Overzicht Seizoen 2012-13
Tom's derde jaar bij de profs, opnieuw bij Telenet-Fidea, en dit jaar nog meer dan vorig jaar naar voor geschoven door ploegleider van Kasteren als de nieuwe kopman van de ploeg! De ambitie is duidelijk, de prachtige prestatie van vorig jaar, Top 5 in àlle klassementen, bevestigen en hopen nog wat beter te doen.
Maar, het zit niet mee dit seizoen. Na zware trainingen in de zomer mist Tom bij de start van het seizoen de nodige explosiviteit. Tel daarbij teveel lekken banden en een stevige valpartij in de tweede cross van het seizoen in Neerpelt, en we begrijpen waarom hij in september en oktober wel de Top 10 haalt, maar tekort komt voor het podium. Behalve in Kalmthout dan, waar hij na een hele wedstrijd de forcing te voeren knap 3de werd! Eind oktober lijkt er beterschap, want Tom komt goed voor de dag in de Tsjechische wereldbekers, zeker in Plzen.
November begint met superveel pech: Zware valpartijen in zijn geliefde Koppenbergcross én heel pijnlijk in het zand van Zonhoven! Ribben zwaar gekneusd, en Tom moet een paar weken herstellen, waardoor hij niet kan starten in Niel, Hamme-Zogge, Hasselt en Gavere! Meteen is het B-Post klassement om zeep! Als Tom het einde van de maand terug aan de start staat in de Wereldbeker in Koksijde maakt Tom opnieuw een zware schuiver waarbij hij zich blesseert, ditmaal aan zijn arm en pols!
In December staat Tom er terug, met opnieuw Top 10 in de Werelbeker in Roubaix en terug op het podium in Sint-Niklaas. Maar, na de loodzware en natte thuiscross in Essen komt een keelonsteking opzetten, Tom aan de antibiotica, en het einde van de maand verdwijnt hij weer uit de voorste gelederen... Dan komt de avondcross in Diegem, en begint de zwartste periode van het dit seizoen voor Tom! Op weg naar de cross wordt hij aangehouden door de politie, die op bevel van het Leuvense parket een huiszoeking doet in zijn camper. De speurders voeren een dopingonderzoek tegen een dokter uit Rotselaar, waarin Tom genoemd wordt. Reden voor de Wielerbond om Tom te schrappen uit de selecties voor de Wereldbeker! Begrijpen wie begrijpen kan!
Pas op 13 januari komt Tom terug aan de start, voor het BK in Mol. Ondertussen is Tom door het gerecht gehoord als getuige, maar hij wordt van niets beschuldigd! Het zit Tom hoog, hij denkt er zelfs even aan om het seizoen vroegtijdig te stoppen! Maar mede door de steun van vele supporters dus toch op het BK, waar Tom na een lastige wedstrijd 10de wordt. Een week later echter toont Tom zijn sterke spirit én talent, en in de Kasteelcross in Zonnebeke verrast hij iedereen met een knappe overwinning!
Daarna rest enkel nog Februari want Tom mocht niet starten in het WK in Louisville! Gedemotiveerd rijdt Tom rondt, maar desondanks haalt hij nog wel twee keer het podium, in de Superprestige in Middelkerke en zelfs tweede na Niels Albert in Heerlen!
Maart 2013, het seizoen is gedaan, Tom heeft even alles kunnen vergeten tijdens zijn tocht door Senegal voor Vélo Afrique. Het gerecht heeft nog altijd niks van zich laten horen, Tom is nog altijd van niks beschuldigd. Broodroof?! De klassementen zijn door al deze perikelen immers helemaal om zeep: 22ste in de Bpostbanktrofee, ondanks alles nog 10de in de Superprestige en ondanks niet-selectie voor twee crossen, toch nog 11de in de Werelbeker. In de UCI-ranking verliest Tom ook heel wat plaatsen, hij staat 18de op het einde van het seizoen...
Een pechseizoen om snel te vergeten!


WERELDBEKER finaal SUPERPRESTIGE finaal BPOST BANK TROFEE finaal UCI-RANKING 26/2
1(1). Niels Albert 540 1(1). Sven Nys 109 1(1). Niels Albert 7u49'53" 1(1). Sven Nys 2270
2(2). Kevin Pauwels 515 2(2). Niels Albert 102 2(3). Klaas Vantornout op 7'53" 2(2). Niels Albert 2090
3(3). Sven Nys 506 3(4). Klaas Vantornout 99 3(2). Kevin Pauwels op 10'42" 3(3). Kevin Pauwels 1762
4(5). Lars van der Haar (NED) 411 4(5). Kevin Pauwels 90 4(4). Rob Peeters op 12'48" 4(4). Klaas Vantornout 1680
5(6). Bart Aernouts 372 5(5). Rob Peeters 75 5(6). Bart Wellens op 12'48" 5(5). Lars van der Haar (NED) 1446
6(7). Radomir Simunek (TSJ) 361 6(6). Bart Aernouts 73 6(5). Sven Nys op 12'56" 6(6). Francis Mourey (FRA) 1186
7(4). Klaas Vantornout 356 7(8). Bart Wellens 52 7(7). Thijs van Amerongen (NED) op 14'37" 7(8). Radomir Simunek (TSJ) 1069
8(8). Francis Mourey (FRA) 348 8(7). Lars van der Haar (NED) 49 8(8). Bart Aernouts op 16'43" 8(7). Bart Aernouts 1065
9(9). Thijs van Amerongen (NED) 318 9(10). Marcel Meisen (DUI) 35 9(9). Jan Denuwelaere op 20'42" 9(9). Bart Wellens 985
10(14). Simon Zahner (ZWI) 298 10(14). Tom Meeusen 33 10(10). Philipp Walsleben (DUI) op 20'50" 10(13). Martin Bina (TSJ) 945

27/2: Tom 4de in tijdrit en 10de in Masterscross in Waregem!

Feest in Waregem met dé crossers van dit seizoen, voor het afsluitende criterium, de Masters! Op een parcours van amper 1.3 kilometer in de centrumstraten van Waregem, maar wel met veel hindernissen: boomstammen, een brug, een wasbord, een trap, een schans, enkele zandbakken, een spectaculaire jump, en een replica van de Gaverbeek. Jumpen maar! En dat kan onzen Tom!
Ceremonie natuurlijk, en niet verwonderlijk dat dan de Koning van de Winter, Wereldkampioen Sven Nys, zowel de tijdrit als de cross over 30 minuten wint! Onzen Tom maakte er een feest van in de tijdrit, en werd daarin knap vierde, op een kleine 2 seconden van winnaar Nys. In de cross werd het in de laatste van negen rondes nog een spannende sprint achter de ruggen van Nys, Albert en Vantornout die het podium vulden, en Tom werd zo 10de.
Eindelijk vakantie na een slopend seizoen. In de eerste plaats met vriendin Nina een citytrip naar het mooie Venetië. En van 7 tot 18 maart met vrienden en familie voor Vélo Afrique naar Senegal, mountainbiken in woestijn!

Uitslag Tijdrit

1. Sven Nys (Crelan-Euphony), in 3'32"99
2. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 22 hondersten
3. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 1"22
4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1"87
5. Michaël Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 2"07
6. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 2"37
7. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro Stannah), op 2"82
8. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 4"42
9. Gianni Vermeersch (BKCP-Powerplus), op 4"55
10. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 4"59

Uitslag Cross 30'

1. Sven Nys (Crelan-Euphony), in 30'42"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), zt
3. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 3"
4. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 4"
5. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 5"
6. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 5"
7. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro Stannah), op 5"
8. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC), op 6"
9. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 7"
10. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 7"24/2: Tom sprintend 12de in Sluitingsprijs in Oostmalle!

Ijskoud, sneew en nat in Oostmalle voor de Sluitingsprijs 2012-13! Desondanks ligt het parcours er snel bij, de sneeuw wint het hier niet van het vele zand, hoewel het hier en daar toch glibberig is. Vooral bij de jeugdreeksen veel valpartijen, maar tegen dat de profs starten liggen alle paadjes opengereden. Wel smalle paadjes, waardoor inhalen zo goed als onmogelijk is. Een goede start zal dus heel belangrijk zijn...
Tom is de hele week ziek geweest, zit aan de antibiotica, en is hier dus vandaag maar met 90% van zijn krachten aanwezig. Een ontgoocheling voor hemzelf, want Oostmalle is één van Tom's favoriete wedstrijden, en met de vele opgekomen supporters (thanks!) wou hij nog eens goed uitpakken.
Tom start op de 2de rij, achter Wereldkampioen Sven Nys, en leider in het Bpost klassement Niels Albert. De start wordt gegeven, en onzen Tom komt slecht uit de blokken en duikt als 13de pas het veld in! Weg goede start en inhalen wordt de boodschap! Dat zal lastig worden! Veel beter van start is ploegmaat Bart Wellens die meteen explosief alle registers opentrekt, zoals in de oude dagen, en bijna de hele eerste ronde voor z'n rekening neemt! Achter hem aanvankelijk Belgisch kampioen Klaas Vantornout, maar al snel schuift Niels Albert op naar de tweede plek.
Niet lang echter, want bij het ingaan van de tweede ronde zet Niels Albert druk, met het oog op de tussenspurt waar hij zijn eindzege in de bpost ranking kan veiligstellen. Probleemloos pakt Niels de bonusseconden, om er dan vol panache nog een versnelling bovenop te doen, en de anderen op grote achterstand te zetten. Even nog zet Sven Nys zich aan kop van de achtervolgers, in een poging om Albert nog te pakken, maar in de derde ronde zet Nys zich achterin bij de achtervolgers. De strijd is gestreden. En onzen Tom! Die rijdt zijn eigen wedstrijd, op tempo, rond de 15de plek in de buurt van Jan Denuwelaere en Sven Vanthourenhout.
Bij het ingaan van de vierde ronde heeft Niels Albert al een geruststellende voorsprong van 22 seconden op de dichtste achtervolgers, en dat zijn Klaas Vantornout, en Bart en Jim Aernouts. Sterk van Jim! Uit de achtergrond komt even later ook nog Kevin Pauwels aansluiten, drie Sunwebs tegen één AA-Plus, in de achtervolging op een BKCP'er, maar tevergeefs, de voorsprong loopt op tot meer dan een halve minuut, en dat op dit snelle parcours! Knap van Niels!
Half wedstrijd, en het is Bart Aernouts die volop jaagt en de forcing voert bij de achtervolgers. Hij voelt zich in z'n sas op dit parcours. Het mag echter niet baten, want Niels Albert rijdt nog verder weg, zijn voorsprong groeit tot maximaal 48 seconden!
Vanaf dan is het een afvalwedstrijd bij de achtervolgers! Eerst valt Bart Aernouts sterk terug door materiaalpech, z'n versnelling kapot. Nog drie achtervolgers. Een paar rondes verder, we zijn dan al in de voorlaatste ronde, maakt Kevin Pauwels een stevige val, waarbij zijn fiets het helemaal begeeft! Woest en gefrustreerd, de materiaalpech teveel, gooit Kevin zijn fiets aan de kant, en geeft op! Weg 2de plek in de bpost ranking! Laatste ronde, en ook Sven Nys krijg met materiaalpech te maken, door een riskante inhaalbeweging gaat hij scheerlings langs Walsleben, die raakt z'n derailleur, en die breekt direct af. 400 meter lopen voor Nys, maar opgeven doet die niet! Geen materiaalpech voor onzen Tom, hij heeft gewoon niet z'n beste dag.
Uitbollen en genieten doet Niels Albert in de laatste ronde! Belgisch kampioen Vantornout wordt nog tweede, en het is zijn ploegmaat Jim Aernouts die mee op het podium mag na een hele sterke wedstrijd. Knap Jim! Onzen Tom spurt even later nog fel tegen Jan Denuwelaere, en pakt zo een 12de plek!
Een lastig einde van een lastig seizoen (ja, straks misschien nog de Masters). Door veel pech, ziek zijn, en die stomme perikelen met het gerecht, wordt Tom finaal 22ste in het klassement van de bpost Bank trofee.
Tom na de wedstrijd: "Ben ik blij dat het seizoen erop zit! Ik ben hier vandaag enkel willen starten omdat het de laatste wedstrijd van deze winter was. Ik wilde er met de andere renners, de ploegmaats en de supporters een streep onder trekken. Mijn wedstrijd vandaag stelde niet veel voor. Eigenlijk fietste ik een uur lang in de wielen. Ik kwam er amper uit. En als ik in de wind kwam, schoof ik meteen weer achteruit. Het is afgelopen, ik ben content."

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u00'27"
2. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 16"
3. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 23"
4. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro Stannah), op 31"
5. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 31"
6. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 34"
7. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 39"
8. Thijs Al (NED; Telenet Fidea), op 46"
9. Sven Nys (Crelan-Euphony), op 1'01"
10. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'15"17/2: Tom knap 2de in Boels Classic in Heerlen (NL)!

Daags na zijn mooie prestatie in Middelkerke, terug aan de start in de A1-wedstrijd in Heerlen, de Boels Classic, met als belangrijkste tegenstanders Niels Albert, Philipp Walsleben, Radomir Simunek, Rob Peeters en Bart Aernouts. Een parcours met veel bergop en bergaf, een lemige ondergrond, en een lange trappenpartij, dus een pure powercross!
Tom gaat behoorlijk van start, en duikt als 7de het veld in. Op kop gaat Philipp Walsleben stevig door, met zijn ploegmaat en favoriet Niels Albert in het wiel. Die twee BKCP's nemen in de eerste ronde zelfs even een kleine voorsprong. Niet lang echter, want Tom en co komen nog voor het einde van de eerste ronde terug vooraan aansluiten. Lang duurt dit echter niet, want Albert is duidelijk van plan om hier een solo slim te spelen! Een stevige tempoversnelling, en Albert is vertrokken. Even gaat Walsleben nog mee in zijn wiel. Tom laat het gebeuren, het heeft geen zin om in de tang van die twee BKCP's te gaan zitten, en rijdt op tempo zijn eigen wedstrijd, op kleine afstand van de twee koplopers.
In de tweede wedstrijdhelft zet Albert het gas nog eens helemaal open, en ook Walsleben moet er nu af. Iets te vroeg zijn ploegmaat gelost, want Walsleben wordt nog bijgehaald door onzen Tom, die er drie rondes voor het einde vlot over gaat, op zoek naar Albert, maar die gaat te snel, dus op weg naar een mooie 2de plaats! Proficiat Tom!
Tom na de wedstrijd: "Ik heb er het beste van gemaakt op een parcours waar de power heel belangrijk was. Omdat ik geen zin had om een spelletje te spelen met de BKCP-renners, koos ik ervoor om aan mijn eigen tempo te fietsen. In de tang had ik toch helemaal geen kans. Niels was duidelijk de sterkste vandaag, dus heb ik het maximum eruitgehaald."
Zie hier de samenvatting van TV Limburg, met een mooie verspreking: "Zie Jan Meeusen rijden!" Stiekem zelf op de fiets gesprongen Jan?

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 57'58"
2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 24"
3. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 44"
4. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'02"
5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'23"
6. David van der Poel (NED; Rabobank), op 1'29"
7. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro Stannah), op 1'29"
8. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 1'49"
9. Thijs Al (NED; Telenet Fidea), op 2'20"
10. Gerben de Knegt (NED; Orange Babies), op 2'41"16/2: Tom finisht op het podium in de Noordzeecross in Middelkerke, en als 10de in de Superprestige!

Noordzeecross in Middelkerke, de laatste manche van de Superprestige. Een feest voor de cross, en voor Tom hopelijk een mooie wedstrijd. Als hij heel goed voor de dag komt, en een paar anderen het laten afweten, zit er misschien nog een Top-10 in voor dit klassement! We zullen met velen achter het lint staan roepen om Tom zo ver te krijgen!
Het parcours in Middelkerke ligt er mooi bij: vele harde zandpaden, een lange zandbak, en tussendoor een heleboel nijdig hellinkjes, waar je mits een goede aanloop niet fietsend opraakt. Verder veel haakse bochten, een stel springbalkjes, en schuine flanken, kortom een technisch parcours naar de smaak van onzen Tom!
Tom start op de 2de rij, in het zog van Radomir Simunek en Kevin Pauwels. Een goede keuze, want Simunek is een snelle starter. Maar het is niet Radomir die als eerste het veld induikt, wel Tom's ploegmaat Bart Wellens! Hij gaat er stevig tegenaan, en neemt zo goed als de hele eerste ronde voor zich! Tom volgt in een 6de positie, in de buurt van Sven Nys en Klaas Vantornout. Achter Bart Wellens volgt toch de verrassende Tsjech Bina, en meteen daarna Niels Albert en Klaas Vantornout. Even scheidt dit viertal zich af van de rest, maar snel daarna zit alles weer op een lang lint, met onzen Tom op de 9de plaats, Sven Nys op 10.
Bij het ingaan van de tweede ronde, schuift Tom naar voor en gaat hij als 6de het veld in. Niels Albert heeft zich ondertussen aan kop gezet, en lijkt ontketend! Hij kan hier nog een goede zaak doen, want deelt nu met Kevin Pauwels de tweede plaats in het klassement. Onzen Tom heeft het in de gaten, en schuift op naar de 4de plek, vlot de hellingen opklauterend. Als hij over de balkjes springt is Tom even uit z'n evenwicht, maar hij herstelt snel. In het wiel van Bina gaat hij achter Albert en de met hem meeschuivende Klaas Vantornout aan. Als Bina even het gat laat vallen, moet Tom erop en erover op zoek naar de koplopers.
Derde ronde en vooraan kruipt Vantornout in het wiel van Albert. Overpakken doet ie niet. Tom volgt op 13 seconden op de kop van de achtervolgers met Bina, Nys, en nog een paar andere crossers achter zich. Als Sven Nys overpakt zet Tom zich in zijn wiel, en moeten de anderen passen! De voorsprong op de twee koplopers slinkt tot 10 seconden!
Vierde ronde en Klaas Vantornout slaagt er vooraan in om Niels Albert op enkele meters te rijden! Achter hen heeft Tom het lastig om het wiel van Sven Nys te houden, maar met vereende krachten slaagt hij daar toch in! Waar Sven de buitenbochten neemt, steekt Tom binnendoor langs de binnenbochten, met de mond ver open! Zo naderen ze op de koplopers! Nog 7 seconden!
Vijfde ronde en onzen Tom trekt even stevig door op het harde, gaat over Nys, springt over de balkjes (Sven Nys niet) en onder impuls van onzen Tom komen hij en Nys bij de twee koplopers! Niels Albert laat echter niet begaan, verhoogt het tempo, en rijdt met Vantornout weer van Tom en Sven weg! Maar op het harde aan de finish legt Tom zich nog eens plat, en maakt hij met Nys de definitieve aansluiting!
We zijn over halfkoers, en het ziet er allemaal prima uit voor onzen Tom! Genieten is het ook voor de supporters die naar Middelkerke zijn gekomen! Lang geleden dat we Tom mee de wedstrijd hebben zien maken! Tom zet zich resoluut aan de kop van wedstrijd en neemt Klaas Vantornout mee in zijn wiel. Als een speer gaat hij door de zandbak, Vantornout gaat mee, maar Nys en Albert moeten een paar meters laten! Tom springt opnieuw als een hinde over de balkjes, en pakt zo opnieuw een paar meters! Even later pakt Vantornout aan de kop over, Albert gaat ook nog mee, maar Sven Nys krijgt het lastig! Met de materiaalpost in zicht gaat Tom opnieuw aan de kop, slim, want hij moet wisselen, waarna hij als 3de terug het veld ingaat, voor Nys. Niet lang echter, Tom gaat vlot over Vantornout en zet zich in het wiel van koploper Niels Albert!
Zevende ronde, en Tom gaat weer naar de kop! Hij speelt haasje over met Vantornout! In de zandbak gaat Tom weer goed door en zo op kop naar de balkjes! Daar springt hij weer over, zonder veel overschot, maar zo toch weer een paar meters! Maar dan is het moment van Klaas Vantornout gekomen! Hij schakelt een versnelling hoger en Tom moet een gaatje laten! Dat zijn al snel 7 seconden, en achter hem volgens Nys en Albert op nog een handvol seconden.
Achtste ronde, en Klaas Vantornout gaat hard en vergroot zijn voorsprong! Onzen Tom en Niels Albert proberen nog, maar de vogel lijkt gevlogen. Sven Nys heeft het lastiger in de achtervolging. Tom doet de hele tijd kop bij de achtervolgers, Nys en Albert pakken niet over, ja voor hen hoeft het niet meer, Nys heeft de Superprestige binnen, en Albert weet zich zeker op de 2de plaats, met Pauwels op meer dan een minuut.
Negende en laatste ronde, en plots beginnen Nys en Albert toch te rijden! Tom moet heel even lossen! Maar aan de balkjes springt hij opnieuw en vindt zo weer aansluiting. Meer nog, hij gaat erop en erover en versnelt stevig! Sven Nys moet lossen! Op een nijdige helling schiet Tom even uit zijn pedaal, Niels Albert komt erlangs, gaat erover en pakt twee, drie meter! Albert geeft gas, behoudt zijn vier meter op onzen Tom, en ook al geeft Tom nog alles, op het harde raakt hij er niet meer over. Albert tweede, en onzen Tom heel knap 3de! Na een fantastische wedstrijd, waarin hij de cross mee gemaakt heeft! Proficiat Tom! Door deze prachtige prestatie stijgt Tom in het eindklassement van de Superprestige van de 14de naar de 10de plaats! Fantastisch Tom!
Een contente Tom na de wedstrijd: "Ik heb hier vandaag in Middelkerke niet zozeer gereden om een prijs te rijden. Wel om me te laten zien aan het publiek. Laten zien dat ik er nog altijd bij hoor op het hoogste niveau. Voor mezelf was het vooral naar volgend jaar toe een hart onder de riem. Volgende week in het zand van Oostmalle wil ik nog een keer voluit gaan. Na een seizoen waarin ik niet gespaard bleef van allerhande pech zou het mooi zijn om ook daar nog een keer te kunnen uitpakken. Al de rest bekijk ik filosofisch. Misschien zal ik later wel alles een plaats kunnen geven als het allemaal achter de rug is."

1. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games) in 1u03'23"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 5"
3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 8"
4. Bart Aernouts (AA-Plus), op 37"
5. Sven Nys (Crelan-Euphony), op 38"
6. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'06"
7. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'14"
8. Jim Aernouts (BKCP-Powerplus)
9. Martin Bina (TSJ; Budvar Tábor)
10. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus)
10/2: Tom rijdt een goede wedstrijd en finisht 13de in Hoogstraten!

Superprestige in Hoogstraten, midden in de Blauwbossen, een parcours om duimen en vingers bij af te likken, 't is te zeggen, de modder weg te likken. Want modder is hier vandaag in overvloed! Baggeren van begin tot einde, en op sommige plaatsen lopen omdat fietsen niet meer kan! Bij de zwaarste crossen van het seizoen.
Tom, opnieuw startend vanop de tweede rij, komt redelijk goed uit de blokken na de start, en duikt als 14de het modderige veld in. Aan de kop neemt Radomir Simunek het hele pak op sleeptouw. Lang zal Simunek het echter niet uithouden. Nog voor het einde van de eerste ronde heeft een even verrassende Martin Bina de kop overgenomen. Waar blijven de toppers? Het is Belgisch kampioen Klaas Vantornout die als eerste naar voor opschuift. Sven Nys volgt een paar plaatsen verder, heel attent. Kevin Pauwels en Niels Albert hebben echter hun start volledig gemist, en rijden ergens rond de 15de plaats, nog achter onzen Tom. Die rijdt goed tempo in de eerste rondes, natuurlijk al ploeterend door het slijk van de Blauwbossen, en behoudt een 13de plaats.
Tweede ronde en onder impuls van Klaas Vantornout rijdt een viertal rest van al de rest: naast Klaas ook nog Wereldkampioen Sven Nys, Martin Bina en Philipp Walsleben. Vanaf dan wordt het een spektakelrijke maar toch eentonige cross. Tot driekwartkoers blijft het viertal samen, met steevast of Nys of Vantornout aan de kop. In de achtergrond weinig beweging, behalve Kevin Pauwels die erin slaagt om naar voor op te schuiven, echter zonder de koplopers in het vizier te krijgen.
Als Vantornout in een diepe modderstrook nog eens versnelt, moeten eerst Bina en daarna ook Walsleben eraf. Zij hebben duidelijk hun pijlen verschoten want ze vallen helemaal terug in de wedstrijd. Vanaf dan is het tussen de Belgische en de Wereldkampioen, een mooi plaatje, al is van hun schitterende truien weinig te zien, vol modder hangen ze van boven tot onder. En onzen Tom? Die rijdt een heel egaal tempo, en wordt door quasi niemand gepasseerd, waardoor hij mooi op z'n 13de plek blijft.
Finale en even wordt het nog spannend. Nys en Vantornout gunnen elkaar geen duimbreed, vallen om beurten aan, maar geen van beiden raakt weg. Dan maar de spurt, waarin Nys zich de sterkste toont, of beter, de enige die nog een heel klein beetje jus over heeft in de benen. Mooie overwinning, en de Superprestige zo goed als binnen voor Sven! Proficiat!
Een paar minuten later gaat onzen Tom als 13de over finish. Gestart als 13de en aankomen als 13de. Een egale cross noemen ze dat. Maar ook onzen Tom is heel diep moeten gaan. Een stevige trainig alleszins!
Tom na de wedstrijd: "Het was loodzwaar koersen, het was stoempen en duwen. Dit was een wedstrijd voor de powercrossers waar ik mezelf niet direct toe reken. Ik had er bovendien niet echt de conditie voor zodat de 13de plaats vandaag voor mij het hoogste haalbare was. Ik ging over mijn toeren in het begin, bijgevolg maakte ik fouten. Wie dat doet, verliest terrein. Het was sukkelen, maar ik heb de streep gehaald. Het is van wedstrijden als deze dat ik beter word. Stap voor stap ga ik er op vooruit.” Samen met jou hopen we op een mooi seizoensslot Tom!

1. Sven Nys (Crelan-Euphony), in 1u02'21"
2. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 7"
3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 55"
4. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'26"
5. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus), op 1'33"
6. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'46"
7. Thijs Van Amerongen (NED; AA-Plus), op 1'55"
8. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'02"
9. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 2'13"
10. Jonathan Page (USA; ENGVT-Planet Bike), op 2'17"9/2: Tom na een hele wedstrijd achtervolgen toch nog knap 16de in de Krawatencross in Lille!

