20/10: Tom deelt goed in en wordt 10de in de Superprestigecross in Boom!


Tweede manche van de Superprestige, de Niels Albert Trofee in Boom, in de Schorre, waar ook elk jaar Tomorrowland doorgaat. Geen Wout Van Aert aan de start, die vindt twee klassementscrossen in één weekend te veel. Dat zal wel met zijn ambities op de weg te maken hebben. Tom wel aan de start, zoekend en opbouwend naar een nog betere vorm tegen de decembermaand. Vandaag rijden de profs samen met de beloften.
Tom start helemaal links op de 2de rij, achter ploegmaat David van der Poel. Snelle start, Lars van der Haar op kop met Mathieu in zijn wiel en Quinten Hermans als derde. Tom is niet goed weg en komt als 16de door in de eerste veldstrook. Op kop pakt Mathieu van der Poel over, met een hele Telenet Fidea armada achter zich. Mathieu wacht niet en slaat meteen een gaatje. Lars van der Haar is eerste achtervolger, met Quinten Hermans en Toon Aerts in zijn wiel.
Tweede ronde en Mathieu heeft Toon Aerts in zijn wiel. Tom is al opgeschoven naar de 11de plaats, op 15 seconden van zijn ploegmaat op kop. Vooraan zet Toon Aerts zich op kop en hij drukt het tempo. Ploegmaat Lars van der Haar is door enkele foutjes een beetje teruggeslagen. Hij zit nu bij Tom. Een goed wiel om terug op te schuiven. Van de Marlux-Bingoal ploeg geen beeld vooraan. Kevin Pauwels had problemen in de start en Michael Vanthourenhout al snel een akefietje onderweg. Ondertussen zeven crossers op kop. Tom kort daarachter in de eerste achtervolgende groep.
Derde ronde en het groepje met onzen Tom volgt op 13 seconden. Vooraan geeft nu Laurens Sweeck het tempo aan. Even toch, want als snel pakt Quinten Hermans over. Mathieu blijft slim achter die crossers op de tweede, derde plek rijden. Hij wacht zijn moment af. Het tempo ligt hoog. Toon Aerts en Daan Soete laten even een gaatje.
Vierde ronde en we hebben vier leiders: Mathieu van der Poel, Quinten Hermans, Laurens Sweek en Gianni Vermeersch. Tom komt door op 20 seconden, nog altijd op 11de positie. Nu gaat Mathieu wel naar de kop en meteen gaat het tempo omhoog. Een gaatje en dan wachten: Wie durft het gat dichtrijden? Mathieu is weg. Al snel is de voorsprong 8 seconden.
Vijfde ronde en Quinten Hermans, Gianni Vermeersch en Toon Aerts proberen nog, maar volgen wel al op 9 seconden. Tom nog altijd 11de op 33 seconden, met Thomas Pidcock, snel gestart, in zijn wiel. Vooraan rijdt Mathieu nu de eerste keer volledig door de zandbak. Bij de achtervolgers zet Gianni Vermeersch de anderen onder druk.
Zesde ronde en de voorsprong van Mathieu is 12 seconden, hij mag geen foutje maken. Bij de eerste achtervolgers is nu Michael Vanthourenhout ook teruggekeerd. Tom komt door als 11de op 40 seconden, in het wiel van Tim Merlier en met achter zich Michael Boros en Jens Adams. Er zit nog een mooie 10de plaats in.
Zevende ronde, even een slokje nemen en Mathieu heeft 15 seconden voorsprong! Tom heeft de andere achtervolgers losgereden en volgt als 9de op 49 seconden. Alleen, met een grote versnelling. Komaan Tom! Op kop lossen Toon, Quinten en Gianni elkaar nog niet. Ze verliezen wel tijd. De voorsprong groeit tot 20 seconden.
Achtste en voorlaatste ronde en Mathieu heeft gewonnen spel. Tom nog altijd 9de met voor hem ploegmaat David van der Poel. Een goed mikpunt. Tom heeft nu terug Jens Adams in zijn wiel. Achter Tom volgt Daan Soete op een tiental seconden. Volhouden Tom! Toon Aerts leidt bij de achtervolgers, Gianni op zijn wiel. Maar dan een foutje in de zandbak en Toon rijdt weg. Quinten Hermans, ploegmaat, rijdt echter het gaatje terug dicht.
Negende en laatse ronde en de drie achtervolgers hebben nog 14 seconden achterstand op Mathieu. Tom komt als 10de door in het wiel van Jens Adams. Daan Soete nog altijd 10 seconden verder. Vooraan hebben Toon Aerts en Gianni Vermeersch nu Quinten Hermans gelost. Even rijdt Gianni weg van Toon, maar die komt terug op het wiel, dat wordt sprinten. En daarin is Toon de beste. Tom wordt een minuutje later mooi 10de.

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 56'50"
2. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 4"
3. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 8"
4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 19"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 29"
6. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 33"
7. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 43"
8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 51"
9. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 56"
10. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'02"

14/10: Tom 12de in de eerste Superprestigecross in Gieten!


Eerste wedstrijd van de Superprestige, de echte klassementscrossen zijn begonnen. Alle crossers zijn afgereisd naar het hoge Noorden van Nederland voor de klassieker in Gieten. De Belgische crossers, hun team, en de opgekomen supporters hebben natuurlijk volmacht gegeven voor de lokale verkiezingen. Ook hier is het warm en vooral, heel veel zand dat het parcours behoorlijk technisch maakt. Ondanks de pijnlijke val en opgezwollen enkel gisteren komt Mathieu van der Poel hier toch aan de start: "'t Zal wel pijn doen, maar we kunnen tegen een stootje.". En onzen Tom natuurlijk met nieuwe schoenen en frisse moed, want in 2010 won hij hier op magistrale wijze, eind november, in de sneeuw en op ijs zijn allereerste cross bij de profs in de Superprestige!
Start en Mathieu gaat ondanks zijn pijnlijke enkel goed weg. Tom is ook goed gestart, vanop de 2de rij gaat hij als 7de het veld in, in het wiel van Lars van der Haar. Toon Aerts neemt de eerste stroken in het veld voor zijn rekening, met Wout Van Aert en Mathieu van der Poel in zijn wiel. Op kop maakt Toon Aerts een val, en meteen zijn Wout Van Aert en Mathieu ribbedebie! Eerste achtervolgers op 10 seconden zijn Toon Aerts, onzen Tom, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en David van der Poel. Van Laurens Sweeck en Quinten Hermans, sterk in de voorbije crossen, vooraan nog geen spoor.
Tweede ronde en Mathieu versnelt en zet Wout Van Aert meteen op achterstand. Eerst 4 seconden dan al snel 10 seconden voorsprong! Zijn basissnelheid ligt duidelijk hoger. Tom komt door in een 2de groepje op de 7de plek.
Derde ronde en veel verandert er niet: Mathieu vergroot zijn voorsprong. Achter die twee worden de gaten wel groter. Tom blijft goed meegaan op de 7de plaats.
Vierde ronde en Wout wisselt in de materiaalpost. Problemen? Mathieu laat het niet aan zijn hart komen en heeft al 15 seconden voorsprong. Wat een tempo! Tom volgt ondertussen als 8ste op 46 seconden.
Vijfde ronde en Wout heeft 19 seconden achterstand op Mathieu. Tom komt als 8ste door op 57 seconden in het wiel van ploegmaat David van der Poel. Die kunnen een koppeltijdrit rijden! De achtervolgers komen terug dichter bij elkaar. De voorsprong van Mathieu groeit nog: 25 seconden al.
Zesde ronde, bijna halfcross en Tom komt door als 10de door in een tweede groepje achter Mathieu en Wout, op 1'16" bij Marcel Meisen en Tim Merlier. Kort voor hen de Telenet Fidea armada samen met Michael Vanthourenhout, David van der Poel en Daan Soete.
Zevende ronde en zonder pech rijdt Mathieu naar de zege. Even de drinkbus aan de mond en verder het hoge tempo onderhouden. Bij de achtervolgers geeft Daan Soete nu het tempo aan op 1'23". Tom komt als 9de door op 1'32". Komaan Tom! Op kop geeft Mathieu nog altijd gas! De eerste crossers worden gedubbeld.
Achtste ronde en exact een halve minuut voorsprong voor Mathieu. Achter Wout geeft nu Marcel Meisen het tempo aan. En die gaat hard, de hele achtervolgende groep valt uit elkaar. Tom komt als 10de door op 1'46". Hopelijk kan hij die plek vasthouden.
Negende ronde en opnieuw wisselt Wout Van Aert op het nochtans droge parcours. Geen vertrouwen in zijn materiaal? De voorsprong wordt nog groter, al 36 seconden, en toch gaat het hier niet om tijd, enkel om punten. Wil Mathieu een statement maken en Wout een psychologische mokerslag toedienen? Achter die twee lijkt Toon Aerts op weg naar de 3de plaats. Hij rijdt weg van de andere achtervolgers. Tom komt door als 11de op iets meer dan twee minuten. Hij heeft Kevin Pauwels, die traag gestart was, voor zich moeten laten.
Tiende en voorlaatste ronde en de voorsprong blijft stabiel. Het is nu consolideren, zowel voor Mathieu als Wout. Toon Aerts komt pas meer dan een minuut later door. Tom nu 12de in het wiel van Gianni Vermeersch. Voor hen krijgen een paar crossers het lastig.
Elfde en laatste ronde en Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege. Andermaal geen goud voor Wout, die op 32 seconden doorkomt. Daarachter de grote leegte. Die twee steken er duidelijk met kop en schouders boven uit vandaag. Mathieu krijgt een applausronde van het massaal opgekomen publiek. Ondertussen stappen veel crossers af, ondermeer Quinten Hermans, Eli Iserbyt en Jens Dekker. Toon Aerts wordt 3de op anderhalve minuut van Mathieu! Onzen Tom wordt na een goede start en een loodzware wedstrijd net als gisteren 12de, op meer dan drie minuten.

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u02'05"
2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 31"
3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1"30
4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'40"
5. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'49"
6. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'03"
7. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 3'17"
8. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'23"
9. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 2'26"
10. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 2'52"

13/10: Tom heeft materiaalpech maar vecht terug in de Rapencross in Lokeren: 12de!


