Overzicht Seizoen 2013-14
Dankzij onzen Tom blijven we allemaal met een heerlijk gevoel achter op het einde van dit mooie cross-seizoen. Om kort te zijn, het seizoen van de heropstanding! En die heropstanding was precies Tom's doelstelling na het pechseizoen van vorig jaar. Dat hij daarin meer dan geslaagd is wordt het mooiste geïllustreerd door Tom’s sterke opgang in de klassementen:
 • Van 10e (2012-13) naar een prachtige 3de plek in 2013-14 in de Superprestige!
 • Van 22ste (2012-13) naar een prachtige 3de plek in 2013-14 in de Bpost Bank Trofee!
 • Ondanks pech in Tabor en Zolder van de 11de (2012-13) naar een mooie 7de plek in 2013-14 in de UCI Wereldbeker!
 • Door knap presteren het hele seizoen van de 18de (2012-13) naar een mooie 6de plek in 2013-14 in de UCI-ranking!

 • Kortom een fantastisch seizoen als kopman van Telenet-Fidea, extra gekruid door 6 schitterende overwinningen: Al vroeg in het seizoen wint hij in Laarne na een spannende strijd tegen ploegmaat Rob Peeters, en in de sterk bezette croos in ’s Hertogenbosch waar hij Sven Nys en Lars van der Haar klopt in de sprint, nog altijd een heel sterk wapen van onzen Tom! Dan op Allerheiligen de kers op de taart op de Koppenberg, het "jaarlijks WK" van Sven Nys, waar hij na een stevige remonte in de laatste ronde Kevin Pauwels en Klaas Vantornout achter zich laat in de sprint! Dan volgt een periode waarin Tom heel wat pech kent (valpartijen met gekneusde ribben als gevolg en verschillende keren materiaalpech). Maar eind januari sluit Tom weer aan met de zege! Na een knalprestatie en een zinderende sprintoverwinning pakt hij goud in de Wereldbeker in Nommay, waarmee Tom naast Niels Albert de enige Belgische winnaar is van een Wereldbekerwedstrijd! Na het WK volgt dan finaal de dubbelslag in februari: de Superprestigerit in Middelkerke, zijn eerste overwinning bij de profs met ruime voorsprong, en Eeklo, terug in de sprint, want "da’s toch plezanter".
  Op de kampioenschappen heeft Tom iets minder geluk. Op het BK op de hippodroom in Waregem eindigt Tom na een zware maar sterke wedstrijd op de meest ondankbare plaats: 4de. Een maand later op het WK in zijn achtertuin, Hoogerheide, rijden de Belgen geen al te slimme achtervolging op kampioen Zdenek Stybar, en leeggereden wordt onzen Tom 5de.
  Maar tel daarbij nog 9 podiumplaatsen: Tom pakt brons in Erpe-Mere, in de Superprestigecross in Ruddervoorde, in de Superprestigecross in Gieten, in Leuven en in de Bpost cross in het zand van Lille. En na spannende crossen pakt hij zilver in de Superprestige avondcross in Diegem, in de Kasteelcross in Zonnebeke, in de Parkcross in Maldegem en in de Sluitingsprijs van de Bpost in Oostmalle. Dan is is maar één conclusie:
  Tom heeft een prachtig seizoen achter de rug, en is zeker voor ons de sportman van het jaar!


  WERELDBEKER finaal SUPERPRESTIGE finaal BPOST BANK TROFEE finaal UCI-RANKING finaal
  1(1). Lars van der Haar (NED) 467 1(2). Sven Nys 101 1(1). Sven Nys 8u10'51" 1(1). Lars van der Haar (NED) 1771
  2(3). Philipp Walsleben (DUI) 409 2(1). Niels Albert 101 2(2). Niels Albert op 2'25" 2(2). Sven Nys 1638
  3(2). Niels Albert 392 3(5). Tom Meeusen 84 3(3). Tom Meeusen op 7'10" 3(3). Niels Albert 1488
  4(4). Kevin Pauwels 363 4(3). Klaas Vantornout 83 4(3). Rob Peeters op 9'26" 4(5). Kevin Pauwels 1462
  5(6). Francis Mourey (FRA) 340 5(4). Philipp Walsleben (DUI) 77 5(4). Thijs van Amerongen (NED) op 10'05" 5(4). Philipp Walsleben (DUI) 1454
  6(5). Klaas Vantornout 321 6(6). Lars van der Haar (NED) 75 6(6). Bart Aernouts op 10'43" 6(8). Tom Meeusen 1414
  7(12). Tom Meeusen 309 7(8). Kevin Pauwels 57 7(7). Philipp Walsleben (DUI) op 11'12" 7(7). Francis Mourey (FRA) 1388
  8(9). Bart Aernouts 308 8(7). Rob Peeters 53 8(7). Kevin Pauwels op 13'37" 8(9). Mathieu van der Poel (NED) 1326
  9(10). Rob Peeters 294 9(9). Thijs van Amerongen (NED) 49 9(8). Klaas Vantornout op 15'35" 9(6). Klaas Vantornout 1324
  10(7). Thijs van Amerongen (NED) 279 10(10). Bart Aernouts 33 10(10). Corné van Kessel (NED) op 16'10" 10(10). Wout Van Aert 1134

  26/2: Tom 10de in tijdrit en 4de in cross in de Masters in Waregem!


  Feest in Waregem met de Cyclocross Masters, deze keer niet in de hippodroom, maar wel in een speeltuinparcours in het centrum van Waregem! Balkjes, bultjes, scherpe bochtjes over een afstand van 1.3km bij avondlicht. Alle toppers aan de start, behalve de zieke Klaas Vantornout.
  Eerst een tijdrit over één ronde, en dan komt het natuurlijk op de details aan! De Tsjechen Radomir Simunek (die in het voorbije seizoen ook heel veel pech kende) en Martin Bina blijken de grootste explosiviteit te hebben, en doen die ene ronde net iets sneller dan Sven Nys. Onzen Tom finisht als 10de op een luttele 6 seconden van winnaar Simunek.
  Na wat spielerei in batlle of the sexes, is het tijd voor de cross vand elite: 8 rondes in totaal, ongeveer een half uurtje demonstratie! Het startschot wordt gegeven, en meteen schiet Jim Aernouts als een pijl uit een boog weg, om zo meteen met een mooie voorsprong de eerste ronde uit te komen. In die eerste ronde maakt Sven Nys een stevige val, en daardoor moet hij vanuit de achtergrond terugkomen. Onzen Tom zit goed mee voorin in de achtervolging op Jim Aernouts, die vollen bak doorgaat. Even die toppers een poepje laten ruiken?
  Want ja, die toppers, met daarbij ook onzen Tom, moeten zich de ziel uit het lijf rijden om Jim terug te pakken. Het is pas in de voorlaatste van de acht rondes dat ze daarin slagen! Het moment voor Lars van der Haar, nooit op de voorgrond in de achtervolging, om aan te vallen. Sven Nys laat echter niet begaan, en met z'n allen de laatste rechte lijn in, waar helaas weinig of geen plaats is om echt te spurten. Nys, die zijn schouder nog kwetst door een botsing tegen een paaltje, wint, voor van der Haar en Albert. Onzen Tom is mooie 4de! En nu verhuizen samen met Nina naar de prachtige eigen stek op den Horendonk in Essen!

  Uitslag Tijdrit 1.3km
  1. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro-Stannah), in 3'47"92
  2. Martin Bina (TSJ;Kwadro-Stannah), op 0"72
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), op 1"02
  4. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), op 1"56
  5. Dieter Vantourenhout (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2"04
  ...
  10. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 5"63

  Uitslag Cross over 8 rondes
  1. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), in 28'14"
  2. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 1"
  3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 2"
  5. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 3"

  23/2: Tom schitterend 2de op een zucht van de zege in Sluitingsprijs in Oostmalle!


  Tom op twitter: "Zelfs als ge u als een uitgemergeld kieken naar het einde van het seizoen sleurt, blijft het parcours vn Oostmalle een mooi vooruitzicht! #zalige cross!
  Dat zegt genoeg! Tom zal vlammen morgen, en als een jong hert zich tussen de bomen doorslingeren, als een adder zich door het zand bewegen, op naar de finish!
  Zondagmorgen, de supporters verzamelen aan supportersstek De Meeuw in Essen, en vertrekken samen met de bus naar de Sluitingsprijs! Vol goeie moed, want Tom heeft deze morgen nog laten weten er vol voor te willen gaan, de goesting is nog groot bij hem, in tegenstelling tot heel wat andere crossers. Behalve Niels Albert dan misschien, die gisteren in Lebbeke niet startte wegens 'ziek', maar hier vandaag toch monter aan de start komt, gebrand op nog een goede prestatie na de voorbije rampweken.
  Start en onzen Tom is meteen heel goed mee weg. Achter ploegmaat Corné van Kessel gaat hij als 2de het veld in. Die andere ploegmaats Sven Vanthourenhout en Sven Nys volgen als 3de en 4de. Dat start is belangrijk hier in Oostmalle, want op de vele smalle paadjes door het bos is het moeilijk inhalen. Wie superslecht gestart is, is Klaas Vantornout, al in de eerste ronde bengelt hij ergens ronde de 20ste plaats... Daar is de zandbak, en meteen toon Tom zijn kunsten, vlot erdoor, ook in de haakse bochten die erin aangelegd zijn.
  Bij de start van de tweede ronde zit een grote groep crossers nog goed samen, onzen Tom in de voorste gelederen. Niels Albert duikt als eerste terug het veld in, en meteen doet Sven Vanthourenhout teken aan Sven Nys om snel het gaatje terug te dichten. Vreest Nys echt dat Albert hem vandaag op 4 minuten kan rijden? Onzen gaat meteen goed mee met Sven, en al snel pakken Tom, Niels en Sven een voorsprong op de andere crossers, op naar de tussensprint! Nys kaapt de 15 seconden weg, Albert pakt er 10 en Tom nog 5. Zijn 3de plaats in het klassement is zo goed al veiliggesteld, zeker nu Thijs van Amerongen (4de) en Rob Peeters (5de) al op een handvol seconden achterstand staan voor de cross goed en wel begonnen is.
  Derde ronde, en de voorsprong van de drie toppers is al 10 seconden. Drie? Even toch, want al snel blijkt dat Sven Nys met het oog op de tussensprint zijn motor heeft opgeblazen. Handgebarend naar Tom maakt hij duidelijk dat het niet meer gaat, Tom erover, naar Albert... Beslissend moment in de wedstrijd, want door het aarzelen van Nys heeft Albert een gaatje geslagen, dat Tom nu alleen moet proberen dicht te rijden. Niet simpel, want dit is een echt Albert-parcours, en Niels gaat dan ook stevig door!
  Vierde ronde en Niels Albert gaat hard door de zandbak. Hij heeft 5 seconden voorsprong op onzen Tom. Ondertussen zakt Sven Nys verder weg in de achtergrond, hij kan het tempo gewoon niet aan. Tom plaats nog een extra inspanning, vliegt rakelings tussen de bomen en jumpt vlot over de balkjes, rijdt de snelste ronde van de hele cross, en weer terug bij Albert! Dat is echter het sein voor Niels om nog een tandje bij te steken, en Tom wordt snel weer op 6 seconden gezet. Niels gaat hard... Spannend! Nys zit al op 30 seconden. Het zijn Pauwels en van der Haar die nu de eerste achtervolgers op Niels en onzen Tom zijn.
  Vijfde ronde en de achterstand van Tom op een ontketende Albert wordt een ietsie pietsie groter. Op de landingsbaan aan de finish is het even alle zeilen bijzetten, om Albert in het zicht te houden! Tom met de mond ver open, zoals we hem kennen, alles gevend, zoals hij beloofd had! Sterk Tom! Niels heeft nog altijd maar 8 seconden voorsprong! Achter onzen Tom worden de gaten veel groter. Vooraan verzwakt Albert echter niet, en Tom blijft hem in het vizier houden, maar erbij komen lukt niet helemaal. Spannend, want als Tom erbij komt, zal hij niet meer loslaten, en winnen in de sprint, da's duidelijk!
  Zesde ronde en op de finish lijn heeft Tom 12 seconden achterstand. Begint de vermoeidheid na het lange seizoen een beetje toe te slaan? Zo lijkt het wel. Aan de balkje springt Tom vol risico, bijna ernaast. Albert versnelt nogmaals vooraan, en heeft nu 20 seconden voorsprong!
  Die achterstand blijft gelijk in de zevende ronde. Albert rijdt nu ook iets minder snel, iets, maar echt veel dichter kan onzen Tom niet komen. Achter hem wordt de achterstand van Pauwels alsmaar groter, nu al 35 seconden. Tom en Albert zijn duidelijk de sterksten vandaag!
  Laatste ronde en het wordt duidelijk dat alleen pech Niels Albert nog van de zege kan houden. En hetzelfde geldt voor onzen Tom die 99% zeker is van zijn prachtige 2de plek! In de achtergrond komen Vantornout en van Amerongen nog ten val, en een gefrustreerde Vantornout kan het niet laten van Amerongen te saboteren! Tekenend voor het einde van het seizoen, op 3 minuten van onzen Tom. Daar is de finish, Albert steekt al vroeg de handen omhoog, maar moet terug op het stuur en zich nog één keer platleggen, want daar komt onzen Tom al uit de bocht, even lijkt hij nog naar Albert toe te rijden, maar toch wordt hij na een spannende wedstrijd, dankzij himself, knap 2de!
  Tom na de wedstrijd, glunderend voor de micro van Sporza: "Als ik het wiel van Albert onmiddellijk had kunnen houden, had ik het makkelijker gehad denk ik. Nys blaast zijn motor op en in het bos iemand voorbij rijden is heel moeilijk. Daardoor had Albert een klein gaatje. Toen ik dat had gedicht moest ik even bekomen en pakte hij opnieuw een paar seconden. Ik wist dat als ik er opnieuw bij zou kunnen komen dat ik zou winnen. Maar op dit parcours Albert bijhouden is heel moeilijk. Bovendien heeft hij gisteren niet gereden en ben ik daar heel diep gegaan. Albert is de verdiende winnaar, maar ik was er dichtbij."
  Door zijn knappe prestatie vandaag, finisht Tom als 3de in het klassement van de Bpost Bank Trofee! Proficiat Tom, met je 15de podium van dit mooie seizoen, en je prachtige rankings op het einde van het seizoen, want ja, dan pas worden de prijzen uitgedeeld! We hebben er allemaal met grote teugen van genoten!

  1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u04'18"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 7"
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 39"
  4. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 55"
  5. Eddy van Ijzendoorn (NED; AA Drinks), op 59"
  6. Dieter Vantourenhout (Vastgoedservice-Golden Palace), op 59"
  7. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'01"
  8. Bart Aernouts (AA Drinks), op 1'09"
  9. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'15"
  10. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), op 1'30"


  22/2: Tom lek op het cruciale moment en 8ste in Lebbeke!


  De Malheur Kleicross in Lebbeke, een goedbetaalde cross in de schadum van het station van Lebbeke, buiten klassement op het einde van het seizoen, en de laatste echte moddercross! Alle Belgische toppers aan de start, en onzen Tom opnieuw met volle goesting! Zware cross daar in de klei van Lebbeke, een ondergrond die trekt. Da's hard op de trappers gaan en stoempen om vooruit te komen! Iets voor krachtmensen. En dat onder een stralende zon, da's zweten geblazen!
  Tom start heel goed vanop de 1ste rij en al vroeg in de cross scheidt hij zich af samen met Sven Nys en de opnieuw sterke Michael Vanthourenhout. Tom laat zich niet onbetuigd, springt vlot over de balkejs, en al snel wordt hun voorsprong groter!
  Maar dan slaat het noodlot toe voor onzen Tom, al de elfendertigste keer dit seizoen. Lek achteraan, en de materiaalpost is nog heel ver! En op dit modderparcours zit lek doorfietsten er niet in. Lopen dus en het hele deelnemersveld langs je zien passeren. Dat moet frustrerend zijn!
  Eens terug op de fiets beseft Tom dat terug naar de kop rijden geen zin meer heeft. Dus op het eigen stevige tempo de cross uitrijden. Stevig tempo, want Tom haalt nog heel wat crossers terug in, ondermeer Kevin Pauwels, Klaas Vantornout en de goed gestarte Michael Vanthourenhout, en wordt zo finaal nog mooi 8ste!
  Vooraan in de cross heeft Sven Nys ondanks een pijnlijke rug toch de goede benen. Al snel werd ook Michael Vanthourenhout gelost, en Nys solo op kop. Achter hem komt Vanthourenhout bij Wout Van Aert en die andere Vanthourenhout, Sven, maar ook met z'n drieën (of moeten we zeggen tweeën, want Sven de ploegmaat van Sven heeft geen zin om op kop te komen), komen ze geen meter dichter op metronoom Sven Nys. Die wint hier al voor de 10 de keer, voor Van Aert en Sven Vanthourenhout.
  Tom zat in de tweede wedstrijdhelft natuurlijk ook al met de cross van morgen in zijn hoofd! Oostmalle! Het parcours van de Sluitingsprijs is één van zijn lievelingsomlopen, en de supporters zullen ook massaal op post zijn! Go Tom go!

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drinks)
  2. Wout Van Aert (Telenet Fidea)
  3. Sven Vanthourenhout (Crelan-AA Drinks)
  4. Bart Aernouts (AA Drinks)
  5. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games)
  6. Joeri Adams (Vastgoedservice-Golden Palace
  7. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace
  8. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  9. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
  10. Kenneth Van Compernolle (DNCS/PRO 2012)


  16/2: Tom pakt de dubbel en WINT met de Grote Prijs Stad Eeklo!


  Grote Prijs Stad Eeklo, hoofdstad van het Meetjesland, een goed betaalde cross buiten de klassementen. Tom aan de start samen met Sven Nys en Wout Van Aert, en naast hen een heleboel jongere crossers van Sunweb Napoleon Games en van Telenet Fidea. Albert en co zijn aan de slag in Heerlen, Nederland.
  Supersnelle start daar in Eeklo, en meteen is onzen Tom goed mee weg! Lang duurt het niet voor er een kopgroep ontstaat. Niet daarbij Sven Nys die net als gisteren last heeft van zijn rug. Wel onzen Tom en jongelingen Michael Vanthourenhout en Tim Merlier.
  Tom doet het meeste werk aan kop en legt de twee anderen een stevig tempo op, op dit vlakke parcours met wel veel scherpe bochten. Nog voor halfcross moet Tim Merlier lossen. Tom dus alleen verder samen met die jongen Vanthourenhout. Om beurten proberen ze elkaar te lossen, maar desondanks blijven ze toch bij elkaar.
  Dat wordt dus sprinten, en dan toont onzen Tom zijn klasse! Vlot op en over Vanthourenhout naar zijn tweede zege van dit seizoen! Proficiat Tom! Even later wint Wout Van Aert de sprint voor de derde plek tegen Sven Vanthourenhout.
  De dag na zijn knalprestatie in Middelkerke, pakt Tom dus opnieuw uit! Schitterend Tom!
  Tom na de wedstrijd: "Ik zal tevreden zijn al het seizoen voorbij is. Ik mag natuurlijk niet klagen, nummer zes is binnen! Het wedstrijdverloop lag al heel snel in een beslissende plooi. Nog voor halfkoers was ik erin geslaagd om met Michael Vanthourenhout weg te rijden. Ik rekende op mijn sprint en wachtte geduldig af. Ik vind het trouwens veel mooier te winnen na een sprint dan alleen toe te komen. In de laatste rechte lijn had ik al snel Vanthourenhout achter mij gelaten."

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  2. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games)
  3. Wout Van Aert (Telenet Fidea)
  4. Sven Vanthourenhout (Crelan-AA Drinks)
  5. Toon Aerts (Telenet Fidea)
  6. Sven Nys (Crelan-AA Drinks)
  7. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace)
  8. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games)
  9. Laurens Sweeck (Kwadro-Stannah)
  10. Tim Merlier (Sunweb-Napoleon Games)


  15/2: Tom WINT met voorsprong de Superprestigecross in Middelkerke!


  Noordzeecross in Middelkerke, midden in de duinpan achter den dijk! Een prachtige locatie om een cross te organiseren en daarom ook traditioneel de finale van de Superprestige. In die Superprestige is het nog erg spannend, om de 1ste plek tussen Sven Nys en Niels Albert die vier puntjes voor staat op de Belgische kampioen. Maar ook om de 3de plek in het klassement wordt vandaag nog gestreden want onzen Tom, Philipp Walsleben en Klaas Vantornout staan slechts op drie punten van elkaar! Het parcours hier in Middelkerke is erg technisch, met veel draaien en keren en korte felle klimmetjes, en door de regen tijdens de beloftencross ligt het er ook gevaarlijk glad bij. Spek voor de bek van onzen Tom! De wind waait hier hard uit alle hoeken, en zal vandaag ook een belangrijke rol spelen.
  Tom start net als de voorbije wedstrijden uiterst links op de eerste rij, deze keer naast Philipp Walsleben. Niet de beste positie om te starten, maar dat belet onzen Tom niet om een superstart te maken! Als 2de duikt hij het veld in, na kopstarter Lars van der Haar. Tom met de klep van zijn petje omhoog! Hij heeft er duidelijk zin in! Achter Tom volgt de ook goed gestarte Kevin Pauwels. Even komen ook nog wat andere crossers de neus aan het venster steken, ondermeer Martin Bina en Thijs van Amerongen, maar onzen Tom blijft goed vooraan in de cross. Na een technische zone gaat hij zelfs resoluut op kop, om meteen stevig door te trekken!
  Met onzen Tom op kop gaan we de 2de ronde in, achter hem een heel lang lint crossers, 47 in totaal! Al snel pakt Lars van der Haar over op kop en Lars gaat hard! In de achtergrond schuift de iets minder goed gestarte Sven Nys op. Niels Albert gaat mee in zijn wiel, maar het gezicht van Albert staat op onweer, er is duidelijk iets niet in orde met hem. Daar is de zandbak, die er hier erg zompig bijligt, en iedereen af de fiets. Tom en Lars lopen er het vlotste door en even nemen ze met z'n tweeën afstand van de rest! Op een lastige bult in het parcours is Tom sneller terug weg, en op kop gaat hij richting de balkjes! Die liggen net na een lastig stuk, maar dat belet onzen Tom niet om er gezwind overheen te springen! Meteen pakt hij een paar meters op van der Haar en Pauwels! Met de handen op het stuur gaat hij over de finish! Derde ronde en onzen Tom fier op kop! Kevin Pauwels volgt kort op zijn wiel en met z'n tweeën lijken ze weg te rijden van Lars van der Haar. Maar daar is de zandbak, en waar Tom en Kevin moeten lopen, kan Lars deze keer rijden, en meteen zit hij weer mee vooraan. Daar zijn de duinen en Tom klimt héél sterk! In de afdaling pakt Kevin Pauwels terug over en hij gaat hard door! Tom klampt aan! Achter hen maakt Lars van der Haar dure foutjes, en het gat wordt groter. Even moet Tom bij Kevin lossen, maar in zijn gekende stijl, met de mond ver open, kan hij toch terug aansluiten! Springend over de balkjes is hij helemaal terug bij Kevin, en meteen gaat hij erover!
  Opnieuw op kop gaat Tom de vierde ronde in! Spannend! Samen met Kevin Pauwels heeft hij 8 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, Philipp Walsleben, Lars van der Haar, en Sven Nys. Tom maakt goed tempo op kop. Even later pakt Kevin over en samen houden ze er een stevige tred in! Achter hen wordt gevochten om de derde plek, bij Sven Nys zijn nu ook Thijs van Amerongen en Klaas Vantornout komen aansluiten. Een beetje verder volgt Niels Albert... Opnieuw klimt onzen Tom supersterk! Op kop de modderstroken in, en als een hinde over de balkjes, meteen heeft onzen Tom een paar lengtes op Kevin! Wisselen, het materiaal ziet af vandaag, en dan meteen sprintend uit de post! Tom heeft een kleine voorsprong!
  Vijfde ronde en onzen Tom zwoegt op kop en vergroot zijn voorsprong! Kevin Pauwels ligt na de zandbak een vijftal fietslengtes achter. Maar als hij weer vlot springt, wisselt en sprint, wordt de voorsprong nog groter! Bij het uitgaan van deze ronde al 9 seconden!
  Zesde ronde en Kevin maakt het Tom niet gemakkelijk! Aan de zandbak komt Tom verkeerd uit en hij moet het hele eind lopen. Dat doet hij wel met dergelijk grote passen, dat hij nog enkele seconden op Kevin pakt, 12 seconden voorsprong nu! Tom toont duidelijk dat hij hier de sterkste is vandaag! Aan het zigzag stuk op het parcours heeft Tom een volledige lus voorsprong! Opnieuw wisselen, en als Tom de materiaalpost uitspurt, rijdt Kevin erin! Dat gaat goed!
  De zevende en laatste ronde wordt een ware zegetocht voor onzen Tom! In de eerste helft zet hij nog eens stevig door, en maakt zo de voorsprong onoverbrugbaar! Daarna is het puur genieten! Tom groet en dankt de opgekomen supporters, rijdt juichend door de materiaalpost en dankt zijn helpers, en gaat met een brede smile en een knapp wheelie de finish over! Na een hele sterke en spannende cross, kaapt Tom dus de zege weg in de Noordzeecross in Middelkerke! Uw reporter stond er met de neus op, en zag dat Tom vandaag, net zoals de voorbije weken héél sterk was! Proficiat Tom! Een héle mooie overwinning, je 5de van dit seizoen! En als je deze conditie kan aanhouden, komen er nog zeges bij!
  Door zijn schitterende zege springt Tom over Klaas Vantornout en Philipp Walsleben naar een héle knappe 3de plek in het eindklasssement van de Superprestige! Geweldig Tom!

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 57'32"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 19"
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), op 29"
  4. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 30"
  5. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'03"
  6. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 1'07"
  7. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'12"
  8. Dieter Vanthourenhout (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'20"
  9. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'55"
  10. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 2'02"


  9/2: Tom door wind en slijk 5de in Superprestige in Hoogstraten!


  Na zijn schitterende prestatie gisteren in Lille, die helaas niet met een meer dan verdiende zege beloond werd, vandaag opnieuw een kans voor onzen Tom in Hoogstraten! Niet langer in de Mosten of aan de Blauwbossen, maar wel in de weides rond de veilinghallen! Een overvloed aan wind en modder, dat wordt wroeten en trekken! Maar onzen Tom is sterk, dat toonde hij gisteren, en kan hier vandaag net als in Lille een sprong in het klassement maken. Makkelijk zal het echter niet worden, want de regen heeft het parcours in een echte modderpoel omgetoverd! Dat wordt sleuren en trekken, harken en ploegen, ploeteren en dabben! Echte cross uit de oude doos!
  Tom voor de wedstrijd, met de modder al op zijn gezicht: "Ik ben diep geweest gisteren, maar dat is hier geen excuus. De vorm is goed. Wel een keizwaar parcours! Power, power en nog eens power! Heel de cross op hoog wattage! De sterkste zal winnen, en dat is Nys op dit moment."
  Tom start niet als gisteren uiterst links op de 1ste rij, deze keer naast Philipp Walsleben. Dat belet Tom niet om als een speer uit een boog te starten, en als tweede de eerste bocht in te gaan, na kopstarter Lars van der Haar. Daar begint de modder, en Rob Peeters trekt zich naar voor! Rob gaat stevig door! Tom leidt de achtervolging, fietsend waar de anderen lopen. Wat kost het meeste krachten? Achter Tom, maar even later ervoor, de sterke Nederlander Thijs van Amerongen, die vanaf volgend seizoen ook in de kleuren van Telenet Fidea rijdt. Op kop wisselen nu de posities voortdurend, het minste dat een crosser even in het slijk hapert is een plek achteruit, en het overkomt iedereen! Maar daar is de zandbak, en onzen Tom gaat er al één van de enigen vlot fietsend door! Tom komt op kop en gaat als 1ste...
  de tweede ronde in! Wroetend trekt hij zijn fiets door de modder! Rob Peeters volgt in zijn wiel. Niels Albert, iets minder gestart, komt uit de achtergrond opzetten. Als Tom moet wisselen kan hij als 3de terug inschuiven, achter Albert en Peeters. Maar Tom laat niet betijen, en gaat snel terug over Rob, in de achtervolging op Niels, want die heeft enkele meters gepakt! Maar dan speelt het slijk ook onzen Tom parten, en Tom zakt terug naar de 6de plek! Even toch, want Tom vecht zich terug, en neemt opnieuw de rest op sleeptouw, op zoek naar Albert! Sven Nys zit achteraan in Tom's groepje, en niet toevallig zijn zij ook de enige crossers die volledig door de zandbak fietsen!
  Derde ronde en Niels Albert heeft 12 seconden voor op Tom en co. Sven Nys zet zich nu aan kop bij de achtervolgers, en dan gaat het tempo omhoog! Even rijdt Tom zich vast, net als Sven versnelt. Klaas Vantornout, die hier een loopparcours naar zijn gading vindt, gaat over Tom! Sven wroet zich ondertussen tot bij dorpsgenoot Niels! Wordt dit een duel tussen de twee Balenaars?
  Vierde ronde met Nys en Albert samen op kop, daarachter Vantornout en verderop onzen Tom als 4de, alleen vechtend tegen de wind en de koude! Klaas Vantornout is vandaag blijkbaar niet meer ziek, want hij loopt heel sterk en komt tot bij de twee koplopers! Tom moet het gat laten, maar nestelt zich stevig op de 4de plek. Daar is de zandbak, en Sven Nys klieft er als een supersnelle mol door, en weg is hij! Een klein gaatje, dat al snel groter wordt, want Niels Albert lijkt zijn beste kruit verschoten te hebben.
  Vijfde ronde, en Niels Albert probeert nog één keer terug te komen, maar Nys is opnieuw te sterk! Klaas Vantornout gaat zelfs over Niels Albert, die echt kapot zit. Tom nog altijd op de 4de plek, maar daar komt uit de achtergrond Thijs van Amerongen terug dichter! Kan Tom het nog houden? Ondertussen heeft de 3de in het klassement van de Superprestige, Lars van der Haar, opgegeven, kompleet leeggereden. Ja, het kan de beste overkomen...
  Zesde ronde en Thijs van Amerongen komt tot bij onzen Tom! Op kop heeft Sven Nys de cross onder controle! Hij gaat stevig door, maar zonder de 2de echt helemaal naar de verdoemenis te rijden, dat is niet nodig, Sven is gewoon de sterkste in deze helse omstandigheden, zoals onzen Tom al zei voor de cross. Achter leider Sven rijdt Niels Albert zich vast in de modder, woest gooit hij zijn fiets om, om dan toch verder te gaan. Hij moet Klaas definitief laten rijden. Achter hen is Thijs van Amerongen ondertussen over onzen Tom gegaan!
  Zevende en laatste ronde in deze moordende cross, en de posities wijzigen niet meer, alleen worden de tijdsverschillen tussen de eerste drie nog groter. Want achter die drie koplopers wordt het nog even heel spannend! Albert verachtert, van Amerongen versnelt nog, en onzen Tom rijdt zoals altijd een supersterke laatste ronde! Na winnaar Sven (zijn 64ste zege in de Superprestige!) en lange Klaas, eindigen Niels, Thijs en onzen Tom op enkele seconden van elkaar! Sprinten zit er niet meer in, zo kapot zijn ze allemaal! Maar wat een cross Tom! Dat je het ook in deze omstandigheden kan, toont dat je een complete crosser bent, maar dat wisten we natuurlijk al langer!
  Door zijn knappe 5de plek in deze loodzware cross verstevigt Tom ook zijn 5de plek in het klassement van de Superprestige! Hij nadert tot op één puntje van de 4de, Walsleben, en drie puntjes van de 3de, Vantornout! Dat wordt nog spannend in de laatste manche, volgende week zaterdag in Middelkerke! Proficiat Tom!
  Tom na de wedstrijd over Twitter: "t'Was werkendag vandaag!"

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), in 1u00'10"
  2. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 32"
  3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 53"
  4. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 56"
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'00"
  6. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'59"
  7. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'59"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet-Fidea), op 2'18"
  9. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 2'28"
  10. Sven Vanthourenhout (Crelan-AA Drinks), op 2'43"


  8/2: Tom gaat voor de zege maar wordt 3de in het zand van Lille!