Na een hele tijd is Tom weer aan de start in een klassementscross, vandaag in Lille, in de Krawatencross, voor de voorlaatste wedstrijd in de Bpost Bank Trofee. Vorig jaar won Tom deze mooie cross, op ijs en sneeuw! Veel zand vandaag in Lille, maar door de regen van de voorbije week ook wat modder, maar geen sneeuw of ijs. 't Bolt wel lekker, een vliegkoers volgens sommigen. Kan Tom zich opladen voor deze wedstrijd, ondanks alle miserie van de voorbije weken? Tom voor de wedstrijd: "Ik ben zeker nog niet op volle kracht, de voorbije week nog wat ziekjes geweest en daardoor niet goed kunnen trainen. 't Zal een tactische cross worden, dat ligt me normaal wel. Ondanks alles ga ik hier proberen goed voor de dag te komen!". Goed gesproken Tom!
Start en voor het eerst dit seizoen Tom op de tweede rij, achter Klaas Vantornout en Kevin Pauwels, de grote favoriet vandaag. Geen slechte plaats. Bart Wellens pakt verrassend de kopstart. Tom wordt door een massale valpartij opgehouden en gaat als allerlaatste het veld in! Wat een pech! De wedstrijd al voorbij voor ze begonnen is! Wie wel in het wiel van Wellens zit, is Wereldkampioen Sven Nys! In zijn wiel Belgisch kampioen Klaas Vantornout. Het gaat heel snel, en achter Wellens volgen nog een vijftiental crossers, maar dan, nu al, het grote gat. 't Zal lastig worden voor Tom... Hij heeft wel al 12 crossers ingehaald en is nu 38ste.
Tweede ronde en Niels Albert, leider in het klassement, pakt vooraan over, met het oog op de tussensprint. Albert gaat hard, versnelt na de materiaalzone en pakt een paar seconden. Die heeft honger na het WK! Onbedreigd pakt hij de 15 seconden. Achterin probeert Tom op te schuiven, hij is nu 34ste. Albert behoudt vooraan zijn kleine voorsprong, laverend tussen de bomen en door het zand, geholpen door z'n ploegmaats Walsleben en Simunek die achter hem slim afstoppen.
Derde ronde, en bij de achtervolgers vindt Lars van der Haar dat het welletjes is geweest. Even komt hij aan kop, maar lang duurt dat niet. Slimme Simunek gaat er terug over en mildert het tempo. Even lukt dat, maar dan gaat Kevin Pauwels, en die gaat hard, de 9 seconden naar Albert lijken overbrugbaar. Best snel, want anders is de vogel gevlogen! Achterin geeft de Zwitser Julien Taramarcaz op nadat hij ook bij de start in de valpartij terecht kwam. Ook met het oog op de Superprestige morgen in Hoogstraten. Tegen deze Taramarcaz won onzen Tom in Zonnebeke de sprint.
Vierde ronde en Kevin Pauwels komt heel dicht bij Albert. Niels blijft echter op tempo en doet er alles aan om Kevin af te houden. Achter Pauwels leidt Rob Peeters de rest van de achtervolgers. Van onzen Tom nog geen spoor. Bij Kevin Pauwels stokt het even, hij schudt met z'n hoofd, en Niels Albert krijgt vrije ruimte! Is de koers al gereden? Aha, daar passeert onzen Tom, 22ste is hij al, op 1'13" van leider Albert. Kan hij nog terugkomen? Bij de achtervolgers vindt Nys zijn benen terug. Hij gaat alleen op jacht naar Kevin Pauwels. De verschillen zijn nog klein: Albert aan kop, Pauwels op 10 seconden en Nys nog eens 10 seconden later.
Vijfde ronde, we zijn ze goed als halfkoers. Albert versnelt nog, knap, en vergroot zijn voorsprong! Hij is nu uit het zicht van Pauwels, kan belangrijk zijn. Het lijkt alsof iedereen op z'n eigen tempo rondrijdt, de verschillen blijven, maar Albert heeft het hoogste tempo! Sterk! En onzen Tom, die kan nog altijd opschuiven en is nu 17de! Onwaarschijnlijk! Knap Tom! Zesde ronde en Wellens zet zich aan kop van een groepje achtervolgers. Veranderen de posities voor hem, of ligt het podium al vast? Pauwels volgt al op 18 seconden van Albert, achter hem Nys status quo op 10 seconden. Velen springen vlot over de balkjes, maar bij Lars van der Haar en Philipp Walsleben loopt het fout! Overkop na het eerste balkje! Sven Nys komt er wel goed over, kan daardoor versnellen, en komt zo helemaal bij Kevin Pauwels!
Zevende ronde, nog drie te gaan, en Albert blijft hetzelfde strakke tempo aanhouden. Rondjes van 6'25" gemiddeld, nauwelijks trager of sneller, als een metronoom. Achter Albert valt alles uit elkaar, Nys bij Pauwels, en daarachter kleine groepjes crossers, telkens een man of drie. Niet meer daarbij: Lars van der Haar, die gaf op na z'n valpartij aan de balkjes. Sven Nys gaat niet in het wiel van Pauwels zitten, en als Kevin even hapert, is Nys weg, op zoek naar de tweede plaats, of toch nog naar Albert? Pauwels laat echter niet betijen, terug leven in de benen, en met een extra inspanning zit hij terug bij Nys. Albert pakken zal niet meer lukken, ze volgen al op 48 seconden. Onzen Tom is ondertussen opgerukt naar de 13de plaats! Wauw! Zo komt hij nog in bij de eerste tien!
Achtste ronde, en de pech slaat weer toe voor onzen Tom! Zijn achterwiel raakt los, en lopend moet hij tot de materiaalpost. Zo valt hij terug naar de 19de plaats! Bij Nys en Pauwels komen uit de achtergrond Peeters en Vantornout terug aansluiten. Ook Bart Wellens volgt wat verderop. Even lijkt het alsof Rob Peeters ploegmaat Wellens helemaal losrijdt, maar dan gaat hij in de remmen en Bart kan aansluiten. 't Wordt tactisch bij de achtervolgers. Allemaal in het voordeel van Niels Albert die met een minuut voorsprong de laatste ronde, een ereronde voor hem, ingaat.
In die laatste ronde gaat Klaas Vantornout resoluut aan kop bij de achtervolgers. Nys moet even laten begaan. Rob Peeters zet zich in het wiel van Vantornout. Die gaat echter snel en pakt de tweede plaats voor een spurtende Sven Nys. En onzen Tom? Die maakte nog een paar plaatsen goed finisht na één grote achtervolgingscross knap op de 16de plaats! Proficiat Tom! Knap!
Tom na de wedstrijd: "Die val was een ramp. Ik was sowieso al niet goed gestart, maar dat ik daar plots lag, maakte de catastrofe compleet. Och, het blijft maar tegenzitten. Moest het plots anders gaan, het zou me verbazen. Mentaal ben ik eigenlijk een wrak. Het is de onzekerheid en onwetendheid in verband met dat dopingonderzoek, waarin ik enkel getuige ben en waarin ik helemaal onschuldig pleit, dat aan me knaagt. Ik zou het zo graag allemaal van me afzetten, maar ik kan het niet. Het knaagt enorm aan mij, maar eens ik op mijn fiets zit, smijt ik me en wil ik mijn best doen. Al is het, zoals vandaag in Lille, zelfs niet meer voor een ereplaats. Allez, ik kon toch niet opgeven hé!” Zo kennen we je Tom!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 58'46"
2. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 49"
3. Sven Nys (Crelan-Euphony), zt
4. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), zt
5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 53"
6. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'05"
7. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus), op 1'24"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'28"
9. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'42"
10. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'10"


6/2: Tom 12de bij heroptreden in Maldegem!

Parkcross in Maldegem, de traditionele wedstrijd op woensdag na het WK, en dus de herkansing voor het WK. Bart Wellens heeft de jetlag het beste verwerkt en wint in de sprint van Sven Nys. De wedstrijd werd beslist toen Wellens bij het ingaan van de slotronde een flinke aanval inzette. Albert kon niet antwoorden waardoor Nys alleen naar Wellens toe moest rijden. Dit kostte de kersverse wereldkampioen waarschijnlijk teveel kracht waardoor hij de eindspurt aan Wellens moest laten. Albert kwam op kleine afstand binnen. Voor ploegmaat Bart Wellens, die ook op het WK al in heel goede doen was (hij reed daar ongetwijfeld de snelste ronde van allemaal) de eerste zege van het seizoen, een echte opsteker! Proficiat Bart!
En onzen Tom? Die kwam aan de start met slechte benen, een beetje ziekjes, en vooral weinig motivatie, door de absolute windstilte van de kant van het Leuvense gerecht. Nu al drie weken niks gehoord, je weet wel, over die zaak tegen die dokter uit Rotselaar waarin Tom als getuige is gehoord. Je zou van minder gedeprimeerd raken... Tom rijdt nooit mee in de kop van de wedstrijd en finisht uiteindelijk als 12de op meer dan drie minuten van winnaar Bart Wellens.
Kop op Tom! Wij blijven in je geloven, in je talent en in je eerlijkheid!

1. Bart Wellens (Telenet-Fidea), in 57'15"
2. Sven Nys (Crelan-Euphony), zt
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 25"
4. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 59"
5. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 1'19"
6. Gianni Vermeersch (BKCP-Powerplus), op 1'40"
7. Sven Vanthourenhout (Crelan-Euphony), op 1'42"
8. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 2'38"
9. Kenneth Van Compernolle (Style & Concept), op 2'42"
10. Joeri Hofman (KDL Cycling), op 3'04"19/1: Tom antwoordt met de benen en WINT de Kasteelcross in Zonnebeke!

Kasteelcross in Zonnebeke, een wedstrijd buiten de klassementen diep in West-Vlaanderen, met een massa volk (heel Zonnebeke is op straat, of beter, in het plaatstelijke gemeentepark, gekomen!) en vooral veel, heel veel sneeuw! Onverwacht komt onzen Tom ook aan de start, na het ziek afmelden van ploegmaat Bart Wellens. Echt veel zin heeft Tom er niet in, de niet-selecties voor Hoogerheide en Louisville wegen op hem!
Start, en de opgekomen Tom-supporters, een 20-tal (thanks!) zien hem als een speer uit een boog vertrekken, als tweede duikt hij het veld in, in het wiel van zijn Zwitserse (en niet Franse, zoals de speaker in Zonnebeke wist te melden) leeftijdgenoot. Die heeft er duidelijk wel zin in vandaag, want hij gooit meteen alles open! En dat op het gladde parcours, door het gemeentepark en rond het plaatstelijke kasteeltje met z'n vijver. Heel wat lange rechte stukken, maar wel smalle paadjes waarin inhalen zo goed als onmogelijk is. Hier en daar een scherpe bocht, om de remmen op proef te stellen. Een kort, snel rondje! In een dikke vier minuten zijn de crossers rond, dus zien we ze veel passeren, de tel kwijt na drie kwartier maar twaalf rondes zijn er zeker gereden.
De eerste ronde blijft alles op een lang lint, met Tom attent op de tweede plaats. Wie aandringt in Tom's wiel is Sven Vanthourenhout, die ook goed uit de voeten kan op het ijs. Veel minder gestart is zijn ploegmaat en vriend Sven Nys, die volgt na twee rondes al op 20 seconden en rond de 15de plaats.
Derde ronde en een vijftal zich vooraan losgereden van de rest, met daarbij onzen Tom! Het is Taramarcaz die de kop blijft doen, gevolgd door Rob Peeters, Dieter en Sven Vanthourenhout, en dan onzen Tom. Uit de achtergrond komt ook nog Belgisch kampioen Klaas Vantornout opzetten. De kopgroep telt dan zes crossers.
De cross in z'n plooi gevallen: Het zestal met onzen Tom steevast op de laatste plek, crosst gezwind tussen de bomen en over het ijs, en vergroot z'n voorsprong. Het lijkt alsof onzen Tom moeite heeft om te volgen, hij laat soms een klein gaatje, maar als je van dichtbij kijkt, zie je op z'n gezicht dat het goed gaat! De benen zijn goed!
Tweede helft van de cross, en ploegmaat Rob Peeters zet zich aan de kop! Het gaat meteen een stuk harder, en zo blijft ook de kopgroep samen doordat niemand kan wegrijden! Knap van Rob! Lang blijven de zes bij elkaar, tot Klaas Vantornout een stevige schuiver en val maakt in de Zonnebeekse sneeuw, en zich daar goed bij bezeert! Klaas geeft op.
We gaan de laatste ronde in, en Tom zit nog altijd op de vijfde en laatste stek van de kopgroep! Maar dan komt de echte Tom naar boven! Met een aantal knappe inhaalbewegingen schuift hij plaats na plaats op, en komt in de laatste lijn door het park in het wiel van Sven Vanhourenhout op de derde stek. Sven wijkt heel even af van zijn lijn en (ik citeer hier Sven himself), onzen Tom duikt als een duiveltje in het kleine gaatje, al bij al maar 30 centimeter tussen Sven en het lint, en passeert hem, zonder Sven te raken! Een huzeranstukje dat getuigt van veel lef!
Ze komen op het rechte en Tom zit in het wiel van Julien Taramarcaz, die duidelijk gekomen is om te winnen, en vollen bak de sprint aansnijdt! Tom zet zich recht op zijn trappers, komt vijf meter voor de finish naast Taramarcaz, en met een ultieme jump, Tarmarcaz doet ondertussen een Zabeltje, gaat hij erover en WINT hij de Kasteelcross in Zonnenbeke!
Proficat Tom! Dat noemen ze antwoorden met de benen en de pedalen!
De supporters zijn natuurlijk door het dolle heen! De Tom-vlag wappert fier voor het podium! Tommeke Meeusen! Tommeke Meeusen! klinkt het door de lucht, de speaker overstemmend!
Tom na de wedstrijd:"Natuurlijk ben ik blij met deze overwinning, maar tegelijk smaakt het ook zuur. Dit toont dat ik echt wel bij de Belgische selectie hoor! Het is door dat stomme reglement en dat aanslepende onderzoek (de voorbije week helemaal niets van gehoord) dat ik daarin aan de kant moet blijven. Frustrerend!

1. Tom Meeusen (Telenet Fidea)!
2. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC), zt
3. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), zt
4. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 2"
5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 2"
6. Mariusz Gil (POL; Baboco), op 2"
7. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 21"
8. Diether Sweeck (Landbouwkrediet)
9. Joeri Adams (Telenet Fidea)
10. Martin Zlamalik (TSJ; Landbouwkrediet)


13/1: Tom ondanks pech 10de op het BK in Mol! Dope free!

Na 14 dagen geen cross, door het gerechtelijk onderzoek tegen de dokter in Rotselaer waarin Tom getuige is, komt Tom vandaag in tegenstelling tot wat velen verwachtten toch aan de start van het Belgisch Kampioenschap in Mol. Vermoeid, door de intensieve ondervragingen van de procureur en de slapeloze nachten die daar het gevolg van zijn. Nog altijd wordt Tom van niets beschuldigd en is hij louter als getuige gehoord, wat ook betekent dat hij of z'n advocaat het dossier niet mogen inzien, en zo blijft de onzekerheid. Met als gevolg een vermoeide maar wel sterk gemotiveerde Tom aan de start van het BK. Tom start op de eerste rij, tussen de Sunweb-Napoleongamers Klaas Vantornout en Kevin Pauwels, en draagt een petje met een opvallend maar veelzeggend statement: Dope free! Krachtig Tom! Laat die plaaggeesten van de het parket in Leuven vandaag maar eens een poepje ruiken! De massaal opgekomen supporters steunen je allemaal, en zeker ook die luidruchtige trommelaars van Vélo Afrique!
Eerste ronde, rond het Zilvermeer en door de mastbossen errond in een stralend winterzonnetje. Het is youngster Wietse Bosmans die als snelste weg is, met Klaas Vantornout en onzen Tom als zijn eerste volgers. Al snel neemt Klaas Vantornout over en hij draait, traditiegetrouw, meteen zijn turbo open aan de snellopende oevers van het Zilvermeer! Tom sluit goed aan en schuift door naar de 2de plaats. Veel minder gestart zijn Sven Nys en Niels Albert, zij volgen op een 8ste en 9de plaats. Even later gaat ploegmaat Rob Peeters over onzen Tom naar de 2de plaats en die slaat samen met Vantornout een gaatje. Tom volgt samen met de favorieten Nys, Albert en Pauwels op 12 seconden.
Tweede ronde en Niels Albert zet zich aan de kop van de achtervolgers. Dan gaat het snel, maar dichter komen ze nog niet, want Peeters en Vantornout geven er vanvoor nog een extra peer op. Als Kevin Pauwels overpakt bij de achtervolgers slinkt de voorsprong, en beetje bij beetje komt alles terug samen, met onzen Tom erbij! Alles? Neen, wel een negental crossers, naast Tom de favorieten, Vantornout, Bart en Jim Aernouts, Bart Wellens en Rob Peeters. Van andere Wereldbekercrossers zoals Dieter of Sven Vanthourenhout en Jan Denuwelaere is dan al geen sprake meer bij de kop van de wedstrijd. De trein van negen vooraan wordt geleid door locomotief Rob Peeters, die heel lang doorfietst in 100 meter lange zandstrook! Tom zit achteraan in deze kopgroep. Proberen op te schuiven...
Derde ronde en Klaas Vantornout ontketent opnieuw al zijn duivels! Hij pakt meteen een achttal seconden voorsprong! Niels Albert voert opnieuw de achtervolgers aan. Tom moet even passen, net als even later ook ploegmaat Bart Wellens. Bart komt bij Tom, en met vereende krachten brengt Tom Bart terug tot bij de achtervolgers. Maar dan slaat het noodlot toe voor Tom! Hij rijdt achteraan lek, en moet wisselen onderaan in de materiaalpost, net voor de Formule-1-strook langs de oevers van het Zilvermeer! De vogels zijn gevlogen en Tom moet achtervolgen... Hij valt terug in een groepje met Wietse Bosmans, die ook heeft moeten lossen. Door de inspanningen van Niels Albert kunnen de anderen op het einde van deze ronde terug aansluiten bij Vantornout. Even valt het stil...
Vierde ronde en Bart Wellens heeft zijn tweede adem gevonden! Hij gaat resoluut naar de kop van de wedstrijd! Pauwels, Nys en Albert kruipen in zijn wiel. Ook Vantornout gaat nog altijd mee. Even pakt die zelfs de kop weer over, maar dan komt Niels Albet weer opzetten. Onzen Tom geeft nog altijd alles in de achtervolging, spurt langs het Zilvermeer, en versnelt in de materiaalpost waardoor zowel Wietse Bosmans als Jim Aernouts bij hem moeten lossen.
Vijfde ronde, halfkoers, en Bart Aernouts moet vooraan lossen en komt bij onzen Tom. Ze volgen op 20 seconden van de zes overblijvende koplopers. Bij hen krijgen ook Bart Wellens en Kevin Pauwels het even lastig. Onzen Tom krijgt het lastig bij het lopen in het mulle zand. Even moet het Bosmans en de Aernoutsen laten gaan.
Zesde ronde, en Wellens en Pauwels kunnen terug vooraan aansluiten. Terug zes koplopers dus, met achter hen twee duo's, eerst Bart en Jim Aernouts, achter hen nog onzen Tom met Wietse Bosmans. De koers valt in z'n plooi. Vooraan doet Niels Albert het werk, maar als Bart Wellens even aan kop komt, versnelt die, van kop af, waardoor de anderen even alles op alles moeten zetten! Bart is sterk vandaag! En wie schuift mee met Bart? Kevin Pauwels! Die hebben we nog niet eerder gezien vandaag.
Zevende ronde en het is opnieuw Niels Albert die het gaatje terug dicht! Maar het mag niet baten, want opnieuw gaat Bart Wellens tekeer in de Molse zandbak, waardoor Niels opnieuw aan de bak moet! Het spelletje heeft lang genoeg geduurd, zo lijk Niels te denken, en hij gaat naar de kop om meteen een stevige versnelling te plaatsen. Opnieuw is het enkel Klaas Vantornout die meekan!
Achtste ronde, en het duo vooraan lijkt ontketend! Sven Nys lijkt even terug te komen, maar Albert geeft vol gas! Vantornout klampt aan. Onzen Tom zit nog steeds bij Wietse Bosmans op een 10de plaats, op een 20 tal seconden van de koplopers. Sven Nys ontbindt al zijn duivels en klievend door het zand sluit hij aan bij twee koplopers en brengt de anderen mee in zijn zog: Terug zes koplopers! Spannen!
Negende en laatste ronde, en Klaas Vantornout gaat op kop het zand in. Aan het meer versnelt ie stevig en maakt een gaatje! Rob Peeters is eerste achtervolger, maar komt niet dichter! Vertwijfeld kijkt hij achterom: Niels help mij! Maar Niels Albert heeft zijn krachten opgebruikt en pakt niet over. Wie dat wel doet, is Sven Nys de beter ingedeeld heeft. Maar Sven komt te laat. Onverwacht maar zeker verdiend wordt Klaas Vantornout met zijn eerste zege van het seizoen Belgisch Kampioen! Proficiat Klaas! Een duidelijk herstelde Sven Nys komt als tweede over de finish op een handvol seconden. Door en ultieme eindjump vervolledigt Kevin Pauwels, ploegmaat van Vantornout, het podium. De favoriet voor de wedstrijd, Niels Albert, valt er net naast en wordt vierde. En onzen Tom? Die wordt moe maar voldaan 10de in deze supersnelle wedstrijd. Mooi Tom, om je weer te zien rijden na de lastige voorbije weken!
Tom na de wedstrijd: "Ik was gestart om alle mensen die me de voorbije dagen in al mijn miserie voluit hadden gesteund te bedanken. Voor hen wilde ik erin vliegen. Aanvankelijk leek dat goed te lukken. Ik had zelfs goede benen. Maar dan liep het fout. Omdat ik een lekke band had moest ik de materiaalpost in. Jammergenoeg had de nieuwe fiets die ik kreeg aangereikt ook een platte tube zodat ik een hele ronde op een lekke band verder moest. Je kan je voorstellen. Daarmee kwam ik op een positie terecht die niet de mijne was. Jammer, want ondanks alle miserie van de voorbije dagen was ik op niveau. Ik had me goed verzorgd en dat bleek. Ik had zelfs al de eerste cartouche die vooraan werd getrokken overleefd, maar dan liep het helaas weer fout." En over z'n petje: "Daarmee heb ik een statement willen maken. Ik ben heb immers niets te verbergen. Ik herhaal eens te meer dat ik onschuldig ben wat de dingen betreft die sommigen me aanwrijven. Ik ben GEEN dopingebruiker, wat ik heb willen benadrukken. Voor het overige wil ik herhalen dat ik vandaag enkel ben gestart om de mensen die me de laatste week voluit hebben gesteund niet in de steek te laten. Daarom heb ik ook de eindstreep gehaald."
Dankjewel Tom! Wij de supporters hebben er met volle teugen van genoten, vooral ook van het mooie moment na de cross, waarin we je opnieuw even zagen lachen tussen je vrienden! Hartverwarmend! We dragen je op onze handen Tom!

1. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), in 1u04'12"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet)
3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
4. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
5. Rob Peeters (Telenet Fidea)
6. Bart Wellens (Telenet Fidea)
7. Bart Aernouts (AA-Plus)
8. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games)
9. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus)
10. Tom Meeusen (Telenet Fidea)


30/12: Tom rijdt sterke wedstrijd en wordt 10de in Diegem!

Superprestige in Diegem, dat betekent avondcross in het donker, 't is te zeggen, in het licht van de talloze lampen die het parcours toch enigzins zichtbaar maken voor de crossers. Een extra uitdaging, vooral om het parcours te lezen en de juiste sporen te kiezen. Tom start na de hele dag getwijfeld te hebben omwille van aanhoudende keelpijn en darmproblemen als gevolg van de antibiotica die hij daarvoor neemt.
Tom start vooraan naast ploegmaat Rob Peeters, die een sterk seizoen doormaakt. Kopstart voor de aalvlugge Lars van der Haar en onzen Tom is meteen goed mee weg, om als 3de het veld in te duiken. Die positie houdt hij niet lang vast. In het gewriemwel wordt hij naar de 6de plek in het lange lint crossers gedwongen. Minder goed gestart zijn de twee toppers Niels Albert en Sven Nys.
Al snel neemt Klaas Vantornout vooraan de kop over, om er meteen een goede snok aan te geven! Gelukkig voor Klaas is zijn kopman Kevin Pauwels ook mee vooraan in de wedstrijd. Wie daar ook al snel de neus aan het venster steekt, is Zdenek Stybar. Die komt hier weer goed voor de dag.
Tot halfweg de wedstrijd blijft het hele pak op een lang lint bij elkaar, 't is te zeggen, de eerste 10 crossers toch. Onzen Tom schuift goed mee, terwijl het nog altijd wachten is op Sven Nys om terug te keren. Wie wel naar voor is geschoven, is Niels Albert.
Het duurt daarna niet lang vooraleer Albert helemaal aan kop komt, er een stevige ruk aan geeft, en zonder het zelf te merken al snel helemaal alleen zit. Het gaatje wordt een gat, en Albert is gevlogen! Op naar zijn vierde zege op rij hier in Diegem! Proficiat met deze prachtige solo Niels!
Achter Niels rijdt Tom in de groep achtervolgers een goede wedstrijd. Ook al kost het moeite, hij kan de hele verdere cross blijven aanklampen bij deze groep, soms ook een paar plaatsen opschuiven. Echt meedoen voor het podium zit er nog niet in, maar de cross mee maken lukt wel.
Het is in de voorlaatste ronde dat Sven Nys erin slaagt om terug bij deze achtervolgers aan te sluiten. Als in volle finale Stybar echter het volle pond geeft, kan enkel Pauwels in zijn wiel volgen. De groep achtervolgers valt uit elkaar. Tom wordt nog ingehaald door Sven Nys, en wordt uiteindelijk na een sterke wedstrijd 10de. Ondanks zijn keelontsteking die hem nog altijd parten speelt.
Nu weer effe bekomen, om er op Nieuwjaar 2013 weer te staan in de Sven Nys cross in Baal!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 30"
3. Zdenek Stybar (TSJ; Omega-Pharma Quickstep), op 35"
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 39"
5. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 39"
6. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 39"
7. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 40"
8. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 40"
9. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 40"
10. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 43"


28/12: Tom kent een offday in Loenhout en wordt 18de!

