Overzicht Seizoen 2016-17
Tom's zevende jaar bij de profs, opnieuw als kopman bij Telenet-Fidea. In de zomer rijdt Tom heel wat minder wegwedstrijden of MTB dan de vorige jaren. Met de ploeg rijdt Tom wel een sterke Ronde van België einde mei en begin juli wint Tom ook de Flanders MTB Cup in Paal op een knappe manier. Tussen de wedstrijden door doet Tom in veel krachttraining. Door die meer specifieke trainingen voelt Tom zich klaar voor het crossseizoen. Daarin moet hij natuurlijk opboksen tegen supertalenten Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, maar toch hoopt Tom zich af en toe met hen te meten.
Tom rijdt opnieuw alle belangrijke crossen, en tal van nevencrossen, 42 stuks in totaal! Na een eerste cross in Geraardsbergen reizen alle crossers door naar Amerika, waar dit seizoen maar liefst vier crossen worden gereden, waaronder twee Wereldbekercrossen, in Las Vegas en Iowa. Een lastige start. Terug in België kampt Tom net als veel van zijn ploegmaats met een vermoeidheid en het duurt tot einde oktober eer er voor Tom een Top-5 plaats inzit. In heel wat crossen start hij sterk en houdt hij gedurende een aantal ronders het wiel van Mathieu en Wout, maar in de 2de helft valt hij terug. Nog niet sterk genoeg?
Na een loodzware omgedraaide Koppenbergcross, komt Tom geprikkeld aan de start in de Waaslandcross in Sint-Niklaas. Een cross waar Mathieu en Wout daags voor de belangrijke cross in Ruddervoorde niet starten. Een kans dus voor Tom en de andere crossers die tot nu toe altijd voor de 3de plaats reden. En Tom grijpt die kans en wint op een fantastische manier zijn eerste en enige cross van dit seizoen!
Eind november presteert Tom goed in het Duitse Zeven (4de), waar hij de basis legt voor een goed klassement in de Wereldbeker. Begin december haalt Tom twee keer het podium, eerst in de Zilvermeercross in Mol waar Tom het spektakel verzorgt en enkele dagen later in de thuiscross in Essen waar hij na een val in de eerste rond een ongelooflijke inhaalrace rijdt en op het podium belandt!
Na opnieuw een mooie prestaties in de Wereldbekercrossen in Namen (4de) en Zolder (5de) verdedigt Tom eind december zijn titel in de Azencross in Loenhout. In deze supersnelle technische cross wordt Tom knap 2de in het wiel van Wout van Aert. De vorm is goed! Op het superzware BK in Oostende begin januari komt hij echter nog een beetje kracht te kort (6de).
De volgende weken haalt Tom nog eens stevig uit in de Wereldbekers in Fiuggi (ITA) en Hoogerheide, waar hij respectievelijk 3de en 2de wordt. Tom is duidelijk klaar voor het WK! Ook zijn collega's in de cross geven Tom een kans op het parcours dat op zijn lijf is geschreven. Maar daar in Bieles (LUX) slaat het noodlot toe! Kort na de start wordt Tom genekt door een gebroken kader in de 1ste ronde! Droefnis alom... De talrijk meegereisde supporters zijn er net als Tom echt kapot van.
Maar Tom vecht terug en wordt een week later knap 3de in het zand van Lille na Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Een knappe prestatie die hij nog eens overdoet een paar weken latern in de Sluitingsprijs in Oostmalle
Op het einde van het seizoen maakt Tom zijn ambitie waar: zich met de toppers meten. Vooral sterk in de Wereldbekers waarvan hij tijdens het seizoen een hoofddoel maakte. In dat klassement kan hij zich verbeteren.
 • Van de 6de (2015-16) naar de 7de plek in 2016-17 in de Superprestige!
 • Van de 9de (2015-16) naar een 7de plek in 2016-17 in de Bpost Bank Trofee!
 • Van de 7de (2015-16) naar een knapp 3de plek in 2016-17 in de UCI Wereldbeker!
 • Door een sterke tweede seizoenshelft en ondanks de pech op het WK blijft Tom op de 6de plek in de UCI-ranking!
 • Kortom, een wisselvallig seizoen waarin Tom één keer met de bloemen naar huis ging: In november wint Tom in Sint-Niklaas. Naast die overwinning ook nog 7 andere podiumplaatsen: Op 4 december wordt hij knap 3de in Mol, op 10 december opnieuw 3de na zijn ongelooflijke inhaalrace in Essen en op 29 december snelt hij naar de 2de plaats in Loenhout. Op 15 januari toont hij zijn technisch talent in de Wereldbeker in Fiuggi (3de) en dat doet hij nog een keer een week later in Hoogerheide. Met nog twee 3de plaatsen in de zandcrossen in Lille en Oostmalle rondt Tom zijn seizoen op een mooie manier af.
  Daardoor blijven de supporters ook met een goed gevoel achter na dit seizoen. Ook omdat het goede nieuws komt dat Tom vanaf volgend jaar ploegmaat wordt van Mathieu van der Poel bij Beobank-Corendon.

  WERELDBEKER finaal SUPERPRESTIGE finaal DVV TROFEE finaal UCI-RANKING finaal
  1(1). Wout Van Aert 530 1(1). Mathieu van der Poel (NED) 119 1(1). Wout Van Aert 7u29'02" 1(1). Wout Van Aert 2555
  2(2). Kevin Pauwels 474 2(2). Wout Van Aert 113 2(2). Kevin Pauwels op 3'25" 2(2). Mathieu van der Poel (NED) 1918
  3(3). Tom Meeusen 447 3(3). Laurens Sweeck 92 3(3). Michael Vanthourenhout op 4'13" 3(3). Kevin Pauwels 1733
  4(5). Michael Vanthourenhout 384 4(4). Kevin Pauwels 72 4(5). Corné van Kessel (NED) op 7'59" 4(4). Laurens Sweeck 1413
  5(4). Laurens Sweeck 373 5(5). Jens Adams 66 5(4). Toon Aerts op 9'17" 5(5). Corné van Kessel (NED) 1331
  6(8). Corné van Kessel (NED) 345 6(7). Klaas Vantornout 59 6(6). Laurens Sweeck op 9'26" 6(6). Tom Meeusen 1230
  7(7). Tim Merlier 344 7(8). Tom Meeusen 60 7(8). Tom Meeusen op 11'37" 7(7). Michael Vanthourenhout 1212
  8(9). Mathieu van der Poel (NED) 304 8(6). Toon Aerts 59 8(7). Jens Adams op 12'02" 8(8). Marcel Meisen (DUI) 1087
  9(6). Toon Aerts 301 9(9). David van der Poel (NED) 45 9(9). Tim Merlier op 14'59" 9(9). Toon Aerts 1071
  10(10). Marcel Meisen (DUI) 297 10(12). Lars van der Haar (NED) 37 10(10). Gianni Vermeersch op 15'23" 10(10). Steven Hyde (USA) 1043

  26/2: Tom 6de in de Malheur Kleicross in Lebbeke!


  Echt de laatste cross van een lang en slopend seizoen: de Malheur Kleicross in Lebbeke. Vorig jaar won Tom hier op een knappe manier. Kan hij dat vandaag opnieuw overdoen? Wel heel andere omstandigheden dan vorig jaar: Nergens klei of modder, overal een goed berijdbaar parcours. Enkele lange stroken in het veld, maar ook draaien en keren, en een vervelende strook door een patattenveld.
  Start en ploegmaat en belofte Thijs Aerts gaat er als een speer vandoor. Tom is minder goed weg en duikt als 7de het veld in. Eén lang lint, waarin Tom wel goed opschuift. Balkjes en Tom sprint vlot en gaat naar de 6de plaats. In de lastige strook op de akker gaat Tom naar de 5de plaats.
  Tweede ronde en Tom rukt op naar de 4de plaats! Op volle snelheid naar de balkjes en weer als beste erover en Tom is 2de. Het sein voor Michael Vanthourenhout om zijn eerste aanval te plaatsen in het patattenveld. Tom gaat erachteraan.
  Derde ronde en op de finishstrook haalt Tim Michael bij en gaat naar de kop! Dit wordt de Tom-ronde! Op volle kracht neemt hij alle hindernissen. Laurens Sweeck moet even een gaatje laten. Tom staat onder stoom! De mond ver open! Tegen het einde van de ronde moet Tom even temporiseren, het is hier lastiger dan gedacht, het parcours bolt voor geen meter.
  Vierde ronde en we hebben een grote groep op kop, met onzen Tom als 7de in het lint. Opnieuw gaat Thijs Aerts aan de leiding. Even moet Tom een gaatje laten, maar na de balkjes zit hij terug op het wiel.
  Vijfde ronde en de kopgroep wordt gereduceerd tot negen crossers, onzen Tom als 7de. Een ronde in de luwte, terwijl op kop Dieter Vanthourenhout even een gaatje pakt. Laurens Sweeck rijdt met Tom in zijn wiel het gaatje bijna dicht.
  Zesde ronde en Michael Vanthourenhout snelt met Gianni Vermeersch naar zijn broer toe! Die drie gaan hard en pakken 8 seconden op Laurens Sweeck, onzen Tom en Thijs Aerts. Laurens Sweeck probeert het gat terug dicht te rijden, onzen Tom klampt aan.
  Zevende ronde en alles zit nog kort bij elkaar, de drie koplopers, dan Laurens Sweeck op 3 seconden en onzen Tom op 5 seconden! Het kan nog! Komaan Tom! Maar als in het patattenveld Michael Vanthourenhout nog eens alle registers open trekt, breekt bij Tom de veer. Enkel Gianni Vermeersch kan met Michael mee. Negende ronde en we hebben vier koplopers, gevolgd door onzen Tom op 15 seconden, met Jens Adams in zijn wiel. Tom zit in de verdediging. Op kop gaat Dieter Vanthourenhout er vandoor, zijn jongere broer Michael laat slim het gat vallen! Laurens Sweeck rijdt deze keer het gat niet dicht, meer nog, even later staat hij even te voet. Een spoor gemist. Snel terug op de fiets, maar Tom is wel terug dichter gekomen.
  Tiende ronde en Dieter heeft 8 seconden op zijn broer Michael, die Gianni Vermeersch natuurlijk het werk laat doen. Laurens Sweeck volgt op 13 seconden, onzen Tom met Jens Adams op 15 seconden. Oeps, Gianni Vermeersch valt... Laurens Sweeck rukt op naar de 3de plaats. Tom kan niet meeschuiven, bij hem is het ondertussen op.
  Elfde en laatste ronde en de twee Vanthourenhouts rijden broederlijk achter en naast elkaar naar de meet. Dieter mag winnen van Michael. Tom finisht wat later als 6de, het publiek groetend. Niet de uitslag die hij gehoopt had. Maar het lange seizoen zit er nu definitief op. Hopelijk de laatste wedstrijd in de TFCT-kleuren, en vanaf morgen voor Beobank-Corendon.

  1. Dieter Vanthourenhout (Marlux Napoleon Games), in 1u02'24"
  2. Michael Vanthourenhout (Marlux Napoleon Games), zt
  3. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 20"
  4. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 27"
  5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 30"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 58"
  7. Daan Soete (Telenet Fidea), op 1'14"
  8. Rob Peeters (Crelan-Vastgoedservice), op 1'16"
  9. Joeri Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 1'16"
  10. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 1'35"

  23/2: Tom springt over 75cm in Waregem!


  Cyclocross Masters in Waregem, sinds een paar jaar de plezierige afsluiter van het cross-seizoen, waar men uitpakt met allerlei nieuwigheden. Dit jaar staat er een stadscross van een halfuur op het programma, met een evenwichtsbalk in de zandbak en echte sneeuw op het parcours! Verder de traditionele hoogspring-competitie en nieuw dit jaar een estafette met drie crossers, twee elites heren en één elite dame.
  Eerst was er de estafette over drie rondjes op het parcours, één voor elke crosser. Tom werd ingedeeld met Philipp Walsleben en Shana Maes. Geen topploeg. De broers van der Poel rijden samen met Sophie de Boer en zijn de favorieten. Bij de start van de laatste ronde nog op kop, maar finaal moesten ze toch de duimen leggen voor de broertjes Sweeck en Joyce Vanderbeken.
  In het hoogspringen zet Tom opnieuw een knappe prestatie neer, door zijn record van vorig jaar te evenaren: een sprong over 75cm! Dat was dit jaar echter niet genoeg. Jan Denuwelaere, die er een hele week op getraind had, ging finaal nog over 80cm en vestigde zo een nieuw wereldrecord! Proficiat Jan! Nu heeft Tom weer een uitdaging om beter te doen.
  Tot slot de stadcross, waarin alle crossers vlot de hindernissen nemen. De sneeuw is grotendeels gedooid en vormt geen echte hindernis meer. Wout Van Aert pakt de kopstart en even later mogen Philipp Walsleben en Jan Denuwelaere ook even aan kop rijden. Maar niemand kan echt wegrijden. In de laatste twee rondes gaan onzen Tom, Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Wout Van Aert en Kevin Pauwels samen de finale in. Sterk van onzen Tom! Het is Wereldkampioen Wout Van Aert die uiteindelijk in de sprint aan het langste eind trekt.

  1. Wout van Aert (Crelan-Charles), in 27'40"
  2. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), zt
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), zt
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), zt
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), zt

  19/2: Tom knap 3de in de Sluitingsprijs in Oostmalle!


  Sluitingsprijs in Oostmalle, normaal de laatste cross van het seizoen, maar niet dit jaar met nog Waregem en Lebbeke volgende week. Oostmalle, dat is zand en draaien en keren door het bos. Daar veel single tracks waar inhalen niet kan, dus is de start heel belangrijk.
  Tom start tussen Wout Van Aert en Lars van der Haar en wordt een beetje weggedrumd. Als 8ste draait hij het zand in, na kopstarter en ploegmaat Jim Aernouts, die meteen Wout Van Aert in zijn wiel krijgt. Die heeft zijn zinnen op deze cross gezet en wil hier zijn eerste cross na het WK winnen. Lang duurt het dan ook niet voor Wout naar de kop gaat en zijn turbo opendraait. De anderen, met Mathieu op kop, proberen nog, maar zien Wout niet meer terug voor het einde van de cross. Tom zit ver... Derde ronde en Wout heeft al 17 seconden voorsprong op Mathieu! Wat gaat hij hard! Voor hem is het wel de laatste cross, dus gaat hij nog één keer heel diep. Tom schuift op in de achtervolgende groep en duikt als 4de in het wiel van Laurens Sweeck terug het veld in.
  Vierde ronde en achter Wout Van Aert troept alles terug samen. Eerst komen Tom en Laurens terug in het wiel van Mathieu en even later sluiten ook een pak andere crossers terug aan. Ondermeer Kevin Pauwels steekt na een slechte start nu zijn neus aan de deur. Maar niet voor lang, want in een scherpe bocht botst Kevin op een paaltje en hij is even groggy. Wout op kop en een grote groep daarachter met Tom attent rijdend. De koers lijkt in z'n plooi gevallen.
  Achtste ronde en bij de achtervolgers die nu al meer dan een minuut achterstand hebben, jaagt Mathieu nog een keer het tempo omhoog. Tom laat begaan en hangt zijn karretje er achter aan.
  Negende ronde en heel even lijkt het podium een onverwachte crosser te krijgen. Door een schuiver van Gianni Vermeersch worden alle andere achtervolgers opgehouden, behalve Dieter Sweeck. Heel even zet die door, maar al snel rijdt Mathieu van der Poel met onzen Tom nu attent in zijn wiel het gaatje terug dicht.
  Tiende en laatste ronde en Wout kan genieten! De eerste zege na het WK is eindelijk binnen. Proficiat Wout! Bij de achtervolgers wordt het nog spannenend. Mathieu, Tom, Gianni Vermeersch en David van der Poel hebben zich kunnen loswerken van de rest. Dat wordt sprinten. Tom zit voor één keer niet in het goede wiel en zet pas als vierde aan. Mathieu gaat hard op de trappers, Tom moet over David en Gianni, wordt daarbij heel even ingesloten, maar wringt zich toch nog naar een knappe 3de plaats en zijn zevende podium dit seizoen! Proficiat Tom!
  En na de cross nieuws dat we al een tijdje zagen aankomen: Tom wordt in 2017 of begin 2018 ploegmaat van Mathieu van der Poel bij Beobank-Corendon!

  1. Wout van Aert (Crelan-Charles), in 1u02'00"
  2. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 51"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 51"
  4. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 51"
  5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 54"
  6. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 1'02"
  7. Daan Soete (Telenet Fidea), op 1'05"
  8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'06"
  9. Dieter Sweeck (ERA-Circus), op 1'16"
  10. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'18"

  18/2: Tom ondanks lekke band 7de in de Soudal-cross in Leuven!


  Laatste cross in de Soudal-reeks, Leuven. Draaien, keren, klimmen en dalen in de bossen van Heverlee. Spek naar Tom's bek, die hier in de voorbije jaren al enkele keren op het podium stond. Alle toppers aan de start en beloften rijden hier samen met de profs. Tom voor de cross: "Mooie wedstrijd om met een goed gevoel de zomer in te gaan."
  Tom start tussen Wout Van Aert en Lars van der Haar en wordt weggedrumd. Als 15de het veld in. Dat wordt lastig, want de start is hier heel belangrijk. Kopstart voor Laurens Sweeck. Ook Lars van der Haar is niet goed weg. Alles op een lang lint. Draaien door het bos en Tom zit al op de 8ste plek in het wiel van Mathieu van der Poel, zijn mogelijk toekomstige ploegmaat. Een goed wiel, da's zeker.
  Tweede ronde en een grote kopgroep gaat over de meet mét onzen Tom! Eerste keer over de beek, iedereen rijdt erdoor, en Tom is al 5de. Prima Tom! Michael Vanthourenhout geeft nu het tempo aan op kop. Mathieu van der Poel en Wout Van Aert laten een gaatje, of wachten ze nog af? Op kop gaat Michael hard. Laurens Sweeck laat op de 2de plaats een gaatje.
  Derde ronde en Tom en co halen Michael bij. We hebben nog een kopgroep van zeven crossers zonder Mathieu en Wout. Oeps, Tom rijdt lek en moet wisselen. Zo valt hij terug naar de 13de plaats in het wiel van ploegmaat Lars van der Haar. Ondertussen sluit Mathieu van der Poel aan bij de kopgroep. Lars en Tom geven alles om terug te komen.
  Vierde ronde en Tom zit met Lars op 2 seconden van de ruime kopgroep, in het wiel van Wout Van Aert. Mathieu zet zich nu aan kop en meteen gaat het tempo omhoog! Laurens Sweeck gaat mee in zijn wiel. Die twee pakken al snel 6 seconden op twee Marlux-crossers: Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels. Tom volgt in het wiel van Wout op 15 seconden. Op kop komen vier crossers bij elkaar.
  Vijfde ronde en Tom zet zich op kop van de achtervolgers, op 19 seconden achterstand van de vier leiders. Die gaan echter hard door onder impuls van Mathieu van der Poel en Laurens Sweeck. Tom gaat ook hard en komt een paar seconden dichter. Wietse Bosmans, Vincent Baestaens en Jim Aernouts in zijn wiel. Wout Van Aert laat begaan.
  Zesde ronde, we zijn halfcross. Tom op 16 seconden van de koplopers. Daar geeft Michael Vantourenhout nu het tempo aan. Mathieu van der Poel wacht zijn moment nog af. Tom zit nu alleen op de 5de plaats en doet er alles aan om terug bij de kop te komen. Hij ziet de koplopers rijden. Daar neemt Mathieu nu over, Kevin Pauwels blijft in de luwte.
  Zevende ronde en Tom volgt met de grote versnelling op 12 seconden! Komaan Tom! Bij de kopgroep nu voor de eerste keer Kevin Pauwels op kop. Die gaat hard. Mathieu moet een gaatje van 10 seconden laten. Een leegloper? Tom krijgt het ook lastig en volgt op 22 seconden van Pauwels.
  Achtste ronde en Michael, Laurens en Kevin geloven hun ogen niet op kop! Mathieu volgt op 11 seconden. Tom volgt als 5de op 39 seconden. Een groep met ondermeer Lars van der Haar haalt Tom terug bij. Op kop laten de drie leiders Mathieu terugkomen!
  Negende ronde en we hebben terug vier koplopers! De groep met Tom volgt op een dikke minuut. Daarbij ook Wereldkampioen Wout Van Aert die echter snel terug een gaatje laat. Gianni Vermeersch en Jim Aernouts rijden van de andere achtervolgers weg.
  Tiende en laatste ronde en de twee Marlux-crossers zetten zich op kop. Mathieu in de verdediging. Kevin pakt over en Michael laat het gaatje! Kevin plankgas en Mathieu over Michael er achteraan. Snel zit hij terug in zijn wiel! Kevin gaat hard, Mathieu ziet sterretjes maar blijkt kort achter Kevin en komt in zijn wiel! Kevin moet mikken op de sprint. Of komt Laurens Sweeck ook nog terug? Mathieu op kop, Laurens demmareert, Pauwels op de 3de plek. Sprinten en Mathieu wint! Kevin 2de en Laurens 3de. Tom bolt even later als 7de over de meet. Sterke cross Tom!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 57'41"
  2. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), zt
  3. Laurens Sweeck (ERA-Circus), zt
  4. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 20"
  5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 26"
  6. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 29"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 31"
  8. Vincent Baestaens (BKCP-Powerplus), op 31"
  9. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), 40"
  10. Wout van Aert (Crelan-Charles), op 58"

  12/2: Tom knap 4de in de Vestingscross in Hulst!


  Daags na de zware cross in Middelkerke en het bijhorende slotfeest van de Superprestige, staat Tom samen met alle andere toppers aan de start in de laatste Brico-cross van het seizoen, en dat is meteen een nieuwe: Hulst. In die Nederlandse grensdorp hebben de organisatoren een spectaculair parcours uitgetekend waarbij alle mogelijkheden gebruikt zijn die de natuur biedt, met veel klimmen en dalen, bergop lopen en schuine kanten. En dat tussen een massaal opgekome publiek! Kan Tom zijn goede vorm hier nog eens tonen? Tom voor de wedstrijd: "Supermooi parcours hier en veel sfeer! Ik hoop dat deze cross een vaste plek op de kalender krijgt."
  Tom start tussen Wout Van Aert en Marcel Meisen en goed weg! Door de eerste bocht en als 3de het veld in achter Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. Balkjes en Mathieu en Tom springen, Wout niet. Meteen heeft Mathieu zo een paar meter voorsprong. Wout Van Aert opnieuw in de verdediging, met Tom in zijn wiel. Achter Tom een klein gaatje op Lars van der Haar, Vincent Baestaens en Tim Merlier. Schuine kant en brug en alles komt weer bij elkaar. Bergop lopen en vier crossers bij elkaar: Mathieu, Wout, Lars en onzen Tom!
  Tweede ronde, Wout trekt z'n truitje dicht en Tom valt aan! Mathieu springt meteen op zijn wiel! Tom gaat stevig te keer op kop! De rest, met daarbij nu ook Vincent Baestaens, moet aanklampen. Daarachter een gat. Balkjes, en de springers Tom en Mathieu pakken een paar meters. Tom trekt door na elke bocht en neemt zo de volledige ronde voor zijn rekening. Met Mathieu in zijn wiel pakt hij een gaatje op Lars en Wout!
  Derde ronde en Tom geeft alles om op kop te blijven, maar Mathieu pakt al snel over. Tom en ploegmaat Lars in zijn wiel. Wout volgt op enkele meters. Door Tom's gebeuk is achter hen de schifting wel gemaakt. Mathieu snelt opnieuw weg. Tom en Lars proberen zijn wiel te houden, maar de Nederbelg rijdt weg. Lars gaat over Tom, die nu Wout in zijn wiel krijgt. Wout vindt zijn tweede adem en gaat over Tom.
  Vierde ronde met onzen Tom alleen op de 4de plaats na Wout en Lars, en Mathieu die alleen op kop zit. Komaan Tom! Alles geven! Op kop heeft Mathieu van der Poel al 13 seconden voorsprong! Wout Van Aert heeft moeite om het wiel van Lars van der Haar te houden. Tom volgt nog altijd op de 4de plaats, maar zijn achterstand groeit. Eigen tempo rijden en jezelf niet opblazen.
  Vijfde ronde en Mathieu heeft 17 seconden op Wout en Lars, die nog altijd alles geven. Mathieu rijdt gewoon sneller. Indrukwekkend! Wout leidt nu de achtervolging, maar komt geen meter dichter. Integendeel. De voorsprong groeit naar 20 seconden. We zijn halfcross.
  Zesde ronde en bij de achtervolgers neemt Lars opnieuw het heft in handen. Tom ziet Wout en Lars voor zich rijden en is iets dichter gekomen! Komaan Tom! Michael Vanthourenhout volgt als 5de, achter Tom. Lars zet Wout opnieuw onder druk. Wordt Wout voor een keer eens niet 2de?
  Zevende ronde en Tom heeft een goei minuut achterstand, en nog 17 seconden voorsprong op Michael Vanthourenhout. Daarachter de leegte. Op kop heeft Mathieu drie lussen voorsprong op Lars, die één lus voor Wout Van Aert rijdt.
  Achtse en voorlaatste ronde en Mathieu heeft 27 seconden op Lars van der Haar, Wout Van Aert volgt op 39 seconden. Tom komt nog altijd knap als 4de door op 1'15". Hij is verder weggereden van Michael Vanthourenhout. Lars blijft op de 2de plek alles geven! Langs de Tom-vlag bergop en het podium lijkt vast te liggen. Wout 3de na twee Nederlanders.
  Negende en laatste ronde en Mathieu rijdt naar zijn 21ste zege van het seizoen! Na het WK waar hij door pech 2de werd, won hij al alle crossen. Proficiat Mathieu! Tom heeft 1'35" achterstand op Mathieu en is zeker van de 4de plaats. Sterke cross Tom!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 59'07
  2. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 18"
  3. Wout van Aert (Crelan-Charles), op 45"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'35"
  5. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'56"
  6. Corné van Kessel (Telenet Fidea), op 2'00"
  7. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon), op 2'00"
  8. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 2'07"
  9. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 2'13"
  10. David van der Poel (NED; Beobank Corendon), op 2'19"

  11/2: Tom 6de in het slijk van Middelkerke!


