Overzicht Seizoen 2010-11
Tom's eerste jaar tussen de grote jongens! Als neo-prof verdedigt hij de kleuren van de Telenet-Fidea ploeg, gelukkig in de luwte van kopmannen Zdenek Stybar en Kevin Pauwels! Geen druk, maar wel ambitieus: Tom wil een constant seizoen rijden, en af en toe pieken. En dat lukt! Met 10 Top-5 plaatsen in 33 crossen is dit seizoen zeker geslaagd!
Uitschieters zijn ongetwijfeld zijn 4 overwinningen: Al vroeg in het seizoen in De Nacht van Woerden, dan in november zijn eerste overwinning in de Superprestige op het ijs van Gieten, gevolgd in December door zijn eerste overwinning in de Wereldbeker in de sneeuw in Kalmthout, en tot slot nog de mooie wedstrijd in Huijbergen! Niet veel neo-profs slagen erin om vier wedstrijden te winnen!
Vul aan met nog twee keer knap op het podium, in de hagel in Ronse en in de crossklassieker in Tervuren, en Tom heeft zich duidelijk in de kijker gereden!
Op het BK in Antwerpen kent Tom een off-day, maar op het WK in Sankt-Wendel staat hij er, en finisht hij knap 10de!
In de klassementen finisht Tom knap 8ste in de GVA en 7de in de Superprestige (zie hieronder)! In de Wereldbeker haalt Tom de Top-10 nog niet, doordat bondscoach De Bie hem nog niet altijd selecteert. In de UCI-ranking maakt Tom een ongelofelijke sprong, van de 81ste plaats in September naar de 13de plaats op het einde van het seizoen!
Tom staat er als prof!


WERELDBEKER finaal GVA TROFEE finaal SUPERPRESTIGE finaal
1(1). Niels Albert 570 1(1). Sven Nys 169 1(1). Sven Nys 107
2(2). Kevin Pauwels 499 2(3). Zdenek Stybar (TSJ) 163 2(2). Kevin Pauwels 92
3(3). Sven Nys 484 3(2). Kevin Pauwels 160 3(4). Zdenek Stybar (TSJ) 85
4(4). Bart Aernouts 392 4(4). Niels Albert 141 4(3). Niels Albert 84
5(5). Francis Mourey (FRA) 369 5(5). Bart Wellens 129 5(5). Bart Wellens 77
6(6). Klaas Vantornout 357 6(6). Klaas Vantornout 121 6(7). Klaas Vantornout 62
7(7). Gerben de Knegt (NED) 341 7(8). Bart Aernouts 90 7(8). TOM MEEUSEN 56
8(9). Philipp Walsleben (DUI) 330 8(7). TOM MEEUSEN 86 8(6). Bart Aernouts 53
9(10). Dieter Vanthourenhout 299 9(9). Rob Peeters 81 9(9). Gerben de Knegt (NED) 42
10(8). Bart Wellens 294 10(12). Gerben de Knegt (NED) 66 10(11). Sven Vanthourenhout 41

23/2: Tom mooi 8ste op Cyclocross Masters in Hasselt!

Avondcross in Hasselt, maar dan wel binnen in de Ethias arena, voor de Cyclocross Masters 2011! Alleen de beste crossers mogen daar starten, en daarbij onzen Tom!
Met eerst een tijdrit op het spektakelrijke parcours in de arena, een aflossingswedstrijd met gemengde teams, en een mooie slotcross was het een toffe avond voor het publiek, én voor de crossers. Wereldkampioen Zdenek Stybar won mooi de tijdrit waarin onzen Tom 10de werd op 5 seconden. Man van het seizoen Sven Nys was oppermachtig in de aflossing samen met Rob Peeters en Joyce Vanderbeken. Onzen Tom zat in een team met de Franse beloftenkampioen Matthieu Boulo en met Sanne Van Paassen, en zij werden 8ste in die aflossing. De afscheidnemende Jan Verstraeten, de Jakke, mocht even in de aanval rijden in de afsluitende cross over een klein half uur, maar die werd uiteindelijk wel gewonnen door Zdenek Stybar, die iets sneller sprintte dan Sven Nys. Niels Albert werd in die cross derde, en onzen Tom mooie achtste!

1. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), in 29'42"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 1"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus, op 3"
4. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 9"
5. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 11"
6. Bart Aernouts (Rabobank), op 11"
7. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 14"
8. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 16"
9. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 17"
10. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 18"


20/2: Tom ondanks ziekte heel mooi 10de in Sluitingsprijs in Oostmalle!

Na een hele week ziek in bed, en alleen zaterdag kort even op de fiets, hakte Tom de knoop door om toch in Oostmalle te starten! In de eerste plaats voor de supporters, die talrijk op deze Sluitingprijs waren, maar ook omdat Oostmalle een hele mooie technische omloop is, echt iets voor Tom, en natuurlijk voor het klassement in de GVA!
Zand, bos en beton rond en op het vliegplein van Oostmalle! Sfeer vanaf de start van de dag, echt iedereen die wat met cross heeft is hier vandaag! Een parcours met vele bochtjes tussen de bomen, en ploeteren door het mulle zand. Echt iets voor een technische crosser zoals onzen Tom, maar ja, door die ziekte afgelopen week zal het vooral verdedigen zijn...
Tom start goed, en gaat met de eersten het bos in, mee jagend achter de Nederlander Thijs van Amerongen die als een raket gestart is. Voor wie is die aan het rijden? Tegen het eind van de eerste ronde komt Tom als 13de door, het gaat echt supersnel!
Al in de tweede ronde vormt zich vooraan een kopgroep van 10 crossers (alle namen hieronder), waarbij onzen Tom! Knap dat hij na die keelontsteking hier zijn wagon bij de kopgroep kan aanhangen! Nys gaat in die tweede ronde resoluut naar de kop, en graait zo twee punten van de tussensprint mee, waarin Zdenek de drie pakt en Bart Aernouts het derde puntje. Dat wordt moeilijk voor Kevin Pauwels vandaag, die in de tussenstand startte met twee punten achterstand op Nys!
Die groep van tien blijft een ronde samen, met Nys die zijn blik voortdurend op Kevin Pauwels houdt! Daardoor kon Niels Albert vooraan wegrijden en die maakte al snel een groot gat! Die vogel is gevlogen! Achter Niels een verbeten strijd tussen de Telenet-Fidea crossers, allemaal voor Kevin, en Sven Nys! Maar Sven Nys geeft geen krimp! Daardoor blijft de hele bende samen, ook onzen Tom blijft bij de groep, snijdend door het zand, en balancerend tussen de bomen.
Het wordt een sprint om de 2de plek, waarin wereldkampioen Zdenek Stybar zich de snelste toont, voor Bart Aernouts en Sven Nys. Die stelt zo zijn eerste plaats in de ranking veilig, en pakt daarmee al zijn achtste zege in de GVA Trofee! Proficiat Sven! En Kevin Pauwels? Die werd door materiaalpech op het einde van de laatste ronde alle kans ontnomen, hij eindigt vandaag 9de, en moet in de ranking van de GVA zelfs nog Zdenek Stybar laten voorgaan op de tweede plaats. Balen man!
Tom zette wel nog effe aan, maar sprintte uiteindelijk niet meer mee, niet nodig om nog extra krachten te verspillen. Hij wordt 10de en eindigt in zijn eerste profjaar héél knap 8ste in de eindrangschikking van de GVA Trofee!
Proficiat Tom! En dank je wel voor dit héle mooie seizoen!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 57'27"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 27"
3. Bart Aernouts (Rabobank), op 28"
4. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 29"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 31"
6. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 34"
7. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 35"
8. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 36"
9. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 37"
10. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 40"


13/2: Tom heel mooie 4de in de Kleicross in Lebbeke!

Afspraak in het Waasland vandaag voor de Kleicross in Lebbeke. Een zompig parcours in de weide, vlak als een biljart, maar met veel slijk en vette klei, zwaar dus! Tom start er prima, en gaat bij de eersten het veld in. Minder goed gestart was Sven Nys, maar...
die gaat komt in het begin van de tweede ronde al terug vooraan aansluiten, en hij gaat er meteen hard tegenaan! Sven fietst al snel een voorsprong van 20 seconden bij elkaar, en maakt er vanaf dan een ouderwetse Nys-onemanshow van: steeds grotere voorsprong, en zonder omkijken naar de zege!
Tom rijdt knap mee in de achtervolgende groep, met Niels Albert en Jim Aernouts. Iets na halverwege koers komt bij hen ook Sven Vanthourenhout aansluiten.
Even later valt Jim Aernouts weg vooraan door een lekke band, maar onzen Tom houdt stand in het wiel van Albert en een vandaag sterk voor de dag komende Sven Vanthourenhout. Tom weert zich als een duivel en gaat hels door de modder, en lijkt de sterkste in de groep, wordt hij tweede vandaag?
In de laatste ronde slaagt die dekselse Vanthourenhout nog een klein gaatje, en wordt zo tweede op ruime achterstand van zijn vriend Sven Nys. Albert wint de spurt voor de derde plaats, en Tom wordt knap, maar wel een beetje ontgoocheld, vierde! De tijdsverschillen in deze zware cross tonen wel de klasse van Tom's prestatie!
Proficiat Tom!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u01'13"
2. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor), op 1'34"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'49"
4. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 1'58"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 2'57"
6. Jim Aernouts (Sunweb Revor), op 3'32"
7. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 3'51"
8. Kenneth Van Compernolle (Style & Concept), op 3'59"
9. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 5'04"
10. Vincent Baestaens (KDL Trans), op 7'05"


12/2: Tom schitterend 4de in Noordzeecross in Middelkerke!

Hier uw verslaggever vanuit De Haan aan zee, op een boogscheut van Middelkerke! Noordzeecross, oudste cross van het land en laatste cross in de Superprestige 2010-11. Vooral strijd voor de tweede plaats, want Sven Nys pakte vorige week in Hoogstraten al de eindzege! Voor Tom zit er ook nog wat in, want hij kan nog stijgen naar plaats 7 in de rangschikking!
Mooi parcours, heel technisch, droog, maar door de vele bochten toch niet echt supersnel. Echt iets voor onzen Tom!
Hij start mooi, achter de rug van Nys en Stybar en duikt als 7de het veld in. Stybar heeft de kopstart en trekt meteen goed door. Pauwels en een verrassende Sven Vanthourenhout springen mee, en maken het mooie weer in de eerste ronde! Tom mooi in de achtervolging met Nys, Albert en co.
In de tweede ronde komt het vooraan terug samen en Tom schuift goed mee in de kopgroep! Even laat hij zich wegduwen en komt daardoor helemaal achteraan in de kopgroep van acht. Spannend man! Aan de kop wisselen de toppers elkaar af, Kevin en Stybar. Op naar half cross en dan...
gaat Klaas Vantornout! Meteen vol gas, en Klaas is weg! Tom zit bij de eerste achtervolgers en gaat prima mee met Nys, Albert en Stybar! Een mooie achtervolgende groep! Klaas Vantornout blijft geven en maakt een groot gat! Zien we die nog terug?
Achter Klaas blijft het spannend, eerst probeert Nys het gat dicht te rijden, maar zonder succes. Dan komt Kevin sterk opzetten, en die rijdt de anderen los! Kevin gaat voor plaats twee!
Laatste rondes, en zoals we hem kennen geeft onzen Tom er nog een stevige lap op! Net zoals heel de cross springt hij weer als een hinde over de balkjes en gaat hij als een speer door de zandbak! Niels Albert blokeert daar volledig en wordt verslagen voor plaats drie in de eindrangschikking!
Klaas geeft niet meer af, en wint op een mooie manier de laatste Superprestige van het jaar! Kevin wordt knap tweede, en meteen ook tweede in de eindrangschikking van de Superprestige. Wellens is nog sterk komen opzetten, wordt derde en verzekert zich zo van plaats vijf in de rangschikking. En onzen Tom? Die rijdt nog knap weg van Stybar en wordt knap vierde vandaag! Geen Bart Aernouts te zien, en zo wordt Tom schitterend 7de in de Superprestige en dat in zijn eerste profjaar!
Proficiat Tom!

Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes!

1. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), in 1u02'31"
2. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 13"
3. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 21"
4. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 39"
5. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 47"
6. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 59"
7. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'22"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'33"
9. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor), op 1'41"
10. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 2'16"


6/2: Tom mooi 11de in het slijk van de Blauwbossen in Hoogstraten!

Na het snellopende parcours gisteren in Lille, kregen de crossers vandaag een heel andere cross voorgeschoteld! Welkom in het slijk van de Blauwbossen in Hoogstraten, ofwel Minderhout voor de locals! Zand of weiland op sommige stroken, modder met diep uitgesneden sporen op andere delen van het parcours! Erg verraderlijk, zo zou al snel blijken!
Tom is naar goede gewoonte weer heel goed gestart, en zit na de eerste schermutselingen in de eerste ronde, meer voorin met de andere toppers. Een mooie kopgroep van zes toppers heeft zich dan al afgescheiden van de rest: Onzen Tom, Sven Nys, Kevin Pauwels, Zdenek Stybar, Niels Albert, en Bart Wellens. Veel aandacht voor Sven Nys in die kopgroep, want hij kan hier vandaag mits een zege zijn 10de eindoverwinning in de Superprestige pakken!
Dan begint echter de slachtpartij van Hoogstraten! Eén na één vallen de crossers in de modder, meestal door slippers in en door de diepe sporen in het slijk! Het begint met Bart Wellens en daarna volgen àlle anderen, ook onzen Tom. Eén man blijft echter recht en komt niet in contact met het slijk der aarde (nu toch nog niet), Sven Nys! Als een volleerd acrobaat laveert hij door de blubber en rijdt zo weg van de rest! Die zien ze niet meer terug!
Tom wordt door zijn valpartij serieus teruggeslagen, en verzeilt in een groepje met Jonathan Page en Gerben de Knegt, ergens rond de 10de plaats. Veel meer zal er vandaag voor onzen Tom niet inzitten, de keelontsteking van afgelopen week, inclusief antibiotica, eist duidelijk zijn tol. Vooraan gaat het ondertussen erg snel om de tweede plaats, met vooral een strijd tussen Niels Albert en Kevin Pauwels.
Ondertussen rijdt Sven Nys aan de kop zijn eigen cross, en iets over de helft van de cross weet hij zich zo goed als zegezeker! Genietend van het talrijk opgekomen publiek in de Parel der Noorderkempen, fietst Sven Nys naar een historische en waarschijnlijk ongeëvenaarde prestatie: Een tiende eindzege in de Superprestige! Proficiat Sven!!!
Na Sven Nys wint Niels Albert de strijd om de tweede plaats. Hij nadert dicht op Kevin Pauwels in de tussenstand van de Superprestige! Tom bolt wat later achter de Knegt en Page als 11de over de meet. Geen nodeloze krachten meer verspeeld, die twee zijn toch geen bedreiging in het klassement. Tom komt daarmee op de 8ste plek in de rangschikking. Met nog één wedstrijd volgende week zaterdag in Middelkerke, blijft het buiten de eerste plaats nog spannend in de Superprestige!

Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u00'29"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 34"
3. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 1'06"
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'17"
5. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor), op 1'29"
6. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 1'38"
7. Kenneth Van Compernolle (Style & Concept), op 1'42"
8. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 2'05"
9. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 2'26"
10. Jonathan Page (USA; Planet Bike), op 2'34"


5/2: Tom heel knap 7de in de GVA Krawatencross in Lille!

Eerste afspraak na het WK voor onzen Tom, na een week in het ziekbed en veel rusten, in het zand van Lille! Lastige cross door de felle wind, maar wel op een heel snel parcours!
Tom start schitterend achter een weer op hol geslagen Stybar! Ook Sven Nys kan zijn wagentje aanpikken, en met z'n drieën, ja , je leest het goed, Nys, Stybar en onzen Tom, maken ze het mooie weer in de eerste twee rondes!
Daarna komen uit de achtergrond Bart Wellens en Niels Albert aansluiten! Alle toppers vooraan dus! Albert trekt meteen door, en daardoor gaat het iets te snel voor onzen Tom. Heel slim laat hij zich daarom uitzakken tot het volgende groepje, bij Vantornout en de Vanthourenhouts van deze wereld. In dat groepje komt even later ook nog Rob Peeters aansluiten.
Vooraan ondertussen een tactisch steekspel, met vooral Stybar die een paar keer sterk demarreert! Maar Nys, Wellens, Albert en Pauwels lossen niet! Dat wordt dus een echte prestigespurt, en wat een spannende spurt! Stybar is héél sterk en gaat voor winst, maar wordt op de streep nog geklopt door sprintbom Kevin Pauwels! Proficiat Kevin, een prachtige overwinning!
Tom wordt achter Vantornout knap 7de en wordt daardoor ook heel mooi 7de in de ranking van de GVA-Trofee, en dat met rugnummer 7! Met nog één GVA cross te gaan (Oostmalle op 20/2) ziet dat er goed uit!

Klik hier voor een videoverslag van de laatste ronde, en besterf het bij de sprint!

1. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), in 58'47"
2. Zdenek Stybar (Telenet Fidea), zt
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), zt
4. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 2"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 2"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'26"
7. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 1'31"
8. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor), op 1'36"
9. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'44"
10. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 2'20"


30/1: Tom rijdt schitterend WK en wordt knap 10de!

Eerste WK bij de elite voor Tom! Een knappe prestatie dat hij bij de selectie is in zijn eerste profjaar! Afspraak in het Duitse Sankt-Wendel, net over de grens. Een lastig parcours, met steile afdalingen, een lange trap, veel vals plat, en gevaarlijk gladde stukken! Heel de week gevrozen, dus harde ondergrond, met een laagje modder daarop! Hier zal de beste winnen!
Voor de start de nodige zenuwen natuurlijk, niet bij onzen Tom of bij Sven Nys, maar vooral bij Niels Albert en Bart Wellens!
Tom mag op de 2de rij starten, maar staat perfect achter Stybar en Nys! Tom duikt als 7de het veld in, achter een sterke gestarte Stybar, die op de voet gevolgd wordt door Sven Nys. De andere Belgen zijn ook behoorlijk goed weg, met Niels Albert als 10de en laatste Belg het veld in.
De balkjes zijn daar, en Tom en Sven springen er gezwind over! Tom meteen naar de 4de plek! Even later verdappert onzen Tom, en hij neemt de kop van de wedstrijd! Samen met Stybar maakt Tom de eerste schifting! Nog een goeie 20 crossers doen mee voor de prijzen, en we zijn nog altijd in de eerste ronde!
Stybar oogt heel sterk, en doet in de tweede ronde veel kop. Tom volgt knap! Hij springt weer over de balkjes en maakt heel effe een gaatje! Niet overhaasten, en dus effe inhouden voor de anderen, waardoor Nys aansluit en even doortrekt! Ondertussen is Niels Albert, mede door een lekke band, al ver teruggeslagen (op meer dan 45"), die zien we niet meer terug.
Derde ronde, waarin Zdenek Stybar in de eerste helft heel rustig blijft in de kopgroep van 10 crossers, waarbij onzen Tom! Het tempo ligt hoog en Pauwels probeert even aan de kop te sleuren, maar Stybar countert sterk! Nys springt op het wiel van Stiby en de jonge thuisrijder Philipp Walsleben kan ook zijn wagentje aanknopen! Tom wordt wat teruggeslagen, na zijn snelle start, en hangt op de 9de plek bij Wellens en Chainel.
Vierde ronde en de koers valt in een beslissende plooi! Nys, Stybar en Walsleben doen de kop. Sven Nys rijdt heel soepel, maar Stybar doet wel het meeste kop. Achter hen volgen Pauwels, Klaas Vantornout en de Italiaan Fontana. Tom volgt op 15" met de Fransman Chainel! Achter Tom volgt nog Bart Wellens, maar daarna is er een grote leegte! Wordt dat een Top 10 voor onzen Tom?
De volgende twee rondes blijft alles redelijk stabiel. Walsleben wordt wel gelost vooraan, en zo komen Nys en Stybar alleen aan de kop tegen het einde van de vijfde ronde. Nys en Stybar diepen hun voorsprong uit in de zesde ronde, zodat de eerste achtervolgers (Vantornout, Pauwels, Walsleben en Fontana) dan al rijden voor brons.
In de zevende ronde versnelt een beresterke Zdenek Stybar op een lang stuk vals plat zo stevig dat Sven Nys moet passen! Binnen de kortste keren heeft Stybar een serieus gat, en dat op pure kracht! Tom volgt op een kleine minuut in het gezelschap van Wellens en nog een pak andere crossers! Wat wordt het?
We zijn over drie kwart wedstrijd, en bij Sven Nys gaat de fut er een klein beetje uit! Stybar voelt zich echt sterk, en z'n voorsprong wordt alsmaar groter! Het gaat naar meer dan 20 seconden! Tom blijft strijden om een plek bij de eerste tien, en heeft zich met Wellens afgescheiden van de andere achtervolgers. Uit de achtergrond komt ook nog de Fransman Mourey terug, een diesel die laat op gang komt!
Laatste ronde, en Stybar verzwakt niet! Meer dan verdiend komt hij alleen over de finish, en zo verlengt hij zijn Wereldtitel bij de profs! Proficiat Zdenek!!
Nys wordt knap tweede, en in een langgerekte sprint wordt Kevin Pauwels nog knap derde! Twee Belgen op het podium! Het is dan even wachten, maar door een ultieme eindsprint eindigt onzen Tom in zijn allereerste WK op een knappe 10de plek!
Proficiat Tom! Een hele mooie wedstrijd gereden! En je vriend Zdenek Stybar is wereldkampioen! Essen mag trots zijn!
Eerste reactie van Tom na de wedstrijd:"Super content man! Ik heb alles gegeven, maar meer zat er niet in. Ik heb vooral veel geleerd. Als je weet dat we hier elke ronde 72 meter hoogteverschil moesten overwinnen, dan besef je dat dit nog te hoog gegrepen is voor mij. In België vind je op de Koppenberg na geen circuits zoals hier. Ik ben er duidelijk nog te jong voor, maar dat is logisch. Ik ben al bij dat ik me tenminste even kon tonen."
Wij ook Tom! Je startte als 7de Belg, maar je werd knap de 5de Belg!

Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes!

1. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), in 1u06'37", en WERELDKAMPIOEN 2011!
2. Sven Nys (BEL; Landbouwkrediet), op 18"
3. Kevin Pauwels (BEL; Telenet Fidea), op 1'15"
4. Francis Mourey (FRA; Française des Jeux), op 1'16"
5. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'18"
6. Klaas Vantornout (BEL; Sunweb Revor), op 1'23"
7. Marco Aurelio Fontana (ITA; Ethic Sport Garmin), op 1'51"
8. Bart Wellens (BEL; Telenet Fidea), op 2'01"
9. Christian Heule (ZWI; Champion System LBS), op 2'03"
10. TOM MEEUSEN (BEL; Telenet Fidea), op 2'03"


23/1: Tom schitterend 6de in afsluitende Wereldbeker in Hoogerheide!

Laatste Wereldbekercross vandaag in Hoogerheide, en Tom mag nog eens meedoen van de bondscoach, met het oog op het WK natuurlijk! Een prachtig parcours net over de grens, in de bossen. Echte intervalcross op een goed bereidbaar parcours, met één stukje slijk waar gelopen moet worden. De perfecte training voor het WK, hoewel het weer daar volgende week wel beslissend kan zijn!
Tom start op de tweede rij, maar komt goed uit de startblokken en duikt als 7de het veld in. Heel even doen Heule en Pfingsten daar de kop, maar al snel komt Zdenek Stybar naar voor om er meteen een snok aan te geven! Wat wordt dat, na twee weken wegtraining op Mallorca?
Stybar maakt meteen een gaatje, dat hij met heel wat moeite kan volhouden tot net voorbij halfcross! Twintig seconden is zijn maximale voorsprong. Tom blijft in die eerste crosshelft stabiel op een 7de plek, in de buurt van Nys en Albert. Knap Tom!
Half cross, en Tom krijgt zijn ondertussen klassieke dipje, en moet boksen om op de 7de plek te blijven! Met de tong uit de mond haalt hij alles uit zijn lijf, en zo blijft hij mooi bij de eerste tien! Een goeie halve minuut na koploper Stybar.
Maar dan komen Kevin Pauwels en Niels Albert vollen bak naar voor! Albert sluit het eerst aan bij Stybar en gaat meteen door! Sven Nys, tot nu toe goed in de achtergrond, schuift ook mee op. Het wordt nog een spannende cross!
In de laatste rondes komt Tom er weer helemaal door, zoals al vaak dit seizoen, en schuift stelselmatig op! Eerst over Chainel, daarna ook over Vantornout. Virtueel 5de op dat moment! Vooraan heeft Stybar ondertussen moeten passen, en Albert doet autoritair de kop, gevolgd door een weer sterke Pauwels! Hou die twee in het oog op het WK!
Albert houdt vol en wint met kleine voorsprong de laatste cross, en meteen ook het eindklassement in de Wereldbeker! Proficiat Niels! Pauwels is tweede, en Sven Nys, die in de laatste ronde nog knap over Stybar ging wordt derde! In de laatste ronde plaatst Vantornout nog een sprintje, en daardoor bolt Tom als 6de over de meet! Knap Tom!
Op naar het WK!

Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u04'21"
2. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 6"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 32"
4. Zdenek Stybar (Telenet Fidea), op 37"
5. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 38"
6. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 47"
7. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus) op 1'00"
8. Steve Chainel (FRA; Bbox Bouygues Telecom), op 1'11"
9. Bart Aernouts (Rabobank), op 1'35"
10. Francis Mourey (FRA; Française des Jeux), op 2'00"


15/1: Tom rijdt perfecte training, en wint in Huijbergen!

Terwijl Tom's collega's de lange trip naar Pont-Chateau maken, staat Tom vandaag aan de start in Huijbergen, net over de grens, voor een mooie cross met de subtoppers. Een mooi parcours in de patersbossen, met twee stevige klimmetjes, de Nootjesberg en de Tiestenberg. Een paar zandstukken ook, dus een stevige cross.
Tom maakt er de perfecte training van, en gaat er van bij de start vandoor! Het is zichtbaar genieten voor Tom vandaag, zo'n cross roept herinneringen op aan het vorige seizoen toen Tom bij de beloften regelmatig de tegenstand op grote achterstand reed!
En ook vandaag, als Tom na een klein uur cross lachend over de meet komt, is het nog bijna 3 minuten wachten op de tweede, Jens Adams.
Coach Jos beaamt na de wedstrijd: "Een cross als deze is de beste training met het oog op Hoogerheide en het WK, zo kan je op eigen houtje niet trainen!" Bedankt Wielercomité Huijbergen, dat jullie Tom lieten starten vandaag!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), in 55'52"
2. Jens Adams (BKCP-Powerplus), op 2'28"
3. Mitchell Huenders (NL; BKCP-Powerplus), op 2'42"
4. Kobus Hereijgers (NL; ZZPR.NL), op 2'47"
5. Wilant van Gils (NL; ZZPR.NL), op 2'59"
6. Tim Merlier (Sunweb Revor), op 3'10"
7. Stef Boden (Sunweb Revor), op 3'20"
8. Emiel Dolfsma (NL; Ra­bo- Giant), op 3'40"
9. Kevin Cant (AWS-USspa), op 4'01"
10. Roy van Heeswijk (NL; ZZPR.NL), op 4'08"


9/1: Tom goed gestart maar helaas opgave op BK in Antwerpen, door ziekte!

Belgisch Kampioenschap in Antwerpen, aan de boorden van de Schelde! Een idyllische omgeving, maar wel een atypisch parcours: veel lange rechte en snellopende stukken, elders heel veel zand, en mede door een snel drogende ondergrond heel goed berijdbaar ook op de wat meer technische stukken. Favorieten vandaag? Niels Albert, en Sven Nys...
Start met meer dan 30 profcrossers, en onzen Tom zit meteen vooraan in het pak, en duikt als tweede achter Sven Nys het veld in. Niels Albert mist zijn start compleet en komt pas als derdelaatste de Scheldedijk op!
Kevin Pauwels schuift al snel naar de koppositie, en geeft er meteen een goede snok aan! Hij rijdt bijna een hele ronde aan kop, op kleine afstand gevolgd door Nys, onzen Tom, Vincent Baestaens, en Dieter Vanthourenhout.
Maar dan komt Niels Albert terug uit de achtergrond, hij komt helemaal tot bij Kevin Pauwels in de koppositie, blijft even bij Kevin, maar gaat er dan vlot over, en de vogel is gevlogen! Als een stoomtrein maalt Niels Albert de volgende rondes af, een beetje zoals op het WK in Hoogerheide en paar jaar geleden, en meer dan verdiend snelt hij naar het goud! Proficiat Niels!
Achter Niels nog even een spannende strijd voor de tweede plaats, tussen eerste achtervolgers Bart Wellens, Kevin Pauwels en Bart Aernouts. Bart Wellens plaats de scherpste versnelling in de laatste ronde en wordt heel mooi tweede, voor Kevin!
En Sven Nys? Die gaf net voor het ingaan van de laatste ronde op, toen in 8ste positie, kapotgereden, en klagend over slechte benen... Het kan iedereen overkomen!
Ook onzen Tom! Doorkomsten aan de finish van 6de naar 9de, dan 13de, telkens meer achterstand dus. Halverwege de cross stapt Tom dan ook wijselijk uit de wedstrijd. Er komen nog belangrijke crossen aan! Slechte benen? Last in het mulle zand? Wie zal het zeggen? Gewoon een slechte dag. Spijtig genoeg op een kampioenschap!
Kop op Tom! We blijven in je geloven!
Reactie van een ontgoochelde Tom na de wedstrijd: "Ik was al van dinsdag ziek. Ik heb dat echter niet willen zeggen om niet het commentaar te krijgen dat ik me probeer te verstoppen achter verontschuldigingen, maar het was wel zo. Ik voelde me echt niet goed, ik was koortsig. Al dagen zit ik met een griep op mijn lijf en die wilde niet verdwijnen. Je hoopt dan dat het betert, maar het was niet zo. De eerste ronden kon ik weliswaar nog vlot meeschuiven, maar dan voelde ik de krachten stilaan wegebben. Jammer!", zuchtte Tom.

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 59'35"
2. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 22"
3. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 25"
4. Bart Aernouts (Rabobank), op 47"
5. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'05"
6. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor), op 1'18"
7. Kenneth Van Compernolle (KDL Trans), op 1'50"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'56"
9. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 2'02"
10. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 2'56"


2/1: Tom heel mooi 3de en podium in laatste cross voor BK: Tervuren!

Laatste wedstrijd in de Fidea Cyclocross Classics: Tervuren! Een mooi parcours in het park aan het Afrika-museum, met heel steile stukken, waar noodgedwongen gelopen moet worden. Veel modder ook, gezien het weer de laatste weken, dus echt een afvallingsrace!
Tom start op de tweede rij, in het zog van wereldkampioen Stybar. Iets afgeremd in de start gaat hij als 12e de eerste bocht in, maar dat deert hem niet: Op de eerste serieuze helling schuift hij al op naar de 2e plaats, om even later zelfs heel even de kop te nemen in de eerste ronde! Na Tom zijn Albert en Nys veel minder goed gestart.
Tweede ronde, met een heel sterke Rob Peeters die naar voor schuift, en zowaar een kleine voorsprong bij elkaar rijdt, mede met dank aan Tom, die in de achtervolging voorbeeldig afstopt! Op het einde van deze ronde, waarin Tom heel gezwind over de balkjes springt, heeft Peeters 8 seconden op Tom en Bart Wellens, na hen volgen een sterke Walsleben en Niels Albert die zijn slechte start aan het goedmaken is!
In de volgende rondes bestendigt Peeters zijn voorsprong, op een bepaald moment zelfs 17 seconden. Tom rijdt attent en controlerend in de achtervolgende groep, met daarin quasi alle toppers (een teruggekeerde Nys, Albert, Wellens, Stybar, Pauwels, en Vantornout).
Maar, als Niels Albert naar de kop van de achtervolgers gaat, en meteen stevig doortrekt, is het met de show van Rob Peeters gedaan! Erop en erover! Maar... onzen Tom volgt knap en brengt met hem Stybar en Vantornout mee als eerste achtervolgers. Van Wellens geen spoor meer, die is gevallen en stapt wijselijk uit de race. Spaart die al voor het BK?
Tegen de zevende ronde heeft Niels Albert zich echt afgescheiden van de anderen, en de cross valt in zijn definitieve plooi! Albert geeft alles op kop, en Nys doet als eerste achtervolger zijn best om Albert terug te pakken, tevergeefs! Achter die twee ontplooit onzen Tom zich als sterkste Telenet-Fidea renner, en hij laat zowel Stybar, Peeters als Pauwels achter zich!
Vanaf dan rijdt Tom op zijn eigen stevige tempo, en vlot de hindernissen nemend, zijn eigen wedstrijd, een prima training voor het BK volgende week! Terwijl vooraan Nys een verbeten jacht op Albert voert, die echt alles moet geven om de huidige Belgische kampioen af te houden! Albert houdt het toch, en wint deze prachtige wedstrijd! Nys heeft nog alles gegeven in de laatste ronde, maar wordt tweede.
Tom bolt rustig en met de duim omhoog als derde over de meet! Als eerstejaarsprof al zijn 5de podium dit seizoen! En, een mooi podium: Nys-Albert-Tom! Dat zit goed voor het BK volgende week in Antwerpen!
Proficiat Tom!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 59'10"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 21"
3. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 55"
4. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'24"
5. Philipp Walsleben (DUI; BCKP-Powerplus), op 1'26"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'31"
7. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 1'43"
8. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 1'44"
9. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor), op 1'46"
10. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 2'28"


1/1: Tom bevestigt en wordt knap 8ste in Baal!