  Na zijn tweede plek op het technische parcours in Maldegem woensdag heeft onzen Tom zijn zinnen gezet op de zege in Lille vandaag. Hij vindt er een parcours dat hem zint. "Twee jaar geleden in 2012 won ik er ook al. Dat was op dat moment een echte verlossing want voordien wou het niet lukken. Toen was het van 'oef, eindelijk'. Nu wil ik graag tonen dat de conditie prima is. Ik ga voor de zege. Ik geloof erin omdat ik in Lille een technische cross vind met vele lange rechte stukken. Het is een wedstrijd waarin rap zal gereden worden. Als dat inderdaad het geval is, wordt het een erg tactische wedstrijd. Dat speelt in mijn voordeel." Ga ervoor Tom, net als je ploegmaat Wout Van Aert die hier eerder op de dag de tegenstand naar huis reed en zo zijn eindzege in de Bpost Bank Trofee bij de beloften veilig stelde.
  Tom start fier op de 1ste rij, uiterst links naast Klaas Vantornout. Licht op groen en iedereen goed weg. Tom gaat meteen naar het midden, achter van der Haar en Pauwels en als 3de het veld in. Kopstart voor Niels Albert! Rob Peeters in zijn wiel, en dan onzen Tom! Meteen pakken deze drie een gaatje! Minder goed gestart is Belgisch kampioen Sven Nys. In zijn wiel Klaas Vantornout. Achter Tom en co probeert Lars van der Haar het pak terug te brengen. Balkjes en Tom springt er galant over! De voorsprong blijft 10 seconden op eerste achtervolger Walsleben. Albert valt aan als Peeters een foutje maakt in het bos. Tom snel over Rob en terug naar Niels!
  Tweede ronde en onzen Tom met Niels Albert op kop! Rob Peeters op een handvol seconden. Tom kruipt slim in het wiel van Niels, die op kop sleurt om Nys op achterstand te zetten. Hun voorsprong groeit! Tom moet alles geven om bij Albert aan te klampen, mond ver open! Achter hen leidt van der Haar terug de achtervolging, Sven Nys in zijn wiel. Tom pakt als 2de 10 seconden bij de tussensprint! Finishlijn en de voorsprong is 18 seconden.
  Derde ronde en Tom pakt over aan kop! Het gaat hard! Tom rijdt enkele lengtes weg van Albert! Albert komt niet meteen terug... Als Tom weer vlot springt op een toch lastige ondergrond heeft Tom 8 seconden voorsprong! Grimas op het gezicht, en volop gaan! Eerste achter Albert is Lars van der Haar op 20 seconden. Met stevige lendenrukken trekt Tom zich door het zand, hij is duidelijk heel sterk vandaag! Finish en Tom heeft een volle lengte, 11 seconden op Niels Albert! Nog zes rondes!
  Vierde ronde en onzen Tom fier op kop. Ondertussen is Klaas Vantornout uit de cross gestapt. In de achtergrond komt Sven Nys op toerental... Albert komt nog niet dichter op onzen Tom, maar voelt achter hem wel Nys naderen. Die Nys rijdt weg van de andere achtervolgers, tot bij Albert. Komt er een duel Meeusen vs Nys aan?
  Vijfde ronde en Tom heeft 16 seconden voorsprong op Nys en Albert! Volhouden Tom! Ondertussen is ook WK-ganger Wietse Bosmans afgestapt. Sven Nys gaat stevig door in de achtervolging en lost van der Haar en Pauwels. Tom houdt vooraan echter het tempo hoog! Achter hem past Albert. Nog twee achtervolgers: Nys en de teruggekomen van der Haar. Tom geeft alles! Nog 14 seconden voorsprong! Tom dubbelt de eerste crosser, nog voor halfkoers! Finishlijn en Tom heeft nog 13 seconden voorsprong, in de snelste ronde tot nu toe!
  Zesde ronde en Lars van der Haar zit vast in het wiel van Sven Nys. Maar als hij even hapert is Nys weg! Voor Nys nog altijd onzen Tom fier op kop, in een sterke stijl! Dilemma: blijven gaan of wachten op Nys? Die Nys komt niet meteen aansluiten en lijkt goed te doseren. Tom knokt en wil Nys niet laten komen! De voorsprong wordt terug een beetje groter! 11 seconden aan de finish! Nog drie rondes!
  Zevende ronde en Tom verhoogt zijn tempo nog! Maar Sven Nys is sterk en komt bij onzen Tom aansluiten! Tom drukt even het tempo, maar daar komt nu ook Lars van der Haar terug heel dicht! Nys pakt nog niet over, Tom blijft aan kop. Wachten op een foutje?
  Achtste ronde en Lars van der Haar komt helemaal terug! Spannend! Nys pakt over maar Tom laat niet gebeuren en gaat als eerste de lastige zone in. Vollen bak door! Tom heeft nog over! Met Nys in zijn wiel lost hij opnieuw van der Haar! Nys nu aan kop, vol tempo, Tom dicht op zijn wiel. Van der Haar op een viertal lengtes. Op de finishlijn zijn de drie terug samen! Als Nys wil winnen moet hij Tom en Lars lossen.
  Laatste ronde en Tom gaat weer als eerste de moeilijke zone in! Versnellen en Nys even op een paar lengtes! Van der Haar onder druk! Tom scheert met zin voor risico door de bochten! Even foutje, en Nys en van der Haar er terug bij. Tom vecht vol grinta terug, Nys spurt en als eerste de lastige berg op! Wiel in wiel, van der Haar past. Tom moet een gaatje laten... maar komt terug! In het wiel van Nys! Nys kijkt achterom... en nog eens versnellen! Tom klampt aan, past niet! Het wordt sprinten! En dan... pech voor onzen Tom, even uit de pedalen! Nys wint, voor van der Haar en onzen Tom!
  Ontgoocheling, na een supersterke cross waarin Tom volop voor de winst ging! Door zijn knalprestatie jumpt Tom naar de 3de plek in het klassement van de Bpost Bank Trofee! Proficiat Tom!
  Tom na de wedstrijd: "Voor de koers vroeg men 'Hoeveel beter is Sven Nys?' Wel, ik was vandaag even goed! Toen ik alleen op kop kwam, zat Sven Nys natuurlijk in een zetel, maar toen Sven in de finale mee kwam pokeren, had ik de controle want nog over voor de sprint! Maar daar ging het fout, mijn ketting sloeg over, en weg zege! Spijtig!

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), in 1u03'66"
  2. Lars van der Haar (NED; Rabobank), zt
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 4"
  4. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 38"
  5. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'08"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet-Fidea), op 1'08"
  7. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 1'16"
  8. Dieter Vanthourenhout (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'23"
  9. Bart Aernouts (AA Drinks), op 1'44"
  10. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 1'44"


  5/2: Tom 2de op WK-herkansing in Maldegem!


  Parkcross in Maldegem in het Meetjesland, dat is altijd de eerste cross na het WK, en dus WK-herkansing, tenminste voor de gebuisden van de cross in Hoogerheide. Tom aan de start naast kleppers als Sven Nys (voor het eerst in de tricolore trui als Belgisch Kampioen), Niels Albert, Lars van der Haar en Wout Van Aert. Geen Zdenek Stybar aan de start, die al terug op Mallorca is in voorbereiding op het wegseizoen. Ook de mannen van Sunweb-Napoleon Games (Kevin, Klaas) geven forfait wegens onenigheid met de organisatoren over het startgeld. Tom voor de wedstrijd via Twitter: "Show toerke hier in Maldegem. Draaien en keren door het park. Goed om de draad weer op te pikken na het WK!" Hij heeft er zin in!
  Op de hele snelle omloop in het park van Maldegem gaan Sven, Niels en onzen Tom al heel snel naar de leiding. Een groepje met achtervolgers bestaande uit Lars van der Haar, Marin Bina en Corné van Kessel deed alle best van de wereld, maar kon de snelle jongens vooraan niet meer grijpen.
  In de tweede helft van de cross vond Sven Nys het moment gekomen om zijn tricolore trui te showen. Tom en Niels Albert gaven zich niet meteen gewonnen, maar na nog een versnelling van Sven en een foutje van Niels in de zandbak met Tom in zijn wiel, moesten zij passen. Natuurlijk niet gemakkelijk om op zo'n technisch parcours goed samen te werken in de achtervolging. Tom reed daarna nog heel sterk en kon Niels Albert lossen, zodat hij knap tweede werd op enkele lengtes van winnaar Sven Nys! Finish met een mooie wheelie! Proficiat Tom!
  Tom na de wedstrijd: "Op dat ene foutje na, gaven we nog weinig toe op Nys. Een ideale manier om de WK-frustraties uit het hoofd te fietsen. Want die waren er toch wel, ja. Maar dan denk ik terug aan mijn zege in Nommay. En aan wat nog komen moet. De conditie is goed, wie weet kan ik zaterdag in Lille opnieuw meedoen voor winst. Ik hoop dat het parcours droog en goed berijdbaar blijft." We kijken er al naar uit Tom!

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), in 1u00'44"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 12"
  3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 23"
  4. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 27"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'10"
  6. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'09"
  7. Martin Bina (TSJ; Kwadro-Stannah), op 1'18"
  8. Joeri Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'35"
  9. Wout Van Aert (Telenet Fidea), op 1'55"
  10. Diether Sweeck (Kwadro-Stannah), op 2'22"


  2/2: Tom na een zware en supersnelle wedstrijd 5de op het WK!


  Daar is het dan eindelijk, het WK 2014 in Hoogerheide! Tom is er meer dan klaar voor! De conditie is top, stevig afgetraind, en mentaal zit het na zijn zege in Nommay ook goed, met dank aan coach Christophe! En terwijl vele andere crossers en ploegleiders de pers niet kunnen weerstaan en onzin de wereld insturen, bleef het de hele week stil rond onzen Tom. Geen onnodige spanning opbouwen, die komt vanzelf wel, bij Tom's team, en bij de supporters natuurlijk ook! Met twee volle bussen reizen die naar Hoogerheide, om Tom daar massaal en luidkeels aan te moedigen! Laat het een spannende en faire strijd worden, en dat de beste en/of de slimste mag winnen!
  Voor het eerst dit seizoen start Tom om de 1ste rij, maar dat mag vandaag helaas niet baten. Meteen na de start schiet Tom uit zijn klikpedaal, en daardoor duikt hij pas als 20ste het veld in! Kopstart is voor snelle Fransman Francis Mourey, die in zijn zog de Tsjech Martin Bina met zich meeneemt. Als eersten duiken ze de stijle helling in het bos af, maar even hapert Bina, en de hele meute stort zich op hem! Opstropping, en de cross kan opniew beginnen. Mourey is weg! Onzen Tom is op dat moment al opgeschoven naar de 11de plek.
  Maar lang duurt het feest van Mourey niet, want net voor de tweede ronde komt Zdenek Stybar, wegrenner maar wel al 2x Wereldkampioen Cyclocross, naar voor opgeschoven, hij startte nochtans pas in de vierde startrij. Een meteen geeft Stybar er in zijn krachtige stijl een stevige ruk aan. Alleen Sven Nys, Mourey en van der Haar kunnen hun wagentje aanhaken. Het gaat heel snel vooraan! Tom kan wel weer een plaatsje opschuiven, 10de is hij nu.
  Derde ronde en bij de kopgroep komt nu ook Francis Mourey terug aansluiten. Sven Nys op kop met drie buitenlanders, en daarachter de Duitser Philipp Walsleben en een hele meute Belgen, ook daarbij op de 8ste plek onzen Tom! Groot is voorsprong van het viertal nog niet, maar in de kopgroep gaat het keihard onder impuls van Nys en Stybar en achter hen komt de achtervolging niet meteen op gang. En dat moet je Stybar geen twee keer laten proberen: meteen ontbindt hij al zijn duivels, en weg is hij!
  Vierde ronde en Nys en Stybar doen nog altijd de kop in de kopgroep. Mourey en van der Haar, in die volgorde krijgen het lastig. Motor opgeblazen onder het beukende tempo van Nys en Stybar? Zo lijkt het wel. Mourey verliest veel terrein en de Belgen in de achtervolging kunnen naar hem toerijden, met Kevin Pauwels op kop! Tom schuift mee in dit groepje, en oogt echt sterk. 7de is hij nu.
  Vijfde ronde en halfkoers, en nu moet ook Lars van der Haar definitief lossen vooraan. Nog twee koplopers, Nys en Stybar die het onder elkaar gaan uitvechten, want hun voorsprong is al 20 seconden. Kort achter van der Haar volgen Kevin Pauwels en Mourey en dan komt onzen Tom eraan gestoven, 6de is hij nu al! Vooraan kleeft Stybar aan het wiel van Sven Nys, alsof hij een hele winter niets anders gedaan heeft! Sterk!
  Zesde ronde en uit de achtergrond komt nu ook Klaas Vantornout terug bij de eerste achtervolgers aansluiten. Onzen Tom is ondertussen tot bij Mourey gekomen, die het nu heel lastig krijgt. Maar dan maakt onzen Tom een stevige schuiver in de haarspeldbocht in het bos, en verliest hij terug een aantal plaatsen, 8ste is hij nu, met voor zich nu ook Rob Peeters. Op kop nog altijd Nys en Stybar die een supertempo onderhouden en zo verder wegrijden van de rest. Op 20 seconden van der Haar, Pauwels en Vantornout, en even verder een volgende drietal met onzen Tom, Mourey en Peeters.
  Zevende en voorlaatste ronde, en drama voor Stybar! Net op dezelfde plek als onzen Tom in de vorige ronde gaat Stybar onderuit! Sven Nys, in zijn wiel, gaat erop en erover, en weg is Nys! Maar Stybar bijt met veel grinta terug en nog voor het einde van de ronde zit hij stevig terug in het wiel van Sven. Bij de eerste achtervolgers moet nu ook Lars van der Haar lossen. Tom krijgt Lars in het vizier!
  Achtste en laatste ronde, en Stybar haalt vooraan alles uit de kast! Sven Nys onder druk, en dan volgen een aantal foutjes, eerste tegen de grond, even later opnieuw uit de pedalen, en Zdenek pakt enkele lengtes voorsprong. Wie het nog weet van enkele jaren geleden, die moet je de Essense Tsjech niet geven, en inderdaad, Stybar na een zoveelste versnelling lost hij Sven Nys definitief en met voorsprong gaat hij de meet over om zo zijn 3de wereldtitel in het veldrijden te pakken! Proficiat Zdenek!
  En onzen Tom? Die maakt er in de laatste ronde nog een thriller van! Eerst komt hij tot op het wiel van Lars van der Haar, en met nog een halve ronde lost hij de leeggereden Nederlander om zo 5de te worden in dit WK! Slechte start, maar fantastische cross, en een goede uitslag! Misschien had er meer ingezeten, maar toch knap gedaan Tom! De vele opgekomen supporters hebben er echt van genoten!
  Tom na de wedstrijd in de studio van Sporza: "Ik schoot van bij de start uit mijn klikpedaal, waardoor ik achterop raakte. Maar dat is geen excuus, want Stybar startte op de vierde rij en heeft de klus wel geklaard. Hij reed hier ontspannender rond dan de tegenstand, omdat vooral Parijs-Roubaix telt voor hem. Knap gedaan van Zdenek! Voor ons daarentegen was vandaag de belangrijkste dag van het seizoen. Ik moet wel toegeven dat ik liever een regenboogtrui zie die veel crossen meerijdt."

  1. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), in 1u05'30"
  2. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), op 12"
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 40"
  4. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 58"
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'07"
  6. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 1'21"
  7. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'42"
  8. Francis Mourey (FRA; FDJ), op 1'52"
  9. Radomir Simnunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 2'03"
  10. Wietse Bosmans (Sunweb-Napoleon Games), op 2'10"


  26/1: Tom maakt de wedstrijd en WINT de Wereldbeker in Nommay!


  Wereldbeker in het Franse plaatsje Nommay op een boogschuit van Basel en de Zwitserse grens, midden in de champagnestreek. Er zijn slechtere plaatsen om de finale van de Wereldbeker te beslechten. Favoriet voor de eindzege is natuurlijk Nederlander Lars van der Haar, die met ruime voorsprong op de 2de, Niels Albert aan de start komt, en zo 10 jaar na zijn eigen coach Richard Groenendaal nog eens de Wereldbeker mee naar Nederland kan nemen. Voor de Belgen is het vooral zich in de kijker rijden voor het WK volgende week, hoewel er voor sommigen meer op het spel staat: Wietse Bosmans, Bart Wellens en Bart Aernouts strijden nog voor een WK-ticket. Ook voor onzen Tom een belangrijke cross: door een goede prestatie hier mag hij misschien volgende week in Hoogerheide op de 1ste rij starten...
  Vandaag start Tom nog op de 2de rij, in het zog van Lars van der Haar en Klaas Vantornout. Het is drummen na de start, een smalle straat, en dan meteen scherp linksaf de trappen op, Tom als 7de. Maar lang duurt het niet vooraleer onzen Tom opschuift, en binnen de korste keren zit hij aan kop van het peleton. Even toch, want al snel kiest onzen Tom het hazepad en rijdt hij een voorsprong van 7 seconden bij elkaar. En dat op een echt Albert-parcours: interval met lange moeilijk lopende stroken afgewisseld met technische stukken met veel bochten en bergjes. Maar van Niels Albert geen sprake in de kop van de wedstrijds, Niels heeft zijn start compleet gemist en zal nooit in het stuk voorkomen. Ook Lars van der Haar is niet mee voorin.
  Tweede ronde en de Duitser Philipp Walsleben rukt zich los van de andere achtervolgers en komt bij onzen Tom. Overpakken doet hij echter niet meteen, daarvoor is het wachten tot de 3de ronde. De twee op kop gaan hard, want voorlopig kan uit de achtergrond nog niemand terugkeren.
  Het is pas halfkoers dat thuisrijder Francis Mourey de aansluiting kan maken. Voor Walsleben het sein om een tandje bij te steken. Philipp gaat stevig door, en onzen Tom moet even passen! Maar Tom verliest de Duitser nooit uit het oog. In de finale komt Mourey nog stevig opzetten, maar onzen Tom slaagt er door zijn supere techniek in om het wiel te houden, en in een zinderende sprint WINT onzen Tom vandaag de Wereldbeker in Nommay!!! De 2de Belg, na Niels Albert in Rome en Koksijde, die daarin slaagt dit seizoen, en ook Tom's 2de Wereldbeker, na Kalmthout in 2012. Een opsteker ook voor Telenet-Fidea, dat hier vandaag drie zeges pakt, met naast Tom bij de profs ook Wout Van Aert bij de beloften en Thijs Aerts bij de junioren!
  Door zijn knalprestatie vandaag, eindigt onzen Tom als knappe 7de in het klassement van de Wereldbeker. Fantastisch Tom! En dat een week voor het WK, waar je nu zeker op de 1ste rij zal kunnen starten!
  Een tevreden Tom na de wedstrijd: "In Kalmthout had ik al eens een sprintje voor de derde plaats gewonnen tegen Mourey. Maar voor de zege spurten is natuurlijk iets anders. Ik wist dat, wanneer ik op kop de laatste rechte lijn zou ingaan, de overwinning erin zat. Het doet deugd om Mourey op zijn grondgebied te verslaan. Of een zege het weekend voor het WK ongeluk zal brengen? Nee, ik ben vooral blij dat ik eindelijk nog eens van een zege mocht proeven!" En wij met jou Tom! Echt genieten!

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 1u03'45"
  2. Francis Mourey (FRA; FDJ), zt
  3. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 6"
  4. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 1'02"
  5. Radomir Simunek (TSJ; BKCP-Powerplus), op 1'18"
  6. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'24"
  7. Wietse Bosmans (Sunweb-Napoleon Games), op 1'30"
  8. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'30"
  9. Bart Aernouts (AA Drinks), op 1'40"
  10. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'51"


  19/1: Tom rijdt een fantastische wedstrijd en wordt 3de in Leuven!


  Cross in de bossen van Heverlee, da's een echt technisch parcours voor deze laatste manche van de Soudal Classics. Tom natuurlijk vol goede moed aan de start, want gisteren in Zonnebeke werd hij enkel door pech teruggeslagen. De benen zijn goed, en de moraal is hoog!
  Vanop de eerste rij, uiterst links, schiet spoor als een speer uit een boog weg, in het wiel van ploegmaat Wout Van Aert. Lang duurt het echter niet voor onzen Tom overneemt, en als eerste vliegt hij over de balkjes, werkelijk een prachtige stijl, en meteen slaat Tom een gaatje! Tom gaat keihard door, enkel de Nederlander Eddy van Ijzendoorn kan even in zijn wiel volgen. Wie zijn start compleet gemist heeft en vandaag niet in de eerst tien zal finishen is Rob Peeters.
  Tweede ronde en Tom trekt stevig door op de lange finishstrook! Meteen 3 seconden voorsprong op Sven Nys die een lange sliert achtervolgers leidt. Wietse Bosmans pakt over van Nys en even komen de achtervolgers dichter, maar als Tom vol risico naar beneden duikt in een gevaarlijke afdaling, heeft hij opnieuw voorsprong! Even laten zien wat hij allemaal kan! Fantastisch! Het is Sven Nys die opnieuw de achtervolgers terug moet brengen, lastig. Even wordt er getemporiseerd vooraan...
  In de derde ronde houdt Tom zich rustig verscholen achter de rug van Sven Nys, ongeveer op de vijfde plek in het lint crossers, dat afwisselend geleid wordt door van Amerongen, Bina en Walsleben. Maar met de finish in zicht en eens op de lange aankomststrook, valt onzen Tom opnieuw aan! Hij wringt zich naar de koppositie en gaat weer als eerste het veld in!
  Volle panache in de vierde ronde! Tom vliegt weer als de beste over de balkjes en meteen heeft hij weer een gaatje, dat al snel 5 seconden wordt op de eerste achtervolgers, Bart Aernouts en Martin Bina. Tom leidt in een prachtig stijl! Als Sven Nys zich op kop zet bij de achtervolgers, is het voor de rest passen. Sven rijdt naar Tom toe. Even later komt ook Philipp Walsleben aansluiten, en die probeert zowaar Tom aan de kant te zetten. Maar dat is buiten onzen Tom gerekend...
  Vijfde ronde en Tom valt opnieuw aan in zijn krachtige stijl! Sven Nys houdt zijn handen op het vuur, deze keer moeten de anderen maar eens de kastanjes uit het vuur halen. Het is Kevin Pauwels die naar voor opschuift en onder zijn impuls komen hij en Sven Nys terug bij onzen Tom! Met de finish in zich hebben deze drie tenoren 12 seconden voorsprong!
  Zesde ronde en ver in de achtergrond geeft Klaas Vantornout op. Geen te beste dag vandaag. In tegenstelling tot onzen Tom, die slim in het wiel van Sven Nys kruipt en even kan bekomen. Sven Nys gaat keihard door, de voorsprong wordt uitgebouwd. Kevin Pauwels moet zelfs even lossen, maar onzen Tom, die klampt heel goed aan! Tom gaat zelfs over Sven en valt opnieuw aan! Opnieuw laat Sven Nys het werk over aan Kevin Pauwels.
  Zevende ronde, en op zijn kousenvoeten rijdt Kevin Pauwels op het harde weg van onzen Tom en Sven Nys. Sven kruipt bij Tom in het wiel. Tom gaat keihard door, Nys heeft moeite om te volgen. Maar dan vindt Sven zijn tweede adem, hij pakt over, en samen met Tom sluit hij weer aan bij Kevin Pauwels. Terug drie koplopers.
  Achtste en voorlaatste ronde, en Tom heeft nog energie over! Hij geeft er weer een goeie lap op aan de finish en weg is hij! Vlot springt hij weer over de balkjes. Kevin Pauwels zit in Tom's wiel. Sven Nys laat een klein gaatje. In het lastige slijkstuk pakt Pauwels even over, maar toch duiken de drie samen de spannende laatste ronde in!
  Sven Nys op kop, Tom erachter in zijn wiel, en Pauwels op plaats drie. Wiel tegen wiel! Alle drie springen ze vlot over de balkjes, Tom gaat echter het snelste en gaat aan kop de technische zone in! Volle gas, en meteen een paar meter los! Spannend! Tom's blik staat nog scherp! Maar dan ... Tom rijdt achteraan lek, en moet de andere twee laten voorgaan! Dat laat Sven Nys zich geen twee keer zeggen, en dank zij zijn eerste aanval in deze cross wint hij hier in Leuven. Proficiat Sven! Kevin Pauwels wordt een knappe tweede. En onzen Tom? Nog snel kunnen wisselen, ingehaald door Walsleben en Aernouts, maar dan nog een alles uit de kast gehaald, en deze twee crossers in de sprint afgedroogd, op weg naar het podium! Wat een fantastische wedstrijd, met een thriller op het einde! Proficiat en dankjewel Tom! Je was de beste man in de cross vandaag! Enkel die lekke band hield je van de zege!
  Tom na de wedstrijd voor de microfoon van Vier: "Neen, ik ben niet ontgoocheld hoor! Ik had supergoeie benen, ik heb veel kunnen prikken en laten zien dat ik goed ben. Dat Sven de koers onder controle had, durf ik betwijfelen. Hij moest toch telkens maar de gaten dichten. Die lekke band? Tja... kan gebeuren hé, maar dat onthoud ik niet van vandaag. De vorm is goed, ik zal er staan op het WK!" Da's gesproken Tom!

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), in 1u03'04"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 5"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 24"
  4. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 27"
  5. Bart Aernouts (AA Drinks) op 29"
  6. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 48"
  7. Julien Taramarcaz (ZWI; Kwadro-Stannah), op 53"
  8. Wout Van Aert (Telenet Fidea), op 1'00"
  9. Wietse Bosmans (Sunweb-Napoleon Games), op 1'06"
  10. Dieter Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'37"


  18/1: Tom ondanks heel wat pech knap 2de in de Kasteelcross in Zonnebeke!


  Kasteelcross in Zonnebeke, de cross die Tom vorig jaar won in een millimetersprint tegen Julien Taramarcaz, en waar hij nu opnieuw aan de start staat uit erkentelijkheid tegenover de organisatoren, die hem hier vorig jaar een goede kans gaven. Naast Tom vandaag ook aan de start: Sven Nys, Niels Albert, Martin Bina, Wietse Bosmans en beloftenkampioen Jens Adams samen met zijn broer Joeri Adams. Het zal drummen zijn voor de ereplaatsen! En dat op een modderparcours in het kasteelpark van Zonnebeke, zware kost!
  Tom start hier op de 1ste rij, prominent naast Wereldkampioen Sven Nys. En meteen is Tom goed mee weg. Samen met Sven Nys en Martin Bina rijdt hij in de kop van de wedstrijd. Lang duurt dat helaas niet, want na een kleine schuiver in de modder rijdt Tom lek, stukje lopen en Sven Nys is ervandoor! Al snel heeft Nys 15 seconden voorsprong op eerste achtervolger Tim Merlier.
  Sven Nys vliegt over het parcours en bouwt in de volgende rondes zijn voorsprong uit tot 41 seconden. Tom wordt opnieuw teruggeslagen door zijn derailleur die in z'n wiel slaagt, en volgt nu op de 7de plek. Voor hem rijden nog Merlier, Bosmans, Adams, Bina en Sven Vanthourenhout. Maar Tom vecht goed terug, en al snel zit hij samen met Wietse Bosmans weer op kop bij de achtervolgers. Sven Nys heeft ondertussen al 45 seconden. Halfkoers en wie hebben we nog niet gezien: Niels Albert. Die heeft blijkbaar zijn beste dag niet vandaag.
  Met nog twee rondes te gaan zit onzen Tom op een mooie 2de plek, achter Sven Nys die nu op cruise control de cross afwerkt. Achter Tom een gaatje van 10 seconden, en dan de BKCP-crossers Wietse Bosmans en Niels Albert. Kan Tom zijn voorsprong behouden in deze zware cross? Ondertussen wordt de Nieuw-Zeelander Alexander Revell op een ronde gezet door Sven Nys. Snorremans uit de cross, net als een kwartiertje eerder ook Dieter Vanthourenhout, die wel zelf opgaf. We gaan de laatse ronde in en Tom verstevigt zijn 2de plek! Sven Nys blijft prominent op kop en rijdt een ereronde. Achter Tom is de eerste achtervolger Wietse Bosmans, op een halve minuut van onzen Tom! En ja hoor, na kasteelheer Sven Nys wordt onzen Tom knap 2de hier in Zonnebeke! Proficiat Tom!
  Tom op Twitter na de wedstrijd: "Vandaag podiumke meegepikt in zonnebeke, beste heeft gewonnen. Maar, voel me met de cross beter worden! Nog 2 weken trainen als ne gek... Da past bij mij!"

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), in 1u01'02"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 53"
  3. Diether Sweeck (Landbouwkrediet-KDL), op 1'52"
  4. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 2'15"
  5. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'21"
  6. Joeri Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'40"
  7. Sven Vanthourenhout (Crelan-AA Drinks), op 2'42"
  8. Kenneth Van Compernolle (DNCS), op 2'45"
  9. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 2'48"
  10. Martin Bina (TSJ; Kwadro-Stannah), op 2'55"


  13/1: Tom 6de in BK-herkansing in Otegem!


  The day after... Tom start na een overnachting in Avelgem in de BK-herkansing in Otegem. Een echte herkansing voor sommige crossers die gisteren door de mand vielen, de collectieve Sunweb-Napoleon Games ploeg op kop. Het podium van het BK gisteren in Waregem is maar voor een derde aanwezig, Nys en Wellens starten niet wegens 'sparen voor het WK' en rugpijn. Ook geen Niels Albert aan de start, te ziek na het BK gisteren.
  Wel aan de start, belofte en ploegmaat van Tom, Wout Van Aert, die na zijn uitsluiting gisteren, je weet wel, na die valse start, gebrand is op revanche. En dat hebben de andere crossers geweten. Van Aert begon met een kanonstart, waar niemand van de profs een antwoord op had. Wout sloeg meteen een kloofje van een 10-tal seconden op een ruime achtervolgende waarbij ook onzen Tom. Die moest bij die achtervolgers natuurlijk geen kop doen, met ploegmaat Van Aert op kop.
  Zijn kloofje werd al snel een grote kloof. Op de streep had hij na een uurtje rondhollen driekwart minuut voorsprong op Klaas Vantornout. Een duidelijk wegwerpgebaar toen Wout over de meet kwam, meteen alle frustratie van gisteren overboord gekieperd.
  En onzen Tom? Die forceerde niks en bolde even later als 6de over de meet. "Gezellig verlengd weekend gehad in de Vlaamse Ardennen met papa en Eric! 6de geworden in Otegem en vanmorgen beetje bijgetraind. Schone streek hier!"

  1. Wout Van Aert (Telenet Fidea)
  2. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
  3. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace)
  4. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
  5. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games)
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  7. Tim Merlier (Sunweb-Napoleon Games)
  8. Sven Vanthourenhout (Crelan-AA Drinks)
  9. Dieter Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games)
  10. Bart Aernouts (AA Drinks)


  12/1: Tom geeft alles op het BK in Waregem en wordt knap 4de!


