Overzicht Seizoen 2009-10
Tom's laatste jaar bij de beloften werd een waar gloriejaar! Opnieuw in de kleuren van Fidea, maar nu ook met een nieuwe hoofdsponsor: Telenet! De Telenet-Fidea ploeg is geboren! Tom startte dit jaar in 34 wedstrijden! Daarvan won hij er liefst 13: Neerpelt, Asper-Gavere, Hasselt, Hamme-Zogge, Gieten, Essen, Kalmthout, Zolder, Diegem, Loenhout, Baal, Roubaix en Vorselaar!
In 10 andere wedstrijden stond Tom ook mee op het podium: Namen, Ruddervoorde, Hoogstraten, Koksijde, Antwerpen, Middelkerke, Oostmalle, Hoogerheide, Lille en Zonhoven! Uitschieters waren daarbij ongetwijfeld zijn knappe prestaties bij de profs! In de modder van Middelkerke en op de sneeuw in Antwerpen finishte Tom knap als tweede na Sven Nys, en op het BK bij de profs in Oostmalle pakte Tom knap brons!
Anders verliep het op het WK bij de beloften in Tabor, waar Tom als favoriet startte, maar zich kapot reed achter twee Poolse dopingzondaars! Vierde in de uitslag, maar na schorsing van beide Polen toch nog knap tweede!
Door zijn knappe prestaties dit seizoen won Tom àlle klassementen: GVA, Superprestige én Wereldbeker (zie hieronder). In de UCI-ranking finishte Tom dit seizoen als 16de, met voor hem alleen maar veel oudere profs!
Een knalseizoen, waarin Tom zich duidelijk de allerbeste belofte toonde, en klaar voor zijn eerste seizoen als prof!


WERELDBEKER finaal GVA TROFEE finaal SUPERPRESTIGE finaal
1. TOM MEEUSEN 250 1. TOM MEEUSEN 156 1. TOM MEEUSEN 89
2. Robert Gavenda (SLO) 180 2. Jim Aernouts 136 2. Jim Aernouts 70
3. Arnaud Jouffroy (FRA) 164 3. Jan Denuwelaere 133 3. Kenneth Van Compernolle 65
4. Tijmen Eising (NED) 162 4. Robert Gavenda (SLO) 119 4. Jan Denuwelaere 64
5. Pawel Szczepaniak (POL) 131 5. Kenneth Van Compernolle 116 5. Vincent Baestaens 62
6. Micki van Empel (NED) 124 6. Stef Boden 101 6. Micki van Empel (NED) 56
7. Jim Aernouts 120 7. Lubomir Petrus (TSJ) 85 7. Robert Gavenda (SLO) 54
8. Marek Konwa (POL) 117 8. Arnaud Jouffroy (FRA) 83 8. Lars Van der Haar (NED) 53
9. Joeri Adams 114 9. Kacper Szczepaniak (POL) 76 9. Kacper Szczepaniak (POL) 45
10. Cristian Cominelli (ITA) 112 10. Pawel Szczepaniak (POL) 67 10. Pawel Szczepaniak (POL) 44

21/02/2010: Tom sluit het seizoen prachtig af: 7de tussen de profs in Oostmalle!

Omdat Tom een onoverbrugbare voorsprong had in het klassement van de GVA Trofee voor beloften, startte hij vandaag in het prachtige militaire domein van Oostmalle tussen de grote jongens! De speaker van dienst vandaag had dat nog niet meteen door, want vol enthousiasme meldde die dat Tom Meeusen bij de beloften in de achtervolging reed op een ontsnapte Jouffroy... 't Was Tom's ploegmaat Vincent Baestaens. Tja, vergissen is menselijk!
Naar de profcross dan. Tom startte natuurlijk niet op de eerste rij, wel op de tweede, maar was toch meteen goed weg. Als 11de draaide hij het veld in. In de beginfase, de eerste twee rondes, ging het héél snel vandaag, aangezien reeds bij de sprint na de tweede ronde belangrijke punten voor de tweede plek in het eindklassement konden gepakt worden. Nys stond daarin voor de cross riant aan kop met 14 punten voorsprong, maar voor de tweede plek was het nog heel spannend tussen Stybar en Albert. Tom kon ondanks die hele snelle eerste rondes toch stand houden in de kopgroep, en schoof zelfs nog enkele plaatsen op, naar de zevende à achtste stek.
Na de tussensprint, gewonnen door Stybar (Albert kwam er niet aan te pas, en ook niet in de cross vandaag), ging het even wat minder snel, en daar maakte Tom's ploegmaat, Bart Wellens, handig gebruik van om te ontsnappen. Met een stevige demmarage zette hij de anderen direct op enkel 10-tallen meters, mede dank zij goed afstoppingswerk van de ploegmaten Pauwels en Stybar. Maar Bart was héél sterk vandaag, hij bouwde snel een mooie voorsprong uit die hij zelfs nog ronde per ronde vergrootte! Dat moet deugdgedaan hebbben, na een seizoen dat grotendeels in het water viel door ziekte!
Ondertussen reed Tom nog steeds heel attent mee in de achtervolgende groep. Daarin altijd minstens zeven renners, soms tien als De Knegt, Aernouts en Albert even konden aansluiten. Toen de cross een goeie drie kwartier ver was, kreeg Tom het even moeilijk, en moest hij De Knegt en Aernouts laten voorgaan. Albert was toen al ver teruggeslagen, Tom reed dan op een virtueel tiende plek.
Maar in een ijzersterke slotronde toonde Tom dat hij klaar is voor het volgende seizoen bij de profs! Hij sloot heel sterk terug aan bij de achtervolgende groep, en in een sterke eindsprint ging hij nog De Knegt en Aernouts voorbij om als 7de te finishen! Stybar won na een onklopbare Bart Wellens de sprint voor de tweede plek, en verzekerde zich zo van een tweede plaats in de eindrangschikking van de GVA. Kevin Pauwels werd knap derde, en zo werd het een volledig Telenet Fidea podium! Een primeur!
Reactie van Tom na zijn eerste klassementscross bij de profs: "Ik had het lastig vandaag! Ik heb vooral op karakter gereden! Goed dat het seizoen nu afgelopen is! Ik ben toe aan vakantie!"
Dat heb je verdiend Tom! Proficiat!

1. Bart Wellens (Telenet Fidea) in 1u 1'44"
2. Zdenek Stybar (Tsjechië; Telenet Fidea) op 59"
3. Kevin Pauwels (Telenet Fidea) op 59"
4. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor) op 1'03"
5. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus) op 1'05"
6. Sven Nys (Landbouwkrediet) op 1'07"
7. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea) op 1'08"
8. Gerben De Knegt (Nederland; Rabobank) op 1'09"
9. Bart Aernouts (Rabobank) op 1'09"
10. Niels Albert (BKCP-Powerplus) op 1'34"


20/02/2010: Tom 9de in de superzware Kleicross in Lebbeke!

Een hele lastige cross vandaag in Lebbeke! Een echte "afvallingsrace" volgens winnaar Sven Nys. Die volgde na de start een snel gestarte Bart Wellens, maar halverwege de cross reed Sven Nys naar de kop om even later Wellens achter zich te laten. Wellens werd later nog ingehaald door het duo Niels Albert en Bart Aernouts. Zoals gezegd, Sven won uiteindelijk, in een sprintje voor Niels Albert. Bart Aernouts werd knap derde.
Tom reed vandaag een anonieme wedstrijd, en spaarde zich voor morgen in de Sluitingsprijs in Oostmalle! Maar... springen over de balkjes deed hij wél vandaag!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet) in 58'20"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus) op 2"
3. Bart Aernouts (Rabobank) op 21"
4. Bart Wellens (Telenet Fidea) op 49"
5. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Revor) op 2'00"
6. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor) op 2'00"
7. Klaas Vantornout (Sunweb Revor) op 2'00"
8. Rob Peeters (Telenet Fidea) op 3'15"
9. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea) op 3'25"
10. Tim Van Nuffel (Rendementhypo) op 3'42"


14/02/2010: Tom wint knap de Superprestige in Vorselaar!

Al een hele tijd zeker van de eindzege in de Superprestige, kon Tom ontspannen starten in Vorselaar. Voor de cross reed hij dan ook rustig en lachend op de rollen naast z'n camper! Maar dan de wedstrijd, op een besneeuwd parcours, die hij echt wilde winnen! Nog eenmaal winnen bij de belofte voor naar de profs over te gaan, het zou mooi zijn!
De broers Szczepaniak namen een snelle kopstart, maar zagen we daarna nooit meer terug. Al in de eerste ronde kon Tom, nochtans niet beresterk gestart, naar de kop komen en al snel maakte hij een tandem met ploegmaat Vincent Baestaens. Samen spurtten ze door de sneeuw in het prachtige bos van Vorselaar, achternagezeten door Jim Aernouts.
Tom reed heel sterk vandaag, en slechts anderhalf rondje kon Vincent Baestaens ook aan kop rijden. Ondertussen ging Jim Aernouts in de achtergrond op een glad stuk net voor de trappen onderuit.
In de slotronde dan begaf Vincent Baestaens definitief, hij viel nog, en de weg naar de zege lag open voor Tom. Hij snelde glunderend naar zijn 13de overwinning van het seizoen!
Reactie van Tom: "Vincent was zeker een sterke tegenstander vandaag, maar dit was niet het moment om hem de zege cadeau te doen. Dit is normaal mijn allerlaatste beloftewedstrijd geweest, want volgende week wil ik in Oostmalle bij de elite starten.
Bovendien was dit de tweede Herdenkingsprijs Jochen Torfs, een jonge renner die onder kanker bezweek. Jochen was een vriend van mij, dit was dus een wedstrijd die ik absoluut nog op mijn palmares wilde." Na de cross bracht Tom in alle stilte samen met vriendin Nina de zegebloemen naar het graf van zijn vriend Jochen.
NATUURLIJK IS TOM DE EINDWINNAAR IN DE SUPERPRESTIGE! HIJ WINT DIE MET 19 (!) PUNTEN VOORSPRONG OP DE TWEEDE!
Bij de profs won Tom's ploegmaat en vriend Zdenek Stybar na een bloedstollende strijd de wedstrijd in Vorselaar én het eindklassement in de Superprestige met 1 punt voorsprong op Niels Albert!
Op de Superprestige-huldiging in Diegem op 15 februari, kregen Tom en Stiby namens de sponsor een gele trui! "Eindelijk een gele trui in het veldrijden!" Foto's hier!
Proficiat Tom! Proficiat Stiby!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Vincent Baestaens (Telenet Fidea)
3. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
4. Lars Van der Haar (Nederland; AA Drinks)
5. Mitchell Huenders (Nederland; AA Drinks)
6. Jelle Brackman (MTB Dreamteam)
7. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Revor)
8. Sven Beelen (Sunweb Revor)
9. Jiri Polnicky (Tsjechië; Sunweb Revor)
10. Pawel Szczepaniak (Baboco)


13/02/2010: Tom rijdt knap maar moet door pech opgeven in Eeklo!