Azencross in Loenhout, de jaarlijkse afspraak in het geboortedorp van uw webmaster, waarop ik na vandaag een beetje minder trots ben! Zoals iedereen al weet werd de cross ontsierd door een 16-jarige dronken kerel die het niet kon nalaten de crossers Nys en Stybar te jennen door met bier te gooien! Dom! Onsportief! Respectloos! Zo iemand hoort niet thuis op een cross!
Dat gezegd zijnde, terug naar de cross. Tom start met gemengde gevoelens: Na de goede wedstrijd in Zolder kreeg hij keelpijn, moest daardoor starten met antibiotica, en als gevolg daarvan deze morgen opgestaan met diarree. Leuk is anders, en alle kracht verdwijnt daardoor uit je benen. Toch aan de start, ondanks dus de zoveelste tegenslag dit seizoen. Dat siert onzen Tom wel, want hij weet dat hier in Loenhout veel van zijn supporters op post zijn!
Tom start tussen ploegmaat Rob Peeters en Kevin Pauwels, en is goed mee weg. Als derde duikt hij het veld in, in het wiel van Klaas Vantornout en Rob Peeters. Het veld, dat zijn in Loenhout hier en daar berijdbare stroken gras of wat daar van overblijft na de tiendaagse regen, en verder modder, moddder en nog eens modder! Lopen geblazen op vele plaatsen dus. Verder een behoorlijk technisch parcours, met veel draaien en keren. Tom goed mee weg dus. Vantornout en Peeters geven meteen het volle pond, maar Tom blijft goed in het wiel. Wie minder geluk heeff in deze ronde, is Sven Nys. Hij valt en stevig ook, met zijn stuur in de spandoeken langs de kant. Aan de meet passeert Nys als 31ste...
Tweede ronde en Vantornout blijft de kop doen. Tom schuift nog altijd goed mee op de derde plaats. Even later neemt Zdenek Stybar, ook aan de start hier vandaag, aan de kop over. Als een volleerde modderduivel glijdt hij door het slijk. Maar dan pech voor onzen Tom! Een fout spoor, een schuiver, op de grond, vol slijk, opstaan en toch weer verder. Op achterstand natuurlijk, want het gaat snel in die eerste ronde, ergens rond de 25ste plaats komt Tom door in de boszone, waarin tal van heuveltjes, bochtjes en loopstroken. Op dat moment zit Sven Nys in zijn wiel. Aan de meet komen ze door op 33 seconden van leider Stybar.
Derde ronde en Niels Albert schuift op naar de kop van de wedstrijd. En dan weet je het, meteen een versnelling hoger! Samen met Vantornout rijdt hij Stybar los, maar die laatste geeft niet op, en kan al snel terug aansluiten. Voor de pechvogel van de dag, Sven Nys, opnieuw en op dezelfde plaats een schuiver, waarbij het helemaal over de spandoeken duikt! Volledig blokkage van zijn voorwiel in de diepe modder! Maar Nys geeft nog niet op, want opgeven betekent in de Bpost Bank Trofee meteen 5 minuten aan de broek in het tijdsklassement, en dat kan fataal zijn, vraag maar aan onzen Tom! Tom komt op het einde van deze ronde door op de 17de stek, op kop van geen grote groep achtervolgers.
Vierde ronde en Zdenek Stybar vindt zijn tweede adem. Hij rijdt een eindje voor Albert en Vantornout uit. Uit de achtergrond komt ook Kevin Pauwels opzetten, en die nadert vlug op de drie koplopers, zelfs tot op 9 seconden! De Sven Nys-put is daar weer, en deze keer is het Niels Albert himself die even hapert, maar toch snel weer doorkan aan de kop van de wedstrijd.
Vijfde ronde, en Kevin Pauwels blijft op kleine achterstand van de koplopers. Hij vecht voor wat hij waard is, maar kan niet terug vooraan aansluiten. Onzen Tom rijdt ondertussen zijn eigen wedstrijd, voor de supporters, en passeert als 19de in het bos. Een complete offday, dat is duidelijk! Vooraan wordt ondertussen Klaas Vantornout gelost. Hij laat zich uitzakken tot bij ploegmaat Kevin Pauwels, maar ook met de hulp van Klaas kan Kevin niet terugkomen op de twee leiders, Stybar en Albert.
Zesde ronde en een opmerkelijk beeld: Sven Nys rijdt rond op de 16de plek, en wordt zowaar op sleeptouw genomen door ploegmaat en boezemvriend Sven Vanthourenhout! Een bekend beeld tijdens trainingen, maar zelden gezien in de wedstrijden van de laatste jaren! Vooraan haalt ondertussen Zdenek Stybar alles uit de kast om Niels Albert los te rijden! Met vereende krachten klieft hij zich door de modder! Maar als Niels Albert zijn turbo aanzet, is het duidelijk dat het verloren moeite is, met één tempoversnelling maakt Albert zijn achterstand goed!
Zevende en laatste ronde, ja maar zeven rondes, het is echt een zware cross geworden hier in Loenhout! Stybar gaat sterk door in de modder, Albert opnieuw op enkele meters, maar dan gaat Albert er opnieuw over en pakt meteen 15 meter! Opnieuw komt Stybar terug, in het bos passeren ze schouder aan schouder! Maar het bekende Loenhoutse wasbord brengt de beslissing: Niels gaat er vlotter over dan Stybar, komt eraf met enkele meters voorsprong, en bouwt die zelfs nog verder uit richting de aankomst (ook omdat Stybar zich onbedreigd weet voor de 2de plek en zich laat uitbollen op de finishlijn). Proficiat Niels! En proficiat Stybar, voor zo'n sterke tijdelijke terugkeer in het veld! Wie niet uitrijdt vandaag, uit protest tegen de biergooiende jongeman, is Sven Nys! Na een neus-aan-neus confrontatie met de belhamel, rijdt Nys ostentatief naar z'n camper! Sjiek Nys! Ook proficiat!
En onzen Tom? Die rijdt de wedstrijd uit, en finisht finaal als 18de. Een echte offday...

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 57'36"
2. Zdenek Stybar (TSJ; Omega-Pharma Quickstep), op 16"
3. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 56"
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'01"
5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'32"
6. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 1'47"
7. Jan Denuwelaere (Style & Concept), op 1'58"
8. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'00"
9. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 2'04"
10. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 2'21"


26/12: Tom na knappe wedstrijd 8ste in Wereldbekercross in Zolder!

Tweede Wereldbekercross op rij, vandaag in Zolder, op en rond het F1-circuit van Ter Lamen. Prachtig parcours en prachtige organisatie in handen van Kalmthoutenaar Koen Monu! Die organiseert ook het BK in Mol, als stand in voor Gent. Hier in Zolder lijkt het een hele snelle cross te worden, de paadjes liggen er na de eerdere crossen mooi bij, en er is zo goed als geen modder bij vandaag, heel anders dan in Essen of Namen. Wel een paar stevige beklimmingen, omhoog klauteren in het zand, en echt gevaarlijke afdalingen! Verder een technisch parcours, met veel draaien en keren. Aan de finish, op het F1-circuit, zit de felle wind in de rug. 't Zal dus rap gaan! Vooraf tipt iedereen op Kevin Pauwels. Maar natuurlijk wegrenner Zdenek Stybar niet vergeten, die ook in Essen al goed uit de hoek kwam... Tom is hoopvol voor de koers: "Dit is een goed parcours voor mij, het beste in deze periode, dus hier zou het moeten lukken."
Tom start links op de eerste rij, tussen Bart Aernouts en superstarter Lars van der Haar. Ideaal, en dat blijkt ook, want Lars pakt de kopstart en Tom duikt als 3de in het wiel van die andere snelle starter, Klaas Vantornout, het veld in! Stybar volgt in Tom's wiel. Kevin Pauwels is vooraan niet te bekennen, die heeft z'n start compleet gemist en passeert bij de eerste materiaalpost op de 28ste plaats! Dat wordt vechten om terug te komen voor Kevin. Vooraan legt van der Haar er duchtig de pees op, bijna een hele ronde. Bijna, want als Vantornout even op kop komt en weigert om door te rijden, ploegmaat Pauwels is ver achterop, neem Stybar de kop over. Tom duikt in z'n wiel. Stybar maakt stevig tempo, maar nog niet vollen bak. Al snel neemt vinnige Lars de kop opnieuw over, en opnieuw duikt Tom als 2de achter hem op. In een (s)linkse bocht gaat Tom knap binnendoor en zo naar de kop van de wedstrijd! Maar Stybar gooit alles open op de finishstrook en Tom schuift weer op naar de 2de plek! Supersnelle eerste ronde!
Tweede ronde en vooraan blijft het snel gaan onder impuls van Stybar. Achter de eerste koplopers, met daarbij onzen Tom, ontstaan scheurtjes in het lint. Achterin schuift Kevin Pauwels wel op, hij volgt op de 18de plek op een goeie 14 seconden van de leiders. Vooraan komt onzen Tom opnieuw even aan kop! Hij ziet het zitten vandaag! Maar opnieuw laten de grote tenoren het niet gebeuren. Het is Niels Albert die overneemt, en meteen een paar versnellingen hoger schakelt! Tom gaat mee in z'n wiel en duikt als een sperwer naar beneden op de gevaarlijke afdaling! Sven Nys gaat ook mee, achter hen is een klein gaatje. Albert kijkt niet om, gaat vol door, ja, want concurrent Pauwels is op achterstand, al terug 22 seconden!
Derde ronde en even lost Sven Nys bij de koplopers, het gaatje terug dichtrijden lukt maar kost moeite. Op een lastige beklimming moet Tom ook een gaatje laten op Albert, Sven Nys gaat hem voorbij, maar Tom kruipt knap in diens wiel om zo terug te keren op Niels Albert. Bijna toch, want Sven Nys gaat zo snel dat Tom even moet passen. Ja, niet helemaal zichzelf opblazen in deze fase van de wedstrijd! Niels Albert blijft vooraan vollen bak doorgaan, die ruikt z'n kans! Bij de finish heeft Tom 10 seconden achterstand op het duo uit Baal en wordt gevolgd door de Tsjech Radomir Simunek op 14 seconden.
Vierde ronde en achter de twee koplopers komen een tiental crossers terug samen, met daarbij Kevin Pauwels! Die gelooft er nog in, en zet zich resoluut op kop van de achtervolgers. Op de lange rechte stukken krijgt hij Nys en Albert in het vizier, de achterstand krimpt terug tot 15 seconden. Onzen Tom gaat nog altijd goed mee in deze achtervolgende groep, attent in het wiel van Pauwels. Achter hen breekt het een beetje. Vooraan deelt Sven Nys een eerste plaagstoot uit aan Albert: even versnellen, en dan Albert laten terugkomen. We zullen het nog zien in deze spannende wedstrijd!
Vijfde ronde, en Sven Nys wisselt van fiets. Daardoor komen Pauwels, Tom en Simunek terug tot op 12 seconden. Maar dan houdt het op! Albert en Nys vinden elkaar terug, en geven opnieuw het volle pond! De voorsprong groeit opnieuw. Tom koerst in de achtervolging met de mond ver open! Geen overschot! Desondanks gaat hij toch over Simunek, en in een lastige afdaling zelfs over Kevin Pauwels! Tweede adem gevonden?
Zesde ronde, en Nys en Albert bouwen hun voorsprong verder uit. Bij het einde van deze ronde al 27 seconden. Maar voor het zover is, test Sven Nys opnieuw Albert enkele keren: versnellen op een helling, supersnel duiken in een afdaling, en telkens moet Albert terugkomen! Afmattend, vooral voor de crosser op de tweede plek! Onzen Tom zit knap op de 4de plek bij de achtervolgers, waarbij ook Lars van der Haar en Zdenek Stybar.
Zevende ronde en onzen Tom krijgt het lastig bij de achtervolgers. Hij moet even lossen, vooral doordat ploegmaat Rob Peeters op kop sterk doortrekt! Tom zit op de 8ste stek, samen met Bart Aernouts, met achter hen een heel groot gat. Kan het duo uit Essen nog terugkomen? Ja! Met vereende krachten, en met dank aan Aernouts sluiten ze terug aan bij de andere achtervolgers!
Achtste en voorlaatste ronde, en Sven Nys blijft Albert onder druk zetten! Bij de minste kans valt hij aan, kijkt achterom of Albert kan volgen, versnelt dan nog even! Wat een lef, niet wachten op de sprint in deze snelle cross waarin Nys duidelijk de sterkste en snelste benen heeft! Albert laat zich echter niet doen, en keert telkens terug! Wat een prachtig duel! Meer nog, als Nys dit volhoudt en zou winnen voor Albert, dan mogen er straks 10 Belgen mee naar de Wereldbeker in Rome! Goed nieuws voor Jan Denuwelaere, de knappe winnaar in Essen! Achter de twee koplopers hebben Pauwels, Stybar en Simunek zich afgescheiden van de andere achtervolgers. Ook onzen Tom laat een gaatje op deze drie, en blijft op de 8ste plek. Wie we niet meer zien zijn Klaas Vantornout en Dieter Vanthourenhout, allebei terug geslagen door pech en een mindere dag. Van Bart Wellens ook geen spoor bij de eerste tien.
Negende en laatste ronde in deze prachtige cross! Vooraan blijven de Belgische en Wereldkampioen nog even samen. Maar niet voor lang! Sven Nys versnelt regelmatig en net op het moment dat alle hemelsluizen terug open gaan, stort Sven Nys zich met de ogen dicht en als een steen naar beneden op de gevaarlijkste afdaling in de cross, pakt zo een kleine voorsprong, bouwt die verder uit op de volgende hellingen, en Niels Albert kraakt! Definitief! Wow! Wat een power en lef bij de 36-jarige Nys! Meer dan verdiend rijdt hij solo naar de zege! Proficiat Sven! Albert verliest nog 17 seconden! Bij de achtervolgers heeft Zdenek Stybar zich losgereden, met landgenoot Simunek kort achter hem. Vooral vervelend voor Pauwels, die zo vijfde wordt, en niet echt terugkomt in het klassement op Nys en Albert, die nu samen de kop delen.
En onzen Tom? Die wordt na een knappe wedstrijd Tom mooi 8ste in deze toch wel zware cross in Zolder! Daardoor stijgt hij ook terug naar de 7de plek in het klassement van de Wereldbeker. Proficiat Tom!
Na de wedstrijd is Tom wel wat ontgoocheld, ook al omdat hij tijdens de wedstrijd een felle keelpijn voelde opkomen: "Ik heb opnieuw niet op volle kracht kunnen koersen. Dit keer zat ik met een beginnende keelpijn. Mijn lichaam wilde niet mee. Ik zou zo verschikkelijk graag nog eens met goede benen koersen. Het wil maar niet gebeuren. Ik wist dat dat essentieel zou zijn voor de rest van de wedstrijd om mee voorin te zitten. Daarom dat ik telkens reageerde op de prikken van Zdenek Stybar. Twee keer reed ik het gat dicht. Dat kostte me echter zoveel krachten dat ik niet meer meekon toen Niels Albert fors doorging. Toen moest ik passen. Jammer. Het is nu hopen dat mijn beginnende keelpijn geen keelontsteking wordt, want dan moet ik opnieuw aan de antibiotca. Dit is een moeilijk seizoen. Wanneer mag ik nog eens op volle kracht crossen?” Niet panikeren Tom! Wij zien alvast dat je goed bezig bent. Stilaan terug opbouwen is de boodschap!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u05"15"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 17"
3. Zdenek Stybar (TSJ; Omega-Pharma Quickstep), op 33"
4. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 41"
5. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 46"
6. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 50"
7. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 50"
8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 58"
9. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'05"
10. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'13"23/12: Tom 9de in loodzware Wereldbekercross in Namen!

Na de superlastige cross gisteren in Essen, staat Tom vandaag weer aan de start, in de Wereldbekercross in Namen. Na een paar edities al een echte klassieker, op en af de citadel van Namen. Loodzware cross opnieuw, met steile beklimmingen, glibberige modderstroken, en gevaarlijke afdalingen. Op z'n Zwitsers! Veel stenen in de grond ook, en dus veel kans op lekke banden. Spectaculair! Tom verdedigt zijn 7de plaats in het klassement van de Wereldbeker. Dichtste achtervolgers zijn Francis Mourey, gisteren niet gestart, en Thijs van Amerongen, heel goed op dreef in Essen. Tom voor de start, breedlachend: "Ik dacht terug op weg te zijn, maar gisteren in Essen lag ik toch al snel een wei achter(dixit bondscoach De Bie). Hopelijk gaat het vandaag beter!"
Tom start met nummer 5 op de eerste rij, tussen Sven Nys en Kevin Pauwels. Concentratie en start! Lars van der Haar kopstart! Tom is goed mee en gaat als 6de het veld in. Nys, Albert, Aernouts en Peeters zitten onmiddellijk achter Tom. Verkennigsfase voor sommigen, meteen strijd voor anderen: Vooraan geeft Francis Mourey vol gas en pakt meteen wat voorsprong! Het is Kevin Pauwels, ook sterk gestart, die hem terughaalt. Met z'n tweeën komen ze samen over de meet. Niels Albert in de achtervolging. Na de eerste klauterpartijen komt Tom als 11de door, in een derde groepje. Lastig!
Tweede ronde en Niels Albert doet er alles aan om terug vooraan aan te sluiten. Daar doet Pauwels autoritair kop, lang geleden dat we dit nog gezien hebben. Panache! Albert blijft op 8 seconden hangen, met in zijn rug Nys, Vantornout en Aernouts op 18 seconden. In de materiaalzone en aan de finish heeft Albert nog 5 seconden achterstand. Bij de achtervolgers in het wiel van Nys ook Lars van der Haar. Tom komt als 9de over de meet, in een groepje met Taramarcaz aan kop.
Derde ronde en Mourey krijgt het vooraan lastig. Sein voor Kevin Pauwels om er vandoor te gaan. Mourey probeert nog, maar blijft op enkele meters hangen. Achter hen nog altijd Albert en pas een halve minuut later Sven Nys met Vantornout, Aernouts en van der Haar. Tom met Taramarcaz komen door op een minuut. Albert sluit aan bij Mourey, die lek rijdt, maar krijgt Pauwels nog niet in het vizier. Bij het einde van deze ronde heeft Kevin 22 seconden voorsprong op Albert.
Vierde ronde en Kevin Pauwels blijft knap op kop! Albert bijt zijn tanden stuk op hem. Bij de achtervolgers lost van der Haar even, maar kan terug aansluiten, op 56 seconden van de sterke koploper Pauwels. Onzen Tom rijdt zijn eigen wedstrijd, en volgt nog een groepje verder op de 9de stek. Bij de achtervolgers houdt Vantornout, ploegmaat van Pauwels, vakkundig de deur op slot. Nys in zijn wiel heeft al meer dan een minuut achterstand. Is de goede conditie bij Nys wat over?
Vijfde ronde, over halfkoers, en het wordt duidelijk dat Kevin Pauwels zonder pech zal winnen vandaag. Albert heeft al 43 seconden achterstand. Pauwels dubbelt vooraan de sensatie van het seizoen, de Nieuw-Zeelander Alexander Revell. Op de streep heeft Pauwels al 51 seconden voorsprong op een puffende Albert! Nys, Vantornout, Mourey en Aernouts komen door op 1'22". Lars van der Haar is bij de achtervolgers definitief gelost, en komt door als 7de op bijna 2 minuten. En, onzen Tom? Die strijdt voor wat hij waard is, en komt door op de 8ste plek! Knap Tom! Wat verder volgt ploegmaat Rob Peeters. Die andere ploegmaat, Bart Wellens heeft een echte off-day en zien we niet bij de eerste vijftien.
Zesde ronde en Pauwels vergroot z'n voorsprong nog! Beresterk, zou hij gisteren in de tweede crosshelft in Essen wat gespaard hebben? Albert volgt op 46 seconden met een grimas op zijn gezicht. En terecht, want Sven Nys heeft achter hem alle remmen losgegooid en komt al op 25 seconden. Een sterke Mourey blijft in zijn wiel. Vantornout en Aernouts hebben gelost. Nog kansen voor onzen Tom om terug te komen?
Zevende en voorlaatste ronde en het podium lijkt vast te liggen: Pauwels, Albert, Nys. Dat wordt spannend in de Wereldbeker! En, even vooruitblikken naar het WK: van de Amerikanen die daar een thuiswedstrijd rijden, is hier vandaag alvast geen sprake. De eerste is Jeremy Powers, sterk gestart, maar nu op de 24ste plaats. Onzen Tom nog altijd op een 9de stek, maar wel al op meer dan drie minuten.
Achtste en laatste ronde, en Sven Nys komt dichter bij Albert! Lukt hij in de jump? Nog 18 seconden op Albert, die omkijkt maar nog geen Nys ziet. Vooraan wordt Kevin Pauwels niet meer bedreigd, en van start tot finish aan de kop, wint hij oververdiend deze loodzware wedstrijd! Proficiat Kevin! Achter hem gaat Nys nog over Albert, die lek nog in de materiaalpost moet! Wat een pech! Nys dus tweede. Onzen Tom blijft op de 9de plaats en komt op 3'16" over de meet. Door de goede prestatie van Francis Mourey wordt Tom 8ste in het klassement van de Wereldbeker.
Tom reageert na de cross via Twitter: "Kleurloos weekend nummer 37, ik weet het.. Kan alleen maar blijven proberen om beter te doen.. Makkelijk is anders!"

1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), in 1u02'48"
2. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 48"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'00"
4. Francis Mourey (FRA; FDJ Bigmat), op 1'21"
5. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'45"
6. Bart Aernouts (AA-Plus), op 2'20"
7. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 2'37"
8. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 2'50"
9. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 3'16"
10. Niels Wubben (NED), op 3'23"22/12: Tom wordt na een hele zware wedstrijd 10de in zijn Essen!

Na een maand terug Bpost Bank Trofee, deze keer in Essen. Een thuiswedstrijd voor Tom dus. Het parcours in en rond het collegebos ligt er modderig bij. Dat is zacht gezegd: supermodderig! Slijk alom! Bij de jeugdreeksen en de dames dan ook heel wat glijpartijen, de ene al spectaculairder dan de andere!
Tom start sterk en gaat als eerste door de bocht naar het veld toe. Al snel neemt Sven Nys over aan kop. Die zei in de afgelopen week om vanaf nu voor alle klassementen te willen gaan! Meteen de forcing voeren dus! En daar is ondermeer onzen Tom het slachtoffer van. Na de eerste ronde is er al een kopgroep van vijf: Nys, Albert, Pauwels, Vantornout en ... Zdenek Stybar! Ja ja, de Tsjechische ex-wereldkampioen staat hier voor het eerst dit seizoen aan de start, om verder conditie op te bouwen richting voorjaar op de weg. Van Tom geen spoor bij de koplopers, hij volgt op dat moment al in een derde groepje.
Tweede ronde en bij de koplopers komen nog twee crossers aansluiten, moeilijk herkenbaar, want dan al volledig onder de zwarte modder! Het zijn Rob Peeters en Thijs van Amerongen. Tom volgt even later, op ongeveer de 13de plaats. Tegen het einde van de tweede ronde maakt ook een sterke Jan Denuwelaere de sprong naar voor. Waar de anderen door de modder moeten lopen, kan sterke Jan vanuit het zadel gewoon rijden! Hoewel, gewoon is het niet, het is indrukwekkend!
Deze posities blijven de volgende rondes in stand. Alleen Kevin Pauwels wordt door materiaalpech teruggeslagen. In de voorlaatste ronde moet ook Klaas Vantornout, nochtans sterk op dreef in de eerste helft van de wedstrijd, de rol lossen.
Drama bij het ingaan van de laatste ronde, Sven Nys moet voet aan de grond zetten met materiaalpech! Gelukkig krijgt hij zijn ketting er toch snel weer op, en kan hij verder, maar wel met een pak achterstand op de koplopers! Daarin toont Jan Denuwelaere zich héél sterk! En wie zit daar ook nog altijd bij: Zdenek Stybar, die hier zonder echte voorbereiding toch mee de wedstrijd maakt! Knap!
Maar minder knap wat Zdenek doet in de finale! In een prestigesprint met Jan Denuwelaere duwt hij die laatste tegen de nadars! Denuwelaere schuift over de meet. Na de wedstrijd wordt Stybar terecht gedeklasseerd. Gelukkig beseft Zdenek zijn fout, en biedt hij meteen zijn verontschuldigingen aan, ook uitgebreid op Twitter.
En onzen Tom? Die komt in de laatste rondes nog wat terug, heeft even uitzicht op de 9de plaats, maar moet door haperingen aan z'n fiets in de laatste ronde terug ploegmaat Wellens voor zich laten. Ontgoocheld bolt hij als 10de over de meet...
Tom na de wedstrijd: "Veel verwachtingen had ik vooraf sowieso niet. Ik mag dan in Essen voor eigen publiek rijden, het is nu eenmaal geen omloop waarop ik kan schitteren. De weersomstandigheden en de modder maakten het bovendien nog erger, maar het legt niet alles uit. Ik was goed gestart, perfect zelfs, maar het duurde niet lang. Bij de eerste tempowisselingen moest ik immers al uit de wielen. Dan weet je natuurlijk hoe laat het is. Je komt dan in een achterliggend groepje terecht en daar heerst de chaos. Dan is het duwen en wringen, terwijl dat nergens toe dient. Dit is een cross om snel te vergeten!” Kop op, Tom! Morgen hopelijk beter!

1. Jan Denuwelaere (Style & Concept), in 1u00"05"
2. Rob Peeters (Telenet Fidea), zt
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1"
4. Zdenek Stybar (TSJ; Omega-Pharma Quickstep), op 5"
5. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 32"
6. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 55"
7. Thijs van Amerongen (AA-Plus), op 1'04"
8. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 1'04"
9. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'42"
10. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'46"19/12: Tom hele wedstrijd mee voorin en finisht op het podium (3de) in Sint-Niklaas!

Grote Prijs De Ster in Sint-Niklaas, in en rond het recreatiedomein daar, met een snel parcours. Goed om de opgebouwde krachten tijdens de stage op Mallorca te testen. Naast onzen Tom komen ook andere toppers aan de start in deze cross buiten competitie: Sven Nys en Niels Albert, maar ook Lars Boom die hier zijn eerste cross van het seizoen rijdt en daarbij grote ambities toonde vooraf. We zullen zien wat daarvan komt...
Tom heeft er duidelijk zin in vandaag, en wil bevestigen wat hij in Leuven liet zien. Deze keer wel een prima start en meteen met Sven Nys en Niels Albert in de aanval. Een paar rondes fietsen ze een eind voor de anderen uit, en Tom doet daarbij heel wat kopwerk! Dan even gas terugnemen, en de kopgroep groeit tot tien crossers. Daarbij geen Lars Boom, die de hele wedstrijd achter de kopgroep zal jagen, maar nooit kan aansluiten. Nog werk aan de winkel Lars!
Die blijft enkele rondes bij elkaar, maar in de voorlaatste ronde plaatst onzen Tom zijn aanval, versnelt stevig en gaat zo de laatste ronde in met een kleine voorsprong! Sven en Niels zijn echter niet van plan om ook maar iets te laten liggen, en pakken Tom terug.
Met de finish bijna in zicht plaatst Sven Nys dan een demarrage waar niemand een antwoord op heeft! Tom raakt nog juist in het wiel van Niels Albert en wordt schitterend 3de! Wel nog wat pijn in de schouder als hij met volle kracht optrekt, maar het komt duidelijk goed!
Een hele wedstrijd mee in de aanval dus, en uiteindelijk enkel de toppers uit Baal moeten laten voorgaan! Knap Tom!
Tom na de cross: "Goed voor het kopke!"

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u00"16"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 2"
3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 4"
4. Francis Mourey (FRA; FDJ Bigmat), op 5"
5. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 5"
6. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 6"
7. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 10"
8. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 26"
9. Radomir Simunek (BKCP-Powerplus), op 39"
10. Michael Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 55"16/12: Tom start superslecht, maar vecht sterk terug en finisht knap als 5de in de Soudal Classic in Leuven!

