13/8: Tom helpt de ploeg aan de zege in Heusden Koers!


Heusden koers, dat zijn 168 kilometers in 23 rondjes rond de kerktoren, volgens de organisatoren het wereldkampioenschap van de kermiskoersen. Op de dag dat Bjorg Lambrecht ten grave wordt gedragen door zijn ploegmaats, staan aan de andere kant van het land een pak renners aan de start. Het leven gaat door. De enige veldrijdersploeg aan de start is Corendon-Circus, voor een keer met bijna allemaal crossers, op Roy Jans en Maarten van Trijp na.
Over de wedstrijd kunnen we kort zijn: Al snel ontsnapt een ruime kopgroep, met daarin ploegmaten Gianni Vermeersch en Maarten van Trijp. Het ideale scenario voor favoriet en Belgisch Kampioen Tim Merlier. Zijn ploegmaats, inclusief onzen Tom, kunnen de koers controleren. Op 60 kilometer van de finish breekt de koers helemaal open en Tim Merlier gaat met vijf anderen naar de kopgroep toe en werkt het in de sprint af! Snelle jongen, die Tim!
Tom finisht samen met de rest van zijn ploeg in het eerste peloton na de koplopers, als 78ste op slechts 17" van Tim Merlier. Weeral de nodige kilometers gedaan, aan een gemiddelde van maar liefst 47.1 km/h! Weer een goede training.

1. Tim Merlier (Corendon-Circus), in 3u35'18"
2. Roy Jans (Corendon-Circus), zt
3. Wesley Van Dyck (Beat Cycling Club), zt
...
16. Yorben Van Tichelt (Neon Velo), op 17"
65. Philipp Walsleben (DUI; Corendon-Circus), op 17"
78. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 17"
86. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 17"
99. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 17"
100. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Circus), op 17"

27-31/7: Tom finisht finaal als 68ste in de Ronde van Wallonië!


