct Energie), zt
  4. Oscar Riesebeek (NED; Roompot-Charles), op 1"
  5. Antony Turgis (FRA; Team Total Direct Energie), op 6"

  22/5: Tom finisht na een knappe ploegprestatie als 62ste in de Sint-Elooisprijs in Ruddervoorde!


  Lekker zonnetje vandaag en 168 renners starten in in Ruddervoorde voor een ritje van 172 kilometer. Mee aan de start: Tim Merlier, winnaar hier vorig jaar, en ook Niki Terpstra, Sep Vanmarcke en Stijn Devolder. Die laatste met zijn ploegmaats van Corendon-Circus, waarbij onzen Tom. Ook de nieuwe gefusioneerde ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal staat met veel crossers aan de start.
  Vanaf de start ligt het tempo superhoog en om de haverklap proberen er vooraan renners weg te rijden, zonder succes. Pas in de 7de van in totaal 16 rondes raakt een groep van 16 rennners weg, met als felste aanjager Sep Vanmarcke, in zijn gekende stijl: Plat over het stuur! De koplopers pakken een maximale voorsprong van 28 seconden. Dan denk je: die zijn weg...
  Maar dat is zonder Corendon-Circus gerekend! Met de voltallige ploeg zetten ze zich aan de kop van het peloton, het tempo wordt nog verder opgedreven, en met finaal nog wat hulp van Wanty-Groupe Gobert worden de vluchters terug gegrepen. Knappe prestatie van Tom en co!
  In de finale ontsnappen nog eens 8 renners, die krijgen ook 20 seconden, maar worden in de laatste ronde ook terug gegrepen. Dat wordt een massaspurt! Daarin is belofte en baanwielrenner Sasha Weemaes van Sport Vlaanderen-Baloise de snelste. Tim Merlier wordt in zijn wiel mooi 2de.
  Zie hier het verslag van Focus WTV.

  1. Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen Baloise), in 3u32'51"
  2. Tim Merlier (Creafin-Tuv Sud), zt
  3. Alfdan De Decker (Wanty-Groupe Gobert), zt
  ...
  37. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  38. Braam Merlier (Creafin-Tuv Sud), zt
  48. Arno Debeir (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  62. Tom Meeusen (Corendon-Circus), zt
  80. Anton Ferdinande (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  107. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  113. David van der Poel (NED; Corendon-Cirucus), zt
  115. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Betfirst), zt
  123. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt

  19/5: Tom mee in de ontsnapping en knap 12de in de Grote Prijs Waalse Polders in Verrebroek!


  Terwijl ploegmaat Mathieu in Albstadt het mooie weer maak top de mountainbike, verdedigt Tom samen met enkele ploegmaats de kleuren van Corendon-Circus in en rond Verrebroek, voor de Grote Prijs Waalse Polders.
  Anders dan afgelopen woensdag neemt Tom nu wel mee het initatief in de koers. Iets voor de helft van de 176.4 kilometers gaat Tom mee in de ontsnapping en na wat schermutsellingen ontstaat een kopgroep van 13 renners met ondermeer Lotto-renner Lawrence Naesen, Sep Vanmarcke en ook onzen Tom! Die 13 werken goed samen en pakken een voorsprong van een minuut. Op 40 kilometer van de aankomst onstaat een tegenaanval met een groep van 15 renners, met ondermeer Lars van der Haar. Die komen tot op 20 seconden van een kopgroep maar aansluiten lukt niet.
  In de finale ronde rijdt Lawrence Naesen samen met een paar anderen weg uit de kopgroep en wint met een kleine voorsprong. Tom bolt als 12de over de meet. Mooie koers gereden en opdracht volbracht! Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Lawrence Naesen (Lotto Sooudal), in 3u41'30"
  2. Guillaume Seye (Beat Cycling Club), op 3"
  3. Maxime Vantomme (Tarteletto-Isorex), op 11"
  4. Quinten Hermans (Telenet Baloise), op 11"
  ...
  12. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 32"
  17. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'26"
  36. Tim Merlier (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'16"

  15/5: Tom werkt aan de basisconditie in Puivelde Koerse!


  Aansluitend op de zomerstage met de ploeg in Bencassim (SPA) start Tom samen met Mathieu een paar andere ploegmaats in zijn eerste wegrit in Puivelde. Keihard rijden en kilometers malen en zo aan de basisconditie werken. Van de 168 starters worden er 126 in de laatste ronde uit de koers gezet wegens te grote achterstand, waarbij onzen Tom en Mathieu. Opdracht volbracht.
  Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Alexandar Richardson (ITA; Canyon-BSCC), in 3u43'17"
  2. Stijn Steels (Roompot-Charles), op 35"
  3. Yoeri Havik (NED; Vlasman), op 35"
  ...
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Baloise), op 35"
  24. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 35"
  37. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 35"
  38. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 35"
  39. Andreas Goeman (Telenet Baloise)