Overzicht Seizoen 2015-16
Tom's zesde jaar bij de profs, opnieuw als echte kopman bij Telenet-Fidea. Na een behoorlijke zomercampagne met sterke prestaties in de Belgian Mountainbike Challenge in mei en de Ronde van Vlaams-Brabant in juli, wil Tom dit seizoen bevestigen. Eindelijk zonder zorgen (hoewel pas op 28 april 2015 de bevrijdende vrijspraak kwam) kijkt Tom uit naar het nieuwe seizoen. TFCT start daarin met een lange hoogtestage in Boulder (USA), om goed te starten in de eerste Wereldbeker in Las Vegas. Een speciaal seizoensbegin.
Tom rijdt opnieuw alle belangrijke crossen, en tal van nevencrossen, 40 stuks in totaal! Bij de start van het seizoen wilde het niet goed lukken, 23ste in Las Vegas en net als de hele TFCT-ploeg in de eerste crossen daarna ook niet op topniveau. Tom valt aan, maar moet in het laatste wedstrijdgedeelte vaak afhaken. Een enkelblessure strooit ook roet in het eten in de eerste seizoenshelft. Geprikkeld komt Tom aan de start in de Berencross in Meulebeke, waarin hij knap het Sunweb-Napoleon Games team verslaat en naar zijn eerste zege snelt! Een week later zet hij ook de Kermiscross in Ardooie op zijn naam, na driekwart cross alleen op kop. In de grote wedstrijden wil het nog niet echt lukken. Daar lijkt beterschap in te komen in november, met 4de plaatsen in Boom en op de Koppenberg. Bevestiging in Niel en Hasselt met knappe 2de plek in een sterk bezette crossen. Na 6de plaatsen in de Wereldbeker in Koksijde en in zijn eigen Essen verdedigt Tom zijn titel in de Druivencross in Overijse waar hij 3de wordt na een supersterke Mathieu van der Poel. In de drukke eindejaarsperiode staat Tom er, met sterke 4de plaatsen in de Wereldbeker in Zolder en de avondcross in Diegem, en een fantastische zege mét voorsprong in de Bpost cross in Loenhout!
Na een goede prestatie in de Wereldbeker in Lignières-en-Berry (5de) pakt Tom eind januari zijn vierde zege van het seizoen, op de prachtige omloop in Rucphen! Daar is eindelijk de topvorm, en Tom breidt de Top-5 en podiumplaatsen aan elkaar in de laatste maanden van het seizoen. Op 20 februari pakt Tom zijn 5de zege van het seizoen in de Kleicross in Lebbeke! In de afsluiter in Waregem zet Tom de kers op de taart door zich weer tot hoogspring kampioen te kronen.
Door zijn minder goede seizoensstart en de superioriteit van Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, kan Tom zich dit jaar niet verbeteren in de klassementen.
 • Van de 4de (2014-15) naar een behoorlijke 6de plek in 2015-16 in de Superprestige!
 • Van de 4de (2014-15) naar een 9de plek in 2015-16 in de Bpost Bank Trofee!
 • Van de 5de (2014-15) naar een 7de plek in 2015-16 in de UCI Wereldbeker!
 • Door een sterke tweede seizoenshelft eindigt Tom op een mooie 6de plek in de UCI-ranking!
 • Kortom, een behoorlijk seizoen waarin Tom vijf keer met de bloemen naar huis ging: In oktober wint Tom in Meulebeke en Ardooie. Dé prestatie van dit seizoen is de fantastische zege in de Azencross in Loenhout. Op het einde van het seizoen wint Tom nog op een knappe manier in de Kleicross in Lebbeke en in Waregem springt hij probleemloos over 70 centimter naar de zege!
  Op de kampioenschappen heeft Tom minder geluk en succes. Op het allereerste EK voor profs in Huijbergen (7/11) moet Tom opgeven. Hij heeft zichzelf opgeblazen op dit lastige parcours. Op het BK in de Lilse Bergen (10/1) rijdt Tom lang met Wout Van Aert op kop, maar moet finaal toch passen en wordt moegestreden 9de. Op het WK in de regen in Zolder wordt Tom ontgoocheld 8ste, na de nieuwe Wereldkampioen Wout Van Aert.
  Naast de 5 overwinningen ook nog 7 andere podiumplaatsen: In Niel op 11/11 snelt Tom naar de 2de plek en een week later in Hasselt (20/11) doet hij dat kunstje nog eens over. In de oercross in Overijse op 6/12 wordt Tom na een ongenaakbare Mathieu van der Poel mooi 3de. Begin 2016 (3/1) staat Tom al snel op het podium in de zware cross in Leuven (2de) en in februari rijgt Tom de 3de plaatsen aan elkaar, te starten in de Superprestiges in Hoogstraten (13/2) en Middelkerke (13/2), en finaal ook nog in de Sluitingsprijs in Oostmalle!
  Alles bij elkaar toch een mooi seizoen! De supporters hebben opnieuw genoten!

  WERELDBEKER finaal SUPERPRESTIGE finaal BPOST BANK TROFEE finaal UCI-RANKING finaal
  1(1). Wout Van Aert 476 1(1). Wout Van Aert 107 1(1). Wout Van Aert 7u50"13" 1(1). Wout Van Aert 2388
  2(2). Lars van der Haar (NED) 433 2(2). Sven Nys 99 2(2). Kevin Pauwels op 8'43" 2(2). Mathieu van der Poel (NED) 1800
  3(3). Kevin Pauwels 421 3(4). Lars van der Haar (NED) 87 3(3). Sven Nys op 9'32" 3(4). Kevin Pauwels 1796
  4(4). Sven Nys 389 4(4). Kevin Pauwels 84 4(4). Lars van der Haar (NED) op 11'49" 4(3). Lars van der Haar (NED) 1784
  5(5). Mathieu van der Poel (NED) 385 5(5). Klaas Vantornout 70 5(7). Laurens Sweeck op 12'03" 5(5). Sven Nys 1634
  6(6). Laurens Sweeck 331 6(7). Tom Meeusen 63 6(5). Michael Vanthourenhout op 13'14" 6(6). Tom Meeusen 1258
  7(7). Tom Meeusen 321 7(6). Laurens Sweeck 60 7(6). Gianni Vermeersch op 14'25" 7(7). Laurens Sweeck 1170
  8(8). Toon Aerts 284 8(10). Mathieu van der Poel (NED) 49 8(9). Tim Merlier op 15'22" 8(8). Jeremy Powers (USA) 1094
  9(10). Klaas Vantornout 265 9(9). Corné van Kessel (NED) 42 9(10). Tom Meeusen op 15'50" 9(9). Clément Venturini (FRA) 1086
  10(11). Gianni Vermeersch 259 10(8). Tim Merlier 40 10(8). Julien Taramarcaz (ZWI) op 18'04" 10(10). Michael Vanthourenhout 946

  24/2: Tom is en blijft de beste hoogspringer in de cross!


  Feest in het centrum van Waregem voor de spectaculaire afsluiter van het cross-seizoen! De 24 deelnemende crossers werken achtereenvolgens een tijdrit over één ronde, het hoogspringen, en een rit in lijn van een half uur af. In dat hoogspringen verdedigt onzen Tom, de Tia Hellebaut van het veldrijden, zijn titel!
  De avond start met de tijdrit over één ronde die dit jaar uitzonderlijk over een bouwwerf gaat, geen probleem voor de veldrijders natuurlijk. Verder is alles aanwezig wat de cross siert: een wasbord, balkjes, zandbak, brug, trap, en natuurlijk jumpen over de Gaverbeek en nog een extra schans! Tussen het massaal opgekomen publiek kwamen de oude rotten in de cross verrassend als sterkste uit de verf: Radomir Simunek zette een toptijd neer, op een paar seconden gevolgd door de afscheidnemende Sven Nys. Onzen Tom deed het ook niet slecht, en finishte als 6de op slechts vijf seconden.
  Dan het spectaculairste deel van de avond: het hoogspringen! Heel simpel: over een jumpingbalk, waarvan ze er in Waregem genoeg hebben, springen zonder dat die valt, zo hoog mogelijk. Twee keer falen per hoogte was toegestaan, de derde keer lig je eruit. Na de sprong over 50 centimeter bleven er nog vijf crossers over: Onzen Tom, probleemloos in de voorbije sprongen, Sven Nys, Dieter Vanthourenthout, Rob Peeters en Jan Denuwelaere. Bij 60 centimeter bleven alleen nog onzen Tom en Jan Denuwelaere over. Die laatste ging nog wel net over 65 centimeter, maar onzen Tom werd opnieuw de kampioen van het hoogspringen met een magistrale sprong over 70 centimeter! Proficiat Tom!
  Tot slot nog de veldrit over een half uur, acht rondes in totaal. Dat werd een ware erecross voor de afscheidnemende kampioen Sven Nys. Al in de eerste ronde reed die zich samen met vriend en ploegmaat Sven Vanthourenhout stevig in de kijker! Lang reed Sven Vanthourenhout op kop, maar in het slot kwamen de andere favorieten naar voor. In de laatste ronde reden Sven Nys en Wout Van Aert een stukje voor de rest uit, en Wereldkampioen Van Aert gunde de zege aan afscheidnemend kampioen Sven Nys! Hand in hand over de meet, onder het luiden van de feestklokken in Waregem!

  UITSLAG TIJDRIT
  1. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro-Stannah), in 3'51"01
  2. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 3"18
  3. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 3"24
  ...
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 5"03

  UITSLAG HOOGSPRINGEN
  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), over 70 cm!
  2. Jan Denuwelaere (Crelan-Vastgoedservice), over 65 cm
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drink) & Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), over 60 cm

  UITSLAG RIT IN LIJN
  1. Sven Nys (Crelan-AA Drink), in 29'57"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), zt
  3. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 4"
  ...
  11. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 26"

  21/2: Tom opnieuw op het podium: 3de in de Sluitingsprijs in Oostmalle!


  Sluitingsprijs in Oostmalle, sinds een aantal jaren traditioneel de laatste echte cross van het lange seizoen. Nog één keer alles geven, voor de eer en voor de supporters, of voor sommigen om hun seizoen alsnog goed te maken. Het parcours ligt er, heel anders dan gisteren in Lebbeke, supersnel bij! Het is handig laveren tussen de bomen en recht blijven in het zand! De handige crossers met perfecte controle over hun fiets hebben hier een groot voordeel!
  Start, Tom tussen de twee Marlux-mannen, Michael Vanthourenthout en Kevin Pauwels, maar niet goed uit de startblokken, wat weggedrumd en pas als 19de het veld in! Kopstart is voor Stan Godrie, die echter al snel door Tom's jongere ploegmaat Toon Aerts voorbijgestoken wordt. Toon neemt aan een superhoog tempo de hele eerste ronde voor zich. Achter hem een lang lint, waarin onzen Tom probeert op te schuiven, maar da's lastig op de vele single tracks in het bos hier in Oostmalle.
  Tweede ronde en Wout Van Aert, ook goed gestart, neemt het commando over. Het tempo zakt dus niet. Even pakt Wout een klein gaatje, maar snel sluit iedereen terug aan. Tom komt als 16de door in de lange lus in het bos, maar geeft alles! Wout geeft gas op kop, 2de in de rij, Lars van der Haar moet alles uit de kast halen om zijn wiel te houden. Daar zijn de balkjes, 40 cm hoog en met een prachtige zweefsprong vliegt onzen Tom erover, als enige, al de rest moet afstappen. Tom schuift zo op naar de 14de plek.
  Derde ronde, razendsnel, en nu is het Wout Van Aert z'n jonge ploegmaat, Tim Merlier, die aan de kop sleurt. Achterin kan Tom een aantal plaatsen opschuiven: In het bos komt Tom als 8ste door, in het wiel van Mathieu van der Poel! Iedereen rijdt nog wiel op wiel, supersnel!
  Vierde ronde en op de lange finishstrook schuift Tom op! Als 2de duikt hij in het wiel van David van der Poel terug het veld in! Super Tom! Maar dan komt Sven Nys, die hier zijn allerlaatste echte cross rijdt, opzetten en samen met David slaat de nestor van het peloton een gaatje. Of laat Tom even een gaatje vallen? Op kop zet David van der Poel de gas volledig open. Sven Nys klampt aan. Dan pakt Sven over, het publiek gaat uit zijn dak!
  Vijfde ronde en Sven Nys op kop, met David van der Poel in zijn wiel. Op 7 seconden volgen onzen Tom, met Wereldkampioen Van Aert en ex-wereldkampioen Mathieu van der Poel. Ook Lars van der Haar, Tim Merlier en een sterke Vincent Baestaens gaan goed mee. Tom neemt het voortouw in de achtervolging en brengt met vereende krachten de wereldkampioenen terug in het wiel van Nys en David van der Poel. Het sein voor jongere broer Mathieu om zijn kans te gaan! In de zandstrook trekt hij heel hard door, maar dan, een foutje, en de rest zit terug op zijn wiel. Tom nu als 3de in het wiel van de wereldkampioenen.
  Zesde ronde, we zijn halfkoers. De rondjes worden hier afgelegd in minder dan zes minuten! Opnieuw gaat Wout Van Aert naar de kop, Tom sluit aan in zijn wiel. Achter hem de Nederlanders Lars van der Haar en Mathieu van der Poel. Tien crossers maken op dit moment nog kans op de zege.
  Zevende ronde, even windstil, en dan valt Gianni Vermeersch aan. Kevin Pauwels en Vincent Baestaens schuiven mee in zijn wiel. Kevin, ook slecht gestart, maar nu ook helemaal mee voorin! Kevin Pauwels pakt over en zet meteen door! Wout Van Aert kan meegaan, en met z'n tweeën hebben ze een klein gaatje. Tom moet weer aan de bak! Het gaat keihard! In het bos is Tom er terug bij, als 4de in het wiel van zijn toekomstige baas, Sven Nys.
  Achtste ronde en opnieuw rijden Kevin en Wout een 7-tal seconden weg van de rest! Dat zijn in de eerste plaats Lars van der Haar en onzen Tom! Wat verder volgt Sven Nys met Mathieu van der Poel in zijn wiel. Er vallen gaatjes, ook in de kop van de wedstrijd! Sven en Mathieu sluiten terug aan bij onzen Tom en Lars, en samen zetten ze de achtervolging in op de twee koplopers. Maar, net op het moment dat de achtervolgers bijna komen aansluiten, versnelt Kevin Pauwels vanop de kop! Vijftien meter, dertig meter, een handvol seconden, Kevin rijdt keihard en lost de rest, de Wereldkampioen op kop!
  Negende ronde en Kevin heeft 10 seconden voorsprong op een groepje met Wout Van Aert, onzen Tom, Lars van der Haar en Mathieu van der Poel, niet de minsten! Maar toch slaagt Kevin erin om zijn voorsprong uit te diepen! De 10 seconden worden er al snel 20 en bij het ingaan van de laatste ronde heeft snelle en slimme Kevin (net op het juist moment gaat ie weg!) al 25 seconden voorsprong!
  Laatste ronde, Kevin Pauwels houdt tempo maar kan ook consolideren! Hij snel verdiend naar zijn 3de zege van het seizoen! Proficiat Kevin! Achter hem is het nog spannend voor de 2de plek! Wout Van Aert lijkt de sterkste, hij rijdt zich in het bos enkele meters los van onzen Tom, maar als die voor de tiende keer over de balkjes gaat als een hinde, zit hij meteen weer terug in het wiel van Wout! Dat wordt sprinten, en daarin kan Wout Van Aert nog net onzen Tom afhouden, op de meet! Tom na een supersnelle wedstrijd knap 3de!
  Zijn vierde podium op een rij! Proficat Tom, en dankjewel voor dit mooie seizoen! Zelf vindt je het misschien een wat grijs seizoen, maar de supporters hebben ervan genoten, zeker van je 5 knappe zeges! Daarmee eindig je in de zegestand knap 3de, na Wout Van Aert en Mathieu van der Poel! Knap Tom!

  1. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), in 59'51"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 8"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 8"
  4. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Corendon), op 14"
  5. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 14"
  6. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 36"
  7. Tim Merlier (Corendon-Kwadro), op 56"
  8. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 56"
  9. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 58"
  10. Vincent Baestaens (BKCP-Corendon), op 1'08"

  20/2: Tom pakt zijn 5de zege van het seizoen in de Malheur-Kleicross in Lebbeke!


  Het laatste echte crossweekend vat aan met de de Kleicross in Lebbeke, met hoofdsponsor Malheur, een superbiertje! Dankzij de vele regen de voorbije dagen en nét voor de cross een echte moddercross. Dan zou je denken: Sven Nys favoriet! Maar niets is minder waar.
  Al meteen na de start gaat Sven Nys overkop en daardoor duikt hij al laatste het veld in. We zien Sven nooit meer in de voorste gelederen. Veel beter gaat het onzen Tom af! Als een speer uit een boog schiet hij weg, met youngster Michael Vanthourenhout in zijn wiel. Tom en Michael leggen meteen een heel hoog tempo op, voor zover dat mogelijk is in de modder natuurlijk, en al na twee rondes hebben ze een mooie voorsprong op de eerste achtervolgers: Dieter Sweeck Wout Van Aert, Eli Iserbyt en Tim Merlier. Geen sukkelaars, maar dichter komen ze niet, ook niet in de volgende rondes.
  Met nog vijf rondes te gaan moet Michael Vanthourenhout wisselen en net op dat moment plaatst Tom nog een versnelling, en wég is onze kampioen! Tom moet natuurlijk ook een paar keer wisselen in deze superzware cross, maar dat verloopt met hulp van het superteam in de materiaalpost héél vloeiend! Tom alleen op kop, de start van een lange solo! Waarlijk genieten voor de opgekomen Tom-supporters!
  Achter Tom verzekert Michael Vanthourenhout zich van de 2de plaats, Dieter Sweeck is al snel zeker van de 3de stek. Spannender is het nog voor de ondankbare 4de plaats, met een stevige strijd tussen Kevin Pauwels en Wereldkampioen Wout Van Aert, waarbij die eerste finaal aan het langste einde trekt.
  Een ware glorietocht voor Tom in deze zware cross! Op deze manier zet Tom een schitterende progressieve reeks neer: 4de in Sint-Niklaas, 3de in Hoogstraten, 2de in Middelkerke en nu 1ste in Lebbeke! Proficiat Tom!

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 1u03'47"!
  2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 34"
  3. Dieter Sweeck (Era-Murprotec), op 56"
  4. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 1'03"
  5. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 1'44"
  6. Tim Merlier (Corendon-Kwadro), op 1'52"
  7. Joeri Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 2'04"
  8. Gianni Vermeersch (Marlux-Napoleon Games), op 2'39"
  9. Sven Vanthourenhout (Crelan-AA Drink), op 2'44"
  10. Rob Peeters (Crelan-Vastgoedservice), op 3'44"

  13/2: Tom op het podium en knap 2de in de Noordzeecross in Middelkerke!


  Noordzeecross in Middelkerke, de oudste cross van het land, en de laatste manche van de Superprestige. Kan Wout Van Aert hier de grand slam afronden, en alle klassementen winnen? Dan moet hij vooral Sven Nys afhouden, die hier zijn laatste cross met inzet rijdt! Het parcours ligt er heel glad bij met heel veel bochten, supertechnisch, ideaal voor onzen Tom! In het klassement kan Tom niet veel meer opschuiven, met 11 punten achterstand op de 6de, Laurens Sweeck. Dus vol voor het podium! Bij de beloften alvast een volledig TFCT-podium, met Eli Iserbyt op het hoogste trapje. Tom voor de wedstrijd: "Schoon crosske hier, heel technisch op die zeeklei. Ik kom hier graag. Wel spijtig dat ik hier niet de goede tubes heb liggen, want die zijn hier wel een voordeel."
  Start in de regen, Tom tussen Michael Vanthourenhout en Sven Nys, en superweg! Kopstart en als eerste het veld in! Minder geluk voor Laurens Sweeck, die onmiddellijk na de start zijn ketting breekt én lek rijdt. Lopen vor Laurens... Tom gaat meen stevig door op kop en pakt enkele meters op eerste achtervolger Simunek. Lopen door de gefreesde zandbak en opnieuw als kop de modder in. Stevige klim op de duinen, Tom bijna rijdend boven. Sven Nys pakt de kop over. Tom sluit aan met Wereldkampioen Wout Van Aert in zijn wiel. Balkjes en ondanks het lage tempo springt onzen Tom, fantastisch! Ook Michael Vanthourenthout gaat er vlot over, en valt aan!
  TWeede ronde, Michael Vanthourenhout met enkele meters voorsprong op de achtervolgers, met daar Wout Van Aert op kop. Tom schuift ook goed mee. Michael gaat hard op kop. De achtervolgers zitten allemaal alleen, Wout, Sven en onzen Tom, in die volgorde. Van Aert sluit als eerste bij de kop aan. Mathieu van der Poel, na een slechte start goed opschoven komt ook kort en brengt onzen Tom mee! Van der Poel rukt op en wil naar de kop. Van Wout Van Aert geen spoor meer, pech? Op kop trekt Mathieu van der Poel door! Meteen een gaatje op onzen Tom en de andere achtervolgers. Tom moet werken! Opnieuw goed springen, wisselen van fiets en terug in de achtervolging!
  Derde ronde, Mathieu heeft 16 seconden voorsprong op onzen Tom en Michael Vanthourenhout. Wout Van Aert, net gewisseld door een kapotte derailleur, komt als 30ste over de meet. Sven Nys is virtueel leider in de Superprestige! Op kop gaat Mathieu van der Poel als een razende tekeer, hij wil er een one-man show van maken. Tom, nog altijd knap 2de, laat betijen. Op de steile helling na de materiaalpost gaat Tom goed naar boven! Er vallen gaten. Achter Tom volgen nog Sven Nys en Klaas Vantornout, en daarachter een grote leegte. Tom is sterk en rijdt opnieuw weg van de andere achtervolgers!
  Vierde ronde, Tom volgt als 2de op 19 seconden van leider Mathieu van der Poel, en 8 seconden voor op Lars van der Haar en Toon Aerts. In de achtergrond schuift Wout Van Aert op naar de 16de plek, met dank aan zijn ploegmaats die zich als een motor voor hem zetten! Tom blijft knap op de 2de plek en maakt geen foutjes op het supergladde parcours! Op kop wisselt Mathieu van der Poel. De modder kleeft aan de fietsen, die helemaal bruin-zwart zien na één ronde! In de achtergrond rukt Sven Nys opnieuw op. Toon Aerts in zijn wiel. Ook Lars sluit goed aan. Maar in Tom's spoor komen ze nog niet. Een volledige lus voorsprong!
  Vijfde ronde, Mathieu heeft 21 seconden op onzen Tom, Sven Nys volgt al op 40 seconden. Wout Van Aert heeft zicht op de 8ste plek, het klassement is voorlopig veilig. Ook omdat Lars van der Haar nu wegrijdt van Sven Nys. Tom bijt op zijn tanden, zware kost hier! Maar Tom blijft knap op de 2de plek! Virtueel shuift hij op naar een 6de plek in het klassement! Achter hem is Sven Nys terug over Lars van der Haar gegaan, een volledige lus achter onzen Tom!
  Zesde en voorlaatste ronde, en het zilver lijkt binnen voor onzen Tom. Met een verbeten blik komt hij 28 na Mathieu over de streep. Sven Nys volgt als 3de op 48 seconden. Wout Van Aert is al 6de, met Klaas Vantornout in zijn wiel. Tom rijdt een schitterende zandbak, er zit duidelijk nog jus in zijn benen! Achter Tom gaat Lars van der Haar opnieuw over Sven Nys. Ploegmaat Toon Aerts volgt knap als 5de. Op kop maakt Mathieu zijn eerste slipper, knietje op de grond, en weer door, een lus voor onzen Tom. Die heeft nu al twee lussen voor op Sven en Lars! Het zilver is binnen!
  Zevende en laatste ronde, Mathieu begint die met 20 seconden voorsprong op onzen Tom! Die rijdt dus sneller dan Mathieu! Lars volgt op een minuut. Achter Lars vechten Sven Nys en Wout Van Aert nog een prestigeduel uit, maar niet meer voor het podium. Lang duurt het niet of ze gaan over Lars. Mathieu gaat onbedreigd naar de zege. Met een wheelie komt Tom knap als 2de over de meet, op slechts 22 seconden! Wout Van Aert wordt nog een knappe 3de, na een super inhaalrace.
  Tom na de wedstrijd met een brede smile: "In het begin heb ik mezelf een beetje opgeblazen. Toen Mathieu ging, lag het tempo te hoog. Maar vanaf dan ging het beter. Op eigen tempo kon ik de achterstand op Mathieu stabiel houden en de 2de plek vasthouden. Tevreden over mijn seizoen? Nee! Maar ik leg me er niet bij neer en ga een hele zomer hard werken, met hulp van mijn nieuwe patrons, Sven & Sven!" Door zijn knappe prestatie springt Tom zowaar naar de 6de plek in het klassement van de Superprestige!

  1. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), in 1u05'01"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 22"
  3. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 43"
  4. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 49"
  5. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'00"
  6. Lars van der Haar (Giant-Alpecin), op 1'20"
  7. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 1'39"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet-Fidea), op 2'03"
  9. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'05"
  10. Dieter Sweeck (Era-Murprotec), op 2'08"

  7/2: Tom pakt het podium in de Aardbeiencross in Hoogstraten!


  Aardbeiencross in Hoogstraten, de voorlaatste wedstrijd van de Superprestige en heel anders dan gisteren een stevige moddercross. Met stevige loopstroken spek voor de bek van Wout Van Aert, of kan Mathieu van der Poel terug opstaan uit zijn as, na de rugproblemen gisteren in Sint-Niklaas? En onzen Tom, die probeert zijn goede vorm en technisch kunnen om te zetten in een podiumplek!
  Start en Tom is meteen goed uit de blokken, en duikt als 2de achter kopstarter Tim Merlier het veld in! Tom neemt meteen het heft in handen en gaat naar de kop. Mathieu van der Poel, na een nachtje bij de kiné, sluit goed aan in Tom's wiel. Van Sven Nys of Wout Van Aert nog geen spoor in de voorste gelederen. Even later pakt Mathieu over en geeft er meteen een ruk aan! Tom volgt gezwind, maar zit tussen de twee broers van der Poel. Uit de achtergrond rukt nu toch Wout Van Aert op.
  Bij het ingaan van de tweede ronde hebben we vijf koplopers: Onzen Tom, Van Aert, ploegmaat Toon Aerts en de broers van der Poel. Ook Sven Nys en Laurens Sweeck volgen op korte afstand. Maar dan plaatst Mathieu van der Poel opnieuw een versnelling, en de kopgroep valt uit elkaar! Op dat moment zien alle crossers al zwart van de modder. Het is Sven Nys die probeert het gaatje op van der Poel terug te dichten. Tom schuift mee in het wiel van zijn toekomstige ploegleider. Maar na nog een versnelling van Mathieu, moet iedereen passen. Al snel 6 seconden achterstand. Wereldkampioen Van Aert moet aan den bak!
  Derde ronde, en Wout Van Aert heeft zich tot bij Mathieu van der Poel gewerkt. Tom volgt op heel korte afstand als 3de! Op kop gaan Wout en Mathieu nu heel hard. Het langverwachte duel dat er niet uit kwam op het WK, krijgt hier gestalte. Onzen Tom geeft zich echter niet zomaar gewonnen en houdt de twee tenoren goed in zicht.
  Vierde ronde en Tom komt samen met Mathieu en Wout over de meet! Eerste achtervolgers op dit supertrio zijn Tim Merlier en David van der Poel, op 12 seconden. Op kop is de motor van Wout Van Aert nu warmgelopen, en hij draait de gas helemaal open! Tom moet als eerste even lossen, maar kan toch weer aanklampen! Lastige loopstrook, en Van Aert spurt er door met zijn lange stelten! Mathieu van der Poel kan nog net aanklampen, Tom hangt aan de rekker! Spannend! Pas als Van Aert voor de derde keer versnelt, deze keer net voor en in de zandbak, moet Tom lossen.
  Vijfde ronde, we zijn halfkoers. Mathieu en Wout op kop, Tom kort daarachter. Van de rest geen spoor. Ligt het podium nu al vast? Op kop is het nu Mathieu van der Poel die het tempo aangeeft. Even toch, want dan blijft hij spectaculair haken in de balkjes, blijft net overeind, en Wout zit meteen terug op zijn wiel. Erop en erover en even een kloofje voor Van Aert.
  Zesde ronde, en Tom volgt nu op 20 seconden van de twee leiders, die voorlopig nog geen haar breed op elkaar toegeven. Een lastige klim, en Mathieu valt aan! Wereldkampioen Van Aert moet vijf meter laten, dan tien meter. Is van der Poel weg? Neen, Wout Van Aert vecht zich met vereende krachten terug in zijn wiel, met dank aan Mathieu die een paar kleine foutjes maakt in de modder. Tom slaat het spektakel als 3de gade, en rijdt nu zijn eigen wedstrijd, op een sterk tempo.
  Zevende ronde en het spektakel op kop blijft voortduren. Als Wout Van Aert even uit zijn pedaal schiet, spurt Mathieu hem voorbij en pakt opnieuw enkele meters! Maar opnieuw kan Van Aert weer terugkomen en zich vastbijten in het wiel van de Nederlander. Hoelang kan dit blijven duren? Het publiek smult van het spektakel!
  Laatste ronde, en samen duiken Wout en Mathieu terug het veld in. Tom is nog altijd een knappe 3de, nu op 35 seconden. Op kop blijft Mathieu nu aanvallen, hij ruikt zijn prooi! Wout Van Aert krijgt het inderdaad lastig en moet nu al een tiental meters prijsgeven. Mathieu toont zich superieur in de bochten, rijdt een superzandbak, en snelt naar de zege! Wout Van Aert wordt 2de, en wacht nog altijd op zijn eerste zege in de trui van Wereldkampioen. Even later bolt onzen Tom als 3de over de meet, na een sterke wedstrijd in de voorste linies.
  Tom na de wedstrijd, heel bescheiden: "Ik was goed, maar natuurlijk niet goed genoeg om mee te doen voor winst. Omdat Kevin Pauwels en Lars van der Haar waarschijnlijk een rotdag hadden, eindig ik hier vandaag op het podium. Ik hoop dit jaar een goede zomer te hebben, waarin ik eindelijk kan focussen, heel anders dan de vorige jaren, om zo sterk aan het volgende cross-seizoen te kunnen beginnen."
  Door zijn mooie prestatie rukt Tom op naar de 7de plek in het klassement van de Superprestige.

  1. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), in 1u00'26"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 17"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 54"
  4. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 1'22"
  5. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 1'40"
  6. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'57"
  7. Lars van der Haar (Giant-Alpecin), op 2'16"
  8. David van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), op 2'34"
  9. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 2'49"
  10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'52"

  6/2: Tom mooi 4de in de Bpost in Sint-Niklaas!


  Laatste manche van de Bpost Bank Trofee, en voor de eerste keer in domein De Ster in Sint-Niklaas. Alle toppers aan de start,. Ook Tom, na een goede trainingsweek. Voor Sven Nys de allerlaatste Bpost-cross, waarvan hij er de voorbije jaren tientallen won. Veel zandstroken in deze snelle cross, rond het water, net zoals in Mol.
  Start, Tom rechts tussen Sven Nys en Michael Vanthourenhout. Lars van der Haar pakt de kopstart, Tom duikt als 7de het veld in. Ploegmaat Toon Aerts zit meteen in het wiel van Lars, en pakt al snel de kop over. Toon gaat hard en pakt meteen een gaatje. Michael Vanthourenhout leidt het peloton in de achtervolging, met Tim Merlier in zijn wiel. Tom zit in een zetel, op de 4de plek, en houdt de deur dicht voor de anderen.
  Tweede ronde al en Toon nog altijd op kop, met Vanthourenhout en Merlier in zijn wiel. Tom zit goed in de achtervolgende groep, en toont zijn kracht op de steile helling: fietsend omhoog! In het wiel van Mathieu van der Poel schuift Tom stilletjes mee op en al snel groept alles terug samen. Tom op een mooie 5de plek, met Laurens Sweeck in zijn wiel. Merlier, Aerts en Vanthourenhout pakken de boniseconden onder de boog.
  Derde ronde en Mathieu van der Poel valt aan, Tom pareert attent en pakt nog voor de streep de kop terug over! Als eerste duikt hij het veld terug in. Springen over de balkjes en de rest moet naar adem happen! Er vallen gaten. Laurens Sweeck is ook goed meegeschoven, en zit op de 2de plek in het wiel van Tom. Ondertussen geeft Julien Taramarcaz, 8ste in de stand, al op. Langs het water versnelt Tom opnieuw, Sweeck moet passen, Mathieu pakt over en zit snel terug bij onzen Tom. Al snel 5 seconden voorsprong op eerste achtervolger Laurens Sweeck! Mathieu pakt nog niet over.
  Vierde ronde en nu pakt Mathieu van der Poel wel over. Plat op het stuur, tempo maken, Tom in het wiel! Negen seconden voorsprong op de achtervolgers, waar Wereldkampioen Wout Van Aert nu het werk doet. Mathieu komt onder stoom, Tom moet alles uit de kast halen om zijn wiel te houden, maar slaagt daar goed in. Langs het water zet Mathieu zijn turbo op, en Tom krijgt het lastig. Zware zandstroken en Tom moet een gaatje laten, 4 seconden. Wout Van Aert rukt zich los bij de andere achtervolgers, en volgt als 3de.
  Vijfde ronde, Tom goed op tempo op nog altijd 4 seconden. Van Aert op 12 seconden. Tom houdt Mathieu goed in het vizier, en ook Wout komt nu dichter. Krijgen we een kopgroep met drie? Tom zit alvast snel terug in het wiel van Mathieu, en pakt meteen over! Sterk Tom! Wout Van Aert is er ook bij, drie toppers op kop, en Laurens Sweeck op een 20-tal meters. Langs het water zet onzen Tom nu zijn turbo op, de rest past! Enkel Laurens Sweeck gaat in de achtervolging. Wout komt ook terug op toerental, maar Mathieu van der Poel lijkt te passen.
  Zesde ronde, halfcross! Tom op kop! Wout en Laurens sluiten aan. Achter die drie rijdt iedereen Mathieu van der Poel voorbij... Wout pakt de kop over, en het tempo gaat omhoog. Tom en Laurens sluiten goed aan. Laurens pakt de kop over en het is deze keer aan hem om langs het water alles te geven. Wout en Tom moeten bijten om zijn wiel te houden. Uit de achtergrond komt nu ook Sven Nys oprukken, op 11 seconden.
  Zevende ronde en Laurens Sweeck heeft een voorsprong van 9 seconden. Achter hem valt het even stil, en Sven Nys sluit bij Tom en Wout aan. Tom leidt dit selecte groepje achtervolgers. Voorlopig voor de 2de plek, want Laurens gaat hard op kop! Nys en Van Aert pakken niet over en laten onzen Tom het werk doen. De achterstand op Laurens is al 16 seconden.
  Achtste ronde en Laurens blijft hard gaan. Sven Nys legt een hoog tempo op in de achervolging, Wout sluit aan, en Tom moet even passen. Hij is al diep gegaan in de voorbije rondes. Sven Nys blijft geven en ook Wout Van Aert moet enkele meters laten. Nys nadert op Laurens Sweeck, nog 10 seconden achterstand. Tom volgt op een vijftigtal meter van Nys en Van Aert als 4de.
  Negende ronde en Laurens Sweeck moet alles uit de kast houden om Nys en Van Aert af te houden. Voor Tom, op 30 seconden, lijkt het podium weg. Laurens Sweeck heeft nog altijd 11 seconden voorsprong, Nys laat nu Wout Van Aert het werk doen. De voorsprong groeit, 18 seconden nu al. Tom bestendigt op de 4de plek, en ziet de anderen nog altijd rijden.
  Tiende en laatste ronde. Laurens heeft 18 seconden op Wout en Sven, Tom volgt op 37 seconden. De plaatsen liggen vast, het podium nog niet helemaal. Na een knappe koers wint Laurens Sweeck zijn tweede cross van het seizoen! Wout Van Aert sprint Sven Nys uit het wiel, en wordt 2de en eindwinnaar van de Bpost! Even later bolt onzen Tom na een sterke cross als 4de over de meet, en wordt zo finaal 9de in het klassement van de Bpost Bank Trofee.