Tour de Wallonie, de eerste rittenkoers voor onzen Tom dit jaar. Vorig jaar werd deze koers gewonnen door Tim Wellens, de bijna-bolletjestrui in de afgelopen Tour de France. In totaal 920 kilometer verdeeld over 5 ettappes. Allemaal ritten in lijn. 133 renners aan de start, verdeeld over 19 ploegen, waarbij heel wat veldrijders. Naast de crossers van Corendon-Circus (onzen Tom en Philipp Walsleben) een volledige ploeg Telenet Fidea Lions. Verder tal van Belgische en Franse ploegen, maar zelfs ook Team Ineos uit Groot-Brittanië.
 • Rit 1: Le Roeulx - Dottenijs (186.4km). In Henegouwen, met na een lange aanloop maar liefst 7 stevige hellingen van 2de categorie! Kort na de start begint het stevig te regenen! Na de eerste schermutselingen onstaat een kopgroep van vier renners, die maximaal een dikke vier minuten voorsprong krijgen van het peloton. Met nog 50 kilometer te gaan begint het peloton te jagen en de rit eindigt tegen de verwachting in op een massasprint, waarin onzen Tom finisht als 26ste. De winnaar is Timothy Dupont van Wanty-Gobert, die ook de eerste leiderstrui mag aantrekken, ook hier een gele trui!
 • Rit 2: Waremme - Beyne Heusay (170.4km). In Luik, met na een hele lange vlakke aanloop in de finale een klim van 2de en 1ste categorie, in de Maas-vallei. Een eerste groep van zes renners ontsnapt, met daarbij Corné van Kessel. Zij krijgen tot bijna vijf minuten voorsprong, maar dan is het gedaan. Het peloton zet het motortje weer aan, onder impuls van Lotto-Soudal, Wanty-Gobert en Team Ineos. Verschillende renners moeten achteraan lossen, ook door de stevige beklimmingen, ook onzen Tom. In de finale ontsnappen nog verschillende groepjes. Winnaar van deze rit wordt Loïc Vliegen van Wanty-Gobert, die de gele trui overpakt van zijn ploegmaat Timothy Dupont. Quinten Hermans wint de sprint van het peloton. Tom finisht als 65ste op 6'09". Toon Aerts draagt na deze rit de trui van de beste klimmer.
 • Rit 3: La Roche-en-Ardenne - Verviers (204.2km). In de provincie Luxemburg, dat betekent klimmen en natuurlijk ook dalen. Al vroeg een berg van 1ste categorie, waarna het de hele verdere rit op en af gaat. Een kans voor de punchers. Voor het eerst in deze koers de zon vandaag! Het peloton blijft vandaag lang bij elkaar. De renners moeten wat bekomen van de rit van gisteren. Uiteindelijk mogen toch drie renners wegrijden, daarbij Thijs Aerts. Het lijkt wel of Telenet Fidea elke dag iemand meestuurt in de ontsnapping. Hun maximale voorsprong is 4'10", maar dan drijft Wanty-Gobert het tempo in het peloton op en de vluchters worden gegrepen. Het tempo ligt hoog! De eerste renners stappen achteraan uit de koers. Tom houdt vol! Lang duurt het niet of het peloton breekt in twee stukken. Vooraan ontsnapt nog een 5-tal renners, met ondermeer Dries De Bondt van Corendon-Circus. Hun voorsprong klimt naar 2'34", Dries De Bondt komt zowaar virtueel in de gele trui. Het sein voor Wanty-Gobert om het tempo achteraan op te drijven, met de steun van Team Ineos. In de finale komen verschillende groepen renners terug bij elkaar en er wordt gesprint met 50 renners. De Italiaan Davide Cimolai van Israel Cycling Academy wint. Opnieuw toont Quinten Hermans zijn snelle benen, hij finisht als 8ste. Tom finisht als 77ste, op slechts 1'39" van de winnaar. Loïc Vliegen behoudt de leiding in het algemene klassement en Toon Aerts zijn witte trui als beste klimmer.
 • Rit 4: Villers-Le-Bouillet - Lierneux (178.2km). De koninginnerit waarin het klassement in de definitieve plooi zal vallen. Uitgesponnen over alle Waalse provincies en onderweg twee hellingen van 2de categorie en drie van 1ste categorie. Nog 114 renners aan de start, waarbij onzen Tom! Al snel een ontsnapping van zes renners, met daarbij de sterke Fransman Arnaud Démare van Groupama-FDJ én Toon Aerts. Onder de impuls van Démare pakken ze een voorsprong van meer dan zes minuten! Een aanval op de gele trui? Het peloton zet de zeilen bij! Het kost veel moeite en alle ploegen doen hun werk, maar toch slaagt het peloton erin om op acht kilometer voor de finish de vluchters terug te pakken. Het peloton, neen, een groep van een 60-tal renners. De rest volgt op minuten in deze zware rit. Die grote kopgroep sprint voor de zege, en de aanvaller van de dag, Arnaud Démare van Groupama-FDJ wint! Tom finisht vandaag als 72ste, in de eerste bus op 9'40". Ook vandaag kan Loïc Vliegen zijn gele trui nog net behouden. Toon Aerts verstevigt zijn bergtrui!
 • Rit 5: Couvin - Thuin (186.7km). Van alle etappes de meest vlakke, hoewel dat niet echt mogelijk is hier in Wallonië. Voer voor sprinters? De wind kan in deze etappe wel een grote rol spelen, want veel open vlaktes hier in Henegouwen. Nog 108 renners aan de start. Vijf renners ontsnappen en krijgen tot 6'45" voorsprong in de eerste twee uur van de koers. De gele trui van Loïc Vliegen komt in gevaar! Maar, het lastigste stuk van de koers moet nog komen... Achteraan het peloton geeft Lars van der Haar op. Hij is niet de enige die vandaag vroegtijdig uit de koers stapt. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes in Thuin, nog 25 kilometer te gaan, is de voorsprong nog altijd meer dan 4 minuten! Maar net als de voorbije dagen worden de vluchters net voor de finish terug gegrepen. Even doet Nathan Van Hooydonck nog een uitval, maar ook dat mag niet baten. In een lang uitgerekte spring toont Tosh van der Sande van Lotto-Soudal zich de sterkste vandaag, maar hij komt net te kort om de eindzege in deze Tour de Wallonie te pakken. Tom finisht in deze rit als 85ste, op 5'22" van de winnnaar. In het eindklassement wordt onzen Tom 68ste. Toon Aerts pakt de bergprijs in deze wedstrijd! Knap!
  Een stevige en goede training met het oog op het nakende cross-seizoen!