Eerste keer internationale cross in Lokeren, omdat op het parcours van Kruibeke binnen een paar maanden het BK wordt gereden. Welkom op de Rapencross, met een massaal opgekomen publiek, voor deze voorlopige laatste Bricocross vooraleer de echte klassementscrossen echt van start gaan. Voor de eerste keer die seizoen alle toppers aan de start.
Tom start helemaal rechts op de 2de rij en is redelijk goed weg. Als 10de gaat hij in het lange lint het veld in. Onmiddelijk een hoog tempo! Mathieu is snel weg, maar Michael Vanthourenhout, ook al goed in de voorbije weken, neemt snel over. Eerste greppel van het parcours en Mathieu wil springen, hapert, valt en mankt verder... Even terug op de fiets, maar het heeft geen zin en Mathieu geeft op!
Tweede ronde en Michael Vanthourenhout gaat hard door en heeft meteen een gaatje. Tom is hememaal teruggevallen, door vervelende materiaalpech: In een bocht even tegen een paaltje (je kent dat, kort draaien...) en de sluiting van zijn schoen kapot. Op halve kracht naar de materiaalpost en eens een andere schoen op grote achterstand terug het veld in, als 22ste... Op kop komt Wout Van Aert nu op het wiel van Michael Vanthourenhout. Ze komen weer aan de gracht en net op dezelfde plek als Mathieu valt Michael! Op die manier komt Wout Van Aert alleen op kop. Ondertussen wordt Mathieu op een draagberrie weggedragen met een stevig opgezwollen enkel.
Derde ronde en op kop komt alles bij elkaar. Van onzen Tom nog geen spoor. Hij vecht in de achtergrond om nog op een mooie plaats te finishen. Op kop geeft nu Daan Soete het tempo aan. Wout Van Aert moet een gaatje laten, door een lekke band. Pech bepaalt hier de uitslag! Wout wordt ver teruggeslagen en zal een inhaalrace moeten rijden, net als onzen Tom. Op kop zet Daan Soete de anderen onder druk. Hij rijdt alleen rond, met een eindje achter hem drie Telenet Fidea Lions, Jim Aernouts, Toon Aerts en Corné van Kessel, die echter geen meter dichter komen.
Vierde ronde en Daan Soete heeft 8 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Wout Van Aert zit nog ver, maar is duidelijk aan zijn achtervolging begonnen. Het is nog lang. Ook onzen Tom slaagt er in crossers in te halen en passeert als 16de. Bij de eerste achtervolgers moet nu Jim Aernouts lossen. Toon Aerts en Corné moeten het met z'n tweeën opknappen.
Vijfde ronde en Daan Soete heeft nog altijd 8 seconden voorsprong op de Telenet armada. Wat verder volgt Michael Vanthourenhout met Laurens Sweeck in zijn wiel. Wout komt door op 25 seconden. Tom volgt als 14de nog een kleine minuut later. Daan Soete rijdt vlot door het bos en hapert nergens. Zo houdt hij zijn voorsprong stabiel.
Zesde ronde en Daan Soete heeft nu al 13 seconden voorsprong. Daar komt Laurens Sweeck bij Corné en Toon. Hij brengt ook Gianni Vermeersch mee. Wout Van Aert volgt nu op 27 seconden. Sweeck is ploegmaat van Daan Soete, en kan nu als stoorzender in de achtervolgende groep crossen. Op kop is Daan Soete super geconcentreerd. De anderen komen geen meter dichter. Sterk! Bij de eerste achtervolgers komt nu ook Wout Van Aert terug aansluiten. Tom komt door als 13de.
Zevende ronde en de vogel lijkt gevlogen. De voorsprong is 23 seconden, maar nu gaat bij de achtervolgers wel Wout Van Aert aan kop. Die wil nog natuurlijk, want de Wereldkampioen heeft dit seizoen nog geen cross gewonnen. Hij geeft gas! Alleen Gianni Vermeersch houdt zijn wiel. Sweeck volgt op enkele meters. Corné van Kessel en Toon Aerts laten een groter gat. Door het gebeuk van Wout valt alles uit elkaar en krimpt de voorsprong tot 13 seconden. Wout vraagt om over te nemen.
Achtste ronde en Daan heeft terug 23 seconden voorsprong! Wout verschuilt zich achter Gianni Vermeersch en Laurens Sweeck. Toon Aerts steekt ook terug zijn neus aan het venster bij de achtervolgers. Daar gaat Gianni onderuit en hij neemt Corné van Kessel mee in zijn val. Op die manier krijgt Toon Aerts nu het podium in het vizier. Laurens Sweeck volgt als 3de. Wout volgt op enkele meters. Laat hij het lopen?
Negende en laatste ronde en Daan Soete heeft gewonnen spel. Achter hem wordt nog gestreden voor de medailles. Toon Aerts legt zich nog eens plat op zijn stuur en pakt een paar meters op Laurens Sweeck. Maar die geeft zich nog niet gewonnen en komt terug in het wiel van Toon. Die versnelt nog eens met zijn grote motor. Maar het mag niet baten. Laurens Sweeck wordt 2de achter zijn ploegmaat Daan Soete die hier een knappe zege pakt! Een paar minuten later finisht onzen Tom als 12de. Door materiaalpech teruggeslagen, maar nog goed teruggevochten!

1. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), in 1u01'58"
2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 5"
3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 10"
4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 37"
5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 41"
6. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 57"
7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'17"
8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 1'57"
9. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 2'13"
10. Vincent Baestaens (Stoempersclub Leuven), op 2'25"

7/10: Tom gaat lang goed mee maar kraakt finaal op de Hotondberg in Ronse: 12de!


Volgende Brico-cross, de dag na de snelle cross in Meulebeke, vandaag op de Hotondberg in Ronse. Dat is voortdurend klimmen en dalen in de arena die dit parcours vormt en goed je krachten indelen. De sterkste wint hier vandaag, zoals bij de vrouwen: Marianne Vos reed iedereen uit het wiel. Spelbrekers hier zijn wel het droge en daardoor harde parcours dat heel lastig is voor de rug, en de harde wind. Kan Tom een stap verder zetten in zijn opbouw naar een topvorm? Lukt het Mathieu om meteen twee crossen in één weekend te winnen?
Tom start op de 2de rij achter Mathieu en Wout. Kopstart bergop voor Siebe Wouters. Sterk! Tim Merlier in zijn wiel. Tom is 9de in de lange rij voor ploegmaat Mathieu van der Poel. Lars van der Haar kruipt snel in het wiel van Siebe Wouters die stevig doortrekt. Mathieu gaat over Tom. Kan Tom het wiel van zijn ploegmaat houden? Siebe wisselt en Lars van der Haar neemt de kop over. Daan Soete laat het niet gebeuren en versnelt. Iedereen meteen op zijn wiel. Tom volgt als 9de.
Tweede ronde en we krijgen een grote kopgroep, met onzen Tom. Michael Vanthourenhout nu op kop, voor Wout Van Aert, Lars van der Haar en Mathieu van der Poel. Het stof waait op als de crossers passeren, zo droog is het hier! Wout Van Aert gaat naar de kop, het tempo gaat wat omhoog. Tom nog altijd in het lint als 9de, hij sluit goed aan. Als Wout nog eens versnelt vallen de eerste gaten, zeker als hij op de steilste helling helemaal naar boven rijdt. Enkel Michael Vanthourenhout kan zijn wiel houden. Mathieu van der Poel sluit ook aan met Lars van der Haar. Eli Iserbyt op enkele meters, aanklampend. Dan een gat op een groep met onzen Tom, op 9 seconden.
Derde ronde en de verschillen blijven klein, ondanks het beukwerk van Wout Van Aert. Maar nog, Marcel Meisen komt als eerste terug aansluiten en brengt nog een paar andere crossers mee, ondermeer onzen Tom! Op kop geeft nu Eli Iserbyt het tempo aan. Marcel Meisen op zijn wiel. Tom gaat nog altijd goed mee. Kan hij een paar plekken opschuiven? Wout Van Aert gaat weer aan de leiding. Tom hangt achteraan in de kopgroep. Op de finishstrook trekt Michael Vanthourenhout bergop stevig door.
Vierde ronde en Michael trekt stevig door. Mathieu meteen op zijn wiel, gevolgd door Wout Van Aert en Lars van der Haar. Tom probeert aan te sluiten nog altijd op de 9de plaats, in het wiel van Michael Boros. Michael temporiseert even en meteen gaat Wout Van Aert opnieuw naar de kop, maar Michael Vanthourenhout laat niet gebeuren en neemt meteen mee over. Dan is het aan ploegmaat Eli Iserbyt. Proberen die twee iedereen murw te rijden?
Vijfde ronde en Tom schuift een paar plaatsen op aan de finishstrook, hij volgt nu als 7de in de kopgroep! Joris Nieuwenhuis, gisteren ook als sterk, gaat nu aan de leiding. In het veld neemt Wout Van Aert opnieuw over. Opletten! Michael Vanthourenhout meteen op zijn wiel. Die twee pakken meteen een gaatje. Mathieu moet reageren!
Aan de finish hebben Wout en Michael 5 seconden op Mathieu. Tom volgt op 7 seconden als 6de met Nieuwenhuis in zijn wiel. Lang duurt het niet voor Mathieu terug in het wiel van de koplopers zit. Hij brengt Lars van der Haar en Gianni Vermeersch mee. Tom met Nieuwenhuis op enkele meters. Sterk Tom! Steile helling en Tom rijdt ver en zit terug bij de kopgroep! Daar gaat Gianni Vermeersch nu aan kop. De kans om even te bekomen. Tom klampt goe en d aan!
Zevende ronde en achter de kopgroep met onzen Tom heeft 16 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, aangevoerd door Marcel Meisen. Michael Vanthourenthout gaat naar de kop. Van zijn ploegmaat Eli Iserbyt is geen spoor meer te bekennen. De cross van gisteren nog niet goed verteerd? Michael Vanthourenhout trekt hard door. De grote tenoren sluiten goed aan. Tom moet een kleine gaatje laten, net als Lars van der Haar. Als Michael Vanthourenhout nog eens versnelt gaat Wout Van Aert meteen op zijn wiel. Spannend! Mathieu gaat ook mee. De rest moet even een gaatje laten. Op de hellende betonbaan sluiten Wout en Mathieu aan bij Michael, daarachter vier achtervolgers met onzen Tom.
Achtste ronde en de drie leiders hebben 6 seconden op de eerste achtervolgers. Tom volgt als 7de op 10 seconden. Hij krijgt het lastig. Lars van der Haar verhoogt zijn tempo en wil naar de kopgroep. Maar daar gaat het ook hard. Op een hellende strook in de wei komt Lars wel terug aansluiten met Gianni Vermeersch en Joris Nieuwenhuis in zijn wiel. Tom op enkel meters. Op kop geeft Mathieu nu voor de eerste keer echt gas! Michael en Wout proberen aan te klampen, maar moeten enkele meters laten. Op de betonbaan bergop gaat Mathieu nog eens op de trappers en de vijf meter worden er tien. Tom krijgt ondertussen in de achtervolging het gezelschap van Dieter Sweeck. Zij rijden voor plaats 7 en 8.
Negende ronde en Wout en Michael hebben 9 seconden op Mathieu. Lars volgt al op 20 seconden. Wout gaat nu voorbij Michael en probeert het gat op Mathieu terug dicht te rijden. De finale is duidelijk begonnen! Mathieu houdt het tempo echter hoog en heeft nog altijd 8 seconden voorsprong, een volledige helling.
Tiende en laatste ronde en Mathieu heeft 16 seconden voorsprong op Wout en Michael. Lars volgt met Gianni en Joris op 41 seconden. Tom is wat teruggevallen en komt als 10de door. Is het vat af of kan hij nog één sterke ronde rijden? Mathieu rijdt naar zijn tweede zege van het weekend, met nu al 25 seconden voorsprong. Achter hem strijden Wout en Michael om de 2de plaats. Wout wacht de sprint af en klopt daarin Michael Vanthourenhout. Twee minuten later finisht onzen Tom als 12de: Lang goed meegegaan maar finaal gekraakt in deze loodzware cross op de Hotondberg. Wel een stap vooruit tegenover de vorige crossen!

