Overzicht Seizoen 2011-12
Tom's tweede jaar bij de profs! Opnieuw bij de Telenet-Fidea ploeg, maar dit jaar als kopman naast Bart Wellens! Zdenek Stybar koos voor de weg bij Quickstep en Kevin Pauwels werd weggekaapt door Sunweb Revor om daar kopman te worden! Gelukkig legt ploegleider Hans Van Kasteren geen onnodige druk, en laat hij onzen Tom langzaam groeien. Top 5 is de ambitie voor dit seizoen, zo zeggen Tom, ploegleider en coach in koor voor de start van het seizoen. En vooral, bevestigen van het vorige schitterende eerste profjaar!
En dat lukt! Met 22 Top-5 plaatsen in 35 crossen blinkt Tom uit in de regelmaat en is dit seizoen meer dan geslaagd!
Uitschieters zijn ongetwijfeld zijn 2 overwinningen, waar we lang op gewacht hebben, maar die er uiteindelijk toch kwamen in één superweekend, niet toevallig op het ijs: Tom wint op 4 februari de GVA-wedstrijd in van Lille, en de dag erna op 5 februari de Superprestige-wedstrijd in Hoogstraten! Twee knappe zeges die een sowieso al geslaagd seizoen nog meer glans gaven!
Vul aan met nog zeven keer knap op het podium: 3de in de hitte in Kalmthout, 2de in de sprint na Kevin Pauwels in de Superprestige in een zonnig Asper-Gavere, 3de in de Wereldbeker op een droog (!) parcours in Igorre, opnieuw 2de in de Scheldecross in Antwerpen, 3de in de koude regen in Rucphen, ook 3de in Superprestige in de duinen van Middelkerke, en tot slot ook 2de in de supersnelle cross in Eeklo! Tom heeft zich meermaals héél sterk én slim getoond!
Op het BK in Hooglede-Gits komt Tom terug na een wekenlange ziekte (waardoor hij ondermeer in de Azencross in Loenhout een echte off-day kende) en wordt hij knap 5de op 80% van zijn krachten! Op het WK in de duinen van Koksijde gaat Tom dansend door het zand naar een knappe 4de plaats!
De klassementen tonen perfect dat Tom zijn ambities dit seizoen heeft waargemaakt: 5de in zowel Wereldbeker als GVA-Trofee, en zelfs 4de in de Superprestige! In de UCI-ranking zet Tom ook een stevige stap vooruit, van de 13de plaats in September naar de 5de plaats, met voorsprong, op het einde van het seizoen!
Tom bevestigt als prof! En de supporters genieten!


WERELDBEKER finaal SUPERPRESTIGE finaal GVA TROFEE finaal UCI-RANKING finaal
1(1). Kevin Pauwels 590 1(1). Sven Nys 105 1(1). Kevin Pauwels 176 1(1). Kevin Pauwels 2.333
2(2). Sven Nys 540 2(2). Kevin Pauwels 99 2(2). Zdenek Stybar (TSJ) 166 2(2). Sven Nys 2.180
3(3). Zdenek Stybar (TSJ) 525 3(3). Zdenek Stybar (TSJ) 92 3(3). Sven Nys 141 3(3). Zdenek Stybar (TSJ) 1.950
4(4). Klaas Vantornout 450 4(5). TOM MEEUSEN 78 4(4). Niels Albert 139 4(7). Niels Albert 1.617
5(6). TOM MEEUSEN 373 5(6). Klaas Vantornout 74 5(5). TOM MEEUSEN 114 5(6). TOM MEEUSEN 1.505
6(7). Francis Mourey (FRA) 363 6(4). Bart Aernouts 73 6(7). Bart Aernouts 87 6(5). Klaas Vantornout 1.393
7(5). Bart Aernouts 360 7(7). Niels Albert 64 7(6). Bart Wellens 85 7(7). Lars van der Haar (NED) 1.321
8(8). Steve Chainel (FRA) 319 8(8). Radomir Simunek (TSJ) 63 8(8). Sven Vanthourenhout 83 8(9). Francis Mourey (FRA) 1.231
9(9). Radomir Simunek (TSJ) 306 9(9). Bart Wellens 50 9(10). Rob Peeters 80 9(8). Bart Aernouts 1.224
10(12). Niels Albert 300 10(10). Dieter Vanthourenhout 41 10(9). Klaas Vantornout 80 10(10). Rob Peeters 1.002

22/2: Tom bevestigt zijn 5de plaats, in de Masters in Hasselt!

Na een avond vol fun in de Ethias Arena in Hasselt, bevestigt Tom zijn 5de plaats op de UCI-ranglijst, door ook op deze indoorcross van een half uur als 5de te eindigen!
In de tijdrit waarmee de avond begon, finishte Tom als 10de, vlak na Lars van der Haar. In deze tijdrit verraste Dieter Vanthourenhout door favoriet Zdenek Stybar te verslaan met een superklein verschil: 11 honderste van een seconde! Tom achterstand op Dieter in dit ritje van 2 en een halve minuut gemiddeld was ook slechts een kleine 7 seconden.
Geen Tom in de battle of de sexes die daarop volgde, een rit over twee rondes op het spectaculaire parcours in de Arena, waarin optimist Marianne Vos het toch moest afleggen tegen de Wereldkampioen bij de mannen, Niels Albert.
Maar dan waar iedereen op gewacht had, de veldrit over een half uur tussen de top van het veldrijden bij de mannen! In een waanzinnig tempo en vol met spectaculaire sprongen, niet de minste van onzen Tom, werd de rit afgelegd. Amuseren was echt wel het belangrijkste nu op het echte einde van het cross-seizoen! In het begin van de wedstrijd reed onzen Tom na een hele sterke start een hele tijd vooraan in de kijker, gevolgd door Vantornout. Tom liet zijn kunnen zien in het vele kunstmatige aangelegde zand in de Arena. Tegen het einde, helemaal de rangorde in het veldrijden respecterend, namen dan de grote vier in het veldrijden, Albert, Stybar, Nys en Pauwels over, en vochten met elkaar voor de zege. Nys deed daarbij het meeste werk, maar Albert, nochtans naar gewoonte slecht gestart, was daarbij de leepste, en ook de snelste in de sprint, en zo werd de uitslag van Oostmalle zo goed als overgedaan.

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 29'58"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), zt
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 1"
4. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 3"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 6"
6. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 8"
7. Bart Aernouts (Rabobank), op 10"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 12"
9. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 15"
10. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 23"


19/2: Tom knap 5de in Sluitingsprijs in Oostmalle, en in eindranking GVA!

Sluitingsprijs in Oostmalle, de jaarlijkse feestelijke afsluiter van het seizoen! Nog een spannende wedstrijd in de GVA, met Pauwels 12 punten los van Stybar, maar wel 28 punten te verdienen voor de winnaar hier vandaag. Er moet echter al veel mislopen voor Kevin wil hij zijn tweede eindklassement, na de Wereldbeker, dit seizoen mislopen. Idem voor Tom, riant op de 5de plaats in de GVA-ranking. Normaal is Oostmalle een echt zandparcours, maar voor de cross zijn de meeste crossers niet te spreken over de vele lussen in het meest zanderige stuk, waardoor er niet gereden kan worden, maar enkel gelopen. Geen erg, zegt Tom voor de wedstrijd: "'t Is toch voor iedereen hetzelfde hé!" Zo kennen we hem weer!
Tom start tussen Stybar en Vantornout, in het midden op de 1ste startrij, maar wordt in de snelle start wat weggedrumd. Tom duikt als 10de het bos in, terwijl vooraan Jim Aernouts haas speelt voor ploegmaat Kevin Pauwels. Jim gaat hard, maar in de tweede helft van de eerste ronde pakt Kevin al over. En dan gebeurt wat we al vaker zagen dit seizoen: zonder omkijken en zonder dat hij het merkt, rijdt Kevin vlot weg van zijn tegenstanders! Op het einde van de startronde heeft Kevin al 8 seconden op de rest, met daarbij onzen Tom, die op de finishstrook opschuift naar een 4de plaats!
In de tweede ronde blijft Kevin Pauwels hard gaan, op zoek naar de drie punten van de tussensprint, om zo zijn voorsprong te verstevigen! Wat een lef! Stybar probeert natuurlijk terug te komen, haalt daarvoor alles uit de kast, maar blijft op een paar seconden van Pauwels hangen! Tom is goed mee en volgt attent op plaats 3! Achter Tom wisselt Niels Albert al voor de tweede keer in twee rondes, op zoek naar de juiste banden? Pauwels pakt knap de drie punten, voor Stybar. In de achtervolgende groep gunt iedereen het resterende puntje aan Sven Vanthourenhout.
Derde ronde, en met nog een inspanning sluit Stybar nu echt aan bij Kevin Pauwels! Die twee pakken een mooie voorsprong, met Pauwels attent op kop! Wil Stybar nog voor Kevin komen in het klassement, dan moet hij immers nog een vijftal renners laten terugkomen, en hopen dat die dan ook allemaal voor Pauwels finishen. Dat wil Kevin natuurlijk niet laten gebeuren! Achter deze twee tenoren schuift Niels Albert naar voor, en die gaat hard! Enkel onzen Tom kan even meegaan in zijn wiel! Op het einde van deze ronde hebben Niels en onzen Tom 17 seconden achterstand op Pauwels en Stybar.
Albert gaat heel hard door, eindelijk de goeie banden gevonden! Tom blaast zich niet op, en laat Niels rijden. Dat is ook het signaal voor Sven Nys om op te schuiven, want Niels kan nog over hem komen naar de 3de plaats in de GVA! Tom ziet alle tenoren voor zich uit rijden, maar mengt zich niet in hun debatten. Vooraan pakt Stybar even over van Pauwels, meteen de rem erop, maar dat laat Kevin niet gebeuren, en hij neemt weer de kop! Niels Albert komt daardoor wel dichter.
Vijfde en snelste ronde! En die gaat naar Niels Albert! Met een schitterende rush en knap loopwerk in de lange zandstrook sluit hij vooraan aan! Drie man op kop! Ligt het podium al vast? Ondertussen begint het strak te regenen in Oostmalle! Winterse buien! Helse omstandigheden in de laatste cross van het seizoen! Achter de koplopers sluiten Tom en co terug aan bij Sven Nys, ze volgen nu op 29 seconden van de drie leiders.
Stybar wil winnen, in de de zesde ronde plaats hij een scherpe demarrage! Pauwels wil in het wiel gaan, maar moet Stybar laten rijden! Al snel 4 seconden voor de Tsjech. Albert in het wiel van Pauwels... Wil Albert winnen en zo zijn regenboogtrui nog enige glans geven dit seizoen, dan zal hij moeten overnemen! En dat gebeurt ook, opnieuw in de slingerige zandstrook! Snel spurt Albert terug naar Stybar, die blijkbaar toch even op zijn adem heeft getrapt! Door al die actie vooraan, loopt de achterstand van Tom en co natuurlijk op, al 39 seconden! Niet alleen het podium ligt nu vast, ook de eindzege in de GVA: die gaat na een topseizoen naar Kevin Pauwels! Proficiat Kevin!
Zevende ronde, en Niels Albert pakt vooraan over van Pauwels. Albert gaat hard, en achter hem begint Pauwels fouten te maken, en Stybar past even en kruipt in het wiel van Kevin! Het sein voor Albert om er vandoor te gaan! Hij voelt zich duidelijk terug in zijn sas, Koksijde speelt waarschijnlijk door z'n hoofd! Achter hen leidt Tom de achtervolgers, met een strak tempo, maar terugkomen kan helaas niet meer. Op het harde plooit Stybar zich nog een even plat over zijn stuur, en als een volleerde tijdrijder probeert hij naar Albert te rijden, maar die laat niet gebeuren, geeft gas bij, en is nu definitief weg!
Voorlaatste ronde, en nog is Stybar niet moegestreden! Hij blijft proberen en daardoor moet Pauwels lossen. Als de zandstrook zich weer aandient toont Niels echter weer zijn loopkunsten en neemt hij echt afstand! Nog één ronde, en Niels heeft 11 seconden! Maar ook de laatste ronde blijft supersnel, want Stybar blijft jagen! Een sterke Albert plooit echter niet, en wint hier op een knappe manier in Oostmalle! Achter hen controleert Pauwels op de derde plaats. Sven Nys heeft zich op kop gezet bij de achtervolgers, en perst er in de laatste ronde nog even alles uit, om nog mooie 4de te worden! En onzen Tom? Die gaat even mee met Nys, maar sprinten zit er niet meer in. Na een knappe cross finisht Tom vijfde, en behoudt zo zijn schitterende 5de plek in het eindklassement van de GVA! Top-5 in alle klassementen, in de de Superprestige zelfs 4de! Een schitterend seizoen Tom!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 58'38"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 15"
3. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 24"
4. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 46"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 50"
6. Bart Aernouts (Rabobank), op 51"
7. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 51"
8. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 51"
9. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 59"
10. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 1'14"


18/2: Tom 7de op de steile flanken van de Cauberg in Valkenburg!

Na een weekje met keelpijn en terug opkomende buikkrampen, start Tom toch in Valkenburg! Eén van de zwaarste wedstrijden van het jaar, en dat op het einde van het seizoen! Geen klassementscross, maar wel belangrijk, want misschien in de volgende jaren een Wereldbekercross! Heel lastig parcours, op de schuine flanken van de meest bekende en mythische 'berg' van Nederland, de Cauberg. Diepe sporen in de vettige modder ook, met daaronder nog een laagje vorst, ideaal voor veel lekke banden!
Supersnelle start van onzen Tom, als een speer uit een boog, en meteen als eerste het veld in! Tom is ondanks de voorbije week duidelijk gemotiveerd! Sven Nys kruipt direct in zijn wiel en ook Gerben de Knegt gaat goed mee. Wie zijn start compleet gemist heeft, is Lars Boom, de wegrenner die normaal ook heel goed uit de voeten kan in het veld. Al meteen in de eerste ronde wordt duidelijk wat deze wedstrijd te bieden heeft: modder, schuiven, vallen, maar toch proberen recht te blijven! Tom doet dat goed, en blijft in de kop van de wedstrijd in het wiel van Nys en Dieter Vanthourenhout, die ook heel even vooraan komt.
Tweede loodzware ronde, en een kopgroep van acht crossers scheidt zich licht af van de rest: Nys, een sterk ogende Albert, de Knegt,van Amerongen, Vanthourenthout, Aernouts, Peeters, en onzen Tom! Die maakt een heel sierlijke zwaai op zijn fiets, als hij even met z'n voet achter een paaltje blijft hangen! Adembenemend! Vooraan begint Nys z'n tempo te vinden, maar voorlopig gaan Albert en ook onzen Tom nog goed mee in het wiel! Als Albert op het einde van deze ronde een eerste keer lek rijdt, gaat Nys er echter vandoor! Achter hem een hele groep achtervolgers... Wie gaat er?
Derde ronde, en onzen Tom krijgt het lastig bij de achtervolgers. Nys gaat vooraan vol risico en met panache door! Vantornout is eerste achtervolger, en trekt de anderen met zich mee, met achteraan op de 7de plaats onzen Tom! Vantornout krijgt vooraan steun van Rob Peeters, en met z'n tweeën rijden ze zich los van de rest, op zoek naar Nys. Komen ze nog terug? Albert heeft gewisseld en sluit terug aan bij de kop van de achtervolgers, maar rijdt dan opnieuw lek! Nu is Nys definitief gevlogen! Tom volgt op het einde van de vierde ronde, halfkoers, op een 5de plaats, maar heeft voor hem wel Vantornout, Pauwels en Peeters moeten laten rijden.
Vijfde ronde, en Albert sluit terug aan bij Tom, en bij hem zit ook de Knegt. De kans voor Tom om terug te komen? Albert gaat echter hard door, die is duidelijk beter dan vorige week! Onzen Tom vloekt, want het goede gevoel in de benen van de start is helemaal weg, en Tom wordt daardoor teruggeslagen! Hij kruipt in het wiel van Thijs van Amerongen en rijdt op eigen tempo verder, rond de 10de plaats. Vooraan komt Vantornout even heel dicht bij Nys, maar die laat Klaas niet aansluiten en rijdt opnieuw op tempo van hem weg!
In de laatste rondes verzwakt Nys niet, integendeel, hij loopt nog verder uit! Vantornout krijgt het nog even lastig in de achtervolging, zeker wanneer Niels Albert nog uit de achtergrond komt opduiken. Die laatste gaat daarbij over Kevin Pauwels, die in deze finale wat temporiseert met het oog op de GVA-cross morgen in Oostmalle. En onzen Tom? Die vindt op het einde van de cross nog even zijn goede benen terug, en gaat vlot over de Rabobankers de Knegt en Aernouts! Vooraan dubbelt Nys op het einde nog de Fransman Mourey (!), en pakt zo op een heel knappe manier zijn 14de zege van dit seizoen! Proficiat Sven! Vantornout knap tweede, en Albert na veel pech derde. Tom finisht ondanks een lastige wedstrijd nog op een mooie 7de plaats!
Alle ziektekiemen uitgezweet vandaag! Morgen nog eens vlammen in de GVA in Oostmalle, en woensdag funrace in Hasselt, en dan verdiende rust!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u03'14"
2. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 45"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 57"
4. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 1'07"
5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'13"
6. Thijs van Amerongen (NED; AA-Drinks), op 1'20"
7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'34"
8. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 1'46"
9. Bart Aernouts (Rabobank), op 2'48"
10. Kenneth Van Compernolle (Style & Concept), op 3'06"


12/2: Tom schitterend 2de in Grote Prijs Stad Eeklo!

Grote Prijs Stad Eeklo, een jaarlijks volksfeest in de hoofdstad van het Meetjesland, de regio van uw webmaster! Supersnel parcours in en op de industriezone van Eeklo.
Supersnelle start en supersnelle wedstrijd! Sven Nys legt er vooral de pees op. Al snel een kopgroep van acht crossers, met daarbij onzen Tom, die zal uitmaken wie er wint. De kopgroep wordt onder impuls van Nys, Vantornout en Sven Vanthourenhout snel uitgedund. Grootste slachtoffers: Wereldkampioen Niels Albert, en onzen Tom, die in de vierde ronde ook even moet lossen.
Achtervolgen dus, en met succes, want in de voorlaatste ronde slaagt Tom erin om het gat dicht te rijden op de vier overgebleven koplopers: de ongenaakbare Sven Nys, Dieter Vanthourenhout, Klaas Vantornout en de jonge Duitser Marcel Meisen. Mee in de kopgroep! In die kopgroep geen spoor van Wereldkampioen Niels Albert, nog altijd decompressie na het WK?
Laatste ronde, en Marcel Meisen gaat zijn kans. Nys gaat echter op en over Meisen en wint hier zo voor de vijfde keer, én zijn 250ste zege bij de profs! Proficiat Sven! Tom komt nog op volle snelheid aangesprint, en gaat op de streep nog voorbij Meisen, naar de 2de plaats!
Tom pakt hier vandaag opnieuw een podium, zijn 9de al dit seizoen! Straf voor een 2de-jaars! Proficiat Tom!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 59'08"
2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), zt
3. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), zt
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 5"
5. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 5"
6. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 15"
7. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet), op 25"
8. Tim Merlier (Sunweb Revor), op 28"
9. Laurens Sweeck (Landbouwkrediet), op 33"
10. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 33"


11/2: Tom 3de en op podium in de Superprestige in Middelkerke!

Noordzeecross in Middelkerke, de oudste cross van het land, en de laatste wedstrijd in de Superprestige 2011-2012! Bevrozen ondergond op een niet al te spectaculair parcours, met wel enkele kunstmatige heuvels. Kan onzen Tom bevestigen wat hij vorige weekend presteerde in Lille en Hoogstraten, en opnieuw uitpakken met slimme manoeuvers? Z'n knappe 5de plaats in het klassement van de Superprestige behouden zal wel het belangrijkste doel zijn vandaag. Zou moeten lukken, tenzij dichtste belager Klaas Vantornout hier sterk uit de hoek komt en wint zoals vorig jaar, wat onwaarschijnlijk is met dit weer. Niels Albert, nu 7de, kan Tom ook moeilijk bijhalen, als hij zou winnen, moet Tom buiten de eerste 8 eindigen, onwaarschijnlijk.
Start, Tom natuurlijk op de eerste rij, maar helaas niet goed weg! Beetje opgehouden in de start, en pas als 12de duikt hij het veld in. 't Is ploegmaat Rob Peeters die de kopstart heeft, en meteen goed doortrekt. Klaas Vantornout in z'n wiel, maar ook Sven Nys en Kevin Pauwels, die hier strijden om eindwinst in de Superprestige, zijn goed mee weg. Het duurt niet lang voor Rob Peeters ziet dat zijn ploegmaat achterop is, en hij stopt slim af voor onzen Tom! Tom schuift op naar de 10de plaats...
Tweede ronde, en Tom schuift verder op! Vantornout doet nu vooraan de kop, met Radomir Simunek in het wiel. Achter hen volgen Nys en Pauwels, maar ook Stybar die niet zo goed gestart was, komt mee. Als Stybar in de zandbak echter valt en zo de rest ophoudt, is vooraan Nys gevlogen! Enkel Simunek kan mee, even verder volgt Vantornout. En onzen Tom? Die leidt de andere achtervolgers op de 4de plaats! Vantornout sluit aan bij de twee koplopers, en op het einde van deze ronde hebben ze met z'n drieën 9 seconden voorsprong op Tom en co.
Simunek trekt vooraan vol door, maar lang duurt dat niet, even verder pakt Nys terug over! Achter hen gaat onzen Tom super door de zandbak, meteen over Pauwels en in de achtervolging! Aan de lastige helling in het parcours vliegt Tom naar boven, los van de grond! Hij is weer beresterk vandaag! Bijna komt hij terug bij de koplopers, maar Nys heeft vooraan al z'n duivels ontbonden en trekt vol door! Tom krijgt echter hulp uit onverwachte hoek, Niels Albert zet zich aan kop bij de achtervolgers, en gaat plat op het stuur keihard door!
Vierde ronde en de achterstand is nog 9 seconden. Aan de balkjes springt Sven Nys, en is zo gelanceerd voor de losgeharkte zandbak die daar vlak achter ligt! Meteen pakt hij 20 meter op Simunek. Achter hen komt nu ook Stybar terug, en die gaat al snel over Vantornout. Tom is nu al 6de, het lijkt erop dat de achtervolgers terugkomen, ook al rijdt Sven Nys vooraan vol tempo op het supersnelle parcours! En inderdaad, op het einde van deze ronde klit vooraan een ruime kopgroep met alle toppers samen! Natuurlijk is onzen Tom erbij!
De cross kan opnieuw beginnen! Zdenek Stybar komt nu naar voor, gaat autoritair aan kop, en trekt meteen stevig door! Die andere Tsjech, Simunek, kruipt in z'n wiel. De rest wordt op sleeptouw genomen. Als Tom vlot springt over de balkjes en zo hard door de zandbak gaat, is hij meteen 4de! Vooraan gaat Stybar superhard, de gaten worden groter, de hele kopgroep wordt uit elkaar geslagen! Sven Nys is de enige die knarsentandend in Stybar's wiel kan blijven. Tom zit nu op 5, en achter hem lost Kevin Pauwels! Bij het einde van de 5de ronde hebben Stybar en Nys 10 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, onzen Tom, Niels Albert en Simunek.
Zesde ronde, en Stybar blijft beuken aan de kop! Sven Nys blijft met moeite in z'n wiel, als Stybar vraagt om over te pakken, schudt Nys demonstratief 'neen'! Tom springt opnieuw de helling op, hij heeft duidelijk geen schrik! De voorsprong van Stybar en Nys groeit, al 18 seconden op het einde van deze ronde. Valt de cross in een definitieve plooi? In de zevende ronde doet Stybar nog altijd de kop, hij geeft niet af! Achter hem gaan Tom en Simunek super door de zandbak en rijden zo even weg van de andere achtervolgers, waarbij terug Pauwels die hier vandaag duidelijk niet z'n dag heeft. Wie ook helemaal is teruggeslagen, is Bart Aernouts, 4de in de stand! Daar gaat Tom sowieso over vandaag!
Nog twee rondes, de finale is begonnen! Nu pakt Sven Nys vooraan over! Niet met veel succes, want even later valt Nys, gelukkig wordt Stybar ook opgehouden, en blijven ze samen aan kop! Hun voorsprong is al 24 seconden, dus één van deze twee wint vandaag. Achter hen strijdt Tom vol passie voor de 3de plaats en het podium! In alle lastige zandstroken rijdt hij op technisch kunnen even weg van de andere achtervolgers, die dan telkens op kracht terug moeten komen! Vooraan blijven Nys en Stybar samen, wordt dat sprinten?
Laatste ronde, en even probeert Simunek bij de achtervolgers weg te rijden! Da's buiten Tom gerekend, die snel countert en aan kop van de achtervolgers het veld induikt! Vooraan probeert Stybar vol passie weg te rijden in het zand, hij wil duidelijk niet onderdoen voor zijn ploegmaten op de weg (Boonen en co) die de ene zege aan de andere rijgen bij de start van het wegseizoen! Nys geeft zich echter nog niet gewonnen, en met moeite blijft hij op het wiel van Stybar! Achter hen blijven ook onzen Tom, Simunek, Pauwels en Vantornout in elkaars wiel! Dat wordt een spannende sprint voor het podium! Nys en Stybar draaien samen de finishstrook op, even surplacen, maar dan vol sprinten, Stybar vanaf de kop! De Tsjech is ook duidelijk de snelste en wint hier zo zijn tweede Superprestige-wedstrijd van dit seizoen, na eerder in Hamme-Zogge! Nys is 2de, maar pakt hier zo wel zijn 11de (!) eindzege in de Superprestige! Proficiat Zdenek, proficiat Sven!
Heel effe wachten, en wie komt daar als eerste uit de bocht op het harde? Onzen Tom, na een knappe sprong over de laatste gracht! Sprinten vanop kop, en wie wint er dan? Onzen Tom! Ook al komt Kevin Pauwels nog heel dicht opzetten. Kevin wordt 4de. Tom mee op het podium dus! Sjiek Tom, en meer dan verdiend!
Door deze knappe prestatie eindigt Tom op de 4de plaats in het eindklassement van de Superprestige! Proficiat Tom! Een knalprestatie voor een 23-jarige!

1. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), in 59'05"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), zt
3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 15"
4. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 15"
5. Radomir Simunek (BKCP-Powerplus), op 15"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 15"
7. Sven Vanthourenthout (Landbouwkrediet), op 19"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 29"
9. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 49"
10. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 50"


5/2: Tom pakt de dubbel! "The Ice Man" is de slimste en WINT in Hoogstraten!