  Eindklassement:
  1. Loïc Vliegen (Wanty-Gobert CT), in 22u12'13"
  2. Tosh van der Sande (Lotto Soudal), op 8"
  3. Dries De Bondt (Corendon-Circus), op 8"
  4. Christopher Lawless (GBR; Team Ineos), op 15"
  5. Quentin Pacher (FRA; Vital Concept-B&B), op 16"
  ...
  7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 21"
  24. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 38"
  30. Philipp Walsleben (DUI; Corendon-Circus), op 1'29"
  60. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 17'02"
  65. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 19'18"
  68. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 22'56"
  87. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 40'49"


 • 21/7: Tom net als vorig jaar 7de in het BK MTB in Houffalize!


  Van de Vlaamse naar de echte Ardennen voor het BK MTB, in Houffalize, het Mekka van de Belgische MTB-sport. Na een korte trainingsperiode na herstel van zijn appendix-operatie, komt Tom hier aan de start, niet met de ambitie om te winnen, wel om zichzelf te amuseren en zijn techniek nog eens te testen met het oog op het komende veldritseizoen.
  Topfavoriet vandaag is uittredend kampioen Jens Schuermans. De Limburger presteerde vorige week knap in de Wereldbeker in Les Gets met een mooie 7de plaats, zijn beste prestatie op een Wereldbeker tot nu toe. Van bij de start voert Schuermans het peloton aan. Als snel vormt zich een kopgroep met Jens Schuermans, Kevin Panhuyzen en veldrijder Daan Soete, die vorig jaar ook al goed was voor een 3de plaats op het BK.
  Na een uur vindt Schuermans het genoeg, versnelt en laat de rest achter zich om solo naar een verlenging van zijn Belgische titel te rijden. Zo simpel kan het zijn. Achter hem ontspint zich nog een spannende strijd voor de 2de plaats, waarin uiteindelijk de jonge Kevin Panhuyzen aan het langste einde trekt. Daan Soete wordt net als vorig jaar 3de.
  Veel minder veldrijders aan de start dan vorig jaar in dit BK, maar knap twee veldrijdes bij de eerste tien, met onzen Tom op een mooie 7de plaats, met een grote voorsprong op al de rest.

  1. Jens Schuermans (Scott-Creuse Oygène), in 1u25'41"
  2. Kevin Panhuyzen (Trek-KMC Trad), op 43"
  3. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"
  4. Nick Vanpol (Scott-MTB Coach), op 3'41"
  5. Erno Jacob McCrae (Goeman Scott), op 4'20"
  6. Wout Alleman (Elios Code Fact), op 4'40"
  7. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 5'40"
  8. Kenneth Coomans (Trek-Bioracer), op 10'39"
  9. Jochen De Vocht (Goeman Scott), op 11'27"
  10. Niels Vanpol (Scott-MTB Coach), op 13'35"

  2/6: Tom 24ste in de Grote Prijs José Dubois in Isières!


  Te warm om te koersen vandaag, maar toch staan Tom en zijn team Corendon-Circus aan de start in de veredelde kermiskoers in Isières, een dorpje tussen Doornik en Brussel, net onder de Vlaamse Ardennen. Alleen profs aan de start voor 164 km met onderweg tal van venijnige klimmetjes. In twee van de vorige edities, 2010 en 2016, won Philippe Gilbert hier.
  Zoals altijd in dit soort koersen regent het aanvallen van bij de start, maar geen daarvan leidt tot een ontsnapping, ondermeer door het collectieve werk van Coredon-Circus, die een paar snelle mannen aan de start hebben, ondermeer de jonge pistier Jonas Rickaert.
  In de finale kan Rickaert wegrijden met de Waal Jérôme Baugnies, maar moet het tegen hem afleggen in de sprint. Van alle gestarte renners finishen er maar 30, waarbij onzen Tom, op de 24ste plaats.
  Belangrijke koers met het hoog op de winter!