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'06"
2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 22"
3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 23"
4. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 47"
5. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 47"
6. Joris Nieuwenhuis (NED; Development Sunweb), op 52"
7. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'00"
8. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 1'07"
9. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 1'21"
10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 1'43"

6/10: Tom 11de in de Berencross in Meulebeke!


Na de trip naar Amerika terug cross op Belgische bodem. Wie heeft de ergste jetlag? Waarschijnlijk Toon Aerts, want die start hier niet en ook morgen in Ronse blijft de winnaar van de twee eerste Wereldbekercrossen afwezig. Wel aan de start, voor zijn eerste cross, is Mathieu van der Poel. En hij krijgt hier een parcours op maat: Snel en veel draaien en keren. Ook spek naar de bek van onzen Tom. Hopelijk kan hij hier bevestigen.
Tom start op de 2de rij achter Michael Vanthourenhout en gaat behoorlijk mee weg op het gravel van de looppiste hier in Meulebeke. Tim Merlier pakt de kopstart, heel even komt Mathieu van der Poel ook piepen, maar het is Michael Vanthourenhout die toch als eerste het veld induikt. Michael neemt bijna de hele eerste ronde voor zijn rekening. Tom, aanvankelijk als 10de weg, schuift goed op en komt na de balkjes als 8ste door, in het wiel van Wout Van Aert. Net voor het einde van deze ronde gaat Eli Iserbyt naar de kop...
Tweede ronde en ploegmaat Michael Vanthourenhout stopt goed af voor Eli. Even toch, want Tim Merlier heeft zijn plannetje snel door en gaat er fluks over. Tom is ondertussen opgeschoven naar de 7de plek. Het tempo ligt hoog! Er vallen al eerste gaatjes... Tim Merlier komt terug in het wiel van Eli Iserbyt en brengt ook Mathieu van der Poel, Wout Van Aert en Quinten Hermans mee.
Derde ronde en Tom volgt op 6 seconden van de kopgroep als 7de op kop van een grote groep. Op kop gaat Wout Van Aert naar de leiding, met Mathieu in zijn wiel. Daarachter leidt Joris Nieuwenhuis de achtervolging met Tom in zijn wiel, de trui ver open! Het is niet warm hier, maar heet! De achtervolgers komen stilletjes dichter. Op kop moet Tim Merlier lossen. Mathieu gaat naar de kop. Is zijn wedstrijd begonnen? Het tempo gaat omhoog. Mathieu trekt door. Meteen een gaatje op Wout Van Aert.
Vierde ronde en de groep met Tom volgt op 15 seconden van de vier koplopers, in een grote groep van 12 crossers. Dat wordt elleboogwerk om vooraan te zitten. Vooraan rijdt Mathieu nog altijd op kop en de gaatjes worden groter. Achter hem doen Wout Van Aert, Quinten Hermans en Eli Iserbyt er alles aan om terug aansluiting te vinden, maar Mathieu kijkt niet om en snelt er vandoor. Tom gaat aan de leiding bij de achtervolgers.
Vijfde ronde en Mathieu heeft 7 seconden op Wout Van Aert. Tom volgt met de andere achtervolgers op een halve minuut. Mathieu vergroot zijn voorsprong tot 11 seconden. Achter hem moet Wout alleen het werk doen. Eli en Quinten volgen in zijn wiel. De andere achtervolgers met onzen Tom volgen op 39 seconden. Nog een grote groep. Kan Tom daarvan wegrijden? Achter Mathieu neemt Quinten Hermans nu toch over. De voorsprong van Mathieu is ondertussen een volledige zandbak.
Zesde ronde en de voorsprong is nu 12 seconden. Het is nog doenbaar. Wout Van Aert gaat terug naar de kop. De voorsprong wordt terug kleiner... Achter de vier koplopers strijdt Tom voor de 5de plaats. Nog een grote groep, dat wordt nog spannend. Tom niet meer op kop van die groep, kan hij terug opschuiven?
Zevende ronde en Mathieu heeft nog altijd 10 seconden op de drie achtervolgers. Ondanks het beukwerk blijven Wout, Quinten en Eli bij elkaar. Bij de achtervolgers trekt Laurens Sweeck, heel slecht gestart, nu stevig door, hij wil van de rest af. Tom moet naar adem happen. Laurens rijdt volledig door de mulle zandbak! Die heeft duidelijk zijn goede benen gevonden. Op kop moet Eli Iserbyt nu een klein gaatje laten.
Achtste en voorlaatste ronde en het verschil is nog 9 seconden op de twee achtervolgers, Wout en Quinten. Alle monden nu ver open, happend naar adem. Laurens Sweeck heeft zich los gereden van de andere achtervolgers, op weg naar de 5de plek. Tom heeft moeten lossen... Op kop rijdt Mathieu nu ook helemaal door de zandbak! Terug een paar seconden extra.
Negende en laatste ronde en zonder fout rijdt Mathieu naar de zege. Hij heeft 13 seconden voorsprong op Wout en Quinten. Kan die nog uitpakken en over Wout naar de 2de plek gaan? Neen, Wout rijdt enkele meters van hem weg en ziet Mathieu rijden! Die moet nog even een tandje bijsteken! Maar Mathieu wint, zijn eerste cross en meteen op het hoogste trapje! Anderhalve minuut later bolt onzen Tom ontgoocheld als 11de over de meet, in het wiel van Lars van der Haar. Even deed hij goed mee voor de 5de plaats, maar finaal toch nog iets te kort.

1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 1u01'23"
2. Wout Van Aert (Cibel-Cebon), op 8"
3. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 15"
4. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 38"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 54"
6. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 58"
7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'06"
8. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'09"
9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'17"
10. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'31"

29/9: Tom 12de in de tweede Wereldbekercross in Iowa City (USA)!