Superprestige in Hoogstraten, in de Blauwbossen, op een ondergesneeuwd en ijzig parcours, nog gladder dan gisteren in Lille! Wat gaat dat worden na Tom's knalprestatie in de Lilse Bergen? Het parcours ligt er gevaarlijk bij, met ook veel paardensporen die bevrozen zijn, en daardoor veel kans op lekke banden! Keuze van tubes en bandenspanning kan vandaag cruciaal zijn!
Tom start, nog in euforie, uiterst links naast Zdenek Stybar, en is meteen goed mee weg. Na Klaas Vantornout, die traditioneel de kopstart pakt, duikt hij als 3de het veld in, op het wiel van Sven Nys. Die Vantornout start supersnel, en pakt meteen een gaatje, hij maakt de cross hard voor ploegmaat Kevin Pauwels, die op 5 puntjes staat van Sven Nys in het klassement van de Superprestige! Met nog twee wedstrijden te gaan, vandaag erbij, een overbrugbare achterstand! Minder goed gestart zijn Rob Peeters en Niels Albert, en die komen ook niet meer vooraan in de wedstrijd. Vooral voor de Wereldkampioen van een week geleden is dit een ontgoocheling.
Al snel gaat Tom over Sven Nys, in het wiel van Vantornout! Tom heeft er duidelijk zin in, en de benen zijn al bekomen van de zware inspanning gisteren! Materiaalpost en Sven Nys wisselt: gestart met foute tubes? Tweede ronde, en onzen Tom gaat resoluut naar de kop! Effe omkijken, en dan met lef en vol risico op de sneeuw alles geven! Vantornout probeert, maar kan maar met moeite volgen. Achter die twee, Tom en Klaas pakken als snel 8 seconden, leidt Stybar de achtervolging. Tom doet een hele ronde de kop, even de benen en de tegenstand testen! Achter hem neemt nu Kevin Pauwels over, en die komt snel dichter.
Bij het ingaan van de derde ronde is Pauwels mee vooraan, en die brengt ook Stybar met zich mee. Nys laat nog effe gebeuren. Twintig seconden later bolt ook Niels Albert over de finish, 'nee'-schuddend met zijn hoofd... Vantornout heeft vooraan overgenomen, Tom volgt attent in zijn wiel. Pauwels is al opgeschoven naar de derde plaats, met Stybar in z'n wiel. Achter hen leidt Sven Vanthourenhout de achtervolging, en probeert zo ploegmaat Sven Nys terug te brengen, en lukt daar ook in! Vanthourenhout komt aansluiten bij Tom en co, zet zich aan kop, remt even aan de finishlijn, en zo komt Sven Nys terug aansluiten. Van ploegenspel gesproken!
Nys brengt ook de Tsjech Simunek met zich mee, ook sterk op sneeuw, als hij niet valt tenminste. En ook Dieter Vanthourenhout is mee. Een kopgroep van zeven in de vierde ronde, met onzen Tom attent op de 5de plaats, in het wiel van Nys opnieuw. Vantornout blijft de kop doen, met Sven Vanthourenhout in z'n wiel. Twee 'helpers' op kop, wanneer breekt de koers echt open? Oeps, Tom misstapt zich even en hapert op een steile talud midden in het veld, en meteen moet ie een gat van 30 meter laten! Ondertussen schuift Nys vooraan op. Maar, geen erg voor Tom, de benen zijn duidelijk goed, en binnen de kortste keren sluit hij terug aan bij de kopgroep!
We gaan de vijfde ronde in, en Tom schuift opnieuw naar voor, en duikt als 2de het veld in, in het wiel van Sven Vanthourenhout! Het tempo gaat nu omhoog! Achter Tom volgt Sven Nys: drie ijskoningen op kop van de cross! Tom zit perfect geplaatst en heeft de wedstrijd duidelijk onder controle. Deze ronde gaat hij wel vlot over de vervelende talud. Het gaat hard, het lint wordt langer, en er vallen gaten achter de koplopers! Wie wel even terug lijkt te komen, is Niels Albert...
Veel gewring aan de finish bij het ingaan van ronde zes, maar Tom duikt toch opnieuw als 6de het veld in, in het wiel van Stybar. Vantornout doet opnieuw de kop. Daar is die verdomde talud weer, en weer hapert Tom, iedereen in de remmen achter hem, een paar man erover, en Tom moet weer achtervolgen! We gaan al de zevende ronde in, Sven Vanthourenhout nu aan kop, hard rijdend voor ploegmaat Nys, die Pauwels in z'n wiel ziet zitten. Tom sluit al snel terug aan, in het wiel van Vantornout, als die maar geen gat laat vallen... Deze keer rijdt Tom rond de talud, een omweg, want hij wordt voorbijgestoken en mag opnieuw achtervolgen, vanuit 9de stelling! Vooraan gaat Pauwels over Nys, en duikt in het wiel van Vanthourenhout.
Achtste ronde, en Tom sluit weer aan, schuift op en duikt als 3de het veld in! Wie remt hem af vandaag? Pauwels kijkt op zijn rug, wil er voorbij, maar da's niet simpel. Voor hen opnieuw het ploegenspel, Sven Nys op kop, Vanthourenhout op twee, en die laat het gat vallen voor z'n vriend! Tom zit acher Vanthourenhout, maar laat het niet gebeuren! Erop en erover, en op jacht naar Nys! Ook Pauwels volgt, pakt over van Tom op de talud (weer daar!) en samen met Sven Vantourenthout rijden ze terug naar Nys. Vanthourenhout heeft het lastig... De finale is begonnen!
Voorlaatste ronde, en Pauwels zet zich op kop! Sven Nys duikt in z'n wiel, en Tom haakt zijn wagentje aan op drie! Nys en Pauwels, met onzen Tom... wordt dat het verhaal van het derde been? Pauwels gaat superhard, om Vanthourenhout niet te laten terugkomen, maar Tom blijft knap in het wiel van Nys! Damn! Daar is de lastige talud weer, Tom hapert weer, weer een gat van 30 meter! Zijn de kemphanen vooraan gevlogen? Neen, Tom is beresterk, en op de gladde stukken sluit hij weer aan bij de twee tenoren!
Laatste ronde, de spanning stijgt! Kevin, Sven en Tom zijn nu helemaal los, het podium ligt vast, maar wie mag er op het hoogste trapje? Nys gaat over Kevin, Tom kruipt in het wiel van Kevin, die ziet het gevaar, en gaat opnieuw over Tom! Nys ontwikkelt een hoog tempo, niemand gaat nog over hem! Dat wordt sprinten... en Tom volgt op een fietslengte van Kevin... Is hij moe? Of is het uit veiligheid?
Die verdomde talud komt er weer aan, en wat doet onze slimmen Tom? Op en over Kevin en Sven, als eerste de talud op, even sterk haperend als ervoor, maar nu moeten Kevin en Sven achter hem in de remmen! Pijlsnel daalt Tom af, en pakt een gat van 20 meter! Durft Nys met Pauwels in zijn wiel nog terug naar voor rijden? Neen! Durft Kevin? Neen, want die zegt achteraf: "Met Tom naar de finish gaan is rijden voor de 2de plaats!" De twee honden vechten voor de tweede plaats, terwijl onzen Tom solo en als 1ste over de finish gaat!!! Twee zeges in twee dagen! De dubbel! Z'n tweede zege ook in de Superprestige (remember Gieten vorig jaar)! En dat voor een 23-jarige! Super Tom! Kicken man! Proficiat! Pauwels klopt Nys in de sprint om de 2de plaats, en nadert zo een puntje op Nys in het klassement van de Superprestige. Daarin springt onzen Tom over Albert (geen punten vandaag!) en Vantornout en stijgt zo knap naar de 5de plaats! Tom is nu 5de in alle klassementen van dit seizoen! Super!
Korte reactie van een superblije maar eerlijke Tom na de wedstrijd: "Ik was niet de beste vandaag, wel de slimste!" En gepolst naar zijn WK-ambities in de toekomst, houdt Tom slim de boot af: "WK, da's toch nog iets anders hé, veel klimmen en zo, en da's voor de sterke mannen." Alvast de buren-supporters op Den Uil in Essen zijn na dit knalweekend door het dolle heen!

1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 58'59"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 3"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 3"
4. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 22"
5. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 22"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 23"
7. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 23"
8. Julien Taramarcaz (ZWI), op 31"
9. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 31"
10. Thijs Al (AA-Drinks), op 32"


4/2: Tom, "The Ice Man", rijdt een spektakelcross en WINT in Lille!

Krawatencross in Lille, 7de en voorlaatste manche van de GVA-Trofee. Normaal een echte zandcross in de Lilse Bergen, maar vandaag een echte sneeuwcross! Ijskoud is het, en het parcours is herleid tot een smal paadje dat relatief sneeuwvrij is, maar op sommige plaatsen toch volledig vol sneeuw! En dan beginnen we te hopen! Tommeke, dat is iets voor jou vandaag!
Voor de start is Tom dan ook vol vertrouwen, de conditie is terug, het weer zit mee en dus: "Mijn kans stijgen, hopelijk heb ik ook eens wat geluk, en kan ik eens winnen!" He likes it! Wie kan er nog de koude trotseren vandaag? Alvast de Sunwebs, Pauwels en Vantornout zien het niet goed zitten voor de start!
Start met Tom tussen Aernouts en Pauwels, en meteen goed weg, als 4de de eerste bocht in! Kopstart is voor Klaas Vantornout (effe warmrijden?), op de voet gevolgd door Dieter Vanthourenhout, die ook ploegmaat Radomir Simunek meebrengt in zijn wiel. Het gaat supersnel! Het duurt niet lang of Vantornout, al wat teruggedrongen, valt, en houdt de anderen op, waarbij onzen Tom! Daardoor gaan vooraan de twee BKCP's, Simunek en Vanthourenhout, ervandoor, onzen Tom moet achtervolgen, vanop een 12de plaats! De BKCP's gaan hard en pakken een mooi gaatje, bij het einde van de eerste ronde hebben ze 9 seconden op de achtervolgers, waarin onzen Tom met een bezorgde blik opschuift...
In de tweede ronde bouwen Dieter Vanthourenhout en Radomir Simunek hun voorsprong zelfs nog even uit, maar als Stybar zich aan de kop van de achtervolgers zet, is hun liedje uit! De BKCP's pakken wel nog de punten van de tussensprint mee, en Stybar ook één puntje op kleine achterstand. In de derde ronde is de aansluiting definitief. Maar, heel even heeft onzen Tom, achteraan bij de achtervolgers, moeten lossen! Door een ultieme inspanning, hij rijdt de snelste derde ronde, sluit hij echter terug aan bij de kopgroep! Sterk is ie vandaag, en zijn gezicht zegt duidelijk: "Ik heb er zin in!"
Complete hergroepering dus, met een kopgroep van zo'n 12 crossers. Het is zowaar neoprof Jim Aernouts die even de kop doet! Tom schuift goed mee, en zit ondertussen al op de 5de plaats! Het gaat hard, want achter Tom laat Stybar zelfs even een gaatje! Bij het ingaan van de vijfde ronde, gaat Tom dan ook resoluut naar de kop! Hij wil! Bijna naar de kop toch, want het is Sven Vanthourenhout dit net voor hem als eerste het veld induikt! Door de hoge snelheid vallen er achter hen al een paar gaten!
Half cross, en Tom's eerste moment is gekomen! Hij gaat nu echt aan kop op het gladde parcours, en trekt stevig door! Samen met Sven Vanthourenhout pakt onzen Tom een mooi gaatje! Achter hen valt Sven Nys... Vooraan heeft Tom nu echt zijn draai gevonden! Beresterk glijdt hij over het parcours, en aan een hoog tempo maalt hij de zesde ronde aan kop af! Vanthourenhout kruipt in Tom's wiel. Achter hen probeert Zdenek Stybar terug aan te sluiten, maar die blijft de hele tijd op vijf seconden hangen, pijnlijk!
Zevende ronde, en Sven Vanthourenhout pakt vooraan over. Sven en Tom begrijpen elkaar goed, want lossen goed af, en vergroten zo hun voorsprong! Niet zonder inspanning natuurlijk, met de mond ver open, en alles geven! Keihard pakt Tom opnieuw over, en vol risico duikt hij de korte hellingen af en de scherpe bochten in! Achter Tom en Sven past Stybar nu definitief. Het is de beurt aan Kevin Pauwels om de achtervolging in te zetten, en die doet dat sterk! De achtervolgers komen terug aansluiten... Twijfel in Tom's blik bij het ingaan van de achtste ronde! Mag het dan toch niet zijn?
Sven Vanthourenhout blijft aan kop, en achter hem laat ploegmaat en boezemvriend Sven Nys het gat vallen, slim! Vanthourenhout fietst een voorsprong van 9 seconden bij elkaar! Maar, en de negende ronde zet Wereldkampioen Niels Albert zich aan kop bij de achtervolgers, Tom mee in z'n wiel, en nu krijgen ze snel terug Vanthourenhout in het zicht. Als die dan ook nog eens pijnlijk valt, is z'n liedje helemaal uit. De rest sluit aan, met Tom op de 4de plaats!
Spannend man! Laatste ronde, en Niels Albert leidt, met Nys en Tom in z'n wiel! Het duurt niet lang of Tom schuift op, van 3 naar twee, in het wiel van Albert! De snelheid ligt nu superhoog, en er wordt vol risico gekoerst! Ettelijke keren probeer Sven Nys onzen Tom terug in te halen, met slinkse maneuvers, maar onzen Tom geeft niet af! Het is echt hard tegen onzacht! Op een lang recht stuk, verdapperen alle crossers, en bij het ingaan van het doolhof in het bos leidt plots Zdenek Stybar! Maar wie zit in zijn wiel? Onzen Tom! Sven Nys in het bos, in het lastigste stuk probeert hij nog een keer Tom af te troeven, maar Tom stapt af, en loopt Sven buitenbocht dan binnenbocht spectaculair voorbij! Aan de kop! Effe energie pakken! En al snel is daar de laatste rechte lijn!
Vanop de kop begint Tom te sprinten alsof zijn leven ervan af hangt! Sven Nys probeert erover te komen, maar schakelt fout! Zdenek Stybar komt nog sterk opzetten langs de nadars, maar Tom geeft niet af! Met een fietslengte voorsprong troeft hij alle anderen af in de sprint, en pakt zo zijn eerste zege van dit seizoen! Ja, onzen Tom WINT! Fantastisch man! Kicken man! Yes!
Glunderend staat hij op het podium, en tevreden is ie zeker: "Echt genieten man! Ik wilde op kop zitten in de sprint, en het is met gelukt!" Proficiat Tom!
Door deze knalprestatie stijgt Tom ook meer dan verdiend terug naar de 5de plaats in het klassement van de GVA-Trofee!


1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 1u02'07"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), zt
3. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), zt
4. Sven Nys (Landbouwkrediet), zt
5. Niels Albert (BKCP-Powerplus), zt
6. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 2"
7. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 2"
8. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 3"
9. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet), op 9"
10. Francis Mourey (FRA; ; Francaise des Jeux), op 10"


1/2: Tom 7de op WK-herkansing in Maldegem!

Drie dagen na het fantastische WK in Koksijde, staan de meeste crossers terug aan de start voor klassieke herkansing, de Augustijn (biermerk van de grootste sponsor!) Parkcross in Maldegem! De meeste, want Sven Nys en Zdenek Stybar laten het ziek afweten. Tom start wat vermoeid, maar met goeie moed want het vriesweer is zeker niet in zijn nadeel.
Al heel vroeg in de wedstrijd scheidt een achttal crossers zich af van de rest, met daarbij onzen Tom! Negen eigenlijk, maar Wereldkampioen bij de beloften, Lars van der Haar, moet al snel afhaken met materiaalpech. Ontbreekt bij die acht: Niels Albert, duidelijk nog moe van het WK en de hele nasleep. De neven Dieter en Sven Vanthourenhout, allebei nog fris want niet op het WK, bepalen vooraan het hoge tempo en controleren zo de cross die verreden wordt onder een ijskoud winterzonnetje.
De Vanthourenhouts counteren elke aanval! Daarbij ook een aantal serieuze pogingen van onzen Tom, ondermeer in de lange zandbak en aan de balkjes waar hij als enige overspringt! Maar, zoals gezegd, de Vanthourenhouts laten niemand wegrijden...
Na een spannende wedstrijd sprint Sven Vanthourenhout zich naar de 1ste plaats, en zo pakt de ploegmaat en vriend van Sven Nys zijn eerste zege van het seizoen. Tom, die door pech op het einde niet kan meesprinten, finisht als 7de, op de voet gevolgd door ploegmaat Rob Peeters. Niels Albert en Klaas Vantornout, de andere WK-gangers, volgen op een handvol seconden. De enige die na het WK goed uitgerust lijkt, is Kevin Pauwels, die hier in Maldegem een mooie tweede plaats pakt.
Reactie van Tom na de wedstrijd (via Twitter): "Was er kortbij vandaag maar zoals zo vaak dit seizoen weeral net niet! Need more luck..."

1. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), in 1u01'11"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), zt
3. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), zt
4. Tim Merlier (Sunweb Revor), zt
5. Jim Aernouts (Sunweb Revor), op 15"
6. Radomir Simunek (BKCP-Powerplus), op 24"
7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 30"
8. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 30"
9. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 37"
10. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 37"


29/1: Tom rijdt schitterende cross en finisht 4de op het WK in Koksijde! Kicken man!

Tom een week voor het WK: "Ik hoop op een sterk WK in Koksijde! Ik hou van duinencrossen aan zee. Ik zal er mijn ding kunnen doen. Zelfs met een mindere dag kan ik iets laten zien. Dat heeft eerst en vooral met het zand te maken waar ik normaal vlot doorheen geraak. Je moet er ook je technische vaardigheden aanspreken waar ik evenmin problemen mee heb. Koksijde is ook in die zin veeleisend dat je je inspanningen moet kunnen verdelen wat eveneens één van mijn kwaliteiten is. Het is geen circuit waar je van in de eerste meters alle hens aan denk roept en voluit knalt, neen je moet je krachten doseren en ze op het juiste moment aanwenden. Ik zal erop berekend zijn!”
En daar zijn we dan, 29 januari, dé dag en dé wedstrijd waar iedereen naar uitgekeken heeft, en waar ook iedereen bij wil zijn! 't Is dan ook stiepeldruk in Koksijde! Ook de supporters van onzen Tom zijn massaal afgezakt naar de kust, om onze held luid toe te juichen! Deze morgen in De Zondag zegt Tom samen met Bart Aernouts en Rob Peeters te zullen rijden in een dienende rol, om zo één van de andere Belgen (Nys, Pauwels, Albert) aan de zege te helpen. Klaas Vantornout trekt resoluut de kaart van ploegmaat Kevin Pauwels. Hopelijk slagen de Belgen in hun opzet, want gisteren bij junioren en beloften waren ze wel duidelijk collectief het sterkste, maar het goud ging telkens naar een buitenlander, bij de junioren (Mathieu van der Poel; Kalmthoutse Nederlander) zeker verdiend, bij de beloften won niet de sterkste van de dag wel de slimste (Lars van der Haar; Nederlander).
Voor de start, aan de camper van Tom, heerst een zenuwachtig sfeertje! Gezonde spanning voor een topprestatie? Tom zelf vindt het in ieder geval "supergraaf", de WK-sfeer in Koksijde! Voorstelling van de crossers op de 1ste rij, met Tom centraal tussen Nys en Pauwels, en Sporza-man Michel Wuyts zegt over Tom: "die is in het zand geboren!" Wat gaat dat worden, op een parcours met acht zandduinen verbonden door harde stukken in het veld, echte interval?
Supersnelle start natuurlijk, met de kopstart voor de Fransman Chainel, op de voet gevolgd door een erg attente Niels Albert. Die heeft van dit WK hét doel van dit seizoen gemaakt... Tom is goed mee, en duikt bij de eerste 10 het veld in. Minder gestart is ploegmaat en vriend Rob Peeters. Alle andere Belgen, maar ook Zdenek Stybar, superfavoriet vandaag, zijn goed mee.
Het duurt niet lang vooraleer Niels Albert in de eerste ronde naar de kop gaat, en zijn kunnen toont in het mulle zand! Enkel Stybar sluit bij Albert aan, en samen pakken ze een gaatje op de rest. Tom gaat goed mee in de achtervolgende groep. Achter hem wordt gevallen, met de Nederlander de Knegt als grootste slachtoffer. De achtervolgers tonen zich sterk, en onder impuls van Sven Nys en onzen Tom, sluiten ze terug aan bij Albert en Stybar. Rob Peeters is uit de achtergrond teruggekomen, zodat nu alle zeven de Belgen mee vooraan zitten! Sterk! Niels Albert laat echter niet betijen, en gaat opnieuw vol door en pakt meteen weer een gat! Volgt hij hier de Hoogerheide-tactiek? Maar dan wel al in de eerste ronde?
Bij het ingaan van de tweede ronde heeft Albert al 13 seconden voorsprong op de achtervolgers, dat zijn alle Belgen aangevuld met de Tsjechen Stybar en Simunek. Pauwels zet zich bij hen aan de kop, maar Tom gaat goed mee in het wiel! Achter Tom meteen een klein gaatje. Tom gaat sterk de duinen op, en vormt zo een ideaal mikpunt voor Sven Nys, die op een tiental meters volgt. Pauwels gaat hard, en daardoor zitten de eerste drie in de cross alleen: Albert, Pauwels en onzen Tom! Einde van deze ronde, en Albert heeft 5 seconden op Pauwels en 18 op onzen Tom.
Derde ronde, Sven Nys sluit terug aan en zet zich meteen op kop bij de achtervolgers. Is zijn moment gekomen? Tom schuift echter attent mee in zijn wiel, en samen met Rob Peeters gaat ie mee met Nys. Pauwels rijdt ondertussen sterk en nadert op Albert! Die Albert geeft echter niet toe, en rijdt opnieuw verder weg! Een sterke moordstrategie, noemen ze dit! Nys rijdt zich nu wel even los bij de achtervolgers... Even, want op het einde van deze ronde zijn Tom en co er terug bij, en samen volgen ze op 10 seconden van Kevin Pauwels, die 13 seconden voor hem Albert ziet rijden (op de lange stukken dan toch).
Vierde ronde, en wie komt daar de kop opsteken? Zdenek Stybar! De Tsjech komt terug bij Sven Nys, daarbij geniepig onzen Tom passerend! Maar Nys voelt het gevaar, versnelt, en rijdt zich nu echt los van de andere achtervolgers! Stybar erachter, maar wel met twee crossers zuigend in zijn wiel, onzen Tom en Bart Aernouts! Sven Nys komt door zijn inspanning helemaal tot bij Kevin Pauwels! Sterk Sven! Maar ook dank aan Kevin, die zich geregeld vastrijdt in het mulle zand. Spanning, want onzen Tom rijdt nu ook weg naar de achtervolgers, en zit alleen op de 4de plaats, op 34 seconden van Albert, maar slechts op 9 seconden van Nys en Pauwels.
Sven Nys zet zich aan kop, Pauwels in het wiel, maar het mag niet baten! In de vijfde ronde vergroot Albert zijn voorsprong al snel tot 27 seconden! De vier andere Belgen, onzen Tom, Vantornout, Aernouts en Peeters, leiden de achtervolging. Stybar volgt wat verder op de 8ste plaats. Vanaf nu is het: alle Belgen tegen Stybar! Lang duurt dat echter niet, want tegen het einde van deze ronde, we zijn nu halfkoers, is Stybar gelost! Offday voor Zdenek? Of echt geen zandvreter?
Niels Albert rijdt een echte tijdrit, en kan zich zelfs enkele foutjes veroorloven! Nys en Pauwels volgen in de zesde ronde al op 32 seconden. Tom leidt daarachter de andere Belgen. Als hij bij deze groep blijft, wordt ie 4de, want wie van deze andere Belgen klopt onzen Tom in de sprint? Kevin Pauwels rijdt nu beter door het zand, maar toch naderen ze geen meter op Albert, integendeel! Wordt de X-duin in deze cross, vanaf nu de Albert-duin? Zo lijkt het...
Zevende ronde, en Tom en co komen dichter bij Nys en Pauwels! Het is Rob Peeters die nu de kop doet in Tom's groep! Vooraan verzwakt Niels Albert niet, en toont zich zelfs heel sterk al lopend in het zand! Achter hem rijdt Sven Nys weer een goede ronde, technisch sterk in het zand, maar toch komen Tom en co dichter bij hem! Ruiken ze eremetaal? Ze zien alvast Kevin Pauwels rijden, die even Nys moet laten gaan... Pauwels blijft echter aan de rekker, die wel goed veert, want telkens komt Pauwels met z'n rode broekkousen terug in het wiel van Nys! Achter hen rijden de andere vier Belgen mooi rond in een echte ploegkoers!
Achtste ronde en Tom toont zich heel sterk bij de achtervolgers! Onder zijn impuls sluiten de vier terug aan bij Nys en Pauwels! Nu rijden zes Belgen achter de zevende en sterkste, Niels Albert! Een unieke situatie! Waar zijn de buitenlanders? Slecht voor de internationale uitstraling van de cross? Geen probleem van de Belgen, dat die buitenlanders het dan maar beter doen! Tom, de jongste van die Belgen, gaat meteen naar de kop van de achtervolgers, rijdt sterk door het zand, en pakt zelfs even een gaatje! Durven we al van een podium dromen? Het duurt even vooraleer Kevin Pauwels bij hem komt aansluiten! Op het einde van deze ronde volgen Tom en co op 47 seconden van Niels Albert, die lijkt gewonnen spel te hebben, en kan beginnen genieten!
Voorlaatste ronde en Tom plaatst een sprintje op de finishstrook, om opnieuw aan de kop van de achtervolgers het veld in te duiken! Ondertussen volgt Zdenek Stybar, favoriet voor de start en uittredend Wereldkampioen, al op één minuut van de laatste Belg! Vanaf nu is het letten op de andere Belgen! Het duurt niet lang, en de eerste lost al even door het moordende tempo van Tom vooraan: Bart Aernouts. Tom rijdt super in het mulle zand en raakt even los van de rest, maar Pauwels sluit opnieuw terug aan op het harde gedeelte. In het zand is Tom echter duidelijk de beste! En de rest? Achteraan lossen nu ook Sven Nys en Klaas Vantornout...
Laatste ronde, en Albert rijdt een ereronde! Rob Peeters gaat mee met Tom voor zilver! Even toch, want Rob toont zich supersterk in deze finale, en rijdt gezwind weg van Tom en de andere Belgen die overblijven, op de eerste plaats Kevin Pauwels. Even hapert Rob nog in het zand, maar gedreven door euforie sprint Rob wel knap naar zilver, op 21 seconden van de winnende Albert! Tom zet nog even de sprint aan voor brons, maar moet daarin Kevin Pauwels voorlaten. Tom wordt héél knap 4de! Misschien een ondankbare plaats, maar daar treurt Tom niet om! "Echt kicken", zo zegt hij na de aankomst in de Sporza-studio! Achter Tom maken de andere Belgen de zeven eerste plaatsen vol. De bondscoach krijgt meer dan gelijk met zijn selectie voor dit WK! Radomir Simunek wordt 8ste en eerste buitenlander. En Stybar, die wordt, niet eens ontgoocheld, 13de op meer dan drie minuten van winnaar Albert!
Naast tevredenheid over zijn prestatie, sprak uit Tom's reactie kort na de wedstrijd ook ontgoocheling om de 4de plaats, zoals het een echte prof betaamt: "Shit, ik heb te zot gedaan. Ik koerste veel te overmoedig. Vandaar een heel domme val in het zand op het einde. Niels was de beste, daar is geen enkele discussie over. Hij stak er ver bovenuit, maar dan was het aan mij. Ik had echt een goed gevoel. Veertien dagen al voelde ik me beter en beter worden. In die context was ik content met mijn rol van outsider. Over mij werd immers niet gesproken, ze lieten me gerust. Ik zweeg stilletjes, terwijl ik overtuigd was van een goed WK te rijden! Ik was ook heel sterk, maar in de laatste en felste zandstrook liep het fout. Door mijn eigen domme fout. Risico’s nemen hoort er natuurlijk bij op een WK, maar ik was te overmoedig. Toen ik mijn aanval op Kevin inzette, ging ik op euforie het zand in. Daarmee belandde ik naast een spoor zodat ik viel en over kop ging. Daarmee fietste Kevin me terug voorbij. Dat kostte me een medaille. Toch wel effe balen!"
Niet treuren Tom! Al je supporters hebben super genoten van je wedstrijd, en vele anderen trokken hun ogen ver open toen ze jou door het zand zagen dansen! Hopelijk is er binnen vijf jaar terug een WK in Koksijde! Maar ook nu alvast enorm proficiat met je knappe prestatie! Als 23-jarige laat je op dit WK veel grote namen achter je, die mannen moeten ontgoocheld zijn!

1. Niels Albert (België), in 1u06'07"
2. Rob Peeters (België), op 21"
3. Kevin Pauwels (België), op 30"
4. TOM MEEUSEN (België), op 34"
5. Bart Aernouts (België), op 35"
6. Klaas Vantornout (België), op 1'09"
7. Sven Nys (België), op 1'11"
8. Radomir Simunek (Tsjechië), op 2'16"
9. Philipp Walsleben (Duitsland), op 2'24"
10. Simon Zhaner (Zwiterserland), op 2'31"


22/1: Tom finisht mooi 7de in Hoogerheide, en eindigt knap 5de in de Wereldbeker!

Laatste en Nederlandse Wereldbekercross, een week voor het WK in Koksijde! Altijd een wedstrijd met extra spanning, en ook dit jaar, met een strijd tussen Nys en Pauwels, met die laatste 20 punten voor in het klassement. Een parcours dat met vele hellingen en bochten, en in de voorbije week veel regen, in principe meer voor Nys is dan voor Pauwels... Wat zal dat worden? En onzen Tom? Die is blij erbij te zijn, en ziet deze wedstrijd als bevestiging voor zijn WK-selectie en perfect in de opbouw daar naartoe!
Mooi weer bij de start, zelfs een laat winterzonnetje, waardoor het parcours nog iets opgedroogd is, en beter berijdbaar! Tom start fier en met een ontspannnen gevoel op de 1ste rij, tussen de twee tenoren, Nys en Pauwels! Rekenen die allebei op hem voor een superstart? Dat is nog wat vroeg voor Tom, net terug uit ziekte, maar toch gaat hij knap als 4de het veld in. De kopstart is, zoals al vaker in de Wereldbeker voor de Fransman Chainel. In zijn wiel Klaas Vantornout, die vandaag ongetwijfeld voor Kevin zal rijden, letterlijk want net daarachter komt Pauwels samen met Stybar, die net over Tom is gegaan. Tom knap als 5de op het einde van de eerste ronde!
Op het harde stuk aan de finish in het centrum van Hoogerheide, schuift Tom naar voor en als tweede duikt hij opnieuw het veld in, achter Klaas Vantornout. Al snel neemt Tom over van Klaas, en hij trekt meteen stevig door! De vormcurve in opbouw naar het WK is duidelijk goed: omhoog! Waar anderen lopen, rijdt Tom met zijn technisch kunnen door het slijk! Dat zou volgende week in Koksijde ook wel es een sterk punt kunnen worden. Ondertussen zijn ver achter hen de twee Rabobankers, Bart Aernouts en Gerben de Knegt, stevig ten val gekomen, ze volgen al op meer dan twee minuten na de koplopers! Vantornout neemt vooraan weer over! Tom in z'n wiel, en samen met Mourey pakken deze drie al in deze fase een gaatje op de rest! Het zijn Albert en Nys die als eerste reageren, maar echt terug aansluiten doen ze niet!
Bij het ingaan van de derde ronde hebben Tom, Klaas en Mourey 7 seconden voorsprong op de crossers uit Baal, bij wie ondertussen ook Kevin Pauwels terug is komen aansluiten. Tom gaat vooraan naar de kop, en voert de forcing! Vantornout neemt soms over, Mourey nooit. Daardoor komt Albert als eerste terug aansluiten. Niels gaat stevig door, en zelfs even naar de kop, maar dat is buiten een wakende Klaas en een sterke Tom gerekend. Zij nemen de kop netjes terug over! Voorbeeldig, hoe die twee deze wedstrijd samen rijden!
Vierde ronde, en uit de achtergrond zijn de twijfelaars Nys, Pauwels, Stybar en Mourey ook terug komen aansluiten. Zeven koplopers met een duidelijke voorsprong op de rest, en daarbij onzen Tom knap op de 3de plaats! Als Mourey, op 4, even slipt in een bochtje, moet Nys een gaatje laten in zijn wiel, en Tom, Klaas en Albert pakken meteen weer een gaatje! Even dan toch...
Vijfde ronde, en aan de finish komt de kopgroep terug bij elkaar. Kevin Pauwels voelt zijn moment gekomen, en schuift resoluut naar voor! Maar nog niet meteen over onzen Tom, die vandaag duidelijk niet langer last heeft van rugklachten of buikkrampen! Als het lopen is in de modder, komt Vantornout opzetten, maar op de lastige stukken waar gereden kan worden, is onzen Tom de sterkste! Met z'n tweeën pakken ze zelfs 25 meter op de rest! Dat worden als snel een dozijn seconden! Tom is echt super vandaag! Als Vantornout wisselt pakt Tom meteen 10 meter voorsprong! Achter hem doet Stybar er alles aan om nog terug te komen, met Kevin Pauwels in zijn wiel.
Zesde ronde, en Stybar en Pauwels sluiten vooraan aan. Ze pakken meteen over, maar Tom en Klaas en ondertussen ook Niels Albert schuiven goed mee in. Sven Nys hangt op 30 meter, en heeft duidelijk zijn dagje niet vandaag. Verliest hij hier de Wereldbeker? Ook Albert heeft het niet gemakkelijk, en lost al snel weer vooraan.
Pauwels is duidelijk in zijn sas op dit zware parcours, en voert in de 7de ronde de forcing! Ploegmaat Vantornout volgt in zijn wiel, met achter hem onzen Tom en Stybar. Vantornout stopt af, en Pauwels pakt een paar seconden. Stybar laat niet begaan, en springt met een jump terug naar het wiel van Kevin, en brengt de rest mee, ook onzen Tom, maar die heeft het in deze fase duidelijk lastig!
Voorlaatste ronde, en vooraan blijft Pauwels vollen bak gaan, en onzen Tom moet achteraan lossen. Zo komt hij bij Niels Albert. Even later wisselt Tom, pech gehad? Albert ook weg en Tom komt bij Nys en ploegmaat Peeters! Geen slecht gezelschap. Vooraan sluit Albert helemaal aan, maar als Pauwels nog eens versnelt, met Vantornout en Stybar in z'n wiel, moet Niels weer lossen.
Laatste ronde, en Nys, Peeters en onzen Tom volgen op 30 seconden van de vier koplopers. Het is vooral Rob Peeters die sterk is in deze groep, en zo zijn selectie voor het WK nog eens bevestigt! Vooraan is Kevin Pauwels nu helemaal ontketend, en op hoog tempo rijdt hij bergop van de anderen weg! Stybar biedt het meeste weerwerk, maar zonder hulp van Vantornout, moet hij Kevin laten rijden! Even komt Zdenek nog kort, tot op 3 seconden, maar Kevin geeft niet op!
Na een spannende wedstrijd finisht Kevin Pauwels verdiend als 1ste en pakt zo zijn eerste eindzege in de Wereldbeker! Proficiat Kevin! Wie durft nu nog 'de kleine' tegen jou zeggen?
Na een slimme wedstrijd wordt Tom knap 7de, achter een spurtende ploegmaat Rob Peeters en de ontgoochelde Sven Nys. Tom stijgt nog in het klassement van de Wereldbeker en eindigt met deze mooie prestatie uiteindelijk als 5de ! Proficiat Tom! Knappe prestatie voor een 2de jaars prof die in het begin van het seizoen zich als doel stelt Top 5 te rijden! Alvast in de Wereldbeker, toch het belangrijkste klassement, dit doel bereikt!