  1. Jérôme Baugnies (Wanty-Group Gobert), in 3u54'11"
  2. Jonas Rickaert (Corendon-Circus), zt
  3. Ylber Sefa (ALB; Tartoletto-Isorex), op 53"
  4. Gianni Vermeersch (Corendon-Circus), op 56"
  5. Emiel Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), op 1'11"
  ...
  19. Tim Merlier (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4'45"
  24. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 4'59"
  26. David van der Poel (NED; Corendon-Circus), op 7'22"

  30/5: Tom gaat mee in de ontsnapping maar kan niet finishen in Wallonië!


  Lekker weertje vandaag in en rond Fleurus, waar de Waalse klassieker Circuit de Wallonie doorgaat. En dat al voor de 53ste keer. Geen wonder dus dat dit een echte topwedstrijd is (UCI 1.1), met naast slechts twee veldrijders (onzen Tom en David van der Poel) heel wat toppers op de weg aan de start.
  Vanaf de start ligt het tempo superhoog, ondanks de stevige wind! Meteen proberen een aantal renners te ontsnappen, vooral Loïc Vliegen van Wanty Group-Gobert toont zich heel bedrijvig. Maar in de eerste twee uur koers worden alle vluchters probleemloos terug gegrepen door het peloton.
  Dan wordt het kaf van het koren gescheiden: Een grote groep van 36 renners, mét onzen Tom (knap!), pakt een voorsprong van meer dan een minuut op de eerste achtervolgers. Dat zijn ondermeer de Nederlander Niki Terpstra, ex-winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde Van Vlaanderen, die de boot voorlopig heeft gemist.
  Vooraan ontsnappen een vijftal renners, geen al te grote namen, maar ze gaan wel hard en werken goed samen. Het is aanvankelijk Wanty-Group Gobert dat het werk in de achtervolging opknapt. Maar al snel zet de voltallige Corendon-Circus ploeg zich op kop van het eerste peloton en trekt alles op de kant! Keihard gaat het nu. Ondermeer Timothy Dupont, sprinter en ex-winnaar van Nokere Koerse, moet lossen. Het parcours is dan ook niet van de poes, met een aantal pittige klimmetjes en zelfs een kasseistrook!
  Na meer dan drie uur koersen aan een superhoog tempo, moet onzen Tom ook lossen. Hij heeft hard mee gewerkt vooraan maar moet nu de strijd staken. Sterke koers Tom!
  In de finale rijdt Niki Terpstra nog weg met Baptiste Planckaert en de Fransman Boudat. Het is uiteindelijk die laatste die wint in de sprint.

  1. Thomas Boudat (FRA; Team Total Direct Energie), in 4u20'18"
  2. Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), zt
  3. Niki Terpstra (NED;Team Total Direct Energie), zt
  4. Oscar Riesebeek (NED; Roompot-Charles), op 1"
  5. Antony Turgis (FRA; Team Total Direct Energie), op 6"

  22/5: Tom finisht na een knappe ploegprestatie als 62ste in de Sint-Elooisprijs in Ruddervoorde!