Tom was in Eeklo aan een beresterke wedstrijd bezig, toen na 50 minuten in de laatste ronde zijn achtertube van de velg vloog. Op dat ogenblik reed hij voor 7e plaats met Klaas Vantornout en Bart Aernouts.
Na een tumultueuse start (massale valpartij) was Tom rond de 10e plaats weg. Een valpartij in de derde ronde deed noopte hem tot een furieuze achtervolging, die eindigde in een nieuwe koprol over de balkjes!
Dan maar even verpozen in het tweede groepje ... tot in de voorlaatste ronde technische problemen Tom dus tot de eerste opgave van het seizoen dwongen. Niks aan te doen!
Tom's ploegmaat Bart Wellens pakte na een knappe wedstrijd de eerste zege van dit seizoen.
Morgen meer succes in Vorselaar!

1. Bart Wellens (Telenet Fidea)
2. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus)
3. Sven Nys (Landbouwkrediet)
4. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
5. Zdenek Stybar (Telenet Fidea)
6. Kevin Pauwels (Telenet Fidea)
7. Klaas Vantornout (Sunweb Revor)
8. Bart Aernouts (Rabobank)
9. Mariusz Gil (Baboco-Revor)
10. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Revor)


07/02/2010: Tom eindigt 3de in het slijk van Zonhoven!

Een hele zware cross vandaag in Zonhoven, op een helemaal vernieuwd parcours, met vooral een hele steile en hoge zandheuvel als scherprechter. Het vochtige weer van de voorbije dagen, maakte de ondergrond op verschillende plaatsen ook tot een slijkparcours. Organisator was de manager van Telenet Fidea, Hans van Kasteren!
De kopstart was voor vice-wereldkampioen Kacper Szczepaniak, maar die werd al heel snel ingehaald door een vandaag heel sterke Jan Denuwelaere, en door onzen Tom. Even later kwam ook die andere Westvlaming, Kenneth Van Compernolle, nog aansluiten en een kopgroep was gevormd voor de rest van deze loodzware cross!
Van Compernolle probeerde met alles wat hij in huis had om de rest los te rijden, maar zonder succes! Tom en ook Jan Denuwelaere reden heel attent en counterden iedere versnelling van Kenneth. In de laatste ronde dan versnelde Tom, maar hij werd bijgehaald door de twee anderen. Dan plaatste Jan Denuwelaere zijn aanval, op de steile helling, en Tom moest eraf, net als Van Compernolle. Maar die had nog wat over, en kwam nog terug tot bij Denuwelaere, en dus een spurt met twee. Een spurt van 'dode zwanen', want allebei 'stikkapot' (dixit Denuwelaere), die sterke Jan won. Zijn eerste overwinning van het seizoen, en een mooie! Tom werd 17 seconden later derde, ruim voor de rest van het pak beloften.
Van de Szczepaniaks, de tenoren van het WK, was vandaag opnieuw geen sprake. Kacper werd troosteloos 11de en oudere broer Pawel hulpeloos 21ste... Ook Arnaud Jouffroy, derde op het WK en gisteren nog knap winnaar in Lille, kwam er vandaag niet aan te pas, hij werd pas 17de.
Reactie van Tom: "Een lastige cross vandaag. En ja, ik zit er stilaan door, tegen het einde van het seizoen. Vergeet niet dat ik altijd tegen andere renners moet knokken. Kijk maar een in de uitslagen, er stonden altijd andere namen op het podium."
Naast jou natuurlijk Tom, want jij stond er bijna altijd op!
Natuurlijk kwam Tom's klassement niet in gevaar, want de Superprestige had hij al lang binnen!

1. Jan Denuwelaere (Rendementhypo) in 51'01"
2. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Revor) op 1"
3. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea) op 17"
4. Lars Van der Haar (Nederland; AA Drinks) op 1'04"
5. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea) op 1'28"
6. Vincent Baestaens (Telenet Fidea) op 1'44"
7. Lubomir Petrus (Tsjechië; BKCP-Powerplus) op 1'45"
8. Micki van Empel (Nederland; ZZPR) op 1'46"
9. Kevin Cant (AVB) op 1'47"
10. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus) op 1'48"


06/02/2010: Tom eindigt 2de in het zand van Lille, en is eindwinnaar in de GVA!

Tom reed weer sterk vandaag, in het natte zand in Lille! Hij had wel niet de kopstart, die was voor de Pool Pawel Szczepaniak. Achter hem maakte Jim Aernouts een heel gevaarlijk maneuver, en daardoor gingen heel wat renners tegen de grond, ook Tom! De Fransman Arnaud Jouffroy profiteerde daarvan, en ging er alleen vandoor. Hij had als snel 15 seconden, en hield die voorsprong tot op de streep.
Tom reed sterk en kwam na zijn val helemaal terug in de wedstrijd. Effe reed hij nog in een groepje, maar al snel liet hij de concurrentie achter zich, om alleen tweede finishen. Jan Denuwelaere, zijn dichtste belager in het GVA-klassement, won nog de sprint om de derde plek.
De Polen Szczepaniak (Kacper en Pawel) die vorige week nog het WK domineerden, kwamen vandaag niet in het stuk voor! Kacper werd pas 14de, Pawel pas 25ste...
Reactie van Tom: "Er zat zeker meer in vandaag. Zonder die twee valpartijen, ging ik zeker voor winst! Na mijn eerste slipper moest ik diep in het krachtenarsenaal graaien om terug te keren. Toen ik weer viel, kwam ik daarna toch nog dicht.
Ik heb de GvA Trofee binnen, leerde ik net. Ik denk dat ik in de Sluitingsprijs in Oostmalle maar bij de profs start, net als op het BK. Als ik dan nog niet al te vermoeid ben, tenminste. Deze week moest ook ik heel wat huldigingen afwerken, samen met ploegmaat Stybar. Ik sliep niet genoeg, en daardoor schoot ik in Maldegem wat tekort."
TOM BEHAALT HIERMEE DUS DE EINDZEGE IN DE GVA-TROFEE! HIJ HEEFT NU 35 PUNTEN VOOR OP DENUWELAERE, EN BINNEN TWEE WEKEN IN OOSTMALLE KRIJGT DE WINNAAR SLECHTS 25 PUNTEN.
WERELDBEKER, SUPERPRESTIGE, EN NU OOK GVA-TROFEE! TOM HEERST OVER DIT CROSS-SEIZOEN!!! En dan mag je met de missen op het podium natuurlijk...
PROFICIAT TOM!!

1. Arnaud Jouffroy (Frankrijk; BKCP-Powerplus) in 53'34"
2. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea) op 7"
3. Jan Denuwelaere (Rendementhypo) op 11"
4. Vincent Baestaens (Telenet Fidea) op 11"
5. Lubomir Petrus (BKCP-Powerplus) op 11"
6. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus) op 54"
7. Micki van Empel (Nederland; ZPPR) op 54"
8. Kevin Cant (AVB) op 54"
9. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Revor) op 54"
10. Stef Boden (AA Drinks) op 1'21"


03/02/2010: Tom achtste tussen de profs, en eerste belofte op de WK-herkansing in Maldegem!

Tom eindigde vandaag knap achtste tussen de profs in de Parkcross in Maldegem. Drie dagen naar het WK in Tabor geldt deze wedstrijd als een herkansing, zeker als je het deelnemersveld bekijkt, met Nys, Albert, Stybar en alle andere toppers in het veldrijden aan de start.
Tom startte sterk en reed heel attent mee in de kopgroep met alle toppers. Het tempo in die kopgroep lag heel hoog, waardoor wereldkampioen Stybar, vermoeid van alle feesten na zijn zege in Tabor (met het feest in Essen als hoogtepunt, klik hier voor foto's van dat feest!), al snel moest afhaken. Tom bleef attent mee voorin crossen, tot ongeveer 40 minuten in de wedstrijd! Toen liet hij zich ook terugzakken, tot bij ploegmaat, vriend en dorpsgenoot Zdenek Stybar, en zij bleven samen tot het einde van de wedstrijd.
Niels Albert, blijkbaar terug op niveau, won de cross in Maldegem, na een sprint met Kevin Pauwels. Bart Wellens, sterk vandaag, eindigde heel kort daarna als derde. Sven Nys, die in volle finale nog tegen de vlakte ging, werd alsnog vierde, voor vice-wereldkampioen Klaas Vantornout.

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus) in 1u02'56"
2. Kevin Pauwels (Telenet Fidea) op 3"
3. Bart Wellens (Telenet Fidea) op 16"
4. Sven Nys (Landbouwkrediet) op 44"
5. Klaas Vantornout (Sunweb Revor) op 52"
6. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor) op 52"
7. Zdenek Stybar (Tsjechië; Telenet Fidea) op 1'20"
8. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea) op 1'20"
9. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Revor) op 2'24"
10. Marco Bianco (Italië) op 2'37"


30/01/2010: Tom eindigt als beste Belg vierde op het WK! MAAR...

Tom ging als topfavoriet van start op het WK in het ijskoude en ondergesneeuwde Tabor. Maar, al meteen in de eerste ronde gingen twee Polen er keihard vandoor: Pawel Szczepaniak en Marek Konwa. Tom moest al meteen achtervolgen, samen met Jim Aernouts en de Fransman Arnaud Jouffroy.
Tom deed er alles aan om de twee Polen snel terug te pakken, maar die gingen hard, heel hard. Een andere Pool, en Tom's ploegmaat Kacper Szczepaniak (winnaar vorige week in Hoogerheide), lukte wel in de jump en sloot aan bij zijn twee landgenoten. Nu reden alleen Tom en Arnaud Jouffroy nog in de achtervolging. We waren dan aan het einde van de tweede ronde, en vanaf toen stond Tom er helemaal alleen voor, alle andere landgenoten waren toen al ver teruggeslagen! Maar Tom bleef dapper strijden!
De drie Polen werkten goed samen, en bleven op kop. Halfweg koers moest Marek Konwa wel lossen vooraan. Hij werd nog bijgehaald door Tom die alles bleef geven. Ondertussen, in de voorlaatste ronde had Kacper Szczepaniak pech en moest hij van fiets wisselen, waardoor zijn oudere broer Pawel een gat kon maken, dat Kacper of iemand anders niet meer dicht kreeg. Pawel wordt wereldkampioen bij de beloften 2010, en wint daarmee zijn eerste (!) wedstrijd van dit seizoen... Zijn broer Kacper, een groter talent, hield stand en pakte zilver.
Ondertussen was Tom over de compleet stilgevallen Marek Konwa gegaan, maar toch moest hij, moegestreden, alsnog de sterk afsluitende Arnaud Jouffroy voor zich laten voor het brons. Ontgoocheld reed Tom over de streep...
Tom vierde dus, maar wel de allerbeste Belg. Kenneth Van Compernolle werd nog 13de, onmidddelijk gevolgd door Vincent Baestaens, maar Jim Aernouts werd pas 26ste, Joeri Adams 33ste en Jan Denuwelaere eindigde als voorlaatste op de 56ste plaats!
Rustige reactie van Tom na de cross: "Er zat niet meer in, er waren er drie beter. Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Ik won twaalf keer de voorbije winter. Net op het WK laat ik het afweten. En het was niet de stress vandaag, in tegenstelling tot vroegere kampioenschappen! Ik voelde mij al bij al vrij ontspannen. Maar die drie Polen schoten als een bliksemschicht uit de startblokken. Ik wilde de kloof dichten, maar daarbij blies ik me helemaal op. Nadat ik nog van fiets moest wisselen half de cross, probeerde ik nog wat recht te zetten. Konwa kreeg het moeilijk, maar dan kwam Jouffroy weer opzetten. Zo mis ik ook nog het podium.
Die Polen, dat zijn echte kampioenschapscrossers! Ik sta er zelf wel heel het seizoen, maar zij rijden in het seizoen zo goed als geen enkele prijs, maar pieken wel twee keer, op het EK en het WK. Maar, ik ben wel niet helemaal afgegaan hé! Een vierde plaats op een WK, dat is toch geen schande!!!"
Wij zijn het helemaal met je eens Tom: Je bent én blijft dé man van het seizoen!
MAAR... BEGIN MAART 2010 KOMT HET SCHANDALIGE NIEUWS DAT DE TWEE POOLSE BROERTJES BETRAPT ZIJN OP EPO-GEBRUIK, OP HET WK! ZIE HIER HET PERSBERICHT OP DE SITE VAN DE UCI (waaruit blijkt dat de bloedwaarden van de twee bedriegers al voor het WK verdacht waren!!!), OF BIJ SPORT.BE, EN HIER EEN REACTIE VAN EEN GESCHOKTE TOM, DIE DAARDOOR TOCH NOG ZILVER PAKT. EEN SCHRALE TROOST, WANT ZONDER DE POOLSE BEDRIEGERS DIE DE CROSS KAPOT REDEN, HAD ONZEN TOM VEEL BETER KUNNEN DOSEREN, EN WAS HIJ ZEKER EN VERDIEND WERELDKAMPIOEN GEWORDEN!!!!!