Tweede Wereldbekercross van het seizoen en de laatste cross in de States voor onzen Tom. Zoals de Amerikanen dat doen, één van de crossen in een lang weekend, het Jingle Cross Festival, met gedurende drie dagen meer dan 25 crossen! Eentje daarvan op zaterdagnamiddag lokale tijd is dus de Wereldbekercross, met als killer op het parcours de Mount Krumpit.
Snelste uit de startblokken is Lars van der Haar, maar de eerste stroken neemt leider in de Wereldbeker Toon Aerts gezwind over. Wil hij zijn kunststukje van Waterloo hier nog eens herhalen? Onzen Tom is veel minder goed gestart en komt pas als 24ste door in het lange lint bij het eerste tussenpunt. Dat wordt inhalen! Op kop plaatst Toon Aerts meteen een versnelling en het is alleen Wout Van Aert die zijn wiel kan houden. Lars van der Haar probeert nog wel aan te klampen, maar moet al snel enkele meters laten.
Tweede ronde en op kop wijken Van Aert en Aerts geen meter van elkaar. Niet dat ze goed samenwerken, integendeel, regelmatig test Van Aert door een tussentijdse versnelling te plaatsen, maar Toon Aerts klampt goed aan. Achter die twee worden de gaten groter. Aan de balkjes hebben eerste achtervolgers Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans al 18 seconden aan hun broek. Tom heeft al heel wat crossers ingehaald en komt als 15de door op 53 seconden. Hij heeft zijn tempo gevonden.
Derde ronde en de voorsprong van de twee leiders, duidelijk de sterksten in de start van dit seizoen, neemt toe. Toon Aerts op kop, Wout Van Aert op zijn wiel. De Wereldkampioen van Valkenburg pakt niet over. Wacht hij zijn kans af? Achter hen strijden de andere crossers voor de 3de plek. Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans maken de minste foutjes en rijden weg van de rest. Tom komt na deze ronde als 14de door op 1'16" van de leiders.
Hetzelfde beeld in de volgende twee rondes. Het is Wout Van Aert die opnieuw druk zet, even versnellen en Toon Aerts op enkele meters en dan weer inlopen. Telkens opnieuw. Probeert Wout op deze manier Toon af te matten, of kan hij gewoon niet beter? Tom blijft zijn eigen tempo rijden met hele vlakke rondetijden, in tegenstelling tot enkele andere crossers die duidelijk verval beginnen te vertonen. Na de vijfde ronde komt hij door als 12de op 1'57".
Zesde ronde en heel even blijft Wout Van Aert, in het wiel van Toon Aerts, steken in de modder. Hij staat zo goed als stil. Het sein voor Toon Aerts om het tempo omhoog te jagen! Meteen heeft hij enkele meters. In de materiaalpost staan de mannen van Van Aert klaar met een propere fiets, maar tijd om te wisselen is er niet! Proberen het wiel van Toon Aerts terug te pakken! Dat lukt niet, Toon Aerts heeft een volledig zandbak voorsprong! Is de beslissing gevallen? Nog twee rondes. Tom behoudt zijn 12de plaats
Zevende ronde en wat Wout Van Aert ook probeert, het gat van Toon Aerts wordt groter! Die heeft duidelijk de topvorm te pakken bij de start van het seizoen. Enkel een foutje kan nog roet in het eten gooien. Maar Toon maakt geen foutjes en op de grote versnelling diept hij de voorsprong uit.
Achtste en laatste ronde en Wout Van Aert legt zich bij het meesterschap van Toon Aerts neer. Bij het ingaan van deze ronde heeft Toon Aerts 28 seconden voorsprong, aan de finish een kleine minuut. Tweede wereldbekerzege op rij! Knap Toon!
En onzen Tom, een paar minuten later bolt hij als 12de over de streep. Na een matige start teruggevochten op eigen tempo. Vanaf de 4de ronde reed onzen Tom constant de 8ste à 10de tijd per ronde. Als dat vanaf de start kan lukken, zit er nog meer in. Zie hier zijn supervlakke rondetijden die een goede vorm verraden. In het klassement van de Wereldbeker rukt Tom op naar de 13de plaats. Enkel Jim Aernouts (vandaag 15de), Steve Chainel (14de) en Michael Boros (17de) scheiden hem nog van de Top 10. De volgende Wereldbekercross in op 21 oktober in het Zwitserse Bern.

1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'28"
2. Wout Van Aert (Onafhankelijk), op 52"
3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'16"
4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'32"
5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'06"
6. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 2'13"
7. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 2'16"
8. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 2'21"
9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'33"
10. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'35"

23/9: Tom 15de in eerste Wereldbekercross in Waterloo (USA)!


Eerste Wereldbekercross van het seizoen, in het Trek-weekend in Waterloo (USA). Vorig jaar was dit de 2de cross in dit klassement, na Iowa, maar nu dus omgekeerd. Geen Mathieu van der Poel aan de start, die rust nog uit na zijn sterke MTB-wedstrijden in de zomer. Wel Wout Van Aert, echter zonder ploeg door de soap rond zijn contract in de voorbije weken. Tom komt gemotiveerd aan de start na zijn goede prestatie in de opwarmer eergisteren.
De kopstart is voor favoriet Wout van Aert. Het gaat meteen supersnel! Op de brug gaat Laurens Sweeck handig voorbij Van Aert en hij houdt het tempo hoog. Dat is vooral lastig voor Lars van der Haar, die door een vroege val zijn start volledig gemist heeft en nooit meer terug zal komen in de kop van de wedstrijd. Ook Tom, nochtans goed gestart, zit net achter Lars van der Haar en Stephen Hyde gevangen en kan zo de aansluiting met de kop niet maken. Aan het eerste tussenpunt komt hij pas als 21ste door, op 17 seconden. Dat wordt achtervolgen! Op kop schuiven Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Eli Iserbyt en Jim Aernouts goed mee. Achter hen al meteen een gaatje. Tom, aanvankelijk goed mee in de start, rijdt nu in de achtervolgende groep en
Tweede ronde en Tom, met de trui ver open door de warmte hier, probeert terug te komen. Dat is lastig, want het tempo blijft héél hoog! Quinten Hermans lukt het wel om bij de kop aan te sluiten, en geeft er meteen een lap op. Fluks gaat hij over Wout Van Aert naar de kop, en op de finishstrook zet hij opnieuw aan! Wout moet alles geven om zijn wiel te houden.
Derde ronde, en Wout Van Aert denkt dat zijn moment gekomen is. Hij versnelt, maar krijgt de andere crossers in de kopgroep er niet af. De verschillen met de crossers daarachter worden wel groter. Tom is ondertussen opgeschoven naar de 17de plaats, op 37 seconden.
Vierde ronde en het lijkt Telenet Fidea tegen Wout Van Aert te worden. De Lions zijn goed vertegenwoordigd in de kopgroep, met Quinten Hermans, Corné Van Kessel, en Toon Aerts. Aan de balkjes maakt Laurens Sweeck een klein foutje en meteen heeft hij 7 seconden achterstand. Dat bewijst hoe snel het hier gaat!
Vijfde ronde en we hebben nog een kopgroep van vier crossers: Toon Aerts, Wout Van Aert, Daan Soete en Quinten Hermans. Allemaal Belgen. Waar zit de rest? Het lijkt hier wel het BK. Oeps, even terug de focus op de kopgroep: Daan Soete gaat onderuit en neemt Quinten Hermans mee in zijn val, terug recht, sturen rechtzetten en verder. De geloste crossers uit de kopgroep, ondermeer Laurens Sweeck gaan hen terug voorbij. Meteen hebben Wout Van Aert en Toon Aerts een grote voorsprong!
Zesde ronde en bij de achtervolgers rijdt Laurens Sweeck weg. Hij wil naar voor en heeft nog 10 seconden achterstand op de twee leiders, Wout Van Aert en Toon Aerts, die geen meter van elkaar wijken. Ondertussen is Michael Vanthourenhout afgestapt, na een sterke start, viel hij ver terug.
Zevende ronde, en puur op kracht rijdt Toon Aerts weg van Wout Van Aert! Op 10 seconden volgt Laurens Sweeck, dan op 26 seconden Hermans, Soete en Iserbyt. Toon rijdt meter per meter weg van Wout en heeft aan de finishlijn een voorsprong van 11 seconden. Nog twee rondes.
Achtste ronde en aan de balkjes is de voorsprong van Toon Aerts al 15 seconden. Wout Van Aert geeft alles, maar komt geen meter dichter, integendeel. In de laatste ronde geeft hij zich, en aan de finish is zijn achterstand meer dan een halve minuut. Een sterke Toon Aerts wint hier op kracht de eerste Wereldbekercross! Proficiat Toon! Tom bolt even later als 15de over de meet, op 2'35" van de winnaar van vandaag. Teruggeslagen na de start en dan een hele wedstrijd moeten achtervolgen...
Tom na de wedstrijd: "Ja goed gestart maar zat achter die valpartij van van der Haar en Hyde. En had al een cartouche verschoten door vol te starten dus moest de eerste ronden even tempo zoeken en eens ik dat gevonden had waren de gaten te groot. Dag om snel te vergeten."

1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'49"
2. Wout Van Aert (Onafhankelijk), op 34"
3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 51"
4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 54""
5. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 57"
6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'08"
7. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 1'14"
8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'27"
9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'36"
10. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 1'44"

21/9: Tom 4de in de Trek CX Cup in Waterloo (USA)!


Pas donderdag naar de USA vertrokken met de ploeg en al meteen de dag erna aan de slag (met dank aan de vlotte vlucht en verplaatsing erna)! De Trek CX Cup in Waterloo, dat is de opwarming voor de Wereldbekerwedstrijd morgen, op quasi hetzelfde parcours.
Na een eerste studieronde waarin het hele pak bij elkaar blijft, weliswaar op een lang lint, versnelt Daan Soete in de tweede ronde. Enkel Quinten Hermans gaat meteen mee in zijn spoor. Het is nog vroeg. Op een tiental meters volgt onzen Tom, met in zijn wiel Corné van Kessel en Thijs Aerts.
Voor hen gaat Quinten Hermans snel naar de kop, en hij gaat zo hard door dat Daan Soete als snel moet losssen. Quinten Hermans ruikt zijn kans en bouwt zijn voorsprong stelselmatig verder uit om finaal solo te finishen! Sterk! Daan Soete kan de tweede plaats nog vasthouden, en achter hem sprinten onzen Tom en Corné van Kessel voor de laatste podiumplaats. Corné is de snelste.
Een snelle cross, dat belooft voor morgen. Tom kwam alvast goed voor de dag vandaag!

1. Quinten Hermans (Telenet Fidea), in 1u00'54""
2. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 39"
3. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'12"
4. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'12"
5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'14"
6. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 1'51"
7. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'58"
8. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'17"
9. Michael Boros (TSJ; Creafin Tüv Sud), op 2'21"
10. Steve Chainel (FRA; Chazal Canyon), op 2'52"

16/9: Tom 11de in de eerste cross van het seizoen: Brico-cross in Geraardsbergen!