  Laatste wedstrijd van de Superprestige, aan de zee in Middelkerke. Na een paar natte dagen en vandaag sneeuw, ook aan de kust, ligt het duinenparcours er superglad bij. Modder en diepe sporen, supertechnis! Wie hier de minste fouten maakt, wint. Dat bleek al bij de jeugdwedstrijden en bij de dames. Voor Tom, in superform, nog één kans om een klassementscross te winnen. Makkelijk zal dat niet zijn, want Wout Van Aert en Mathieu van der Poel strijden nog om de eindzege. Mathieu leidt daarin met 5 punten voorsprong. Tom voor de wedstrijd: "Mooi parcours. Dit is een cross die ik graag rij. Groffe tubes zullen hier nodig zijn. Ik ga alles nog proberen, maar de kans om te winnen zal klein zijn."
  Start, Tom links tussen Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert, en goed weg. Als 6de het veld in. Drummen op de eerste hindernissen. Wout Van Aert heeft de kopstart en gaat meteen stevig door. Tom wordt teruggedrongen naar de 8ste plaats. Zandbak en Tom rijdt waar vele anderen lopen. Op kop zit Mathieu al snel in het wiel van Wout en met z'n tweeën pakken ze meteen een gaatje. Corné van Kessel en Vincent Baestaens zijn de eerste achtervolgers. Tom zit te ver, op de 10de plek. Laurens Sweeck komt vooraan ook aansluiten.
  Tweede ronde met een grote kopgroep en Tom daarachter op 13 seconden. Kan hij terugkomen? Op kop zet Mathieu van der Poel druk. Corné van Kessel kruipt in zijn wiel. Wout Van Aert laat een gaatje, maar in de zandbak is hij er terug bij. We hebben vier crossers op kop: Wout, Mathieu, Corné en Gianni Vermeersch. Mathieu gaat hard en pakt opnieuw een gaatje. Maar Wout en Corné komen snel weer aansluiten. Balkjes, Mathieu springt en pakt opnieuw een paar seconden.
  Derde ronde en Mathieu heeft 4 seconden op Wout en Corné. Tom komt als 8ste over de meet in het wiel van Tim Merlier, op 20 seconden. Komaan Tom! Terugvechten! Op kop vergroot Mathieu van der Poel zijn voorsprong. Op weg naar de 20ste zege in dit cross-seizoen? Maar Wout houdt hem in het vizier, met Corné van Kessel en Gianni Vermeersch kort achter zich. Een beetje verder Lars van der Haar op de 5de plaats. Wout komt dicht bij Mathieu, de rest lost. Bergjes en Wout neemt de kop over!
  Vierde ronde, Wout en Mathieu hebben 7 seconden op Lars van der Haar. Tom is opgeschoven naar plaats 7 in het wiel van Laurens Sweeck, nog altijd op 20 seconden. Hij rijdt dus even hard dan de tenoren op kop! Daar voert Mathieu opnieuw de forcing. Wout moet aanklampen. Kort achter hen volgen Lars van der Haar en Gianni Vermeersch. Corné nu 5de met Laurens en onzen Tom kort achter zich. Laurens is sterk en gaat over Corné. Tom laat een gaatje.
  Halfcross, vijfde ronde, Mathieu heeft 5 seconden op Wout. Tom zit nu alleen op de 7de plaats op 42 seconden. Op kop geeft Mathieu gas en de voorsprong op Wout groeit, 10 seconden! Maar Wout vecht terug en komt opnieuw dichter. Wat maken ze het spannend!
  Zesde ronde en Mathieu heeft 9 seconden voorsprong op Wout Van Aert. Daarachter een groepje met Laurens Sweeck, Lars van der Haar en Gianni Vermeersch op 29 seconden. Daarachter onzen Tom als 6de op 55 seconden. Mathieu heeft een volledige zandbak voorsprong op Wout, 13 seconden. Is de cross gereden?
  Zevende en laatste ronde en Mathieu heeft gewonnen spel, 16 seconden op Wout en 31 op Laurens Sweeck die goed heeft ingedeeld. Tom komt als 6de door op een minuut, 13 seconden achter Gianni Vermeersch. Komaan Tom! Mathieu wordt niet meer bedreigd en verslaat zo voor de 14de keer Wout Van Aert in een rechtstreeks duel en is zo eindwinnaar in de Superprestige! Tom komt lachend over de streep als 6de.
  In het eindklassement van de Superprestige wipt Tom nog over ploegmaat Toon Aerts naar de 7de plaats.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 56'24"
  2. Wout van Aert (Crelan-Charles), op 20"
  3. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 30"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 37"
  5. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 59"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'25"
  7. Vincent Baestaens (BKCP-Powerplus), op 1'46"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'55"
  9. Dieter Sweeck (ERA-Circus), op 1'58"
  10. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 2'03"

  5/2: Tom rijdt sterk, maar wordt na materiaalpech 6de in de Superprestige in Hoogstraten!


  Voorlaatste wedstrijd van de Superprestige, in Hoogstraten rond de Veiling. Kan Tom zijn knappe prestatie van gisteren herhalen? Het parcours ligt er alvast veelbelovend bij: Modder! Dat was al lang geleden.
  Start en Tom schiet prima uit de blokken. Kopstart en als eerste het veld in! Meteen heeft hij Mathieu van der Poel in zijn wiel. Ook Kevin Pauwels is goed weg. Die drie hebben al snel een klein gaatje en al meteen gaat Wout Van Aert de materiaalpost binnen, 20 meter is zijn achterstand. Daar zijn de balkjes en Mathieu van der Poel gaat er heel vlot over! Tom en Kevin springen ook, maar Mathieu is het snelste weer weg. Een eerste gaatje... Is de cross nu al gereden? Tom laat niet betijen en gaat in de achtervolging. Kevin Pauwels lost.
  Tweede ronde en Mathieu heeft met Tom kort achter zich 7 seconden op eerste achtervolger Wout Van Aert. Kevin Pauwels is teruggevallen. Een slipper is op dit gladde parcours snel gemaakt. En dat ervaart Mathieu van der Poel al meteen. Een stevige val en Tom opnieuw naar de kop! Lang duurt dat echter niet, want Wereldkampioen Wout Van Aert ruikt zijn kans en pakt meteen over. Snel is Mathieu weer terug bij de kop en de twee tenoren lopen zijn aan zij door het slijk. Onzen Tom schitterend achter hun rug met de blik op grinta! Kan hij vandaag verrassen?
  Derde ronde en een kopgroep van vier vormt zich: De topfavorieten Wout Van Aert en Mathieu van der Poel en vlak achter hen de schaduwfavorieten Kevin Pauwels en onzen Tom! Opnieuw gaat Wout Van Aert de materiaalpost binnen. De fietsen zien af vandaag. En het is opnieuw Mathieu van der Poel die daar gebruik van maakt en een gaatje maakt! Van Aert onder druk! Alle hens aan dek om het gat weer dicht te rijden. Onzen Tom gaat schitterend mee in het wiel van de Wereldkampioen! Snel zitten ze terug in het wiel van Mathieu. Tom loopt schitterend door de modder!
  Vierde ronde en Tom voelt zijn moment gekomen! Naar de kop en meteen het tempo omhoog! Sterk Tom! De supporters roepen: Go Tom go! Wout en Mathieu moeten aan de bak. Kevin Pauwels sluit ook aan. Die drie komen terug in het wiel van Tom, maar die versnelt nog een keer! Nu kan enkel Mathieu nog volgen. Wout en Kevin laten een gaatje vallen onder al dat geweld! Dat noemen ze de koers maken Tom!
  Vijfde ronde, halfcross, en Tom aan kop door het slijk! Wordt het zijn dag vandaag? Hij oogt in ieder geval sterk! Niet te vlug dromen. Mathieu van der Poel is nog niet uitgezongen en gaat opnieuw naar de kop. Stevige versnelling en opnieuw moet Wout Van Aert in de verdediging. Hij moet wel, wil hij de Superprestige nog winnen. Tom kruipt slim in zijn wiel. Deze keer duurt het langer vooraleer Mathieu terug gegrepen is. Maar in de loopstrook is het zover. Wout loopt naar Mathieu toe, en Tom loopt knap mee! Kevin Pauwels, die lopen haat, laat enkele meters.
  Zesde ronde en nu probeert Wout Van Aert in de modder weg te rijden! Lang duurt dat niet, want Wout rijdt zich vast in een fout spoor en Mathieu snelt er opnieuw vandoor! Tom nog altijd goed in zijn wiel, maar dan... Opnieuw pech voor onzen Tom! Even een bots in een putje en oeps, Tom's zadel slaat omhoog! Tom staat te voet, zadel rechtstoempen, terwijl de twee tenoren er vooraan vandoor gaan, samen met Kevin Pauwels. Dju toch! Als snel is zijn achterstand 25 seconden op de koplopers, en dat zijn nu Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels. Wout heeft opnieuw moeten lossen maar kan opnieuw in de modderstrook al lopend weer aansluiten. En meteen erover en een extra demmarage! Mathieu moet alle zeilen bijzetten! Kevin Pauwels schuift geruisloos mee. En Tom, die kan onder al dat gebeuk vooraan niet meer terugkeren. Opnieuw genekt door pech!
  Zevende ronde en Mathieu van der Poel deelt opnieuw een stoot uit! Hij pakt 20 meter voorsprong en opnieuw moet Wout Van Aert aan de bak. Het is hier een ware uitputtingsslag! Het gat wordt echter groter, ook al omdat Wout Van Aert geen hulp krijgt van Kevin Pauwels. Die lijkt op zijn adem te trappen.
  Achtste en laatste ronde, en Mathieu van der Poel gaat die in met 10 seconden voorsprong. En hij gaat hard, heel hard! Zijn 19de zege van het seizoen is in zicht (Wout Van Aert blijft op 16 zeges). Balkjes en Mathieu springt de laatste keer en is zo definitief weg! Wout mag een paar seconden later als 2de mee op het podium, Kevin Pauwels wordt 3de. En Tom, die bolt leeggereden en ietwat ontgoocheld als 6de over de meet.
  Tom na de wedstrijd: "Ik kamp al een aantal maanden met zitvlakproblemen en besloot om met een ander zadel te rijden vandaag. Maar op een hobbelig stuk stak mijn zadel plots naar boven. Zo verloor ik de aansluiting met de kopgroep. Een mentale tik, want ik zat goed in de wedstrijd en kon iedere tempoversnelling beantwoorden. Daarna heb ik het laten lopen. Ik heb toch geen klassement meer te verdedigen." Met nog één wedstrijd te gaan (Middelkerke) wordt Tom 8ste in het klassement van de Superprestige.
  Op basis van de twee wedstrijden dit weekend is iedereen overtuigd: Zonder die kaderbreuk had Tom op het WK een medaille gepakt!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u02'34"
  2. Wout van Aert (Crelan-Charles), op 5"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 15"
  4. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 1'17"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea) op 1'32"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'45"
  7. Vincent Baestaens (BKCP-Powerplus), op 2'04"
  8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 2'05"
  9. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 2'14"
  10 Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 2'24"

  4/2: Tom knap 3de in de laatste manche van de DVV in Lille!


  Laatste wedstrijd van de DVV trofee in het zand van Lille. Dat ligt er nat bij, want er wordt gecrosst in de regen. Kan Tom zijn frustratie van het WK omzetten in een knalprestatie? Thuisrijder en Wereldkampioen Wout Van Aert is natuurlijk de topfavoriet. Natuurlijk na een zware feestweek is het misschien eens aan een ander.
  Start in de regen, Tom centraal tussen Wout Van Aert en Kevin Pauwels. En meteen goed weg als 3de, maar dan wat teruggedrumd en als 7de het veld in. Snel opschuiven, naar de 5de plaats. Kopstart voor Mathieu van der Poel, voorlopig nog aftastend. Maar lang duurt dat niet, op de trappen gaat hij er meteen vandoor! Onzen Tom probeert Mathieu in het vizier te houden en rijdt het gat terug dicht! Laurens Sweeck sluit aan, met Wout Van Aert in zijn wiel. Tom heeft er zin in! Mathieu en Tom pakken een gaatje... Wout Van Aert moet achter hen aan de bak! Over Sweeck, die meteen lost, en naar onzen Tom en Mathieu. Het parcours ligt er glad bij! Wout kan niet meteen aansluiten.
  Tweede ronde, Tom en Mathieu op kop, Wout op 5 seconden! De rest op 13 seconden. Tom kruipt in het wiel van Mathieu en lost niet! Trappen en Wout Van Aert komt dichter. Oeps slipper van Mathieu van der Poel en hij staat stil. Tom op kop! Wout in zijn wiel. Mathieu wisselt niet. Wout pakt op kop over, Tom in zijn wiel. Mathieu laat even betijen en krijgt Lars van der Haar in zijn wiel. Bochtjes in het bos en Lars van der Haar hapert. Mathieu komt terug op Tom en Wout. Dan een gaatje. Tom zit daar op kop in goed gezelschap!
  Derde ronde en Tom met Wout en Mathieu hebben een paar seconden op de eerste achtervolgers. Corné van Kessel en Lars van der Haar, ploegmaats van Tom, sluiten als eersten terug aan. Drie TFCT Lions in de kopgroep. Corné zet zich snel op kop en geeft er een stevige lap op! Mathieu klampt aan, Tom als 4de in het wiel van Wout Van Aert. Zandstrook, Corné hapert even en Mathieu terug op kop. Meteen een aanval! Wout ziet het gevaar, Tom over Corné naar het wiel van Wout. Tom is sterk! Meteen hebben de drie terug een gaatje. Mathieu op kop vol gas, Wout en Tom erachter. Mathieu gaat héél hard en Wout moet pezen om hem bij te houden. Tom op zijn wiel.
  Vierde ronde, Mathieu op kop, Tom en Wout op 2 seconden. De rest op 10 seconden. Dat zijn Corné van Kessel, Lars van der Haar en Kevin Pauwels. Daarachter de leegte. Mathieu rijdt niet verder weg. En even later zitten Wout en Tom terug op zijn wiel! Even temporiseren. En zo komt Lars van der Haar terug, op vol tempo en meteen naar de kop! Slippertje en terug bij de mensen. Lars op kop, Mathieu in zijn wiel. Wout en Tom daarachter. Kevin Pauwels komt ook dichter. Corné van Kessel heeft het nu lastiger.
  Vijfde ronde, Lars op kop, Wout, Mathieu, Kevin en Tom op zijn wiel! Wout gaat aan kop. Mathieu in zijn wiel, Lars en Tom volgen goed. Wout gaat stevig door, mond ver open, de rest klampt aan. Uit he bos en Wout valt opnieuw aan! Lastige bocht en Tom schuurt even langs de nadars. Het is op het scherp van de snee nu! Maar hij blijft in het wiel! Spannend! Even hapering van Wout en Mathieu opnieuw naar de kop. Snel enkele meters.
  Zesde ronde, Mathieu op kop, Wout, Tom en Lars op 2 seconden. Kevin Pauwels en Corné van Kessel op 10 seconden. Mathieu nu vol gas. Wout moet alle zeilen opnieuw bijzetten. Tom in zijn wiel! Bosstrook en Wout en Tom sluiten terug aan! Wow! Lars laat een klein gaatje, maar sluit ook terug aan. Ook Kevin Pauwels komt dichter.
  Zevende ronde, en Lars van der Haar valt aan! Slim! Wout erachter, Mathieu en Tom in zijn wiel! Tom moet natuurlijk niet werken nu. Wout doet zijn werk en brengt Tom en Mathieu terug naar de kop. Tom, helemaal zwart van de modder mooi in het wiel. Lange strook langs het water en Lars gaat er opnieuw vandoor! Nu moet Mathieu aan de bak.
  Laatste ronde en de vier koplopers terug bij elkaar! Lars blijft geven op kop. Tom schuift mee op de 4de stek. Tom valt aan, Wout en Mathieu erachter! Lars aan de staart. Komaan Tom! De mond ver open! Langs het water, sprinten, zodat Wout er niet over komt. Bos, en Wout laat een gaatje. Mathieu moet erover! Lars laat een gaatje. Mathieu valt aan, Wout mee, ze haken in elkaar, maar blijven recht, Tom op het wiel. Wout gaat door! Bos, binnenkant bocht en Mathieu erover, naar de kop! Een gaatje, Wout met Tom en Lars in zijn wiel. Daar is de finish. Mathieu wint, Tom wordt 3de na Wout Van Aert, in de sprint! Knap Tom! Je was er dicht bij! Wat een spannende cross!
  Tom nog vol modder: "Mathieu en Wout waren beter, maar ik verdien zeker mijn 3de plaats. Ik had gehoopt dat het soms eens even zou stilvallen, maar de twee tenoren bleven elkaar maar aanvallen."
  Door zijn knappe prestatie wipt Tom over Jens Adams naar de 7de plaats in het eindklassement van de DVV-Trofee.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u02'40"
  2. Wout van Aert (Crelan-Charles), op 4"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 4"
  4. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 4"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 4"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea) op 42"
  7. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'01"
  8. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 1'03"
  9. Vincent Baestaens (BKCP-Powerplus), op 1'10
  10. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 1'12"

  29/1: Tom genekt door een gebroken kader in de 1ste ronde op het WK in Bieles (LUX)!


  Wereldkampioenschap 2017 in het Luxemburgse Bieles. Nadat een hele week de spanning is opgebouwd in de media, is het eindelijk zover! Alle toppers van het veldrijden verzameld in een besneeuwd Luxemburg en ook alle supporters zijn massaal afgezakt naar deze mooie plek. De sfeer is prima en voor Tom staan alle sterren goed: Conditie is top, het weer zit mee, en het parcours is op z'n lijf geschreven. Mathieu van der Poel, ook topfavoriet, tweet een paar dag voor het WK: "Eén naam: Meeusen! Zoals die hier tekeer ging in de opwarming, iemand om in 't oog te houden." Reactie van Tom: "Ik zal zelf mijn hart volgen en zal koersen voor wat ik waard ben. Als ik hen kan volgen, dan doe ik dat. Het is een WK en dan speelt de kick van het moment mee. En ik word zoetjesaan ook slimmer om dat te proberen door te trekken tot de kampioenschappen. Het is lang geleden dat ik met zo'n goed gevoel naar een kampioenschap ben gegaan."
  Op zaterdag bij de junioren in de ochtend inderdaad spekglad, met drie Britten op het podium. Op de middag rijdt Laura Verdonschot een sterke wedstrijd en wordt mooi 4de bij de beloften. Om drie uur de elite dames aan de start, met topfavoriet Marianne Vos. Het is al wat gedooid. Na een superspannende fysieke uitputtingsslag vloert Sanne Cant de Nederlandse in de sprint en pakt zo haar eerste wereldtitel! Proficiat Sanne!
  Na de wedstrijd van de beloften, waarin de Belgen vallen als vliegen en zo naast het podium belanden, staan de profs aan de start. Tom rechts tussen Michael Vanthourenhout en topfavoriet Mathieu van der Poel. Startschot en weg zijn ze, Tom als 2de het veld in na Mathieu van der Poel! Even opgehouden, 5de, al snel terug 4de. Maar dan... Tom staat stil, zijn mooie maar kapotte Trek-fiets in de hand! Kader net boven de voorvork, voor de kenners de balhoofdbuis, gescheurd en gebroken! Wedstrijd gedaan, want de materiaalpost is ver, heel ver. Frustratie bij Tom en droefnis alom. De massaal meegereisde supporters zijn in zak en as. Team Tom is verslagen. Door echte materiaalpech.
  Over de rest van het WK kunnen we kort zijn: Mathieu gaat er vandoor van bij de start, maar wordt in de 3de ronde terug bijgehaald door een sterke Wout Van Aert. Die blijft even in zijn wiel zitten, maar na een hele tijd van kop wisselen laat hij Mathieu in de steek. Als die dan net achteraan lek rijdt, één van de vele lekken banden in deze cross, is het WK gereden. Wout Van Aert snelt naar zijn 2de wereldtitel. Mathieu mag ontgoocheld mee op het podium, samen met Kevin Pauwels.
  Tom na zijn hele korte wedstrijd, zwaar ontgoocheld, met de tranen in zijn ogen: "Ik zat op de ideale plaats om door te schuiven. Ik ging Kevin Pauwels voorbij naar de tweede plek, maar op dat bergske brak mijn kader in twee stukken. Ik heb nog geprobeerd, maar mijn fiets was zover gescheurd, dat er niet meer te fietsen viel. Als ik dat hele stuk moest lopen dan had ik aan de materiaalpost al 2 minuten aan mijn broek. Ik was gekomen voor een heel mooie plaats en ik heb niet kunnen tonen wat ik waard ben. Dit doet verschrikkelijk veel pijn." En wat later op Twitter: "Trui of medailles, daar doe ik het niet voor, maar wou zo graag laten zien dat ik kan crossen op het hoogste niveau..."
  ! Supporters: Volgende weken allemaal op post om onzen Tom aan te moedigen en een hart onder de riem te steken!

  1. Wout van Aert (Crelan-Charles), in 1u02'08"
  2. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 44"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 2'09"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 2'52"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea) op 3'09"
  6. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 3'29"
  7. Michael Boros (TSJ; ERA-Circus), 3'47"
  8. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 4'02"
  9. Simon Zahner (ZWI; EKZ Racing), op 4'08"
  10. Sascha Weber (DUI; CCT Champion System), op 4'29"

  22/1: Tom heel knap 2de in Hoogerheide en 3de in het eindklassement van de Wereldbeker!


  Laatste Wereldbekercross, net over de grens in Hoogerheide. Een aantal crossers komen niet aan de start, ondermeer Wout Van Aert, die de eindzege in de Wereldbeker al binnen heeft en licht geblesseerd spaart voor het WK volgende zondag in Luxemburg. Dat doen ook Laurens Sweeck en Jens Adams. Onzen Tom natuurlijk wel aan d start, nog een goede training en natuurlijk zijn knappe 3de plek in het klassement verdedigen! Daarvoor moet hij vooral Michael Vanthourenhout in gaten houden. Na een hele week vriezen ligt het parcours in Hoogerheide er keihard bij. Dat mochten alvast Wereldkampioene Talitha de Jong bij de vrouwen en Adam Toupalik bij de beloften ondervinden, die hard ten val kwamen en naar het ziekenhuis werden afgevoerd.
  Tom voor de wedstrijd: "Het ligt heel snel maar aan het weer kun je niks doen hé! Heel hard rijden, een oppassen in de bochten, die er al glibberig bijliggen."
  Tom start breed lachend tussen Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout. Kopstart voor topfavoriet Mathieu van der Poel met onzen Tom op zijn wiel! Ploegmaat Corné van Kessel volgt als 3de in het lange lint. Mathieu trekt meteen goed door! Tom klampt goed aan! Achterin vallen de eerste crossers. Daar is de lange trap en Venturini en Wildhaber rennen hem voorbij. Het tempo daalt, er komen veel crossers terug aansluiten.
  Tweede ronde en Michael Vanthourenhout gaat aan kop. Tom zit zich opnieuw in het wiel van Venturini op een 9de plaats. Het is nog vroeg.
  Derde ronde en Tom schuift op. Als 3de duikt hij terug het veld in! Tim Merlier op kop voor Michael Vanthourenhout. Er wordt gewacht. Wordt dit een tactische cross of zit iedereen op zijn tandvlees na een zware trainingsweek? Lars van der Haar, minder goed gestart, rukt op en zit op de 6de plaats.
  Vijfde ronde en Lars van der Haar spurt naar van der Poel en Venturini toe. Tom gaat mee in zijn wiel! Lars gaat zelfs naar de kop. Mathieu van der Poel, op de 2de plek, laat het gaatje vallen voor zijn landgenoot. Ook Tom drukt het tempo voor zijn ploegmaat. Het gat voor Lars wordt groter! Venturini zet zich op kop bij de achtervolgers, met onzen Tom als waakhond in zjn wiel.
  Zesde ronde, halfkoers, en Lars heeft 18 seconden op de achtervolgers waar onzen Tom alles onder controle houdt. Op kop doet hij de deur dicht voor de rest. Mathieu van der Poel volgt pas als 12de... Van der Haar heeft nu al een halve minuut voorsprong op de Brabantse wal.
  Zevende ronde en Lars gaat die in met een straat voorsprong: 37 seconden op een peloton crossers met daarbij onzen Tom voorin op de 7de plaats. Hij moet wachten. Op kop geeft Lars alles, met de mond ver open. Venturini zet in de achtervolging de gas nog eens open. Corné van Kessel direct op zijn wiel.
  Achtste ronde en Lars heeft al 40 seconden voorsprong op Corné, Merlier en Venturini. Tom laat niet betijen en probeert het gaatje op deze drie terug dicht te rijden. Walsleben pakt over en gaat hard. Tom er opnieuw over en ze komen dicht bij de eerste achtervolgers. Nog even doortrekken en erbij!
  Negende ronde en onzen Tom zet zich op kop van de achtervolgers! Venturini kruipt in zijn wiel. Lars kan niet meer bijgehaald worden, hij heeft al 50 seconden voorsprong! Tim Merlier pakt over. Oppassen, want die heeft ook een snelle sprint. Mathieu van der Poel doet niet meer mee voor het podium. Die zit te ver.
  Tiende en laatste ronde en Lars van der Haar rijdt onbedreigd naar de zege. De Telenets in blok op kop van de achtervolgers! Tim Merlier pakt over maar gaat onderuit in een bocht! Tom terug aan kop van de achtervolgers! Corné in zijn wiel, lonkend. Venturini schuift weer naar voor. Spannend! Tom en Corné mee. Kevin Pauwels laat een klein gaatje maar sluit weer aan. Achter hem sprinten de Tom en corné naar en volledig Telenet-Fidea podium! Proficiat!
  Tom na de wedstrijd waarin hij mooi afstopte voor ploegmaat Lars van der Haar voor de micro van Sporza: "Ik heb vandaag laten zien dat ik tactisch een goede rol kan spelen. Nu naar het WK in Luxemburg. Dan zit ik in een ander kamp, in dat van Wout van Aert. Ik kan hem zeker helpen en op cruciale plaatsen iets doen voor hem. Ja, het is een lang seizoen. In het begin kreeg ik het verwijt dat ik nog niet in vorm was. Nu zijn we aan de belangrijkste weken toe en sta ik er wel. Voor mij is het gebruikmaken van de weersomstandigheden, het moment en de kick van mooie wedstrijden. Ik heb er vertrouwen in voor de volgende weken. In het begin was ik nog kopman en mee het gezicht van de ploeg. Toen hebben de mensen van de ploeg ervoor gekozen om andere renners naar voren te schuiven. Ikzelf ben niet 1, maar 2, 3, 4 of 5 banken naar achteren geschoven. Dat ging een beetje hard. Ik heb vandaag in een wedstrijdsituatie kunnen laten zien wat ik tactisch waard ben. Ik wou mijn waarde nog eens laten zien aan Telenet-Fidea. Ik koers al sinds 2006 bij die ploeg, ik heb daar altijd graag gezeten. Ik had graag een kans gekregen om er zo lang mogelijk te blijven." En daarna met de fiets naar huis! Op naar het WK. Door zijn knappe prestatie finisht Tom ook op de 3de plaats in het klassement van de Wereldbeker 2016-17. Nog nooit eindigde hij zo hoog in dit klassement! En, kers op de taart: Hij wipt naar de 4de plaats in de UCI-ranking, en dat een week voor het WK! Proficiat Tom!

  1. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), in 1u03'32"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 44"
  3. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 45"
  4. Clement Venturini (FRA; Cofidis), op 47"
  5. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 47"
  6. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 51"
  7. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 53"
  8. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Verona), op 54"
  9. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 54"
  10. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon), op 54"

  15/1: Tom na een sterke wedstrijd knap 3de in de Wereldbeker in Fiuggi (ITA)!