  Welkom op de Hippodroom van Waregem, thuishaven van de prestigieuze Waregemkoerse die hier jaarlijks wordt verreden voor een groot en high society publiek. Op zondag 12/1/2014 echter dé plek voor het BK Cyclocross! De parcoursbouwers hebben een waar dorp opgetrokken in en rond de hippodroom, en een prachtig parcours aangelegd. Alle aspecten van de cross zitten erin: zandbak, lastige klimmetjes (de Ierse Berm en de Bretoense Muur), modder, bruggen (maar liefst 7 stuks), horse jumps (paardenhindernissen), beken en grachten (de Gaverbeek op kop), en natuurlijk, ook balkjes waar de renners massaal zullen overvliegen, ondanks de rel in de week voor het BK onder impuls van regerend kampioen Klaas Vantornout.
  Tom heeft dit jaar een veel betere voorbereiding gekend dan vorig seizoen, met goede prestaties in Diegem (2de), Baal (5de) en Rome (8ste). De voorbije week ook prima kunnen trainen en rusten, en bovenal, het bleef heel rustig rond onzen Tom, dus klaar voor de start! "Ik ben zeker geen topfavoriet, maar met goede benen en de zeven bruggen die we omhoog moeten, zal ik er wel staan. Winnen zal moeilijk worden, maar het podium halen, waarom niet?" De vele Tom-supporters die afzakken naar Waregem geloven er alvast in!
  Alle 14de de profcrossers staan goed afgetraind en geconcentreerd aan de start, en allemaal op hun hoede, want bij de beloften moest favoriet Wout Van Aert, ploegmaat van onzen Tom, na een valse start uit de wedstrijd. Onzen start centraal op de 1ste rij, de eerste keer dit seizoen, tussen Bart Aernouts en Klaas Vantornout. En, meteen is Tom heel goed weg! De kopstart is voor hem, en de helft van de eerste ronde doet Tom autoritair de kop! Bart Wellens is ook goed gestart en volgt in Tom's wiel. Minder goed uit de startblokken zijn Rob Peeters (10de) en Sven Nys (11de). Halverweg de eerste ronde en Jim Aernouts pakt vooraan over, Tom gaat goed mee in zijn wiel. Uittredend kampioen Klaas Vantornout en zijn ploegmaat Kevin Pauwels volgen op plek 3 en 4. We zijn nog geen ronde ver, en de eerste crosser geeft al op: Sven Vanthourenhout druipt af met een kapotte versnelling. Daar komt de lang zandstrook en onzen Tom fietst er helemaal door, waar heel wat anderen moeten lopen! Achter Tom schuift Wereldkampioen Sven Nys op, hij is nu al 6de. De gecontesteerde balkjes zijn daar, en natuurlijk springt onzen Tom er vlot over! Als Jim Aernouts even hapert, duikt Tom opnieuw als 1ste de tweede ronde in.
  Dat belooft, Tom's benen zijn inderdaad heel goed. Al snel komen de twee favorieten, Niels Albert en Sven Nys nu hun neus aan venster steken. Zij nemen de kop over, maar onzen Tom nestelt zich slim tussen de twee tenoren. Als Niels Albert volle gas geeft, vallen er achter hem gaten. Het is enkel onzen Tom die meekan in het wiel van deze stayer. Even pakken ze met z'n tweeën een gaatje. Het tempo ligt héél hoog, maar onzen Tom geeft niet af! In de zandbak komt Sven Nys terug aansluiten en hij brengt ook youngster Jim Aernouts mee in zijn wiel. Vier man op kop, en achter hen worden de gaten groter! Tom springt weer vlot over de balkjes, Sven Nys niet. Als Sven even hapert in de Gaverbeek, moet Tom in de remmen, en neemt Jim Aernouts de kop over.
  Derde ronde en wie komt daar terug uit de achtergrond? Regerend Belgisch kampioen Klaas Vantornout. Die heeft zijn 2de adem gevonden. Jim Aernouts doet nog altijd de kop, en achter hem komen nu ook de andere crossers allemaal terug aansluiten, ook Niels Albert die even daarvoor een ferme slipper maakte en helemaal achteraan in het pak terechtkwam. Volledige samensmelting, en dat is het sein voor Sven Nys om naar de kop te gaan. Daar is de lange zandbak, en Nys gaat er op full power door! Achter hem hapert het even bij Tom en Sven is gevlogen! Meteen heeft Sven Nys 13 seconden voorsprong! Het sein voor Niels Albert om de achtervolging in te zetten, met onzen Tom gezwind in zijn wiel. Maar Sven Nys geeft natuurlijk volle gas, en als Niels Albert opnieuw valt aan de Gaverbeek, groeit de voorsprong, en leidt onzen Tom opnieuw bij de achtervolgers.
  Vierde ronde en Sven Nys heeft al 17 seconden voorsprong. Achter Sven klit alles terug samen. Tom zit in die groep vooraan en probeert nog alles om terug in te lopen op Sven. Niels Albert heeft duidelijk zijn dagje niet, want voor de derde keer maakt hij een stevige schuiver en zit hij terug helemaal achteraan. Even later geeft Niels Albert ontgoocheld op... Tom wisselt en verliest een aantal plaatsen. Net op dat moment heeft vooraan ploegmaat Bart Wellens versneld! Wellens nadert zelfs op Sven Nys, die heeft op het einde van deze ronde nog maar 7 seconden voorsprong!
  Vijfde ronde en Tom kan terug naar de kop van de achtervolgers opschuiven. Met Kevin Pauwels in zijn wiel zit Tom op de 3de plek, op 15 seconden van leider Sven Nys. Even toch, want aan de Gaverbeek raakt Tom uit het goede spoor, en smak op de grond! Snel weer recht en verder, maar wel een aantal belangrijke plaatsen verloren. Kevin Pauwels komt ondertussen terug dichter bij eerste achtervolger Bart Wellens.
  Zesde ronde, we zijn over halfkoers, en Sven Nys bouwt opnieuw zijn voorsprong uit. 23 seconden heeft de kampioen nu al op Bart Wellens, bij wie ondertussen Kevin Pauwels en Rob Peeters zijn komen aansluiten. Tom volgt even verder in een groepje met ondermeer Jim Arnouts en Wietse Bosmans. Vooraan gaat Sven Nys weer als een turbo door de zandbak en opnieuw wordt zijn voorsprong groter! Tom rukt zich los uit zijn groepje en probeert terug naar Wellens, Peeters en Pauwels te rijden.
  Zevende ronde, en net als Tom bijna kan aansluiten bij de eerste achtervolgers, versnalt daar Rob Peeters, keihard gaat hij, zo hard dat Kevin Pauwels de rol moet lossen. Bart Wellens kan nog wel mee in het wiel van Peeters. Bij Sven Nys komen ze echter niet meer, die rijdt onbedreigd naar zijn 9de landstitel. Achter komt Tom bij Kevin Pauwels.
  Achtste ronde, en het blijft spannend bij de achtervolgers. Rob Peeters leidt en Bart Wellens moedigt hem stevig aan! Tom zit daarachter op kop bij de rest van de achtervolgers en hij springt weer vlot over de balkjes, als enige! Kevin Pauwels heeft ondertussen de rol moeten lossen, ook niet zijn beste dag. Ook ploegmaat Klaas Vantornout moet passen en druipt even later gefrusteerd af... weg is de Belgische titel.
  Negende en laatste ronde en Sven Nys geniet van het publiek dat hem naar de finish toe juicht! Achter hem is het nog een verbeten strijd om de 2de plaats, die beslecht wordt door Rob Peeters. Als Bart Wellens moet wisselen perst Peeters er nog een sprintje uit en weg is hij. Bart Wellens wordt in de nadagen van zijn carrière nog knap 3de! Achter hem rijdt Tom nog weg van de rest van de achtervolgers, en hij wordt knap 4de! Proficiat Tom! Hard gestreden, beetje pech, maar zeker je kracht getoond! Op naar het WK!
  Tom na de wedstrijd voor de camera van ATV: "Zware wedstrijd was dat, maar mijn benen waren goed! Sven Nys was echter duidelijk de sterkste vandaag, want toen hij aanviel kon ik niet aanklampen. Toen ik door een val even later helemaal achteraan in de groep terechtkwam, was vooraan ploegmaat Bart Wellens weggereden, en stevig ook, op weg naar het podium. Niet aan mij om het gat op Bart toe te rijden, maar de andere in m'n groepje hadden ook niet meer de jus in de benen om het gat dicht te rijden. Dan maar gebikkeld om de 4de plek, en gelukkig is dat nog goed gekomen. Pas op, het doet pijn dat ik niet op het podium sta. Dat was immers mijn doel, anderzijds is het schitterend dat Bart er wel in is gelukt."

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), in 1u05'09"
  2. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 33"
  3. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 40"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 53"
  5. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 56"
  6. Dieter Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'06"
  7. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 1'18"
  8. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'30"
  9. Bart Aernouts (AA Drinks), op 1'34"
  10. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'50"


  5/1: Tom na pech in de start en een loodzware wedstrijd 8ste in Wereldbekercross in Rome!


  Wereldbekercross in Rome, niet direct de hoofdstad van het veldrijden. Vooraf leek het opnieuw een snelle cross te worden, spek voor de bek van leider in de Wereldbeker, Lars van der Haar. De weergoden beslisten er anders over, want na een hele week regen ligt het parcours in Rome er heel zompig bij! De modder zuigt echt aan de wielen, en de vele bochten liggen er spekglad bij, dus een loodzware cross.
  Bijzondere start daar in Rome, want niet op een harde ondergrond, maar meteen in het zompige gras. Tom start traditioneel op de 2de rij, is aanvankelijk behoorlijk mee weg, maar al na enkele meters haken crossers in elkaar en Tom is bij de slachtoffers. Even stilstaan en dan pas als 20ste verder... Beter vergaat het de Duitser Philipp Walsleben, die er na de start meteen als een speer vandoor gaat. Een hele ronde lang spurt hij zich de ziel uit het lijf aan kop van de cross! Walsleben moet dit later in de cross wel bekopen, want in de tweede helft valt hij helemaal terug, 12de zal hij uiteindelijk worden.
  Al in de 2de van de 8 af te leggen rondes in de modder van Rome, valt Niels Albert aan. Vroeg op een parcours als dit, en Niels zal het geweten hebben. Achter hem leiden aanvankelijk de Tsjech Bina en de Fransman Mourey de achtervolging, maar in de tweede koershelft komen uit de achtergrond Sven Nys en Lars van der Haar opduiken. Het duurt wel tot de voorlaatste ronde eer ze zich bij Bina en Mourey kunnen voegen, maar dan is er geen houden meer aan. Nys is op toerental en Bina valt als eerste af.
  En onzen Tom? Die rijdt ondertussen op tempo zijn eigen koers, beter kan hij nu niet doen, het podium is toch al weg. Ronde per ronde wint hij een paar plaatsen, maar als eerst Lars van der Haar en later ook Sven Nys, nog slechter gestart dan Tom, hem bijhalen, kan Tom heel even zijn wagentje aanhaken, maar dan laat hij Lars en Sven rijden. Nu geen onnodige energie meer verspelen.
  Laatste ronde, en Niels Albert heeft nog 18 seconden voorsprong. Metronoom Sven Nys komt echter nog aardig opzetten, en op de finish heeft Albert, na een ware maar spannende demonstratie, nog slechts 4 seconden over. Van der Haar wint de sprint voor de 2de plek en heeft daarmee zo goed als zeker het klassement van de Wereldbeker binnen.
  Een goeie minuut later bolt Tom als 8ste, maar wel 4de Belg, over de meet. Tom blijft hierdoor 12de in het klassement van de Wereldbeker. De internationalisering van de cross zet zich door.
  Tom na de wedstrijd, vanuit het vliegtuig naar Charleroi, terwijl vader Jan en materiaalman Erik met de camper de lange terugrit naar huis aanvatten: "Het is een cross om snel te vergeten. Geen sfeer en rotweer! Ik was slecht weg bijgevolg miste ik het eerste gevecht voorin. Ik holde achter de feiten aan. De rest was proberen op te rukken, maar ik slaagde daar maar deels in." Geen man overboord Tom. Een hele week om te rusten en bij te trainen voor het BK in Waregem! We zullen er zijn!

  1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u06'33"
  2. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 4"
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), op 5"
  4. Francis Mourey (FRA; FDJ), op 11"
  5. Martin Bina (TSJ; Kwadro-Stannah), op 41"
  6. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 45"
  7. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 50"
  8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'01"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'16"
  10. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'19"


  1/1: Tom na loodzware wedstrijd knap 5de in Baal!


  Grote Prijs Sven Nys in Baal, traditioneel op nieuwjaarsdag. Terwijl vele supporters nog bekomen van de feestnacht in de overgang naar 2014 is en toch een ware mensenzee afgezakt naar Baal om hun eigen kampioen Sven Nys aan te moedigen. Ook enkele supporters van onzen Tom zijn trouw op post. Aan de start geen Kevin Pauwels, die van zijn ziekte bekomt in Calpe in Spanje. Wel aan de start Zdenek Stybar, die voorlopig in het ongewisse blijft over zijn deelname aan het WK in Hoogerheide op 2/2. Loodzwaar parcours in Balen, met voortdurend klimmen en dalen op de Balenberg, met soms erg lange klimstroken in de stevige modder, dat kruipt in de benen! Topfavoriet vandaag is Sven Nys, die hier al 12 keer eerder zijn eigen grote prijs won. Sven rijdt op adrenaline, want in een nieuwe quasi eenmans-ploeg (Crelan-AA Drinks) en met een nieuwe fiets (Trek) waar hij veel goeds hoopt. Meer nieuws in het peloton, met de ploeg Vastgoedservice-Golden Palace, waar Rob Peeters het speerpunt is. Rob dus niet langer in de ploeg bij Tom, nu kunnen ze echt onder elkaar uitmaken wie de beste is.
  Tom na zijn goede prestatie in Diegem vol goede moed aan start: "Niet te veel klagen over de pech in de voorbije weken. Vooral inzetten op een goede gezondheid, zoals iedereen! Diegem was inderdaad een opsteker, nu proberen de goede lijn door te trekken."
  Start, Tom voorlopig nog op de 2de rij, echter Nys en Vantornout. De Tsjech Martin Bina pakt de kopstart, Tom's ploegmaat Corné van Kessel is ook goed weg, en gaat als tweede het veld in. Tom is ook behoorlijk gestart, als 7de, maar bij de eerste passage aan de boomstammen springt hij weer vlot en schuift meteen op naar de 5de plek. Sven Nys volgt in zijn wiel. Als in de materiaalpost bijna iedereen wisselt onstaat er veel geharrewar, met als grootste slachtoffer Niels Albert, die even zonder fiets zit. Wie niet wisselt is Sven Nys. Meteen plaatst hij een aanval. In het lange lint vallen gaatjes. Tom zit op de 7de plek bij Zdenek Stybar, 14 seconden van leider Sven Nys.
  Bij de passage aan de finish voor de tweede ronde gooit Tom zijn handschoenen uit, het truitje gaat open, Tom is klaar om er en stevige lap op te geven! Vooraan trekt Sven Nys stevig door in de lange helling bergop, Philipp Walsleben probeert mee te gaan maar moet al snel passen. Even later is het Rob Peeters die de achtervolging op Nys leidt. Tom schuift goed mee in het wiel van Zdenek Stybar, en gaat naar de 6de plek. Bij de tussensprint pakt Sven Nys de 15 seconden bonificaties, en zo vergroot hij zijn voorsprong in het klassement. Daarna heel even temporiseren, Sven Nys laat Rob Peeters terugkomen.
  Derde ronde en onzen Tom gaat stevig door in de achervolging! Vlot springend en vervolgens op volle snelheid sprintend gaat hij over Stybar en Walsleben naar de kop van de achtervolgers. Stybar haakt zijn wagentje aan, en samen gaan ze op zoek naar de koplopers. Sven Nys heeft echter opnieuw een superdag en schudt opnieuw Rob Peeters af! Meteen heeft Nys een gaatje van 10 seconden. Uit de achtergrond komt ook Niels Albert, iets minder gestart, terug bij Tom en Stybar aansluiten.
  Vierde ronde en Tom zit samen met Stybar en Albert op een 10-tal seconden van Rob Peeters, die ook een dikke 10 seconden voor hem Sven Nys vlot de bochten ziet ronden. Tom doet een lange beurt bij de achtervolgers, Stybar en Albert zitten in zijn wiel. Op de lange klimhelling neemt Albert wel over. Ondertussen heeft Klaas Vantornout pech en meteen stapt hij uit de wedstrijd, net als in Diegem. Spaart Klaas al voor de kampioenschappen? Als Niels versnelt en Tom even een fout spoor heeft, moet hij even het gaatje laten op Albert en Stybar. We zijn halfkoers.
  Vijfde ronde en heel even komen Tom, Niels en Zdenek terug aansluiten bij Rob Peeters. Met z'n vieren hebben ze een dikke halve minuut achterstand op Sven Nys die eenzaam aan de kop zijn eigen hoge tempo rijdt. Lang werken de achtervolgers echter niet samen, het is ieder voor zich. Rob Peeters geeft zich niet snel gewonnen, maar als Zdenek Stybar in zijn krachtige stijl nog eens stevig doorzet vallen achter hem de gaten: Peeters op 3, Albert op 4 en onzen Tom op de 5de plek. Tussen al deze crossers een dikke 10 seconden.
  Zesde ronde en het wordt meer dan duidelijk dat aan Sven Nys vandaag niets te doen is. Achter hem komt Rob Peeters terug tot bij Zdenek Stybar. Even verder volgt Albert. Tom rijdt zijn eigen tempo en zet zich vast op de 5de plek. Dichtste achtervolger op Tom is Nederlander Thijs van Amerongen op een dikke 20 seconden van Tom. Die Thijs wordt op het einde van het seizoen een ploemaat van onzen Tom.
  Zevende ronde en na verwoede pogingen komt Niels Albert terug aansluiten bij Peeters en Stybar. Tom verspeelt geen krachten en blijft knap op de 5de plek. Hij gaat stevig bergop en ook in de afdalingen toont hij zijn kunde. Lang blijven de achtervolgers opnieuw niet bij elkaar, Stybar versnelt en de rest moet opnieuw passen.
  Achtste en laatste ronde, de plekken voor het podium liggen vast. Sven Nys wint voor de 13de keer zijn eigen Grote Prijs na een ware zegetocht! Als hij deze benen kan vasthouden tot het BK binnen tien dagen, zal de rest hard moeten rijden om hem bij te houden! Stybar houdt stand op de 2de plek, en Niels Albert die Rob Peeters nog van zich heeft kunnen afschudden wordt 3de. Een prachtig podium, inderdaad! Voldaan bolt Tom een halve minuut later als 5de over de streep. Bevestiging van de goede conditie. Tom na de wedstrijd over Twitter: "Nooit met een beter gevoel uit de Kerstperiode gekomen, zou ze direct opnieuw willen rijden al zijn de komende weken ook mooi ;)!" Dat belooft Tom!
  Door deze goede prestatie stijgt Tom terug naar de 6de plek in het klassement van de Bpost Bank Trofee.

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drinks), in 1u03'21"
  2. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 53"
  3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 45"
  4. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'10"
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'39"
  6. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 1'55"
  7. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'20"
  8. Bart Aernouts (AA Drinks), op 2'22"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'27"
  10. Marcel Meisen (DUI; Kwadro-Stannah), op 3'10"


  29/12: Tom na een schitterende wedstrijd zonder pech 2de in Diegem!


  Superprestige in Diegem, laatste cross van 2013 meer dan een maand naar de vorige wedstrijd in Gieten waar Tom knap 3de werd. Diegem, dat is avondcross onder kunstlicht, zeker in deze kersttijd creëert dat de goede sfeer. De massaal opgekomen supporters en liefhebbers van de cross (meer dan 20.000!) genieten van de sfeer en het mooie weer. Droog voor een keer. Ook de supporters van Tom zijn goed op post, met de jeugd op kop!
  Tom wil iets rechtzetten na zijn twee vorige wedstrijden, waarin hij telkens door pech achteruitgeslagen werd. Zijn verkoudheid is nog altijd niet over, maar dat belet hem niet om hier vol goesting aan de start te staan, "met het klepje van m'n petje omhoog", twittert hij voor de wedstrijd. Tom start op de 2de rij, in het zog van superstarter Lars van der Haar en Wereldkampioen Sven Nys.
  Start en Tom is goed mee weg, als vierde duikt hij het veld in, na kopstarter Lars van der Haar. Heel attent zit Tom voorin het lange lint crossers. Na Lars komt Sven Nys even aan kop in deze eerste ronde, en dan is het de beurt aan onzen Tom! Als eerste loopt hij naar boven de lange helling op. Sven Nys volgt in zijn wiel en neemt meteen terug over. Samen gaan ze vlot door de zandbak en vliegen ze over de balkjes. Meteen hebben Sven en onzen Tom een gaatje op de rest. Daar probeert Bina het gaatje terug te dichten, maar de twee koplopers gaan zo hard, dat Bina er niet bijkomt. Sven Nys trekt al in deze eerste ronde alle registers open, Tom volgt gezwind in zijn wiel, een beeld dat we in deze cross nog vaak zullen terugzien.
  Tweede ronde en Sven Nys lijkt zijn benen niet te voelen! Hij gaat keihard door, alsof hij er een solo van wil maken. Maar dat is buiten onzen Tom gerekend, die hardnekkig aanklampt! Ze hebben nu al 12 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Het is Niels Albert, leider in het klassement van de Superprestige die daar nu naar de kop gaat. Kan hij het gat dichten? Een beetje, even toch, want als Nys en onzen Tom weer als hindes over de balken vliegen is de voorsprong terug 12 seconden! Sven Nys versnelt opnieuw en zet onzen Tom onder druk, maar die steek ook nog een tandje bij en hangt er nog altijd aan.
  Derde ronde, en grote tegenslag voor Klaas Vantornout: versnelling stuk, lang lopen tot de materiaalpost en helemaal weg uit de wedstrijd. We zien hem nooit meer terug vooraan en Klaas eindigt buiten de punten. Tom weet wat dit is, maar gelukkig kent hij vandaag geen pech. Met vereende krachten blijft hij in het wiel van Nys. Maar als hij even hapert op een steil heuveltje, is Nys weg. Al snel heeft Sven 20 meter voorsprong. Tom laat zich slim uitzakken tot in het wiel van eerste en eenzame achtervolger Niels Albert.
  Vierde ronde en Tom kruipt in het wiel van Niels op zoek naar koploper Sven Nys. Lang duurt dat niet, want als ook die een schuiver maakt, hebben we een kopgroep van drie crossers: Sven Nys, Niels Albert, en onzen Tom! Ondertussen regent het achter hen opgaves, Taramarcaz en Simunek zijn de eerste die uit de wedstrijd stappen.
  Vijfde ronde en Sven Nys zet opnieuw stevig door en pakt al snel opnieuw een gaatje op Tom en Niels. Die moeten weer aan de bak tegen de Wereldkampioen die vandaag duidelijk superbenen heeft. Geen sinecure! Groot is de voorsprong echter niet, bij het uitgaan van deze ronde hoop en al 3 seconden.
  Zesde ronde en het podium van deze cross lijkt al vast te liggen. Tom en Niels achtervolgen goed en als Sven Nys moet wisselen hebben we terug drie koplopers. Achter hen volgt op 20 seconden Rob Peeters en daarachter de grote leegte. Vooraan gaat Sven Nys terug aan kop, Tom gaat goed mee, maar Niels Albert heeft het lastig, zeker als Sven nog maar eens versnelt. Niels lost en blijft een hele tijd op een 10-tal meter hangen. Maar als Tom en Sven de zandbak gepasseerd zijn en weer werkelijk over de balkjes vliegen (uw reporter stond er met zijn neus op), wordt hun voorsprong 7 seconden. Met de finish in zicht neemt Tom over van Sven Nys...
  Zevende ronde, met onzen Tom aan kop, het hoge tempo aangevend! Halverwege deze ronde neemt Sven Nys terug over en meteen plaatst hij zijn zoveelste demarrage. Tom klampt aan, met de mond ver open en het gezicht op onweer! De speaker van dienst haalt alles boven en roept "Die Tom gaat pas dood als hij begraven is!"
  Maar Sven Nys is super vandaag, en als hij nog eens versnelt, in de voorlaatste ronde, moet ook onzen Tom een paar meter laten. Tom zet zich recht op zijn trappers, doet er alles aan om terug te komen, bij het einde van deze ronde heeft Sven Nys één trap voorsprong.
  Negende en laatste ronde, Tom op 5 seconden van Sven Nys, Niels 20 seconden achter hem. Sven Nys is vooraan helemaal ontketend, maar kijkt toch voortdurend achterom, komt Tom er terug aan? Even lijkt het erop, maar als Sven met een ultieme krachtinspanning de heuvel opsnelt, is het duidelijk: Sven Nys wint hier vandaag na een superieure prestatie en onzen Tom wordt een hele knappe tweede met een wheelie er bovenop aan de finish, en dat na een supercross! Proficiat Sven! Proficiat Tom! Geen pech vandaag, en dan sta je er!
  Door deze knappe prestatie schuift Tom door naar de 5de plek in het klassement van de Superprestige. De Top 3 komt in zicht, met nog twee wedstrijden te gaan, Hoogstraten en Middelkerke.
  Tom breedlachend na de wedstrijd tussen zijn supporters aan zijn camper, uitrijdend op de rollen. Tevreden twittert hij: " Na 2 ronden dacht ik, ik haal de finish nooit! Zo snel gaat het. Maar ik heb de afgelopen weken teveel afgezien om nu op te geven.. #nevergiveup" Da's gesproken man!

  1. Sven Nys (Crelan Euphony), in 1u02'41"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 21"
  3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 45"
  4. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 1'04"
  5. Martin Bina (TSJ; Kwadro-Stannah), op 1'08"
  6. Lars van der Haar (NED; Rabobank) ,op 1'18"
  7. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'18"
  8. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'01"
  9. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'04"
  10. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 2'07"


  27/12: Tom's ketting eraf op een cruciaal moment en 18de in Loenhout!


  Bpost in Loenhout, da's andere koek dan gisteren in Zolder: een echte moddercross in de het centrum van dit mooie dorpje in de Noorderkempen! Voor stevige kerels die kunnen forceren in het slijk, type Sven Nys, of wie weet, Zdenek Stybar, die ook hier weer aan de start staat. Tom is voor de wedstrijd ontspannen, maar heel geconcentreerd. Als enige komt hij niet voor de camera's voor de voorbeschouwing voor de cross. Tom focust zich op de wedstrijd, want het gevoel in de benen is goed, beter dan gisteren.
  Start, Tom nog altijd op de 2de rij, achter Klaas Vantornout en Thijs van Amerongen. Het druppelt een beetje, maar straks zal dit stevige regen worden, wat het parcours nog verraderlijker maakt! Het is zowaar stayer Niels Albert die hier de kopstart pakt! Tom is minder goed weg en gaat pas als 11de de eerste bocht in. Door gewring in de eerste bochten valt hij terug tot de 13de stek, maar aan zijn tred is te merken dat hij er zin in heeft vandaag. Achter koploper Albert volgt een attente Sven Nys en de Duitse kampioen Philipp Walsleben. De crossers moeten op het volledige hertekende parcours verschillende keren over een gracht, en Tom is de enige crosser die daar sierlijk overspringt! Knap Tom!
  Tweede ronde en vooraan heeft zich al een groepje afgescheiden, onder impuls van Thijs van Amerongen en Sven Nys. Tom zit in het tweede groepje, eerst achteraan, maar al snel op kop en even later in het wiel van Kevin Pauwels, en samen sluiten ze terug aan bij de kopgroep! Tom schuift meteen een aantal plekken op en zit meteen 7de in het wiel van Philipp Walsleben! Opnieuw vlot springend over de beek gaat Tom door naar de 6de plek. Ondertussen zit Thijs van Amerongen nog altijd aan kop, en hij pakt de 20 seconden bonificatie mee.
  Maar dan... ramp oh ramp, voor de zoveelste keer dit seizoen! Tom staat aan de kant met een volledig geblokkeerde ketting! Net op het moment dat hij de aansluiting maakt, en zich sterk toont! Tom heeft het lastig om de ketting terug los te krijgen, met het enkele tandwiel vooraan zit alles vast. God en klein pierke snellen hem voorbij, en tegen dat Tom goed en wel terug op de fiets zit, mag hij vanuit quasi laatste positie beginnen achtervolgen! Zijn gezicht is een donderwolk, je zou voor minder!
  Ondertussen klit vooraan alles terug samen, een groep van zeker 20 crossers passeert samen de finish, ronde na ronde. Wanneer breekt de koers volledig open? Telkens de ruime kopgroep uit het veld op het harde komt, valt de cross even stil. Even bekomen van het zware rondje?
  Het duurt tot ruim over halfcross eer dit spelletje gedaan is. Sven Nys en Niels Albert geven een stevige ruk aan kop, en de vogels zijn gevlogen. Het is Niels Albert die op kop alles geeft, Sven Nys volgt gezwind. Belgisch kampioen Klaas Vantornout kan ook nog met vereende krachten aansluiten. We zijn half cross, Tom passeert aan de finish als 20ste op bijna een minuut.
  Vooraan wordt Niels Albert voortdurend de kop opgedrongen, Sven Nys kruipt telkens slim in zijn wiel. Zelfs als Klaas Vantornout even de benen neemt, slagen Sven en Niels er niet in samen te werken om hem meteen terug te pakken. Niet vreemd dus dat wegrenner Zdenek Stybar met een stevige tussensprint op het beton de hele meute terug tot bij de kop brengt. Helaas geen Tom daarbij, die probeert achterin nog altijd plaatsjes en tijd goed te maken.
  Maar het is duidelijk dat Nys en Albert de sterkste crossers in koers zijn vandaag. Als Albert nogmaals aanvalt, schuift Nys weer goed mee, om dan even later over te nemen. En meteen stevig: Nys pakt 10 seconden. Meer niet, want Albert weert zich als een modderduivel in een slijkwatervat. Spanning troef vooraan, maar droefnis en frustratie achteraan in de cross, bij onzen Tom!
  Het is uiteindelijk Sven Nys die aan het langste eind trekt, en meer dan verdiende de Azencross in Loenhout wint, dat was alweer drie jaar geleden. Rob Peeters verslaat Niels Albert nog voor de 2de plek, en zo komt er toch nog een Telenet-Fidea op het podium.
  Helaas niet onzen Tom, die ondanks goede benen door pech weeral teruggeslagen is. Hij finisht als 18de op een goeie 2 minuten van winnaar Sven Nys. Daardoor valt onzen Tom ook terug naar een 8ste plek in het klassement van de Bpost Bank Trofee.
  Tom na de wedstrijd over Twitter: "Het valt misschien niet op, maar ik had ne goeien dag vandaag. Blijft mooi om voor eigen volk te rijden, al krijgt mijn mentale weerbaarheid toch weer een krakske..." Kop op Tom! Jouw tijd komt zeker nog! Zoveel pech verdient niemand! Nieuwe kans om je talent te tonen en alle twijfelaars over de streep te halen zondag in Diegem!

  1. Sven Nys (Crelan Euphony), in 1u01'52"
  2. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 21"
  3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 24"
  4. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 43"
  5. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 48"
  6. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 54"
  7. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 54"
  8. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 58"
  9. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC), op 1'03"
  10. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'10"


  26/12: Tom rijdt dubbel lek op een cruciaal moment en wordt 18de in Zolder!