1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), in 1u02'01"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 8"
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 14"
4. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 15"
5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 38"
6. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 39"
7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 41"
8. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 57"
9. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 1'06"
10. Francis Mourey (FRA; ; Francaise des Jeux), op 1'18"


21/1: Tom rijdt super achtervolging, en finisht 3de in Rucphen!

Na jaren afwezigheid, terug cross in Rucphen, op een mooi, vrij technisch, en redelijk zwaar parcours. Nogal veel modderstroken, en steile hellingkjes! Wel opvallend weinig supporters, behalve die van onzen Tom, die zijn massaal afgezakt naar Nederland met vlaggen en mooi uitgedost in kledij. Crossen in barre omstandigheden, dat is het hier, met hevige regenbuien en heel koude wind!
Tom gaat als 8ste ’t veld in, en één of andere Spanjaard pakt de kopstart. Tom is niet gestart met Rhino’s en moet daardoor al snel wisselen van fiets, en na een slechte wissel komt hij 25ste te zitten! Oeps...
Dat duurt echter niet lang, want na 1 ronde zit onzen Tom reeds mee voorin. Nu neemt hij resoluut de wedstrijd in handen en muist er samen met Bart Aernouts van tussen. Veruit de beste vandaag, deze twee geselecteerden voor het WK! Bart en Tom verstaan elkaar goed en fietsen binnen de kortste keren 30 seconden bij elkaar op de 1ste achtervolgers: Mariusz Gil, Gerben De Knegt, Stan Godrie, en Lars van Der Haar. Dan beginnen Tom en Bart om beurten van elkaar weg te rijden maar tevergeefs. Achter hen is de Poolse kampioen Mariusz Gil aan een ongelooflijke remonte begonnen en binnen de korste keren, met nog twee rondes voor de boeg, sluit hij aan bij de twee koplopers.
Tom, Aernouts en Gil zitten elkaar op het wiel! Om beurten doen ze kop. Met z'n drieën gaan ze de laatste ronde in, spannend, spannend, spannend ... Tom pakt weer de leiding, en plaatst een snedige versnelling aan de materiaalpost terwijl Gil en Aernouts wisselen van fiets. Een mooie overwinning ligt in het verschiet! Maar dan komt Tom ten val en zo sluiten Aernouts en Gil terug bij hem aan! Bartje is daarna de meest frisse, en rijdt een klein stukje weg van Gil en onzen Tom. Tom's laatste inspanning is er waarschijnlijk iets te veel aan geweest, en met de Wereldbeker van morgen in z'n achterhoofd laat hij ook Gil rijden. Op korte afstand finisht Tom derde!
Kortom, Tom rijdt een mooie cross en staat mee op ’t podium! Ook aan ’t podium de vélé supporters Tom luid Tom toejuichend: "Tommeke Meeusen, Tommeke Meeusen, Tommeke Meeusen!" Echt, een supergeslaagde training voor wat nog komt!

1. Bart Aernouts (Rabobank), in 58'30"
2. Mariusz Gil (POL; Baboco Revor), op 7"
3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 21"
4. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 48"
5. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 59"
6. Jim Aernouts (Sunweb-Revor), op 1'22"
7. Dave De Cleyn (Scott), op 1'32"
8. Stan Godrie (NED; Rabobank), op 1'42"
9. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 1'46"
10. Floris De Tier (Landbouwkrediet), op 1'49"


15/1: Tom geef op in Liévin maar blijft 6de in Wereldbeker!

Afspraak vandaag in Liévin, net over de Belgische grens, voor de jaarlijkse Franse Wereldbekercross. Tom start na zijn mooie prestatie op het BK met verse moed, ook al is het hier vandaag een supersnel parcours! Droog, maar wel met veel scherpe hellingen en bochten. Een Pauwels-parcours... Die Kevin Pauwels verdedigt zijn leidersplaats in de Wereldbeker, met slechts 10 punten voor op Sven Nys.
Supersnelle start, met Tom vanop de eerste rij tussen Nys en Albert. Ploegmaat Rob Peeters pakt de kopstart, Tom is aanvankelijk goed mee, maar valt dan wat terug, naar de 10de plaats. Rob Peeters gaat vooraan hard door! Die wil zijn selectie voor het Wereldkampioenschap afdwingen, waarover bondscoach Rudy De Bie morgen beslist! Niels Albert heeft z'n start compleet gemist, en volgt al in de eerste ronde op 30 seconden. Niels zien we nooit meer vooraan in deze snelle wedstrijd!
Al in de tweede ronde gaat Kevin Pauwels naar de kop van de wedstrijd, en hij trekt meteen goed door. Alleen Simunek en Walsleben, twee BKCP's, kunnen mee. Samen pakken ze al snel 10 seconden! Sven Nys wisselt in deze ronde, om verder met Rino's te rijden, maar wordt daardoor wel pas 23ste... Achtervolgen dus voor Nys! Tom schuift ondertussen vooraan wat op, naar een 6de plaats.
Bij het ingaan van de derde ronde springt Zdenek Stybar in één ruk naar de kopgroep! Een sterk nummertje van de wereldkampioen! Vooraan overnemen doet Stybar echter niet, Kevin Pauwels mag de kop doen. Simunek sluit aan, maar Walsleben moet wel lossen vooraan. Achter hen gaat Tom nog mee bij de achtervolgers, maar hij heeft het duidelijk lastig!
In de vierde ronde valt de cross al in z'n plooi. Pauwels op kop met in z'n wiel de Tsjechen Stybar en Simunek, en daarachter een grote groep achtervolgers, met daarbij ondertussen ook Albert en Nys, ook die laatste was minder goed gestart. Tom zit heel ver achteraan bij die achtervolgers en moet zelfs lossen...
Heel even neemt Stybar de kop over bij het ingaan van de vijfde ronde, maar eens in het veld is het weer al Pauwels wat de klok slaat! Simunek klampt aan, maar samen rijden ze wel weg van de achtervolgers. Halverwege deze ronde geeft onzen Tom, moegestreden, op! Pech? Gevallen? Neen, wel "een geblokkeerde rug, slechte benen, en echt het toppunt van het sukkelen van de voorbije weken". Snel naar de ostheopaat dus, om die rug los te maken! Komt hiermee Tom's selectie voor het WK in gevaar? Gemakkelijk zal het alleszins niet worden voor de bondscoach, want ook Bart Aernouts en Sven Vanhourenhout hebben een slechte dag. De enige Belg die echt op z'n niveau rijdt, is Tom's ploegmaat Rob Peeters.
Verder zonder Tom dus, maar daar trekken de koplopers zich niets van aan. Pauwels, Stybar, en ook nog even Simunek, rijden steeds verder van de anderen weg. Achter hen probeert Nys nog even om terug te komen, maar ook hij heeft het heel lastig vandaag. In de voorlaatste ronde gaat Stybar heel snel vooraan, maar Pauwels klampt aan! Ook in de laatste ronde geeft Stybar alles, en mede daardoor valt Pauwels pijnlijk aan de trappen. Stybar er vandoor, en op naar zijn eerste zege in de Wereldbeker dit seizoen! proficiat Zdenek! Na hem komen vele crossers met pijn in de rug over de meet! De osthopaten, kinesisten en andere knijpers zullen weer hun werk hebben vanavond!
Ondanks deze off-day blijft Tom wel op de 6de plaats in het klassement van de Wereldbeker.
Met de uitslag hieronder, met verder ook Dieter Vanthourenhout op 11, Niels Albert op 12, en Bart Aernouts op 16, wordt de selectie voor het Wereldkampioenschap in Koksijde een hele lastige klus voor de bondscoach! Stay tuned, we brengen de selectie op de site!

1. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), in 1u03'47"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 16"
3. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 29"
4. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 44"
5. Francis Mourey (FRA; Francaise des Jeux), op 44"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 46"
7. Simon Zhaner (ZWI; BMC Racing), op 47"
8. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 49"
9. Steve Chainel (FRA; Francaise des Jeux), op 53"
10. Thijs van Amerongen (NED; AA-Drinks), op 53"


8/1: Tom knap 5de in BK in Hooglede-Gits!

Na twee weken afwezigheid, door ziekte, staat Tom terug aan de start van een cyclocross, en wat voor een cross! Het BK 2012 in Hooglede-Gits. Modder, modder en nog eens modder, op een prachtig maar loodzwaar parcours! Tom start met gemengde gevoelens, na zijn ziekte die z'n conditie onderuit haalde. "Op 80% van z'n krachten zit hij nu", dixit coach Jos. Geen grote verwachtingen dus, en dat blijkt ook bij Tom zelf na de opwarmingsrondes. Vol modder komt Tom terug aan de camper, met een bedenkelijke blik en een lekke band: "Het Zal hier vandaag gene vette zijn..." Wie helemaal niet start is ploegmaat Bart Wellens, die onverwacht op de intensieve verzorging in het ziekenhuis is beland, met hartproblemen en orgaanfalen. Hopelijk komt dit nog goed!
Toch start Tom heel geconcentreerd, op de 1ste rij tussen Bart Aernouts en Sven Nys. Supersnelle start, en aanvankelijk is Tom weg, maar dan wordt hij door een kwak van een andere crosser teruggeslagen naar de 10de plaats! 't Is ploegmaat Rob Peeters die de kopstart pakt, en de hele eerste ronde stevig van jetje geeft! Blaast die zichzelf op? Tom schuift achter hem terug op naar de 5de plaats. Het gaat beter dan verwacht! Tegen het einde van de eerste ronde neemt Niels Albert vooraan over, maar die gaat nog niet meteen vol door. Sven Nys en Kevin Pauwels hangen ondertussen rond de 10de-11de plaats, zij hebben allebei hun start compleet gemist, net als Bart Aernouts.
Tweede ronde, en Niels Albert voert vooraan de forcing, en pakt meteen een gaatje op de eerste achtervolgers, en dat zijn op de eeste plaats onzen Tom en Rob Peeters. Uit de achtergrond komen Sven Nys, Kevin Pauwels en Jan Denuwelaere ook terug aansluiten. Tom gaat in tegenstelling tot de eerste ronde nu wel goed door de lastige slijkstroken. Maar als Sven Nys zich aan de kop van de achtervolgers zet, past Tom. Sven rijdt solo naar Niels Albert toe! Tom trekt de kop bij de achtervolgers, met een sterke Rob Peeters en ook Dieter Vanthourenhout en Kenneth Van Compernolle. Sven Nys en Niels Albert gaan vooraan stevig door!
Derde ronde en Tom volgt op 14 seconden van het kopduo. Bij Tom heeft Klaas Vantornout ploegmaat Kevin Pauwels vervangen, die stevig gevallen is en daardoor is teruggeslagen. Kevin zal de hele wedstrijd achtervolgen, maar nooit vooraan in de wedstrijd komen. Sven Nys gaat vooraan heel sterk door op de lastige stroken, en Niels Albert moet lossen! Op het einde van deze ronde heeft Nys al 10 seconden voor op Albert, Tom volgt op 31 seconden als derde, en alleen. Zit er een podium in vandaag? De vele meegereisde supporters geloven er alvast even in!
Vierde ronde, en de posities vooraan blijven onveranderd, alleen zijn bij Tom terug een paar crossers komen aansluiten, ploegmaat Rob Peeters en Sven Vanthourenhout! Van thuisrijders en schaduwfavoriet Klaas Vantornout geen spoor meer. Ook gevallen? Een ronde later zal Klaas ontgoocheld opgeven. Vooraan toont Sven Nys zijn kracht en zijn technisch kunnen, en rijdt verder weg van Niels Albert. In de groep van Tom is ploegmaat Rob Peeters de sterkste, en het duurt niet lang of Rob rijdt de anderen los.
Vijfde ronde, en de posities liggen zo goed als vast. Nys sterk op 1, Niels op karakter 2de op 30 seconden, daarachter Rob Peeters, en nog even verder onzen Tom en Sven Vanthourenhout. Tussen deze twee zal het gaan voor de 4de plaats. Deze posities veranderen niet meer, hoewel in de zesde ronde Niels Albert nog even kort nadert op Nys. Tom blijft in het wiel van Sven Vanthourenhout, en zeker op de technische stukken is hij de meester. Op de lange lastige modderstroken moet hij Vanthourenhout telkens laten rijden, en dat daarna weer goed maken. Dit is wat coach Jos bedoelt met "aan 80% van z'n krachten". Uiteindelijk finisht Sven Vanthourenhout een handvol seconden voor onzen Tom, die tevreden 5de wordt! Een dikke minuut daarvoor is Sven Nys, vanmorgen nog met rugklachten, voor de achtste keer kampioen van België geworden! Proficat Sven!
En proficiat Tom! Na een paar moeilijke weken met ziekte, sta je er weer terug, nog niet voor de volle 100%, maar de weken die nog resten zullen zeker voldoende zijn om er op het WK in Koksijde op 29/1 volledig te staan!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u02'20"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 52"
3. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'17"
4. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 1'31"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'37"
6. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 2'13"
7. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 2'42"
8. Kenneth Van Compernolle (Style & Concept), op 3'05"
9. Bart Aernouts (Rabobank), op 4'02"
10. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 4'20"


28/12: Tom kent zieke offday en finisht 15de in Loenhout!

Azencross in Loenhout, twee dagen na de zware cross in Zolder! Veel modder in Loenhout, met een stevige loopstrook, maar op andere plaatsen toch een snel parcours. Tom verdedigt hier zijn 3de plaats in het klassement van de GVA-Trofee! Makkelijk zal dat niet zijn, want voor de start voelen de benen zwaar, door de ziekte van de voorbije week. Buikkrampen... Je zou voor minder niet starten! Maar Tom start toch hier in het thuisdorp van jullie webmaster!
Uiterst links op de 1ste rij, naast Klaas Vantornout. Lars Boom, die hier vandaag ook meedoet, vertrekt op de 3de rij, maar gaat wel als allersnelste uit de blokken, en neemt de kopstart, samen met landgenoot Mitchel Huenders. Tom wordt wat naar achter gedrumd, en duikt als 10de het veld in. De eerste slijkstrook verteert Tom goed, en hij schuift op naar de 4de plaats, met in zijn wiel Niels Albert. Wie compleet z'n start gemist heeft, is Kevin Pauwels, leider in de GVA-Trofee, hij valt kort na de start en begint helemaal achteraan aan een lange inhaalrace!
Al snel komt Lars Boom terug aan de kop, en samen met Zdenek Stybar slaagt hij zelfs een gaatje op de eerste achtervolgers, daarbij onzen Tom! Tom is in de aanvang sterk, want samen met Niels Albert rijdt hij weg bij de achtervolgers, op zoek naar Stybar en Boom. Ondertussen schuift in de achtergrond Kevin Pauwels op...
Ook in de tweede ronde gaat Tom nog goed mee, hij springt knap over de gracht voor de materiaalpost! vooraan doet Stybar dat ook, en die slaat meteen een gat. Lars Boom krijgt het gezelschap van Niels Albert, Tom volgt in het wiel van Sven Nys, en gaat knap over het wasbord op de 5de plaats! Uit de achtergrond komen Bart Wellens, Sven Vanthourenhout en Aurelien Duval ook aansluiten. Voor Tom zijn ondertussen de koplopers bij elkaar gekomen: Albert, Nys, Boom en Stybar. Zij sprinten om de punten op het einde van de tweede ronde, en Stybar pakt drie, Boom twee, en Albert één punt.
Derde ronde, en Tom krijgt het zwaar. Ploegmaat Wellens gaat naar de kop van de achtervolgers en trekt stevig door. Als Stybar zich even vastrijdt in het slijkt, loopt Wellens zelfs naar hem toe! Boom en Albert hebben natuurlijk niet gewacht! Als even later ook Sven Nys een tuimeling maakt in het slijk, en daarbij zelfs kettingpech heeft, lijkt de koers in een plooi te vallen: Albert en Boom op kop met een mooie voorsprong van 10 seconden! Eerste achtervolgers Wellens en Stybar, en nog eens 10 seconden later Sven Nys met onzen Tom en nog een aantal andere crossers. Kevin Pauwels volgt op dat moment op 40 seconden van de leiders.
Vierde ronde, en bij Tom gaat het licht nu uit! De krampen komen weer opzetten, en elke beweging doet pijn! Sven Nys, Rob Peeters en nog een paar anderen halen Tom in. Vooraan rijdt Niels Albert stilletjes weg van Lars Boom, zeker op de technische stukken is Albert duidelijk sterker. Op het harde komt Boom nog wel even terug, maar als in de volgende ronde het slijk zich weer aandient, is Albert definitief weg, en begint hij aan een lange solo! Uit de achtergrond is ondertussen Kevin Pauwels bij onzen Tom komen aansluiten. Kan Tom nog aanpikken?
Helaas niet... Tom zakt terug, en moet in de vijfde ronde ook Jan Denuwelaere voorbij laten. Tom heeft het echt lastig! Maar van opgeven wil hij niet weten, want zijn klassement in de GVA wil hij wel verdedigen! Ploegmaten Bart Wellens en Rob Peeters zijn wel gezond, en doen knap werk in de achtervolging op Albert! Even komen ze nog dicht in de buurt, maar echt aansluiten lukt niet. Boom is ondertussen gelost bij de achtervolgers. Als Tom passeert in het bos is hij 12de. Ondertussen zijn twee andere crossers, Bart Aernouts en Klaas Vantornout uit de wedstrijd gestapt...
Finale, en Niels Albert verzwakt vooraan niet! Even lijkt het erop dat de twee Telenet-Fidea's het sterkst zijn bij de achtervolgers, maar al snel gaan Nys en Stybar over Wellens en Peeters. Sven en Zdenek sprinten voor de tweede plaats, en het is een leeggereden Stybar die Sven Nys klopt! Stybar is duidelijk op de goeie weg! Kevin Pauwels heeft de schade beperkt en wordt nog zesde. Dan is het even wachten... met een teleurgestelde blik bolt onzen Tom op meer dan 2 minuten van winnaar Niels Albert over de meet.
Ondanks deze offday blijft Tom wel op een knappe 5de plaats in het klassement van de GVA-Trofee!
Op advies van zijn dokter start Tom niet in de cross in Leuven op vrijdag. Afwachten of hij de cross in Baal op 1 januari haalt... Veel beterschap gewenst Tom!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 58'12"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 16"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 20"
4. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 27"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 40"
6. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 1'13"
7. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 1'21"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'33"
9. Lars Boom (NED; Rabobank), op 1'39"
10. Aurélien Duval (FRA; Credit Mutuel), op 1'46"


26/12: Tom rijdt slim en finisht 5de in Zolder!

Wereldbeker in Zolder, een mooie wedstrijd in de bossen en over het Formule-1 circuit! Intervalcross met vele scherpe bochten, het nodige slijk door de regen in de voorbije weken, en met onzen Tom mooi op de inkomkaart!
Na de opgave in Diegem, start Tom met een vraagteken. Wel goed kunnen trainen de afgelopen dagen, maar toch wat onzeker na de ziekte van de voorbije week. Voor de start voelen de benen wel goed aan...
Snelle start en als snel gaan Sven Nys en Kevin Pauwels er als hazen vandoor! Zij twee leiden in de Wereldbeker en het lijkt erop dat het ook tussen hen zal gaan voor de eindwinst. Ze gaan hard in de eerste ronde, maar worden toch nog bijgehaald door Wellens, Stybar, en Lars Boom, die hier vandaag ook gestart is. Niels Albert is minder goed gestart. En onzen Tom, die is goed weg, maar forceert zich niet als de grote tenoren aanvallen. Slim rijdt hij zijn eigen tempo.
Pauwels en Nys blijven vol gaan, en het is enkel Stybar die bij de twee kan aansluiten! Al snel een kopgroep met drie grote tenoren dus, maar zonder Albert! Die heeft duidelijk een mindere dag. Samen met onzen Tom rijdt hij op 20 seconden van de leiders, maar Albert maakt weinig aanstalten om het gat dicht te rijden. Tom blijft slim in het wiel van Albert. In dezelfde groep achtervolgers ook nog Vantornout, Wellens, Boom en de Fransman Chainel.
Vooraan blijven de drie leiders de hele cross bij elkaar, ondanks kleine demarrages van alledrie. Ook als Zdenek Stybar in de voorlaatste ronde krachtig naar de kop gaat en een heel eind stevig doortrekt, blijven Nys en Pauwels in zijn wiel. Tom heeft slim gereden in de achtervolging, en heeft op het einde nog krachten over voor een snelle ronde!
Vooraan wordt gesprint, maar bij het ingaan van de laatste bocht, gaat Sven Nys, mogelijk door te harde banden van de in de laatse ronde gewisselde fiets, sierlijk onderuit! Gegokt en verloren. Stybar zet de sprint aan van op kop, maar een beresterke Pauwels remonteert hem net voor de meet! Een handvol seconden later komt onzen Tom knap als 5de over de meet! Een opsteker na een moeilijke week!
Door deze mooie prestatie wipt Pauwels terug over Nys in het klassement van de Wereldbeker. Onzen Tom behoudt zijn vijfde plaats!

1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), in 1u03'14"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), zt"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 20"
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 32"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 35"
6. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 38"
7. Lars Boom (NED; Rabobank), op 48"
8. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 56"
9. Steve Chainel (FRA; Francaise des Jeux), op 58"
10. Radomir Simunek (BKCP-Powerplus), op 1'00"


23/12: Tom moet door ziekte helaas opgeven in Diegem...

Nachtcross in Diegem, de vijfde manche van de Superprestige, dit jaar pas start om half 8 's avonds! Niet naar de zin van de renners, want die denken op dat uur meestal al aan hun bed. Tom spreekt voor de start dan ook van "een zetelmodus". Ondanks een hele week ziekjes, staat Tom hier vandaag toch aan de start, en met goeie moed: "De goesting is er, en ik zal springen!" Hij lijkt heel ontspannen, maar in zijn binnenste weet hij wel beter natuurlijk. Toch maar proberen.
Vanop de eerste rij, tussen de twee Barten (Wellens en Aernouts), gaat Tom behoorlijk goed van start. Terwijl ploegmaat Wellens vooraan de kop pakt, gaat Tom als 5de het veld in. Achter hem is Sven Nys zoals altijd rustiger gestart. Wellens doet bijna de hele eerste ronde de kop, maar daarna neemt Stybar vooraan over. Zdenek perst er meteen een sprint uit, en rijdt iedereen op 50 meter. Het is onzen Tom die bij de achtervolgers het gat terug dichtrijdt! Net als Tom springen de meesten daarna over de balkjes, maar Tom toch sierlijker dan al de rest! Hij pakt daardoor meteen 20 meter voorsprong, en op een goed tempo rijdt hij even weg van de rest! Maar, niks forceren...
Dieter Vanthourenhout pakt snel over in de tweede ronde. Ondertussen zit Niels Albert achteraan, op de 19de plaats. Is die aan het pokeren? Of ook een slechte dag? Tom nestelt zich in het wiel van Stybar op een 5de plaats. Alles zit nog op één lang lint. Zelfs de Pool Mariusz Gil komt zelfs even de kop doen, de studierondes zijn duidelijk nog bezig!
Maar lang duurt dat niet! Uit de achtergrond komt Niels Albert terug, en ook Sven Nys schuift stilletjes op! Vooraan neemt Rob Peeters de kop over en die trekt meteen goed door. Albert en Pauwels kruipen in zijn wiel. Tom volgt op de 7de plaats. In de zandbak slaagt Niels Albert, de zandman, er als enige in om vlot door het zand te klieven, en zo pakt hij meteen 20 meter. Gevaar! Stybar gaat meteen in de achtervolging, Pauwels heeft het lastiger om terug aan te sluiten! Nys blijf wat achter, dus Albert wacht niet en trekt stevig door!
Vierde ronde en Kevin Pauwels komt toch bij de twee koplopers, waarbij even later ook Bart Aernouts komt aansluiten. Tom voelt ondertussen de buikkrampen stevig opkomen en valt terug naar de 10de plaats... Vooraan blijft Niels Albert vollen bak doorgaan, die heeft duidelijk een sterke dag hier in eigen streek. Drie man op kop, de cross valt in z'n plooi, zou je dan denken. Maar dat is buiten onzen Tom gerekend. Nog even keert hij terug, en gaat hij met Stybar en Bart Aernouts in de achtervolging op Albert en Pauwels. Die zitten wiel in wiel en rijden een stevig tempo!
Vijfde ronde, en Sven Nys komt bij de achtervolgers aansluiten, die nu al wel 15 seconden achterstand hebben. Terwijl Nys verdappert en zich naar voor wringt, valt Tom helemaal terug. Door de krampen laten de benen het helemaal afweten! Maar van opgeven is nog geen sprake! Tom kruipt dapper in het wiel van Stybar... Ondertussen, zesde ronde, is Albert, opnieuw in het zand, van Kevin Pauwels weggereden! Meteen doortrekken natuurlijk! Pauwels blijft Albert een hele tijd in het vizier houden, maar moet uiteindelijk toch plooien. Niels is gewoon te sterk vandaag! Echt klasse, na zo'n lange afwezigheid zo snel weer helemaal vooraan zijn!
Pas in de zevende ronde, als er helemaal geen punten meer te rapen zijn, stapt Tom uit de wedstrijd! Opgave in Diegem, nu door ziekte, vorige jaar door een stomme boom die in de weg stond. Diegem lijkt wel Tom's zwarte cross te zijn! Ondertussen is vooraan Sven Nys weggereden van Bart Aernouts, maar bij Pauwels of Albert komen lukt hem niet meer. Nys wordt derde vandaag, maar blijft wel op kop in het klassement van de Superprestige. Tom wisselt me Albert en valt terug naar de 7de plaats.
Kop op Tom! Door ziekte moet je vandaag de strijd staken. Da's minder erg dan 10de eindigen en niet weten waar het aan ligt. We duimen dat je er snel weer kan staan! Veel beterschap gewenst!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u00'30"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 16"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 36"
4. Bart Aernouts (Rabobank), op 41"
5. Aurélien Duval (FRA; Credit Mutuel), op 45"
6. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 55"
7. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'01"
8. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 1'04"
9. Radomir Simunek (BKCP-Powerplus), op 1'05"
10. Mariusz Gil (POL; Baboco Revor), op 1'06"


18/12: Tom buigt pas in de laatste ronde en finisht 6de op Citadel van Namen!