Na twee weken trainen op Mallorca, staat Tom eindelijk terug aan de start! Hij heeft er zelf ook naar uitgekeken, en wil hier vandaag goed voor de dag komen. Wel nog niet helemaal pijnvrij. Zijn gekwetste rechterarm en -schouder, na de val in Koksijde, is nog altijd niet helemaal genezen. Cross in Leuven, of beter gezegd, in Heverlee bos, om en rond de bekende kazerne. Tom voor de start: "Ik heb er heel veel zin in vandaag! Eindelijk terug aan de start! 't Zal wel niet gemakkelijk zijn, de schouder is nog zwak en de fiets zal er vandaag veel op moeten. Een lastig parcours, gevaarlijke afdalingen, dus voorzichtig zijn. Maar, niet meer klagen! Er zijn geen excuses meer! Eindelijk terug cross!" Goede moraal, prima Tom! En inderdaad een lastig parcours, met een mooi technisch stuk na de start, complete cross!
Tom mag gelukkig nog op de eerste rij starten. Daar staat hij centraal tussen Bart Aernouts en Klaas Vantornout op de brede startlijn. Start en Lars van der Haar als snelste weg. Spurten en ploegmaat Wout Van Aert gaat naar voor! Tom wat terug, en op de 15de plek het veld in. Aan de kop de ploegmaats Rob Peeters en Wout Van Aert. Achter hen is het drummen, ondermeer Sven Nys moet met de voet aan de grond. Tom zit in het wiel van Sven Nys, maar wel een heel stuk achter de koplopers. Dat wordt opschuiven. Wel goed gestart zijn Klaas Vantornout, Niels Albert en Kevin Pauwels. Het is Vantornout die zich in de lastige strook in het bos op kop zet. Tom probeert samen met Sven Nys en Bart Wellens terug naar de kopgroep te rijden. Sven Nys heeft niet z'n beste dag blijkbaar, of materiaalpech, want moet Tom laten rijden. Nys wisselt niet in de materiaalpost... Einde eerste ronde, en een grote kopgroep met op 10 seconden daarna Tom en co in de achtervolging. Nog wat verder Lars van der Haar, die na zijn snelle start teruggevallen is.
Tweede ronde, en bij de koplopers wringt Rob Peeters zich naar voor. Niels Albert volgt in zijn wiel. Peeters gaat stevig door in het bos! Niet wachten op Nys, denkt hij, meteen alles uit elkaar trekken. Albert neemt al snel over en gooit alle registers open. Het duurt dan ook niet lang voor Niels alleen zit. Rob Peeters volgt op een tiental meters, met in zijn wiel een lang lint crossers. Tom zit nog steeds bij Sven Nys, houdt de koplopers in het zicht, maar komt nog niet aansluiten. Vooraan vergroot Niels Albert zijn voorsprong. Eerste achtervolger is nu zijn ploegmaat Philipp Walsleben, op 15 seconden. Tom komt met Sven Nys op 30 seconden over de meet. Tom puft!
Derde ronde en bijna iedereen springt over de balkjes. Albert blijft soeverein op kop. Het gat wordt alleen maar groter, met drie ploegmaats achter zich (Walsleben, Dieter Vanthourenhout, en Wietse Bosmans). Sven Nys vindt zijn benen terug, en nadert op de koplopers. Tom volgt hem op een paar meters. Kan hij meegaan? Met de mond ver open probeert hij aan te klampen. Op de meet is Sven Nys bij de achtervolgers gekomen, die 40 seconden achter Albert rijden. Tom komt nog 12 seconden verder, op de 13de plek. Komaan Tom! Vierde ronde, en in de kopgroep vallen een aantal crossers weg, ondermeer Sven Nys en Klaas Vantornout. Tom wordt zo 10de! Aan de meet heeft hij nog een handvol seconden achterstand op de eerste achtervolgers.
Halfkoers. Vijfde ronde en Albert blijft onbedreigd aan kop. Al een minuut voorsprong! Aan de balkjes maakt Bart Welllens een stevige val, plat op de buik! Eerder viel hier ook al Radomir Simunek, en die gaf op! Tom gaat er zonder problemen over en rukt op naar de 8ste plaats. Sven Nys die het even lastig had, sluit terug aan bij onzen Tom. Ondertussen wordt Alex Revell, de Nieuw-Zeelandse sensatie, uit de wedstrijd gezet, 80% regel. Eerste achtervolger op Albert is nu Kevin Pauwels, die heeft terug zijn goede benen gevonden. Walsleben bijt zich vast in zijn wiel, op zoek naar het podium. Rob Peeters op een paar meter, en dan... onzen Tom met Sven Nys en de andere achtervolgers! Prima Tom!
Zesde ronde en Kevin Pauwels schudt Walsleben van zich af. Op weg naar de tweede plaats? Zo lijkt het wel. Maar pas op, nog meer dan twee rondes te gaan! Sven Nys komt terug uit de achtergrond en komt bij Walsleben en Peeters. Tom en de meeste andere crossers wisselen, en het is duidelijk, Tom heeft er nog zin in. Sven Nys passeert op één minuut van Albert en Tom komt even verder met open mond, in het gezelschap van Taramarcaz! Zevende en voorlaatste ronde en Nys wordt alsmaar beter. Hij gaat voor het podium, want rijdt weg van Peeters en Walsleben! Achter hem geeft Jan Denuwelaere op, na twee keer lek. Onze Tom nog altijd goed in koers, en met het ingaan van de laatste ronde passeert hij op de 5de plek, met ploegmaat Peeters in het vizier.
Laatste ronde en Niels Albert verzwakt niet meer. Kevin Pauwels en Sven Nys evenmin, het podium ligt vast. Maar daarachter is het nog spannend! Heel wat achtervolgers komen nog terug en gaan sprinten om de vijfde plek! Die gaat uiteindelijk naar onzen Tom! Knap man!
Tom is tevreden na de wedstrijd: "Heel slecht gestart, maar daarna heb ik alleen nog Sven Nys laten voorbijgaan, en kon ik stelselmatig opschuiven. Blij met m'n 5de plaats! Winnen zit er nog niet in, maar binnen een paar weken hoop ik wel opnieuw mee te doen voor het podium."

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 59'15"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 30"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 52"
4. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 54"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 58"
6. Bart Aernouts (AA-Plus), op 58"
7. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus), op 58"
8. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 58"
9. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 1'06"
10. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'12"2/12: Tom 10de in de Wereldbeker in Roubaix! Hij hoort er weer bij!

Na de schuiver vorige week in Koksijde, komt Tom vandaag terug aan de start, met dank aan bondscoach Rudy De Bie, in de Wereldbekercross in Roubaix. Ondanks regen en sneeuw de voorbije nacht ligt het parcours er goed berijdbaar bij. Cross rond de wielerpiste van Roubaix, ook bekend van de helleklassieker in het voorjaar. Gevaarlijk parcours, bij de vrouwen viel Belgisch kampioene Sanne Cant, en brak daarbij haar sleutelbeen. Een paar linke afdalingen, vlak voor de aankomst, en verder snelle stukken met veel bochten, balkjes en een zandbak. Als we de cross bij de vrouwen bekijken: Wie hier vandaag recht kan blijven, heeft grote kans om te winnen.
Wordt het weer een duel tussen Nys en Albert, of kan een derde crosser roet in het eten gooien? Tom start op de eerste rij, tussen Bart Aernouts en Klaas Vantornout. Startschot, en onzen Tom pakt de kopstart om meteen bij de eersten in het veld te gaan. Halfweg en de Zwitser Taramarcaz pakt vooraan over en pakt meteen voorsprong.
Tweede ronde en Taramarcaz rijdt voor de anderen uit. Niet voor lang, want Albert en Pauwels rijden vlot naar hem toe. Tom volgt kort achter hen en gaat als 4de over de meet. Derde ronde, en vooraan een ruime kopgroep, met daarbij onzen Tom. Het gaat snel! Er zullen twaalf rondes gereden worden. Nys zit in het tweede groepje, en dat is voor Albert het sein om vooraan vol gas te geven. Tom gaat mee in het wiel van Kevin Pauwels. Samen met nog Taramarcaz pakken ze met z'n vieren een kleine voorsprong...Sven Nys controleert in de achtervolging op 11 seconden.
Vierde ronde en Tom blijft vooraan goed meegaan. Albert wacht niet, en blijft aan kop hard doorgaan! Het gaatje met de achtervolgers wordt groter. Sein voor Lars van der Haar en Sven Nys om een tandje bij te steken. Niels gaat vooraan nog sneller, en onzen Tom klampt met moeite aan. Vijfde ronde en Taramarcaz gaat weer aan kop. Bijna iedereen springt over de balkjes, hoog zijn die niet. De Zwitser gaat niet hard genoeg voor Niels, en Albert pakt meteen weer over. Achter de vier koplopers trekt Sven Nys nu de achtervolging. Is zijn moment gekomen? Tom maakt een klein slippertje in de afdaling en moet even lossen. Op de piste passeert hij op 4 seconden.
Zesde ronde en Tom ziet achter hem Nys komen, even wachten dus. Vooraan blijft Niels Albert vollen bak doorgaan. Tom houdt de koplopers in zijn vizier, en Nys pakt zijn tijd om bij Tom te komen. Als het zover is, kruipt Tom meteen in zijn wiel. Even toch, want Nys gaat hard! Achterin heeft Vantornout materiaalpech en moet ver lopen. Koers over voor Klaas. Finish en Tom zit nog steeds bij Nys, op de vijfde plaats en op 6 seconden van de koplopers! Mond ver open bij Tom! Met z'n tweeën komen ze in de zevende ronde bij de koplopers! Oef! Tom gaat meteen naar de kop, om het tempo even te drukken. Slim! Tom heeft zijn benen gevonden, want op karakter legt hij er stevig de pees op vooraan! Taramarcaz kruipt in z'n wiel. Simunek en Dieter Vanthourenhout komen ook terug vooraan aansluiten. Ook van der Haar komt piepen...
Achtste ronde en Nys zet zich aan kop. Voor het eerst deze wedstrijd! Het tempo gaat weer geleidelijk omhoog. En wie zit op de derde stek? Kevin Pauwels, heel de tijd mee voorin, maar nog geen meter kop gedaan. Tom zit op de 5de plaats, in het wiel van Niels Albert. Nys geeft gas vooraan, en achter hem breekt het. Tom moet ook lossen en passeert aan de meet op 13 seconden, op de 9de plaats. Nog vier rondes...
Negende ronde en Kevin Pauwels gaat voor het eerst naar de kop, om er ook meteen een snok aan te geven. Albert heeft even moeten lossen, maar kan ook terug vooraan aansluiten. De Zwitser Taramarcaz zit ook nog altijd vooraan. Pauwels heeft zijn moment gekozen en rijdt zowaar de snelste ronde! Albert heeft het lastig om aan te klampen. En onzen Tom? Die komt met de eerste achtervolgers op 18 seconden over de meet. Bij hem ook Peeters en van der Haar. Tiende ronde en Taramarcaz doet weer even kop. Zo kan Albert definitief aansluiten. Zowel hij als Nys wisselen, synchroon. Tom gaat goed door bij de achtervolgers, samen met van der Haar, en de achterstand wordt kleiner! 10 seconden aan de meet.
Voorlaatste ronde en Nys naar de kop! Hij maakt er een echte intervalcross van: stevig doortrekken, even inhouden, en weer doortrekken! Tom heeft het nu lastig bij de achtervolgers. Ploegmaat Rob Peeters trekt daar nu de kop. Even een dipje Tom? Vooraan gaat Nys hard en neemt regelmatig een paar metertjes... Laatste ronde, het wordt nog spannend! Tom sprint op de piste om terug bij de achtervolgers te komen! Vooraan Albert naar de leiding, als eerste over de balken, zodat Nys daar niet kan versnellen. Taramarcaz op drie, met Pauwels in zijn wiel. Als Pauwels wil winnen, moet hij opschuiven, en lang duurt dat dan ook niet. Hij kruipt in het wiel van Nys. Op de trappen gaat Nys binnendoor, naar de kop. Albert breekt niet en neemt Pauwels mee in zijn wiel. Taramarcaz lost. Nys gaat met de piste in zicht hard door, een superlange sprint, en wint! Kevin probeerde nog, maar strandt op de tweede plaats. Tom heeft de andere achtervolgers niet meer kunnen pakken, en finisht als 10de.
Tom na de wedstrijd: "Ik had een heel goed gevoel in het begin van de wedstrijd. In de laatste rondes kreeg ik echter heel veel pijn in mijn schouder en arm, die arm die vorige week veel te verduren kreeg. Ik ben wel blij dat ik nog als tiende kan finishen. Ik hoor er weer bij!
Door deze mooie prestatie blijft Tom 7de in het klassement van de Wereldbeker.

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u03'47"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 2"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 4"
4. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC), op 8"
5. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 20"
6. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 21"
7. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 21"
8. Twan van den Brand (NED; Orange Babies), op 21"
9. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 24"
10. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 40"24/11: Tom finisht na schuiver als 13de in de Wereldbeker in Koksijde!

Na twee weekends afwezig door gekneusde ribben staat Tom terug aan de start. In de Wereldbeker in Koksijde, op een hertekend parcours, dat er mede door de regen zwaar bij ligt. Veel zand natuulijk, over de beruchte Albert-duin, en ook veel verraderlijke afdalingen.
Kopstart voor jonkie Lars van der Haar. Onzen Tom is goed mee weg en gaat in het wiel van Kevin Pauwels als 5de het veld in. Niels Albert en Sven Nys zijn rustig gestart, eerst een verkenningsronde. Klaas Vantornout gaat al snel op temperament naar de kop, maar het tempo is nog niet erg hoog. Op de Albert-duin gaat Tom sterk omhoog! Hij blijft 5de.
Tweede ronde, en Vantornout start die in de miezerende regen met een paar seconden voorsprong. Nys en Albert komen nog niet. Tom zit samen met nog vijf anderen in het wiel van Vantornout. Achter die zeven koplopers een klein gaatje. Dan gaat Bart Aernouts aan kop en trekt meteen door, er vallen gaatjes. Vantornout gaat mee met Arnouts. Tom is nog altijd 5de, maar uit de achtergrond komen crossers terug, ondermeer Niels Albert. Van Nys nog geen sprake, die draait moeilijk rond vandaag.
Derde ronde, en Tom en co komen terug aansluiten bij Aernouts en Vantornout. Zes koplopers, even toch, want Bart Aernouts rijdt lek. Hij klampt aan en haalt de materiaalpost. Tom zit nog altijd vooraan op een 5de stek. Vantornout gaat hard! Tom moet een gaatje laten op de eerste vier. Dat zijn naast Vantornout nog ploegmaat Kevin Pauwels, Francis Mourey en Bart Aernouts die een nieuwe fiets heeft. Tom laat zich slim uitzakken tot bij Niels Albert. Als ze weer in de duinen duiken, gaan alle gaten weer dicht. Albert is erbij, en een kopgroep van zeven, met daarbij onzen Tom! En wie komt er toch terug uit de achtergrond? Sven Nys! Meteen gaat Kevin Pauwels naar de kop en trekt stevig door.
Vierde ronde, en niet Pauwels maar Mourey gaat aan kop. Die is in uitstekende doen en neemt zelfs wat afstand. Ondertussen blijft het regenen! Het parcours wordt slechter en slechter! Tom zit op de 6de stek, met achter hem Sven Nys. Vooraan is Niels Albert al opgeschoven naar de derde plaats. De verschillen zijn nog klein. Tom rijdt sterk naar boven op de Albert-duin, als enige. Maar, op de gladde afdaling glijdt Tom weg, en valt! Een paar crossers passeren hem, Tom valt uit de kopgroep en moet achtervolgen! Vooraan gaat Niels Albert naar de kop, en neemt meteen de wedstrijd in handen. Passage aan de finish, en Tom komt als 10de door op 20 seconden, maar zit nu wel alleen.
Vijfde ronde, halfkoers. Kan Tom nog terug dichter komen? 't Zal lastig zijn, want Niels Albert trekt vooraan alles open! Bart Aernouts gaat in zijn wiel mee. Achter hen valt Kevin Pauwels, op exact dezelfde plaats als Tom een ronde eerder. Kevin blijft lang staan, heeft zich bezeerd! Achter hem valt ook nog ploegmaat Klaas Vantornout, met minder erg. Vooraan is ondertussen Niels Albert de pijp uit. Hij is in zijn sas op het steeds zwaardere parcours! Zijn voorsprong na deze ronde is 9 seconden. Van onzen Tom geen spoor, net zomin als van ploegmaat Bart Wellens.
Zesde ronde en de Fransman Mourey komt terug bij Niels Albert! Mourey zet zich in het wiel, en het ziet er niet naar uit dat hij dat snel zal lossen. Tom is ondertussen in een achtervolgende groep met Kevin Pauwels gekomen, op 45 seconden. Vooraan komt Sven Nys alsmaar dichter bij de koplopers! Het wordt nog spannend! Maar, een lange zandstrook en zowel Nys als Mourey moeten van de fiets. Albert neemt voorsprong. In de achtergrond heeft Kevin Pauwels het lastig! Tom zit nog altijd in zijn wiel, op een 11de stek.
Zevende ronde en Niels Albert trekt vollen bak door! Hij kan leider worden in de Wereldbeker, met een pak voorsprong. Achter hem gaat Sven Nys over Mourey naar de tweede plaats. Hij ziet Albert rijden, een mikpunt! Het gaat weer tussen deze twee! De ronde is nog niet half, en Nys zit al bij Albert! Donderwolken in de ogen van Albert! Dedju!
Laatste ronde, Mourey komt even terug dichter, op 3 seconden, maar bij de twee koplopers komt hij niet. Albert blijft gas even, en Sven Nys laat een gaatje. In het zand komt Nys weer in het wiel. Albert schudt 'nee' met zijn hoofd. Krijgt hij Nys eraf voor de sprint eraan komt? Afdaling van de Albert-duin, waar bijna iedereen viel vandaag, en zowel Nys als Albert maken een schuiver! Daardoor komt Sven Nys aan kop, en die is nog sterk! Hij rijdt als een gladiator een hoge duin op, en pakt meteen zeven seconden! Straf! Niels Albert breekt. Hij krijgt zelfs nog Mourey in het wiel. Nys verzwakt niet vooraan, en wint meer dan verdiend deze loodzware cross! Proficiat Sven! Albert is tweede, Mourey derde. En onzen Tom? Hij rijdt op eigen tempo de wedstrijd uit en wordt vlak achter Kevin Pauwels 13de.
Niels Albert wordt riant leider in het klassement van de Wereldbeker. Tom komt daarin op de 7de plaats.
Tom's al bij al nog optimistische reactie na de wedstrijd: "Na een fout in een bocht was ik uit mijn spoor geraakt. Daarbij raakte ik de voet van de nadar wat me wegslingerde. Ik prijs me wel gelukkig dat ik rechts neerkwam en niet links zoals bij vorige valpartijen. Ik kreeg wel een flinke tik op mijn rug en mijn rechteronderarm is dik. Ook dit keer deed het weer flink pijn. Elke keer als ik val is dat het geval trouwens. Dit is jammer want ik voelde me goed genoeg om mee te doen voor plaats vijf. Als je weet dat ik de voorbije drie weken hoop-en-al twee keer intensief trainde en geen enkele keer liep, dan ging het behoorlijk goed. Blij wel dat ik de wedstrijd nog kon uitrijden. Daarmee blijf ik onder de mensen en doe ik weer mee. Ik bedank coach Rudy De Bie dat hij me opstelde. Vanaf nu kan het enkel maar beteren”.

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 59'34"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 5"
3. Francis Mourey (FRA; FDJ Bigmat), op 20"
4. Bart Aernouts (AA-Plus), op 33"
5. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'21"
6. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'28"
7. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'33"
8. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 1'38"
9. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 1'45"
10. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'56"

10-18/11: Tom kan niet starten in Niel, Hamme-Zogge, Hasselt en Gavere!

Na zijn stevige val vorige week in Zonhoven, kon Tom deze week wel trainen, achter de brommer, maar zowel de hevige pijn aan de rib die hij kwetste bij die val, als de aanhoudende problemen met zijn energiebalans, deden hem besluiten om toch niet te starten, en rust in te lassen. Geen makkelijke beslissing, want Tom reed wel met de camper naar Niel, verkende twee rondes lang het lastige parcours, maar had daarbij zoveel pijn aan de gekneusde zwevende rib, dat hij finaal, ontgoocheld maar wel slim, besloot om toch niet te starten. Onderzoek de week nadien wees uit dat Tom's ribben zwaar gekneusd zijn. Zeker 5 à 6 weken herstel!
Tom: "Ik heb het een ronde geprobeerd. Op die ene strook waar je met je fiets tien centimeter diep door de modder moest, wist ik meteen hoe laat het was. Bij het afspringen kreeg ik zo’n felle steken in de rug dat ik wijselijk heb ingebonden. Ik was nochtans helemaal ingetapet, maar de pijn aan de ribben was echt niet te harden. Starten zou fout en dom geweest zijn. Dikke miserie is dit! Heel rustig fietsen kan ik, meer is absoluut niet mogelijk. Ik durf geen risco’s lopen. Ik begin zelfs te denken dat mijn gekwetste rib misschien gebroken is, want ik heb enorm veel pijn. Ik meld me maandagmorgen in elk geval bij de dokter voor een scan. Ik wil zekerheid. Het wordt rusten. Neen, het zit me absoluut niet mee!"
We wensen Tom in deze moeilijke weken veel sterkte en beterschap!

4/11: Tom valt zwaar en finisht buiten de punten in Zonhoven!

Superprestige in Zonhoven: een prachtige cross in de zandput in de heide van Zonhoven, die voor deze gelegenheid 'de arena' wordt genoemd. Tweemaal per ronde moeten de crossers hier in afdalen en weer uitklimmen, een waar huzarenstuk! En dat in het mulle zand, waar het voor de wedstrijd nog stevig op geregend heeft, maar tijdens de wedstrijd is er de zon. Hier wint de beste!
Tom start, na zijn opgave door de val en kniepijn in Oudenaarde, met twijfels maar gelukkig is de pijn in de knie wel weg. Zeker voor de vele supporters die vandaag afgereisd zijn naar Zonhoven wil hij zich tonen! Tom start tussen de grote tenoren Nys en Albert, en gaat goed uit de blokken. In het wiel van het jong geweld Lars van der Haar gaat hij het veld in. Klaas Vantornout volgt in zijn wiel. Minder gestart zijn Niels Albert, die wel snel opschuift, en Tom's ploegmaat Bart Wellens. Die laatste heeft in de voorbije crossen wel getoond een echte diesel te zijn.
De eerste ronde gaat prima voor onzen Tom! In het wiel van Klaas Vantornout, die meteen heel hard van start gaat, komt hij de lastige kuil door, en het klimmen en dalen gaat prima. Tom lijkt geen last meer te hebben van de val op de Koppenberg. Ook in de tweede ronde blijft Klaas Vantornout vooraan stevig doortrekken. Tom gaat nog altijd goed mee, nu op de 4de stek, in het wiel van van der Haar. Als Vantornout nogmaals versnelt, moet onzen Tom even passen, maar in het wiel van Wereldkampioen Niels Albert lijkt alles prima onder controle.
Derde ronde, en inderdaad, Klaas en Lars worden terug gegrepen en een kopgroep van vijf onstaat met naast deze twee ook onzen Tom, Albert en Kevin Pauwels. Het duurt echter niet lang, of ook Sven Nys, die als altijd behoedzaam gestart is, komt ook terug vooraan aansluiten, met Bart Aernouts in zijn kielzog. Dat is voor Niels Albert het sein om vooraan het gas volledig open te draaien! Tom kan aanvankelijk nog goed aanklampen, op een 5de plaats, maar als hij bergop vroeg van de fiets moet, gaan Nys en Aernouts over onzen Tom. Onder impuls van Niels Albert vallen er gaten... in het wiel van Albert klampt Vantornout aan, wat verder volgen Pauwels en van der Haar, dan nog wat verder Nys met Rob Peeters en Bart Aernouts, en dan pas onzen Tom. Het gaat héél snel nu!
Vierde ronde, en Niels Albert blijf vooraan vol doortrekken! Kevin Pauwels en Sven Nys zien het gevaar, en schuiven op naar voren. De steile afdaling in het zand komt eraan, Albert en de eerste achtervolgers komen er goed door. MAAR... onzen Tom maakt een buiteling van jewelste! Zijn voorwiel blokkeert in het mulle zand, Tom gaat overkop, zijn fiets zwiert door de lucht en landt boven op hem! Tom is er even niet goed van, staat beduusd op, en zet zijn weg verder... Goedkomen zal het echter niet meer, het lijkt wel alsof de zware val, waarbij Tom ook zijn rug heeft bezeerd, alle kracht uit z'n benen heeft weggezogen. Tom blijft wel in de wedstrijd, "voor mijn supporters, die hier vandaag met een hele bus naartoe zijn gekomen". Dankjewel Tom!
Vooraan valt de wedstrijd ondertussen in zijn definitieve plooi, zeker wanneer ook Kevin Pauwels in de vijfde ronde een stevige val maakt, op identiek dezelfde plaats als onzen Tom. Nys en Albert ruiken hun kans, en gaan er met z'n tweeën vandoor! Sven Nys toont zich bijzonder sterk aan de kop van dit duo, en loopt heel sterk bergop! Niels Albert wordt regelmatig op een paar meters gereden, maar kan telkens terug aansluiten. Al in de zesde ronde lijkt het er sterk op dat Sven Nys hier gaat winnen!
Maar het blijft spannend tot op het einde, en in de laatste ronde maakt het duo uit Baal er een ware thriller van. Elk om beurt halen ze elkaar in, op de meest slinkse manieren, maar finaal is het toch Sven Nys die aan het langste eind trekt en als eerste de korte aankomststrook oprijdt, en zo opnieuw Niels Albert in een rechtstreeks duel kan kloppen (na ook al in Neerpelt, Kalmthout en deze week nog op de Koppenberg)! Knap Sven! Proficiat!
En onzen Tom? Die bolt een paar minuten later zwaar ontgoocheld en met veel, heel veel vragen over de meet, als 22ste. Daardoor blijft hij nipt 10de in het klassement van de Superprestige. Reactie van Tom, onmiddellijk na de wedstrijd: "Na mijn val had ik heel wat pijn in mijn rug en kon ik niet meer vooruit! Ik heb hier mijn traagste cross van jaren gereden. Maar ik ben toch in de wedstrijd gebleven, voor de vele supporters die hier vandaag naartoe zijn gekomen! Nu op zoek naar antwoorden, waarom het hier opnieuw niet gelukt is!" De supporters zijn stil in de bus naar huis, maar diep van binnen blijven we met z'n allen in onzen Tom geloven! Kop op Tom! Na de regen komt er hopelijk snel zonneschijn!


1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u01'53"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 2"
3. Bart Aernouts (AA-Plus), op 12"
4. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 29"
5. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 42"
6. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC), op 51"
7. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'16"
8. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'22"
9. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 2'06"
10. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'21"1/11: Tom rijdt snelste ronde, maar moet door superveel pech opgeven op Koppenberg!