  Wereldbeker in Zolder, dat wil zeggen een snelle cross op een echt Formule-1 parcours, zeker nu dit jaar de meeste technische stroken uit het parcours weggenomen zijn. Vele lange rechte stukken, dus goed positioneren zal belangrijk zijn, inclusief ellebogenwerk. Tom heeft er na een goede recuperatie- en trainingsweek zin in vandaag: "'t Zal een gesloten cross worden, maar dat ligt mij wel. Als het in een cross moet lukken, dan is het wel deze." De kans vandaag om in de Top-10 van de Wereldbeker te komen. Ook aan de start vandaag: Zdenek Stybar en Jim Aernouts.
  Tom start centraal op de 2de rij, in het wiel van Nys en Vantornout. Goed mee weg en als 6de het veld in. Minder goed vergaat het Niels Albert, die valt in de eerste bocht en als laatste het veld in. Tom's ploegmaat Corné van Kessel leidt het peloton in de eerste ronde. Tom als 6de in het lange lint, in het wiel van Vantornout. Achter Tom nog de toppers Nys en van der Haar. Vooraan slaat Marcel Meisen een klein gaatje. Het sein voor Telenet-Fidea om de achtervolging in te zetten, met Rob Peeters op kop. Snel wordt Meisen terug gegrepen.
  Tweede ronde en Walsleben versnelt op kop. Tom en de andere Telenet-Fidea's schuiven goed mee, Tom op de 5de plek in het wiel van Meisen. Lars van der Haar zit in Tom's wiel, klaar om te springen. Achter de zes koplopers (Tom, Walsleben, Meisen, Peeters, Vantornout, van der Haar) al een klein gaatje. Achterin schuift Niels Albert op, renner per renner. Zdenek Stybar brengt de hele groep terug bij elkaar. Op het harde aan de finish moet Tom spurten om bij de kopgroep te blijven.
  Derde ronde en Stybar valt aan! Lars van der Haar doet er alles aan om terug te komen, en brengt de rest met zich mee. Tom zit in het lint op de 9de plek, achter Bart Aernouts. Proberen op te schuiven Tom! Vooraan geeft Stybar alles, en het hele pak wordt uit elkaar geranseld. Even moet Tom samen met Bart Aernouts even een gaatje laten. Vooraan pakt Lars van der Haar over. Het tempo ligt hoog.
  Vierde ronde met een Stybar op op van een zestal. Daarachter Tom bij de eerste achtervolgers op een paar seconden. Op kop sleurt Zdenek Stybar alsof zijn leven ervan afhangt, de achtervolgers met onzen Tom worden op 7 seconden gezet. Voorkomen dat Albert nog kan terugkomen? Die zit nog altijd op een halve minuut van de koplopers.
  Vijfde ronde en de achtervolgers komen terug aansluiten! Tom zonder een trap teveel te geven op de 10de plek. Sven Nys in zijn wiel. Vooraan doet Lars van der Haar autoritair de kop. Coach Richard Groenendaal roept hem toe "Niet te gek hé man!". Lars houdt meteen de benen stil. Even toch, want hij kan zijn goesting niet wegstoppen en neemt meteen de rest terug op sleeptouw. Achteraan in de kopgroep lijkt Tom geen overschot te hebben.
  Zesde ronde en Rob Peeters, nog altijd Tom's ploegmaat, zet zich aan kop van de 13 koplopers een geeft er meteen een ruk aan. Vantornout kruipt in zijn wiel. Er vallen terug gaatjes. Tom schuift mee in het wiel van Sven Nys, op de 11de plek. Even valt het stil vooraan, Walsleben gaat aan kop en alles terug bij elkaar. Achter Tom komt ook Niels Albert nu bijna terug aansluiten. Hij brengt Kevin Pauwels met zich mee.
  Zevende ronde met opnieuw Stybar op kop. Tom nog altjd op de 11de plek in de kopgroep, met de mond ver open in het wiel van Nys. Stybar slaat de kopgroep echter terug uit elkaar, zodat Albert, Pauwels en Jim Arnouts nog altijd niet kunnen aansluiten. Nys zet zich nu op kop bij de achtervolgers op Stybar, Tom schuift mee achteraan in het groepje achtervolgers, met voor hem de AA-Plus renners Aernouts en van Amerongen. Tom lijkt problemen te hebben met de versnellingen en moet de rest laten rijden...
  Achtste ronde en onzen Tom moet achtervolgen, op een slecht moment. Lukt het nog? Wisselen, het waren TWEE lekke banden, en terug aan de bak. Op kop leidt Stybar nog altijd een kopgroep van 10 crossers. Even stokt het vooraan. Albert, Aernouts en Pauwels zijn er nu definitief bij. 13 man op kop, zonder onzen Tom...
  Negende en laatste ronde, onzen Tom alleen op de 14de plek. Vooraan Walsleben aan kop met Rob Peeter in zijn wiel. Daarachter Stybar en van der Haar. Bij het ingaan van een technisch stukje wordt Rob Peeters de kop opgedrongen. Meteen sleuren, maar toch pakt Stybar gezwind over. Van der Haar schuift vlot mee en gaat naar de kop. Vol gas en even moet de rest lossen! Bina komt nog terug, maar dan is het sprinten en van der Haar wint! Eerste Belg op een 5de plek is Tom's ploegmaat Rob Peeters. Is de internationalisering van de cross een definitief feit? Een dikke minuut later bolt onzen Tom zwaar ontgoocheld als 18de over de meet...
  Tom na de wedstrijd: ""Plots stond ik zowel voor- als achteraan lek. Al ronden reed ik op dezelfde plek door hetzelfde spoor. Net als iedereen trouwens. Er leek daar totaal niets aan de hand, maar dan ging het fout. Net dan moest ik aan de lange asfaltstrook naar de aankomst beginnen. Waar iedereen 45 per uur reed, haalde ik nog amper 30. Dat kostte me heel veel tijd en plaatsen. Och, als het één keer tegenzit, blijft het tegenzitten. Hoe kan ik dit doorbreken?" Blijkt nu ook dat Tom nog steeds verkouden is, en zelfs antibiotica heeft moeten slikken.
  Door deze pech zakt Tom terug een plekje in het klassement van de Wereldbeker, 12de is hij nu met 183 punten.
  Herkansing morgen in de modder van Loenhout!

  1. Lars van der Haar (NED; Rabobank), in 1u02'41"
  2. Martin Bina (TSJ; Kwadroh Stannah), op 2"
  3. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 3"
  4. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 3"
  5. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 5"
  6. Sven Nys (Crelan Euphony), op 5"
  7. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 5"
  8. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 8"
  9. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 10"
  10. Bart Aernouts (AA-Plus), op 13"


  22/12: Tom vecht terug en wordt knap 6de op de Citadel van Namen!


  Wereldbeker op de Citadel in Namen, daags na de moddercross in Essen, da's voor de crossers uit de Noorderkempen heel vroeg opstaan en verder recupereren in de camper op weg naar Namen! Daar aangekomen begint het te regenen, en die regen wordt feller de rest van de dag, dat wordt hier een stevige moddercross! En dat met voortdurend klimmen en dalen, en schuiven op de schuine helling van de Citadel. Da's échte cross!
  Tom start nog altijd op de 2de rij, maar is goed mee weg. Als 7de duikt hij het veld in, of beter gezegd het slijk. Maar niet veel verder rijdt Tom al meteen lek. Dus effe lopen en de materiaalpost in, en weg goede start! Een vijftiental crossers steekt Tom voorbij, en dus inhalen geblazen.
  Tom is echter sterk vandaag, en kan vlot opschuiven. Halverwege de cross zit hij al in het tweede groepje achter koploper Francis Mourey. Mourey? Da's de Franse kampioen cyclocross die hier vandaag bijzonder sterk voor de dag komt. Als een razende ging de Fransman van start om zo goed als heel de wedstrijd aan kop te blijven! Knap van modderduivel Mourey.
  Onzen Tom moest dus terugkeren uit de achtergrond, maar dat deed hij met verve. In de laatste drie rondes van deze loodzware cross was hij de eerste die bij de vijf achtervolgers op Mourey kon aansluiten. Even later volgden Sven Nys, Wereldkampioen, en Lars van der Haar, leider in de Wereldbeker, Tom's voorbeeld.
  De finale kon beginnen. Mourey verzwakte echter niet vooraan, en ondanks een ultieme aanvalspoging van Sven Nys rijdt de Fransman naar één van zijn grootste zeges ooit. Nys lijkt tweede te gaan worden, maar maakt nog een schuiver in de laatste ronde, en moet Klaas Vantornout en Niels Albert voor laten gaan voor het podium.
  En onzen Tom? Die schuift mee met Lars van der Haar, soms letterlijk, en finisht na een knappe inhaalrace op een mooie 6de plaats! Proficiat Tom! Door deze goede prestatie wint Tom drie plaatsen in het klassement van de Wereldbeker. Hij staat nu op plaats 11, op een luttele 6 puntjes van de Top 10. Binnen vier dagen in Zolder opnieuw een kans!
  Tom na de wedstrijd: "Ik voelde mijn drie gekneusde ribben, ik voelde mijn nekwervel, ik voelde mijn schouder, ik voelde mijn bekken. Elke put was er te veel aan, telkens kreeg ik klappen, telkens werden de spieren strammer en pijnlijker, maar net als gisteren moest ik daar doorheen. Dat lukte, omdat ik echt goede benen had. Mijn vorm is er, mijn benen zijn in orde! Nu hebbe we 3 daagskes om alles te laten herstellen en met een goed gevoel Kerstmis te vieren en stiekem al een beetje uitkijken naar Zolder :)". Geniet ervan Tom, en je staat er terug in Zolder!

  1. Francis Mourey (FRA; FDJ), in 1u00'50"
  2. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 24"
  3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 30"
  4. Sven Nys (Crelan-Euphony), op 35"
  5. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 36"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 41"
  7. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 52"
  8. Lubomir Petrus (TSJ; BKCP-Powerplus), op 54"
  9. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 54"
  10. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC), op 59"


  21/12: Tom na veel pech 11de in zijn Essen!


  Bpost Bank Trofee in Essen, thuiscross voor onzen Tom, en dus heel veel supporters op de afspraak! De vlaggen sieren het nieuwe parcours aan de spoorwegloods van Essen. Een languitgerekt parcours, met vele technische lussen tussen de bomen, maar ook heel wat lange rechte stroken vol modder. Iets voor technische krachtpatsers.
  Tom start, met nog last op zijn ribben en in zijn schouder, op de tweede rij achter Klaas Vantornout en Sven Nys. Kevin Pauwels pakt de kopstart en duikt als eerste het veld in. Tom zit op de 7de plek achter Klaas Vantornout. Achter Tom volgt Sven Nys in het lange lint crossers. Als Tom als enige durft springen aan de balkjes van Drankenhandel Van Oevelen, schuift hij meteen op naar de 6de plek! Tom heeft er duidelijk zin in vandaag! Meteen op volle speed door. Vooraan versnelt de Nederlander Thijs van Amerongen, en die neemt in zijn wiel Pauwels en Tsjech Martin Bina met zich mee. De rest laat even betijen, maar dat laat Tom niet gebeuren, hij zet zich op kop bij de achtervolgers en rijdt binnen de kortste keren het gaatje toe. Achter hem al meteen een klein gaatje.
  Tweede ronde, Tom op een mooie 4de plek. Achter hem komt Sven Nys terug aansluiten. Als Kevin Pauwels moet wisselen, gaat onzen Tom naar de 3de plek. Opnieuw springt onzen Tom gezwind over de balkjes. Dan valt Sven Nys aan, maar opnieuw schuift onzen Tom goed mee. In de tussensprint in de tweede ronde wordt Tom 3de achter Nys en van Amerongen, die bonificaties zijn binnen.
  Derde ronde en wie komt daar naar voor? Zdenek Stybar, gewezen Wereldkampioen, en hier in zijn eerste cross van het seizoen. Kwestie van de benen soepel te houden in de winter, want Stybar is ondertussen een wegrenner geworden. Zdenek schuift al snel door naar de 2de plek, in het wiel van Sven Nys. Even laat Tom een klein gaatje op die twee, maar springend over de balkjes zit hij meteen terug in hun wiel. Maar dan... kort bergje, even alle kracht op de trappers, en ketting eraf! Tom aan de kant, snel de ketting er terug op en weer verder, maar ondertussen zijn een handvol crossers hem wel gepasseerd. Tom is weg uit de kop van de wedstrijd! Vooraan versnelt Sven Nys en meteen heeft hij een gat op Stybar en Kevin Pauwels. Even verder volgen Thijs van Amerongen en Bina, en nog een handvol seconden verder Walsleben met onzen Tom en Bart Aernouts...
  Vierde ronde en onzen Tom moet achtervolgen. Voor de zekerheid nu toch maar wisselen, maar helaas net op het moment dat Niels Albert in Tom's groepje de gas helemaal open zet. Tom moet het gat laten, en volgt als 9de samen met ploegmaat Bart Wellens. Maar Tom laat zich niet kennen en tegen het einde van deze ronde zijn de gaten al kleiner!
  Vijfde ronde, bijna halfkoers, en Sven Nys geeft er vooraan een serieuze patat op! Zijn supporters, weer massaal aanwezig worden al euforisch. Maar dat is te vroeg gejuicht, want even later maakt Sven Nys een stevige en vooral pijnlijke valpartij. Te dicht bij de nadars gereden, over de voet van zo'n nadar, en tegen de grond. Met een pijnlijke pols gaat Nys verder. Stybar doet nu de kop, met Pauwels in zijn wiel. Tom kan met vereende krachten bijna aansluiten bij de eerste groep achtervolgers.
  Bij het ingaan van de zesde ronde maakt Tom de jump en op het harde aan de finish gaat hij zelfs aan kop van de achtervolgers! Vooraan is ondertussen Kevin Pauwels weggereden van Stybar, terwijl Sven Nys een eind achter deze twee koplopers nog altijd de pijn verbijt. Tom komt sterk voor de dag en leidt de achtervolgers, bijna terug tot bij Stybar.
  Zevende ronde en Tom zit bij Stybar. Thijs van Amerongen en de sterke Jim Aernouts gaan met Tom mee. Samen op zoek naar Pauwels? Met 30 seconden achterstand en goede samenwerking kan het nog! Tom zet alles op alles, maar dan ... een ijzeren hek staat in de weg, Tom rakelings ertegen, trui opengescheurd, snijwond in zijn schouder, en smak tegen de grond! Even blijft Tom liggen ... Maar dan staat hij weer op, en met een hangende schouder rijdt hij verder. Heel wat crossers zijn hem gepasseerd, onzen Tom zit alleen op de 11de plaats. Hoeveel pech kan een mens hebben?
  In de twee laatste rondes verandert er niet veel voor onzen Tom. Hij rijdt even snel als de crossers voor hem, en blijft dus op de 11de plek. Vooraan kan Sven Nys bij het ingaan van de laatste ronde nog versnellen, om zo als 2de te eindigen achter de knappe winnaar Kevin Pauwels. Niels Albert die ook een sterke finale rijdt, wordt 3de. Tom finisht gehavend op de 11de plek.
  Door de pech vandaag, verliest Tom een plekje in het klassement van de Bpost Bank Trofee, waarin hij nu 5de is, op een kleine minuut van Thijs van Amerongen.
  Tom komt na de wedstrijd met een hangende schouder aan bij zijn camper, waar al veel supporters hem staan op te wachten. Gezicht op onweer, maar nog vol strijdlust. Na een eerste onderzoek van coach Christophe blijkt alles mee te vallen. Tom start morgen in Namen. En met de vorm die hij vandaag in Essen toonde, zit er veel in voor Tom morgen!
  Tom na de wedstrijd over Twitter: "Essen heeft echt wel de graafste supporters ondanks het rotweer veel sfeer op het parcours! Dank u om er ook te zijn als het minder gaat :)!" Da's gesproken man! Dankjewel!

  1. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), in 1u01'48"
  2. Sven Nys (Crelan-Euphony), op 28"
  3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 34"
  4. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 38"
  5. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 41"
  6. Rob Peeters (Telenet-Fidea) op 47"
  7. Bart Aernouts (AA-Plus), op 54"
  8. Zdenek Stybar (TSJ; Quickstep), op 1'04"
  9. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'10"
  10. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'21"


  18/12: Tom na een harde val met gekneusde ribben toch nog 19de in Sint-Niklaas!


  Pech blijft onzen Tom achtervolgen! Al in de eerste ronde botste Tom op een boom en kwetste hij zich aan zijn schouder. Ook de ribben gekneusd. Maar toch doet onzen Tom verder in wat een hele lange achtervolgingskoers wordt, of beter, een trainingsrit.
  Voor hem maken Niels Albert, belofte Mathieu van der Poel en Tom's ploegmaat Rob Peeters er een harde snelle wedstrijd van. Vooral die van der Poel lijkt gebrand op zijn eerste zege bij de profs. Maar dat is dan buiten Niels Albert gerekend, die in de laatse rondes de uitgebroken van der Poel helemaal terughaalt, en in een spannende sprint klopt op de meet. Zo zien we Niels niet vaak winnen. Rob Peeters hield nipt stand als derde, ondanks de aanstormende achervolgers met op kop Sven Nys.
  Tom, zwaar ontgoocheld na de zoveelste pech: "In de eerste ronde al ben ik op een boom gebotst. Ik maakte een foutje en ik had ervan. De pijn was moeilijk om dragen, maar omdat ik dringend de competitie nodig had, wilde ik niet opgeven." Achteraf nadat hij langs ging op de spoedafdeling van het ziekenhuis bleek gelukkig dat er niets gebroken was. Tom kan starten in Essen maar "de fiets schouderen zal lastig zijn". Maar onzen Tom is een vechter: "Ik wil zeker niet blijven zagen en klagen, die stuurfout was mijn eigen fout. Hoort bij de sport en mijnen dag komt nog wel! Met dank voor de steun :)"

  1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u03'40"
  2. Mathieu van der Poel (NED; Rabo-BKCP), zt
  3. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 29"
  4. Sven Nys (Crelan-Euphony), op 49"
  5. Laurens Sweeck (KDL-Trans), op 1'02
  6. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'02"
  7. Martin Bina (TSJ; Kwadro Stannah), op 1'04"
  8. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'04"
  9. Dieter Vanthourenhout, op 1'26"
  10. Francis Mourey (FRA; FDJ), op op 1'30"


  15/12: Tom na een supersnelle wedstrijd knap 5de in Kalmthout!


  Grote Industrieprijs Bosduin in Kalmthout, avondcross in een echte Kerstsfeer: Lichtjes in de bomen en daartussen de crossers op pad! Voor onzen Tom zo goed als een thuiscross en eindelijk weer aan de slag na een week uitzieken. Je weet wel, snipverkouden teruggekomen van stage op Mallorca en daardoor het vorige weekend helemaal om zeep. Maar vandaag staat Tom er terug. Gesteund door veel supporters, die met de vlaggen prominent aanwezig zijn op het parcours! Dat ligt er droog en heel snel bij, 't zal dus tactisch koersen zijn, en vooral goed positie kiezen!
  Tom voor de wedstrijd: "Dit parcours is me op het lijf geschreven en met de vele supporters die hier zijn, ben ik zeker gemotiveerd! De verkoudheid is weg, ik heb alle trainingen kunnen doen, maar wel niet op volle kracht. Proberen het goede gevoel na de stage vast te houden, en een overwinning kan daar zeker bij helpen."
  Onzen Tom start vanop de tweede rij, achter Sven Nys en Lars van der Haar. Klep van zijn petje omhoog, duidelijk gemotiveerd! Furieuze start van Lars van der Haar, een echte sprint. Tom is minder goed weg, maar schuift als snel terug op naar voor, vol risico. Vooraan pakt Martin Bina over van Lars. Achter hen een lang lint, met onzen Tom op de 11de plek. Van der Haar terug op kop, en die gaat vol gas! Achter hem wordt het lint opgerekt, maar breken doet het nog niet.
  Tweede ronde, en onder commmando van Lars van der Haar scheidt en viertal zich af: samen met Lars ook nog Bina, Kevin Pauwels, en Vantornout. Sven Nys leidt bij de achtervolgers en brengt de rest al snel terug. Onzen Tom met nummer 11 nog altijd op de 11de plaats, de mond al ver open. Philipp Walsleben zit in zijn wiel. Pauwels leidt nu op kop, en het klit terug samen. Wie niet mee in de kop is, is Niels Albert, superslecht gestart, die zal moeten terugkomen.
  Derde ronde en Lars spurt opnieuw weg op het harde. Tom lost even uit de kopgroep. Hij springt wel gezwind over de balkjes, als enige. Eens goed in het veld komt alles vooraan weer samen. Bina op kop nu, en achter Tom komt nu ook Niels Albert opduiken. Bart Aernouts sluit de rij van de kopgroep van 13 crossers. Achter Bart al een gaatje, even toch, want op de finish valt het nu even stil, en de kopgroep wordt nog groter, een 20-tal renners.
  Vierde ronde en Rob Peeters op kop. Die springt ook, en zet meteen door. Wegrijden doet hij echter niet. Tom nog altijd op de 11de plek, voor Aernouts. Met Rob op kop gaat het tempo wat naar beneden, even op plooi komen.
  Vijfde ronde en Lars terug op kop. Het sein voor onzen Tom om wat op te schuiven, over Niels Albert naar de 9de plek. Van der Haar gaat hard, de gaatjes vallen, maar onzen Tom gaat nog altijd goed mee. Het kost wel veel krachten, want de snelheid en de hartslag ligt heel hoog! Lars trekt nog eens op, en enkel Kevin Pauwels kan nu mee in zijn wiel. Ze pakken al snel een handvol seconden.
  Zesde ronde, Tom bij de achtervolgers op 9 seconden van de twee koplopers. Er wordt gejaagd! Maar de ploegmaats van Kevin stoppen goed af. 12 seconden is de voorsprong. Walsleben leidt nu bij de achtervolgers, Albert en Nys in zijn wiel. Tom daarachter op de 9de plek bij de achtervolgers. Kan hij nog opschuiven?
  Zevende ronde en de voorsprong van Pauwels en van der Haar is al 16 seconden! Als Albert zich op kop zet bij de achtervolgers vallen daar ook gaatjes. Albert neemt Nys en Vantornout mee, een beetje verder volgt onzen Tom met ploegmaats Peeters en Wellens. Onder impuls van Albert wordt de voorsprong van Kevin en Lars terug kleiner. Als Nys valt zijn er nog twee achtervolgers: Niels en Klaas. Een beetje verder Tom in een groepje met Wellens en Bina.
  Achtste ronde en Lars en Kevin lopen terug uit: 18 seconden. En dat onder impuls van een sterke Kevin Pauwels! Bij het ingaan van de negende ronde al 20 seconden. Na Albert en Vantornout volgt Tom samen met Nys, Bina, en Walsleben. Vooraan doet Kevin nog altijd de kop, van der Haar wil niet overnemen. Leeggereden of nu al speculerend op de sprint? Maar Kevin dwingt Lars toch naar de kop. Van der Haar gaat meteen weer stevig door!
  Tiende ronde en Niels en Vantornout komen terug op 17 seconden. Achter hen een grote groep die zal strijden om de 5de plek. Daarbij ook onzen Tom... Vooraan Kevin terug aan het commando. Kan hij van der Haar nog afschudden?
  Elfde en laatste ronde en Vantornout schudt Albert van zich af, op weg naar het podium? Maar Niels, die moest wisselen, laat niet betijen en komt snel terug. Vooraan dwingt Pauwels Lars van der Haar terug op kop. Wil hij uit het wiel komen op de korte finishstrook? Neen, want in het bos gaat Kevin terug aan kop, Lars plakt aan zijn wiel. Kevin geeft stevig gas, van der Haar moet even een paar meter laten, maar draait gezwind tussen de bomen en is er terug bij! Als Kevin echter nog eens doorzet, moet Lars definitief lossen: Kevin wint! Zijn eerste zege van het seizoen! Een handvol seconden achter hem wint Tom de achtervolging! Met voorsprong pakt hij de 5de plek! Knap Tom!
  Tom na de wedstrijd: "Ik was nog niet helemaal gezond, en daardoor de hele dag aan de rekker! Gelukkig vond ik hier een parcours om mijn maat, en daardoor toch nog 5de. Een knappe winnaar hier vandaag, Kevin Pauwels, in de cross in zijn achtertuin. Tof voor de supporters! Ik hoop volgende week in mijn Essen ook zo goed voor de dag te komen."

  1. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), in 1u02'15"
  2. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 9"
  3. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 30"
  4. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 46"
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 49"
  6. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 52"
  7. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 56"
  8. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 56"
  9. Martin Bina (TSJ; Kwadro Stannah), op 56"
  10. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 59"


  7/12: Tom moet ziek opgeven in Antwerpen!


  Na een goede stage op Mallorca keerde Tom een dag eerder naar huis, om alvast de recupereren voor de crossen van dit weekende, de Scheldecross in Antwerpen op kop. Ploegleider Danny De Bie laat alvast weten dat Tom's conditie prima is. Maar, een thuis krijgt Tom de ene hoestbui na andere, snipverkouden! Toch komt hij in Antwerpen aan de start, in tegenstelling tot ploegmaats Bart Wellens en Corné van Kessel, die ook verkouden zijn.
  Vanop de tweede rij gaat Tom goed van start. Hij kan aansluiten bij Niels Albert. Maar al snel in de cross vloeit all energie vloeit weg uit zijn benen, en Tom valt helemaal terug in de wedstrijd. Geen nut om nog verder te crossen, en dus stapt Tom halverwege de cross gefrusteerd uit de wedstrijd!
  Tom na de wedstrijd: "Hetzelfde probleem als Bart en Corné. We zijn allemaal verkouden geworden in het slechte weer op Mallorca. Het heeft daar op de laatste dagen na te vaak geregend. We bevonden ons blijkbaar op de verkeerde kant van het eiland want elders hadden ze er minder last van, maar wij wel. Ik zit er nu mee. Ik geraakte niet vooruit, ik kon echt geen kracht zetten." En via twitter na de wedstrijd: "Wilt er iemand dit onozel klotelichaam dat altijd ziek wordt ruilen tegen een fatsoenlijk? Ik wordt er zot van!" Je zou voor minder. Tom laat ook nog weten morgen niet in Overijse te starten, eerste recupereren en hopen er in de crossen in Kalmthout en Essen terug te staan!

  1. Niels Albert (BKCP-Powerplus)
  2. Mathieu Van der Poel (NED; Enerthmerm-BKCP)
  3. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus)
  4. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 36"
  5. Rob Peeters (Telenet Fidea)


  24/11: Tom knap 3de in Superprestige in Gieten!


  Commotie aan de start in Gieten: net voor de start waaien de nadars de weg op! De start wordt dus drie minuten later gegeven. Tom hier vanop de 2de rij, een iets bredere startzone. Hij is meteen goed mee weg en duikt als 6de het veld in. Niels Albert vergaat het minder goed, hij valt in de start en gaat als allerlaatste het veld in. Tom spring vlot over de balkjes in Gieten, en blijft goed voorin de wedstrijd.
  Het sein voor Sven Nys om vooraan aan de kop te gaan sleuren, met onzen Tom in zijn wiel. Niels Albert probeert uit de achtergrond terug te komen in het wiel van de ook minder goed gestarte Kevin Pauwels. Even over halfweg slaagt Niels daar ook in, en meteen gaat hij vooraan aan kop. Op het moment dat Rob Peeters valt, plaatst Niels een stevige demmarage en alleen Lars van der Haar kan met Niels meeglippen. Tom heeft de boot gemist, gehinderd door Rob, en achtervolgt samen met Philipp Walsleben. Tom haalt alles uit de kast, komt soms nog heel dicht, maar slaagt er niet meer in om bij Niels en Lars te komen. Ondertussen heeft Sven Nys een stevige schuiver gemaakt, hij staat snel terug op, maar even later breekt ook nog zijn derailleur af! Ver lopen tot de materiaalpost en daardoor helemaal buiten de punten en opgave. Het kan iedereen overkomen.
  In de slotronde maakt de totaal leeggereden Lars van der Haar nog een klein foutje en zo wint Albert hier zijn tweede wedstrijd van het weekend (al vijf jaar geleden dat de dubbel hem nog lukte). Proficiat Niels! Een handvol seconden later wint Tom de sprint op Walsleben voor de 3de plaats. Bijna gaat hij zelfs nog over van der Haar.
  Tom na de wedstrijd: "Net als gisteren had er opnieuw meer ingezeten. Door mijn eigen fout creeerde ik voor mezelf opnieuw de indruk dat ik achter de feiten aanholde. Ik koerste een paar honderd meter op de foute manier en dat is afgestraft. Ik had niet zo afwachtend mogen koersen. Gevolg was dat ik een paar keer gaten moest dichten terwijl dat niet had gemoeten. Ik verschoot pijlen die ik normaal op het einde had moeten afvuren. Toch kwam ik in de slotronde nog bijna tot op het wiel van Niels Albert en Lars van der Haar. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde was ik veertien seconden achter, dan zeven en plots nog vier, maar dan was het over. De sprint tegen Walsleben heb ik gemakkelijk gewonnen, maar ik had het liever tegen Niels en Lars opgenomen." Weer een leerervaring rijker dus, na een mooie cross! Door deze wedstrijd verstevigt Tom zijn 6de plaats in het klassement van de Superprestige. Nu kan de riem er twee weekjes af, op ploegstage in Mallorca.

  1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u01'35"
  2. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 15"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 15"
  4. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 15"
  5. Marcel Meisen (DUI; Kwadro Stannah), op 30"
  6. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 36"
  7. Martin Bina (TSJ; Kwadro Stannah), op 36"
  8. Bart Aernouts ((AA-Plus), op 36"
  9. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 36"
  10. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 36"


  23/11: Tom na een sterke wedstrijd 6de in de Wereldbeker in Koksijde!


  Wereldbeker in Koksijde, dat is zand, zand en nog eens zand! Weet je nog, dat WK in 2012 waar onzen Tom hier vierde werd na een hele sterke wedstrijd? Tom heeft er alvast zin in, na een weekje behoorlijk trainen en niet te veel last van z'n enkel. Tom lachend voor de wedstrijd, als de journalist peilt naar mogelijke winst: "Ja, het parcours ligt me, maar door m'n kleine blessure heb ik wel vraagtekens. Ik ben benieuwd. Wel de hele week getraind met een tape rond m'n enkel en voet, en dat ging goed. Balanceren blijft wel moeilijk."
  Tom start ondertussen traditiegetrouw op de 3de rij! Hopelijk kan hij vlug opschuiven om zo de nodige UCI-punten te pakken, zodat hij opschuift in de UCI-ranglijst. Daar is hij nu 19de. Kopstart is voor Klaas Vantornout, die er meteen een stevig tempo oplegt. Door zijn moeilijke startpositie duikt onzen Tom pas als 25ste het veld in. Vooraan kan kan Vantornout de kop niet lang houden, want onder het koude zonnetje hier in Koksijde snel Sven Nys naar voor. Hij trekt fors door in de zandstroken, even testen in de eerste ronde! Even toch, want al snel nemen twee kleine Nederlanders de kop over: Tom's ploegmaat Corné van Kessel en de leider in de Wereldbekerstand, Lars van der Haar. Zij gaan samen gezwind door het zand en zetten de rest op 7 seconden. Onzen Tom schuift goed op in het pak en zit al op de 12de plek, in het wiel van Walsleben.
  Tweede ronde en Corné voelt zich duidelijk goed, want hij geeft er nog een stevige snok aan. Lars van der Haar moet zelfs even lossen. Maar even later loopt alles weer samen vooraan, en nemen de Belgen de wedstrijd in handen, onzen Tom zit op de 11de plaats in het lange lint. Niels Albert leidt voor Vantornout. Ook mee in de kopgroep, de Duitser en leeftijdgenoot van Tom, Philipp Walsleben. Hij krijgt van zijn ploegmaat Niels Albert even een vrijgeleide. Interessant, want Walsleben staat momenteel tweede in de Wereldbekerstand. Aan de streep wordt Philipp echter alweer ingelopen.
  Derde ronde en Niels Albert geeft er een stevige ruk aan! Hij gaat vlot door het zand en pakt al snel tien seconden op de eerste achtervolgers, met op kop daar Sven Nys. In die groep zit Tom op de 8ste plek, in het wiel van ploegmaat Corné van Kessel. Sven en co lopen terug in op Niels, onzen Tom schuift in de groep op naar de 6de plek.
  Vierde ronde, en blijkbaar heeft Niels Albert nog een kartouche in zijn benen want hij versnelt opnieuw! Onzen Tom die op het harde aan de finish helemaal naar de kop is opgeschoven, bijt zich vast in zijn wiel! De rest moet heel even passen. Heel even komt onzen Tom in een lastige zandstrook zelfs aan kop! In vier rondes van de 25ste plek naar de 1ste, een cross op zich! Dat heeft kracht gekost, en het is dan ook niet verwonderlijk dat ook onzen Tom moet lossen, als Niels nog maar eens versnelt. Veel loopt Niels echter nog niet uit. Onzen Tom is sterk! Hij houdt Niels in het vizier, met open mond!
  Vijfde ronde, halfkoers, en Niels blijft zijn hoge tempo volhouden en loopt zo een halve minuut op onzen Tom. Even verder volgen Van der Haar, van Kessel en Vantornout. Sven Nys volgt nog een beetje verder, en rijdt lusteloos voorbij, hij lijkt er weinig zin in te hebben vandaag. Drukke week gehad?
  Zesde ronde, en de winnaar lijkt al bekend, Niels Albert, die hier echt demonstreert! Knap Niels! Achter hem zal wel nog gevochten worden voor de 2de plaats. Bij die achtervolgers, die op 27 seconden van Niels hangen, is het Lars van der Haar die de rest terug breng tot bij onzen Tom. Tom blijft vooraan in de achtervolgende groep, in het wiels van Klaas Vantornout. Hij gaat goed door het zand.
  Zevende ronde, Tom aanvankelijk nog goed meer voorin de achtervolging op Niels Albert, maar dan rijden hij en Lars van der Haar in het zand in elkaar, en Tom valt terug naar de laatste plek in de achtervolgende groep! Als even later vooraan Philipp Walsleben en Francis Mourey stevig versnellen, kan onzen Tom daardoor niet meegaan.
  Achtste ronde, en onzen Tom vecht terug! Eerst nog in het wiel van Bart Aernouts, maar even later gaat hij ook daar over naar een 6de plek! Sterk Tom! Negende en laatste ronde, en waar zegetocht voor Niels Albert! Achter hem wordt het nog spannend, want Sven Nys heeft nu toch zijn grinta gevonden, en neemt de rest op sleeptouw. Dit is voor onzen Tom de inspanning te veel, en hij moet de vier andere achtervolgers laten rijden. Nys, Walsleben, Mourey en Pauwels blijven wel in zicht, maar het is te laat om nog te kunnen meesprinten voor de 2de plek. Mourey wint de sprint, voor Walsleben en Nys. Onzen Tom wordt na een sterke wedstrijd, waarin hij op het einde door zijn beste krachten heenzat, knap 6de! De 100 UCI-punten die hij daarmee verdient zijn meer dan welgekomen! Door zijn prestatie vandaag rukt Tom op van de 24ste naar de 14de plaats in het klassement van de Wereldbeker.
  Ondanks zijn sterke prestatie is Tom natuurlijk ontgoocheld over zijn plaats: "Die slechte startpositie nekt me vandaag. Ik ga niet zeggen dat ik Niels Albert zou hebben geklopt, ik zeg wel dat ik de tweede beste renner in koers was. Hij zou me er niet hebben afgereden. Ik ben maar zesde. Dit is een slechte uitslag. Die stelt niets voor. Hoe kan ik voor de overwinning strijden als ik telkens weer mijn voornaamste kartouche moet gebruiken om van uit de achtergrond weer onder de mensen te komen. Dan is het logisch dat je fouten maakt, want je bent al wat moe. Normaal zou me dat niet overkomen. Toen Niels Albert met mij in het wiel fors doorging, zat ik à bloc. Dat maakte het verschil. Laat me niet op de derde maar op de eerste rij starten, het zou anders gegaan zijn!" Klopt als een bus Tom! Maar niet bij de pakken blijven zitten, jouw tijd komt nog!