1. Pawel Szczepaniak (Polen; Baboco)
2. Kacper Szczepaniak (Polen; Telenet Fidea)
1. Arnaud Jouffroy (Frankrijk; BKCP-Powerplus)
2. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
3. Marek Konwa (Polen)
4. Arnaud Grand (Zwitserland)
5. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
6. Sascha Weber (Duitsland)
7. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Revor)
8. Elia Silvestri (Italië)

Een eerlijke uitslag? Of moest er een nieuw WK komen?


24/01/2010: Tom tweede in Hoogerheide, en eindwinnaar in de Wereldbeker!

Na weer een stevige trainingsweek, en licht verkouden, startte Tom vandaag in de laatste Wereldbekercross in Hoogerheide. Met een ruime voorsprong in het klassement op de tweede, ploegmaat Robert Gavenda, kon Tom vandaag controlerend rijden. En dat deed hij. De Italiaan Silvestri startte heel sterk, en nam de rest op sleeptouw. Tom reed in de aanvang in vijfde, zesde positie.
Al snel schoof Tom naar voren, zonder echter al te veel te forceren, en samen met Jim Aernouts ging hij een tijd aan kop.
Op het lastige parcours in Hoogerheide, op en af de Brabantse dam, onstond wat later een kopgroep, met daarin Tom's ploegmaat en younster Kacper Szczepaniak, Tom zelf, een ondertussen sterk opgekomen Kenneth Van Compernolle, en de verrassende Fransman Arnaud Jouffroy. Zij bleven een hele tijd samen, en zonderden zich lichtjes af van de rest. Ondertussen was er van Robert Gavenda al geen sprake meer, hij bleef hangen rond de twintigste plaats en kwam er niet aan te pas.
Twee ronden voor het einde ontbond Kacper Szczepaniak dan al zijn duivels, en hij reed de anderen los. Aanvankelijk leidde Jouffroy de achtervolging, maar een ronde voor het einde trapte Tom op het gaspedaal, en hij liet Jouffroy en Van Compernolle achter zich! Kacper bijhalen lukte echter niet meer, het hoefde ook niet meer, en Tom werd knap tweede!
Eerste reactie van Tom achteraf: "Een slechte dag vandaag..." Wat is dat? Stress voor het komende WK, of de tegenstand zand in de ogen strooien?
OP DEZE MANIER HAALT TOM DE EINDZEGE IN DE WERELDBEKER BELOFTEN 2009-10 BINNNEN, MET RUIME VOORSPRONG OP AL DE REST! Al twee klassementen binnen dus, Superprestige en Wereldbeker. Nu nog de GVA, en ... het WK in Tabor volgende week zondag! Wij duimen vanaf nu om ter hardst!
PROFICIAT TOM!

1. Kacper Szczepaniak (Polen; Telenet Fidea)
2. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
3. Arnaud Jouffroy (Frankrijk; BKCP-Powerplus)
4. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Revor)
5. Marek Konwa (Polen)
6. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Revor)
7. Joeri Adams (Rabobank)
8. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
9. Micki van Empel (Nederland; ZZPR)
10. Pawel Szczepaniak (Polen; Baboco)


17/01/2010: Tom wint de lastige wereldbekercross op en rond de wielerpiste van Roubaix!

Na een week keihard getraind te hebben, alvast met het oog op het WK, start Tom als leider in de wereldbekercross in Roubaix. Het parcours ligt er loodzwaar bij na een hele nacht pijpenstelen regenen: modder, modder en nog eens modder! De kopstart in Roubaix was voor junioreswereldkampioen Tijmen Eising, een hele sterke en lange Nederlander. In de tweede ronde kreeg hij al het gezelschap van de Pool Pawel Szczepaniak, broer van Tom's ploegmaat Kacper die vandaag niet startte. Pawel zette meteen door en maakte een gaatje op Tijmen Eising. Achter Pawel Szczepaniak kwam Tijmen Eising terecht in een groepje met onzen Tom, zijn ploegmaat en dichtste concurrent voor de Weredlbeker Robert Gavenda, en een andere Nederlander, Micki van Empel. Zij werkten behoorlijk samen om het gat op Szczepaniak te dichten.
En dat lukte halfweg de cross. Die groep van favorieten bleef dan een hele tijd samen, niemand kon wegrijden van de anderen, ondermeer door het lastige parcours, maar ook omdat Tom heel attent reed!
In de allerlaatste ronde, Tom reed echt héél slim vandaag, zette Tom de gas helemaal open en reed hij er in zijn bekende stijl iedereen af! Hij nam een kleine voorsprong en finishte met zeven seconden voorsprong op ploegmaat Gavenda. Tijmen Eising werd kort daarna derde. De andere Belgen deden het ook goed vandaag, met Jan Denuwelaere op een vierde plaats, en Vincent Baestaens en Joeri Adams respectievelijk zesde en zevende. Alleen Jim Aernouts ontgoochelde, mede door een valpartij in de tweede helft van de cross, en werd zestiende.
Reactie van Tom: "Ik voelde me niet al te best, vandaag, na al dat geschuif op gladde ondergronden voelde ik me niet echt thuis op deze modderomloop. Bovendien had ik wat problemen met de ketting, en viel ik ook een keer. Daarom dat ik eerst wat afwachtend koerste. Pas in de finale sloeg ik toe. Nu eerst de Wereldbeker tot een goed einde brengen, dan is er het WK. Met het oog daarop had ik deze week al keihard getraind."
Hiermee verstevigt Tom natuurlijk zijn leidersplaats in de Wereldbeker! Met nog één cross te gaan, Hoogerheide, loopt hij 35 punten uit op Gavenda, en kan enkel door die laatste nog ingehaald worden in het klassement. Maar dan moet hij het wel compleet laten afweten volgende week in Hoogerheide...
PROFICIAT TOM!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
3. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Revor)
4. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
5. Pawel Szczepaniak (Polen; Bacobo)
6. Vincent Baestaens (Telenet Fidea)
7. Joeri Adams (Rabobank)
8. Micki van Empel (Nederland; ZZPR)
9. Marek Konwa (Polen)
10. Lars van der Haar (Nederland; AA Drinks)


10/01/2010: TOM SCHITTEREND BRONS OP HET BK BIJ DE PROFS IN OOSTMALLE!!! "ECHT GENIETEN!"

Na een hele spannende en héle knappe cross, wordt Tom derde en behaalt hij brons op zijn allereerste Belgisch Kampioenschap bij de profs!
Tom startte met een zeer goed gevoel aan dit BK, hij was na zijn schitterende cross in Tervuren goed gerecupereerd. Lachend op de tweede rij ging hij als een speer uit de startblokken, om als derde het veld in te duiken, achter twee Sunwebs, Klaas Vantornout en Sven Vanthourenhout. Al in de 1ste ronde ging Tom naar de kop, gevolgd door Sven Vantourenhout en een op dat moment heel sterke ploegmaat Bart Wellens. Topfavoriet Sven Nys startte eerder voorzichtig, en Niels Albert was toen al achteruitgeslagen, op een 10de plaats.
In de 2de ronde kwam Tom op kop samen met Sven Vanthourenhout, maar Tom maakte dan een stevige schuiver, waardoor Vanthourenhout alleen op kop kwam. Tom bleef wel tweede in de achtervolging. Sven Nys die ook op komst was, ging ook onderuit in deze ronde! Uit de achtergrond kwam een sterke Rob Peeters mee naar voor. Samen met Tom en Klaas Vantornout ging hij in de achtervolging op de koploper.
In de 5de van in totaal acht rondes komen Tom, Rob en Klaas aansluiten bij Sven Vanthourenhout. Even later komt ook een sterke Sven Nys sterk opzetten, en tegen het einde van de 6de ronde rijdt een kopgroep van vijf samen voorop, één van hen gaat hier winnen vandaag: Sven Nys, Sven Vanthourenhout, Rob Peeters, Klaas Vantornout, of onzen Tom!
In een keispannende finale moet Tom eerst door materiaalpech (een slag in het wiel) wisselen van fiets, waardoor hij achterop komt. Hij lijkt moeite te hebben om terug vooraan aan te sluiten, zeker omdat Nys vooraan een sterke aanval plaats en wegrijdt van de anderen! Tom geeft niet af, hij gaat door en blijft "aanklampen totdat ik mijn eigen naam niet meer kan spellen", zoals beloofd voor de cross...
De anderen gaan dan collectief onderuit op een glad stuk, en daardoor kan Tom weer aansluiten bij de achtervolgers, in de allerlaatste ronde! Klaas Vantornout gaat nog sterk weg, en wordt knap tweede achter een vandaag superieure Sven Nys. Tom sprint met ploegmaat Rob Peeters voor de derde plaats, en haalt het gemakkelijk, op 5 seconden van de winnaar Sven Nys! Mee op het podium dus!
Eerste reactie van Tom: "Ik was heel goed weg, en werd door de vele supporters echt vooruit gestuwd! Daardoor nam ik risico's en een schuiver was dan ook niet ver weg op dit spekgladde parcours. Maar uiteindelijk toch nog derde! Ik ben er heel tevreden mee, het is echt genieten!" Ja, dat zal wel! En wij met jou!
Zie hier een ruime samenvatting!
FANTASTISCH TOM!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet; 33 jaar) in 59'49''
2. Klaas Vantornout (Sunweb Revor; 27 jaar) op 3""
3. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea; 21 jaar) op 5"!!!
4. Rob Peeters (Telenet-Fidea; 24 jaar) op 14"
5. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus; 24 jaar) op 39"
6. Bart Aernouts (Rabobank; 27 jaar) op 39"
7. Sven Vantourenhout (Sunweb Revor; 29 jaar) op 59"
8. Erwin Vervecken (Baboco; 37 jaar) op 1'16"
9. Niels Albert (BKCP-Powerplus; 24 jaar) op 1'38"
10. Kevin Pauwels (Telenet-Fidea; 25 jaar) op 1'40"


03/01/2010: Tom "bijzonder sterk" 4de tussen de profs in Tervuren!