  Voorlaatste cross in de Wereldbeker en meteen een nieuwe: Fiuggi in het centrum van Italië op een goeie 80 kilometer van Rome. Niet aan de start want aan het sparen voor het WK: Kersvers Nederlands kampioen Mathieu van der Poel. Een spectaculair parcours hebben ze daar uitgetekend met als scherprechter een dalen, kronkelend en glibberig parcours in het bos. Zeker met het ijzige weer, ook in dit deel van Italië een ware uitdaging en voer voor de technische crossers. Iedereen kijkt dan natuurlijk naar onzen Tom, nog altijd The Ice Man, maar hij houdt de druk af: "In het bos is het nog erg bevroren. Maar het is zo technisch dat het lopen wordt, en niet rijden. Als het verder dooit vinden we misschien wel een beetje terug grip." Strooit Tom de tegenstand zout in de ogen?
  Tom start tussen Wout Van Aert en Kevin Pauwels en is meteen goed weg! Als 3de duikt hij het veld in na kopstarter Wout van Aert en ploegmaat Toon Aerts. Lang blijft de regerende Wereldkampioen niet op kop, Toon Aerts pakt vlug over. En meteen pakt Toon een gaatje. Wout volgt met Tom in zijn wiel en daarachter Clement Venturini, Kevin Pauwels en de andere crossers meteen op een lang lint getrokken. Het tempo ligt direct héél hoog. Eerste keer afdalen in het bos en Wout rijdt het gaatje op Toon terug dicht. Achter de koplopers wordt nu al veel gevallen en geschoven. Het ligt er hier gevaarlijk bij! Eens uit het bos zet Toon zijn turbo weer aan en weer pakt hij een gaatje. Tom gaat slim over Wout Van Aert en stopt mooi af. Het duurt niet lang of Toon heeft een mooi gat.
  Tweede ronde en Toon heeft al 10 seconden op de eerste achtervolgers met nu aan kop Clement Venturini met onzen Tom en Corné van Kessel in zijn wiel. Wout Van Aert bekijkt het vanop de 5de plaats. Op kop trekt Toon nu stevig door! Oeps, even een kleine schuiver van onzen Tom, er zullen er nog volgen, maar zonder veel erg. Op die manier komt Wout Van Aert terug op kop van de achtervolgers en meteen rijdt hij ervan weg, op zoek naar Toon Aerts.
  Derde ronde en Toon heeft nog 9 seconden op Wout Van Aert. Tom volgt met Corné van Kessel en Clement Venturini op 19 seconden. Wout Van Aert gaat als een volleerde technische crossers door het bos en komt zo bij Toon Aerts! Meteen naar de kop. Tom, even los van de andere achtervolgers volgt op 20 seconden.
  Vierde ronde en Wout en Toon hebben 17 seconden voorsprong op onzen Tom, die nu Michael Vanthourenhout in zijn wiel meekrijgt. Die was nochtans slecht gestart, maar is sterk opgeschoven. Van de derde in het klassement van de Wereldbeker, Laurens Sweeck, geen spoor. Blijkbaar lek gereden in de eerste ronde, een minuut verloren en nu de moraal volledig kwijt. Offday voor Laurens. Daar is de boszone opnieuw. Eerst bergop lopen en daarin is Wout de allerbeste. Toon moet lossen. Wat verder volgt Michael Vanthourenhout en op enkele meters onzen Tom, als 4de. Iedereen zit nu alleen. De achtervolgers gaan hard!
  Vijfde ronde en de achterstand op Wout Van Aert is geslonken tot 13 seconden! Eerste achtervolgers zijn Toon Aerts en Michael Vanthourenhout, nu samen. Tom volgt kort achter hen op 18 seconden. Toon Aerts jaagt en komt terug tot 12 seconden! Tom is tot bij Michael Vanthourenhout gekomen. Is Tom op weg naar de 3de plek in de Wereldbeker? Van Laurens Sweeck immers nog altijd geen spoor. Zevende ronde en Wout Van Aert wordt op 19 seconden gevolgd door Michael Vanthourenhout. Tom volgt met Toon in zijn wiel en ook ook een sterk opkomende Marcel Meisen, de nieuwe Duitse Kampioen, op 29 seconden. Maar dan, steile afdaling in het bos, Toon mist even het goede spoor en knalt op volle kracht met zijn schouder tegen een boom! Ai! Toon's pijnkreet gaat door het bos! Dat ziet er niet goed uit. Wenend wordt Toon weggeleid uit de cross! Drama, zo kort bij het WK! We hopen dat het voor Toon meevalt en dat hij toch zal kunnen starten in Bieles!
  Maar de cross gaat door. Achtste ronde en Wout lijkt nu gewonnen spel te hebben. Al 38 seconden voor op de eerste achtervolgers, nu geleid door onzen Tom. Marcel Meisen en Tim Merlier zitten kort op zijn wiel. Michael Vanthourenhout is wat teruggevallen. In de vorige ronde blijft hij na een stuurfout met zijn fiets in de netten hangen en werd zo opgehouden. Marcel Meisen, uit de ploeg van Bart Wellens, ruikt zijn kans en gaat over Tom! De Duitse Kampioen trekt stevig door en lost onzen Tom.
  Negende en laatste ronde en Wout Van Aert snelt onbedreigd naar zijn 15de zege van het seizoen en naar de eindzege in de Wereldbeker! Proficiat Wout. Dit maakt je de topfavoriet voor het WK binnen twee weken! Even later bolt onzen Tom met gebalde vuist als 3de over de meet! "Ja, een klein foutje in de laatste ronde kost me de 2de plaats. Maar wel blij dat ik na heel wat 4de en 5de plaatsen eindelijk op het podium van een Wereldbekercross kom! Dat doet deugd! Wat als er op het WK sneeuw ligt? Niet te hard dromen, Wout en Mathieu kunnen overal winnen, zelfs als er tien meter sneeuw ligt of vijf meter modder! Druk afhouden noemen ze dat...
  Door zijn knappe prestatie stijgt Tom ook naar de 3de plaats in het klassement van de Wereldbeker. Proficiat Tom!

  1. Wout Van Aert (Crelan-Charles), in 1u05'03"
  2. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Verona), op 18"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 27"
  4. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 39"
  5. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 46"
  6. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'12"
  7. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 1'16"
  8. Lars van der Haar (NED; Telenet Fidea), op 1'24"
  9. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'27"
  10. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'42"

  8/1: Tom 6de in het loodzware BK in Oostende!


  BK in Oostende op een parcours dat samen te vatten is als: technische zone in de grasduinen, 4 lange zware rechte stroken rond de materiaalpost, een superlange en steile brug, een een zandbak op het strand om u tegen te zeggen. Loodzwaar! Vooral de combinatie van de brug en het strand is dodelijk, dat zagen we al in de jeugreeksen en bij de vrouwen. Afdalen van de brug in het zand, de ene valpartij na de andere. En vanuit het strand terug klimmen op de brug, precies of er zit lood in je benen. Topfavoriet is Wout Van Aert natuurlijk, maar op een BK weet je nooit natuurlijk. Tom is in ieder geval goed in vorm, maar dit parcours is niet echt spek naar zijn bek.
  Tom start centraal en is goed mee weg! Na kopstarter Wout Van Aert en Gianni Vermeersch duikt hij als eerste het veld in. De eerste passage op de lange brug gaat goed en ook de lange zandstrook wordt goed Fiuggverteerd. Van het strand terug naar de dijk rijden Wout, Gianni en Tom terwijl de anderen lopen. Terug over de brug en Wout Van Aert zet door. Meteen een gaatje! Achter hem kijken de crossers naar elkaar. Wie gaat er?
  Tweede ronde en Wout komt door met al 16 seconden voorsprong op de eerste groep, met daarin onzen Tom! Iets verder volgen ook nog Laurens Sweeck en Klaas Vantornout. Als enige springt Tom over de balken, opnieuw goed over de brug en door het zand. De voorsprong van Wout wordt echter groter, nu al 20 seconden. Bij de achtervolgers pakt ploegmaat Jim Aernouts nu over.
  Derde ronde en de achtervolgers twijfelen. Wie neemt het initiatief om het gat op Wout terug dicht te rijden? Niemand durft, want de kans is groot dat je jezelf op die manier opblaast, want Wout gaat hard, héél hard! Tom zet zich dan maar achteraan de grote groep achtervolgers. En dat bekoopt hij snel. Bij de afdeling van de brug naar het strand maken een paar crossers voor hem een foutje en al snel moet Tom lopen. Oeps, honderd meter achterstand die weer goed gemaakt moeten worden. Ondertussen wordt Joeri Adams wegens een foute fietswissel uit de koers gezet. Sneu voor hem.
  Vierde ronde en Wout Van Aert heeft nu al 55 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Dat zijn Gianni Vermeersch en kort daarachter een grote groep met Tom achterin. Laurens Sweeck zet zich daar aan kop en rijdt het gaatje met Gianni Vermeersch snel dicht. Toon Aerts schuift mee. Tom blijt achteraan in d groep. Vooraan vallen een paar gaatjes.
  Vijfde ronde en Wout Van Aert heeft nu exact 1 minuut voorsprong! Wat een oneman show! Bij de achtervolgers wordt nu gestreden om de 2de plek. Laurens Sweeck toont zich daarbij de ijverigste. Tom hangt achteraan en moet soms een klein gaatje laten. Heeft hij een slecht moment?
  Zesde ronde en ver achter Wout Van Aert blijft de strijd om de restende podiumplaatsten spannend. Laurens Sweeck probeert nog altijd weg te rijden, maar wordt telkens terug gegrepen door de andere crossers. Vooral de Marlux-crossers Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels tonen zich daarbij sterk. Tom volgt het strijdgewoel vanop een afstand. Er vallen nu gaten.
  Zevende ronde en Tom vindt blijkbaar zijn 2de adem terug! Samen met ploegmaat Toon Aerts drijft hij het tempo op. Al snel laten ze Jens Adams in de steek. Klaas Vantornout is de volgende die er aan moet geloven. Tom en Toon hebben maar 12 seconden achterstand op de eerste achtervolgers, waar Laurens Sweeck het lastig heeft met de twee ploegmaats, Michael en Kevin.
  Achtste ronde en wout heeft nu zijn maximale voorsprong: 1'29"! De eerste zes crossers achter hem rijden kort bij elkaar. De verschillen zijn klein. Kan Tom nog terugkomen en meedoen voor het podium?
  Negende en laatste ronde en Wout Van Aert rijdt onbedreigd naar zijn 2de Belgische titel op rij! Proficiat Wout! Wat een prestatie! Achter hem begint de strijd om de andere podiumplaatsen nu pas echt. Tim Merlier is de eerste die het initiatief neemt. Hij gaat hard, maar kan Laurens Sweeck en de Marlux-crossers niet losrijden. Dan gaat Kevin Pauwels in de aanval en hij kan wel een gaatje pakken. Onder al dat geweld lukt het Toon en Tom niet om terug aan te sluiten. Ze rijden wel nog een paar crossers voorbij, en Tom finisht uiteindelijk als 6de kort na zijn ploegmaat Toon Aerts.
  Tom na de wedstrijd: "Het was hier gewoon te zwaar vandaag. Die lange loopstrook in het zand kon je wel korter maken door zo lang mogelijk te rijden, maar als er voor je foutjes worden gemaakt sta je snel te voet. En dan lang lopen in het zand gevolgd door die lange brug, echt dodelijk! Meer zat er echt niet in." Toch knap Tom dat je op het einde bent blijven rijden voor een ereplaats, ook voor je supporters die weer talrijk aanwezig waren!

  1. Wout Van Aert (Crelan-Charles), in 1u01'14"
  2. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 49"
  3. Laurens Sweeck (Era-Circus), op 50"
  4. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'00"
  5. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'22"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'26"
  7. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'34"
  8. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'41"
  9. Gianne Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 1'49"
  10. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 1'50"

  1/1: Tom na een sterke start door een val 11de in Grote Prijs Sven Nys in Baal!


  Grote Prijs Sven Nys in Baal, 7de wedstrijd in de DVV-Trofee. Met heel wat nieuwe truien door andere sponsors en ploegen, ondermeer Wout Van Aert rijdt nu samen met Tim Merlier voor Crelan-Charles-Veranda's Willems, een ploeg waarbij hij ook mee kan doen aan grote wegwedstrijden. En Lars van der Haar komt de ploeg van onzen Tom versterken, Telenet Fidea. Kan Tom bevestigen na zijn goede prestaties in Essen en Loenhout? Het parcours ligt er alvast in zijn voordeel bij: Geen moddder zoals aangekondigd door Sven Nys, maar een hard bevroren ondergrond, met hier en daar diepe sporen: Dat bolt lekker maar is ook gevaarlijk. Tom voor de wedstrijd: "Zalig om in deze vriesomstandigheden te mogen koersen. Wout start hier op een nieuwe fiets, hopelijk twijfelt hij nog wat. Ik ga proberen mee te doen. Hopelijk wordt 2017 beter dan 2016."
  Tom start centraal tussen Wout Van Aert en Laurens Sweeck en is meteen goed mee weg. Als 3de uit de startblokken maar bij de eerste hindernis, een beekje waar de crossers over moeten, meteen naar de kop! Ploegmaat Toon Aerts volgt in zijn wiel. Tom wacht niet en legt meteen een hoog tempo op! Hij pakt een paar meters op Toon Aerts. Die sluit snel weer aan, maar de rest trapt op z'n adem! Binnen de kortste keren hebben Toon en Tom 10 seconden voorsprong op de rest, aangevoerd door Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout. Wout Van Aert mengt zich nog niet in de debatten, eerst wat wennen aan zijn nieuwe fiets.
  Tweede ronde en Wout Van Aert zet zich nu op kop van de achtervolgers. Hij doet er alles aan om terug te komen op Tom en Toon, maar kan niet aansluiten! Meer nog, de voorsprong groeit tot 14 seconden. Het is Toon Aerts die in deze ronde het kopwerk doet.
  Derde ronde en Sven Nys ziet zijn mannen uitlopen op Wout Van Aert en de andere achtervolgers. Toon en Tom rijden een perfecte koppeltijdrit en verstaan elkaar prima. Achter hen komt Wietse Bosmans aansluiten bij Wout Van Aert.
  Vierde ronde en de voorsprong van de twee Telenet Fidea Lions is al 20 seconden op Wout Van Aert die nu een groepje andere crossers in zijn wiel krijgt, ondermeer de Marlux-troepen sluiten aan. Kevin en Michael gaan meteen over Wout Van Aert en het is Michael Vanthourenhout die meteen doortrekt, op zoek naar zijn concurrent in het klassement, Toon Aerts. Oeps, effe een klein slippertje bij Tom. Toon pakt enkele meters die al snel 5 seconden worden.
  Vijfde ronde en nu wordt onzen Tom helemaal teruggeslagen. In een bocht kiest hij een fout spoor en valt. Even z'n fiets kwijt. Michael Vanthourenhout snelt hem voorbij! Een mentale klap voor onzen Tom! Toon Aerts wacht niet op kop, integendeel, hij zet zijn motor nu pas echt aan en snel er vandoor. Tom komt in de achtervolgende groep met Kevin Pauwels en Wout Van Aert. In de achtergrond komen een paar crossers hard met de bevroren ondergrond in aanraking, ondermeer Klaas Vantornout.
  Zesde ronde en Toon Aerts heeft al 23 seconden op eerste achtervolger Michael Vanthourenhout. Tom volgt met Kevin Pauwels, Wout van Aert en Wietse Bosmans op 32 seconden. Het podium is nog in zicht, maar de zege lijkt weg. Als Wout Van Aert wisselt komt Tom op kop van deze achtervolgers en meteen drijft hij het tempo op! Kevin Pauwels zet zich in zijn wiel.
  Zevende ronde en Tom krijgt het nu echt lastig. Hij moet de andere achtervolgers laten rijden. Op kop verzwakt ploegmaat Toon Aerts niet. Hij houdt 25 seconden voorsprong. Achter hem wordt het ieder voor zich, Tom op een 6de plaats met Tim Merlier kort achter hem.
  Achtste ronde en Wout Van Aert, nu echt op stoom, komt tot bij Michael Vanthourenhout! Tom verachtert nu helemaal en moet ook Tim Merlier laten rijden. Als Wout Van Aert bij Michael komt, gaat hij er meteen over. Kan hij nu terugkomen op Toon Aerts? Bij het uitgaan van deze ronde is de voorsprong nog 18 seconden!
  Negende en laatste ronde en Toon Aerst moet nog spurten om zijn voorsprong te behouden. Wout Van Aert komt nog héél dicht, maar het is uiteindelijk toch Europees Kampioen Toon Aerts die de zege pakt in de wedstrijd van zijn baas, voor Wout Van Aert. Michael Vanthourenhout mag als 3de mee op het podium. Tom laat op de meet nog een paar crossers voorbijsteken en wordt uiteindelijk 11de.
  Tom na de wedstrijd: "Ik kon aanvankelijk echt meedoen door de overwinning, maar dan die stomme val en een mentaal dipje waardoor ik terugviel. Maar de ploeg heeft vandaag gewonnen, Toon Aerts was de sterkste, we kunnen content zijn." Tom verliest een plaats in het klassement van de DVV-Trofee, en is nu 8ste.

  1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'51"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Charles), op 8"
  3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 13"
  4. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 31"
  5. Wietse Bosmans (Beobank-Corendon), op 50"
  6. Tim Merlier (Crelan-Charles), op 1'29"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'41"
  8. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 1'41"
  9. Laurens Sweeck (Era-Circus), op 2'08"
  10. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 2'11"

  29/12: Tom na een sterke cross knap 2de in de Azencross in Loenhout!


  Azencross in Loenhout, 6de wedstrijd van de DVV-Trofee waarin Wout Van Aert autoritair aan de leiding staat. Vorig jaar trok Tom heel knap de zege naar zich toe in deze snelle en supertechnische cross. Kan hij dat vandaag nog eens overdoen, ondanks de supremacie van Wout Van Aert en Mathieu van der Poel? Het parcours ligt er ook dit jaar snel bij, wel iets natter door de dikke mist en daardoor ook gladder. Nog meer technisch dus. Driemaal per ronde moeten de crossers over de beek, sommigen springend, de anderen lopend. De crossen bij de vrouwen en de jeugdreeksen toonden al dat deze beek de scherprechter is vandaag. Tom twittert voor de wedstrijd: "Kans op winnen is miniem maar binnen een jaar of tien wil ik trots mee pintjes kunnen drinken langs de kant dus gewoon knallen vandaag! -)"
  Tom start rechts tussen Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout en is meteen goed mee weg op de hellende Brechtseweg! Als 2de gaat hij de eerste bocht in na kopstarter Clement Venturini. Even verder gaat de ook goed gestarte Gianni Vermeersch over Tom, 3de in het lange lint. Minder goed gestart zijn de favorieten Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Zij volgen op plaatsen 8 en 9. Daar is de eerste modderstrook en waar de anderen lopen rijdt onzen Tom er gezwind door. Meteen gaat hij zo aan kop! Eerste keer springen over de beek, Tom heel vlot, maar Laurens Sweeck valt hard en zien we niet meer terug in de kop van de wedstrijd. Op de brug pakt Gianni Vermeersch de kop over. Niet voor lang want Mathieu van der Poel is opgeschoven en spurt meteen door naar de kop. Tempo omhoog! Clement Venturini en onzen Tom duiken in Mathieu's wiel! Wout Van Aert bekijkt alles vanop een paar plaatsen verder, hij wacht nog af.
  Tweede ronde en ploegmaat Toon Aerts gaat aan de kop. Met zijn hoge wattage heeft hij meteen een klein gaatje. Tom zet zich achteraan in het achtervolgende groepje. Even kan hij opschuiven in de slijkstrook, maar Tom dringt niet aan met zijn ploegmaat op kop. De anderen, met Michael Vanthourenhout op kop, maken terug de aansluiting met Toon Aerts en onzen Tom schuift slim mee! Meteen trekt Clement Venturini hard door en het is opnieuw onzen Tom deze keer samen met Michael Vanthourenhout die meegaat in zijn wiel. Wout Van Aert peddelt nog altijd achteraan in de ruime kopgroep. Zdenek Stybar, drievoudig Wereldkampioen in het veld maar nu wegrenner en hier eenmalig aan de start in de cross, valt net voor het wasbord, na een paar goede eerste rondes.
  Derde ronde en onzen Tom rijdt in een ruime kopgroep aangevoerd door Mathieu van der Poel. Die wacht niet en rijdt meteen van de anderen weg. Het sein voor Wout Van Aert om een paar plaatsen op te schuiven, maar het is wel Toon Aerts die met de rest in zijn wiel het gat opnieuw probeert dicht te rijden. Bijna maken ze de aansluiting maar dan valt Corné van Kessel en heeft Toon Aerts mechanische pech... Is Mathieu voorgoed weg? Groot is de voorsprong niet.
  Vierde ronde en Mathieu van der Poel heeft 11 seconden op de eerste achtervolgers, Clement Venturini en onzen Tom, samen met Wout Van Aert. Tom rijdt ideaal in het wiel van de Wereldkampioen. Ook Michael Vanthourenhout schuift mee. Het gaat hard, waanzinnig hard! De voorsprong van Mathieu slinkt tot 6 seconden.
  Vijfde ronde en de snelheid gaat nog omhoog! Dat belet Kevin Pauwels niet om ook bij de achtervolgers aan te sluiten. Aan het wasbord wordt het verschil duidelijk: precies één wasbord voorsprong voor Mathieu van der Poel, wat neerkomt op 3 à 4 seconden... De twee achtervolgende groep volgt al op 11 seconden.
  Zesde ronde en Wout Van Aert ruikt de kop van de koers en trekt stevig door! Tom zit gevangen achter Michael Vanthourenhout en moet een gaatje laten. Maar met een slim maneuver gaat Tom over Michael en binnen de kortste keren zit hij terug op het wiel van de Wereldkampioen!
  Zevende ronde en Tom sluit samen met Wout Van Aert en Kevin Pauwels aan bij Mathieu van der Poel! De snelle Nederbelg is terug gepakt! Meteen gaat Wout Van Aert naar de kop, voor het eerst in deze wedstrijd. Atypisch. Tom smijt zich in zijn wiel, Mathieu volgt op de 3de plaats voor Kevin Pauwels en de ondertussen ook aangesloten Michael Vanthourenhout. Deze vijf zijn duidelijk het sterkste vandaag! Met hoge snelheid vliegen ze over de beek, Tom gaat op die manier meteen naar de kop! Even temporiseren, want de rest volgt al op 15 seconden. Heel vlot gaat Tom over het wasbord, een Loenhoutse uitvinding, meer nog, hij trapt tussen de heuveltjes nog bij!
  Achtste ronde en nu is het Michael Vanthourenhout die aan kop gaat! Weer iemand anders, met de finale in zicht! Zo'n spannende cross hebben we dit seizoen nog niet gehad! Tom is 5de in de kopgroep in het wiel van Kevin Pauwels. Oeps, haakse bocht en Tom schuift onderuit! Snel terug op de fiets en binnen de kortste keren zit Tom terug in het wiel van de koplopers! Sterk! Beekspringen, bochten pakken en Tom zet zich heel slim tussen Mathieu van der Poel en Wout Van Aert! Wat een stuurmanskunst! Helling, Tom laat het gaatje vallen voor Toon Aerts, en Mathieu gaat over Tom, maar met zo'n vaart dat hij slecht neerkomt en hard valt... Mathieu blijft lang stil liggen en wordt uiteindelijk afgevoerd naar het ziekenhuis... Tom komt in het wiel van Wout Van Aert, die enkele meters voor zich Toon Aerts de kop ziet doen.
  Negende en laatste ronde en Toon Aerts heeft een 2-tal seconden voorsprong op de rest van de kopgroep. Op de lange brug sluiten Tom en co terug aan. Tom gaat er meteen over en kruipt opnieuw in het wiel van de Wereldkampioen. Slijkstrook en Tom hapert even... Oeps! Wout Van Aert trekt nu hard door op kop! Meteen een gaatje op Toon Aerts, de twee Marlux-crossers Michael en Kevin, en... onzen Tom! Die vecht om erbij te blijven! Meer nog, in een paar scherpe bochten wringt Tom zich naar de kop van de achtervolgers! Tom gaat hard en komt met vijf meter voorsprong op de Brechtseweg! Een lange eenzame sprint naar de 2de plaats! Achter hem vechten Kevin en Toon nog voor de resterende podiumplek en het is snelle Kevin die het haalt. Na een supersterke wedstrijd waarin onzen Tom mee de cross maakte, finisht hij knap als 2de in de Azencross in Loenhout! Proficiat Tom! Door zijn knappe prestatie stijgt Tom ook één plaats in het klassement van de DVV-Trofee, waarin hij nu 7de is.
  Tom na de wedstrijd tussen zijn supporters aan de camper: "Hopelijk kwam de val van Mathieu van der Poel niet door mij. Als dat wel zo is, wil ik me hiervoor excuseren. Ik wilde een klein gaatje geven aan Toon, maar Mathieu kwam met een rotvaart voorbij en viel zwaar. Ik mag hopen dat hij niet lang out is." Ondertussen weten we dat Mathieu niets gebroken heeft en waarschijnlijk zonder problemen op het NK zal kunnen starten. Hij liet ook via Twitter weten dat het helemaal zijn eigen fout was. Verder was Tom heel tevreden na de wedstrijd, glunderend stond hij de pers te woord: "Heel blij om nog eens voor de zege te kunnen rijden. 'Op voorhand had ik hier sowieso voor getekend. Toch voel ik een beetje ontgoocheling. Ik maakte een aantal foutjes op het einde waardoor ik mezelf uitschakel voor de zege. Tijd om meer voor de overwinning te strijden en met de druk om te kunnen. Ik pak het als een goede les voor de toekomst."

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u01'33"
  2. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 2"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 3"
  4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 6"
  5. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 11"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 22"
  7. Clement Venturini (FRA; Cofidis), op 41"
  8. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 55"
  9. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'01"
  10. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 1'12"

  26/12: Tom mooi 5de in de Wereldbeker in Zolder!