Allerheiligen, dat betekent cross-spektakel op de Koppenberg in Oudenaarde. En het zal dit jaar niet anders zijn, na een hele week regen ligt het parcours er gevaarlijk glibberig en glad bij. Dat wordt schuiven voor veel crossers vandaag! Sven Nys, die erg gebrand is op een 9de zege op dit parcours, hij noemt dit "mijn eigen wereldkampioenschap" verkent vooraf grondig, in het bijzonder de lastige afdaling met de vele haarspeldbochten. Ook Tom maakt er zijn werk van in de opwarming. Idem voor Alex, de crosser uit Nieuw-Zeeland, die wel zo vaak valt dat hij al voor de start vol modder hangt.
Start dan, en Tom midden tussen Sven Nys en Kevin Pauwels, gaat er als een speer vandoor en gaat als eerste het veld in! Net als vorige week in Plzen is hij het snelste weg, dat belooft! Ook goed gestart zijn Jan Denuwelaere en ploegmaat Rob Peeters. In de afdaling gaat Tom met al zijn technisch kunnen aan de kop naar beneden. Hij heeft er duidelijk zin in. In tegenstelling met Tom start Sven Nys heel behoedzaam, en werkt de eerste ronde af op de achtste plek, even de kat uit de boom kijken...
Tweede ronde, en Sven Nys schuift stillaan de kop, klaar voor de tussensprint. En ja hoor, die laat hij niet liggen en pakt zo meteen 15 seconden terug in het klassement. Kevin Pauwels en Niels Albert graaien ook nog wat seconden mee. Na die sprint gaat Sven Nys zo stevig door dat heel het pak uit elkaar gereden wordt. Onzen Tom blijft knap op de 5de plaats. MAAR... bij de afdaling van de Koppenberg is Tom helemaal weg uit de kop van de wedstrijd, hij passeert pas als 18de... Lek gereden in het lastigste stuk van de klim, en op een platte achtertube naar de materiaalpost!
Maar Tom laat zich niet kennen, hij heeft duidelijk goeie benen vandaag, en vecht zich terug naar de eerste gelederen! Tenminste, tot bij de eerste achtervolgers in de wedstrijd, want ondertussen zijn vooraan Sven Nys en Niels Albert weggereden van al de rest, en hun voorsprong groeit zienderogen. Onzen Tom rijdt in deze derde ronde supersnel, de snelste ronde van de hele wedstrijd! Daardoor komt hij terug bij de eerste achtervolgers, en in de volgende ronde zelfs aan de kop van die groep, met daarin ook nog Klaas Vantornout en Kevin Pauwels. Die laatste heeft niet zijn beste dag, en verliest hier zijn leidersplaats in het klassement van de Bpost Bank Trofee. Als even later Tom's ketting er af loopt, is hij weer even op achtervolgen aangewezen, maar opnieuw komt hij terug bij de eerste achtervolgers. Sterk Tom!
Zesde ronde en een stormbui trekt over het parcours! Hevige wind en regen teisteren de renners en de supporters! Het parcours wordt gevaarlijk glad, en dat hebben we geweten! Tom gaat in een vervelende bocht hard tegen de grond! Knie gestoten, bloed, pijn... en even later opgave. Balen man! Zulke sterke benen, helemaal terug op niveau, en dan zoveel pech vandaag!
Ondertussen zijn Nys en Albert zo ver weggereden van de rest, dat het duidelijk is dan één van hen wint. En dat wordt Sven Nys, die in de laatste ronde al zijn duivels ontbindt, al in de beklimming, en in de lastige afdaling nog verder wegrijdt van Niels Albert, om finaal zelfs nog met 14 seconden voor Niels Albert wint, al voor zijn 9de keer hier! Proficat meneer Nys! Indrukwekkend!
Voor onzen Tom dus balen, maar zondag kan hij in Zonhoven terug aan de start komen (bevestigd door kine) en hopelijk daar al zijn duivels ontbinden op het parcours dat hem goed ligt! De supporters zullen er zijn!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u00'31"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 14"
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'04"
4. Aurélien Duval (FRA U.V.Aube), op 1'15"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'22"
6. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'25"
7. Thijs van Amerongen (NED; AA Plus), op 1'29"
8. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC Racing), op 1'31"
9. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'49"
10. Twan van den Brand (NED; Orange Babies), op 2'10"28/10: Tom heel knap 4de in Wereldbekercross in Plzen!

Tweede Wereldbekerwedstrijd in Pilsen, na vorige week in Tabor opnieuw in Tsjechië. Voor de wedstrijd laat Tom weten dat hij goed heeft kunnen trainen, en zich goed voelt in de aanloop naar de wedstrijd. Dat belooft dus!
Het parcours in Pilsen ligt er gevaarlijk glad bij! Nachtvorst in Tsjechië en in de ochtend een vers laagje sneeuw! Met het vele draaien en keren en de gladde trap is het parcours iets voor technische crossers. Maar kracht zal ook nodig zijn, want op verschillende zware stroken moet gelopen worden. Echte cross! Kan Kevin Pauwels hier zijn knappe prestatie van Tabor vorige week herhalen?
Tom start tussen Sven Nys en Lars van der Haar, natuurlijk op de eerste rij, met een klakske onder zijn helm, kort aan het lint. Hij heeft er duidelijk zin in! En dat blijkt: Als een pijl uit een boog spurt hij na het startschot bergop en gaat hij als eerste het veld in! Kevin Pauwels gaat mee in zijn wiel, en met z'n tweeën maken ze al meteen een klein gaatje. Niels Albert is minder gestart, maar op de eerste loopstroken komt hij ook vooraan aansluiten. Halverwege de eerste ronde pakt Kevin de kop over en gaat meteen sterk door! Onzen Tom gaat sterk mee, knap de bochten nemend, en rijdend waar anderen moeten lopen! Even verder komen ook Niels Albert, Klaas Vantornout en Sven Nys bij de twee koplopers, en de schifting wordt gemaakt, al in de eerste ronde! Tom knap mee op de eerste plaats. In de materiaalpost wisselt iedereen, de vettige modder plakt stevig aan de racefietsen!
Tweede ronde en Tom zet zich weer even op kop! Snel nemen Niels Albert en Sven Nys over. Kevin Pauwels heeft het even lastig, vooral omdat hij veel foutjes maakt op het verraderlijke parcours. Nys en Albert gaan hard, en pakken met z'n tweeën een gaatje. Tom op 3 met in zijn wiel Kevin Pauwels, die niet overpakt. Op het einde van de tweede ronde hebben Nys en Albert 11 seconden voorsprong.
Niels Albert heeft een goede dag en gaat op kop zo hard dat Sven Nys onder druk komt, fouten maakt, en zo stevig valt! Tom en Kevin samen met Klaas Vantornout erover! Kevin demmareert meteen, op zoek naar Albert! Tom volgt met Vantornout in z'n wiel, die duidelijk niet de intentie heeft om over te nemen. Tom moet dus weg van Klaas Vantornout, maar die laatste is sterk vandaag, heel sterk!
Vierde ronde en Vantornout gaat over onzen Tom, en komt binnen de kortste keren bij zijn ploegmaat Kevin Pauwels. Met z'n tweeën komen ze een beetje dichter op Albert die nog altijd sterk op kop rijdt. Onzen Tom volgt knap op de 4de plaats, maar zit nu wel alleen, en achter hem is het Sven Nys die met al zijn krachten probeert terug te komen! In de vijfde ronde is Nys nog slechts één materiaalpost van onzen Tom verwijderd. Vooraan is ondertussen Klaas Vantornout weg gereden van zijn ploegmaat Kevin Pauwels. Die laatste heeft duidelijk zijn beste dag niet vandaag! Bij het passeren van de finish heeft Albert 11 seconden op Vantornout, iets verder volgt Kevin Pauwels en onzen Tom moet 35 seconden toegeven op de leider.
Die situatie verandert niet de in de volgende rondes, de verschillen blijven even groot, maar achter onzen Tom worden de gaten groter, en zelfs Sven Nys moet terrein prijsgeven! Even paniek in de voorlaatste ronde als onzen Tom spectaculair ten val komt, maar zonder veel erg kan hij verder en blijft hij op de 4de plaats!
In de laatste ronde komt Vantornout nog dicht bij Albert, maar toch wint die laatste, meer dan verdiend! Achter die twee sprint Tom's ploegmaat Rob Peeters zich naar een virtuele derde plek, maar die wordt later gediskwalificeerd wegens niet gewisseld in de materiaalpost. Pauwels dus derde, voor onzen Tom, die duidelijk zijn kracht heeft teruggevonden, en zo meteen ook vierde wordt in het klassementvan de Wereldbeker! Profiat Tom!
Tom zit duidelijk weer goed in zijn vel! Hij is heel diep moeten gaan vandaag, maar dat vond hij niet erg: "Ik had terug een gezond gevoel. Van mijn darmen en maag had ik nog amper last. Ik kon terug diep gaan, ik kon opnieuw normaal crossen en dat loonde. Ik maakte de koers vol tegen een degelijk ritme. Waar ik deze keer ook in slaagde, was de kopstart maken. De eerste keer dit seizoen. Ik had zelfs het gevoel dat het nog sneller had gekund. Ook dat is een teken dat het weer goed zit., glunderde Tom na de wedstrijd.

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u08'26"
2. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 36"
3. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 45"
4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 54"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'09"
6. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 1'31"
7. Bart Aernouts (AA-Plus), op 2'14"
8. Francis Mourey (FRA; FDJ Bigmat), op 2'45"
9. Thijs van Amerongen (NED; AA-plus), op 2'45"
10. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC Racing), op 2'58"21/10: Tom ondanks buikkrampen 8ste in de Wereldbeker in Tabor!

Eerste Wereldbekercross van het seizoen, in het Tsjechische Tabor, thuis van Zdenek Stybar, een aandachtige toeschouwer hier maar niet aan de start nu hij voor de weg gekozen heeft. Tom wel aan de start, na een week met heel wat zorgen. In Ronse moest Tom vorige week noodgedwongen opgeven: buikkrampen en veel last van de maag. Onderzoek toonde later in de week aan dat onzen Tom last heeft van een lactose-allergie. Op dieet dus, en vooral geen melk meer. Rest van de week mentaal en fysiek herstellen. Maar nu in Tabor terug met goede moed aan de start. Het snelle parcours in Tabor lijkt minder zwaar dan het is: smalle paadjes door de weide en in het bos, linke bochten, toffe springbalkjes, en best lastige loopstroken. Wat ontbreekt in Tabor is een laaiend enthousiast publiek... Effe aanpassen!
Tom start op de 1ste rij, tussen Lars van der Haar en Sven Nys. Die laatste vindt Tabor een echt rotparcours, maar won hier al wel een paar keer. Supersnelle start en iedereen goed weg. Klaas Vantornout heeft de kopstart, en neemt ploegmaat Pauwels mee in zijn wiel. Tom gaat als 6de de wei in, achter Sven Nys. Hij oogt goed! Lars van der Haar is ook goed gestart, en schuift al snel op naar de 2de plek achter Vantornout. Tom laat een paar crossers passeren, maar springt wel gezwind over de balkjes en is zo meteen terug 6de! Knap Tom! Ondertussen gaat Sven Nys vooraan naar de kop, die heeft er duidelijk zin in! Achter hem alles op een lang lint. Daarin Niels Albert op een 12de stek, start gemist.
Tweede ronde, en van der Haar naar de kop en die trekt stevig door! Er vallen gaatjes achter hem, maar onzen Tom zit knap mee in de kopgroep van zeven! Bij hem ook Nys, Vantornout en Pauwels. Nys terug naar de kop, en die probeert te forceren op de technische stukken. Pauwels gaat meteen mee. Tom volgt nog altijd als 6de in het wiel van Simunek. Het gaat supersnel! Vooraan pakken Nys, Vantornout, Pauwels en van der Haar een klein gaatje. Gaat Tom over Simunek? Ja hoor, met de finish in zicht sluit Tom terug aan bij de kop.
Derde ronde, en Kevin Pauwels gaat naar de leiding! De winnaar van de Wereldbeker van vorig jaar en toen ook hier winnaar met een lange solo, wacht niet, en rijdt weg van de rest! Achter hem heeft Sven Nys materiaalpech, ketting gebroken en eraf, nog 1,5 km naar de materiaalpost: over en out!? Albert komt terug en gaat over onzen Tom naar de 5de plaats! Tom doet er alles aan om mee aan te sluiten! Maar de eerste vijf rijden van hem weg: Tom zit alleen op de 6de plek, achter hem een heel groot gat. Rustig blijven Tom! Vantornout doet nu de kop vooraan. Een kans voor onzen Tom?
Vierde ronde en van der Haar trekt opnieuw stevig door! Tom komt een beetje dichter, maar aansluiten lukt nog niet, het gaatje is 12 seconden. Het gaat hard vooraan, waar de crossers elkaar goed aflossen aan de kop. Wie dat niet doet is Niels Albert. Wacht die op het juiste moment om aan te vallen? Tom springt vlot over de balkjes, en komt zo weer wat dichter. In de kopgroep krijgt Simunek het lastig, en komt in Tom's vizier. Een prima mikpunt. Vooraan gaat Albert voor het eerst naar de kop, even trekken, maar dan terug op ralenti. Passage aan de finish en Tom op 14 seconden van de leiders.
Zesde ronde, en het groepje met Tom zit op een goeie 30 seconden. Kan Tom nog versnellen? Ja hoor, Tom en co komen op 22 seconden van de leiders! Tom draait goed mee, maar doet slim niet veel kop. Vooraan krijgt Albert de achtervolgers in de gaten, en gaat meteen naar de kop om stevig door te trekken. Het gaatje wordt meteen weer groter, en weer Simunek eraf. Achter Tom verlaat ploegmaat Rob Peeters de koers. Pech gehad? Passage aan de finish en Tom en co op 19 seconden van de leiders! Nog drie rondes...
Zevende ronde en de spanning neemt toe! Albert kijkt voortdurend achterom. Alle registers open dus, maar de goede kadans vinden blijkt lastig. Een halve kilometer doortrekken, en dan weer temporiseren. Ook een manier om de anderen af te matten. De achtervolgers krijgen Simunek in de gaten. Bij hen is Sven Nys over onzen Tom gegaan, naar de kop van de achtervolgers. Kan Tom meegaan met Sven? Vooraan rijdt Kevin Pauwels zich los van de anderen. Nog twee rondes, kan Kevin dit houden? Achtste ronde en Sven Nys valt aan en is in een ruk bij Simunek. Tom is niet meteen mee en volgt op een paar meters. Vooraan vergroot Kevin zijn voorsprong, en van der Haar moet het gat dichtrijden, omdat Albert even moet passen. Dé kans voor Kevin! Of komt een oprukkende Sven Nys nog roet in het eten strooien? Onzen Tom volgt achter Sven Nys in een groepje met Amerikaans kampioen Jeremy Powers en de Nederlander Twan van den Brand. Een 6e plaats zit er nog in...
Negende en laatste ronde, en Kevin Pauwels rijdt onbedreigd naar de zege! Knap Kevin! Nys gaat die laatste ronde in als 5de op een halve minuut, die komt te laat. Albert doet in de laatste ronde wel alles wat hij kan, maar neemt jonkie Lars van der Haar mee in zijn wiel. Vantornout past even. Dat wordt sprinten voor de 2de plaats! En het is van der Haar die daarbij wint! Knap Lars! Tom sprint even later mee voor de zesde plaats, maar moet Powers en van den Brand voor laten gaan, en wordt zo 8ste. "Nog altijd maagproblemen, en na een paar rondes al stevige krampen. Passen dus, en gewoon zorgen dat ik in koers kon blijven. De balkjes waren daarbij mijn redding." Ondanks alles toch een knappe koers Tom!

1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), in 1u04'57"
2. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 14"
3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 16"
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 26"
5. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 34"
6. Bart Aernouts (AA-Plus), op 43"
7. Jeremy Powers (USA; Rapha-Focus), op 44"
8. Tom Meeusen (Telenet-Fidea), op 45"
9. Twan van den Brand (NED; Orange Babies), op 46"
10. Simon Zahner (ZWI; BMC), op 53"14/10: Tom start sterk, maar wordt geveld door maagproblemen in Ronse!

Baaldag voor onzen Tom in Ronse vandaag! Op een prachtig parcours, door de lokale organisatoren terecht omgedoopt tot Hotond Arena, onder een stralend herfszonnetje, en met heel veel supporters van onzen Tom op de afspraak, start vandaag in Ronse het nieuwe regelmatigheidscriterium, de "bpost Bank Trofee". Zeg dat maar eens tien keer achter elkaar... De bpost Trofee dus, opvolger van de GVA Trofee, en met een totaal nieuw klassement, niet met punten maar op tijd, net zoals bij de wegkoersen. Bovendien zijn er na anderhalve ronde bonificaties te winnen in een tussensprint (15, 10 en 5 seconden) en hetzelfde nog een keer aan de finish! Lastig om te rekenen voor de organisatoren en webmasters, maar wel spannend!
Tom start met goede moed en de goede moraal, na de kleine ontgoocheling vorige week. Voor de start lijkt niets er op te wijzen dat het fout zal gaan. Tom start op de eerste rij tussen Sven Nys en Bart Aernouts. Hij schiet meteen stevig uit de startblokken, maar moet in het gewriemel bij eerste bocht het veld in wel een aantal anderen laten voorgaan. Als achtste duikt hij het veld in. In de eerste bochten van het lastige parcours verliest Tom nog een aantal plaatsen en als 13de komt hij de Hotond Arena in! die Arena is een natuurlijke put in het landschap aan de voet van de Hotondberg, waarin de organisatoren via een aantal prachtige lussen een schitterend en overzichtelijk parcours hebben uitgetekend! Een echte speeltuin voor de veldrijders, zeker voor hen met de nodige technische bagage en kracht!
Ploegmaat Rob Peeters neemt een groot deel van de eerste ronde voor z'n rekening, en onzen Tom kan op de steile klimmen en verraderlijke afdalingen terugkomen tot de 5de plaats! Sterk! Minder goed gestart, volgens hemzelf door een valse start van Klaas Vantornout, is Sven Nys. Hij rijdt de hele verdere cross op achterstand en heeft ook duidelijk zijn beste dag niet. Het snel starten van Klaas brengt ook hem geen geluk, want in de eerste linke afdaling gaat hij meteen overkop. Achtervolgen voor Klaas Vantornout dus.
Tweede ronde, en Bart Wellens trekt naar voor! Op zoek naar de bonificatie in de sprint? Dat is zonder Kevin Pauwels gerekend, die meesluipt in z'n wiel, en snel overneemt. Op pure klasse pakt Kevin de 15 seconden. De 10 zijn voor een verrassend sterke Thijs van Amerongen, Nederlandse ploegmaat van Bart Aernouts. En ook Niels Albert pakt nog 5 seconden mee! Onzen Tom, ondertussen opgeschoven naar de 4de stek, valt net buiten deze eerste prijzen!
Derde ronde, en vooraan nemen Kevin, Thijs en Albert een kleine voorsprong. Onzen Tom leidt de achtervolging voor Bart Wellens en Aernouts. Sven Nys volgt op 18 seconden daarna. Op kop geeft Niels Albert alles wat hij in huis heeft, en het is Kevin Pauwels die als enige meekan. Thijs van Amerongen past. De koers valt nu al in z'n plooi! Vierde ronde, en Albert en Pauwels breiden hun voorsprong uit tot 18 seconden, en het zijn ploegmaats Aernouts en van Amerongen die de eerste achtervolgers zijn.
Tom komt kort achter hen in een groepje met Nys en Vantornout, die allebei terugkomen uit de achtergrond, en Bart Wellens. Aan Tom's gezicht en kleur (helemaal rood!) is dan al te zien dat er iets mis is! Nog niet halfkoers, en alle kracht stroomt uit zijn benen weg! Buikpijn, maagproblemen, misselijk op de fiets! Stillaan zien we Tom verachteren, van de 4de plaats naar de 6de, naar de 9de en dan de 12de plaats. En dan stapt onzen Tom zwaar ontgoocheld uit de koers! Met zulke pijn en misselijkheid heeft het geen zin om verder ter rijden! Dat betekent 5 minuten aan de broek in het klassement van de BPost Trofee, met nog 7 crossen te gaan onmogelijk om op eigen kracht nog helemaal goed te maken, maar nog niet alles is verloren!
Ondertussen zijn we al in de 7de ronde, en Albert en Pauwels rijden nog altijd op kop. Hun voorsprong wordt nog groter op de eerste achtervolgers, met daarbij Sven Nys die z'n tweede adem heeft gevonden, maar desondanks toch nog tijd verliest op Albert en Pauwels, en tijd, dat is belangrijk in dit criterium!
Voorlaatste ronde, en Niels Albert geeft er vooraan zo'n snok aan, dat Kevin Pauwels er niet goed van is, en meteen 11 seconden aan z'n broek krijgt. De twee maken het spannend. Op alle technische afdalingen komt Kevin bijna terug tot bij Niels, maar op de lastige loopstroken bergop neemt die laatste (en dus de eerste) telkens weer afstand. Met nog één ronde te gaan, plaats Kevin nog een finale tegenaanval, komt nog heel kort, maar finisht finaal op een luttele 4 seconden van winnaar Albert! Proficiat Kevin en Niels! Cross gemaakt en allebei beloond: Niels met de dagzege, Kevin met het klassement, dankzij de bonificaties.
En onzen Tom, die bekomt ondertussen in zijn camper van de ontgoocheling: "Aandringen had geen enkele zin. Als je voelt dat je lichaam niet toelaat dat je over je toeren gaat, kan je natuurlijk niet presteren. Dan is er iets mis. Ik hoop dat het snel over gaat. Dit is niet goed voor het kopje!". Na de cross is het stil rond Tom's camper, maar de vele supporters die er waren, ook nog op dat moment, blijven je steunen Tom!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 57'30"
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 4"
3. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 1'10"
4. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'23"
5. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 1'49"
6. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 1'58"
7. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 2'08"
8. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 2'39"
9. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'53"
10. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 2'58"7/10: Tom knap 5de in eerste Superprestige-cross in Ruddervoorde!

Zonnig weer in Ruddervoorde! Afspraak voor de eerste manche van de Superprestige 2012-13. Bij de vrouwen stonden twee van Tom's ploegmates op de hoogste trapjes, Nikki Harris won voor Sophie de Boer. Doet de elite even goed?
Tijdens de opwarming toont Tom dat hij op temperatuur is: Als enige rijdt hij rond zonder beenstukken. De blik strak vooruit, gefocust, en regelmatig stevige versnellingen. Alvast opwarmen op interval, want dat is het hier, een echte intervalcross, met vlakke stukken maar vooral veel hindernissen die het ritme weghalen, waarbij een lang uitgestrekte zandbak! Op 25 minuten voor de start oogt Tom erg ontspannen. Dat belooft! De supportersvlaggen wapperen al op alle hoeken van het parcours!
Tom start tussen Kevin Pauwels en Sven Nys, maar het is neoprof Lars van der Haar die als eerste uit de blokken schiet en op kop het veld in gaat. Niet voor lang echter, want als snel neemt onzen Tom over, om bijna een hele ronde kop te doen! Hij heeft er duidelijk zin in vandaag! Achter hem volgen Kevin Pauwels en Klaas Vantornout. Tom sleurt de hele ronde aan kop, en al meteen vallen achter hem de gaten. De eerste schifting is gemaakt.
Tweede ronde en Kevin Pauwels heeft overgenomen! Kevin gaat stevig door, Tom gaat mee in zijn wiel. Even moet achter hen Sven Nys lossen, maar als snel sluiten de eerste twee groepjes weer bij elkaar aan, om een elite kopgroep van zo'n 10 man te maken. Wie daar niet bij is, is Bart Wellens, die zijn start gemist heeft.
Derde ronde en Sven Nys schuift samen met Niels Albert naar de kop. Tom kan even meegaan, maar als Sven nog een keer doortrekt moet Tom even lossen en gaat hij naar de 7de stek. Het is de jonge Lars van der Haar die met Nys en Albert meegaat. Niels Albert neemt vlot over van Nys, het lijkt een perfecte tandem tussen die twee dorpsgenoten! Als Sven weer overneemt vallen er achter Niels meteen een paar gaatjes, met als eerste achtervolger Lars en enkele meters verder Klaas, Dieter Vanthourenhout, Bart Aernouts, en Kevin Pauwels. Pas daarna komt onzen Tom, mede door een lastige passage in de zandbak.
Vierde ronde en onzen Tom doet er alles aan om terug bij de eerste achtervolgers aan te sluiten! Terwijl vooraan Sven en Niels de Nederlander Lars van der Haar definitief losrijden, komt uit de achtervolgers Kevin Pauwels naar voor! We komen al in de vijfde ronde, het gaat nu heel snel, en Kevin komt al tot op 10 seconden van de koplopers.
Zesde ronde, en Tom rijdt de ronde van de dag! In geen tijd is hij weer vooraan bij de eerste achtervolgers, en ziet hij Kevin Pauwels een eindje voor zich uitrijden! Sterk van onzen Tom, weer helemaal terug in de wedstrijd! Tussen hem en de twee koplopers uit Baal rijdt wel nog Kevin Pauwels, die zal moeilijk te pakken zijn. Deze posities blijven in de volgende ronde hetzelfde. Tom brengt in zijn kielzog Klaas Vantornout, Dieter Vanthourenhout, Bart Aernouts, en Lars van der Haar met zich mee.
Achtste ronde en wie komt uit de achtergrond terug bij Tom's groepje aansluiten? Oude krijger en diesel Bart Wellens! De finale is begonnen, en vooraan geeft Sven Nys er een stevige snok aan! Niels Albert hangt geregeld aan de rekker, maar komt telkens op de rechtere stukken terug aansluiten. Slimme tactiek van Nys, want zo gaan ze na een spannende laatste ronde samen naar de meet, waarin Nys zich opnieuw de snelste in de sprint toont! Proficiat Sven!
Achter Nys en Albert mag Pauwels als derde mee op het podium. Uit Tom groepje is Klaas Vantornout, voordien voortdurend in Tom's wiel, nog weggereden om als vierde te eindigen. Tom wint de sprint voor de vijfde plaats. Na een sterke start finisht Tom dus als 5de in Ruddervoorde! Daarmee zijn meteen de eerste 11 punten voor dit klassement binnen!
Na de wedstrijd was Tom wel ontgoocheld: "Ik koers om op het podium te staan. Vijfde worden volstaat absoluut niet. Ik wil meer. Ik heb nog maar eens ervaren wat ik nu al drie weken ondervind: Ik heb geen enkele versnelling in huis. Ik was nochtans goed gestart, maar ik kon dat niet uitbuiten. Ik kan een hoog tempo ontwikkelen, maar om te winnen is dat onvoldoende. Een ronde versnellen is niet mogelijk. Ik voel dat dit niet mijn juiste niveau is. Hoe het komt weet ik niet. Ik ga overleggen wat er dient te gebeuren om me een stap hogerop te brengen. Moet ik wat rusten of dien ik mijn training anders te oriënteren? Ik vraag het me af."
Een reactie van een prof! We geloven in je Tom, en duimen dat je snel weer een podium mag halen!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u04'43"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), zt
3. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 27"
4. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 36"
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 39"
6. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 39"
7. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 46"
8. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'00"
9. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'21"
10. Thijs van Amerongen (AA-Plus), op 1'54"6/10: Tom 9de in echte ouderwetse weidecross in Laarne!

Afspraak in Laarne op een steenworp van Gent, voor een ouderwetse weidecross georganiseerd door de Albertsvrienden. Albert Van Damme, ooit nog wereldkampioen veldrijden is hun held. Weidecross na een weekje regen, dat betekent modder, modder en nog eens modder! Dat wordt ploeteren, afzien, lopen, zwoegen, schoenen zoeken in het slijk...
Van bij de start gaat Niels Albert er vandoor. Al snel pakt hij 10 seconden op de eerste achtervolgers, en dat zijn Tom's ploegmaten Rob Peeters en Bart Wellens. Tom is minder gestart en volgt al op een halve minuut.
Na een ronde komt de ook minder gestarte Sven Nys ook bij de achtervolgers aansluiten, puur op karakter rijdt hij naar hen toe. Maar Albert terugpakken zal moeilijk worden, want die gaat stevig door in het slijk van Laarne! Pure kracht!
Het is oude krijger Bart Wellens die nog het meeste weerwerk biedt. In volle finale rijdt Wellens weg van de andere achtervolgers, op zoek naar Albert. Maar hij komt te laat en finisht uiteindelijk knap als tweede, op 14 seconden van winnaar Albert.
Onzen Tom heeft niet geforceerd, met het oog op de belangrijke cross morgen in Ruddervoorde.