De dag na de loodzware cross in Essen, alweer op de afspraak in Namen, voor de 5de manche van de Wereldbeker. Namen is na twee jaar GVA al opgeklommen naar de Wereldbekerstatus, met dank aan het prachtige parcours op de Citadel natuurlijk! Steile klimmen en gevaarlijke afdalingen in de Ardense bossen, een erg zwaar en selectief parcours, waar alle crossers op het einde op hun plaats zullen vallen.
Tom start opnieuw rechts op de 1ste rij, naast de Fransman Mourey. Tom gaat schitterend uit de blokken, en vat samen met Klaas Vantornout, die gisteren al vroeg opgaf in Essen, de startklim aan. Mourey is de sterkste klimmer, maar het tempo ligt in deze aanvangsfase nog niet heel hoog. Wie minder goed gestart is, is Bart Wellens, die in de buurt van Lars Boom rijdt, ja Lars Boom, die hier vandaag voor het eerst dit seizoen in het veld start, puur als voorbereiding op z'n wegseizoen.
Tom toont zich héél sterk, zeker op de steile schuine flanken van de Citadel, waar men enkel met goede stuurmanskunsten recht kan blijven. Hij fietst die hele strook, en gaat even naar de kop van de wedstrijd! Achter hem op het einde van de eerste ronde een lang lint van crossers, met daarin nog alle toppers.
In de tweede ronde is het Mourey die gas geeft, maar Tom volgt gezwind. Vantornout en Bart Aernouts schuiven mee in z'n wiel. Sven Nys zit iets verder, en wisselt ook in deze ronde van fiets. Op zoek naar het juiste materiaal? Tom toont zich in de steile afdalingen, vol risico duikt hij naar beneden. Hij is duidelijk in zijn sas! Even rijdt hij met een stevige kadans zelfs een stukje weg van de rest!
Zelfs in de derde ronde blijft alles vooraan nog behoorlijk goed bij elkaar. Tom volgt vlot achter Vantornout en Francis Mourey . Wanneer komen de "grote vier" (Nys, Albert, Pauwels, Stybar) naar voor? Niet te lang wachten, want Boom schuift in de achtergrond stilletjes op... Even toch, want daarna valt Boom definitief terug. Hij zal 28ste eindigen op meer dan vier minuten. Vooraan gaat het sneller, op het einde van de derde ronde is de grote schifting gemaakt, 10 man op kop met daarbij onzen Tom!
Vierde ronde, en daar komt Niels Albert naar voor! Hij plaatst meteen een krachtige aanval, Tom klampt aan in z'n wiel! Vantornout en Pauwels gaan ook goed mee, Nys en Stybar laten even 50 meter... De schuine flank dient zich weer aan, en Tom rijdt er weer knap balancerend doorheen, naar de kop van de wedstrijd! Hij wacht niet! Super dalend, en op de trappers bergop voert hij de forcing! Even later neemt Sven Nys terug over vooraan...
Vijfde ronde en Nys blijft vol doorgaan! Vantornout blijft in het wiel, maar Tom en Stybar moeten even passen. Achter Tom volgen Albert en Pauwels op een goeie 30 meter. Nys is volledig onder stoom gekomen, maar geen nood, op de schuine flank van de Citadel rijdt Tom weer supersterk en sluit hij vooraan terug aan! Lastig is het wel! Ondertussen valt vooraan Klaas Vantornout aan. Die is duidelijk sterker vandaag dan gisteren in Essen! Sven Nys, die lek gereden is, moet even laten begaan. Stybar en Pauwels moeten het gat op Klaas dichtrijden. Tom volgt even verder met Nys en Albert.
Zesde ronde, en Stybar sleurt aan de kop! Samen met Vantornout en Nys rijdt hij 10 seconden weg van Tom, Niels en Kevin. Maar opnieuw komen de zes vooraan terug samen! Tom rijdt supersterk, maar krijgt het in deze fase lastig, hij nestelt zich in het wiel van Kevin, achteraan de kopgroep. Op het einde van de zesde ronde gaat Tom wel over Kevin Pauwels, die vooraan lek rijdt en daardoor teruggeslagen wordt.
Finale, en dat is het moment voor Sven Nys om naar de kop te gaan, en meteen stevig door te trekken! Enkel Stybar kan in zijn spoor volgen. De rest klampt nog aan, met Tom op de 5de plaats! Op de schuine flank, duidelijk de scherprechter in deze cross, heeft Nys het even lastig, en Stybar neemt over. De Tsjech uit Essen gaat hard, heel hard! Maar Nys laat niet begaan. En onzen Tom? Die klampt nog altijd goed aan! Spektakel bij het ingaan van de materiaalpost: Iedereen vooraan wisselt! Zonder brokken, en met zijn vijven, met onzen Tom, samen de laatste ronde in!
Heel even komt Tom naar de kop, maar dan plaatst Albert een stevige aanval! Hij rijdt aan een hoog tempo en vol risico voor de anderen uit, en pakt zelfs een gaatje op Nys en Vantornout! Achter Tom komt Kevin Pauwels terug. Albert's inspanning is lang, erg lang, maar het mag niet baten! Kort voor de finish komt Sven Nys terug bij hem aansluiten, en met één laatste versnelling rijdt een supere Nys naar de zege, én de eerste plaats in de ranking van de Wereldbeker! De frustratie van gisteren in Essen is meteen weg! Albert tweede, Vantornout derde. Tom finisht, compleet leeggereden, als 6de, op 40 seconden!
Knap Tom! Alles gegeven, waardoor je ook je mooie 5de plaats in het klassement van de Wereldbeker behoudt, en zelfs een beetje versterkt!
Tom is dan ook tevreden na de wedstrijd: "Zaterdag vijfde in Essen, vandaag zesde in Namen, dit zijn mooie resultaten als je 23 bent. Ik ben er fier op. Dit was immers een superzwaar weekend en ik heb het op een prima manier overleefd. Meer nog, ik kon mijn twee klassementen verbeteren: in de GvA-trofee sta ik nu 3de, in de wereldbeker 5de. Dit is mooi!"

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u03'04"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 5"
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 21"
4. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 26"
5. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 32"
6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 40"
7. Francis Mourey (FRA; Francaise des Jeux), op 1'23"
8. Aurélien Duval (FRA; Credit Mutuel), op 1'24"
9. Steve Chainel (FRA; Francaise des Jeux), op 1'27"
10. John Gadret (FRA; AG-2R), op 1'34"


17/12: Tom stampt zich naar de 5de plaats in Essen!

Grote Prijs Rouwmoer in Essen vandaag, een thuiscross voor onzen Tom! Terug klassementscross, voor de GVA. Na een hele week regen ligt het parcours, grotendeels door de weide met ook een paar stevige klimmetjes in het bos, erg heel modderig bij. Maar, toch kan bijna overal gereden worden. Loodzwaar is dat, stampen om in gang te blijven, de hele tijd!
Tom start uiterst rechts op de 1ste rij, naast Kevin Pauwels. Komt Kevin in het slijk nog zo sterk uit de hoek als in de vorige weken? Bij de start is hij alvast niet goed mee. De kopstart is voor Klaas Vantornout. Tom gaat als 4de het veld in, maar schuift al snel op naar het wiel van Klaas! Tom heeft er duidelijk zin in vandaag! Klaas Vantornout gaat heel snel, een hele ronde lang! Ook hier balkjes op het parcours, en wie springt er? Onzen Tom, bijna als enige! Tom volgt na een ronde in het spoor van Zdenek Stybar op de 6de plaats. Uit de achtergrond komt Kevin Pauwels terug, met in zijn spoor Sven Nys...
Klaas Vantornout blijft snel gaan, de eerste achtervolgers zijn Bart Wellens en Niels Albert, die hier vandaag terug aan de start staan, de eerste na een mysterieuze ziekte, de tweede na een breuk in z'n hand. Tom volgt op een handvol seconden van deze twee. Wellens en Albert komen bij Vantornout, en er meteen over! Niels Albert voert de forcing, maar Bart Wellens blijft knap in zijn wiel! Het duurt niet lang, of Vantornout is helemaal teruggeslagen, hij zal later opgeven.
Dan komt uit de achtergrond ook Sven Nys naar voren! Als een bezetene ploegt hij zich door het slijk om de aansluiting met de twee koplopers te maken! Lastig is dat, want het duurt een hele tijd voor hij mee vooraan is. Wel pakt hij zo nog een puntje bij de tussensprint. De drie punten zijn voor Bart Wellens, gevolgd door Niels Albert. Tom valt als 4de net buiten de punten.
Tom is sterk bij de achtervolgers, want samen met Kevin Pauwels en ploegmaat Rob Peeters rijdt hij weg van de rest. Nu is het drie tegen drie, Nys, Albert en Wellens vooraan, op de huid gezeten door Tom, Rob en Kevin! Vooraan gaat het hard, en Nys en co vergroten hun voorsprong! Of beter, Albert en Wellens, want die rijden weg van Sven Nys, die het even lastig heeft. Hetzelfde gebeurt achter hen, waar Kevin en Rob Peeters wegrijden van onzen Tom! Even een inzinking voor Sven en Tom? De posities worden ingenomen, en we zijn pas in de derde ronde!
Vooraan toont Bart Wellens zich supersterk! Hij valt regelmatig aan, en het is de teruggekomen Sven Nys die het gat telkens dichtrijdt. Daarachter volgt Niels Albert, even verder Kevin Pauwels en Rob Peeters. Tom laat een gat en volgt op de 6de plaats. Achter hem de grote leegte... Waar is Zdenek Stybar? Duidelijk geen goede dag voor onze Tsjech, hij wordt straks pas 14de! Wie zich wel sterk toont vandaag is Rob Peeters! Op pure kracht rijdt hij weg van Kevin Pauwels! Vooraan is ondertussen Sven Nys weggereden van Bart Wellens, die echter nog lang probeert aan te klampen, maar uiteindelijk toch moet plooien. Nu zitten de eerste zes allemaal alleen te strijden tegen de trekkende modder!
Nys gaat vooraan hard! Crosst hij zich naar een nieuwe zege hier in Essen? Een minuut achter hem behoudt Tom knap de 6de plaats. Maar... oh ramp! Bij het ingaan van de laatste ronde trapt Sven Nys, ruim aan kop op dat moment, zijn fiets in de vernieling! De materiaalpost is nog ver, heel ver! Sven Nys stapt zwaar ontgoocheld uit de cross! Daardoor ligt het parcours open voor Bart Wellens! In een ware ereronde snelt hij naar z'n eerste zegen op Belgische bodem dit seizoen! Proficiat Bart! Achter hem wordt Niels Albert, na een maand afwezigheid, heel knap tweede! Rob Peeters is verdiend derde. Tom nadert op het einde nog heel dicht op Kevin Pauwels, maar blijft op de 5de plaats!
Knap gereden Tom! En het levert je ook wat op! Je stijgt naar de 3de plaats in het klassement van de GVA-Trofee! Proficiat man!

1. Bart Wellens (Telenet Fidea), in 59'04"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 25"
3. Rob Peeters (Telenet-Fidea), op 39"
4. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 1'05"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'12"
6. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 1'18"
7. Martin Zlamalik (TSJ; Landbouwkrediet), op 1'34"
8. Bart Aernouts (NED; Rabobank), op 1'40"
9. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 1'46"
10. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 2'33"


11/12: Tom ondanks veel pech toch knap 4de in Druivencross in Overijse!

De "Moeder aller crossen", zo pronken ze in Overijse met hun Druivencross! Niet onterecht, want een echte klassieker en een prachtig parcours, 100% natuurlijk zonder kunstmatige hindernissen. Veel steil klimmen en gevaarlijk dalen, in het bos, en door de weide. Hier wint alleen de beste! Sven Nys is alvast sterk gemotiveerd, want hij start met z'n witte helm! Tom is voorzichtig optimistisch voor de start: "Niet te snel starten, niet forceren op de beklimming van de Tenotsberg na de start, en hopen dat daara de benen loskomen..."
Tom start op de eerste rij tusen Sven Nys en Enrico Franzoi, breed lachend. Hij is goed weg, in het wiel van Sven Nys. Klaas Vantornout pakt de kopstart, maar wordt al snel ingehaald door een Italiaan die zich niet kan inhouden, en vol de Tenotsberg op spurt. Silvestri is z'n naam. Tom klimt goed mee in de groep, en gaat als 4de het veld in, vlak voor Kevin Pauwels. Sven Nys blijft voorlopig in de achtergrond, als 13de.
Tom wacht niet, en gaat al snel op tempo naar de kop van de groep, met Kevin in z'n wiel! Ze pakken samen een klein gaatje op de rest! Tom geeft er direct een lap op! Zijn de benen al losgekomen? Kevin pakt daarna over van Tom, en hun voorsprong op de rest loopt op naar 10 seconden. Het is Aernouts die de achtervolging leidt.
Tweede ronde, en Tom klimt supersterk en daalt, zoals we hem kennen, bijzonder knap! Met z'n mond ver open, Kevin schijnbaar moeiteloos, behoudt hij de voorsprong. Uit de achtergrond is Sven Nys wel teruggekomen bij de eerste achtervolgers, Aernouts, Vantornout en Dieter Vanthourenhout.
Pas in de derde ronde komt Sven Nys onder stoom, en door een sterke inspanning loopt hij terug in op Kevin en Tom! Vantornout en Aernouts moeten even passen. Drie koplopers dus, uit drie ploegen, drie toppers! Maar oh drama! Bij de start van de vierde ronde rijdt Tom lek achteraan! Gevaarlijk, zeker op de gladde kasseien. Het duurt even voor Tom kan wisselen! Pauwels en Nys wachten niet, en Tom verliest 20 seconden op de koplopers! Bart Aernouts is nu de eerste achtervolger, Tom volgt wat verder met Klaas Vantornout.
Maar geen erg, Tom is beresterk, en mede doordat men vooraan een tragere ronde inbouwt, kan Tom samen met Klaas terug vooraan aansluiten! Knap Tom! Nys sleurt aan de kop en Tom nestelt zich op de 4de plaats in de kopgroep, in het wiel van Kevin Pauwels.
Zesde ronde, en Tom gaat resoluut naar de kop! Hij wil als eerste het veld in! Op karakter sprint hij de steile helling op! Nys moet in het verweer! Tom daalt ook opnieuw knap, rijdt de volgende helling op (waar de anderen lopen) en zo samen met Sven Nys een gaatje op de rest! Héél sterk Tom! Sven Nys pakt daarna over, en samen gaan ze vol door! Sven gaat superhard in de afdaling, vol risico! Op topsnelheid komen ze de bocht van de finishstrook in, en Tom gaat onderuit! Een schuiver van jewelste, Tom op z'n linkerknie, pijn, tijdverlies... Terug achtervolgen! Nys is natuurlijk niet gewacht, en met Bart Aernouts in z'n wiel vlucht hij weg van de achtervolgers, onzen Tom, Klaas Vantornout, en Kevin Pauwels.
Finale en Sven Nys rijdt op zijn eigen wijze, krachtig en technisch sterk, Bart Aernouts uit het wiel! Sven Nys wint zo voor de vierde keer deze klassieker! Proficiat Sven! Achter hem wordt Bart Aernouts tweede. Tom moest effe bekomen van z'n val, maar blijft desondanks nog knap vierde, voor Kevin Pauwels.
Héél sterk gereden Tom! Maar inderdaad, reden genoeg om ontgoocheld te zijn, want je inzet en kracht toonde dat er meer inzat dan de 4de plaats vandaag!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 59'49"
2. Bart Aernouts (Rabobank), op 11"
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 38"
4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 55"
5. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 1'22"
6. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'51"
7. Enrico Franzoi (ITA; Liquigas), op 1'56"
8. Thijs van Amerongen (NED; AA-Drinks), op 2'01"
9. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'07"
10. Mariusz Gil (POL; Baboco Revor), op 2'13"


10/12: Tom rijdt sterk en wordt heel knap 2de in Scheldecross in Antwerpen!

Fidea Scheldecross in Antwerpen, op het parcours van het BK van vorig jaar. Geen sneeuw deze keer op het strand van Sint-Anneke, maar zand, veel zand! Lange stroken waar heel wat gelopen moet worden, maar waar echt technische crossers (zoals onzen Tom) ook grote stukken zullen rijden! De beloften starten in deze cross samen met de profs. Kunnen Lars van der Haar of Wietse Bosmans verrassen?
Tom start breed lachend, na twee goede trainingsweken op Mallorca, naast Sven Nys op de eerste rij. Snelle start, en onzen Tom wordt wat weggedrongen, naar de 13de plaats! Het is Wietse Bosmans die de kopstart pakt! Al snel neemt Vincent Baestaens over, en die gaat sterk door, met Bosman en van der Haar in z'n wiel. Die youngsters hebben er zin in vandaag! Tom verschuilt zich rustig in een achtervolgende groep, in het wiel van Sven Nys. Zijn tijd komt nog!
Al in de tweede ronde komt Tom met de rest van de toppers terug vooraan aansluiten! Tom is duidelijk heel sterk, want hij gaat knap door de moeilijke zandstroken en trekt meteen naar de kop, van de achtervolgers, want helemaal vooraan is ondertussen Klaas Vantornout weggereden. Niet voor lang echter, want Tom rijdt alleen naar Vantornout toe! Kort achter Tom en Klaas volgen de Knegt en Bosmans. Klaas Vantornout gaat hard, met Tom in z'n wiel!
Waar Vantornout loopt, rijdt Tom door het zand! Een derde van de cross voorbij, en Tom en Klaas rijden stilletjes weg van de rest! Komen Nys en Pauwels nog terug? Voorlopig is er slechts één achtervolger, Tom's ploegmaat Rob Peeters. Tom springt knap over de balkjes, en aan de finish na de 3de ronde hebben Tom en Klaas 20 seconden op Nys en Pauwels. Rob Peeters komt dicht.
Het sein voor Tom om effe Klaas de kop te laten doen, zo keert Rob Peeters terug. Maar uit de achtergrond komt ook ene Sven Nys dichter, helemaal alleen weggereden bij de achtervolgers! Peeters gaat vooraan naar de kop en pakt meteen een gat op de rest, een goeie 8 seconden! Tom daarachter in een zetel, met Klaas Vantornout en de teruggekeerde Sven Nys. Als enige springt Tom over de balkjes bij die achtervolgers.
Sven Nys mag het werk opknappen en rijdt op tempo naar Rob Peeters, met Tom in z'n wiel. Klaas Vantornout moet passen. Tom en Rob hebben Sven Nys even goed in de tang, en om beurten doen ze de kop! Met z'n drieën rijden ze helemaal weg van de rest, het podium wordt zeker voor Tom!
Voorlaatste ronde, en Sven Nys gaat naar de kop! Sven gaat sterk door het zand, achter hem maakt Tom een klein stuurfoutje, en Nys is gevlogen! Tom heeft het effe héél moelijk, perst er alles uit om terug te komen op Nys en slaagt daar ook bijna in...
Dat wordt een spannende laatste ronde! Wie het sterkste door het zand gaat zal deze Scheldecross winnen! En dat is Sven Nys! Zonder fouten en zonder te verzwakken blijft hij op kop! Tom volgt op een handvol seconden. Achter hen wordt nog strijd geleverd voor de derde plaats, tussen Peeters en Dieter Vanthourenhout. Sven Nys finisht solo, met een kleine voorsprong op onzen Tom!
Tom's reactie na de wedstrijd: "Het ging heel goed in het begin, maar tegen het einde maakte ik teveel foutjes in het zand. Winnen is lastig hé! Net niet vandaag, maar toch weer mooi op het podium! 'k Zal er maar mee content zijn zeker..." Content zijn mag je zeker Tom! Knap gereden!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 58'03"
2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 8"
3. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 14"
4. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 22"
5. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 37"
6. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 1'08"
7. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 1'10"
8. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 1'11"
9. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'42"
10. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet), op 1'46"


4/12: Tom rijdt superslim, klimt beresterk en (be)landt op het podium in Igorre!

Na een week met de ploeg trainen op Mallorca, en na de verre verplaatsing naar het Noorden van Spanje, start Tom vandaag in de Wereldbekercross in Igorre. Normaal een heel zwaar modderig parcours, maar ook in dit deel van Europa opvallend droog! Hier en daar een plasje, maar wel heel wat klimmen en dalen. Een snel intervalparcours dus.
Tom start met goede benen op de eerste rij, voor de uitzondering een keer helemaal rechts. Ploegmaat Rob Peeters pakt de kopstart en gaat als eerste het veld in, met achter hem een lange sliert crossers! Tom daarin rond de 10de plaats. Rob doet een hele ronde de kop, en wordt daarna afgelost door de Italiaan Franzoi en de Tsjech Simunek. Tom schuift stilletjes op, naar de 8ste plaats.
Maar dan, een lekke band voor Tom! Noodgedwongen moet Tom wisselen in de derde ronde. Daardoor valt hij terug naar de 11de plaats. Maar geen erg, alles is nog op een lang lint. Tot Nys vooraan aan kop komt en er meteen de pees oplegt! Enkel Klaas Vantornout kan volgen in zijn wiel, en met z'n tweeën slaan ze een klein gaatje. Stybar is de eerste achtervolger. Nys gaat vol, en schudt al snel Klaas van zich af. Daarachter schuift Tom op naar de 6de plaats. 't Is te zeggen, hij klimt naar de 6de plaats, want wat hij laat zien op de steile helling in Igorre is héél knap!
Nys op de vlucht, dus schiet Kevin Pauwels in actie! Tom gaat eerst vlot met Kevin mee, maar als ook Stybar zich mee aan kop zet bij de achtervolgers gaat het snel. Tom laat even een gaatje. Kevin Pauwels slaagt erin bij Sven Nys te komen, Stybar heeft het lastiger en blijft op een handvol seconden van de twee koplopers hangen. Tom leidt daarachter de achtervolging van een groepje, met daarbij ook nog altijd Franzoi.
Bijna halfkoers, en de cross valt in z'n definitieve plooi, zo lijkt het. Nys en Pauwels op kop, kort daarachter Stybar, op de huid gezeten door de andere achtervolgers, met daarbij onzen Tom, die duidelijk de sterkste is in dat groepje. Tom doet de hele vijfde ronde de kop, maar de anderen lossen nog niet. Zesde ronde, en vooraan moet Nys in de materiaalpost, ook lek gereden! Pauwels rijdt ongemerkt een stukje weg van Nys! Pas na een tijdje heeft Kevin het gemerkt dat Nys weg is, en hij trekt vanaf dan goed door! Sven Nys probeert hem bij te benen, maar blijft op een handvol seconden hangen!
Bij de achtervolgers heeft Tom zich ondertussen losgereden, en hij klimt daarbij heel sterk! Op weg naar Stybar? Eén ronde duurt het, maar dan heeft Tom dorpsgenoot Stybar te pakken. Hij brengt ook die andere Essenaar, Bart Aernouts meer naar voor. Samen met Stybar volgen ze op een kleine minuut van Kevin Pauwels, die zijn voorsprong op Nys nog vergroot! Zit er een derde plaats in voor Tom?
Finale, en Kevin Pauwels verzwakt niet! Hij rijdt zelfs nog verder weg van Nys en wint meer dan verdiend en vergroot zo zijn voorsprong in de Wereldbeker! Achter hem is Tom samen met Bart Aernouts nog weggereden van Zdenek Stybar! De twee vrienden sprinten bijna, maar in de laatste bocht maakt Aernouts een stuurfout, valt bijna, en ziet Tom voor zich uit sprinten naar de derde plaats! Op het podium, in een Wereldbekercross! Fantastisch Tom! Zoals je zelf zegt na de wedstrijd: "Nys en Pauwels zijn duidelijk de besten, maar vandaag was ik de beste van de rest!" Inderdaad, het moet deugd doen als ook de wereldkampioen je na de cross aan je camper komt feliciteren met je prachtige cross, in het bijzonder je indrukwekkende klimwerk! Door deze knappe prestatie klimt Tom ook naar de 5de plek in het klassement van de Wereldbeker, op amper 1 puntje achter Bart Aernouts!

1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), in 1u02'31"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 45"
3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 59"
4. Bart Aernouts (Rabobank), op 1'06"
5. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 1'26"
6. Francis Mourey (FRA; Francaise des Jeux), op 1'31"
7. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 1'33"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'34"
9. Enrico Franzoi (ITA; Liquigas), op 1'35"
10. Steve Chainel (FRA; Francaise des Jeux), op 1'35"


27/11: Tom rijdt knappe achtervolging en wordt 5de in Gieten!

Voor het eerst dit seizoen (!) een nat parcours! In het Nederlandse Gieten heeft het de voorbije week geregend, waardoor de weide er drassig bij ligt! Verder geen spectaculair parcours, met maar één hindernis, de balkjes van 40 centimeter. Winnen, zoals vorig jaar in de sneeuw, wordt voor Tom moeilijk vandaag, maar hij is zeker gemotiveerd! Wel moeilijke bandenkeuze, gewone tubes of Rhino's? Tom start met een gewone tube achteraan.
Tom zoals altijd uiterst links op de startlijn, en goed mee weg. Hij gaat als 5de de weide in. Kopstart is voor een geprikkelde (geen selectie in Koksijde) en frisse Rob Peeters, ploegmaat van Tom. Het gaat meteen hard en Rob pakt samen met Klaas Vantornout en Zdenek Stybar een gaatje. Tom meteen in de achtervolging... en duidelijk last met de grip in de bochten. Bijna gaat hij onderuit!
Echter geen fietswissel in de tweede ronde, het parcours droogt een beetje op. Sven Nys is wel op twee Rhino's gestart, en rijdt in de derde ronde naar de koplopers toe. Bij de achtervolgers valt het daardoor helemaal uit elkaar, alleen Tom en Bart Aernouts volgen nog kort na Nys. Bart Wellens is dan al helemaal teruggeslagen.
Na drie rondes wisselt Tom wel, en van dan af gaat het duidelijk beter! De voeten blijven op de trappers in de bochten. Ondertussen is Kevin Pauwels wel weggereden, naar de koplopers, die zijn nu met z'n vijven. Tom achtervolgt samen met Aernouts, Simunek en Dieter Vanthourenhout. Ze hangen op 12 seconden van de leiders. Tom springt vlot over de balkjes, sierlijk, een pracht om naar te kijken!
Drie rondes lang rijdt Tom aan kop in de achtervolging! Bart Aernouts neemt soms kort over. Simunek helemaal niet. En Vanthourenhout? Die is gevallen over de balkjes en uitgeteld. Tom blijft echter prachtig springen, en ja, in de zevende ronde kan hij opnieuw vooraan aansluiten, samen met Bart Aernouts. Aan de kop blijft Rob Peeters stevig doorgaan!
Rob gaat zo snel, dat hij samen met Klaas Vantornout meteen weer een gaatje pakt! Stybar leidt voor Tom bij de achtervolgers. Kevin Pauwels verschuilt zich daar achteraan, broedt hij op een plannetje voor de laatste rondes? Wanneer Rob Peeters wisselt, komt Vantornout alleen op kop. Niet lang echter, want onder impuls van Sven Nys komen de achtervolgers opnieuw terug, met onzen Tom achteraan in het treintje.
Sven Nys blijft in de achtste ronde stevig doorgaan, met Kevin Pauwels in het wiel! Stybar heeft het lastig en laat een gaatje vallen, met achter hem Tom en Rob Peeters. Tom opnieuw in de achtervolging dus! Sven gaat hard en de voorsprong van Sven en Kevin groeit! Snel pakken ze tien seconden!
Laatste ronde, en Sven en Kevin hebben een veilige voorsprong van 12 seconden. Kevin doet zonder veel risico's de kop, en de tweede helft van de ronde pakt Nys over. Wordt dat opnieuw sprinten? Bij de achtervolgers is Rob Peeters nog weggereden, het signaal voor Tom om achter hem af te stoppen. Rob komt nog heel dicht, maar meesprinten zit er niet meer in. Nys sprint deze keer eerlijker, en vanop de kop pakt hij de overwinning! Verdiend, proficiat Sven! Tom sprint kort daarna met Stybar en pakt knap de vijfde plaats! Proficiat Tom, en dat na een lastige wedstrijd! Door zijn knappe prestatie stijgt Tom ook naar de 5de plaats in het klassement van de Superprestige!
Tom's reactie na de wedstrijd: "Lastig in begin, daardoor veel energie in achtervolging! Blij voor ploegmaat Rob Peeters met z'n podiumplaats!"

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u01'12"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), zt
3. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 6"
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 16"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 18"
6. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 22"
7. Bart Aernouts (Rabobank), op 56"
8. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 1'14"
9. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'21"
10. Thijs van Amerongen (NED; AA-Drinks), op 1'23"


26/11: Tom sterk 5de in het zand in de WB in Koksijde!