  Zesde wedstrijd in de Wereldbeker, Zolder, waar begin dit jaar nog het WK werd beklonken met Wout Van Aert na een stevige strijd met Mathieu van der Poel als winnaar. Kan hij dat huzarenstukje vandaag herhalen? Mathieu won immers de voorbije vijf crossen en is in supervorm. Tom komt nog wat onzeker aan de start, maar verdedigt hier zijn 4de plek in het klassement van de Wereldbeker. Na de stevige regen van de voorbije nacht ligt het parcours er wat glibberig bij, maar nergens echte modder.
  Tom start tussen Laurens Sweek en Michael Vanthourenhout en is niet meteen goed mee weg. Maar in de eerste bochten wringt hij zich knap naar voor en als 7de het veld in, naast Lars Boom die hier ook aan de start staat net als de uit blessure terugkerende Lars van der Haar. Kopstart is voor Wout Van Aert die meteen Toon Aerts in zijn wiel vindt. Die twee gaan meteen hard door! Even dringt de Fransman Clément Venturini aan bij Tom, maar hij gaat er vlug terug over om zijn plek in het lint terug in te nemen. Minder geluk heeft Mathieu van der Poel, die al kort na de start wordt opgehouden. Signaal voor Wout Van Aert om op op de gas meteen volledig open te draaien. Alleen Toon Aerts kan mee.
  Tweede ronde en Wout en Toon hebben al 9 seconden voorsprong op de eerste grote groep achtervolgers, met daarbij onzen Tom. Mathieu van der Poel volgt op 20 seconden. In de groep van Tom lijkt Laurens Sweeck de sterkste. Al snel scheidt hij zich af van de rest. En zij zullen Laurens niet meer terugzien vandaag. Onzen Tom volgt samen met Gianni Vermeersch op plaatsen 4 en 5. Lang duurt dat echter niet, want een groepje met ondermeer Lars Boom en Mathieu van der Poel komen aansluiten. Ook Kevin Pauwels schuift mee op. Mathieu zet zich snel op kop bij de achtervolgers en voert het tempo op! Tom gaat goed mee. Vooraan moet Toon Aerts het wiel van de Wereldkampioen lossen. Die maakt geen enkele fout en toont zich superieur op dit zware parcours.
  Derde ronde en Wout Van Aert heeft al 10 seconden voor op Toon Aerts. Op 18 seconden volgt dan Laurens Sweeck en nog een een tiental seconden verder Mathieu van der Poel met onzen Tom en Kevin Pauwels. Op kop rijdt Wout Van Aert een superronde en zijn voorsprong vergroot tot 27 seconden! Laurens Sweeck haalt Toon Aerts bij om hem al snel in de steek te laten. Toon heeft zich duidelijk opgeblazen in de eerste rondes. Uit de achtergrond komen nog een aantal crossers aansluiten bij de groep van Tom, ondermeer Jens Adams en Tim Merlier. Ook ploegmaat Corné van Kessel daarbij.
  Vierde ronde en Michael Vanthourenhout rijdt zich los uit de groep van onzen Tom! Samen met Lars Boom, verrassend goed vandaag, pakt hij een kleine voorsprong. Echter hen valt Corné van Kessel en Michael Boros en ook onzen Tom wordt even opgehouden! Oeps, de achterstand wordt groter. Kan Tom terugkeren? Pas in een tweede achtervolgende groep komt hij nu over de meet.
  Vijfde ronde en Wout Van Aert vergroot stelselmatig zijn voorsprong. Die is nu al 38 seconden. Laurens Sweeck bestendigt op de 2de plek. Die situatie houdt zich aan tot de laatste ronde. Alleen de voorsprong wordt groter, finaal rijdt Wout Van Aert al zijn tegenstanders hier op meer dan een minuut! Straffe kost! De negende ronde wordt een ware ereronde voor de Wereldkampioen. Laurens Sweeck rijdt naar een knappe 2de plaats op geruime acherstand. Veel spannender wordt het nog voor de 3de podiumplek. Een groep met vijf crossers vecht erom: Onzen Tom met ploegmaat Toon Aerts, Kevin Pauwels met ploegmaat Michael Vanthourenhout, en Mathieu van der Poel. Ze maken het spannend! Toon Aerts trekt zijn motor regelmatig op gang, maar de rest kan aanklampen. In de slotronde lijkt Mathieu van der Poel de sterktste, maar finaal wordt hij genekt door een lekke band. Toon Aerts en Kevin Pauwels sprinten uiteindelijk en het is snelle Kevin die andermaal mee op het podium mag. Even later rijdt onzen Tom knap Michael Vanthourenhout uit het wiel om mooi als 5de te finishen! Sterke cross Tom!
  Tom na de wedstrijd: "Dit was het maximum haalbare. Ik ben nog altijd niet volledig gezond. Vooral op het einde had ik nog veel last van de naweeën van de antibiotica. Nochtans reed ik een foutloze koers. Maar het ging hier om de kracht en die had ik vandaag niet genoeg." Door zijn goede prestatie behoudt en verstevigt Tom lichtjes zijn 4de plaats in het klassement van de Wereldbeker.

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u05'22"
  2. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 1'10"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 1'41"
  4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'41"
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'57"
  6. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 2'01"
  7. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 2'03"
  8. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 2'03"
  9. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 2'21"
  10. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 2'25"

  23/12: Tom dankzij snelle slotronde 8ste in Superprestige in Diegem!


  Superprestige in Diegem, dat is crossen in het donker bij kunstmatig licht tussen een massa volk! Volop sfeer dankzij het talrijk opgekomen publiek. In het klassement van de Superprestige heeft onzen Tom niet veel meer te zoeken. Hij focust zich sterk op de Wereldbeker, waar hij nog een knappe plaats in het klassement heeft. Hij komt verkouden aan de start, dus niets forceren.
  Start en de favorieten zijn het snelste weg, dat zijn Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. Ook Kevin Pauwels gaat goed mee in hun wiel. Tom is veel minder goed gestart en gaat pas als 10de het veld in. Meteen ligt het tempo heel hoog. Ook in Diegem een schuine kant, weliswaar minder spectaculair dan in Namen, maar toch garant voor een paar stevige schuivers. Van der Poel weet het meteen maar kan goed herstellen. Alles op een lang lint, Tom nog altijd als 10de.
  Tweede ronde en Wout en Mathieu gaan er al snel alleen vandoor. Een groepje van zeven crossers met ondermeer Kevin Pauwels, Toon Aerts en Laurens Sweek volgt al snel op 10 seconden. Zouden de twee tenoren dit kunnen volhouden? Ze zijn blijkbaar niet zinnens lang bij elkaar te blijven, want meteen valt Mathieu aan, in de zandbak. Als hij wat verder uit z'n klikpedaal schiet, beent Van Aert hem weer bij. De rest volgt nu al op 17 seconden. Tom zit in een tweede groepje, enkele seconden verder.
  Derde ronde en na twee supersnelle rondes temporiseren de koplopers nu wat. Daardoor komen de achtervolgers weer dichter. Het sein voor Wout Van Aert om het tempo terug op te voeren. Deze keer moet Mathieu van der Poel het gat terug dichtrijden.
  Vierde ronde en Mathieu en Wout blijven op kop de wedstrijd aanvoeren. De rest volgt op 13 seconden. Onzen Tom kan een paar plaatsen goedmaken en is nu 12de in een grote groep. Eerste achtervolgers zijn Toon Aerts en Kevin Pauwels. Het gaat nog altijd heel hard, en de wedstrijd ligt in z'n plooi! Tot de laatste ronde verandert er niets aan deze situatie. Tom blijft in de achtergrond zijn eigen wedstrijd rijden, een goede training voor 2de Kerstdag in de Wereldbeker in Zolder?
  Laatste ronde en Mathieu van der Poel versnelt langs het voetbalveld om vervolgens als een speer door de zandbak te gaan. Wout Van Aert moet pezen om zijn wiel te houden. Dat lukt niet. Een voorsprong van enkele seconden, da's al, maar Van Aert kan niet terugkomen. Voor de vierde keer op rij wordt hij al geklopt door de supersnelle Nederlander. En onzen Tom? Die rijdt nog een hele sterke laatste ronde, en finisht uiteindelijk op een behoorlijke 8ste plaats.
  In het klassement van de Superprestige blijft Tom 9de. Tom na de wedstrijd via Twitter: "Crossen als je niet volledig gezond bent is voor mij het moeilijkste aan de job als veldrijder." Hopelijk herstel je snel Tom!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u06'22"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), zt
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 24"
  4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 39"
  5. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 1'14"
  6. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 1'22"
  7. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 1'30"
  8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'36"
  9. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 1'41"
  10. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 1'57"

  18/12: Tom na een knappe cross 4de in de wereldbeker in Namen!


  Wereldbekercross in Namen, boven op de Citadel! Zware kost! Zelfs nu het er redelijk droog bij ligt. Klimmen en nog eens klimmen en elke ronde vol risico afdalen open schuine flank! Kracht en techniek halen vandaag de bovenhand. Tom verdedigt hier zijn 5de plek in het klassement van de Wereldbeker. Benieuwd hoe hij na zijn offday gisteren vandaag voor de dag komt. Favorieten zijn uiteraard Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, maar ook Kevin Pauwels maakt kans, want goed in vorm en hij won hier ook al twee keer.
  Tom start tussen Laurens Sweeck en Toon Aerts en is meteen goed mee weg! Als 3de duikt hij na de stevige beklimming het veld in! Wout Van Aert heeft de kopstart en Mathieu van der Poel zit meteen op zijn wiel. Het gaat meteen superhard! Klimmetje en Tom gaat over Mathieu en Wout naar de kop! Knap laveert hij over de schuine flank, de rest moet pezen om onzen Tom bij te houden! Wat een kanonstart! Dan gaat Mathieu met een stevige inspanning over onzen Tom, en weg is de snelle Nederlander! Tom moet wisselen en komt in de achtervolgende groep met Wout Van Aert.
  Tweede ronde en Mathieu van der Poel trekt door! Al snel heeft hij 11 seconden op Wout, Tom en de andere achtervolgers. Wout Van Aert ziet het gevaar en versnelt. Daar is de gevaarlijke schuine kant, Mathieu er knap door, maar Wout Van Aert kiest de onderkant en komt in de netten terecht! Terug in de groep met onzen Tom die wel een mooie passage maakt. Mathieu heeft 15 seconden voorsprong. Even moet Wout bekomen, maar dan vindt hij zijn krachten terug. Op het einde van deze ronde is de achterstand van Wout nog 7 seconden. Onzen Tom volgt als 3de op 17 seconden, hij is weggereden van Michael Vanthourenhout en de andere achtervolgers!
  Derde ronde en Wout Van Aert wacht lang maar komt dan toch bij Mathieu van der Poel! Tom volgt wat verder op eigen tempo en blaast zich niet op! Slim! Op de schuine kant maakt hij een schitterende passage, perfect in evenwicht in een rechte lijn erdoor! Zo'n techniek, dat leer je nooit af! Tom komt dichter en als Mathieu van der Poel op kop wisselt, zit Tom in het wiel van de twee tenoren!
  Vierde ronde en de drie koplopers, Mathieu, Wout en onzen Tom hebben 19 seconden op de eerste achtervolgers, waar ploegmaat Toon Aerts de rest aanvoert. Op kop maakt Wout Van Aert opnieuw een foutje, in de netten, stuur scheef. Tom erover en naar de kop! Mathieu volgt in zijn wiel. Als Mathieu Tom inhaalt, draait hij de gas helemaal open! Tom kan prima aanklampen en rijdt bergop waar Mathieu moet lopen! Eerste achtervolger Kevin Pauwels wordt verder op achterstand gezet!
  Vijfde ronde en onzen Tom heeft samen met Mathieu 16 seconden voorsprong op een achtervolgende groep. Daaruit versnelt Wout Van Aert opnieuw! Beklimming, Mathieu voert de forcing, Tom klampt aan, maar moet toch een gaatje laten, 6 seconden, Wout volgt op 10 seconden verder, met Kevin Pauwels achter zich! Spannend! Schuine flank en Mathieu gaat er prima door (10/10), Tom ook (9/10) en Wout iets minder (8/10). Toch kan hij wat verder in de beklimming bij onzen Tom aansluiten. Op het eind van deze ronde heeft Mathieu 17 seconden op Wout en onzen Tom, Kevin Pauwels volgt op 27 seconden. De rest zit ver.
  Zesde ronde en Wout Van Aert gaat opnieuw op jacht naar Mathieu! Tom doet zijn uiterste best om mee te gaan, maar moet uiteindelijk toch een klein gaatje laten. Schuine flank en deze keer gaat Mathieu er minder vlot door (8/10), terwijl Wout en Tom (9/10) wél een goede passage maken. Ze komen allebei terug dichter! Als Mathieu op kop wisselt kan Wout als eerste terug de aansluiting maken!
  Zevende ronde en Tom volgt met Kevin Pauwels in zijn wiel op 24 seconden van de twee leiders. De diesel van Pauwels is eindelijk warmgedraaid, want hij zet onzen Tom stevig onder druk! Op kop doet Wout Van Aert hetzelfde met Mathieu van der Poel, maar die plooit niet! Keer op keer steken ze elkaar voorbij, om op kop de schuine kant in te kunnen. Wout wint het duel en versnelt opnieuw bergop! Mathieu heeft moeite, maar kan het wiel houden. Op die manier komt Kevin Pauwels terug dichter. Tom heeft het gaatje moeten laten en consolideert nu op de 4de plek.
  Achtste ronde en Wout Van Aert voert de forcing op kop. Mathieu van der Poel zwoegt in zijn wiel. In elkaars wiel gaan ze over de schuine flank, terug klimmen en het is Mathieu van der Poel die opnieuw naar de kop gaat! Sterk!
  Negende en laatste ronde van deze prachtige cross! De twee tenoren op kop voelen nu de hete adem van Kevin Pauwels in hun nek! Duik naar beneden en Wout Van Aert versnelt. Klimmen en opnieuw het tempo omhoog! Mathieu klampt aan en schouder aan schouder duiken ze weer de diepte in! Schuine kant, Wout bovenaan en Mathieu zowaar op techniek eronderdoor! Een paar meter bij het uitkomen, klimmen, en Mathieu sprint! Wout laat het gaatje, en past, het hoofd naar beneden, net als gisteren in Antwerpen! Misschien was hij sterker vandaag, maar Mathieu wint opniew, op techniek én tactiek! Knap! Even later komt onzen Tom als 4de over de meet, na een sterke cross waarin hij lang meedeed voor het podium, maar finaal toch Kevin Pauwels nog voor moest laten gaan!
  Sterk Tom! Na de offday gisteren heb je jezelf opnieuw getoond vandaag! Op deze superzware omloop kon je lang mee met de toppers! Prachtig! Door zijn sterke prestatie vandaag wint Tom een plaats in het klassement van de Wereldber, waarin hij nu 4de is!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u04'20"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 16"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 27"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'08"
  5. Laurens Sweeck (Era-Circus), op 1'22"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'32"
  7. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'37"
  8. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'48"
  9. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Verona), op 2'33"
  10. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 2'44"

  17/12: Tom heeft een offday en pas 13de in Scheldecross in Antwerpen!


  Scheldecross in Antwerpen, de jaarlijkse afspraak op het strand van Sint-Anneke. Zware zandstroken afgewisseld met snelle stukken in het veld en stevige klimmetjes. Volgens de commentatoren wordt het een strijd om de 3de plaats, als de twee topfavorieten, Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, weer de gas opendraaien vanaf de start. Tom voor de wedstrijd, met zijn nieuwe witte Trek-fiets in de hand: "Ja, een nieuwe fiets met meer comfort, gebaseerd op de fiets uit de kasseiklasiekers in het voorjaar. Een risico zo midden in het seizoen? Nee hoor, met een goede technieker als mijn pa is dat geen probleem."
  Tom start tussen Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout, maar is niet meteen goed weg. Aan de linkerkant wordt hij tegen de nadars geduwd en pas als 15de duikt hij het veld in. Kopstart is voor Kevin Pauwels die meteen Mathieu van der Poel in zijn wiel krijgt. Tom kan niet meteen opschuiven. Last met zijn nieuwe fiets of gewoon een te hoog tempo op kop? Daar pakt Michael Vanthourenhout over en die jaagt het tempo nog omhoog. Lopen in het zand, kleine misstap, en Mathieu van der Poel naar de leiding. Nu gaat het nog harder, de eerste gaten vallen.
  Tweede ronde en we hebben vijf crossers op kop: de favorieten Wout Van Aert en Mathieu van der Poel aangevuld met Kevin Pauwels en Toon Aerts. Daarachter op een handvol seconden een andere vijftal: Corné van Kessel, Laurens Sweeck, Tim Merlier, Vincent Baestaens en Michael Vanthourenhout. Onzen Tom komt pas als 15de door, op 10 seconden. Een offday? Op kop voert Wout Van Aert nu het tempo op, zeker in de lastige zandstroken kan hij zijn kracht kwijt en gaat hij stevig door.
  De volgende rondes blijft deze situatie hetzelfde. De vijf koplopers blijven bij elkaar, ook al wisselen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel elkaar op kop regelmatig af. Meer nog, ze plaatsen om beurten een aanval, Wout in de zandstroken en Mathieu spectaculair en op volle snelheid springend over de balkjes. Maar echt weg raakt niemand, en ook de drie andere crossers in de kopgroep kunnen aanklampen. Achter hen worden de tijdsverschillen stilaan groter.
  Zesde ronde en Wout en Mathieu rijden zich even los van de rest. Lang duurt dat echter niet, want Kevin Pauwels komt snel terug aansluiten. Die is sterk vandaag. In de volgende ronde komen de twee eerste groepjes, samen 10 crossers bijna helemaal bij elkaar, en ook onzen Tom komt stilaan dichter, nu op de 11de plaats. Mathieu en Wout zien het gevaar en voeren het tempo opnieuw op! Bij het ingaan van de achtste ronde hebben de twee tenoren 16 seconden voorsprong op de groep met acht achtervolgers, en 34 seconden op onzen Tom die als 11de doorkomt.
  Negende ronde en Wout en Mathieu lossen elkaar niet! Een spannend duel op kop! En de twee voelen Kevin Pauwels in hun rug komen! Lang duurt het niet voor diesel Pauwels op kop komt aansluiten! Slim zet Mathieu zich op kop bij het ingaan van de zandstrook, waar Wout Van Aert in de vorige rondes zo stevig uitpakte.
  Tiende ronde en Mathieu springt weer spectaculair en pakt zowaar een gaatje! Het is Kevin Pauwels die Wout Van Aert terugbrengt in zijn wiel! In de zandstrook wordt Kevin even gelost, maar wat verder op een goedlopend stuk sluit hij weer aan. De achterstand van onzen Tom wordt ondertussen groter, hij komt door op 1'29" van de kopgroep.
  Elfde ronde en de drie koplopers die elkaar waard zijn, drukken het tempo voor ze de finale ingaan. Daardoor kunnen de achtervolgers, met op kop Laurens Sweeck en Jens Adams even terug aansluiten. Lang duurt dat niet, want in de zandstrook voert Wout Van Aert het tempo weer op! Mathieu moet voorbij Kevin Pauwels, dat duurt tot ze terug op harde zijn, en dan is het racen als een gek om terug op Wout's wiel te komen!
  Twaalfde en laatste ronde van een superspannende cross! Wout Van Aert heeft een paar seconden op Mathieu van der Poel en Kevin Pauwels, de rest volgt op 12 seconden. Zandstrook, Wout hapert heel even, en Mathieu en Kevin zitten op zijn wiel! Mathieu en wout vechten schouder aan schouder voor de koppositie, en het is Mathieu die het haalt! Langs de nadars, kort bij het publiek plaatst hij zijn beslissende tempoversnelling! Wout buigt het hoofd! Mathieu snelt oververdiend naar de zege. Wout en Kevin maken het podium vol. Tom finisht pas als 13de, in de slotronde heeft hij Gianni Vermeersch en Dieter Vanthourenhout nog voor moeten laten.
  Door zijn mindere prestatie vandaag verliest hij een plaats in het klassement van de DVV-Trofee, daarin is hij nu 8ste, net na Mathieu van der Poel, die enkele plaatsen oprukt.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u05'31"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 4"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 6"
  4. Laurens Sweeck (Era-Circus), op 9"
  5. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 10"
  6. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 12"
  7. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 16"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 52"
  9. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 1'07"
  10. Vincent Baestaens (Marlux-Napoleon Games), op 1'52"

  11/12: Tom 7de in de moeder aller crossen: Overijse!


  Druivencross in Overijse, daags na Tom's knalprestatie in Essen. Dé klassieker onder de crossen, met een prachtig parcours, al voor de 80ste keer! Dit jaar alle toppers aan de start. Op een droog maar lastig parcours met terug de beklimming van de Tenotsberg, onder een stralend winterzonnetje. Winnaars bij de vrouwen en de beloften waren Sophie de Boer en Eli Iserbyt. Ook al sterk gisteren. Dat belooft voor de profs, want iedereen wil deze cross op z'n erelijst. Dat is Tom al gelukt in 2014.
  Tom start tussen Michael Vanthourenhout en Mathieu van der Poel, die hier zijn titel verdedigt. Kevin Pauwels, Mathieu van der Poel en Wout Van Aert zijn goed weg. Tom wat minder. Meteen klimmen en de besten komen naar voor. Daarbij onzen Tom! Als 5de duikt hij in het wiel van Wout Van Aert het veld in. Valpartij achter hen, en Dieter Vanthourenhout en Gianni Vermeersch zijn de grootste slachtoffers. Mathieu van er Poel gaat aan kop en legt er meteen de pees op. Kevin Pauwels klampt aan, de rest laat een gaatje. Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert op enkele seconden. Tom daarachter. Klimmetje naar de kasseien en Tom valt over een paar boomwortels en verliest enkele plaatsen. Het gaat hard en meteen zit iedereen alleen!
  Tweede ronde, Mathieu op kop, dan Kevin, Wout, Michael en Daan Soete als eerste man van Telenet Fidea. Mathieu van der Poel amuseert zich duidelijk. Wat verder komt een groep met daarin onzen Tom. Kan hij opnieuw terugkomen, net als gisteren? Vooraan komt Wout Van Aert bij Kevin Pauwels. Mathieu van der Poel heeft nog altijd een kleine voorsprong van 8 seconden. Helling en Wout rijdt naar boven, Kevin moet van de fiets. Meteen enkele meters voorsprong. Daan Soete en Michael Vanthourenhout volgen al op meer dan een halve minuut. Kort daarachter de groep met onzen Tom.
  Derde ronde en Mathieu behoudt zijn voorsprong, wat Wout Van Aert ook probeert achter hem. Vooral in de technische afdalingen toont de Nederbelg zijn kunsten. Wout op 13 seconden, Kevin op 20 seconden. Op 40 seconden daarachter komt onzen Tom samen met Klaas Vantornout bij Daan Soete en Michael Vantourenhout! Ook heel wat andere crossers schuiven mee.
  Vierde ronde en de voorsprong van Mathieu van der Poel blijft 14 seconden. Alles is nog mogelijk. De twee toppers zetten elkaar onder druk. Kevin Pauwels gaat voor de 3de plaats op 33 seconden. Tom zit achteraan in de achtervolgende groep. Kan hij opschuiven? Slippertje van Wout Van Aert in de afdeling van de Tenotsberg, en Mathieu vergroot zijn voorsprong.
  Vijfde ronde en Mathieu heeft 17 seconden voor op Wout Van Aert. Kevin Pauwels volgt op 34 seconden. Dan komen Michael Vanthourenhout en Wietse Bosmans. Tom op enkele meters daarachter in zijn eigen tempo. Bekoopt hij de zware inspanningen van gisteren? Op kop moet Mathieu van der Poel blijven geven, want Wout Van Aert blijft achter hem jagen.
  Zesde ronde en Wout Van Aert volgt ondanks zijn inspanningen al op 22 seconden. Kevin Pauwels op 49 seconden. De verschillen worden groter. Wietse Bosmans, Michael Vanthourenhout en Jens Adams zijn de eerste achtervolgers, Tom wat verder met Klaas Vantornout en Daan Soete. Op kop daalt Mathieu van der Poel vol risico af. Wout krijgt het lastig om nog terug te komen. Een halve minuut is de achterstand nu al.
  Zevende ronde en de 3de, Kevin Pauwels rijdt al op meer dan een minuut achterstand. Zware cross, da's zeker! Ver achter hem rijdt Jens Adams weg van de rest. Wietse Bosmans volgt als 5de. In deze situatie komt geen verandering in de achtste ronde, alleen de verschillen tussen de crossers worden groter.
  Negende en laatste ronde en Mathieu van der Poel rijdt na een sterke wedstrijd onbedreigd naar de zege! In de zegestand met Wout Van Aert wordt het 11-10, met natuurlijk twee maanden minder cross voor Mathieu. Kevin Pauwels maakt het podium vol. Tom rijdt nog sterk in deze laatste ronde en finisht uiteindelijk als 7de.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u00'35"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 55"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 2'05"
  4. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 2'20"
  5. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 2'58"
  6. Michael Boros (TSJ; ERA-Circus), op 3'05"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 3'13"
  8. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 3'37"
  9. Daan Soete (Telenet Fidea), op 3'46"
  10. Wietse Bosmans (Beobank-Corendon), op 3'51"

  10/12: Tom valt, vliegt en landt op het podium in de DVV-cross in Essen!