  1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u04'50"
  2. Francis Mourey (FRA; Francaise des Jeux), op 31"
  3. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 32"
  4. Sven Nys (Crelan-KDL), op 34"
  5. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 37"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 54"
  7. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'05"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'13"
  9. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'13"
  10. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 1'33"


  17/11: Tom ondanks kapotte derailleur 7de in Superprestige in Gavere!


  Vierde manche van de Superprestige, rond het kasteel Grenier in Gavere, door het militaire domein en de boomgaard van de gebroeders Goemaere. Een prachtig parcours met de lange klim, de vervaarlijke afdaling, en de lastige dreef naar de aankomst. Echte cross waar geen zandbakken of kunstmatige hindernissen bij nodig zijn. Geef daarbij de hele week regenweer, en je weet het wel: zuigende modder tot aan de knieën van de kids, en een loodzwaar parcours voor de crossers!
  Door de conservatieve UCI-ranking en de smalle startstrook hier in Gavere kan Tom pas om de derde rij starten. Als 15de komt hij uit het appel om een plaats aan de start te kiezen! Wanneer verandert dit? Niet verwonderlijk dus dat Tom heel slecht uit de startblokken komt, ook wel door zijn enkel waardoor hij maar weinig risico kan nemen, en de start dat is trekken en wringen voor een goede plaats. Tom komt pas als 24ste het veld in! Kopstart is voor de vliegende Hollander Lars van der Haar, op de voet gevolgd door Klaas Vantornout. Voor onzen Tom, nochtans met veel goesting en goede moed gestart, wordt het dus een hele cross lang achtervolgen!
  Maar dat laat onzen Tom niet aan zijn hart komen. Na één keer de steile helling, voor de helft lopend en de andere helft fietsend, komt onzen Tom als door op de 15de plek! Voor hem zit alles nog bij elkaar. Behalve Bart Aernouts die al meteen in de eerste ronde dramatische pech heeft, derailleur in het wiel op een kilometer van de materiaalpost. Bart geeft ontgoocheld op. Ondertussen verhoogt Lars van der Haar het tempo vooraan.
  Tweede ronde en Tom rijdt in een groepje met Sven Nys en Jim Aernouts op een handvol seconden van een ruime groep crossers aan kop. Daar voert nu Klaas Vantornout de forcing. Kevin Pauwels die ook goed gestart is, volgt in zijn wiel. Snel komt het groepje met onzen Tom terug, en Tom zit 14de in een lang lint crossers. Achter Tom al meteen het grote gat! Vooraan rukt Klaas Vantornout zich los, en het zijn Lars van der Haar en Philipp Walsleben die als eersten in de achtervolging gaan. Tom schuift stilletjes op in de achtervolgende groep, hij is nu al 11de en is daarbij voorbij Sven Nys gegaan.
  Klaas Vantornout en Philipp Walsleben komen samen en starten met 10 seconden voorsprong aan de derde ronde. Op de meet zien we onzen Tom in de achtervolging versnellen. Hij heeft er duidelijk nog zin in! Vooraan heeft nu ook Niels Albert zijn duivels ontbonden en met één demarrage komt hij tot bij Vantornout en Walsleben. In zijn wiel brengt hij ook nog Lars van der Haar mee. Tom leidt vol overgave de achtervolging op deze vier koplopers. 12 seconden is de achterstand.
  Vierde ronde en wie komt daar uit de achtergrond bij onzen Tom aansluiten? Wereldkampioen Sven Nys. Het signaal voor Tom om zijn wagentje vast te haken, en samen op zoek naar de koplopers. Daar plaatst Klaas Vantornout een stevige aanval, waardoor Niels Albert opnieuw moet lossen en zich laat uitzakken tot bij Sven en onzen Tom. Drie achtervolgers tegen vier koplopers nu. Op het einde van deze ronde zit Tom kort achter Sven Nys nog 7 seconden achter de Vantornout en co.
  We zijn halfkoers. Niels Albert moet Tom en Sven laten rijden, en met z'n tweeën komen ze bij de koplopers! Zes man op kop, met daarbij onzen Tom! Even later sluit ook Rob Peeters bij hen aan. Tom schuift slim door naar de 4de plaats. Hij gaat over Vantornout, maar dan ramp! Tom's derailleur breekt af en slaat in zijn wiel. Dat wordt lopen tot de materiaalpost, gelukkig niet al te ver, maar toch valt Tom hierdoor weg uit de kopgroep. Neem daarbij een wissel die niet vlot verloopt, en Tom zit helemaal op achterstand. Terug achtervolgen, maar dat wordt lastig, want vooraan is de finale blijkbaar al ingezet. Philipp Walsleben versnelt en de rest moet op de tanden bijten om in zijn wiel te blijven. Op de meet heeft Tom 24 seconden achterstand op Walsleben, Vantornout, van der Haar, Peeters en Nys. In Tom's wiel volgt nog Niels Albert.
  Zesde ronde en vooraan loopt Philipp Walsleben nu nog verder uit. Sven Nys en Klaas Vantornout moeten in de achtervolging. Sven Nys is daarbij de sterkste, lost de rest en rijdt in één ruk naar Philipp Walsleben toe! Met onzen Tom gaat het minder goed, hij moet nu ook Niels Albert lossen.
  Zevende ronde, en de Top 7 lijkt vast te liggen. Walsleben zit vooraan met Sven Nys, op 14 seconden gevolgd door Rob Peeters, Klaas Vantornout en Lars van der Haar, en nog eens 10 seconden verder Niels Albert, met 15 seconden achter hem onzen Tom. Daarachter de grote leegte. Vooraan neemt Sven Nys nu autoritair de kop. In de beklimming is onzen Tom opnieuw sterk, en even lijkt hij terug dichter te komen.
  De achtste en laatste ronde wordt een echte thriller! Tenminste vooraan in de cross is de spanning tussen Walsleben en Nys te snijden. Slag om stoot demarreert de ene na de andere maar telkens komen ze met vereende krachten terug bij elkaar! Het is echter Sven Nys die de finale demmarage kan plaatsen in de dreef naar de aankomst, en op deze prachtige manier voor de negende maal wint in Gavere! Proficiat Sven! Een dikke minuut later bolt onzen Tom een beetje ontgoocheld als 7de over de meet.
  Tom na de cross: ""Er had misschien meer ingezeten. Hoeveel meer, weet ik niet. Eerst was er die slechte start die me een eerste kartouche deed verbruiken. Het had ermee te maken dat ik pas vanop rij drie mocht starten. Ook mijn ingetapete voet speelde zijn rol. Je durft je schouder niet zo zetten. Je laat je wegdrummen wat plaatsen kost, maar in het wiel van Sven Nys kwam ik erdoor en geraakte ik toch opnieuw voorin. Maar toen moest ik met een kapotte derailleur van de fiets moest en kon ik het vergeten. Ik zag de concurrentie wegschuiven. Het zat tegen, maar dat is cross." Inderdaad pech vandaag Tom, maar je hebt je kracht en gretigheid getoond! Jouw dag komt nog wel. Mede door het wegvallen van Bart Aernouts stijgt Tom naar de 6de plek in het klassement van de de Superprestige.

  1. Sven Nys (Crelan-KDL), in 1u02'13"
  2. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1"
  3. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 31"
  4. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 38"
  5. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 44"
  6. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 56"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'15"
  8. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 1'48"
  9. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'54"
  10. Niels Wubben (NED; Rabobank), op 2'12"


  16/11: Tom na een knappe wedstrijd 4de in Bpost in Hasselt!


  Na de noodgedwongen opgave in Hamme-Zogge vorige week, staat Tom terug aan de start in Hasselt, een parcours dat hem wel ligt. Tom voor de wedstrijd: "Mijn enkel wordt extra ondersteund met een brace", zegt Meeusen. "Ik trainde de voorbije dagen niet in het veld en fietste enkel op de weg. Maar een probleem mag dat niet betekenen. De weersvoorspellingen met droog weer zijn gunstig voor mij. Ik denk dat ik vooral in Hasselt bekwaam moet zijn om een goede uitslag te rijden. Toch schrikt ook Gavere me niet af want twee jaar geleden was ik er tweede. Ik hoop op een goede uitslag en ik hoop vooral dat ik niet opnieuw en erger geraakt word aan de enkel."
  Het parcours in Hasselt ligt er vrij droog bij, ondanks een hele week regen. Enkel aan de materiaalpost en de balkjes is het modder. Scherprechter vandaag zullen de zandstroken zijn.
  Tom start op de 2de rij, achter Walsleben en Nys, goeie wielen. Als 11de gaat Tom de eerste bocht in. Klaas Vantornout heeft de kopstart, en trekt meteen goed door in de eerste zandstrook. Dat zand ligt er vochtig bij, en dus redelijk berijdbaar. Al snel zit onzen Tom op de 9de stek in het lange lint, in het wiel van Sven Nys. Gefocust! Tom heeft er zin in. Vantornout neemt de hele eerste ronde voor zich. Wanneer Sven Nys even een foutje maakt, schuift Tom een paar plaatsen op, 7de is hij nu. De zes voor hem pakken een gaatje, onder impuls van Vantornout, 5 seconden, op zoek naar de bonusseconden in de tweede ronde?
  Al snel in die tweede ronde komt vooraan alles terug samen. Kan Tom opschuiven? Vantornout doet nog altijd de kop, en gaat gezwind door de vele lussen op het parcours. Sven Nys wisselt als enige in deze ronde, en gaat van gewone tubes naar Rhino's. Toch te veel modder? De bonusseconden gaan naar Vantornout, Walsleben en Bina, in die volgorde. Die drie pakken ook meteen een kleine voorsprong op de rest. Tom gaat goed mee in het groepje achter de koplopers, op 5 seconden.
  Derde ronde en onder impuls van Walsleben komen de achtervolgers weer terug. Tom nog altijd goed op de 7de plek in het lange lint. Klaas Vantornout doet nog altijd autoritair de kop. Boomstammetjes en Walsleben komt slecht neer en verliest heel wat plaatsen. Tom loopt sterk in de modderstrook na de balkjes en schuift op naar de 5de plek! Tom is slim aan het rijden. Niels Albert zit ondertussen in het wiel van Vantornout, klaar om de cross open te gooien. Albert pakt snel over, en het tempo gaat omhoog! Door een foutje van Bina komt onzen Tom op de 4de plek.
  Vierde ronde en Albert gaat stevig door! Vantornout en Bosmans gaan mee, Tom moet een klein gaatje laten. Bart Aernouts leidt nu de achtervolging. Tom in zijn wiel. Sven Nys komt terug uit de achtergrond en gaat over onzen Tom. Kan Tom zijn karretje aanhaken? Nys gaat stevig door, en is al snel bij Bosmans die vooraan heeft moeten lossen. Twee koplopers dus: Albert en Vantornout. Sven Nys gaat over Bosmans naar de derde plek, op 5 seconden van de twee koplopers. Tom volgt op de 9de plek, in een groepje met Pauwels, op 10 seconden.
  Halfkoers en Sven Nys maakt opnieuw een foutje in de zandstrook. Het gaatje met de koplopers wordt weer groter. Even toch, want al snel zit hij terug bij de koplopers. Bart Aernouts en Wietse Bosmans sluiten ook terug aan. Tom volgt wat verder in het wiel van Kevin Pauwels. Veel wisselaars in deze ronde, ook onzen Tom, en daardoor komt Sven Nys aan kop. Is zijn moment gekomen? Neen, Klaas Vantornout pakt meteen weer over. Maar het mag niet baten, want Pauwels en onzen Tom sluiten ook terug aan! Zij brengen nog een heel aantal crossers mee in hun wiel. Wordt het een tactische finale, of kan er nog iemand en demmarage uit zijn benen schudden? Wietse Bosmans ondertussen op kop, even rustiger en Tom zit er nu helemaal terug bij!
  Zesde ronde en terug Niels Albert aan kop. Weer een breuk, of is het Albert's ploegmaat Bosmans die het gat laat vallen? Neen, want onder het beukwerk van Albert moet ook Bosmans passen. Tom loopt weer sterk, ondanks die brace aan zijn enkel, en leidt nu de achtervolgers, op 9 seconden van Albert, Vantornout en Nys. Een elitegroepje vooraan, 't zal lastig zijn om opnieuw terug te komen. Albert gaat hard op kop, Sven Nys heeft het moeilijk om het wiel van Vantornout te houden. Onzen Tom heeft het opnieuw lastig in de zandbak, en verliest een paar plaatsen.
  Zevende en voorlaatste ronde, en Niels Albert vraagt na twee supersnelle rondes steun aan Nys en Vantornout maar krijgt die niet. Dan maar even inhouden en Sven Nys op kop dwingen. Bij de achtervolgers maakt Tom zijn foutje goed, en schuift op naar de 6de plek. Voor hem dicht ploegmaat Corné van Kessel bijna het gaatje met de koplopers. En ook Tom komt in het wiel van Bart Aernouts terug heel dicht! Het kan nog! Tom gaat over Aernouts, op zoek naar het wiel van Corné, die nu de aansluiting met de koplopers heeft gevonden. Sven Nys daar op kop, en meteen een demmarage! Op de meet doet Tom er alles aan om ook terug aan te sluiten. Drie seconden.
  Laatste ronde, superspannend, en Vantornout terug aan kop! Tom op een vijftal meter van de vier koplopers. Daar gaat van Kessel aan kop, een kans voor Tom? Vantornout pakt echter snel terug over, en onzen Tom is er bij! Vijf koplopers, met onzen Tom! Balkjes, lopen en Albert probeert weg te komen. Vantornout laat echter niet betijen en brengt Nys en onzen Tom terug! Corné van Kessel heeft moeten lossen. Laatste bocht in het slijk, en Tom hapert even, kans weg. Vooraan sprinten ze met drie, Sven Nys vertrekt op kop en wint! Albert op twee, Vantornout op drie. Onzen Tom wordt na een héle knappe wedstrijd vierde op 11 seconden!
  Tom na de wedstrijd: "Ik had veel problemen met mijn voet en enkel, die stevig ingetaped waren, waardoor ik moeilijk mijn evenwicht kon vinden. Zeker in de zandstroken lastig, waardoor ik telkens moest terugkomen. Het gevoel en de conditie waren goed, maar door een foutje op het einde kon ik niet meesprinten. Ik zat nochtans in het goede wiel, dat van Sven Nys. Spijtig!" Niet treuren Tom, want door deze knappe prestatie stijg je naar de 4de plek in het klassement van de Bpost Bank Trofee! En, laat het duidelijk zijn, als je bij de koplopers was gebleven, had Sven Nys steviger uit zijn pijp moeten komen om te winnen! Proficiat Tom!

  1. Sven Nys (Crelan-KDL), in 59'53"
  2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), zt
  3. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), zt
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 11"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 21"
  6. Bart Aernouts (AA-Plus), op 25"
  7. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 29"
  8. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 31"
  9. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 31"
  10. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 43"


  10/11: Tom verzwikt zijn enkel in de modder van Hamme-Zogge, en moet opgeven!


  Na een hele week regen liggen de omlopen in Hamme-Zogge en Niel er lekker modderachtig bij! Dat belooft voor dit weekend. En Tom is er klaar voor! Een hele week superstevig getraind, eerst in de Ardennen op de flanken van de Stockeu (bekend uit Luik-Bastenaken-Luik) en in de tweede helft van de week in de Kalmthoutse duinen! Op de Stockeu groette Tom 12 keer het standbeeld van Eddy Merckx op de top! Doe dat maar eens na, 12 keer achter elkaar de deze kuitenbijter op en af! Hopelijk heeft dit kracht opgeleverd die er in dit en de volgende weekends uit komt!
  Hamme-Zogge is de 3de manche van de Superprestige, op een parcours dat geen enkele crosser in het hart draagt (behalve misschien Jan Denuwelaere die vorige week afscheid nam van de cross). Maar vandaag door het weer en de modder wel echte cross! Niels Albert won hier, in tegenstelling tot veelwinnaar Sven Nys, nog nooit. Zou het vandaag anders zijn?
  Tom voor de wedstrijd: "Ik had niet gedacht dat het parcours er nog zo goed berijdbaar bij zou liggen. 't Is niet overal lopen, gelukkig maar. Natuurlijk ga ik me volledig geven!
  Tom start zoals we al gewoon zijn op de 2de rij, achter Bart Aernouts en Philipp Walsleben. Lars van der Haar pakt de kopstart, als een speer uit een boog, onzen Tom duikt als 9de het veld in. Vooraan pakt Kevin Pauwels over van Lars, Kevin heeft er duidelijk zin in. Minder goed gestart is Niels Albert, die zal moeten achtervolgen! Pauwels maakt een slipper, en Radomir Simunek neemt over. Onzen Tom zit heel gefocust op de 8ste plek. Sven Nys pakt over aan de kop, en trekt meteen door! Klaas Vantornout gaat mee.
  Tweede ronde, Tom samen met Rob Peeters, Albert en nog een paar anderen op 9 seconden van vijf leiders: Nys, Vantornout, van Amerongen, Bosmans en Taramarcaz. Van hen lijkt Thijs van Amerongen de sterkste, hij fietst waar anderen moeten lopen. Achter de vijf koplopers leidt onzen Tom de achtervolging! Vooraan pakken Nys en Vantornout terug de leiding. Stevig tempo, maar nog niet vollen bak. Einde van de ronde, en Tom in het wiel van Walsleben op 5 seconden van de leiders!
  Derde ronde, en de vijf vooraan worden er acht: onzen Tom, Walsleben en Albert komen er bij! Het teken voor Sven Nys om vooraan te versnellen. Dat zal even aanklampen worden voor Tom! Als 8ste hangt hij achteraan in de kopgroep, een beetje aan de rekker. Lastig! De crossers zien allemaal al helemaal zwart van de modder. Gelukkig blijft de regen nog even weg. Vooraan pakt nu Walsleben over, de kans voor Tom om op te schuiven. Hij rijdt nu op de 7de plek, in het wiel van Taramarcaz.
  Vierde ronde, en Tom nu goed in de kopgroep! Walsleben gaat hard vooraan en rijdt zelfs even weg van de andere koplopers. Taramarcaz is de enige die kort op zijn wiel blijft. Niels Albert zit al op de derde plek. Onzen Tom gaat nog goed mee, op een 6de plek. Ondertussen is Lars van der Haar, momenteel vierde in het klassement, helemaal in de achtergrond geraakt. Walsleben is ondertussen op kop met ploegmaat Niels Albert de forcing aan het voeren! Vier seconden pakken ze op de eerste achtervolgers, waarbij onzen Tom!
  Vijfde ronde, we zijn halfkoers, en de koplopers komen terug bij elkaar. Onzen Tom op de 6de plek, en hij moet even een gaatje laten op Taramarcaz, maar geeft zich nog niet gewonnen. Ook vooraan worden de gaten tussen de koplopers nu groter, onder impuls van Niels Albert en Klaas Vantornout. Als die laatste een stevige schuiver maakt, zit Albert alleen op kop. Wie gaat er achteraan? Sven Nys met Vantornout in zijn wiel. Achter deze drie leiders een gat, Walsleben op vier, Taramarcaz op vijf. En onzen Tom? RAMP! Op een mooie 6de plek, en mistrapt in een afdaling, enkel verzwikt en opgave! Kan iedereen overkomen, maar waarom nu juist onzen Tom?
  Zesde ronde, en Niels Albert geeft alles om de rest los te rijden! Man tegen man, en Niels pakt en 20-tal meter. De vogel lijkt gevlogen. Vantornout en Nys zijn de eerste achtervolgers. Ze volgen al snel op 20 seconden. Achter hen op nog een tiental seconden Walsleben en Taramarcaz. Het podium lijkt vast te liggen.
  Zevende en achtste ronde, Albert verzwakt niet en rijdt zonder nog risico's te nemen lachend naar de zege. Achter hem maakt Klaas Vantornout een klein foutje, en Sven Nys rukt op naar de 2de plek. Vantornout heeft een probleem met zijn tuben, en valt helemaal terug. Ondertussen zit onzen Tom, zwaar ontgoocheld, met zijn voet in het ijs in zijn camper... De cross kan hard zijn! Door deze frustrerende pech zakt Tom terug weg naar de 7de plaats in het klassement van de Superprestige. Tom na de wedstrijd via Twitter: "De enkel die ik geraakt heb in Ronse is vandaag weer gekwetst, daardoor moeten opgeven van de pijn. Zeker al forfait voor morgen in Niel! Vervelend!"

  1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u03'33"
  2. Sven Nys (Crelan-KDL), op 13"
  3. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 36"
  4. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 58"
  5. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC), op 1'00"
  6. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'42"
  7. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'42"
  8. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'52"
  9. Niels Wubben ((NED; Rabobank), op 1'57"
  10. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 2'01"


  3/11: Tom na stevige achtervolging 7de in de kuil van Zonhoven!


  Superprestige in Zonhoven, jaarlijkse afspraak in de kuil! Pure magie in een amfitheater vol zand omringd door een massa publiek! En, voor wie het wil weten: deze kuil werd door Tom en zijn ploegmaats een aantal jaren geleden ontdekt tijdens een ploegtraining! De Tom-kuil dus! Tom komt met een supergevoel aan de start, na zijn ronduit schitterende overwinning op de Koppenberg eergisteren! Fysiek prima in orde, en zeker ook mentaal! Tom na de cross in Oudenaarde: "Nu kan ik met een vrij gevoel rondrijden. Niets moet, alles kan!" Neem het aan van een psycholoog: Dit vrije gevoel doet wonderen met een mens! We kijken alvast uit naar een spannende cross! Tom zelf kijkt er ook naar uit: "De druk is eraf na de Koppenberg, het is nu veel leuker om te crossen. Ik ga wel voorzichtig naar beneden gaan in de put, gezien mijn valpartijen de voorbije twee jaar." Een lachende Tom, met de klep van zijn petje omhoog!
  Tom, momenteel 3de in het Superprestige klassement na zijn goede prestatie in Ruddervoorde, start op de 2de rij, achter Philipp Walsleben en Thijs van Amerongen, helemaal rechts van de weg. Dat kost hem veel plaatsen in de start, pas als 18de duikt hij het veld in na kopstarter Klaas Vantornout. Eerste keer de kuil in, Tom behoedzaam en veilig naar beneden. Eerste slachtoffer is Niels Wubben. Vantornout gaat hard vooraan, met Lars van der Haar in zijn wiel. Daarachter een lang lint, met onzen Tom op de 10de plek. Vlak voor hem Sven Nys en achter hem Niels Albert. Op een lastige zandstrook fietst Tom waar bijna alle anderen lopen. Dat belooft! Vantornout heeft aan de finish 8 seconden op van der Haar, Aernouts en van Amerongen. Tom passeert als 11de. De cross is nog lang, nog negen rondes.
  Tweede ronde en Belgisch kampioen Vantornout vergroot zijn voorsprong. Lars van der Haar gaat meteen in de achtervolging. Achter hem schuiven de toppers op. Albert is nu al 4de, onzen Tom volgt op de 9d plek, achter Sven Nys. Knap! Van der Haar komt bij Vantornout, even stokt het vooraan. Niels Albert probeert met Bart Aernouts de aansluiting te maken.
  Derde ronde en de aansluiting vooraan is een feit. We hebben vier koplopers. Achter hen Nys, Walsleben, Pauwels en onzen Tom. Die moet wel even naar adem happen, het gaat hard. Op de lastige zandstrook maakt Tom fietsend bijna terug de aansluiting! Maar vooraan valt Vantornout nogmaals aan. Aan de meet is hij 8ste op 20 seconden van Vantornout.
  Vierde ronde en Albert gaat met van der Haar in de achtervolging op Vantornout. Snel maken ze terug de aansluiting. Aernouts is gelost. Tom zit even verder, op de 8ste stek, maar wel helemaal alleen! Dat wordt lastig om terug te komen. Voor hem ziet hij Sven Nys naar de koplopers toerijden. Zeven koplopers, en dan op een goeie 100 meter onzen Tom op 20 seconden. Komaan Tom! Laat ze niet rijden.
  Vijfde ronde en zandspecialist Niels Albert zet zich aan kop. De kloof op de achtervolgers groeit. Vantornout en van der Haar gaan met hem mee. De rest, Walslebben, Nys en Pauwels op kop, moet even passen. Tom blijft op de 8ste plek, met de mond ver open. De achterstand is wel niet groter geworden.
  Halfkoers nog maar, er kan nog veel gebeuren. Lars van der Haar valt aan. Vantornout laat het niet gebeuren, en brengt de rest terug mee. Zes koplopers nu. Kan onzen Tom nog in hun buurt komen? Vantornout pakt over en meteen vallen er weer gaten. Klaas heeft duidelijk energie te veel vandaag. Net als van der Haar die aan de materiaalpost en stevige tussensprint plaatst. In de achtergrond heeft onzen Tom zijn tweede adem gevonden, hij is al bij Kevin Pauwels, op de 7de plek!
  Achtste ronde en vooraan hebben Nys en Albert veel moeite om Vantornout en van der Haar in zicht te houden. Maar onder impuls van een sterke Nys maken de twee terug de aansluiting. Albert ziet echter af, en moet opnieuw lossen. Drie koplopers dus. In de negende ronde komt Albert echter opnieuw terug. Het heeft wel krachten gekost. Op kop blijft de jonge Lars van der Haar alles geven! Het is echter Sven Nys die zijn tweede adem vindt en vanop de 4de plek in één ruk naar de kop gaat. Even recupereren... Dat is echter buiten een herboren Niels Albert gerekend, die het op een spurten zet.
  Laatste ronde, en het wordt spannend tussen de vier koplopers! Albert blijft spurten, maar Nys laat het niet gebeuren en brengt de rest terug. Vantornout toch, want van der Haar moet nu ook lossen. Het podium ligt vast. Albert moet Nys in zijn wiel dulden, en als die aanvalt met de meet in zicht, is het duidelijk wie wint: Mister Sven Nys! Albert tweede, Vantornout derde, en van der Haar vierde. En wie komt daar uit de bocht met Walsleben en Aernouts? Onzen Tom! Sprinten zit er echter niet meer in, en onzen Tom wordt na een knappe achtervolgingskoers 7de!
  Tom na de wedstrijd: "Het zat tegen vandaag. Door mijn slechte startpositie, ik mocht pas als laatste kiezen in de 2de rij, had ik een superslechte start. Ik heb de hele wedstrijd gaten moeten dichten en daardoor kwam ik niet meer vooraan. Ik hoop snel terug op de eerste rij te staan, want ik weet zeker dat als ik daar vandaag kon starten, ik mee in de kopgroep had gezeten.". Daar twijfelen we niet aan Tom! Na Zonhoven staat Tom nog altijd op een knappe 5de plek in het klassement van de Superprestige.

  1. Sven Nys (Crelan-KDL), in 59'55"
  2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), zt
  3. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 15"
  4. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 29"
  5. Bart Aernouts (AA-Plus), op 57"
  6. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 57"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 57"
  8. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 1'51"
  9. Niels Wubben (NED; Rabobank), op 1'51"
  10. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'57"


  1/11: Tom WINT na een slimme wedstrijd de Koppenbergcross!!!


  Koppenbergcross in Oudenaarde, een jaarlijks hoogtepunt in de cross op een mythisch parcours! Voor Sven Nys "zijn jaarlijks WK", dus een wedstrijd die iedereen wel es wil winnen, maar dan zullen ze met Sven moeten afrekenen die hier al 9 keer eerder won!
  Mooi weertje op de Koppenberg dit jaar, de beloofde regen blijft nog wat uit, en de zon komt zelfs af en toe piepen. Het parcours ligt er dan ook droog bij, alles goed berijdbaar. Maar toch échte cross, want eerst de Koppenberg beklimmen, en niet zoals de wegrenners over de kasseitjes, maar na een stuk over de kasseitjes steil bergop het veld in! En daarna steil en slingerend de afdaling van de Koppenberg, door de weide op de flanken! Voer voor specialisten!
  Onzen Tom start op de 2de rij, en is dus niet meteen als eerste weg. Die eer is voor Klaas Vantornout, die met Julien Taramarcaz, Rob Peeters en Sven Nys in zijn wiel als eerste het veld induikt. Achter hen de hele meute die als een echt wegpeloton samen de Koppenberg opsnellen, voor de eerste van acht keer in deze cross. De Britse kampioen Ian Field, ooit al van gehoord?, neemt de hele verdere eerste ronde voor z'n rekening, zowaar met een voorsprong van een goeie 100 meter! Onzen Tom daalt als 8ste de Koppenberg af, in een lang lint crossers.
  Tweede ronde en de verbazende Ian Field blijft op kop. Tom's ploegmaat Joeri Adams is de enige uit het peloton die het waagt achter de Brit aan te gaan. Al vlug volgt ook Rob Peeters. Ian Field pakt 15 seconden op deze eerste achtervolgers. Even later sluiten Joeri en Rob bij hem aan en hebben we drie leiders. Onzen Tom is een beetje teruggevallen in het achtervolgende groepje en passeert op de flanken van de Koppenberg als 11de, tussen Martin Bina en Kevin Pauwels. Niels Albert, minder goed gestart, hangt op dat moment op de 21ste plek.
  Derde ronde, en nog altijd houden de grote tenoren zich gedeist. Rob Peeters en Joeri Adams hebben nu Ian Field afgeschud, en hebben een kleine voorsprong op een peloton met nog 20 crossers. Daarin nu onzen Tom wel in de voorste gelederen de steile Koppenberg op! Het lijkt wel een wegkoers, met zoveel crossers in één peloton! Rob Peeters is vooraan de sterkste, en neemt afstand van Joeri Adams. Bij het afdalen zit onzen Tom op de 7de plek, en in een goed wiel, dat van mister Koppenberg Sven Nys! Rob Peeters pakt vooraan 21 seconden op eerste achtervolger Philipp Walsleben.
  Vierde ronde en Sven Nys zet zich op kop bij de achtervolgers. Uit de achtergrond komt ook Niels Albert terug bij deze eerste achtervolgende groep aansluiten. Daarin draait onzen Tom goed mee rond! Het duurt niet lang of Sven Nys heeft Philipp Walsleben te pakken, en hij brengt in zijn wiel Kevin Pauwels én onzen Tom mee! Niels Albert en Klaas Vantornout sluiten ook mee aan. Dit vijftal gaat op zoek naar Rob Peeters. Achter hen al een behoorlijk groot gat! Op het einde van deze ronde mindert Rob Peeters even gas, en het vijftal gaat er naartoe. We hebben zes koplopers, met daarbij onzen Tom! Achter hen volgt op 5 seconden Niels Albert met in zijn wiel de verrassende Nederlander en Tom's ploegmaat Corné van Kessel.
  Halfkoers en Sven Nys versnelt vooraan! Niels Albert is ook terug komen aansluiten en zet zich samen met Sven op kop, het tempo wordt opgedreven. Albert klimt sterk, maar onzen Tom schuift in het wiel van Kevin Pauwels knap mee op een 5de plaats.
  Zesde ronde, en Niels Albert gooit meteen samen met Klaas Vantornout een serieus bommetje. Even toch, want al snel sluiten de anderen terug aan. Even later probeert ook Philipp Walsleben, maar ook hij geraakt niet weg. Mede onder impuls van onzen Tom blijft de kopgroep bij elkaar! Sven Nys, die even op achterstand was gekomen, geeft even alles wat ie in huis heeft en komt terug aansluiten, met hem nog enkele andere crossers, en we hebben een ruime kopgroep van 9 crossers: Niels, Klaas, Kevin, Philipp, Rob, Jim, Sven, Corné én onzen Tom! Uit deze negen komt de winnaar! Kevin Pauwels klimt sterk in deze ronde, onzen Tom zit knap op een 4de plaats.
  Zevende en voorlaatste ronde en Jim Aernouts moet de koplopers laten gaan. Nog acht crossers op kop, van een gesloten cross gesproken! Iedereen kijkt naar elkaar, wie durft aanvallen? Of wachten ze allemaal op Sven Nys? Het is Philipp Walsleben die opnieuw een aanval plaatst. Kevin Pauwels parreert, met Tom en co in zijn wiel. Sven Nys bengelt aan het staartje... Niels Albert moet helemaal passen. Tom blijft knap op de 4de plek.
  Achtste en laatste ronde, en Tom maakt er een waar spektakelstuk van! De acht crossers, met nu opnieuw Albert in de voorste gelederen, blijven samen. Heel even stokt het weer, maar dan demarreert Rob Peeters. Klaas Vantornout schuift mee, en onzen Tom zit knap op de 3de plek! Nys, Pauwels en Albert moeten even passen. De ultieme klim in het veld komt eraan, en met Pauwels terug op kop valt onzen Tom aan! Spannend! Slaagt Tom erin om als eerste de afdaling in te zetten? Neen, het is Klaas Vantornout die hem nog inhaalt en als eerste de slingerende afdaling inzet. Tom zit goed in zijn wiel. Vantornout is echter sterk op kop, en pakt een 20-tal meter op het harde voor de laatste bocht. Tom is echter sterk en rijdt in één ruk het gat terug dicht. Met hem schuift Kevin Pauwels mee. Met z'n drieën de laatste rechte lijn in, sprinten, en dan weet je het wel! Tom droogt de twee anderen netjes af, en WINT de Koppenbergcross 2013!!! Jipiejee! Fantastisch! Proficiat Tom! Een hele slimme koers bekroond met een héle knappe overwinning! Je hoort nu echt bij de toppers!
  Een dolblije Tom na de wedstrijd: "Deze overwinning was voor mij geen verrassing. Ik had een heel sterk seizoensbegin met twee mooie overwinningen ('s Hertogenbosch & Laarne), maar die werden door veel mensen wat gerelativeerd als kleine overwinningen. Vorige week heb ik wat gesukkeld met gezondheidsproblemen en daardoor kon ik mijn stempel niet drukken. Vandaag waren alle problemen opgelost en dan kan ik zeker mee doen. Uiteindelijk was het sprinten voor de overwinning en dan ben ik er altijd kort bij. Ik heb nu al een aantal mooie crossen gewonnen, maar dit is toch de mooiste. Als je weet dat Nys dit zijn WK noemt, is het een hele eer hier te winnen." Genieten man! Door zijn knappe prestatie vandaag klimt onzen Tom naar een 6de plaats in het klassement van de Bpost Bank Trofee.