Nieuwjaarsdag, dus afspraak in Baal op de Baleberg, voor de Grote Prijs Sven Nys! Als er één crosser is die zijn eigen grote prijs verdient, is het zeker Nys! Nog sneeuw op de Baalse velden, en veel modder en smeltwater op het heuvelachtige parcours! Komt daarbij een ijzige koude (2°C), en het is hier vandaag loodzwaar en puur overleven in deze oercross!
Tom start gezwind en gaat als 8e/9e het veld in, waar voorin Stybar, nog altijd bij Telenet Fidea, samen met Pauwels de kop genomen heeft. Pauwels verdedigt natuurlijk zijn leidersplaats in de GVA. Een hele snelle eerste ronde, ondermeer door Lars Boom die na een tijdje overneemt, en stevig aan de kop sleurt! Maar, een val wordt Boom fataal! Vergelijkbaar met Tom's tuimeling in Diegem: bergaf, glad en hoog over zijn fiets. Pijn bij Boom, en hij stapt uit de cross!
In de tweede ronde komt Sven Nys, niet zo geweldig gestart, vooraan aansluiten, daarna snel gevolgd door Klaas Vantornout, en Niels Albert. Zo krijgen we een kopgroep met vijf man. Tom volgt controlerend op een 10e/11e plaats. Nys wint vlot de sprint voor de punten (3), gevolgd door Stybar (2), en Pauwels die door een ultieme inspanning nog 1 puntje uit de brand sleept... Zal dat genoeg zijn om zijn voorsprong op Nys in de ranking van de GVA te behouden?
Vanaf de derde ronde scheiden Nys en Stybar zich af van de rest. Zij zijn duidelijk de sterksten vandaag! Albert en Vantornout zijn de eerste achtervolgers, en Pauwels die het nu echt lastig krijgt bengelt nog op de 5e plek. Nys is bezig om Pauwels stilletjes aan van de troon te stoten! Naarmate de cross vordert worden de verschillen tussen de crossers groter: Dit is duidelijk een loodzware cross!
Mooie cross, met Stybar die elke aanval van Nys gezwind pareert, en soms zelfs autoritair de kop neemt. Die twee zijn elkaar duidelijk waard! Tom is wat verder ondertussen goed bezig, en schuift stilletjes op, naar de 9e plek, in een groepje met Zlamalik, Walsleben, Franzoi en Denuwelaere.
Laatste spannende ronde, en Nys controleert prima, om op het einde heel sluw, net voor het harde, over Stybar te gaan, waardoor het niet tot een sprint komt! Nys wint zijn eigen Grote Prijs, voor de 10de keer al, en gaat naar de kop van de GVA ranking! Albert, uitgeteld, wordt meer dan een minuut later derde. Na Vantornout en een duidelijk leeggereden Wellens, lijkt er effe een sprint te komen voor plaats 6, maar Tom dringt niet lang aan, geen onnodige krachten verspelen in deze periode voor de kampioenschappen. Hij bolt als 8ste over de meet, en wordt ook 8ste in de ranking van de GVA Trofee!
Knap gereden Tom!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 57'01"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 10"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'21"
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'33"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'46"
6. Martin Zlamalik (TSJ; Sunweb Revor), op 1'58
7. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 2'02"
8. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 2'04"
9. Enrico Franzoi (ITA; BKCP-Powerplus), op 2'15"
10. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 2'32"


29/12: Tom rijdt slim en wordt knap 8ste in Loenhout!

Azencross in Loenhout, de geboortegrond van uw webman! Een massa volk is weer afgezakt naar het slijk van Loenhout, om de gladiatoren van het veld aan het werk te zien! Echte cross terug, met veel slijk, sneeuw, hellingen, en haakse bochten!
Tom start op de tweede rij, gegeven zijn ranking in de GVA voor de start (11de), maar schiet goed weg uit de startblokken, en gaat als 6de/7de het veld in, achter een furieus gestarte Zdenek Stybar. Bij de start ook een valpartij, met als voornaamste slachtoffer Gerben de Knegt. Die gaat pas als laatste en 69ste het veld in en zal een hele koers in de achtervolging rijden.
In de tweede ronde vormt zich al snel een kopgroep van 10 crossers, waarbij onzen Tom. Sven Nys voert autoritair het commando en pakt dan ook de 3 punten van de tussensprint. De andere punten zijn voor Kevin Pauwels (2) en Bart Wellens (1). Tom passeert in 9de positie aan de meet, dan al bedekt met een laagje slijk!
Tom blijft in de volgende rondes op die 9de à 10de plek hangen, en trekt zich niet veel aan van de hevige strijd vooraan. Daar gaat Nys fel tekeer, gevolgd door een vandaag heel sterke Walsleben, Stybar, en Pauwels. Niels Albert, slecht gestart, komt ook terug uit de achtergrond, en maakt de kopgroep van vijf compleet.
Half cross, en Tom plaats effe een tussensprint in het slijk en komt als 6de en eerste achtervolger door op het lastigste stuk van het parcours! Vooraan hebben Nys en Albert zich afgescheiden van de andere drie koplopers, en zij zullen uitmaken wie er wint!
Die posities blijven lang behouden, met Nys en Albert op 1 en 2, gevolgd op 20 à 30 seconden door Stybar, Pauwels die het lastig heeft, en de sterke Walsleben. Daarachter een groepje van vijf man, met onzen Tom.
Laatste ronde, en Tom versnelt nogmaals, ploeterend in de modder, en laat zo Bart Aernouts en Lars Boom achter zich! Een weer sterke Bart Wellens is ondertussen wel weggereden uit Tom's groep. Vooraan wordt het nog spannend, tussen Nys en Albert. Een echte spurt wordt het niet op de Brechtseweg. Nys kent weer pech, dit keer bij de laatste fietswissel, maar legt zich ook neer bij de macht van Albert, die helemaal de man van de Kersperiode wordt!
Tom rolt knap en alleen als 8ste over de meet! Daarmee komt hij mooi de Top 10 van de GVA Trofee binnen, op de 9de plek!
Proficiat Tom! Knap gereden!

Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes, en probeer de modderduivels te herkennen!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 56'22"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 11"
3. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 47"
4. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 52"
5. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 59"
6. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'12"
7. Klaas Vantornout (Sunweb Projob), op 1'21"
8. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 1'27"
9. Jonathan Page (USA; Planet Bike), op 1'28"
10. Bart Aernouts (Rabobank), op 1'29"


27/12: Tom wordt geveld door een boom in Diegem!

Jaarlijkse afspraak in Diegem, voor de avondcross voor de Superprestige. Uw reporter voor het eerst op die cross, en het moet gezegd, een feërieke sfeer, zeker in deze kerstdagen. Wel niet gemakkelijk voor de crossers, want niet overal goede zichtbaarheid, en bovendien vandaag ook nog es superglad door de vele sneeuw in het centrum van het land!
Tom start knap en duikt als tweede achter een wederoptredende Zdenek Stybar het veld in! Maar al snel maakt Tom net als vele anderen een kleine schuiver, en moet hij een paar andere favorieten voor laten, Nys en Albert op kop. Als vijfde passeert hij aan het meest gevaarlijke stuk van het parcours, de steile afdaling in het bos die hem later fataal wordt, en de supergladde beklimming terug omhoog. Ondertussen is ene Klaas Vantornout ook al stevig onderuit gegaan, en definitief achteruitgeslagen.
Vooraan gooit Stybar alle frustratie van zich af en gaat er als een bezetene vandoor, maar dat is buiten Niels Albert gerekend, die ondanks een harde cross gisteren, er vandaag weer staat, en Zdenek terug bijhaalt. Maar achter hem volgen ook Nys, en een verrassend sterke Rob Peeters, en Kevin Pauwels. Tom volgt wat verder, maar probeert al snel terug aansluiting te vinden met de crossers vooraan.
We zijn al in de derde ronde dan, en door een stevige schuiver, languit in de sneeuw, wordt onzen Tom teruggeslagen naar de 11de plaats. Hij komt terecht in een groepje met Walsleben, Denuwelaere en Sven Vanthourenhout. Effe bekomen... Vooraan rukt Rob Peeters alsmaar op, en hij rijdt zowaar alleen met Stybar een eindje voor de anderen uit! Knap Rob!
In de volgende rondes temporiseert Tom in het groepje met Walsleben en co, op vinkenslag, duidelijk klaar om in de voorlaatste of laatste ronde toe te slaan, voor een op dat moment mogelijke 7de plaats. Maar dan ...
Tom rondt de bochten rond het voetbalveld van Diegem, gaat sterk de langgerekte helling op, dan als een baksteen de steile helling in het bos af... KNOTS! Recht en vollen bak tegen een dikke boom, die van geen wijken weet! Met zijn fiets en hoofd, gelukkig een helm op, knal erop, voor de ogen van jullie reporter! Beduusd wordt Tom door een supporter recht getrokken, hij kijkt even verdwaasd om zich heen, raapt zijn fiets bij elkaar, en vervolgt, voorzichtig, zijn weg door de sneeuw...
In de volgende, en voorlaatste ronde is het lang wachten op Tom, maar hij komt toch nog door, heel voorzichtig, op de 15de plek. "Komaan Tom, volhouden!", roept iedereen langs de kant! Maar dan is het al te laat. Tom geeft half groggy op in de laatste ronde, punten voor de Superprestige zou hij toch niet meer pakken vandaag.
Even later sprinten Nys en Albert, die ondertussen de andere koplopers verschalkt hadden, bijna voor de zege. Nys wordt opnieuw geconfronteerd met materiaalpech (de ketting deze keer), met de meet in zicht, en dus wordt Niels Albert de man van het Kerstweekend, met een knappe tweede plek gisteren, en winst vandaag! Wordt hij dan toch een sneeuwkoning?
Als we na de cross bij Tom aan de camper komen, valt het gelukkig allemaal mee. Wel lang stilte, en ontgoocheling alom, maar weinig of geen pijn, en ook niet gewond. Recupereren dus, en hopelijk meer geluk in Loenhout! Tom blijft wel mooi 7de in de tussenstand van de Superprestige.
Correcte analyse door Tom en coach Jos achteraf:"Na een grandiose en bangelijke week met Kalmthout als bekroning moest na alle persbelangstelling en onvoldoende rust de echte terugslag eraan komen. In de trainingsleer noemen we dat 'decompensatie'. Er is niks aan de hand maar op de toppen van uw tenen kunt ge niet blijven lopen. Na de hemel van Kalmthout, nu de hel van Diegem. Werk dus voor de hele ploeg en vooral voor de trainer om tegen 9 januari op het BK weer in de 7e hemel te raken. De volgende drie koersen moeten de mentale veerkracht weer herstellen en de conditie naar een ongeziene hoogte brengen. De uitslag is daarbij echt bijkomstig. Laat ons aub niet te lang zweven en onze klasbak de nodige tijd geven om naar de wereldtop door te groeien."

Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u00'31"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 18"
3. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 41"
4. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 56"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'12"
6. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'24"
7. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 1'28"
8. Sven Vanthourenhout (Sunweb Projob), op 1'35"
9. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 1'41"
10. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 1'44"


26/12: Tom ondanks pech 11de in de Wereldbeker in Zolder!

Na Tom's knalprestatie vorige week in Kalmthout, waren de verwachtingen van velen hoog gespannen vandaag in Zolder, zeker ook omdat het heel de week sneeuwde en vroor, zeker in de Limburg. Het parcours in Zolder lag er dan ook besneeuwd bij, maar het was toch niet zo glad als gedacht. Vooral veel losse sneeuw! En vooral, veel stenen en hobbels waardoor het precies een kasseienparcours was op sommige plaatsen!
Tom mocht vandaag voor het eerst dit seizoen starten op de eerste rij, maar wel helemaal aan de buitenkant. Zijn start was niet geweldig, hij moest een een heel aantal crossers laten passeren, maar toch was Tom al snel daarna opgeschoven naar de 5de/6de plek! Boom nam samen met Kevin Pauwels de kopstart, en zij reden een kleine voorsprong bij elkaar in de eerste ronde.
Op het einde van de eerste ronde stond onzen Tom echter te voet! In de steile afdaling kreeg ie problemen met z'n ketting die er door het hobbelige parcours steeds afliep, en terwijl Tom aan zijn versnellingen morrelde, crossten een heel pak anderen hem voorbij!
Alles op alles dan in de tweede ronde, en met helse krachten ploeterend door de sneeuw, wringt Tom zich naar voren! Ei zo na komt hij terug aansluiten bij de eerste achtervolgers, Nys, Albert en Simunek.
Maar die inspanning bekoopt Tom in de derde ronde, het draait voor geen meter meer, en Tom verliest weer heel wat terrein. Hij belandt op de 15de, 16de plek. Daar blijft hij quasi heel de verdere cross hangen. Vooraan wordt een spannende wedstrijd gereden, met Niels Albert die ondertussen opgeschoven is naar Lars Boom, en Kevin Pauwels die sterk terugvalt. Niels is echt sterk vandaag, en mede door kettingproblemen van Lars Boom, die vandaag zijn eerste en enige Wereldbekercross rijdt, komt hij zelfs effe alleen vooraan! Maar niet voor lang, Lars komt terug aansluiten, en overklast Albert, die het toch lastig heeft.
Laatste ronde: Tom is er weer helemaal doorgekomen en rijdt een furieuze laatste ronde! Hij passeert balancerend in de sneeuw nog verschillende crossers en sluit bijna aan bij Dieter Vanthourenhout en Kevin Pauwels, om mee te spurten voor plaats 7 of 8. Maar dan, opniew bij de laatste steile afdaling valt hij languit in de sneeuw, en daardoor gaat de Top-10 vandaag de sneeuw in! Nog spurtend komt Tom als 11de over de meet.
Vooraan heeft Lars Boom een paar minuten voordien Niels losgereden, en wint oververdiend de cross in Zolder!
Conclusie: Niet al te best gedoseerd vandaag, onzen Tom, maar de omstandigheden waren ook niet alles. De snelle laatste ronde toont wel dat de conditie en de moraal héél goed is, dus niks verloren! Morgen beter! Zo zei ook coach Jos na de wedstrijd!

Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes!

1. Lars Boom (NED; Rabobank), in 1u08'29"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 13"
3. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'16"
4. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 1'46"
5. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 1'55"
6. Bart Aernouts (Rabobank), op 2'24"
7. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 2'34"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 2'34"
9. Christian Heule (ZWI; Champion System LBS Team), op 2'42"
10. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 2'42"


19/12: Tom kaapt de zegen weg in de Wereldbeker in Kalmthout!

Sneeuw vandaag, in de 8ste keer Wereldbekercross op de Bosduin in Kalmthout! Sneeuw, veel sneeuw, op het parcours en onderweg ernaartoe! Maar dat liet Tom niet aan zijn hart komen! Goed getraind gisteren nog, op het parcours, terwijl de anderen zich moe maakten in de cross in Antwerpen.
Alle ogen zijn vandaag gericht op Kevin Pauwels, op de tweede plak in de Wereldbeker, en duidelijk goed op dreef in de laatste crossen. Maakt hij het hier vandaag in zijn Kalmthout waar? Bij -2°C en vallende sneeuw is dat echter niet zeker, want vorig jaar toonde Pauwels zich ook geen held op het ijs... Sven Nys schuift voor de cross dan ook onzen Tom naar voor als topfavoriet!
De cross dan, start met Tom naar goede gewoonte op de derde rij, in het zog van Wellens en Aernouts, maar dat laat hij niet aan zijn hart komen, en hij gaat als 6de de eerste bocht in! De Fransman Francis Mourey neemt die hele ronde voor zich, en lijkt zelfs even aanspraak te maken op meer, want neemt afstand van de rest.
Bij het ingaan van de tweede ronde heeft Mourey 10 seconden op de achtervolgers. Albert, ook goed gestart, doet daar de kop en Tom schuift handig mee, op de 3de plaats! Het duurt nog tot in de vierde ronde eer Albert die dekselse Fransman te pakken krijgt, en Albert legt er dan meteen de pees op! Maar blijkbaar toch niet hard genoeg, want zowel Nys, Pauwels en onzen Tom komen rustig terug, met ook nog Bart Aernouts in hun zog. Een kopgroep van zes, daar zal het tussen gaan. Dieter Vanthourenhout hangt ondertussen al op meer dan 20 seconden als eerste achtervolger.
In de vijfde ronde laat Tom zich naar achteren drummen, hij rijdt op de gevaarlijke zesde plek in de kopgroep. Vooraan gaat Nys, voorzien van nu goeie banden (was gestart op gewoon profiel!) en slaat een kloofje op Tom, die vooral opgehouden wordt door Niels Albert, die vandaag duidelijk geen al te beste dag heeft. Bij het ingaan van de zesde ronde gaat Tom dan ook naar de kop van de achtervolgers, en volgt op een paar seconden van Nys, Pauwels en Aernouts.
Dan gaat Kevin naar de kop, en het tempo zakt toch een beetje, waardoor Tom en co kunnen terugkomen! Duwen en trekken aan die trappers, recht blijven in de sneeuw en op het ijs, en zo komt Tom in de zevende ronde op kop van de cross!
Maar, als Bart Aernouts in een bocht wil inhalen, haakt die even met Tom, en zo vlucht Kevin Pauwels opnieuw weg! Nys probeert aan te klampen, maar Tom stopt mooi af voor zijn ploegmaat. Niet voor lang echter, op een recht stuk gaat Nys er weer over, en spurt naar Pauwels. Tom klampt samen met Mourey aan op 8 seconden!
In de achtste ronde komen Tom en Mourey echter terug, amai wat een nerveuze cross! Tom rijdt vierde in de kopgroep gedurende een hele ronde, achter Mourey, en blijft in het spoor van Pauwels en Nys. Als Albert achter hen terug komt opzetten gaat Nys naar de kop en versnelt, maar Tom blijft knap bij de zaak!
Negende en laatste ronde, een echte thriller! Tom gaat bij het ingaan van het veld slinks voorbij Pauwels en komt zo in het wiel van Nys! Die Nys draait op kop de gaskraan volledig open, maar Tom weet van geen wijken! Hij blijft op het wiel van Nys, en lost geen centimeter! Tom komt schitterend uit de laatste bocht, Nys trekt de sprint aan, en Tom gaat er met de perfecte versnelling knap over, en...
WINT met een volle lengte voorsprong op Nys ZIJN EERSTE WERELDBEKER bij de profs, in KALMTHOUT!