Na een lange zomer eindelijk weer cross en meteen een loodzwaar parcours op de Kapelmuur in Geraardsbergen: Nergens een meter vlak, draaien en keren tussen de bomen, en in elke ronde de Muur op, en dat boven de 20 graden! Dat wordt afzien! Dit jaar valt deze cross binnen de Brico-crossen, waarvan ook Essen deel uitmaakt. Eerste cross van het seizoen, dat is dus afwachten wie met goede benen uit de zomer komt. Mathieu van der Poel niet aan de start, die rust nog na het WK MTB van vorige week.
Start, Tom op de 2de rij achter Wout Van Aert, die gisteren 24 jaar werd. Tim Merlier pakt de kopstart. Tom als 10de het veld in. Hij verliest in de eerste beklimming enkele plaatsen, als 16 komt hij door in het bos. Tim Merlier krijgt meteen Michael Vanthourenhout in zijn wiel, alles op een lang lint. Wout Van Aert op de 6de plek. De verschillen zijn nog klein. Eerste keer de Muur op en Michael Vanthourenhout stuift naar voor. Het tempo gaat omhoog!
Tweede ronde en Michael Vanthourenhout trekt door. Tom vindt zijn ritme en schuift enkele plaatsen op. Op kop gaat Tim Merlier terug aan de leiding. Vanthourenhout in zijn wiel, met Wout Van Aert achter zich. Die gaat in de afdaling naar de kop. Hij krijgt Corné van Kessel in zijn wiel. Wout versnelt! Tom komt als 10de door op 17 seconden.
Derde ronde en Van Aert geeft gas op kop! Corné blijft in zijn wiel en voorlopig lost de rest ook nog niet. Als hij nog eens doortrekt is Wout los. Tom haalt in de klim nog een paar crossers in. De cross is nog lang! Op kop vergroot Wout zijn voorsprong. Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout zijn de eerste achtervolgers.
Vierde ronde en Wout heeft 15 seconden voorsprong. Tom komt als 11de door. Komaan Tom! Nog zeven rondes. Achter Wout vormt zich een groepje met Vanthourenhout, van Kessel, van der Haar, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels. Lars van der Haar versnelt en laat de anderen achter zich, die strijden voor de 3de plaats. Kort daarachter volgt onzen Tom. Kan hij de sprong maken?
Vijfde ronde en Wout heeft 21 seconden voorsprong op Lars van der Haar. Onzen Tom komt met Tim Merlier dicht bij de grote achtervolgende groep. We zijn halfcross. Wout vergroot zijn voorsprong en heeft op de Muur tot een halve minuut. Tom komt als 12de door.
Zesde ronde en Daan Soete en Toon Aerts rijden weg van de andere achtervolgers. Tom hangt daar achteraan. Kan hij nog opschuiven? De voorsprong van Wout is al 40 seconden.
Zevende ronde en de cross lijkt in zijn plooi te vallen. Wout lijkt onbedreigd naar de zege te rijden, voor Lars van der Haar. Daarachter wordt nog gestreden voor de 3de podiumplaats. In de volgende ronde blijft alles op dezelfde plaats. Wachten de achtervolgers tot in de laatste ronde? Tom heeft 1'45" achterstand op Wout Van Aert en passeert als 13de.
Negende ronde en Wout Van Aert valt! Stuur scheef, ketting eraf, en derailleur afgebroken... Oeps! Lars komt nu snel dichter. Gelukkig voor Wout wel een afdaling waar hij niet hoeft te trappen. Klimmen en Lars van der Haar gaat voorbij Wout Van Aert! De materiaalpost is nog ver... Als hij uit de post komt gaan ook Aerts en Soete hem voorbij. Lars heeft meteen 22 seconden voorsprong! Nog twee ronden!
Tiende ronde en Wout doet er alles aan om terug te komen. Hij rijdt weg van Soete en Aerts. De voorsprong slinkt tot 13 seconden.
Laatste ronde en Lars heeft 11 seconden voorsprong op Wout, wiens gezicht op onweer staat. Soete en Aerts passeren op 16 seconden. Pauwels en Sweeck volgen op plaatsen 5 en 6. Wout ziet Lars nu rijden! Maar dan rijdt hij in een spandoek en is de wedstrijd verloren! Tom rijdt nog een goede ronde en finisht nét buiten de eerste 10, als 11de, op 1'30" van Lars van der Haar. Sterke wedstrijd, maar op cruciale momenten nog iets te kort.
Tom na de cross: "Niet helemaal ontevreden, ik heb het altijd erg lastig in de eerste wedstrijden en zeker op zo’n snelle omlopen. Toch had ik een goed gevoel te pakken en het ging eerlijk gezegd toch ook al wat beter dan vorig seizoen."

1. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), in 59'32
2. Wout Van Aert (Crelan-Charles), op 18"
3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 24"
4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 36"
5. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 50"
6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 59"
7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'10"
8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'13"
9. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'21'
10. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'24"

16-19/8: Corendon-Circus, met onzen Tom, wint 3 van de 4 ritten in de Arctic Tour of Norway!


Laatste rittenkoers met de ploeg voor onzen Tom, deze keer in het hoge Noorden van Noorwegen, boven de poolcirkel! De Arctic Tour of Norway is een vierdaagse wedstrijd van niveau 2 HC (Buiten Categorie), zware kost dus! Georganiseerd door ASO, die ook de Tour de France organiseren. Speerpunt van de Corendon-Circus ploeg is natuurlijk Mathieu van der Poel, die door de organisatoren ook als favoriet naar voor geschoven wordt. In totaal komen 19 ploegen aan de start met elk 6 renners, dus 114 in totaal. Continentale ploegen, maar ook de jonge renners uit de wereldteams zoals Katusha, Cofidis, en BMC. Vorig jaar won hier Dylan Theuns van BMC. De eerste editie van deze koers in 2013 werd gewonnen door Thor Hushovd.
 • Rit 1: Vadsø - Kirkenes (184 km): Heuvelachtige rit in lijn, grotendeels rond het prachtige Varangerfjord helemaal bovenaan in Noorwegen, met onderweg vier beklimmingen vand 2de categorie. Meteen geeft de Corendon-Circus ploeg er een lap op. Al snel na de start ontsnapt een grote groep, met daarbij Mathieu van der Poel en ook de bolletjestrui uit de Tour 2017, Warren Barguil. Die is de snelste op de eerste klim, maar daarna breekt de kopgroep in twee stukken. Mathieu is attent mee voorin en is de sterkste in de aankomst bergop! Eerste zege binnen voor Corendon-Circus! Tom finisht samen met David van der Poel als 88ste op 5'22" van Mathieu.
 • Rit 2: Tana - Kjøllefjord (195 km): Opnieuw een stevige rit in lijn, tussen de Noorse fjorden, met onderweg drie beklimmingen van 1ste categorie en twee beklimmingen van 2de categorie. Mathieu van der Poel doet mee in de eerste tussensprints en pakt nog een paar seconden extra in het klassement. Na de eerste klim van deze rit ontstaat een kopgroep van zes renners, waarbij geen enkele renner van Corendon-Circus. Deze groep krijgt 4 minuten voorsprong. Dan gaat een groep van zeven renners in de tegenaanval, met daarbij Mathieu en ook Warren Barguil. Zij komen tot op 1'45" van de leiders. Op de laatste beklimming van de dag legt Jakob Fuglsang (Astana) er stevig de pees op en het peloton valt in groepen uit elkaar. Uiteindelijk wint de Amerikaan Colin Joyce deze zware rit. Mathieu finisht als 21ste op 1'13". Tom rijdt zijn eigen koers op de beklimmingen en finisht als 95ste op 18'30".
 • Rit 3: Honningsvåg - Hammerfest (194 km): Rit in lijn, grotendeels langs de prachtige Noorse kustlijn, met kort na de start een berg van 1ste categorie (3.3km klimmen aan 7%) en onderweg en vlak voor de finish nog twee beklimmingen van 2de categorie. De ontsnapping van dag telt negen renners, met daarbij Tom Tjechische ploegmaat, Adam Toupalik. Deze groep krijgt 3 minuten voorsprong van het peloton. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes is de voorsprong nog 1 minuut. Het peloton jaagt en de kopgroep valt uit elkaar, alleen nog Toupalik samen met twee andere renners op kop! En Toupalik toont zich de sterkste en kan nét uit de greep van het peloton blijven! De sprint in dat peloton wordt gewonnen door Mathieu! Een topdag voor Corendon-Circus. Ook Tom heeft een betere dag dan gisteren en wordt 70ste op 1'41".
 • Rit 4: Kvalsund - Alta (145.5 km): Slotrit, kortste en meest vlakke rit, hoewel het hier nooit echt vlak is. In de finale toch nog vier keer over een nijdige kuitenbijter van 2de categorie (stijgingspercentage 6%). Kort na de start gaan twaalf renners ervan door, daarbij ondermeer Preben van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) maar geen renners van Corendon-Circus. Het peloton geeft maximum 3 minuten voorsprong aan deze groep en houdt alles onder controle. Bij het ingaan van de laatste rondes doet ondermeer de hele Corendon-Circus ploeg er alles aan om het peloton en Mathieu terug te brengen naar de kop van de wedstrijd en op twee kilometer van de finish slagen ze daar ook in! Tom heeft ondertussen achteraan moeten lossen na de gedane inspanningen en zal als 97ste op 6'28" van de winnaar finishen. En dat is opnieuw Mathieu van der Poel die wint in de sprint! Tweede ritzege voor Mathieu en ook de rode sprinterstrui in deze ronde. Tom eindigt finaal als 91ste in het klassement.
  Opnieuw een meer dan geslaagde trainingswedstrijd voor Tom en de hele ploeg! Klaar voor de winter!

  Eindklassement
  1. Sergei Chernetski (RUS; Astana), in 15u55'42" 2. Markus Hoelgaard (NOO; Joker Icopal), op 11"
  3. Colin Joyce (USA; Rally Cycling), op 12"
  ...
  12. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 59"
  31. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 4'57"
  73. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 22'23"
  74. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 23'26"
  83. David van de Poel (NED; Corendon-Circus), op 28'48"
  91. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 32'12"

 • 1-5/8: Tom met de ploeg aan de slag in de Tour d'Alsace!