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 59'56"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 2"
  3. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 5"
  4. Philipp Walsleben (BKCP-Powerplus), op 9"
  5. Sven Nys (Crelan-KDL), op 10"
  6. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 24"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 25"
  8. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 25"
  9. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 40"
  10. Julien Taramarcaz (ZWI; BMC), op 45"


  27/10: Tom na knappe wedstrijd 3de in Superprestige in Ruddervoorde!


  Na Tom's opgave gisteren in Tabor, en na de zware terugrit, verschijnt hij met veel vraagtekens aan de start in de eerste manche van de Superprestige in Ruddervoorde. Hij niet alleen, want ook Sven Nys was gisteren in Tabor absoluut niet in goede doen (21ste) en hij is toch nog altijd Mister Superprestige!
  Meteen een goede start voor onzen Tom, na kopstarter Klaas Vantornout, en hij gaat als vierde de trappen op. Dramatische start voor Kevin Pauwels, die een hele lange achtervolgingsrace zal rijden en nooit terug in de kop komt. Klaas Vantornout gaat hard, en op het einde van de eerste ronde al meteen een kleine kopgroep, met Vantornout, Albert, van der Haar, Nys, en onzen Tom!
  Tweede ronde en Niels Albert voert de forcing, en Tom krijgt het even lastig, door een klein foutje moet hij de vier laten rijden. Klaas Vantornout gaat in de achtervolging op Albert die al snel 10 seconden kon pakken, en brengt in zijn wiel Sven Nys mee. En, kort achter de Wereldkampioen volgt onzen Tom! Duidelijk betere benen dan gisteren in Tabor!
  Als Vantornout en co bij Albert zijn gekomen, gaat snelle Klaas er meteen over, en met hem Nys en onzen Tom! Albert moet even de rol lossen, die heeft zichzelf wat overschat bij de start.
  Een kopgroep met drie dus, Vantornout, Nys en onzen Tom! Albert valt dermate terug, dat het al snel duidelijk wordt dat de winnaar uit deze drie zal komen. Tom doet zijn deel van het werk, maar het is toch Vantornout die de sterkste is. Zeker op de lange loopstroken maakt hij het verschil.
  In de laatste ronde voert Vantornout de forcing, en Tom en Sven moeten hem laten rijden. Tom is helemaal op, kan nog een hele tijd bij Nys aanklampen, maar sprinten zit er finaal niet meer in. Tevreden bolt Tom als 3de over de meet! Meteen alle twijfels weg.
  Tom na de wedstrijd, breeduit lachend: "Ja, als ik hier voor de wedstrijd voor gewed had, was ik nu al mijn geld kwijt! Meer zat er echt niet in vandaag. Ik was heel goed in de bochten, maar op de loopstroken moest ik de anderen telkens wat laten gaan. Terug aanklampen kostte krachten, en ook door de darmproblemen die nog altijd niet helemaal van de baan zijn, zat er echt niet meer in. Ik hoop dat ik er in de loop van deze week definitief vanaf ben, en dan met volle moed naar de Koppenberg en Zonhoven!" Proficiat Tom! Meteen 3de in het aartsmoeilijke klassement van de Superprestige!

  1. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), in 1u00'30"
  2. Sven Nys (Crelan-KDL), op 7"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 11"
  4. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 31"
  5. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 42"
  6. Bart Aernouts (AA Drinks), op 45"
  7. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 47"
  8. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1'02"
  9. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'16"
  10. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'21"


  26/10: Tom moet door maagproblemen opgeven in Wereldbeker in Tabor!


  Tweede Wereldbekercross van het seizoen, in Tabor. Een verre verplaatsing voor onze Belgische crossers, sommigen met de vlieger (Nys, Peeters), anderen gewoon met de camper de 950 kilometer naar deze Tsjechische stad in de regio Zuid-Bohemen. Een supersnel, maar technisch parcours, vooral met vele bochten, en korte maar lastige klimstroken. En vooral, heel uitzonderlijk, superwarm hier in Tabor. Boven de 20 graden, terwijl het hier andere jaren vaak in de sneeuw is.
  Tom komt met twijfels aan de start, want al kort na de wedstrijd in Valkenburg krijgt hij maagproblemen en pijn in de darmen. Iets fout gedronken of gegeten? Daar lijkt het op, maar het is wel lastig. En dat blijkt al snel in de cross ook. Tom komt niet goed uit de startblokken, gaat pas als 20ste het veld in, en voelt absoluut geen kracht in de benen. Dan maar wijs besluiten om na een kwartier uit de wedstrijd te stappen, en snel met de camper de lange terugrit aanvatten, ook met het ook op de Superprestige morgen in Ruddervoorde.
  Ondertussen heeft die andere jonge crossers, Lars van der Haar, al de macht in de wedstrijd gegrepen. Even voordien had de Duitser Philipp Walsleben als eerste een kloofje kunnen slaan, maar Lars van der Haar voelde onmiddellijk het gevaar, en dook in het wiel van Walsleben. Achter hen probeerde de Fransman Mourey de kloof nog terug te dichten, met Pauwels en Vantornout in zijn zog, maar die drie kwamen geen meter dichter op de twee koplopers, integendeel. En Nys en Albert? Van hen vandaag geen spoor in de kop van de wedstrijd, zeker Sven Nys had vandaag een hele slechte dag.
  In een spannende sprint moest Walsleben uiteindelijk toch de duimen leggen, en Lars van der Haar pakt zo heel knap zijn tweede opeenvolgende zege in de Wereldbeker! Op die manier verstevigt hij ook zijn leidersplaats in het klassement van de Wereldbeker. Proficat Lars, heel knap! Onzen Tom duikelt weg uit de eerste 10 in dit klassement, en is daar nu 24ste met 50 punten.
  Tom natuurlijk zwaar ontgoocheld achteraf: "Ik kon niet versnellen, ik kon geen kracht zetten, mijn lijf wilde niet mee..." Kop op Tom! Iedereen kan een slechte dag hebben, hopelijk morgen beter in Ruddervoorde!

  1. Lars van der Haar (NED; Rabobank), in 1u09'07"
  2. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), zt
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 11"
  4. Francis Mourey (FRA; Francaise des Jeux), op 12"
  5. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 24"
  6. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 27"
  7. Bart Aernouts (AA Drinks), op 31"
  8. Martin Bina (TSJ; Kwadro Stannah), op 35"
  9. Corne van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 51"
  10. Enrico Franzoi (ITA; Elettroveneta-Corratec), op 55"


  20/10: Tom 6de in de Wereldbeker in Valkenburg!


  Eerste Wereldbekercross van het seizoen, en natuurlijk is onzen Tom daarbij! Meer nog, hij ziet het hier op de flanken van de Cauberg heel goed zitten! Wie wel met twijfels aan de start komt, is Niels Albert, want "in Ronse verloor ik de koers op de schuine kanten". Schuine kanten, die zijn hier vandaag het grootste deel van de cross, niet over de macandam van de Cauberg waarop de wegrenners in de Amstel Gold Race ontploffen, maar wel zig-zag over de flanken van deze mythische berg! Superzwaar en vooral heel erg technisch. En, wereldbeker, dat wil zeggen dat alle toppers uit de hele crosswereld van de partij zijn, in de eerste plaats natuurlijk de Belgen, maar de thuisrijdende Nederlanders zullen zich zeker niet zomaar aan de kant laten zetten, Lars van der Haar op kop. Gelukkig zit het weer voorlopig nog meer, nat misschien, maar zeker een graad of 10 warmer dan in Ronse.
  Start, en wie is daar het snelst weg? Toch wel Lars van der Haar zeker! Als een pijl uit een boog schiet hij weg, en neemt daarbij het hele crosspeloton op sleeptouw. Onmiddellijk in zijn wiel Kevin Pauwels, die er duidelijk in gelooft vandaag. Tom, die moest starten op de derde rij (ja, voorlopig nog altijd 18de in de UCI-ranking), heeft het lastiger in de start en duikt na veel gewroet ronde 10de plek het veld in. Achter hem ook nog Sven Nys en Niels Albert, die laatste pas op een 22ste plek.
  Al snel na de eerste studieronde plaats Lars van der Haar een stevige versnelling, en enkel Kevin Pauwels kan met hem mee. Heel even haakt Sven Nys ook nog zijn karretje aan, maar dan slaat voor hem de eerste keer het noodlot toe: stevige schuiver en meteen op achterstand. Lars en Kevin pakken als snel 12 seconden, bij de achtervolgers leidt Bart Aernouts, voor onzen Tom. Hij schuift goed mee, en hoopt dat zijn moment nog zal komen.
  Vierde ronde, en Bart Aernouts doet nog altijd de kop bij de achtervolgers. De voorsprong van de twee leiders groeit. Uit de achtergrond komt Sven Nys terug aansluiten in Tom's groepje waarin een stuk of acht crossers samenpakken, op zoek naar Lars en Kevin. In dat groepje schuift onzen Tom stelselmatig op naar voor, bij het ingaan van de vijfde ronde is hij knap 5de op 17 seconden van de twee leiders.
  Dan neemt Klaas Vantornout even over bij de achtervolgers, en die stopt af voor zijn ploegmaat Kevin die vooraan zit. Daarom zet al snel Philipp Walsleben zich aan kop, om zo de weg open te leggen voor zijn ploegmaat Niels Albert. Die Niels heeft vandaag echter niet zijn beste dag, en kan het tempo van Walsleben zelfs niet volgen. Onzen Tom gaat nog altijd goed mee.
  Dan slaat het noodlot toe voor Kevin Pauwels! Terwijl de hemelsluizen zich onder een stralende zon openzetten, heeft Kevin voor de zoveelste keer weer kettingproblemen, meteen wordt hij helemaal teruggeslagen, tot bij Philipp Walsleben. Als die Duitser er opnieuw een stevige ruk aan geeft, kan onzen Tom niet meer aansluiten. Hij nestelt zich op de 5de plek. Tussen hem en de eerste achtervolgers rijdt nog Klaas Vantornout. En vooraan? Lars van der Haar geeft geen krimp en bouwt zijn voorsprong nog verder uit, tot 23 seconden.
  Zesde ronde, en Sven Nys komt stilaan terug uit de achtergrond. Het parcours is ondertussen nog zwaarder geworden, de verse regen maakt alles zompig. Bij de achtervolgers op van der Haar begint Philipp Walsleben foutjes te maken. Kevin Pauwels volgt in zijn wiel. Achter hem is Sven Nys ondertussen aan de kop gegaan in de groep van onzen Tom! Het gaat hard! Even krijgt Kevin Pauwels het lastig in het wiel van Walsleben, en zakt hij helemaal terug tot bij Nys en co.
  Zevende ronde, en Philipp Walsleben zit op 23 seconden van leider Lars van der Haar, een tiental seconden verder Kevin Pauwels en Sven Nys, en nog een tiental seconden verder Klaas Vantornout, en onzen Tom, met in zijn wiel Bart Aernouts, die als een diesel uit de achtergrond is teruggekomen. Een stevige diesel, want als Bartje zijn turbo aanzet, kan onzen Tom niet in zijn wiel volgen, sterk vandaag die Bart.
  Voorlaatste ronde, en Lars van der Haar geeft nog eens alles, met het oog op een ereronde voor zijn thuispubliek. Achter hem blijven de plaatsen behouden, behalve Kevin Pauwels die nu over Walsleben is gegaan, die duidelijk door zijn beste krachten heenzit. Een beetje verder onzen Tom, met kort achter hem Sven Nys...
  Laatste ronde, en alles lijkt beslist. Lars van der Haar wint hier de eerste Wereldbekercross van het seizoen, op een schitterende manier. Pauwels en Walsleben maken het podium vol. Even bedreigt Sven Nys onzen Tom nog, maar dan slaat voor de Wereldkampioen het finale noodlot toe: door het versnellingsapparaat, ketting kwijt, en te voet weg van het parcours: opgave! En onzen Tom? Die finisht na een sterke wedstrijd op een mooie 6de plek! Een heel eind achter hem wordt Niels Albert 11de. Geen Albert of Nys in de eerste 10 dus. Kunnen we gewagen van een generatiewissel in het veldrijden?
  Tom's reactie na de wedstrijd: "Een niet zo goeie start van op de derde rij en maagproblemen zorgden ervoor dat ik de gas niet helemaal openkreeg. En dat was nodig om hier een podiumplaats te rijden. Ik voelde me niet lekker in mijn maag. Ik kon daardoor niet opschuiven. Bovendien startte ik inderdaad achter de beteren. Dan ben je al een kartouche kwijt vooraleer je in een degelijke positie fietst. Deze wedstrijd was niet mijn ding. De Cauberghelling vond ik vreselijk. Ik was er voor de start al bang van, dit gevoel werd bevestigd. De klim bleef maar duren. Het was sleuren tot boven. Het was overal duwen, je kon nergens recupereren." Inderdaad, een loodzware cross Tom, maar je was toch bij de beteren! En daardoor zal je startpositie ook verbeteren, meteen al volgende week in Tabor!

  1. Lars van der Haar (NED; Rabobank), in 1u02'46"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 20"
  3. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 38"
  4. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 47"
  5. Bart Aernouts (AA Drinks), op 1'00"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'09"
  7. Thijs van Amerongen (NED; AA Drinks), op 1'19"
  8. Enrico Franzoi (ITA; Elettroveneta-Corratec), op 1'30"
  9. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'39"
  10. Corne van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'52"


  17/10: Tom 4de in de kermiscross in Ardooie!


  Kermiscross in Ardooie, elk jaar op een donderdag en desondanks toch een massa volk op de been in deze Westvlaamse gemeente in de buurt van Roeselare. Donderdag, dat is voor de crossers traditioneel de laatste zware training voor de weekendcrossen, en de cross en vooral het parcours hier in Ardooie kan daar prima voor dienen! Loodzwaar dit jaar, dankzij het natte weer van de voorbije dagen. Aan de start naast onzen Tom alle andere Belgische veldrittoppers, behalve Tom's ploegmaat Bart Wellens, die nog herstellend is van zijn rugproblemen na Ronse. Kleine bijzonderheid aan deze cross, ze is nog nooit gewonnen door Sven Nys, wel werd hij drie jaar op rij tweede (2010, 2011 en 2012). Zal daar dit jaar verandering in komen?
  Van bij de start maakte Belgisch kampioen Klaas Vantornout een snelle wedstrijd van, ondanks de zware omstandigheden in de modder van Ardooie. Na de eerste debatten werd de cross geanimeerd door vijf crossers: Klaas Vantornout, belofte Gianni Vermeersch, Niels Albert, de Duitser Philipp Walsleben, en ja hoor, ook onzen Tom zat de hele wedstrijd mee voorin, ondanks zijn pijnlijke val afgelopen zondag in Ronse! Wereldkampioen Sven Nys zagen we nooit vooraan in de wedstrijd komen, hij finishte uiteindelijk als zesde.
  De vijf koplopers bleven samen tot aan de start van de laatste ronde, maar toen liet Klaas Vantornout met een stevige demarrage de rest achter zich, om alleen te finishen als winnaar. Tom drong niet meer aan, met het ook op de Wereldbeker in Valkenburg aanstaande zondag, en finishte als vierde. Knap gereden Tom! Een prima training voor zondag.
  Tom na de wedstrijd via Twitter: "Kermiscross ardooie, 4de plek nix speciaal maar reed al een pak makkelijker door de modder als in ronse dus eigelijk best content..

  1. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), in 57'25"
  2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 23"
  3. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 31"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea) ,op 39"
  5. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 48"
  6. Sven Nys (Crelan-KDL), op 1'41"
  7. Sven Vanthourenhout (Crelan-KDL), op 1'43"
  8. Jonathan Page (USA; Planet Bike), op 1'52"
  9. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 2'29"
  10. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 2'57"


  13/10: Tom na een zware val 11de in Ronse, 1ste manche van de Bpost Bank Trofee!


  Regen, stormwind en daardoor ook ijzig koud! Helse omstandigheden op de Hotondberg in Ronse, waar de 1ste wedstrijd van de Bpost Bank Trofee wordt gereden! Tom staat hier vol goede moed en met zelfvertrouwen aan de start, na zijn knappe zeges gisteren in 's Hertogenbosch en vorig weekend in Laarne! De benen zijn goed, nu hopen dat de pech uitblijft, want die heeft hier in Ronse de vorige jaren wel een paar keer toegeslagen, ondermeer vorig jaar, toen Tom door maagproblemen in de tweede helft van de wedstrijd moest opgeven, en meteen was z'n Bpost klassement om zeep. Want ja, dit klassement op tijd zit vol valkuilen: bij een mislukking heeft een crosser meteen 5 minuten aan z'n broek. Oppassen geblazen dus.
  Start en onzen Tom is behoorlijk goed weg. Als 6de de eerste zware beklimming van de Hotonberg op! Zich verder slepend door de modder houdt hij de koplopers in zicht. Als in de tweede ronde Lars van der Haar vooraan serieus versnelt, breekt het achter hem even, maar onzen Tom blijft goed meegaan! Sven Nys en Niels Albert, allebei op hun gemak gestart, staan even op achterstand, maar sluiten snel weer aan bij de kop.
  Het is echt afzien hier in Ronse, ijzig koud en modder everywhere, het duurt dan ook niet lang vooraleer de eerste serieuze valpartijen zich voordoen, in de afdalingen van de steile flanken van de Hotond. Op de eerste plaats Kevin Pauwels, die een serieuze schuiver maakt, en daardoor meteen op achterstand gezet wordt. Kevin zien we nooit meer terug in de kop van de wedstrijd. Andere slachtoffers zijn Tom's ploegmaten Corne van Kessel en Bart Wellens.
  Halfkoers, en in de zommige wei aan de materiaalpost rijdt Wereldkampioen Sven Nys op pure kracht en op zijn kousevoeten weg van de rest, die bijna allemaal wisselen. Al snel pakt hij 50, dan 75 meter, op dit parcours een grote voorsprong. Achter hem zit Niels Albert even gevangen achter Klaas Vantornout en ploegmaat Philipp Walsleben, die geen meter dichter komen op Nys. Tom schuift goed mee in dat groepje, letterlijk soms, want de modder is hier overvloedig aanwezig!
  Maar dan besluit Niels Albert dat zijn moment gekomen is, hij gaat over Vantornout, op zoek naar Nys. In het wiel van Albert schuift ook de Tsjech Martin Bina mee. Bij Nys komen ze echter niet meer, wat Albert ook probeert. Sven is supersterk vandaag! Achter hen rijdt Tom knap vooraan bij de achtervolgers, er zit nog een mooie vierde of vijfde plaats in, de tijdsverschillen zijn nog klein.
  Maar dan, DRAMA! We zijn in de voorlaatste ronde, en net op dezelfde plek als Kevin, maakt onzen Tom een zware val! Een kleine hapering in het diepe slijk, overkop met de ribbenkast op het stuur, en onzen Tom schuift tien meter naar beneden, met zijn hoofd naar voor, om dan onzacht tegen de afsluiting terecht te komen! Hij blijft liggen... even naar adem happen, het ziet er erg uit... Maar onzen Tom laat zich niet kennen, kruipt terug overeind en gaat weer verder met de wedstrijd! Ondertussen zijn de seconden natuurlijk genadeloos weggetikt, en zijn heel wat crossers onzen Tom voorbijgereden.
  Vooraan verzwakt Sven Nys niet meer, en de Wereldkampioen, 37 jaar, wint hier op een knappe manier de eerste wedstrijd van de Bpost Bank Trofee, en voert dan ook meteen dit klassement aan! Proficat Sven!
  Een dikke twee minuten later bolt onzen Tom, moegestreden en met pijn over de meet, als 11de. Er zat zeker meer in vandaag, maar door het supergevaarlijke parcours en de zware val kwam dat er niet uit. Balen man! In het klassement van de Bpost Bank Trofee is hij ook 11de, op 2'35" van leider Sven Nys.
  Tom na de wedstrijd: "Bij die val kwam ik met mijn ribben op mijn kader terecht. Daardoor moest ik wel even naar adem happen. Het was een foutje van mij, want bij het nemen van die bocht moet je eigenlijk al in je klikpedaal zitten, nu was dat niet het geval. Ik was op dat moment goed aan het opschuiven en een plaats bij de eerste vijf zat er zeker nog in. Nu ben ik pas elfde en dat is toch een serieus verschil, maar anderzijds hoeft deze domper het goede gevoel van de voorbij wedstrijden ook niet helemaal uit te wissen. Ik heb momenteel wat hinder aan mijn ribben en enkel, maar ik denk niet dat het ernstige blessures zijn."

  1. Sven Nys (Crelan Euphony), in 57'07"
  2. Martin Bina (TSJ; Kwadro–Stannah), op 17"
  3. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 20"
  4. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'08"
  5. Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'08"
  6. Thijs van Amerongen (NED; AA-Plus), op 1'08"
  7. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 1'30"
  8. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 1'36"
  9. Bart Aernouts (AA-Plus), op 1'58"
  10. Twan van den Brand (NED; Orange Babies),op 2'11"
  11. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 2'15"


  12/10: Tom WINT de Grote Prijs van Brabant in 's Hertogenbosch!


  De Grote Prijs van Brabant wordt verreden op een zwaar veldrit parcours op de Pettelaarse Schans, en zal vermoedelijk binnen een paar jaar deel gaan uitmaken van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Ideaal dus om hier nu al aan de start te staan. De Pettelaarse Schans, dat is een militair fort dat in 1623 door de Bosschenaren gebouwd werd op een heuvel ter verdediging van hun stad. Daar hebben de organisatoren een prachtig en zwaar parcours uitgetekend, inclusief balkjes, zandbak, modder (zeker met de regen dezer dagen) en andere hindernissen. Naast onzen Tom staan de meeste andere toppers mee aan de start (ondermeer Sven Nys, Lars van der Haar, Kevin Pauwels en Bart Wellens), alleen Niels Albert ontbreekt.
  Loodzware wedstrijd daar in Den Bosch, na een hele week regen! Maar desondanks een snelle cross. Tom heeft opnieuw superbenen, en halverwege koers rijdt hij prominent in een kopgroep van zes, waarbij ook thuisrijder en snelle jongen Lars van der Haar en Wereldkampioen Sven Nys. Tom doet zijn deel van het werk in deze kopgroep, en samen gaan ze de laatse ronde in. Wiel op wiel, dus dat wordt sprinten! Daarin is onzen Tom duidelijk opnieuw de sterkste! Hij WINT voor Sven Nys en Lars van der Haar!
  Tweet van Tom na de wedstrijd: "Jeppaaa den 2de is binnen :)!" Proficiat Tom!
  Voor een volledig verslag laten we Tom zelf aan het woord: "Het was een heel rappe, maar ook een heel lastige cross. Van in de eerste ronde was het een gesloten wedstrijd met momenten dat er razendsnel werd gereden maar even later viel het dan weer stil. Halfweg raakte ik weg met Sven Nys en Philipp Walsleben. Ik ben onmiddellijk op kop gaan fietsen. Ik hoopte dat zeker Sven zou overpakken, maar omdat die al à bloc koerste, zakte het tempo. We konden dat niet volhouden zodat nog drie achtervolgers aansloten. In de laatste ronde leverde ik twee gevechten. Eerst eentje met Lars van der Haar om in het wiel van Sven te zitten want dat leek me de ideale uitgangspositie. Dan eentje met iedereen om de spurt voor de zege te winnen. Ik ben heel blij met deze nieuwe bloemen omdat ik ze behaalde op een parcours dat niet direct het mijne was. Ik heb heel slim moeten koersen. Wat een seizoensstart! Ik vind het zelf ook heel straf. Van zo'n start droomt iedereen!" Ja, de supporters ook Tom, en jouw en onze droom is uitgekomen!

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  2. Sven Nys (Crelan Euphony)
  3. Lars van der Haar (NED; Rabobank)
  4. Bart Aernouts (AA Drink)
  5. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
  6. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus)
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea)
  8. Gert-Jan Bosman (NED; Rabobank)
  9. Enrico Franzoi (ITA; Selle Italia)
  10. Mike Teunissen (NED; Rabobank)


  6/10: Tom WINT de Ereprijs Albert Van Damme in Laarne!!!


  Derde cross van het seizoen voor onzen Tom, de Ereprijs Albert Van Damme in Laarne! Albert Van Damme? Organisator van deze cross en in zijn jonge leven 6x Belgisch kampioen en 1x Wereldkampioen (1974), ook bekend als de Leeuw van Laarne, omwille van zijn tomeloze inzet in elke cross! Maar vandaag dus cross in Laarne, op een bochtig weideparcours, maar met balkjes, een zandbak, en tal van andere hindernissen, wat het een technische cross maakt. Een emotionele cross ook, want iedereen rijdt hier rond met Amy Dombroski in het hoofd. Die teamgenote van onzen Tom kwam in de voorbije week om het leven na een zwaar ongeval op training, een aanrijding met een vrachtwagen.
  Tom voor de wedstrijd: "Het is hier een heel snel en technisch parcours, een beetje Roubaix-achtig. Hopelijk verspeel ik niet te veel krachten in het begin van de wedstrijd, maar het zal wel belangrijk zijn om vanaf 't begin mee op kop te zitten, want de vele hindernissen zullen het voor de 4de of 5de lastiger maken dan voor de eerste." De andere crossers schuiven vooraf Niels Albert als topfavoriet naar voor. We zullen zien...
  Start, onzen Tom helemaal links op de 1ste rij, tussen 45 andere crossers, en meteen goed weg! Als eerste het veld in, maar Gianni Vermeersch gaat er al snel over. Nys op 4, diesel Albert op 12, en daar tussenin Pauwels op 9. Aan de balkjes springt onzen Tom gezwind, en gaat zo meteen terug over Vermeersch naar de kop! Het gaat superhard onder de stralende najaarszon hier in Laarne. Tom autoritair aan kop, maar nog niks forceren. Tom gaat vlot door de zandbak, en de eerste ronde zit er op, met onzen Tom in de spits!
  Tweede van elf rondes en het stof waait zowaar op, zo droog is het hier! Tom's ploegmaat Rob Peeters komt aan kop, en trekt stevig door, met onzen Tom in zijn wiel. Klaas Vantornout, in de Belgische kampioenentrui, in een zetel op drie, met Nys in z'n wiel. Tom laat zich even uitzakken, stopt af, en Rob Peeters pakt een gaatje! Knap Tom, da's teamwerk! Vantornout moet in de achtervolging en onzen Tom kruipt slim in diens wiel.
  Derde ronde en Rob Peeters heeft een goeie 50 meter voorsprong. Een hele ronde vol gas, en de achtervolgers afmatten. Tom hang in het wiel van Vantornout die terug inloopt op Peeters. Achter hen en heel klein gaatje... Bart Wellens zet zich bij die achtervolgers aan kop, en stopt prima af!
  Vierde ronde, en drie koplopers: Onzen Tom, ploegmaat Peeters en Klaas Vantornout. Ze bouwen een mooie voorsprong uit, met dank aan ploegmaat Bart. Uit de achtergrond komt Niels Albert naar voor bij de achtervolgers. Maar over Bart Wellens komt hij nog niet. Het is nog vroeg. Vooraan zet onzen Tom zich aan de kop, en hij trekt stevig door, de mond wijd open! Vantornout heeft moeite om in zijn wiel te blijven.
  Vijfde ronde, en bij de achtervolgers zet Niels Albert zich op kop, meteen een versnelling hoger. Vooraan gaat Vantornout heel even naar de kop, maar daar zijn de balkjes en doordat onzen Tom springt gaat hij er meteen weer over. Even toch, want snel kruipt hij slim terug in het wiel van Vantornout.
  Zesde ronde en Klaas gaat hard door aan kop, prima voor de Telenet-Fidea mannen! De voorsprong is al 23 seconden! Na de eerste bochten gaat Rob Peeters terug aan kop. Vantornout op 2, onzen Tom slim en relaxed op 3. De eerste crossers worden gedubbeld. Onzen Tom gaat terug aan kop. Bij de achtervolgers gaat Sven Nys aan kop, en brengt in zijn wiel ALbert, Vermeersch en Wout Van Aert met zich mee. Van Aert, nog een ploegmaat van onzen Tom die kan afstoppen.
  Zevende ronde en een mooi beeld aan de balkjes: de twee Telenet-Fidea's springen gezwind, Vantornout wandelt over de balkjes. Sven Nys sleurt aan kop bij de achtervolgers, waar nu gaten vallen. Komen Nys en co nog terug? Het zal in deze of de volgende twee rondes moeten gebeuren. De voorsprong is nog 19 seconden.
  Achtste ronde. Albert terug naar de kop bij de achtervolgers, maar echt dichter komen ze niet. Als Albert drinkt (warm vandaag!) gaan Van Aert en Wellens over hem, en meteen gaat het wat rustiger. Vooraan de Telenet-Fidea's op kop, en in de zandbak blokkeert Vantornout, ketting eraf, en Rob en Tom zijn weg. Op Vantornout al 8 seconden, de rest van het pak op meer dan 40 seconden!
  Negende ronde en het ziet er goed uit voor onzen Tom! Peeters doet knap kopwerk, Tom in het wiel. Vantornout gefrustreerd in de achtervolging. Twee bochten voorsprong hebben ze, een goeie 10 seconden. Achter Vantornout zit alles geblokkeerd. Vantornout bijt op zijn tanden in de zandbak. Tom blijft in het wiel van Rob, rood aangelopen en met de mond ver open.
  Voorlaatste ronde, en Klaas Vantornout geeft niet op, hij komt dichter. Tom zet zich aan kop en geeft alles, hij rijdt de ziel uit zijn lijf! Gezwind gaat hij door de bochten, springt hij over de balkjes en trekt stevig op in het gras! Sjiek Tom! Klaas blijft op een kleine 10 seconden hangen en lijkt niet meer terug te komen. Zandbak en onzen Tom snijdt er door, en zet zo Peeters op achterstand.
  Laatste ronde, en onzen Tom duikt glimlachend alleen op kop het veld in! Wordt het een ereronde? Peeters geeft zich echter niet gewonnen, en komt al snel terug bij onzen Tom. Die gaat echter hard door, en Rob moet aanklampen! Zandbakje in zicht, en Tom sprint om er als eerste in te gaan. Rob valt aan, over Tom, maar Tom kruipt in het wiel, mond ver open. Man tegen man! Peeters op kop de sprint in, maar onzen Tom is sneller in de sprint en WINT! Kippevel! Een knalprestatie van onzen Tom, na knap teamwerk! Dankjewel Bart, Rob en Wout! Proficiat Tom!
  Tom na de wedstrijd: "Ja, zeker een spannende cross! Maar da's meestal als ik win. Toen Klaas pech had spraken we af samen door te gaan tot de laatste ronde, en het dan uit te vechten. Bedoeling was natuurlijk als eerste de zandbak in, maar dat lukte niet, en dus werd het sprinten, wat me wel ligt. Ja, dit doet enorm deugd, na zo door het slijk gehaald te zijn vorig jaar!"