In de laatste echte cross voor het BK volgende week in Oostmalle, en Tom's eerste echte cross als prof, eindigt Tom héél knap vierde op 27 seconden van winnaar en ploegmaat Zdenek Stybar! Tom start op de tweede rij, en is attent mee in de kop van de wedstrijd, op de 9de plek. Andere sterke starters waren Petr Dlask en Jonathan Page, maar vooral de Svennen: Nys en Vanthourenhout. Die twee laatsten muisden er in de tweede ronde vandoor, en hielden een tijd de kop, gevolgd door een uitgebreide groep met daarin Tom. Tom blinkt vooral uit in de technische stukken, maar toonde ook kracht in de stukken bergop. Het gaat hard bij de achtervolgers, want ze pakken de Svennen terug. Even later gaat dan Tom's ploegmaat Zdenek Stybar, heel sterk vandaag, en die zien de anderen nooit meer terug. Tom is op dat moment zevende.
Maar dan, op het harde stuk trekt Tom naar voor, en hij gaat met Niels Albert in de achtervolging op Stybar. Tom en Niels gaan hard, ze rijden zowaar de snelste ronde in de cross! Tom vertikt het om te begeven en blijft de hele tijd in het spoor van de jagende Albert, maar dan...
gaat Tom overkop in een dalend stuk! Fiets krom, maar geen gewonde Tom, gelukkig! Albert is wel weg. Gelukkig is de materiaalpost dichtbij, en eens een andere fiets kan Tom weer mee. Al snel weer met Albert, samen met de Fransman Mourey, en samen in de achtervolging op Stybar en Nys, die ondertussen ook gevolgd worden door een sterke Kevin Pauwels.
In de laatste ronde rijdt Tom heel sterk. Hij gaat vlot op en over Mourey, blijft de hele tijd bij Albert, en perst er in het laatste harde stuk voor de finish nog een prestigespurt tegen Albert uit, die hij wint! Commentaar van de reporter: "Durft hij tegen de wereldkampioen sprinten?" Ja dus!
Dit belooft voor het BK volgende week, hoewel het daar nog sneller zal gaan natuurlijk! En voor het WK bij de beloften, want de vele andere beloften die vandaag startten, kwamen niet echt in het stuk voor!
HEEL KNAP TOM!

1. Zdenek Stybar (Tsjechië: Telenet-Fidea)
2. Sven Nys (Landbouwkrediet)
3. Kevin Pauwels (Telenet-Fidea)
4. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
5. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
6. Francis Mourey (Frankrijk)
7. Petr Dlask (Tsjechië; Telenet-Fidea)
8. Sven Vanthourenhout (Sunweb Projob)
9. Enrico Franzoi (Liquigas)
10. Rob Peeters (Telenet-Fidea)


01/01/2010: Tom wint in een prachtige stijl de Grote Prijs Sven Nys in Baal!

Het nieuwe jaar 2010, en Tom's carrière als prof in de cyclocross begint schitterend! In een prachtige stijl, en jumpend over de balkjes op het loodzware parcours in Baal, wint Tom met meer dan een minuut voorsprong de nieuwjaarscross in Baal!
Tom crosste vandaag quasi perfect, op een kleine uitschuiver op de trappen na. Al vroeg in de cross, in de tweede ronde, sloeg hij een gaatje, en net als in Loenhout werd dat gaatje een gat en daarna een afgrond voor de achtervolgers! Dat waren vandaag Van Compernolle (nipt derde vandaag), Denuwelaere (die was weeral snel gestart en werd vandaag derde) Adams (slecht gestart, maar toch sterk naar voor gekomen en uiteindelijk knap tweede) en ploegmaat Gavenda.
Reactie van Tom op deze mooie nieuwjaarsdag: "Het parcours lag er vandaag heel lastig bij. Zo heb ik het graag. Ik voelde me nochtans een beetje loom vandaag. Een gevolg van de kortere nachtrust."
Met nog twee crossen (Lille en Oostmalle) te gaan, komt de eindzege in de GVA héél dichtbij!
PROFICIAT TOM!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Joeri Adams (Rabobank)
3. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
4. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
5. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
6. Stef Boden (AA Drinks)
7. Lubomir Petrus (Polen; BKCP-Powerplus)
8. Arnaud Jouffroy (Frankrijk; BKCP-Powerplus)
9. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Projob)
10. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus)


29/12/2009: Tom wint met overmacht de Azencross in Loenhout!

Het parcours lag er bij de 26ste Azencross erg vettig en modderig bij, wat de cross erg zwaar maakte! De kopstart was voor Jan Denuwelaere, gevolgd door de Nederlander Tijmen Eising en onzen Tom. Al snel raakte Tom in de eerste ronde met Tijmen Eising op kop, maar in de tweede ronde had Tom hem al alleen gelaten! Hij maakte er vanaf dan een ware solo-tocht van, en liep per ronde 10 seconden uit op de tweede en de rest van het hele grote deelnemersveld in Loenhout (99 beloften aan de start!). Sterk toegejuichd door jong en oud in Loenhout, zo goed als een thuiscross voor Tom, reed Tom geconcentreerd de cross uit om alleen en met ruime voorsprong (bijna 40 seconden) te winnen! Tijmen Eising werd nog nipt tweede, net voor de nog sterk opkomende youngster Kacper Szczepaniak.
Reactie van een gelukkige Tom: "Het doet deugd om hier in Loenhout voor mijn thuispubliek te winnen. Ik scoor nu drie op drie, in Essen, Kalmthout én Loenhout, en dat wilde ik echt dit seizoen. En ja, of het slim is, al die lange solo's? Ik moet niet op tien man wachten als ik de krachten heb om solo op de kop te rijden, hé. Blijkbaar kan ik het best vroeg in de wedstrijd een gat slaan, en dan een hoog tempo aanhouden. Of die stijl van koersen slim is, dat weet ik niet." Misschien is de cross dan gewoon een stevige en goede training? PRIMEUR: een kort filmpje onmiddellijk na de cross, met een glunderende Tom! (sorry voor de kwaliteit, kindercamera)
Hiermee verstevigt Tom natuurlijk zijn leidersplaats in de GVA-trofee. Hij heeft nu al 21 punten voor op de tweede. Haalt hij hier ook de eindzege binnen, met nog 3 crossen te gaan (Baal, Lille, Oostmalle)?

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Projob)
3. Kacper Szczepaniak (Polen)
4. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
5. Joeri Adams (Rabobank)
6. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
7. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
8. Pawel Szczepaniak (Polen; Bacobo)
9. Mitchell Huenders (Nederland; AA Drinks)
10. Twan van den Brand (Nederland; Sunweb Projob)


27/12/2009: Tom wint de Superprestige in Diegem, ondanks alle pech!

Een thriller zegt de ene (sport.be), een knalprestatie de andere! Wij zeggen fantastisch, echte klasse!!! Tom wint vandaag in Diegem de avondcross in de Superprestige! Tom ging al heel snel weg met zijn toekomstige ploegmaat Kacper Szczepaniak (die tekende bij Telenet-Fidea vanaf 1 januari). Maar, Tom ging onderuit op een glad stuk, en de rest kwam terug. Opnieuw beginnen dus. Terwijl Tom nog aan het bekomen was, reed hij ook nog eens lek, en ramp boven ramp, de fiets die hij kreeg bij de wissel was niet echt perfect afgesteld, lastig dus. Kacper Szczepaniak, heel sterk (gemotiveerd) vandaag, reed dan weg uit de kopgroep, waarin ook een sterke Van Compernolle zat. Hij kreeg een kleine voorsprong bij elkaar. Maar...
Onze ijzersterke Tom zette alles op alles in de laatste ronde, reed weg uit de achtervolgende groep, vloog over het parcours en over de balkjes (40 cm hoog! Als enige in een hele dag Diegem, ook niemand bij de profs die dit nadeed!) haalde Szczepaniak bij, erop en erover, en finishte solo (en met ne platten tube)!!!
Reactie van een supercontente Tom: "In de eerste ronde kwam ik ten val, een ronde later reed ik lek en kreeg ik een fiets die niet ideaal was afgesteld. Maar ik had ook mijn deel van de meeval, doordat Szczepaniak niet meer in een pedaal kon klikken. Ik blijf mijn hoog niveau aanhouden. De eerste keer dat me dat gebeurt, het is immers ook de eerste winter dat ik niet ziek word."
TOM HEEFT DE EINDZEGE IN DE SUPERPRESTIGE BEET! MET 6 GEREDEN CROSSEN IN DIT KLASSEMENT WON TOM ER 4, WERD HIJ EEN KEER 2de EN EEN KEER 3de. ENKEL DE ZES BESTE UITSLAGEN TELLEN BIJ DE BELOFTEN. WIE KAN TOM NOG BIJHALEN?
VAN HARTE PROFICIAT TOM!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Kacper Szczepaniak (Polen)
3. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
4. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Projob)
5. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
6. Lars Van Der Haar (Nederland; AA Drinks)
7. Lubomir Petrus (Polen; BKCP-Powerplus)
8. Stef Boden (AA Drinks)
9. Micki van Empel (Nederland; ZZPR)
10. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)


26/12/2009: Tom wint de Wereldbeker in Zolder met panache!

Na een echte demonstratie op het vettige zandparcours van de Wereldbeker in Zolder, volgens Niels Albert levensgevaarlijk, wint Tom! Al vroeg in de cross ging Tom er met twee anderen vandoor: de Nederlander en regerend wereldkampioen bij de junioren Tijmen Eising en de Italiaan Elia Silvestri. Die drie namen genoeg afstand van de rest, vooral door Tom die echt de forcing voerde, zodat het voor de podiumplaatsen tussen hen ging. Op drie ronden van het einde gaf Tom nog wat extra gas bij, en liet de twee anderen in de steek! Een knappe zege, met 14 seconden voorsprong op de tweede, Silvestri, en de derde Tijmen Eising. Ploegmaat Robert Gavenda, voor de cross nog leider in de Wereldbeker, had een echte baaldag en werd pas 16de.
Reactie van Tom: "Door Silvestri en Eising met een hoog tempo onder druk te zetten, dwong ik hen in de fout. Zo kon ik een gaatje slaan. Winnen, het doet altijd deugd. Ik blijf genieten van elke prima prestatie. Vandaag had ik verwacht dat we met een grote groep moesten sprinten voor de zege, maar het draaide anders uit. En ja, nu ben ik leider in de Wereldbeker! Ik wilde deze trui absoluut, nu sta ik aan de leiding van de drie grote klassementen. Morgen verdedig ik mijn leidersplaats in de SP in Diegem, maar daar heb ik zo'n voorsprong dat ik me geen zorgen hoef te maken."
PROFICIAT TOM!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Elia Silvestri (Italië)
3. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Projob)
4. Pawel Szczepaniak (Polen; Bacobo)
5. Cristian Cominelli (Italië)
6. Marek Konwa (Polen)
7. Joeri Adams (Rabobank)
8. Matthieu Boulo (Frankrijk)
9. Micki van Empel (Nederland; ZZPR)
10. Kacper Szczepaniak (Polen)


23/12/2009: Tom schitterend 2de tussen de profs in Middelkerke!