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
2. Bart Wellens (Telenet Fidea)
3. Rob Peeters (Telenet Fidea)
4. Sven Nys (Landbouwkrediet)
5. Patrick van Leeuwen (NED; Orange Babies)
6. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus)
7. Kevin Pauwels (Sunweb Revor)
8. Jan Denuwelaere (Style & Concept)
9. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
10. Kennet Van Compernolle (Style & Concept)30/9: Tom wordt na een echte afvallingscross knap 3de in Kalmthout!

Zonnig weertje in Kalmthout, net als vorig jaar, en alle grote mannen in het veldrijden op post! Ze hebben er duidelijk zin in, ook al omdat hier vandaag veel UCI-punten te pakken zijn, belangrijk voor de startplaatsen straks in de Wereldbeker! Het parcours, met veel bochten en draaien tussen de bomen van de Bosduin, ligt er snel en droog bij! Geen spatje slijk, maar wel verraderlijke boomwortels en natuurlijke het fameuze Vermeirenplein! Sven Nys won hier al zes keer. Doet hij er nog eentje bij? Of kan onzen Tom voor de verrassing zorgen? Aan de supporters zal het zeker niet gelegen zijn, die zijn massaal opgekomen. Net als die van thuisrijder Kevin Pauwels, die ook nog op de eerste bloemen van het seizoen wacht.
Tom start tussen Niels Albert en de Nederlander Lars van der Haar, neoprof, en vandaag hier in zijn eerste profwedstrijd. De kopstart is voor Klaas Vantornout, onzen Tom gaat als 6de het veld in, maar door het gewriemel komt hij op 8 de eerste bocht uit. Tom laat echter niet betijen, en op het Vermeiren-plein gaat hij al meteen naar de 3de stek! Lars van der Haar kruipt in zijn wiel. Achter hen een lang lint van crossers!
Tweede ronde, en Lars van der Haar plaats een aanval! Die laat er geen gras over groeien! Wat een lef! Tom gaat attent mee op 4. Het duurt echter niet lang, of Sven Nys gaat naar de kop, en net als Niels Albert wisselt trekt die stevig door! Zonder veel schade, want achter Sven volgt nog een lang lint van 18 renners. Onzen Tom daarin knap op de 3de plaats.
Vierde ronde, en Bart Aernouts spurt naar de kop! Tom kruipt in z'n wiel, en neemt op het Vermeirenplein over. Tom trekt zo hard door op kop, dat achter hem het hele pak breekt. Nog met 12 zijn ze nu. In de volgende ronde neemt Niels Albert vooraan over (eindelijk een goede fiets gevonden?) en samen met Tom en Lars slaat hij een klein gaatje. Bij het ingaan van de zesde ronde komen de eerste achtervolgers wel terug, maar achter de zesde, ploegmaat Bart Wellens, valt een gaatje... Valt de koers in z'n plooi? Tom zit, zwetend door het warme weer, op de 2de plek.
Zevende ronde, en Bart Wellens gaat naar de kop. Hij trekt stevig door, want achteraan in de kopgroep krijgt onzen Tom het even lastig. Met al zijn krachten blijft Tom wel bij de zes koplopers. Dat zijn naast Tom en Niels en Sven ook nog Kevin Pauwels, Bart Wellens en Lars van der Haar. Kevin Pauwels is de enige in dit zestal die nog geen meter kop heeft gedaan. Wacht hij op de finale?
Achtste ronde, en doordat zowel Niels Albert als Kevin Pauwels wisselen, schuift Tom naar de 4de plaats. Goed geplaatst om in de laatste ronde aan kop te starten! Heel even toch, want al snel neemt Niels Albert de leiding over, om er een stevige snok aan te geven. Alleen Sven Nys kan mee, en... onzen Tom! Ze zijn nog met drie! Wat is onzen Tom sterk vandaag! Albert gaat hard door, en onzen Tom kan met moeite aanklampen! Op de weg is hij er weer bij, en dus sprinten met z'n drieën! Nys gaat over Albert, en onzen Tom sprint even mee, maar gaat dan zitten! Alles gegeven om erbij te blijven, dus sprinten gaat niet meer!
Tom na de cross: "Ik had te laat door dat het op een spurt zou uitdraaien. Daarom dat ik steeds mee de forcing bleef voeren. Ik ging te fel mee in de koerstactiek van Niels. Toen ik door had dat die sprint er wél aankwam, was het te laat om nog verse power in mijn benen te vergaren. Normaal heb ik een rappere spint, nu niet. Ik had al te veel gegeven. Toch ben ik tevreden, omdat het me toont dat mijn harde en ook anders trainen van de voorbije maanden toch vruchten afwerpt. Ik deed het niet voor niets. Ik zag het graag bevestigd, wat ik vandaag heb gedaan. Ik heb er wat op moeten wachten en dat zorgde ervoor dat ik onaangenaam was voor mijn omgeving, sorry.” Mooie woorden Tom!
Een opsteker, deze cross! Heel de dag mee voorin, en pas in de sprint op het einde geklopt! Tom pakt hier knap zijn eerste podium van het seizoen! t' Zal niet zijn laatste zijn! Proficiat Tom! En proficiat Sven Nys, met een knappe dubbel dit weekend!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 56'14"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), zt
3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), zt
4. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 15"
5. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 15"
6. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 15"
7. Radomir Simunek (TSJ; BCKP-Powerplus),op 36"
8. Bart Aernouts (AA-Plus), op 36"
9. Francis Mourey (FRA; FDJ Bigmat), op 36"
10. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 43"29/9: Tom valt hard, maar wordt toch nog 8ste in Neerpelt!

Eerste rit van de Soudal Classics, in Neerpelt! Twee weken na Erpe-Mere, en na een week stevig trainen in de Ardennen, staat onzen Tom weer aan de start! Veel zand en een technisch parcours in Neerpelt, en de eerste cross voor Sven Nys op Belgische bodem.
Als een pijl uit een boog schiet onzen Tom weg bij de start! In het wiel van de kopstarter, ploegmaat Rob Peeters. Al snel schuift echter Sven Nys naar voor, en die laat er geen gras over groeien! Na zijn tegenvallende cross in Zwitserland, wil hij hier de puntjes op de i zetten! Al na één ronde rijdt Sven zich los van de rest, op kracht en technisch kunnen!
Tom gaat attent mee bij de achtervolgers, bij wie ook Niels Albert en ploegmaat Bart Wellens. Die oogt heel sterk! Een kwartier gereden, en Niels Albert slaagt erin zich los te maken van de rest, en hij gaat op zoek naar Sven Nys. Die laat zich echter niet zomaar inhalen, en in een stevig ritme houdt hij Albert heel lang op 10 seconden achter zich! Sterk Sven! Bij de achtervolgers sleurt Kevin Pauwels stevig aan kop, in een poging om nog terug te komen! Tom sluit mee aan, maar heeft het lastig.
Sven Nys blijft vooraan volop gas geven, en klimt als de beste! Bij elke klim pakt hij terug seconden op Albert, die op de rechte stukken wel terugkomt, maar dus in het bos telkens weer wat verliest. Het gaat keihard, ook bij de achtervolgers! En net op dat moment valt onzen Tom! Een stevige tuimeling, en de rest is gevlogen! Tom is op achtervolgen aangewezen in deze hele snelle cross!
Vooraan sluipt Niels Albert stilletjes naar Nys, en als die laatste even op de rem gaat zijn de twee dorpsgenoten, Belgisch en Wereldkampioen terug samen! Maar Sven Nys blijft slim op kop, en rijdt een beetje met de handrem op. Even recupereren! Desondanks kunnen de achtervolgers niet terug komen. Ook niet Kevin Pauwels, die wel even probeert zich los te rijden, maar daar niet in slaagt. En onzen Tom? Die rijdt in de achtergrond zijn eigen koers, en probeert met al zijn krachten nog terug te komen...
Nog twee rondes te gaan, en vooraan blijven Nys en Albert in elkaars wiel. Wie plaats de aanval? Achter hen is het Pauwels' ploegmaat Klaas Vantornout die een gaatje kan maken, op weg naar de derde plaats?
Laatste ronde, en aan de kop gaat het tempo serieus de hoogte in. Albert probeert Nys eraf te rijden, klimt nu zelfs beter dan Nys, maar slimme Sven laat het zover niet komen, en blijft bij Niels in het wiel! Dat wordt sprinten, en wie wint er dan? Sven Nys! Meer dan verdiend! Proficiat Sven.
Achter hen bolt Klaas Vantornout knap als derde over de meet. Het is even wachten, maar onzen Tom komt toch nog als 8ste binnen, in het wiel van Bart Aernouts. Balen man! Door zo'n stomme val achterop geraken! Tom's reactie na de cross: "Ik reed met te platte tuben, maar dat was mijn eigen fout. Ik had ze vooraf maar harder moeten oppompen. Nu kwakte ik op een boomstronk wat mijn wiel dubbel plooide. De val die volgde deed me vol op mijn hoofd terecht komen. Twee ronden lang voelde ik me groggy, ik had er echt last van, dan kwam ik er opnieuw door. Net zoals in Erpe-Mere reed ik sterke slotronden, maar dit keer redde het de meubelen niet”. Amai, dat moet pijn gedaan hebben!
Hopelijk morgen meer geluk in Kalmthout!

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 56'41"
2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), zt
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor), op 25"
4. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 31"
5. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 39"
6. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 39"
7. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'14"
8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'23"
9. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'26"
10. Radomir Simunek (TSJ; BCKP-Powerplus), op 1'26"16/9: Tom ondanks lekke band knap 5de in Erpe-Mere!

Eindelijk, het seizoen is gestart! Net als Tom hebben de supporters ook gewacht op dit moment! Afspraak in het mooie Erpe-Mere, voor de klassieke opener van het seizoen, de Steenbergcross. Nieuwe camper, nieuwe fietsen, het seizoen kan beginnen! Voor de cross is Tom erg gefocust. Goed getraind in ieder geval, sterk op wattage en héél gedisciplineerd, dixit coach Jos. Een half uur voor de start warmt Tom op en verkent meteen de lastigste stukken van het parcours, héél geconcentreerd want hij laat zich niet afleiden door de joelende supporters, die in grote getale naar Erpe-Mere zijn afgezakt.
Start, en ploegmaat Bart Wellens gaat er als een speer vandoor! Die is er weer helemaal terug na zijn ziekte op het einde van vorig seizoen. In zijn wiel gaat wereldkampioen Niels Albert goed mee. Tom gaat behoedzaam mee op een 8ste plek. Vooraan gaat Wellens vollen bak door! Die heeft er duidelijk zin in.
Al snel pakken Albert en Wellens voorsprong, maar ze zijn niet alleen, Kevin Pauwels en Dieter Vanthourenhout zijn ook naar voor opgeschoven. Tom volgt achter dit viertal op 4 seconden. Maar dan, grote ramp, op het wasbordje (jaja, in Erpe-Mere kijken ze ook naar de Azencross in Loenhout!) rijdt onzen Tom lek, achteraan! Zwalpend raakt hij nog bij de materiaalpost waar nieuwe man Erik Van Eekelen hem een nieuwe fiets geeft. Tom kan weer verder, maar is heel wat plaatsen verloren. Boven op de Steenberg passeert hij als 13de... Komt dat nog goed?
Maar onzen Tom geeft niet op, en met al zijn krachten, het zweet gutst van zijn hoofd (meer dan 20 graden vandaag!), probeert hij terug op te schuiven. De hitte eist z'n slachtoffers, ondermeer jonge ploegmaat Jens Vandekinderen en leeftijdsgenoot Kenneth Van Compernolle worden geveld. Vooraan rijden Niels Albert en Kevin Pauwels weg van de rest. Zij zijn de sterksten vandaag, hoewel, onzen Tom toont zich achter hen ook heel sterk, en al springend over de balkjes komt hij snel terug tot de 7de plaats. We zijn halfkoers.
Pauwels en Albert rijden steeds verder weg van de eerste achtervolgers, Klaas Vantornout, Dieter Vanthourenhout en Bart Wellens. Achter dat drietal volgen onzen Tom die Bart Aernouts met zich meebrengt, en ook nog even Jan Denuwelaere. Die laatste moet al snel lossen, en samen met Bart Aernouts slaagt Tom erin om bij Bart Wellens te komen. Vooraan demarreert Niels Albert, hij moet wel, want met snelle Kevin naar de meet gaan is dodelijk! Al snel pakt Niels 20 meter, en in de volgende ronde is dat al 200 meter. De vogel is gevlogen en de wereldkampioen wint hier meteen de eerst cross van het seizoen! Knap Niels, op dit snelle parcours van Pauwels wegrijden!
Achter die twee strijdt onzen Tom nog heel even voor de derde plaats, maar Klaas Vantornout heeft zijn moment gekozen, en net als Tom bijna komt aansluiten, springt Klaas weg, naar een derde plaats. Tom sprint nog met Bart Aernouts, maar raakt een beetje ingesloten en finisht uiteindelijk als 5de. Natuurlijk ontgoocheld na de aankomst, hier zat meer in. Maar Tom heeft wel een sterke cross gereden vandaag, ongetwijfeld de snelste ronde (3de ronde), maar dat werd hier niet gemeten. Knap Tom! Je seizoen is goed gestart, en je hebt getoond dat je er staat!

1. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
2. Kevin Pauwels (Sunweb Revor)
3. Klaas Vantornout (Sunweb Revor)
4. Bart Aernouts (AA-Plus)
5. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
6. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus)
7. Bart Wellens (Telenet Fidea)
8. Jan Denuwelaere (Style & Concept)
9. Lubomir Petrus (BKCP-Powerplus)
10. Gianni Vermeersch (BKCP-Powerplus)10/9: Tom finisht na 2 uur in de kopgroep als 48ste in Zwevegem Koerse!

Tom' laatste wegwedstrijd van de zomer, Zwevegem Koerse, op de tweede kermisdag aldaar! Veel volk op de been om de renners aan te moedigen. Tom reed dik 2 uur mee vooraan in de kopgroep, waar het snoeihard ging (gemiddeld 41,79km per uur over de 166km in en rond Zwevegem)! Door die hoge snelheid gaf het merendeel van de renners op (74 van de 140, ondermeer Klaas Vantornout en Jim Aernouts)! Na de meer dan 2 uur in de kopgroep was ook bij onzen Tom het vet eraf, en vanaf dan reed hij op eigen tempo de koers verder uit, om als 48ste te finishen.
Een sterke laatste wegtraining voor een belangrijk cross-seizoen dat er aankomt! Van dinsdag tot vrijdag eerst nog 4 dagen trainen in de Ardennen om de specifieke accenten in de training nog eens te benadrukken.

1. Ramunas Navardauskas (LIT; Garmin Barracuda), in 3u58'21"
2. Kess Heytens (BVC Works), zt
3. Tijmen Eising (NED; Sunweb Revor), op 55"
...
6. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 55"
26. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 2'25"
48. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 3'35"


6/9: Tom finisht na een weekje uitzieken in het peloton en als 36ste in Izegem Koerse!

Eindelijk, na anderhalve maand nog eens op de wedstrijdfiets, en aan de start in een semi-klassieker: Izegem Koerse. 163km full speed (gemiddelde 47.56 km/u!) over een zo goed als vlak parcours! Voor Tom één van de laatste wegtrainingen voor het nieuwe cross-seizoen, dat op 16 september als start in Erpe-Mere! Een goede tempotraining dus, waarin Tom vlot meegaat met het peloton, en in de grote groep finisht als 36ste. Vele andere veldrijders ook aan de start, en het is vooral Bart Wellens die opvalt met een sterke prestatie!

1. Andrea Guardini (ITA; Farnese Vini), in 3u25'53"
2. Kenneth Hanson (USA; Optumelite), zt
3. Rafael Andriato (BRA; Farnese Vini), zt
...
22. Bart Wellens (Telenet Fidea), zt
34. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), zt
36. Tom Meeusen (Telenet Fidea), zt
40. Tijmen Eising (NED; Sunweb Revor), zt
44. Arnaud Jouffroy (FRA; Telenet Fidea), zt
55. Arnaud Grand (ZWI; Telenet Fidea), zt


Tom blikt vanuit Sankt Moritz terug op de zomer en ambitieus vooruit naar het komende seizoen!

Tom, je reed een uitgebreid programma afgelopen zomer, met toppers (Antwerpen, Geraardsbergen, Apeldoorn) maar ook pechdagen! Kijk je er zelf ook zo op terug? Wat is het gevoel na de zomer?

Ik kan niet ontkennen dat mijn zomer qua prestaties minder is dan de vorige. De bedoeling was om in de zomer toe te werken naar het EK MTB in Moskou. Waarvoor ik in 1 van de 3 Wereldbekers die ik op mijn programma had staan Top 30 moest rijden. De eerste die ik wou rijden was Houffalize maar de week ervoor werd ik ziek dus weg kans 1. De tweede was Nove Mesto, alles in orde maar tijdens de wedstrijd kon ik mijn kansen niet optimaal verdedigen door een geblokkeerd bekken, weg kans 2. La Bresse was nog erger toen mijn achterwiel brak na 50 meter wedstrijd, dus weg kans 3, en geen selectie voor het EK.
Dan heb ik alles omgegooid om weer naar het wegprogramma toe te werken maar ik was niet genoeg getraind om op de weg te koersen dus het gevoel in die wedstrijden was ook niet helemaal oke. Oetingen was dan weer wel heel goed maar daar reed ik op een heel slecht moment plat. In Roemenië was er een proloog die op mijn lijf geschreven was maar reed ik ook plat. Op het BK MTB in Beringen was ik heel erg goed, maar tijdens de opwarming mis ik een bocht en om een valpartij te vermijden zet ik een voet en die klap daarvan blokkeerde weer mijn rug... Tja, pech overkomt je, maar is wel vervelend!
Maar om positief te eindigen: de conditie was er wel en ik ben altijd heel hard blijven werken en heb me ook niet laten ontmoedigen door het uitblijven van resultaten in de wedstrijden. Nu op stage heb ik weer het goeie gevoel te pakken. Eind Juli ben ik op vakantie geweest en ik ben 30 Juli weer vollenbak beginnen trainen, het duurt nog even voor de belangrijke wedstrijden er aan komen maar ik heb wel het gevoel dat ik goed bezig ben!

Wat zijn je verwachtingen en ambities voor het komende cross-seizoen? Top-4, in overeenstemming met het nummer dat je zal dragen op alle Belgische crossen?

Echte verwachtingen uitspreken is moeilijk, ik ben nog jong dus het is wel de bedoeling om elk jaar progressie te blijven maken. Hier in Sankt Moritz heb ik wel het gevoel dat ik weer iets meer kracht heb tijdens het bergop rijden. Maar het is natuurlijk in de wedstrijden dat het moet gebeuren. Het is al erg mooi dat ik met het nummer vier mag rondrijden deze winter, in principe is dat mijn nummer ook want Nys, Pauwels en Albert staan nog wel een stapje hoger.
Maar ik ben niet zo snel tevreden en podiums of overwinningen zijn de dingen waar ik voor train, dus hoop ik wel regelmatig op het podium te staan! Winnen blijft winnen en daar heb ik altijd een beetje geluk voor nodig. Maar er zijn 35 wedstrijden en als ik daar weer twee grote vissen van kan meepakken ben ik weer in mijn opzet geslaagd. Makkelijk is het nooit maar ik ga ervoor! :-)22/7: Tom geveld door de hitte in BK MTB in Beringen!

Belgisch Kampioenschap Mountainbike in Beringen, op de terril van de vroegere mijn daar. Een prachtig parcours voor het publiek, maar loodzwaar voor de bikers, zeker met het hele warme weer van vandaag, want nergens bescherming tegen de zon door bomen of schaduw. Sven Nys start niet, dit BK past niet in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen. Dat geldt blijkbaar niet voor die andere Olympiër, Kevin Van Hoovels, die wel aan de start staat. Naast onzen Tom start ook Kevin Pauwels, die hier zijn kampioenentrui verdedigt. Onzen Tom is met Nys afwezig één van de favorieten. Op weg naar het BK echter meer dan een uur in de file op de E313, dus aan de start zonder verkenning van het parcours...
Kevin Van Hoovels gaat er als een speer vandoor na de start, en krijgt onmiddelijk Kevin Pauwels en onzen Tom met zich mee! Eerste achtervolgers zijn Sebastien Carabin, Davy Huygens en Jimmy Tielens. Onzen Tom neemt in de tweede ronde resoluut de kop voor de teruggekeerde Carabin, en de twee Kevin's. De verschillen zijn echter nog klein. Tom toont vol overtuiging zijn technisch kunnen op deze omloop!
Maar na een half uur wedstrijd zitten deze vier nog altijd bij elkaar, en is hun voorsprong toegenomen. Er is echter nog niks beslist. Achter Tom en co volgen Joris Massaer, Jimmy Tielens en Tim Wynants, die alles geven om terug te komen op de koplopers.
Het gaat hard vooraan, en onzen Tom krijgt last van de warmte! Hij moet de rol lossen en zakt terug in de wedstrijd. Nog drie koplopers dus, die elkaar voor geen meter lossen! Kevin Pauwels zit wel in de tang van de twee Versluys bikers. Samen lopen ze steeds verder uit op de achtervolgers, waarbij onzen Tom nog een aantal plaatsen prijsgeeft.
Samen gaan de drie koplopers de laatste ronde in. Even lijkt het of het tot een sprint zal komen, maar Kevin Van Hoovels gooit alles open in deze finale en lijkt op de zegen af te stevenen. Dat is echter buiten de snelle Kevin Pauwels gerekend. Die plaats finaal nog een supersprint en wint voor Van Hoovels en Carabin! Zijn tweede titel in het MTB op rij! Proficiat Kevin! Die andere Kevin, van Hoovels, fulltime-mountainbiker, was natuurlijk ontgoocheld na afloop!
En onzen Tom? Die raakte in de derde ronde, geveld door de hitte en buikkrampen, zo ver achterop, dat hij slim in de vierde ronde uit de wedstrijd stapte. Ontgoocheld natuurlijk! Niet dat deze wedstrijd een groot doel was voor Tom, maar op een BK wil je toch altijd goed zijn.
Met dank aan MTB Lily voor de livestream, want uw webman kon helaas niet op dit BK aanwezig zijn, en ook TV leverde geen beelden vandaag. Alle aandacht ging daar naar de supersprint van Marc Cavendish in de Tour...

1. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), in 1u29'25"
2. Kevin Van Hoovels (Versluys), op 1"
3. Sebastien Carabin (Versluys), op 7"
4. Joris Massaer (Los Pedalos), op 2'57"
5. Jimmy Tielens (DW Bikes), op 3'28"


14/7: Tom wordt na een knappe wedstrijd 2de in MTB Grand Prix in Geraardsbergen!

In de 4de manche van de Belgacom MTB Grand Prix nam Tom de kopstart, maar moest hij al snel Sven Nys laten gaan, die hier duidelijk een laatste stevige training voor de Olympische Spelen reed! Tom was de enige die nog wat weerwerk kon bieden.
“Ik wist niet goed wat te verwachten. Ik rijd de laatste weken met steeds betere benen zodat ik me hoopte te tonen. Omdat ik mijn eigen ding wilde doen ben ik er van bij de start ingevlogen. Ik probeerde mijn eigen lijn te volgen. Alleen verkeek ik me op Sven en op de loopstroken in de modder die zich telkens weer aandienden. Die hebben me verstikt. De omloop was loodzwaar en de modder archi-lastig. Ik heb me die snelle start moeten bekopen. Toen Sven me remonteerde en achteraf loste, ging hij echt snel. Anderzijds ben ik blij met mijn tweede stek. Meer zat er niet in. Ze toont dat ik met de vele pech die ik de vorige maanden in het biken had toch niveau haal. Het geeft me ambitie voor het BK van komend weekend. Ik kijk ernaar uit!”, aldus Tom. Wij ook!
Tom laat met die knappe 2de plek een aantal kleppers achter zich! Derde werd drievoudig Australisch kampioen Chris Jongewaard, en vierde ex-Belgisch kampioen en Olympisch mountainbiker Kevin Van Hoovels.

1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u33'49"
2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'34"
3. Chris Jongewaard (AUS), op 2'23"
4. Kevin Van Hoovels (Versluys),op 4'03"
5. Jeff Luyten (Versluys), op 5'02"


11/7: Tom sprint zich naar een 4de plaats in de Grote Prijs Stad Geel!

Na de stevige training in de Sibiu Tour (zie hieronder) in Roemenië, start Tom vandaag in deze sprintkoers in Geel! 155km over vlakke wegen, dus ondanks veel ontsnappingspogingen op het einde een massaspurt. In de finale reed eerst nog een kopgroep van twintig renners voorop, zonder onzen Tom, maar die probeerde met alle macht uit de achtergrond terug te keren: "Ik heb samen met Michael Van Staeyen met alles wat ik in me had gepoogd om de brug naar de kopgroep te maken. We kwamen tot op vijf meter, maar dan was ook het peloton daar zodat een massspurt wenkte. Ik kon meespelen omdat ik goed geplaatst zat, maar mijn beste pijlen had ik verschoten in de achtervolging. Jammer.”, bekende Tom. Desondanks werd onzen Tom nog knap 4de!
Daarme zit zijn wegprogramma er voor een tijdje op. “Komend weekend rijd ik met de mountainbike in Geraardsbergen. Ik start ook in het BK in Beringen op zondag. Dan zal het ongeveer tijd zijn voor onze ploegstage in Sankt-Moritz”, aldus Tom, die ook tevreden terugkijkt naar de Sibiu Tour in Roemenië. “Schitterende koers, schitterend parcours voor een veldrijder. Een paar ritten waren kort en explosief, in andere etappes moesten we veel klimmen, maar ik had zoveel pech en tegenslag dat ik mijn goede benen niet kon tonen”, aldus Tom. Die toonde hij dus wel in Geel!

1. Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen - Mercator), in 3u15'07"
2. Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen - Mercator), zt
3. Benjamin Verraes (Bofrost-Steria), zt
4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), zt
5. Jelle Mannaerts (Rock Werchter), zt


4-8/7: Tom beklimt de bergen in Roemenië!