  Lekker zonnetje vandaag en 168 renners starten in in Ruddervoorde voor een ritje van 172 kilometer. Mee aan de start: Tim Merlier, winnaar hier vorig jaar, en ook Niki Terpstra, Sep Vanmarcke en Stijn Devolder. Die laatste met zijn ploegmaats van Corendon-Circus, waarbij onzen Tom. Ook de nieuwe gefusioneerde ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal staat met veel crossers aan de start.
  Vanaf de start ligt het tempo superhoog en om de haverklap proberen er vooraan renners weg te rijden, zonder succes. Pas in de 7de van in totaal 16 rondes raakt een groep van 16 rennners weg, met als felste aanjager Sep Vanmarcke, in zijn gekende stijl: Plat over het stuur! De koplopers pakken een maximale voorsprong van 28 seconden. Dan denk je: die zijn weg...
  Maar dat is zonder Corendon-Circus gerekend! Met de voltallige ploeg zetten ze zich aan de kop van het peloton, het tempo wordt nog verder opgedreven, en met finaal nog wat hulp van Wanty-Groupe Gobert worden de vluchters terug gegrepen. Knappe prestatie van Tom en co!
  In de finale ontsnappen nog eens 8 renners, die krijgen ook 20 seconden, maar worden in de laatste ronde ook terug gegrepen. Dat wordt een massaspurt! Daarin is belofte en baanwielrenner Sasha Weemaes van Sport Vlaanderen-Baloise de snelste. Tim Merlier wordt in zijn wiel mooi 2de.
  Zie hier het verslag van Focus WTV.

  1. Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen Baloise), in 3u32'51"
  2. Tim Merlier (Creafin-Tuv Sud), zt
  3. Alfdan De Decker (Wanty-Groupe Gobert), zt
  ...
  37. Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  38. Braam Merlier (Creafin-Tuv Sud), zt
  48. Arno Debeir (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  62. Tom Meeusen (Corendon-Circus), zt
  80. Anton Ferdinande (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  107. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  113. David van der Poel (NED; Corendon-Cirucus), zt
  115. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Betfirst), zt
  123. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt

  19/5: Tom mee in de ontsnapping en knap 12de in de Grote Prijs Waalse Polders in Verrebroek!


  Terwijl ploegmaat Mathieu in Albstadt het mooie weer maak top de mountainbike, verdedigt Tom samen met enkele ploegmaats de kleuren van Corendon-Circus in en rond Verrebroek, voor de Grote Prijs Waalse Polders.
  Anders dan afgelopen woensdag neemt Tom nu wel mee het initatief in de koers. Iets voor de helft van de 176.4 kilometers gaat Tom mee in de ontsnapping en na wat schermutsellingen ontstaat een kopgroep van 13 renners met ondermeer Lotto-renner Lawrence Naesen, Sep Vanmarcke en ook onzen Tom! Die 13 werken goed samen en pakken een voorsprong van een minuut. Op 40 kilometer van de aankomst onstaat een tegenaanval met een groep van 15 renners, met ondermeer Lars van der Haar. Die komen tot op 20 seconden van een kopgroep maar aansluiten lukt niet.
  In de finale ronde rijdt Lawrence Naesen samen met een paar anderen weg uit de kopgroep en wint met een kleine voorsprong. Tom bolt als 12de over de meet. Mooie koers gereden en opdracht volbracht! Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Lawrence Naesen (Lotto Sooudal), in 3u41'30"
  2. Guillaume Seye (Beat Cycling Club), op 3"
  3. Maxime Vantomme (Tarteletto-Isorex), op 11"
  4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 11"
  ...
  12. Tom Meeusen (Corendon-Circus), op 32"
  17. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'26"
  36. Tim Merlier (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'16"

  15/5: Tom werkt aan de basisconditie in Puivelde Koerse!


  Aansluitend op de zomerstage met de ploeg in Bencassim (SPA) start Tom samen met Mathieu een paar andere ploegmaats in zijn eerste wegrit in Puivelde. Keihard rijden en kilometers malen en zo aan de basisconditie werken. Van de 168 starters worden er 126 in de laatste ronde uit de koers gezet wegens te grote achterstand, waarbij onzen Tom en Mathieu. Opdracht volbracht.
  Zie hier het verslag van TV Oost.

  1. Alexandar Richardson (ITA; Canyon-BSCC), in 3u43'17"
  2. Stijn Steels (Roompot-Charles), op 35"
  3. Yoeri Havik (NED; Vlasman), op 35"
  ...
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 35"
  24. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 35"
  37. Daan Soete (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 35"
  38. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 35"
  39. Andreas Goeman (Telenet Fidea)