  Tweede rittenkoers met de ploeg voor onzen Tom, opnieuw in Frankrijk. De Tour d'Alsace is een vijfdaagse wedstrijd van niveau 2.2 over de bergen van de Alsace, bij ons bekend is als de Elzas. Kan Corendon-Circus de prestatie van begin juni herhalen, toen ze Mathieu naar de eindzege hielpen in de Boucles de la Mayenne? In totaal komen 25 ploegen aan de start met elk 6 renners, dus 150 in totaal. Opvallend daarbij Team Wiggins uit de UK (je weet wel, van Bradley Wiggins, de voormalige Tourwinnaar), met ondermeer supertalent Thomas Pidcock, die in het veld uitkomt voor Telenet Fidea.
 • Rit 1: Ploegentijdrit over 4.7 km in en rond Sausheim. Vlak, kort maar krachtig. Elke ploeg wordt ingedeeld in twee trio's, die samen de tijdrit afwerken. Tom wordt ingedeeld bij Wietse Bosmans en Marcel Meisen. Het andere Corendon-Circus trio bestaat uit David van der Poel, Adam Toupalik en Gianni Vermeersch. Zij rijden een knappe vierde tijd, zitten héél even in de hotseats en finishen op slechts 11 seconden van het winnende team, net als vorig jaar Team USA U23. Die haalden een gemiddelde van maar liefst 51.4 km/u! Tom's team volgt als 10de op 15 seconden van de winnaars. David van der Poel pakt de bergtrui, ook al moest er vandaag niet geklommen worden, en kan die morgen verdedigen.
 • Rit 2: Champ du Feu - Sélestat: Rit in lijn van 145.5 km vertrekkend in skistation Champ du Feu, dus steil afdalen (voer voor specialisten) en daarna even klimmen en verder zo goed als vlak. Na een half uur koers onstaat een kopgroep van 11 renners met daarbij namens Corendon-Circus David van der Poel. Zij krijgen een mooie voorsprong, na twee uur koers al 4 volle minuten, mede doordat in het peloton rest van de ploeg goed controleert. Met de finale in zicht loopt het peloton terug in, maar de voorsprong blijft een paar minuten. Het is finaal David van der Poel die knap afwerkt in de sprint! Hij pakt ook meteen groene trui als beste sprinter én de gele leiderstrui! Sterke prestatie David! Onzen Tom finisht als 43ste op 1'52" van David.
 • Rit 3: Vesoul - La Planche des Belles Filles (143.1 km). Rit in lijn met onderweg drie stevige beklimmingen en in de finale een aankomst bergop, op de Planche des Belles Filles, 5.7 km klimmen aan gemiddeld 8.4%. Stevig werk! Vorig jaar had de ploeg hier een complete off-day. Doen ze dit jaar beter? Na de eerste strubbelingen rijdt een groepje weg uit het peloton. Zij krijgen een kleine minuut voorsprong. Anderen, waarbij ook Wietse Bosmans, gaan in de tegenaanval, maar worden terug gegrepen door het peloton. Uiteindelijk wint de Fransman Geoffrey Bouchard (CR4C Roanne). David van der Poel behoudt de groene trui als beste sprinter, maar de gele trui is hij logischerwijze kwijt. Tom finisht als 89ste op 9'17" van de winnaar en wordt in het klassement 86ste.
 • Rit 4: Ribeauvillé - Lac Blanc (165 km). Koninginnerit met onderweg twee cols van 1ste categorie, twee cols van 2de categorie, en een aankomst bergop op een col van 3de categorie. Al snel ontsnapt er een grote groep, met ondermeer de jonge Brit Thomas Pidcock die zich toont in de tussensprints en de trui voor meest aanvallende renner overhoudt aan deze etappe. Na die eerste sprints worden de vluchters terug gegrepen en nemen de klimmers de koers in handen. Winnaar wordt de Duitser Marc Hirschi (Sunweb Devo). David van der Poel geeft op in deze zware rit. Tom heeft het ook lastig vandaag en wordt 117de op 36'52" van de winnaar. In het klassement wordt hij 103de.
 • Rit 5: Riedisheim - Dannemarie (146.9 km). Slotrit op een geaccidenteerd parcours. Vlakke finale. Voer voor sprinters die de voorbije zware ritten overleven. Vele aanvallen in het begin, maar niemand raakt weg. Na een uurtje koers raakt een 20-tal renners weg, met daarbij ondermeer Adam Toupalik. Zij krijgen een maximale voorsprong van 5'30". Dan begint het peloton te jagen, maar net te laat, want de vluchters blijven buiten schot! Winnaar wordt de Zwitser Gino Mader (Swiss Cycling). Tom rijdt een sterke etappe en finisht in de eerste grote groep op 1'11" van de winnaar. In het eindklassement finisht hij als 91ste.
  Een geslaagde trainingswedstrijd voor Tom en de hele ploeg!

  Eindklassement
  1. Geoffrey Bouchard (FRA; CR4C Roanne), in 15u35'33"
  2. Marc Hirshi (DUI; Sunweb Devo), op 22"
  3. Brandon McNulty (USA; USA U23), op 27"
  ...
  13. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 4'46"
  43. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 20'38"
  76. Thomas Pidcock (GBR; Team Wiggins), op 36'58
  86. Wietse Bosmans (Corendon-Circus), op 42'39"
  91.Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 46'18"
  94. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 48'08"

 • 22/7: Tom mooi 7de op het BK MTB in Westouter!


  Onder een brandende zon gaat dit BK van start en na de openingsronde vormt zich onder impuls van onzen Tom een ruime kopgroep, aangevoerd door huidig kampioen Jens Schuermans, en met onzen Tom en ook de veldrijders Laurens Sweeck en Daan Soete. Door de warmte is het best een lastige wedstrijd hier op de Rodeberg.
  Jens Schuermans toont zich in de finale de sterktste, hij valt aan en finisht solo als 1ste en verlengt zo zijn nationale titel. Daan Soete spurt zich knap naar een 3de plaats. De andere veldrijders doen het ook prima. Onzen Tom finisht als 7de. In totaal finishten 6 veldrijders in de Top 10 van dit BK, een knappe prestatie!
  Zie hier het videoverslag van Focus WTV.
  Ook in Nederland werd vandaag het BK gereden, en daar wint niet onverwacht Mathieu van der Poel. Die heeft nu de nationale titels op de weg, in het veld en in het MTB in handen! Hij is de eerste Nederlander die dit realiseert!

  1. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), in 1u27'54"
  2. Ruben Scheire (Feenstra-Felt), op 49"
  3. Daan Soete (Telenet Fidea), op 1'17"
  4. Kevin Panhuyzen (Habitat), op 1'18"
  5. Vincent Baestaens (Stoempersclub Leuven), op 2'48"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 2'51"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 2'55"
  8. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'00"
  9. Erno Jacob McCrae (Goeman Scott), op 3'21"
  10. Dieter Sweeck (Real Estate-Circus), op 5'32"

  8/7: Tom 71ste in de Wereldbeker MTB in Val di Sole (ITA)!


  Derde Wereldbekerwedstrijd MTB voor onzen Tom, samen met ploegmaat Mathieu van der Poel, die hier in dit skigebied in het Noorden van Italië probeert wat punten terug te pakken in het Wereldbekerklassement, na de valpartij in Nove Mesto eind mei. Loodzware wedstrijd hier in de Italiaanse Alpen, ook door de hitte. Goed indelen is de boodschap. Van de 115 gestarten bikers zullen er finaal maar 72 finishen in dezelfde ronde als de winnaar. Daarbij ook onzen Tom, die als 71ste over de meet bolt. Mathieu, die op zaterdag de shorttrack (voor de startposities) won op een indrukwekkende manier, wordt vandaag mooi 3de. Aanvankelijk goed mee weg met Nino Schurter, maar na een zoveelste aanval van de Zwitser moet Mathieu zijn meerdere erkennen. Schurter wint net als in Nove Mesto en pakt zo een grote voorsprong in het klassement van de Wereldbeker.

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u26'32"
  2. Gerhard Kerschbaumer (ITA; Torpado-Gabogas), op 6"
  3. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 1'09"
  4. Henrique Avancini (BRA; Cannondale), op 1'14"
  5. Florian Vogel (ZWI; Focus), op 1'32"
  ...
  17. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 3'28"
  42. Kevin Panhuyzen (Habitat), op 6'12"
  64. Ruben Scheire (Habitat), op 9'13"
  71. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 11'36"

  1/7: Tom 8ste en 2de Belg in the Vayamundo MTB Cup in Houffalize!


  Mountainbiken in Houffalize, voor al wie al eens in de Ardennen is gaan biken een bekend parcours! Een echte klassieker in het Belgische MTB. Tom komt aan start om te trainen voor de Wereldbekerwedstrijd in Val di Sole (ITA) op 8 juli en natuurlijk voor het BK MTB op 22 juli in Westouter.
  In een snelle wedstrijd onder een loden zon leggen de bikers van Habitat, Milan Vader, Kevin Panhuyzen en Frank Beemer, er meteen de pees op. Na de eerste ronde komen zij wiel in wiel door als koplopers. Het is de Zeeuw Milan Vader die na anderhalf uur wedstrijd ook aan het langste einde trekt. Tom rijdt een sterke wedstrijd maar doet nooit mee voor de ereplaatsen. Hij finisht knap als 8ste en als 2de Belg! Een opsteker met het oog op het BK!
  Ondertussen kroont ploegmaat Mathieu van der Poel zich in Hoogerheide tot Nederlands Kampioen op de weg!

  1. Milan Vader (NED; Habitat), in 1u27'02"
  2. Markus Schulte-Lünzum (DUI; Focus), op 30"
  3. Hugo Drechou (FRA; Massi), op 1'10"
  4. Joshua Debau (FRA; AC Bazancourt), op 1'45"
  5. Nick Vanpol (Granville), op 2'03"
  6. Florian Trigo (FRA; Massi), op 3'06"
  7. Thomas Bonnet (FRA; Cube Pro Fermetures), op 3'09"
  8. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 3'17"
  9. Lucas Dubau (FRA; AC Bazancourt), op 3'19"
  10. Marc Bouwmeester (NED; Stappenbelt), op 4'24"

  17/6: Tom valt in de Elfstedenronde!