Tom werd na weeral een schitterende cross héél knap tweede, in de A1-cross in Middelkerke! De 51ste editie van deze klassieker, de Noordzeecross, werd gewonnen door een ongenaakbare Sven Nys.
Tom startte héél sterk vandaag, samen met thuisrijder Klaas Vantornout vooruit in de eerste ronde. In de tweede ronde kwam Sven Nys, die slecht gestart was, aansluiten. Met z'n drieën dus, Tom de belofte tussen de twee ervaren profs, over het technische en ijzige parcours! Maar nog voor halfkoers moest Vantornout de rol lossen! Tom en Sven dus met z'n tweetjes erop uit! Pas twee rondes voor het einde reed de 11 jaar oudere Sven Nys weg van Tom, en Sven hield vol tot aan de finish! Knap Sven!
Tom reed nog sterk in de achtervolging en kwam alleen als tweede over de meet, ruim voor thuisrijder Klaas Vantornout, en de vele andere profs in deze harde cross! Het wordt duidelijk: Tom is de profs waard, en bovenal, hij is dé sneeuwrijder bij uitstek!"
Reactie van Tom, doordacht en dankbaar als altijd: "Met dank aan Sven Nys, die me wel heel lang in zijn spoor duldde. Ik leerde vandaag heel veel in het wiel van Sven. Ongelooflijk trouwens hoe hij op gladde tubes sneller door de bochten gaat dan ik met tubes met profiel."
Reactie van Sven Nys: "Tom toonde in Antwerpen al dat hij goede conditie is en de goede techniek heeft." HEEL KNAP TOM!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet)
2. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
3. Klaas Vantornout (Sunweb Projob)
4. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus)
5. Rob Peeters (Landbouwkrediet)
6. Tom Van Den Bosch (AA Drinks)
7. Jan Verstraeten (KDL-Trans)
8. Jonathan Page (VS; Planet Bike)
9. Ben Berden (Revor)
10. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)


20/12/2009: Tom wint in de sneeuw in Kalmthout!

Een spannende cross vandaag in Kalmthout, en in bijzondere omstandigheden! Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw! Alles maagdelijk wit! Een technische cross met slippers dus, ook voor Tom. Na een goede start zit Tom in de kopgroep met ploegmaat Vincent Baestaens, en verder thuisrijder Jim Aernouts, de Fransman Arnaud Jouffroy, en de Nederlander Micki van Empel. Een echt internationaal gezelschap dus! Halverwege maakte Tom een slippertje op het spekgladde parcours, waardoor hij de anderen moest laten rijden. Maar Tom voelde zich héél goed vandaag, en vocht sterk terug en maakte zijn 20 seconden achterstand in een paar ronden goed! In de voorlaatste ronde kwam hij terug aansluiten bij de kop, tenminste bij Vincent Baestaens en Jim Aernouts, want de buitenlanders hadden toen al de rol moeten lossen uit de kopgroep. Tussen drie Belgen dus!
In de slotronde zet Tom alles op alles, en de rest kraakt: Vincent maakte een serieuze schuiver, waardoor ook Jim werd opgehouden, en Tom was weg! Meteen de zevende overwinning van het seizoen!
PROFICIAT TOM!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Vincent Baestaens (Telenet Fidea)
3. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
4. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
5. Arnaud Jouffroy (Frankrijk; BKCP-Powerplus)
6. Micki Van Empel (Nederland; ZPPR)
7. Mitchell Huenders (Nederland; AA Drinks)
8. Kacper Szczepaniak (Polen)
9. Kevin Cant (AVB)
10. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus)


18/12/2009: Tom héél knap 2de in de Scheldecross in Antwerpen, tussen de profs!

Spektakel in Antwerpen vandaag! Een hond van een supporter vond een oude granaat vlak naast het circuit! Gelukkig voor de cross, anders waren er misschien ongelukken gebeurd! Dit had wel als gevolg dat Tom en al de rest drie kwartier in de koude moesten wachten op de start! Brrr... Ter compensatie werd de profkoers (A1) dan maar ingekort tot 45 minuten. Een voordeel voor Tom?
Na een kopstart van Radomir Simunek, kwam Sven Nijs snel naar voor. Aan hem viel vandaag niet te tornen, hij paste zich het best aan aan de koude en reed vanaf de tweede ronde alleen op kop, om uiteindelijk met 20 seconden voorsprong te winnen op de supersterke tweede, onzen belofte Tom!!! Tom reed vandaag en héél sterke cross, steeds attent voorin, en superieur op de technische stukken, wat zeker met de sneeuw vandaag vaak het geval was! Ploegmaat Zdenek Stybar liet op het einde nog strategisch een gaatje vallen, en zo werd Tom knap en afgescheiden tweede! Zdenek Stybar, Tom's ploegmaat werd derde.
En natuurlijk een hele brede smile na de wedstrijd: "Zalig! Ik ben superblij dat ik tussen die mannen kan staan. Vorig jaar kende ik veel pech, dit seizoen kan ik wel meedoen voor de prijzen. Ik ben technisch sterk, en dat was vandaag een voordeel in de sneeuw. En ja, Stybar liet op het juiste moment een gaat vallen, dat helpt ook!"
Amai Tom, wat een prestatie! En de commentaar van Mario De Clercq gehoord: "De opvolger van Nijs..." Wij kijken uit naar Kalmthout, en zeker naar het BK, waar je ook met de profs zal starten!
PROFICIAT TOM!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet)
2. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
3. Zdenek Stybar (Telenet Fidea)
4. Radomir Simunek (BKCP-Powerplus)
5. Gerben De Knegt (Rabobank)
6. Kevin Pauwels (Telenet Fidea)
7. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
8. Bart Aernouts (Rabobank)
9. Enrico Franzoi (Liquigas)
10. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus)


13/12/2009: Tom wordt knap 6de in de moeder aller crossen, Overijse, tussen de profs!

Overijse: De moeder van alle crossen, met dit jaar een vernieuwd parcours dat zowel techniek, kracht, als snelheid combineert, kortom, de complete cross! Tom start hier samen met andere beloften tussen de profs, een perfecte test dus met het oog op volgend seizoen, en toch wel rijdend zonder veel druk. Wat geeft dat?
Tom start heel attent, en rijdt na de eerste strubbelingen op de vierde plek. Al in de tweede ronde gaat Niels Albert voor zijn prachtige solo (zoals Liboton dat deed!), maar Kevin Pauwels, ploegmaat van Tom, laat hem niet zomaar rijden! Tom leidt in het achtervolgende groepje met ondermeer Nijs, Aernouts, en Stybar één ronde lang de achtervolging op de twee vluchters. Halverwege de koers slaat de turbo van Nijs aan en die gaat op zoek naar Pauwels (en Albert?). Stybar probeert ook mee te springen, maar kraakt even. Bart Aernouts lukt het even later wel om weg te springen, en hij gaat achter Nijs aan, maar zal hem nooit te pakken krijgen. Tom rijdt samen met Dieter Vanthourenhout in de achtervolging. Nog twee rondes, Albert soeverein op kop, Nijs is bij Pauwels geraakt, dan volgt Aernouts, en dan Tom samen met Dieter Vanthourenhout. Bij hen sluit later Stybar nog terug aan. In die volgorde gaan ze ook de laatste ronde in. Pauwels rijdt nog weg van Nijs en wordt tweede. Tom sprint met Stybar en Vanthourenhout voor de vijfde plaats, en rijdt hand in hand met ploegmaat, vriend en idool Stybar de meet over. Hij is héél knap zesde op 54'09 van Niels Albert! Van andere beloften geen spoor bij de eerste tien.
SCHITTEREND TOM!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
2. Kevin Pauwels (Telenet Fidea)
3. Sven Nys (Landbouwkrediet)
4. Bart Aernouts (Rabobank)
5. Zdenek Stybar (Telenet Fidea)
6. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
7. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus)
8. Klaas Vantornout (Sunweb Projob)
9. Gerben De Knegt (Rabobank)
10. Sven Vanthourenhout (Sunweb Projob)


12/12/2009: Tom rijdt de perfecte cross in Essen en wint opnieuw!

Na een deugddoende 10 dagen in Spanje met de ploeg, waar aan de slag in het eigen Essen, en meteen prijs! Tom start goed en rijdt de eerste ronde rustig controlerend na de snel gestarte Micki Van Empel, Jim Aernouts en de Poolse youngster Kacper Szczepaniak. Die vier scheiden zich al in de tweede ronde af van de rest, vooral door het beukwerk van Micki en Jim. Die Micki uit Nederland lijkt echter té snel gestart, want moet een ronde verder de andere drie laten rijden. Al snel moet ook Szczepaniak eraf, en zijn het nog onze Essenaar Tom en Kalmthoutenaar Jim die tegen elkaar dueleren. Jim doet aanvankelijk de kop, een hele ronde lang, en de kloof met de rest vergroot, zodat het echt tussen Jim en Tom gaat! Na een klein foutje van Jim in het bos, loopt Tom een klein beetje uit, we zijn dan in de vierde van zeven rondes, en Jim ziet hem niet meer terug! Stelselmatig vergroot Tom zijn voorsprong, en hij wint uiteindelijk op een prachtige manier in zijn eigen Essen, met meer dan een halve minuut voorsprong op Jim Aernouts!
Reactie van Tom:"Een vrij vlotte overwinning, van zodra Aernouts, die zowat mijn evenknie is inzake sterke en zwakke punten, een foutje gemaakt had, was het zaak om sterk te blijven doorgaan. Alleen op het einde kreeg ik het lastig. Ik kwam pas gisteren terug van onze Spaanse stage en dat liet zich toch gevoelen. Na mijn zwakke prestatie van vorig jaar in Essen was het mijn doel om hier voor eigen volk te winnen. Dat ik daar in geslaagd ben, maakt me, samen met mijn leidersplaats, heel blij!" En ook ons Tom!!!
En, Tom komt hiermee natuurlijk stevig aan de leiding in de GVA Trofee! Temeer daar ploegmaat Robert Gavenda vandaag niet startte in Essen, hij reed het kampioenschap in Slovakije en met succes: Robert is opnieuw Slovaaks kampioen!.
PROFICIAT TOM!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
3. Kacper Szczepaniak (Polen)
4. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
5. Pawel Szczepaniak (Polen; Baboco)
6. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
7. Stef Boden (AA Drinks)
8. Mitchell Huenders (Nederland; AA Drinks)
9. Corné Van Kessel (Nederland; Telenet Fidea)
10. Vincent Baestaens (Telenet Fidea)


29/11/2009: Tom rijdt alles en iedereen in de vernieling in Gieten!