Formidabel Tom! Je bent een winnaar! Je hoort bij de grote mannen! Definitief! Proficiat Tom!

Reactie van Tom, na de wedstrijd:"Ik ben echt supercontent dat ik zo'n race op mijn palmares kan zetten. Dit is toch één van dé mooiste koersen van het seizoen. Ik ben heel erg blij, want ik had niet gedacht dat ik dit seizoen al een wereldbekerwedstrijd kon winnen. Er zijn niet veel jonge renners die dit kunnen! Vorige week was ik wat ziek, maar vandaag zat alles mee. Ik koers graag op sneeuw en ijs en ook het wedstrijdverloop was in mijn voordeel. De sprint? Nys was de hele laatste ronde constant achteruit aan het kijken om te zien of hij al een meter had op mij, dan kon hij aanvallen. Maar ik bleef vechten en zat perfect in zijn wiel voor de sprint. Ik spurtte ook met de goeie versnelling."

Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes, en geniet!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea; 22 jaar en 2 maanden jong!), in 1u02'21"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet; 34j6m), zt
3. Kevin Pauwels (Telenet Fidea; 26j9m), op 2"
4. Francis Mourey (FRA; Française des Jeux; 30j0m), op 7"
5. Niels Albert (BKCP-Powerplus; 24j10m), op 30"
6. Bart Aernouts (Rabobank; 28j6m), op 39"
7. Bart Wellens (Telenet Fidea; 32j4m), op 52"
8. Radomir Simunek jr (TSJ; BKCP-Powerplus; 27j4m), op 53"
9. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus; 25j6m), op 54"
10. Martin Zlamalik (TSJ; Sunweb Revor; 28j8m), op 1'04"


12/12: Tom heel knap 5de in de Druivencross in Overijse!

Na een moeilijke maar knappe cross gisteren in zijn Essen, staat Tom vandaag aan de start in de moeder van alle crossen: De Druivencross in Overijse! Geen klassementscross, maar wel dé cross waar alle toppers aan de start willen komen. Enkel Stybar is er niet bij, wegens aanslepende rugproblemen. Wie wel aan de start staat is Lars Boom, de flamboyante ex-wereldkampioen uit Nederland.
Het parcours in Overijse is hertekend, en zo mogelijk nog lastiger dan vorig jaar! "De lastigste cross van allemaal", dixit Sven Nys voor de start! Nergens plat, en technisch ook een echte uitdaging!
De kopstart is voor... Lars Boom, als een trein snelt hij de eerste lange klim op en slaat meteen een gaatje. Tom doet het even sterk, toch gestart op de derde rij, en duikt als 2de het veld in! Tom toont zijn technisch talent in de afdaling en komt samen met Lars Boom op kop!
In de tweede ronde voert Tom de forcing vooraan, Boom moet volgen! De achtervolgers met Pauwels en Nys komen op 7 seconden, Niels Albert hangt dan al op 20 seconden, en lijkt er na zijn inspanning gisteren vandaag niet door te komen. Naar het einde van de tweede ronde komt ook Kevin Pauwels vooraan aansluiten, en met z'n drieën, Tom, Boom, en Pauwels, gaan ze de derde ronde in!
Daarin komt Tom's mountainbike-talent weer boven en al dalend gaat hij naar de kop! Boom kraakt voor het eerst een beetje. Uit de achtergrond komen echter ook de anderen terug, en vooraan ontstaat een ruime kopgroep met 10 crossers, waarbij onzen Tom!
In de vierde ronde zijn daarvan nog negen crossers over: Onzen Tom, Klaas Vantornout, Dieter Vanthourenhout, Lars Boom, Kevin Pauwels, Sven Nys, Bart Aernouts, Niels Albert, en Rob Peeters! Een select groepje toppers! Tom blijf technisch de sterkste en toont zich weer even vooraan. Maar...
Dan begint de show van Sven Nys! Op een helling gaat die ervandoor en al de rest moet lossen! Klaas Vantornout probeert nog wel, maar moet passen. Tom volgt sterk mee op de 4de à 5de plek! In de rondes daarna blijft Sven Nys zijn voorsprong stelselmatig uitbouwen. In de achterhoede is vooral Kevin Pauwels sterk, hij lijkt eventjes naar Nys te kunnen rijden, maar lukt ook niet. Boom probeert ook nog even, op pure kracht, maar wordt in de 7de ronde genekt, door én een platte tube én zware benen.
Tom blijft goed meedoen en gaat als 5de de laatste ronde in, achter Nys, Pauwels, Vantornout, en de teruggekomen Bart Aernouts. Die plaatsen veranderen niet meer in de laatste ronde, en dus finisht Tom héél knap als 5de!
Proficiat Tom! Je lijkt hersteld van je keelonsteking! We kijken al uit naar Kalmthout!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 59'15"
2. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 21"
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 37"
4. Bart Aernouts (Rabobank), op 53"
5. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 1'03"
6. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'25"
7. Lars Boom (NED; Rabobank), op 1'21"
8. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 2'02"
9. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 2'15"
10. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 2'25"


11/12: Tom ondanks keelonsteking toch 11de in zijn Essen!

Met een slecht gevoel was Tom teruggekomen van de stage in Spanje: Een keelonsteking opgelopen en drie dagen het bed moeten houden, net in de week voor de thuiscross in Essen! Maar, desondanks kwam hij toch zoals beloofd aan de start, voor zijn vele opgekomen supporters!
Tom startte redelijk goed, en zat in de eerste ronde mee in de kopgroep van acht renners, aangevoerd door een supersterke Sven Nys. Maar vanaf de tweede ronde al kreeg Tom het heel lastig! Te weinig lucht en dus te weinig energie om vooraan te kunnen blijven... Ondertussen won Nys met overmacht de tussensprint aan het einde van de tweede ronde.
Tegen ronde vijf, en halverwege de cross aan het Rouwmoer in Essen, crosste Tom rond op een 18de plek, verbeten strijdend met de fluimen uit de mond, maar nog altijd luid aangemoedigd door zijn supporters!
Vanaf dan kwam Tom er echter stilletjes terug door, en hij schoof plaats per plaats op, en kwam zo in een groepje met vier crossers: hij samen met Dieter Vanthourenhout, Franzoi, en Thijs Al. Eerst aanklampend, maar tegen het einde van de wedstrijd resoluut naar de kop van dit groepje, om dan uiteindelijk nog afgescheiden als 11de over de meet te komen, op een kleine twee minuten van de winnaar, Sven Nys! Knap dat je zo doorgezet hebt Tom!
Vooraan won Nys dus, nadat een vandaag ook sterke Niels Albert in de voorlaatste ronde net voorbij de materiaalpost lek reed, en zo de kop moest afgeven.

Reactie van Tom, na de wedstrijd:"Dank aan iedereen die me gesteund heeft vandaag, vooraf wist ik dat het moeilijk ging zijn om een superprestatie te leveren voor mijn thuispubliek. Ik heb de eerste week van de stage heel kalm en lang getraind, om terug op te bouwen. De tweede week ben ik ziek geworden en heb ik nog kalmer moeten trainen. De ziekte was voor het grootste deel weg vandaag maar die twee weken niet trainen op koerstempo kan je natuurlijk niet wegsteken.
Een andere cross had ik misschien niet meer aangedrongen en op trainingstempo uitgereden maar vandaag heb ik gewoon het beste van mezelf willen geven omdat ik wist dat de mensen iets van me verwachtten. Uiteindelijk is het voor mij de derde slechtste cross geworden dit jaar, na Namen en Hamme met de gebroken neus. Dat het net voor het thuispubliek moet gebeuren is natuurlijk spijtig.
Maar ik heb vandaag wel gemerkt dat ik echte supporters heb, of beter gezegd vrienden. Ik ben ontgoocheld en geef telkens deze reactie, maar krijg telkens de reactie: 'Och Tommeke, ge hebt er toch het beste van gemaakt. Ge hebt nog tijd genoeg om iets te laten zien dit jaar.' Dus echt dankuwel, zowel voor het roepen als de morele steun. Ik denk dat iedere sporter zoiets echt waardeert, elke mens eigelijk.
Maar zoals ik net al zei, ik vind het spijtig dat ik in mijn thuiscross niet heb kunnen laten zien wat ik waard ben. Zoals in Gieten winnen zijn pure uitschieters en zeker ook geluk maar ik ben er zeker van dat als ik in normale doen ben, beter ben dan een elfde plaats!"
Dankjewel voor deze mooie woorden Tom, en veel beterschap gewenst!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u 00'21"
2. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 5"
3. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 8"
4. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 28"
5. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 42"
6. Sven Vanthourenhout (Sunweb Revor), op 50"
7. Bart Aernouts (Rabobank), op 1'06"
8. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 1'09"
9. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'24"
10. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 1'24"


28/11: Tom wint zijn eerste grote cross bij de profs, de Superprestige in Gieten!

Na de lastige cross gisteren in Koksijde, vandaag afspraak in het hoge noorden van Nederland, voor de Superprestige in Gieten. Ook hier heeft het flink gevroren, en het parcours ligt er daardoor hard, snel én glad bij. Te weinig bochten volgens sommigen, maar toch een mooi parcours, zegt Tom.
Hij mag weer eens op de derde rij starten, maar dat deert Tom niet, als 9de gaat hij het veld in, waar de kop gedaan wordt door de BKCP's Simunek, Dieter Vanthourenhout, en Mitchell Huenders. Wie compleet zijn start mist, is Niels Albert! Te diep gegaan gisteren in Koksijde? Op Het einde van de eerste ronde zit Tom in een omvangrijke kopgroep met alle toppers!
In de tweede ronde steek Tom de eerste keer zijn neus aan het venster, hij loopt samen met Nys in op een stomende Huenders, en gaat naar de kop! In de volgende ronde gaat Tom stevig door en zet zo alle anderen, inclusief Nys, onder druk! Aan zijn blik is te zien dat hij vandaag héél gefocust rijdt!
In de vierde ronde valt de wedstrijd definitief in z'n plooi: Tom zondert zich samen met Nys en de twee BKCP's Simunek en Vanthourenhout af van de rest! Tom doet veel kop, en wordt af en toe afgelost door Nys. De BKCP's volgen vooral. De achtervolgers proberen een paar keer terug te komen, ondermeer Bart Wellens waagt zijn kans, maar komt door te veel risico's pijnlijk ten val. Wellens geeft op.
De voorsprong, eerst 10 seconden, wordt alsmaar groter, 18 seconden in de zesde ronde, 28 in de zevende. Tom rijdt fantastisch en domineert in de kopgroep, al springend over de balkjes, terwijl ver in de achtergrond ook Niels Albert en Rob Peeters opgeven. Ook Zdenek Stybar komt op achterstand, door een valpartij in de materiaalpost.
Het gaat dus tussen de vier koplopers, met onzen Tom! In de voorlaatste ronde zoekt Tom slim de luwte achterin de kopgroep op, om effe te bekomen, maar in de laatste ronde schuift hij héél handig naar voor! Simunek, heel de tijd gevolgd, probeert Tom nog verschillende keren te passeren, maar Tom wringt en blijft héél handig op kop van de groep! Meer nog, samen met Nys zondert hij zich af van de BKCP's. Ze spurten met twee, Tom van kop af, pakt meteen een paar meters, dan breekt Nys zijn pedaal af, en Tom snelt naar de overwinning! Yeah! Genieten man! Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes, en geniet, geniet!
Reactie van de stralende winnaar Tom: "Ik ben hier geweldig blij mee! Ik heb de hele tijd de koers proberen te maken. Samen met Sven Nys was ik de sterkste in de wedstrijd, maar ik was toch bang van de twee BKCP-renners Dieter Vanthourenhout en Simunek. Het is jammer wat Nys overkomt, maar ik ben toch heel blij met deze zege! Ik had stiekem gehoopt dit seizoen een kleine cross te winnen. Eind oktober boekte ik een succesje in de Nacht van Woerden, maar dit is echt BANKELIJK."
Zie hier een spannend videoverslag! En klik hier voor een mooi artikel in het Nieuwsblad van 30/11, met een interview met Danny & Rudy De Bie, over onzen Tom, en waarin de vergelijking wordt gemaakt met Niels Albert en Sven Nys!
PROFICAT TOM! Van al je supporters!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea; 22 jaar en 1 maand jong), in 1u02'40"
2. Radomir Simunek jr (TSJ; BKCP-Powerplus; 27j3m), op 10"
3. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus; 25j5m), op 12"
4. Sven Nys (Landbouwkrediet; 34j5m), op 25"
5. Kevin Pauwels (Telenet Fidea; 26j8m), op 45"
6. Eddy Van Ijzendoorn (NED; AA Drinks; 25j8m), op 48"
7. Bart Aernouts (Rabobank; 28j5m), op 48"
8. Gerben de Knegt (NED; Rabobank; 35j0m), op 49"
9. Mariusz Gil (POL; Baboco Revor; 27j3m), op 50"
10. Enrico Franzoi (ITA; BKCP-Powerplus; 28j4m), op 55"


27/11: Tom schitterend 9de in zijn 1ste Wereldbekercross als prof, in Koksijde!

Vlaamse Duinencross in Koksijde, een klassieker, en Tom's eerste afspraak in de Wereldbeker bij de profs, nadat hij zijn selectie met de trappers afdwong! Een nieuw parcours in Koksijde, waar ook in 2012 het WK gereden wordt: veel zand natuurlijk, maar ook lastige modderstroken, en vooral veel steile klimmetjes op de duinen! Iets voor renners met volume én techniek! Dat laatste heeft Tom zeker...
Tom start door zijn lage UCI-ranking pas op de vierde rij, maar...Hij schiet als een SPEER uit een boog vooruit, en duikt samen met Stybar als EERSTE het veld in! Een knalstart! In de eerste ronde rijdt hij zelfs samen met Stybar een gaatje op de rest! Ondertussen hebben Albert en Wellens hun start compleet gemist.
In de eerste vier rondes van deze prachtige cross is het echt genieten voor de supporters! Tom rijdt knap mee in de kop van de wedstrijd, tussen de andere toppers; Stybar, Nys, Aernouts, de Knegt, Pauwels en Mourey, en tegen de vierde ronde ook Albert en Wellens die compleet uit de achtergrond zijn teruggekomen!
Voorspelling van commentator Herygers: "Tom zal compleet kraken in het laatste kwartier, want hij is nog te jong!" Afwachten...
In de vijfde ronde dan, valt Niels Albert aan! Hij gaat er hard vandoor en heeft meteen een gaatje van 13 seconden! Eerste achtervolgers zijn Wellens en Stybar, Nys past even. Tom volgt knap op de zesde plaats.
Albert blijft knap rijden, terwijl achter hem de achtervolgers elkaar aflossen in het kopwerk, eerst Wellens in de zesde ronde, Nys in de zevende ronde, en terug Wellens in de achtste ronde! Tom rijdt kort achter deze eerste achtervolgers in een groepje met de Knegt en Pauwels. Hij krijgt het inderdaad wat lastig, rijdt met open mond, maar kraken doet hij niet!
In de laatste ronde wordt Albert niet meer bedreigd! Hij wint hier op een fantastische manier zijn eerste cross van het seizoen! Na hem wordt Stybar, met nog een jump in de laatste ronde tweede, en hij behoudt zo zijn leidersplaats in de Wereldbeker. Nys bolt als derde over de meet en maakt het podium compleet!
Tom wordt schitterend 9de in zijn eerste Wereldbekercross, als 22-jarige! "Dat is alleen de groten gegeven", dixit Herygers na afloop! Helemaal mee eens! Proficat Tom!
Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes, en geniet mee van Tom's aankomst!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u06'05"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 27"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 31"
4. Bart Aernouts (Rabobank), op 32"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 42"
6. Francis Mourey (FRA; Française des Jeux), op 56"
7. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 58"
8. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 1'01"
9. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 1'03
10. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 2'43"


21/11: Tom héél knap 7de in dé cross in Asper-Gavere!