  1. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), in 58'54"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 20"
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 23"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 43"
  5. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'11"
  6. Rob Peeters (Crelan-Vastgoedservice), op 1'17"
  7. Tim Merlier (Corendon-Kwadro), op 1'18"
  8. Lars van der Haar (Giant-Alpecin), op 1'26"
  9. Dieter Sweeck (Era-Murprotec), op 1'41"
  10. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 2'00"

  31/1: Tom na een sterke wedstrijd 8ste op WK in Zolder!


  De laatste dagen voor het WK 2016 in Zolder! Terwijl de 85.000 (!) verwachte supporters de laatste voorbereidingen treffen, stomen de crossers zich klaar voor de ultieme cross van het seizoen! Voor de meesten onder hen is dat vooral veel rusten, na de voorbije zware wedstrijden en trainingsweken, goed eten en goed slapen. Sommigen vinden ook nog de tijd om te twitteren... Dé topfavoriet is natuurlijk regerend Wereldkampioen Mathieu van der Poel, die sinds zijn terugkeer in het crosspeloton in december 2015 quasi alle grote crossen won, op een overtuigende manier. Alleen pech (maar dat wensen we niemand toe!) of een ongelooflijk sterke samenwerking van alle Belgen (zou dat kunnen?) kan volgens sommmigen Mathieu van de zege houden en Wout Van Aert aan zijn allereerste WK-zege helpen. We zullen zien... En onzen Tom? "Van mij geen grootspraak deze week zoals de week voor het BK :)! Ik kan alleen maar proberen zelf op de top van m'n kunnen te presteren...", twittert hij op 24/1 na de wedstrijd in Hoogerheide. Na zijn goede prestatie daar en winst de dag ervoor in Ruchpen, voelt hij zich er alvast klaar voor!
  Op zaterdag regent het pijpenstelen op het parcours, vooral tijdens de wedstrijd van de beloften meisjes. Het parcours verandert in een ware modderpoel! Bij de wedstrijd van de dames in de namiddag bepaalt dit veel: Weinig snelle stroken, waarop de meesten hard getraind hebben, veel klauteren. De Nederlandse kampioene Talitha de Jong, nog maar 22 jaar, was hierin de beste. Grote consternatie na de wedstrijddag op zaterdag: de UCI heeft mechanische doping (een motortje) vastgesteld in de fiets van de Belgische belofte Femke Van Den Driessche. En onzen Tom: de verkent het parcours uitgebreid, zowel in de morgen als in de namiddag, en lijkt er helemaal klaar voor!
  Zondag, de dag van de waarheid! Na het spektakelstuk bij de beloften, waarin Eli Iserbyt sprintend en als eerstejaarsbelofte (!) zijn eerste wereldtitel pakt voor een blunderende Adam Toupalik, is het nog drie uur wachten voor de profs aan de start komen. Die profs warmen dus allemaal nog eens op, en verkennen het parcours dat er na een droge nacht heel anders bijligt dan gisteren. Tom doet nog twee rondjes, goed gefocused. Sven Nys, die hier zijn laatste WK rijdt, doet er maar liefst zes. Kunnen de Belgen vandaag de Nederlanders bijbenen in de medaillestand? Nederland heeft er al twee gouden, België nog geen.
  Tom start op de eerste startrij, uiterst links. Daar klinkt het startschot! Laurens Sweeck komt als snelste uit de blokken en sprint samen met Tim Merlier naar de eerste bocht. Wout Van Aert in hun wiel! Superwerk van de jonge Belgen! Onzen Tom is iets minder goed weg, en duikt als 7de het veld in. Sven Nys en Kevin Pauwels missen hun start en volgen op de 12de en 13de plek. Halverwege de eerste ronde, waarin het tempo meteen heel hoog ligt, maakt Tim Merlier die tot dan op kop reed een kleine slipper, en Tim staat aan de kant. Ploegmaat Wout Van Aert pakt meteen over, en neemt de rest op sleeptouw. Een eerste kopgroep ontstaat, en daarin alléen Belgen en Nederlanders! Tom is 9de in die kopgroep, achter superfavoriet Mathieu van der Poel en een teruggekeerde Kevin Pauwels. Daar is de lastige bocht bergop naar links, en Tom neemt slim de onderkant, en schuift een paar plekken op! Even spektakel vooraan, Laurens Sweeck, knap op de 2de plek, probeert het gat te laten vallen voor Wout Van Aert! De Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar gaan er meteen over! Tom sluit als 6de aan. Mathieu, nu op kop, plaatst een eerste tussensprint!
  Tweede ronde, en we hebben door het gebeuk van Mathieu een compacte kopgroep, met Wout Van Aert gevangen tussen de twee Nederlandse tenoren, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Ze hebben 10 seconden voorsprong op een tweede groep, met daarin onzen Tom, Radomir Simunek, en Kevin Pauwels. Wout Van Aert zet zich op kop, het tempo controlerend, met de twee Nederlanders in zijn wiel. De achtervolgers jagen, met de Belgen op kop, want Wout kan vooraan wel wat steun gebruiken! Mathieu van der Poel, nochtans technisch sterk, maakt op kop een paar foutjes: Is hij zenuwachtig? Achter de kopgroep komen Kevin Pauwels en onzen Tom stilletjes dichter! En, ook Sven Nys pikt bij hen zijn wagentje aan! Het publiek gaat uit zijn dak! Bergop, lopend voor de ene, fietsend voor de andere, en Wout Van Aert pakt een eerste kleine voorsprong!
  Derde ronde, en het zijn de Nederlanders die nog altijd moeten achtervolgen! Snel sluiten ze weer aan bij Wout, die het hoge tempo blijft aangeven. Ze hebben nog 7 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, met daarbij onzen Tom. Kevin Pauwels kan als eerste bijna bij de kop aansluiten. Wat verder rijdt Laurens Sweeck en kort achter hem onzen Tom, op de 7de plaats! Zijn blik staat scherp, Tom vecht voor elke plaats!
  Vierde ronde en nog altijd is Mathieu van der Poel niet weggereden, zoals iedereen verwacht had! Is hij onder de indruk van de omstandigheden? Het superzware parcours en de massaal opgekomen supporters? Het sein voor landgenoot Lars van der Haar om een stevige demarrage te plaatsen! Wout Van Aert repliceert! Het tempo gaat weer omhoog! Toch kunnen even later Sven Nys, Kevin Pauwels en Laurens Sweeck dan toch bij de kopgroep aansluiten, onzen Tom volgt op enkele meters. Spektakel op kop: Sven Nys leidt de debatten, héél even. Wout Van Aert pakt snel terug over! Tom haakt nu ook zijn wagentje aan, en is 5de in de kopgroep! Op kop is Sven Nys sterk en hij valt opnieuw aan en pakt meteen enkele meters! Met dank aan Wout Van Aert die het gat laat vallen! De Nederlanders moeten weer aan de bak! Lars van der Haar probeert het gat terug dicht te rijden.
  Vijfde ronde, we zijn halfkoers en hebben zes koplopers, twee Nederlanders omringd door vier Belgen. Wat verder volgt onzen Tom met David van der Poel! Spannend! Even later kunnen ook zij bij de kopgroep aansluiten! Sterk Tom! Even hebben we acht koplopers, maar dan hapert Mathieu van der Poel op een korte helling, hij staat compleet stil en Wout Van Aert botst op zijn achterwiel! Hun wielen haken in elkaar, en de rest rijdt voorbij! Wout is snel terug weg, Mathieu heeft het lastiger om terug op gang te komen! Hij moet achtervolgen! Het sein voor Lars van der Haar om zijn tweede aanval te plaatsen!
  Zesde ronde en Lars van der Haar heeft snel een voorsprong van 11 seconden op een jagende Sven Nys, die Kevin Pauwels en David van der Poel meebrengt. Wat verder volgt Tom met Wout Van Aert en Laurens Sweeck, op 16 seconden. Mathieu van der Poel volgt op 28 seconden. Hij wisselt, terwijl landgenoot Lars van der Haar op kop verder uitloopt! Sven Nys moet als eerste achtervolger alles uit de kast halen om hem in zicht te houden! Lars strijdt op kop met het schuim op zijn mond! Heroïsch! Bij de achtervolgers neemt nu Kevin Pauwels over. Sven Nys en David van der Poel bengelen nu aan het staartje, en moeten al snel terug Wout Van Aert in hun wiel dulden. Tom volgt wat verder met Mathieu van der Poel in zijn wiel, en zit gevangen.
  Zevende ronde, en een jagende Wout Van Aert heeft nog maar 10 seconden achterstand op Lars van der Haar! Sven Nys volgt als 3de op 17 seconden? Is de oude strijder op zijn laatste WK op weg naar het podium? Mathieu van der Poel volgt op 29 seconden, als 6de, met Tom in zijn wiel. Op kop maakt Lars geen foutjes, in tegenstelling tot de anderen, die veel risico's nemen! Wout heeft nog een halve brug achterstand, maar dat is heel wat, want de bruggen in Zolder zijn lang en lastig! Sven Nys en Kevin Pauwels volgen als 3de en 4de. Nog wat verder, op 30 seconden van leider Lars van der Haar, volgt onzen Tom met de broers van der Poel voor zich uit. Lars van der Haar wisselt, en als even later Wout Van Aert de onderste binnenbocht neemt en Lars bovenaan buitenom gaat, zitten de twee kemphanen terug bij elkaar! Een onvervalste België-Holland tekent zich af! In de achtergrond vecht Mathieu van der Poel om alsnog terug te komen, maar hij komt te laat. Op kop is het nu Lars van der Haar die veel risico's pakt, Wout Van Aert klampt aan!
  Achtste en laatste ronde! Mathieu is al opgerukt naar de 3de plek, op 18 seconden van het kopduo. Teveel om nog aan te sluiten, zeker omdat Lars en Wout op kop een verbeten duel uitvechten! Tom komt als 7de over de meet, met Laurens Sweeck in zijn wiel. Wout Van Aert zet zich nu op kop en deze keer moet Lars aanklampen, maar dat kan hij als de beste! En hij is snel in de sprint, dus als hij het wiel van Wout kan houden, kan hij winnen! Bergaf en Lars smijt zich als een steen naar beneden, over Wout weer naar de koppositie! Spektakel! Daar is de superlastige klim, allebei lopend, en Wout Van Aert loopt Lars van zijn sokken! Letterlijk! Boven aangekomen springen de twee tenoren terug op hun fiets: Wout gezwind en snel weer op tempo, Lars met een verbeten gezicht moeizaam en teneergeslagen! Lars kraakt! Wout Van Aert, de beste crosser van dit seizoen, snelt naar zijn allereerste wereldtitel! Blij als een kind komt hij juichend over de meet! Kort na hem komt Lars van der Haar ontgoocheld als 2de over de meet... Kevin Pauwels, die samen met Sven Nys net voor het opkomen van de lange finishstrook nog over Mathieu van der Poel is gegaan, maakt het podium compleet en zo komt de medaillestand tussen de Belgen en de Nederlanders over het hele weekend perfect in evenwicht! Sven Nys wordt in het wiel van Kevin Pauwels knap 4de en groet en dankt al zijn supporters bij het passeren van de finish! En onzen Tom? Die komt even later als 8ste over de finish, moegestreden, maar voldaan! Wat een spannende wedstrijd! Proficiat Wout! Je bent een meer dan verdiende Wereldkampioen! Wout Van Aert heeft gewonnen omdat hij de sterkste was én omdat de Belgen het ploegenspel véél beter speelden dan de Nederlanders! Proficiat aan de hele Belgische ploeg!
  Tom na de wedstrijd: "Ik moet ontgoocheld zijn over mijn achtste plaats. Er waren er een aantal beter, simpel. Toen de cross open brak zat ik te ver. Ik kreeg nog wel even zicht op de kop van de wedstrijd, maar ik zat volledig à block en bij Wout van Aert en Lars van der Haar zat er precies nog wel wat op. Zelf heb ik nooit echt in de koers gezeten en kan en mag dan ook niet tevreden zijn met dit resultaat. Maar Van Aert is natuurlijk een mooie winnaar." Wij hebben je zien vechten Tom, en ja, er zat niet meer in, maar je hebt je toch weer helemaal gegeven!

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u05'52"
  2. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 5"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 35"
  4. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 39"
  5. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Corendon), op 47"
  6. David van der Poel (NED; BKCP-Corendon), op 1'03"
  7. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 1'11"
  8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'23"
  9. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro-Stannah), op 1'37"
  10. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Kwadro), op 1'43"

  24/1: Tom mooi 5de in de Wereldbekercross in Hoogerheide (NED)!


  Laatste manche van de UCI-Wereldbeker, in het Nederlandse Hoogerheide op de Brabantse dam, net over de grens, dus bijna thuiscross voor onzen Tom. Na zijn mooie overwinning gisteren in Rucphen is de moraal goed, net zoals de vorm! Vandaag wel alle toppers aan de start natuurlijk, maar velen al met het WK van volgende week in Zolder in hun hoofd. Dat biedt mogelijk kansen voor de outsiders, zoals bij de vrouwen waar en sterke Sophie de Boer won. Tom voor de wedstrijd: "Ik start met een goed gevoel, maar ik zal net al vele anderen wel ver achter de twee superfavorieten eindigen, Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Zware kost hier, met regen van de voorbije nacht!"
  Tom start uiterst links naast Laurens Sweeck. In zijn wiel gaat hij goed me van start en als 2de duikt hij het veld in! Wout Van Aert en Mathieu van der Poel volgen zijn Tom's wiel. Eerste modderstrook en Gianni Vermeersch en Mathieu van der Poel, schuiven op, over onzen Tom, en naar de kop. Mathieu begint er al vroeg aan! Tom forceert niet, en zakt terug naar de 6de plaats in het wiel van Kevin Pauwels. Achter hem laat Venturini het eerste gaatje. Wie niet mee in de kop zit, is Lars van der Haar... Vooraan geeft Mathieu nu het tempo aan, nog niet vol. Desondanks pakt hij al snel 20 meter voorsprong. Het sein voor Wout Van Aert om de achtervolging in te zetten.
  Tweede ronde en Mathieu heeft al 8 seconden voorsprong op Wout Van Aert. Tom is over Gianni Vermeersch gegaan en volgt als 5de op 12 seconden. Snel zit hij terug in het wiel van Wout. Vier Belgen achtervolgen op een halve Nederlander: Wout, Laurens, Kevin en onzen Tom. Op kop zet Mathieu nu stevig door. Zijn voorsprong groeit! In de tweede achtervolgende groep ook Sven Nys, die blijkbaar ook geen al te beste dag heeft. Voor hem rijdt Wout van Aert een stukje weg van de andere achtervolgers. Tom kruipt in het wiel van Kevin Pauwels.
  Derde ronde, Mathieu heeft al 16 seconden voorsprong op Wout. Tom, Kevin en Laurens volgen op 25 seconden. Lars van der Haar zit al op 40 seconden. Wout lijkt nu onder stoom te komen, na een wat moeizame start. Maar op kop verzwakt Mathieu niet. Bij de achtervolgers rijdt Laurens Sweeck even weg van Tom en Kevin, maar Tom zit al snel terug in zijn wiel! Kevin Pauwels klampt aan. Daar is de beruchte nieuwe trap, 44 treden hoog! Mathieu snel stap voor stap, Wout trager met twee treden ineens.
  Vierde ronde, de voorsprong is al 25 seconden, Tom in het wiel van Laurens op 45 seconden. Knappe 6de is ploegmaat Toon Aerts op 55 seconden. Vreemd toch dat die niet mee naar het WK mag. Bij de achtervolgers gaat om nu aan de kop, voor Laurens en Kevin. Tom's moment is gekomen, en hij lost de twee anderen! Op weg naar het podium? Het is nog vroeg. Toon Aerts komt bijna in het wiel van Kevin en Laurens.
  Vijfde ronde, en Wout volgt al op 33 seconden, een mokerslag met het oog op het WK. Tom met veel grinta op zijn gezicht op 54 seconden. Kevin en Laurens geven zich nog niet gewonnen, zij volgen op 58 seconden, kort achter onzen Tom. Even later zitten ze terug in het wiel van onze kampioen.
  Zesde ronde, Wout op 46 seconden van regerend Wereldkampioen Mathieu van der Poel, Tom volgt met Laurens en Kevin op 1'12". De rest lijkt verslagen. Bij de achtervolgers zet Kevin de rest onder druk. Laurens klampt aan, onzen Tom moet nu even een gaatje laten. Laurens maakt een paar foutjes en Tom zit terug in zijn wiel. Kevin zet door en lijkt op weg naar het podium.
  Zevende en voorlaatste ronde, Wout op 54 seconden, Kevin Pauwels, sterk op 1'06" als 3de. Tom volgt na Laurens Sweeck op de 5de plaats op 1'44". De plaatsen lijken vast te liggen. Zelfs als hij nu nog pech zou hebben wint Mathieu, en zo kroont hij zich als dé topfavoriet voor het WK! Achter hem sluipt Kevin Pauwels stilletjes dichter naar Wout Van Aert. Laurens Sweeck en onzen Tom rijden nu elk hun eigen wedstrijd, consolideren en geen risico's meer nemen.
  Laatste ronde en Mathieu rijdt met een gemiddelde van 22.6/u een ware ereronde! Knap Mathieu! Achter hem versnelt Wout Van Aert nog een laatste maal, om zo Kevin Pauwels af te houden voor de 2de plaats. Na een superwedstrijd wint Mathieu van der Poel de wedstrijd die naar zijn vader Adri genoemd is. Wout en Kevin vullen het podium en zullen Mathieu's belangrijkste uitdagers worden in Zolder. Wat verder bolt Tom als 5de over de streep, zwart van de modder. Kort achter hem komt ploegmaat Toon Aerts huilend als 6de over de meet. "Het is duidelijk waarom bondscoach Rudy De Bie niet wachtte tot vandaag om zijn selectie voor het WK bekend te maken, anders had hij Toon niet kunnen negeren!", twittert Karl Vannieuwkerke!
  Tom na de wedstrijd: "Ik was niet bezig met een eventuele podiumplaats. Ik kende een goede start en kon ook goed standhouden voor plek drie. Het doel was een hele wedstrijd blijven vechten dus ik heb niet nagedacht over eventuele podiumplaatsen. Op het einde voelde ik de naweeën van gisteren in de cross in Rucphen en mijn hevige trainingsweken. Het was echt een zwaar weekend. Hopelijk is dit wat ik nodig had om optimaal aan de start te verschijnen volgend weekend op het WK te Heusden-Zolder!"
  In het eindklassement van de Wereldbeker finisht Tom als mooie 7de. Wout Van Aert wint dankzij een fantastische eerste seizoenshelft dit klassement, zodat ploegmaat Tim Merlier (vandaag nipt 10de) als 7de Belg mee naar het WK mag. Door zijn zege gisteren in Ruchphen en de Top-5 in Hoogerheide vandaag springt Tom ook naar een gedeelde 6de plaats in de UCI-ranking! Officieel 7de, want Laurens Sweeck eindigde vorig jaar in het WK (U23) als 2de, en dat weegt door bij gelijke stand.

  1. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Corendon), in 1u07'31"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 48"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 59"
  4. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 1'30"
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'49"
  6. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 2'00"
  7. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 2'16"
  8. Gianni Vermeersch (Marlux-Napoleon Games), op 2'55"
  9. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Kwadro), op 2'55"
  10. Tim Merlier (Corendon-Kwadro), op 3'02"

  23/1: Tom pakt in Rucphen (NED) zijn vierde zege van het seizoen!


  Een week voor het WK in Zolder staat Tom aan de start vlakbij zijn thuisbasis, in het Nederlandse Rucphen, net over de grens. Andere toppers zoals Wout Van Aert en Mathieu van der Poel lieten verstek gaan, zij blijven liever trainen in zonnige Zuiderse oorden.
  Goed uit de startblokken en na een snelle eerste ronde is de eerste schifting al gemaakt: Een kopgroep van zeven crossers: Stan Godrie, Joeri Adams, Julien Taramarcaz, Dieter Vanthourenhout, Jim Aernouts, Radomir Simunek, en onzen Tom! Die lijkt alles prima onder controle te hebben. Enkele aanvallen van ondermeer Taramarcaz, Simunek en Adams worden snel terug ongedaan gemaakt, met dank aan ploegmaat Jim Aernouts.
  Met nog vijf rondes te gaan voelt Tom zijn moment gekomen: Tempo stevig omhoog van de kop af, net als ploegmaat Jim Aernouts op de 2de plek rijdt. Het gat is snel geslagen!
  In de volgende rondes kan Tom zonder problemen solo zijn voorsprong verder uitdiepen. Onbedreigd rijdt hij na een superwedstrijd naar de zege voor ploegmaat Jim Aernouts en de Tsjechische kampioen Radomir Simunek. Op deze manier tankt Tom veel vertrouwen voor het WK!
  Tom na de wedstrijd: "Ik heb het gevoel dat ik stilaan naar mijn topvorm ben toegegroeid, dus ben ik met deze overwinning zeker blij. Nog een compliment voor de parcoursbouwer: echt een prachtige en leuke omloop hier!"

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 1u04'57"
  2. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 19"
  3. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro-Stannah), op 24"
  4. Joeri Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 28"
  5. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 48"
  6. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'17"
  7. Stan Godrie (NED; Rabobank), op 1'25"
  8. Kevin Suarez Fernandez (SPA; ), op 1'36"
  9. Jens Vandekinderen ( ), op 1'51"
  10. Javier Ruiz De Larrinaga Ibanez (SPA; ), op 2'12"

  17/1: Tom knap 5de in de Wereldbeker in Lignières-en-Berry (FRA)!


  Na een week herstellen van een verkoudheid en op eigen ritme trainen, staat Tom terug gezond aan de start, in de Wereldbekercross in Frankrijk, dit jaar niet in het Bretoense Nommay, wel in Lignières-en-Berry, in het hart van Frankrijk. Tom vertrok samen met vader Jan en mechanieker Erik al op zaterdagmorgen, om nog goed te kunnen trainen op het parcours, want dat is voor alle crossers volledig nieuw. Ondanks de regen ligt het er toch relatief droog bij, nauwelijks lopen. Wel veel draaien en keren, echte intervalcross. Wordt het een tweestrijd tussen de kersverse kampioenen van de Lage Landen, Wout Van Aert en Mathieu van der Poel? Of loopt een derde met de bloemen weg? In ieder geval voor alle crossers een belangrijke wedstrijd om UCI-punten te sprokkelen met het oog op de eerste startrij op het WK binnen twee weken.
  Tom start naast Lars van der Haar, uiterst links. Kopstart voor een spurtende Lars van der Haar, Wout Van Aert in zijn zadel als 2de het veld in. Tom gaat als 8ste het veld in, in het wiel van Venturini. Minder goed gestart is Wereldkampioen Mathieu van der Poel, op een 11de plaats. Op kop gaat Lars van der Haar meteen stevig door, zonder omkijken. De rest moet diep gaan om zijn wiel te houden. Enkel Wout Van Aert plakt aan zijn wiel en die twee pakken een klein gaatje. Achter die twee Tom nog altijd 8ste, met Kevin Pauwels in zijn wiel.
  Tweede ronde en Lars van der Haar vraagt Wout Van Aert om over te pakken. Laurens Sweeck, Sven Nys en Toon Aerts rijden het gaatje als eersten terug dicht. Ook Tom kan terug aansluiten, terwijl op kop Laurens Sweeck nu de kop pakt. Technische zone en Tom kan een paar plaatsen opschuiven, 6de is hij nu, in het wiel van Sven Nys. Ploegmaat Toon Aerts, super gestart, kruipt in het wiel van Tom.
  Derde ronde en Tom schuift op de finishstrook op, als 5de duikt hij terug het veld in, opnieuw in het wiel van Venturini. Klimmetje en Sven Nys rijdt zich vast, Tom schuift op naar de 3de plek. Op kop rijdt Laurens Sweeck, technisch sterk, een stukje weg, maar Tom sluit in het wiel van Wout Van Aert snel terug aan. Ook Venturini en van der Haar sluiten snel terug aan. Wat verder kijkt Mathieu van der Poel nog altijd de kat uit de boom. Tom rijdt sterk en laat Sweeck en Van Aert niet wegrijden. Lars van der Haar zet zich na een sterke start in zijn wiel.
  Vierde ronde en Lars gaat over Tom. Als een later Wout Van Aert in de materiaalpost gaat, kan Tom terug opschuiven naar de 3de plek, in het wiel van Lars van der Haar. Achter hen komt ook Mathieu van der Poel nu terug aansluiten. Lars van der Haar voelt de druk van zijn landgenoot en gaat aan kop. Mathieu gaat over Tom, die nu 4de is, Wout Van Aert in zijn wiel.
  Vijfde ronde, halfkoers, en Mathieu van der Poel zet zich voor het eerst op kop. Lars in zijn wiel, Wout als 3de en Tom als 4de. De twee Nederlanders rijden weg als Wout Van Aert even hapert! Op kop gaat Mathieu hard! Lars zit al snel op enkele seconden. Tom zet alles op als om het wiel van Wout Van Aert te houden! Wout zit snel terug in het wiel van Lars. Tom laat een klein gaatje, op de 4de plek.
  Zesde ronde, Mathieu heeft 10 seconden op Lars en Wout, Tom volgt op 20 seconden, met Sven Nys en Laurens Sweeck in zijn wiel. Op een lange hellende strook gaan Nys en Sweeck over onzen Tom. Op kop bouwt Mathieu van der Poel zijn voorsprong verder uit, ondanks een jagende Wout Van Aert, die Lars van der Haar nog in zijn wiel heeft. De eerste crossers worden gedubbeld.
  Zevende ronde, Mathieu heeft nu al 16 seconden op de eerste achtervolgers. Tom volgt als 6de op 42 seconden, met Kevin Pauwels in zijn wiel. Hij gaat nog altijd goed mee met Laurens Sweeck en Sven Nys. Lastige helling en Tom gaat over Sven Nys naar het wiel van Laurens Sweeck. Op kop begint Mathieu van der Poel nu de show te verkopen. Achter hem vindt Tom zijn 2de adem, en gaat nu ook over Laurens Sweeck!
  Achtste en laatste ronde, Mathieu rijdt onbedreigd naar de zege, met 25 seconden voorsprong op Wout en Lars. Tom volgt als 4de op 51 seconden. Voor hem probeert Wout Van Aert Lars van der Haar uit het wiel te rijden, maar de Europese kampioen klampt goed aan. Lange helling en Wout trekt nog eens stevig door, en nu moet Lars definitief passen. Freewheelend komt Mathieu over de meet en kroont zich zo tot superfavoriet voor het WK! Even later wordt onzen Tom na een sterke wedstrijd knap 5de!
  Tom breedlachend na de wedstrijd: "Ja, slimmer gereden dan op het BK. Als ik de besten laat rijden, kan ik meedoen voor de 4de of 5de plek. Ik kan alleen maar goed blijven trainen in de komende twee weken, en hopen om zo een plekje dichter te komen."
  Door zijn goede prestatie verstevigt Tom zijn 7de plek in het klassement van de Wereldbeker.

  1. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Corendon), in 1u00'50"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 13"
  3. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 17"
  4. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 45"
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 56"
  6. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 1'01"
  7. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 1'05"
  8. Gianni Vermeersch (Marlux-Napoleon Games), op 1'10"
  9. Clément Venturini (FRA; Cofidis), op 1'10"
  10. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'26"

  10/1: Tom vechtend 9de op het BK in Lille!


  De jaarlijkse hoogmis van de Belgische cyclocross gaat dit jaar door in de Lilse bergen, een parcours dat Tom goed ligt door de vele technische en de weinige lange stroken. Tom heeft zelf sterk toegeleefd naar dit kampioenschap en is erin geslaagd zijn vorm op topniveau te krijgen, net op tijd. Tom start dus als schaduwfavoriet, samen met Sven Nys, Kevin Pauwels en de andere outsiders, achter topfavoriet Wout Van Aert. En, Tom voelt zich héél goed in deze schaduwrol! Na de verkenning van het parcours op woensdag, bereidt Tom zich verder voor in de bossen van Rucphen. Door de paar droge dagen voor de cross ligt het parcours er droog en héél snel bij. Slecht twee korte modderstrookjes en voor de rest veel vastgereden zand. Tom voor de cross: "De vorm is prima, maar het zal erop aankomen om in het wiel van Wout Van Aert te kunnen blijven, zo lang mogelijk." De massaal opgekomen supporters van Tom zien het alvast zitten.
  Tom start tussen de youngsters Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Start, en Tom is niet meteen goed mee weg, maar duikt door een stevige inspanning op de lange startstrook toch als 2de het veld in, na kopstarter Laurens Sweeck. Meteen licht het tempo hoog, heel hoog! Wout Van Aert zit op de 3de plek, in Tom's wiel en zo wordt de hele eerste ronde afgewerkt. Op het einde daarvan heeft een groep van acht crossers, met onzen Tom, zich losgewerkt van de rest. Daarbij geen Klaas Vantornout, de Belgisch kampioen van vorig jaar.
  Tweede ronde, en heel even komt onzen Tom aan kop. Maar Laurens Sweeck voelt zich sterk en pakt snel terug over. Tom gaat goed door de modderstrookjes, die verraderlijker zijn dan ze lijken. Lang probeert hij Wout Van Aert, die echt op zijn wiel zit, af te houden. Dan schiet Michael Vantourenhout uit de achtergrond naar voor, Wout duikt mee in zijn wiel, over onzen Tom, nog altijd op de 3de plek!
  Derde ronde en even zet Wout Van Aert zich aan kop. Een eerste prikt? Iedereen kijkt... wie pakt over? Bij het ingaan van het veld is Wout terug gegrepen en Gianni Vermeersch gaat nu de kop? Tom volgt op de 3de plek in het wiel van Wout Van Aert. Achter Tom een heel lint crossers, 15 in totaal nu. Daarbij ook de afscheidnemende Sven Nys, die na een minder goede start nu terugvecht. De crossers rijden meer dan 26 km/u op de zanderige ondergrond, supersnel!
  Bij het ingaan van de vierde ronde zet Gianni Vermeersch zich aan de kant. Moegestreden. Zo komt Wout Van Aert aan kop, Tom als 2de in zijn wiel. Maar opnieuw zet Wout Van Aert nog niet door. Het is ditmaal Dieter Sweeck die als eerste het veld in duikt. Even verder hapert Wout Van Aert even in de modder, maar dan wringt hij zich naar de kop, en valt aan! Tom duikt als een wervelwind in zijn wiel! Wout Van Aert trekt door, hard, keihard! Achter Wout en Tom wordt de schifting gemaakt. Er vallen gaten! Wout Van Aert blijft vol gaan, Tom probeert met man en macht aan te klampen...
  Vijfde ronde, en Wout Van Aert heeft voor het eerst in de cross een klein gaatje. Onzen Tom volgt met Gianni Vermeersch op 5 seconden. Als Vermeersch niet meteen wil overpakken, dan weer wel, maar niet van harte, pakt Tom terug over, met vereende krachten, maar het mag niet meer baten! Op kop heeft Wout Van Aert de goede kadans te pakken, en in zijn geval wil dat zeggen topsnelheid! Wout haspelt deze ronde af in een supertempo, aan een gemiddelde van 27,5/u! Spectaculair!
  Zesde ronde en Wout Van Aert heeft 18 seconden voorsprong op onzen Tom en Gianni Vermeersch. Maar onzen Tom is diep moeten gaan, en moet een eerste keer een klein gaatje laten. Laurens Sweeck passeert hem. Tom volgt als 4de in het wiel van Gianni Vermeersch. Even bekomen. Maar Tom is al helemaal verzuurd en moet nu ook Michael Vanthourenhout voor zich laten.
  Zevende ronde, Wout heeft al 25 seconden voorsprong op Laurens Sweeck, die alleen op de 2de plaats rijdt. Achter hem een treintje Marlux-crossers, met Kevin Pauwels, Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout. Tom volgt wat verder met Sven Nys in zijn wiel. Op kop maakt Wout Van Aert een spectaculaire val in de modderstrook, maar snel staat hij terug recht, en vervolgt hij zijn weg. Het lijkt hem niet te deren. Achter hem komt Kevin Pauwels terug heel dicht bij Laurens Sweeck, maar echt aansluiten kan hij niet.
  Achtste ronde en Wout Van Aert lijkt onbedreigd naar de zege te rijden, zoals hij al zo vaak deed dit seizoen. Laurens Sweeck volgt nu op 27 seconden, met Kevin Pauwels in zijn wiel. Wat verder volgt een terugkerende Sven Nys en Michael Vanthourenhout. Van Tom is bij de eerste zes geen spoor meer. Bij het uitgaan van deze ronde lijkt ook Kevin Pauwels zich op te blazen, pijnlijk tast hij naar zijn zij... Voor hem vallen ook Sven Nys en Michael Vanthourenhout wordt daardoor even opgehouden. Daardoor vergroot de voorsprong van Wout Van Aert en achter hem Laurens Sweeck alleen maar. En die Wout, die rijdt nog altijd supersnel, kop in kas!
  Negende ronde en onzen Tom volgt achteraan in een groepje op 57 seconden van koploper Wout Van Aert. Voor hem word nog gestreden voor het podium. Maar Sven Nys en Wout Vanthourenhout blijven in elkaars spoor en komen geen meter dichter op Laurens Sweeck, integendeel. Ook Wout Van Aert op kop verslapt niet.
  Tiende en laatste ronde en er wordt enkel nog gestreden voor het brons. Een halve minuut na de oververdiende winnaar Wout Van Aert, is Sven Nys daarin de sterkste, voor Michael Vanthourenhout. Na een sterke start maar nu volleedig leeggereden wordt Tom uiteindelijk 9de.
  Tom zelf na de wedstrijd over Twitter: "Slim was het niet, maar zou het mezelf nooit vergeven als ik het niet had geprobeerd..." Dat zegt alles! We hebben toch genoten van je cross Tom! Knap dat jij het toch probeerde. Zoals iemand terecht opmerkt op Twitter: Koene ridders gaan altijd strijdend ten onder! Het is mooier strijdend ten onder te gaan, dan helemaal niets te doen!