  Twee dagen na Dwars door het Hageland start Tom opnieuw in een wegkoers, de Elfstedenronde. Van Brugge naar Brugge doorheen de Vlaamse Ardennen. Een koers die in 1943 al voor de eerste keer werd georganiseerd en die ondermeer gewonnen werd door Peter Post, Rik Van Looy en Freddy Maertens. En afgelopen jaar door Wout Van Aert. Die staat opnieuw aan de start, net als onzen Tom en de hele Corendon-Circus ploeg.
  Start om 11u en na een uur koers is het peloton al in stukken gebroken. Onzen Tom attent mee in het eerst deel. Na de passage op de kasseien van de Steenstraat, kasseien kleuren deze koers, onstaat een kopgroep van zeven renners, met ondermeer Mathieu van der Poel. Even later slaat voor onze Tom het noodlot toe. Langs de kant van de weg staat één nadarhek en onzen Tom heeft het te laat gezien, ertegen, en smak tegen de grond! Au! Opnieuw zijn Namen-pols geraakt... Tom blijft lang liggen en moet de wedstrijd verlaten. UPDATE: Na een bezoekje aan dokter Toon Claes blijkt de schade mee te vallen: geen barst of breukje in de pols. Oef!
  Ondertussen valt het peloton verder uit elkaar. Mathieu blijft attent op kop. Even worden de koplopers bijgehaald door de eerste groep van het peloton, maar al snel zijn weer negen renners weg en opnieuw is Mathieu erbij. Ook Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) is mee en die voert de forcing. In de laatste ronde komt alles echter terug bij elkaar en er wordt gesprint. Mathieu zet vroeg aan, maar het is de Brit Adam Blyte die wint.

  1. Adam Blythe (GBR; Aqua Blue Sport), in 4u16'33"
  2. Coen Vermeltfoort (NED; Roompot-Nederlandse Loterij), zt
  2. Hugo Hofstetter (FRA; Cofidis), zt
  ...
  10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), zt
  11. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), zt
  22. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 2"
  28. Wietse Bosmans (ERA), op 2"
  48. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 19"
  55. Daan Soete (Telenet Fidea), op 33"
  58. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 36"
  71. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoederservice), op 2'24"
  81. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 3'23"
  82. Wout Van Aert (Veranda's Willems-Crelan), op 3'36"

  15/6: Tom maalt kilometers in Dwars door het Hageland!


  Dwars door het Hageland is een nog jonge maar prachtige koers in de Napoleon Games Cup, 199 kilometer doorheen het glooiende landschap van het Hageland, met start in Aarschot en aankomst in Diest. Onderweg passeren de renners ook een paar keer Scherpenheuvel en Zichem, bekend bij de bedevaarders onder ons. Typerend aan deze wedstrijd: plug streets, of onverharde stroken! Voer voor veldrijders! Mathieu van der Poel won hier dan ook vorig jaar.
  De wedstrijd wordt gekleurd door een mooie kopgroep, met daarbij drie Corendon-Circus renners: Gianni Vermeersch, David van der Poel en Mathieu van der Poel. Zij pakken een mooie voorsprong, maar worden op 60 kilometer van de meet gepakt door het jagende peloton. Even later ontsnapt opnieuw een 15-tal renners en opnieuw is Gianni Vermeersch mee. Op dat moment krijgen Mathieu en onzen Tom het lastig, ook door de warmte, en zij stappen uit de wedstrijd, net als de meeste andere veldrijders aan de start. Gianni Vermeersch heeft wel een goede dag, en finisht knap als 3de!
  Weer een stukje conditie versterkt met het oog op de winter.

  1. Krists Neilands (ISR; Israel Cycling Academy), in 4u34'47"
  2. Elia Viviani (ITA; Quick Step Floors), op 33"
  3. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 33"
  ...
  15. Tim Merlier (Veranda's Willems-Crelan), op 2'05"
  21. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3"48"
  27. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 3'58"
  43. Daan Soete (Telenet Fidea), op 5'19"
  48. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 9'11"


  10/6: Tom rijdt met de ploeg een perfecte koers in de Ronde Van Limburg!


  Tom start met de ploeg in de Ronde van Limburg, de enige echte klassieker (UCI 1.1) in die provincie. Stevige kost: 200 kilometer, 2000 hoogtemeters en 13 kasseistroken. Geen Wout Van Aert aan de start, de winnaar van vorig jaar. Kan opnieuw een veldrijder aan het langste eind trekken? Die kans bestaat want veel veldrijders aan de start! Maar die zullen dan wel voorbij de Franse topsprinter Nacer Bouhanni (Cofidis) moeten raken, die hier in extremis nog aan de start komt.
  Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Een lange vlucht van vier renners, met ondermeer lokale renner Jimmy Janssens (Aqua Protec-Veranclassic) en David Boucher (Tartteletto-Isorex). Zij kregen een voorsprong van maximaal 7'30". Als in het peloton Mathieu van der Poel, Guillaume Van Keirsbulck en Nacer Bouhanni de achtervolging inzetten, gaat het tempo gevoelig omhoog. De Corendon-Circus ploeg zet zich aan kop, samen met de mannen van Cofidis. Ook onzen Tom doet zijn deel van het werk. Op tien kilometer van de finish zijn de vluchters daardoor terug ingerekend. Mathhieu wordt perfect door de laatste bocht geleid en maakt het mooi af in de sprint! Perfecte koers!
  Zie het verslag van TV-Limburg hier, met onzen Tom aan de kop van het jagende peloton!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 4u 38'18"
  2. Nacer Bouhanni (FRA; Cofidis), zt
  3. Tim Merlier (Veranda's Willems-Crelan), zt
  ...
  30. Johan Jacobs (DEN; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 5"
  34. Michael Boros (TSJ; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 13"
  38. Daan Soete (Telenet Fidea), op 32"
  39. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 32"
  40. Adam Toupalik (TSJ; Corendon-Circus), op 32"
  42. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 40"
  43. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 40"
  58. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 1'07"
  60. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 1'20"

  31/5-3/6: Tom helpt Mathieu naar zijn 2de zege op rij in de Boucles de la Mayenne (FRA)!


  Samen met Mathieu en de rest van de ploeg start Tom net als vorig jaar in de Franse rittenwedstrijd Boucles de la Mayenne (UCI 2.1), die Mathieu vorig jaar met hulp van onzen Tom op een knappe manier won! Dit jaar ook nog andere veldrijders aan de start, ondermeer de Marlux-Bingoal ploeg met Kevin Pauwels, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Vier dagen koers met 20 ploegen en 120 renners. Zoals in alle rittenkoersen in elke rit ook enkele tussensprints mét bonificaties en onderweg stevig klimmen! Er moet dus gewerkt worden door de ploeg!
 • Rit 1: Proloog over 4.5 km in en rond Laval. Dat is vlammen vanaf de start, op een tijdritfiets. Nooit Tom's specialiteit geweest. Maar toch brengt hij het er goed vanaf met een mooie 19de plek, op slechts 23 seconden van de winnaar, de Fransman Dorian Godon (Cofidis) die een gemiddelde haalde van 46.7 km/u. Een sterke Mathieu spurtte naar de 2de plek, op een kleine 9 seconden. Dat verschil toont hoe sterk de Fransman was. Ook de andere veldrijders lieten zich zien, met nog twee van hen bij de eerste tien: Eli Iserbyt werd 6de op 15 seconden, en Adam Toupalik (TSJ) die ook voor Corendon-Circus rijdt, mooi 9de op 17 seconden.
 • Rit 2: Saint-Berthevin - Gorron (176 km). Rit in lijn met onderweg vijf klimmetjes. De hele dag gaat ploegmaat Gianni Vermeersch mee in de aanval, zodat de rest van Corendon-Circus verdedigend kan rijden. Gianni houdt er na deze rit de bolletjestrui aan over! Op 15 kilometer van de finish worden de vluchters gegrepen. Oeps, nog 5 kilometer te gaan en nog een valpartij in de finale, waardoor het peloton in twee breekt, en 30 renners kunnen sprinten voor de zege. Onzen Tom verliest hier ook tijd en finisht samen met Gianni Vermeersch op meer dan 4 minuten. De rest van de ploeg blijft wel voorin en Mathieu kan het prima afmaken en wordt de nieuwe leider in het klassement! Eli Iserbyt wordt de leider in het jongerenklassement en mag morgen met de witte trui starten.
 • Rit 3: Saint-Aignan-De-Couptrain - Pré-en-Pail-Saint-Samson (172 km). Pittige rit, met vier keer stevig klimmen onderweg. Voor Corendon-Circus is het natuurlijk zaak om Mathieu in de leiderstrui te houden. Dus iedereen aan de bak vandaag! Tom doet een groot deel van het werk en zet Mathieu goed uit de wind. Met de finale in zicht laat hij zich dan uitzakken. Mathieu mengt zich in de sprint en wordt 4de en behoudt de leiderstrui! Opdracht geslaagd! Ritwinnaar vandaag is Nacer Bouhanni (Cofidis).
 • Rit 4: Congrier - Laval (182 km). Terug naar de startplaats met opnieuw vijf keer klimmen. Onderweg regent het aanvallen, want de voorsprong van Mathieu is niet groot. Ondermeer Michael Vanthourenhout waagde zijn kans. Maar de ploegmaats van Mathieu controleerden de koers prima en haalden alle aanvallers terug, zodat Mathieu in de eerste groep mee naar de meet kon en zijn eindzege veilig stellen. De tweede keer op rij! Tom doet ook zijn deel van het werk en stapt met de finale in zicht uit de koers. Mathieu na de wedstrijd:"Ik moet de ploeg bedanken! Heel wat mannen die in aanmerking kwamen om het eindklassement alsnog te winnen, probeerden meermaals weg te springen, maar de ploeg controleerde haast perfect."

  Eindklassement
  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 12u58'23"
  2. Romain Seigle (FRA; Groupama-FDJ), op 13"
  3. Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal), op 19"
  ...
  6. Adam Toupalik (TSJ; Corendon Circus), op 21"
  25. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 1'01"
  54. Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal), op 4'46"
  62. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Bingoal), op 5'19"
  71. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 6"20"
  81. Thomas Joseph (Marlux-Bingoal), op 12'11"
  96. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 19'08"
  98. Gianni Vermeersch (Corendon Circus), op 21'40"

 • 27/5: Tom en Mathieu kunnen niet finishen in WB MTB in Nove Mesto (TSJ)!