Afspraak vandaag voor wat voor velen dé cross van het jaar is, op het prachtige parcours in het militaire domein van Gavere, in de vierde manche van de Superprestige! Door het droge weer van de voorbije week, én het sparen van het parcours door de organisatie, lag dat er heel goed berijdbaar bij. Te goed zelfs, want bij de jeugdreeksen bleek al dat er niet veel verschillen werden gemaakt. Overal berijdbaar, en de steile klim was iets verlegd, en daardoor ook iets beter berijdbaar.
Tom startte op de derde rij, en ging als 15de het veld in. Vooraan nam Bart Wellens naar goede gewoonte weer de kopstart en de eerste ronde voor zich. Tom schoof in die eerste ronde al op naar de 11de plek.
In de tweede ronde al viel de wedstrijd dan in zijn definitieve plooi. Vooraan onstond een kopgroep met zes: Nys, Albert, Stybar, Pauwels, Wellens en Vantornnout. Tom leidde de achtervolging in een groepje met Peeters en Denuwelaere, maar kon zich daaruit al snel afscheiden, om als enige de achtervolging op de kopgroep in te zetten.
Naarmate de wedstrijd vorderde, viel voorin de groep uit elkaar, met vooral Stybar en Vantornout die moesten passen. Ook Bart Wellens kreeg het lastig, dus ging het nog tussen een sterke Nys, een opnieuw sterke Kevin Pauwels, en een aanklampende Niels Albert. Tom bleef op de 7de plek, kwam in de vierde ronde dicht bij de koplopers, maar kon er niet helemaal bij. Toen vooraan de finale begon, controleerde Tom zijn zevende plek en hij finishte knap, moe maar voldaan! Even voordien had Sven Nys in een milimeterspurt, waarin hij sterk afweek van zijn lijn, Kevin Pauwels verslagen.
Een knap weekend Tom! En ook achtste in de stand van de Superprestige. Op naar de Wereldbeker in Koksijde, zeker nu de twee Vanthourenhouts vandaag niet startten ofwel al snel opgaven!
Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes, en oordeel zelf of Sven te veel van zijn lijn afweek!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 58'48"
2. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), zt
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 22"
4. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'05"
5. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 1'24"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Projob), op 1'44"
7. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 1'49"
8. Bart Aernouts (Rabobank), op 2'12"
9. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 2'26"
10. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 2'45"


20/11: Tom indrukwekkend 7de in GVA Hasselt!

Na een hele week droog weer, ligt het mooie parcours in Hasselt er droog en heel snel bij! Dat weten de renners, en ze proberen dus allemaal als eerste het veld in te zijn! Een supersnelle start, met alle gevolgen vandien: Verschillende crossers onderuit in de eerste bocht, waardoor anderen opgehouden werden, waaronder Tom! Grootste slachtoffer is echter Klaas Vantornout, die gewond uit de cross moet!
Tom komt daardoor bij de laatsten het veld in, ongeveer 30ste, en is meteen op achtervolgen aangewezen. Vooraan probeert Stybar meteen te forceren en trekt een hele ronde stevig door. Zonder veel baat echter, achter hem volgen Sven Nys, Niels Albert, Kevin Pauwels, Bart Wellens, en Dieter Vanthourenhout. Even later komt ook Radomir Simunek bij deze kopgroep aansluiten, die ook in de tweede ronde vooraan blijft. Stybar wint aan het slot daarvan nipt de tussensprint, voor Nys en Kevin Pauwels.
Vanaf de derde ronde doen de crossers in de kopgroep om de beurt de kop, Wellens in de derde ronde, Nys in de vierde, Pauwels in de vijfde, en de ondertussen uit de achtergrond teruggekomen Bart Aernouts neemt de zesde ronde voor z'n rekening! En onzen Tom? Die rijdt ondertussen in de achtergrond op een indrukwekkende manier! Hij probeert er alles aan te doen om zijn bij de start opgelopen achterstand weer goed te maken, en rijdt in de vierde ronde de snelste tijd, en doet dat bijna opnieuw in de vijfde en zesde! Hij komt héél dicht, en aan het eind van de zesde ronde hangt Tom al op de 11de plaats!
In de zevende ronde passeert Tom dan stap voor stap de renners voor hem, eerst Thijs van Amerongen, dan Simunek en Rob Peeters, en tot slot Dieter Vanthourenhout, en komt zo op de virtuele 7de plek! Fantastisch Tom, wat je hier liet zien! In de laatste drie rondes van de wedstrijd probeert Tom verwoed tot bij de kopgroep te komen, maar daarin is ondertussen de finale begonnen, en lossen de toppers elkaar vooraan af (of proberen ze elkaar de loef af te steken?). Uiteindelijk is Kevin Pauwels de slimste én de snelste, en wint hij voor Stybar en Nys!
Tom komt alleen en als 7de over de meet, op slechts een handvol seconden van ploegmaat Kevin! Knappe cross Tom! Proficiat! Hiermee komt Tom, ondanks de opgave in Namen op de 11de plek in de GVA ranking!
Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes!

1. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), in 1u 01'19"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 3"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 5"
4. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 7"
5. Bart Aernouts (Rabobank), op 7"
6. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 20"
7. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 25"
8. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 29"
9. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 29"
10. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 29"


14/11: Tom 16de in de 'veldloop' van Hamme-Zogge!

Na een week regen met bakken uit de hemel, was het weideparcours van Hamme-Zogge herschapen in één grote modderpoel, zeker tegen de tijd dat de profs aan de start kwamen! In vergelijking hiermee was Niel afgelopen donderdag nog een heel technisch parcours! Vandaag meer dan 70% lopen, dus iets voor mannen met lange benen...
Tom mag ondertussen al op de tweede rij starten, in het zog van Stybar, Albert en Gerben de Knegt. De kopstart is vandaag voor de Amerikaan Jonathan Page, maar die zien we daarna niet meer terug. Tom draait als 13de het veld in, bij Nys en de Knegt. In het begin van de wedstrijd komt Klaas Vantornout, de man met de langste benen, al vooraan, samen met Stybar, die terugkomt na afwezigheid door zijn rug waardoor lopen lastig is.
In de tweede ronde passeert Tom in het derde achtervolgende groepje, op een 15de plek. Kan hij nog opschuiven? Vooraan komt alles terug bij elkaar, dat wil zeggen een achttal koplopers.
Ploeterend door de modder vormt zich daarna een kopgroep met Klaas Vantornout, Sven Nys, en een aanklampende Niels Albert. Tom leidt ondertussen in een achtervolgende groep ronde de 13de plaats.
Vooral Sven Nys doet veel kop, ook Vantornout laat zich niet kennen, zeker niet in de loopstroken. Albert kan mee, maar als Nys aan kop komt, gaat het een kilometer per uur sneller (gemiddelde snelheid vandaag maar 17 per uur!), en moet Albert eraf. Het wordt nog spannend tegen het einde, maar Sven Nys toont zijn kracht en wil om te winnen in de laatste ronde, en verslaat Vantornout in de spurt!
Tom bolt een tijdje later, ontgoocheld, als 16de over de streep. Zijn technisch kunnen kon hij vandaag helaas niet tonen. Tom blijft wel bij de eerste tien in de stand van de Superprestige Op naar de volgende cross, en hopelijk met iets minder modder!
Klik hier voor een videoverslag van de laatste ronde, en verzuip niet in het slijk!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 59'58"
2. Klaas Vantornout (Sunweb Projob), op 4"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 40"
4. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'10"
5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'26"
6. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 1'37"
7. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 1'48"
8. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 1'57"
9. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 2'03"
10. Bart Aernouts (Rabobank), op 2'07"


11/11: Tom héél knap 6de in Niel, maar wel met gebroken neus naar huis!

Wapenstilstand, maar niet in Niel! Modder, wind, regen, koude: helse en hectische omstandigheden, voor een klassieke topcross! Alle toppers zijn er, behalve Zdenek Stybar, die sukkelt met een blokkage van de onderrug.
Tom mag pas op de 3de rij starten, maar is goed mee weg, en gaat als 6de het veld in! Rob Peeters heeft de kopstart, onmiddellijk gevolgd door een sterke Bart Wellens en Sven Nys.
In de eerste ronde toont Tom meteen zijn technisch talent, door vaak te rijden waar anderen moeten lopen. Hij komt bij de passage aan de start door in 8ste positie, in een groepje met Niels Albert en Sven Vanthourenhout. Wellens is ondertussen opgerukt naar de kop, en rijdt een hele ronde vooraan. De verschillen zijn nog klein...
In de tweede ronde rijdt Tom heel sterk, en laat hij Sven Vanthourenhout achter zich, net als Rob Peeters. Samen met Bart Wellens, die ondertussen teruggezakt is, hangt Tom op 4 en 5. Sven Nys is vooraan met een paar stevige lendenrukken weggereden van Niels Albert, op de voet gevolgd door Kevin Pauwels.
In de volgende ronde vormt zich vooraan een kopgroep, met Nys, Albert en Pauwels. Tom blijft bij Bart Wellens, tot... hij vlak voor de materiaalpost, op een verraderlijk stuk een tuimeling van jewelste maakt! Met oog en neus op zijn stuur, en dan plat op zijn buik in de modder, kletsnat moet hij verder! Daardoor rijdt Wellens weg, en Tom komt op de 5de plek! Na de cross blijkt dat Tom bij deze val zijn neus gebroken heeft!
Stilaan worden in de volgende rondes de posities duidelijk. Ploeterend in de modder, soms tot kniehoog wegzakkend, leidt Nys autoritair, gevolgd door Albert en Pauwels. Wellens komt daarachter, onmiddellijk gevolgd door onzen Tom! Knap Tom! Even klein drama in de 6de ronde, Nys wil wisselen, maar er is geen fiets klaar in de materiaalpost! Albert komt terug, maar niet voor lang! Nys is beresterk vandaag!
In de laatste rondes komt achterin Rob Peeters nog sterk terug, terwijl vooraan alle plaatsen vastliggen, alleen de tijdsverschillen tussen de crossers worden steeds groter. Aan de finish heeft Sven Nys een halve minuut op Albert, en anderhalve minuut op de derde, Bart Wellens, die dus Pauwels nog voorbij gegaan is. Tom eindigt, ondanks de pijn, héél knap zesde, en is daarmee weeral de allerjongste renner in de Top 10!
Proficiat Tom!
Klik hier voor een videoverslag van de laatste ronde, en probeer de modderduivels te herkennen!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u02'16"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 24"
3. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'26"
4. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 2'08"
5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 2'27"
6. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 2'47"
7. Sven Vanthourenhout (Sunweb Projob), op 3'00"
8. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 3'15"
9. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 3'30"
10. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob), op 3'50"


7/11: Tom pakt het podium in Ronse, op de Hotond-berg!

Afspraak vandaag op de Hotond-berg in Ronse, voor de Grote Prijs Mario De Clercq, een A1-wedstrijd die volgend jaar bij de Superprestige hoopt te zijn. Allemaal Belgen aan de start voor deze wedstrijd, ondermeer wegens Europees kampioenschap voor de beloften en junioren in Frankrijk.
Superlastige wedstrijd vandaag, en niet alleen door het zware parcours, met voortdurend steil klimmen en nog veel steiler dalen. Ook het weer speelde vandaag parten, met bijtend hagel en striemende regel die in je koude kleren kroop! En daardoor lag het parcours er ook spekglad bij, met tal van spectaculaire schuifpartijen tot gevolg!
Tom mocht nog eens op de eerste rij starten, en was meteen goed weg. Maar... in de eerste bocht het veld in, werd opgehouden door twee andere crossers, moest echt stilstaan, en kon pas als allerlaatste het veld in! Weg kansen? Ondertussen pakte Klaas Vantornout al meteen een kleine voorsprong op de rest.
Tom vocht echter sterk terug, en was na één ronde al terug vooraan! Na twee rondes had zich een mooie kopgroep gevormd, met Bart Wellens, Klaas Vantornout, Sven Nys, Niels Albert, én onzen Tom! Zij bleven een hele tijd samen, tot Bart Wellens aan de kop begon te sleuren, met Tom als eerste slachtoffer. Ook de rest van de kopgroep viel uiteen, maar Bart verachterde, en kwam achterop, om even later, na een stevige hagelbui, uit de wedstrijd te stappen. Ondertussen had een tegenvallende Sven Vanthourenhout ook al opgegeven...
Tom dus virtueel vierde op dat moment, maar dat veranderde snel, want Tom kwam elke ronde dichter bij Klaas Vantornout! Net voor de voorlaatste ronde had hij hem te pakken, en even later, na drie kwart koers, gaf ook Klaas Vantornout op! Helse omstandigheden, voor iedereen vandaag! Ondertussen was Sven Nys vooraan bij Niels Albert gekomen, die eerder wat voorsprong had genomen. Sven ging erop en erover, en snelde alleen naar de finish.
Sven Nys dus eerste, helemaal verkleumd, gevolgd op een goeie minuut door Niels Albert, en daarna onzen Tom! Een prachtig podium, dat we later nog vaker hopen te zien!
Proficiat Tom! En ook met je 22ste verjaardag!
Klik hier voor een videoverslag van de laatste twee rondes, en krijg een indruk van de helse omstandigheden!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u00'06"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'07"
3. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 2'07"
4. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 2'46"
5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 3'42"
6. Kenneth Van Compernolle (Sunweb Projob), op 3'57"
7. Tom Van den Bosch (AA Drinks), op 4'57"
8. Quentin Bertholet (Lotto-Bodysol), op 5'42"
9. Jan Verstraeten (KDL Trans), op 7'33"


1/11: Tom héél knap 10de op de Koppenberg!

Na een nacht regen cross op de Koppenberg, dan weet je het wel! Loodzwaar! Episch! Een echte ouderwetse moddercross! En door de regen lag het er bovendien erg glad bij!
Al vlug in de wedstrijd trekt Sven Nys zich los uit het pak, en gaat er alleen vandoor! Hij rijdt vandaag bijzonder sterk, is helemaal ontketend, en vergroot stelselmatig op een autoritaire manier zijn voorsprong op al de rest!
Achter hem strijden Albert en co om de tweede plek. Al snel blijkt dat Albert de sterkste is. Kevin Pauwels volgt achter hem en rijdt ook weer een sterke cross.
Tom rijdt héél sterk, en heeft halverwege uitzicht op de achtste plek! Hij rijdt samen met Franzoi en Bart Aernouts op twee minuten van de weergaloze Nys. Ter vergelijking, leeftijdsgenoot Philipp Walsleben, gisteren nog 8ste in Zonhoven, wordt vandaag uit de wedstrijd gezet door de 80%-regel!
Na een loodzware cross wint Sven Nys (ondanks een lekke achtertube in de laatste ronde!) met meer dan een minuut voorsprong op Albert, gevolgd door Pauwels. Stybar behoudt op het nippertje zijn leiderspositie in de GVA, dankzij een vierde plaats.
Tom houdt vol tot het einde en behaalt zijn tweede Top 10 dit weekend! Gewoonweg schitterend! "De Koppenberg liegt niet, die selecteert zelf!", dixit de speaker van Sporza! Veelbetekenend...
Proficiat Tom!
Klik hier voor een videoverslag van de laatste ronde, met lovende woorden voor Tom!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'07"
3. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 1'27"
4. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), op 2'08"
5. Klaas Vantornout (Sunweb Projob), op 2'24"
6. Gerben de Knegt (NL; Rabobank), op 2'45"
7. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 3'40"
8. Bart Aernouts (Rabobank), op 4'02"
9. Enrico Franzoi (ITA; BKCP-Powerplus), op 4'10"
10. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 4'20"


31/10: Tom schitterend 7de in de zandgroeve van Zonhoven!

"Eindelijk terug aan de start in een topcross, na drie weken zwaar trainen!", zei Tom voor de start. Afspraak vandaag in Zonhoven, voor de 2de manche van de Superprestige, voor een loodzware cross op een technisch parcours, in de zandgroeve van Zonhoven: veel klimmen en dalen in het mulle zand, geen meter harde ondergrond, volgens sommigen is dit de 'echte cross'!
Door zijn afwezigheid in de Wereldbeker, en daardoor sterk gezakt op de UCI-ranking, moet Tom op de vierde rij starten! Toch is hij goed weg, en gaat hij als 12de de eerste bocht in. Maar, al vroeg in de cross valt Tom in het zand, waardoor hij een pak plaatsen verliest, en verzeilt op de 18de plek! Ondertussen hebben Stybar, Nys, Pauwels en Aernouts vooraan de kop genomen, met vooral een sterk jagende Stybar!
Tom rijdt zijn eigen wedstrijd en schuift stelselmatig op! Van groepje naar groepje springend, komt hij halverwege al door op de 12de plek, in een groepje met Denuwelaere, Page en Klaas Vantornout. Die laatste zal straks opgeven, compleet leeggereden!
Vooraan hebben ondertussen ook een sterk rijdende Wellens en Niels Albert komen aansluiten. Niels geeft even de indruk de cross verder te zullen maken, maar als Stybar weer eens stevig doortrekt, moet Albert lossen. Vooraan blijven enkel Zdenek, Nys en Kevin Pauwels over.
Tom is ondertussen bij een oude bekende aangekomen, Philipp Walsleben, en samen halen ze herinneringen op aan de good old days, toen ze samen de beloftencategorie domineerden. Tom heeft op dat moment, na 3/4de cross uitzicht op een Top 10!
In de laatste ronde gaat Stybar vollen bak, Pauwels probeert nog terug te komen, Nys moet lossen. Stybar wint dus opnieuw! In een sprint van de jonge garde wint Tom vlot voor Walsleben en pakt zo als jongste in het pak de 7de plek in deze superzware cross! Een Wereldbeker-crosser waardig! Dat belooft voor de toekomst.
Klik hier voor een videoverslag van de laatste ronde!

1. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), in 1u 2'34"
2. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 7"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 14"
4. Bart Aernouts (Rabobank), op 26"
5. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 44"
6. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'26"
7. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 1'58"
8. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus), op 1'58"
9. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 2'30"
10. Enrico Franzoi (ITA; BKCP-Powerplus), op 2'36"


26/10: Tom pakt zijn 1ste profzege in de Nacht van Woerden!

Onverwacht startte Tom vandaag in de Nacht van Woerden, gewoon om na zijn niet-selectie voor de Wereldbeker wedstrijdritme op te doen, met het oog op de klassementscrossen van November. Officieel verving Tom zijn ploegmaat Bart Wellens die door ziekte moest afzeggen.
De start was supersnel, met ploegmaten Bart Aernouts en Gerben de Knegt die snelheid maakten en als eersten het veld indoken. Tom werd wat opgehouden en kwam pas als 11de in het veld. Maar, het parcours was echt een kolfje naar zijn hand, technisch met ondermeer prachtige balkjes van 40cm hoog (die Tom al fietsend kon nemen, de anderen niet... Zo kennen we Tom!). Al na twee rondes kwam Tom op kop in een uitgebreide kopgroep met alle toppers in deze wedstrijd (Bart Aernouts, Gerben de Knegt, Francis Mourey, Thijs Al, Rob Peeters, Jonathan Page, Dieter Vanthourenhout, en Christoph Pfingsten).
Halverwege de cross komt Tom samen met Bart Aernouts op kop, en ze slagen een kloofje op de rest. Tom doet veel kopwerk en trekt goed door op elke helling, de Ardennentraining levert op! Bart moet al snel afhaken, en op twee rondes van het einde is ons "supertalent" (dixit de speaker van dienst) alleen! Tom blijft op kop, en pakt vandaag zijn 1ste profzege, of zoals de voorzitter van de supportersclub, Vic, zei: "Den jeste is binnen!"
Proficiat Tom! Dat noemen ze 'antwoorden met de pedalen'!
Klik hier voor een videoverslag van Woerden TV, inclusief een prachtige reactie van onzen Tom!

1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
2. Bart Aernouts (Rabobank)
3. Gerben de Knegt (NED; Rabobank)
4. Christoph Pfingsten (DUI)
5. Tom Van Den Bosch (AA Drink)
6. Ian Field (GBR; Hargroves Cycles)
7. Patrick van Leeuwen (NL)
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus)
9. Eddy van Ijzendoorn (NL; AA Drink)
10. Mitchell Huenders (NL; AA Drink)


24/10: Tom is 6de in Contern!

Na twee weken verplicht aan de kant, startte Tom vandaag in het Luxemburgse Contern. Geen simpele cross, met veel klimwerk, die de Koppenbergcross evenaart. Na een hele week stevig trainen, in de Ardennen, met zaterdag nog drie uur training op de weg, waren de benen logisch niet fris genoeg om voor de overwinning te strijden. Tom eindigt vandaag 6de.
Dus was dit een laatste trainingswedstrijd voor een erg gevulde maand november eraan komt. De trainer is alvast echt fier over de werkijver van Tom! Vanaf nu tellen de wedstrijdresultaten en ze zullen het geweten hebben dat onze Tom niet 'TE JONG' is voor het grote werk.
Tot in Zonhoven en op de Koppenberg. Iedereen op post!

1. Steve Chainel (FRA; Bbox Bouygues Telecom), in 1u 02'16"
2. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 14"
3. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 19"
4. Vinnie Braet (Sunweb Revor), op 22"
5. Vincent Baestaens (Telenet Fidea), op 51"
6. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 59"
7. Marcel Meisen (DUI; Team Kuota), op 59"
8. Jan Verstraeten (KDL-Trans), op 1'05"
9. Lubomir Petrus (TSJ; BKCP-Powerplus)
10. Tom Van Den Bosch (AA Drink), op 1'30"


Bondscoach Rudy De Bie selecteert Tom NIET voor de Wereldbeker in Aigle! Reactie van Tom en zijn team!

"Ik ben plots te jong!" Rudy De Bie is er gisteren in geslaagd Tom Meeusen met een kater van formaat op te zadelen. In de wereldbekerselectie voor komend weekeinde in Aigle werd hij door de bondscoach niet opgenomen en dat is keihard aangekomen in Essen.
"Vooral de reden waarom ik niet geselecteerd werd, zit me dwars”, foetert de renner van Telenet-Fidea. "Met mijn bijna 22 jaar ben ik nu ineens te jong om me op alle fronten te meten met de wereldtop, wordt er als motivering meegegeven. Dat is nu eens een uitleg die ik niet kan aanvaarden. Jong, akkoord. Maar té jong. Kom nou. Er zijn er anderen voor mij geweest waarvoor dat criterium niet van toepassing was. Dat ik de topconditie nog niet beet heb, klopt wel. Maar kunnen sommige andere geselecteerden dat dan wel zeggen en betere resultaten voorleggen dan ik tot nu gedaan heb? In Erpe-Mere en Neerpelt vlotte het prima. In Namen was het niet goed. Vooral omdat het daar om de eerste echte intervalcross ging en ik die omschakeling niet al te best verteerde. Helemaal abnormaal is dat echter niet te noemen. In Ruddervoorde vlotte het opnieuw. Ik kende er enkel één mindere ronde. Vergelijk het objectief met de prestaties van andere renners en dan zou een selectie voor Aigle een logisch gevolg moeten geweest zijn.
Vergeet ook niet dat ik nog in volle opbouw ben. Ik ga nu drie weken verstoken blijven van competitie op hoog niveau want na Aigle volgt ook nog de wereldbekerwedstrijd in Pilzen. Ik heb in de zomer via een pak wegwedstrijden een enorm brede basis gelegd. Enkel koersritme ontbrak nog een beetje maar daarvoor dienden precies die crossen van de komende weken. Nu gaat het enkel nog veel langer duren eer ik op topniveau presteer en dat frustreert me enorm.
In samenspraak met mijn trainer Jos Henderieckx ga ik een schema volgen dat me ondermeer via een stage in de Ardennen in de beste conditie moet brengen. Dit laat ik niet over mij gaan. Ik vecht terug want ik wil ten allen prijze het ongelijk van de bondscoach bewijzen."


Voilà, keihard terugslaan en antwoorden mer de trappers!!


10/10: Tom opnieuw Top-10, in Ruddervoorde!

Zondag 10/10/10, eerste Superprestigecross van het nieuwe seizoen, in een stralend Ruddervoorde! Net geen 20°C, anders was er weer drankbevoorrading geweest.
Tom starte héél sterk, en dook zowaar als tweede het veld in, na een opnieuw furieus gestarte Zdenek Stybar. Door een valpartij bij het ingaan van het veld raakten meteen een aantal renners wat achterop, met als belangrijkste slachtoffer Klaas Vantornout. Stybar wachtte echter niet, en maakte al in de eerste ronde een kloof op het supersnelle parcours, samen met Rabobankrenner Bart Aernouts. Die twee diepten hun voorsprong alsmaar uit, en bleven de hele tijd op kop!
Tom bleef aanvankelijk goed meedoen in de achtervolging op Zdenek en Bart, maar moest in de vierde en vijfde ronde toch terrein prijsgeven, zelfs de Amerikaanse kampioen Jonathan Page ging onzen Tom op een zeker moment voorbij! Hij had het effe moeilijk, en strandde op de 15 plek..
Maar dan verrees Tom, of zoals ze dat voor gewone mensen zeggen, hij kreeg zijn tweede adem! Verbeten trapte Tom zich weer naar de plek die hij verdiende, de 10de en als 8ste Belg over de meet! Mag hij mee naar de Wereldbeker in Aigle?
Zdenek Stybar ging weer heel hard in de laatste ronde, en won verdiend voor een vandaag quasi perfect rijdende Bart Aernouts. Sven Nys was nog de snelste van het achtervolgende groepje, en vervolledigde het podium.
Klik hier voor een videoverslag!

1. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), in 59'38"
2. Bart Aernouts (Rabobank), op 5"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 47"
4. Steve Chainel (FRA; Bbox Bouygues Telecom), op 48"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 54"
6. Sven Vanthourenhout (Sunweb-Projob), op 59"
7. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'02"
8. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 1'22"
9. Klaas Vantornout (Sunweb-Projob), op 1'27"
10. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 1'36"


3/10: Tom geeft op in de loodzware cross op de Citadel in Namen!

De eerste cross in de GVA-trofee, op de Citadel van Namen in een schitterende omgeving. Een héél lastig parcours, uitgetekend door Erwin Vervecken, met voortdurend klimmen en dalen, echte interval dus! Dixit VRT-commentator Paul Herygers: "Iets voor de héle grote jongens!".
Tom start goed, en gaat als 8ste het veld in, in tegenstelling tot Sven Nys, die compleet zijn start mist. Wereldkampioen en Tom's ploegmaat, Zdenek Stybar is wél sterk weg. Al snel vormt zich vooraan een kopgroep van vijf: Stybar, Bart Aernouts, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout en Dieter Vanthourenhout.
Tom klampt aan in de tweede ronde, blijft nog voor Nys, maar heeft het lastig! Halverwege deze rond laat Tom Sven Nys heel galant passeren, een teken dat hij het echt moeilijk heeft. Op het einde van deze ronde wint Stybar de tussensprint, goed voor 3 extra punten, gevolgd door Pauwels en Vantornout.
Die drie scheiden zich af van de rest en blijven een paar rondes samen, en doen om beurten de kop. Wellens komt terug in de achtervolging, maar kan nooit bij de drie geraken. Ook sterk in de achtervolging is Bart Aernouts. Tom heeft ondertussen in het begin van de vijfde ronde opgegeven. Té lastig vandaag! Dixit coach Jos: "De zware en specifieke Naamse omloop en de onverwachte hitte (plus 20°) samen met de logische wedstrijd-stress maakte van deze opdracht iets uitzonderlijk zwaar. Versmacht in de eerste ronde raakte Tom niet meer in het ritme en gaf heel verstandig op half wedstrijd."
Naar het einde van de wedstrijd toe rijden Stybar en een sterke Vantornout nog weg van Pauwels, die ondermeer door twee lekke banden op achtervolgen aangewezen is. In de laatste ronde gooit Stybar àlle registers open, hij rijdt hier zowaar de snelste ronde, en wint met kleine voorsprong voor Klaas Vantornout! Nys heeft ondertussen ook opgegeven, net als een heel pak andere renners.
Geen erg Tom! We kijken met z'n allen uit naar Ruddervoorde, een veel beter lopende omloop, waar we ook met z'n allen zullen zijn!
Klik hier voor een videoverslag!

1. Zdenek Stybar (TSJ; Telenet Fidea), in 59'28"
2. Klaas Vantornout (Sunweb-Projob), op 8"
3. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 31"
4. Bart Aernouts (Rabobank), op 42"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'06"
6. Enrico Franzoi (ITA; BKCP-Powerplus), op 1'14"
7. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 2'50"
8. Francis Mourey (FRA; Française des Jeux), op 2'57"
9. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 3'10"
10. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 3'23"


26/9: Tom 6de in de Grote Prijs Neerpelt!

Neerpelt is de eerste cross in een nieuw regelmatigheidscriterium, de Fidea Classics, waarin later op het seizoen nog Niel, Antwerpen en Tervuren volgen. Tom ging op het zandparcours in Neerpelt vol goeie moed van start, want in de voorbije jaren reed hij hier altijd heel goed! Meer nog, zowel in 2007, 2008 als 2009 won hij hier bij de Beloften, en in 2005 ook bij de Junioren! Door de felle regen van de voorbije nacht, ook in Limburg, lag het er lekker zwaar bij, maar toch blijft Neerpelt een heel technisch parcours, met veel draaien en keren, en dat zint Tom wel.
Sven Nys had ook weer een goede dag! Hij nam meteen de kopstart en het duurde lang voor de anderen hem konden bijbenen! Die anderen, dat waren Bart Aernouts, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Bart Wellens en Sven Vanthourenhout. Die laatste kon al snel het moordende tempo niet meer volgen, en Bart knalde tegen een paaltje, dus waren ze nog met vier voorop! Sven Nys deelde daar de lakens uit, behalve in de laatste ronde, toen Klaas Vantornout weer eens zijn goede benen toonde. Maar, in de laatste zandbak trok Sven Nys stevig door en al de rest moest passen! Tweede zege voor Sven Nys dus op twee crossen!
En onzen Tom? Hij startte behoorlijk en reed in de eerste ronde in vijfde positie, maar al in de derde ronde reed Tom lek, en daarna moest hij nog een dikke 500 meter verder, half rijdend, half lopend, naar de materiaalpost! Eens terug op de fiets was hij 17de... Maar toen toonde Tom dat hij een échte prof is geworden: Op zijn eigen kracht reed hij nog een heel snelle cross en passeerde hij nog tal van crossers! Tom werd uiteindelijk zesde! Proficiat!
Klik hier voor een videoverslag!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet)
2. Klaas Vantornout (Sunweb-Projob), op 4"
3. Bart Aernouts (Rabobank), op 4"
4. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 11"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 57"
6. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 1'13"
7. Enrico Franzoi (ITA; BKCP-Powerplus), op 1'20"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'31"
9. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus), op 1'34"
10. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'56"


19/9: Tom 5de in de Steenbergcross in Erpe-Mere!

De echte start van het nieuwe veldritseizoen, vandaag in het Oostvlaamse Erpe-Mere, voor de bekende Steenbergcross! Voor Tom het eerst vanaf het begin van het seizoen tussen de profs, hopelijk nog voor een lange en schitterende profcarrière!
En ook voor Wannes, Tom's beste vriend, vandaag een primeur: Voor het eerst als aangever mee in de materiaalpost, ter vervanging van Dré, die het wat rustiger aan gaat doen nu hij getrouwd is! We zullen je soms wel missen Dré!
Het begin van Tom's profcarrière was alvast prima! In het begin van de cross was vooral de Duitser Philipp Walsleben heel goed op dreef, ken je hem nog als Tom's concurrent in 2008-09, en hij trok een heel aantal renners met zich mee, waarbij Tom.
Die groep bleef lang bij elkaar, aan een heel hoog tempo, maar op twee rondjes van de finish ging Nys ervandoor. Alleen Klaas Vantornout en Bart Aernouts konden wat later bij Sven aansluiten. Tom achtervolgde, en vormde daarbij een lange tijd een tandem met Bart Wellens.
Klaas Vantornout plaatste net voor de laatste ronde nog een stevige aanval, kreeg voorsprong, maar had dan pech aan zijn fiets! Sven en Bart Aernouts bleven bij elkaar en spurtten voor de zege, waarbij Sven gemakkelijk won! Kevin Pauwels werd knap derde, Dieter Vanthourenhout vierde. En onzen Tom heel knap vijfde! De beste belofte was Joeri Adams, op een tiende plek.
Noot: Niels Albert (ziek) en Zdenek Stybar (nog in Tsjechië) waren er vandaag niet bij...
Klik hier voor een videoverslag!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet)
2. Bart Aernouts (Rabobank), zt
3. Kevin Pauwels (Telenet Fidea), op 17"
4. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 33"
5. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 39"
6. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 47"
7. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 49"
8. Steve Chainel (FRA; Bouygues Telecom), op 1'03"
9. Enrico Franzoi (ITA; BKCP-Powerplus), op 1'12"
10. Joeri Adams (Rabobank), op 1'47"


10/9: Kort interview met Tom na Zomer 2010!

Tom, je reed een sterk programma afgelopen zomer! Kijk je er zelf ook zo op terug?

"Ik heb de zomer nog net iets anders aangepakt als vorig jaar. Ik wou echt meer kracht en fond krijgen. Voor die kracht ben ik 30 keer naar de fitness geweest en heb ik een programma gevolgd dat de mensen van Nothenboom (Jos de coach) voor mij hebben opgesteld.
Voor die fond moest ik veel op de weg gaan koersen. Dat veel koersen is zeker gelukt want ik denk dat ik ongeveer de meeste koersdagen van alle crossers heb, 37 om precies te zijn.
De stages zijn ook goed verlopen, ook weer veel op duur en uithouding getraind, in functie van een goede basis.
Die basis is er nu helemaal en ik hoop dus ook dat ik er de vruchten van ga plukken volgende winter."