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u02'18"
  2. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 24"
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 33"
  4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 41"
  5. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 53"
  6. Vincent Baestaens (BKCP-Corendon), op 1'05"
  7. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 1'17"
  8. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 1'26"
  9. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'30"
  10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'39"

  3/1: Tom 2de na ploegmaat Toon Aerts in de Soudal Cyclocross in Leuven!


  Laatste cross voor het BK, achter de kazerne in Heverlee, Leuven. Een cross met serieuze hoogteverschillen en lastige technische stukken. Ook stevige regen voorspeld, benieuwd of die nog voor de cross zal vallen. Beloften rijden vandaag samen met de profs, waarbij Mathieu van der Poel en Wout Van Aert afwezig zijn, net als Kevin Pauwels en Lars van der Haar. Laatste stevige training voor Tom, alvorens te pieken op het BK in het zand van Lille! Bij de vrouwen alvast een heel spannende cross, met Sophie de Boer als winnaar in de sprint tegen Sanne Cant. Tom voor de cross met de blik al op Lille: "Ja, een goede kans om daar te winnen, maar topfavoriet blijft Wout Van Aert."
  Tom start centraal, tussen Julien Taramarcaz en Klaas Vantornout. Kopstart voor ploegmaat Toon Aerts. Tom als 5de het veld in, achter Klaas Vantornout. Tom schuift snel op naar de 4de plek, achter Sven Vanthourenhout. Sven Nys volgt als 7de in het lint. Ondertussen gaat Radomir Simunek aan kop, Toon Aerts in zijn wiel. Simunek gaat stevig door. In de technische zone maakt Tom een foutje, en meteen valt hij terug tot de 8ste plek.
  Tweede ronde, Simunek, Eli Iserbyt, Toon Aerts, Julien Taramarcaz en Sven Vanthourenhout op kop. Daarachter een groepje met Nys, Baestaens, Vantornout en onzen Tom op 8 seconden. Sven Nys op kop in die groep, Tom klampt aan. Stilaan komen zij dichter op de kopgroep. Daar gaat nu Toon Aerts aan de leiding, stevige demarrage en Toon heeft enkele meters. De groep met Nys en onzen Tom sluit aan.
  Derde ronde met Toon Aerts op kop, en een grote groep met onzen Tom op 5 seconden. Tom schuift een paar plaatsen op. Julien Taramarcaz leidt de achtervolging, met Iserbyt in zijn wiel. Die pakt snel over, en stopt af voor zijn ploegmaat Toon Aerts. Tom zit ondertussen al in het wiel van Sven Nys, die hier op eigen bodem heel graag wil winnen. Tom springt vlot, gaat over Nys, naar het wiel van Taramarcaz en Iserbyt. Samen hebben ze 16 seconden achterstand op koploper Toon Aerts.
  Vierde ronde, Toon Aerts nog altijd op kop, met als eerste achtervolgers Iserbyt en onzen Tom. Dat ziet er goed uit voor TFCT. Ondertussen rijdt Belgisch Kampioen Klaas Vantornout lek vooraan. Hapering in de gracht, Sven Nys vol op het achterwiel van Vincent Baestaens. Nys doet zich pijn. Iserbyt maakt daar gebruik van en komt alleen op de 2de plek.
  Vijfde ronde, Toon Aerts heeft 19 seconden voorsprong op ploegmaat Eli Iserbyt en 34 seconden op een groepje achtervolgers met onzen Tom. Die kan in het wiel blijven zitten, met twee ploegmaats op kop. Dus doen Simunek en Taramarcaz het werk, Tom in hun wiel. Sven Nys, nog bekomend van daarnet, hangt aan de rekker. Simunek trekt door, Tom zet zich verstandig in zijn wiel. Ze krijgen Iserbyt in zicht.
  Zesde ronde, het begint te druppelen... Toon Aerts heeft 35 seconden voorsprong op de groep met achtervolgers, waar Sven Nys nu op kop gaat, voor de ondertussen bijgehaalde Iserbyt. Sven verhoogt het tempo, achter hem gaat alles op de rekker. Tom gaat goed mee op de 4de plek, in het wiel van Taramarcaz. Nys trekt nog eens door, pakt een gaatje. Tom schuift op, over Taramarcaz en Iserbyt, naar het wiel van Sven Nys. Erop en erover, Iserbyt laat het gaatje. Tom trekt echter niet door, met ploegmaat Toon Aerts op kop. Door al dat geweld pakken de achtervolgers echter geen seconde terug, integendeel, Toon Aerts heeft al 46 seconden voorsprong.
  Zevende ronde, Toon Aerts lijkt onbedreigd naar de zege te rijden. Bij de achtervolgers valt Tom aan, vlot springend over de twee grachten! Tom is los en kan zich nu vol laten gaan! Bij de andere achtervolgers leidt nu Vincent Baestaens, Iserbyt schuift mee in zijn wiel. Taramarcaz en Nys passen. Tom, op de 2de plek is nu helemaal ontketend! Met nog drie rondes te gaan is alles nog mogelijk.
  Achtste ronde en Tom heeft 34 seconden achterstand op ploegmaat Toon Aerts. De rest volgt al op meer dan een minuut. Tom verzorgt het spektakel en springt weer vlot over de grachten! Toon heeft nog 29 seconden voorsprong, en vertoont nog geen tekenen van vermoeidheid.
  Nog twee rondes en Toon Aerts heeft nog 26 seconden voorsprong op onzen Tom. Zonder pech wint ploegmaat Toon Aerts. De andere achtervolgers volgen op een minuut van onzen Tom. Daar heeft Sven Nys nu gelost. Bij het publiek gaan de eerste paraplu's open, de regen valt nu harder. Onzen Tom gaat nog altijd goed door, en heeft 23 seconden op ploegmaat Toon Aerts. Bij de achtervolgers gaat Eli Iserbyt nog altijd goed mee, het kan een TFCT-podium worden!
  Laatste ronde, Tom ziet ploegmaat Toon Aerts rijden, op 17 seconden voor hem. Toon geeft alles wat hij nog in huis heeft, op weg naar de zege! Maar onder druk valt Toon Aerts op een scherpe afdaling! Tom komt dichter! Samen in de materiaalpost, Tom op 5 seconden! Tom dringt echter niet aan, veel respect voor de jongere ploegmaat: Toon Aerts wint na een knappe solo, Tom wordt op een schitterende manier 2de! Tom is klaar voor het BK!
  Tom glunderend na de wedstrijd: "Toen Toon demarreerde, maakte ik net een foutje met en pijnscheut in mijn enkel als gevolg. Vanaf was mijn enige taak nog afstoppen. Ik voelde me echter sterk en kwam op het einde nog heel dicht. Het was echter helemaal niet de bedoeling om Toon nog onder druk te zetten. Ik ben heel blij om zo een sterke ploegmaat te hebben met het oog op het BK en WK!"

  1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'09"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 14"
  3. Vincent Baestaens (BKCP-Corendon), op 1'17"
  4. Julien Taramarcaz (ZWI; ERA-Murprotec), op 1'17"
  5. Eli Iserbyt (Telenet Fidea), op 1'17"
  6. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 1'45"
  7. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro-Stannah), op 1'52"
  8. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 1'57"
  9. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'27"
  10. Jan Denuwelaere (Crelan-Vastgoedservice), op 3'02"

  1/1: Tom 12de in de Grote Prijs Sven Nys in Baal!


  Nieuwjaar 2016, en dus langs deze weg de beste wensen aan al wie Tom in het hart draagt! Crossen voor de Bpost Bank Trofee vandaag, in de Grote Prijs Sven Nys in Baal. Kan Sven Nys voor de laatste keer zijn eigen grote prijs winnen? Of zal Wout Van Aert weer domineren zoals we gewoon zijn? Of een verrassing, zoals in Loenhout? Het parcours ligt er in ieder geval prima bij voor Sven Nys, met modder alom dankzij vrachten aangevoerd water. Behalve TFCT bijna alle ploegen in nieuwe truitjes en met nieuwe sponsors. Tom voor de wedstrijd: "Het gevoel is goed natuurlijk na mijn zege in Loenhout. Goed getraind en vandaag de laatste grote afspraak voor het BK. Een test op dit zware parcours."
  Tom start tussen Lars van der Haar en Kevin Pauwels en wordt in de start wat teruggedrongen, als 11de duikt hij het veld in na kopstarter Lars van der Haar. Al snel pakt Laurens Sweeck op kop over. Tom schuift op naar de 9de plek in het pak. Spoorzoeken in de modder of beter in de weerbarstige leem van Baal, en daarin blijkt Laurens Sweeck in deze eerste ronde de beste. Hij pakt snel een kleine voorsprong. Tom schuift op naar de 8ste plek, in het wiel van Sven Nys. In de eerste loopstrook wordt Laurens Sweeck terug ingelopen. Lars van der Haar voert het peloton nu aan, met Klaas Vantornout in zijn wiel. Sven Nys, met onzen Tom in zijn wiel, laat een klein gaatje.
  Tweede ronde en we hebben een viertal op kop: Lars van der Haar, Klaas Vantornout, Gianni Vermeersch en Wout Van Aert. Tom blijft samen met ploegmaat van Kessel in het wiel van Sven Nys. Op kop versnelt Lars van der Haar, even een gaatje, maar al snel heeft Wout Van Aert hem terug te pakken. Snel pakt hij de kop over. Sven Nys en onzen Tom volgen op 10 seconden. Sprinten voor de boniseconden en Lars van der Haar pakt de volle buit, voor Wout Van Aert en Gianni Vermeersch. Wout en Lars scheiden zich af van de rest. Daar moet Tom nu een gaatje laten op het groepje met Sven Nys.
  Derde ronde, Tom zit alleen op de 11de plek. Hij rijdt zijn eigen tempo, zonder iets te forceren. Op kop versnelt Wout Van Aert op een hellende strook en Lars van der Haar moet nu het gat laten. Van Aert onder stoom, en de rest heeft het nakijken! Daar leidt Michael Vanthourenhout nu de achtervolging. Tom komt wat verder terecht in een groepje met ploegmaat Thijs van Amerongen, nu op een 13de plek. Op kop pakt Wout Van Aert 11 seconden voorsprong, na de voorlopig snelste ronde.
  Vierde ronde en Wout Van Aert breidt zijn voorsprong verder uit, van 17 seconden naar een halve minuut. Bij de achtervolgers slaagt Sven Nys erin om aan te sluiten bij de eerste groep met Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Klaas Vantornout en Gianni Vermeersch. Voor het podium wordt het nog spannend. In het wiel van Sven Nys schuift ook Tom's jonge ploegmaat Toon Aerts mee, samen met Corné van Kessel. Tom consolideert op de 12de plek, op een kleine minuut van leider Wout Van Aert.
  Vijfde ronde, halfkoers. Wout Van Aert verzwakt niet en heeft nu al 36 seconden voorsprong op eerste achtervolger Michael Vanthourenhout. Enkele meters verder volgt Sven Nys op de 3de plek. Lang duurt het niet voor Nys in het wiel van Michael Vanthourenhout zit. Hij brengt ook Klaas Vantornout, Lars van der Haar en Gianni Vermeersch met zich mee. Tom bolt als 12de over de meet op 1'20", in een grote groep. Niet te veel in het rood gaan met het kampioenschap in zicht.
  Zesde ronde, Wout Van Aert kan beginnen controleren, zijn voorsprong is nu al 40 seconden. Bij de achtervolgers komen nu ook Toon Aerts en Corné van Kessel aansluiten. Michael Vanthourenhout pakt daar opnieuw een kleine voorsprong, maar na één inspanning van Nys zit de rest terug in zijn wiel. Op kop dubbelt Wout Van Aert de eerste crossers.
  Zevende ronde en terwijl Wout Van Aert al over de balkjes en de brug is, komen de eerste achtervolgers over de meet, op meer dan een minuut! Tom volgt in het gezelschap van Rob Peeters en Julien Taramarcaz nog een minuut verder, nog altijd op de 12de plek. Bij de eerste achtervolgers versnelt Sven Nys. Lars van der Haar en de anderen klampen aan. Bij die anderen blijft nog één TFCT-crosser over: Toon Aerts.
  Achtste en laatste ronde, een ereronde voor Wout Van Aert, een strijdronde voor het podium bij de eerste achtervolgers. Daarin tonen Sven Nys en Toon Aerts zich de sterksten. Knap van de jonge Toon Aerts! Na een ware demonstratie wint Wout Van Aert met grote voorsprong, en is zo topfavoriet voor de kampioenschappen. Tom wordt 12de op een paar minuten. In het klassement van de Bpost blijft Tom op de 10de plek. Wout Van Aert heeft daar nu al de eindzege beet.

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u00'40"
  2. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 1'12"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'14"
  4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'17"
  5. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 1'18"
  6. Gianni Vermeersch (Marlux-Napoleon Games), op 1'20"
  7. Lars van der Haar (NED; Sunweb-Giant Alpecin), op 1'20"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'35"
  9. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 2'00"
  10. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 2'09"


  29/12: Tom WINT op een fantastische manier de Azencross in Loenhout!


  Een kleine maand na de vorige afspraak voor de Bpost Bank Trofee in Essen, vandaag cross in Loenhout, waar de roots van uw webmaster liggen. Iedereen op post in wat traditioneel een stevige modddercross met sneeuw is, maar door het lenteweer van de voorbije dagen zal het dit jaar anders zijn. Snelle cross zal het worden. Tom doet in de Bpost niet meer mee voor het klassement, na zijn forfait door ziekte in de Scheldecross in Antwerpen. Wel hoopt hij zijn goede prestaties in de voorbije crossen, Diegem en Zolder, te kunnen doortrekken.
  Tom start uiterst rechts naast Lars van der Haar en Mathieu van der Poel en is meteen goed mee weg. Als 5de duikt hij het veld in na kopstarter Michael Vanthourenhout. Achter Michael ook nog Tim Merlier, Laurens Sweeck en Sven Nys. In Tom's wiel ploegmaat Jim Aernouts. Wout Van Aert en Wereldkampioen Mathieu van der Poel zijn veel minder goed gestart, en rijden ronde de 15de plek in het lange lint. Het tempo ligt meteen superhoog! Heel even rijden de eerste zes crossers, met onzen Tom, zich los van de rest, maar lang duurt dat niet. Radomir Simunek brengt de rest weer terug in het wiel van onzen Tom.
  Tweede ronde en Tom schuift op de hellende aankomststrook op in de kopgroep. Als 2de duikt hij terug het veld in, in het wiel van Julien Taramarcaz. Daar is de tussensprint, Laurens Sweeck pakt de volle buit, gevolgd door Taramarcaz en Sven Nys. Tom komt als 4de door. Opnieuw even afscheiding op kop, maar onder impuls van Lars van der Haar en Kevin Pauwels sluit iedereen weer aan. Daar zijn de balkjes, Tom springt als een hinde en schuift op naar de 3de plek!
  Derde ronde en op de Brechtseweg sprint Mathieu van der Poel naar de kop! Meteen enkele meters en de enige die meekan is de Zwitser Julien Taramarcaz. Als snel hebben die twee een voorsprong van 10 seconden op een grote groep achtervolgers. Daarbij helaas niet meer Jim Aernouts, die met pech af te rekenen krijgt. Wout Van Aert zet zich op kop van de achtervolgers en het tempo gaat omhoog! Ondertussen verzorgt Mathieu van der Poel op kop de show door zijn spectaculaire sprongen. Achter de twee koplopers volgt nu een duo: Wout Van Aert met Radomir Simunek in zijn wiel. Op enkele meters de eerste grote groep, met achterin onzen Tom. Op de lange aankomststrook schuift Tom op.
  Vierde ronde, Tom volgt op 12 seconden van koploper Mathieu van der Poel. Lang blijven de twee koplopers niet meer alleen, Wout Van Aert sluit al snel terug aan, en hij brengt ook de rest terug in het wiel van de Wereldkampioen. Het spel kan terug opnieuw beginnen! Eén lang lint crossers, met seizoensrevelatie Wout Van Aert op kop! Nog altijd ligt het tempo superhoog, dit is zowat de snelste cross van het seizoen, heel on-Loenhouts eigenlijk. Daar is het fameuze wasbord en Mathieu van der Poel, technisch evenwaardig aan onzen Tom, valt opnieuw aan! Maar opnieuw rijden de andere crossers het gaatje terug dicht. Daar is de hellende Brechtseweg, en onzen Tom schuift op... Nee, hij valt aan! Stevige demarrage en Tom heeft snel enkele meters!
  Vijfde ronde, Tom op kop! Met Mathieu van der Poel op kop bij de achtervolgers groeit Tom's voorsprong van 3 naar 5 naar 7 seconden! Supersterk is Tom vandaag! Bij het uitgaan van deze Tom-ronde heeft hij al 11 seconden voorsprong op de jagende achtervolgers!
  Zesde, zevende en achtste ronde: Tom bouwt zijn voorsprong stelselmatig uit! Aan een fantastisch gemiddelde (25,4 km/u), superieur op de technische stukken, en sterk op de lange stroken, heeft hij op een bepaald moment een halve minuut voorsprong! Tom kan consolideren en verzorgt nu op zijn beurt de show: Spectaculaire sprong op de heuvel, sterke armtechniek op het wasbord en met overschot over de balkjes! Wow!
  Negende en laatste ronde, en het is puur genieten voor Tom en zijn talrijk opgekomen supporters! Handjes worden uitgedeeld, niet in het minst aan vader, oppertechnieker, en rots in de branding, Jan. In de laatste strook in het veld perst Tom er nog één keer alles uit, en op de lange aankomststrook kan hij freeweelen! Tom WINT de Azencross in Loenhout, met voorsprong! Proficiat Tom! Werkelijk fantastisch! In supervorm op het juiste moment, en nog wel hier in Loenhout! Dankjewel! Tom later nog op Twitter: "Vroeger ging ik als klein ventje met grote ogen kijken naar de Azencross en vandaag heb ik hem kunnen winnen :)! Thuispubliek was bangelijk!"

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 55'53"
  2. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 18"
  3. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 18"
  4. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 18"
  5. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro-Stannah), op 19"
  6. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 19"
  7. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Corendon), op 19"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 20"
  9. Julien Taramarcaz (ZWI; ERA-Murprotec), op 21"
  10. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 22"

  27/12: Tom na een sterke wedstrijd knap 4de in de Superprestige in Diegem!


  Zesde manche van de Superprestige, de ondertussen traditionele avondcross in Diegem. Sfeervol, bij kunstlicht door het centrum, langs het spoor, rond de voetbalvelden in het bos van Diegem. Heel veel supporters en crossliefhebbers op post, in deze drukke eindejaarsperiode. Tom hoopt zijn goede vorm van gisteren te bevestigen. Tom voor de wedstrijd: "Deze koers rij ik heel graag. Er is maar een modderstuk, waardoor de materiaalpost wel heel wat werk heeft, maar de rest van het parcours is heel snel."
  Tom start in tegenstelling tot gisteren nu helemaal rechts op de eerste startrij, met enkel Julien Taramarcaz nog naast zich. Start en Tom is goed mee weg, hij gaat als 7de het veld in, na kopstarter Lars van der Haar. Die heeft meteen Wout Van Aert in zijn wiel, daarachter Pauwels en Mathieu van der Poel. De besten van het moment op kop. Van Aert pakt al snel over, tempo omhoog, en een tiental crossers pakt een eerste gaatje, onzen Tom achteraan in die kopgroep. Mathieu van der Poel pakt over, daar zijn de nauw geplaatste balkjes, en Mathieu springt en pakt meteen 25 meter voorsprong! Ook onzen Tom springt knap! Voor Sven Nys wordt het andermaal een inhaalrace, na een slechte start.
  Tweede ronde, Mathieu op kop en landgenoot Lars van der Haar erachter. Kevin Pauwels volgt op een tiental meters met Wout Van Aert in zijn wiel. Tom spurt om bij hen aan te sluiten. De benen ogen goed. Lang duurt het niet of we hebben vijf koplopers, met onzen Tom erbij! Tom wacht niet en valt aan! Tempo omhoog en meteen een twintigtal meters voorsprong! In de technische zone in het bos breidt Tom zijn voorsprong nog uit! Wout Van Aert leidt de achtervolging. Springen over de balkjes en op de brug en Tom blijft op kop met 5 seconden voorsprong! Alles geven en als 1ste over de meet!
  Derde ronde en na het breekwerk van Tom is de eerste schifting gemaakt. Tom behoudt nog een halve ronde zijn voorsprong, met een jagende Wout Van Aert in zijn rug. In het dorp van Diegem demmareert Van Aert, op en over onzen Tom, die wel zijn wagentje vasthangt. Mathieu van der Poel in zijn wiel met Lars en Kevin. Wout Van Aert houdt het tempo hoog, rijdt een schitterende zandbak en Tom laat een klein gaatje. Mathieu van der Poel pakt over en leidt de achtervolgers terug richting Wout Van Aert.
  Vierde ronde, Tom als 5de over de meet op 7 seconden van koploper Van Aert. Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels kunnen als eerste bij Wout Van Aert aansluiten. Ook Lars van der Haar kan aanhaken, met onzen Tom en ploegmaat Corné van Kessel in zijn wiel. Het tempo ligt superhoog! Lars van der Haar gaat naar de kop en neemt Mathieu van der Poel knap mee in zijn wiel. Tom volgt als 5de met van Kessel in zijn wiel. Daarachter een gaatje op Dieter Sweeck en Sven Nys, die knap is teruggekomen. Op kop leggen de Nederlanders er nog eens stevig de pees op, Tom moet nu aanklampen. Maar langt duurt de demarche niet, en alles weer bij elkaar, zelfs Nys, Vantornout en Sweeck sluiten aan. Het is zowaar Sven Nys die nu aanvalt.
  Vijfde ronde en we hebben een hele grote kopgroep! Tom daar knap op kop met Lars van der Haar in zijn wiel. Zo gaan ze de technische zone in. Met de zandbak in zicht neemt Mathieu van der Poel de kop over. Meteen een gaatje, en opnieuw Lars op vinkenslag. Tom probeert op de 3de plek mee te gaan, Wout Van Aert in zijn wiel. Sterk Tom!
  Zesde ronde en Mathieu van de Poel legt er stevig de pees op. Het hele deelnemersveld wordt uit elkaar geranseld. Mathieu heeft snel een gaatje, 6 seconden op een afstoppende Lars van der Haar, die Tom in zijn wiel vindt. Van Aert ziet het gevaar, net als Kevin Pauwels, en de achtervolging op Mathieu wordt ingezet. Tom sluit goed mee aan. Achter Tom het grote gat. Kevin, Wout, Lars en Tom houden Mathieu in zicht. Kevin is als eerste bij Mathieu en pakt meteen over! Wout Van Aert plaatst een tussensprintje, Lars mee, Tom moet even passen. Net voor het eind van deze ronde breekt de ketting van Wout Van Aert!
  Zevende ronde en Kevin met Mathieu in zijn wiel op kop. Lars van der Haar in zijn eentje daarachter op 10 seconden, Tom even alleen nog eens 5 seconden verder. Daarachter de grote leegte. Na een heel lang stuk lopen kan Wout Van Aert eindelijk wisselen, op 1'20" van de koplopers! Zo kan je de Superprestige verliezen. Op kop kan Lars van der Haar in de zandbak aansluiten bij Kevin en Mathieu. Tom houdt de koplopers ook in zicht. Spannend!
  Achtste en laatste ronde, Tom op slechts 3 seconden van Lars, Kevin en Mathieu! Kevin Pauwels demareert als eerste, Lars reageert, en yes, Tom en Mathieu kunnen ook aansluiten! Terug vier koplopers! Technische zone, er wordt gevochten op het scherp voor elke plek, om het eerst aan de balken! Tom laat zich niet onbetuigd en gaat als 2de de zandbak in na Mathieu van der Poel. Maar dan is het over. Tom onploft, bijna letterlijk. Mathieu verslapt niet op kop. Even gaat Kevin erover, maar met een ultieme beweging gaat Mathieu er opnieuw over! Een langerekte sprint en Mathieu wint zijn derde op rij! Knap, een Wereldkampioen waardig. Tom bolt even later als 4de over de meet, knap en dapper gestreden, maar net naast het podium. Daarvoor is het nog een maand te vroeg...
  Tom na de wedstrijd: "Ik was niet echt bezig met de uitslag tijdens de wedstrijd. Neen, Ik wou vooral laten zien dat ik opnieuw vooraan kan rijden en dat ik kan vechten voor wat ik waard ben. Ik kende weliswaar tijdens de wedstrijd even een dipje, maar nadien kwam ik weer in mijn normaal ritme. Tot in de allerlaatste ronde heb ik meegestreden voor de prijzen en kan alleen maar tevreden zijn met mijn vierde stek!". Door zijn goede prestatie stijgt Tom naar de 8ste plek in het klassement van de Superprestige!

  1. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Corendon), in 59'06"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), zt
  3. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 2"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 25"
  5. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 27"
  6. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 32"
  7. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 44"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 44"
  9. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Corendon), op 44"
  10. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 49"

  26/12: Tom vecht voor de 1ste startrij en wordt knap 4de in de Wereldbeker in Zolder!


  Na een goede week staat Tom met frisse moed aan de start in de Wereldbekercross in Zolder. Op en rond het Formule-1 circuit is een lastig parcours uitgetekend met nijdige hellingen, veel wind, en veel bochtenwerk. Echte intervalcross onder een stralend zonnetje en 15 graden. Tom, momenteel 8ste in zowel de Wereldbeker als de UCI-ranking, strijdt voor een plek op de eerste startrij, belangrijk voor de volgende crossweek en de kampioenschappen in januari. Over die kampioenschappen gesproken, deze wedstrijd in Zolder is natuurlijk ook de ultieme training voor het WK hier binnen 35 dagen, op 31 januari 2016, voor de organisatie, de teams en de crossers.
  Tom start helemaal rechts, naast Sven Nys en is goed mee weg. Tim Merlier pakt de kopstart en Tom gaat als 7de het veld in, in het wiel van ploegmaat van Kessel. Het tempo ligt meteen hoog. Veel minder goed gestart is voormalig wereldkampioen Lars Boom, die hier zijn eerste cross van het seizoen rijdt. Op kop pakt nu Venturini over. Tom schuift op naar 6de plek, in het wiel van Lars van der Haar. Klaas Vantornout, prima gestart zet zich op kop en klautert een helling op. Tom volgt als 7de, met Mathieu van der Poel in zijn wiel.
  Tweede ronde, Klaas Vantornout met Merlier en Venturini op kop met 10 seconden voorsprong. Thijs van Amerongen en Tom jagen en leiden een groep van 12 achtervolgers. Twee Nederlanders, van der Haar en van der Poel, en Wout Van Aert in het wiel van Tom. Die pakt over van Thijs en drijft het tempo op. Mathieu van der Poel schuift vlot mee. Binnen de kortste keren zijn ze bij de koplopers.
  Derde ronde, kopgroep van zes, met onzen Tom maar zonder Wout Van Aert! Merlier probeert op kop af te stoppen, maar Lars van der Haar heeft hem door een neemt de kop over. Het tempo gaat omhoog! Tom sluit goed aan op de 6de plek. Op kop pakt Lars van der Haar een tiental meters voorsprong, op kracht en technisch kunnen. Maar lang duurt het niet, Mathieu van der Poel rijdt het gaatje terug dicht. Tom volgt op de 5de plek, in het wiel van Klaas Vantornout. Sterk! Wout Van Aert zit nog altijd op 15 seconden achterstand. Op kop versnelt Lars van der Haar nogmaals, Mathieu van der Poel volgt en pakt snel over. Twee Nederlanders op kop! De Belgen daarachter, met onzen Tom laten ze even rijden, op 14 seconden.
  Vierde ronde en bij de achtervolgers zet Kevin Pauwels zich op kop. Voor hen geeft Mathieu van der Poel het tempo aan, in zijn energieke stijl. Kevin Pauwels rukt zich los van de andere achtervolgers, waar onzen Tom nog altijd goed meegaat. Pauwels nadert op de twee koplopers, waar Lars van der Haar nog altijd in het wiel zit van de Wereldkampioen. Tom leidt de andere achtervolgers op een even energieke manier. Tom heeft 15 seconden achterstand op de drie koplopers.
  Vijfde ronde, Lars, Mathieu en Kevin op kop, Tom met Klaas en Venturini daarachter op 15 seconden. De rest met Van Aert en Nys past voorlopig. Op kop toont Lars nu zijn technisch kunnen. Mathieu en Kevin sluiten aan. Bij de achtervolgers troept alles nu terug samen, ook Laurens Sweeck kan terug aansluiten. Ze volgen op een halve minuut van de drie leiders. Drie, of twee, want Kevin Pauwels moet regelmatig enkele meters laten op de twee Nederlanders. Daar versnelt Mathieu van der Poel bergop. Lars van der Haar klampt aan. Tom zit 5de in de achtervolgende groep.
  Zesde ronde, Kevin Pauwels heeft 8 seconden achterstand, de groep met onzen Tom volgt al op 49 seconden. Tom zit daar nu achteraan, even bekomen. Op kop kunnen Lars en Mathieu nog niet verder wegrijden van Pauwels, integendeel, Kevin sluit terug aan! Tom schuift een plek op, voor Gianni Vermeersch en Sven Nys. De achtervolgers, met Klaas Vantornout op kop en Wout Van Aert in zijn wiel, volgen al op een kleine minuut.
  Zevende ronde en Kevin Pauwels, nu op de 2de plek achter Mathieu van der Poel, lijkt alsmaar sterker te worden. Bij de achtervolgers leidt nu Wout Van Aert. Tom is in de groep nu 8ste, opschuiven is de boodschap. Bij de koplopers zet Pauwels zich aan kop, even temporiseren. Even, want Mathieu en Lars pakken snel weer over. Mathieu versnelt bergop en dwingt de rest tot achtervolgen.
  Achtste en voorlaatste ronde, en Lars probeert Kevin in zijn wiel het gaatje dicht te rijden. Bij de achtervolgers zet Wout Van Aert door, Tom moet even passen. Mathieu is diep gegaan, en Lars en Kevin sluiten terug aan. Ook de achtervolgers komen terug bij elkaar, terwijl het op kop even stilvalt. Stilte voor de storm. Lars van der Haar valt aan! Van der Poel in de achtervolgin, Pauwels op het wiel. En daarachter, Tom op kop bij de achtervolgers, twee ploegmaten in zijn wiel! Op kop pakt nu Mathieu van der Poel terug over en meteen enkele tientallen meters voorsprong. Valt hier de beslissing?
  Negende en laatste ronde, Mathieu heeft 7 seconden op Kevin Pauwels en 15 op Lars van der Haar. Tom en co op een minuut. Tom vecht met verbeten blik! Op kop geeft Mathieu alles, want Kevin Pauwels blijft op vinkenslag! Lars van der Haar past definitief. Bij de achtervolgers rijdt Tom een super laatste ronde en sprintend tegen Klaas Vantornout wordt hij knap 4de! Proficiat Tom! Net op tijd in vorm.
  Tom na de wedstrijd: "Mentaal is het toch wel belangrijk dat ik mijn plaats op die voorste startrij blijf behouden. De wedstrijd zelf verliep redelijk goed. Toen er vooraan werd gedemarreerd, reed ik zelf het gat toe. Toen Mathieu van der Poel en Lars van der Haar weg waren, had ik niet verwacht dat Kevin Pauwels alleen uit de groep kon ontsnappen. Ik zat achteraan en kon niet meteen reageren. Uit voorzorg bleef ik zitten en besloot ik vol voor die vierde plaats te gaan. Dat is gelukt en de uiterst belangrijke punten zijn weer binnen. Ik heb vandaag laten zien dat, zonder al te veel vertrouwen en met een vorm die nog altijd niet top is, dit parcours mij wel ligt. Het begint opnieuw te beteren en hopelijk kan ik mij elke wedstrijd opnieuw laten zien. De kampioenschappen staan voor de deur en ik hoop dat ik er klaar voor zal zijn!"
  Door zijn goede prestatie stijgt Tom naar de 7de plek in het klassement van de Wereldbeker!