  Cylcocross in Essen, op zaterdag, een traditie sinds vele jaren en een thuiscross voor onzen Tom. De supporters zijn dan ook massaal opgekomen en zeker als we het aantal Tom-vlaggen tellen winnen we hier vandaag de wedstrijd! Dankjewel supporters! Door het droge weer van de voorbije week een supersnel parcours, maar door de vele bochten en hindernissen en de lichte regen vandaag toch behoorlijk technish en glad. Tom is in topvorm en heeft naar dit weekend gepiekt! Gefocust komt hij aan de start.
  Start, Tom helemaal rechts tussen Laurens Sweeck en ploegmaat Corné van Kessel. Goed uit de blokken duikt Tom als 2de het veld in achter kopstarter en Wereldkampioen Wout Van Aert. Daar komen de balkjes al, die hier vandaag extra hoog zijn. Tom verplaatst zijn handen naar boven op zijn stuur om te kunnen springen, maar net dan stuikt zijn voorwiel in een put die hij in de opwarming niet gezien had! Tom gaat tegen de grond! Helemaal achteraan, als voorlaatste, moet hij de cross terug aanvatten... Dat wordt afzien! Zeker omdat op kop Wout Van Aert er geen gras over laat groeien. Het tempo ligt meteen superhoog en de andere crossers zien af om in het wiel van Wout te blijven. Dat zijn in de eerste plaats Kevin Pauwels, die ook stilaan in vorm komt, en Mathieu van der Poel.
  Tweede ronde en Mathieu van der Poel zet zich nu aan de kop, Wout Van Aert in zijn wiel. Tom komt pas door als 21ste op meer dan 20 seconden. Iedereen roept Tom toe en moedigt hem aan om alles te blijven geven! De achterstand is niet groot! Kan hij nog terugkomen? Op kop heeft Mathieu van der Poel andermaal pech. Lekke band, en op achterstand gezet. Wout Van Aert wacht natuurlijk niet, en voert het tempo verder op! De sneltste ronde wordt nu gereden. Wout pakt dan ook de 15 bonusseconden, de rest gaat naar Kevin Pauwels en ploegmaat Toon Aerts. Op de trappen van Drankenhandel Van Oevelen komt onzen Tom als 15de door, hij heeft als zes plaatsen goedgemaakt. Oeps even een schuivertje en op de knieën, maar snel weer op de fiets om zijn achtervolgingsrace verder te zetten. Nu in het goede wiel van de ook teruggeslagen Mathieu van der Poel.
  Derde ronde en op kop hebben Wout Van Aert, Kevin Pauwels en Toon Aerts een gaatje. Het tempo ligt nog altijd héél hoog. We halen hier een gemiddelde snelheid van 26 km/u! Doe dat maar eens na! Als Wout Van Aert nog eens doortrekt doet Kevin er alles aan om in zijn wiel te blijven, maar op de trappen een stevige val, met zijn rug tegen de treden, en Wout is weg! Aan de finish heeft hij al 8 seconden op de eerste achtervolgers, Toon, Kevin en Corné, en 25 seconden op een tweede groepje met Mathieu van der Poel. Een paar seconden verder volgt onzen Tom, vechtend voor elk wiel!
  Vierde ronde en Corné van Kessel trekt stevig door bij de achtervolgers. Kevin Pauwels schuift mee, maar Toon Aerts moet even lossen. Dichter komen ze echter niet. Wout Van Aert kent geen verval en blijft de snelle rondes aan elkaar rijgen. Die rijdt onbedreigd naar de zege!
  Vijfde ronde en opnieuw kent Mathieu van der Poel pech. Deze keer door zijn eigen fout. Op de trappen schiet zijn voet uit het klikpedaal, en pijnlijk komt hij met zijn kruis op de buis terecht. Auw! Even is hij er niet goed van, en Mathieu wordt stevig op achterstand gezet. Tom erover, op zoek naar de andere achtervolgers! Bij het einde van deze ronde komt Tom al als 10de door!
  Zesde ronde en Tom geeft alles wat hij in huis heeft! Hij vliegt over het parcours en neemt alle hindernissen met veel bravoure. Hij hijst zich naar de 3de plek in de Proxiums Snelste Ronde! Halverwege de ronde kan hij dan ook aansluiten bij de groep met ondermeer Laurens Sweeck! Knap Tom! Op kop heeft Wout Van Aert al 14 seconden voorsprong op Kevin Pauwels, die zich nu opnieuw heeft losgereden van de andere achtervolgers. Aan de meet komt Tom nu door als 8ste...
  Zevende ronde en Tom gaat superhard! De supporters en hijzelf geloven er nog in! Wout Van Aert vergroot zijn voorsprong op Kevin Pauwels tot 18 seconden. Dan volgen Toon Aerts, Corné van Kessel en Wietse Bosmans. Even verder onzen Tom met Laurens Sweeck. Op de trappen is Tom de enige die nog bijtrapt en hij komt op de 6de plaats! Nog maar 6 seconden achterstand op de 3de in de cross!
  Achtste ronde en Tom kan aansluiten bij het groepje dat strijdt om de 3de plaats! Op eigen kracht rijdt het het gat helemaal dicht. Wat een race van onze kampioen! Laurens Sweeck komt mee in zijn wiel. Tom kruipt in het wiel van ploegmaats Toon Aerts en Corné van Kessel om even te bekomen. Lang duurt dat echter niet, de adrenaline drijft Tom naar de kop van de groep! Is hij op weg naar het podium?
  Negende en tiende ronde en Wout Van Aert komt niet in gevaar op kop, en dat is helemaal zijn eigen verdienste. Keihard maalt hij hier de rondjes af. Kevin Pauwels volgt op 23 seconden en onzen Tom met de andere achtervolgers op 44 seconden. Tom op kop, met eerst Laurens Sweeck en later Toon Aerts in zijn wiel. Tom geeft alles, gaat vol risico door de bochten, springt als een hinde over de balkjes en vliegt over de trappen! Hij pakt enkele meters, maar ploegmaat Toon Aerts brengt de anderen weer terug in zijn wiel. Spannend!
  Elfde en laatste ronde en de eerste twee podiumplaatsen liggen vast. Wout op 1, Kevin op 2. Achter hen wordt echter nog gestreden voor de 3de podiumplek! Duwen, wringen om op kop te komen, en daar is onzen Tom keer op de keer de beste in. Wegrijden, maar terugbijgehaald worden, alles blijft bij elkaar. Dat wordt sprinten! En dan weet je het wel! Met de mond ver opengesperd snelt Tom volledig op eigen kracht voorbij alle anderen naar het podium! Yes! Fantastisch! Wat een race Tom! Proficiat!
  Tom na de wedstrijd: "Ik was kwaad op mezelf toen ik vlak voor de balkjes in een put reed. Ik wilde dan ook heel even de afslag naar huis nemen, maar ik ben blijven fietsen omdat de supporters zo voor mij bleven roepen. Ik begon wat op te schuiven en vervolgens had ik ook wat geluk dat ik net in het spoor van Mathieu belandde na zijn lekke band. Ik kon even van zijn werk profiteren om mee plaatsen goed te maken, al lag zijn tempo gaandeweg toch iets te hoog voor mij. Op dat moment zag ik echter stilaan het groepje met mijn ploeggenoten Aerts en van Kessel voor mij en begon ik erin te geloven dat er nog een mooie ereplaats mogelijk was. Of er zonder die val nog meer had ingezeten? Ik heb de rondetijden van Wout gezien en dat was toch wel indrukwekkend."
  Eerlijke analyse Tom! Zie hier een lang interview van Veldritkrant met Tom na de cross. Door zijn knappe prestatie springt Tom ook naar de 7de plaats in het klassement van de DVV-Trofee!

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u00'56"
  2. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 18"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 38"
  4. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 39"
  5. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 39"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 40"
  7. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 41"
  8. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 41"
  9. Wietse Bosmans (Beobank-Corendon), op 43"
  10. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 1'12"

  4/12: Tom verzorgt het spektakel en wordt 3de in het zand van Mol!


  Zilvermeercross in Mol, dat is crossen in het zand rond de vijver en door de bossen. Een cross die Tom ligt, gezien zijn twee 3de plaatsen de voorbije jaren, telkens achter een ongenaakbare Wout Van Aert. Kan Tom vandaag opnieuw uitpakken? De profs rijden hier samen met de beloften. Alle toppers zijn aan de start.
  Start en Wereldkampioen Wout Van Aert is het snelste weg. Tom ook en meteen in zijn wiel. David van der Poel volgt als 3de. Zijn broer Mathieu heeft zich wat laten wegdrummen in de start. Eerste passage langs het Zilvermeer en Tom gaat naar de kop, over Wout Van Aert! Balkjes en Tom springt vlot terwijl de anderen van de fiets moeten. Meteen heeft Tom samen met ploegmaat Corné van Kessel en Wout Van Aert een klein kloofje. Materiaalpost en Wout en Corné gaan binnen, Tom blijft door het zand ploegen. Dat kost hem enkele meters.
  Tweede ronde en belofte Daan Soete maakt de sprong naar voren. Kevin Pauwels schuift mee. Tom zit ook nog altijd attent in de kopgroep, waar Telenet-Fidea duidelijk het numerieke overwicht heeft. De slecht gestarte Mathieu van der Poel is nu ook vooraan komen aansluiten. Oeps, Kevin Pauwels maakt een foutje in het zand, en houdt onzen Tom en nog een paar andere crossers op... Het sein voor Mathieu van der Poel om de gas open te zetten. Wout Van Aert reageert meteen! Daan Soete en Jim Aernouts zijn de enigen die nog kunnen aanpikken.
  Derde ronde en Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, Daan Soete en Jim Aernouts hebben 4 seconden voorsprong op de rest, met daarbij in de voorste gelederen onzen Tom. Mathieu voert het tempo nog verder op en zowel Daan als Jim moeten meteen lossen. De twee toppers samen op kop. Wordt het een spannend duel tussen hen, of komt de rest nog terug? Even hapert Mathieu in het zand en houdt zo Van Aert wat op, maar de Wereldkampioen kan nog niet aan kop komen.
  Vierde ronde en de twee toppers hebben 16 seconden voorsprong op de groep achtervolgers, die geleid wordt door Wietse Bosmans. Tom gaat daarin ook nog altijd goed mee. Op kop neemt nu Wout Van Aert het voortouw. Daar zijn de balkjes, Mathieu van der Poel en Wout Van Aert durven niet springen, achter hen doen onzen Tom en Wietse Bosmans dat wel, en dat wordt gesmaakt door het publiek! Stevige helling en Wout Van Aert maakte een foutje... Mathieu van der Poel pakt meteen 20 meter voorsprong!
  Halfcross, en Mathieu gaat de vijfde ronde in met 8 seconden voorsprong op Wout Van Aert. De motor van de snelle Nederbelg draait nu op volle toeren en Van Aert moet toekijken hoe hij wegrijdt. Tom volgt als 3de nog eens 12 seconden verder. Hij voelt zich duidelijk goed hier in het zand van Mol. wout Van Aert doet er alles aan om terug te komen, maar op dezelfde helling dan daarstraks wordt het verschil weer duidelijk: van der Poel als een hinde naar boven, Wout Van Aert harkend. De voorsprong wordt groter.
  Zesde ronde en Tom heeft 27 seconden achterstand op Mathieu van der Poel, die 10 seconden voor Wout Van Aert uitrijdt. Tom heeft de andere achtervolgers los gereden, en gaat nu alleen de strijd met het zand aan. Kan hij naar het podium snellen? Op de balken pakt hij in ieder geval stevig uit! Waar van der Poel en Van Aert voor de veiligheid kiezen, vliegt Tom elke ronde vlot over de balken, onder gejuich van de supporters! Dat levert hem elke keer een paar seconden op!
  Zevende ronde en Mathieu van der Poel heeft 15 seconden voorsprong op Wout Van Aert. Ondanks de voorsprong durft de Nederlander nog altijd niet springen over de balken. Het kost hem echter geen tijd, want achter hem hapert Wout Van Aert opnieuw op dezelfde helling. Meer nog, kleine afdaling en Wout Van Aert gaat over kop, plat op zijn buik! Het is duidelijk zijn dagje niet. Snel terug op de fiets, maar Mathieu rijdt hierdoor natuurlijk verder weg, op weg naar de zege. Onzen Tom ziet Wout Van Aert nu voor zich uitrijden.
  Achtste en laatste ronde en Mathieu van der Poel heeft 33 seconden op Wout Van Aert, die nu onzen Tom in zijn rug voelt komen! Komaan Tom! Wout ziet echter het gevaar en draait nog één keer de gas open. Het podium lijkt vast te liggen en onzen Tom staat erop! Nog even recht blijven. En yes! Na Mathieu en Wout wordt onzen Tom knap 3de! Proficat Tom! En dankjewel voor het prachtige spektakel dat je hier voor de supporters bracht!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 53'30"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 43"
  3. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 58"
  4. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 1'44"
  5. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon), op 1'52"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'56"
  7. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 1'58"
  8. Dieter Sweeck (Era-Circus), op 1'58"
  9. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 2'25"
  10. Wietse Bosmans (Beobank-Corendon), op 2'32"

  3/12: Tom 6de in de loodzware cross in Francorchamps!


  Vijfde wedstrijd van de Superprestige, de superzware cross in Francorchamps. Elke ronde de zware beklimmingen van de Muur (in het veld) en de Raidillon (op het Formule 1 parcours). Zware kost voor de benen. Kan Mathieu van der Poel hier zijn 5de zege op rij in de Superprestige behalen? Of komt de kracht van Wout Van Aert hier het best tot zijn recht, zoals op de Koppenberg? Voor onzen Tom misschien een te zware cross, maar met zijn stijgende vorm van de voorbije weken weet je nooit natuurlijk. Lekker koud in Francorchamps, en hier en daar zelfs een beetje glad...
  Tom start centraal tussen Toon Aerts en Laurens Sweeck. Tom start als beste en meteen klimmen op de Raidillon. Tom is als eerste boven en duikt op kop het veld in! David van der Poel zit als 2de in zijn wiel. Meteen alles op een lang lint. Wout Van Aert daarin 5de met Mathieu van der Poel in zijn wiel. Daar is de muur, en Toon Aerts klimt als beste en neemt de kop over. Meteen een gaatje. Tom haakt aan bij Mathieu van der Poel die de achtervolgers leidt. Snel sluiten ze terug aan bij Toon Aerts. Klimmen nar de finish, Tom mooi in de kopgroep van zes crossers. De rest volgt op een 7-tal seconden.
  Tweede ronde en Mathieu gaat nu naar de kop. Toon Aerts, WOut Van Aert en onzen Tom in zijn wiel. Afdaling en Wout Van Aert valt! Mathieu van der Poel heeft het gezien en geeft gas! Toon Aerts gaat er als eerste achteraan. Wout probeert terug te komen, met onzen Tom in zijn wiel. Knap Tom! Daar is de Muur, en Tom moet Wout laten gaan, die meteen naar het wiel van Toon Aerts gaat. Op zoek naar het wiel van koploper Mathieu van der Poel. Tom volgt als 5de in het wiel van de teruggekeerde Kevin Pauwels.
  Derde ronde en Mathieu heeft 8 seconden op Wout en Toon, Tom volgt met Kevin op 20 seconden. Kan Mathieu zijn superprestatie van Hamme-Zogge herhalen? De hele cross op kop met een handvol seconden voorsprong? Stevig klimmen en Wout Van Aert rijdt weg van Toon Aerts. Op de Muur loopt Wout Van Aert heel sterk en meteen zit hij in het wiel van Mathieu van der Poel! Toon Aerts komt ook terug en we hebben drie koplopers. In het bos trekt Wout Van Aert stevig door, maar de rest blijft in het wiel. Tom en Kevin blijven ook samen en zien de koplopers nog rijden. Klimmen op de Raidillon en de drie koplopers lossen elkaar niet. Tom en Kevin volgen nog altijd op 22 seconden.
  Vierde ronde en Mathieu voert het tempo opnieuw op! Wout ziet het gevaar en pakt snel de kop over. Lopen op de Muur, Wout pakt met zijn lange benen een paar meter. Mathieu kruipt snel terug in zijn wiel. Toon Aerts bekijkt de tweestrijd vanop de 3e plaats. Klim naar de finish en Tom heeft met Kevin 25 seconden achterstand. Wat verder volgen nog Laurens Sweeck met David van der Poel. Komen die nog terug?
  Vijfde ronde en op kop vallen de debatten heel even stil. Enkel door een schakelfout moet Toon Aerts een gat laten. Wout en Mathieu zijn weg. De Muur, Wout loopt prima, Mathieu struikelt en Wout is weg! De koplopers zitten nu alle drie alleen. Op de Raidillon trekt Wout de gas open, Mathieu volgt op 8 seconden, Toon op 19 seconden, Kevin die weggereden is van Tom op 39 seconden.
  Zesde ronde en Wout Van Aert blijft druk zetten. Op de brug heeft hij 10 seconden. Op de Muur komen daar nog een paar seconden bij. Is Wout definitief los? Op de Raidillon heeft Wout al 26 seconden voorsprong op Mathieu, Toon Aerts volgt als 3de op nog eens 9 seconden verder. Kevin Pauwels krijgt het gat niet dicht. Tom volgt als 5de met Laurens Sweeck in zijn wiel.
  Zevende ronde en Wout versaagt niet. Deze loodzware cross is spek naar zijn bek. Dat blijkt eens te meer op de Muur. Mathieu van der Poel rijdt nu voor de 2de plek. Die wordt nog bedreigd door Toon Aerts. Aan de finish heeft Wout van Aert een straat voorsprong: 36 seconden. Toon volgt op 48 seconden. Kevin Pauwels op meer dan een minuut als 4de. Tom klimt nog goed, in het wiel van Laurens Sweeck op 1'44". Zij strijden nog om de 5de plaats.
  Achtste en laatste ronde in deze zware cross en het podium ligt vast. Wout rijdt onbedreigd naar de zege. Dat was weeral een maand geleden. Mathieu van der Poel en Toon Aerts maken het podium vol. De Wereldkampioen, Nederlands en Europees Kampioen mooi naast elkaar. Achter Kevin Pauwels wint Laurens Sweeck de strijd om de 5e plaats. Tom wordt na een sterke wedstrijd mooi 6de. Daardoor verstevigt hij zijn 9de plaats in het klassement van de Superprestige.

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u00'43"
  2. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 30"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 33"
  4. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 1'24"
  5. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 1'30"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'37"
  7. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 1'40
  8. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon), op 1'53"
  9. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 2'19"
  10. Stephen Hyde (USA; Cannondale), op 2'30"

  27/11: Tom 13de in de Flandriencross in Hamme-Zogge!


  Flandriencross in Hamme-Zogge, de 3de wedstrijd in de DDV-Trofee. Na Tom's sterke prestatie gisteren, die helaas niet op het podium eindigde, vandaag een nieuwe kans om zijn goede vorm te tonen. Droog weer, en daardoor een supersnel parcours in Hamme-Zogge, met veel draaien en keren, dus technisch. Net zoals in Duitsland gisteren. Een grote massa supporters is opgekomen, ook om organisator en Olympisch Kampioen op de weg, Greg Van Avermaet, toe te juichen.
  Start en het is Wout Van Aert die als eerste het veld in duikt. Op de voet gevolgd door Laurens Sweeck en Toon Aerts. Tom is minder goed weg en volgt als 8ste in het lint. Snel schuift Tom op, 6de nu, in een goed wiel, dat van Mathieu van der Poel. Ondertussen pakt Laurens Sweeck op kop over. Mathieu van der Poel schuift verder op en Tom blijft goed in zijn wiel. Laurens Sweeck plaatst een demarage en pakt een paar fietslengtes. De rest moet bijbenen. Het gaat hard, superhard op deze droge omloop!
  Tweede ronde en meteen gaat Mathieu van der Poel in de aanval! Tom schuift als enige mee in zijn wiel. Mathieu trekt serieus door om meteen het verschil te maken! Hij valt niet stil, en Tom blijft op zijn wiel! Knap Tom! De rest, met Wout Van Aert op kop moet een klein gaatje laten! Tussensprint en Mathieu pakt 15 seconden bonus, Tom 10 en Laurens Sweeck de resterende 5 seconden.
  Derde ronde en Tom rijdt knap met Mathieu op kop! De twee beste technische crossers vooraan! Daarachter Wout Van Aert en Laurens Sweeck als eerste achtervolgers. Oeps, op een lastig klimmetje in het bos maakt Tom een klein foutje, even voet aan de grond, heel snel terug op de fiets, maar Mathieu is gevlogen! Weg is de snelle Nederbelg! Tom komt in het groepje met de eerste achtervolgers terecht. Al snel heeft Mathieu een voorsprong van 8 seconden. Razendsnel gaat het! Kan Mathieu dit volhouden?
  Vierde ronde en Mathieu heeft al 10 seconden voorsprong, heel wat op dit supersnelle parcours. Wout leidt de achtervolgers, waarbij onzen Tom goed meegaat. Door het hoge tempo worden er wel foutjes gemaakt, zowel op kop als bij de achtervolgers. Daar pakt natuurlijk niemand over, of anders, Wout laat niemand anders aan kop. Laurens Sweeck wil wel even, maar Wout dit snel de deur dicht. Oeps... glibberig afdaling en onzen Tom mist zijn bocht! Recht in het publiek! Snel weer weg, maar de andere achtervolgers zijn uit het zicht! Tom komt in een tweede groep terecht, op een handvol seconden.
  Vijfde ronde en de koers is in zijn definitieve plooi gevallen. Mathieu van der Poel al bijna de hele wedstrijd aan kop, met een tiental seconden voorsprong op de achtervolgers met daarbij Wereldkampioen Wout Van Aert. Die zien snelle Mathieu heel de tijd rijden, maar ze komen geen meter dichter. In ware tijdritstijl maakt Mathieu van der Poel negen rondjes vol op dit supersnelle parcours, om zo in minder dan een uur te finishen. Wanneer gaat deze snelle Mathieu naar de weg?
  Op het einde dringt Tom niet meer aan en uiteindelijk finisht hij op een dikke twee minuten van de ongenaakbare winnaar, Mathieu van der Poel. Desondanks blijft hij wel 10de in het klassement van de DVV-trofee, mede door de terugval van Lars van der Haar die vandaag niet kon starten.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 57'50"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 6"
  3. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 7"
  4. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 20"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 28"
  6. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 29"
  7. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 1'16"
  8. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 1'18"
  9. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'29"
  10. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'53"

  26/11: Tom 4de in de Wereldbekercross in Zeven (DUI)!


  Na een week zonder cross, door ondermeer de afgelaste cross in Koksijde, dit weekend terug alle crossers aan de start, te beginnen in de nieuwe Wereldbekercross in het Duitse plaatsje Zeven, in voormalig Oost-Duitsland, in de deelstaat Nedersaksen, zo'n 650 kilometer van Essen. Na een week droog weer wordt dit een supersnelle en technische cross, zoals in Ruddervoorde. Bij de dames en beloften zagen we al dat de wedstrijd lang gesloten bleef. Wordt hij bij de profs ook een tactische wedstrijd? Tom voor de wedstrijd: "Mooi parcours, heel technisch. Maar toch voor de conditionele mannen. De verschillen zullen er zijn. Ik hoop in de buurt van de toppers te blijven, maar hoe kort in de buurt weet ik niet."
  Tom start rechts tussen Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert en is goed weg! Kopstart en als eerste het veld in voor Michael Vanthourenhout en David van der Poel. Mathieu van der Poel is slecht gestart en volgt als 12de. Tom leidt de troepen in een lang lint door de eerste ronde. Wout Van Aert zet zich in zijn wiel. Achter hen ontstaan de eerste gaatjes.
  Tweede ronde en Tom laat nu Wout Van Aert aan kop. Mathieu van der Poel komt pas als 13de door op 15 seconden. Problemen met de fiets? Tom plakt aan het wiel van Wout en toont zich technisch sterk! Hij gaat heel kort door de bochten. Zandbak, niet al te lastig, en Wout Van Aert trekt door. Tom erachter en met z'n tweeën opnieuw een gaatje! Het tempo ligt héél hoog! Stukje steil naar beneden, Tom krijgt een klap, maar houdt het wiel van Wout.
  Derde ronde en Tom en Wout hebben 11 seconden op de eerste achtervolgers. Daar voert David van der Poel de rest aan. Wout valt niet stil, integendeel. Tom rijdt precies achter een derny aan! Kan hij dit volhouden? In de bergjeszone laat hij een paar meters. Maar op techniek houdt hij Wout in het vizier.
  Derde ronde, Wout op kop, Tom op 5 seconden. De rest met nu Mathieu op kop volgt op 18 seconden. Heeft de Nederlander zijn tempo gevonden? De andere achtervolgers moeten al snel lossen. Voorlopig is onzen Tom, die vlot springt, nog geen mikpunt. Zandbak, alledrie goed erdoor en Mathieu komt dichter. Wout rijdt wel verder weg, hij heeft 12 seconden op onzen Tom. Mathieu komt op het wiel van onzen Tom. Hij neemt over op een recht stuk. Tom zet zich zijn wiel. Nog 10 seconden op Wout!
  Vierde ronde en Mathieu geeft gas! Tom op zijn wiel en in de zandbak hebben ze nog maar 7 seconden achterstand! Mathieu gaat hard en Tom laat een klein gaatje. Op het einde van deze ronde zit iedereen alleen. Mathieu op 4 seconden van de Wereldkampioen, Tom op 12 seconden.
  Vijfde ronde en het lijkt of het hier weer een spannend duel tussen Wout en Mathieu wordt! Mathieu komt op het wiel van Wout en kan even bekomen nadat hij 28 seconden heeft dicht gereden. Tom nog altijd knap 3de en niet ver... Kan hij nog terugkomen? Het gaatje is maar 10 seconden.
  Zesde ronde, Mathieu pakt over. Tom op 8 seconden, Laurens Sweeck op 19 seconden. Op kop valt Mathieu van der Poel aan! Wout heeft het lastig om aan te klampen! Op snelheid en techniek rijdt Mathieu weg! Tom krijgt een mikpunt: Wout! Bergop en Mathieu maakt een foutje. Kan Wout terugkomen? De achterstand op Mathieu is 12 seconden.
  Zevende ronde en Tom volgt op 23 seconden. Kevin Pauwels is nu vierde op 32 seconden. Pech voor Toon Aerts, hij moet lopen. Op kop kent Mathieu geen verval. Wout heeft al 15 seconden achterstand. Tom volgt op een zandbak van Wout, Kevin op een halve zandbak. Kevin komt sterk opzetten. Bedreigt hij onzen Tom voor het podium? Hij komt in Tom's wiel, op 34 seconden van de koploper, Mathieu van der Poel. Nog twee ronden.
  Achtste ronde, Wout op 18 seconden, Tom en Kevin op 35 seconden. Kevin zet zich voor Tom en trekt het tempo omhoog. Tom klampt aan. De rest zit ver. Tom houdt het wiel van Kevin, maar het kost moeite. In de heuvelzone moet hij lossen.
  Negende en laatste ronde, Mathieu op kop op weg naar de zege. Wout Van Aert op 19 seconden, Kevin op 29 seconden, Tom die nog alles geeft op 40 seconden. Komaan Tom! Kevin blijft echter doorgeven en rijdt een hele snelle laatste ronde en komt dicht bij Wout! Met een beetje een dubbel gevoel finisht Tom na een knappe wedstrijd als 4de. Door zijn knappe prestatie klimt Tom naar de 5de plaats in het klassement van de Wereldbeker.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u03'21"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 21"
  3. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 31"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 53"
  5. Clément Venturini (FRA; Cofidis), op 1'08"
  6. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 1'24"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'32"
  8. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 1'38"
  9. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'53"
  10. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Verona), op 1'57"

  13/11: Tom wordt na een sterke cross 7de in Asper-Gavere!