Wat zijn je verwachtingen voor het aankomende cross-seizoen?

"Voor volgend jaar moeten we vooral realistisch zijn denk ik. De wedstrijden die ik vorig jaar bij de elite heb gereden zijn allemaal meevallers geweest. Ik had het weer helemaal aan men zijde, sneeuw en ijs lag me helemaal en net in die periode was ik heel goed in form dus kwamen er mooie resultaten.
Deze winter rijd ik van begin af bij de profs, op alle parcoursen op alle soorten ondergrond en tegen de grootste concurentie... Dus ik verwacht zeker dat ik meer dan eens het deksel op menne neus zal krijgen maar ik hoop er heel veel van te leren om in de toekomst na enkele leerwinters stapke voor stapke dichter bij den top te komen.
Ineens naar de top vliegen dat zal niet lukken dus we gaan de lat zeker niet te hoog leggen. Maar we hebben er alles voor gedaan dus hoop ik wel dat ik deze winter het beste van mezelf kan laten zien. Ik ben benieuwd!"


1-8/9 2010: Tom test de conditie in Slowakije!

31/8: Proloog in de Ronde van Slowakije, waar Tom samen met z'n ploegmaats (Zdeněk Štybar, Robert Gavenda, Petr Dlask, Rob Peeters, en Bart Wellens) naartoe is getrokken voor een laatste conditietest voor het veldritseizoen begint! Een proloog over 1.3km, eerst vlak en daarna steil bergop, in het centrum van Nitra. Vanaf de start in het rood dus, en alles geven! En dat deed Tom met klasse! Met een gemiddelde van maar liefst 42.16km/u raasde hij door de straten en werd knap tweede, achter ploegmaat en wereldkampioen Zdeněk! Meteen de witte jongerentrui dus! De Telenet-Fidea ploeg deed het collectief sterk, met Robert en Petr op 5 en 6, en Rob en Bart op 10 en 11. De hoogtestage heeft duidelijk opgeleverd!
1/9: Eerste Rit, 177km op een geaccidenteerd parcours in en rond Nitra, met in de tweede helft één lastige klim. Tom rijdt attent mee voorin het peloton en finisht als 18de in de massasprint van een ietwat uitgedund peleton (er rijdt ook een Egyptische ploeg mee, en die bakken er niets van). Zdenek is zijn leiderstrui helaas kwijt, hij eindigde wel vierde maar werd genekt door de bonificaties bij de eindsprint. Ploegmaats Petr en Bart finishten 7de en 11de. Tom komt in het jongerenklassement op de derde plaats, op 4 seconden van de Nederlander Wouter Wippert, die rijdt voor Lotto-Davitamon.
2/9: Tweede Rit, 179km tussen Nitra en een plek met een onmogelijke naam, Veľký Krtíš, met onderweg één lange klim. De ploeg doet er alles aan om Stiby terug in het geel te krijgen, en lukt daar ook in! Onderweg doen Zdenek en Tom mee in de tussensprints, en aan de eindmeet pakt Zdenek nog een paar extra seconden en zo het geel! Knap gedaan Telenet-Fidea! Tom werkt heel knap mee, en wordt in de massasprint uiteindelijk 7de. In het algemene klassement komt hij ook op de 7de plaats, en in het jongerenklassement is hij nu 4de, vlak achter ploegmaat Robert Gavenda. Ploegmaat Petr Dlask finishte niet meer vandaag, wegens een blessure in de vorige rit.
3/9: Derde Rit, tussen Králová Lehota en Liptovský Mikuláš, door de bergen van Slowakije. Wel een ingekorte rit, omdat door stormweer een deel van de pas door de bergen afgesloten was. Nog 103km, die héél snel werden afgelegd, aan een gemiddelde van maar liefst 43.36 km/u! Onderweg was vooral Tom's ploegmaat Robert Gavenda heel bedrijvig, die heeft duidelijk terug de goede benen. Met de eindmeet in zicht trok Tom knap de sprint aan voor Stiby, om hem in het geel te houden, maar Zdenek moest het afleggen tegen snellere mannen, en is z'n geel weer kwijt. Tom werd vijfde in deze etappe, Stiby 10de. Tom blijft 7de in het algemene klassement, en 4de in het jongerenklassement. De verschillen zijn allemaal héél klein, dus alles is nog mogelijk! Morgen het echte bergwerk, met drie toppen boven 1000 meter!
4/9: Vierde Rit, 168km door de bergen tussen Liptovský Mikulᚠen Cadca, met onderweg drie stevige beklimmingen. Op die bergen is Rob Peeters bij de betere klimmers, maar zoals de vorige dagen laat die zich tegen de eindmeet weer uitzakken. Zoals we gewend zijn, geef Tom weer alles wat hij in zich heeft, en met resultaat! Kort na ploegmaats Bart en Stiby (je ziet dat in zo'n zware rit de ervaren renners een plus hebben!) eindigt Tom op de 9de plaats, en met voorsprong al eerste jongere! In het algemene klassement wordt hij ook 9de, en in het jongerenklassement stijgt hij naar de 2de plek, op 9 seconden van de Oostenrijker en leeftijdsgenoot Daniel Schorn. Morgen in de individuele tijdrit over 20 km moet Tom dat normaal kunnen goedmaken! In de proloog over 1.3km reed hij die Daniel immmers op 3 seconden! Spannend!
5/9: Vijfde Rit, een individuele tijdrit over 20 km tussen Mosty u Jablunkova en Čadca. Tom geeft alles wat hij in zich heeft, maar moet de meer ervaren wegrenners in deze harde discipline laten voorgaan! Commentaar van Tom achteraf op Twitter: "Every timetrail that I ride I get more and more respect for those who are good in it :-)! What a hard discipline!" Tom wordt 38ste en 8ste jongere in deze tijdrit. Zijn goede klassement van de voorbije dagen is daarmee natuurlijk van de baan. In het jongerenklassement blijft hij wel knap 3de op 1'13" van de leider, Daniel Schorn. Maar geen erg, deze Ronde van Slowakije toonde alvast dat het met de benen en het kopke prima zit!
6/9: Zesde Rit, 193 zo goed als vlakke kilometers tussen Čadca en Jaslovské Bohunice. Veel invloed hebben deze niet meer op het klassement, en dat blijkt ook want de rit eindigt op een massasprint, waarin we Tom weer in de voorste gelederen vinden. 8ste wordt hij, en daarmee de beste Telenet-Fidea renner vandaag. Bart Wellens startte niet meer vandaag. In het algemene klassement wordt Tom 28ste. In het jongerenklassement verandert er niets, behalve dat de Oostenrijker Daniel Schorn nog iets verder uitloopt dankzij ritwinst vandaag.
7/9: Zevende Rit, en meteen de laatste, 149km in en rond Jaslovské Bohunice over zo goed als vlakke wegen in het koude maar droge Slowakije. Vooral een rit voor sprinters dus, en die werd gewonnen door de snelle en nog jonge Nederlander van Davitamon-Lotto, Wouter Wippert. Rob Peeters finishte niet meer. Tom werd nog verdienstelijk 11de in deze laatste massasprint. Hij behoudt zijn 28ste plek in het algemene klassement en eindigt knap 3de in het jongerenklassement. Daarin is hij trouwens de eerste Belg, voor alle jonge wegrenners van Davitamon-Lotto! Voor de groene sprinttrui eindigt hij 7de en ook als eerste Belg, wat zijn regelmaat in alle ritten in deze ronde bevestigt! Knap Tom!
Voilà, Slowakije zit erop en was een bevestiging van het succes van de hoogtestage, een wedstrijd waarin de snelheid goed aangescherpt werd(constant gemiddeldes ruim boven 40km/u!), en de laatste wedstrijd van Tom's erg goede zomer! Met z'n allen kijken we al uit naar het nieuwe crosseizoen! Eerste afspraak in Erpe-Mere op 19 september.

Algemeen Eindklassement
1. Robert Vrecer (SLO), in 23u22'54"
2. Timon Seubert (DUI), op 1'36"
3. Maroš Kovác (SVK), op 1'37"
...
19. Zdeněk Štybar, op 3'02"
28. TOM MEEUSEN, op 3'49"


17/7/2010: Tom eindigt 4de in het BK MTB in Malmedy!

Tom vertrok met steile verwachtingen richting Malmédy na een al zeer geslaagd wegseizoen (zie hieronder). Het parcours in Malmedy is erg zwaar, en het was zeer warm weer. Dat maakte de omschakeling van de weg naar de bergen extra lastig.
Voor de start was er heel wat ophef, toen bleek dat Tom, tegen alle verwachtingen in, niet mocht starten tussen de profs, maar toch bij de beloften moest crossen. Andere reglementen in de MTB dan in de veldcross, vreemd! Tom noch zijn team waren hier mee opgezet!
Tom had de kopstart in de wedstrijd, maar werd na één ronde ingehaald door de latere winnaar, Sebastien Carabin. Tom bleef de rest van de wedstrijd in de achtervolgende groep, maar moest helaas in de laatste rond nog twee andere mountainbikers laten voorgaan, en zag zo zijn podiumplaats in rook opgaan.
Achteraf bleek dat Tom last had van zijn maag en een pijnlijke rug, maar er toch voor koos om te finishen, onder het motto 'Verliezen om te leren winnen, opgeven is voor mietjes'.

1. Sebastien Carabin
2. Ruben Scheire
3. Robby De Bock
4. TOM MEEUSEN
5. Jo Pirotte


30/6 - 4/7/2010: Tom knap 16de in de Ronde van Solidarnosc!

Eerste rit in het warme Polen, 138,4 vlakke kilometers tussen textielstad Lódz en Kleszczów. Tom gaat voort op het elan van Servië, en is attent mee voorin het peloton. De tussensprints onderweg laat hij passeren. Tom spurt op het einde wel mee voor het podium met het voltallige peloton, en wordt knap 6de op 131 renners! En dat in een rit met een gemiddelde snelheid van 47.15 km/u! Ploegmaat Vincent Baestaens is knap 13de en pakt daarmee de witte trui van het jongerenklassement. Vreemd genoeg mag Tom deze keer niet meedoen in dit klassement, het is voorbehouden voor renners geboren vanaf 1/1/1989.
Ook op woensdag, maar dan 's avonds en dus iets minder warm, vindt de tweede rit plaats, 78 vlakke kilometers tussen Radomsko en Bełchatów. Echt iets voor sprinters en hardrijders, dus ook voor onzen Tom! Ondanks enkele zinloze ontsnappingspogingen blijft het peloton bij elkaar, en wordt er weer gesprint. Tom mengt zich weer in de debatten, maar moet het afleggen tegen oudere en echte wegrenners, hij wordt knap 9de! In het algemene klassement komt hij op de 8ste plek! Vincent Baestaens behoudt ook na deze rit de witte jongerentrui.
Donderdag 1 juli, Derde rit, 157,2 km tussen Piotrków Trybunalski en Skarzysko-Kamienna, met al iets meer heuveltjes onderweg, maar toch nog relatief vlak. Rob Peeters is mee in een lange ontsnapping, maar houdt het niet tot het einde. Tom rijdt weer attent mee, en wringt zich op het einde weer naar voor in het peloton om mee te sprinten... Helaas wordt hij gehinderd en moet hij op 400m van de meet in de remmen! Sprint weg, en onzen Tom is nog 20ste. In het algemene klassement staat hij nog 14de. Ploegmaat Vinnie blijft in het wit.
Vrijdag, ook in Polen is het bloedheet, en in die hitte de vierde rit, een dikke 188km tussen Radom en Kielce, met veel heuvels onderweg en vooral een lastige plaatselijke ronde op het einde. Tom weerstaat de warmte, en wint na twee weggesprongen renners de spurt van het peloton, op 10 seconden van de winnaar! 3de dus en mee op het podium, en opnieuw 6de in het algemeen klassement! Knap! Vincent Baestaens wordt pas 110de op 11'34" van de winnaar en is zijn witte trui kwijt. Een reactie van Tom:"Vandaag terug beter gevoel, was een lastige plaatselijke ronde met een bergje in net voor de finish. Heb de sprint van het peloton gewonnen. Op de bergskes onderweg was ik ook altijd mee als het scheurde maar echt doorkoersen hebben ze niet gedaan dus was het met een grote groep naar de meet. Ben blij dat ik terug een beetje fris ben en normaal op niveau ben. Hier was het ook warm maar geen 36 graden denk ik, ongeveer 30-32 denk ik."
Zaterdag is de echte bergdag, met de vijfde rit over 184 km tussen Jasło en Krosno, met een paar serieuze cols onderweg. Maar eerst 's morgens een transfer van meer dan 4u naar het zuiden van Polen, naar de bergen. Een lange dag dus! Tom rijdt weer heel sterk, en is samen met Petr Dlask de enige overlevende van Telenet-Fidea in de kopgroep van zo'n 30 renners. Tom kent pech onderweg, maar een onbaatzuchtige Rob Peeters brengt hem helemaal terug vooraan in de koers! Hij eindigt nog knap 20ste, op 13 seconden van de winnaar. Met Rob Peeters was het na zijn hulp aan Tom (waarvoor dank!) gedaan, hij wordt 42ste op 6 minuten. Ploegmaat Wouter Van Mechelen geeft op vandaag, en Vincent en Robert Gavenda komen aan in de bus op meer dan 20 minuten van de winnnaar. Tom wordt 16de in het algemene klassement, op 39 seconden van de leider, de Pool Jacek Morajko, die de etappe van vandaag won. Reactie van Tom:"Vandaag zat er echt meer in, op 50km van het einde kwam ik op anderhalve minuut van de kop van de koers te zitten door een valpartij en een kapot wiel. Alles lag toen al in stukken en brokken. Ik ben dan uiteindelijk helemaal terug vanvoor geraakt door hulp van Peeters en dan alleen op een beklimming er naartoe gereden. Maar in de laatste ronde zat ik erdoor en was ik niet mee met de eerste groep en ik verlies vandaag 13 seconden op de eerste. Anders had ik hier vandaag m'n eerste mooi eindresultaat kunnen neerzetten... Ochtendpols was goed, gevoel was goed, 't zat alleen dik tegen."
Zesde en laatste rit op zondag, nog 158 km tussen Lesko en Jarosław, over een relatief vlak parcours, zeker op het einde, zodat sprinters weer een kans krijgen. Tom rijdt weer sterk, steeds attent voorin het peloton, en wordt onderweg nog derde in een tussensprint op 100 km na de start! In de eindsprint moet hij echter weer zijn meerdere erkennen in de echte wegsprinters, vooral Duitsers in deze ronde. Tom wordt 11de. Vincent Baestaens geeft vandaag op.
In het eindklassement van deze zware ronde is onzen Tom knap 16de, op slechts 38 seconden van de winnaar, de Pool Jacek Morajko die toesloeg in de koninginnerit op zaterdag. In het puntenklassement wordt hij zelfs 14de, wat bevestigt dat hij een sterke eindronde kan rijden! Daarmee is Tom de beste van de Fidea's, en sowieso de beste veldrijder in deze ronde! Knap Tom! Proficiat!

Algemeen eindklassement
1. Jacek Morajko (POL), in 21h31'21"
2. Pasquale Muto (ITA), op 14"
3. Stefan Schäfer (DUI), op 22"
...
16. TOM MEEUSEN, op 38"
18. Petr Dlask, op 43"
68. Rob Peeters, op 18'50"
96. Robert Gavenda, op 37'35"


27/06/2010: Tom samen met de (meeste) andere veldrijders niet aan de finish van het BK op de weg in Leuven!

Een superzwaar BK op de weg vandaag in Leuven, 240 km in 17 rondjes door en rond de studentenstad, met onderweg superlastige en erg steile hellingen, echte kuitenbijters (weet ik nog uit mijn studententijd)! Bij aanvang van de koers, tot ongeveer één derde van de koers, rijdt Tom attent mee voorin het peloton. Er ontsnappen natuurlijk renners, maar Tom laat ze rijden, hij is hier niet om te winnen, maar gewoon om de conditie te testen.
Daarna wordt het lastiger, ook door de verschroeiende zon, tot 32 graden, waardoor de verbranding van energie alleen maar sneller gaat! Tom laat zich onopvallend uitzakken, en net als quasi alle veldrijders (inclusief Bart Wellens en Sven Nys), stapt hij uit de koers op drie ronden van het einde. Enkel ploegmaat Kevin Pauwels (45ste) en Sunweb-Revor man Sven Vanthourenhout (37ste) halen als veldrijders de streep.
Toch 200 km goed getraind vandaag, en nu een paar dagen rusten om goed aan de start te komen in de Ronde van Solidarnosc in Polen!


14-19/06/2010: Tom is de beste jongere en wint de witte trui in de Ronde van Servië!