  Tom start op opnieuw in de Wereldbeker MTB, nu in Nove Mesto (TSJ), op en droog, heel stoffig, en supertechnisch parcours! Ploegmaat Mathieu start als leider in de Wereldbeker na zijn opnieuw knappe prestatie in de shortrack wedstrijd op vrijdag, waarin hij in de sprint als 2de finishte, achter de Nieuw-Zeelander Sam Gaze. Mathieu is vastbesloten om zijn trui hier te verdedigen!
  Start en meteen is Mathieu goed weg! Achter hem gaat het anderen minder goed af, in het pak een grote crash en meteen een aantal bikers out. Gelukkig niet onzen Tom die ook goed mee weg is en op een 60ste plaats doorkomt bij het eerste tussenpunt. Op kop gaat al snel Sam Gaze aan de leiding, die voelt zich duidelijk goed. De Zwitser Nino Schurter die vorige week in Albstadt won, volgt attent. Mathieu in zijn wiel. Oeps, in eens is Gaze van het toneel verdwenen: Stevige val, als gevolgd lek vooraan en op grote achterstand! Een ronde later stapt hij uit de race!
  Eerste ronde na de korte startronde en onzen Tom komt door op een minuut, rond de 55ste plaats. Kan hij nog oprukken? Vooraan vallen de eerste gaatjes. Schurter geeft gas op kop en Mathieu klampt aan. Kort achter hen moet nu ook de Fransman Tempier de wedstrijd verlaten, lek achteraan, nog op de steilste helling, en game over.
  Tweede ronde en nu is aan Mathieu om de kop te doen. Hij trekt stevig door, maar toch komen uit de achtergrond een paar bikers terug aansluiten, ondermeer de Zwitser Forster en de Fransman Carod. Schurter valt aan, Mathieu remonteert! De eerste Belg die doorkomt is Belgisch kampioen Jens Schuermans, op de 25ste plaats en driekwart minuut. Op kop geeft Schurter volle gas, Mathieu op zijn wiel, en de rest moet opnieuw lossen.
  Derde ronde en opnieuw komt te Zwitser Forster op kop aansluiten. Meteen neemt hij de leiding. Achter de drie koplopers volgt een 10-tal bikers, met ondermeer thuisrijder Jaroslav Kulhavy. Bergop, een lange klim, en Schurter gaat naar de kop. Mathieu zit even gevangen achter Forster, hij heeft het lastig. Schurter kijkt achterom, en versnelt nogmaals. Mathieu laat een gaatje. Oeps... stuurfoutje en overkop! Mathieu komt niet goed neer en bezeert zijn al eerder gekwetste pols! Toch rijdt hij nog verder, aan de finish komt hij door als 25ste op meer dan een minuut...
  Vierde ronde en blijkt als snel blijkt dat Mathieu geen kracht meer kan zetten. Niet veel later stapt hij dan ook uit de wedstrijd. Wat later moet ook onzen Tom door mechanische pech de wedstrijd staken. Een complete off-day voor Corendon-Circus! Ondertussen bepaalt op kop Nino Schurter nog altijd het tempo, met Forster in zijn wiel. Maar al snel komt een achtervolgende groep, met ondermeer de Fransman Marotte en Marco Aurelio Fontanan (ITA) aansluiten. Forster valt terug door een klein kettingprobleem en we krijgen drie leiders: Nino Schurter, de jonge Nieuw-Zeelander Anton Cooper en de Fransman Maxime Marotte.
  Vijfde ronde en de drie blijven op kop. Schurter op de 3de plek, attent in het wiel. Wacht hij af tot de laatste ronde?
  Zesde en laatste ronde en Schurter gaat opnieuw aan kop. Bergop zet hij alles op alles, maar Cooper lost niet. Marotte wel, en Schurter sprint met Cooper voor deze dagzege. Spannend en fotofinish! Schurter wint, opnieuw.
  Hopelijk valt het voor Mathieu mee met z'n pols...

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u21'31"
  2. Anton Cooper (NZL; Trek Factory Racing), zt
  3. Maxim Marotte (FRA; Cannondale), op 8"
  4. Lars Forster (ZWI; BMC), op 44"
  5. Manuel Fumic (DUI; Cannondale), op 49"
  ...
  17. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 2'11
  46. Ruben Scheire (Habitat), op 4'52"
  75. Erno Jacob McCrae (Goeman-Scott), op 7'55

  20/5: Tom 70ste en 1ste Belg in WB MTB in Albstadt (DUI)!


  Wereldbeker MTB in Albstadt (DUI), dat is mountainbike op het hoogste niveau! In tegenstelling tot ploegmaat Mathieu van der Poel die helemaal vooraan mocht starten, moest Tom helemaal als laatste starten. In de nationale trui, omdat hij nog niet genoeg UCI-punten heeft. Toch kon hij meer dan 50 andere bikers inhalen om op een eervolle 70ste plaats te eindigen, net nog in dezelfde ronde als de winnaar, net voor de andere Belgische mountainbikers. Mede door deze mooie prestatie én zijn knappe wedstrijden in Spanje vorige week, mag Tom volgende week in Nove Mesto wél in de kleuren van Corendon-Circus aan de start komen.
  Winnaar vandaag is de leider in de Wereldbeker, regerend Olympisch én Wereldkampioen, de Zwitser Nino Schurter. Hij mocht pas op de 3de rij starten, na pech in de korte race donderdag voor de startplaatsen, maar al meteen bij de eerste klim rukte hij op naar de koppositie. In een ruime groep toppers met ondermeer ook Mathieu van der Poel neemt Schurter afstand van de andere bikers. Al snel schoten er van die groep slechts drie koplopers over, met naast Nino Schurter en Mathieu van der Poel nog de Fransman Maxim Marotte. Op korte afstand nog twee Franse bikers, Stéphane Tempier en Jordan Sarrou. Deze vijf strijden voor het podium. In de vierde ronde valt Mathieu aan, hij pakt enkele meters, maar bij de tegenaanval van Nino Schurter moet Mathieu passen. Weg is de Zwitser en de anderen zien enkel nog zijn achterkant. Mathieu wordt achter hem nog knap 3de! Proficiat Mathieu!
  Zie een mooi videoverslag op de website van Nino Schurter!

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Sram), in 1u28'07"
  2. Stéphane Tempier (FRA; Bianchi Countervail), op 16"
  3. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 40"
  4. Maxim Marotte (FRA; Cannondale), op 50"
  5. Jordan Sarrou (FRA; BH-Suntour-KMC), op 1'11"
  ...
  70. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 12'26"
  72. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), op 1 ronde
  73. Ruben Scheire (Habitat), op 1 ronde
  98. Erno Jacob McCrae (Goeman-Scott), op 2 rondes

  16/5: Tom werkt aan de basisconditie in Puivelde Koerse!


  Eerste wegrit voor Tom en tal van andere veldrijders. Even de benen testen en vooral keihard rijden en zo aan de basisconditie werken. Niet Tom's lievelingswerk, maar met het oog op de winter zeker nodig. Tom maalt samen met de 156 andere starters zijn kilometers, ook in functie van ploegmaat David van der Poel die hier knap 8ste wordt. Tom stapt kort voor het einde uit de koers, net als 114 andere renners.
  Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Dennis Coenen (Cibel-Cebon), in 3u43'21"
  2. Mathias De Witte (Veranda's Willems-Crelan), zt
  3. Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen Baloise), zt
  4. Sep Vanmarcke (Cannondale), op 15"
  5. Stijn De Bock (Cibel-Cebon), op 15"
  ...
  8. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 15"
  12. Johan Jacobs (ZWI; Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 15"
  13. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 15"
  18. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), op 15"
  21. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 20"
  28. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'10"


  11-13/5: Tom rijdt prima MTB-wedstrijden in de La Roija Bike Race in Spanje!


  Aansluitend op de zomerstage met de ploeg in Bencassim (SPA) start Tom samen met ploegmaat Mathieu van der Poel in de driedaagse MTB-wedstrijd in het Spaanse Logroño. In de La Roija Bike Race krijgen ze 184 kilometer en maar liefst 5000 hoogtemeters voor de wielen! Er meteen stevig invliegen noemen ze dat! Een sterk deelnemersveld in deze wedstrijd, met naast Mathieu en onzen Tom ook nog Jose Antonio Hermida Ramos, Wereldkampioen MTB in 2010, Clàudia Galicia die op het vorige EK 2de werd na Mathieu, en Carlos Coloma die op de Olympische Spelen in 2016 brons pakte. Samen met nog 210 andere elite-mountainbikers!
  In de eerste wedstrijd op vrijdag over 67.2km en 2079 hoogtemeters, waarin Mathieu domineert, wordt Tom na een sterke start mooi 8ste in een klein groepje. Mathieu maakte wel een stevige val vroeg in de wedstrijd.
  In de wedstrijd op zaterdag over 65.4km en 2178 hoogtemeters, waarin Mathieu ondanks de pijn toch start én opnieuw wint, doet onzen Tom nog beter. Hij finisht op een 6de plaats, als eerste van een achtervolgende groep. Hij verliest slechts drie minuten op Mathieu.
  De laatste rit op zondag over 51km en nog 686 hoogtemeters is opnieuw een kolfje naar de hand van snelle Mathieu. Hij pakt zijn derde zege en dus ook het eindklassment in deze wedstrijd! Mathieu na de wedstrijd: "It’s been three very intense days in La Rioja Bike Race presented by Shimano. I am surprised by the race routes, La Rioja’s impressive landscapes, and the work of the organization. I hope to return." Tom doet nog beter dan gisteren en valt net naast het podium: 4de. In de sprint voor de derde plek moest hij Carlos Coloma laten voorgaan. In het eindeklassement finisht Tom als 6de.
  Een mooie start van de zomer Tom!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Corendon-Circus), in 7u21'01"
  2. Enrique Morcillo Vergara (SPA; Buff Scott MTB), op 9'00"
  3. Ever Alejandro Gomez Diaz (SPA; Ipia Factory Cycling), op 9'27"
  4. Francesc Guerra Carreter (SPA; Buff Scott MTB), op 9'29"
  5. Vlad Dascula (TSJ; Brujula Bike Team), op 11'31"
  6. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 14'42"
  7. Victor Manuel Fernandez (SPA; Wolfbike Team), op 14'46"
  8. Luis Leao Pinto (POR; Buff Scott MTB), op 15'47"
  9. Daniel Carrreno Nin de Cordona (SPA; Remadura), op 16'46"
  10. Xavi Borras Molina (SPA; Ipia Factory Cycling), op 17'44"