Tweede Sibiu Cycling Tour in Roemenië. Sibiu is een oude middeleeuwse stad in het hart van Roemenië, aan de voet van de Transsylvanische Alpen. Quasi de volledige Telenet Fidea ploeg staat aan de start (behalve Bart Wellens, bijna opnieuw papa, en Daniel Peeters, slechte bloedwaarden). Samen met hen veel Oost-Europees en jong talent, mar ook Duitse en Scandinavische continentale ploegen. Na een korte proloog woensdag is het stevig klimmen daar in Roemenië!
 • 4/7: Proloog: Sibiu-Sibiu: biljartvlakke proloog over 2.4km en 21 bochten in de straten van Sibiu. De hele Telenet-Fidea ploeg presteert knap, met vijf eindigen ze in bij de eerste tien in deze korte proloog over de kasseitjes in het centrum van de prachtige oude stad Sibiu! Tom kent helaas veel pech onderweg, hij rijdt twee keer lek, moet daardoor telkens van de fiets en is totaal uit zijn ritme. Geen wonder dat hij vandaag als één van de laatste eindigt. Ploegmaat Joeri Adams heeft meer geluk en finisht knap op het podium (zie foto)! Hopelijk kan Tom in de bergen nog tijd terugpakken.
 • 5/7: Rit 1: Sibiu-Paltinis: koninginnerit over 184km en aankomst bergop op top van 1438 meter! Een superlastige rit dus, en niet alleen door het vele klimmen, maar vooral door de enorme hitte, tot 40 graden en meer! Dat deed de mannen van Telenet-Fidea de das om vandaag. Het was de hele dag naar adem happen! Onzen Tom bracht het er nog relatief goed vanaf, en finishte na Arnaud Jouffroy en Jens Vandekinderen als derde van zijn ploeg. Wel op 16 minuten van de winnaar, de Spanjaard Victor De La Parte Gonzalez. Die wordt ook de nieuwe leider in het klassement.
 • 6/7: Rit 2: Cisnadie-Sibiu: ploegentijdrit over 10.2km met onderweg één helling van derde categorie. Telenet-Fidea start met grote amibities, gezien de mooie resultaten in de proloog, maar had veel pech. Gisteren werd Rob Peeters volledig onterecht uit de koers gezet (wegens zogezegd te lang aan de ploegwagen hangen tijdens de beklimming) en hij is normaal één van de trekkers bij zo'n ploegentijdrit. Onderweg liep ook nog de ketting van Corné van Kessel eraf, dus weer een mannetje minder. Telenet werd vijfde, op 15 seconden van de winnaar, Kolls Cycling Team uit Oekranië. Tableware, de ploeg van leider Victor De La Parte werd tweede, dus blijft de Spanjaard stevig in het geel.
 • 7/7: Rit 3: Sibiu-Lac Balea: 90.2km door de Transsylvanische Alpen, met een aankomst boven 2000 meter! Lang gebeurde er niet veel in deze rit, iedereen leek af te wachten tot de 30 kilometer lange slotklim. Aan de voet van die klim ontbond ploegmaat Arnaud Jouffroy al zijn duivels, en samen met één andere vluchter sprintte hij alleen naar boven. Bijna tot de finish, want met nog 1.5km te gaan kwamen nog 7 renners aansluiten, waarvan de Slovaak Martin Haring uiteindelijk won. Dappere Arnaud werd knap 9de en zo ook meteen de eerste Telenet-Fidea man in het klassement, op een 12de plaats. En onzen Tom, die reed op zijn eigen strakke tempo de lange slotklim op, om knap als 29ste te finishen op 3 minuten van de winnaar. Tom wordt zo 47ste in het klassement.
 • 8/7: Rit 4: Sibiu-Sibiu: slotrit over 146.2km over de bergen, 33km klimmen in totaal, maar een vlakke aankomst. Over deze rit kunnen we kort zijn. Na een zware ronde in de zengende hitte, zat er bij de Telenet-Fidea mannen niet meer veel jus in de benen. Meedraaien in het peloton dus en veilig aankomen. Dat lukte voor iedereen, behalve voor Arnaud Grand, die in de finale van deze rit nog tegen de grond ging. Vooraan ontsnapten een aantal renners op 10km van de aankomst, en ze hielden vol. De Serviër Gabor Kasa wint. Tom bolt met het peloton over de streep, en is blij dat deze lastige ronde achter de rug is! Terug naar België, hoewel het weer daar heel wat minder is!

  Eindstand
  1. Victor De La Parte (SPA; SP Tableware), in 11u34'30"
  2. Matija Kvasine (KRO; Tusnad), op 17"
  3. Artem Topchanyuk (OEK; SP Tableware) , op 56"
  ...
  13. Arnaud Jouffroy (FRA; Telenet Fidea), op 6'32"
  25. Arnaud Grand (ZWI; Telenet Fidea), op 10'54"
  44. Jens Vandekinderen (Telenet Fidea), op 20'42"
  46. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 21'28"
  69. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 29'00"
  98. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 45'33"


 • 1/7: Tom na een plezante avond 14de in de Profronde in Deurne!

  Een avond vol plezier in Deurne, aan de voet van het Sportpaleis, voor de 4de keer een dernycriterium in hartje Antwerpen! Tom en ploegmaat Bart Wellens staan aan de start, met hen ook ronderenner Thomas De Gendt die gisteren nog trouwde (en daardoor niet in de Tour zit), ex-wereldkampioen Lars Boom (dus ook niet met Rabobank naar de Tour) en pistekampioen Kenny De Ketele.
  Echt een spektakel om te zien, tegen meer dan 50 per uur door de straten van Deurne! Tom heeft een jonge, en nog niet erg ervaren gangmaker, en haalt mede daardoor niet zijn topsnelheid.
  Verwachte winnaar in Deurne: Thomas De Gendt! Hij rijdt knap naar de zege voor Lars Boom en Sep Vanmarcke. Tom wordt 14de, net achter ploegmaat Bart Wellens.

  1. Thomas De Gendt (Vancansoleil)
  2. Lars Boom (NED; Rabobank)
  3. Sep Vanmarcke (Garmin Cervelo)
  ...
  13. Bart Wellens (Telenet Fidea)
  14. Tom Meeusen (Telenet Fidea)


  27/6: Tom knap 7de in IWT "Jong maar moedig" in Oetingen (UCI 1.2)!

  Internationale Wielertrofee Oetingen, een semi-klassieker op de grens tussen Vlaams Brabant en Oost-Vlaanderen. Ooit nog gewonnen door Peter Van Petegem (1991), Tom Boonen (2001) en Sven Nys (2007), maar vandaag vooral heel veel jonge Belgische renners aan de start, aangevuld met een paar Nederlandse ploegen, en zowaar ook een handvol renners uit Nieuw-Zeeland! Natuurlijk ook veldrijders aan de start, onzen Tom met zijn ploegmaats (Bart Wellens, Rob Peeters, Jens Vandekinderen en Corné van Kessel) en ook terug Sven Nys.
  Een behoorlijk lastige wedstrijd, met onderweg zes tussensprints, maar vooral een aantal interessante bergjes: Hutselenberg (11%, 300m), Congoberg (10%, 500m), Bosberg (10%, 400m), de Muur van Geraardsbergen (16%, 1000m), Voskensstraat (14%, 600m) en in de finale nog twee keer de Bergstraat (10%, 500m). Kuitenbijters, stuk voor stuk, en daarbij ook nog 15km kasseien, een echte Vlaamse klassieker waardig! Toch gaat het snel onderweg, de renners halen een gemiddelde van 41.44km per uur! Toch diegene die aankomen, want van de 192 starters in deze wedstrijd, zijn er maar 67 die uitrijden! Op de bergjes regende het opgaves, ondermeer Bart Wellens stapte uit de wedstrijd.
  Na 80km in de wedstrijd ontstaat er in schuifjes een kopgroep van 24 renners met daarbij onzen Tom! Nadat eerst 10 renners ontsnapt waren op de Muur Van Geraardsbergen, komt een groep van 14 met daarbij onzen Tom terug in de afzonk van de Voskensstraat! Tom rijdt heel sterk en gaat meteen attent mee naar de kop! Ook Sven Nys is mee in de groep van Tom. Die Sven Nys valt aan in de plaatselijke rondes, en daardoor valt de hele kopgroep uit elkaar. Net op dat moment rijdt onzen Tom lek! Maar op karakter komt hij in de laatste ronde nog knap terug tot bij de kop! Dan ontsnapt echter jong talent van Topsport Vlaanderen, Tim Declercq samen met Kjell Van Driessche van Omega Pharma-Quickstep, en zij houden nipt vol, aan de aankomst nog maar 3 seconden over! Tim Declercq is de snelste in de sprint. Achter hen wordt nog gesprint voor de derde plaats, Tom probeert zich te plaatsen, en finisht finaal als 7de!
  Weeral een goede en geslaagde training!

  1. Tim Declercq (Topsport Vlaanderen Mercator), in 4u03'15"
  2. Kjell Van Driessche (Omega Pharma-Quickstep), zt
  3. Davy Commeyne (Landbouwkrediet), op 3"
  ...
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 3"
  22. Quentin Bertholet (Credit Agricole), op 3"
  25. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 3"
  49. Laurens Sweeck (KDL), op 16"
  54. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 28"


  24/6: Tom traint 220km in helse omstandighedenin het BK in Geel!

  Stevige wind en bakken regen op het Belgisch Kampioenschap op de weg in Geel! Dan 250 kilometer op vol tempo is veel, ook voor veldrijders die tot nu toe maximum 180 kilometer in de benen hebben in één rit. Onzen Tom en zijn ploegmaats van Telenet-Fidea vertrekken dan ook zonder grote ambities, en willen er vooral een goeie training van maken. Vanaf de start rijdt Tom goed mee, maar toen na 40 minuten een kopgroep van zes (Tosh Van der Sande, Nikolas Maes, Staf Scheirlinckx, Frédéric Amorison, Sander Armee en Maarten Wynants) ontsnapte lukte het Tom niet om mee te glippen, net als zijn ploegmaats. Dan maar meedraaien in het peloton. De zes met daarbij renners uit alle grote blokken (Lotto-Belisol, Omega Pharma-Quick Step, Accent-Willems, Landbouwkrediet en Topsport Vlaanderen) krijgen een vrijgeleide van het peloton, en lopen uit tot maar liefst 7 minuten! In het peloton, geteisterd door hevige regen en windvlagen, valt de ene opgave na de andere, met daarbij ook Gianni Meersman en Jurgen Van den Broeck. Tom en zijn ploegmaats houden nog even vol.
  Op 40 kilometer van de aankomst stuurt favoriet Tom Boonen zijn ploegmaats naar de kop van het peloton, en meteen gaat het tempo omhoog, tot 5 kilometer per uur sneller! Tom Boonen zette zichzelf aan kop, en gaat snoeihard naar de kopgroep toe! Met verbeten blik kromt Tom Boonen zich over het stuur, hij wil duidelijk winnen hier, voor eigen volk! Het duurt dan ook niet lang voor de koplopers gegrepen zijn. Met een kleine groepje gaat Tom Boonen naar de meet, in de achtergrond probeerde Philip Gilbert nog wel even terug te komen maar die wordt genekt door de stevige tegenwind. Tom Boonen wint de sprint na 250 kilometer in regen en wind, en echte Flandrien waardig, en pakt zo zijn tweede landstitel!
  Terwijl Tom Boonen blinkt op het podium, zijn onzen Tom en zijn ploegmaats al terug in hun warme camper en op weg naar huis. Na Boonen's versnelling houden ze het nog 10 kilometer vol, om dan na de stevige training van vandaag slim en snel in de camper te gaan schuilen. Niemand van het TFCT haalde dus het einde van het BK in Geel. Iedereen was echter tevreden over de gereden koers en de goeie training. “De afstand van 250 km en de constante wind en regen waren niet onze bondgenoten. Daarom dat ik onze renners de opdracht gaf van bij de start direct mee te koersen. Het was hopen van in een vroege vlucht te geraken, maar dat was niet mogelijk.”, zei ploegleider Danny De Bie na afloop.
  Slechts drie veldrijders halen de eindmeet, Sven Vanthourenhout, Jim Aernouts en als allerlaatste over de meet kom Vincent Baestaens. Van de 130 gestarte renners finishen er maar 75.

  1. Tom Boonen (Omega Pharma-Quickstep), in 5u59'07"
  2. Kristof Goddaert(AG2R), zt
  3. Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen Mercator), zt
  ...
  23. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), op 16"
  28. Jim Aernouts (Sunweb Revor), op 16"
  75. Vincent Baestaens (Landbouwkrediet), op 4'58"


  20/6: Tom rijdt perfecte training en finisht 71ste in Halle-Ingooigem.

  Halle-Ingooigem, een klassieker in de Vlaamse wielerkoersen, met vandaag al de 65ste editie! Een stevige koers van 198 kilometer, met 6 keer de beklimming van de Tiegemberg, een helling van 750 meter met een gemiddelde stijging van 5.6%, op z'n steilste 9%. Voor de wegrenners een finale voorbereiding voor het BK volgende zondag en Geel. Voor de veldrijders, en dat zijn de mannen van Telenet-Fidea, Sunweb Revor (zonder een zieke Klaas Vantornout) en Landbouwkrediet (zonder Sven Nys), een goede training op snelheid en conditie.
  Vliegensvlugge start, maar ondanks een aantal ontsnappingspogingen blijft het peloton bij elkaar tot de eerste beklimming van de Tiegemberg. De grote tenoren komen naar voor en ontbinden hun duivels een eerste keer. Na die eerste beklimming is er dan ook meteen een kopgroep van een 13-tal renners, met daarbij kleppers als Jurgen Van De Walle, Greg Van Avermaet, Kenny Wallays, Nico Eeckhout en Frederik Veuchelen. Die twaalf pakken al snel een paar minuten, maar het peloton laat niet begaan. Lotto-Belisol dat niet mee in de kopgroep zit, voert de forcing en de voorsprong slinkt zienderogen: Van 2 minuten op 80km van de meet, tot 1 minuut op 40km, en nog slechts 30 seconden op 18km van de meet. En ja, op 10 kilometer van de finish komt alles weer samen. Een paar renners proberen nog wel te ontsnappen, ondermeer Nico Eeckhout en Pim Lighthart, maar uiteindelijk wordt er toch gesprint. Daarin wint het Franse talent Nacer Bouhanni van Francaise des Jeux. Eerste Belg is Kenny Dehaes van Lotto Belisol op een vierde plaats.
  En onzen Tom? Die rijdt vandaag een perfecte training en is vaak attent mee voorin in het peloton. In de finale sprint moet Tom natuurlijk de wegrenners voorlaten en wordt hij nog 71ste. Weeral een pak kilometers in de benen, met het oog op de winter!

  1. Nacer Bouhanni (FRA; Francaise des Jeux), in 4u19'27"
  2. Arnaud Demaré (FRA; Francaise des Jeux), zt
  3. Tom Veelers (NED; Argos Shimano), zt
  ...
  16. Sven Vanthourenhout (Landbouwkrediet), zt
  17. Tim Merlier (Sunweb Revor), zt
  28. Vinnie Braet (Sunweb Revor), zt
  31. Joeri Adams (Telenet Fidea), zt
  40. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), zt
  59. Bart Wellens (Telenet Fidea), zt
  62. Jim Aernouts (Sunweb Revor), zt
  71. Tom Meeusen (Telenet Fidea), zt
  115. Arnaud Jouffroy (FRA; Telenet Fidea), op 1'15"
  125. Jens Vandekinderen (Telenet Fidea), op 1'15"


  12-17/5: Tom overwint de cols in de Ronde van Servië!

  Net als vorig jaar start Tom in de Ronde van Servië, een lastige rittenwedstrijd tussen de grote Servische steden (Nis, Pale, Belgrado) en over de Dinarische Alpen en de Šar- en Prokletije bergketens, klimmen tot meer dan 1000 meter hoogte! Vorige jaar pakte Tom hier uit in de sprint, met drie tweede plaatsen na Angelo Furlan en één overwinning! Dit jaar wil Tom vooral goed zijn in de bergritten. Favorieten voor de eindzege dit jaar zijn de Deense ronderenner Michael Rasmussen en allrounder Stefan Schumacher. Ja, inderdaad twee ex-dopingzondaars. Tom start samen met de ploegmaten van Telenet-Fidea (Bart Wellens, Rob Peeters, Joeri Adams, Arnaud Jouffroy en Arnaud Grand). Naast hen geen andere veldrijders, wel veel Oost-Europese en Russische renners.
 • 12/6: Rit 1: Niš - Niš: twee rondjes in en rond Niš, totaal 52.4km bijna biljartvlak. Heel warm en zonnig in Servië vandaag, tot 34 graden! Anders dan hier in België dus. Al na twee kilometer proberen zes renners te ontsnappen, maar mede door de sterke rugwind waardoor het peloton tot 55km per uur haalt, worden ze snel weer bijgehaald. Al snel volgen de eerste tussensprints, maar daarin moeit Tom zich niet, net als de rest van de Telenet-Fidea ploeg. Het peloton blijft bij elkaar, en er wordt gesprint. Tom doet mee, maar kan zich niet echt goed plaatsen en wordt 9de na ploegmaat Joeri Adams. Door de bonificaties voor de sprinters onderweg is Tom 14de in het klassement. Reactie van Tom: "Nog ni goe genoeg..."
 • 13/6: Rit 2: Niš - Kragujevac: 146km over een geaccidenteerd parcours, met drie cols van 3de categorie. Opnieuw warm, al 25 graden 's morgens om half 10 bij de start. Er is snel gestart, en al na 10 kilometer ontsnappen drie renners die een vrijgeleide krijgen van het peloton. Daarbij één man van Telenet-Fidea: Arnaud Grand! De rest van de ploeg kan rustig in het peloton rijden, want de koplopers pakken al snel vier minuten. Als de eerste bergen eraan komen gaat Arnaud Grand aan kop, en hij pakt op alle drie de bergen de bonus, waardoor hij ook de bergprijs pakt vandaag én morgen in de bolletjestrui mag starten! Na de bergen slinkt de voorsprong geleidelijk, het peloton is in actie gekomen. Met nog 20km voor de boeg worden de vluchters ingelopen. Vanaf dan gaat het met hoge snelheid naar de finish! Sprinten en de Italiaan Enrico Rossi wint nipt voor de Pool Adam Wadecki en de winnaar van deze ronde van vorig jaar, de Serviër Ivan Stevic. Tom, nog steeds met wat zware benen na Zeeland, wordt 21ste, maar blijft wel mooi 14de in het klassement.
 • 14/6: Rit 3: Kragujevac - Bajina Bašta: 172.6km met relatief vlakke aanloop, maar drie cols (2de en 3de categorie) in de finale. Pas na de eerste tussensprint en een uur koersen, komt de wedstrijd echt los. Een groep renners demarreert en pakt al snel meer dan 2 minuten voorsprong. Daarbij één Telenet-Fidea, Bart Wellens! Met nog 100km voor de boeg loopt hun voorsprong op tot 3 minuten 20 seconden. Bij de start van de bergen op 70km van de meet al 5 minuten! Houden de zes het vol? Bart Wellens pakt knap de tweede tussensprint van de dag, en vanaf dan is het klimmen. Twee bergtoppen worden overwonnen en Bart en co houden nog 2 minuten 30 over. Nog éen lastige klim en dan 20km dalen tot de aankomst. De voorsprong slinkt snel, het peloton met de Serviërs op kop begint te jagen! Bij de start van de afdaling nog 1 minuut en de 18-jarige Alexander Kamp van Christina Watches smijt zich als een blok naar beneden en rijdt weg van de andere vluchters. Maar ook dappere Alexander wordt gegrepen, op 5 kilometer van de aankomst komt alles terug samen. Wordt het weer sprinten? Jawel, en de Duitser Stefan Schumacher wint, en pakt zo meteen de leiderstrui in deze ronde. Tom moest lossen in de afdaling en finishte als 19de op 1'18" van Schumacher. In de stand staat Tom nu 16de.
 • 15/6: Rit 4: Bajina Bašta - Pale: 172km over de top van deze koers, twee bergen van 1ste categorie en nog eentje van 2de categorie. Vanaf de start van deze zware rit veel aanvallen van Servische thuisrijders die hun kans gaan, maar het is wachten tot de tenoren van deze wedstrijd, Rasmussen en Schumacher hun duivels ontbinden op de steile beklimmingen. Maar wie gaat er mee in de aanval? Helaas niet onzen Tom, die vandaag geen goede benen heeft, maar wel zijn jongere ploegmaat Joeri Adams! Knap klimt hij met de besten over 3200 hoogtemeters naar de top van deze koers! In de finale gaat de Italiaan Fortunato Baliani nog weg uit de kopgroep van 10 renners, maar Joeri klampt knap aan... tot hij op op 400 meter van de finish valt en een hele tijd stilstaat met een dubbelgeplooid wiel. Pas als een toeschouwer hem verder helpt met een reservewiel kan hij weer verder om als 29ste te finishen, wel slechts op 9 seconden van de winnaar. Achter die Italiaan wordt Stefan Schumacher derde en verstevigt zo zijn leidersplaats. En onzen Tom, die finisht ontgoocheld als 31ste op meer dan 9 minuten. Een plaats bij de eerste 10-15 zit er niet meer in na vandaag.
 • 16/6: Rit 5: Milići - Ruma: 154km dalen en vlak, terug voor de sprinters. Topsnelheden in deze rit, met Schumacher die in de eerste helft zijn ploeg laat werken en nog wat seconden meepakt in de tussensprint. De groep blijft grotendeels bij elkaar, en Tom slaagt erin om met de eersten mee naar de finish te gaan. Rob Peeters trekt voor Tom de sprint aan, maar Tom heeft niet de goede benen, wordt ook nog wat weggedrumd, en finisht pas als 33ste, weliswaar zonder tijdverlies.
 • 17/6: Rit 6: Mitrovica - Belgrado: 77.8km vlak in de slotrit. Heel even kan een groepje met een paar lokale rijders wegrijden, maar uiteindelijk wordt er toch gesprint. Tom doet daarin niet mee en bolt met het peloton over de meet als 65ste. Winnaar is de Italiaan Maximiliano Richeze die het groen pakt in deze ronde. De gele winnaarstrui is voor de Duitser Stefan Schumacher. Tom eindigt deze ronde als 28ste. Telenet-Fidea is 11de op 21 in de ploegenstand. Reactie van ploegleider Danny De Bie na de wedstrijd: "Tom was niet 100 procent, maar dat is in het vooruitzicht van de komende winter een bewuste tactiek. Het is niet nu dat Tom op zijn best moet zijn, wat niet betekent dat hij slecht was. Allesbehalve. Hij fietste aardig mee."

  Eindklassement

  1. Stefan Schumacher (DUI; Christina Watches), in 19u05'38"
  2. Sergei Rudaskov (RUS; Katusha), op 16"
  3. Alexander Prishpetnyy (RUS; Katusha), op 33"
  ...
  12. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 1'34"
  28. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 10'29"
  53. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 32'07"
  55. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 32'20"


 • 9/6: Door stevige wind en lekke band moet Tom lossen in Ronde van Zeeland!

  Eerste keer Ronde van Zeeland Seaports! Een koers van meer dan 200 km over de eilanden van Zeeland met passage over de grote bruggen over de Oosterschelde, kortom, en stevige koers tussen Middelburg en Goes. Ondanks Dauphiné Liberé en Ronde van Zwitserland toch ook hier grote namen aan de start, ondermeer thuisrijder Lars Boom, de Australische hardrijder Mark Renshaw, en eendagsspecialist Filippo Pozzato. Naast hen een heel pak veldrijders met op de eerste plaats de mannen van Telenet-Fidea en die van Sunweb Revor, met ook Kevin Pauwels en Klaas Vantornout.
  Wind is dé bepalende factor vandaag! Uit alle hoeken komt die, met de ene windstoot nog harder dan de andere! Als het windaf gaat, halen de renners tot 80 km per uur, maar wind op kop is het wat anders natuurlijk! Bijzonder lastig om met een hele groep in het gareel te blijven, en dus ontstaan er al snel in de koers een aantal waaiers. Vier om precies te zijn, en in de eerste daarvan vinden we onzen Tom terug! Niet voor lang echter, want precies op het moment dat de koers helemaal openbreekt, rijdt Tom lek, en moet hij aan de kant. Niet meteen een volgwagen, en iedereen haalt hem in. Tom kan nog wel met vereende krachten terugkomen tot de derde waaier, maar dan is de kracht er helemaal uit, en na driekwart koers stapt Tom uit de wedstrijd. Hij is niet de enige vandaag. Van de 178 gestarte renners zijn er maar 50 die de finish halen. Daarbij twee dappere veldrijders, Jim Aernouts op de 43ste plaats, en Vincent Baestaens op de 49ste plaats, beiden op 7'37" van de winnaar hier in Zeeland, de Zuid-Afrikaan Reinhardt Janse van Rensburg.
  Reinhardt wie? Wel, die Reinhardt is een 23-jarige neoprof die blijkbaar veel in zijn mars heeft. Vandaag klopt hij in deze lastige 1.1 wedstrijd, na een hele dag mee in de kop, Lars Boom in de sprint! Zijn 13de profzege van dit seizoen (ondermeer ook het eindklassement in de Ronde van Marokko, in de Ronde van Bretagne én de Ronde van Overijssel), waarmee deze voorlopig nog nobele onbekende op dit moment de zegekoning van dit wielerseizoen is! Voor wie hem wil volgen, hier zijn blog! En omdat je hem later nog wel zal zien op podia, alvast zijn foto bij dit verslag, voor één keer dus niet een foto van onzen Tom!
  Die is weer een ervaring rijker, en rust nu een paar dagen om dan naar Servië af te reizen, voor de ronde daar. Vorig jaar pakte Tom daar na een aantal tweede plaatsen ook een mooie spurtzege, dit jaar wil hij in de eerste ritten rustiger aan doen, en uitpakken in de bergrit. Volg het op deze site!

  1. Reinhardt Janse van Rensburg (ZAF; MTN Qhubeka), in 4u35'07"
  2. Lars Boom (NED; Rabobank), zt
  3. Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen), op 3"
  4. Mark Renshaw (AUS; Rabobank), op 39"
  5. Kenny van Hummel (NED; Vacansoleil), op 39"
  6. Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen), op 39"
  7. Bobbie Traksel (NED; Landbouwkrediet), op 41"
  8. Luca Ascani (ITA; Farnese Vini), op 47"
  9. Dennis van Winden (NED; Rabobank), op 1'19"
  10. Tim Declercq (Topsport Vlaanderen), op 1'19"


  2/6: Tom knap 2de in MTB Cup in Antwerpen én Provinciaal Kampioen!

  Mountainbike in het centrum van Antwerpen! Een kunstgreep voor de organisatoren, maar dikke pret voor de supporters, ook die van onzen Tom! Sfeer alom, zeker bij dit prachtige lenteweer. Mooi deelnemersveld met naast onzen Tom en Sven Nys ook de Nederlandse en Belgische kampioen, Rudi van Houts en Kevin Van Hoovels. Ook aan de start een aantal andere veldrijders, zoals Sven Vanthourenhout, Jim Aernouts, en Jonathan Page.
  Van bij de start gaat Sven Nys, nog in de running voor de Olympische Spelen, er als een bezetene vandoor! Winnen hier levert hem weer een pak UCI-punten op die een betere startpositie geven op het EK in Moskou. Daar dient Nys bij de eerste 12 te eindigen om naar de Spelen te mogen. Hij laat dus niets aan het toeval over, en geeft gas van bij de start!
  Achter hem is onzen Tom de enige die voor wat weerwerk zorgt. Tom rijdt op het erg technische parcours weg van de kampioenen en krijgt even Sven Nys in het vizier, maar niet voor lang. Na een uur en drie kwartier draaien en keren, finisht hij knap als 2de op een dikke halve minuut van winnaar Nys! Dank zij die mooie prestatie is Tom ook meteen Provinciaal Kampioen MTB 2012! De eerste titel van het seizoen is binnen! En wat meer is, op deze manier wordt Tom na Stoumont en Antwerpen ook de leider in het klassement van de Belgacom Belgian MTB Grand Prix! Proficiat Tom!
  Tom is tevreden met zijn prestatie van vandaag: "Ik probeerde in het begin Sven nog te volgen. Maar daarvoor was mijn conditie nog niet goed genoeg. Ik vond het wel leuk koersen op een parcours met veel draaien en keren. Het ging behoorlijk technisch zodat ik voor een deel mijn ding kon doen. Uiteindelijk kon ik van de minuut voorsprong die Sven op een bepaald moment had nog twintig seconden afdoen. Meer zat er niet in. Ik vind het jammer dat ik niet naar de Spelen kan. Maar ik heb er alles voor gedaan. Misschien kan ik in 2016 wel gaan..."