  Vierde wedstrijd van de Superprestige, in het militaire domein van Asper-Gavere. Volgens velen één van de mooiste crossen van het jaar. De regen van de voorbije dagen heeft alvast voor een stevige modderparcours gezorgd, waardoor het een heel rondje zwaar labeur is. Veel kans op valpartijen en mechanische pech ook hier, want gevaarlijke afdalingen en steile beklimmingen die niet alleen veel kracht vraag maar ook alles van het materiaal. Vraag het maar aan Tom na zijn pech hier vorig jaar. Alvast in de opwarming heeft Wout Van Aert problemen met de ketting en gaat Laurens Sweeck onderuit in een bocht.
  Na hele spannende wedstrijden bij de beloften en de vrouwen, met winnaars Eli Iserbyt en Sanne Cant, gaan de profs van start voor een spectaculaire wedstrijd. Tom start links tussen ploegmaats Wout Van Aert en Tim Merlier en wordt even weggedrumd maar herstelt dan snel. Als 3de duikt hij het veld in, 't is te zeggen, de modder in, achter Tim Merlier en Wout Van Aert. Minder goed gestart is Mathieu van der Poel die de voorbije drie wedstrijden van de Superprestige op z'n naam schreeft. Hij komt pas door als 11de. Tim Merlier gaat meteen hard door, maar onzen Tom laat niet betijen. Hij gaat over Wout Van Aert meteen in de achtervolging. In de materiaalpost heeft hij Tim terug te pakken, en meteen erop en erover, onzen Tom naar de kop! Sterk! Tom heeft er duidelijk goesting in. Langs het water pakt Laurens Sweek de op over, en bij de beklimming in het bos gaat Tom als 2de mee in zijn wiel. Tom wisselt en komt zo op een 4de plek achter Mathieu van der Poel die al opgeschoven is tot de 3de stek.
  Tweede ronde en een mooi groepje van zeven crossers op kop, met daarbij onzen Tom. Meteen gaat Tom opnieuw naar de kop om als 1ste de gevaarlijke afdaling aan te vatten. Vol risico duikt hij als beste naar beneden! Daar pakt Mathieu van der Poel de kop over, Wout Van Aert ziet het gevaar en duikt meteen in zijn wiel, Tom volgt als 3de. Mathieu gaat meteen stevig door! Alleen Wout en onzen Tom kunnen mee! Laurens Sweeck, Toon Aerts, Kevin Pauwels en de anderen passen even. Bergop en Mathieu steekt nog een tandje bij! Tom moet ook Wout een paar meter laten rijden. Aan de meet zijn de verschillen nog klein, Wout op 9 seconden van Mathieu, Tom op 14 seconden, de rest op 21 seconden.
  Derde ronde en Mathieu blijft hard gaan. Wat opvalt: Hij wisselt ook in deze ronde niet, net als in de vorige. Heeft hij een superfiets onder zich? Tom houdt hem als 3de in het vizier, met de tanden op elkaar. Maar dan, dubbele pech: Eerst Wout Van Aert en dan onzen Tom hebben problemen met de ketting, Wout is snel terug op de fiets, bij Tom duurt het net iets langer, en hij is de aansluiting met de koplopers kwijt. Van pech gesproken! Net op dit cruciale moment! Toon Aerts en Kevin Pauwels lopen in op onzen Tom en Wout.
  Vierde ronde en Mathieu van der Poel heeft daardoor al 27 seconden voorsprong op onzen Tom, Wout, Toon en Kevin! De rest volgt op 50 seconden. Bergop gaat Mathieu weer stevig tekeer. Onzen Tom leidt de achtervolging. In de afdaling pakt Wout over. Toon Aerts moet even lossen, zeker als Wout Van Aert de gas open draait! Tom klampt zich vast in zijn wiel, ook bergop kan hij de Wereldkampioen volgen! Sterk Tom!
  Vijfde van in totaal negen rondes. Mathieu heeft 28 seconden op Wout en onzen Tom, Kevin Pauwels en Toon Aerts volgen op 45 seconden. Het valt op: Mathieu maakt op kop geen enkele fout. Wout maakt heel wat foutjes, Tom is ook foutloos en blijft mede daardoor knap in zijn wiel! Maar als Wout opnieuw versnelt bergop, moet ook Tom passen. Klein gaatje en Tom krijgt Kevin en Toon in zijn wiel, die niet meteen overpakken. Pas bij de laatste beklimming pakt Toon de achtervolging over, met zijn turbo, en Tom moet ook nu een gaatje laten.
  Zesde ronde en de voorsprong van Mathieu groeit naar 39 seconden! Wat gaat die hard! Achter Wout Van Aert volgen Kevin en Toon op een dikke minuut en daarachter zit onzen Tom alleen met achter hem nog Klaas Vantornout en Laurens Sweeck. Maar oeps, in de stijle en gevaarlijke afdaling gaat Tom uit de bocht en in het decor! Wat een smak! Tom is er even niet goed van. Klaas en Laurens gaan Tom voorbij. Kan Tom nog terugkomen?
  Zevende, achtste en negende ronde en de posities bij de eerste zeven crossers wijzigen niet meer, alleen de verschillen worden groter. Achter die zeven crossers, met onzen Tom op de 7de plaats, gaapt een grote leegte. Bij de achtervolgers op Wout Van Aert toont Toon Aerts zich de sterkste, en hij mag mee op het podium. Tom wordt een paar minuten later mooi 7de, in deze superzware cross!
  Door zijn goede prestatie komt Tom terug in de Top 10 van het klassement van de Superprestige. Hij is daarin nu 9de. Tom na de wedstrijd: "Geen superdag vandaag, maar ik probeerde zo lang mogelijk mee te gaan vooraan. Nooit met een ambitie voor het podium, daarvoor was deze cross nog te zwaar. Dat lukte nog aardig tot halfkoers, maar dan werd ik door die stomme val terug geslagen." Toch sterk gereden Tom, en twijfel niet, die superdagen komen nog, en dan zal jij ook verdiend op het podium komen!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u03'35"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 1'02"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'20"
  4. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 1'31"
  5. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 1'44"
  6. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 2'00"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 2'32"
  8. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 2'59"
  9. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 3'00"
  10. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon), op 3'05"

  11/11: Tom vecht terug na pech en wordt 5de in Jaarmarktcross in Niel!


  54ste Jaarmarktcross in Niel, op Wapenstilstand en Internationale Vrouwendag trotseren de crossers de modder op de flanken van de Rupeldijk. Zware cross zeker na de regen van de voorbije dagen. Heel wat toppers laten deze cross links liggen, omdat ze fris aan de start willen komen in Gavere zondag. De kans voor de anderen om een overwinning aan hun palmares toe te voegen. Nieuw in het parcours dit jaar: een heus spinnenweb. Tom voor de wedstrijd: "Winnen vandaag? Ik wil wel, maar het is nooit gemakkelijk om te winnen. Ik hoop op een duel met Kevin Pauwels. Het parcours is lastig, en dat spinnenweb is wel mooi, maar zorgt er ook voor dat je de anderen altijd ziet rijden, wat het moeilijk maakt om te ontsnappen."
  Start en Tom probeert tussen Toon Aerts en Marcel Meisen weg te komen, maar raakt ingesloten en kan pas als 8ste de eerste helling oprijden. Ja rijden, waar een groot deel van de rest loopt. Tom is sterk vandaag, da's duidelijk. Ploegmaat Toon Aerts, ook minder gestart, zit in zijn wiel. Vooraan leidt een andere ploegmaat, Jim Aernouts, en die pakt meteen een gaatje. In de achtergrond maakt Kevin Pauwels foutjes, hij komt pas als 15de door.
  Tweede ronde en Jim heeft op op een mooi gat op de eerste achtervolgers, Philipp Walsleben, Marcel Meisen en Thijs en Toon Aerts. Tom volgt iets verder met Rob Peeters in zijn wiel, en vecht zich terug naar voor. Ook Kevin Pauwels komt stilaan terug uit de achtergrond. De crossers wisselen allemaal, in elke ronde. Het is hier zware kleigrond die stevig plakt! Werk voor de mannen in de post! Oeps, net voor de zandbak maakt Tom een schuiver, ketting eraf, geblokkeerd tussen de voorste tandwielen... Lopen met de fiets op de rug tot de materiaalpost! Een heel eind. Tom wordt teruggeslagen tot de 11de positie, op 26 seconden.
  Derde ronde en Jim Aernouts rijdt nog altijd soeverein aan kop en heeft 12" op de eerste achtervolger, ploegmaat Toon Aerts. Die rijdt zich los van Philipp Walsleben en Corné van Kessel, en spurt meteen naar Jim Aernouts. Toon is duidelijk gekomen om te winnen. Samen met Jim rijdt hij verder weg van de rest. Terwijl probeert onzen Tom wat van zijn achterstand goed te maken. Hij rijdt sterk, maar door de versnelling op kop komt hij niet dichter.
  Vierde ronde en Toon Aerts heeft zich losgereden van zijn ploegmaat en kiest nog voor halfkoers voor een solo! Een hoog tempo, dat hij volgens velen kan volhouden tot het einde, net als het EK. Over Toon wordt gezegd dat hij een grote motor heeft, en 450 Watt kan trappen. Om een idee te hebben, zie hier wat de Sky-renners aan inhoud hebben. Het helpt natuurlijk ook als twee ploegmaats achter hem, Jim Aernouts en Corné van Kessel de deur dicht doen voor de rest.
  Vijfde ronde, we zijn halfkoers. Toon aan kop, op 12 seconden gevolgd door Corné van Kessel, daarachter de sterk teruggekeerde Kevin Pauwels, op 17 seconden. Onzen Tom komt als 6de door op een kleinde minuut, met Dieter Vanthourenthout in zijn wiel. Voor hem rijden nog Philipp Walsleben en Jim Aernouts, die na zijn snelle start wat terugvalt. Kevin Pauwels gaat in het spinneweb over Corné van Kessel en kijkt Toon Aerts in het keren recht in de ogen! Die moet gas bijgeven om Kevin op afstand te houden. Wat verder slaagt onzen Tom er in om bij Philipp Walsleben en Jim Aernouts aan te sluiten. Een 4de plaats wordt zo nog mogelijk!
  Zesde ronde en Toon Aerts moet op kop blijven geven! Kevin Pauwels volgt samen met Corné van Kessel op slechts 20 seconden en dat is op dit parcours niet veel. Eén keer haperen in de modder en je bent de helft van je voorsprong kwijt. De voorsprong van Toon is nog een half spinneweb. In een bocht maakt Toon een stevige schuiver, zonder veel erg, maar toch meteen een paar seconden verloren. Kevin nadert tot op 15 seconden.
  Zevende ronde en nu komt Kevin Pauwels heel dicht! Verbeten probeert hij Toon Aerts te pakken, maar het zijn nog 13 seconden om goed te maken, een kwart van een spinneweb. Bij Tom heeft nu Jim Aernouts moeten lossen. Tom zet zich in het wiel van Philipp Walsleben, die nog stevig tekeer gaat in deze laatste rondes.
  Achtste en laatste ronde en de veer bij Kevin Pauwels lijkt gebroken. Zeker als Toon nog een keer versnelt wordt Kevin terug op achterstand gezet. Toon rijdt onbedreigd naar de zege. Kevin moet nog sprinten om de achteropkomende Corné van Kessel af te houden. Tom dringt niet meer aan en wordt in het wiel van Philipp Walsleben 5de, na een lange achtervolgingskoers. Een heel goede training voor Gavere, da's zeker. Maar zonder de pech vandaag zat er zeker meer in.

  1. Toon Aerts (Telenet Fidea), in 1u02'00"
  2. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 35"
  3. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 37"
  4. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon), op 1'14"
  5. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'20"
  6. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'29"
  7. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Verona), op 1'38"
  8. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'55"
  9. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 2'07"
  10. Stan Godrie (NED; Rabobank), op 2'48"

  6/11: Tom geeft op in de 8ste ronde in de Superprestige in Ruddervoorde!


  Daags na Tom's knalprestatie in Sint-Niklaas opnieuw aan de start in Ruddervoorde voor de derde manche van de Superprestige. De voorbije twee wedstrijden, Gieten en Zonhoven, werden gewonnen door Mathieu van der Poel. Benieuwd of hij na zijn terugval op de Koppenberg opnieuw Wout Van Aert het vuur aan de schenen kan leggen. Voor onzen Tom is het proberen te bevestigen na gisteren. Afwachten wat de benen zeggen na de zware cross in het Waasland. Ruddervoorde licht hem wel, in 2014 won Tom hier en ook bij de beloften stond hij hier een paar keer op het hoogste trapje. Het parcours in Ruddervoorde licht er ook zwaar bij, mede door de regen van de voorbije nacht en vandaag. Glibberig. Veel variatie, met bergjes, zandstroken, grachten om door te rijden of over te springen, etc. Een ware speeltuin voor crossers. Bij de vrouwen was de Nederlandse Sophie de Boer oppermachtig, bij de beloften Tom's ploegmaat Quinten Hermans. Tom voor de wedstrijd: "Ik voel me niet zo lekker vandaag, ik ben gisteren diep geweest. Maar als het nog wat regent, zal het nog meer schuiven, en wordt het een nog mooiere wedstrijd."
  Tom start links tussen Mathieu van der Poel en Michael Vanthourenhout. Hij wordt in de start wat weggedrumd en gaat pas als 14de het veld in. Opschuiven is de boodschap. Wout Van Aert zit meteen op kop en trekt door! Tom schuift in een bocht snel op en komt op de eerste hellingen als 6de door. Op kop houdt Wout Van Aert het tempo hoog, met Toon Aerts als 2de in zijn wiel. De rest volgt ook goed en allemaal heelhuids door de zandbak. Tom zit ondertussen in het wiel van Mathieu van der Poel als 7de.
  Tweede ronde en er zijn kleine gaatjes. Wout Van Aert met Michael Vanthourenhout op kop, Mathieu van der Poel is goed opgeschoven en gaat mee in hun wiel. Daarna een klein gaatje dat Tom samen met Lars en de anderen probeert dicht te rijden. Makkelijk is dat niet, want op kop gaan Wout, Michael en Mathieu hard door! Lars van der Haar en Kevin Pauwels komen als eersten terug aansluiten. Tom moet een gaatje laten. Op kop pakt Mathieu van der Poel over en plaatst meteen een versnelling. Wout Van Aert heeft het lastig om aan te klampen.
  Derde ronde, Mathieu op kop, Wout op 4 seconden, Lars, Michael en Kevin op 12 seconden. Tom komt als 15de door in een groepje op 37 seconden. Hij heeft duidelijk nog last van de cross gisteren, net als Rob Peeters die pas als 23ste doorkomt. Mathieu van der Poel voelt zich thuis in deze speeltuin en rijdt verder weg van Wout van Aert. Het begint terug te regenen.
  Vierde ronde en Wout Van Aert heeft Mathieu van der Poel nog altijd in het vizier. Achter hen een groepje van vijf crossers, op 27 seconden, met Toon Aerts, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar. Tom's linkerkant is helemaal vol slijk, duidelijk een schuiver gemaakt. Tom doet niet meer in de debatten, en rijdt zijn eigen wedstrijd. Wout van Aert blijft op enkele meters van Mathieu maar wacht lang om echt aan te sluiten. Als het dan zover is, pakt hij meteen over. Op zijn beurt Mathieu onder druk zetten.
  Vijfde ronde en na de twee tenoren komt Laurens Sweeck alleen als 3de over de meet, op 25 seconden. Achter hem volgt een grote groep, helaas zonder onzen Tom. Op kop lossen Mathieu en Wout elkaar voor geen meter. Wout stoomt stevig door, Mathieu in zijn wiel.
  Zesde ronde en Laurens Sweeck komt dicht, nog 14 seconden in te halen. Zal dat lukken? Kevin Pauwels volgt als 4de met Jens Adams in zijn wiel, op een halve minuut. Wout Van Aert wisselt en meteen heet Mathieu van der Poel terug een gaatje. Druk zetten, opnieuw. Het gaatje wordt minuut per minuut een beetje groter. Mathieu rijdt harder.
  Zevende ronde en Mathieu heeft 6 seconden voorsprong op Wout Van Aert. Laurens Sweeck volgt 20 seconden verder. Kevin Pauwels blijft op de 4de plaats op 40 seconden. Even hapert Mathieu Van der Poel in een spandoek, Wout Van Aert kan een paar meter goedmaken. Ondertussen stapt onzen Tom, die ver buiten de punten rijdt, uit de wedstrijd. Gisteren veel gegeven en vandaag moet hij dat bekopen.
  Achtste ronde en Wout Van Aert heeft 8 seconden achterstand. Aan de materiaalpost maakt Mathieu een stevige schuiver en bijna komt Wout Van Aert terug in het wiel. Sweeck zal niet meer terugkomen want volgt al op een halve minuut. Wel een knappe prestatie van Laurens. Op kop versnelt Mathieu opnieuw en op de hellingen zet hij Wout Van Aert opnieuw op achterstand.
  Laatste ronde en Van Aert lijkt gebroken, 10 seconden op Mathieu van der Poel. Dat kan hij enkel goedmaken als Mathieu op kop een foutje maakt. Sweeck komt als 3de door op 53 seconden. Mathieu wordt echter niet meer bedreigd, temeer daar Wout opnieuw problemen heeft met zijn ketting. Op die manier wint Mathieu van der Poel zijn derde Superprestige cross op rij! Proficiat Mathieu!
  Door Tom's opgave valt hij uit de Top 10 van het klassement van de Superprestige. Hij is daar nu 12de met 13 punten uit de vorige twee wedstrijden. Tom twittert na de wedstrijd: "En we staan weer terug met de voeten op de grond... sorry @SPRuddervoorde, opgeven is het laatste, maar ik was niks waard vandaag!"
  Kop op Tom! De zege gisteren in Sint-Niklaas was fantastisch! Dat je daardoor nu buiten de punten rijdt, kan de besten overkomen.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u05'12"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 29"
  3. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 54"
  4. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 1'08"
  5. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 1'22"
  6. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'52"
  7. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 2'00"
  8. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 2'09"
  9. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 2'11"
  10. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 2'13"

  5/11: Tom WINT op een fantastische manier de Waaslandcross in Sint-Niklaas!


  Het weekend na de Koppenberg, een weekend dat Tom met stip heeft aangeduid in zijn agenda! En starten doen we met de Waaslandcross in Sint-Niklaas, in domein De Ster, met een grote lus rond de vijver. Zand, veel mul zand, dat het parcours dit jaar veel zwaarder maakt dan de vorige jaren, volgens sommigen zelfs veel té zwaar, met Ruddervoorde morgen voor de boeg. Maar Tom maalt er niet om. Nu Wout Van Aert en Mathieu van der Poel afzegden, is dit de kans voor Tom en de andere crossers om een zege te pakken. Tom voor de wedstrijd: "Alle crossers net achter Wout en Mathieu zijn er, het wordt dus ook mooie en open wedstrijd. Misschien nu wel meer stress dan anders om te winnen, want Mathieu of Wout pakken die stress nu niet weg." Ook de andere crossers verwachten een open wedstrijd. We zullen zien...
  Tom start centraal tussen Laurens Sweeck, de winnaar van vorig jaar, en ploegmaat en Europees Kampioen Toon Aerts. Meteen goed mee weg, na kopstarter Laurens Sweeck duikt hij als 4de het veld in. Sweeck staat echter snel te voet met de ketting die uit zijn derailleur is gesprongen. Een foutje in de mechaniek? Het plaatst Laurens meteen op een onoverbrugbare achterstand. Op kop gaat het immers meteen hard! Tom schuift op naar de 2de plaats, in het wiel van Toon Aerts die de kop heeft overgenomen. Tim Merlier, ook een sterke starter, volgt als 3de. In de eerste lange zandstrook pakken Tom en Toon meteen een klein gaatje. Ze hebben er duidelijk zin in.
  Tweede ronde en onzen Tom zet zich aan kop! Op de korte klimmetjes en steile afdalingen op de ene heuvel in het parcours, toont hij zich supersterk. Telkens helemaal fietsend tot boven en als een atleet in de afdaling naar beneden. De andere crossers hebben er meer last mee. Over de balkjes springt hij naar gewoonte als een hinde, en meteen heeft onzen Tom een gaatje, 2 seconden, 3 seconden... Hij gaat hard, héél hard! Achter hem groeperen de achtervolgers zich, met op kop Rob Peeters, Jens Adams, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts en Kevin Pauwels. Maar ze komen geen meter dichter, integendeel. Al snel heeft onzen Tom 6 seconden voorsprong! Met dank aan de ploegmaats Jim Aernouts en Toon Aerts die op dit cruciale moment in de zandbak op kop gaan en zo het gaatje laten vallen.
  Derde ronde en Tom voert het tempo nog op! Bij de achtervolgers gaat nu Michael Vanthourenhout stevig te keer. Maar Tom is nu helemaal op stoom gekomen en rijdt verder weg? Krijgen we een open wedstrijd zoals iedereen verwacht had? Het lijkt niet het geval! Michael Vanthourenhout brengt Rob Peeters mee in zijn wiel, de andere achtervolgers passen even. Tom maakt een schitterende passage door de lange en lastige zandstrook, waar de rest zich vastrijdt, 10 seconden voorsprong!
  Vierde ronde en Tom rijdt duidelijk met grinta rond! Dat zagen we ook al op de Koppenberg, maar daar werd hij mede door pech teruggeslagen. Hier niet, integendeel. Weer pakt hij stevig uit op de bergjes en de voorsprong op de achtervolgers groeit tot 15 seconden! Daar rijdt nu Kevin Pauwels op kop, met Toon Aerts controlerend in zijn wiel. Dan schuift Rob Peeters op en rijdt knap door de zandstrook, hij komt korter, op 9 seconden van onzen Tom! Het is nog niet gewonnen... Coach Sven Vanthourenhout roept van aan de kant zijn poulain toe: "Goed blijven ademen Tom!". Ook Dirk Pauwels die Tom mentaal sterk ondersteunt, geeft langs het parcours goede aanwijzingen.
  Vijfde ronde en Rob Peeters en Tom rijden even hard, maar wel op 9 seconden van elkaar, met onzen Tom op kop. Het blijft spannend! Achter Rob Peeters volgen de andere achtervolgers wel al op 37 seconden. Die zijn verslagen, of sparen ze zich? Bij sommigen zal wel de gedacht van "had ik maar meegegaan in de start, dan had ik misschien kunnen winnen" door het hoofd gaan. Maar, te laat, want op kop geeft onzen Tom zich niet gewonnen en hij houdt Rob Peeters op afstand. Even spannend nog als Tom een klein foutje maakt in de start van de zandstrook. Rob Peeters komt al lopend plots veel dichter. Maar, onzen Tom blijft knap op de fiets en rijdt er weer van weg!
  Zesde ronde en de eerste crossers worden gedubbeld, ondermeer de vier Spanjaarden aan de start. Tom amuseert zich zichtbaar: sterk in de heuvelzone, hoog springend over de balken, en vollédig fietsend door de lange zandstrook. Rob Peeters heeft het lastig om in zijn spoor te blijven. De voorsprong groeit tot 15 seconden!
  Zevende ronde en nu is Tom echt los! 20 seconden voorsprong op eerste achtervolger Rob Peeters, de rest al op meer dan een minuut. Bij die anderen nog altijd Laurens Sweeck die tegen het advies van coach en ploegleider in toch in de wedstrijd blijft en zal uitrijden. In de zandstrook vergroot Tom zijn voorsprong nog, tot 24 seconden. Bij de achtervolgers werkt Toon Aerts zich nu los, op zoek naar het podium. Voorlaatste en laatste ronde, en voor onzen Tom wordt het nu genieten! Nog even alles geven in de achtste ronde zodat de voorsprong groeit naar 40 seconden, en in de negende en laatste ronde al even cool down en herstellen met het oog op morgen! Dat kan als je voorsprong groot genoeg is natuurlijk. Een ware ereronde wordt het waarin Tom toegejuicht wordt door de opgekomen supporters en de rest van het publiek! Handjeklap in de finishstrook! Tom is de primus, en wordt beloond met een vat bier van dat merk, dat de supporters 's avonds in hun café in Essen soldaat maken.
  Tom, met een brede smile na de cross: "Eindelijk was het eens fris vandaag. Het was aangenaam om op zo'n parcours te crossen. Ik ben een van de weinige crossers die elk jaar hun cross meepikken. Ik heb er toch maar weer eentje op mijn palmares. Het was een mooi duel met Rob Peeters op 10 seconden, het was een kwestie van geen fouten te maken. Hij maakte toen een klein foutje en de koers was gereden."Proficiat Tom! De kop is eraf! Dankjewel Tom! De supporters hebben ervan genoten! Op naar de speeltuin van Ruddervoorde!

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 57'54"
  2. Rob Peeters (Crelan-Vastgoedservice), op 43"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 56"
  4. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'06"
  5. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 1'18"
  6. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'31"
  7. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 1'40"
  8. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 1'40"
  9. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'50"
  10. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 1'57"

  1/11: Tom wordt na een loodzware wedstrijd mede door pech 12de op de Koppenberg!