  1. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Corendon), in 1u09'03"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 2"
  3. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 46"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'10"
  5. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'11"
  6. Clément Venturini (FRA; Cofidis), op 1'17"
  7. Tim Merlier (Sunweb-Napoleon Games), op 1'20"
  8. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'20"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'20"
  10. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 1'21"

  20/12: Tom toont zich en wordt 14de in de Wereldbeker in Namen!


  Na een dag uitzieken staat Tom aan de start in de Wereldbekercross in Namen, volgens de kenners de zwaarste cross van het seizoen. En dat kan wel kloppen, daar op de flanken van de Citadel. Stevige kost, zelfs nu het er relatief droog bij ligt. Misschien nog de zwaarste hindernis voor de crossers vandaag: die hoge temperaturen, meer dan 16 graden! Ook voor infectieziektes, waardoor ook Tom geveld was en aan de antibiotica zit, ideale omstandigheden.
  Tom start schitterend, snel uit de blokken, en gaat in het spoor van een furieus gestarte Sven Nys het veld in. Die Sven Nys wil hier een gooi doen naar de leidersplaats in de Wereldbeker, maar dan zal hij wel voorbij Wout Van Aert moeten, die ook in dit klassement de fiere leider is. Bij de eerste nijdige helling kunnen enkel Nys en Van Aert naar boven rijden, de rest moet lopend klimmen. Meteen hebben de oude en jonge topper een twintigtal meter voorsprong. Maar tegen het einde van de eerste ronde, komt de eerste groep, met als eerste onzen Tom dankzij zijn superieure techniek, terug aansluiten.
  Tweede ronde, en Sven Nys leidt nog altijd met Wout Van Aert in zijn wiel. Tom daarachter met ploegmaat Corné van Kessel in zijn wiel. Wat verder een groepje met de Sunweb-crossers, behalve Belgisch kampioen Klaas Vantornout die superslecht gestart is. In dat groepje ook Tom's jongere ploegmaat Toon Aerts. Die is in goeden doen de laatste weken en komt als eerste terug bij de kop aansluiten. Lang blijft hij niet achteraan de kopgroep hangen. Toon rukt op naar de kop en pakt enkele meters! Het tempo ligt héél hoog! Sven Nys rijdt het gaatje terug dicht, Tom volgt op de 5de plek. Daar is de schuine Citadelflank, en Toon Aerts zet door! Hij neemt de hele tweede ronde voor zich.
  Derde ronde, Toon Aerts fier op kop, en achter hem een achttal met alle favorieten, inclusief onzen Tom. De Fransman Venturini leidt de achtervolging. Tom verliest een aantal plaatsen en rijdt nu achteraan in dat groepje. Op kop plaatst Wout Van Aert, in de witte Wereldbekertrui, zijn eerste versnelling, in één ruk tot bij Toon Aerts. Sven Nys is de 2de die kan aansluiten. Schuine flank, Sven Nys hapert, Wout Van Aert rijdt. Tom volgt in het lint op de 9de plek. Stijle helling, Sven Nys rijdt nu naar boven en sluit terug aan. Tom krijgt het nu moeilijk, de antibiotica halen de kracht uit je lichaam, en moet de kopgroep laten rijden. In het wiel van ploegmaat Thijs van Amerongen volgt hij nu op 10 seconden.
  Vierde ronde en Toon Aerts doet nog altijd de kop. Niet lang echter, het is de Tsjech Michael Boros die de leiding overneemt. Het tempo wordt wat gedrukt. Achteraan in de kopgroep hangt Sven Nys aan het staartje. Teveel drukte gehad deze week met de overname van Telenet-Fidea? Door het getalm vooraan kan Klaas Vantornout uit de achtergrond terugkeren. Het sein voor Lars van der Haar om de kop over te nemen en het tempo terug de hoogte in te jagen! Enkel Van Aert, Pauwels, Boros en van der Poel kunnen mee, de rest, inclusief Sven Nys moet passen. Tom rijdt ondertussen zijn eigen wedstrijd, in de tweede groep.
  Vijfde ronde en op kop rukt Lars van der Haar zich even los, maar net als gisteren valt hij, en de rest, Wout Van Aert zit meteen weer in zijn wiel. Wout acht zijn moment gekomen, gaat over Lars van der Haar, en drijft het tempo op. Enkel Mathieu van der Poel kan zijn wiel enigzins houden. Achter hen wordt voor de plaatsjes gevochten. Daarbij is Kevin Pauwels de sterkste, Nys en van der Haar moeten passen. Met het grote mes zet Kevin Pauwels zich terug in het wiel van Van Aert en van der Poel.
  Zesde ronde en we hebben een sterke kopgroep van drie: Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels. De eerste achtervolgende groep met Nys, van der Haar, Aerts, Boros en Vantornout, volgt op 22 seconden. Tom zit verder, nu alleen, op anderhalve minuut. Op kop leidt Wout Van Aert de debatten. Kevin Pauwels klampt aan in het wiel van Mathieu van der Poel. Op die manier lopen de drie verder uit.
  Zevende ronde, en het podium lijkt vast te liggen. Nog altijd Wout Van Aert op kop in een stevig tempo. Bij de achtervolgers is Klaas Vantornout sterk. Hij nadert als eerste op Clement Venturini die nog altijd tussen de leiders en de andere achtervolgers inhangt. Daar krijgt Sven Nys het nu lastig, hij moet de anderen laten rijden. Op kop dringt Wout Van Aert nu de leiding op aan Mathieu van der Poel. Achtste en voorlaatste ronde, het podium ligt vast. Op kop versnelt Mathieu van der Poel op een stevige helling. Wout en Kevin moeten hem laten rijden. Sven Nys, die gekomen was om te winnen, past nu echt en volgt als 8ste. Alles is nu uit elkaar gevallen bij de achtervolgers. Het is ieder voor zich. Op kop rijden VAn Aert en Pauwels zich terug in het wiel van Mathieu van der Poel. Wout Van Aert er meteen over, tempo omhoog, Mathieu pijn doen. Kevin Pauwels volgt nog altijd als 3de, op een paar veilige meters.
  Laatste ronde, en Kevin Pauwels zet zich nu op kop, voor het eerst in deze wedstrijd. Achter de kopgroep hebben Vantornout en van der Haar nu Venturini bijgehaald en achter zich gelaten. Ze volgen op 20 seconden van de koplopers. Tom volgt als 14de op twee minuten. Op kop spelen Wout en Mathieu voortdurend haasje over, op het scherp van de snee. Kevin Pauwels bekijkt het allemaal als derde. Spannend! Daar is de steile klim, en Mathieu is de sterkste. Wout klampt aan, Kevin Pauwels past. Op de top van de Citadel demareert van der Poel, en wint zijn eerste Wereldbekercross van het seizoen! Van Aert wordt 2de, Pauwels 3de.
  Tom haalde het maximale uit de superzware cross in Namen: Na een sterke start wordt hij 14de op een paar minuten van winnaar Mathieu van der Poel. In het klassement van de Wereldbeker komt Tom nu op de 8ste plaats, zowaar een plaatsje omhoog, door het falen of pech van vele anderen.
  Gelukkig nu een hele week tijd voor Tom om te herstellen, om zaterdag voor de Wereldbeker in Zolder, de ultieme training voor het WK, fris aan de start te staan!

  1. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Corendon), in 1u02'43"
  2. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1"
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 7"
  4. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 42"
  5. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 58"
  6. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'00"
  7. Clément Venturini (FRA; Cofidis), op 1'01"
  8. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 1'40"
  9. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 1'49"
  10. Thijs van Amerongen (NED; Telenet-Fidea), op 1'50"


  13/12: Tom 9de in de Superprestige in Francorchamps!


  Superprestige in Francorchamps, op en rond het mooiste Formule-1 circuit van de wereld! Zware kost voor de crossers, met veel nijdige hellingen, zeker naar de aankomst toe, de beruchte klim op de Raidillon. Een atypische cross, met de helft op het harde en de helft in het modderige veld. Vorig jaar was Kevin Pauwels hier de sterkste en stond onzen Tom knap als 3de op het podium! Dit jaar zullen zij moeten opboksen tegen de grote motoren van Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. Die laatste had deze cross bij de start van het seizoen niet op zijn programma, maar wil nu voor de eindzege in de Superprestige gaan. Tom voor de wedstrijd: "De zwaarste cross die ik ooit gereden heb! Veel lopen, niet meteen in mijn voordeel. Maar wel heel plezant, en dat is het belangrijkste!"
  Tom gefocust tussen Laurens Sweeck en Marcel Meisen. Start, meteen bergop en er wordt al gesprint, Mathieu van der Poel op kop. Tom gaat ook goed mee omhoog en als 8ste het veld in. Op kop neemt Radomir Simunek over. Loodzwaar is het hier! Daar is de muur: Thijs van Amerongen klautert als eerste naar boven. Er wordt gevallen, Tom blijft recht en schuift op naar de 7de plek. Steile afdaling, Mathieu van der Poel valt, en Thijs van Amerongen zit alleen op kop! Wout Van Aert voert het lange lint in de achtervolging aan. Tom daarin als 6de. Beklimming van de Raidillon en Tom schuift op!
  Tweede ronde, Thijs van Amerongen gezwind op kop. Achter hem wordt behoedzamer gecrosst, Wout Van Aert op kop voor Mathieu van der Poel. Tom gaat goed mee in dat rijtje. De muur en Thijs van Amerongen wordt ingelopen. Wout Van Aert pakt de kop over en pakt meteen enkele meters in de loopstrook! Die enkele meters worden er al snel honderd, en dat is het signaal voor Mathieu van der Poel om een tegenaanval te plaatsen. Hij neemt de rest op sleeptouw, Tom op de 5de plek. Al snel rukt van der Poel zich los van de rest, waar de Telenet-Fidea's de rest aanvoeren.
  Derde ronde, Wout op kop, Mathieu erachter, en daarna een pelotonnetje met nu Sven Nys op kop. Tom in die groep op de 5de plek. In groep klauteren ze over de muur en zo komen ze dichter bij Mathieu van der Poel. Ondertussen rijdt Wout Van Aert op kop verder weg. Bij de achtervolgers lijken Nys een Vantornout het sterkste, zij zijn het eerst bij Mathieu van der Poel. De TFCT's met onzen Tom moeten even passen. Maar snel sluiten ze terug aan. Achter hen de leegte.
  Vierde ronde, klimmen op de Raidillon en Mathieu van der Poel zet zich aan de kant. Even zichzelf opgeblazen? Hij sluit terug aan achter onzen Tom. Sven Nys houdt het tempo strak in de achtervolging, Vantornout, Pauwels en van der Haar in zijn wiel. Tom en zijn ploegmaats klampen aan. Ze hebben 27 seconden achterstand op Wout Van Aert. Wereldkampioen Mathieu van der Poel volgt op 40 seconden. Lange loopstrook in de modder, en Tom moet een heel klein gaatje laten maar sluit in het bos terug aan. Ploegmaat Toon Aerts, een prima loper, is sterk en voert de achtervolgers mee aan!
  Vijfde ronde, Wout heeft een volledige Raidillon voorsprong. Op die beklimming schuift Tom weer op, om als eerste van de achtervolgers boven te komen! Sven Nys laat nu een klein gaatje. Tom gaat stevig door op kop van de achtervolgers, de rest klampt nu aan, met Nys en Pauwels aan het staartje. Tom pakt een paar meter op Lars van der Haar, maar op de muur wringt die zich terug in zijn wiel. Wout Van Aert heeft ondertussen al een minuut voorsprong! Tom toont zich nu de sterkste bij de achtervolgers en zet de rest onder druk. Op de Raidillon zet hij zich terug in het wiel van de andere achtervolgers.
  Zesde ronde en Wout Van Aert, duidelijk de sterkste vandaag, kan al consolideren. Bij de achtervolgers leidt nu ploegmaat Toon Aerts. Klaas Vantornout in zijn wiel, en die twee pakken een gaatje. Het is hier duidelijk een cross voor lange mannen die goed kunnen lopen. Op de Raidillon proberen Nys en van Kessel de sprong te maken, maar het is lastig, heel lastig! Tom bijt op zijn tanden! Zevende ronde, Nys is nu op stoom bij de achtervolgers en laat de rest achter zich. Alleen Klaas Vantornout en Toon Aerts kunnen aansluiten. Sven Nys plaatst nog een versnelling en zet nu ook Toon Aerts op achterstand. Samen met Vantornout rijdt Nys richting het podium. Wat verder rijdt Tom nu zijn eigen cross.
  Achtste en laatste ronde en het podium lig vast. Wout rijdt een ereronde, Nys en Vantornout strijden voor zilver en brons. Nys lijkt de sterkste en pakt een paar meters. Vantornout past en zal derde worden. Achter die drie probeert de rest stand te houden op dit moordende parcours, onzen Tom incluis. Wout finisht, de fiets triomfantelijk in de lucht! De sterkste wint. Nys 2de, en spektakel voor de 3e podiumplek: Kevin Pauwels verslaat ploegmaat Klaas Vantornout in de sprint. Onzen Tom bolt wat later als 9de over de streep, de tong op de knieën...
  Tom na de wedstrijd op Twitter: "Fietsen was OK, maar die 37 kilometer lopen was er teveel aan :-)!". Na deze loodzware cross wordt Tom 10de in het klassement van de Superprestige.

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 1u03'00"
  2. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 1'04"
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'13"
  4. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'16"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'29"
  6. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'30"
  7. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 1'33"
  8. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 1'42"
  9. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 2'09"
  10. Tim Merlier (Sunweb-Napoleon Games), op 2'46"

  12/12: Tom 6de in de Zilvermeercross in Mol!


  Zilvermeercross in Mol, dat is toertjes draaien rond het water en door het bos, met veel zand. Een parcours waarmee Tom een band heeft. Droog weer na een weekje met regen, dus zware kost in het zand. Alle grote tenoren aan de start, inclusief Sven Nys, Wout Van Aert, Lars van der Haar en Mathieu van der Poel. Tom voor de wedstrijd: "Het ligt er heel zwaar bij, gewoonweg de zwaarste zandcross van het seizoen! Maar ik ben hier graag, 't is spek naar m'n bek, maar er zal wel power nodig zijn! Het verschil zal gemaakt worden in de laatste strook voor de finish."
  Start, Tom tussen Mathieu en David van der Poel, en meteen goed mee weg. Kopstart voor Laurens Sweeck en Tom als 2de in zijn wiel. Door het bos, op naar de eerste zandstrook. Tom gaat er goed door. Langs het water over het strand en Mathieu van der Poel gaat naar de kop. Daar is de betonnen balk, iedereen stapt af, de snelheid is te laag. Maar Mathieu drijft het tempo op, Tom goed mee als 3de en vlot de zandberg op. Lange zandstrook en Wout Van Aert schuift op naar de kop. Tom 4de, nog altijd in het wiel van Laurens Sweeck. Alles nog op een lang lint.
  Tweede ronde en de eerste schifting is al gemaakt. Alle favorieten op kop, de rest op een handvol seconden daarachter. Tom opnieuw als 4de het veld in, in het wiel van Wout Van Aert. Laurens Sweeck doet nu de kop. Strandstrook en Tom valt aan! Stevige versnelling en Tom spurt naar de betonbalk en springt! Spectaculair! Meteen een gat van 40 meter, maar nog niet meteen vollenbak doorgaan. Het is nog vroeg. Sweeck, Jim Aernouts en Mathieu van der Poel sluiten aan. En het is ploegmaat en vriend Jim Aernouts die naar de kop gaat! Al snel pakt Mathieu van der Poel over en opnieuw een stevige versnelling. Wout Van Aert reageert het snelste in zit in het wiel. Tom volgt met Laurens Sweeck, Jim en David van der Poel op 10 seconden.
  Derde ronde en Mathieu blijft met Wout op kop. Achter hen moeten Tom en Jim het werk doen, de rest houdt de benen stil. Op kop zet Wout zich in het wiel van Mathieu. Maar Laurens Sweeck heeft ook goede benen en komt terug aansluiten! De rest, met onzen Tom, blijft nog op enige afstand. Rijden de drie koplopers nu al voor het podium? Of kan er nog iemand terugkomen?
  Vierde ronde, en de achtervolgende groep met onzen Tom heeft 17 seconden achterstand. Rob Peeters daar op kop, afstoppend. Op kop geeft nu Wout Van Aert het tempo aan. Sweeck en van der Poel in zijn wiel. Zandstrand en Wout Van Aert plaatst een eerste demarrage. Mathieu en Laurens moeten aanklampen. Achter hen is Tom opgeschoven naar de kop van de achtervolgers. Vooraan moet Laurens Sweeck na enkele foutjes lossen. Tom, samen met Rob Peeters en Sven Nys, heeft 20 seconden achterstand op de koplopers.
  Vijfde ronde, en Tom gaat hard in het wiel van Rob Peeters! Samen rijden ze weg van de andere achtervolgers, op 15 seconden van de koplopers! Daar heeft Laurens Sweeck terug kunnen aansluiten. Hij gaat op het strand zelfs aan kop en als eerste de betonbalk over. Achter hen springt Tom! En meteen zit hij terug in het spoor van de koplopers! We hebben vier leiders, met onzen Tom! Ook Rob Peeters en Sven Nys komen heel dicht. Lange loopstrook, Sweeck op kop. Tom gaat goed mee, op de 4de plek!
  Zesde ronde en we hebben een kopgroep van zes: Onzen Tom, Wout, Mathieu, Sven, Rob, en Laurens. Alles is nog mogelijk. Sven Nys hangt wel aan de rekker en laat een klein gaatje. Sparen voor morgen? Laurens Sweeck gaat terug aan kop, het tempo is nog niet superhoog.
  Zevende ronde en Sven Nys volgt op 10 seconden van de kopgroep, waarin onzen Tom goed meegaat. Over Mathieu van der Poel naar de 3de plek! Het sein voor Wout Van Aert om het tempo op te drijven. Betonbalk en Tom springt! Meteen terug in het wiel van Wout en Laurens. Maar Wout gaat hard op kop, en er vallen gaten. Wout kijkt niet meer om, hij gaat vol door! Laurens Sweeck op de 2de plek, Tom 3de.
  Achtste en voorlaatste ronde. Wout heeft 10 seconden voorsprong op Laurens, Tom volgt in het wiel van Mathieu van der Poel nog eens 9 seconden verder. Op kop rijdt Wout Van Aert zijn snelste ronde, en de voorsprong groeit! Mathieu van der Poel rijdt weg van onzen Tom, die nu 4de is. Komaan Tom! Op kop dubbelt Wout Van Aert de eerste crossers.
  Laatste ronde, Wout heeft 22 seconden op Laurens Sweeck, Mathieu van der Poel zit op 29 seconden, Tom met Sven Nys en Rob Peeters 40 seconden. Wout rijdt onbedreigd naar de zege. Tom heeft het lastig en moet nu ook Sven Nys en Rob Peeters voor zich dulden. Mathieu van der Poel komt bij Laurens Sweeck, dat wordt nog spannend voor de 2de plek. Maar Mathieu is de sterkste. Tom bolt even later als 6de over de meet, de handen op het stuur. Even zat er meer in, maar op het einde moest Tom passen. Op naar Francorchamps!
  Tom na de wedstrijd: "Mijn gevoel tijdens de wedstrijd was al heel wat beter. Mathieu opende de wedstrijd enorm sterk. Ik bleef echter heel kalm in de eerste ronde en liet alles gebeuren. Een ronde later besloot ik er zelf eens een ferme ruk aan te geven. Als enige over de hoge betonbalk en ik had meteen een kleine kloof. De ontsnapping bleef jammer genoeg niet lang duren. Vooral op de lange loopstrook had ik heel moeilijk, dat is niet echt mijn ding. Tijdens de wedstrijd kon ik eigenlijk wel regelmatig recupereren dus ik merk heel wat verbeteringen. Morgen in Spa zal het een zware wedstrijd worden, maar ik geloof in mijn kansen!" Wij ook Tom!

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 1u03'32"
  2. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Corendon), op 20"
  3. Laurens Sweek (ERA-Murprotec), op 27"
  4. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 35"
  5. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 35"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 58"
  7. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 1'34"
  8. David van der Poel (NED; BKCP-Corendon), op 1'48"
  9. Daan Hoeyberghs (BKCP-Corendon), op 1'53"
  10. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 2'17"

  6/12: Tom verdedigt zijn titel in Overijse!


  Vandaag de moeder van alle crossen, de Druivencross in Overijse! Deze prachtige cross won Tom vorig jaar, na een zinderde finale. Met Mathieu van der Poel, Klaas Vantornout en Philipp Walsleben ging hij toen de laatste ronde in, Tom vecht om daarin op kop te blijven én wint! Kan hij dit huzarenstukje dit jaar nog een keer over doen? De conditie is niet die van vorig jaar, maar je weet natuurlijk nooit. Natuurlijk zal hij dan wel moeten afrekenen met Wereldkampioen Mathieu van der Poel, die na de pech gisteren in Essen gebrand is op zijn eerste zege van het seizoen.
  Die Mathieu van der Poel mist zijn start compleet, en kan pas als 12de het veld in. Onzen Tom is veel beter weg, en voert vanaf de eerste klim de forcing! Een verbeten grimas op zijn gezicht! Het duurt enkele rondes vooraleer Mathieu van der Poel vooraan kan komen aansluiten en zijn eerste aanval plaatst. Tom probeert aan te klampen, maar na nog een tempoversnelling van de jonge van der Poel moet ook Tom de rol lossen.
  Maar dan heeft Mathieu van der Poel, net als gisteren, materiaalpech. Zijn ketting loopt vast, tot tweemaal toe, en Tom gaat erover, met Michael Vanthourenthout in zijn wiel. Al snel pakken ze een tiental seconden. Mathieu is teruggezakt tot bij Kevin Pauwels, die na een slechte start terugvecht. In het wiel van Mathieu kan Kevin wat later wel terug aansluiten bij Tom en Mathieu.
  Terug vier leiders, de strijd is opnieuw open. Maar Mathieu van der Poel wacht niet lang en legt er stevig de pees op! Als een bezetene gaat hij te keer! Tom kan nog even aanklampen, maar lost dan de rol. Hij zakt terug tot bij Kevin Pauwels, die nog redelijk fris zit. Even later moet Tom ook Kevin laten gaan.
  Twee rondes voor het einde, en de plekken voor het podium liggen vast: Mathieu snelt naar zijn eerste zegen van het seizoen. Kevin Pauwels wordt op een handvol seconden knap tweede. En onzen Tom maakt het podium na een sterke wedstrijd vol!
  Tom, eerlijk na de wedstrijd: "Ik kreeg een mentale tik toen Van der Poel me er de tweede keer afreed en die tik kwam ik niet meer te boven. Ik heb echt gekoerst om te winnen, jammer dat het niet gelukt is. Ik zou echt graag eens een moddercross winnen."

  1. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), in 1u03'11"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 19"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 35"
  4. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 44"
  5. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 48"
  6. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 1'15"
  7. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'42"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'51"
  9. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Kwadro), op 2'00"
  10. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 2'08"

  5/12: Tom 6de in zijn Essen!


  Vierde manche van de Bpost Bank Trofee, in Essen, dus een thuiscross voor Tom. Alle supporters op post, sfeer alom! Kan Tom zijn 4de plek in dit klassement behouden, of zelfs nog beter, 3de worden nu Lars van der Haar er voor kiest om op de stage in Spanje te blijven? Wel aan de start, en dat in zijn enige cross van deze winter: ex-Wereldkampioen en halve Essenaar Zdenek Stybar.
  Start, en wie is er als snelste weg: onzen Tom! Driekwart van de eerste ronde neemt hij voor zijn rekening, nog niet volle gas, met Sven Nys heel attent in zijn wiel. Op het lange stuk met stevige wind op kop neemt Sven Nys de leiding over. Alles zit op een lang lint. Ploegmaat Corné van Kessel is ook goed gestart en neemt in het bos de kop, Sven Nys in zijn wiel. Tom volgt gezwind met achter hem Wout Van Aert, die vandaag niet voortvarend van start gaat. Net voor de finish ligt nog een grote waterplas, waar de crossers behoedzaam omheen rijden, dan een stevig klimmetje op, Tom hapert even en wordt enkele meters teruggeslagen. Derde ronde en lang duurt het niet of we hebben vier koplopers: Sven Nys, Mathieu van der Poel, Wout Van Aert en Gianni Vermeersch. Wat verder een groepje met aan de staart onzen Tom. Even rijden Nys en van der Poel zich los van de twee anderen, maar lang duurt dat niet. Achter het groepje met onzen Tom, een groter pelotonnetje, met daarin Zdenek Stybar, op een 14de plaats.
  Vierde ronde en het is nu voor het eerst dat Wout Van Aert de kop neemt. Achter de vier koplopers volgen eerst Michael Vanthourenhout en Tim Merlier, wat verder onzen Tom met Kevin Pauwels. Alle crossers zijn al zwart van het opspattend slijk. Ook al heeft het twee dagen niet geregend, het licht er behoorlijk modderig bij hier in Essen. Op de meeste plaatsen kan wel gereden worden. De verschillen tussen de koplopers en de twee achtervolgende duo's zijn nog klein. Onder de sprintboog hebben Tom en Kevin maar 8 seconden achterstand op de koplopers!
  Vijfde ronde en op kop wordt harmonica gespeeld. Gianni Vermeers moet als eerste lossen, maar kan dan weer aansluiten en hij brengt ook Michael Vanthourenthout mee. Op korte afstand volgen onzen Tom, Kevin en Tim Merlier. Alles is nog mogelijk.
  Zesde ronde en de motor van Wereldkampioen van der Poel is nu opgewarmd! Hij plaatst een stevige demarrage en gaat keihard door de modder omhoog! De rest moet passen, ook Nys van Van Aert! Tom volgt een beetje verder in het gezelschap van Kevin Pauwels. Nog altijd zijn de verschillen klein! Maar dan valt Tom! Languit onderuit en meteen weer op achterstand!
  Zevende ronde, en Mathieu van der Poel zet door. Al snel heeft hij een tiental seconden voorsprong. Sven Nys leidt de achtervolging, Wout Van Aert in zijn wiel. Heeft die geen topdag? Achter dat duo worden de verschillen nu groter. Tom volgt met Gianni Vermeersch op 20 seconden. Achste ronde, de voorsprong van Mathieu van der Poel blijft een goeie 10 seconden, en net op het moment dat Sven Nys en Wout Van Aert toch wat dichter kunnen komen, en de lange strook windop, trapt van der Poel door zijn derailleur... Fiets op de schouder en lopen tot de materiaalpost. Die is nog ver. Wisselen, maar de grinta is er duidelijk uit! Mathieu heeft zes crossers moeten voorlaten, ook onzen Tom! Op kop nu Nys en Van Aert, wat verder Pauwels en Vanthourenhout, en dan onzen Tom met Gianni Vermeersch in zijn wiel.
  In die volgorde gaan ze ook de laatste ronde in. Even lijkt het erop dat onzen Tom nog kan aansluiten bij het groepje voor hem, met het oog op de 3de podiumplek, maar helaas lukt dat net niet. Op kop is het klimmetje finaal de scherprechter: Van Aert gaat er vlot over, Sven Nys hapert en wordt 2de, na een sterke cross. Wout Van Aert pakt hier zijn vierde zege in vier Bpost-wedstrijden! Knap! Even later komt onzen Tom als 6de over de meet. Toch wel ontgoocheld.
  Tom na de wedstrijd: "Ik had inderdaad de kopstart, maar mijn stempel drukken ging niet. Het eerste halfuur kwam ik totaal niet in het ritme en zakte plaats per plaats weg. Het was echt niet goed. In het laatste halfuur kwam ik er dan wel door en was er weer de goesting om te vechten. Ik bleef een goed tempo rijden, maar een kleine valpartij zorgde ervoor dat ik het wiel van Kevin Pauwels, die later derde werd, kwijt was. Het was wel heel leuk om voor eigen volk te kunnen rijden. Er waren heel wat supporters voor mij en dat deed deugd om te zien. Het is dan ook jammer dat ik niet goed genoeg was om mezelf meer te tonen." Kop op Tom! De supporters hebben genoten, en blijven in je geloven! De goede dagen komen nog!
  Tom blijft na de cross in Essen knap 4de in het klassement van de Bpost Bank Trofee. Hij moet nu wel Sven Nys laten voorgaan, maar Lars van der Haar is teruggezakt naar de zesde plek.

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 1u02'12"
  2. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 7"
  3. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 29"
  4. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 35"
  5. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 46"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 48"
  7. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 2'58"
  8. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), op 1'11"
  9. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'15"
  10. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'32"

  29/11: Tom 8ste in de modder van Hamme-Zogge!


  Derde manche van de Bpost Bank Trofee vandaag, de Flandriencross in de modder van Hamme-Zogge! Na een regenweek ligt het er superdrassig bij hier in Hamme! Dat wordt ploeteren en wroeten, en tegelijk je technisch kunnen tonen om recht te blijven, in de bochten en tussen de bomen. Echte cross! Tom en de rest van TFCT staan na een korte trainingsstage in het Spaanse Calpe met vers opgeladen batterijen aan de start. Bij de beloften lijkt de stage alvast te lonen: drie TFCT-crossers op het podium: 1. Eli Iserbyt, 2. Daan Soete, en 3. Nicolas Cleppe! Tom met de klep omhoog voor de start: "Ik probeer op het podium te raken!"
  Start, Tom tussen Laurens Sweeck en Philipp Walsleben, en goed mee weg, als 8ste het veld in na kopstarter Wout Van Aert. Achteraan wordt gevallen, grootste slachtoffers zijn Klaas Vantornout en de broers Adams. Op kop trekt Wout Van Aert meteen goed door, Lars van der Haar in zijn wiel. De schuine kant, en Tom maakt een klein foutje en verliest een paar plaatsen. Al snel lost Van Aert de rest en hij zit alleen op kop. Het is nog vroeg... Tim Merlier is eerste achtervolger op 7 seconden. Tom probeert terug te komen, met Sven Nys in zijn wiel.
  Tweede ronde, Van Aert op kop. Tom gooit zijn handschoenen uit, op de 14de plek in het lange lint achter de koploper. Opschuiven is de boodschap. Maar dat is lastig op dit parcours met veel single tracks. Tussensprint en Wout pakt de volle buit, Lars als 2de, Kevin als 3de. Tom schuift stilletjes op, als 10de komt hij over de meet op 26 seconden.
  Derde ronde, Wout leidt nog altijd en wacht niet meer. Maar Kevin Pauwels en Lars van der Haar komen dicht! Ook Sven Nys sluit aan, na een supersnelle tweede ronde! Ook Mathieu van der Poel zit bij de eerste achtervolgers. Wout voelt het gevaar en steekt een tandje bij! Tom zit een beetje verder, nu op de 9de plaats. Op de schuine kanten geeft van der Poel een demonstratie en meteen is hij eerste achtervolger!
  Vierde ronde, Tom heeft 47 seconden achterstand en zit in een groepje op de 10de plek. Voor hem koppeltjes in de achtervolging op Wout Van Aert: Mathieu en Nys, van der Haar en Pauwels, en de gebroeders Sweeck. Die twee eerste groepjes smelten snel samen. Schuine flank, Wout met 17 seconden voorsprong. Mathieu demonstreert opnieuw en rijdt het hele stuk, maar glijdt finaal toch naar beneden. Wisselen, en Nys en van der Haar gaan erover. Tom rijdt ook sterk, op de 8ste plek. We zijn halfkoers.
  Vijfde ronde en Wout Van Aert verzwakt niet! Sven Nys zit als eerste achtervolger alleen en komt geen meter dichter, de achterstand is 20 seconden. Wat verder volgt Mathieu van der Poel, Kevin Pauwels in zijn wiel. Op de schuine kant wordt weer geschoven van jewelste! Spektakel! Wout laat het niet aan zijn hart komen, zijn voorsprong is nog altijd 18 seconden op Sven Nys.
  Zesde ronde, achter Sven Nys valt alles uit elkaar, Pauwels op 3, van der Poel op 4 en Lars van der Haar op 5 op al meer dan 45 seconden. Het is nu ieder voor zich. Wat verder Laurens Sweeck die zich ontdaan heeft van zijn broer Dieter. Wat verder volgt Tom.
  Zevende en voorlaatste ronde en Sven Nys komt op 14 seconden, na een superronde! De strijd is open! Kevin Pauwels volgt als 3de op 38 seconden. Schuine kant en Sven Nys rijdt heel ver! Hij krijgt de sterk lopende Wout Van Aert in zicht! Die voelt het gevaar en steekt nog een tandje bij! 10 seconden achterstand voor Sven Nys.
  Achtste en laatste ronde, Sven Nys op 14 seconden. Wout perst er nu alles uit. En Sven Nys maakt foutjes. De winnaar wordt Wout Van Aert, na een supersterke cross! Achter Sven Nys vervolledigt Kevin Pauwels het podium. Twee minuten later wordt Tom 8ste, in het wiel van een sprintende Julien Taramarcaz.
  Door zijn prestatie stijgt Tom naar de 4de plek in het klassement van de Bpost Bank Trofee, doordat ploegmaat Thijs van Amerongen vandaag de mist inging.
  Tom na de wedstrijd, eerlijk als altijd: "Het vorige weekend had Tom Meeusen eindelijk het gewenste gevoel te pakken. Een gevoel waar vandaag in Hamme niet veel van over bleef. De Essenaar werd achtste en was niet tevreden met dit resultaat. "Het was niet goed. Het bolde voor geen meter. Ik kon gewoon niet versnellen en holde van in het begin achter de feiten aan. De stage in Spanje bracht voor mij niet veel goeds. Ik heb het duidelijk niet goed verteerd en ben mijn ritme kwijt geraakt. Het wordt nu weer kijken van week tot week en hopen dat ik snel terug op niveau kan fietsen." Kop op Tom! De goede weken komen zeker nog!