Eerste rit in het zonnige Servië, een dikke 190 km tussen Belgrado en Zaječar over zo goed als vlakke wegen, met tussenin één helling van 2de categorie, over niet al te beste weg (kiezels). Tom attent mee voorin het peleton, waaruit op het einde nog één renner wist te ontsnappen, de onbekende thuisrijder Esad Hasanovic, die dus ook won. Tom spurtte mee voor het podium met het voltallige peloton, en werd knap 5de, op 109 gestarte renners. Daarmee draagt hij meteen de witte trui als leider in het jongerenklassement! Met de conditie zit het duidelijk goed!
De tweede rit ging tussen Zaječar en Vranjska Banja over 173 km, over een relatief vlak parcours, met in de aanvang van de rit wel een korte nijdige helling. Zelfde ritverloop als gisteren, met een kopgroep die een tijd vooruit mag rijden, maar op het einde weer ingehaald werd door het jagende peloton (gemiddelde snelheid vandaag was 40,65 km/u!). Een massasprint dus, waarin Tom in zijn witte trui weer zijn mannetje stond: 9de op nog 101 gestarte renners. Helaas wel de witte jongerentrui kwijt aan een Kroaat die goed was in een paar tussensprints onderweg.
"Dju, mij laten ringeloren in de tussensprints, en zo mijn witte trui kwijt!", dacht Tom na de vorige rit. Volle gas er tegenaan dus in de lange derde rit, 233 km tussen Vranje en Vrnajačka Banja, zo goed als vlak op enkele heuveltjes na. Het plan was om zo goed mogelijk mee te doen in de drie tussensprints vandaag, en dat lukte prima! Altijd attent mee voorin, en in de eerste tusssensprint na 119 km knap 3de (Rob Peeters won die), in de tweede op 147 km opnieuw 3de (opnieuw na Rob Peeters), en de laatste tussensprint na 195 km won onzen Tom met glans! In de rit eindigde Tom uiteindelijk 18de, maar door de bonificaties onderweg springt hij terug naar de 9de plek in het algemene klassement, én staat hij opnieuw aan kop in het jongerenklassement, waardoor de witte trui morgen weer rond zijn schouders mag! Ploegmaat Rob Peeters draagt morgen de groene sprinttrui.
De vierde rit is een echte test voor de conditie, want niet gewoon vlak met hier en daar een heuveltje, maar na een goeie honderd kilometer aanloop over vlakke wegen een aankomst bergop. In totaal 148 km tussen Vrnajačka Banja en Zlatibor. Verschillende renners proberen onderweg weg te rijden, en zeker met de vorige dagen in het achterhoofd wordt er weer gestreden om de tussensprints. De eerste daarvan wordt nog gewonnen door Rob Peeters, maar daarna leggen de Fidea's zich toe op de slotklim. Daar slaagt Kevin Pauwels erin om met een paar andere renners te ontsnappen, en Tom stopt samen met Zdenek Stybar af in het eerste achtervolgende groepje, met daarin ook de gele trui. De opzet slaagt, en Kevin wint deze etappe in de sprint van zijn drie medevluchters! Tom komt enkele seconden later samen met Zdenek over de meet, als 9de, en opnieuw eerste jongere! Zo verstevigt hij natuurlijk zijn kopplaats in het jongerenklassement, én hij rukt op in het algemene klassement, nu 7de! Kevin staat op één seconde van medevluchter Robert Vrečer (Slovenië). Dat wordt nog spannend in de laatste twee ritten!
De vijfde rit is de koninginnerit van deze ronde: een echte bergetappe, twee cols van eerste categorie onderweg, en tussenin gevaarlijk dalen. In totaal 173,5 km tussen Zlatibor en Pale. Tom, duidelijk in conditie, begint vol goeie moed, en samen met de ploegmaten slaagt hij erin om vooraan in het peloton te blijven tot nà de eerste grote klim. Hij komt daar boven in een ruime groep samen met Kevin Pauwels en de andere goede klimmers. In de afdaling en terug in het dal doet Tom zelfs nog mee voor een tussensprint, derde is hij daarin. Maar dan volgt de hele lastige slotklim, en daarin moet Tom logisch terein prijsgeven. Een aantal echte klimmers maakt zich los, en er worden grote tijdsverschillen gemaakt! Tom kan aanvankelijk mee met ploegmaats Zdenek en Petr, maar laat hen halverwege rijden en fietst in eigen tempo verder naar boven. Hij zit in een groep met een paar andere jongeren, en rolt uiteindelijk na een erg zware dag als 31ste over de meet, op 9'29" van de winnaar vandaag, de Sloveen Matej Mugerli. Maar, in één opzet is Tom wel geslaagd: Hij blijft sterk op kop in het jongerenklassement, met meer dan een minuut voor op de eerste achtervolger. Die witte trui komt morgen in de afsluitende vlakke etappe niet meer in gevaar, en brengt hij meer naar Essen!
Zesde en afsluitende rit, net zoals in de grote rondes een vlakke etappe en nog een kans voor de sprinters, 155 km lichtjes bergaf tussen Milici en Ruma. De hele groep, nog zo'n 100 renners blijven over na gisteren, blijft samen, maar er wordt wel goed doorgereden (gemiddeld boven de 40 km/u)! Tom's witte trui komt dus niet meer in gevaar! Massasprint met heel het peloton, en Tom is héél knap 7de! Proficiat Tom!

Algemeen eindklassement
1. Luca Ascani (ITA), in 25h59'44"
2. Matej Mugerli (SLO), op 19"
3. Esad Hasanovic (SER), op 29"
4. Aurelien Ribet (FRA), op 53"
...
14. Kevin Pauwels, op 5'58"
17. Zdenek Stybar, op 6'37"
22. Petr Dlask, op 7'27"
24. TOM MEEUSEN, op 9'29", EN BESTE JONGERE!
53. Rob Peeters, op 23'34"
63. Bart Wellens, op 33'32"


12/06/2010: Tom supersnel in de Bollekesprofronde in Deurne !

De derde keer Bollekesprofronde in Deurne, een wedstrijd apart, want achter derny's. Supersnel, want de renners worden uit de wind gezet door de derny's! Echte nostalgie! Dit jaar met 14 deelnemers, waaronder echte specialisten, zoals Iljo Keisse en Bjorn Leukemans. Die laatste won ook, na drie reeksen haalde hij het hoogste gemiddelde. Hij werd op het podium geflankeerd door Wouter Weylandt (tweede) en Tom's ploegmaat en vriend Zdenek Stybar (derde). Tom zelf werd negende na een plezante dag!
Geniet van de foto's (klik rechts op de foto)!

1. Bjorn Leukemans
2. Wouter Weylandt
3. Zdenek Strybar (TSJ)
4. Jens Keukeleire
5. Iljo Keisse
6. Denis Flahaut (FRA)
7. Thomas De Gendt
8. Steven Van Vooren
9. TOM MEEUSEN
10. Matti Helminen (FIN)


06/06/2010: Tom sterk in de MTB-cross in Verviers!

Een hele zware wedstrijd vandaag in Verviers, met een hele lastige klim en een gevaarlijke en technische afdaling. Bovendien in de tweede helft van de wedstrijd regen met bakken, dus echt een krachttest voor onze Tom, nog altijd regerend Belgisch Kampioen MTB bij de Beloften! Hij startte héél knap tussen al die grote profs, en was het snelste weg van het hele pak! Toen Roel Paulissen, heel sterk vandaag hem bijhaalde zei Tom tegen hem: "Rij maar goed door, het gat is al gemaakt!" Knap van Tom!
Daarna kreeg Tom echter met de nodige pech te maken! Twee lekke banden sloegen hem heel wat achteruit, en telkens terugkomen kostte Tom veel kracht, waardoor hij uiteindelijk 18de werd op 72 gestarte mountainbikers.
Roel Paulissen hield er een verschroeiend tempo op na. De Limburger bouwde in de eerste drie ronden een voorsprong om uit van om en bij de drie minuten maar zag die voorsprong niet veel later teniet gaan door een lekke band. Echte problemen leverde dit niet op, alleen kwamen de achtervolgers wel merkelijk dichter. Paulissen bedreigen voor de dagzege zat er echter nooit in. Met een geruststellende voorsprong ging Paulissen de slotronde in, op ruime afstand gevolg door Bas Peters die op zijn beurt enkele meters voorsprong had op Niels Wubben en Sven Nys. Paulissen boekte zijn eerste zege in deze Belgacom Belgian MTB Grand Prix. In de laatste ronde ontdeden Nys en Peters zich van Wubben en trokken zij aan zij naar de meet. In de sprint haalde Nys het nipt voor Peters.


25-30/05/2010: Tom goed op dreef in de Ronde van België!

Voor de eerste keer doet Telenet-Fidea mee aan de Ronde van België, dé rittenkoers voor al wat Belgische renner is, maar ook met tal van buitenlandse toppers aan de start (vb. Oscar Freire). Opvallend veel veldritploegen dit jaar in de wedstrijd, met naast Tom's ploeg ook Sunweb-Projob (vb. Kenneth Van Compernolle, Klaas Vantornout, Sven Vanthourenhout), de veldrijders van Landbouwkrediet (Sven Nys, Davy Commeyne), en BKCP-POwerplus (vb. Niels Albert, Jim Aernouts, Dieter Vanthourenhout, Philipp Walsleben). Tom start vooral om de conditie te testen en verder op te bouwen.
De eerste rit was 156,6 km in en rond Eeklo, een zo goed als vlakke etappe. Spek naar de bek van sprinters dus, maar dat was buiten het rotslechte weer (Belgisch plensweer) en Philippe Gilbert gerekend. Die reed vandaag iedereen kapot en won met panache! Tom reed knap mee in de eerste achtervolgend groep, maar heel diep in de finale (op 2km van de meet) smakt Tom vooraan in het peloton zwaar tegen de grond en bereikt kreunend van de pijn de aankomst, met een reeks schaafwonden aan armen en knieën en een kleine kwetsuur aan z'n elleboog! Hij kon gelukkig wel verder en eindigde op 33' van winnaar Gilbert, op de 159ste plaats.
Donderdag, tweede rit tussen Eeklo en Knokke (162,7 km), door de Vlaamse Ardennen naar de kust, door Lovendegem en Drongen, vlakbij de woonst van jullie webmaster! Wel knap zo'n voorbijrazend peloton, maar een veldcross is toch véél mooier, zo dicht bij de renners die je ook vijf, zes keer ziet per cross en als je goed staat de hele tijd! Tom natuurlijk gewond aan de start, na een slapeloze nacht, met ingepakte knieën en met een geblokkeerde rug, maar daardoor laat hij de moed niet zakken! "Tom is niet kleinzielig. Hij kan tegen een stootje, ook al heeft hij echt veel schaafwonden!", dixit ploegleider Danny de Bie vol bewondering! Ondanks verschillende aanvallen vanaf de start, blijft het peloton bij elkaar en eindigt de rit in een massaspurt, gewonnen door de snelle Kenny Van Hummel. Tom eindigt op de 92ste plaats, zonder tijdsverlies!
In de derde rit tussen Knokke en Mechelen (192,2 km!) rijdt Tom heel attent mee vooraan in het peloton. En goed maar, want daardoor ontsnapt hij in de laatste kilometers net aan een massale valpartij! Hij kan zelfs Kevin Pauwels nog wat steunen, die vandaag weer meesprint voor de zege, maar negende wordt. Tom zelf eindigt knap 22ste in het wiel van Sven Nys. "Echt bewonderenswaardig hoe Tom met zulke kwetsuren zich bijft motiveren om deze opdracht toch tot een goed einde te brengen", dixit een fiere coach Jos.
De vierde rit is een individuele tijdrit in en rond Herzele (16,7 km). Net als de rest van de ploeg werkt Tom de opdracht met de nodige reserves af, en spaart hij zich een beetje voor de slotetappe morgen, in de Ardennen.
Samen met de coach keek Tom uit naar de laatste rit op een echt zwaar en selectief parcours in en rond Herstal (173,7 km). Een ideale test om te zien of de voorbereiding (kracht, uithouding en vermogen) heeft opgeleverd. Onze fel gehavende 'crack' rijdt goed mee (in tegenstelling tot de rest van de ploeg, waarvan enkel Kevin Pauwels nog het einde haalde!), en eindigt in het peloton dat spurt voor de 36ste plaats op 6'32" van de knappe winnaar Ben Hermans. Tom rolt als 68ste over de meet. Reactie van Tom: "Als ik juist voor de Redoute niet lek rijd en mijn beste cartouche moet afschieten om terug te keren, dan eindig ik de eerste groep."
In het algemene klassement eindigt Tom knap 69ste op 163 deelnemers, en is hij 29ste in het jongerenklassement! Knap Tom! Het zelfvertrouwen is weer wat opgekrikt en nu op naar een sterke prestatie in het Kampioenschap van België in Leuven! Zondag eerst nog een krachttest in de MTB-wedstrijd in Verviers.


21/05/2010: Tom knap zesde in de tweede rit van de Tour de L'Isard in de Pyreneeën!

Op vraag van de ploeg en als laatste voorbereiding op de Ronde van België, heeft onzen Tom drie ritten afgewerkt in de Tour de L'Isard, een pittige rittenwedstrijd voor -23 jarigen in de Pyreneeën! In de eerste twee relatief vlakke etappes was snelheid maken en kilometers malen het belangrijkste, en dat deed Tom voortreffelijk! In de eerste etappe ontsnapten al heel vroeg negen renners, en Tom zat samen met ploegmaten Karel Hnik en Vincent Baestaens in de eerste achtervolgende groep. Zij finishten op 17 seconden van de winnaar, de Fransman Jerome Cousin. Tom werd 21ste.
In de tweede rit, 176km tussen Saverdun en Mazeres, en al was lastiger want een meer golvend terrein, was Tom heel goed mee met de ruime kopgroep, samen met ploegmaat Vincent Baestaens! Die kopgroep bleef samen tot het einde, en er werd gesprint. Tom werd knap zesde, en natuurlijk content! "Toen we op stage naar Mallorca vertrokken had ik nog een conditionele achterstand, maar die is ondertussen goedgemaakt. Het gaat bijgevolg prima, wat zich steeds nadrukkelijker toont. Behalve dat ik me hier moet aanpassen aan de manier van koersen van de beloften, want die is anders. Het gaat er in deze categorie veel vinniger en veel agressiever aan toe dan bij de profs. De demarrages zijn bijvoorbeeld korter. Je moet ook constant gokken met welke vlucht je meespringt en met welke niet. Ik heb het gevoel dat ik constant attent moet zijn of er rijdt een zoveelste groepje van tien, vijftien renners weg. Als je wil meezitten mag je niets aan het toeval overlaten".
De derde, en voor Tom laatste etappe was een lastige bergrit, met vier Pyreneeën-cols! Die werd gewonnen na een oneman show van de Belgische belofte Yannick Eyssen! Hou in het oog, die kerel! Tot aan de voet van de laatste col zat Tom nog in de kopgroep, de laatste klim van 8km was er echter te veel aan. Hij werd nog mooi 28ste op 5'54" van de winnaar, ver voor de andere Fidea's in koers, ook de beloftevolle klimmer Karel Hnik.
Voilà, een schitterende voorbereiding op de Ronde van België, waar Tom hopelijk na een paar dagen rust fris aan de start kan verschijnen.


12-16/05/2010: Tom groeit langzaam in de Flèche de Sud!

De eerste wegwedstrijd, en meteen een pittige ronde in Luxemburg, bergop en bergaf! Tom begint rustig en eindigt in de proloog van 4,5km als 59ste, wel maar op 28 seconden van winnaar en ex-ploegmaat Jempy Drucker. Tom haalt in die proloog een knap gemiddelde van bijna 45km/u!
Die goede trainingssnelheid houdt hij aan in de tweede rit tussen Kayl en Rumelange (152,6km), maar dat brengt hem in deze snelle rit niet verder dan de 124ste plaats. Ploegmaat Kevin Pauwels wint deze rit na een knappe massaspurt! Hetzelfde patroon in de derde en zware bergrit tussen Heiderscheid en Colmar Berg (157km), Tom rustig meepedelend in het peleton, om als 105de te eindigen.
Maar dan komt de vierde en lange rit, tussen Mamer en Roeser (171km). Tom rijdt heel attent mee voorin, en springt op het juiste moment mee in een ontsnapping met 14 renners! Zij houden het vol tot het einde en Tom wordt knap 13de!
Als kers op de taart bevestigt Tom de volgende dag in de slotrit tussen Petange-Esch en Alzette (150km). Een ruime groep van 34 renners scheidt zich af van de rest en daar is Tom bij. Ze werken goed samen en behouden hun voorsprong tot het einde. Er wordt gesprint, en Tom toont zijn conditie en snelheid, en wordt knap 5de (een eerste -23 jarige!). Kevin Pauwels wordt knap 3de, en wint daarmee de groene trui in deze ronde!


09/05/2010: Tom moet helaas opgeven in eerste MTB wedstrijd!

Tom was heel sterk gestart in deze eerste wedstrijd van het zomerseizoen: De Fidea Mountainbike Cup op Antwerpen Linkeroever. Maar helaas, door een kettingbreuk in de derde ronde, moest hij opgeven!

1. Jimmy Tielens in 1u 53'51"
2. Geoff Kabush op 16"
3. Niels Wubben op 1'46"