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 57'01"
  2. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 1"
  3. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 36"
  4. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 56"
  5. Wout Van Aert (Telenet Fidea), op 57"
  6. Gianni Vermeersch ( ), op 1'02"
  7. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 1'06"
  8. Bart Aernous (AA-Plus), op 1'07"
  9. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'13"
  10. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 1'29"


  28/9: Tom na een hele knappe wedstrijd 6de in Neerpelt!


  Grote Prijs van Neerpelt, traditioneel de eerste cross van het seizoen waarin alle groten aan de start staan, ook de Amerikagangers zoals Nys. Een eerste echte test dus, en dat op een heel snel parcours.
  Tom rijdt een hele sterke koers, is de hele tijd mee voorin, en rijdt zelfs in de tweede helft van de cross samen met een sterke Kevin Pauwels weg van de rest! Ze pakken samen een voorsprong van 12 seconden, maar dan haalt ploegmaat Rob Peeters het in zijn hoofd om achter onzen Tom aan te gaan! In zijn spoor brengt hij alle andere toppers, Nys en Albert op kop, mee. Als even later Albert demarreert, kan onzen Tom aanvankelijk nog goed mee, maar een foutje in de zandbak zet onzen Tom op kleine achterstand. Samen met Tom gaan Nys, Walsleben, Pauwels, en Aernouts in de achtervolging op Niels Albert. Albert's ploegmaat Philipp Walsleben stopt wél goed af in de voorlaatste ronde, Albert lacht in zijn vuistje en rijdt op dit snelle parcours naar zijn tweede zege van het seizoen. Achter hem rijdt onzen Tom de hele laatste ronde op kop bij de achtervolgers. Maar finaal demarreert Sven Nys nog, in de zandbak waar onzen Tom opnieuw hapert, en Nys gaat op weg naar de 2de plek.
  Kort achter Nys later bolt Tom, compleet leeggereden, in het achtervolgende groepje van vier crossers over de meet. Zesde wordt hij, gefrustreerd omdat er zeker meer in zat, maar ook met vertrouwen, want de benen voelden héél goed! Samen met Niels Albert was onzen Tom de man van de wedstrijd!
  "Misschien had ik beter afwachtend gekoerst. Wat denk je? Deed ik er goed aan van er zo in te vliegen? Och, ik wilde te graag op het podium belanden. Ik wilde ook winnen!", stelde Tom zichzelf na afloop de vraag.

  1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u02'08"
  2. Sven Nys (Crelan Euphony), op 10"
  3. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 12"
  4. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 14"
  5. Bart Aernouts (AA-Plus), op 14"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 14"
  7. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 38"
  8. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 42"
  9. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 47"
  10. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 49"


  17 & 22/9: Tom werkt goeie wegtrainingen af in Vichte en Lede!


  Tussen de openingscrossen in Erpe-Mere en Neerpelt in rijdt onzen Tom nog enkele wegkoersen als laatste trainingen om kilometers en snelheid op te doen, gewoon goed meegaan in de wielen, hoog tempo rijden, en niets forceren. Tom rijdt alvast de Textielprijs in Vichte (17/9) volledig uit, 144 kilometer in de gietende regen, en finisht als 27ste in het eerste peloton op 11 seconden van de kopgroep waarin de Nederlander Brian van Goethem sprintend de zege pakt. Vijf dagen later op zondag 22/9, terwijl de fans in Essen de jaarlijkse braderij vieren, rijdt Tom in Lede de 168 kilometer van de profkoers in Lede uit, en finisht hij als 31ste in de eerste achtervolgende groep, achter winnaar Oliver Naesen. In die koers werd meer dan de helft van de renners voor het einde uit de koers gezet, wegens te grote achterstand... Niet onzen Tom dus. Op naar Neerpelt!


  15/9: Tom knap 3de en brons in 1ste cross van het seizoen: Erpe-Mere!


  Eerste cross van het seizoen, in Erpe-Mere vlak bij Aalst, op een vernieuwd parcours dat ook in 2015 het toneel zal zijn van het BK. De organisatoren hebben er hun werk van gemaakt! Een prachtig parcours is het geworden, met veel variatie en veel ruimte voor het publiek. Zwaar ook vandaag, want na een hele week regen ligt de zware kleigrond rond en op de Steenberg er modderig bij. En het is geen simpele modder hier, hij plakt!
  Tom staat met volle goesting aan de start, na een week zwaar trainen wel met wat vraagtekens, maar het gevoel is goed. Wel starten op de tweede rij, je weet wel, da's geen voordeel. Tom is dan ook niet snel uit de blokken en duikt pas als 12de het veld in. Kopstart is voor de vliegende Hollander Lars van der Haar met in zijn wiel Martin Bina. In hun spoor volgen Belgisch Kampioen Klaas Vantornout en Niels Albert. Een lang lint in de eerste ronde, met onzen Tom ronde de 14de plaats.
  Maar lang duurt dat niet! Bij de start van de tweede ronde is onzen Tom al opgeschoven naar de 5de plaats! Die heeft sterke benen vandaag, want het gaat hier hard! Vooraan hebben Albert en Vantornout de kop genomen, van der Haar volgt op de derde plek. Tom stuift door de materiaalpost, zonder handen op het stuur, hij gooit zijn handschoenen uit, veel te warm hier vandaag. Maar dan rijdt Tom lek, en niet zomaar, tegelijk vooraan én achteraan! Een heel stuk lopen en dan wisselen, en ja, teruggeslagen worden naar de 9de plek... Niet leuk!
  Maar onzen Tom geeft niet op! Als in de derde ronde Niels Albert, Klaas Vantornout en Lars van der Haar vooraan de krachten bundelen, volgt onzen Tom al op de 4de plaats, met in zijn wiel ploegmaat Rob Peeters, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch. Wel nog een groot gat.
  Wat later lossen Tom en Rob de rest van de achtervolgers en gaan ze op zoek naar de koplopers. Hun achterstand is een goeie 10 seconden. In de vierde ronde wordt vooraan Lars van der Haar gelost, een ideaal mikpunt voor onzen Tom. Achter Tom en Rob is het de grote leegte, met daarin ondermeer ook Kevin Pauwels, die duidelijk geen topdag heeft vandaag.
  Vijfde ronde, en de wedstrijd valt in z'n definitieve plooi. Albert rukt zich vooraan los van Vantornout, en onzen Tom schuift achter die twee op naar de 3de plaats! Nog even proberen Rob Peeters en Lars van der Haar aan te klampen, maar dan breekt bij hen de veer. Tom zit alleen op de 3de plek! Nog vier rondes volhouden!
  En dat lukt ook! Op de zware technische stukken van het parcours rijdt Tom telkens verder weg van zijn achtervolgers. De twee koplopers zijn echter wel gevlogen. Achter Tom is het vooral Lars van der Haar die het moeilijk krijgt, en terugvalt in de wedstrijd.
  Heel even nader Vantornout nog op Albert in de laatste van de negen rondes, maar Niels geeft de eerste zege van het seizoen niet uit handen! Wat later bolt onzen Tom breed glimlachend als 3de over de streep! Knap Tom! De kop is eraf! Je was sterk vandaag, dat belooft voor de komende wedstrijden!
  Tom na de wedstrijd: "Na een start vanop de 2de rij, valpartij en 2 platte tuben toch mijn eerste podiumplek kunnen pakken :)! Best goei gevoel om mee te starten!"

  1. Niels Albert (BKCP-Powerplus), in 1u01'51"
  2. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 10"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 47"
  4. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 59"
  5. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'14"
  6. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'30"
  7. Lars van der Haar (NED; Rabobank), op 1'43"
  8. Michael Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 1'58"
  9. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 2'05"
  10. Bart Aernouts (AA-Plus), op 2'18"


  8/9: Tom knap 2de en zilver op Benelux Kampioenschap MTB in Zoetermeer!


  Tom is duidelijk klaar voor het nieuwe cross-seizoen! In Zoetermeer in het Groene Hart van Nederland, finisht hij na een knappe wedstrijd op het podium, op de 2de plek na Kevin Van Hoovels! Maar er had meer ingezeten...
  Droog weer bij de start, dus onzen Tom start op snelle banden. Goed van start, maar dan komen de donderwolken opzetten, na een hele warme week, en de hemelsluizen gaan open! Tom komt daardoor minder goed door de zompige weiden, en valt terug naar de 10de plaats. Kevin Van Hoovels, die wel op regenbanden is gestart, voor vooraan autoritair de leiding in deze hele zware wedstrijd.
  Na de eerste volledige ronde kan Tom wisselen, en vanaf dan rijdt hij een sterke inhaalrace! De ene na de andere MTB-er gaat eraan en al in de derde van zeven ronders kan Tom op zoek naar Kevin Van Hoovels. Die vogel is echter al lang gevlogen. Tom laat zich heel even terugzakken tot bij Belgisch beloftekampioen Bart De Vocht. Voor hem rijden dan nog koploper Van Hoovels en wat verder nog Jens Schuermans en de Duitser Markus Schultze-Lunzum.
  In de vijfde ronde ontbindt Tom echter al zijn duivels en hij laat Schuermans, Schulte-Lunzum en De Vocht achter zich! Kevin Van Hoovels kan hij echter niet meer bijhalen. zo komt onzen Tom aan op een knappe 2de plek!
  Tom na deze knappe wedstrijd: "Ik had de foute banden op liggen. Ik had ook maar één rondje verkend. Toen het begon te regenen, had ik het lastig. Maar nadien hield het op en ging het beter. Kevin was de beste vandaag. Hij heeft het WK gereden en dat is een verschil. Ik rij hier wel graag, ik heb hier als junior nog goed gereden."
  Dat zit duidelijk goed met de benen en het hoofd! We kijken allemaal al uit naar de start van het seizoen, volgende zondag in Erpe-Mere! Allemaal op de afspraak!

  1. Kevin Van Hoovels (Versluys)
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  3. Markus Schulte-Lunzum (DUI; Focus)
  4. Bart De Vocht (O2 Bikers)
  5. Jens Schuermans (Lingier Versluys)
  6. Hans Becking (NED; Brentjens MTB)
  7. Sebastien Carabin (Merida Wallonie)
  8. Robby de Bock (Feenstra-Felt)
  9. Bas Peters (NED; Combee-Merida)
  10. Frank Beemer (NED; MPL Specialized)


  28/8 & 5/9: Tom werkt goeie trainingen af in Geraardsbergen & Izegem!


  Nog een paar wegkoersen voor Tom in de aanloop naar het nieuwe cross-seizoen, de Stadsprijs in Geraardsbergen en de Grote Prijs Jerome Dekimpe in Izegem, ook bekende als Izegem Koerse. Twee bekende kermiskoersen die elk jaar opnieuw uitmonden in een waar volksfeest! Vooral kilometers en snelheid opdoen, op instructie van de trainer in de wielen en niet aanvallen. Tom rijdt in Geraardsbergen tot over halfweg goed mee, maar stapt bij de start van de finale samen met de rest van de Telenet-Fidea ploeg uit deze snelle wedstrijd (gemiddelde 45.4 km/u). In Izegem gaat Tom langer mee. Na 13 van de 16 af te leggen rondes van elk 10.2 kilometer, wordt onzen Tom samen met het grootste deel van het peloton uit koers gezet, om het koppeloton vrije ruimte te geven in de finale. Ook hier weer een snelle wedstrijd, gemiddeld boven 45 km/u. Twee goeie trainingen op kilometers en snelheid!


  24/8: Tom 16de in MTB-cup in Beringen!


  Derde manche van de Belgian MTB Grand Prix, en voor onzen Tom, net terug van de hoogtestage in Sankt-Moritz, de voorlaatste MTB-wedstrijd van het zomerseizoen (op 8 september nog het Benelux kampioenschap in Zoetermeer). Nog eens de benen testen, maar niks forceren.
  Maar, in de aanloopronde gaat onzen Tom samen met de Nederlander Hans Becking op kop en meteen slaan ze een gaatje! De favorieten Van Hoovels, De Backer en co zijn dan al op achtervolgen aangewezen. Lang duurt dat echter niet, want in de eerste van zes af te leggen rondes komen de achtervolgers al terug.
  Na twee afgelegde rondes is er van onzen Tom vooraan geen spoor meer. Door vermoeidheid en omschakeling na de hoogtestage, moet onzen Tom effe passen en wordt hij helemaal teruggeslagen naar achteren in het pak. Dat wordt achtervolgen! Vooraan maken Jens De Backer, Kevin Van Hoovels en Jeff Luyten het mooie weer.
  Terwijl de favorieten vooraan de wedstrijd onder elkaar uitvechten, rijdt onzen Tom zijn eigen koers, de ene na de andere renner inhalend, om zo uiteindelijk na een slopende wedstrijd op en rond de oude mijnterrils van Beringen nog 16de te worden. Een goede training met het oog op het nieuwe cross-seizoen!

  1. Jens Schuermans (Lingier Versluys), in 1u29'23"
  2. Kevin Van Hoovels (Versluys), op 6"
  3. Jeff Luyten (Versluys), op 57"
  ...
  16. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 7'40"


  25/7: Veel fun en sfeer en Tom 16de in Na Tour Criterium in Herentals!


  Herentals Fietst, een jaarlijks Na Tour event in de zuiderkempen, in wielerstad Herentals. Veel volk op de been, die allemaal de grote tenoren van de voorbije Tour aan het werk wilden zien, bewonderen en ja, zelfs aanraken: Jan Bakelants, Philippe Gilbert, André Greipel, Richie Porte, Bart De Clercq, Matteo Trentin, John Degenkolb, en Simon Gerrans. Zij werden aangevuld met de jongeren van Lotto Belisol, en de veldrijders van Telenet Fidea, die hier bijna een thuiswedstrijd reden. Want, naast het feest werd er ook nog gekoerst, en snel ook! Maar liefst 41 rondjes in het centrum van Herentals werden afgelegd in één uur en 50 minuten, met een aankomst op de Grote Markt.
  Gedoodverfde winnaar vandaag was Jan Bakelants, die ook al in de Tour een bijzonder mooie prestatie neerzette, met een gele trui, en knalprestaties in de bergritten. Hij won hier vandaag de sprint tegen Philippe Gilbert, nadat ze met z'n tweeën uit het spurtende peloton ontsnapten met de meet in zicht! Sterk nummertje, net zoals de knappe ritzege van Bakelants in de Tour! Spurtbom André Greipel werd pas derde.
  En onzen Tom? Veel plezier gemaakt (zie foto's) en mooi 16de en eerste veldrijder.

  1. Jan Bakelants (Radioshack), in 1u50'55"
  2. Philippe Gilbert (BMC), zt
  3. André Greipel (Lotto-Belisol), op 6"
  ...
  16. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 13"
  25. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 18"
  26. Kevin Cant (Primator), op 19"
  27. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 20"
  28. Corné van Kessel (Telenet Fidea), op 20"


  22/7: Tom 12de in Na Tour Criterium in Aalst!


  Daags na zijn knalprestatie op het BK MTB in Lacs de l'Eau d'Heure, staat Tom aan de start tussen de grote jongens van de Tour, in het criterium in Aalst! De organisatoren presteerden het om de winnaar van de tour, Chris Froome, aan de start te krijgen, samen met zijn sterkste helper en vriend, Richie Porte. Voor hen kwam een heel pak volk opdagen, dus sfeer verzekerd! Natuurlijk won Chris Froome, voor ploegmaat Richie Porte, dankzij een kleine voorgift in de laatste ronde. Matteo Trentin was de snelste van het peloton.
  En onzen Tom? Genoten van de sfeer en knap 12de en eerste veldrijder.

  1. Chris Froome (Team Sky), in 2u02'26"
  2. Richie Porte (Team Sky), zt
  3. Matteo Trentin (Omega Pharma-Quickstep), op 3"
  ...
  12. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 7"
  17. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 7"
  27. Jim Aernouts (Sunweb-Napoleon Games), op 7"
  28. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 7"
  29. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 7"


  21/7: Tom pakt zilver op BK MTB in Lacs de l'Eau d'Heure!


  Een massa volk daar rond de meren van Lacs de L'Eau d'Heure, daar zal het mooie zomerweer zeker wel voor iets tussengezeten hebben! Een geweldige sfeer dus, en ook enkele supporters van onzen Tom zijn op post, met stille hoop...
  Acht rondes krijgen de eliten en beloften (vijf minuten later gestart) voor de wielen, en zeker met de tropische temperaturen en het stevige parcours belooft het loodzwaar te worden.
  Tom mag starten op de 9de plek, van 55 deelnemers bij de elite, achter de topfavorieten Kevin Van Hoovels, Sebastien Carabin, Sven Nys en Kevin Pauwels. Het is echter de jonge elite mountainbiker Jonas De Backer die de kopstart neemt en meteen een hoog tempo oplegt. De hele eerste ronde houdt hij dit vol, aan de meet passeert hij samen met Sven Nys, Kevin Van Hoovels, Kevin Pauwels, en onzen Tom.
  Kevin Pauwels heeft het echter lastig vandaag, niet zijn dagje, en mede door een val moet hij al snel die andere Kevin (weet je nog, die supersprint vorig jaar op het BK?) voor laten gaan in de tweede ronde. Jonas De Backer van de MTB-ploeg Vanomobil leidt nog steeds de debatten, met een paar meter achter hem Sven Nys en... onzen Tom! Sterke wedstrijd is die aan het rijden!
  Halfkoers voelt Sven Nys dat zijn moment gekomen is, hij plaatst en stevige versnelling, en de rest moet passen! Zo eenvoudig kan koers zijn. Onzen Tom volgt op 38 seconden met wat verder Jonas De Backer en Kevin Pauwels die weer even komt opzetten. Sven Nys houdt vol, ondanks het hele warme weer, en rijdt nog 50 minuten solo aan kop! De andere halen hem niet meer bij. Onzen Tom blijft knap op de 2de plek, niemand kan hem nog inhalen, en zo finisht hij na een schitterende wedstrijd vandaag als 2de in het BK Mountainbike, achter een ongenaakbare Sven Nys! Proficiat Sven, met je derde BK MTB titel! Proficiat Tom, met je knappe wedstrijd en ditto zilveren medaille!
  Tom na de wedstrijd, eerst ontgoocheld, maar dan toch tevreden: "Ik was ontgoocheld, ja. Vooral over het koersverloop. Wat een serieuze stempel op de wedstrijd drukte, is de vroege val van Kevin Pauwels. Vermits Sven Kevin als zijn voornaamste concurrent beschouwde, was die pech het sein om voluit door te gaan en onmiddellijk het verschil te maken. Het zou mij beter uitgekomen zijn als de koers langer zou gesloten gebleven zijn, terwijl Nys nu fors doortrok. Zo werd het te snel een gevecht van man tegen man. Dat kon ik niet winnen. Ik bleef een paar ronden op vijftig, honderd meter hangen, maar dan brak de veer een beetje. Ondertussen had ik wel afstand genomen van Jonas De Backer die aanvankelijk bij me was. Uiteindelijk verloor ik ongeveer vijf seconden per ronde op Sven, wat best in orde is. Drie vierde van het BK reed ik in mijn eentje achter Sven aan. Eigenlijk is dit inderdaad niet slecht!”. Inderdaad, niet slecht, maar gewoonweg schitterend!

  1. Sven Nys (Crelan-Euphony), in 1u32'08"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 53"
  3. Jonas De Backer (Vanomobil), op 1'42"
  4. Robby De Bock (Feenstra-Felt), op 2'00"
  5. Kevin Van Hoovels (Versluys), op 2'56"
  6. Sebastien Carabin (Merida Wallonie), op 3'07"
  7. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 4'57"
  8. Patrick Gaudy (Blancs Gilet-Barracuda), op 5'45
  9. Frans Claes (Eco MTB Team), op 5'54"
  10. Jimmy Tielens (DW Bikes), op 8'40"


  14/7: Tom wint de MTB Trophy in Steenwijk!


  Laatste generale repetitie voor het BK MTB, in de MTB Trophy in Steenwijk, de laatste wedstrijd in de Dyna-Sys Topcompetitie in Nederland. Na een hele knappe wedstrijd staat Tom hier op het hoogste trapje!
  Tom zit de hele wedstrijd controlerend mee voorin, maar in de laatste ronde plaatst Frank Beemer van Team Specialized een stevige demarrage. Dat was echter buiten onzen Tom gerekend. Op de lange helling in het parcours, op de flanken van de Woldberg, komt onzen Tom terug, en gaat hij op en over de koploper, die hij uiteindelijk nog meer dan een halve minuut achter zich laat! Die Frank Beemer, tot tweemaal toe al Nederlands Kampioen MTB, wint wel het eindklassement in de Dyna-Sys Topcompetitie.
  Een glunderende Tom na de wedstrijd: "Ik weet ook wel dat deze wedstrijd op wereldniveau niet veel voorstelt. Je kan ze vergelijken met die van een week geleden in Landgraaf waar Kevin Pauwels won. Ik relativeer het bijgevolg, maar toch ben ik blij met deze zege. Ik put er het vertrouwen uit dat ik klaar ben voor het BK van volgend weekend!” We kijken er al naar uit! Knap gedaan Tom! Proficiat!

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 1u38'35"
  2. Frank Beemer (NED; MPL Specialized), op 38"
  3. Jonas De Backer (Vanomobil MTB Team), op 58"
  4. Thijs Al (NED; Telenet Fidea), op 1'35"
  5. Bart De Vocht (O2 Bikers), op 2'16"


  6/7: Tom lang mee voorin, en uiteindelijk 11de in MTB Cup in Sankt Vith!


  Crelan MTB Cup in Sankt Vith, Tom's eerste serieuze MTB wedstrijd van de zomer, en meteen een loodzwaar parcours onder een bakkende zon! Stevige kost om mee te beginnen! Tom gaat goed van start en kan lange tijd goed mee met de toppers, geen MTB-kers, wel veldrijders: Sven Nys en regerend Belgisch Kampioen MTB Kevin Pauwels! Die twee kleppers staken er duidelijk bovenuit vandaag, in de wedstrijd die met 60 renners van start ging.
  Iets over halfkoers moest onzen Tom door een aantal stevige tempoversnellingen vooraan, zijn wagentje lossen bij de koplopers (met daarin naast Nys en Pauwels ook de MTB-kers Jeff Luyten, Jens Schuermans, Bart De Vocht én Kevin Van Hoovels en Sebastien Carabin), en finishte uiteindelijk zo als 11de, na een groot deel van de wedstrijd echt puffen en afzien. Wel als eerste Telenet Fidea crosser, al de anderen hadden veel pech onderweg, maar één ding is duidelijk: Tom kan het nog, maar heeft nog heel wat werk voor de boeg! De zomer is gelukkig nog lang!
  Winnaar vandaag was de supersterke 37-jarige Sven Nys, net als vorige jaar hier in Sankt Vith, na een splijtende demarrage in de voorlaatste ronde. Niemand had daar een antwoord op. Pas een minuut na winnaar Nys bolde Kevin Pauwels als tweede over de meet, en nog een kleine minuut later kwamen de eerste MBT-kers.

  1. Sven Nys (Crelan-Euphony), in 1u34'57"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'02"
  3. Jeff Luyten (Versluys Pro MTB Team), op 1'43"
  4. Jonas De Backer (Vanomobil MTB Team), op 1'56"
  5. Kevin Van Hoovels(Versluys Pro MTB Team), op 1'57"
  ...
  11. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 4'14"


  30/6: Tom knap 9de achter de derny in de Profronde van Deurne!


  Terwijl de meesten van ons languit in de zetel onderuit liggen en de werken van Jan Bakelants in de Tour de France bewonderen (knap Jan!), geeft onzen Tom samen met ploegmaat Rob Peeters en nog een pak andere veldrijders en jonge renners het beste van zichzelf in Deurne, achter de dernies in wat bekend staat als de Profronde van Deurne! Eén van de weinige dernywedstrijden die naam nog waardig, en een prachtige organisatie in en rond het Bosuilstadion.
  De renners moesten drie reeksen achter de derny's afleggen, alles samen 88 kilometer. De eerste reeks ging naar de Nederlander Kenny van Hummel, en een andere Kenny, Dehaes, won de tweede reeks. In de laatste en belissende reeks over 33 rondes (ongeveer 40 kilometer) plaatste Johan Vansummeren een krachtige aanval en werd niet meer bijgehaald door het peloton. In dat peloton was Sven Nys de snelste, onzen Tom werd negende.
  Met zo'n dernykoers moet je natuurlijk niet alleen sterk zijn, maar ook nog wat geluk hebben met de derny-gangmaker die je voor je hebt, en daar zat het voor Tom wat tegen dit jaar. Echter, met een ontspannen en goed gevoel sluit Tom hier vandaag zijn wegcampagne van de zomer af, op een 9de plek. Nu volgen enkele MTB-crossen in het programma, waarin Tom nog meer kan werken aan krachtopbouw, maar zeker ook zijn techniek nog eens kan tonen, in opbouw naar het BK MTB op 21 juli in Lac de L'Eau d'Heure.

  1. Johan Vansummeren (Garmin Sharp)
  2. Sven Nys (Crelan-Euphony)
  3. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
  4. Guillaume Van Keirsbulck (Omega Pharma-Quickstep)
  5. Kenny Dehaes (Lotto Belisol)
  6. Kenny van Hummel (NED; Vancansoleil-DCM)
  7. Baptiste Planckaert (Crelan-Euphony)
  8. Mariusz Gil (POL; Baboco)
  9. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  10. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus)


  26/6: Tom finisht in het peloton (40ste) in Internationale Wielertrofee in Oetingen!


  Drie dagen na het loodzware BK staat Tom samen met enkele ploegmaats opnieuw aan de start voor een stevige wegtraining, deze keer in de Internationale Wielertrofee in Oetingen (160km), een wedstrijd geliefd bij veldcrossers door de vele kasseistroken (15 stuks!) en korte stevige hellingen (22 stuks!), met de Congoberg, de Muur en de Bosberg als uitschieters. Eigenlijk een kleine Ronde van Vlaanderen. Doel van de ploeg is om iemand te laten finishen in de Top 10.
  Dat is echter buiten een 20-tal renners gerekend, die precies op de Congoberg, na 50km koers, een stevige ontsnapping opzetten, en nooit meer allemaal teruggegrepen worden door het peloton. Bij die 20 ook veldrijders Laurens Sweeck en Sven Nys, Nys die vorig weekend nog een knap EK Mountainbike reed. Bij het ingaan van de plaatstelijke rondes, maken 8 renners zich los uit die kopgroep, daarbij blijft één veldrijder over: Laurens Sweeck. De Telenet-Fidea's zitten collectief in het peloton. Op de laatste kasseistrook versnelt Rob Peeters, en sprint zo als snelste van het lang uitgerekte peloton naar een 17de plek. Onzen Tom komt in dat peloton als 40ste over de meet, van 189 deelnemers, weeral een goeie training achter de rug.
  Even voordien toonde Tim De Clercq van Topsport Vlaanderen zich in een spannende finale de snelste van de kopgroep, en wint zo voor het 2de jaar op rij zijn lievelingskoers!

  1. Tim De Clercq (Topsport Vlaanderen-Baloise)
  2. Kenneth Vanbilsen (Topsport Vlaanderen-Baloise)
  3. Dylan van Baarle (NED; Rabobank Continental)
  ...
  5. Mike Teunissen (Rabobank)
  8. Laurens Sweeck (Landbouwkrediet-KDL)
  12. Sven Nys (Crelan-Euphony)
  17. Rob Peeters (Telenet Fidea)
  40. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  63. Jens Vandekinderen (Telenet Fidea)


  23/6: Tom gaat heel lang mee in een loodzwaar BK in La Roche-en-Ardenne, maar kan uiteindelijk niet finishen!


  Een heel zwaar parcours kregen de renners vandaag voorgeschoteld voor het BK op de weg 2013! In en rond La Roche werden tal van stevige hellingen opgenomen in het parcours, het wordt dus een BK voor aanvallers, en niet voor sprinters. En aangevallen werd er! Vanaf de eerste minuut van de wedstrijd ging er slag om stoot een renner vandoor! Tom's ploegmaat Rob Peeters was de eerste in een lange rij, maar zijn inspanning moest hij duur betalen, want even later gaf Rob op. Ook de andere ploegmaats van Tom maakten er geen lange wedstrijd van, volledig opgebrand door het superhoge tempo in het eerste uur, en keerden al snel terug naar de camper en huiswaarts. En zij waren niet de enigen: na 60km koersen waren al 50 van de 120 gestarte renners afgestapt! Onzen Tom echter bleef heel lang in de wedstrijd, tot over 150km ging hij goed mee in het peloton, maar ook dan was het voor hem te veel en stapte hij af. Goede training, zonder potten te breken. Uiteindelijk zullen slechts 17 renners dit BK volmaken, bij hen één veldrijder.
  Ondertussen ontbonden vooraan in de koers alle favorieten hun duivels, Tom Boonen op de eerste plaats. Hij pakte met een paar ploegmaats tot drie minuten voorsprong, maar ook dat mocht niet baten tegen het jagende peloton. Op 70km van de finish wordt Boonen terug gepakt en de koers begint opnieuw. Het peloton versnelt een paar keer, en wordt uitgedund tot zo'n 20 renners, daarachter nog een handvol achtervolgers die we nooit mee terug zien. Bij die 20 koplopers één (misschien niet zo) verrassende naam: Kevin Pauwels! Hij had dit BK aangestipt in zijn agenda, én staat er! Kevin zal uiteindelijk als 13de en als énige veldrijder eindigen. Proficiat Kevin!
  Heel even blijven die 20 renners, met daarbij alle favorieten, bij elkaar. Dan schiet Stijn Devolder, ex-Belgisch kampioen, maar in het afgelopen seizoen geen hoge toppen gescheerd, als een pijl uit een boog weg! Wat een demarrage! Niemand heeft een antwoord in huis, en al snel heeft Devolder een minuut voorsprong! Devolder houdt vol, vergroot zelfs zijn voorsprong nog, en pakt zijn derde Belgische titel, na eerder als in Ronse (2007) en Leuven (2010)! Proficiat Stijn!

  1. Stijn Devolder (Radioshack-Leopard), in 5u46'19"
  2. Gianni Meersman (Omega Pharma-Quickstep), op 57"
  3. Jan Bakelants (Radioshack-Leopard), op 59"
  4. Björn Leukemans (Vancansoleil-DCM), op 59"
  5. Sep Vanmarcke (Blanco), op 59"


  19/6: Tom hele wedstrijd in voorste groep en 35ste in Halle-Ingooigem!


  Laatste wegwedstrijd als voorbereiding op het BK in La Roche nu zondag: de semi-klassieker Halle-Ingooigem. Al vroeg kwam een kopgroep van 12 tot stand, met daarbij een paar snelle mannen, ondermeer Jurgen Van de Walle (Lotto-Belisol) en Guillaume Van Keirsbulck (Omega Pharma-Quickstep). De spurtersploegen, met op kop Argos-Shimano, al vaak goed in de laatste maanden, en de ploeg van de winnaar van vorig jaar, de Franse kampioen Nacer Bouhanni. Als in de finale dan ook nog eens de youngsters van Topsport Vlaanderen collectief het peloton op sleeptouw nemen, zijn de vluchters vogels voor de kat. In al dat ploegengeweld blijft Telenet Fidea mooi overeind! Zowel onzen Tom, Bart Wellens, Jens Vandekinderen als aanstormend talent Wout van Aert handhaven zich de hele wedstrijd in de voorste gelederen! Bart sprint zelfs nog mee, maar wordt gehinderd en finisht als 19de. Enkel Gianni Vermeersch van Sunweb-Revor doet als veldrijder beter (13de). Onzen Tom bolt tevreden als 35ste over de meet. Test geslaagd, conditie bevestigd! Op naar het BK!