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 58'26"
  2. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 18"
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'04"
  4. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 1'25"
  5. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), op 2'01"
  6. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 2'05"
  7. Julien Taramarcaz (ZWI; ERA-Murprotec), op 2'34"
  8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 2'34"
  9. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 2'42"
  10. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'59"

  22/11: Tom mooi 6de in de loodzware Wereldbekercross in Koksijde!


  Wereldbeker in het zand en de modder van Koksijde. Kan Tom hier zijn stijgende vorm doorzetten? Alle toppers natuurlijk aan de start, en voor het eerst sinds lang: Wereldkampioen Mathieu van der Poel!
  Tom gaat niet voortvarend van start, als 8ste het veld in. Laurens Sweeck voert het lange lint aan, met Wout Van Aert in zijn wiel. Lang duurt het niet voor Mathieu van der Poel aan de kop komt, en meteen demarreert! Even een gaatje, maar Wout Van Aert dicht het snel. De twee jonge tenoren op kop en er vallen al een paar kleine gaatjes. Tom blijft op de 8ste stek, controlerend, in het wiel van Michael Vanthourenhout. Minder goed gestart zijn Sven Nys, Klaas Vantornout en Kevin Pauwels.
  Tweede ronde en Tom komt als 8ste over de meet, op enkele meters van de kopgroep. Lang duurt het niet, of hij sluit weer aan bij de kop. Sven Nys komt terug en zit nu in het wiel van onzen Tom. Op kop nog altijd Laurens Sweeck, nog niet superhard. Tom schuift op naar een 7de plek, in het wiel van ploegmaat van Kessel. Op kop demmareert Mathieu opnieuw! Lars van der Haar springt mee. Lars neemt de kop over en het tempo gaat omhoog. Mathieu van der Poel en Wout Van Aert schuiven mee.
  Derde ronde in deze loodzware cross. Tom volgt op 9 seconden in een groepje met Nys en Laurens Sweeck. Op kop wacht Mathieu van der Poel niet! Wout Van Aert in het wiel. Tom sluit ook aan, op de 5de plek, in het wiel van Lars van der Haar. Het gaat hard! Wout Van Aert gaat naar de kop en voert het tempo nog op! Lang duurt het niet of Wout zit alleen op kop. Slipper van Mathieu van der Poel en Lars van der Haar, en Sven Nys is eerste achtervolger. Hij snelt naar Wout! Tom zit op de 4de plek in het wiel van de Wereldkampioen. Tom wordt gehinderd door een gedubbelde crosser, en wordt een beetje teruggeslagen!
  Vierde ronde en Nys en Van Aert hebben 15 seconden op de eerste achtervolgers met daarbij onzen Tom, op de 7de plek. De twee koplopers gaan hard en vergroten hun voorsprong. Het is ploeteren hier in Koksijde! Achter de twee koplopers een pelotonnetje, Tom daarin op de 5de stek met van der Poel voor hem. Tom schuift op. Mathieu van der Poel krijgt het lastig.
  Vijfde ronde, de voorsprong van Sven en Wout is opgeklommen naar 27 seconden. Tom zit daar in het wiel van Kevin Pauwels, op een virtuele 4de plek. Pauwels probeert weg te raken, maar Lars van der Haar laat niet begaan. Tom schuift handig mee. Op kop maakt Sven Nys een foutje, Wout pakt een gaatje, Nys moet het dichtrijden. Zwaar! Een koppel op kop, een drie crossers daarachter, met onzen Tom! Daarachter worden de gaten groter! Op kop moet Sven Nys alle zeilen bijzetten om het wiel van Wout Van Aert te houden. Achter die twee rijdt Kevin Pauwels zich nu echt los van de andere achtervolgers. De achterstand is 22 seconden. Tom ziet het gevaar en met een stevige inspanning en een prachtige techniek sluit hij opnieuw bij Pauwels aan.
  Zesde ronde, de crossers hangen vol mdder. Achter de twee koplopers zitten de achtervolgers nu alleen, Kevin Pauwels als 3de, Tom als 4de en even verder Lars van der Haar als 5de. Op kop pecht voor Wout Van Aert, lek achteraan! Sven Nys pakt daardoor een gaatje! Achter de twee wroet onzen Tom zich bijna terug in het wiel van Kevin Pauwels! Sterk! Wout Van Aert wisselt en zit snel terug in het wiel van Sven Nys. Maar Sven Nys heeft zijn ritme gevonden, een rijdt Van Aert in het zand terug op 6 seconden. Kevin Pauwels nog altijd op de 3de stek.
  Zevende ronde, Tom heeft Laurens Sweeck bij zich gekregen en volgt op 7 seconden van Kevin Pauwels. Achter hen maakt Michael Vanthourenhout een stevige val, tegen de nadars, einde cross. Op kop zit Wout Van Aert nu terug in het wiel van Sven Nys. En Tom rijdt met Laurens Sweeck terug tot bij Kevin Pauwels! Sterk! Ook Mathieu van der Poel komt terug aansluiten! Kevin versnelt opnieuw, Lars van der Haar schuift mee. Tom met Laurens en Mathieu op enkele meters. Op kopt doet Sven Nys er alles aan om weg ter rijden, maar Wout lost niet. Tom, Laurens en Mathieu gaan over Kevin en Lars!
  Achtste en laatste ronde, Mathieu van der Poel rukt zich los van Tom en Laurens, op zoek naar het podium. Achter hen ziet Kevin Pauwels af. Op kop leidt nu opnieuw Wout Van Aert. Wiel aan wiel! Spannend! Mathieu van der Poel versnelt, hij wil het podium! Tom volgt even verder in het wiel van Laurens Sweeck. Op kop spurt Wout Van Aert nu al, maar de 39-jarige Sven Nys lost niet! Speculeert hij op de sprint? Modderstrook en Sven Nys gaat erover en wint! Proficiat Sven! Wout is ontgoocheld 2de. Mathieu van der Poel maakt het podium vol, knap! Even later wordt onzen Tom na een sterke wedstrijd mooi 6de.
  Tom na de wedstrijd, enigzins teleurgesteld: "Halfkoers en ik werd de eerste keer gehinderd door een gedukbbelde crosser. Ik kon niet voorbij en daardoor waren Wout Van Aert en Sven Nys vliegen. Kevin Pauwels kwam mij even later voorbij gereden en hij ging gewoon te snel. In de laatste ronde was het podium nog altijd in zicht. Het zag er enorm goed uit voor mij. Ik voelde me goed en reed veel op kop om de technische stroken als eerste te kunnen nemen. Niet veel later werd ik opnieuw genekt door een gedubbelde renner. Mathieu van der Poel kon profiteren en versnelde. Mijn moraal was volledig weg en ik werd uitendelijk 6de. Een 3de plaats had er zeker ingezeten, maar twee gedubbelden beslisten er anders over..."
  Ondanks die pech komt Tom toch de Top-10 van de Wereldbeker binnen. Hij is nu 9de in dat klassement.

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drink), in 1u 02'39"
  2. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 4"
  3. Mathieu van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), op 1'06"
  4. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 1'12"
  5. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 1'19"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'31"
  7. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'34"
  8. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'46"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'00"
  10. Julien Taramarcaz (ZWI; ERA-Murprotec), op 2'06"

  21/11: Tom na een sterke cross knap 2de in de modder in Hasselt!


  Soudalcross in Hasselt, en eindelijk modder en koud, waar naar de goesting van de meeste crossers, en zeker ook voor onzen Tom! Niet aan de start, want sparen voor morgen in Koksijde: Wout Van Aert en Lars van der Haar. Wel aan de start, en erg gebrand op de zege omdat de teller al meer dan een jaar op nul staat: Sven Nys. Daarnaast ook de rest van de Belgische top en enkele buitenlanders.
  Tom is meteen goede mee weg en duikt in het wiel van Sven Nys het veld en de modder in. Sven Nys gaat meteen al keihard door en Tom doet er alles aan om in zijn wiel te blijven! De rest, met op kop Kevin Pauwels moet al snel een gaatje laten. Nog verder zit Klaas Vantornout, Belgisch kampioen, en heel slecht gestart.
  Tweede ronde en Tom heeft samen met Sven 10 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, Kevin Pauwels en ploegmaat Jim Aernouts. Sven Nys blijft de kop doen een houdt het tempo superhoog. Tom gaat goed mee, slim de bochten afsnijdend om energie te sparen, en altijd kort op het wiel! Het hoge tempo belet diesel Kevin Pauwels niet om tegen het einde van deze ronde bij de koplopers aan te sluiten.
  Derde ronde en Sven Nys doet nog altijd de kop. Het gaat hard. Tom en Kevin, in die volgorde, klampen aan. De gezichten worden al zwart van de modder! Het is vaak ploeteren hier in Hasselt!
  Bij het ingaan van de vierde ronde hebben Tom, Sven en Kevin een handvol seconden voorsprong op de eerste achtervolgers, allebei ploegmaats van Tom: Jim Aernouts en Thijs van Amerongen. Even krijgt Tom het lastig. Hij komt achteraan in de kopgroep en moet soms een paar meter laten... Komaan Tom!
  In de volgende rondes volgt een voortdurend jojo-spel: Sven Nys trekt superhard door op de aangelegde zandberg, eigenlijk een modderberg, en Tom en Kevin moeten een gaatje laten. Maar telkens komt Kevin, en even later ook Tom weer bij Sven Nys aansluiten. Dat kost natuurlijk heel wat krachten, maar het is duidelijk dat Sven Nys, hoezeer hij er ook op uit is, de zege hier vandaag niet cadeau zal krijgen! Met z'n drieën gaan ze de laatste twee rondes in! Spannend!
  Voorlaatste ronde, en Tom valt aan! Op een recht stuk spurt hij zich voorbij Sven Nys! Die klampt aan, Kevin Pauwels in zijn wiel. Tom gaat hard, hij heeft duidelijk zijn tweede adem gevonden. Even komt Dieter Sweeck nog terug uit de achtergrond, maar als Tom nog eens doortrekt moet die terug lossen.
  Laatste ronde, en het wordt duidelijk: wie de laatste halve kilometer op kop zit, kan hier winnen. Tom doet er alles aan om over Sven te komen. Even lukt dat ook, maar wanneer Tom springt aan de balkjes en Sven loopt, komt Nys opnieuw op kop! Tom kruipt in zijn wiel. Sven gaat nu echter superhard! De eerste die moet lossen is Kevin Pauwels. Op een laatste heuveltje maakt Tom een heel klein foutje, en weg is Sven!
  Na een hele wedstrijd mee in de aanval moet Tom op het einde alleen een sterke Sven Nys voor laten gaan. Sven pakt hier zo zijn eerste zege van het seizoen. Proficiat Sven!
  Tom na de wedstrijd: "Ik wist dat Sven er heel dichtbij ging zijn. Ik heb een beetje te veel mijn podiumplaats verdedigd ten opzichte van Diether Sweeck om de demarrage van Sven nog aan te kunnen op het einde. Hij was gewoon de beste en ik ben tevreden met mijn tweede plek. De power heeft de bovenhand genomen. Het was vooral de bedoeling om het bergje boven te komen en dan door te trekken. Dat eerste lukte, het tweede niet. Ik had na Niel een goed gevoel, maar door de pech in Gavere ben ik dat gevoel een beetje kwijtgespeeld. Nu was het vooral kwestie van vertrouwen te tanken en dat is gelukt." De supporters hebben ook genoten Tom!

  1. Sven Nys (Crelan-AA Drink), in 59'30"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 7"
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 12"
  4. Dieter Sweeck (ERA-Murprotec), op 33"
  5. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 35"
  6. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 46"
  7. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 52"
  8. Julien Taramarcaz (ZWI; ERA-Murprotec), op 52"
  9. David van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), op 52"
  10. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro-Stannah), op 1'25"

  15/11: Tom breekt z'n ketting in de start maar toch nog 21ste in Gavere!


  Vierde manche van de Superprestige in Gavere, op een spectulair parcours rond het kasteel van Melden, midden in een militair domein. Voor Tom een ware pechdag! De start is nog maar net gegeven, Tom de eerste meters goed mee weg, maar dan... Tom's ketting breekt! Tom kijkt naar beneden... af de fiets, te voet. Als allerlaatste van de 34 gestarte crossers loopt Tom het veld in, terwijl de anderen rijden!
  Eindelijk, na een halve ronde bergop lopen in de modder, meer dan een kilometer, komt Tom bij de materiaalpost en kan hij wisselen. In de rest van die eerste ronde rijdt hij ontgoocheld rond. Als 32ste komt hij door aan de finish, met enkel de Nederlander Stan Godrie en de Brit Scott Wilson achter zich.
  Maar fel aangemoedigd door het talrijk opgekomen publiek rijdt Tom daarna een aantal héél snelle rondes, bijna zo snel dan de koplopers (daarover zometeen meer). Na vijf rondes cross is Tom al 25ste! Hij verdient sowieso de prijs van de strijdlust! Finaal finisht Tom, na een sterke cross, als 21ste op meer dan vier minuten van winnaar Wout Van Aert, die hier na twee tweede plaatsen in de voorbije crossen terug met de overwinning aanknoopt.
  Tom na de wedstrijd: "“Ik was nochtans goed vertrokken de eerste meters. Ik schakelde een tand zwaarder en mijn ketting brak. Ik liep me dan de longen uit het lijf om zo snel mogelijk bij de materiaalpost te geraken. Na mijn fietswissel werd het een heuse inhaalrace waarbij de 21ste plaats het hoogst haalbare was. Ik wil echt al mijn supporters bedanken voor hun aanmoedigingen. Zij hebben me op de fiets gehouden in één van de allermooiste crossen van het jaar!" Graag gedaan Tom! Ondanks zijn grote pech, blijft Tom wel 9de in het klassement van de Superprestige, nu wel met 10 punten achterstand op de 8ste, Tim Merlier.
  Zoals gezegd, Wout Van Aert knoopt hier opnieuw met de zege aan, maar die werd hem niet cadeau gedaan, integendeel. In de eerste rondes zag snelle Wout stevig af, en was hij voortdurend op achtervolgen aangewezen, na een furieus gestarte Sven Nys die Lars van der Haar meenam in zijn wiel.
  Het duurt tot de vijfde van in totaal acht rondes vooraleer Wout Van Aert op kop kan aansluiten. Samen met Sven Nys, Kevin Pauwels, en Lars van der Haar (het groepje waarin Tom ook ingezeten zou hebben als je zijn rondetijden bekijkt), rijdt hij weg van de rest.
  In de voorlaatste ronde is het Lars van der Haar die als eerste moet lossen. Sven Nys en Kevin Pauwels klampen nog even aan maar even later is Wout Van Aert de pijp uit. Achter hem spurten Sven Nys en Kevin Pauwels nog om de ereplaatsen en het is Nys die met een ultieme jump de 2de plek pakt.
  Voor Tom een dag om snel te vergeten, volgende afspraak zaterdag in Hasselt en zondag in Koksijde!

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 56'52"
  2. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 16"
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 17"
  4. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 1'00"
  5. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 1'55"
  6. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 2'00"
  7. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 2'04"
  8. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'12"
  9. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'15"
  10. Michael Boros (TSJ; BKCP-Corendon), op 2'18"

  11/11: Tom na en sterke wedstrijd knap 2de in de Jaarmarktcross in Niel!


  Jaarmarktcross in Niel, de oercross op 11/11, dit jaar op woensdag, ideaal midden in de week. Tom, in volle opbouw, aan de start samen met de rest van de Belgisch top, 34 crossers in totaal.
  Start en Tom is niet meteen goed weg. Als 7de duikt hij het veld in achter kopstarter Laurens Sweeck. Het tempo ligt meteen heel hoog, maar dat belet onzen Tom niet om snel op te schuiven, eerst naar de 5de plek, dan naar de 3de plek, en al snel in het wiel van leider Sven Nys. Die rijdt een superhoog tempo.
  In het wiel van Sven Nys gaat Tom de tweede ronde in. Op de gevaarlijke schuine flanken toont Tom zijn kunsten en ook in de dit jaar gladgestreken zandstrook komt hij prima uit de verf! Even zit Tom alleen met Sven op kop. Dan sluit ook Laurens Sweeck aan.
  Derde ronde, Tom in de voorste gelederen. Op de eerste schuine flank kiest Sven Nys voor de onderkant, Tom voor de bovenkant. Nys maakt een stevige buiteling, en Laurens Sweeck doet hem na! Tom, op kop, is weg! Al snel heeft hij 12 seconden voorsprong. Het is nog vroeg. Tom rijdt stevig tempo, maar forceert nog niks.
  Vierde ronde en Tom blijft op kop! De achtervolgers komen wel dichter, maar sluiten nog net aan. Het is Sven Nys die daar de debatten leidt, maar daarbij de nodige risico's neemt. En dat is in Tom's voordeel. De voorsprong groeit terug. Tom gaat opnieuw prima door de zandbak, de rest hapert.
  Vijfde ronde en Tom heeft 8 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers: Sven Nys, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck en Tim Merlier. Die vier jagen, onder impuls van Nys. Kevin Pauwels blijft in zijn wiel. Tom verzwakt niet, en blijft zijn hoge tempo vasthouden. En vooral, hij maakt tot nu toe nergens foutjes, in tegenstelling tot de achtervolgers. Hij heeft een ideale balans en neemt alle hindernissen prima! Sven Nys rijdt weg van de andere achtervolgers, en komt bijna bij Tom aansluiten.
  Zesde ronde en Tom gaat die in met Sven Nys in zijn wiel. Ook Kevin Pauwels sluit aan. Even later is ook Laurens Sweeck terug en we hebben vier koplopers. Tom blijft op kop en plaatst zowaar nog een stevige tempoversnellling! Sven Nys laat opnieuw een gaatje, Pauwels nog altijd in zijn wiel. Drie koplopers en Tom is duidelijk de sterkste! Tom gaat prima door het zand en Nys hapert! Pauwels is de enige die met Tom meekan.
  Zevende ronde, en Tom zit met Kevin Pauwels op kop! Kevin, nu voor het eerst aan de leiding, draait de gas open, Tom klampt aan. Achter hen doet Laurens Sweeck er alles aan om terug te komen. Sven Nys, die rijdt tegen een paaltje... Kevin gaat heel hard op kop! Tom moet een klein gaatje laten. En dat gaatje wordt een gat. Pauwels, die ook al won in Ruddervoorde afgelopen zondag, is heel sterk! Tom blaast, maar zit nog altijd op een knappe 2de plek, op 17 seconden van de leider.
  Achtste ronde, Tom krijgt Sven Nys in zijn wiel en laat even later Sven ook het tempo bepalen. Tom klampt goed aan, de mond ver open! Hij is al diep moeten gaan. Met z'n tweeën komen ze een beetje terug op leider Kevin Pauwels. Sven Nys maakt deze keer geen foutjes en gaat hard! Op de technische stroken rijdt onzen Tom supersterk en zo kan hij het wiel van Sven houden.
  Negende ronde, Tom en Sven hebben nog altijd 17 seconden achterstand op Kevin Pauwels. Achter hen zit Laurens Sweeck alleen, maar die kent verval. Het podium lijkt vast te liggen, de volgorde nog niet. Tom gaat heel diep, maar kan het wiel van Sven Nys houden. Sven Nys plaatst een stevige tussensprint, hij wil Tom lossen, maar dat lukt niet!
  Tiende ronde, voorlaatste, en de achterstand is 20 seconden. Tom neemt sterk over, en zet Sven Nys op enkele meters! Het is Sven die nu moet aanklampen! Op kop verzwakt Kevin Pauwels echter niet, zonder fouten rijdt hij hier naar de zege. Achter hem is het spannender: Tom rijdt Nys regelmatig op enkele meters, vooral door zijn technische superioriteit! Sven Nys trekt een vreemde grimas! Afzien in het wiel van Tom!
  Elfde en laatste ronde en Nys zet zich terug voor Tom. Slim, van Tom! Achter hen heeft Laurens Sweeck al een minuut achterstand. Sven Nys drijft het tempo terug omhoog, maar Tom lost niet! Kevin Pauwels rijdt nu op zekerheid. Sven Nys maakt een klein slippertje, Tom meteen terug erover! Op kop de zandbak in, haperende passage, Nys op kop, maar zet niet door. Die speculeert al op de sprint. Maar Tom komt uit Sven's wiel, sprint veel sterker en wordt heel knap 2de! Proficiat Tom!
  Tom na de wedstrijd: "Het was een nadeel toen Sven Nys op kop wegviel. Kevin Pauwels had al de hele tijd in het wiel gezeten, terwijl wij op kop heel hard gereden hadden. Toen Kevin mee op kop kwam was het al snel duidelijk dat zijn tempo gewoon te hoog lag. Een verdiende winnaar. Maar voor mezelf ben ik heel blij dat ik er in de tweede helft van de wedstrijd heel goed ben doorgekomen, want het was een hele harde cross hier! Opnieuw een stap in de goede richting!"

  1. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), in 59'57"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 28"
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 29"
  4. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 1'22"
  5. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'44"
  6. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'50"
  7. Jan Denuwelaere (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'14"
  8. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 2'19"
  9. Michael Boros (TSJ; BKCP-Corendon), op 2'24"
  10. Dieter Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 2'31"

  8/11: Tom knap 5de in de SP in Ruddervoorde!


  Derde manche van de Superprestige, waarin Tom dit jaar nog geen potten kon breken. Ruddervoorde is echter een kolfje naar zijn hand, vorig jaar won hij hier op een fantastische manier! Het supertechnische parcours ligt er droog bij. Veel draaien en keren, en kort bij de finish een dalende mulle zandstrook. Of het dit jaar ook zal lukken voor Tom is twijfelachtig. Gisteren op het EK in Huijbergen moest Tom nog opgeven doordat hij zijn motor opblies in de poging om de snelle mannen zoals Van Aert en van der Haar te kunnen volgen. Maar geen man overboord, het seizoen is nog lang, en Tom heeft al eerder laten zien dat hij verrassend uit de hoek kan komen!
  Tom start breedlachend tussen de snelle Laurens Sweeck en de gisteren nog zieke Sven Nys. Focus, start, en Tom goed mee weg en draait als 7de het veld in, in het wiel van Wout Van Aert. Tom schuift op een recht stuk snel op, spurtend, en gaat als 2de de moeilijke zone in, achter Kevin Pauwels. Sven Nys zet zich in Tom's wiel. Kevin gaat hard op kop, Tom gaat goed mee in zijn wiel. Sven Nys laat even een klein gaatje, maar sluit snel weer aan, Radomir Simunek in zijn spoor.
  Tweede ronde en Tom mee op kop samen met Pauwels, Nys, Van Aert, Simunek en Vantornout. Even verder, achtervolgend: Europees kampioen Lars van der Haar. Tom in het wiel van Sven Nys op de 3de plek. Hij gaat heel goed mee. Wout Van Aert zit aan Tom's achterwiel. Op kop rijdt Kevin Pauwels op kousenvoeten weg... In het wiel van Sven Nys komt Tom terug tot bij Pauwels! Achter die drie een klein gaatje...
  Derde ronde en Tom, Kevin en Sven hebben 5 seconden op eerste achtervolger Wout Van Aert. Die rijdt de andere achtervolgers uit zijn wiel. Op kop blijft Kevin Pauwels het werk doen. Hij blijft hard gaan, Nys mee, Tom laat een klein gaatje maar blijft gefocust en houdt de twee koplopers in zicht.
  Vierde ronde, Tom volgt op 5 seconden op de twee koplopers. Wout Van Aert met Klaas Vantornout in zijn wiel nog eens 10 seconden verder. Tom blijft goed op tempo. Van Aert en Vantornout komen nog niet dichter. Als Sven Nys een vreemde koprol maakt, zit Tom meteen terug in zijn wiel! Op kop kiest Kevin Pauwels het hazenpad! Tom kruipt in het wiel van Sven, samen op zoek naar Kevin.
  Vijfde ronde, Kevin heef 5 seconden op Tom en Sven, Wout Van Aert volgt op 14 seconden, met Klaas Vantornout aanklampend in zijn wiel. Ondertussen geven in de achtergrond Radomir Simunek en Gianni Vermeersch op. Op kop loopt Kevin Pauwels verder uit. Tom heeft het lastig om het wiel van Sven Nys te houden, maar geeft nog niet op! Wout Van Aert en Klaas Vantornout naderen op Tom en Sven. Zandbak, en Wout komt in Tom's wiel! Even voor hen uit rijdt Sven Nys!
  Zesde ronde, Tom en Wout volgen op 15 seconden van leider Kevin Pauwels. Daartussenin nog Sven Nys. Samen met Wout rijdt Tom terug naar Sven. Drie achtervolgers op Pauwels, of drie strijders voor het podium? Wout gaat echter te hard, Sven kan mee, maar Tom moet opnieuw een gaatje laten. Wout verhoogt zijn tempo, nu echt op stoom, en gaat op zoek naar Kevin Pauwels! Sven Nys moet aanklampen, puffend. Tom ziet die twee voor hem uitrijden, op een knappe 4de plek.
  Zevende ronde, Kevin nog altijd op kop met 12 seconden voorsprong op Nys en Van Aert, Tom nog eens 10 seconden verder, en daarachter op dezelfde afstand Klaas Vantornout. Sven Nys blijft in het wiel van Wout Van Aert, en de voorsprong van Kevin Pauwels wordt weer groter, 18 seconden! Tom rijdt met een hoog tempo nu zijn eigen wedstrijd en houdt de anderen nog altijd in zicht, er is geen groot verval!
  Achtste ronde, Kevin heeft nu al 20 seconden voorsprong. Tom, op 40 seconden, voelt Klaas Vantornout met de grote molen naderen. Volhouden Tom! Klaas komt in Tom's wiel, en oogt frisser. Voor hen neemt Sven Nys nu voor het eerst over van Wout. Klaas Vantornout neemt niet over van Tom.
  Negende en laatste ronde, en Kevin rijdt onbedreigd naar de zege! Proficiat Kevin, sterke wedstrijd, van start tot finish aan de kop! Achter hem wordt nog gestreden voor het podium door Sven Nys en Wout Van Aert. En een beetje verder strijden Tom en Klaas voor de andere ereplaatsen, die van de heropstanding! Wout blijft geven in de achtervolging, Sven Nys klampt aan, maar moet dan toch een gaatje laten. Het podium ligt vast. Achter hen heeft Tom de Belgische kampioen Klaas Vantornout moeten laten gaan, die een superronde rijdt. Tom wordt na een sterke wedstrijd knap 5de! Proficiat Tom!
  Tom na zijn wedstrijd: "Gisteren heb ik hard afgezien. De fout van te lang voor het podium te willen rijden, heb ik vandaag niet gemaakt. Op het EK maakte ik de fout om mij teveel op te dringen omdat ik zo graag het podium wou. Vandaag in Ruddervoorde heb ik proberen te volgen, maar toen ik merkte dat de andere sneller waren heb ik mijn eigen tempo gezocht. Het was belangrijk om een constante wedstrijd te rijden, en dat heb ik gedaan. Ik heb me niet opgeblazen in het begin en dat zorgde ervoor dat ik vandaag op een vijfde stelling eindig." Door zijn slimme wedstrijd komt Tom op de 8ste plek in het klassement van de Superprestige.

  1. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), in 1u01'05"
  2. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 15"
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 29"
  4. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'07"
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'17"
  6. Lars van der Haar (Giant-Alpecin), op 1'36"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'01"
  8. Dieter Sweeck (Era-Murprotec), op 2'07"
  9. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 2'10"
  10. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'13"

  7/11: Tom moet opgeven op het EK in Huijbergen!


  Eerste keer Europees Kampioenschap voor de profs, in Huijbergen, op een steenwerp van Essen, op één van Tom's trainingsparcours. Twee scherprechters in dit parcours: de Nootjesberg en de Tiestenduin, twee stevige zandduinen op de Brabantse dam, waar de crossers per ronde in totaal vier keer op moeten klimmen en drie maal dalen.
  Tom start heel goed en gaat als 3de het veld in, achter Lars van der Haar en de Fransman Venturini. Een lang lint vormt zich, met Tom na de afdaling van de Tiestenduin op de 4de plek en even verder ook Wout Van Aert. Tom klimt sterk, met grote passen gaat hij omhoog. Ondertussen pakt op kop de uittredend Europees kampioen bij de beloften, Michael Vanthourenhout de kop over. Het tempo is ondanks het superzware parcours heel hoog!
  In de tweede ronde zitten nog 20 crossers binnen een halve minuut, dus nog niks gebeurd. Op kop gaat Michael Vanthourenhout hard. Even pakt hij een gaatje met Laurens Sweeck en Venturini in zijn wiel. Tom volgt even later als 4de met de rest in zijn wiel. Opnieuw gaat Tom stevig omhoog op de Tiestenduin en binnen de korste keren zit hij terug in het wiel van de koplopers. Daar geeft Laurens Sweeck nu het tempo aan.
  Derde ronde en Laurens Sweeck versnelt! Hij pakt een goeie 50 meter voorsprong op 14 achtervolgers met daarin Lars van der Haar op kop. Die 50 meter worden als snel 10 seconden! Laurens is sterk! Op de Tiestenberg komt Tom pas als 11de door... Wat is er gebeurd? Op kop snellen Lars van der Haar en Wout Van Aert naar Laurens Sweeck. We hebben drie koplopers.
  Vierde ronde en het tempo gaat omhoog. Wout en Lars gaan keihard en lossen Laurens binnen de kortste keren. Het wordt een traditionele België-Holland! Achter hen voert Kevin Pauwels de achtervolgers aan. Tom volgt op grote afstand, met Rob Peeters in zijn wiel.
  Vijfde ronde, en voor Tom is de cross afgelopen. Een illusie armer stapt hij uit de wedstrijd! Geen toffe verjaardag beleeft hij hier. Op kop pakken Lars en Wout 14 seconden voorsprong, zij zijn duidelijk de sterksten vandaag.
  Wat volgt is een triller van formaat! Wout gaat in zijn gekende krachtige stijl bergop weg van Lars! Hij pakt een paar honderd meters voorsprong! Maar Lars is een bijtertje, en met nog twee rondes voor de boeg komt hij terug in het wiel van Wout! Die kijkt achterom...
  Laatste ronde en Lars spurt zich op een vlak stuk in het bos voorbij Wout! Hij gaat héél hard, hij wil weg! En hij gaat weg! In de afdaling van de Nootjesberg maakt Wout een kleine stuurfout, en Lars gaat ervandoor! Daar is de Tiestenduin, Wout klimt andermaal heel sterk en komt nog héél dicht! Maar Lars is technisch vaardiger en snelt in de afdaling weer weg op weg naar Europees goud! Proficat Lars! Knappe cross! Leeggereden met het hoofd over het stuur wordt Wout Van Aert 2de. Kevin Pauwels wordt op een handvol seconden mooi 3de en maakt zo het podium vul.
  Tom legt uit na de wedstrijd, tijdens het uitfietsen: "Ik was gewoon niet sterk genoeg. Maar ja, een kampioenschap en dan probeer je mee te doen voor de overwinning. Dat ging aardig in de eerste twee rondes, maar toen heb ik mijn motor gewoon opgeblazen! Het superlastige parcours zat daar zeker voor iets tussen. Eigenlijk zou ik beter voor de 7de plek rijden, en dat zou dan misschien lukken... Tja, er zijn er gewoon een paar die veel sterker zijn." Kop op Tom! Niet opgeven!

  1. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), in 1u02'29"
  2. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 19"
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 39"
  4. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 56"
  5. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 1'20"
  6. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 1'33"
  7. Laurens Sweek (Era-Murprotec), op 1'51"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'08"
  9. Radomir Simunek (TSJ; Kwadro-Stannah), op 2'13"
  10. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'21"

  1/11: Tom na een sterke cross mooi 4de in de Koppenbergcross!