Welkom in het zand van Koksijde! Onder een kille zon start hier de derde wedstrijd van de Wereldbeker, een belangrijke test ook voor het WK dat hier op hetzelfde parcours plaatsvindt op 29 januari 2012! De crossers leggen een parcours af door de duinen van Koksijde. Vooral veel lange zandstroken, met mul los en droog(!) zand, superzwaar! Iets voor de specialisten (Nys, Stybar, en vooral de afwezige Albert) en de echt technische crossers (onzen Tom), of toch een sterke Kevin Pauwels? Tom voor de wedstrijd: "Ik sta 6de in de Wereldbeker, dus de klassementen worden alsmaar belangrijker. Ik probeer beter te doen dan de 6de plek! Wel nog veel lopen op dit parcours..." Benieuwd hoe ver Tom zal raken na zijn knalprestaties van vorig weekend.
Tom staat helemaal links op de eerste rij, naast ploegmaat Wellens. Tom start schitterend, en gaat na Pauwels en Stybar het zand in. Achter hem volgen Aernouts en Vantornout. Sven Nys houdt zich in de luwte wat verderop. Tom rijdt behoorlijk ver door het zand, waar anderen nog lopen. Kevin Pauwels sleurt meteen aan de kop! Vooraan maken Pauwels, Stybar, onzen Tom en Aernouts een klein gaatje, zeven seconden op de eerste achtervolgers. Vantornout komt aan de meet ook terug aansluiten.
Tweede ronde, en in de achtervolging gaat Sven Nys naar de kop. Snel is het gaatje met de koplopers dichtgereden. Tom blijft attent op de 3de plaats en gaat goed door het zand. Kevin doet nog altijd de kop, en rijdt op tempo weer van de rest weg. Stybar en Tom blijven wel attent in het wiel van Kevin! Aernouts klampt ook aan. Nys volgt met Mourey op enkele meters.
Derde ronde en Kevin lijkt effe in te houden (wachten op ploegmaat Vantornout?)... Tom gaat meteen naar de kop, hij voelt zich duidelijk goed! Nys komt ook naar voor, licht lopend door het zand, en gaat met allure iedereen voorbij en naar de leiding! Stybar sluit aan, en ook onzen Tom kan deze snok van Nys goed beantwoorden. Met veel lef gaat hij in het wiel van Sven! Nys gaat dan volledig rijdend door en lastige zandstrook! Tom heeft het wat lastiger en laat een gaatje op Nys vallen. Met Pauwels, Stybar en Aernouts gaat hij achter Nys aan. Het gaat snel, en Tom laat een gaatje vallen. Op enkele seconden volgt hij op de 5de plek achter de andere achtervolgers, die bij Sven Nys komen. Achter Tom de grote leegte...
Tom geeft zich niet gewonnen en komt halfcross bijna weer vooraan aansluiten. Hij volgt op een handvol seconden van de vier koplopers. Vooraan gaat Kevin Pauwels stevig door! Aernouts en Nys zijn de beste volgers, Stybar heeft het moeilijker. Tom daarachter op 9 seconden. Achter hem proberen Wellens, Mourey en Vantornout nog terug te komen. Stybar gaat naar de kop en maakt meteen een hoog tempo! Aernouts, Nys, en Pauwels klampen aan. Tom hangt nog altijd op een dikke 10 seconden alleen. Komt hij nog terug? Moeilijk als ze vooraan blijven aanvallen!
Nog drie rondes, en Tom komt een beetje dichter! Hij blijft sterk rijden, en schudt alle andere achtervolgers van zich af! Als Tom bijna komt aansluiten vooraan, plaatst Nys een scherpe aanval! Pauwels moet in het verweer, maar Nys heeft duidelijk z'n moment gekozen en gaat hard door! Met moeite sluit Kevin aan. Aernouts en Stybar laten snel 10 seconden. Tom volgt nog altijd op de 5de plek. Nys en Pauwels vooraan! Zijn de vogels gevlogen?
Kevin hapert, Nys gaat, maar Pauwels komt terug! Spannend! Aernouts rijdt daarachter weg van Stybar, die angstig achterom kijkt! Komt Tom nog terug? Laatste ronde, Nys en Pauwels temporiseren even, zeker van hun voorsprong. Hoewel, Bartje Aernouts komt nog héél dicht! Kevin Pauwels gaat in het zand naar de kop, en trekt door! Nys heeft moeite om te volgen! Kevin pakt een paar seconden, maar met een ultieme inspanning komt Nys terug op het wiel! Sprinten dan maar... Nys wijkt sterk af van zijn lijn en blijft zo een protesterende Pauwels voor! Aernouts is knap derde, Stybar vierde. En dan, kort daarna onzen Tom! Uitgeput maar knap 5de! Door de goede prestatie van Bart Aernouts verliest Tom wel een plaatsje in het klassement van de Wereldbeker, en is hij nu zevende.

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u03'18"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 1"
3. Bart Aernouts (Rabobank), op 6"
4. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 45"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 51"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 57"
7. Francis Mourey (FRA; Francaise des Jeux), op 1'08"
8. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'32"
9. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 2'00"
10. Nicolas Bazin (FRA; Big Mat-Auber), op 2'34"


20/11: Tom schittert opnieuw, en sprint naar de 2de plek in de Superprestige in Gavere!

Zonnig en zelfs warm in Gavere op deze novemberdag! De zomer blijft maar duren! Maar geen nood, in Gavere vinden we een selectief parcours met steile klimmen en gevaarlijke afdalingen, in het militaire domein rond het kasteel van Grenier en door de boomgaard van de gebroeders Goemaere! Iets naar het hart van onzen Tom, Gavere is zijn lievelingscross. Is Tom goed gerecupereerd van zijn prachtprestatie gisteren in Hasselt? De goede benen zijn er in ieder geval. En, de crossen bij de junioren, vrouwen en beloften beloven het beste, telkens een Telenet-Fidea mee op het podium (Daan Soete op 3 bij de junioren, Sophie de Boer en Nikki Harris op 2 en 3 bij de vrouwen, Arnaud Grand op 3 bij de beloften)!
De hele wereldtop aan de start, min één renner, Niels Albert die nagelbijtend thuiszit met een gebroken handbeentje. Tom met open blik op de eerste rij, het startschot klinkt, en een supersnelle start, met als snelsten Klaas Vantornout en onzen Tom! Achter Klaas en Tom een heel lang lint crossers. De hele eerste ronde gaat Tom mee in de spits van de wedstrijd, maar afscheiding komt er niet echt.
Ook in de tweede ronde Tom mee vooraan, en het is ploegmaat Rob Peeters die nu het hele pak op sleeptouw neemt! Samen met Klaas Vantornout en Rob maakt onzen Tom zelfs een klein gaatje! Nys, Stybar en Pauwels volgen op vinkenslag. Uit de achtergrond keert de minder gestarte Bart Aernouts terug. Ook in de derde ronde een attente Tom vooraan, achter hem veranderen de plaatsen nauwelijks. Tom is duidelijk goed gerecupereerd en heeft er veel zin in vandaag!
Pas in de vierde van in totaal elf rondes komen de echte toppers zich vooraan moeien. Sven Nys als eerste, en hij geeft er meteen een goeie snok aan. Zdenek Stybar volgt in zijn wiel! De ruime kopgroep wordt uitgedund! Tegen de helft van de koers zijn er nog vijf koplopers: Nys, Stybar, Pauwels, Vantornout, en onzen Tom! Bart Aernouts moet een kleine gaatje laten!
Tom klimt supersterk, en laat zich volledig gaan in de afdaling! Regelmatig schuift hij naar voor in de kopgroep, zonder veel de kop te doen. Slim Tom! Bart Aernouts keert toch nog terug in de kopgroep, en gaat zelfs meteen naar de kop! Het is Sven Nys die het gat dichtrijdt, met Tom, Stybar en Pauwels in z'n wiel. Het gaat nu wat trager, en uit de achtergrond komen nog Bart Wellens en Dieter Vanthourenhout terug. Onzen Tom versnelt... maar wordt direct gecounterd door Kevin Pauwels. We zijn op het einde van de zesde ronde.
Geen grote verschuivingen in de zevende ronde. Stybar probeert te gaan in de klim naar het kasteel, maar Tom rijdt samen met Klaas Vantornout het gat dicht! Knap Tom! Ondertussen is uit de achtergrond nog een ploegmaat van Tom teruggekomen, Joeri Adams! Negende ronde, en Sven Nys plaatst zich op kop bergop! Tom volgt attent. Eens boven pakt Kevin Pauwels vlot over, en die gaat er meteen met een verschroeiend tempo vandoor! Achter hem wordt even getwijfeld door Stybar en Nys, die op dat moment samen met Tom en Vantornout de eerste achtervolgers zijn. De vogel Kevin is gevlogen! Zijn voorsprong gaat snel van 16 naar 28 (tiende ronde) naar 39 (begin laatste ronde) seconden!
In die laatste ronde versnelt Bart Wellens, en even lijkt hij goed op weg naar de 2de plaats. Tom stopt even af voor Wellens, maar Zdenek Stybar neemt over en rijdt voor het kasteel het gat op Wellens dicht! Tom in z'n wiel! Als Kevin over de finish gaat, proficiat Kevin, draait Tom samen met Stybar, Nys, Vantornout, Aernouts en Wellens het harde stuk naar de finish op! Tom draait met Stybar als eerste in de haakse bocht! Stybar zet de sprint aan! Keihard gaat ie! Maar Tom schudt alles uit zijn benen, versnelt, komt naast, en gaat over Stybar! Tom is tweede! Yes! Schitterend Tom! De vele meegereisde supporters uit Essen en omstreken juichen om te hardst! Tommeke Meeusen! Tommeke Meeusen!
Na de cross is het even wachten, Tom nog naar de dopingcontrole, maar als hij eenmaal arriveert, in tranen van vreugde, barst het gejuich weer los! Wat een sfeer! Echt genieten Tom! Bedankt man!
Tom verstevigt zijn 7de plek in het klassement van de Superprestige. Stybar en Nys nemen de eerste plaats over van de afwezige Niels Albert.

1. Kevin Pauwels (Sunweb-Revor), in 1u02'05"
2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 32"
3. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), zt
4. Bart Aernouts (Rabobank), zt
5. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 36"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 38"
7. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 40"
8. Radomir Simunek (TSJ; BCKP-Powerplus), op 51"
9. Joeri Adams (Telenet Fidea), zt
10. Niels Wubben (NED; Rabobank), op 1'11"


19/11: Tom rijdt een schitterende cross in de GVA in Hasselt en wordt knap 4de!

Zonnig in Hasselt vandaag! Derde manche voor de GVA-trofee, op een technisch parcours, met vele korte bochtjes, twee zandbakken, en heel wat balkjes (boomstammen) waar onzen Tom ongetwijfeld weer als een hinde overheen zal springen! Hopelijk goede benen vandaag, want dan zit het erin om de mooie 4de plek in het GVA-klassement te behouden!
Tom start links vooraan, naast Bart Wellens, super geconcentreerd! Belangrijk om hier goed te starten... En ja hoor! Tom pakt meteen de kopstart en gaat als eerste de scherpe bochten in! Vlot door de eerste zandbakken, met Sven Nys in zijn wiel! Het zijn de Rabo's Aernouts en De Knegt die hun start gemist hebben. Klaas Vantornout pakt snel over vooraan, en drukt het tempo een beetje... Bijna iedereen springt over de boomstammen, zelfs Vantornout! Tom gaat goed mee, ook als Stybar vooraan overneemt. Daarachter een lang lint waarin crossers proberen op te schuiven.
Tweede ronde en Tom komt weer even aan kop! Trui ver open, want het is warm in Hasselt... Als Nys in een scherpe bocht hapert achter een paaltje wordt onzen Tom ook opgehouden. Gaatje dichtrijden, maar dan massale valpartij aan de balkjes, met als belangrijkste slachtoffers Peeters en Simunek. Tom komt er behoorlijk doorheen. Met de sprint in zicht plaatst Nys een splijtende demarrage, Stybar en Pauwels gaan mee. Stybar pakt knap 3 punten, de anderen zijn voor Pauwels en Nys. Tom is 5de op een paar meters.
Derde ronde en de koers valt in een plooi: Zes koplopers: Pauwels, Nys, Stybar, Vantornout, Dieter Vanthourenhout, en onzen Tom. Daarachter een gat. Als Pauwels naar de kop gaat, heeft Tom het lastig om bij de kop te blijven, maar hij blijft mooi vooraan, zeker wanneer hij weer vlot door de zandbakken klieft! Pauwels is sterk vooraan, en rijdt Stybar uit het wiel! Stilletjes rijdt Kevin weg van de rest! In de volgende zandbak komt Stybar wel weer mee aan kop. Tom rijdt supersterk, ja zowaar de snelste ronde van allemaal (6'27")! In het spoor van Sven Nys sluit ook Tom weer vooraan aan! Tom voelt zich duidelijk goed, want zelfs na even achterstand na gehinderd door Vantornout, komt hij met een forse inspanning weer bij de kop! In het wiel van Stybar zit hij op een knappe 3de plaats.
Stybar naar de kop en meteen voert ie de forcing, we zijn al in de vijfde ronde en halfkoers. Tom sterk mee in het wiel van de Wereldkampioen! Pauwels sluit ook aan, en daarachter een gat! Tom gaat als een speer door de zandbak, en zo over Stybar naar de kop! Pauwels schuift mee in Tom's wiel. Ook Sven Nys komt, met moeite weer bij de kop aansluiten. Als Pauwels aan de kop komt, gaat het snel, maar Tom wijkt geen millimeter en blijft op het wiel van Kevin! Achter hen heeft Stybar het lastiger. Tom 'zweeft' over de balkjes en trekt meteen stevig door! Alleen Pauwels kan mee! Pas even verder komt ook Stybar weer aansluiten.
Nog drie rondes, en Tom wijkt niet van de kop! Hij is hier in Hasselt een knalprestatie aan het wegzetten! Tom mildert even het tempo, het klit weer samen achter hem. Stybar neemt over, maar valt nog niet meteen aan... Als hij Nys achter hem ziet haperen wel, en Tom en Kevin gaan weer goed mee! Nys volgt op een vijftal meters en sluit even later weer aan. Achter hen vallen Aernouts en Vantornout over de boomstammetjes, het gaat tussen de vier vooraan! Als Tom in de zandbak weer flitst, neemt hij meteen een gaatje! Pauwels moet het gat dichtrijden.
Finale, nog twee rondes! En, Sven Nys gaat naar de kop! Hij trekt sterk door, met Stybar in het wiel. Tom volgt op en paar meters op de 3de plaats. Heeft Nys verstoppertje gespeeld? Hij gaat in ieder geval stevig door, en Stybar heeft het lastig. Met en inspanning komt Tom weer aansluiten, samen met Pauwels! Nys trekt door de zandbak, en pakt zo met Stybar een gaatje op Tom en Kevin. Maar met het ingaan van de laatste ronde, komen de vier weer samen!
Stybar naar de kop, en goed door de zandbak. Tom volgt attent op de 4de plaats, achter Nys. Stybar voert de forcing maar alles blijft samen! Even hapering op de balkjes, maar dan plaatst Tom een ultieme demarrage en gaat zo naar de kop! Als Stybar echter opnieuw doortrekt, terug Tom op vier... Spurten! Tom moeilijk door de laatste bocht, en kan niet meer versnellen, en wordt vierde! Knappe wedstrijd Tom! Kevin Pauwels wint knap en pakt zo 3 op 3 in de GVA-Trofee! Tom verstevigt zijn 4de plaats in het klassement van de GVA.

1. Kevin Pauwels (Sunweb-Revor), in 59'39"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), zt
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 1"
4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 10"
5. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 28"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 34"
7. Bart Aernouts (Rabobank), op 34"
8. Mariusz Gil (POL; Baboco Revor), op 43"
9. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 55"
10. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet), op 1'00"


13/11: Tom 9de in Bollekenscross in Hamme-Zogge!

Het droge nazomerweer blijft voortduren, dus ook in Hamme-Zogge een droog en keihard parcours dit jaar! Wat een tegenstelling met vorig jaar, toen het hier baggeren was in de modder! Dit jaar dus droog, en een uiterst snel parcours, bijna een wegcriterium. Wordt dat iets voor wegrenner Stybar of komt snelle Kevin weer goed voor de dag?
Tom start terug uiterst links op de eerste rij, naast Bart Aernouts. Dat belet hem niet om snel uit de blokken te komen, en als 2de het veld in te duiken, achter Zdenek Stybar. In de eerste ronde gaat het heel snel, met afwisselend Zdenek en Kevin Pauwels aan kop. Tom schuift goed mee in de voorste gelederen, en oogt erg fris. Tegen de tweede ronde is de eerste schifting gemaakt, hoewel, een groep van een 20-tal crossers pakt vooraan samen. Niet lang echter, want als Niels Albert de kop pakt, vallen er gaten. Tom haakt zijn karretje aan bij de kopgroep, als laatste van zeven toppers. Voor hem Albert, Stybar, Nys, Pauwels, Vantornout, en Aernouts. Ook Bart Wellens komt even later vooraan meedoen.
Dat is het sein voor Sven Nys om naar de kop te gaan! Wellens gaat mee, en ook onzen Tom blijft goed standhouden in de kopgroep! Heel even, in de vijfde van in totaal elf rondes (!) doet Tom zelfs de kop! Er worden topsnelheden gehaald op dit parcours! Nog even probeert Kevin Pauwels te ontsnappen, maar alle toppers gaan goed mee. Een gesloten wedstrijd, tot...
Zdenek Stybar vooraan z'n duivels ontbindt! Als een speer gaat hij ervan door op een lang recht stuk, en al snel pakt hij 10 seconden voorsprong op de achtervolgers. Die worden aangevoerd door onzen Tom... Of beter, onzen Tom wordt naar de kop van de achtervolgers gedwongen, want noch Nys, noch Pauwels of Albert zijn zinnens het gat op Stybar dicht te rijden! Een hele ronde laten ze begaan, en zo vergroot Stybar zijn voorsprong snel tot een halve minuut!
In de achtste ronde zet Sven Nys wel vol de achtervolging in, en neemt Niels Albert mee in zijn kielzog. Tom moet even passen, en gaat mee met Kevin Pauwels in de achtervolgende groep. Nys en Albert gaan hard, en lopen enkele seconden in op Stybar, maar die verzwakt niet! Uit de achtergrond komt Kevin Pauwels ook nog bij de gasten uit Tremelo aansluiten. En onzen Tom? Die doet attent de kop in de achtervolgende groep, op dat moment in de negende ronde goed bezig om een 4de plaats te pakken.
Finale, en Stybar verzwakt niet meer! Albert moet lossen bij de eerste achtervolgers. Daarachter rijdt Tom een sterke laatste ronde, maar als voor hem Klaas Vantornout valt, wordt Tom sterk teruggeslagen! Helaas! Op nauwelijks 40 seconden na de zegevierende Stybar, spurt Tom nog voor de 7de plaats, maar moet het daarin afleggen tegen ploegmaat Bart Wellens en Mariusz Gil.
In het klassement van de Superprestige blijft Tom wel mooi 7de! Reactie van een ontgoochelde Tom na de wedstrijd: "Er zat zeker meer in vandaag! Op de cruciale momenten zat ik geblokkeerd en kon daardoor niet meegaan. In de laatste ronde heeft pech me teruggeslagen. Ik ga er alles aan doen om me volgende week in Gavere te tonen!"


1. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), in 1u04'20"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 9"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 9"
4. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 31"
5. Radomir Simunek (TSJ; BCKP-Powerplus), op 33"
6. Bart Aernouts (Rabobank), op 34"
7. Bart Wellens (Telenet-Fidea), op 41"
8. Mariusz Gil (POL; Baboco Revor), op 41"
9. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 41"
10. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 49"


11/11: Tom springt zich naar de 5de plek in Jaarmarktcross in Niel!

Niel, een losse cross tussen de klassementscrossen door, waar je als supporter normaalgezien met laarzen naartoe komt. Niet dit jaar, want superdroge herfst, en ook vandaag zonnig! Meer wegkoers dan veldcros dus, ook al gezien de kilometer verharde weg in het parcours. Tom voor de start: "Podium wordt moeilijk vandaag, maar het zal wel een speciale cross zijn, want de subtop is minder aanwezig." Inderdaad, geen Klaas Vantornout of Zdenek Stybar aan de start, en ook Bart Wellens is afwezig, die laatste door ziekte.
Tom start centraal op de eerste rij, naast Sven Nys. Ploegmaat Arnaud Jouffroy neemt de kopstart maar moet daarna al snel het commando aan de Duitser Marcel Meisen laten. Tom schuift attent mee in het wiel van Sven Nys, op een 8ste plek. Het zijn inderdaad de eerstejaars die vandaag de wedstrijd mee maken. In de tweede ronde gaat de Fransman Matthieu Boulo naar de kop en pakt al snel 12 seconden. Achter hem komt Joeri Adams pijnlijk ten val, en geeft op.
Als Boulo in de volgende rondes nog meer uitloopt, gaan de toppers in de achtervolging, eerst Niels Albert, en dan Sven Nys. Nys slaagt erin zich los te rijden uit de achtervolgers, waar lang getwijfeld wordt. Sparen Tom, Albert, en Pauwels zich voor de cross zondag in Hamme-Zogge? In twee rondes rijdt Sven Nys naar Boulo toe, gaat erover, en in zijn gekende krachtige stijl rijdt hij weg van de rest! Nys gaat vol om zo de twijfel dat gekomen was na de ontgoocheling in Ronse ongedaan te maken. Hij pakt al snel 20 seconden!
Tom laat betijen, en controleert in de achtervolgende groep. Halfkoers, en Tom springt als eerste en enige over de beek in het parcours! Een zweefsprong van zeker twee meter! Knap! Ondertussen rijden Albert en Kevin Pauwels ook weg uit de achtervolgers. Ze gaan op en over Boulo. Vooral Albert heeft z'n tweede adem gevonden, en gaat alleen op zoek naar Sven Nys!
Nys is echter sterk, en ook al komt Albert terug tot op 13 seconden, hij blijft aan kop, en het is Albert die zich in de laatste ronde gewonnen geeft. Achter hen komt Pauwels en nog verder onzen Tom, die spectaculair blijft springen! Nu zelfs een meter hoog! Hij is de trukken uit z'n BMX-tijd duidelijk nog niet afgeleerd! Het publiek gaat uit z'n dak!
In de laatste ronde trekt Tom er nog een sprintje uit, en finisht zo mooi vijfde. Goede training met het oog op zondag!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 58'08"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 22"
3. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 38"
4. Matthieu Boulo (FRA; Roubaix-Lille Metropole), op 49"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'05"
6. Mariusz Gil (POL; Baboco Revor), op 1'05"
7. Aurelien Duval (FRA; Aube Champagne Arden), op 1'06"
8. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 1'12"
9. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'25"
10. Tom Van den Bosch (AA Drinks), op 1'25"


6/11: Tom schitterend 4de op de Hotondberg in Ronse!

Afspraak vandaag op de Hotondberg in Ronse, voor de 2de manche van de GVA-Trofee. Beetje regen de voorbije week, maar vandaag droog, anders dan vorig jaar, toen hier in hagel en vrieskou de Grote Prijs Mario De Clercq werd verreden! Hier pakte Tom zijn eerste podium bij de profs! Maar ook vandaag een heel lastig parcours, met per ronde viermaal op en af de steile hellingen van de Hotondberg. Slaagt Tom erin, daags voor zijn 23ste verjaardag, om zijn prestatie van vorig jaar te herhalen?
Tom start helemaal rechts op de eerste rij, en is meteen goed mee weg! Achter Klaas Vantornout duikt hij als 2de het veld in! Die Vantornout doet de hele eerste ronde overtuigend de kop! Rijdt hij voor ploegmaat Kevin Pauwels? Tom volgt gezwind, hij heeft er duidelijk zin in vandaag! Voor de cross gaf hij al aan nog altijd de goede conditie te hebben, en vooral dat hij vandaag slimmer wilde rijden dan op de Koppenberg.
Het gaat hard in de eerste rondes, tot 30 km/u! Stybar neemt vooraan over, met Tom in z'n spoor. Tussensprint op het einde van de tweede ronde, en Stybar pakt de drie punten, voor Sven Nys en Kevin Pauwels. Tom is knap vierde, en rijdt inderdaad meer controlerend. Goed bezig Tom! Als in de derde ronde vele renners terug komen aansluiten vooraan, wordt er even getwijfeld, en dat is het moment voor Bart Aernouts om zijn aanval te plaatsen! Bart gaat snel en pakt meteen een gaatje. Tom gaat sterk mee, en doet zelfs soms de kop, bij de achtervolgers. Tom daalt, zoals we van hem al gewoon zijn, supersterk en pakt zo telkens enkele meters op de andere achtervolgers!
In de vierde ronde gaat Stybar vol om het gat met Aernouts te dichten! Tom volgt goed, en ook de Sunwebs Vantornout en Pauwels sluiten mee aan. Waar zijn de gasten uit Tremelo, Nys en Albert? Vooraan ondertussen een kopgroep van vijf, met daarbij onzen Tom! Lang blijven ze echter niet samen, want als Kevin Pauwels en Stybar aanvallen, moet de rest passen! Vooral Kevin oogt weer heel sterk vandaag! Al snel pakken de twee ex-ploegmaats van Tom een voorsprong van 15 seconden!
Dik halfkoers, en bij de achtervolgers rijdt Niels Albert, die slecht gestart was, van de anderen weg. Vooral Nys heeft het lastig in het achtervolgende groepje met onzen Tom! De koers valt in z'n definitieve plooi. Stybar en Pauwels op kop, gevolgd door Albert op een 20-tal seconden en daarna onzen Tom samen met Nys, Vantornout en Aernouts op een kleine minuut. Vooraan doet vooral Pauwels veel kop, maar Stybar, met de mond wijd open, zit hem kort op het wiel, en neemt soms korte stukjes over.
Met nog twee rondes voor de boeg, rijdt Tom zich los van de andere achtervolgers! Sterk Tom! Niels Albert is echter al te ver weg om nog het podium te kunnen halen. Die Albert komt zelfs nog dicht bij de koplopers, maar echt aansluiten kan hij nooit. Vooraan blijven Pauwels en Stybar (die laatste met moeite) bij elkaar. Stybar plaatst in de laatste ronde wel nog een sterke aanval, maar Pauwels lost niet! Sprinten dus, en Kevin toont zich daarin meer dan ooit de sterktse crosser van het moment! Op 20 seconden wordt Albert 3de. Onzen Tom is niet meer verzwakt en wordt héél knap 4de! Proficiat Tom! Tom wordt zo ook mooi 4de in het klassement van de GVA-trofee!


1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), in 1u01'12"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 1"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 20"
4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 53"
5. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'01"
6. Bart Aernouts (Rabobank), op 1'11"
7. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 1'39"
8. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'44"
9. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 1'51"
10. Mariusz Gil (POL; Baboco Revor), op 2'08"


1/11: Tom schitterend 5de op de flanken van de Koppenberg!

Vandaag start van de 25ste GVA-trofee, op de mytische Koppenberg in Oudenaarde. Volgens velen, waaronder de Koning van de Koppenberg Sven Nys, 'dé cross van het jaar'! En terecht, 10 keer de steile berg op over glibberige kasseien en ook weer af langs de steile flanken, het heeft iets heroisch! Dit wordt hier weer 'een slag van de grote tenoren' (dixit de lokale speaker)! Het weer zit voor de echte crossers niet mee, want te droog, maar er is regen voorspeld, dus dat kan nog goed komen. Voor de start is Tom alvast heel gemotiveerd! "Ik ben die 7de plaatsen beu, en ik wil echt eens bij de eerste vijf rijden!" Sterk geprikkeld komt hij aan de start...
Voor het eerst mag Tom mee op de eerste rij starten, dankzij z'n goede UCI-ranking (10de), uiterst rechts naast ploegmaat Bart Wellens. Snelle start, en Niels Albert, nog serieus gevallen in de opwarming, duikt als eerste het veld in. Tom is minder goed gestart, en gaat pas als 15de het veld in, maar wel in een compacte groep.
Eerste beklimming van de Koppenberg, en Tom schuift al meteen naar voor. Terwijl Klaas Vantornout vooraan de kop doet, gaat Tom als 9de de afdaling in, en hij duikt werkelijk als een speer naar beneden, laverend door de vele bochten en tussen het juichende publiek! Tegen het einde van de eerste ronde is de eerste schifting gemaakt, nog 20 renners vooraan, met alle groten daarbij, behalve Bart Wellens, die al vroeg in de wedstrijd ten val komt.
In de 2de ronde gaat Tom samen met ploegmaat Joeri Adams als eerste de Koppenberg op! Sterk! In de laatste meters van de beklimming, in het lastigste stuk in het veld, gaan Kevin Pauwels en Sven Nys nog spurtend over Tom, voor de eerste punten in de GVA-ranking. Tom graait ook nog een punt mee als derde in die tussensprint. Opnieuw naar beneden, en Tom neemt samen met Sven Nys en Kevin Pauwels een kleine voorsprong op de rest. In de 3de ronde blijven door dat hoge tempo nog maar acht renners vooraan over!
Er hangt een bui in de lucht boven de Koppenberg, maar dat belet Tom niet om als 3de vloeiend naar beneden te glijden! Het gaat snel, en bij het einde van de derde ronde zijn er nog slechts vijf koplopers, met daarbij onzen Tom. Naast hem ook nog Sven Nys, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, en Zdenek Stybar. Inderdaad, 'de grote tenoren'! Achter hen komt nog een andere grote crosser, Niels Albert opzetten, maar wel op meer dan 10 seconden. Bij de afdaling in de 3de ronde gaat Tom echt als een acrobaat op twee wielen naar beneden en slaat zo een gaatje op de andere koplopers. In het vlakke gedeelte naar de aankomst laat hij de anderen echter slim terug komen, het is immers nog lang. Dan wordt vooraan even getwijfeld, en zo komen Niels Albert en Bart Aernouts mee aansluiten. Tussen deze zeven crossers zal het gaan om de overwinning vandaag!
Op het steilste stuk van de Koppenberg, op een smal paadje, demarreert Sven Nys, Kevin Pauwels en Zdenek Stybar sluiten mee aan, maar Klaas Vantornout laat het gat vallen, met achter hem onzen Tom! Als het pad wat breder wordt gaat Tom over Vantornout en gaat hij alleen in de achtervolging op de koplopers. Die pakken al meteen een zevental seconden...
Achter Tom volgen nog Niels Albert, Vantornout en Bart Aernouts. Ondertussen is het begonnen met drupppelen... De paadjes worden glad! De koplopers gaan echter snel, en alleen krijgt Tom het gat niet dicht. Vooraan heeft Stybar het lastig, en Sven Nys en Kevin Pauwels raken een beetje los. Vooral Kevin Pauwels is heel sterk, en met nog drie rondes voor de boeg laat hij Sven Nys achter zich! Sterk en zonder fouten leeft Kevin zich echt uit, in wat andere jaren 'de speeltuin van Sven Nys' was! Al snel pakt sterke Kevin 20 seconden op Nys.
De finale is een thriller, niet voor de eerste plaats, want Kevin is echt sterk, maar wel voor onzen Tom! Op het einde van de voorlaatste ronde komen Klaas Vantornout en Bart Aernouts terug bij Tom aansluiten. Samen gaan ze de Koppenberg op, maar bij de afdaling gaan Tom en Klaas, door de onhandige maneuvers van die laatste, samen in de nadars! Daardoor is Bart Aernouts, en de 4de plaats weg! Tom kan snel terug op de fiets, en neemt even afstand van Vantornout. Bij het opdraaien van de lange aankomststrook komt Vantornout echter terug! Tom sprint ijzersterk en wordt zo toch nog knap 5de voor Vantornout! Proficiat Tom! Even daarvoor pakt Kevin Pauwels op een knappe manier zijn eerste zegen op de Koppenberg! Proficiat Kevin!