In de lastige Superprestige-cross in het verre Gieten (helemaal in het hoge Noorden van Nederland), reed Tom een ijzersterke cross! Eigenlijk kunnen we er kort over zijn: Alles en iedereen achter zich gelaten en solo naar de aankomst! Natuurlijk vertrok iedereen samen, en was er aanvankelijk een grote kopgroep, met de te verwachten namen: onzen Tom, Gavenda, Aernouts, Van Compernolle, Denuwelaere, Baestaens en de anderen. Maar ook de verrassende youngster Kacper Szczepaniak en zijn oudere broer Pawel uit Polen (remember Hoogstraten!). Al snel werd de kopgroep onder het beukende werk van Tom, vandaag héél sterk, uitgedund, en uiteindelijk bleven alleen Tom en Kacper Szczepaniak over. Samen in de laatste rondes, maar ook die Szczepaniak moest er uiteindelijk af, en Tom alleen en meer dan verdiend naar de overwinning! En dan mag je op het podium met de plaatselijke miss!
Reactie van Tom, waaruit duidelijk wordt dat het foutje in Koksijde hem hier in Gieten sterk motiveerde: “Jammer van dat foutje zaterdag in Koksijde of het was vijf op vijf geweest! Ik was in Koksijde zeker niet de mindere van Jim Aernouts maar op de laatste duin stond ik plots te voet. Gelukkig maakt deze overwinning hier in Gieten veel goed. En niet alleen dat. In de tussenstand voor de Superprestige tel ik nu al een voorsprong van 15 punten op Jim Aernouts. De eindoverwinning loert om het hoekje als ik gezond mag blijven.” Daar duimen we voor!
Op die manier is Tom weer de man van het weekend! En hij verstevigt hiermee natuurlijk zijn leidersplaats in de Superprestige, en loopt verder uit op de belangrijkste concurrenten (Gavenda, Aernouts)!
PROFICIAT TOM!

Hiermee zit de eerste seizoenshelft (in tijd dan toch) erop, en het mag gezegd, Tom heeft dat schitterend gedaan! 14 crossen gereden, 9 keer op het podium, en 5 keer op het hoogste trapje! Geen enkele andere belofte kan zulke goede cijfers voorleggen, ook niet ploegmaat Robert Gavenda (14 crossen; 5 podia; 3 overwinnningen). Tom is/was dus dé man van de eerste seizoenshelft!!! Op naar de tweede helft, die op 12/12 start met de thuiscross in Essen! Ondertussen rust Tom uit en traint hij met de ploeg in het Spaanse plaatsje Benicassim.

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Kacper Szczepaniak (Polen)
3. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
4. Pawel Szczepaniak (Polen; Baboco)
5. Micki Van Empel (Nederland; ZPPR)
6. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
7. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
8. Corné Van Kessel (Nederland; Telenet Fidea)
9. Jiri Polnicky (Tsjechië; Sunweb Projob)
10. Vincent Baestaens (Telenet Fidea)


28/11/2009: Knap tweede in Wereldbekercross in Koksijde!

De omstandigheden (veel wind, snijdende regen) waren hard, maar de Belgen waren heel sterk in de Wereldbekercross in Koksijde! Van bij de start reden Jim Aernouts, onzen Tom, en ploegmaat Vincent Baestaens aan kop, samen met de Fransman Arnaud Jouffroy. Baestaens moest halfweg de cross lossen uit de kopgroep en werd uiteindelijk vijfde. In de laatste rond moest ook Jouffroy eraan geloven, die werd nog derde. Tom en Jim reden, voor het eerst dit seizoen (maar misschien niet voor het laatst) de finale! In de laatste steile helling in het zand kon Jim (voor het eerst in de cross! Tom zand in de ogen gestrooid?) bergop rijden, terwijl Tom van de fiets moest, en daarmee was de kloof geslagen. Tom dus tweede vandaag, maar toch héél knap en sterk gereden! En, de eerste grote overwinning dit seizoen voor Jim Aernouts: proficiat Jim!
Eerste reactie van Tom, die toch wel ontgoocheld was: "Jammer, want daarmee mis ik een rits WB-punten. Maar Jim verdient dit. In de laatste ronde wilde ik iets proberen, maar door mijn foutje in het zand was winst gaan vliegen." De gezonde ontgoocheling (en zelfs een beetje kwaad op zichzelf) zoals het een echte prof betaamt! Dat belooft voor morgen!
Toch klimt Tom hiermee in het klassement van de Wereldbeker, van de 6de naar de 2de plaats!

1. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
2. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
3. Arnaud Jouffroy (Frankrijk; BKCP-Powerplus)
4. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
5. Vincent Baestaens (Telenet Fidea)
6. Joeri Adams (Rabobank)
7. Marek Konwa (Polen)
8. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Projob)
9. Micki Van Empel (Nederland; ZPPR)
10. Lars Van Der Haar (Nederland; AA Drinks)


22/11/2009: Derde overwinning op rij: Hamme Zogge!

Jan Denuwelaere had de kopstart vandaag, op een perfect bereidbaar parcours, in een stralende zon en met een stevige wind. Heel anders dan de sneeuwstorm vorig jaar (waarin Tom toen als zevende eindigde). Al snel probeert Tom de forsing te voeren en hij valt aan, maar iedereen volgt in zijn spoor. Het is wel duidelijk dat Tom zich goed voelt vandaag! Wat later valt de Nederlander Micki van Empel aan, weet je nog, de onverwachte winnaar in Ruddervoorde. Tom ziet het gevaar en volgt attent, als enige... Die Van Empel heeft wel wat aanmoediging nodig, maar wil dan uiteindelijk toch samen met Tom de kloof uitdiepen, ook al doet Tom duidelijk het meeste werk. Kenneth Van Compernolle, die duidelijk aan de beterhand is, zet vanuit de achtergrond nog een tegenaanval in, maar komt te laat. Tom is al gevlogen, ook weg van Micki van Empel, en snel vollen bak door om afgescheiden alleen aan de meet te komen!
Reactie van Tom: "Een lastige cross, nu alles goed berijdbaar was! Ik heb snel geprobeerd de koers in handen te nemen, maar dat lukte pas naar het einde toe. Vanaf toen ben ik natuurlijk vollen bak doorgegaaan, en heb ik gereden voor m'n klassement!"
Hiermee verstevigt Tom natuurlijk zijn leidersplaats in het klassement van de Superprestige! Hij staat al 10 punten los!
PROFICIAT TOM!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Micki Van Empel (Nederland)
3. Vincent Baestaens (Telenet Fidea)
4. Pawel Szczepaniak (Polen; Baboco-Revor)
5. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
6. Lars Van Der Haar (Nederland; AA-Drinks)
7. Joeri Adams (Rabobank)
8. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
9. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
10. Arnaud Jouffroy (Frankrijk; BKCP-Powerplus)


21/11/2009: Tweede overwinning op rij: Hasselt!

De starter van de dag was Tom's ploegmaat en Belgisch kampioen Vincent Baestaens. Hij hield het een paar rondjes vol alleen op kop op de hele snelle omloop en in een mooi zonnetje. Maar toen kwam een hele groep met favorieten aansluiten: Onzen Tom, Robert Gavenda, Mitchell Huenders, Arnaud Jouffroy, Jim Aernouts en Kenneth Van Compernolle. En deze groep bleef de rest van de cross bij elkaar, ondanks verwoede aanvalspogingen van Jouffroy, Aernouts en Van Compernolle. Tom reed weer héél slim, niks forceren maar geloven in zichzelf en wachten tot het einde... Wel spannend! Sprinten dus, en daarin was Tom duidelijk de beste! Dat moet een goed gevoel geven, en tweede winst op rij dus!
Reactie van Tom: "De cross startte ideaal, door de aanval van Baestaens. De hele koers fietste ik in de verdediging: Controleren en alles op de spurt zetten. Erg blij dat het lukte."
Hiermee klimt Tom ook sterk in het klassement van de GVA Trofee, meer nog, hij komt op de verhoopte tweede plaats! En, het werd een complete Fidea-dag, want ploegmaat Zdenek Stybar won bij de profs, en Kevin Pauwels werd daar tweede!
PROFICIAT TOM!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Robert Gavenda (Slovakijke; Telenet Fidea)
3. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
4. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
5. Vincent Baestaens (Telenet Fidea)
6. Mitchell Huenders (Nederland; AA Drinks)
7. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
8. Wietse Bosmans (BKCP-POwerplus)
9. Stef Boden (AA Drinks)
10. Arnaud Jouffroy (Frankrijk; BKCP-Powerplus)


15/11/2009: Schitterende overwinning in dé cross in Gavere, en 1ste in de stand van de Superprestige!

In dé cross van november, Gavere, startte Tom niet echt schitterend, bijna gevallen in de eerste steile afdaling, en volgend na de snel gestarte Jan Denuwelaere, Belgisch kampioen Vincent Baestaens, en Jim Aernouts. Maar daarna herpakte hij zich helemaal en stoof hij naar de kop! Een halve ronde op kop samen met de rest, en dan liet hij iedereen achter zich om ze nooit meer terug te zien! Vooral in de afdaling ging Tom als een steen naar beneden en smeerde hij in elke ronde iedereen vijf tot tien seconden aan. Vinnie Baestaens bleef nog het langste in Tom's spoor, maar moest hem uiteindelijk ook laten rijden, zeker toen Tom zelfs in de steile bergop gas kon bijgeven! Uiteindelijk met een minuut voorsprong op de tweede, Baestaens, over de streep, voor een luid scanderend publiek! Tommeke, Tommeke, Tommeke!
Korte eerste reactie van Tom na de cross: ""Na veel ereplaatsen kan ik eindelijk nog eens winnen. En dat ondanks een val in de eerste ronde: Ik was niet alleen mijn hartslagmeter, maar even ook de kluts kwijt. Maar ik herpakte me, begon aan de achtervolging en zette door eenmaal ik voorin was. Als ik wilde had ik ze nog meer achterstand gegeven, zeker bergaf. Maar ik heb toch nog wat op zekerheid gereden op het einde."
Op deze manier komt Tom meteen ruim op kop in het klassement van de Superprestige!
PROFICIAT TOM!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Vincent Baestaens (Telenet Fidea)
3. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
4. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
5. Stef Boden (AA Drinks)
6. Joeri Adams (Rabobank)
7. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
8. Marcel Meisen (Duitsland; Kuota)
9. Tijmen Eising (Nederland; Sunweb Projob)
10. Arnaud Jouffroy (Frankrijk)


11/11/2009: Schitterend 7de tussen de profs in Niel, en 1ste belofte!