  Koppenbergcross in Oudenaerde, de 2de manche van de Bpost Bank Trofee, onder een stralend zonnetje. Twee jaar geleden won onzen Tom hier, onder dezelfde weersomstandigheden! In de ochtend, bij de crossen van de jongeren, ligt het parcours er nog heel drassig bij, maar tegen een uur of drie bij de start van de profs is het sterk opgedroogd. Voordien al sterke crossen voor Telenet-Fidea, met winst voor Quinten Hermans bij de beloften en Jolien Verschueren bij de dames!
  Tom start centraal, tussen Lars van der Haar en Sven Nys, en is meteen goed weg. Als derde duikt hij het veld in, in het wiel van Michael Vanthourenhout. Bij de eerste beklimming van de Koppenberg is er veel gedrum vooraan, en Tom wordt teruggedrongen naar de 7de plek. Het is de Zwitserse berggeit Julien Taramarcaz die de forcing voert! Wie niet mee in de kop zit, is Sven Nys, hij heeft zijn start gemist en volgt op de 18de plek. Daar is de glibberige afdaling en alles zit op één lang lint, met Taramarcaz op kop. Tom daarin als 9de, in het wiel van Wout Van Aert.
  Tweede ronde en even komt Tom terecht in een tweede groep met Kevin Pauwels, Tim Merlier, Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Vooraan heeft Wout Van Aert kopstarter Julien Taramarcaz bijgehaald en samen pakken die even een gaatje. Maar lang duurt dat niet, Tom en co komen snel terug aansluiten. Minder goed gaat het Jens Adams, die door pech de wedstrijd moet verlaten. Bergop, en Tom's ploegmaat Thijs van Amerongen zet zich op kop. Het tempo gaat omhoog. Wout Van Aert, Lars van der Haar en Thijs van Amerongen pakken de bonusseconden, in die volgorde. Tom volgt als 7de in het lange lint van crossers. Daarin is Sven Nys al opgeschoven naar de 10de plek. Met de finish in zicht versnelt Thijs van Amerongen een tweede keer...
  Derde ronde en Thijs van Amerongen pakt een 50-tal meters voorsprong. De enige die meekan is Dieter Sweeck, samen hebben ze al snel 7 seconden voorsprong het peloton met daarin achteraan onzen Tom. Opschuiven Tom! Bij de beklimming van de Koppenberg zet Tom zich in het wiel van Kevin Pauwels en Sven Nys. Thijs en Dieter zijn sterk, of de rest aarzelt teveel, want de voorsrong loopt op tot 20 seconden. In de afdaling komt Tom als 10de door. Achter hem een groot gat.
  Vierde ronde, en bij de achtervolgers komt alles terug in een pak. Tom zet zich op kop en stop zelfs lichtjes af voor zijn ploegmaat Thijs van Amerongen. Daar is de scherpe helling en Rob Peeters voert de forcing, Tom gaat goed mee in zijn wiel. Wout Van Aert laat betijen en volgt als 7de... Stilte voor de storm? In de afdaling toont Tom zijn kunsten, ook al rijdt hij in tegenstelling tot de rest op Griffo's. De voorsprong van Thijs en Dieter stabiliseert, op 24 seconden.
  Vijfde ronde en nu gaat het tempo bij de achtervolgers echt omhoog! Tom leidt daar, met Rob Peeters en Gianni Vermeersch in zijn wiel. Even toch, want Wout Van Aert rijdt in één ruk naar hen toe. Sven Nys probeert dat ook, maar moet toch even passen. Wout Van Aert is weerom sterk en rijdt als snel weg van Tom en de rest, op zoek naar de koplopers. Op het hoogste punt van de Koppenberg heeft hij hen te pakken, en het is echt erop en erover! Weg is Wout! Tom probeert zijn versnelling nog te beantwoorden, maar ziet al snel dat het geen zin heeft. Wout Van Aert rijdt hier de snelste ronde!
  Bij het ingaan van de zesde ronde heeft Van Aert 8 seconden op Thijs en Dieter en nog eens 10 seconden verder volgt Tom met Lars van der Haar in zijn wiel. Nog wat verder volgen Sven Nys, Kevin Pauwels en Gianni Vermeersch. Maar lang duurt dat niet. Tom en Lars gaan vlot over de eerdere koplopers en rijden even voor het podium! Op kop trekt Wout Van Aert nu alle registers open! Achter hem vallen gaatjes, het wordt ieder voor zich
  Zevende ronde en achter Wout Van Aert ontstaan twee koppeltjes: op een goeie 20 seconden rijden Kevin Pauwels en Lars van der Haar voor de resterende podiumplaatsen, en even verder volgt onzen Tom met Sven Nys in zijn wiel! Bergop vergroot Wout Van Aert zijn voorsprong nog, die is nu al 38 seconden! Tom rijdt heel sterk en Sven Nys moet lossen! Op een tiental meters volgt Thijs van Amerongen als 5de. Daarachter het grote gat. Achtste en laatste ronde en Wout Van Aert rijdt onbedreigd naar zijn 2de opeenvolgende zege hier op de Koppenberg! Proficat Wout! Achter hem wordt het nog even spannend. Lars versnelt even, maar het Kevin die sterker is en naar de 2de plek spurt! Achter die twee strijdt Tom voor de 4de plek! Sven Nys en ploegmaat Thijs van Amerongen komen nog heel dicht. Maar Tom is sterk en houdt die twee achter zich! Als Sven Nys dan ook nog een kettingpech heeft (en de wedstrijd moet verlaten!) is Tom zeker van zijn 4de plek! Proficat Tom! Knappe wedstrijd! Door zijn knappe prestatie rukt Tom meteen op naar de 5de plek in het klassement van de Bpost Bank Trofee!
  Tom na de wedstrijd: "Ik moest serieus passen toen Van Aert aanging. Ik heb echter wel een hele cross een goed tempo kunnen ontwikkelen en kende weinig of geen verval. Een vierde plaats is het resultaat en ik kan niet anders dan tevreden zijn. Er zijn nog een aantal puntjes waar ik aan moet werken en hopelijk zal ik op het EK die extra procentjes hebben om een goed resultaat neer te zetten. Het is een parcours waar ik mijn ding kan doen en kijk er dan ook enorm hard naar uit!" Wij ook Tom, en we zullen met z'n allen op post zijn zo kort bij Essen!

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 1u00'35"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 31"
  3. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 37"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'26"
  5. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 1'30"
  6. Dieter Sweeck (Era-Murprotec), op 1'42"
  7. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'44"
  8. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 1'46"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'50"
  10. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 1'56"


  31/10: Tom 4de in de Niels-Albertcross in Boom!


  Eerste keer cross in Boom, op de terreinen van Tomorrowland in de Schorre, en meteen een UCI-cross! En dat ter ere van Niels Albert die te vroeg de crosswereld moest verlaten door hartproblemen. Maar Niels is hier natuurlijk wel aanwezig, als ploegleider van topfavoriet Wout Van Aert. Tom ook aan de start, in zijn geleidelijke opbouw naar de topvorm. Verder ook alle Belgische crossers en een paar goede buitenlanders aan de start, behalve Klaas Vantornout, die nog herstelt van zijn pijnlijke val vorige week in Zonhoven.
  Veel publiek in Boom, onder een stralende zon, op een prachtig uitgetekend parcours! Tom neemt de kopstart voor zijn rekening en meteen ook de hele eerste ronde. Het tempo ligt hoog.
  Na één ronde zijn er vier leiders: Onzen Tom, Sven Nys, Lars van der Haar, en Wout Van Aert. Het is nu al duidelijk dat de winnaar uit dit select groepje zal komen.
  Halfkoers, en Tom moet vooraan lossen. Hij nestelt zich op kleine afstand op de 4de plek, met ploegmaat Jim Aernouts in zijn wiel.
  De volgende die eraf moet is Sven Nys, in de voorlaatste ronde. Wout Van Aert en Lars van der Haar gaan gewoon te snel.
  En wat Van Aert ook doet, hij krijgt Lars er niet af! Op de laatste zandstrook gaat Lars heel handig voorbij Wout en weg is hij! Lars van der Haar wint voor Wout van Aert! Tom wordt even later mooi 4de.

  1. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), in 58'24"
  2. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 6"
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 45"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'34"
  5. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'37"
  6. Joeri Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'00"
  7. Marcel Meisen (DUI; Corendon-Kwadro), op 2'30"
  8. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 3'14"
  9. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 3'14"
  10. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 4'09"

  25/10: Tom 10de in de kuil van Zonhoven!


  Tweede manche van de Superprestige in Zonhoven. Spectaculaire cross in de kuil, die door de vele aanwezige supporters omgetoverd is in een ware arena! Topsfeer onder een mooi zonnetje. Het parcours is dit jaar nog zwaarder geworden met een paar extra loopstroken! Kan Tom iets rechtzetten na zijn 16de plaats in Gieten? De Telenet-Fidea ploeg lijkt collectief nog last te hebben van de lange trip naar de States. Maar vandaag zal Tom misschien vlammen, want zijn supporters zijn massaal opgekomen om hem vooruit te schreeuwen. Zeker bij de beloften was het al TFCT dat de klok sloeg, met Eli Iserbyt op 1 en Quinten Hermans op 2! Go Tom, go!
  Tom start helemaal links met enkel Sven Nys nog naast zich. Goed mee weg en als 4de het veld in na Van Aert, Vantornout en Sweeck. Gianni Vermeersch pakt al snel de kop over, en Tom zit meteen in zijn wiel! Eerste afdaling in de kuil, en iedereen komt er goed door. Vermeersch gaat hard en pakt meteen een gaatje. Lars van der Haar ziet het gebeuren en versnelt. Tom schuift mee in zijn wiel. Achter hem volgen Merlier en Van Aert.
  Tweede ronde en Tom zit goed mee in de kopgroep van een man of tien, op een 3de plek. Achter de koplopers vallen al grote gaten. Lars gaat aan kop en Tom gaat attent mee, de kuil in. Wout Van Aert, topfavoriet vandaag, zit attent in Tom's wiel. Klaas Vantornout en Gianni Vermeersch volgen ook. Sven Nys moet een klein gaatje laten.
  Derde ronde en Wout Van Aert gaat naar de kop! Tom attent op de 4de plek met Lars van der Haar en Tim Merlier nog voor zich. Wout gaat meteen door en pakt op een zware loopstrook een klein gaatje. Het is nog vroeg. Lars en Tim kunnen mee, Tom laat een klein gaatje. Merlier lost op kop, het gaat hard. We hebben twee leiders: Wout en Lars, in die volgorde.
  Vierde ronde, Tom volgt in een groepje met Pauwels en Vantornout op 8 seconden van de koplopers. Daar heeft Lars nu even de kop overgenomen. Daar is de kuil en nu wordt er wel gevallen! Gianni Vermeersch en Tim Merlier zijn de grootste slachtoffers. Op kop lopen Lars en Wout uit! Klaas Vantornout en Kevin Pauwels zijn de eerste achtervolgers. Tom zit één groepje verder met Sven Nys, Laurens Sweeck en Klaas Vantornout. Loopstrook naar boven en Wout Van Aert zet door! Lars valt terug tot bij de Sunweb-crossers.
  Vijfde ronde en de vogel lijkt gevlogen. Wout Van Aert heeft al 11 seconden voorsprong. Achter hem klitten de achtervolgers terug samen. Tom is goed mee. Achter hem komt Klaas Vantornout zwaar ten val, en moet opgeven!
  Zesde ronde, de voorsprong van Wout Van Aert is al 30 seconden op eerste achtervolger Lars van der Haar. Achter hem valt Tom een beetje terug. Hij moet de andere achtervolgers laten gaan en volgt op de 7de plek.
  Zevende ronde, al 42 seconden voorsprong voor Wout. Lars van der Haar rijdt een beetje voor Sven Nys, Rob Peeters en Kevin Pauwels uit, maar nadert geen meter op Wout Van Aert, integendeel. Een beetje verder heeft Tom het wiel van Laurens Sweeck te pakken, op zoek naar de 6de plek.
  Achtste ronde en Rob Peeters is tot bij Lars van der Haar gekomen. Ze volgen op 57 seconden van leider Wout Van Aert. Tom heeft Laurens Sweeck opnieuw moeten laten gaan. Hij zakt terug naar de 9de plek en moet Jens Adams en David van der Poel voor zich dulden. Voor hem haalt Sven Nys straffe toeren uit, door als eerste en enige helemaal naar boven te rijden, uit de kuil. Kevin Pauwels blijft wel in zijn wiel, strijdend voor het podium. Negende ronde en Lars moet Rob Peeters laten gaan. Sterk van Rob! Sven Nys en Kevin Pauwels komen kort bij Lars. Die drie strijden voor de 3de plek. Ook in de laatste ronde verzwakt Wout Van Aert niet: met meer dan een minuut voorsprong is een ware ereronde zijn deel! Achter hem valt Lars van der Haar, onder druk van Sven Nys, bij het induiken van de kuil. Sven krijgt Rob Peeters in het vizier, maar het is Kevin Pauwels die in Rob's wiel duikt. Die twee sprinten, Rob doet de deur voor Kevin een beetje dicht en wordt achter ploegmaat Wout knap 2de.
  Tom wordt na een superzware wedstrijd 10de en pakt zo zijn eerste Superprestigepunten. In dat klassement is hij nu 14de. Tom analyseert na de wedstrijd: "Ik had eigenlijk geen slecht gevoel in het begin van de wedstrijd. Toen de cross openbrak, moest ik gewoon passen. Het ging veel te snel en ik kwam simpelweg te kort. Ik snap het niet, ik doe er alles voor, ik laat er alles voor, maar als het om de knikkers gaat, kan ik niet mee. Ik hoop dat volgend weekend beterschap brengt, maar laat het duidelijk zijn dat ik absoluut mijn best blijf doen om er het beste uit te halen!" Niet panikeren Tom, vroeg of laat loont je noeste arbeid!

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 1u00'51"
  2. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'09"
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleoon Games), op 1'09"
  4. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 1'17"
  5. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 1'18"
  6. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 1'45"
  7. David van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), op 2'04"
  8. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 2'04"
  9. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'07"
  10. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 2'21"

  24/10: Tom 8ste in de Polderscross in Kruibeke!


  Polderscross in Kruibeke, een waar dorpsfeest in mooi weer. Snelle cross dus op een parcours met lange stukken afgewisseld met enkele technische zones. De hele Belgische top aan de start.
  Tom start heel goed trekt meteen alles op een lang lint. Even later leidt hij met Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Maar Wout Van Aert, die erg sterk lijkt, komt al snel terug aansluiten.
  Halverwege trekken Wout Van Aert, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck ten aanval. Drie verschillende ploegen op kop. Achter hen wordt goed afgestopt.
  Pechvogel van de dag is Sven Nys, die door materiaalpech een lange achtervolging moest rijden. Tom rijdt zijn eigen cross, in de grote groep achter de drie koplopers. Een daar moet Laurens Sweeck al snel lossen. Ook Tom krijgt het lastig bij de achtervolgers. Hij verzeilt in een groepje met Rob Peeters en Klaas Vantornout, die hier vandaag terug aan de start staat. Dit groepje rijdt voor de 5de plek.
  De jonge Vanthourenhout zet zich in het wiel van Wout Van Aert en moet hem pas twee ronden voor het einde laten gaan. Wout Van Aert rijdt onbedreigd naar zijn volgende overwinning.
  Een beetje later wordt onzen Tom, in het wiel van Sven Nys, 8ste. Tom legt zelf uit: "Ik was net niet sterk genoeg om te winnen. In het begin van de wedstrijd zag het er nochtans niet slecht uit. Ik kon goed starten en meteen vooraan plaatsnemen. De eerste helft van de koers hield ik het overzicht en kon alles perfect inschatten. De benen waren niet slecht en merkte dat er een mooi resultaat mogelijk was. Maar dat was buiten Wout Van Aert gerekend. Toen Van Aert doortrok wist ik meteen dat ik hem nooit zou kunnen volgen vandaag. Moest ik zijn demarrage beantwoord hebben, had hij mij volledig leeg gereden. Met oog op morgen besloot ik rustig in het groepje te blijven en niet teveel krachten te verspillen. Ik eindig misschien op een achtste plaats, maar met morgen een Superprestigemanche staat er opnieuw een belangrijke cross op het programma."

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 1u03'54"
  2. Michael Vanthourenthout (Sunweb-Napoleon Games), op 30"
  3. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 45"
  4. Joeri Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'00"
  5. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'28"
  6. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'35"
  7. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 1'40"
  8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'49"
  9. Dieter Sweeck (Era-Murprotec), op 2'08"
  10. Dieter Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 2'18"

  18/10: Tom valt twee keer en wordt 15de in de Wereldbeker in Valkenburg!


  Tweede Wereldbekercross van het seizoen, in het Nederlandse Valkenburg, op de flanken van de Cauberg, ook bekend van de Amstel Gold Race elk jaar. Alle toppers aan de start, behalve Mathieu van der Poel die nog altijd herstelt van de operatie aan zijn knie. Kan Wout Van Aert hier zijn zegetocht verderzetten? Tom, in een interview met de Zondag, denkt van niet. Hij schuift Lars van der Haar naar voor als favoriet, ondermeer omwille van het erg explosieve parcours. Dat moet Tom normaal gezien ook liggen. Stiekem mikt hij op een podium, maar hij wil vooral genoeg UCI-punten sprokkelen (en dat zijn er veel in deze Wereldbekerwedstrijden) om blijvend vanop de eerste rij te mogen starten. Het parcours, met voortdurend stijgen en dalen, ligt er na de crossen van de jeugd en de vrouwen al behoorlijk kapotgereden bij, met stevige modderstroken. Dat maakt het alleen maar technischer. Ploegmaat Eli Iserbyt reed en prachtige cross bij de beloften: Als 30ste gestart vanop de derde rij, en na een super inhaalrace als 2de gefinisht!
  Tom voor de wedstrijd: "Het ligt er beter bij dit jaar, veel technischer, hopelijk blijft de kloof kleiner dan in Ronse. Vooral in de afdalingen opletten, er zal gevallen worden!"
  Start en door een klein schakelprobleem duikt Tom pas als 8ste het veld in, even een schakelprobleem. Wout Van Aert pakt de kopstart, maar geeft al snel de kop af aan Michael Vanthourenthout. Tom volgt als 14de in het lange lint. Dat wordt opschuiven! Op de eerste helling valt Van Aert al aan, en meteen pakt hij enkele meters. Ploegmaat Corné van Kessel zit knap op de 3de plek. Lars van der Haar sprint zich tot bij Wout Van Aert, en die twee pakken al snel 10 seconden op een groepje met Sven Nys op kop en Tom achteraan.
  Tweede ronde en na de kanonstart van Wout Van Aert hapt de rest al naar adem. Tom zit op de 11de plek. Al drie plaatsen gewonnen. Op kop nu Lars van der Haar, die probeert Wout onder druk te zetten. Eerste achtervolgers Pauwels en Nys komen dicht. We hebben dezelfde vier koplopers als in Ronse, dat is geen toeval. Afdaling en in een linkse bocht pakt Lars van der Haar een tiental meters! Drie Belgen, Nys, Pauwels en Van Aert, jagen op de Nederlander.
  Derde ronde en Lars rijdt souverein op kop. Bij de achtervolgende Belgen heeft Wout Van Aert het even lastig. Achter deze vier volgt Tom in en groepje met de Sunweb-Napoleon youngsters, Michael Vantourenhout en Gianni Vermeersch en ook Julien Taramarcaz. Tom schuift op!
  Vierde ronde en Lars heeft al 20 seconden voorsprong op Nys, Van Aert en Pauwels! Tom strijdt als 5de op 40 seconden! Veel grinta op zijn gezicht. Kan hij nog terugkomen? Achter Lars zet Sven Nys druk op de andere achtervolgers, op zoek naar de witte leidertrui? Wout Van Aert, in dat wit, moet in het verweer. Terwijl die vier vooraan strijden, volgt Tom op 50 seconden in een klein groepje met Julien Taramarcaz en Michael Vantourenhout, vechtend voor de 5de plaats, net als vorig jaar.
  Vijfde ronde en de drie Belgen verenigen zich terug in de achtervolging op Lars van der Haar. Maar die gaat hard, héél hard! Achter de vier koplopers maakt Tom een stevige slipper in een afdaling! Gelukkig kan hij snel terug op de fiets en weer bij Taramarcaz en Vanthourenthout aansluiten.
  Zesde ronde, Lars van der Haar heeft 36 seconden voorsprong. Taramarcaz en Vanthourenhout hebben na Tom's schuiver versneld, en Tom volgt nu als 7de. Even bekomen en proberen terug te komen. Sven Nys amuseert zich bij de achtervolgers, Van Aert en Pauwels moeten aanklampen. Tom volgt op 10 seconden van Taramarcaz en Vanthourenhout als 7de, met Laurens Sweeck in zijn wiel.
  Ondanks het beukwerk van Nys is de achterstand exact hetzelfde gebleven. Nog drie rondes. Lars van der Haar verslapt niet, hij heeft de cross onder controle. Kevin Pauwels kraakt bij de achtervolgers en moet Nys en Van Aert laten rijden. Tom bestendigt op de 7de plek.
  Voorlaatste ronde, de voorsprong van Lars bedraagt 40 seconden. Wout Van Aert zet Sven Nys nu onder druk. Het podium ligt vast, een Nederlander tussen twee Belgen. Tom krijgt gelijk. Maar daar wint hij niks mee... Tom zakt helemaal weg, en volgt nu op de 13de plek op meer dan twee minuten...
  Negende en laatste ronde. Lars rijdt onbedreigd naar de zege. Met een schijnbeweging, net niet afstappen, probeert Wout Van Aert zich te ontdoen van Sven Nys, maar die past nog niet. Wout kijkt achterom: Wat is Nys van plan? Oeps, klein foutje van Sven, en Nys moet Van Aert laten gaan!
  Enkele minuten later bolt Tom als 15de over de streep: leeggereden of beredeneerd? Waarschijnlijk ook dat laatste gezien zijn knappe overwinning tegen Sven Nys in Ardooie drie dagen geleden. Tom na de wedstrijd: "Ik had mijn start volledig gemist. Ik schoot weer uit mijn pedaal, net zoals in Ardooie, maar het was mijn eigen fout. Ik probeerde zo snel mogelijk terug in de koers te komen. Na een tijdje reed ik op een vijfde plaats op weg naar het groepje van Nys, Pauwels en Van Aert. Maar toen blies ik me op. Ik kwam ook ten val en toen was ik het ritme kwijt. Ik probeerde nog alles te geven en plaatsen op te schuiven, totdat ik opnieuw ten val kwam. Toen was de veer helemaal gebroken." Gelukkig behoudt Tom wel zijn 6de plek in de UCI-ranking, zodat hij ook de volgende wedstrijden op de eerste startrij mag starten.

  1. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), in 1u05'58"
  2. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 24"
  3. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 34"
  4. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 59"
  5. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 1'40"
  6. Michael Vanthourenthout (Sunweb-Napoleon Games) ,op 1'59"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'05"
  8. Clément Venturini (FRA; Cofidis) ,op 2'05"
  9. Dieter Sweeck (Era-Murprotec), op 2'13"
  10. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 2'18"

  15/10: Tom WINT de Kermiscross in Ardooie na een lange solo!


  Kermiscross in Ardooie, een klassieke cross buiten de klassementen. Traditioneel een stevige moddercross, maar dit jaar een pak droger, hoewel het vandaag heel koud is en regent in de Vlaanders. Ardooie, da's waar Zdenek Stybar de voorbije jaren tweemaal heel zwaar viel en zwaar geblesseerd raakte, maar ook de enige Vlaamse UCI-cross die Sven Nys nog nooit op z'n naam schreef. Hij staat dan ook sterk gemotiveerd aan de start. Tom probeert hier een aantal UCI-punten te rapen, maar hoopt vooral zondag in de Wereldbeker in Valkenburg goed te zijn.
  Iedereen gaat goed van start en het is Vincent Baestaens, een leeftijdgenoot van Tom, die de rest op sleeptouw neemt. Net voor de start is het stevig beginnen te regenen, en wat eerst een snel parcours leek te zijn, is nu een vuile modderbrij geworden. Geen nadeel voor Tom, want dus ook technischer. Achter Vincent het lange lint, met Tom attent mee voorin.
  Na drie rondes plaatst Tom een stevige demmarage! De anderen moeten allemaal passen! Sven Nys probeert samen met enkele anderen nog terug te komen, ondermeer Tim Merlier (door ploegmaat Klaas Vantornout getipt voor vandaag), Toon Aerts en Julien Taramarcaz. Maar Tom gaat te hard!
  Met nog vier rondes te gaan, Tom heeft dan al 26 seconden voorsprong, springt de Zwitser Taramarcaz weg bij de achtervolgers, op zoek naar onzen Tom. Maar die plaatst nog een tandje bij, en de kloof wordt nog groter!
  Al snel rijdt de rest voor de 2de plek, inclusief Sven Nys, waarvoor Ardooie dus altijd een zwarte vlek in zijn palmares zal blijven.
  Tom verslapt niet, en rijdt onbedreigd, door weer en wind, naar zijn 2de zegen van het seizoen! Proficat Tom! Een héle knappe wedstrijd en een prachtige overwinning!
  Tom glunderend na de wedstrijd: "Halverwege de cross was ik de eerste die op Rhino's overschakelde en dat heeft zeker geholpen op dit supergladde parcours!" En over Twitter: "Ook al is het terug een kleintje :), toch best trots dat ik al twee streepkes achter menne naam heb dit seizoen!"

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 1u01'36"
  2. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 19"
  3. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 25"
  4. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 32"
  5. Eli Yserbyt (Telenet Fidea), op 35"
  6. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 40"
  7. Wietse Bosmans (BKCP-Powerplus), op 44"
  8. Vincent Baestaens (BKCP-Powerplus),op 1'05"
  9. Joeri Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'12"
  10. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 1'22"

  11/10: Tom 10de op de Hotondberg in Ronse!


  Cross op de Hotondberg in Ronse, een waar spektakel voor de liefhebbers van echte cross, hier in de Arena van de Hotond. Nergens vlak, overal klimmen of dalen, en soms héél stijl. Gelukkig ligt het er vandaag droog bij, onder een stralend zonnetje, want de voorbije jaren waren hier vaak stevige schuifpartijen. Tom komt met goede moed aan de start, na zijn prachtige overwining gisteren in Merelbeke, maar de benen voelen wel nog wat vermoeid aan. Niet alleen door de cross van gisteren, maar ook en vooral door een superzware trainingsweek. Zien wat dat wordt.
  In de wedstrijd voor de profs pakte bij de dames de Tjechische Pavla Havlikova, vorig jaar nog bij Telenet-Fidea, de bloemen, voor een hele sterke Jolien Verschueren, nu bij de ploeg van Tom. Zij kwam in de laatste ronde nog heel stevig opzetten, maar kwam net iets te kort voor de zege, knap!
  Start op de 1ste rij, en tussen Lars van der Haar en Klaas Vantornout schiet Tom weg gaat hij als eerste het veld in! Bij de eerste steile afdaling pakken Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels, opnieuw goed gestart, over en Tom volgt als 3de. Het gaat heel hard in deze eerste ronde. Op een hellend stuk op het harde halen de crossers bijna 40 per uur! Op kop wisselen Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar elkaar af. Tom gaat goed mee in de eerste groep. Minder goed gestart is Sven Nys, die wat verder in een tweede groepje zit.
  Tweede ronde en Lars valt een eerste keer aan! Al snel heeft hij een klein gaatje op Wout Van Aert en Kevin Pauwels. Tom volgt op enkele meters als 4de met Michael Vanthourenhout in zijn wiel. De drie koplopers pakken de boniseconden, in de BPost trofee worden die uitgedeeld in de tweede ronde. Lars, Wout en Kevin komen samen en scheiden zich af. Achter hen clustert het samen. Het sein voor Sven Nys om aan kop te gaan bij de achtervolgers. Tom gaat goed mee in zijn wiel.
  Derde ronde en Kevin Pauwels gaat naar de kop! Bij de achtervolgers plaatst Sven Nys een stevige demmarage en op een hellende strook kan hij na een stevige inspanning aansluiten! Sterk! Sven Nys rijdt bergop waar de anderen moeten lopen! Achter hem werkt ook Michael Vanthourenthout zich even los bij de achtervolgers, hij komt heel dicht. Tom houdt zich nog schuil in die groep, hij lijkt alles nog onder controle te hebben.
  Vierde ronde en de koplopers laten Vanthourenhout aansluiten. Tom volgt met de youngsters van Vastgoedservice op 12 seconden. De verschillen zijn nog klein. Aan de kop plaatst Wout Van Aert een eerste tempoversnellling, maar toch komen de achtervolgers héél kort! Het is Gianni Vermeersch die als eerste zijn wagonnetje kan aanhaken. Ook Tom komt dichterbij, de eerste 15 crossers rijden op een zakdoek!
  Het is de youngster Gianni Vermeersch, ploegmaat van Kevin Pauwels, die in de vijfde ronde aanvalt, maar de rest komt snel terug, mede onder impuls van Sven Nys. Tom volgt als 5de met veel grinta op zijn gezicht! Sven Nys versnelt en vier crossers kunnen aansluiten: Kevin, Lars, Wout en Gianni. Tom moet even passen. Het gaat hard! De crosser rijden nu, halfcross hun snelste ronde! Daardoor moet Gianni Vermeersch op kop lossen, hij komt tussen de vier koplopers en de groep met Tom inrijden.
  Zesde ronde, en de vier koplopers vergroten hun voorsprong. Gianni volgt al snel op 25 seconden, Tom en de rest op een goeie halve minuut. Op kop is het Lars van der Haar die nu de debatten leidt. Even pakt hij een kleine voorsprong, maar de rest is er als de pinken bij.
  Zevende ronde en de achtervolgers met Tom komen terug een beetje dichter, 25 seconden is hun achterstand nu, ze rekenen als snel Gianni Vermeersch terug in. Op kop valt Lars nog een keer aan, maar Kevin rijdt de kloof terug dicht, met Wout en Sven in zijn wiel.
  Achtste ronde, en Tom krijgt het samen met de andere achtervolgers moeilijk. Vooraan gaan de vier koplopers hard. Hun voorsprong groeit tot 45 seconden.
  Vier crossers gaan aan de leiding de laatste ronde in, alweer een tijdje geleden dat we dat nog zagen. Ze lossen elkaar voor geen meter. Tot op een halve kilometer van de meet. Wout Van Aert zet zich aan kop en voert de forcing! Alleen Kevin Pauwels kan met hem mee. Eerst Sven Nys en dan ook Lars van der Haar moeten lossen. Bij de achtervolgers valt Tim Merlier aan, Tom forceert niet meer en haakt als 10de aan. Op kop toont Wout Van Aert zijn kracht: op een sterk hellende strook rijdt hij Kevin Pauwels gewoon uit het wiel, om zo zijn 5de zege van dit seizoen te pakken! Proficat Wout! Kevin Pauwels wordt net als gisteren 2de, voor Lars van der Haar.
  Even later finisht Tom op een minuut van de winnaar als 10de, Klaas Vantornout in zijn wiel. "Goed, maar nog niet goed genoeg", zegt Tom na de wedstrijd. "Op de hellende stroken kwam ik nog een beetje kracht te kort, en als het plots heel snel gaat had ik ook moeite om aan te haken. Maar, we panikeren niet. De conditie gaat in stijgende lijn en vroeg of laat zal het wel weer lukken. Die 1'25" in het klassement is nog niet veel. Er is nog niets verloren"

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 59'06"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 4"
  3. Lars van der Haar (Giant-Shimano), op 8"
  4. Sven Nys (Crelan-AA Drink), op 11"
  5. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 53"
  6. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 56"
  7. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 57"
  8. Thijs Van Amerongen (NED; Telenet-Fidea), op 57"
  9. Michael Boros (TSJ; BKCP-Corendon), op 1'00"
  10. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'05"


  10/10: Tom WINT de Berencross in Meulebeke!


  Berencross in Domein Ter Borcht in Meulebeke, een mooi parcours over de heuveltjes en langs de voetbalvelden van dit domein. Dit jaar ook een stevige zandbak, en natuurlijk, de balkjes. Vorig jaar was Tom hier vierde na aan ongenaakbaar Sunweb-trio. Voor die mannen een thuiswedstrijd. Lukt het hen dit jaar weer? Tom komt geprikkeld aan de start, want de voorbije weken lukte het nog niet zo goed en ene Niels Albert vond dat hij daarom kritiek mocht spuien...
  En ja hoor, Tom schiet bij de start als een pijl uit een boog! Keihard gaat het in die eerste ronde. De enige die zich in Tom's wiel kan handhaven is Kevin Pauwels, die voor één keer toch eens goed kon starten. Achter hen vormt zich een groep met Joeri Adams, Michael Vanthourenhout en Klaas Vantornout.
  Eigenlijk een ideaal scenario voor Tom. Met zeven Sunweb-crossers aan de start, kan je er best eentje in je wiel meenemen, zodat de anderen niet direct beginnen te jagen. Tom en Kevin werken dan ook prima samen, en de voorsprong wordt al snel een kleine minuut. Aan de balkjes doet Tom wel in elke ronde Kevin even pijn, door vlot te springen en zo een paar meters te pakken, die Kevin dan moet dichtrijden. Tom laat dat gebeuren, zodat ze met z'n tweeën de voorsprong kunnen bestendigen.
  Achter Tom en Kevin snapt de rest dat de overwinning weg is. Rob Peeters en Michael Vanthourenhout proberen nog te ontsnappen, voor de 3de plek. Pechvogel is Sven Nys, die door kettingproblemen moest opgeven.
  In de slotronde, door een fantastische sprong over de balkjes, kan Tom zich dan toch van Kevin ontdoen, hij pakt enkele meters en solo pakt Tom hier zijn eerste zege van het seizoen! Proficat Tom! De eerste is binnen!
  Tom na de wedstrijd: "Ik had vooral goede benen, en ik was geprikkeld, ja. De kritiek die ik de voorbije week kreeg, zinde me niet. Dus ik koerste in die beginfase niet om te winnen, maar om te tonen dat ze mij niet zomaar moeten afschrijven. Toen Kevin meeging was dat ideaal. En ja, Wout Van Aert was er niet bij vandag, maar winnen is winnen. En op Wout van Aert na ben ik de eerste die dit seizoen een cross wint. Dat doet sowieso deugd!"