  Tweede wedstrijd van de DVV Trofee, de beruchte Koppenbergcross in Oudenaerde. Het parcours ligt er heel anders bij dan de vorige jaren, helemaal rechts van de beklimming van de Koppenberg. Parcoursbouwer Peter Van den Abeele heeft er een loodzwaar rondje van gemaakt, volgens sommigen zelfs een beetje erover. Vanaf de voet van de Koppenberg is het klimmen tot de finish, eerst de helft van de kasseitjes, dan een superzwaar stuk door het veld, en tot slot het bovenste en steilste stuk van de Koppenberg. En dat 9 ronden lang! De Ronde van Vlaanderen is er niets tegen. Tom komt met reserve aan de start: "De hele week stevig getraind in de Ardennen. Vele uren en kilometers gedaan, die de volgende weken zouden moeten renderen, maar nu is het nog wat te snel, zeker op dit superzware parcours." Ook Laurens Sweeck voorspelt: "Hier vallen vandaag lijken uit de kast!" En Sven Nys is blij: "Gelukkig moet ik niet meer meerijden!"
  Na een spannende wedstrijd bij de vrouwen waarin Wereldkampioene en kersvers Europees Kampioene Talitha de Jong stierf in het wiel van Jolien Verschueren, die hier voor de 2de keer op rij won, komen de profs aan de start. Tom start links tussen Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout en is heel slecht weg! Pas als 18de komt hij door in deze eerste strook in het veld. Alles op een lang lint, aangevoerd door Laurens Sweeck. Lang blijft dit niet op kop, Kevin Pauwels pakt snel over en vervolgens Europees Kampioen Toon Aerts. Tom kan een paar plaatsen opschuiven en komt als 16de door aan de finish.
  Tweede ronde en nu zet Wout Van Aert, superfavoriet, zich aan de kop. Het tempo gaat meteen de hoogte in. Net op dat moment geraakt Tom wat verder betrokken in een valpartij! Dat wordt lastig om terug te komen! Toon Aerts zet zich in het wiel van Wout Van Aert, gevolgd door Klaas Vantornout. Zij pakken ook de bonusseconden onder de boog. Op korte afstand volgt ook Mathieu van der Poel, die ook slecht gestart was, samen met ondermeer Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout. De monden en truien gaan ver open, het is afzien hier op de puist van Melde, ook omdat het zo warm is. Zomer begin november. De twee eerste groepjes komen terug samen. We hebben zeven leiders: Wout Van Aert, Toon Aerts, Klaas Vantornout, Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels. Tom volgt wat verder in een groep met ondermeer zijn ploegmaats Corné van Kessel en Daan Soete.
  Derde ronde en de zeven leiders gaan stevig door, met Wout Van Aert nog altijd op kop bergop! Mathieu zet zich in zijn wiel, gevolgd door Toon Aerts. Kevin Pauwels krijgt het even lastig en moet lossen onder het gebeuk van Van Aert. Aan de materiaalpost komt onzen Tom als 14de door. Weer een paar plaatsen gewonnen, het tempo is goed, maar dichter op de koplopers komt Tom niet.
  Vierde ronde en nu voeren ploegmaats Klaas Vantornout en Michael Vanthourenhout de kopgroep aan. Wout Van Aert volgt als 3de. Even pakt Klaas 20 meter voorsprong, maar in de afdaling komt de rest er weer vlot bij. Meteen zet Wout zich weer op kop en voert het tempo bergop op. Klaas, Michael en Lars kunnen aanhaken. Mathieu van der Poel krijgt het lastig! Onzen Tom kan ondertussen opschuiven in het wiel van Philipp Walsleben, en komt door als 13de. Op kop slaan Wout Van Aert en Toon Aerts een gaatje op de rest.
  Vijfde ronde in Mathieu van der Poel, de grote uitdager van Wout Van Aert, verachtert helemaal! Teveel gegeven? Krijgt Laurens Sweeck gelijk? Op kop gaan Wout en Toon stevig tekeer en hun voorsprong groeit. De Marlux crossers Michael Vanthourenhout en Klaas Vantornout zijn de eerste achtervolgers. Wat verder volgen Kevin Pauwels en Lars van der Haar. Mathieu van der Poel is ondertussen teruggevallen tot bij Laurens Sweeck, op 15 seconden van de kop. Ondertussen stapt ook Tim Merlier, goed in Ronse, uit de cross, door een kettingbreuk.
  Zesde ronde en achter Wout Van Aert en Toon Aerts komen de achtervolgers terug samen. Zeven crossers proberen de achterstand beperkt te houden. Daarbij nog niet onzen Tom, die wat verder volgt, ondertussen op één minuut. Door kettingproblemen heeft hij nog even oponthoud gehad, en rijdt hij nog altijd op de 13de plaats. Op kop valt Wout Van Aert aan! Hij is nu helemaal ontketend! Toon probeert nog te volgen, maar moet al snel 17 seconden toegeven. Lars van der Haar voert de andere achtervolgers aan op 34 seconden. Mathieu van der Poel doet er alles aan om bij dat groepje te blijven maar lost ook daar.
  Zevende ronde en de voorsprong van Wout Van Aert wordt nog groter! De achtervolgers krijgen Toon Aerts in het vizier. Tom volgt nog altijd op een 20-tal seconden van deze groep, samen met Philipp Walsleben. Tegen het einde van deze ronde is Toon Aerts gegrepen. We hebben zes crossers die nog meestrijden voor het podium.
  Achtste ronde en Tom krijgt samen met Philipp Walsleben Mathieu van der Poel in het vizier. Die heeft het duidelijk heel lastig. Op de beklimming van de Koppenberg gaan Tom en Philipp er dan ook gezwind over. Ze rijden samen een hoog tempo, maar de achterstand is te groot geworden op de andere achtervolgers. Daar tonen Kevin Pauwels en Lars van der Haar zich de sterksten. Op kop zet Wout Van Aert zijn beulwerk verder.
  Negende en laatste ronde en Wout Van Aert wordt niet meer bedreigd. In de materiaalpost steekt hij een winnende vuist op naar zijn mannen in de post! Dolgelukkig snelt hij naar zijn derde zege hier op de Koppenberg. De Sven Nys-supporters die aanwezig zijn zeggen: "Nog zeven te gaan...". Achter Wout vallen nu de gaten en Kevin Pauwels finisht als 2de voor Lars van der Haar.
  Tom finisht uiteindelijk als 12de in deze loodzware wedstrijd, op 2'13" van de winnaar en Wereldkampioen Wout Van Aert, die vandaag voor iedereen ruim te sterk was. Ondanks zij 12de plaats blijft Tom op de 9de plaats in het klassement van de DVV Trofee veldrijden.

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u03'08"
  2. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 29"
  3. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 34"
  4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 46"
  5. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 56"
  6. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'04"
  7. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'14"
  8. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 1'18"
  9. Laurens Sweeck (ERA-Circus), op 1'34"
  10. Michael Boros (TSJ; ERA-Circus), op 1'44"

  23/10: Tom knap 4de in de Wereldbeker in Valkenburg!


  Derde Wereldbekercross, in Valkenburg, Nederlands Limburg, op de flanken van de Cauberg, berucht uit de Amstel Gold Race. Een heel ander parcours dan de vorige jaren, klaargelegd voor het WK in 2018: veel meer vloeiende bochten, en vooral, de lange stukken bergop zijn vervangen door vele korte klimmetjes, waardoor het veel meer een intervalcross wordt en tegelijkertijd voer voor techische crossers zoals onzen Tom. Die is dan ook optimistisch voor de start: "Een mooi rondje hier. Ik ga me zeker niet verstoppen!"
  Start, Tom tussen Michael Vanthourtenhout en Lars van der Haar, en goed positie gekozen, want Lars is het snelste weg en duikt als eerst naar beneden de Cauberg af, met onzen Tom in zijn wiel! Wout Van Aert volgt attent op de 3de plaats. Veel minder gestart is Mathieu van der Poel, die pas als 9de doorkomt aan de eerste klim. Lars, die hier de voorbije drie jaren won, gaat meteen hard door en pakt zelfs even een gaatje. Tom laat begaan, niks overhaasten. Op een klimmetje schiet hij echter even uit zijn pedaal, en Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout gaan erover. Tom zet zich in hun wiel en toont bergaf zijn kunnen: schitterend gaat hij glooiend door de bochten!
  Tweede ronde en vijf koplopers, met daarbij onzen Tom, onder aanvoering van Wout Van Aert hebben enkele seconden op een achtervolgende Mathieu van der Poel. Lars neemt op kop terug over van Wout Van Aert, maar die vindt dat het niet snel genoeg gaat en neemt meteen terug over. Lars van der Haar moet pezen om het wiel te houden en... valt! Tom erover naar de 3de plek in het wiel van Michael Vanthourenhout! Wout Van Aert is echter niet van plan om zijn directe concurrent snel terug te laten komen en versnelt opnieuw!
  Bij het ingaan van de derde ronde heeft de Wereldkampioen 10 seconden op het groepje met onzen Tom, waar Mathieu nu is komen aansluiten en meteen de leiding neemt. Ondertussen doet Lars van der Haar in de materiaalpost een schoenwissel, uniek in de cross! Mathieu gaat hard en lost onzen Tom, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts, de andere achtervolgers.
  Vierde ronde en Wout Van Aert heeft nog 4 seconden voorsprong op Mathieu van der Poel, Tom en co volgen op 19 seconden. Mathieu zet alles op alles, spurt in de materiaalpost, 3 seconden, nog eens op de trappers bergop, 2 seconden, 1 seconde en erbij! De twee favorieten zitten samen op kop. Het heeft krachten gekost, Mathieu zet zich in het wiel van Wout. Die blijft stevig doorgaan. Tom zit het gebeuren en zit nog een kans. Hij zet aan bij de achtervolgers en jaagt de anderen ook op! Michael Vanthourenhout pakt over. Die wil ook nog naar de koplopers.
  Vijfde ronde en Tom volgt met de andere achtervolgers op 17 seconden van de twee leiders. Daar pakt Mathieu van der Poel opnieuw over. Op de technisch stroken pakt hij telkens een paar meter, en telkens moet Wout Van Aert een spurtje plaatsen om het wiel te houden. Dat kost krachten! De achtervolgers zitten ook niet stil en onder impuls van Michael Vanthourenhout en vooral onzen Tom komen ze dichter, heel dicht!
  Zesde ronde en Tom en co hebben nog maar 5 seconden achterstand! Tom spurt en neemt ook Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels met zich mee, Toon Aerts moet lossen. Ze zijn er bij! We hebben vijf leiders! Schitterend Tom! Daar zijn de lange trappen, spek naar de bek van Wout Van Aert. Die valt aan en alleen Mathieu van der Poel kan mee! Ze zijn duidelijk de sterksten! Michael en Tom gaan er achter aan, Kevin Pauwels lost.
  Zevende ronde en nu is het de beurt aan Mathieu van der Poel om zijn duivels los te laten! Wout moet een gaatje laten en volgt met Tom en Michael in zijn wiel op enkele seconden! Wout werkt zich wel los van de andere achtervolgers, maar kan niet dichterkomen op Mathieu van der Poel die nu alles geeft! De finale is begonnen!
  Achtste en voorlaatste ronde en Mathieu heeft een luttele 3 seconden op Wout, Tom en Michael! Glibberige afdaling en Wout Van Aert valt! Tom valt erover, is snel terug weg met Kevin Pauwels, maar Michael Vanthourenhout is hen voorbijgespurt. Wout blijft even staan, ketting eraf, en moet dus achtervolgen. Meteen is de voorsprong van Mathieu van der Poel een halve minuut! Wout Van Aert vecht zich terug tot bij onzen Tom en Kevin Pauwels. Wout neemt de leiding, op zoek naar Michael Vanthourenhout. Kevin Pauwels lost opnieuw.
  Negende en laatste ronde, Mathieu van der Poel heeft 18 seconden op Michael Vanthourenhout, Tom volgt met Wout (!) op 28 seconden en even verder komt ook Kevin Pauwels door op 38 seconden. Ligt het podium vast? De eerste plaats wel, want Mathieu van der Poel valt niet meer stil en snelt naar de overwinning in zijn eerste Wereldbekercross van het seizoen, want in Amerika, waar Wout won in Las Vegas en Iowa, was hij er niet bij. Achter hem is het nog spannend voor de 2de plaats: Michael Vanthourenhout vecht maar moet Wout Van Aert in extremis nog voor zich laten. Tom wordt na een hele sterke wedstrijd knap 4de, op een handvol seconden!
  Proficiat Tom! Je staat er terug. Tom tweet na de wedstrijd: "Als de supporters langs de kant weer op een positieve manier supporteren is het allemaal toch een beetje plezanter! Bedankt! Ik blijf vechten!" Door zijn knappe prestatie springt Tom meteen naar de 6de plaats in het klassement van de Wereldbeker veldrijden!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u05'13"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 14"
  3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 21"
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 34"
  5. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 49"
  6. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 56"
  7. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 1'07"
  8. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'22"
  9. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec), op 1'28"
  10. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 1'33"

  22/10: Tom 4de in de Niels Albert cross in Boom!


  Tweede keer cross in Boom, in provinciaal domein De Schorre, onder de vlag van Niels Albert. Prachtig parcours zegt onzen Tom: "In Boom is er een schitterend parcours uitgetekend. Een mooie omgeving en het mag er nog dagen aan een stuk regenen, een echte moddercross kan je daar nooit aantreffen wegens de drainage in het domein. Bovendien zitten er wel een paar echt technische stukken in en dat is dan weer mijn ding." Behalve Lars van der Haar, die zich spaart voor de Wereldbeker morgen in Valkenburg, staan de meeste toppers aan de start.
  Tom start tussen de broers van der Poel, en wie staat er ook op de eerste rij: Radomir Simunek, dat was lang geleden. Start: Wout Van Aert als snelste weg, met onzen Tom in zijn wiel. Daarachter Duits kampioen Walsleben. Mathieu van der Poel zit wat verder. Het gaat meteen snel op dit mooie parcours, voortdurend draaien en keren, klimmen en dalen. En... glibberig, dat voelt Wout Van Aert meteen. Eerste keer door de zandbak, iedereen vlot erdoor.
  Tweede ronde en Mathieu en Wout zitten al aan kop. Tom er onmiddelijk na als 5de in het wiel van Walsleben. De twee tenoren op kop gaan hard en maken meteen een gaatje. David van der Poel probeert in hun wiel te blijven. Tom houdt hen in het vizier, in het wiel van Wietse Bosmans. Materiaalpost en Wout Van Aert wisselt, waardoor hij achter de kopgrep komt, waar Tom en Wietse nu aangesloten zijn. Het sein voor Mathieu van der Poel om er vandoor te gaan. Door de zandbakken en achter Wout vier achtervolgers, met onzen Tom als 4de.
  Derde ronde met Mathieu van der Poel soeverein op kop. Wout Van Aert leidt de achtervolging. Tom peddelt goed mee in zijn wiel, maar forceert nog niks. Wout Van Aert rijdt naar Mathieu toe en lost de andere achtervolgers, dat zijn onzen Tom, en de ploegmaats David van der Poel en Wietse Bosmans. Op kop voert Wout nu de forcing. De voorsprong groeit.
  Vierde ronde en Mathieu en Wout hebben 9 seconden voor op Tom, Wietse en David. Daarachter een groot gat. Tom zet zich nu aan kop van de achtervolgers. De achterstand wordt kleiner. Ook doordat Wout Van Aert blijft slippen en daardoor Mathieu van der Poel ophoudt. Maar op kop trekt Wout opnieuw door. Tom blijft in de achtervolging even achter een paaltje hangen, schuift en valt, ai, dat doet pijn. Even moet hij de twee Beobank-Corendon ploegmaats laten rijden.
  Vijfde ronde en Tom rijdt behoedzaam als 5de rond. Even bekomen van daarnet. Hij houdt de ploegmaats voor hem wel in het vizier. Die komen nu heel dicht bij de twee koplopers. Aansluiten doen ze echter niet, want op kop vallen Mathieu en Wout niet stil. We zijn halfkoers.
  Zesde ronde, Wietse en David volgen op 20 seconden, Tom op 30 seconden. Kan hij nog terugkomen en meedoen voor het podium? Op kop neemt nu Mathieu van der Poel de leiding. Achter de koplopers maakt David van der Poel een foutje, even moet hij het wiel van Wietse Bosmans lossen. Tom, nog altijd 5de, laat de twee crossers voor hem verder wegrijden.
  Zevende ronde en Wietse Bosmans komt nu heel dicht! Op de kasseitjes zit hij in het wiel van de twee koplopers. Dat ziet Mathieu van der Poel graag, een ploegmaat mee op kop. Wietse zet zich slim in het wiel. Achter hen maakt David van der Poel een foutje. Tom erover, 4de en op zoek naar de koplopers! Daar gaat Mathieu nu hard door, op een technische strook, en Wout moet lossen, samen met Wietse Bosmans. Iedereen zit nu alleen!
  Achtste ronde en Wout komt terug in het wiel van Mathieu. Wiets Bosmans op enkele meters, vechtend voor zijn 3de plaats. En opnieuw op de kasseitjes komt hij terug aansluiten. Tom rijdt verder weg van David van der Poel. De drie koplopers zijn echter uit het zicht. Materiaalpost en Mathieu demmareert opnieuw! Even weg, maar dan met het voorste wiel over een nadarpootje, val, en Wout terug erbij, en erover! Wietse Bosmans gaat er ook over. Mathieu moet achtervolgen!
  Laatste ronde, Wout op 1, Wietse op 2 op 10 seconden en de net gevallen Mathieu op 3, gevolgd door onzen Tom op 4. Tom komt terug dichter! Op kop gaat Wout Van Aert nu vol door! Mathieu zit in het wiel van ploegmaat Wietse, maar lijkt niet meer terug te komen, ook al maakt Wout op kop foutjes. In dezelfde volgerde komen ze over de meet. Tom mooi 4de, na een pijnlijke val. Een goede laatste training voor de Wereldbekerwedstrijd morgen in Valkenburg!

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
  2. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon)
  3. Wietse Bosmans (Beobank-Corendon)
  4. Tom Meeusen (Telenet Fidea)
  5. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon)
  6. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice)
  7. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Verona)
  8. Stijn Huys (Destil)
  9. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon)
  10. Jappe Jaspers (Beobank-Corendon)

  16/10: Tom heeft een offday en 12de in de kuil van Zonhoven!


  Net nadat de Slovaak Peter Sagan voor de 2de keer op rij Wereldkampioen is geworden op de weg in het warme Qatar, staan de veldrijders aan de start van één van de meest spectaculaire crossen van het seizoen: Zonhoven! Met dank aan onzen Tom, die enkele jaren geleden tijdens een training de zandkuil ontdekte waar het in deze cross om draait: Elke ronde één keer omhoog lopen en één keer vol risico jezelf naar beneden storten. Het parcours ligt er helemaal droog en dus snel bij. Zand en nog eens zand, dus ook heel wat loopwerk. Kan Tom zijn stijgende vormcurve doorzetten? Aan de supporters zal het niet gelegen hebben, want die zijn massaal met de bus naar het ook warme Zonhoven afgezakt om hun held toe te juichen!
  Tom start links tussen Mathieu van der Poel en ploegmaat Toon Aerts en gaat als 5de het veld in na kopstarter Mathieu van der Poel. Voor Tom rijden verder Lars van der Haar, Wout Van Aert en David van der Poel. De eerste keer naar beneden in de kuil, zonder problemen. Mathieu gaat meteen hard door op kop. Lars moet een klein gaatje laten en onzen Tom zit even gevangen.
  Tweede ronde en Lars en Tom hebben samen met de rest al 7 seconden op de drie koplopers: Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, het duo dat iedereen hier op kop verwachtte. Tom gaat over Lars en rijdt tot bij David van der Poel. Op kop wachten Wout en Mathieu niet, integendeel. Hun voorsprong groeit en Mathieu verzorgt daarbij de show. Onzen Tom zet zich ondertussen op kop bij de achtervolgers, op 14 seconden. Mathieu rijdt op kop even weg van Wout, werk aan de winkel voor de Wereldkampioen.
  Derde ronde, Wout op 5 seconden, Tom op kop van een tiental crossers op 27 seconden, met de trui ver open. Op kop rijdt van der Poel verder weg van Wout Van Aert, puur op techniek. Bij de achtervolgers moet Tom nu een paar crossers voor zich laten: Lars van der Haar, Klaas Vantornout, Wietse Bosmans, en Laurens Sweeck. Achter Tom een gat.
  Vierde ronde en het groepje met Tom volgt op 42 seconden van leider Mathieu van der Poel. Op kop rijdt Wout Van Aert terug naar het wiel van Mathieu. Meteen naar de kop. Mathieu kruipt in zijn wiel. Tom zit nog altijd in het eerste groepje van vijf achtervolgers, controlerend.
  Zesde ronde, Tom komt als 8ste over de meet op 43 seconden. Vooraan zet Mathieu zich terug op kop en rijdt bijna helemaal naar boven uit de kuil! Wout Van Aert moet aanklampen! Even later komt Laurens Sweeck door, voor Lars van der Haar. Ze zitten allemaal alleen.
  Zevende ronde en Laurens Sweeck volgt op 16 seconden, Lars op 25 seconden. Die twee hebben elkaar nu in zicht. Op kop wijken Wout en Mathieu geen meter van elkaar. Tom heeft het in de achtergrond lastig en volgt als 9de op meer dan een minuut. Op kop temporiseren de leiders even, kans voor Laurens Sweeck om even dichter te komen.
  Achtste ronde, Laurens met Lars kortbij op 22 seconden van de leiders. Die geven nu volop gas, met Wout Van Aert op kop! Tom komt alleen als 12de door. Geen goeie dag? Last van de warmte?
  Negende en voorlaatste ronde en de twee leiders zitten nog altijd bij elkaar. Laurens Sweeck volgt op 15 seconden, knap! Hij komt nu heel dicht! Maar net op dat moment versnelt Wout weer op kop. Mathieu kleeft aan zijn wiel.
  Laatste ronde en Laurens Sweeck heeft nog 4 seconden acherstand. Even doorbijten en hij zit erbij! De twee tenoren draaien dan de gas open... Sweeck moet opnieuw een heel klein gaatje laten. Mathieu gaat hard op kop, vol risico, en pakt en gaatje. Lopend komt Wout Van Aert er terug bij. Erover en sprinten, in het veld, op de weg en ook al doet Wout professioneel de deur dicht, Mathieu van der Poel wint! Een paar minuten later bolt Tom ontgoocheld en bezweet als 12de over de meet. In het klassement zakt Tom één plaatsje, naar de 8ste plaats.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u01'15"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), zt
  3. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 28"
  4. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 46"
  5. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 1'10"
  6. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 1'21"
  7. Rob Peeters (Crelan-Vastgoedservice), op 1'36"
  8. Michael Boros (TSJ; Beobank-Corendon), op 1'48"
  9. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 2'00"
  10. Kevin Pauwels (Crelan-Vastgoedservice), op 2'06"

  15/10: Tom 7de in de Polderscross in Kruibeke!


  Derde cross in de nieuwe Bricoserie, Kruibeke, op het parcours waar in 2019 het BK wordt gereden. Alle toppers dus aan de start. Na en nachtje regen cross in een herfstzonnetje.
  Tom start centraal en is meteen goed mee weg, na kopstarter Wout Van Aert. Lang blijft die niet op kop, want al snel pakt Michael Vanthourenhout over, en het tempo gaat omhoog. Michael neemt de hele eerste ronde voor zijn rekening. Tom volgt goed als 5de in het lange lint.
  Tweede ronde en het is nu Dieter Vanthourenhout die aan kop gaat. Tom's ploegmaat en trainingsmakker Jim Aernouts kruipt in zijn wiel. Tom gaat nog altijd attent mee, als 5de in het wiel van Laurens Sweeck. Dan pakt Michael Vanthourenhout over, en broer Dieter laat het gat vallen. Slim plannetje! Laurens Sweeck ziet het gevaar en gaat erachter. Jim en onzen Tom schuiven mee.
  Derde ronde en nu is het Klaas Vantornout die afstopt voor ploegmaat Michael Vanthourenhout. Snel pakt Jim Aernouts over, maar Klaas laat niet betijen. Op kop geeft Michael stevig gas! Dan pakt onzen Tom over bij de achtervolgers. TFCT mag weer het werk doen, met ook Corné van Kessel en Jim Aernouts. De voorsprong van Michael Vanthourenhout is 10 seconden. Corné pakt over en rijdt even van de rest weg.
  Vierde ronde en Michael rijdt met Corné aan kop. Het is nu Wout Van Aert die de achtervolgers leidt. Hij rijdt het gat op de koplopers terug dicht, met onzen Tom in zijn wiel. Ook Klaas Vantornout, Jim en Corné zijn mee. Kopgroep van zes crossers, met drie TFCT-crossers! Lang duurt dat niet want de rest komt ook terug aansluiten. Het sein voor Wout Van Aert om de kop te nemen. Tom blijft attent meegaan als 4de.
  Vijfde ronde en alles klit vooraan samen. Terug het veld in en Thijs van Amerongen zowaar op kop. Hij neemt bijna de hele ronde voor zich. Maar dan neemt Wout Van Aert weer over, en nu trekt hij stevig door! Enkel Michael Vanthourenhout gaat mee. De rest, inclusief onzen Tom past even. Het is Corné van Kessel die het gat terug dichtrijdt. Tom gaat mee als 8ste.
  Zesde ronde en terug Michael Vanthourenhout aan kop. De Wereldkampioen in zijn wiel en Corné van Kessel op vinkenslag. Dan plaatst Laurens Sweeck een versnelling. De rest inclusief onzen Tom sluit aan. Nog geen echte afscheiding. Balkjes en enkel Michael Vanthourenhout en onzen Tom springen er vlot over. Jens Adams, Wout's ploemaat, nu aan kop, en Tom attent als 4de mee! Goedlopend stuk en Jens rijdt zich even los. Michael Vanthourenhout ziet het gevaar en rijdt het gaatje terug dicht.
  Zevende ronde en Jens zit met Michael en Wout op kop! Tom geeft alles om er terug naartoe te rijden! Tanden op elkaar! Op kop gaat Wout stevig door! Bij Tom volgt niemand, en Tom laat de drie rijden. Op kop rijden Wout en Michael weg van Jens Adams! Corné van Kessel probeert als eerste achtervolger de voorsprong beperkt te houden, maar de twee koplopers rijden verder weg.
  Achtste ronde met Wout en Michael op kop, de rest volgt op 10 seconden. Tom nog altijd mee in die achtervolgende groep. Op kop doet Michael Vanthourenhout zijn werk! Vol tempo, want Michael start morgen niet in Zonhoven. De verstandhouding tussen de twee koplopers is prima, hun voorsprong wordt geruststellend. Achter hen leidt nu Laurens Sweeck de troepen.
  Negende ronde en voorlaatste ronde en de voorsprong op de eerste groep is 20 seconden. Tom volgt kort daarna in een volgend groepje. Opnieuw neemt Michael Vanthourenhout het initiatief op kop. Niemand wisselt. Bij de achtervolgers komen de twee groepen terug samen. Tom schuift op, en is 6de bij de achtervolgers. Het podium zit er nog in!
  We gaan de laatste ronde in! Tom moet opnieuw even lossen bij de achtervolgers, waar Philipp Walsleben nu de kop doet. Op kop zelfde verhaal dan in de vorige rondes. Michael Vanthourenhout op kop en Wout Van Aert ondergaat. Spannend! Schuine kant en Michael Vanthourenhout is weg! De veer breekt bij Wout Van Aert en Michael spurt naar zijn eerste zege van het seizoen! Proficiat Michael! Kort na 2de Wout Van Aert komt Corné van Kessel, ook sterk vandaag als 3de over de meet. Even later wordt Tom na een attente wedstrijd mooi 7de in de achtervolgende groep, op een luttele 28 seconden van de winnaar.

  1. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), in 1u01'32"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 12"
  3. Corné van Kessel (Telenet Fidea), op 22"
  4. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 22"
  5. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon), op 22"
  6. Stan Godrie (NED; Rabobank), op 22"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 28"
  8. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 30"
  9. Marcel Meisen (DUI; Steylaerts-Verona), op 32"
  10. Rob Peeters (Crelan-Vastgoedservice), op 35"

  9/10: Tom na een sterke wedstrijd 9de in de Hotond-Arena in Ronse!