Na een goede start reed Tom een schitterende cross: de hele tijd mee voorin met een selecte kopgroep (Nijs, Albert en co). Die kopgroep wordt op het einde wel uit elkaar gereden, maar Tom wint toch knap de sprint voor de zevende plaats tegen Gerben De Knegt! Daarmee is hij de eerste belofte en laat hij een heel aantal bekende profs achter zich! Op die manier toont Tom ook weer dat hij meekan met de besten, en klaar is voor de profs volgend jaar!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet)
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
3. Zdenek Stybar (Telenet Fidea)
4. Radomir Simunek (BKCP-Powerplus)
5. Bart Aernouts (Rabobank)
6. Enrico Franzoi (Liquigas)
7. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
8. Gerben De Knegt (Rabobank)
9. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus)


1/11/2009: Knap derde en brons op EK in Hoogstraten!

Na een erg slimme cross werd Tom derde in Hoogstraten en behaalde hij daarmee knap brons op het EK! Niet al te voortvarend gestart, maar altijd alert voorin rijdend, kwam hij in de derdelaatste ronde echt vooraan in de koers in een kopgroep met Gavenda, de broers Szczepaniak, de Fransman Arnaud Gouffroy, en de toch wel onbekende Italiaan Elia Silvestri. Tom kreeg dan in de tweedelaatste ronde kort na de streep een lekke band en dus een halve ronde op platten tuub, wat krachten kostte! Toch hield hij de koplopers, Gavenda en Pawel Szczepaniak in het oog. In een spannende sprint met de broer van die laatste, Kacper, werd Tom dan knap derde en daarmee ook beste Belg!
Eerste reactie Tom achteraf:"Ik ben wel blij dat ploegmaat Gavenda vandaag gewonnen heeft, maar toch, ik rijd voor België, en ik had een goed gevoel vandaag. Ik dacht tot in de voorlaatste ronde nog dat ik misschien wel kon winnen. Die lekke band waardoor ik moest wisselen heeft me de das omgedaan. En ja, dan toch nog derde, maar in een kampioenschap telt enkel winnen."

1. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
2. Pawel Szczepaniak (Polen; Baboco-Revor)
3. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
4. Kacper Szczepaniak (Polen)
5. Elia Silvestri (Italië)
6. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
7. Arnaud Jouffroy (Frankrijk)
8. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
9. Matthieu Boulo (Frankrijk)
10. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)


25/10/2009: Zesde op de Koppenberg in Oudenaerde!

Na een lastige cross werd Tom zesde in de tweede manche van de GVA Trofee. Knap gestart, en mee voorin in de eerste twee ronden, samen met ploegmaat Gavenda. Maar op de steile hellingen van de Koppenberg moest Tom altijd een beetje lossen. Technisch sterk kwam hij altijd wel terug in de afdaling, maar dat alles koste hem toch veel kracht, die hij op het einde moest bekopen.
Korte reactie van Tom achteraf, uitrijdend op de rollen:"Geen goede dag vandaag, ik voelde het vanmorgen al bij het opstaan. Maar wel knap lastig als je de anderen van je weg ziet rijden!"
Kop op, Tom! Het seizoen is nog lang! En ook de grootste kampioenen hebben wel eens een mindere dag! Op naar het EK in Hoogstraten!

1. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
2. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
3. Pawel Szczepaniak (Polen; Baboco-Revor)
4. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
5. Stef Boden (AA Drinks)
6. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
7. Kacper Szczepaniak (Polen)
8. Lubomir Petrus (BKCP-Powerplus)
9. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)
10. Thomas Vernaeckt (Sunweb Projob)


15/10/2009: Vijfde en eerste belofte in Kermiscross Ardooie!

Tom werd knap vijfde in zijn tweede cross dit seizoen tussen de profs! En daarmee weeral eerste belofte, voor Petrus en Aernouts en al de rest! Tom reed lange tijd in duo met z'n ploegmakker en prof Zdenek Stybar, kon zo mee voorin blijven en knap eindigen! Aan Albert viel weer niet te tornen vandaag, hij wint hier ook al voor de derde achtereenvolgende keer.
Op naar de Koppenbergcross in Oudenaerde!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
2. Zdenek Stybar (Telenet Fidea)
3. Sven Vanthourenhout (Sunweb Projob)
4. Klaas Vantornout (Sunweb Projob)
5. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
6. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus)
7. Jan Soetens (Revor)
8. Erwin Vervecken (Baboco-Revor)
9. Lubomir Petrus (BKCP-Powerplus)
10. Ben Berden (Revor)


11/10/2009: Tweede in de opener van de Superprestige: Ruddervoorde!

Op het technische en grotendeels droge parcours van Ruddervoorde werd Tom vandaag tweede! Verslag Tom: "Vandaag had ik echt een goed gevoel, maar door al het geduw en trekwerk in de beginfase in een valpartij, en twee vogels (van Empel en Aernouts) waren gaan vliegen, waarvan we er eentje nooit meer hebben teruggezien (van Empel). We zijn er niet meer bijgeraakt omdat de meeste in onze groep koersten voor de tweede plaats. Toen ik zag dat de overwinning weg was, heb ik dan ook maar alles op de spurt gezet. Jammer want er zat naar mijn mening meer in!"
Reactie van Tom achteraf, een beetje ontgoocheld toch: "Nu ja. Toch over het resultaat, want over de conditie heb ik absoluut geen klagen. Maar in de aanvangsfase kwam ik ten val en viel terug naar de 25ste plaats. Het kostte mij een pak krachten om opnieuw voorin aan te sluiten. Bij de achtervolgers merkte ik uiteindelijk weinig intiatief om Van Empel terug te pakken. Ik trok zelf af en toe de boel op gang, maar in mijn eentje kon ik de kloof uiteraard ook niet dichten. Alleen van Denuwelaere en Aernouts kreeg ik af en toe wat steun. De AA Drinkjongens Boden en Huenders konden blijkbaar niet beter... Het belangrijkste voor mij is echter dat ik goed gerecupereerd ben van de cross op de Citadel."
Van Petrus (13de) of Gavenda (7de) geen spoor in de Top-5, dus is Tom de (morele) winnaar van het weekend! Proficiat!

1. Micki Van Empel (Nederland)
2. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
3. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
4. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
5. Stef Boden (AA Drinks)
6. Mitchell Huenders (Nederland; AA Drinks)
7. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
8. Sven Beelen (Sunweb Projob)
9. Sascha Weber (Duitsland)
10. Twan Van Den Brand (Nederland; Sunweb Projob)


10/10/2009: Derde op de Citadel van Namen!

Eerste cross op de citadel in Namen, en eerste échte cross van het seizoen! Na een snelle start van Vinnie (Vincent Bastaens), Jan (Denuwalaere) Tom, Jim (Aernouts) en Stef (Boden) onstond er wat later een stevige kopgroep met ook Robert Gavenda en Lubomir Petrus. Al de rest had dan al verloren. En, die sterke Tsjech, Petrus ging er op het einde alleen vandoor en won! Die gaat duidelijk voor het klassement in de GVA!
Tom was weeral beste Belg, 20 seconden na Petrus. Reactie van Tom:"In de beginfase was ik iets te gretig. Ik wilde mijn stempel drukken op het wedstrijdverloop, waardoor ik iets te veel op kop ging rijden. Dat voelde ik in de finale, waarin ik net dat beetje tekort kwam. Maar toch nog derde, en dat na een weekje sukkelen met een verkoudheid".

1. Lubomir Petrus (Tsjechië; BKCP-Powerplus)
2. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea)
3. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
4. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
5. Stef Boden (AA Drinks)
6. Jiri Polnicky (Tsjechië; Sunweb Projob)
7. Marcel Meisen (Duitsland)
8. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
9. Vincent Bastaens (Telenet Fidea)
10. Pawel Szczepaniak (Polen; Baboco-Revor)


04/10/2009: Zesde in Wereldbekercross in Treviso!

Eerste internationale afspraak van het seizoen: Een gesloten wedstrijd tot halverwege. De deksele Italiaan Cominelli was wel op de loop gegaan, maar werd door een heleboel renners weer bijgehaald voor halfkoers. Onder een zengende hitte dan met veertien renners de finale in, en dan is het altijd een dubbeltje op z'n kant. Landgenoten Jim Aernouts (knap gestart), Jan Denuwelaere en Vincent Baestaens werden uitgeschakeld door de hete zon, en dus bleef Tom alleen over als Belgische kanshebber voor het podium. Toen Gavenda en Petrus echter twee ronden voor het einde demareerden, moest Tom passen. Gavenda won dan in de sprint voor Petrus. In de sprint met Tom's groepje, voor de derde plaats, was Cominelli de vinnigste. Moe werd Tom dan zesde, wel eerste Belg.
Natuurlijk was Tom teleurgesteld: "In de slotronde zat ik met een steentje in het klikpedaal opgescheept. Logischerwijze verloor ik daardoor mijn stuurvastheid en verloor ik het contact met het groepje dat voor de derde plaats streed. Over de conditie en het wedstrijdverloop ben ik wel tevreden, niet over het resultaat. Er zat meer in. Dat mijn Telenet-Fideaploegmakker wint? Geen verrassing voor mij. Robert is een sterke kerel. Ik weet wat hij kan."

1. Robert Gavenda (Slovakije; Telenet Fidea) in 46:54
2. Lubomir Petrus (Tsjechië; BKCP-Powerplus) + 00:01
3. Cristian Cominelle (Italië) + 00:12
4. Arnaud Grand (Zwitserland) + 00:15
5. Arnaud Jouffroy (Frankrijk) + 00:16
6. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)+ 00:20
7. Jiri Polnicky (Tsjechië) + 00:20
8. Micki Van Empel (Nederland) +00:26
9. Pawel Szczepaniak (Polen) + 00:31
10. Matthieu Boulo (Frankrijk) + 00:34


26/09/2009: Zevende tussen Profs in Houtlandcross in Eernegem!

Eerste echte test met de profs dit seizoen, en na een sterke en heel technische wedstrijd knap 7de, een prof waardig! Samen met ploeggenoot Vincent Bastaens een perfecte tandem, tot het einde, waarin Tom in de sprint net de duimen moes leggen voor Vincent. Zij waren de twee beste beloften in de wedstrijd!
Verslag van Tom zelf: "Ik stond voor de start op de tweede rij. De eerste meters dat ik vertrok was ik vrij goed mee maar toen schoot ik uit mijn linkerpedaal en dus weg goede start. Eerste bocht rond de vijftiende plaats maar vrij snel kunnen opschuiven. Kevin Pauwels en Sven Vanthournout kwamen mij de tweede ronde voorbij, die reden terug naar de kopgroep. Dus ik dacht, dit is de ideale trein en maken dat ik mee ben. Maar toen op een technisch stuk mijn ketting eraf vloog, verloor ik het wiel. Vijf seconden dichtrijden op die mannen lukt nog niet voor mij, dus ik was de groep kwijt. Vanaf dan heb ik heel de wedstrijd met Vincent Bastaens gereden. De vogels waren toch gaan vliegen, dus hebben we op tempo naar de finish gereden. Hij heeft me dan uiteindelijk nog geklopt in de sprint. Het was een hele snelle wedstrijd dus een goede training voor volgende week in Treviso. Dan begint het echte werk!"