1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), in 1u00'38"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 31"
3. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 1'11"
4. Bart Aernouts (Rabobank), op 1'13"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'24"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'25"
7. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 2'06"
8. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 2'41"
9. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet), op 2'41"
10. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 2'54"


30/10: Tom valt spectaculair, maar toch nog mooi 7de in Superprestige in Zonhoven!

Vandaag wordt in het Limburgse zand, in het zonnige Zonhoven, de 2de manche van de Superprestige beslecht! Staat Niels Albert er terug? Wel eerste in Ruddervoorde en dus leider in het klassement, maar veel minder de voorbije weken in de Wereldbeker. Of kan een sterke Kevin Pauwels hier bevestigen wat hij vorige week in Tabor liet zien? En natuurlijk onzen Tom niet vergeten, die na een toch wel lastige ziekteweek vandaag door veel van zijn supporters, met de bus naar Zonhoven afgezakt, luidkeels aangemoedigd wordt! Het gewijzigde parcours laat alvast het beste verhopen, met veel zand en steile klimmetjes, in De Kuil van Zonhoven. De kuil die Tom enkele jaren geleden op een trainingsdag van de ploeg ontdekte, de "Tom-kuil" dus! Een eerlijke omloop, waar de sterkste zal winnen!
Supersnelle start op de nieuw aangelegde betonstrook, met Bart Wellens aan de kop. Onzen Tom, gestart op de 2de rij achter Kevin Pauwels, is goed mee en gaat als 8ste het veld in. Stybar pakt vooraan meteen over en ook onzen Tom schuift naar voren! Na de zware klim met de fiets op de rug is er meteen een kleine afscheiding van een 7-tal, met daarbij onzen Tom!
Als Stybar effe blokkeert in het zand, gaat Niels Albert meteen naar de kop, en die wacht niet! Pauwels en Nys schuiven mee. Stybar en onzen Tom moeten een gaatje laten. Tom gaat heel vlot door het zand, en schuift zo op naar de 4de plaats! Vooraan kijkt Albert niet om, en gaat vol! Nys en Pauwels klampen nog even aan, maar Albert pakt een kleine voorsprong... Tom volgt op een handvol seconden samen met Bart Aernouts, Zdenek Stybar en Bart Wellens.
Derde ronde en Niels Albert vergroot zijn voorsprong tot 15 seconden! Houdt Niels dit vol? Tom blijf goed meegaan in de achtervolging, als 6de. Het is echt lastig vandaag, pure interval met fietsen, klimmen, lopen, dalen! Tom blijft op de lastigste strook bergop voor het eerst op de fiets en volgt in het wiel van Stybar en Aernouts! Ze komen terug op Kevin Pauwels die Sven Nys heeft moeten laten rijden.
Tom virtueel 3de dus! Met z'n vieren, Tom, Zdenek, Bart Aernouts en Kevin, gaan ze op zoek naar Sven Nys. Maar, in de steile afdaling valt Tom spectaculair en Bart Aernouts gaat erover heen! Fietsen in elkaar, en effe bekomen... Bart Wellens is over Tom gegaan. Tom, terug op de fiets, volgt nu solo achter Stybar en Wellens, op een 6de plek, maar weg uit de spits van de wedstrijd. Einde van de 5de en tumulteuze ronde, halfkoers, en Niels Albert nog steeds stevig op kop! Nys op 20 seconden en Pauwels, terug weggereden, op 50 seconden.
De verschillen vooraan worden alsmaar groter, het podium (Albert, Nys, Pauwels) lijkt als vast te liggen. Daarachter heeft Tom een slecht gestarte Klaas Vantornout moeten laten passeren. Tom is virtueel 7de. Achter hem, op grote afstand Bart Aernouts en Radomir Simunek. Nog twee rondes te gaan. Niels verachtert niet en gaat zonder foutjes de laatste ronde in, met 28 seconden voorsprong op Sven Nys. Pauwels komt op meer dan een minuut als derde door.
Na een hele knappe cross wint Niels Albert meer dan verdiend! Nys en Pauwels mee op het podium als twee en drie. Stybar is nog weggereden van Wellens en wordt vierde. Wellens bolt een beetje ontgoocheld als vijfde over de meet. En onzen Tom? Die heeft goed volgehouden en wordt knap 7de, en blijft zo ook 7de in het klassement van de Superprestige!
Reactie van een toch wel ontgoochelde Tom na de wedstrijd: "Ik had veel beter willen doen. Ik kon die val niet ontwijken. Ik zat in het wiel van Styby toen die plots in een ander spoor schoot. Ik wilde hem op dat moment net voorbijrijden. Zijn plotse maneuver deed me zelf ook een ander spoor kiezen. Ik had te veel snelheid zodat ik overkop ging. Ik was er even niet goed van. Ik moest bekomen en herstellen. De val haalde me natuurlijk uit de spits van de koers wat heel vervelend was. Voor de start waren de mensen van Velo Afrique immers komen muziek maken bij mijn camper. Ik wilde iets terugdoen. Bovendien was het een wedstrijd die gesponsord werd door Telenet. Voor hen wilde ik presteren, maar door pech is dat niet gelukt.” Helaas Tom, want er zat inderdaad meer in vandaag! Maar geen man overboord, want je hebt getoond er te staan! Alleen pech hield je weg van een ereplaats!


1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u01'20"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 28"
3. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 1'02"
4. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 1'27"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'38"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'58"
7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 2'08"
8. Bart Aernouts (Rabobank), op 2'20"
9. Radomir Simunek (BKCP-Powerplus), op 3'27"
10. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 3'29"


23/10: Tom knap 6de in de Werelbekercross in Tabor!

Een week na Plzen terug Wereldbekercross in Tsjechië, in Tabor waar twee jaar geleden ook het WK doorging. Weet je nog, 30 januari 2010, waarop onzen Tom de ziel uit zijn lijf reed om de twee Poolse bedriegers bij te blijven? Vandaag hopelijk een eerlijke wedstrijd! Zeker voor Niels Albert, die na het debacle van de organisatie vorige week erop gebrand is om vandaag te winnen... Tom start met wat twijfel, na een weekje keelpijn en antibiotica.
Mooi zonnig en koud weer in Tabor, al een hele week, en daardoor een droog, hard en heel snel parcours! Tom start (voorlopig nog) op de tweede rij, achter Niels Albert. Stybar neemt de kopstart, met achter hem meteen een lang lint, onzen Tom op de 10de plek het veld in. Stybar trekt goed door, met in het wiel Kevin Pauwels. Tom slaagt erin een paar plaatsen op te schuiven, naar de 8ste plek.
Tweede ronde, en het gaat snel, met eerst Pauwels op kop en dan weer Stybar. Tom schuift goed mee, en gaat naar de 6de plek! Sven Nys, ook meer voorin, springt over de balkjes en gaat naar de kop. Meteen en kleine afscheiding vooraan onder impuls van Nys, en Tom mee in de kopgroep van zes, met daarbij ook Chainel, Stybar, Aernouts en Vantornout. Maar Stybar laat niet betijen en valt aan! De balkjes weer, Nys springt opnieuw, én ook Tom springt! Meteen een plaats naar voor en in het goede wiel van Nys! Vooraan wisselt Stybar in de materiaalpost, en Pauwels komt zo alleen op kop. Die wacht niet natuurlijk! Maar opnieuw is het Stybar die het gat probeert dicht te rijden!
Opnieuw de balkjes, achter een kleine bult, en opnieuw twee springers: Tom en Sven! Vooraan blijft Pauwels op kop, op 8" gevolgd door Stybar en Vantornout die afstopt. Tom gaat goed mee bij de achtervolgers die nu geleid worden door de uit de achtergrond teruggekeerde Niels Albert.
Kevin Pauwels blijft echter sterk vooraan en pakt een voorsprong van 22 seconden! Koers gereden met nog vier rondes te rijden? Achter hem jagen negen crossers, ook onzen Tom, maar echt dichter komen ze niet. Tom attent op de 9de plek achter Sven Nys. Met nog drie rondes heeft een supersterke Pauwels al 35 seconden voorsprong!
Bij de achtervolgers springt Tom opnieuw in de voorlaatste ronde, en schuift zo een paar plekken op, belangrijk in deze fase van de wedstrijd! Stybar en Vantornout vallen aan, en pakken een kleine voorsprong, op 50" van Pauwels natuurlijk.
Laatste ronde, en Pauwels verzwakt niet meer! Hij wint met panache! Proficiat Kevin! Achter hem wordt Stybar nog tweede, na een moegestreden Vantornout! Tom rijdt een goede finale en is knap 6de! Zo behoudt hij ook z'n 6de plek in het klassement van de Wereldbeker! Proficiat Tom!

1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), in 1u02'58"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep-Omega Pharma), op 32"
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 35"
4. Francis Mourey (FRA; Francaise des Jeux), op 40"
5. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 41"
6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 49"
7. Bart Aernouts (Rabobank), op 52"
8. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 57"
9. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 59"
10. Steve Chainel (FRA; Francaise des Jeux), op 59"


16/10: Tom schitterend 6de in de Werelbekercross in Plzen!

Eerst Wereldbekercross van het seizoen, in het Tsjechische Plzen, en onzen Tom is erbij! Wordt het een wedstrijd voor thuisrijder Zdenek Stybar, of zien we terug een sterke Niels Albert, die van de Wereldbeker een doel heeft gemaakt dit seizoen? Het parcours is door het droge weer, ook in Tsjechië, erg snel. Vooral weide, en een klein stukje bos. Wel best technisch door de vele bochten.
Bij de start al meteen een incident, een onduidelijk startsein, een valse start, een cameraman op de weg, en Niels Albert wordt serieus gehinderd waardoor hij helemaal achteraan komt en op achtervolgen is aangewezen! Ook onzen Tom, gestart op de 2de rij, kon door die chaos niet opschuiven, en kwam daardoor pas als 16de het veld in!
Veel valpartijen in de eerste ronde, waarbij ook de Nederlandse neoprof David Van der Poel, zoon van, serieus tegen de grond gaat. Grootste slachtoffer in de eerste ronde is echter Sven Vanthourenhout, die bij een valpartij zijn elleboog breekt. Onzen Tom blijft wel recht en begint in de eerste ronde aan een sterke inhaalrace, waarbij hij de tegenstanders één voor één voorbijrijdt! Sterk Tom! Tegen halfkoers slaagt Tom er met vereende krachten in om bij de eerste groep vooraan aan te sluiten! Even recupereren in het wiel van dorpsgenoot Stybar...
Net op dat moment echter gaan Stybar, Nys en Pauwels er vandoor. Daarop reageren is natuurlijk teveel gevraagd, na de eerdere inspanning! Nys, Pauwels en Stybar zijn duidelijk de sterksten vandaag. Vooral Pauwels, vorige week in Ruddervoorde nog geplaagd door rugproblemen, doet veel kopwerk en zorgt dat de drie voor blijven op de achtervolgers. Dat zijn in de eerste plaats een heel sterke Bart Wellens en Klaas Vantornout. Even verder volgen de Fransmannen Mourey en Chainel, samen met onzen Tom, die goed voorin blijft! Niet in de spits, maar slim en op eigen tempo bij de eerste achtervolgers.
Even later komt ook Niels Albert terug uit de achtergrond, en onder zijn impuls komen alle achtervolgers terug samen, met onzen Tom daarbij! Wellens oogt ook sterk, maar wordt door een versnelling die in het wiel slaat in de voorlaatste ronde helemaal teruggeslagen.
In die voorlaatste ronde probeert vooraan Stybar het verschil te maken op Nys en Pauwels, maar slaagt daar niet in. In de laatste ronde doet Stybar heel de tijd de kop, gevolgd door Pauwels en Nys. Nys gaat over Stybar en Pauwels in de materiaalpost, maar het is wel Stybar die als eerste de trappen opgaat! Maar een slimme en sterke Sven Nys countert hem op het laatste heuveltje op een fantastische manier... Ondertussen is bij de achtervolgers Niels Albert gelost, moegestreden.
Na een spannende wedstrijd, waarin onzen Tom nooit uit de eerste 10 is, wordt er gesprint tussen Stybar, Nys en Pauwels. Nys haalt het na een adembenemende spurt, volledig uitgeput, voor Pauwels en een ontgoochelde Stybar. Onzen Tom heeft prachtig ingedeeld, en wordt na een lastige wedstrijd heel knap 6de! Proficiat Tom! Prachtige start van de Wereldbeker!
Reactie van Tom na de wedstrijd: "Ik heb echt gekoerst voor mijn zesde stek. Ik heb er het maximum uitgehaald. Ik ben bijgevolg niet ontgoocheld.” Terecht!

1. Sven Nys ((Landbouwkrediet), in 1u06'08"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 0"
3. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep-Omega Pharma), op 3"
4. Francis Mourey (FRA; Francaise des Jeux), op 37"
5. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 38"
6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 41"
7. Bart Aernouts (Rabobank), op 43"
8. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 55"
9. Steve Chainel (FRA; Francaise des Jeux), op 1'03"
10. Jeremy Powers (USA; Jelly Belly Kenda), op 1'26"


9/10: Tom mooi 7de in de Superprestige in Ruddervoorde!

Welkom in Ruddervoorde! Eerste afspraak voor de Superprestige op een prachtig en heel technisch parcours, én glad door de vele regen van de voorbije dagen. Kan Tom bevestigen na zijn mooie 3de plek in Kalmhout? We hopen van wel, zodat hij zonder discussie mee naar de Wereldbekercrossen in Tsjechië kan! Tom zelf ziet het alvast goed zitten voor de start, ondanks licht verkouden in de voorbije week, en warmt breedlachend op in het gezelschap van Sven Nys. Die Nys won al 10 van alle 30 voorbije edities van de Superprestige! Ook terug vandaag is Zdenek Stybar, de wereldkampioen uit Essen, die hier echt terug met de groten komt meedoen.
Start om 17.15u, Tom achter Nys, en wie is het snelste weg? Zdenek Stybar! En meteen een heel hoog tempo! Tom wordt en beetje ingesloten bij de start, maar schuift goed op en gaat als 5de de trappen op! Vooraan pakt de Fransman Steve Chainel de kop. Sensatie: Nys heeft een kettingprobleem, Niels Albert daardoor ook effe opgehouden, en Tom schuift al in de eerste ronde even naar de 3de plek! Slim nestelt hij zich in de groep met Nys en Albert, die kort achter Stybar en Chainel over de meet gaat.
Tweede ronde, en een peletonnetje met toppers groepeert zich vooraan achter Stybar, zo'n 14 crossers, met daarbij onzen Tom. Stybar swingt en springt vooraan, die heeft er duidelijk zin in en pakt zo en kleine voorsprong. Tom blijft goed aanklampen, met wijd opengesperde mond op de 7de plek. Nog vijf rondes te gaan en de kloofjes tussen de crossers worden groter. Vooraan blijft Stybar de kop doen, maar Bart Aernouts komt bij hem aansluiten. Ze worden gevolgd op een 20 meter door Albert en Sven Vanthourenhout. Het wordt nog spannend! Tom heeft het lastig en hangt halfkoers op de 10de plek. Komt hij terug?
Stybar maakt wat foutjes, en Bart Aernouts naar de kop! Hij gaat er meteen voor, en pakt een mooie voorsprong. Niels Albert is nu eerste achtervolger. Verder volgen twee ploegmaten, Nys en Vanthourenhout, samen met Klaas Vantornout. Tom rijdt zijn eigen tempo... Met nog drie ronden voor de boeg komt Albert bij Aernouts. Tom is opgeschoven en oogt weer goed! Samen met Wellens zit hij op de 8ste plek.
Niels Albert probeert weg te rijden van Aernouts, en lukt daar ook in! Is de vogel gevlogen? Tom komt nu echt terug, en schuift op naar het groepje met de Svennen, Stybar en Vantornout! Met nog twee rondes is er nog veel mogelijk voor onzen Tom! Maar de anderen ruiken ook de finish, en Stybar geeft er een goeie snok aan. Die wil op het podium. Dat is echter buiten Nys gerekend die op kousevoeten uit dat groepje wegrijdt. Vooraan gaat Niels op kop de laatste ronde in, maar moet wel alles geven om Aernouts achter zich te houden. Die volgt op 7 seconden! Niels houdt echter vol, en wint verdiend de eerste Superprestigecross hier in Ruddervoorde! Bart Aernouts is net als vorig jaar (toen na Stybar) knap tweede op een handvol seconden. Als derde mag Klaas Vantornout mee op het podium. Daarachter wordt nog gesprint, en onzen Tom wordt na een zware wedstrijd knap 7de, binnen de minuut van de winnaar! De selectie voor de Wereldbeker is binnen, afspraak volgende week in het Tsjechische Plzen!


1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u01'44"
2. Bart Aernouts (Rabobank), op 6"
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 23"
4. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 35"
5. Bart Wellens (Telenet-Fidea), op 41"
6. Zdenek Stybar (Quickstep-Omega Pharma), op 47"
7. Tom Meeusen (Telenet-Fidea), op 51"
8. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 54"
9. Steve Chainel (FRA; Francaise des Jeux), op 1'04"
10. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'40"


2/10: Tom schitterend 3de in Kalmthout!

Wat een warmte in Kalmthout, en wat een tegenstelling tegenover vorig jaar, toen het tijdens de Wereldbekercross hier sneeuwde! Weet je nog, hoe onzen Tom hier vorig jaar heel knap in de sprint Sven Nys aftroefde, en zo zijn allereerste wereldbekerzege pakte? Wat wordt het vandaag? Voor de start zweet Tom al flink, het zal tijdens de wedstrijd niet anders zijn.
Tom start op de tweede rij, achter Sven Nys en Klaas Vantornout. Supersnelle start en Bart Wellens is goed uit de VS gekomen, want pakt de kopstart. Niels Albert en Kevin Pauwels zijn minder goed gestart... Tom duikt als 8ste het veld in. Bart Wellens opent furieus en meteen worden er al gaatjes geslagen! Tom zit goed geplaatst achter Sven Nys op de 9de plek, in een groepje waarin ook Niels Albert terug is komen aansluiten.
Tweede ronde en Bart Aernouts neemt het commando vooraan over. Ook mee vooraan is de jonge Jim Aernouts! Het groepje met Tom komt terug aansluiten. Een lang lint, met onzen Tom op de 8ste plek. Heel attent volgt hij Niels Albert, en schuift op naar de 6de plek. In de derde ronde doet Vantornout de kop. Enkele linke bochten, en Tom schuift verder op naar de 4de plek. Is hij een slimme cross aan het rijden?
Vierde ronde, en pas nu wordt er gedronken, maar alleen door de kleine Fransman Mourey. Zal hij daardoor sneller kunnen gaan? Tom schuift daardoor wel op naar de 3de plek, met de vest wijd open! Het gaat goed! Van Bart Wellens vooraan geen spoor meer. Samen met Niels Albert die de kop doet en Klaas Vantornout scheidt Tom zich vooraan even een beetje af... Zijn zij de sterksten vandaag? Ook de hele vijfde ronde blijft Niels Albert de kop doen, en Tom klampt goed aan, met de mond open!
Iets over half koers en de rest, met Nys, Mourey en Pauwels, komen vooraan terug aansluiten. Sven Nys gaat meteen naar de kop, en dan gaat het snel! Tom sluit als 4de aan! Nys wacht niet en trekt stevig door! Maar wie komt daar terug vanvoor piepen? Bart Wellens! Twee Telenet-Fidea's vooraan, dat kan nog spannend worden! Opnieuw door het bos, en Tom schuift even naar de kop! Een ruime kopgroep nog altijd, een man of tien, maar Tom rijdt steeds attent mee voorin!
Nog drie rondes, en Tom gaat, Wellens laat het gaatje vallen, en Vantornout moet het dichtrijden! Knap! Niels Albert en Mourey komen ook even naar voor, maar Tom blijft slim als derde volgen... Niels Albert trekt stevig door! Tom moet achtervolgen maar laat slim het werk aan anderen over! Met nog twee rondes heeft Niels een voorsprong van 15 seconden! Achter hem wordt Nys verplicht de kop te doen. Samen met Bart Wellens probeert hij het gaatje dicht te rijden. Tom volgt op de 5de plek samen met Kevin Pauwels. Even verder, net voor het einde van de voorlaatste ronde, haken Nys en Pauwels in elkaar, en Tom gaat er voorbij naar de 3de plek. Kan hij het houden?
Laatste ronde, en Niels Albert lijkt gevlogen. Bart Wellens volgt als 2de op 9" en Tom als 3de, maar op de voet gevolgd door Mourey... Mourey gaat over Tom in het bos, maar Tom klampt knap aan, en sprint net als vorig jaar alles uit zijn lijf, en gaat over Mourey naar de derde plaats! Zijn eerste podium dit seizoen! Proficiat Tom! Niels Albert wint verdiend voor de eerste keer in Kalmthout. Bart Wellens is tweede. Op die manier kan Tom voor het eerst in zijn carrière samen met ploegmaat Bart Wellens op het podium!
Reactie van Tom na de wedstrijd: "Vandaag meer geluk gehad dan de vorige twee weken, en daardoor 3de! Vooral mooi voor de ploeg, zo met twee op het podium! Ik kijk al uit naar volgende week, als de klassementscrossen beginnen."

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1'02"50"
2. Bart Wellens (Telenet-Fidea), op 13"
3. Tom Meeusen (Telenet-Fidea), op 22"
4. Francis Mourey (FRA; Francaise des Yeux), op 22"
5. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet), op 37"
6. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 43"
7. Kevin Pauwels (Sunweb-Revor), op 46"
8. Bart Aernouts (Rabobank), op 46"
9. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 54"
10. Joeri Adams (Telenet-Fidea), op 1'13"


24/9: Tom genekt door de warmte en 13de in de Grote Prijs Neerpelt!

Afspraak vandaag voor de Grote Prijs Neerpelt, de eerste cross in de Fidea Classics. Een cross die Tom op het lijf geschreven is, echt technisch tussen de bomen. Niet voor niks won hij hier in het verleden als belofte al vier keer! Wel droog en warm vandaag, dus snel op de harde rechte stukken. Tom voor de wedstrijd: "Ik hoop vandaag wat meer geluk te hebben dan vorige week. Ik wil me graag laten zien, want ik heb nog altijd goeie benen. Stiekem hopen op een podium hé!".
Tom start uiterst rechts op de eerste rij, met de trui wijd open...en pakt explosief de kopstart en gaat als eerste het veld in! Snelle jongen! Vincent Baestaens pakt goed over, en het gaat meteen hard! Samen met Vincent slaat Tom meteen een gaatje! De macht aan de jeugd! Tegen het eind van de eerste ronde komen Bart Aernouts, Kevin Pauwels en Niels Albert ook aansluiten vooraan.
Kevin Pauwels neemt de kop in de tweede ronde, aan de leiding van een groep van 13. Tom rijdt attent op de vierde plek, maar wel met een grimas op zijn gezicht... Lastig met die warmte vandaag! Sven Nys laat betijen... Tom laveert behendig door de zandbak en gaat opnieuw naar de kop. Meteen worden de gaten achter hem groter! Samen met vier anderen, Albert, Aernouts, Pauwels en Vantornout, slaat hij een klein gaatje, met daarachter Nys die het lastig heeft (door de warmte?). Derde ronde en Vantornout geeft er vooraan een serieuze snok aan... Tom kan nog net mee aansluiten, maar het gaat héél hard!
Opnieuw door de zandbak, na een half uur cross, en Tom heeft een paar plaatsen moeten prijsgeven. Hij is nu zevende. Nog vijf rondes te gaan. Houdt Tom vol? Albert, Pauwels en Vantornout doen om de beurt de kop, en rijden op kousevoeten weg van de rest. Tom moet effe passen en passeert op een negende plek, op 8" van de leiders. Dan schuift Nys naar voor, en het tempo gaat nu echt de hoogte in! Pauwels volg op de voet. Een herhaling van Erpe-Mere? Tom volgt op 30".
Nys en Pauwels domineren met nog drie rondes voor de boeg. Albert probeert aan te klampen, maar krijgt het gaatje pas dicht op de meet. Drie leiders dus. Wie valt aan? Nys houdt strakt tempo vooraan. Laatste ronde en Nys, Pauwels en Albert gaan uitmaken wie er wint. Sven Nys rijdt een perfecte ronde en Albert en Pauwels moeten passen! Sven wint, ondanks of dankzij een rustige start, op een schitterende manier hier in Neerpelt! Tom bolt uitgeput binnen op een 13de plek, samen met ploegmaat Joeri Adams.
Reactie van Tom na de wedstrijd en een verkwikkende douche: "Ik heb enorm afgezien. Bij de opwarming had ik al een slecht gevoel en dat bevestigde zich in koers. Ik ben nochtans moeite blijven doen. Vreemd was dat mijn hartslag even hoog bleef, maar dat ik steeds minder rendement uit mijn trappen haalde. In de slotronden stond ik ongeveer stil. Het is de warmte die me de das omdeed. Vrijdag was ik nog met lange broek achter de brommer gaan trainen. Omdat ik het frisjes vond. Vandaag moesten we ongeveer de bakoven in. Vorig jaar maakte ik in identieke omstandigheden in Namen hetzelfde mee. Nu opnieuw. Ik zat geblokkeerd op mijn fiets. Het zweet gutste van mijn voorhoofd. De druppels smaakten zo zout dat mijn ogen ervan prikten. Jammer dat het zo is gegaan, want uiteindelijk had ik moeten meezijn in de beslissende vlucht. De koers had eigenlijk gereden moeten zijn toen ik met o.a. Pauwels en Albert mee voorop fietste. Zeker toen Sven Nys even later ook aansloot. Jammer dat het anders liep."

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 56'10"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 4"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 7"
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 37"
5. Bart Aernouts (Rabobank), op 39"
6. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 54"
7. Radomir Simunek (BKCP-Powerplus), op 1'00"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'05"
9. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus), op 1'11"
10. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet), op 1'50"


18/9: Tom overmand door pech en 13de in Erpe-Mere!

Start van het nieuwe cross-seizoen vandaag, in de Steenbergcross in Erpe-Mere! Een mooi parcours, met lange stukken door een drassige wei, en regelmatig op en af de steile Steenberg, best technisch! Behalve Zdenek Stybar (nog niet gestart), Bart Wellens en Rob Peeters (in USA, waar Wellens vannacht nog won!) staan alle toppers aan de start, ook onzen Tom!
Kopstart voor Sven Nys, die hier al 5 keer won, op de voet gevolgd door Klaas Vantornout en onzen Tom. Achter hen een valpartij met als grootste slachtoffers de Franse kampioen Francis Mourey, Jim Aernouts en Wietse Bosmans. Vooraan gaat Tom al snel naar de kop, en hij neemt resoluut de eerste twee rondes voor zijn rekening, "effe testen". Achter hem klampen Klaas, Sven, Kevin Pauwels en Niels Albert aan. Met z'n vijven scheiden ze zich af van de rest!
Derde ronde, en Tom maakt een slipper en valt! Pijn aan de rechterdij en op achtervolgen aangewezen, achter Nys en Vantornout. Pauwels en Albert volgen Tom op de voet! Kevin Pauwels is sterk, en rijdt halverwege de cross alleen naar voor, naar Sven Nys! Met nog vier rondes te gaan pakken Nys en Pauwels al 20" voorsprong! Tom volgt dan in vierde positie, achter Klaas Vantornout.
Met nog twee rondes te gaan maakt Tom nog kans op het podium! Nys en Pauwels zijn gevlogen, maar Tom zit goed in het achtervolgende groepje samen met Klaas Vantornout en Dieter Vanthourenhout. Albert heeft het gat moeten laten, en wordt teruggeslagen! Maar dan valt Tom opnieuw, en de gevolgen zijn erger! Tube vooraan compleet eraf, en Tom moet op zijn velg verder, ook de gevaarlijke hellingen af! Levensgevaarlijk, maar Tom haalt toch nog de eindmeet, op een 13de plek.
Vooraan heeft Kevin Pauwels ondertussen gewonnen van Sven Nys, na pech van Sven in de laatste ronde. Wordt Pauwels de te kloppen man dit seizoen? Reactie van Tom onmiddellijk na de cross: "Door kniepijn de afgelopen weken maar twee keer in het bos kunnen trainen, en daardoor vandaag nog heel wat foutjes gemaakt. Met de conditie zit het wel goed, dus zorgen maak ik me niet. Vandaag was de uitslag natuurlijk ook niet van groot belang, dan is de pech minder erg."

1. Kevin Pauwels (Sunweb-Revor), in 1u01'50"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 11"
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 29"
4. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 51"
5. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'20"
6. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 1'43"
7. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet), op 1'57"
8. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 2'04"
9. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 2'19"
10. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 2'19"


8/9: Tom werkt laatste wegtraining af in Izegem en finisht als 33ste!

In Izegem Koerse, het officiële West-Vlaamse kampioenschap, start Tom voor zijn laatste wegrit van het zomerseizoen, en de laatste duurtraining op de weg voor het nieuwe cross-seizoen, dat over een week start.
Een koers in de regen dit jaar, met aanvallen om de haverklap, iedereen wil snel binnen zijn! Tom verschuilt zich goed in het peloton en rijdt goed mee. In de kijker rijdt vandaag de Fransman Anthony Roux, die al na 20 kilometer aanvalt. Met de finale in zicht komen bij de kopgroep nog een tiental renners aansluiten. Dat wordt sprinten! De geblokte Japanner Takashi Miyazawa is iedereen te snel af! Tom finisht op een handvol seconden op de 33ste plaats.


1. Takashi Miyazawa (JAP; Farnese), in 3u47'03" (42 km/u)
2. Anthony Roux (FRA; Francaise des Jeux), zt
3. Sebastien Delfosse (Landbouwkrediet), zt
4. Sven Jodts (Topsport Vlaanderen-Mercator), zt
5. Bram Schmitz (NED; Veranda's Willems), zt
...
33. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 35"


4/9: Tom werkt training af in Leuven en finisht in het pak als 76ste!