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 1u06'00"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 6"
  3. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'00"
  4. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'31"
  5. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'41"
  6. Elias Van Hecke (Sunweb-Napoleon Games), op 1'43"
  7. Sven Vanthourenhout (Crelan AA Drink), op 1'43"
  8. Dieter Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'55"
  9. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 2'24"
  10. Vinnie Braet (Colba-Superano Ham), op 3'22"

  4/10: Tom 16de in Superprestige in Gieten!


  Eerste manche van de Superprestige, in het hoge Noorden van Nederland, Gieten, waar ze dit jaar opnieuw gekozen hebben voor een prachtig bos- en zandparcours, stijl Mol. Na de voorbije crossen is Wout Van Aert torenhoog favoriet natuurlijk. Het zand ligt er droog bij en aan de hemel een heerlijk zonnetje. De zandcrossers zoals Lars van der Haar zullen dus ook van de partij zijn. Tom voor de wedstrijd, breed lachend: "De goede vorm moet nog komen en zal wel komen, maar ik hoop hier vandaag toch niet te veel punten te verliezen, want in de Superprestige is het verschil rap gemaakt."
  Tom start, met zijn enkel nog altijd in een brace, centraal tussen de snelle jongens Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Toch wordt hij teruggedrongen en duikt hij pas als 10de het veld in, na kopstarter Laurens Sweeck. Vlot springt hij over de balkjes, maar opschuiven in de langgerekte kopgroep lukt niet meteen. Wel goed gestart is ploegmaat Corné van Kessel, die volgt als 3de in het wiel van Laurens en Sven Nys. Tom vecht hardnekkig, hij wil opschuiven, maar de paadjes zijn smal...
  Tweede ronde en het tempo gaat onder impuls van Sven Nys omhoog. Tom hangt achteraan het eerste lange lint, in het wiel van Klaas Vantornout. Spectaculair springt hij opnieuw over de balkjes, dat blijft een streling voor het oog!
  In de derde ronde gaat David van der Poel, de oudere broer van Mathieu (die hier helaas niet kon starten, pas geoppereerd aan de knie). Hij pakt al snel enkele seconden, want achter hem valt het een beetje stil. Een grote groep achtervolgers met onzen Tom goed mee, op de 9de stek. Sven Nys, in de vorige ronde nog heel sterk, wordt nu teruggeslagen door een lekke band.
  Het grootste deel van de vierde ronde blijft David van der Poel nog op kop, maar dan vindt Wout van Aert het welletjes. Hij verhoogt het tempo bij de achtervolgers en alleen Lars van der Haar kan mee in zijn wiel. De rest krijgt het lastig. Wout en Lars zijn binnen de kortste keren bij koploper David van der Poel.
  Eén ronde kan David nog het wiel van Lars en Wout houden, maar dan is de pret voorbij. Wout van Aert versnelt op kop, Lars kruipt echt in zijn wiel, en David van der Poel verliest meter voor meter. Achter die drie een grote groep, met onzen Tom nog altijd bij de pinken, nooit op het voorplan, maar goed mee.
  We zijn in de zevende ronde, en de twee koplopers lossen elkaar goed af. Hun voorsprong groeit naar 15 seconden op David van der Poel en als 30 seconden op Tom en de rest. In de achtste ronde doen Wout en Lars er nog een schep bovenop, met meestal Wout op kop nu, en als snel hebben ze 40 seconden. Tom handhaaft zich goed bij de achtervolgers, en springt nog als de beste.
  Negende ronde, en door het beukwerk van Wout van Aert lost nu ook Lars van der Haar! We hebben één leider. Achter heen is David van der Poel ingelopen door de andere achtervolgers, het sein voor Sven Nys om daar aan te vallen, op zoek naar het podium. Maar dat is buiten de Sunwebmannen gerekend, Klaas Vantornout, Kevin Pauwels én Vastgoedservice-crosser Tim Merlier zetten zich in zijn wiel. Op dat moment moet Tom passen...
  Tiende en laatste ronde, en Wout Van Aert snelt onbedreigd naar zijn vierde overwinning van het seizoen, maar nog hij wint tot nu toe àlle crossen. Hoe lang blijft deze onemanshow nog duren? Tom gaat het minder goed af. Hij verliest nog enkel plaaten en finisht uiteindelijk als 16de, op 1'36", maar helaas wel net buiten de punten voor de Superprestige.
  Tom na de wedstrijd, teleurgesteld maar nog niet in paniek: "Het was een echte lijdensweg vandaag. Ik was weer net niet goed genoeg om door te schuiven voor de cruciale stroken, net zoals dat de afgelopen weken ook al het geval was. Dit zorgde ervoor dat ik de hele tijd moest aanklampen. Ik kreeg nooit het goede gevoel te pakken. Maar ik panikeer niet. De klassementen zijn niet het belangrijkste doel dit jaar. Ik heb maar twee wedstrijden meermaals gemarkeerd, en dat zijn het BK en het WK. Ik maak me dus ook geen zorgen, maar de resultaten mogen stilaan toch beteren. Het is niet fijn om op deze plaats rond te fietsen. Volgende week krijg ik in Meulebeke en Ronse twee nieuwe kansen."

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 56'34"
  2. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 21"
  3. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 55"
  4. Sven Nys (Crelan AA Drink), op 55"
  5. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 55"
  6. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 59"
  7. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 1'05"
  8. Vincent Baestaens (BKCP-Corendon), op 1'06"
  9. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'06"
  10. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 1'06"


  27/9: Tom na goede wedstrijd 8ste in de Steenbergcross in Erpe-Mere!


  Steenbergcross in Erpe-Mere, een jaarlijkse afspraak bij het begin van het seizoen. Een verraderlijke ondergrond, ondanks het droge weer stevige modder die kleeft! Vorig jaar was Tom hier 14de, een tegenvaller. Kan hij vandaag beter, ondanks zijn enkelblessure gisteren? Op dit parcours werd hij vorig jaar ook nog 2de op het BK. Alvast voor de wedstrijd blikt Tom hoopvol vooruit op het cross-seizoen, en Overijse in het bijzonder!
  De kopstart is voor Michael Vanthourenhout die gisteren in Neerpelt niet startte. Tom duikt als 4de het veld in. Het gaat meteen héél hard. Al snel pakt Laurens Sweeck het commando over, en even later komt ook Sven Nys aan de kop piepen. Tom houdt goed stand vooraan, als 2de gaat hij in het wiel van Sven Nys de meet over.
  Tweede ronde en op kop 20 man die vol tempo over het parcours snellen! Het valt niet stil, integendeel. Michael Vanthourenhout geeft er nog eens een ruk aan en als Wout Van Aert zich op kop zet gaat het tempo nog omhoog! Tom schuift goed mee in de kop. Even neemt een zestal enkele meters, Tom erbij, samen met Klaas, Sven, Wout, Michael en Gianni.
  Bij het ingaan van de derde ronde is alles weer samen. Niet mee in de voorste gelederen is Kevin Pauwels, die in de aanvang twee keer gevallen is. Hij volgt op 40 seconden. Wout Van Aert blijft op kop het tempo aangeven. Tom volgt als 5de. Heel even moet Sven Nys lossen. Balkjes, Tom springt als enige, en gaat meteen naar de kop! Van Aert in zijn wiel samen met Michael Vanthourenhout. Wat verder volgen nog Laurens Sweeck en Sven Nys. Het gaat nog altijd héél hard!
  Vierde ronde en dezelfde crossers blijven de kop doen, onzen Tom zit ondertussen op de 5de plek. Ondank het héle hoge tempo nog altijd geen sterke afscheiding in deze cross. Het niveau ligt hoog! Tom komt weer aan de kop een neemt een lange beurt voor zich. Dan pakt Wout Van Aert over. Vijfde ronde, halfcross, en we hebben nog altijd vijftien crossers op kop. Kevin Pauwels volgt daarachter op 22 seconden. Op kop gaat het tempo er nu wat uit. Tim Merlier maakt daar gebruik van en rijdt even weg van de rest. Sven Nys neemt de rest op sleeptouw in de achtervolging, Tom volgt stevig zwetend als 9de in het lint. Hij heeft het even lastig.
  Zesde ronde en vijf crossers op kop nu: Tim Merlier, Dieter Sweeck (broer Laurens is teruggevallen), Sven Nys, Michael Vanthourenhout en Rob Peeters. Tom volgt in een tweede groepje daarna. Hij springt nog vlot over de balkjes en op de brug verdappert hij nog een keer, en meteen zit hij weer bij de kopgroep! Knap Tom!
  Zevende ronde en wie komt daar aansluiten bij de grote kopgroep? Kevin Pauwels! Net als gisteren rijdt die hier een super inhaalrace! Tom hangt aan de staart van een grote kopgroep. Sven Nys leidt die, met Wout Van Aert op vinkenslag in zijn wiel. Het tempo gaat weer omhoog. Tom moet een klein gaatje laten. Vanop de kop versnelt Wout Van Aert, en binnen de kortste keren heeft die een stevig gat op de eerste achtervolgers: Sven Nys en Michael Vanthourenhout. Tom klampt aan bij de achtervolgers. Even kan hij nog doorschuiven naar de 6de plek, over een lekgereden Klaas Vantornout, maar dan nestelt hij zich op de 8ste plek en controleert.
  Achtste ronde en Wout Van Aert maakt zijn voorsprong groter. Die rijdt een paar kilometer per uur sneller dan al de rest, op weg naar zijn derde zege van dit nog prille seizoen! Nys en Vanthourenhout volgen al op 21 seconden. Tom zit op 30 seconden achteraan in een groepje dat nog strijdt voor de 4de plek.
  Negende en laatste ronde, en Wout loopt nog uit, meer dan 40 seconden voorsprong heeft hij op de eerste achtervolger. Dat is Michael Vanthourenhout die finaal nog wegrijdt van Sven Nys en knap 2de wordt. Tom forceert niet meer en wordt na een sterk wedstrijd mooi 8ste.
  Tom en zijn entourage zijn tevreden na de wedstrijd, er is duidelijk progressie: "Ik heb nog met een brace rond mijn enkel gereden, en om geen risico's te nemen ben ik met Rhino's gestart, om meer stabiliteit te hebben in de bochten. De rest startte met gewone tubes en konden daardoor op de tussenstukken sneller gaan. Daar ben ik wel wat energie verloren. Op het einde toch gewisseld en het verschil was duidelijk. Het gevoel is goed, het gaat in stijgende lijn. Dit ietwat mindere weekend was ingecalculeerd."

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 1u02'16"
  2. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 28"
  3. Sven Nys (Crelan AA Drink), op 33"
  4. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games), op 40"
  5. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 48"
  6. Philipp Walsleben (DUI; BKCP-Powerplus), op 53"
  7. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 57"
  8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'05"
  9. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'07"
  10. Tim Merlier (Sunweb-Napoleon Games), op 1'07"


  26/9: Tom start gekwetst, maar toch nog 12de in de Soudal-cross in Neerpelt!


  Eerste cross van 2015-16 op Belgische bodem, de Grote Prijs Neerpelt. Traditioneel een cross voor Sven Nys (won hier al zes keer). Vandaag opnieuw? Tom komt in ieder geval met de hele ploeg sterk gemotiveerd aan de start. Het wordt een snelle cross op de Limburgse zandbodem, want al de hele dag zonnig en droog. Maar tegelijk ook één van de meest techische crossen van het seizoen. Spek voor onzen Tom zennen bek?
  Consternatie bij de opwarming: Tom spring van zijn fiets en slaat zijn enkel om! De pijn van zijn enkelkwetsuur van twee jaar geleden komt weer opsteken! Intapen die enkel, en even later ook nog een brace errond. Toch gestart in de cross...
  Een sterke start van ploegmaat Corné van Kessel. Maar de rest sluit goed aan en na drie rondes crossen is er nog een kopgroep van 15 crossers, met alle toppers, ook onzen Tom.
  In de vierde ronde kan Laurens Sweeck zich niet mee bedwingen, en hij kiest het hazepad. De toppers laten even betijen. Dan nemen de mannen van Vastgoedservice-Golden Palace het commando over, en Wout Van Aert kan als eerste bij Sweeck aansluiten, mede door enkele sterke passages door het zand. Wat later kan ook Kevin Pauwels, nochtans slecht gestart, bij de kop aansluiten. We zijn vijf rondes ver. Onzen Tom zit in de eerste achtervolgende groep.
  Met nog twee rondes voor de boeg (van in totaal 9 rondes) jaagt Wout Van Aert het tempo nog omhoog, en Laurens Sweeck moet als eerste passen, even later gevolgd door Kevin Pauwels. Achter hen strijden nog een pak crossers voor de ereplaatsen, maar het podium halen ze niet meer.
  Winnaar vandaag, met voorsprong is Wout Van Aert, net als in Las Vegas. Een super seizoensstart voor Van Aert!
  En onzen Tom? Na een behoorlijke wedstrijd op één been, wordt Tom 12de op 1'19" van winnaar Van Aert.
  Bekijk hier de samenvatting via Youtube.
  Tom na de wedstrijd, ontgoocheld maar strijdvaardig: "Normaal moet je in de aanloop naar de technische stroken er alles aan doen om vooraan te komen, dit zat er vandaag door die vervelende enkel gewoon niet in. Ik had geen superdag en wou geen risico’s nemen om mijn seizoen in het water te laten lopen. Moest dit niet gebeurd zijn, dan zat er zeker een top vijf plaats in!”.

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 1u02'33"
  2. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 15"
  3. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 24"
  4. Tim Merlier (Sunweb-Napoleon Games), op 37"
  5. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 37"
  6. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 37"
  7. David van der Poel (NED; BKCP-Powerplus), op 37"
  8. Sven Nys (Crelan AA Drink), op 37"
  9. Dieter Sweeck (Era-Murprotec), op 51"
  10. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 58"


  16/9: Tom na loodzware wedstrijd pas 23ste in Las Vegas!


  Seizoensopener in de USA! Cross Vegas verwelkomt de tenoren van het veld voor de eerste wereldbekercross! Grote afwezige is Wereldkampioen Mathieu van der Poel, die na een val in de Ronde van de Toekomst nog niet voldoende hersteld is. Lastig parcours daar in de backyards van Las Vegas, met een zware ondergrond. Klaas Vantornout verwoordt het als volgt: "Dat bolt hier voor geen meter, precies een laag tapijten waar je over rijdt...". TFCT start vol goeie moed, naar een lange hoogtestage in Boulder.
  En ja hoor, de start wordt gegeven en onzen Tom is als snelste weg! De eerste halve ronde rijdt hij op kop van het grote pak, met de Sunwebmannen Klaas Vantornout en Michael Vanthourenthout in zijn wiel. Als Michael op kop gaat, trekt ie stevig door. Tom gaat mee in zijn wiel en Klaas Vantornout laat een gaatje vallen. Even zijn Tom en Michael alleen, maar lang duurt dat niet, want op de finishstrook komt alles terug bij elkaar.
  Tweede ronde en Klaas Vantornout gaat resoluut op kop! Tom gaat attent mee in zijn wiel. Met de hele bende springen ze over de balkjes, en oeps, onze springkampioen hapert met z'n achterwiel en valt! Stevig met zijn smikkel tegen de grond! Ook Lars van der Haar gaat tegen de grond. Tom sluit aan 10de terug aan bij het pak. Daar gaan ze door de zandbak, een heuse zandstorm steekt op!
  Derde ronde en Tom zit terug op de 6de plek in een compacte grote kopgroep. In de afdaling gaat hij zelfs even naar de kop, Klaas Vantornout pakt snel terug over. Tom doet duidelijk weer mee voor de knikkers. Maar dan plaats youngster Michael Vanthourenhout een splijtende demarrage, vanuit de 2de rij. Meteen een groot gat. Op kop door de zandbak en achter hem het grote pak, het lijkt wel rush hour trafic in LA. Met de rest van de Sunwebs trekt Klaas Vantornout de remmen dicht. Het ploegenspel wordt hoog gespeeld! Achter die Sunwebs drie mannen van TFCT: Tom, Corné en Thijs.
  Vierde ronde en Michael Vanthourenhout heeft al 33" op de grote groep! Daar zet Sven Nys, nochtans slecht gestart, zich op kop. Vice-wereldkampioen Wout Van Aert kruipt in zijn wiel. Tom volgt op de 5de stek in het wiel van Belgisch Kampioen Klaas Vantornout. Sven Nys versnelt en alleen Wout Van Aert kan mee. Die twee gaan hard! Vijfde ronde en het duurt niet lang of we hebben drie koplopers: Sven Nys samen met Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert. De koers valt in zijn plooi. Sven Nys geeft het tempo aan. Bij de achtervolgers moet Tom even passen... Daar leidt Lars van der Haar de dans, samen met Amerikaans Kampioen Jeremy Powers.
  Zesde ronde en Jeremy Powers is echt on fire! Samen met Lars rukt hij zich los bij de achtervolgers, op zoek naar Nys & co. Even later kan ook Kevin Pauwels zich losrukken. Op kop doet Sven Nys nog altijd het meeste werk, Wout Van Aert is niet geneigd om snel over te pakken, en Michael Vanthourenhout klampt aan. Even later krijgt hij het erg lastig, hij betaalt de prijs van zijn zware inspanningen in de eerste rondes, en moet Sven en Wout laten rijden. Pakt Sven Nys hier zijn 3de zege op rij? Neen, want Wout Van Aert gaat vol door en laat Sven Nys achter! De kopgroep ligt volledig uit elkaar! De rest is echter te ver om nog mee te doen voor het podium.
  Zevende ronde en Wout Van Aert gaat diep om zijn voorsprong verder uit te bouwen. Sven Nys en Michael Vanthourenthout, in die volgorde, volgen al op een halve minuut. Achter hen strijden Pauwels, van der Haar en Powers voor de 4de plek. En onzen Tom? Die zien we niet meer terug bij die achtervolgers. Hij is nu helemaal teruggeslagen. Offday?
  Achtste en laatste ronde. Wout Van Aert rijdt onbedreigd naar de zege! Een knappe seizoensstart Wout, proficiat! Sven Nys en Michael Vanthourenhout vervolledigen het podium. Lars van der Haar wint de sprint om de 4de plek. En Tom, die bolt bijna drie minuten later ontgoocheld als 23ste over de meet. Echt balen...
  Tom na de wedstrijd over Twitter: "I guess I was to happy to start the season, so I made lots of mistakes only beginners make...". Een dag later analyseert Tom: ""Ik was meteen goed mee in het begin en voelde me zeker niet slecht. De balken kwamen eraan en ik kwam ongelukkig ten val. Omdat we met een hele grote groep samen reden, wou ik vooraan postvatten, iets te snel blijkt achteraf. Hierdoor blaas ik mezelf op, net op het moment dat ze volop gaan demarreren. We onthouden het goede en volgende week ga ik er weer voor!"
  Je kan de volledige cross hier nog een keer bekijken.

  1. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), in 1u0700"
  2. Sven Nys (Crelan AA Drink), op 23"
  3. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 44"
  4. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 52"
  5. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), op 52"
  6. Jeremy Powers (USA; Rapha-Focus), op 54"
  7. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 1'30"
  8. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 1'40"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'48"
  10. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 1'48"


  5-9/8: Tom aan de slag in de Ronde van Namen!


  De eerste keer de Ronde van Namen voor Tom en zijn ploeg, en meteen ook de laatste wegwedstrijd van deze zomer. Tom vooraf: "Het is de eerste keer ooit dat ik deze ronde rijd. Ik weet niet of ik ga aanvallen. Ik wil vooral zonder kleerscheuren weer naar huis. Tussendoor wil ik mijn basis die nu een hoog niveau heeft behouden. Niet meer, niet minder. Meer dan een voorbereiding zijn de volgende vijf dagen bijgevolg niet. Mijn uitslagen zijn niet belangrijk. Vorige week in Vlaams Brabant was het anders: Toen ging ik bij momenten fors te keer. Er is een rit geweest dat ik de helft van de etappe voorin reed. Dat zal nu niet het geval zijn." Een laatste stevige training dus samen met de ploegmaats Jim, Thijs van Amerongen, Toon, Daan en Thijs Aerts. De conditie van Tom staat al goed op punt. Een fysieke test eerder deze week toonde dat zijn basisconditie super is, door de vele koersdagen deze zomer.
  Nog aan de start, naast TFCT: quasi alle continentale wielerploegen van België én de veldrijdersploegen Corendon-Kwadro, Sunweb-Napoleon Games en Vastgoedservice-Golden Palace. Voor al deze veldrijders, ook voor Tom de laatste wegwedstrijd. Daarna begint de specifieke crosstraining met het oog op de eerste wedstrijden van het cross-seizoen.
 • Rit 1 (5/8): Profondeville - Philippeville (159 km). Constant klimmen en dalen in deze rit, dus een prima intervaltraining. Tal van ontsnappingen, maar in geen ervan iemand van TFCT. Het was enorm warm (30 graden en meer), en daar hadden veel crossers last van vandaag. Dat belette Tom en de meeste van zijn ploegmaats niet om mooi in het peloton te finishen op 39 seconden van winnaar Steven Bassett. Deze Amerikaanse youngster (20 jaar) klopte in de sprint de rest van een kleine kopgroep. Thijs en Toon Aerts moest in de tweede helft van de koers het peloton lossen, maar konden toch nog finishen. Dat lukte twee andere veldrijders niet: Yannick Peeters van Vastgoedservice en Hendrik Sweeck van Corendon-Kwadro.
 • Rit 2 (6/8): Gedinne - Bièvre (155 km). Een kopie van de rit van gisteren, veel omhoog en naar beneden, maar net niet lastig genoeg om het peloton uit elkaar te fietsen. Een gemiddelde van >40km/u. Toch veel ontsnappingen, en in één van de eerste serieuze ontsnappingen gaat Tom's ploegmaat Thijs van Amerongen mee, meer nog hij bracht die ontsnapping op gang, die een kleine 30km standhield. De Amerikaanse ploegmaten van de gele trui reden het gat dicht. Daarna nog veel ontsnappingen, maar alles werd teruggehaald. Tot op 10km van het einde, dan pakken 14 renners een klein gaatje, met daarbij drie veldrijders: Jens Adams (VGS), Gianni Vermeersch (SUN) en Laurens Sweeck (COR). Die laatste rijdt hier vandaag bevrijdt rond. Hij is de laatste renner die in de zaak tegen "ozondokter" Mertens onschuldig en dus vrijgesproken is (4/8). Daarmee is deze kwalijke zaak helemaal achter de rug. Alle beschuldigde renners en sporters, waarbij ook onzen Tom, zijn stuk voor stuk onschuldig en vrijgesproken! Terug naar de rit: De 14 sprinten voor de zege en de 20-jarige Belg Remy Mertz wint voor Gianni Vermeersch. De mannen van TFCT finishen in de buik van het peloton (Tom als 58ste) op 30 seconden van de winnaar. Gelukkig niet voorin dat peloton, want in de sprint voor de 15de plek werd nog heel wat gevallen. Alleen Toon Aerts finishte niet mee in het peloton, hij had kettingproblemen precies op het moment dat het peloton scheurde.
 • Rit 3 (7/8): Florennes - Walcourt (155 km). Minder klimmen vandaag en daardoor blijft een grotere groep bij elkaar tot de finish. 't Is te zeggen, vroeg in de etappe valt een grote groep renners aan hoge snelheid, daarbij ook Daan Soete en Thijs van Amerongen van TFCT, met veel schaafwonden als gevolg. Ai! Tom zit daar gelukkig niet bij, maar kent ook zijn pech vandaag. Net als hij zich wil plaatsen voor de sprint, op anderhalve kilometer van de finish, rijdt hij lek. Weg kansen op de zege. De sprint wordt gewonnen door Vastgoedman Jens Adams, die ook de nieuwe leider wordt. Tom na deze rit om snel te vergeten: ""Ik had mijn zinnen een beetje op de aankomst gezet. De etappe zou immers eindigen op een klimmetje van 400 meter. Als aanloop ernaar toe was er een erg technische en gevaarlijke afdaling. Dat speelde me na een etappe met vier hellingen en drie rushes een troefkaart toe, maar ik heb ze niet kunnen trekken. Ik was naar voor aan het schuiven toen ik plots lek stond. Adieu aspiraties. Het was echt balen". Doordat de pech kort bij de finish was, krijgt Tom gelukkig geen tijdsverlies aan z'n broek. Geluk bij ongeluk. Ploegmaat Jim Aernouts moet vandaag opgeven, door een keelontsteking.
 • Rit 4 (8/8): Gesves - Gesves (tijdrit over 14,1 km). Aan een gemiddelde van meer dan 44 per uur vliegen de renners door de straten van Gesves en omgeving. Veel klimmen wat het extra lastig maakt. De snelste daarin is, tot verrassing van zichzelf, veldrijder Jens Adams, die zo als leider de laatste rit kan ingaan. Tom rijdt ook een prima tijdrit, 18de op 47 seconden. In het klassement maakt hij een sprong van de 56ste naar de 18de plek. Opvallend: 9 veldrijders bij de eerste 20 in deze tijdrit: Iedereen groeit toe naar zijn beste vorm!
 • Rit 5 (9/8): Jemeppe-sur-Sambre - Citadel van Namen (141 km). Nog een zware afsluiter met de aankomst boven op de Citadel van Namen, jaarlijks ook de site van een zware cross. Te zwaar voor Thijs van Amerongen, die last heeft van een pijnlijke knie na de val gisteren. Hij geeft na twee uur koers op. Tom gaat goed mee in het peloton en vat bij de eersten de slotklim aan. Dat gaat goed en hij finisht mooi 12de op 3 seconden van dagwinnaar Laurens Sweeck. Die andere veldrijder, Jens Adams, behoudt het geel, en wint dus de Ronde van Namen. Proficiat Jens! Tom wordt na een goeie week mooi 14de in de eindstand. Proficat Tom!
 • Daarmee zit de zomerwedstrijden erop. Nu start de specifieke crosstraining. Tom blikt terug én vooruit: "Dit was mijn 37ste competitiedag deze zomer. Voor deze rittenkoers begon, zat het volgens de testen die ik deed al goed met mijn basisconditie, ik kon die hier zeker behouden en nog een extraatje geven. Ik ben klaar om vanaf nu met de typische veldrittrainingen te beginnen. Ik ben zonder zorgen en kijk enorm uit naar het nieuwe crossseizoen. Met de wereldbeker in Las Vegas en onze lange stage in de States die eraan voorafgaat, is de start ervan speciaal. Ik wil de eerste boot alvast niet missen. Wat het komende seizoen ook interessant maakt, is dat zowel het BK als het WK op omlopen gereden worden die me erg goed liggen. Ik kijk ernaar uit!" Wij ook Tom!

  Eindstand, met vermelding van alle gefinishte veldrijders
  1. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), in 15u12'14"
  2. Jimmy Janssens (Team 3M), op 4"
  3. Benjamin Declercq (EFC-Etixx), op 22"
  4. Laurens Sweeck (Corendon-Kwadro), op 40"
  ...
  6. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 1'02"
  12. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 1'48"
  14. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'56"
  24. Radomir Simunek (TSJ; Corendon-Kwadro), op 2'39"
  26. Dieter Vanthourenthout (Sunweb-Napoleon Games), op 2'40"
  52. Joeri Adams (Vastgoedservice-Golden Palace), op 6'15"
  53. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 6'29"
  60. Kenneth Van Compernolle (Colba Superano Ham), op 7'17"
  79. Dieter Sweeck (Corendon-Kwadro), op 15'17"
  86. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 18'27"
  95. Kevin Cant (Corendon-Kwadro), op 27'35"
  101. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 39'02"

  27/7-5/8: Tom glanst in de natourcriteria van Aalst, Herentals, Mechelen, en Roosendaal!


  Een jaarlijks terugkerende traditie, de natourcriteria in Vlaanderen, waar alle grote tenoren uit de Ronde van Frankrijk komen showen en centen rapen, en voor lokale renners, inclusief veldrijders, de zoveelste trainingsritten met het oog op de winter. Traditioneel koersverloop: hard rijden in de eerste rondes, dan ontsnappen de tenoren uit de tour die het in de sprint uitvechten. De veldrijders komen niet echt in de picture, heel normaal in deze periode. Maar natuurlijk vooral plezier maken en genieten van de massale aandacht! Tom versiert dit jaar contracten voor vijf van deze criteria: Aalst, Herentals, Mechelen, Roosendaal en tot slot op 5 augustus ook nog het dernycriterium in Antwerpen. Dat laatste criteria valt echter weg, omdat op dezelfde dag ook de Ronde van Namen start.
 • Aalst (27/7): Alles blijft bij elkaar tot de laatste van 55 rondjes, maar dan trekt Chris Froome ten aanval. Peter Sagan gaat mee in zijn wiel en wint in de sprint (wat hem in de Ronde niet lukte). Sagan vierde met een wheelie, maar kwam daarbij hard ten val. Tja... Tom finisht als 27ste in een groep met de andere veldrijders op 22 seconden van groene trui Peter Sagan en gele trui Chris Froome. Belgisch kampioen Preben Van Hecke vervolledigde het podium.
 • Herentals (30/7): Greg Van Avermaet, Belgische revelatie in de Tour verslaat er die andere ritwinnaar Zdenek Stybar in de sprint en klimtalent Nairo Quintana in de sprint. Tom wordt 26ste op 24 seconden.
 • Mechelen (1/8): Eerste keer criterium in de thuisstad van hoofdsponsor Telenet, "leuke thuismatch" twitter Tom! Reden om een extra trap bij te geven, en daardoor wordt Tom knap 10de na winnaar en gele trui Chris Froome.
 • Roosendaal (3/8): De Draai van de Kaai! Winnaar is witte trui Nairo Quintana, die hier ook al in 2013 wordt. Hij finisht solo voor de thuisrijders Bauke Mollema en Wout Poels. Alledrie klimmers, die hier op een supervlak parcours uitpakken. Tja, criteria... Tom finisht als 23ste in het pak. • 22-26/7: Tom presteert sterk in de Ronde van Vlaams-Brabant!


  De Ronde van Vlaams-Brabant, dat is een vijfdaagse rittenkoers in het glooiende landschap van het Pajottenland, voor beloften en elites zonder contract, aangevuld met de veldrijdersploegen. Naast Tom en zijn TFCT-ploegmaats zijn ook de mannen van Sunweb-Napoleon Games, Vastgoedservice en Corendon-Kwadro van de partij, en ook Sven Nys, kersvers Belgisch MTB kampioen. Snelheid trainen en sprintkwaliteit bijspijkeren met het ook op de snelle crossen in de winter.
 • Rit 1 (22/7): 155 km in en rond Rillaar met onderweg een paar stevige heuveltjes, die meetellen voor de 'berg'prijs. Een rit met veel ontsnappingen die op het einde van de eerste grote ronde resulteerden in een kopgroep van 59 renners, met 37 seconden voorsprong op de rest van het pak. Daarbij ook onzen Tom en de meeste van zijn ploegmaats. In de laatste plaatselijke ronde plaats Sven Nys de beslissende demmarage, enkel Jelle Cant, Ruben Pols en Tom Bosmans kunnen mee. Zij sprinten om de zege, en Tom Bosmans wint voor Sven Nys. Tom wordt 31ste op 26 seconden in het eerste peloton. Ploegmaat Quinten Hermans pakt de bergtrui.
 • Rit 2 (23/7): 154 km over 8 grote rondes in en rond Leefdaal met opnieuw een aantal stevige beklimmingen. Veel minder ontsnappingen dan gisteren, die allemaal terug geroepen werden door het jagende peloton. Massasprint dus, en daarin was Sven Vanthourenhout de snelste. De oude vos heeft het duidelijk nog niet verleerd! Tom kon zich niet goed plaatsen en wordt 64ste.
 • Rit 3 (24/7): individuele tijdrit van 9.4 km in het centrum van Gooik, grotendeels vlak. Tom wordt knap 13de op slechts 12 seconden van winnaar Rob Peeters. De veldrijders komen sterk uit de hoek in deze ronde!
 • Rit 4 (25/7): 155 km in en rond Ottenburg met onderweg een aantal kuitenbijters bergop, geen Alpe d'Huez natuurlijk, waar de ronderenners in Frankrijk vandaag aan toe zijn, maar toch. Veel wind en regen vandaag in Ottenburg, wat het extra lastig maakte. Daardoor viel het peloton al snel uiteen in twee groepen. In de 2de plaatselijke ronde kunnen zes renners ontsnappen, met daarbij onzen Tom! Zij pakken al snel 1'30" voorsprong! Achter hen proberen verschillende andere renners terug te komen, maar zij slagen daarin pas in de laatste ronde. Bij die achtervolgers ook Sven Nys. Er wordt gesprint en Tom wordt knap 2de achter winnaar Tim Merlier! In het klassement, dat nu aangevoerd wordt door Sven Nys, rukt hij op naar de 6de plek. Knap Tom! Ploegmaat Quinten Hermans herovert de bergtrui, en kan die morgen verdedigen.
 • Rit 5 (26/7): slotrit van 156 km in en rond Merchtem met onderweg vijf keer de Bosbeekberg. Die zorgt echter niet voor de schifting, zo goed als het volledige peloton blijft bij elkaar. Er wordt dus opnieuw gesprint en daarin is opnieuw Tim Merlier van Vastgoedservice de snelste. Hou snelle Tim maar in de gaten deze winter! Tom dringt niet aan en finisht in deze rit als 51ste. Hou behoudt wel zijn goede 6de plek in het algemeen klassement.


 • Eindklassement
  1. Sven Nys (Crelan AA Drink), in 14u45'33"
  2. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace), op 20"
  3. Aimé De Gendt (EFC-Etixx), op 22"
  4. Ruben Pols (Lotto-Soudal), op 23"
  5. Laurens Sweeck (Corendon-Kwadro), op 29"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 31"
  ...
  9. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 41"
  22. Niels Wubben (NED; Telenet Fidea), op 2'08"
  25. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'29"
  52. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 17'49"


  18/7: Tom valt en moet opgeven in het BK MTB in Ottignies!