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
2. Sven Vanthourenhout (Sunweb Projob)
3. Sven Nys (Landbouwkrediet-Colnago)
4. Kevin Pauwels (Telenet Fidea)
5. Klaas Vantornout (Sunweb Projob)
6. Vincent Bastaens (Telenet Fidea)
7. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
8. Jan Soetens (Revor Cycling)
9. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
10. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob)


20/09/2009: Eerste in Grote Prijs Neerpelt!

Eerste cross van het seizoen, en meteen prijs! Tom wint de Grote Prijs Neerpelt bij de beloften! Na een sterke start, kwam Lubomir Petrus (Tsjech; BKCP-Powerplus) nog aansluiten, maar in de finale reed Tom iedereen in de vernieling! Vooral technisch toonde Tom weer zijn talent!
Verslag van Tom zelf: "Ik had me nog zo voorgenomen om het rustig aan te doen en de kat uit de boom te kijken, maar ik draaide als tweede het veld in achter een Pool, en die viel direct een beetje stil in het veld. Door het smalle parcours was dit een uitgelezen kans om een paar gratis meters te krijgen, want als ik doortrok wist ik toch dat die gelijk een gaatje zou moeten laten en de rest wat op zou houden. Ik had dus bij de eerste doortocht 50 meter maar er kwam een ploegmaat aan dus ik heb wat ingehouden om samen weg te rijden maar de samenwerking was niet goed genoeg om vooruit te blijven en Petrus, Aernouts en Huenders kwamen terug. Ik wist dat Jim en Petrus de twee grootste concurenten zouden zijn dus moest ik een beetje voorzichtig zijn. Half koers heb ik een tweede demmarage geplaatst en kreeg ik Petrus mee, de voorlaatste ronde heb ik het verschil kunnen maken op techniek. Mijn techniek kon ik hier goed uitspelen op het mooie parcours, het was nodig ook want Petrus was heel sterk op de rechte stukken! Hij wordt een zware concurent voor de hele winter, maar dat is niet de enige natuurlijk..."
Reactie Tom achteraf, breed lachend: "De omschakeling van de mountainbike naar de veldritfiets valt best mee. Echt super was het nog niet, heel diep gaan lukt nog niet, een hoog tempo aanhouden dat wel. Vier op vier hier in Neerpelt, leuk, toch? Of de trend gezet is voor de komende winter? Goh, laat het ons hopen. Maar met onder meer Jim Aernouts en Lubomir Petrus, om maar deze te noemen, zal er straks tegenstand genoeg zijn. Die Petrus werd deze zomer trouwens 2de in het eindklassement van de Tour d'Alsace. Veelbetekenend."
Proficiat Tom!

1. TOM MEEUSEN
2. Lubomir Petrus (Tsjechië; BKCP-Powerplus)
3. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
4. Mitchell Huenders (Nederland; AA Drinks)
5. Kevin Cant (AVB)
6. Jan Denuwelaere (Rendementhypo)
7. Micki Van Empel (Nederland)
8. Pawel Szczepaniak (Polen)
9. Sven Beelen (Sunweb Projob)
10. Wietse Bosmans (Isorex)


6/9/2009: Tom 13de op Wereldkampioenschap Mountainbike 2009 Beloften in Canberra, Australië!

In Canberra (Australië) is Tom 13de geworden op het WK mountainbike. Hij finishte op 8 minuten van wereldkampioen Burry Stander. "Ik voelde me niet echt top, een plek bij de eerste 10 zat er wel in denk ik, maar misschien heb ik wel een beetje te veel getraind in de afgelopen weken om hier echt goed te zijn. Dat is weer een les voor mij.", was de reactie van Tom achteraf. Onze Belgische kampioen MTB was wel eerste Belg.
De andere Belgische beloften ging het minder goed af: Tim Wijnants (51ste op 1 ronde) viel in de start en kwam dat niet meer te boven. Met een gebarsten helm en een verschoven bekken (!) heeft hij toch tot het einde doorgereden. Dries Govaerts werd na de eerste rond plots onwel en ging zelfs even van z'n stokje (zonder erg, bleek achteraf), mogelijk nog een gevolg van de lange ziekte die hij achter de rug heeft. Sebastien Carabin (28ste op 10 minuten) kende een matige start maar reed sterk in de laatste ronden en finishte zo binnen de verwachtingen. Kortom, allemaal weer een les en ervaring rijker! Welkom terug thuis boys!
Meer info over het WK op hun site
.

1. Burry STANDER (Zuid-Afrika) in 1:47:26
2. Alexis VUILLERMOZ(Frankrijk) + 1:21
3. Thomas LITSCHER (Zwitserland) +2:46
4. Peter SAGAN (Slovakije) +4:15
5. Marek KONWA (Polen) +4:45
6. Guillaume VINIT (Frankrijk) +4:59
7. Mattias WENGELIN (Zweden) +5:14
8. Fabian GIGER (Zwitserland) +5:32
9. Lukas KAUFMANN (Zwitserland) +5:57
10. Catriel Andres SOTO (Argentinië) +6:31
...
13. Tom MEEUSEN +8:11
28. Sebastien CARABIN +10:30
52. Tim WIJNANTS -1 ronde

1/9/2009: XC Team Rally 1/9/2009: België tiende!

België is op de openingsdag van het WK mountainbike in het Australische Canberra 10de geworden op de aflossing, op 19 deelnemende landen. Bij de aflossing bestaan de teams uit vier deelnemers: 3 mannen (1 elite, 1 belofte en 1 junior) en 1 vrouw. De startorde van de vier mag door elk land apart bepaald worden.
De Zwitsers waren het sterkste in het begin van de wedstrijd, na twee ronden kwamen de Fransen sterk opzetten, voor Italië en Canada. Daarna nam Italië over om de leiding niet meer af te staan. Het goud ging naar Italië, voor uiteindelijk nog Canada en Frankrijk.
Na een slechte start pas als voorlaatste team het veld in, nam eliterenner Sven Nys voor België de eerste aflossing voor zijn rekening, en hij legde zijn ronde toch nog als 7de snelste af. Na belofte Tom Meeusen en junior Ruben Scheire was België al opgeschoven naar de 4de plaats, dicht bij de medailles! Sanne Cant nam echter de laatste aflossing voor haar rekening, terwijl veel andere landen een man inzetten als laatste. Daardoor zakten de Belgen nog naar plaats 10. Pech gehad Sanne?

1. Italië (Marco Aurelio Fontana/Gerhard Kerschbaumer/Eva Lechner/Cristian Cominelli) 1:14:02
2. Canada (Raphael Gagne/Geoff Kabush/Evan Guthrie/Catharine Pendrel) op 0:06
3. Frankrijk (Alexis Vuillermoz/Cédric Ravanel/Hugo Drechou/Cécile Rode Ravanel) op 0:08
4. Zweden (Emil Lindgren/Tobias Ludvigsson/Alexandra Engen/Matthias Wengelin) op 0:54
5. Zwitserland (Florian Vogel/Matthias Stirnemann/Nathalie Schneitter/Fabian Giger) op 1:00
6. Nederland (Irjan Luttenberg/Michiel Van Der Heijden/Laura Turpijn/Jelmer Pietersma) op 3:00
7. Duitsland (Moritz Milatz/Martin Gluth/Markus Bauer/Sabine Spitz) op 3:04
8. Tsjechië (Jaroslav Kulhavy/Jan Nesvadba/Pavla Havlikova/Lukas Sablik) 3:24
9. Groot Brittanië (Liam Killeen/Kenta Gallagher/Annie Last/David Fletcher) op 3:25
10. België (Sven Nys/Tom Meeusen/Ruben Scheire/Sanne Cant) op 3:29


19/7/2009: Belgisch Kampioenschap Mountainbike 2009 in Malmedy

4de in de wedstrijd samen met de Elite (na Roel Paulissen, Sven Nijs, en Bjorn Brems), 1ste belofte en Belgisch Kampioen!!! Na een indrukwekkende wedstrijd, waarin Tom alle andere eliterrenners en alle beloften achter zich hield!
De beloften startten in Malmedy 5 minuten later dan de elites en dus moest hij heel wat (elite)-renners voorbijsteken. De beloften bleven allemaal achter hem, zijn eerste belager kreeg meer dan 6 minuten aan de koersbroek!
Coach De Bie was ook erg onder de indruk: "Tom vertrekt 5 minuten later dan de rest en rijdt toch nog als 4de over de streep. Mocht hij gestart zijn met de elites, zag ik hem misschien wel op het podium bij de elites eindigen. Hij pakt hier op een bijzonder zwaar parcours op een schitterende manier de driekleur en versiert hiermee ook een WK-ticket naar Australië."
Tom was heel content na zijn vierde titel in het mountainbike: "Het was een heel zware koers, maar ik merkte toch al snel dat ik ze in handen had. Eerder haalde ik al de driekleur bij de nieuwelingen en twee keer juniores, maar deze doet me echt veel deugd. Vooral ook omdat ik nu naar het WK mag en kan. Tijdens de ploegstage in Sankt-Moritz zal ik me daar 100% op voorbereiden. Morgen vertrek ik wel met mijn vriendin Nina voor een weekje naar Turkije. De voorbije weken waren toch bijzonder zwaar met al die BK's en EK's."
Klik op de foto voor een reactie van Tom na de wedstrijd.

Elites
1. Roel Paulissen (2:01:36)
2. Sven Nys (2:07:15)
3. Bjorn Brems (2:08:49)
4. Filip Meirhaeghe (2:12:29)

Beloften
1.TOM MEEUSEN (2:11:06)

2.Pascal Hossay (2:17:07)
3.Tim Wynants (2:18:52)


11/7/2009: Europees Kampioenschap Mountainbike 2009 in Zoetermeer

Tom reed sterk mee in deze spannende wedstrijd! Hij was de beste Belg in dit EK voor mannen onder de 23! In de eindstand 10de na een reeks Zwitsers. De eerste thuisrijdende Nederlander was pas 20ste!

1. Fabian Giger (SUI; 1:45:35)
2. Thomas Litscher (SUI; 1:46:07)
3. Lukas Kaufmann (SUI; 1:47:38)
4. Guillaume Vinit (FRA; 1:48:38)
5. Marek Konwa (POL; 1:48:42)
6. Mathias Flückiger (SUI; 1:48:53)
7. Cristian Cominelli (ITA; 1:49:34)
8. Piotr Brzoska (POL; 1:49:41)
9. Martin Fanger (SUI; 1:49:41)
10. Tom Meeusen (BEL; 1:49:47)


10/5/2009: Benelux Kampioenschap Mountainbike 2009 in Averbode

21ste algemeen, 3de belofte, 1ste Belg, na een knappe wedstrijd!

1. Irjan Luttenberg (NL; 1:50:21)
2. Niels Wubben (NL; op 1'35)
3. Tom Meeusen (op 2'59)
4. Sebastien Carabin (op 4'10)
5. Rob Vangenechten (op 6'16)