Net terug uit de Zwitserse bergen, waar Tom trainde samen met ploegmaat en youngster Arnaud Grand. Heel veel kilometers gedraaid, en hopelijk ook veel rode bloedcellen aangekweekt, want dat is de bedoeling van het lange verblijf op grote hoogte!
Dus wat vermoeid aan de start in de Grote Prijs Jef Scherens in Leuven. Een klassieke 1.1 wegkoers over 183 km, op een deel van het parcours van het BK, en mogelijk wel van het WK in 2016, 2017 of 2018.
Snelle start daar in Leuven en al vroeg een ontsnapping met daarbij een erg bedrijvige Philipp Walsleben. Die is duidelijk ook klaar voor het nieuwe cross-seizoen! De ontsnappers worden halverwege ingelopen door het peloton, waaruit even later een grote groep ontsnapt, met daarbij de favorieten van vandaag: Leukemans, Pineau, Sieberg, Tankink en De Gendt. Een spannende finale volgt met in de hoofdrol Björn Leukemans. Die kon het echter niet afmaken op de slotklim, waar gesprint werd voor de hoofdprijs. De snelste daarbij was de Fransman van Quickstep, Jérôme Pineau. Onzen Tom bolt heel de wedstrijd goed mee en finisht in de buik van het peloton op de 76ste plaats, op minder dan een minuut van de winnaar.
Op naar het cross-seizoen Tom! Wij kijken er al vol verwachting naar uit!

1. Jérôme Pineau (FRA; Quickstep), in 4u21'00" (42 km/u)
2. Kenny Dehaes (Omega Pharma-Lotto), zt
3. Guillaume Van Keirsbulck (Quickstep), zt
4. Stefan van Dijk (NED; Veranda's Willems), zt
5. Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen-Mercator), zt
...
76. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 51"


1/8: Tom knap 10de in de Draai van de Kaai in Roosendaal!

Afspraak net over de grens, in Roosendaal, voor het laatste in het rijtje criteriums die Tom rijdt deze zomer. Groot feest in Roosendaal, die Nederlanders kennen er wat van! De toppers hebben op het laatste moment ingeschreven (zeker lang moeten onderhandelen over startgeld en uitslag...): Samuel Sanchez, de bolletjestrui in de Tour, Ivan Basso, de Italiaanse topper die het niet waarmaakte in de Tour, en Johnny Hoogerland, de onfortuinlijke Nederlander die dankzij een perswagen van TF1 in de prikkeldraad belandde, maar toch moedig doorreed in de Tour.
100 km in een stralend avondzonnetje, met onderweg één 'beklimming', een brug over het kanaal, en vooral veel bochten, vandaar de naam. Gesloten wedstrijd met natuurlijk de nodige ontsnappingspogingen van lokaal talent. Tom altijd attent meer voorin. Maar op het einde toch sprinten, en de bergkoning van de Tour, Samuel Sanchez wint 'verrassend', voor Ivan Basso en Johnny Hoogerland. Tom houdt zich in (of moet zich inhouden) en wordt knap 10de, op de voet gevolgd door wegrenner Zdenek Stybar.
Nu een weekje intensief trainen met coach Jos, en dan een paar weken op hoogtestage in de Zwitserse bergen!

1. Samuel Sanchez (SPA; Euskaltel)
2. Ivan Basso (ITA; Liquigas)
3. Johnny Hoogerland (NED; Vacansoleil)
4. Addy Engels (NED; Quickstep)
5. Rob Ruijgh (NED; Vacansoleil)
...
10. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)


30/7: Tom 14de in het Eddy Merckx Profcriterium in Wolvertem!

Volgende in het rijtje na-Tour criteriums die Tom rijdt, als specifieke training (snelheid) met het oog op het aankomende crossseizoen: Wolvertem. Geen Gilbert aan de start, dus kans voor andere renners om te winnen, bijvoorbeeld Mark Cavendish of Nick Nuyens.
Zoals altijd in een criterium: snelle koers, met vele 'ontsnappingen', en de 'beste' die wint: vandaag Mark Cavendish in een beklijvende sprint voor Robbie McEwen. Tom komt snel daarna over de meet, als 14de, samen met ploegmaat Bart Wellens.

1. Mark Cavendish (MAN; HTC Highroad), in 2u05'30"
2. Robbie McEwen (AUS; Team RadioShack), zt
3. Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto), op 4"
4. Nick Nuyens (Saxo Bank Sungard), zt
5. Giannie Meersman (Francaise des Jeux), zt
...
14. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 14"


28/7: Tom 26ste in het Criterium van Herentals!

Feest in Herentals en als deel daarvan het jaarlijkse Na-Tour Criterium met grote namen uit de voorbije Ronde van Frankrijk aangevuld met lokaal en jong talent, waarbij onzen Tom. Een vlak parcours over 92km in het centrum van Herentals. Vlammen van bij de start, en de ene ontsnapping na de andere, ondermeer met Bart Wellens! Met nog 10 rondjes te gaan ontsnappen dan tien toppers met daarbij Gilbert, Nibali, Basso, Leukemans, Farrar én Sven Nys. Die pakken heel snel voorsprong. Telenet-Fidea, met onzen Tom, probeert er alles aan te doen om terug te komen, maar helaas. Twee rondes voor het einde rijden de Liquigas-renners Basso en Nibali nog uit de kopgroep weg. Aan Gilbert ontsnappen ze echter niet, die gaat erop en erover in de laatste ronde en wint opnieuw! Tom komt even later als 26ste over de streep. Veel plezier gehad, maar wel een beetje ontgoocheld...

1. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), in 2u01'12 (45.6 km/u)
2. Vincenzo Nibali (ITA; Liquigas), op 8"
3. Bjorn Leukemans (Vancansoleil), op 9"
4. Ivan Basso (ITA; Liquigas), op 11"
5. Lars Boom (NED; Rabobank), op 11"
...
26. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 44"


21/7: Tom samen met Ken De Dycker 2de in Cyclo MX op Everts & Friends!

Dolle pret op het Everts & Friends Charity Race op de Horensbergdam in Genk! Dit is een uniek motorcross-evenement waarvan de opbrengst gaat naar enkele goede doelen: 'Een Hart voor Limburg' (Koning Boudewijnstichting), 'Make a Wish', Ter Heide (begeleidingscentrum voor personen met een ernstige of meervoudige verstandelijke handicap), MediClowns (ziekenhuisclowns), BuSO Tongelsbos (leerlingen met ASS, gedrags- en emotionele moeilijkheden), Bednet (dat langdurig en chronisch zieke kinderen via internet aan het eigen school en klas verbindt) en Fondatioun Kriibskrank Kanner (een Luxemburgs-Belgisch kinderkankerfonds).
Tom start er samen met motorcrosser Ken De Dycker in de Cyclo MX, een unieke combinatie van veldrijden en motorcross. In een estafette moeten zowel veldrijders als motorcrossers de fiets én de motor op! Na een spannende maar vooral plezante race finisht Tom knap 2de achter Niels Albert!
Klik hier voor beelden op You Tube.

1. Niels Albert & Kevin Strijbos
2. TOM MEEUSEN & Ken De Dycker
3. Sven Nys & Steve Ramon
4. Rob Peeters & Kevin Wouts
5. Vincent Baestaens & Tanel Leok


17/7: Tom finisht 4de op het BK MTB in Halle-Buizingen!

Belgisch Kampioenschap MTB op een selectief en lastig parcours waar veel gelopen moet worden, zeker met de pakken regen van de voorbije dagen! Tom start als één van de schaduwfavorieten, maar de strijd zal natuurlijk vooral gaan tussen kandidaat-Olympiër Sven Nys en uittredend kampioen Kevin Van Hoovels. Zij legden elkaar in de Belgacom MTB Grand Prix ook al het vuur aan de schenen, met uiteindelijk Nys als winnaar.
Snelle start, en onzen Tom meteen mee voorin! Nys schiet al snel naar voren en neemt afstand van de rest. Met een halve wedstrijd gereden rijdt Sven Nys aan kop, op 1'30" gevolgd door een verrassende Kevin Pauwels, en Kevin Van Hoovels. Tom komt daarna op de vierde plek, met nog mogelijkheid op brons. Ver na hem volgen de andere veldrijders in deze wedstrijd, Rob Peeters en Bart Wellens. Waar zijn de Belgische mountainbikers?
Kevin Pauwels ontpopt zich in de laatste rondes als sterkste mountainbiker én veldloper van het moment: Hij laat Van Hoovels definitief achter zich, snelt naar Sven Nys, en laat ook die in de laatste ronde in de steek! Nys finisht zelfs nog op meer dan een minuut van Kevin Pauwels! Proficiat Kevin! Onzen Tom rijdt een knappe wedstrijd en handhaaft zich op de vierde plaats.

1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor)
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 1'20"
3. Kevin Van Hoovels (Versluys-Evenza), op 1'30"
4. TOM MEEUSEN(Telenet Fidea), op 3'03"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 4'49"


9/7: Tom héél knap 2de in MTB Grand Prix op de Muur van Geraardsbergen!

Tom start vandaag nog es in een MTB cross, de afsluitende cross in de Belgacom Grand Prix in Geraardsbergen. Spannende wedstrijd, niet voor Tom, maar wel voor Sven Nys en Kevin Van Hoovels, die vandaag uitmaken wie de eindwinnaar wordt in deze Grand Prix.
Tom gaat knap van start, en voert in het begin van de wedstrijd de forcing samen met de Nederlander Hans Becking. Sven Nys komt in de derde ronde aansluiten en gaat er al snel alleen vandoor. Tom hangt dan nog knap tweede, maar halverwege de wedstrijd valt hij, en is hij op achtervolgen aangewezen. Tom rijdt dan een knappe inhaalrace op het lastige parcours in Geraardsbergen, en komt terug helemaal vooraan. Sven Nys heeft echter al zijn duivels ontbonden in de laatste rondes, en Tom kan Sven niet meer inhalen. Heel knap finisht Tom als tweede, met een mooie wheelie, op slechts een halve minuut van Nys. Sven Nys wint voor de vijfde keer Belgacom Grand Prix MTB! Proficiat Tom! Dat belooft voor het BK MTB volgende week! Proficat Sven!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u33'02"
2. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 28"
3. Kevin Van Hoovels (Versluys-Evenza), op 1'56"
4. Bas Peters (NED; Merida), op 1'58"
5. Hans Becking (NED; Bar End Apeldoorn), op 2'12"


29/6-2/7: Tom aan de slag in de Ronde van Solidarnosc in Polen

Tom start dit jaar opnieuw met de ploeg in de Ronde van Solidarnosc, een rittenkoers in het zuidoosten van Polen over vier dagen. Vorig jaar presteerde hij hier als jongere al heel goed, met een 16de plaats in het algemeen klassement op slechts 38 seconden van de winnaar, en pakte hij brons in één van de lastige ritten! Doet hij dit jaar even goed? Met de genezende wonde in zijn voet, en met al veel kilometers in de benen de voorbije weken, wordt het misschien lastig. Ook van de partij in deze ronde, net als in Servië: Michael Rasmussen en Angelo Furlan.
 • 2/7: Vierde rit en meteen laatste: 169.6 km zo goed als vlak tussen Radomsko en Lodz. Ontsnappen er weer renners of wordt het toch een massaspurt? Bij de aanvang van de etappe regent het in ieder geval aanvallen, met ondermeer een erg bedrijvige Rob Peeters. Het gaat heel hard, met snelheden tot 50 per uur, waardoor alle aanvallen terug gehaald worden. Uiteindelijk ontsnappen dan toch zes renners, een mengeling van Polen en Oekrainers. Ze pakken een minuut, maar Telenet-Fidea rijdt voorop in het peloton en houdt de voorsprong beperkt en brengt het peloton terug. Rijden ze voor Tom? Toch kunnen weer drie renners ontsnappen (Tomasiak, Skarzynski, Hunal) en zij pakken ook snel een paar minuten. Het peloton, met opnieuw Tom's ploeg vooraan, houdt echter de controle en komt terug tot op 15 seconden. Nog slechts 20 kilometer met een lange plaatselijke ronde in de aankomststad Lodz (spreek uit 'Woetsj')! Alles komt samen op 5 kilometer van de finish! Sprinten! Tom wordt goed gelanceerd maar wordt op de meet geklopt door de Duitser Steffen Radochla! Tom's ploegmaat Arnaud Grand komt samen met Tom over de meet en verzekert zich zo van de witte jongerentrui! Die Steffen Radochla wipt dank zij de bonificaties net over Tom in het klassement! Tom eindigt als 5de in deze ronde, en doet zo veel beter dan vorig jaar! Proficiat Tom!
 • 1/7: Derde rit: 169.2 km tussen Jedrzejow en Kielce, met vlakke aanloop meer heuvelachtige finale. Slecht weer vandaag, heel anders dan gisteren: koud, winderig en af en toe regen! Maar dat deert Michael Rasmussen niet, die nog voor de wedstrijd aangaf vandaag te willen winnen! De rit start snel, met een gemiddelde van bijna 50 km/u! Wat opvalt: langs de kant van de weg veel minder vrouwen dan de voorbije dagen! Gaat het daardoor zo snel? Zoals gisteren proberen enkele Polen te ontsnappen, maar zonder succes. Pas na anderhalf uur koersen komt een goeie vlucht op gang, met een Oekraniër, een Slovaak en een Pool. Vooral die laatste, Marcin Sapa is interessant, want hij staat 6de in het klassement op 9 seconden van de leider. De voorsprong van de drie is al snel een paar minuten. Sapa wint ook de eerste tussensprint na 55km en pakt zo al meteen 3 seconden bonificatie. Ondertussen is het hard beginnen regenen! Na drie uur koersen is de voorsprong van de leiders al meer dan 5 minuten, en dat met nog slechts een goeie 50 kilometer voor de boeg! Tijd dat het peloton in actie komt! De ploeg van Rasmussen, Christina Watches, zet zich dan ook resoluut aan de kop van het peloton en de voorsprong daalt gestadig. Met nog 20 kilometer te gaan is de voorsprong nog 3'30"! Met de meet in zicht stijgt de voorsprong zelfs opnieuw! De drie sprinten, en de Pool Marcin Sapa wint op een prachtig manier deze etappe, en pakt zo ook het geel en een optie op de eindzegen in deze ronde! Een paar minuten later arriveert het peloton waarin een andere Pool de sprint om de vierde plaats wint. Tom komt als 20ste over de streep in het peloton, en wordt 6de in het klassement. Arnaud Grand blijft knap in de witte trui.
 • 30/6: Tweede rit: 159.1 km tussen Jaslo en Krakow, met onderweg een aantal steile klimstukken. Start onder een stralende zon bij 25 graden. Van bij de aanvang gaat het snel en het peloton breekt al snel in twee stukken. Tom verzeilt in de tweede groep... In de grootste groep vooraan blijft het daarna lang rustig. De enkele aanvallen van thuisrijdende Polen worden snel ongedaan gemaakt, en de hele groep blijft samen. Na anderhalf uur koersen slaagt Tom er gelukkig in om samen met enkele anderen (onder andere Michael Rasmussen) vooraan aan te sluiten. Ondertussen zijn vooraan wel vier Poolse renners ontsnapt en zij rijden al snel een voorsprong van een goeie minuut bij elkaar. In het peloton begint de ploeg van Angelo Furlan, het Deense Christina Watches, te jagen. Zij willen natuurlijk een sprint! Met nog 20 kilometer te gaan, is de voorsprong van de vier nog 50 seconden. Twee andere Polen slagen in de jump en sluiten vooraan aan, maar de voorsprong van deze zes slinkt met nog 10 kilometer voor de boeg naar 15 seconden! Nog 4 kilometer en alles is terug bij elkaar! Dat wordt sprinten! Tom wordt goed gelanceerd door zijn ploegmaats, maar wordt op de meet nog geklopt door de Duitsers Andre Schulze en Tino Meier. Tom finisht knap als derde in deze etappe waarin hij veel energie nodig had om terug te komen. Knap Tom! Daardoor wordt Tom ook meteen 4de in het algemene klassement! Ook Arnaud Grand presteerde weer sterk, en verstevigt zijn witte jongerentrui. Dat wordt een doel voor de ploeg!
 • 29/6: Eerste rit: 171.6 km tussen Nowy Sacz en Krosno, over een behoorlijk heuvelachtig parcours. De start is erg snel en al meteen proberen een aantal renners weg te rijden van de rest, waaronder Tom's ploegmaat Rob Peeters. Rob pakt dan op 15 km ook de eerste bergpunten, op de voet gevolgd door Tom's Zwitserse ploegmaat, Arnaud Grand. De Telenet-Fidea's hebben er duidelijk zin in vandaag! De vele supporters aan de kant zien vele ontsnappingen. Iets na halfkoers lijkt de goede ontsnapping in de maak: De Poolse thuisrijder Podlaski en de Nederlander Jenning Huizenga gaan op de loop en pakken al snel enkele minuten! De voorsprong van de twee loopt op, en een groep van 18 renners gaat in de achtervolging. De voorsprong van de twee leiders blijft echter 2 à 3 minuten, ze gaan echt hard! Maar in de laatste 20 kilometers komt het peloton toch nog terug, met een bedrijvige Tom, die zelfs nog bergpuntjes meepakt op de laatste helling! Het lijkt een sprint te worden, maar net voor het einde slagen drie renners er nog in zich af te scheiden. Tom sprint wel mee voor de vierde plek, maar moet daarvoor ondermeer nog Angelo Furlan voorlaten, en hij komt als 7de over de meet. In het algemeen klassement is Tom 11de, door een ingewikkeld bonificatiesysteem onderweg. Ploegmaat Arnaud Grand pakt de witte trui van beste jongere!

  Eindklassement!
  1. Marcin Sapa (POL; Polska Szosowa), in 15u 59'52"
  2. Oleksandr Sheydyk (OEK; Lampre), op 14"
  3. Roman Bronis (SLO; Sparta Praag), op 20"
  4. Steffen Radochla (DUI; Nutrixxion Sparkasse), op 3'23"
  5. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 3'26"
  ...
  13. Arnaud Grand (ZWI; Telenet Fidea), op 3'35", winnaar witte trui!
  24. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 3'43"
  32. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 3'43"
  72. Micki van Empel (NED; Telenet Fidea), op 10'45"
  73. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 11'04"


 • 26/6: Tom rijdt perfecte training en finisht als 69ste op het BK in Hooglede-Gits!

  Tom start vandaag als veldcrosser in het Belgisch Kampioenschap voor wegrenners, in Hooglede-Gits. Maar, niet om zomaar mee te doen! "Ik heb niet zomaar keihard getraind om nu zondermeer af te haken", zei Tom in de voorbije dagen! Hij heeft duidelijk zijn zinnen op het BK gezet om zijn goede conditie van de voorbije weken ook op dat niveau te tonen.
  Al van bij de start en in de eerste rondes gaat het keihard in dit kampioenschap! Het wordt snel duidelijk dat er veel zijn die willen winnen vandaag, Gilbert en Boonen op kop, die duidelijk in goede vorm zijn! 49km per uur in de eerste twee uren, doe dat maar es na! Maar dat is buiten de deksele Bart Wellens gerekend, Tom's ploegmaat bij Telenet-Fidea! Hij ging er alleen vandoor, en hield het tot 100km koers goed vol vooraan, op een bepaald moment zelfs met 6 minuten voorsprong! Tom stopte goed mee af in het peloton, maar toen de ploegen van de favorieten begonnen te jagen was Bart's liedje uit, helemaal. Daarna scheidde een ruime kopgroep met Boonen, Gilbert én Devolder zich af van de rest. Drie blokken in die kopgroep: Quickstep en Omega Pharma-Lotto en ook Topsport Vlaanderen. Gevolg: in het achtervolgende peloton nam niemand echt het initiatief om te achtervolgen, en snel werd het gaatje van de koplopers groter. Tom rijdt heel goed met in dat achtervolgende peloton, maar daaruit wegrijden is onbegonnen werk, zo hard gaat het ook daar!
  Vooraan plaatst de oppermachtige Gilbert op 5 kilometer van de streep zijn beslissende aanval, op een kleine helling met kasseitjes, Boonen probeert nog wel aan te klampen, maar moet lossen! Gilbert kent geen verval, en finisht met voorsprong en wordt zo Belgisch Kampioen! Proficiat Philippe!
  Tom komt mee aan in het grote peloton, dat naar het einde toe wel verbrokkeld is. Knap finisht hij als één van de weinige gestarte veldrijders, en wordt 69ste. Proficiat Tom!

  1. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), 241.2km in 5u19'38" (45.28km/u!)
  2. Gianni Meersman (Francaise des Jeux), op 2"
  3. Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen), op 2"
  4. Edwig Cammaerts (Landbouwkrediet), op 2"
  5. Pieter Vanspeybrouck (Topsport Vlaanderen-Mercator), op 4"
  6. Stijn Devolder (Vacansoleil-DCM), op 4"
  7. Tom Boonen (Quickstep), op 8"
  8. Kurt Hovelynck (Donckers Koffie-Jelly Belly), op 13"
  9. Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Mercator), op 16"
  10. Fabio Polazzi (Wallonie Bruxelles-Credit Agricole), op 18"

  Gefinishte crossers
  26. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet)
  52. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
  69. TOM MEEUSEN (Telenet-Fidea)
  72. Kevin Pauwels (Sunweb-Revor)
  76. Bart Aernouts (Rabobank)
  77. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus)
  82. Joeri Adams (Telenet-Fidea)
  96. Sven Nys (Landbouwkrediet)


  22/6: Tom kent een echte pechdag in Halle-Ingooigem!

  Na zijn zeer goede prestaties in de Ronde van Servië is Tom terug in België. Als laatste voorbereiding op het BK nu zondag, start hij in de klassieker (1.1) Halle-Ingooigem. Een wedstrijd van 201 kilometer met in de finale zes keer over de Tiegemberg, een echte kuitenbijter! Met goeie benen komt Tom aan de start! Na Servië is het vandaag eens testen wat hij waard is tussen de echte grote jongens op de weg. Tom start goed en zit aanvankelijk mee in de eerste helft van het peloton. Maar...
  Pech beslist er anders over. Eerste een lekke band, dan nog een kapot wiel. En dan valt/botst Tom, mede door ene KVT, nog ongelukkig tegen een verkeersbord dat wel op een hele stomme plaats stond! Middenvoetsbeentje van kleine teen gebroken, blijkt 's avonds na de koers. Hopelijk niet te veel pijn! Tom rijdt ondanks alles de koers toch uit, en finisht in het laatste peloton op de 75ste plaats.
  Vooraan werd de koers lang bepaald door een vlucht van 15 renners, waarvan er in de finale uiteindelijk nog vijf overbleven: Gianni Meersman, Guillaume Van Keirsbulck, Pieter Vanspybrouck, Frederik Veuchelen en de Nederlander Roy Curvers. Die Roy van Skil-Shimano verschalkte de Belgen in de laatste kilometer en wint zo deze mooie wedstrijd.

  1. Roy Curvers (NED; Skil-Shimano), in 4u40'54"
  2. Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen), op 5"
  3. Gianni Meersman (La Francaise des Jeux), op 7"
  4. Greg Van Avermaet (BMC)
  5. Laurens De Vreese (Topsport Vlaanderen)


  13-19/6: Tom overwint een pak pech en presteert héél sterk in de Ronde van Servië!

  Voor de vierde keer start Tom in de Ronde van Servië, een mooie rittenkoers in deze voormalige Joegoslavische republiek. Vorig jaar won Tom hier nog de witte trui, als beste jongere (lees er alles over in het Archief 2010-11). Dit jaar start hij bij de grote jongens, ook al is hij nog altijd geen 23 jaar. Kan hij zijn goede prestatie van vorig jaar evenaren (24ste in het algemeen klassement)? Lees het hieronder, rit per rit, en check het klassement onderaan dit verslag!
 • 19/6: Zevende rit en laatste: Lepenski Vir-Belgrado (168 km), met in de laatste 60km vier nijdige klimmetjes, een finale à la Ronde van Vlaanderen! Vooral nog spannend voor de gele trui, want Michael Rasmussen volgt na zijn exploot in de derde rit slechts op 2 seconden van de leider in het klassement, de Serviër Ivan Stevic. Van bij de start gaat het dan ook héél snel, tussen 50 en 60 per uur, en dat in een hitte tot 30 graden! Al snel is er een ontsnapping van zeven renners, met daarbij Tom's zwarte beest in deze ronde, Angelo Furlan, en de groene trui van de Griek Polihronis. Die zal op zeker willen spelen vandaag en rap een paar tussensprints meepakken. 50 kilometer afgelegd in het eerste uur, en de voorsprong van de vluchters is al 4 minuten! De best geplaatste bij de vluchters is de Fransman Erwan Brenterch op 5'06" achter leider Stevic. Bij de vluchters loopt de samenwerking echter mank na een uur, en Furlan maakt zich boos! De voorsprong zakt tot 3 minuten. Wordt het straks alsnog sprinten? De koplopers slagen erin om lang op kop te blijven, maar een selecte groep renners met daarbij Stevic en onzen Tom lukken er toch in om aan te sluiten. Sprinten met een elitegroepje dus, en onzen Tom wordt vandaag voor de verandering derde. Knap Tom! Daarmee is je Ronde van Servië meer dan geslaagd! In VIJF van de 7 ritten stond je trots mee op het podium, éénmaal op de hoogste trap! Qua podiumplaatsten ben je de primus in deze ronde! Proficiat Tom!
 • 18/6: Zesde rit: Sokobanja-Kladovo (189,5 km), met in de aanvang een paar serieuze hellingen en gevaarlijke afdalingen en ook onderweg nog een paar hellingen. Lastig met veel interval dus. Snelle start, en al snel een ontsnapping van een achttal renners. Daarbij geen Telenet-Fidea's, die controleren in het peloton, samen met de Astana ploeg die nog niet veel heeft laten zien in deze ronde. Snelheid in eerste 50km is 38.9km/u, snel op zo'n heuvelachtig parcours! De acht worden er drie (de Bulgaren Dimov en Mihaylov en de Rus Frolov) en die pakken al snel een paar minuten op het peloton. Die Mihaylov staat net voor Tom in het klassement! De voorsprong van de drie loopt al snel uit tot 6'30", Mihaylov virtueel in het geel! Maar het peloton begint toch nog te jagen en met nog 40km voor de boeg is de voorsprong nog 3'40". Een eerste deel van het peloton komt nu snel dichter, daarbij onzen Tom en de rest van de Fidea's! Op 25km nog 2 minuten voorsprong. Op de laatste heuvel sluit het peloton aan bij de leiders. Nog 10 kilometer... Sprinten dus. Wie kan er Furlan kloppen?
  Onzen Tom! Overwinning met panache! Schitterend Tom! Meteen telefoon vanuit Servië naar huis: "Hey pa, oef man... Eindelijk gewonnen!" Proficiat! Bekijk hier de duidelijke sprintzege van Tom! Hier Tom reactie onmiddellijk na de overwinning! En hier Tom's interessante reflectie op zijn prestaties in de Ronde van Servië! Quote van de interviewer: "World champion in the future you are watching here!"
 • 17/6: Vijfde rit: Een overgangsettappe van 84,5 km tussen Nis en Sokobanja, overwegend vlak tot tussensprint op 57 km en vandaar licht stijgend. Weer iets voor sprinters? Heel warm vandaag in Servië, 29 graden bij de start om 11u. Aanvang van de rit is rustig, stilte voor de storm? Inderdaad, want al snel begint het aanvallen te regenen, maar zonder veel succes, omdat het tempo in het peloton is gestegen naar meer dan 50 km/u! Vooraan in dat peloton de mannen van Telenet-Fidea, die zo de mooie witte trui van beste jongere voor Arnaud Grand beschermen. Na een uur is er al 50km afgelegd. 't Zal rap gedaan zijn vandaag! Met nog 20km pakken twee renners even 20 seconden, maar met nog 10km voor de boeg worden ze al terug gegrepen door het jagende peloton. Finale, en het tempo stijgt naar 60km per uur! Slag om stoot wordt er gedemarreerd! Maar niemand raakt weg, dus wordt er opnieuw gesprint! Opnieuw finisht onzen Tom héél knap tweede, achter Angelo Furlan, die hier vandaag al zijn derde zege in deze ronde pakt! Thuisrijder Gabor Kasa finisht als derde. Door zijn tweede plek en de bonificatieseconden die daar bij horen, stijgt Tom één plaats in het klassement. Hij is nu 15de! Bekijk hier de sprint, en bewonder Tom's snelheid! Proficiat Tom!
 • 16/6: Vierde rit: 233 lange kilometers, een echte marathonrit, tussen Uzice en Nis, overwegend vlak en dalend, met na 160 kilometer een col van derde categorie. Voor vele renners de kans om wat te bekomen na de zware rit van gisteren, zou je denken. Maar niets is minder waar! Vanaf het begin gaat het keihard, met meer dan 48 afgelegde kilometers in het eerste uur! Daarna ontsnappen vijf renners, geen Fidea's daarbij, en laat het peloton begaan, waardoor de vluchters op een bepaald moment zelfs 7 minuten voorsprong hebben, en er virtueel een nieuwe gele trui is! Maar eens de enige col van de dag overwonnen, begint het peloton te jagen. Perfecte timing, want de voorsprong van de vluchters zakt zienderogen en op precies 500 meter van de meet is alles (of toch bijna alles) terug bij elkaar en er wordt gesprint! Tom, gelanceerd door Rob Peeters, toont daarin opnieuw zijn snelheid, en finisht héél knap 2de, opnieuw achter de Italiaanse spurtbom Angelo Furlan, die hier zijn tweede ritzege pakt. Proficiat Tom! De pech van de voorbije dagen deert je blijkbaar niet! Bekijk hier de supersnelle sprint, en je ziet dat Tom een beetje ingesloten wordt...
 • 15/6: Derde rit: 171,7 kilometers tussen Pale en Bajina Baste, met onderweg drie stevige cols! Een echt zware bergrit! Tom is aanvankelijk goed mee in de kop van het peloton, en gaat samen met de eersten over de eerste berg van tweede categorie. Na 60km pakt Tom zelfs nog een punt mee bij de eerste tussensprint. Maar dan volgt een col van eerste categorie, en dat wordt een monster voor de mannen van Telenet-Fidea! In de gladde afdaling naar beneden, in gietende regen, gingen plots een paar renners onderuit, en de Fidea's daarachter lagen mee in een hoop van 30 renners! Rob Peeters was zelfs even zijn fiets kwijt! Micki van Empel was er het ergst aan toe, schouder uit de kom, en gedaan met koersen! Natuurlijk moeten Tom en de resterende Fidea's daardoor tijd prijsgeven, die ze niet meer kunnen goedmaken in de resterende 90 kilometer. Sterk rijdt vandaag een discutabele renner, de Deen Michael Rasmussen. Een paar keer bergkoning in de Tour de France, en zelfs bijna winnaar van de gele trui... Hij rijdt op de slotklim de kopgroep van een 15-tal renners helemaal uit elkaar wint vandaag met voorsprong! Tom finisht in het eerste achtervolgende en gehavende peloton, op een 24ste plaats, op een kleine 5 minuten van Rasmussen. Tom blijft wel mooi 16de in het klassement.
 • 14/6: Tweede rit: 166,5 kilometers tussen Banja Koviljaca en Pale, met een vlakke aanloop maar na 80km een stevige klim van 1ste categorie gevolgd door een berg van 2de categorie! Meer dan 1000 meter hoogteverschil overwinnen! Da's iets voor echte klimmers! De rit start met de klassieke ontsnapping, met daarbij vooral twee actieve Denen, Martin Lind en Rene Joergesen uit de ploeg van voorlopige leider Angelo Furlan. Op de eerste lange lastige klim worden de vluchters echter gegrepen, en is het ieder voor zich! Thuisrijder Gabor Kasa is het sterkste in de klim. Tom heeft het echt lastig maar verliest met de hulp van ploegmaat Arnaud Grand maar een beetje tijd. Op de tweede klim gaat het al heel wat beter, en Tom komt bij de eerst tien boven! In de afdaling rijdt Tom echter lek, en hij wordt gedepanneerd door de neutrale wagen. Even achterop, maar met hulp van Arnaud Grand komt Tom toch terug bij de uitgedunde kopgroep van 24 die de finale rijdt. Op naar weer een ereplaats, maar Tom valt in de laatste kilometer, met enkele schaafwonden als gevolg, en finisht zo als 24ste. Schuld van het slechte reservewiel? Wel op slechts 10 seconden van ritwinnaar en nieuwe leider, de Servische Gabor Kasa. Tom is de enige uit de eerste vijf van gisteren die vandaag stand houdt! Tom komt zo 4de in het klassement!
 • 13/6: Eerste rit: Zes keer een rondje van 18,6km in en rond de stad Ruma in het noorden van Servië, samen goed voor 111,6 kilometers vlak. Al in de eerste ronde gaan er twee renners op de vlucht, thuisrijder Esad Hasanoviæ en de Bulgaarse kampioen Martin Grašev. Zij gaan hard en sprokkelen in de volgende rondes een voorsprong van 2'45" bij elkaar. Maar in de laatste ronde haalt het peloton de twee vluchters weer bij, en er wordt gesprint. Rob Peeters trekt aan voor onzen Tom, maar rijdt op 500 meter van de finish lek, voor én achteraan! Daardoor staat Tom alleen. Tot op 50 meter van de finish is Tom aan kop, maar dan jumpt de 34-jarige Italiaan Angelo Furlan erover, en Tom wordt tweede! Bekijk hier de millimetersprint! Proficiat Tom! Door bonificaties voor vroege vluchter Grašev staat Tom derde in het klassement.