  Terwijl uw verslaggever compleet offline op vakantie was in het Centraal Massief (een prachtige streek om te mountainbiken!), reed Tom het BK MTB in Ottignies. Tien dagen vooraf getraind in het Italiaanse Livignio met local en vriend Marco Fontana. Maar het mocht niet baten: Na een goede start was Tom mee in de kop van de wedstrijd. De eerste ronde reed Jonas De Backer op kop, de tweede ronde Ruben Scheire, en Tom zat daarachter in geen groepje met Sven Nys, Kevin Van Hoovels, Jeff Luyten en Sebastien Carabin.
  Maar dan, in de derde ronde, valpartij voor Tom en meteen uit de wedstrijd! Tom's reactie: "Gewoon ni goe genoeg".
  Sven Nys kwam beter voor de dag, en pakt hier zijn vijfde driekleur in het MTB, voor Jeff Luyten en Kevin Van Hoovels.

  1. Sven Nys (Crelan AA Drink), in 1u36'02"
  2. Jeff Luyten (4Bikes), op 47"
  3. Kevin Van Hoovels (Versluys), op 1'21"


  5/7: Tom 59ste op een topparcours in de WB MTB in Lenzerheide (ZWI)!


  In de winter een bekende skioord op de flanken van de Lenzerhorn, maar vandaag decors voor de Werelbeker MTB: Lenzerheide in het Oosten van Zwitserland. Een prachtig landschap en een even prachtig parcours, volgens Tom "De mooiste omloop waarop ik ooit fietste: Vol technische hindernissen, stevige klimmen en spectaculaire afdalingen." Ook het parcours waarop in 2018 het WK MTB doorgaat. Vandaag ook de hele wereldtop aan de start, 105 bikers in totaal en voor de Belgen naast onzen Tom ook nog Sebastien Carabin, Kevin Van Hoovels, Bart De Vocht, Ruben Scheire, Jeff Luyten en Jonas De Backer. Voor Tom een test in de overgang van weg naar MTB, na een hele week trainen in de speeltuin van de bergen rond het Noord-Italiaanse Livignio.
  Acht rondjes van elk 4.2 kilometer. Van bij de start nam de Zwitser Florian Vogel al de rest op sleeptouw. Lang duurt het echter niet of het leidersduo van dé twee favorieten komt aan kop: thuisrijder Nino Schurter en regerend Europees kampioen Jaroslav Kulhavy. De beste Belgen (Bart De Vocht, Jeff Luyten en Kevin Van Hoovels) nestelen zich rond 30ste stek. Tom volgt wat verder rond de 50ste stek.
  Drama in het heetst van de strijd: Nino Schurter rijdt lek en moet de sterke Tsjech Kulhavy laten rijden! Die snelt onbedreigd naar de zege, ook omdat de Wereldkampioen Julien Absalon pech kent in de achtervolging.
  Beste Belg wordt Kevin Van Hoovels, die in de laatste ronde nog even alles uit de kast haalt en zo op een mooie 22ste plek finisht. Tom rijdt een hele stabiele wedstrijd, met rondjes van 12'30" gemiddeld, en wordt mooi 59ste. Niet meteen een spectaculaire plaats, maar een ideale training met het oog op het BK in Ottignies op 19/7!

  1. Jaroslav Kulhavy (TSJ; Specialized), in 1u29'00"
  2. Nino Schurter (ZWI; Scott-Odlo), op 33"
  3. Ondrey Cink (TSJ; Multivan Merida), op 1'47"
  ...
  22. Kevin Van Hoovels (Versluys), op 5'25"
  26. Jeff Luyten (4Bikes), op 5'45"
  32. Bart De vocht (Goeman Scott), op 6'29"
  54. Ruben Scheire (Habitat), op 9'51"
  59. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 11'30"
  66. Sebastien Carabin (Merida-Wallonie), op 12'30"
  86. Jonas De Backer (Baijot-Kross) op 4 rondes


  28/6: Tom rijdt een sterke training op het BK in Tervuren!


  BK op de weg in Tervuren, met alle grote Belgische tenoren aan de start. Vooraf lijkt het een strijd te worden tussen Lotto Soudal met ondermeer Jürgen Roelandts en Kris Boeckmans en Etixx-Quickstep met Tom Boonen. Maar, als twee honden vechten om een been, loopt er vaak de derde mee heen, en dat is vandaag niet anders.
  Al in de eerste van in totaal 14 rondjes van telkens 18 kilometer zat het spel op de wagen, en ontstaat er onder implus van Lotto Soudal een kopgroep van 25 renners met daarbij alle favorieten behalve Tom Boonen, en twee veldrijders, Wout Van Aert en Klaas Vantornout. Daaruit ontsnapten met de finale in zicht Jürgen Roelandts en Preben Van Hecke, en die laatste werd sprintend en verrassend de nieuwe Belgische Kampioen! Knap!
  En onzen Tom? Die fietste quasi de hele dag attent mee in het jagende peloton, samen met nieuwe ploegmaat en vriend Jim Aernouts. Pas in de voorlaatste ronde moest Tom eraf, als één van de laatste veldrijders in koers. Een sterke training dus met het oog op de winter!
  Tom na de koers: "We hebben de streep niet gehaald, maar we zijn fier dat we in vergelijking met de meeste andere crossers bij de laatste waren die moesten afhaken. Meer dan 50 renners waren er niet meer in koers toen we stopten." Om correct te zijn: 48 renners reden het BK uit, en de laatste daarvan was een sterke Wout Van Aert.

  1. Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise), in 5u12'20"
  2. Jürgen Roelandts (Lotto Soudal), op 1"
  3. Greg Van Avermaet (BMC), op 6"
  ...
  48. Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), op 7'47"


  24/6: Tom rijdt een goede training in Halle-Ingooigem!


  Voor de wegrenners de laatste voorbereiding voor het BK aanstaande zondag in Tervuren, voor de cyclocrossers een wedstrijd ter voorbereiding op de winter, kilometers malen op hoge snelheid, da's Halle-Ingooigem. Een erg druk bezette wedstrijd dus, met maar liefst 175 renners aan de start.
  Tom rijdt de hele dag goed mee in het peloton, maar gaat in geen enkele ontsnapping mee. Uiteindelijk wordt hij 112de in de tweede groep.

  1. Nacer Bouhanni (FRA; Cofidis)
  2. Kris Boeckmans (Lotto Soudal)
  3. Edward Theuns (Topsport Vlaanderen)
  ...
  12. Jens Adams (Vastgoedservice-Golden Palace)
  15. Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace)
  17. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games)
  50. Kobe Goossens (Telenet Fidea)
  56. Francis Mourey (FRA; FDJ)
  72. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
  77. Joeri Adams (Vastgoedservice-Golden Palace)
  101. Niels Wubben (NED; Telenet Fidea)
  103. Angelo De Clercq (Sunweb-Napoleon Games)
  105. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea)
  109. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
  112. Tom Meeusen (Telenet Fidea)


  18-21/6: Tom aan de slag in de Internationale Oberösterreichrundfahrt!


  Van Slovakije recht door naar Oostenrijk, voor de volgende rittenkoers (UCI 2.2), deze keer een vierdaagse over totaal 463.3 km in de het noorden van Oostenrijk, tegen de Tsjechische grens aan. Niet in de Alpen, maar toch bijna nergens plat, de benen zullen weer goed getraind worden! De eerste editie van deze koers, in 2001, werd gewonnen door onze landgenoot Philippe Gilbert. Vorig jaar won Lars van der Haar hier de eerste rit. Die staan nu niet aan de start, maar wel een internationaal gezelschap renners, 24 ploegen uit 11 landen voor samen 146 rennners, met naast veel Oostenrijkers en Duitsers ook een sterke vertegenwoordiging uit de Benelux. Samen met Tom staan vijf van zijn ploegmaats aan de start.
 • Rit 1 (18/6): Linz - Linz: spectaculaire proloog over 4.6 km in het centrum van Linz, van de Hauptplatz naar de Pöstlingberg, vlakke aanloop en dan klimmen! Geen echte proloog, wel een gewone koers in lijn. Van elke ploeg mogen twee renners vooraan starten, voor TFCT zijn dat Tom en Quinten. Koud en regen, dus uitkijken voor slippers in deze languitgerekte sprint. Voer voor specialisten, en daarin blijkt de Spanjaard Victor De La Parte de beste. Tom neemt geen risico's met het oog op de volgende ritten en wordt 45ste op een minuut van de winnaar.
 • Rit 2 (19/6): Wels - Obernberg: 180.5 km, langste rit met onderweg vijf bergjes van 10 à 11%. Finale is wel quasi vlak, met nog drie tussensprints. Vooral de Oostenrijkse thuisrijders komen sterk voor de dag vandaag, en zij pakken de bergprijs én alle tussensprints. De kopgroep die bijna de hele koers vooruit was, met maximum 2'30" voorsprong, wordt op zeven kilometer van de streep gegrepen door het eerste deel van het peloton, zo'n 70 man sterk. Daarbij onzen Tom nadat hij op 20 kilomtere voor de finish opnieuw, net als in Slovakije in een valpartij terechtkwam! Tom had al de hele koers mee voorin gereden en maakte zich klaar voor de massasprint, toen in het gewring een renner onderuit ging. Tom erover samen ploegmaats Kobe Goossens en Corné van Kessel. Tom en Corné konden snel weer verder, Kobe had minder geluk, fiets kapot. Tom vechtte zich terug in het peloton, maar echt meesprinten kon natuurlijk niet meer. Toch mooi 40ste op 2 seconden van de Italiaanse winnaar Andrea Pasqualon. Een goede koers, maar opnieuw pech!
 • Rit 3 (20/6): Eferding - Ulrichsberg: 142.1 km stevig klimmen in de eerste helft, en daarna een hele reeks tussensprints, maar nergens plat! Onderweg moet maar liefst drie keer de Ulrichsberg beklommen worden, een stevige kuitenbijter. En dat in een hele dag gietende en koude regen! Je zou voor minder binnen blijven... Maar Tom, geluk zonder ernstige kwetsuren na de val gisteren, laat zich niet kennen. Mee de koers maken lukte echter niet, en Tom komt samen met Corné van Kessel in het tweede peloton terecht. En als je daar zit, dan weet je het wel: tijdverlies. Beter ging het ploegmaat Quinten Hermans, die na een hele sterke rit knap 5de werd, na winnaar en veldrijder (!) Marcel Meisen, die meteen ook de niewe leider wordt.
 • Rit 4 (21/6): Thalheim - Steyr: 138.6 km met nog stevig klimwerk en ook nog drie tussensprints. Volgens TFCT ploegleider Kris Wouters is dit met 2500 hoogtemeters de lastigste rit. En dat wordt het ook, zeker door de koude temperaturen hier in Oostenrijk, net als gisteren. Mede daardoor verlaten Corné van Kessel en Daan Soete de koers vandaag. Tom rijdt wel uit, zonder iets te forceren. Hij finisht vandaag als 41ste en dat wordt ook zijn plaats in het eindklassement. Winnaar van deze zware ronde wordt net niet de veldrijder Marcel Meisen, die zijn trui vandaag schitterend verdedigde, maar in de finale iets te kort kwam, en zo de eindzege aan de jonge thuisrijder Gregor Mühlberger moest laten.
 • Daarmee zit de bergencampagne van TFCT erop. Het is zwaar geweest, maar het zal zeker renderen in de winter. Nu met de campers en auto's terug naar huis, in twee dagen, om voldoende te kunnen rusten voor Halle-Ingooigem op woensdag.

  Eindklassement
  1. Gregor Mühlberger (OOS; Felbermayer Simplon Wels), in 11u31'37"
  2. Marcel Meisen (DUI; Kuota-Lotto), op 1'36"
  3. Victor De La Parte (SPA; Vorarlberg), op 1'51"
  ...
  16. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 2'56"
  37. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 8'33"
  41. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 12'23"
  50. Kobe Goossens (Telenet Fidea), op 16'49"


  10-14/6: Tom traint stevig in de Ronde van Slovakije!


  Eerste rittenkoers met de ploeg, de Ronde van Slovakije. Vijf etappes voor in totaal 859 kilometers over tal van cols, da's stevig trainingswerk! In totaal 138 renners aan de start van vooral continentale ploegen. Vanuit België Telenet Fidea en ook de jongerenploeg van Lotto Soudal.
  Spektakel op de vooravond van deze ronde: Een afvallingskoers op een ronde van 250 meter in het centrum van Sahy, met als inzet de gele leiderstrui morgen in de eerste rit. Afvalkoers willen zeggen dat na elke ronde de renner die laatst over de meet komt, afvalt. Elke ploeg mag één renner afvaardigen en voor TFCT is dat onzen Tom! Technisch en explosief toertje, dus spek naar Tom's bek. En dat blijkt al snel: Na een paar rondjes heeft Tom het volledige deelnemersveld gedubbeld, een ronde pakken, zoals dat heet. Normaal win je dan de afvalling, want je komt telkens als eerste over de meet. Niet in Slovakije, want "een afvalling is geen puntenkoers". Eerst werd Tom uit de koers gezet, maar na protest van TFCT besliste de jury dat Tom gewoon moest meesprinten voor de zege. Tom maalde er niet om, en werd mooi 5de. De motivatie is er duidelijk en de benen ook!
 • Rit 1 (10/6): Sahy - Telgart: 181 km met vier tussensprints, licht stijgend parcours over de Route 66 van Slovakije. Na 100km koers aan een gemiddelde van maar liefst 46 km/u is het hele peloton nog samen. En dat bij een temperatuur van 35 graden! De eerste twee tussensprints worden gewonnen door thuisrijder Maros Kovac. Na de bevoorrading pakt een groepje van 26 renners, met daarbij onzen Tom, een voorsprong van maximum 2 minuten, maar met nog 50km te gaan worden ze terug ingelopen door het peloton. Dat wordt sprinten, en daarin kan Tom zich redelijk plaatsen: Als 10de komt hij uit de fotofinish en zo pakt hij nog één puntje voor de groen trui (die hier wit met blauwe bollen is)! Door de bonificaties is hij na deze eerste rit 14de in het klassement. Zie hier een videoverslag.
 • Rit 2 (11/6): Telgart - Poprad: 159 km in deze zware rit met drie tussensprints en maar liefst vijf cols in het Tatra gebergte die overwonnen moeten worden! Na 20 km koers en twee colletjes onstaat een eerste kopgroep van negen renners, met ondermeer Tom's ploegmaat Thijs van Amerongen en Juraj Sagan, de oudere broer van Peter Sagan. Zij pakken al snel drie minuten voorsprong op het peloton. Halfkoers komen een pak renners uit de achtergrond terug aansluiten bij de kopgroep, daarbij ook onzen Tom. Het peloton is in twee stukken gebroken. De eerste groep van ongeveer 70 man blijft bij elkaar en er wordt gesprint voor deze zege. Daarbij is de Azeri Maksym Averin de snelste. Tom kan helaas niet meesprinten, want raakt 5 km voor de aankomst betrokken bij een valpartij, voor Tom zonder veel erg, maar te laat om nog terug te komen in het peloton. Spijtig, want Tom had zijn zinnen erop gezet, gezien de laatste kilometer via veel bochten en smalle straten naar de licht hellende finish leidde. Met een kleine achterstand komt Tom binnen. Morgen hopelijk minder pech. Zie hier een videoverslag.
 • Rit 3 (12/6): Poprad - Ziar nad Hronom: 196 km met twee tussensprints en zes colletjes! Ook niet te onderschatten! Na 130 km koersen aan een hoog tempo (> 42 km/u!) onstaat vooraan een kopgroep van een tiental renners, daarbij geen enkele Belg. Kort daarna een tweede groep met ondermeer Tom's ploegmaat Toon Aerts. Die kan bij die tweede groep aansluiten dankzij een stevige inspanning van onzen Tom, die zich daarna laat uitzakken. Tom houdt zich de rest van de rit schuil in het peloton en maakt er een stevige trainingsrit van, zonder te forceren. Als 71ste komt hij op meer dan 9 minuten van winnaar en nieuwe leider David Vigano over de meet. Die David was ook al heel goed in de voorbije ritten en neemt vandaag een serieuze optie op de eindzege. En Toon Aerts? Die wordt na een sterke rit vandaag knap 17de! Zie hier een videoverslag.
 • Rit 4 (13/6): Ziar nad Hronom - Nove Mesta nad Vahom: 202 km en daarmee de langste rit, veel plat afgewisseld met een paar stevige klimmetjes. Halverwege de koers, die opnieuw aan een heel hoog tempo wordt gereden (een gemiddele van 42 km/u in deze koningninnerit!) rijdt een groep van 50 renners weg van de rest. Daarbij Tom's ploegmaten Toon Aerts, Nicolas Cleppe en Thijs van Amerongen. Deze groep rijdt al vlug een eind weg van de rest, en zal de wedstrijd verder bepalen. Tom houdt zich schuil in het peloton en maakt er opnieuw een trainingsdag van. Vooraan toont Toon Aerts zijn goede benen, en als het peloton in de finale een foute weg inslaat, kiest Toon wel de juiste route en wordt zo knap 5de in deze rit, en beste jongere. Tom komt een tiental minuten later over de finish. Morgen de laatse etappe, iets voor sprinters. Toont Tom dan zijn snelle benen nog eens?
 • Rit 5 (14/6): Nove Mesta nad Vahom - Bratislava: 125 km in deze slotrit naar de hoofdstad van Slovakije, grotendeels vlak, dus voer voor sprinters. Een klassieke sprintrit: Na 18km ontsnappen vijf renners die maximaal 1'40" voorsprong krijgen. Ze zingen het uit tot 15 km voor de finish, dan worden ze ingelopen door een jagend peloton. Massasprint dus. Geen makkie in de smalle straatje van Bratislava. In een scherpe bocht gaat Corné van Kessel zwaar onderuit, en ook Tom wordt hierdoor opgehouden. Meesprinten zat er dus helaas niet in. Samen met Corné bolt Tom een handvol seconden na de winnaar over de meet. Zie hier een videoverslag.

 • Daarmee zit de Ronde van Slovakije erop: Goed gestart, maar daarna door pech teruggeslagen in het klassement en dan van de laatste ritten stevige trainingsarbeid gemaakt. Deze kilometers pakken ze Tom niet meer af, en zullen zeker renderen in de winter!
  De UCI 2.2 rittenkoers in Tsjechië, de Krajem Vina, die normaal gepland was voor volgende week, gaat om technische redenen (aldus de organisatie) pas door eind september, als hier het cross-seizoen al bezig is. Helaas.

  Eindklassement
  1. Davide Vigano (ITA; Idea 2010 ASD), in 20u09'10"
  2. Matthias Krizek (OOS; Felbermayr Simplon), op 13"
  3. Pawel Cieslik (POL; Whirlpool-Author), op 15"
  ...
  14. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 3'58"
  32. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 5'48"
  52. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 9'49"
  54. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 11'00"
  66. Niels Wubben (Telenet Fidea), op 16'18"
  78. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 27'29"


  7/6: Tom 8ste achter de derny in de Profronde van Deurne!


  Avondkoers in Deurne aan de voet van het Sportpaleis, en wat voor één, de 7de Profronde achter dernies! Elk jaar opnieuw een prachtig evenement, met onzen Tom op de afspraak. De Profronde is één van de weinige dernywedstrijden die naam nog waardig. Samen met Tom ook een pak andere veldrijders én pistiers, inclusief Iljo Keisse, ritwinnaar in de Giro, aan de start. Iljo is met zijn ervaring op de piste natuurlijk een specialist terzake.
  In totaal 84 km achter de derny, 70 rondjes aan een gemiddelde (!) van 44 km/u. Genaturaliseerde Belg David Boucher en Laurens Sweeck zorgen voor de eerste lange vlucht, maar op dertig rondes van het einde worden zij terug ingelopen. In de finale konden Iljo Keisse, Sven Nys en Kevin Pauwels zich afzonderen van de rest, en Iljo won met gemak in de sprint. Tom werd mooi 8ste.

  1. Iljo Keisse (Etixx-Quickstep), in 1u54'03"
  2. Sven Nys (Crelan-AA Drink), zt
  3. Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games), zt
  4. Jasper De Buyst (Lotto-Soudal), op 14"
  5. Sven Vanthourenhout (Crelan-AA Drink), op 14"
  6. Dieter Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 14"
  7. Rob Peeters (Vastgoedservice-Golden Palace), op 14"
  8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 14"
  9. David Boucher (FRA-BEL; FDJ), op 14"
  10. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games), op 14"


  6/6: Tom 27ste in de Heistse Pijl na een schitterende ploegprestatie!


  Een mooi deelnemersveld in de Heiste Pijl dit jaar: Etixx-Quickstep komt met ondermeer Iljo Keisse, Tom Boonen, Gianni Meersman, Nicolas Maes, en Yves Lampaert aan de start. Lotto-Soudal start met ondermeer Jurgen Van den Broeck, Sander Armée en Thomas Degendt. Tel daarbij de veldrijders van Telenet Fidea, Vastgoedservice en Sunweb, en je krijgt een knap peleton!
  Telenet Fidea rijdt een dijk van een wedstrijd, ook al laat de uitslag dit niet zien. Quasi de volledige ploeg zat bij de ruime kopgroep van 40 renners die de wedstrijd beheerste. Van bij de start was TFCT mee in de aanval: Nicolas Cleppe bracht een eerste vlucht op gang met zes renners, Quinten Hermans volgde gezwind. Even later sloot ook Corné van Kessel aan en daar reden toen ook Daan Soete, onzen Tom en Ton Aerts naartoe, samen met Tom Boonen en zijn ploegmaats.
  In de lastige finale viel deze groep uit elkaar en alleen Daan Soete kon nog met de andere toppers meegaan. De rest van de Telenet Fidea mannen moest dan lossen, maar finishte knap in het gezelschap van Tom Boonen!

  1. Sander Armée (Lotto-Soudal), in 3u58'10"
  2. Nikolas Maes (Etixx-Quickstep), op 2"
  3. Tom Van Asbroeck (Lotto NL-Jumbo), op 2"
  4. Haavard Blikra (NOO; Coop-Oster Hus), op 2"
  5. Yoeri Havik (NED; Seg Racing), op 2"
  6. Laurens Sweeck (Corendon-Kwadro), op 2"
  ...
  12. Daan Soete (Telenet Fidea), op 15"
  17. Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games), op 4'35"
  19. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 4'41"
  21. Corné van Kessel (Telenet Fidea), op 4'50"
  27. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 4'50"
  28. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 4'50"
  30. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 4'50"

  31/5: Tom 20ste in GP Etienne De Wilde in Laarne!


  Na de MTB wedstrijd in Nove Mesto kreeg Tom een beetje last van zijn sinussen. Dus daarom niet voor de lange trip en zware wedstrijd in Albstadt gekozen, maar voor een voorzichtige wedstrijd op de weg. Het weer zit echter niet mee in Laarne, voortdurend regenbuien die de pret verstoren.
  Ploegmaat Corné van Kessel laat het niet aan zijn hart komen en pakt de eerste premie na de eerste van 12 rondes in en rond Laarne. Alles samen goed voor 150km. Tom nestelt zich in het peloton en maakt er vandaag een stevige training van.
  Tim Merlier wint de sprint van de kopgreep en neemt zo mooi afscheid van zijn ploeg Sunweb-Napoleon Games. In juli vertrekt Tim immers naar de ploeg van Wout Van Aert, Vastgoedservice.
  Een grote dag voor het Belgische wielrennen vandaag, want ook in de Giro wint een Belg, Iljo Keisse, en in de Ardennen zet Greg Van Avermaet de kers op de taart met de eindzege in de Ronde van België!

  1. Tim Merlier (Sunweb-Napoleon Games)
  2. Alexander Geuens (Lotto-Soudal)
  3. Glenn Rotty (Cibel)
  4. Jelle Mannaerts (Colba-Superano)
  5. Lars Haverals (Trawobo-VDM)
  6. Angelo De Clercq (Sunweb-Napoleon Games)
  ...
  20. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  30. Kobe Goossens (Telenet Fidea)
  33. Klaas Vantornout (Sunweb-Napoleon Games)
  53. Yorben Van Tichelt (Sunweb-Napoleon Games)
  59. Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games)
  72. Dieter Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games)
  73. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea)

  24/5: Tom 40ste in WB MTB in Nove Mesto!


  Tom kwam ondanks een conditionele achterstand met een goed gevoel uit de Belgian Mountainbike Challenge, waarin hij 7de werd, en besliste na een conditietest om Nove Mesto toe te voegen aan zijn kalender. "Uit die test bleek dat ik heel goed ben gerecupereerd van de BEMC. Ik heb in mijn eerste mountainbikewedstrijden, Erezée en de BEMC, mijn verstand gebruikt en niet aan afbraak gedaan. En dus kan ik zonder schrik naar Nove Mesto."
  Maar liefst 142 bikers aan de start in de elitewedstrijd in Nove Mesto, en Tom mag starten met nummer 110... Opschuiven is dus de boodschap. En dat lukte goed. Tom vloog er vollen bak in vanaf de start, en zat halverwege de vijfde (van zes) rondes op positie 25, maar in de slotronde moest hij zijn sterke start bekopen: "Ik kwam mezelf tegen na de derde helling in de slotronde. Op dat moment reed ik nog in 30ste positie, maar plots ging het licht helemaal uit. Met nog drie beklimmingen te gaan, viel ik compleet stil en verloor nog tien stekken. Logisch natuurlijk, maar toch ben ik tevreden. Vorig jaar werd ik met een betere conditie 55ste, nu stond ik fysiek minder ver en werd ik 40ste. Ik begin dit vak steeds beter en beter onder de knie te krijgen. En ik heb nog maar eens ondervonden dat ik dit verschrikkelijk graag doe! Weet je dat ik de trip naar Tsjechië helemaal in mijn eentje met de wagen maakte? 1080 km voor één wedstrijd. En ik moest ook nog alleen terug. Dan moet je het graag doen of je ziet er tegenop. Ik vond het echter meer dan de moeite waard. Ik kon me echt uitleven. Het parcours was zo technisch dat ik meteen weer wist waarom ik er zo gek op ben. De vele wortels, al die rotsen, bij momenten was het om bang van te krijgen, maar ik vond het heerlijk om mijn techniek nog eens te gebruiken. Ik heb die nu eenmaal, ze mag niet roesten. Het is tof als ze zich eens uitgedaagd voelt. Ik compenseer er ook één en ander mee. Vorig jaar werd ik met een betere conditie 55ste in Nove Mesto, nu met een mindere 40ste. Ik leer dus bij!
  Albstadt? Tom zou er heel graag starten, maar samen met de ploeg staat ook de Grote Prijs Etienne De Wilde op het programma volgende zondag, dus dat wordt kiezen.

  1. Yaroslav Kulhavy (TSJ; Specialized), in 1u33'27"
  2. Nino Schurter (ZWI; Scott-Odlo), op 24'
  3. Julien Absalon (FRA; BMC), op 1'16"
  4. Floran Vogel (ZWI; Focus XC), op 2'02"
  5. Mathias Fluckiger (ZWI; Stockli), op 3'04"
  ...
  17. Bart De Vocht (Goeman-Scott), op 5'19"
  30. Jeff Luyten (4 Bikes Concept Store), op 6'52"
  33. Ruben Scheire (Habitat), op 7'19"
  40. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 7'52"
  71. Sebastien Carabin (Merida-Wallonie), op 11'02"

  17/5: Tom finisht als 7de in de Belgian Mountainbike Challenge!


  Belgian Mountainbike Challenge in La Roche: een loodzware driedaagse in en rond La Roche, in totaal 262 kilometers en maar liefst 7700 hoogtemeters die overwonnen moeten worden. De prachtige streek rond La Roche is een echte speeltuin voor mountainbikers. De Telenet-Fidea ploeg staat er dan ook bijna volledig aan de start, met onzen Tom op kop. Doel van Tom: zo lang mogelijk meegaan, maar niks forceren, en zo geleidelijk de conditieachterstand wegwerken.
 • Dag 1 (15/5): 67 kilometers en 2225 hoogtemeters met onderweg tweemaal de superzware "muur van Borzee", oftewel de Col de Houssire. Tom start heel goed is tot twee uur wedstrijd goed mee met de kopgroep, die geleid wordt door Sebastien Carabin, Belgisch marathonkampioen in 2014. Bij het derde controlepunt, na anderhalf uur wedstrijd zit Tom op de 3de plaats, bij het vierde controlepunt een dik half uur verder nog altijd in de kop, op de 2de plek, in het wiel van Frans Claes, nog een andere Belgische topper. Maar dan plaatsen de favorieten, de Deense kampioen en favoriet Sören Nissen op kop, hun belissende demarrage, en Tom moet een beetje tijd laten. Prachtige wedstrijd Tom!
 • Dag 2 (16/5): 95 km en 2500 hoogtemeters, een rit ideaal voor sterke bikers. Bergop, bergaf met veel technische stroken. Kan Tom hier zijn talent tonen? Het wordt een hele snelle rit, waarin al snel 20 renners zich afscheiden, daarbij onze Tom met ploegmaat Thijs van Amerongen. Gaandeweg wordt deze kopgroep uitgedund, maar onzen Tom houdt lang stand! Na meer dan drie uur wedstrijd zit hij nog knap mee voorin. Maar net als gisteren plaatst Sören Nissen op dat moment een splijtende demarrage en vallen achter hem de gaten. Tom wordt opnieuw knap 7de, vier minuten achter winnaar Nissen, in het wiel van ploegmaat Thijs. In het klassement blijft Tom natuurlijk ook 7de.
 • Dag 3 (17/5): 100 km en 3000 hoogtemeters, de koninginnerit van deze driedaagse over het voormalige wereldbekerparcours, met een lange technische afdaling, spek naar Tom's bek, en een oversteek van de Ourthe, oppassen voor natte voeten! Tom gaat goed mee tot half wedstrijd en rijdt vanaf dan zijn eigen tempo in de buurt van al z'n ploegmaats, om na meer dan vier uur en half als 11de te finishen. Niks forceren, rustig opbouwen om zo volgende week vol goede moed aan de start te komen in de Wereldbeker in Nove Mesto. Winnaar vandaag werd de Rus Alexey Medvedev door in de sprint de Belg Sebastien Carabin te verslaan. Eindwinnaar is de Deen Sören Nissen, vandaag vierde zonder ooit zijn eindoverwinning in gevaar te zien komen. Tom behoudt zijn 7de plek, die hij al vanaf de eerste dag vast had. Knap Tom!
  Voor Tom een geslaagde driedaagse, goed aan de conditie kunnen werken, zonder over de schreef te gaan. Heel belangrijk in de opbouw naar een goede winter!

  Eindstand
  1. Sören Nissen (DEN; Stevensihus), in 11u06'17"
  2. Sebastien Carabin (Merida Wallonie), op 58"
  3. Frans Claes (Loving Hut), op 1'33"
  4. Alexey Medvedev (RUS; Polimedical), op 3'44"
  5. Wout Alleman (Goeman Scott), op 8'42"
  6. Joris Massaer (Team8S), op 17'54"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 27'12"
  8. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 29'35"
  9. Bas Peters (NED; Giant), op 29'48"
  10. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 33'51"

 • 10/5: Tom finisht 15de in eerste MTB-wedstrijd in Erezée!


  Na de voorbije maanden waarin Tom zich niet goed kon voorbereiden, komt hij zonder al te veel ambitie aan de start in zijn eerste MTB wedstrijd van het seizoen, de Benelux MTB Cup in Erezée. Als enige veldrijder tussen een pak geroutinerde mountainbikers. Tom amuseerde zich goed op het lastige en technische parcours en in het lekkere zonnetje, maar kon niet bij de eerste tien finishen. Lang zat hij op de 6de plek, nadien schoof hij op naar de 9de stek, voortdurend in de eerste groep na leider Bart De Vocht, maar daarna moest hij lossen. Op een klein kwartier van Bart De Vocht, die hier al voor de derde keer wint, wordt Tom 15de. In ieder geval een goeie training voor de Belgian Mountainbike Challenge volgende week in La Roche.

  1. Bart De Vocht (Goeman-Scott), in 1u45'43"
  2. Sebastien Carabin (Merida Wallonie), op 19"
  3. Kevin Panhuyzen (KTM-Bike Vision), op 1'42"
  4. Jeff Luyten (4Bikes), op 2'30"
  5. Ruben Scheire (Habitat), op 3'42"
  ...
  15. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 14'16"

  6-13/3: Tom fietst voor Vélo-Afrique door het zand in Kameroen!


  Vélo Afrique 2015: Dat zijn 539 kilometers door het prachtige landschap van Kameroen! Voor het eerst in dit West-Afrikaanse land aan de Golf van Bonny, met als doel het bouwen van een nieuwe school in Foumbot. Samen met een enthousiaste groep mountainbikers, waarbij vader Jan en nonkel Marc en Jeroen Leen van Telenet, doorkruist Tom als peter van dit mooie project het zuiden van Kameroen. Tom blijft dit jaar maar één week in Afrika, want hij wil erbij zijn als zijn zaak voorkomt voor de Disciplinaire Commissie van de Wielerbond op 13/3.
  Tom vooraf: "Ik ben er graag bij, omdat dit voor mij de ideale ontspanning is. Niets moet, alles mag, het is er leuk fietsen. Vermits ik verschrikkelijk graag met de mountainbike rijd, is dit de perfecte vakantie voor mij. Ik ben curieus naar wat het land als natuur heeft te bieden. Ondertussen kan ik mijn hoofd leegmaken en heerlijk ontspannen. Dat we ondertussen kunnen bijdragen aan een nieuwe school is fantastisch!".
  Veel meer op de site van Vélo Afrique en op hun Facebook-pagina!
  En Tom amuseert zich geweldig in de natuur van Senegal! Bekijk de foto's en Tom's prachtige wheelies!