  1. Sven Nys (Landbouwkrediet), in 1u46'17"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 34"
  3. Jonas De Backer (Vanomobil), op 1'01"
  4. Jimmy Tielens (DW Bikes), op 1'37"
  5. Kevin Van Hoovels (Versluys), op 1'47"
  6. Rudi Van Houts (NED; Merida), op 3'08"
  7. Sebastien Carabin (Versluys), op 3'19"
  8. Jeff Luyten (Saeco Focus), op 3'25"
  9. Fabrice Mels (Salcano Factory), op 4'14"
  10. Davy Huygens (Vanomobil), op 4'15"


  23-27/5: Tom maalt kilometers in de Ronde van België!

  Zonder één wegkilometer in de benen start Tom in de Ronde van België, samen met zijn ploegmaten van Telenet-Fidea. Vooral kilometers malen, snelheid opbouwen, en zo aan de basisconditie werken in functie van het komende cross-seizoen. En natuurlijk ook opkijken naar de grote jongens die aan de start staan, zoals Philippe Gilbert met een sterke ploeg, Tony Martin, André Greipel, en Gert Steegmans. Maar de jongens van Telenet Fidea zullen ook naast ex-ploegmaat Zdenek Stybar kunnen rijden, en in competitie gaan met de andere veldrijders aan de start, te weten de volledige BKCP-Powerplus ploeg met op kop Niels Albert, en de mannen van Sunweb Revor met Kevin Pauwels. Voor Landbouwkrediet komen ook Sven Nys en Sven Vanthourenhout aan de start. Wie wordt de beste veldrijder?
 • 23/5: Rit 1: Mechelen - Buggenhout: 162km over zo goed als vlakke wegen. Na 20 kilometer ontsnappen acht renners, met daarbij Tom's ploegmaat Arnaud Jouffroy. De acht pakken een maximale voorsprong van 4 minuten. Tom houdt zich schuil in de buik van het peloton. Bij het ingaan van de twee plaatstelijke rondes in en rond Buggenhout, komt het peloton in actie, waarbij Lotto-Belisol en Omega Pharma Quickstep aan de kop trekken, zij hebben immers niemand mee in de ontsnapping. De kopgroep laat het peloton echter niet zomaar terugkomen, en dat vooral door de lange kopbeurten van Arnaud Jouffroy. Maar met nog 7 kilometer te gaan worden de koplopers bijgehaald. Sprinten dus, en daarin toont de Duitse spurtbom van Lotto-Belisol André Greipel zich nipt de sterkste. Tom sprint knap mee, en wordt 10de in deze rit! Door bonificaties voor de vluchters is Tom 13de in het klassement, maar wel 1ste veldrijder!
 • 24/5: Rit 2: Lochristi - Knokke-Heist: 170.7km over vlakke wegen met de wind op kop en in een stralende zon. Snelle start en na 25km ontsnappen vijf renners, zonder een Telenet-Fidea erbij, maar ook geen renner van de Belgische topploegen. Ook de andere veldrijders blijven rustig in het peloton. De vijf met daarbij de Nederlander Ramon Sinkeldam, nemen al snel een vijftal minuten voorsprong. Met het ingaan van d plaatselijke rondes in Knokke-Heist zetten de mannen van Omega Pharma Quickstep zich aan kop, met opnieuw Jurgen Van De Walle die het vuile werk moet opknappen. Met nog 25km te gaan is de voorsprong van de vijf al gezakt tot drie minuten. Als dan Philippe Gilbert himself aan de kop van het peloton zet, smelt de voorsprong als sneeuw voor de zon. Op 2km van de meet is de hergroepering een feit (hoewel er ondertussen al heel wat renners gelost zijn, waarbij ondermeer Walsleben), en wordt er gesprint, bergop. En wie is weer de snelste? André Greipel! Na Tom gisteren is het vandaag Sven Vanthourenhout die in de sprint de 10de plaats pakt. Tom had een beter gevoel dan gisteren in de benen, maar wachte in de finale te lang om naar voor te komen, en eindigde daardoor als 32ste in de buik van het peloton. Weer iets geleerd.
 • 25/5: Rit 3: Knokke-Heist - Beveren: 173.5km over vlakke wegen met een stevige wind schuin op kop en onder een brandende zon! De rit lijkt wel een kopie van die van gisteren, behalve bij de start waar de ene na de andere renner probeert weg te rijden, maar telkens snel weer gegrepen wordt. Na 30km dan toch de goede ontsnapping, vijf renners met daarbij veldrijden Tijmen Eising van de Sunweb Revor ploeg. Veel respijt krijgen die vijf wel niet, een dikke 3 minuten maximum, want in het peloton gaat het ontzettend hard, onder impuls van Omega Pharma Quickstep, tot 45km per uur! Achterin moeten er dan ook heel wat renners lossen, met daarbij ondermeer Niels Albert. Als vooraan Gilbert en zijn ploeg BMC het tempo nog verder opdrijft, staat de deur achteraan helemaal open! Er zullen tijdsverschillen zijn vandaag! Ook in de kopgroep lost de ene na de andere, ondermeer Tijmen Eising zakt zo terug tot in het peloton. Alleen de Rus Maxim Belkov houdt het vol op kop, tot 10km van de meet. Vanaf dan gaat het snoeihard naar de sprint in Beveren! Lotto-Belisol zet zich nu ook mee aan kop, om Greipel aan een derde zege te helpen. Laatste kilometers en veel bochten, en dan sprinten maar! Wie wint er dan? André Greipel! Onzen Tom handhaaft zich in het eerste peloton, ondanks een valpartij met enkele schaafwonden tot gevolg, en finisht in het wiel van Gilbert als 50ste.
 • 26/5: Rit 4: Turnhout - Arendonk: 20.5km tijdrit over een biljartvlak parcours. Echt iets voor de wereldkampioen tijdrijden die ook in deze ronde is, Tony Martin. En die legt dan ook een perfecte rit af, om als eerste met ruime voorsprong (46 seconden voor op de tweede!) aan te komen, in 24'04", en zo meteen de leiderstrui in deze Ronde van België te pakken! Onzen Tom startte als 131ste rond 3 uur in de namiddag, en had het lastig om in zijn tempo te komen met de wind op kop. Hij werd 154ste op 5'18" van winnaar Tony Martin. De schaafwonden na de val gisteren speelden hem duidelijk nog parten. De beste veldrijder vandaag was Niels Albert, die zo meteen de leiding in het veldrijdersklassement overneemt.
 • 27/5: Rit 5: Clavier - Engis: 208.5km in de koninginnerit in de Ardennen! Iedereen tipt op Gilbert als winnaar voor vandaag, maar Tony Martin uit de rode leiderstrui rijden zal moeilijk zijn, zijn voorsprong is groot en zijn ploeg (Omega Pharma Quickstep) is sterk. Het is Tony Martin zelf die de hele koers onder controle houdt. In de finale rijden veldrijders Sven Nys en Kevin Pauwels sterk! Die laatste lijkt zelfs de rit te winnen, als hij op en over Gilbert gaat in de eindspurt bergop, maar hij wordt nog gecounterd door de kleine Colombiaan Betancur. Onzen Tom probeerde in de eerste helft van de rit een paar keer zijn wagentje aan te hangen bij de vluchters, maar in de tweede helft van de koers lukte dat niet meer, zodat hij niet mee in de ruime kopgroep zat en als 65ste finishte op een goeie 10 minuten van de winnaar, in een groep met ondermeer Lars Boom en ploegmaat Arnaud Jouffroy. Wel knap de koers uitgereden, in tegenstelling tot heel wat andere veldrijders! Tom wordt finaal 99ste in deze Ronde van België.

  Veldrijdersklassement
  1(29). Sven Nys (Landbouwkrediet), in 16u55'32"
  2(41). Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 8'12"
  3(51). Lubomir Petrus (RUS; BKCP-Powerplus), op 9'49"
  4(57). Gianne Vermeersch (BKCP-Powerplus), op 10'09"
  5(68). Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 10'37"


 • 20/5: Tom heeft superpech in Wereldbeker MTB in La Bresse!

  Vol goeie moed start Tom vandaag in de Wereldbekerwedstrijd MTB in het Oost-Franse La Bresse, voor de kenners een mooi stadje midden in de prachtige natuur, en in de winter het populairste skigebied van de Vogezen. Maar nu dus mountainbike, de laatste Wereldbeker voor het EK, en dus een belangrijke wedstrijd. Na de voor hem zelf teleurstellende prestatie in Nove Mesto vorige week, wil Tom hier beter doen!
  Maar, ondanks alle goede intenties en de conditie die in stijgende lijn zit, laat het materiaal het vandaag afweten! Al na 15 seconden, nog in de rechte aanloopstrook van de wedstrijd, blokkeerde Tom's achterwiel compleet! De hele remschijf krom, het wiel meer dan vijf centimeter uit den haak! Je zou denken, veel kracht gezet om op te schuiven na de start, maar inspectie van het achterwiel en de schade toont dat er meer dan waarschijnlijk iemand tegen gereden is in het gewoel na de start. Wiel kapot, zo vroeg in de wedstrijd! Een ramp! Onmogelijk en geen zin om dan nog te herstellen en aan de wedstrijd te beginnen. Out en over! Daardoor kan Tom nu definitief een kruis maken over het EK en de Olympische Spelen, waar hij heel even van gedroomd heeft. Maar dat is niet het belangrijkste. Erger is dat Tom al de hele lente opbouwt in de MTB, in functie van het EK, en dat hij nu zijn kunnen en kracht niet kan tonen aan z'n supporters! De ontgoocheling is dan ook groot! Sterkte Tom!
  En de andere Belgen? Ook geen topdag! Sven Nys moest ook al in de eerste ronde opgeven, in de 1ste bocht na de aanloop, na gelijkaardige materiaalpech als Tom, terwijl ie dan al op de 13de plaats reed! Een topprestatie was in de maak, maar ook hier gooide een andere renner roet in het eten. Kevin Pauwels werd na een start vanaf de 103de plaats en een zware wedstrijd nog 62ste, ook niet genoeg voor het EK of de Spelen. Mountainbikers Kevin Van Hoovels werd 45ste en Sebastien Carabin op een ronde gereden en uit de wedstrijd genomen, ook geen prestaties om over naar huis te schrijven.
  Wel sterk was thuisrijder Julien Absalon, die op het parcours dat uitgetekend werd door zijn broer domineerde van bij de start. Op het einde werd het wel nog spannend, toen Absalon in de slotronde nog viel en de Tsjechische wereldkampioen Jaroslav Kulhavy nog sterk terugkwam, maar Absalon hield stand en had aan de meet nog 7 seconden over. De Zwitser Ralph Naef werd derde, voor vier van zijn landgenoten! De Zwitsers domineren deze sport in de breedte!

  1. Julien Absalon (FRA; Orbea), in 1u37'33"
  2. Jaroslav Kulhavy (TSJ; Specialized), op 7"
  3. Ralph Naef (ZWI; Multivan Merida), op 40"
  4. Florian Vogel (ZWI; Scott-Swisspower), op 1'24"
  5. Fabian Giger (ZWI; Rabobank), op 1'41"
  ...
  45. Kevin Van Hoovels (Versluys) ,op 10'24"
  62. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 14'42"


  13/5: Tom beetje ontgoocheld 72ste in Wereldbeker MTB in Nove Mesto!

  Terwijl de rest van de ploeg dicht bij huis aan de slag is in de Ronde van de Kempen, reist Tom helemaal alleen naar Tsjechië voor de Wereldbekerwedstrijd MTB in Nove Mesto! Tom start volgens zijn UCI-ranking in de cross country op de 96ste plaats! Die andere veld-Belg, Sven Nys, mag als 50ste starten. Dit is een echte kwalificatiewedstrijd voor velen, een paar maanden voor de Olympische Spelen. Voor Tom en de andere Belgen vooral belangrijk om goed te rijden in functie van goede startposities in de volgende wedstrijden, Wereldbeker in La Bresse op 20/5 en het EK in de buurt van Moskou op 10/6. Hier en in La Bresse Top-16 halen is immers quasi onmogelijk, Top-12 op het EK misschien ook. Maar, onzen Tom legt zichzelf geen enkele druk op en wil er vooral een stevige trainingsrit van maken vandaag!
  Een mooie parcours in Nove Mesto, klimmen en dalen door het bos, met veel steenstroken. Brede paden en al bij al goed berijdbaar, een eerlijk parcours met kansen voor iedereen! Start en Tom schiet naar voor! Belangrijk, want in de snelle aanloopstrook wordt achter hem al meteen gevallen, met de Belg Robby De Bock als voornaamste slachtoffer! Op kop gaat de Zwitser Nino Schurter hard, samen met Wereldkampioen Jaroslav Kulhavy. Tom slaagt erin om op te schuiven naar de 42ste plaats! Sven Nys zit op 33.
  Al snel vormt zich vooraan een kopgroep met de toppers, waarbij ook de Nederlander Rudi van Houts. Op kop de Italiaan Marco Fontana, die in een oogstrelende stijl daalt en even wegrijdt met Kulhavy. Het is wel nog vroeg in de wedstrijd... Wie niet mee is in de kopgroep is de Franse kampioen Julien Absalon, ziekjes vorige week. Even over halfweg geeft Absalon dan ook wijselijk op. Tom gaat nog altijd goed, rond de 40ste plaats.
  Het duurt niet lang, of vijf renners scheiden zich vooraan af van de rest: Kulhavy, Schurter en Fontana, en Zuid-Afrikaan Stander en Zwitser Naef. Zij rijden steeds verder weg van de rest, om beurten op kop, maar vooral Fontana en Kulhavy doen het werk. Als de zesde en laatste ronde ingaat, zijn ze nog samen, maar dan valt thuisrijder Kulhavy aan en moeten Naef en Fontana lossen! De Wereldkampioen gaat hard door, maar Nino Schurter kruipt in z'n wiel, en gaat er op het einde nog over! Schurter wint!
  Sven Nys finisht als eerste Belg én eerste cyclocrosser op een knappe 23ste plaats! Kevin Pauwels werd in zijn eerste MTB-wedstrijd van het seizoen 57ste. En onzen Tom? Goed gestart, maar hij wordt in de tweede helft van de wedstrijd teruggeslagen en finisht toch een beetje ontgoocheld als 73ste, vlak voor landgenoot Sebastien Carabin. Volgende week herkansing in La Bresse. Kevin Van Hoovels reed de wedstrijd niet uit. Voorlopig is die Kevin wel als enige Belg geplaatst voor de Olympische Spelen. Wie gaat de tweede plaats kunnen invullen?

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott Swisspower), in 1u26'46"
  2. Jaroslav Kulhavy (TSJ; Specialized), op 6"
  3. Burry Stander (ZAF; Specialized), op 17"
  4. Marco Fontana (ITA; Cannondale), op 46"
  5. Ralf Naef (ZWI; Multivan Merida), op 47"
  ...
  23. Sven Nys (Landbouwkrediet), op 3'51"
  57. Kevin Pauwels (Sunweb Revor), op 7'01"
  72. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 9'22"


  6/5: Tom schitterend 1ste in MTB Trophy in Apeldoorn!

  MTB Trophy in Apeldoorn in Sportpark Orderbos, een laatste voorbereiding op de Wereldbekerwedstrijden in de volgende weken. Het parcours valt vooral op door veel korte klimmetjes die snel na elkaar komen, een een spectaculaire bomenafdaling. Echte interval dus! Kleine bijzonderheid: dit is de enige Nederlandse MTB-wedstrijd die Nederlands beste mountainbiker ooit, Bart Brentjens, nooit wist te winnen! Naast Tom vooral veel jong Nederlands geweld aan de start, met tal van voormalige nationale kampioenen in de jeugdreeksen, maar ook een ex bronzen medaille op het WK bij de beloften.
  Tom had van bij de start de wedstrijd mee in handen. Al snel reed hij weg van de rest, samen met de Nederlander Henk Jaap Moorlag, die hier vorig jaar won en ook hopend op de Olympische Spelen. Tot in de voorlaatste ronde sloegen onzen Tom en Henkie de handen in elkaar, en zo maakten ze samen het verschil. Tom probeerde nog in zijn eentje weg te rijden, maar Moorlag kwam wel opnieuw aansluiten. Dan maar inzetten op de spurt! En daar liet Tom zijn kunsten weer zien: Op een erg technische strook net voor de finish pakt Tom de leiding, om de spurt van op kop te beginnen! Henk Moorlag kwam er niet meer over, onzen Tom was opppermachtig! Proficiat Tom! Goed voor het vertrouwen!
  Tom breedlachend na de wedstrijd: "Ik had deze wedstrijd nog nodig om mezelf helemaal thuis te voelen op mijn MTB. Dat is nu gebeurd. Ik hoop hiermee klaar te zijn voor de wereldbekers die zich aandienen."

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 1u41'31"
  2. Henk Jaap Moorlag (NED; Rabobank), zt
  3. Bart De Vocht (Goeman Scott), op 1'17"
  4. Jonas De Backer (Vanomobil), op 1"43"
  5. Rens de Bruijn (NED; Feenstra-Stevens), op 2"07"
  6. Frank Schotman (NED; Stappenbelt Specialized), op 2'08"
  7. Irjan Luttenberg (NED; Trek-Brentjens), op 2'13"
  8. Hans Becking (NED; Bar End), op 2'39"
  9. Robbert de Nijs (NED; AGU-Beukers), op 2'53"
  10. Gerben de Knegt (NED; Rabobank), op 2'54"


  28/4: Tom knap 7de in MTB Grand Prix in Stoumont!

  Eerste wedstrijd in het zomerseizoen voor Tom, hoewel zomer... nat is het door de vele regen, en ook niet bepaald warm! Vol goeie moed komt Tom aan de start, ondanks een weekje verkoudheid. Helemaal achteraan starten is geen voordeel natuurlijk, zeker niet met zoveel deelnemers (50 om precies te zijn). Toppers aan de start, ondermeer tweevoudig Olympisch kampioen Julien Absalon, die vorige maand ook al de Wereldbekerwedstrijd in Houffalize won. Sven Nys start niet, want hij wil zich volledig concentreren op de komende wereldbekerwestrijden in Nove Mestro (13/5) en La Bresse (20/5), waar onzen Tom normaal ook start. Geen Nys dus, maar wel onzen Tom en ploegmaat Rob Peeters! Vooral om de conditie verder op te bouwen, maar ook om eens te testen. Wat wordt het, op dit selectieve en loodzware parcours, met als scherprechter een lange spectaculaire en vandaag ook gladde afdaling? Wie niet valt, wint hier waarschijnlijk...
  En dat is Julien Absalon! De Fransman ging als een speer uit een boog van start en rijdt al snel weg van alle anderen! Zo gaat hij onbedreigd naar de zegen! Het verschil met de rest is groot. Na Absalon rijden zijn landgenoot Marotte en de Deen Nielsen heel de tijd op 2 en 3. Achter hen lange tijd de Belg Jimmy Tielens, maar die werd uiteindelijk nog voorbijgereden door de Zuid-Afrikaan Croeser en Olympiër Kevin Van Hoovels, die eerste Belg wordt op een 5de plaats.
  Tom rijdt een schitterende inhaalrace, en gaat al in de eerste ronde een pak bikers voorbij! Vooral in de lange afdaling toont hij zijn technisch kunnen! Vertrokken op de 50ste plaats rukt Tom in de laatste ronde op naar de 6de plaats! Eén man gaat hem terug voorbij in die laatste ronde, de duur van de wedstrijd speelt Tom parten, en zo finisht onzen Tom knap 7de in zijn eerste MTB-wedstrijd van dit seizoen!
  Een nuchtere Tom na de wedstrijd: "Ik besef door de prestatie van Julien Absolon maar al te goed dat ik qua olympische spelen niet te veel illusies moet hebben. De ex-wereldkampioen fietst nog op een ander niveau dan ik. OK, het deelnemersveld was best aardig, maar een hele reeks kleppers ontbraken zodat twaalfde worden op één van de komende wereldbekers niet simpel zal zijn. We zullen wel zien. Vandaag was het trouwens enorm aanpassen aan de omschakeling van de hele lange trainingen op grote versnellingen op Mallorca, en het bergop trappen met de kleinere verzetten. Ik ben al erg tevreden dat ik deze overgang vlot verteerde”.


  1. Julien Absalon (FRA; Orbea), in 1u47'13"
  2. Maxime Marotte (FRA; Suntour Peisey-Vallandry), op 2'29"
  3. Klaus Nielsen (DEN; DMK), op 2'57"
  4. Rourke Croeser (ZAF; Orange Monkey-Cannondale), op 6'21"
  5. Kevin Van Hoovels (Versluys Team), op 6'54"
  6. Inaki Lejeretta (SPA; Orbea), op 7'09"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 7'46"
  8. Jimmy Tielens (DW Bikes), op 8'31"
  9. Sebastien Carabin (Versluys Team), op 9'00"
  10. Bart De Vocht (Nodrugs Concept), op 9'49"
  <

  2-12/3: Tom als peter van Vélo Afrique opnieuw met MTB door Senegal!

  Na een knalseizoen in het veld, rust Tom niet uit, maar trekt hij met samen met 30 andere Vlaamse mountainbikers, waarbij ook ploegleider Danny De Bie, naar Senegal, voor een lange tocht (officieel 560 kilometer! Een tocht door de woestijn van Senegal, in elf dagen en zeven etappes van Touba naar Dakar! En dat allemaal voor het goede doel: het verderbouwen van een tweede school in een van de armste wijken van Dakar! Net als vorig jaar een prachtige ervaring. Lees hieronder Tom's eigen verslag!

  "Na een goede reis, en een korte nacht met 'aangepaste' temperaturen, maken we onszelf en de fietsen klaar voor de start van Etappe 1. De tocht gaat langs de grote moskee in Touba en daarna de zandbak in naar Diourbel (65km). Fietsen in een aangename hitte van 45 graden, maar toch is iedereen tegen de avond veilig en wel in Diourbel. We overnachten er in een wel erg kleurrijke herberg!
  Na een rustige nacht, geniet iedereen van de Vélo Afrique-bende van een deugddoend ontbijt. De eerste deelnemers plannen binnen een kwartiertje te vertrekken voor Etappe 2, 75km van Diourbel naar Loul. De sfeer zit goed, het weer is lekker (warm) en iedereen kan volgen. Vandaag gaat het richting kust, langs de zoutwinnningen in Senegal, wel een behoorlijk zware etappe! Gelukkig is er morgen een deugddoende rustdag! Iedereen komt gelukkig goed binnen. Na een geïmproviseerde douche en een lekkere maaltijd, overnachten we in tenten bij de lokale bevolking.
  Dag 4 en Etappe 3 (75km) brengt ons naar Djifer, een rechte streep door de woestijn naar de kust! Echt iets voor tijdrijders en er wordt dan ook goed gevlamd door de diehards! Ik doe het wat rustiger aan, de hitte in de open vlakte is niet te onderschatten. We slapen in Djifer met de branding van de zee in onze oren!
  Gelukkig volgt daarna de rustdag, waarop sommigen net als vorig jaar naar het Schelpeneiland gaan, anderen bezoeken de grootste Baobab van het land of de mangroves. Maar er zijn er die het niet kunnen laten, waarbij mezelf, om terug op de fiets te kruipen...
  Woensdag in Senegal, en we rijden Etappe 4, een lange rit van meer dan 115km langs de mangroven tot in het toeristische centrum van Senegal, Ngaparou niet voor doetjes! Daar doen we dan een dag later nog eens 95km bij, Etappe 5 verder naar Lac Rose. Die doen we in peloton tot in Sindia, waar de dan een tijdrit afwerken op het plaatstelijke racecircuit (5km). Onderweg bezoeken we nog een weeshuis in Pout, indrukwekkend! De bittere en schrijnende armoede zet ons direct terug met de voeten op de grond. Aankomst in Lac Rose, de vroegere aankomstplaats van de toen nog echte Dakar-rally. Een klein stukje paradijs in deze hectische wereld. De sfeer in de groep is echt fantastisch! Fietsen gaat vlot, vriendschapsbanden ontstaan en de groep vloeit samen tot één hechte bende!
  In Etappe 6 doen we een plaatselijke zware ronde in Lac Rose (75 km), met zowaar een 'berg' te beklimmen. Bijzonder pikant! Berggeiten en andere fervente klimmers zetten hun beste beentje voor! Of iedereen de meet op de reglementaire wijze gehaald heeft, laten we maar even in het midden. Het is moeilijk te bevatten, maar het einde van de trip komt stilaan dichterbij. Gelukkig staat hét hoogtepunt van de hele expeditie de deelnemers nog te wachten.
  Op zaterdag dan Etappe 7 van Lac Rose naar Dakar (45km), een ere-etappe met op het programma een bezoek aan het Bonjour Afrique schooltje, het Baobabhuis en de toeristische sites van Dakar. De diehards waren vanmorgen al vroeg weg, maar de overgrote meerderheid doet het iets rustiger aan. Gezapig en genietend van de laatste kilometers van het officiële traject, rijden we richting schooltje... De mediacrew is al enige tijd aan het schooltje, de kinderen staan vol ongeduld klaar, de aanstekelijke muziek knalt weer loeihard door de aftandse boxen. De Vélo Afriquevlag wappert voor de tweede keer fier aan de ingangspoort van de school! Een ontvangstcomité om nooit te vergeten!
  Na een prachtig feest eerst uitrusten, dan pakken en dan terug naar België! Pas dan zal ons avontuur helemaal voorbij zijn. Of toch niet? Senegal, Dakar, de kinderen van Medina Gounass, onze vrienden hier en alles wat we mochten beleven, sterken ons in de wetenschap dat dit avontuur nog lang niet voorbij is!"

  "Ik zag en ondervond wat ik een jaar geleden al merkte: dat Senegal heel arm is, maar ook heel mooi. De ritten die je er maakt zijn heerlijk om doen. De organsatie had er duidelijk een punt van eer van gemaakt om andere wegen op te zoeken dan een jaar geleden. Ik zag bijgevolg nieuwe dingen. Het fietsen was alvast leuk, hoewel niet altijd eenvoudig. Die ene dag namen we de verkeerde weg wat uiteindelijk voor een trip van 155 km zorgde. Met de mountainbike he. We vertrokken ’s morgens om half negen, ’s avonds om zeven waren we in het hotel. Het was mijn langste training ooit. Ik heb ginds bijgevolg stevig geoefend, maar ook goed rondgekeken. Het scholenproject waar we ons voor inzetten, is meer dan de moeite waard. Alss je merkt hoeveel blijdschap je creëert bij de lokale bevolking, dan werkt dat aanstekelijk. Weet je dat ik ginds ook supporters heb? Toen een reeks schoolkinderen op een bepaald moment in T-shirts met mijn naam op rondliepen, deed dat me iets. Niet te geloven!”, glimlacht Tom.