  Eindklassement
  1. Ivan Stevic (SER; Partizan Powermove), in 27u29'32"
  2. Michael Rasmussen (DEN; Christina Watches), op 2"
  3. Matthieu Converset (FRA; AVC Aix en Provence), op 14"
  4. Gabor Kasa (SER; Manisaspor), op 1'12"
  5. Hening Bommel (DUI; LKT Brandenburg), op 1'30"
  ...
  15. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 4'34"
  23. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 6'16"
  32. Arnaud Grand (ZWI; Telenet Fidea), op 8'37"
  35. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 10'19"


 • 10/6: Tom héél snel achter de derny in Bornem!

  Een Europese dernykoers in Bornem, sfeer verzekerd! Tom start er op het laatste nippertje, als een tof tussendoortje! Gietende regen bij de start, maar eerst een minuut stilte voor Wouter Weylandt die in 2003 en 2004 hier in Bornem won, en normaal dit jaar weer aan de start zou staan, maar het noodlot besliste er anders over.
  Reeksen in de gietende regen dus, en onzen Tom toont zich meteen en wint de tweede reeks met gemak! Tom dus mee naar de grote finale met tien renners, met daarbij de toppers achter de derny.
  Samen met Maarten Neyens van Omega Pharma Lotto maakt Tom heel lang het mooie weer in deze grote finale, ondertussen droog in de lucht maar wel op natte wegen. in de laatste rondes kwamen echter de favorieten naar voor, met op kop Bjorn Leukemans, gevolgd door de Fransman David Boucher, en Tom's ploegmaat Bart Wellens. Die maken er nog een spannend slot van, maar komen uiteindelijk in die volgorde over de finish. Tom wordt mooi vijfde!

  1. Bjorn Leukemans (Vancansoleil)
  2. David Boucher (FRA; Landbouwkrediet)
  3. Bart Wellens (Telenet Fidea)
  4. Gianni Meersman (La Francaise des Jeux)
  5. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea)
  6. Kurt Hovelijnck (Donckers Koffie)
  7. Reinier Honig (NED; Landbouwkrediet)
  8. Maarten Neyens (Omega Pharma-Lotto)
  9. Steven De Neef (Jong Vlaanderen)
  10. Antoine Gaudillat (FRA; Le Guidon Chalettois)


  5/6: Tom héél knap 8ste in Tour de Rijke!

  Geen kroon op de MTB-week in Malmédy, maar met de ploeg aan de start in de Nederlandse wegwedstrijd Tour de Rijke, een vlakke sprintkoers over 200km in en rond Spijkenisse. Al vroeg in de koers ontsnappen vier renners uit kleinere ploegen, dus een prima situatie voor de twee ploegen met de favorieten: Rabobank en Skill Shimano. Tom is heel de koers attent voorin het peloton, dat op het einde de koplopers inhaal, en sprint op het einde mee met een selecte kopgroep. Tom finisht knap 8ste, zijn ondertussen vertrouwde plek in sprints op de weg! Opnieuw is hij veruit de beste crosser!
  Proficiat Tom!

  1. Theo Bos (NED; Rabobank), in 4u39'57"
  2. Kenny van Hummel (NED; Skill Shimano), zt
  3. Daniël Schorn (OOS; NetApp), zt
  4. Gorik Gardeyn (Vacansoleil), zt
  5. Stefan van Dijk (NED; Veranda's Willems), zt
  6. Kurt Hovelynck (Quickstep), zt
  7. Eric Baumann (DUI; NetApp), zt
  8. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), zt
  9. Francesco Chicchi (ITA; Quickstep), zt
  10. Remco Te Brake (NED; De Rijke), zt
  3/6: Tom doet 125km voor Kom Op Tegen Kanker!

  Tom laat ook zijn goede hart zien! Nadat hij gisteren de MTB wedstrijd in Averbode won, deed hij vandaag 125km voor Kom Op Tegen Kanker! Het Fidea Team is één van de 250 ploegen die elk 5.000 euro aandragen voor kankeronderzoek. Fidea neemt deel met acht renners waar Tom Meeusen en Bart Wellens er twee van zijn. Tom beet samen met Fidea-Ceo Erwin Schellens in Mechelen de spits af. Beiden maakten 125 km vol. Ook veldritcoach Rudy De Bie fietste mee. Rudy zette 250 km op zijn tellertje.
  Knap Tom!

  2/6: Tom wint op een schitterende manier de MTB Grand Prix in Averbode!

  Na zijn schitterende Ronde van België, en dus met genoeg kilometers in de benen, startte Tom vol goeie moed in de tweede manche van de Belgian MTB Grand Prix, in Averbode. Een prachtig parcours midden in de bossen, en door het droge weer met veel zand, iets voor zandspecialist Tom!
  De kopstart was voor Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels, maar als snel vormde zich een selecte kopgroep met naast Van Hoovels ook Nederlands kampioen Rudi van Houts, Ruben Scheire, Bas Peters, en onzen Tom!
  In die groep werd er regelmatig gedemarreerd, vooral door Rudi van Houts, die toch wel een hele rond alleen aan kop kon rijden. Maar achter hem controleerde Tom perfect de wedstrijd, en liet geen andere crossers wegrijden!
  Met nog twee rondes te gaan, plaatste Tom zijn striemende demarrage, en niemand kon nog volgen! Nederlander van Houts probeerde nog wel, maar onzen Tom ging gewoon te snel, en zeker op de enkele dalende stukken waar hij zich met veel lef naar beneden stortte! Tom ging zo snel (volgens van Houts "gewoon té snel"), dat hij in de laatste ronde alle tijd had om te genieten! Met ruime voorsprong finisht Tom met een mooie wheelie als eerste, voor van Houts en later nog Kevin Van Hoovels! Ex-ploegmaat Kevin Pauwels finishte als vierde, op meer dan twee minuten van onzen Tom!
  Reactie van Tom, met een brede smile: "De omloop was heel zanderig en vrij vlak. Niet echt een mountainbikeparcours, maar ik kon er wel mijn ding doen. Ik moest me na de Ronde van België weliswaar fysiek wat aanpassen, maar ik had opnieuw goeie benen, waarmee ik het verschil kon maken. Heel even moest ik Rudi laten gaan, maar ik kon weer aansluiten om op anderhalve ronde van het einde helemaal in mijn ritme te geraken. Toen ik alles of niets speelde, kon Rudi niet meer reageren. Ik ben blij nog eens te winnen. Na het vertrek van Stybar en Pauwels ligt de druk op mijn schouders. In Boom zal ik er niet bij zijn. In Geraardsbergen en het BK wel."
  Tom staat nu tweede in het Grand Prix klassement, achter Rudi van Houts, die in Stoumont al derde finishte achter Absalon en Nys, die vandaag wegens blessures niet deelnamen.

  Proficiat Tom!

  1. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), in 1u38'33"
  2. Rudi van Houts (NED; Multivan Merida), op 54"
  3. Kevin Van Hoovels (Versluys-Evenza), op 1'51"
  4. Kevin Pauwels (Sunweb-Revor), op 2'04"
  5. Davy Huygens (Vanomobil), op 2'11"
  6. Jim Aernouts (Sunweb-Revor), op 2'24"
  7. Ruben Scheire (MPL-Specialized), op 2'55"
  8. Robby De Bock (Waasland), op 3'45"
  9. Sebastien Carabin (Versluys-Evenza), op 3'49"
  10. Jimmy Tielens (DW Bikes), op 4'29"


  24-29/5: Tom schittert in de Ronde van België!

  Geen deelname aan WB MTB in Offenburg, maar samen met de ploeg alles op alles in de Ronde van België! En hij is niet de enige veldrijder in deze ronde, naast hem komen ook Vincent Baestaens, Sven en Dieter Vanthourenhout, Phillipp Walsleben, Jim Aernouts, Bart Wellens, Niels Albert, Klaas Vantornout, Tijmen Eising, Wietse Bosmans en Rob Peeters aan de start. En natuurlijk ook dorpsgenoot Zdenek Stybar die recent de overstap naar de weg maakte!
 • 29/6 Vijfde rit, en laatste rit, 169.4 vlakke kilometers tussen Oreye en Putte. Vanaf de start regent het ontsnappingen, maar niemand raakt echt weg, tot Burghardt, Hollanders en Hovelijnck ruimte krijgen van het peloton, en tot drie minuten mogen wegrijden. Onzen Tom rijdt vlot mee in het peloton, en geniet na van de knappe prestaties de vorige dagen! Omega Pharma-Lotto controleert en brengt tegen het einde alles terug bij elkaar. Behalve onze Tom! Die heeft weer onnoemelijke pech en rijdt weer lek, op een paar kilometer van de meet... Gaat hij tijd en plaatsen verliezen? Sprinten en André Greipel maakt het feest van Omega Pharma-Lotto compleet! Maar oh, verrassing! Onzen Tom is met vereende krachten nog teruggekeerd vooraan, en sprint knap mee en wordt 8ste! Een héél geslaagde Ronde van België voor Tom! Hij eindigt 20ste in het algemeen klassement, 6de in het jongerenklassement, en hij is met voorsprong de beste crosser! Proficiat Tom!
 • 28/6 Vierde rit, 202km tussen Bertem en Eupen. De langste rit in deze ronde, en ook de zwaarste, dus de koninginnerit. De finale loopt over de Ardense 'bergen'! Doet Tom even goed als de voorbije dagen? De rit start zenuwachtig, met vele ontsnappingspogingen die mislukken, maar uiteindelijk toch een achttal dat wegraakt: Westra, de winnaar van de proloog die nog wat goed te maken heeft na de vorige ritten, Schär, Vaitkus, Neirynck, Wallays, Laborie, Duyn en Tom's ploegmaat Rob Peeters. Zij krijgen een voorsprong van drie minuten van het peloton, met daarin goed verscholen maar attent onzen Tom. Zodra de bergjes in zicht komen, met als eerste de Muur van Huy, komt het peloton echter in actie! Gilbert komt naar voor en gesteund door zijn ploeg worden de koplopers snel ingehaald. Het duurt niet lang of Gilbert is aan kop met een select vijftal: Van Avermaet, Leukemans, Dewaele, en de Rus Silin. De achtervolgers, met daarbij Stybar, doen hun best, maar komen niet terug, integendeel! Gilbert begint de sprint op kop en rijdt iedereen uit het wiel! Een schitterende en aangekondigde overwinning! En, onzen Tom? Die schuift schitterend mee in de derde groep, waarin ook Niels Albert en Klaas Vantornout zitten. Een paar minuten na Gilbert komen zij over de meet, Tom als 25ste!
 • 27/6 Derde rit, 187.8km tussen Knokke Heist en Ieper, met in de finale tweemaal over de Rodeberg, Monteberg en Kemmelberg, een Vlaamse klassieker waard! Tom houdt zich, na zijn inspanningen van gisteren, verscholen in de buik van het peloton. Al na 5km koersen kiezen vijf renners het hazenpad: Jens Mouris (Vacansoleil), Koen Barbé (Landbouwkrediet), Luca Paolini (Katusha), Niko Eeckhout (Post-Kelly) en Marcus Burghardt (BMC). Zij bouwen een voorsprong uit op het peloton van meer dan vier minuten. In het peloton wordt het tempo bepaald door Omega Pharma-Lotto, de ploeg van de leiders Greipel en Gilbert. Dat peloton begint met nog 80km voor de boeg te jagen, want bij de koplopers zitten Mouris en Burghardt, in het klassement op respectievelijk 18 en 31 seconden van de leiders. Met nog 27km voor de boeg wordt de kopgroep geleidelijk opgeslokt. De finale begint, en Gilbert toont zich sterk op de hellingen, en pakt bonificatieseconden! Het peloton dreigt te versplinteren, maar Tom is attent mee voorin! Met een grote kopgroep wordt gesprint, en op een knappe manier wint Aidis Kruopis, de Litouwer van Landbouwkrediet, voor Van Dijk en Lighthart, en voor onzen Tom, die knap meesprint en 8ste wordt! "Snelle benen heeft die Tom, kan nog belangrijk worden in het komende veldritseizoen!", dixit Michel Wuyts op Sporza!
 • 26/6 Tweede rit, 162.5 km vlak tussen Lochristi en Knokke-Heist, door het Meetjesland. In het begin van de rit regent het aanvallen, met vooral een ijverige Steven Van Vooren (Donkers Koffie). Met nog 126km voor de boeg vormt zich een kopgroep van vijf, met daarbij onzen Tom! Samen met Van Vooren, Hovelynck, Amorison, en Terweduwe bouwt Tom een voorsprong uit van maximaal 6 minuten! Maar het peloton onder aanvoering van Omega Pharma-Lotto en Vacansoleil van leider Westra, begint met nog 90km voor de boeg te jagen, en kort na de eerste passage aan de finish, met nog 58km te gaan, worden Tom en co gegrepen. De groten schieten in actie, en onder impuls van Gilbert en Boonen worden waaiers gevormd! Het gaat hard, en wie zit er bij in de eerste waaier? Onzen Tom! Al snel pakt die kopgroep van 21 renners een goeie 30 seconden, met nog 40km! Boonen moet even lossen, en Gilbert en zijn ploeg trekken alle registers open! Tom blijft goed aanklampen! Op 15km, Boonen en co zijn dan terug, de ene ontsnapping na de andere met vooral een ijverige Van Avermaet en Boucher! Daarachter alles op één lang lint! Tom is mee, maar rijdt helaas plat achteraan, op 4km van de aankomst... maar hij heeft zich wél getoond vandaag! Sprinten en de Duitse spierbundel Greipel wint met voorsprong! Tom bolt een goeie minuut later, een beetje ontgoocheld, als 59ste over de meet, meteen ook zijn nieuwe plaats in het klassement. Grote geslagenen vandaag zijn Niels Albert, Lieuwe Westra en Stijn Devolder, die komen pas binnen na meer dan 10 minuten!
 • 25/6 Eerste rit, proloog in en rond Buggenhout. Tom komt als 131ste aan de start, en rijdt een snelle tijdrit! Hij doet de 5.6km in 7'05"49, gemiddeld 47.4 km/u! Doet maar eens na! Daarmee komt hij bij zijn aankomst op 21" na de voorlopige leider, de verbluffende Jens Debusschere van Omega-Pharma Lotto die een scherpe richttijd wegzette (6'44"). Maar anderen, in de eerste plaats Philippe Gilbert (6'37") en de Nederlander Lieuwe Westra (6'36"!), kloppen daarna de tijd van snelle Jens. Gilbert doet vandaag al een gooi naar de eindzege in de Ronde van België! Heel sterk rijdt ook Niels Albert, die klokt net als Tom Boonen 6'45"!

  Eindklassement

  1. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), in 16u48'46"
  2. Greg Van Avermaet (BMC), op 20"
  3. Björn Leukemans (Vancansoleil), op 36"
  4. Bert De Waele (Landbouwkrediet), op 1'03"
  5. Pim Ligthart (NED; Vancansoleil), op 1'16"
  6. Niki Terpstra (NED; Quickstep), op 1'19"
  7. Maarten Wynants (Rabobank), op 1'21"
  8. Joost van Leijen (NED; Vancansoleil), op 1'29"
  9. Jens Keukeleire (Cofidis), op 3'12"
  10. Maxime Vantomme (Katusha), op 3'26"
  ...
  20. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 4'41"

  Eindklassement veldcrossers

  1.(20). TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), in 16u53'27"
  2.(22). Zdenek Stybar (Quickstep), op 5'08"
  3.(24). Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 7'23"
  4.(32). Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 15'19"
  5.(34). Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 15'22"
  6.(47). Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus), op 17'36"
  7.(82). Joeri Adams (Telenet-Fidea), op 33'44"
  8.(87). Karel Hnik (Telenet-Fidea), op 34'55"
  9.(93). Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 36'13"
  10.(101). Bart Wellens (Telenet Fidea), op 43'19"


 • 23/5: Tom verkent samen met Sven Nys parcours van Olympische Spelen MTB 2012!

  Eén dag na de ontgoocheling van Dalby Forest (echt pech man!), verkent Tom samen met Sven Nys het mountainbike parcours voor de Olympische Spelen 2012, op Hadleigh Farm nabij Londen. Dixit Tom: "Een echt mooi parcours, echt iets voor Svennen en Tommen!". Alle duimen omhoog dus voor Sven Nys, dat hij ondanks zijn pech in Dalby Forest, toch nog gekwalificeerd raakt voor de Spelen! Met de bezeerde knie van Sven gaat het gelukkig de goeie richting uit.
  Ook al dromen we er misschien van, voor Tom zelf wordt deelname aan de Olympische Spelen in Londen 2012 moeilijk. De kans dat er twee Belgische renners naar de Spelen mogen, is immers klein, dan moet België in de Top 13 staan van de MTB-landenranking, niet evident. En stel dat het twee renners zouden worden, dan nog moet Tom zich individueel kwalificeren. Dat kan via Top 16 op het WK MTB in Champéry (4/9), of via Top 12 op het EK MTB (12/6, niet op Tom's programma), of via 2x Top 16 in Wereldbekers MTB. Wordt moeilijk...
  Tenzij er natuurlijk hier of daar nog een wildcard uit de bus zou vallen...


  22/5: Tom start goed, maar finisht helaas niet in Dalby Forest, door materiaalpech in eerste ronde!

  Tom's eerste deelname aan een Wereldbekerwedstrijd MTB, in het Britse Dalby Forest! Een mooie parcours, door de bossen, dat er snel bij ligt, want ook in de UK is het droog. Sven Nys start als enige officiële Belgische deelnemer, maar ook andere Belgen rijden mee, onder wie Tom en Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels, en Bart Aernouts.
  Wereldkampioen Hermida, die door pech nog moest opgeven in Stoumont, pakt de kopstart voor de Zwitser Nino Schurter. Sven Nys is ook goed gestart en komt als 20ste door na het eerste introstuk van het parcours. Tom is ook goed gestart en schuift in de aanloopronde en de eerste ronde meteen op van 130 (zijn startpositie!) naar plaats 53! Dat ziet er goed uit...
  Maar al meteen in die eerste ronde gaat het fout... PAD, bevestigingspunt wiel, breekt af, en onzen Tom staat te voet! In de allereerste ronde van een selectieve wedstrijd van bijna 2 uur! Gedwongen opgave dus, en grote ontgoocheling, want het goede gevoel was er wel degelijk! Net zoals op die memorabele dag in Asper-Gavere 2007, kettingbreuk in eerste ronde aan de voet van de helling, en ook opgave met goede benen! Spijtg man!
  Vooraan pakt ondertussen de leider in de wereldranglijst MTB, de Tsjech Jaroslav Kulhavy, de kop, en die bouwt stelselmatig een mooie voorsprong uit. Even probeert de Franse kampioen Julien Absalon nog terug te komen, maar de Tsjech verdappert en rijdt met een mooie voorsprong naar de overwinning!
  Sven Nys, op een mooie 17de plaats in Ronde 4 (van in totaal 6 rondes) en na een hele wedstrijd in de Top 20, kwam tijdens een afdaling zwaar ten val, door een loskomende remschijf. Zijn knie krijgt het te verduren... Afwachten of Sven volgende week Offenburg en wat daarna komt nog haalt... 'Beste' Belg op een 42ste plaats op bijna 7 minuten van de winnaar, is Kevin Van Hoovels.
  Volgende week in het Duitse Offenburg beter?

  1. Jaroslav Kulhavy (TSJ), in 1u40'53"
  2. Julien Absalon (FRA; Orbea), op 50"
  3. Marco Aurelio Fontana (ITA), op 1'39"
  4. Maxime Marotte (FRA), op 1'39"
  5. Manuel Fumic (DUI), op 1'40"
  6. Moritz Milatz (DUI), op 1'40"
  7. Burry Stander (ZAF), op 1'51"
  8. Christoph Sauser (ZWI), op 1'52"
  9. Nino Schurter (ZWI), op 1'58"
  10. Thomas Litscher (ZWI), op 2'00"


  14/5: Tom prachtig 6de in Mountainbike Grand Prix in Stoumont!

  Na een deugdoende en stevige stage met de ploeg in Mojacar, komt Tom voor het eerst sinds het succesvolle winterseizoen terug in competitie. Hij start in de eerste manche van de Belgacom Mountainbike Grand Prix in Stoumont, in het hart van de Ardennen. Zo vlak na die stage in Mojacar was het echt een groot vraagteken of Tom voldoende hersteld zou zijn om bij deze eerste confrontatie te schitteren, dixit coach Jos...
  Een stevig parcours, met vele steile hellingen, gevaarlijke afdalingen, en moeilijke technische stukken. Door de prachtige Ardense bossen! Een MTB-wedstrijd met een topbezetting! Olympisch kampioen Julien Absalon, wereldkampioen José Antonio Hermida, Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels, Sven Nys en een heleboel andere toppers komen aan de start!
  Een wedstrijd over 105 minuten, dat is de duur van twee veldcrossen! Doseren is dus de boodschap, zeker in deze eerste wedstrijd van het zomerseizoen!
  Tom start schitterend en rijdt een heel attente wedstrijd! Op de stukken downhill is hij gewoonweg de snelste van het hele pak! Lefgozer!
  Tom zelf aan het woord: "Start was heel goed en ik had echt macht in de benen, maar halverwege kreeg ik steeds meer last om te drinken en heb ik een paar keer moeten overgeven omdat maag en darmen overhoop lagen, dus daardoor heb ik krampen gekregen. Ik heb dus een beetje een dubbel gevoel, het gevoel van de macht in de benen was echt leuk, maar er zat meer in."
  Op deze manier wordt onzen Tom knap 6de, en laat hij collega crossers Sven Vanthourenhout, Rob Peeters, Bart Aernouts, en Bart Wellens achter zich. Olympisch kampioen Julien Absalon demonstreerde en won in Stoumont! Hij had vijf minuten voorsprong op det tweede Sven Nys!

  Knap Tom! Op naar een eerste piek in Dolby Forest en Offenburg!

  Coach laat nog weten dat de wegwedstrijd in Puivelde geschrapt wordt, om goed voor te bereiden op deze twee MTB Wereldbekerwedstrijden. Belangrijk om nu goed te rusten om daar te kunnen pieken!

  1. Julien Absalon (FRA; Orbea), in 1u44'36"
  2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 4'25"
  3. Rudi van Houts (NED; Multivan Merida), op 4'33"
  4. Ruben Scheire (MPL-Specialized), op 4'51"
  5. Kevin Van Hoovels (Versluys-Evenza), op 4'59"
  6. TOM MEEUSEN (Telenet Fidea), op 5'41"
  7. Pascal Hossay (G-Skin Deforche), op 6'20"
  8. Sebastien Carabin (Versluys-Evenza), op 6'20"
  9. Jeff Luyten (MPL-Specialized), op 6'45"
  10. Joris Massaer (G-Skin Deforche), op 9'49"


  18-27/3: Tom als peter van Vélo Afrique op MTB in Senegal!

  Kilometers woestijnzand doorklieven onder een loden zon, het is eens iets anders dan de modder op de Koppenberg of de helling van Gavere, dat moet onzen Tom gedacht hebben toen hij samen met 29 andere Vlaamse mountainbikers een lange tocht (officieel 400 kilometer, volgens Tom's teller wel 536!) door de woestijn van Senegal ondernam! En dat allemaal voor het goede doel: het bouwen van een school in een van de armste wijken van Dakar! Maar het is prima meegevallen. Lees hieronder Tom's eigen verslag, met een vooruitblik op de zomer!

  "Senegal was echt een ideale manier om terug te beginnen met trainen naar volgende winter toe. Ik had net drie weken gerust, dus de conditie was op het laagste punt van het jaar. Maar iedereen kon gerust zijn eigen tempo rijden dus het was perfect mogelijk om er stilletjesaan in te komen.
  Maar vanaf Dag 1 in Senegal was het van zandbak naar zandbak fietsen en als zoiets er bij komt kijken, is het heel moeilijk om me in te houden, want dat is plezant natuurlijk hé! Alleen de hitte was zeker even aanpassen! Op Dag 3 is er op een hartslagmetertje van een mededeelnemer wel 52 graden gemeten! Als je dan uit de Belgische winter komt, krijgde wel efkes een petat rond uw oren!
  Het land zelf, Senegal, was ook mooi, vooral de zoutvlaktes en de stukken aan de kust hebben indruk gemaakt. We hebben soms wel heel slechte hotels gehad, maar af en toe ook hele goeie, dus het was een perfecte mix!
  Spijtig genoeg moest ik een paar dagen na Senegal geopereerd worden aan de sinussen zodat de al opgebouwde conditie toch weer een klein krakske heeft gekregen. Maar de operatie is vrij goed meegevallen, nu (4/4) nog wel een beetje last ervan, maar ik kan rustige duurtrainingen afwerken en dat is toch de enige trainingsvorm die nu moet gebeuren op de fiets; dus eigelijk weinig problemen.
  Op 25 april vertrek ik met de ploeg naar Mojacar in Spanje op stage, en tot daar staat er op het schema vooral duurtraining en veel krachttraining, omdat die kracht toch zeker nog het zwakste punt is bij mij. Na de stage rijd ik drie MTB-wedstrijden achter elkaar, Stoumont om er in te komen, dan Dalby Forest (WB) een wedstrijd om het hogere niveau in te schatten, en dan in Offenburg (WB) zo goed mogelijk proberen te doen. Wat het wordt weet ik zelf niet. Nu ik terug ga mountainbiken wordt er natuurlijk direct over de Olympische Spelen 2012 gesproken, maar dat is natuurlijk nog veel te vroeg! Het kan goed zijn dat ik in Offenburg op het maximum van men kunnen rijd en tevreden moet zijn met plaats 60. Maar ik wil het voor mezelf gewoon nog eens testen wat ik kan in de MTB. Als het niet goed gaat zal ik mij er ook gewoon bij neerleggen. Echt er helemaal mee stoppen zal ik wel nooit doen denk ik, daarvoor doe ik het te graag. Maar het zou stom zijn om er mijn winters mee in gevaar te brengen. Het verdere verloop van de zomer zal dus veel afhangen van de uitslag en het gevoel in Offenburg."