  1. Kenny Dehaes (Lotto Belisol)
  2. ALuka Mezgec (SLO; Argos-Shimano)
  3. Nacer Bouhanni (FRA; Francaise des Jeux)
  4. Wouter Wippert (NED; 3M)
  5. Adrien Petit (FRA; Cofidis)
  ...
  19. Bart Wellens (Telenet Fidea)
  35. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  60. Jens Vandekinderen (Telenet Fidea)
  74. Wout van Aert (Telenet Fidea)


  12-16/6: Tom finisht als 43ste en is de beste veldrijder in de Ster ZLM Toer door Nederland en België!


  Volgende stap in de conditieopbouw naar het nieuwe cross-seizoen: De Ster ZLM Toer, een vijfdaagse rittenkoers door Nederland en België. Heel wat toppers aan de start in deze wedstrijd, met ploegen als Omega Pharma-Quickstep, Lotto-Belisol, BMC en team Blanco. Kleppers als Cavendish, Greipel, Roelandts, Ballan, Van Avermaet en Boom zullen onze veldrijders van de zege weghouden, maar de hoop is toch om in the picture te rijden, en de benen eens een keer goed te testen. Naast onzen Tom starten ook zijn ploegmaats Joeri Adams, Thijs Al, Arnaud Jouffroy, Rob Peeters, Daan Soete, Corné van Kessel en Bart Wellens voor het eerst in deze wedstrijd. Geen andere veldrijders bij de 139 startende renners.

  Rit 1: Proloog in Goes: 8km individueel en vlak tegen de klok rond het Goese meer. Werk voor specialisten! Gemiddeld doen de renners er vandaag zo'n 10 minuten over, met tussen de eerste (de Duitser Robert Wagner van Team Blanco; 9'40") en de laatste minder dan twee minuten verschil. Onzen Tom start in de regen, geen voordeel want bijna ging hij onderuit. Knap hoe hij met al zijn technisch kunnen toch nog recht bleef! Toch rijdt hij een behoorlijke tijdrit, 10'43" en finisht als 121ste. Kan beter zou je denken, maar daarmee haalt hij wel bijna 45km/u! Beste veldrijder is ploegmaat Thijs Al met een scherpe tijd van 10'09".

  Rit 2: Breda-Breda: 175.7km vlak door de Baronie van Breda. De sprintersploegen mogen aan de bak. Kan onzen Tom meedoen? De felle wind op de dijken waar vandaag gekoerst werd, maakte er vandaag een hele lastig rit van! Iets voor half wedstrijd, het gaat dan keihard (tot 55 per uur!), rijden 26 renners weg uit het peloton, met daarbij alle favorieten (Boom, Greipel & co), maar geen enkele Telenet-Fidea renner. Die 26 strijden dus om de zege. In de sprint in de regen wint de verrassend de Nederlander Theo Bos, voor sprintkanonnen Greipel en Cavendish. Tom bolt in de buik van het achteropkomende peloton als 108ste over de meet. Verkleumd van de koude regen vlucht hij snel naar z'n mobilhome...Tom na de koers op twitter: "Leuk om nog eens in de buurt te koersen. Al betekent dat natuurlijk met de wind van vandaag een hele dag op de kant afzien..." En dat tegen een gemiddelde van 45km/u, knap!

  Rit 3: Buchten-Buchten: 188.3km in Nederlands Limburg, met enkele stevige klimmetjes, zoals de Cauberg, Loorberg, en de Eyserbosweg, allemaal bekend uit de Amstel Gold Race! Na de koersaanloop slaan acht renners op de vlucht, daarbij geen Telenet-Fidea's. De sprinterploegen hebben echter heel goed gerekend vandaag, en de topsprinters overwinnen alle bergjes en pakken bij het ingaan van de lokale rondes de vluchters terug. De ploeg Argos-Shimano neemt in de laatste ronde het peloton op sleeptouw en trekt de sprint perfect aan voor de Duitster Marcel Kittel, die wint. Greipel is voor de tweede dag op rij tweede, Cavendish is vandaag derde. Onzen Tom zit heel de wedstrijd voorin bij de achervolgers en kan dus helaas niet meesprinten en finisht als 54ste, zonder veel tijd te verliezen, na alweer een supersnelle rit (42km/u, gemiddeld)!

  Rit 4: Hotel Verviers-La Gileppe: koninginnerit van 186km door de Belgische Ardennen, met beklimmingen van ondermeer La Redoute! Vorig jaar werd deze rit magistraal gewonnen door Lars Boom? Lukt dat vandaag opnieuw? Al snel na de start ontstaat er een kopgroep van acht renners. Daarbij geen grote tenoren of veldrijders. Voor hen is het wachten op de plaatselijke rondes rond het meer van Gileppe. Daar worden de vluchters teruggegrepen, en even later scheidt een grote groep zich af, daarbij Lars Boom, én onzen Tom, samen met ploegmaats Rob Peeters en Joeri Adams. Zij gaan heel goed mee met de favorieten, tot de voet van de slotklim. Daar ontbindt Boom al zijn duivels, en opnieuw wint hij hier en is meteen leider! Knap Lars! Onzen Tom wordt ook knap 40ste, op slechts een goeie minuut van winnaar Boom. In Tom's spoor volgt Joeri Adams. Een halve minuut kwam Rob Peeters ook al over de meet! Een knappe prestatie van het Telenet-Fidea blok! Door zijn knappe prestatie komt Tom in de Top-50 van het klassement van deze Ster ZLM Toer!

  Rit 5: Gerwen-Boxtel: slot-etappe over 176.2km in het hinterland van Eindhoven, opnieuw sprinters aan de bak! Tenminste, dat dachten de sprintersploegen voor de start... Een kopgroep van zes renners reden de hele wedstrijd voor het peloton uit, met daarbij de voormalige Nederlandse kampioen Pim Lighthart van Vacansoleil-DCM. In de laatste rechte lijn kwam het peloton met de sprinters (Cavendish, Greipel, Kittel etc) nog heel dicht, maar het is snelle Pim die het peloton nog voorbleef, en deze slotrit wint! Onzen Tom rijdt de hele dag goed mee in de voorste gelederen van het peloton, maar sprint niet mee voor de tweede plek, en finisht in de eerste groep van het peloton als 27ste. In het eindklassement rukt hij nog op naar de 43-ste plek. Knap Tom!
  Na de wedstrijd blikt Tom terug: "Deze rittenkoers was geen doel op zich, enkel het middel om conditioneel de volgende stap te zetten. Ik heb dat perfect kunnen doen, totaal zonder stress ook. Dat laatste was heel belangrijk. De opdracht was nochtans niet simpel! De Amstel Gold Race-etappe van woensdag en de Ardennenrit van zaterdag waren gemaakt voor renners die heel veel wattage konden trappen, toch kon ik naar behoren mee. Ik plukte de vruchten van mijn opbouw tot op heden. Ook mijn stage van drie dagen net voor de ZLM Tour begon had zijn nut. Ik heb daar bewust niet op explosiviteit getraind, maar op pure kracht. Ik fietste er altijd een tandje te groot bergop. Tijdens één rit reed ik vier keer de Côte de Wanne omhoog om er dan nog de Stockeu aan toe te voegen. Ik deed er heel veel hoogtemeters. Niet zonder resultaat, want ik voelde me niet slecht. Er is beterschap!" Way to go Tom!


  Eindklassement
  1. Lars Boom (NED; Team Blanco), in 13u19'08"
  2. André Greipel (DUI; Lotto-Belisol), op 16"
  3. Marc Cavendish (ENG; Omega Pharma-Quickstep), op 25"
  4. Michał Golaś (POL; Omega Pharma-Quickstep), op 26"
  5. Maurits Lammertink (NED; Vancansoleil-DCM), op 32"
  ...
  43. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 9'05"
  53. Rob Peeters (Telenet Fidea), op 10'14"
  66. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 15'53"
  70. Thijs Al (NED; Telenet Fidea), op 17'42"
  96. Daan Soete (Telenet Fidea), op 21'53"
  98. Corné van Kessel (Telenet Fidea), op 22'36"
  103. Bart Wellens (Telenet Fidea), op 25'33"


  30/5-2/6: Tom overwint de Alpen in de Alpentour MTB Trophy (UCI-1)!


  Samen met zijn ploegmaats Joeri Adams, Thijs Al, Rob Peeters en Jens Vandekinderen staat Tom voor het eerst in zijn carrière aan de start van de prestigieuze Alpentour Trophy, een MTB-wedstrijd van het hoogste niveau met vier etappes in de Oostenrijkse Alpen! Andere crossers aan de start zijn Bart Aernouts en Thijs Van Amerongen van AA-Drinks, en de Italiaan Enrico Franzoi. Stevige training, op kracht en techniek, en proberen ook stiekem wat UCI-puntjes te verzamelen. Je weet nooit waarvoor ze goed zijn... Ploegleider Marc Janssens vooraf: "Qua parcours wordt het superlastig, maar ook supermooi. Organisator Gerald Schönbacher – hij is ook de man achter de Crocodile Trophy in Australië - heeft heel veel stroken bergop gevonden. Het wordt duwen. Ik reken erop dat onze jongens minstens twee dagen het volle pond geven en diep gaan. Het is geen speeltijd!"
  Tom de dag voor de start: "“Om al echt goed te presteren ben ik, net als in de voorbije Ronde van België, nog niet goed genoeg. Ik zie het vooral als de volgende stap om uiteindelijk via de ZLM Tour, die later volgt op het BK op de weg, op mijn best te zijn. Dan wil ik echt niveau halen. Voor deze Alpen Tour bekijk ik het daarom opnieuw dag per dag. We zullen wel zien. Het wordt hier in elk geval speciaal. We zullen onze fietsen zelf moeten kuisen en we leven allemaal samen op één appartement. Het zou wel eens heel plezant kunnen zijn!"

  Etappe 1: Hochwurzen - Reiteralm: 69km en 3000 hoogtemeters te overwinnen! Stevig werk om mee te beginnen! Onzen Tom rijdt een sterke wedstrijd, maar moet wel een aantal van de specialisten op de MTB voor zich laten, ondermeer de voorlopig nog onbekende Belg Frans Claes. Na een enorm zware etappe, in een stevige sneeuwstorm de bergen over, finisht hij op de 11de plek, als eerste veldrijder, op een dikke 10 minuten van winnaar Kristian Hynek uit Tsjechië. Die Kristian is de grote slokop van het MTB-seizoen tot dusver. Tom na de loodzware wedstrijd: "De weersomstandigheden waren niet te doen, zo kregen we een reeks sneeuwbuien over ons heen. Bij momenten zaten we in een pure sneeuwstorm. Vanaf 1.500 hoogte is dat logisch natuurlijk, maar toch... De natuur was daardoor onwezenlijk mooi, maar ook onwezenlijk koud. We bevroren op onze fiets. Ik heb vreselijk afgezien. Ik bekijk het hier dag per dag, we zien wel."

  Etappe 2: Planai: korte maar superzware klimtijdrit van 15km met 1100 hoogtemeters. Da's echt klimmen geblazen, en dat opnieuw in de sneeuw! De sneeuw lag wel 25 centimeter dik, dus het klimmen was duwen, harken, en glijden! "Eerst fietsen, nadien klauteren en dan wandelen in de dikke sneeuw! Lastig'", twittert onzen Tom. Maar onzen Tom doet dat schitterend! Hij doet de 15km bergop in 1 uur en 3 minuten, echt sterk! Daarmee finisht hij in deze etappe als 15de. Hij moet vandaag wel één andere veldrijder voor zich laten, Thijs van Amerongen van AA-Drinks, die deze rit precies 47 seconden sneller aflegt, ja de verschillen zijn klein. De winnaar vandaag is net als gisteren de Tsjech Hynek, die dus nog verder uitloopt in het klassement. Tom gaat in het algemene klassement twee plaatsen omhoog, naar plek 9. Dank zij zijn regelmaat is hij nog altijd de eerste veldrijder, als komt Thijs van Amerongen wel opzetten!

  Etappe 3: Dachstein: 73km en 2800 hoogtemeters. Om deze keer de sneeuw te vermijden, want daarvan hebben de renners al meer dan genoeg gezien, werd de etappe ingekort tot 54km. En dat beviel de crossers wel. Zowel Rob Peeters (11de) als onzen Tom (14de) en ook Bart Aernouts (12de) kwamen heel goed voor de dag! Onzen Tom zat in de laatste bevoorrading nog in 26ste positie, maar kon door een hele sterke remonte dus toch nog als 14de eindigen. Winnaar was deze keer niet de Tsjech Hynek, maar wel de Europese kampioen Alban Lakata uit Oostenrijk, een thuisrijder dus. Tom wordt terug 11de in het Elite Men klassement. Knap Tom!

  Etappe 4: Hauser Kaibling: 56km en 2000 hoogtemeters. Door extreem slechte weersomstandigheden, namelijk heel veel regen die het parcours tot een modderstroom omtoverde, werd de laatste etappe van deze Alpentour Trophy 2013 afgelast. Door de vele regen lag het parcours vol afgerukte en door het water meegesleurde bomen! Een terechte beslissing dus om niet te starten, want levensgevaarlijk! Geen kans meer om nog op te schuiven in het klassement, waarin onzen Tom na een knappe maar helse driedaagse mooi als 11de eindigt in de elite-categorie, en als 1ste veldrijder! Proficiat Tom!

  Eindklassement Elite Men
  1. Kristian Hynek (TSJ; Elettroveneta), in 6u47'24"
  2. Alban Lakata (OOS; Topeak Ergon), op 2'03"
  3. Jiri Novak (TSJ; Superior-Brentjens), op 4'50"
  4. Christoph Soukup (OOS; Hitec), op 8'24
  5. Frans Claes (BEL; ECO), op 10'14"
  ...
  11. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 22'10"
  15. Bart Aernouts (AA-Drinks, op 22'42"
  15. Thijs van Amerongen (NED; AA-Drinks, op 24'09"
  25. Patrick van Leeuwen (NED; AA-Drinks), op 37'43"
  33. Joeri Adams (Telenet Fidea), op 45'19"


  22-26/5: Tom aan de slag in zware Ronde van België!


  Na een goede prestatie in z'n eerste wegwedstrijd, start Tom voor het derde jaar op rij in de Ronde van België. Samen met zijn ploegmaats hoopt hij deze zware rittenkoers uit te rijden zonder ongelukken, en er de nodige trainingskilometers op te doen met het oog op het komende cross-seizoen. En, natuurlijk, jezelf een keer in de in de kijker rijden, bijvoorbeeld in de eerste sprintritten, is meegenomen. Dat laatste zal wel moeilijk zijn, want de organisatoren wisten een pak toppers te strikken: uittredend winnaar Tony Martin en Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step), wereldkampioen Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet (BMC), kasseikoning Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard) en zijn uitdager Sep Vanmarcke (Blanco), oude taaie Thomas Voeckler (Europcar), spurtbom André Greipel en Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol) en het Nederlandse duo Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM). We zullen Tom's prestaties dus best en vooral afmeten aan die van de andere veldrijders aan de start, dat zijn Tom's ploegmaats bij Telenet Fidea, en de hele ploeg BKCP-Powerplus, aangevuld met de Svennen van Crelan Euphony.

  Rit 5: Banneux - Banneux (175.6km): tweede Ardennenrit, een mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik, met beklimmingen van Les Forges, La Redoute en de Côte de Banneux. Koud en regen, maar toch gaat het heel hard vanaf de start, en vooraan in het peloton regent het aanvallen, ondermeer van Tom Boonen en Lars Boom. De veldrijders houden zich voorlopig nog rustig in het peloton. Achteraan het peloton staat de deur al wel open... Benieuwd hoeveel opgevers er vandaag zullen zijn. De beste ontsnapping bestaat uit 11 renners, waaronder de crossers Sven Nys, ploegmaat van onzen Tom, Thijs Al, en Marcel Meisen. Deze Duitser van BKCP-Powerplus is al heel deze Ronde van België goed op dreef, net als Nys. Andere bekende namen zijn Greg Van Avermaet, Johnny Hoogerland, Björn Leukemans, en de Rus Kolobnev. Samen pakken ze 2 minuten voorsprong. Even staat BMC-renner Greg Van Avermaet virtueel in de rode leiderstrui. Dus controleert de ploeg van leider Tony Martin in het peloton, en houdt de voorsprong van de 11 beperkt. Zeker in het voordeel van Philippe Gilbert, ploegmaat van Van Avermaet die hier vandaag een thuiswedstrijd rijdt en wil aanvallen. Onzen Tom peddelt nog goed mee in het peloton. Eerst passage aan de finish, nog 100 km. Ploegmaat Rob Peeters rijdt lek, een keert terug achter de volgwagen, of aan de volgwagen, want de jury vindt dat hij te lang daaraan geklampt heeft en zet Rob uit de koers. De ploegmaat op kop, Thijs Al, doet zijn werk in de kopgroep, en rijdt er op 63km van de meet zelfs even van weg, vol risico dalend. Veel voorsprong krijgt hij echter niet. Ondertussen wordt de eerste van de elf vluchters gegrepen door het peloton. De kopgroep wordt uitgedund, en Sven Nys blijft over als enige crosser. Uit het peloton zijn nog een aantal renners naar voor gekomen, ondermeer Kristof Vandewalle, ploegmaat van leider Tony Martin. Maar het is Johnny Hoogerland die van geen ophouden weet, blijft aanvallen, en met Luis Leon Sanchez wegrijdt van al de rest. Ze pakken Meer dan een minuut op het peloton. Ook Tom Dumoulin, 2de in de stand op 40 seconden, Zingle en Kolobnev komen bij de koplopers! Achter hen een groepje met nog Nys en Walsleben, en Vandewalle, en verderop het controlerende peloton op 1 minuut. Nog 40 kilometer en Fabian Cancellara, niet groots in deze ronde, stapt uit de koers. Sanchez, een man met veel ervaring, valt vooraan aan en pakt 20 seconden, en is virtueel leider. Het is echter nog ver. Het peloton, of tenminste wat daar nog van overblijft, op 1'46". Bij dat sterk uitgedunde peloton nog één Telenet-Fidea: onzen Tom!!!. En natuurlijk ook Martin en Gilbert met hun ploegmaats. Sanchez heeft ondertussen al een minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. Tom Boonen leidt het peloton, en dan gaat het hard. Onzen Tom gaat nog altijd goed mee! Niels Albert is ondertussen uit de koers gestapt. Dan, 20 kilometer van de finish, zetten de BMC's zich aan de kop, het peloton wordt verder uitgedund, ook onzen Tom moet nu lossen, en Gilbert valt aan op La Redoute! Martin moet zelf in de achtervolging. Gilbert wordt snel terug gepakt, door een Martin die vlot tempo rijdt. Sanchez heeft nog een halve minuut op z'n eerste achtervolgers: Martin, Gilbert, Klöden en Gavazzi. Daarachter een groepje van een achttal renners met als meest opvallende naam Marcel Meisen. Die crosser is duidelijk prima in vorm, hij zat ook al mee in de vroege vlucht, en finishte in de lastige etappe gisteren als achtste! Onzen Tom, ook sterk, zit in een volgend groepje op een 30-tal seconden. Nog 5 kilometer en sterke Sanchez heeft terug 50 seconden! Luis Leon gaat de koers winnen. Ook de rode leiderstrui? Dat net niet, want Martin, Gilbert en co komen binnen op 26 seconden. Martin wint voor de tweede opeenvolgende keer de Ronde van België. Meisen wordt opnieuw knap 8ste in deze moordende rit. En onzen Tom? Die bolt dik 9 minuten na winnaar Sanchez in een groepje met Tom Boonen als 55ste over de meet, na en knappe koers! In het algemeen klassement rukt hij daardoor op naar plaats 57, een sprong van bijna 50 plaatsen, mede door de vele opgevers vandaag. In het veldrijdersklassement (zie hieronder) pakt hij ondanks alle pech in de voorbije ritten alsnog brons! Proficiat Tom! Dit geeft vertrouwen! Tom's tweet na de wedstrijd zegt alles: "Het was zeker niet mijn beste Ronde van België, maar ben elke dag een beetje beter geworden en met de winter in het vooruitzicht was dat toch het doel."

  Rit 4: Lacs de l'Eau d'Heure - Lacs de l'Eau d'Heure (164.3km): eerste Ardennenrit op deel van het BK-parcours van 21/7, met stevig klimwerk in de finale. Vanaf de start gaat het heel snel, maar toch kunnen na 15km zeven renners wegrijden van het peloton: Grégory Rast, Jens Debusschere, Björn Leukemans, Maxim Iglinsky, Sébastien Delfosse, Florent Barle en de in de eerste rit ongelukkige Thomas Voeckler. Ze krijgen al snel 2 minuten van het peloton. De troepen van leider Tony Martin controleren het tempo in het peloton en houden de voorsprong beperkt. Met nog 44 kilometer te gaan, het zal niet waar zijn hé, rijdt onzen Tom OPNIEUW LEK! Hij moet zich laten uitzakken uit het peloton en wachten op de volgwagen. En net op dat moment trekken de mannen van Omega Pharma-Quickstep, samen met een onvermoeibare Ignatiev, vooraan in het peloton alles op een lint... 't Zal lastig zijn voor onzen Tom om terug aan te sluiten! De rest van Tom's ploeg zit collectief achteraan in het peloton. Op kop blijven de zeven vluchters heel goed ronddraaien en ze behouden hun 2 minuten. En dat in een beukende wind! Knap! Gelukkig slaagt onzen Tom erin om in het peloton terug te keren. 't Heeft wel krachten gekost. Nog 27 kilometer in de plaatselijke rondes, met een aantal stevige hellingen. Echte intervalkoers! Met nog 20 kilometer te gaan zetten Tom Boonen en Niki Terpstra zich aan kop van het peloton, en dan gaat het snel! Het peloton komt heel kort bij de kopgroep, maar dan zet Maxim Iglinsky alsnog een knappe solo op en blijft net het spurtende peloton voor! Greipel wint die sprint, voor Philippe Gilbert. En onzen Tom? Die kon na zijn terugkeer in het peloton niet meer meesprinten, maar werd ook niet gelost in de finale (wel enkele andere renners en heel wat crossers) en finishte in de buik van het peloton op 5 seconden van winnaar Iglinsky als 75ste. Meteen 30 plaatsen omhoog in het klassement. Ondanks weeral pech toch niet opgegeven en een sterke prestatie! Proficiat Tom!

  Rit 3: Beveren - Beveren (15km): individuele tijdrit tegen de klok op een vlak en technisch parcours. Alle ogen zijn gericht op specialist Tony Martin, die met slechts 20 seconden achterstand op leider André Greipel start, en hier vandaag misschien de rode leiderstrui kan pakken. Fabian Cancellara kan deze tijdrit natuurlijk ook winnen, maar staat te ver in de stand om op kop te komen. Gisteren miste hij net als onzen Tom de juiste waaier. Tom start als 22ste, om 13.04u, vlak achter ploegmaat Bart Wellens. Kan een mikpunt zijn. Het parcours ligt er nat bij, gevaarlijk! Rob Peeters gaat als eerste veldrijder nog wat eerder van start, en zet een scherpe tijd neer (19'46"). Ploegmaat Wout Van Aert doet nog beter (19'44") en heeft heel even de tweede plaats vast! Onzen Tom doet het voorzichtiger en gaat net over de 20 minuten (20'43"). Fabian Cancellara ontgoocheld, en zet 19'40" neer en is daarmee voorlopig zevende. Niels Albert is de beste veldrijder vandaag, met een tijd van 19'26". En de beste van allemaal is zoals verwacht Tony Martin, die een knaltijd van 17'42" wegzet, en zo de nieuwe leider in de Ronde van België wordt. Met zijn sterke Omega Pharma-Quickstep ploeg achter zich, zal het moeilijk worden om hem de volgende twee dagen uit de rode leiderstrui te krijgen.

  Rit 2: Knokke Heist - Ninove (178.8km): een mini-versie van de vroegere Ronde van Vlaanderen, met kasseien en stevige kuitenbijters in de Vlaamse Ardennen. En deze rit wordt gereden in helse omstandigheden: af en toe een streepje zon, maar verder overwegend koude regen, snijdenden wind, en ja zelfs hagel. Na 35 kilometer koersen, laten vijf renners het peloton achter, Stijn Steels (neef van), Sébastien Turgot, Alexandre Pichot, Arman Kamyshev en Mikhail Ignatiev. Daar zijn een paar stevige hardrijders bij, geen wonder dus dat het tot 30 kilometer voor de aankomst is dat de eerste vluchters terug gegrepen worden. Een cruciaal moment in de koers, want Omega Pharma-Quickstep zet zich op kop van het peloton, verhoogt het tempo, en trekt het hele peloton op waaiers. Er vallen gaten... Net op dat cruciale moment, net als gisteren rijdt onzen Tom OPNIEUW LEK achteraan. De volgwagen laat even op zich wachten, en onzen Tom komt in de laatste waaier terecht, maar verder terug naar voor opschuiven kan hij niet. Klassement, als we daar al van droomden om zeep. Op 17 km van de aankomst wordt de laatste vluchter gegrepen, Ignatiev, en ondanks verschillende aanvallen, slaagde Lotto Belisol er toch weer in om een treintje op te zetten met de aankomst in zicht, en zo won opnieuw een perfect spurtende André Greipel, voor Danny van Poppel en Tom Boonen. Onzen Tom bolt minuten later gefrusteerd als 141 (van 154 finishende renners) de meet over, in het gezelschap van David van der Poel en Bart Wellens. Hij was niet de enige die lek reed vandaag, alleen al bij Telenet-Fidea negen (9!) platte banden. Toch een checken... Tom natuurlijk ontgoocheld na de wedstrijd: "Dat was balen. Ik ben echt zwaar ontgoocheld, want er had veel meer ingezeten. Ik fietste in de Top 25 toen ik lek reed. Net op het moment dat de koers eigenlijk losbarstte. Alles werd op een lint getrokken. Ik twijfel er niet aan dat ik normaal met de beteren zou hebben meegezeten. Ze zouden me niet hebben gelost. Dit is supervervelend!”

  Rit 1: Lochristi - Knokke Heist (194.2km): zo goed als vlakke aanlooprit, door het Meetjesland naar de Kust, iets voor sprinters. Een kopie van de tweede rit vorige jaar, waarin Tom in de buik van het peloton 32ste werd en waarin spurtbom André Greipel met overmacht de spurt won. Tom (met nummer 114) heeft vandaag veel zin om er in te vliegen. De benen en de moral zijn goed! Zien wat dat geeft. Na amper één uur koersen op volle snelheid ontstaat uit de eerste tussensprint een kopgroep van vier renners (Laurens De Vreese, Alphonse Vermote, Pieter Uyttersprot en Olivier Chevalier), die al snel enkele minuten voorsprong pakken. Het peloton, met daarin alle toppers en veldrijders laat begaan. Het is nog vroeg. De sprintersploegen (met op kop Lotto-Belisol voor Greipel en Omega Pharma-Quickstep voor Boonen) houden de vluchters wel binnen schot, op iets meer dan 4 minuten. Halfkoers, met aankomstplaats Knokke-Heist in zicht is de voorsprong geslonken tot dik 2 minuten. Nog 50 km te gaan in de plaatstelijke rondes, en de voorsprong van de leiders is teruggebracht tot minder dan 1 minuut. Er zal straks gesprint worden. Met het ingaan van de laatste ronde zet Lotto-Belisol zich resoluut aan de kop van het peloton, en 't is nodig want het regent aanvalspogingen, ondermeer van Tom's ploegmaat Thijs Al. Voor onzen Tom minder geluk: op 20 kilometer van de meet lek, wisselen en terug achtervolgen! Hij geraakt nog wel terug in het peloton, maar meesprinten lukt niet meer. Met nog één kilometer te gaan zet de Lotto-trein zet zich in gang, en André Greipel wint de sprint, voor Tom Boonen. Onzen Tom finisht als 40ste in de buik van het peloton.

  Eindklassement
  1. Tony Martin (DUI; Omega Pharma-Quickstep), in 17u28'32"
  2. Luis Leon Sanchez Gil (SPA; Team Blanco), op 36"
  3. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Quickstep), op 51"
  4. Andreas Klöden (DUI; Radioshack-Leopard), op 1'18"
  5. Tom Dumoulin (NED; Argos-Shimano), op 1'30"

  Eindklassement Veldrijders
  1 (42). Marcel Meisen (DUI; BKCP-Powerplus), op 10'14"
  2 (53). Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 14'48"
  3 (57). Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 19'06"
  4 (65). Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 24'44"
  5 (66). Michael Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 25'13"
  6 (67). Sven Vanthourenhout (Crelan-Euphony), op 25'47"
  7 (80). Thijs Al (Telenet Fidea), op 32'19"


  19/5: Tom knap 16de in supersnelle Omloop der Kempen!


  Na twee maanden stevig trainen staat Tom terug aan de start in een wedstrijd, de Omloop der Kempen in de Nederlandse Zuiderkempen. Zonnig weertje op Pinksteren en de renners hebben er zin in!
  't Wordt een supersnelle wedstrijd, de 200 km worden afgelegd aan een gemiddelde van liefst 45 km per uur! Je moet het zelf maar eens proberen... Tom rijdt de hele wedstrijd attent mee voorin in een kopgroep van 18 renners, met daarin ook Niels Albert, Thijs Al, en Dieter Vanthourenhout. In de finale rijden vijf renners nog weg uit dit groepje, en zij sprinten om de zegen. De Italiaan Alafaci pakt de bloemen! Tom finisht als 16de in het eerste groepje na de sprintende koplopers. Van de deelnemende veldrijders, en dat zijn er heel wat, wordt Tom knap 3de!
  Tom glimlachend na de wedstrijd: "Aanvankelijk hield ik me heel rustig in het peloton. Dat was ook de opdracht van mijn trainer. Van hem moest ik de hele koers in het peloton blijven, maar het was sterker dan mezelf. Toen zich een achtervolgende groep achter de eerste vluchters met ondermeer Thijs Al vormde, sprong ik mee. Het was de eerste keer dit jaar dat ik 200 km reed en dat deed zich op het einde wel gevoelen. Vandaar krampen in de laatste vijftien kilometer waardoor ik niet kon meesprinten, maar ik reed een goede wedstrijd. Dat is het voornaamste. Ik ben meer dan tevreden. Ik had een goed gevoel.”
  Afspraak voor zijn volgende koers overmorgen: De Ronde van België!

  1. Eugenio Alafaci (ITA), in 4u27'27"
  2. Steven Lammertink (NED), op 2"
  3. Rens te Stroet (NED), op 8"
  4. Gediminas Kaupas (LIT), op 11"
  5. Dieter Vanthourenhout (BEL), op 14"

  Veldrijders
  1. Dieter Vanthourenhout (BKCP-Powerplus), op 14"
  2. Niels Albert (BKCP-Powerplus), op 25"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 25"
  4. Thijs Al (NED; Telenet Fidea), op 29"
  5. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 29"


  7-18/3: Tom leidt de Vélo-Afrique troepen door het zand in Senegal!


  Vélo Afrique 2013: 560 kilometer door de woestijn, voor de bouw van weeral een nieuwe school in Dakar! Tom temidden van een enthousiaste groep mountainbikers, onder de loden Afrikaanse zon, voor een prachtig doel! Zeven ritten over negen dagen, met aankomst en een prachtige ontvangst door kinderen en leerkrachten in de scholen die met hulp van Vélo Afrique gebouwd zijn! Elk jaar opnieuw blijft dit voor Tom een prachtige ervaring, en zo kort na het cross-seizoen dé manier om alles even te vergeten, maar vooral terug in perspectief te plaatsen.

  Tom bij zijn terugkeer uit Senegal: "Ondertussen ken ik Senegal een beetje. Als je voor de derde keer door het land hotst en botst weet je waar je je aan moet verwachten. Toch blijf ik verbaasd staan hoe arm dit land is, maar ook hoe heerlijk mooi. De mensen zijn onvoorstelbaar vriendelijk. En het project waar ik peter van ben en dat schooltjes bouwt wordt enorm geapprecieerd. Dat hebben we op onze voorlaatste dag nog maar eens ervaren. Ik ben heel blij dat ik hier kan aan meewerken. En wat het fietsen betreft: liters zweet heb ik gelaten. Het was bij momenten aardig op de trappers duwen, maar wel heel ontspannend. Vooral de zandpistes zijn apart en de moeite waard. Ik heb bij momenten mijn kunsten op de fiets kunnen tonen. De woestijnduinen waren super!"