  Eerste wedstrijd in de DVV-Trofee, tot vorig jaar nog de Bpost Bank Trofee, in Ronse. Een spectaculair parcours in en ronde de Hotond-Arena, een natuurlijke put in het landschap waar de crossers voortdurend in en uit moeten. Superzwaar en vandaag, door het droge weer, een hobbelige ondergrond wat het extra lastig maakt. Echt een cross waarin je jezelf kan opblazen. Goed indelen dus.
  Tom start uiterst links, naast Laurens Sweeck, en is als snelste weg op de hellende startstrook! Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert volgen in zijn wiel. Onder impuls van onzen Tom komt er al snel een kleine afscheiding. Maar noch Michael noch Wout pakken over op kop. De rest komt dus terug. Als Tom nog eens aanzet gaat alleen Michael Vanthourenhout mee. Wout Van Aert volgt op een tiental meters, met Laurens Sweeck in zijn wiel. Opnieuw blijft Michael in Tom's wiel. Op de lange klim omhoog op het harde komt Wout Van Aert terug aansluiten. Op en over Tom, die wel goed aanklampt. Van favoriet Mathieu van der Poel nog geen spoor, die volgt pas als 9de na een slechte start.
  Tweede ronde en Wout Van Aert geeft stevig gas op kop! Dat belet net dat uit de achtergrond ook Toon Aerts en Kevin Pauwels komen aansluiten. Daar is de tussensprint, Wout pakt 15 seconden bonus, Michael Vanthourenhout 10 en Kevin Pauwels die in extremis nog over onzen Tom wipt de laatste 5 seconden. Op een lastige klim moet Tom heel even de kop lossen, maar in de afdaling sluit hij in zijn gekende stijl weer aan: vol risico als een steen naar beneden! Na een slechte start komt ook Mathieu van der Poel met een jump bij de kopgroep aansluiten. We hebben zes leiders: Wout Van Aert, onzen Tom, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Mathieu van der Poel en de ook teruggekeerde Klaas Vantornout.
  Derde ronde en Klaas Vantornout geeft het tempo aan. Tom volgt als 6de in het spoor van Mathieu van der Poel. Uit de achtergrond komt nu ook Lars van der Haar aansluiten. De kopgroep wordt groter! Op kop wordt nochtans slag om stoot aangevallen, eerst Toon Aerts, dan Michael Vanthourenhout. Oeps, steile klim en Wout Van Aert staat te voet! Ketting eraf en kostbare tijd gaat verloren... Het sein voor Mathieu van der Poel om het tempo op te drijven!
  Vierde ronde en we hebben een kopgroep van tien crossers, met daarbij onzen Tom! In het lange lint, geleid door Mathieu van der Poel, volgt onzen Tom als 9de, achter twee ploegmaats, Toon Aerts en Corné van Kessel. In de afdaling versnelt Mathieu op kop en enkel Michael Vanthourenhout kan mee. Lars van der Haar leidt de achtervolgers, Tom gaat goed mee. Maar, de voorsprong wordt wel groter.
  Vijfde ronde en na anderhalve ronde Mathieu op kop pakt nu eindelijk Michael Vanthourenhout even over. De voorsprong van de twee koplopers is 11 seconden op het groepje met onzen Tom. Wout Van Aert volgt op 24 seconden. In de afdaling gaat Mathieu opnieuw over Michael en met de nodige lef rijdt hij er van weg. Even klampt Michael Vanthourenhout nog aan, maar al snel heeft Mathieu van der Poel een voorsprong van 7 seconden. Is hij definitief weg?
  Zesde ronde en achter leider Mathieu van der Poel en eerste achtervolger Michael Vanthourenhout vormen zich enkele duo's: Eerst Jens Adams met Kevin Pauwels, dan Lars van der Haar met Gianni Vermeersch, en dan onzen Tom met Wout Van Aert in zijn wiel. Lang duurt dat echter niet. Het eerste duo haalt Michael Vanthourenhout bij en Wout Van Aert vindt zijn tweede adem en gaat over onzen Tom. Die sluit op een steile helling echter knap terug aan bij de Wereldkampioen, maar als die ook over Lars van der Haar gaat moet onzen Tom even passen.
  Zevende ronde en Mathieu heeft op kop al 28 seconden op de eerste achtervolgers, dat zijn nu Wout Van Aert, Jens Adams, Klaas Vantornout, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout. Onzen Tom volgt in een tweede groepje op enkele seconden. Kan hij nog terugkeren? Negende en voorlaatste ronde en Wout Van Aert vergroot zijn voorsprong! Hij heeft al 32 seconden voorsprong op eerste achtervolger Michael Vanthourenhout. De winnaar lijkt bekend. In een strook bergop rijdt Toon Aerts uit Tom's groepje weg. Die zit even gevangen achter Gianni Vermeersch en Klaas Vantornout en kan niet meespringen. Iets voor hen rijdt nu ook Kevin Pauwels weg van Lars van der Haar. De pionnen vallen op hun plaats.
  Tiende en laatste ronde en Wout Van Aert houdt stand. Na zijn mindere prestatie gisteren toont hij zich hier vandaag van zijn sterkste kant en wint deze zware cross in Ronse! Jens Adams heeft een superdag en rijdt in de lange hellende strook voor de aankomst nog Michael Vanthourenhout uit het wiel. Het podium ligt vast. Een minuutje later sprint Tom nog even met Klaas Vantornout maar die gaat met een banddikte net voor onzen Tom over de meet, die als 9de finisht.
  Tom na de cross: "Het was een lange dag... Ronse is echt niet mijn parcours maar ik voelde met goed bij de start en ging er dan ook vol tegenaan in de eerste ronde. Wel vervelend als dan niemand overpakt, want anders waren we misschien weg geweest. Als dan even later Wout Van Aert vollen bak achter mijn rug wegspringt, moest ik even passen, want dan aansluiten zou fataal geweest zijn. Zware cross hier vandaag, geen enkele meter om effe te bekomen." We hebben je met grinta zien rijden Tom en dat belooft voor de volgende crossen! Go Tom go!

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u02'01"
  2. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 31"
  3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 36"
  4. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 55"
  5. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 58"
  6. Lars van der Haar (NED; Giant-Shimano), op 1'04"
  7. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'15"
  8. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 1'33"
  9. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'33"
  10. Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona), op 1'38"

  8/10: Tom na een hele wedstrijd achtervolgen 11de in de Berencross in Meulebeke!


  Berencross in Meulebeke, een cross van het 2de niveau, maar desondanks toch alle toppers aan de start. Een supersnel parcours, met dank aan de zon. Wel heel veel bochten, wat het een echte technische intervalcross maakt. Kan Tom hier zijn huzarenstuk van vorig jaar herhalen en winnen? Daarvoor is het misschien nog wat vroeg op het seizoen.
  Start en meteen is de winnaar van Gieten, Mathieu van der Poel, als snelste weg! Veel minder goed gestart zijn Wout Van Aert, die als 10de de eerste keer over het wasbord gaat. Onzen Tom is ook niet goed weg, hij schiet uit zijn klikpedaal net als hij wil aanzetten, en komt pas als 25ste door bij de eerste passage aan de zandbak.
  Tweede ronde en Mathieu heeft 5 seconden op de eerste achtervolgers. Lang duurt dat echter niet, want in de materiaalpost gaat van der Poel onderuit in een bocht. De rest, met ondermeer Tim Merlier, Eli Iserbyt en Jim Aernouts, sluit weer aan. Onzen Tom maakt in de achtergrond plaats per plaats goed. Maar met de superhoge snelheid een de vele bochten is dat niet simpel.
  Derde ronde en Jim Aernouts en Eli Iserbyt tonen zich sterk. Even pakken ze een gaatje op de rest, maar nu is het de beurt aan Mathieu van der Poel om het dicht te rijden. Ploegmaat Wietse Bosmans, terug na twee jaar ellende (klierkoorts, motorongeval) schuift mee, net als Michael Vanthourenhout. Onzen Tom is ondertussen al 10de!
  Vierde ronde en we hebben vier koplopers: Mathieu van der Poel, Wietse Bosmans, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Zij hebben een kleine voorsprong op de eerste achtervolger, Vincent Baestaens, die ook Jim Aernouts in zijn wiel heeft.
  Vijfde ronde en Mathieu rijdt samen met ploegmaat Wietse Bosmans weg van de rest! Iserbyt en Baestaens proberen nog wel, maar de voorsprong wordt nog groter. Op het einde van deze ronde, halfkoers, is deze al 13 seconden, en dat is veel in deze snelle cross.
  Zesde ronde en de twee ploegmaats en trainingsmakkers vergroten hun voorsprong naar 20 seconden. De achtervolgers beginnen te knoeien: Iserbyt overkop in de zandbak en Baestaens kan hem maar net ontwijken. Wat verder valt ook Tim Merlier over de balkjes, hij moet de twee andere achtervolgers nu definitief laten rijden. Ondertussen schuift onzen Tom nog altijd op, hij heeft nu Merlier in het vizier!
  Zevende ronde en op kop stoomt Mahthieu van der Poel stevig door. Hij vindt hier een parcours op maat, een echte speeltuin voor hem. Ploegmaat Wietse Bosmans beperkt zich begrijpelijk tot volgen. Achter hen probeert Iserbyt weg te rijden van Baestaens.
  Achtste ronde en onzen Tom rijdt nu op en knappe 5de plek! Hij ziet Iserbyt voor zich uitrijden. Die voelt het gevaar in zijn rug, en trekt stevig door... Tom haalt alles uit de kast, mond en truitje ver open!
  Negende en voorlaatste ronde. Van der Poel en Bosmans hebben 25 seconden op eerste achtervolger Iserbyt. Onzen Tom zit samen met Vincent Baestaens nog 10 seconden verder. Sterk Tom, knap teruggekomen! Op kop versnelt Mathieu van der Poel in de zandbak. Even een gaatje, maar dan een foutje en Wietse Bosmans is er weer bij.
  Bij het ingaan van de tiende en laatste ronde praten de twee ploegmaats op kop even met elkaar. Even verder hapert Bosmans even op een helling en daar maakt Mathieu van der Poel snel gebruik van om een kloofje te slaan. Maar Bosmans probeert nog aan te klampen. Op de trappen heeft Mathieu 5 seconden. Hapering op de balkjes, maar Mathieu blijft overeind en wint de Berencross! Ploegmaat Wietse Bosmans wordt na een sterke cross knap 2de op een paar seconden. Iserbyt mag als belofte als 3de mee op het podium. En onzen Tom? Voor hem was het vat af in de laatste ronde, na een hele wedstrijd stevig achtervolgen. Hij wordt nog door enkele crossers gepasseerd en wordt 11de op 48 seconden van de winnaar. Het resultaat doet het niet vermoeden, maar Tom heeft een hele sterke cross gereden! Op naar Ronse!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 1u0'21"
  2. Wietse Bosmans (Beobank-Corendon), op 2"
  3. Eli Iserbyt (Marlux-Napoleon Games), op 26"
  4. Vincent Baestaens (Marlux-Napoleon Games), op 35"
  5. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 37"
  6. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 44"
  7. Daan Soete (Telenet Fidea), op 44"
  8. Stan Godrie (NED; Rabobank), op 46"
  9. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 46"
  10. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 46"

  2/10: Tom na een sterke wedstrijd 7de in de Superprestige in Gieten!


  Eerste wedstrijd in de Superprestige, in Gieten in het hoge Noorden van Nederland, voor de Memorial Simunek. Alle toppers terug aan de start, inclusief Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Benieuwd wat dit zal geven. Heeft Lars nog last van z'n hamstrings, en zijn Mathieu's knieën genezen? Het parcours is hertekend en is dit jaar veel compacter dan vorige jaren, tot tevredenheid van renners en publiek, dat hier weer goed is opgekomen. Een snel rondje, maar toch veel interval door het vele draaien en keren. De langere zandstrook zal ook bepalend zijn.
  Start, Tom tussen Lars van der Haar en Laurens Sweeck, centraal op de eerste rij. Kopstart voor Lars van der Haar, en onzen Tom duikt achter hem als 2de het veld in! Na een paar bochten komt Tim Merlier, ploegmaat van Wout, op kop. Tom blijft attent als 2de in zijn wiel. Meteen een héél hoog tempo! Achter Tom ploegmaat Toon Aerts, en dan Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, in die volgorde. Eerste keer over de balkjes en Tim Merlier valt terwijl onzen Tom mooi springt en zo op kop komt! Tom trekt stevig door in het zand! Als 1ste komt Tom de eerste ronde uit!
  Tweede ronde, de monden staan al ver open! En Tom blijft vollen bak geven. Mathieu en Wout in zijn wiel, gevolgd door Toon Aerts. Die vier pakken een klein gaatje. Van der Poel pakt over, Wout meteen in zijn wiel. Maar Toon Aerts laat niet betijen en zet zich er slim tussen. Tom volgt als 4de. De rest komt ook terug aansluiten, Kevin Pauwels als eerste. Op kop bepaalt Mathieu van der Poel het hoge tempo.
  Derde ronde en Mathieu slaat een gaatje. Van Aert en de twee TFCT's moeten er achteraan! Ook Kevin Pauwels en Corné van Kessel schuiven mee. Mathieu gaat hard en is technisch super. De achtervolgers hebben het lastig om terug te komen. Tom en Toon laten Wout Van Aert het werk doen. Kevin en Corné zijn ook nog in beeld, achter hen wordt het gat groter. Met de finish in zicht sluiten de achtervolgers terug aan bij Mathieu van der Poel!
  Vierde ronde en Wout Van Aert zit in het wiel van Mathieu van der Poel. Tom en Toon volgen met Kevin Pauwels op een tiental meters. Zijn de twee topfavorieten nu al weg? Tom zet zich aan kop bij de achtervolgers en houdt de twee koplopers in zicht. Achter hem zijn ook Laurens Sweeck en Klaas Vantornout terug komen aansluiten.
  Vijfde ronde, nog zeven te gaan. De twee koplopers hebben een 10-tal seconden voorsprong op de eerste achtervolgers: Tom en ploegmaat Toon Aerts, Kevin Pauwels met ploegmaat Klaas Vantornout, Laurens Sweeck en David van der Poel. Laurens Sweeck daar op kop, Tom in zijn wiel. De voorsprong van Wout en Mathieu groeit. In het mulle zand plaatst Mathieu een tempoversnelling, Wout moet van de fiets en is de aansluiting kwijt...
  Zesde ronde, Mathieu op kop, Wout op 3 seconden, Tom en co op 16 seconden. Tom op de trappers, en terug naar de kop van de achtervolgers! Hij voelt zich duidelijk goed! Spektakel op kop: een springende Mathieu van der Poel valt over het spectaculair tweede balkje en meteen is Wout Van Aert erbij! Wout op kop, Mathieu er snel terug bij en aanklampend.
  Zevende ronde, de koplopers kijken achterom, de achtervolgers zitten nog in hetzelfde beeld. En dat zijn onzen Tom, Toon Aerts en Laurens Sweeck! Kevin en Klaas hebben moeten lossen onder Tom's beukwerk. Nu pakt Laurens Sweeck over, het is nog niet verloren! Op kop neemt Mathieu opnieuw over. Is hij supersterk of overschat hij zichzelf? Aan de balkjes geen risico's meer, allemaal van de fiets, behalve onzen Tom natuurlijk.
  Achtste ronde en Laurens Sweeck en onzen Tom volgen op 13 seconden, daarna Jens Adams, Toon Aerts en Klaas Vantornout op 19 seconden. Laurens gaat hard! Kan Tom aanklampen? Gefocust houdt hij Sweeck's wiel. Iedereen zit op zijn limiet! Op kop geven Wout en Mathieu elkaar geen duimbreed toe. In het mulle zand versnelt Mathieu nog een keer, maar Wout Van Aert klampt aan. Laurens Sweeck komt ook dichter, net als Tom een paar meters verder.
  Negende ronde, Laurens Sweeck op 9 seconden, Tom op 13 seconden. Daarna Jens Adams en co op 22 seconden. Komaan Tom! Laurens Sweeck is als eerste terug bij de twee koplopers! Tom op 20 meter. Op kop versnelt Wout Van Aert opnieuw en Laurens moet terug lossen. Van Aert lijkt nu helemaal los en probeert ook Mathieu eraf te rijden, maar die geeft zich nog niet gewonnen.
  Tiende ronde en de twee koplopers hebben 15 seconden op Laurens Sweeck. Tom volgt op 25 seconden, met kort achter zich Jens Adams, Klaas Vantornout en Toon Aerts. Die drie komen terug in Tom's wiel. De twee koplopers zitten al met de finale in hun hoofd. Sweeck blijft hen in het vizier houden. Bij de achervolgers springt Tom weer gezwind over de balkjes en de rest moet weer een paar meters goedmaken. Zware zandstrook en op kop moet Wout Van Aert van de fiets, Mathieu blijft rijden en is weg! Tien meter, vijftien meter, en Mathieu gaat vollen bak door!
  Elfde en laatste ronde! Mathieu op kop, Wout op 3 seconden, Laurens op 13 seconden. Tom en co op 25 seconden. Het podium is weg, maar Tom rijdt een héle sterke wedstrijd! Op kop vecht Wout Van Aert zich terug in het wiel van Mathieu van der Poel. Als Laurens Sweeck weer wat dichter komt, pakt Wout Van Aert weer over. Lopen in het zand, de twee koplopers naast elkaar, terug op de fiets, maar oeps, de ketting eraf bij Wout Van Aert en Mathieu snelt naar de zege! Knap! Tweede is Wout Van Aert. Tom finisht even later, compleet leeggereden, na een sterke wedstrijd, als 7de.
  Tom na de wedstrijd via Twitter: "First race that suffering felt a little bit good !"

  1. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), in 58'35"
  2. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 8"
  3. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 13"
  4. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 16"
  5. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 22"
  6. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 25"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'39"
  8. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 1'42"
  9. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 1'43"
  10. Lars van der Haar (NED; Giant Shimano), op 1'58"

  1/10: Tom 8ste in de Soudal cross in Neerpelt!


  Na de crossen in de States terug op Vlaamse bodem en aan de slag in het Dommelhof in Neerpelt. Een mooie technische cross in aanloop naar de klassementscrossen, die morgen starten met de Superprestige in Gieten. Tom met de hele TFCT-ploeg aan de start. Afwezigen zijn de toppers Wout Van Aert, en natuurlijk ook nog altijd het Nederlandse duo Mathieu van der Poel en Lars van der Haar.
  Kopstart is voor de sterkste crossers van de voorbije weken, na Wout Van Aert, namelijk Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Mede doordat de andere crossers aan een smalle doorgang in het bos even worden opgehouden, slagen ze er in al snel een klein gaatje te maken. Maar lang duurt dat niet.
  Onder impuls van Jens Adams en onzen Tom komt een groep met ook Philipp Walsleben, Thijs van Amerongen, Wietse Bosmans, Quinten Hermans, Julien Taramarcaz en Michael Boros. Een kopgroep van 10 crossers die op deze technisch omloop met elkaar in de clinch gaan.
  Door het hoge tempo dunt deze kopgroep stelselmatig uit. Eerste afvallers zijn Julien Taramarcaz, en even later ook onzen Tom. Nog niet bekomen van de jetlag? Op kop valt Jens Adams aan, die Laurens Sweeck met zich meekrijgt. Michael Vanthourenhout haalt alles uit de kast om terug aan te sluiten, maar slaagt daar niet meer in.
  In de laatste twee rondes lijkt het alsof Jens Adams zijn zwaarste pijlen verschoten heeft. Laurens Sweeck merkt het en laat zijn medevluchter in de steek om zo naar zijn 1ste zege van het seizoen te snellen.
  Even later wordt onzen Tom 8ste, op een dikke minuut van de winnaar. Geen man overboord, een goeie training voor Gieten morgen.
  Tom na de wedstrijd: "De eerste drie ronden voelde ik me ontzettend goed. Daarom dat ik eens aan de boom schudde en stevig door trok. Ik kreeg de rest echter niet uit het wiel en besloot me terug in te laten lopen. Ik maakte weliswaar de fout om achteraan het groepje te rijden in plaats van bij de eerste vijf. Daarbij kwam ik nog eens ten val en weg was het goede gevoel. Ik ben echter wel blijven vechten, maar verder als plaats 8 kwam ik niet."

  1. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), in 58'20"
  2. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 11"
  3. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 22"
  4. Michael Boros (TSJ; Beobank-Corendon), op 29"
  5. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 31"
  6. Wietse Bosmans (Beobank-Corendon), op 37"
  7. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon), op 50"
  8. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'09"
  9. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'16"
  10. Stan Godrie (NED; Rabobank), op 1'18"

  24/9: Tom goed mee tot halfcross, maar dan geveld door de hitte en finisht 14de in de Wereldbekercross in Iowa City (USA)!


  Tweede wereldbekercross, ook in de States, deze keer in Iowa City, de hoofdstad van de gelijknamige staat. Opnieuw cross bij avondlicht. Het parcours licht er moddderig bij, en zeker na de cross bij de vrouwen zijn er al veel sporen getrokken. Veel klimmen ook. Deze wedstrijd lijkt veel op de Koppenbergcross, maar dan Amerikaanse stijl, met de Mount Krumpit, die per ronde drie maal beklommen moet worden! Warm is het hier in Iowa, meer dan 25 graden in de schaduw. Verrassend komt Wout Van Aert toch aan de start, ondanks zijn pijnlijke val in Las Vegas, waardoor hij nu vooral aan zijn teen nog veel last heeft.
  Tom is als snelste uit de startblokken, en voert het lange lint crossers aan bij doorkomst door de materiaalpost. En dat hebben zijn Amerikaanse supporters goed gezien! De eerste keer klimmen. Tom trekt zijn trui al helemaal open. Puffend en zwetend overwint hij de hindernissen! Tegen het einde van de eerste ronde pakt ploegmaat Toon Aerts de kop over. Michael Vanthourenthout en onzen Tom in zijn wiel.
  Tweede ronde en al snel staat Wout Van Aert even stil. Ketting eraf. Geen erg, snel er weer op en verder, maar wel achtervolgen. Op kop geeft eerst nog Toon Aerts en dan Michael Vanthourenhout het tempo aan, voor Laurens Sweeck en onzen Tom. Wout Van Aert volgt al op 23 seconden. Kan hij nog terugkomen?
  In de derde ronde maakt Wout Van Aert al een groot deel van zijn achterstand op de koplopers goed. Dat zijn nu Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans, allebei ook al heel sterk in Las Vegas. En onzen Tom, die heeft echt last van de warmte en verliest een aantal plaatsen. Tom rijdt zijn eigen wedstrijd.
  Het duurt tot het einde van de vierde ronde, half wedstrijd, vooraleer Wout Van Aert de aansluiting met de kop kan maken. Het avontuur van Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans is afgelopen. Aan de grimassen van Wout Van Aert zie je dat hij pijn heeft. Dat hij toch doorzet is knap! Onzen Tom komt als 11de door aan de finish. We zijn halfcross.
  In de volgende ronde is het Laurens Sweeck die gezwind de kop doet, met de teruggekomen Wout Van Aert op een tiental meters, alles prima onder controle. Van zijn gebarsten teen lijkt hij geen last te hebben. En, wie komt daar uit de achtergrond opduiken? Kevin Pauwels. Die hadden we nog niet gezien vandaag. Lang wacht Wout Van Aert niet. Met een stevige versnelling rijdt hij iedereen uit het wiel, en de vogel is gevlogen. De rest legt zich neer bij zijn overmacht. Het Amerikaanse publiek wordt wild!
  Als Van Aert aan zijn laatste ronde begint is de voorsprong geruststellend. Wout Van Aert wint hier zijn tweede Wereldbekercross (vorig seizoen bleef de teller stilstaaan op één) en vergroot zo zijn voorsprong in het klassement van de Wereldbeker. Achter hem is de strijd voor zilver nog spannend. Kevin Pauwels trekt aan het langste eind en finisht als 2de voor Laurens Sweeck.
  En onzen Tom? Die bolt uitgezweet en moe als 14de over de meet, op een dikke twee minuten van de winnaar. Verslagen door de warmte! "Gave everything but wasn't fast enough... Today was one big search for air!" Nog even Tom, en de winter komt eraan hier in België!

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u02'47"
  2. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 39"
  3. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 56"
  4. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1'30"
  5. Gianni Vermeersch (Marlux-Napoleon Games), op 1'31"
  6. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'45"
  7. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 1'48"
  8. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 1'57"
  9. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 1'59"
  10. Stephen Hyde (USA; Cannondale), op 1'59"

  21/9: Tom 11de in loodzware eerste Wereldbekercross in Las Vegas (USA)


  Eerste van negen (!) Wereldbekercrossen in gokstad Las Vegas! Na voorbereiding in de twee crossen in Waterloo (USA), met wisselend succes, komt Tom hier vol goeie moed aan de start. De Wereldbekercrossen zijn immers superbelangrijk, voor UCI-punten en startplaatsen. Het parcours in Vegas is verraderlijk: op het eerste zicht easy, maar lang gras overal dat voor geen meter bolt en lastige "Amerikaanse" hindernissen, met scherpe balkjes op de trappen, en een korte maar superzware zandbak. Spek naar de bek van Sophie de Boer, want die won knap in de sprint bij de vrouwen. De mannencross wordt in Vegas in de avond bij kunstlicht gereden (half 10), bij ons komt ze op de nuchtere maag binnen samen met de ochtendkoffie.
  Tom start centraal en is meteen goed mee weg! Achter thuisrijder Stephen Hyde duikt Tom het veld in. Alles op een lang lint. Halverwege in dat lint valt Steve Chainel, en hij sleurt een pak renners met zich mee tegen de grond, ondermeer Philipp Walsleben. Daar is de zandbak, en Wout Van Aert gaat er als enige volledig door! Het is al snel duidelijk: dit wordt de scherprechter van de cross. Michael Vanthourenhout valt een eerste keer aan, effe testen, maar Tom komt in het wiel van Wout Van Aert terug aansluiten, mede door een schitterende sprong over de balkjes. Minder goed vergaat het ploegmaat Corné van Kessel, die bij de balkjes overkop gaat.
  Tweede ronde en we krijgen vooraan terug een hergroepering. Onzen Tom blijft slim in het wiel van de Wereldkampioen. Ook Quinten Hermans en Toon Aerts zijn vooraan mee. TFCT komt sterk voor de dag! Opnieuw zorgt de zandbak voor afscheiding: Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans en Wout Van Aert zijn weg. Tom achtervolgt met Laurens Sweeck en Gianni Vermeersch. Slim zet ploegmaat Quinten zich op kop en zo laat hij Tom en de rest netjes terugkomen.
  Derde ronde en we hebben een kopgroep van tien crossers, met Tom daarin achteraan. Hij heeft het lastig, maar kan toch goed aanklampen. De trui staat nu al ver open, er wordt veel gedronken, de monden staan ver open! Het is hier warm en het parcours ligt er zwaar bij. Kan Tom opschuiven voor er vooraan wordt aangevallen? Rob Peeters doet de kop, in dienst van zijn kopman Wout Van Aert. Het sein voor Laurens Sweeck om over te pakken, en er meteen een stevige ruk aan te geven. In de zandbak moet iedereen van de fiets. Er vallen opnieuw gaatjes. Laurens Sweeck op kop, even daarna Wout, Michael, Rob en TFCT-crossers Toon en Quinten als eerste achtervolgers. Onzen Tom vecht wat verder op kop van de tweede groep. Het valt op, de eerste dertien crossers zijn allemaal Belgen, in een cross in Amerika. Er is nog werk aan de internationalisering. Op kop valt Quinten Hermans aan. De rest hapt naar adem...
  Vierde ronde en Tom passeert aan de finish als 9de in de tweede groep, samen met ondermeer Kevin Pauwels. Stilaan komt deze groep terug op de koplopers, zonder zich te pletter te rijden. Oeps, bocht naar links net voor de trappen, en Wout Van Aert komt stevig ten val. Dat doet pijn! Het sein voor Rob Peeters om zich op kop te zetten en het tempo te drukken. Maar dat laat Michael Vanthourenhout niet gebeuren, erover en vollen bak door, ook door de zandbak! Twee TFCT-crossers, Toon en Quinten leiden de achtevolging, ook Tom haakt zijn wagentje aan. Wout zit op 28 seconden...
  Vijfde ronde en Wout sluit aan bij de achtervolgers en zet zich daar meteen aan kop! Hij lijkt bekomen van de val. De achterstand op Michael slinkt nu zienderogen. De andere crossers proberen in het wiel van de Wereldkampioen te blijven! Opvallend: de Amerikaanse supporters gooien dollars op het parcours! Wie raapt ze op? Alvast de koplopers niet, want die strijden om elke meter. Michael Vanthourenhout, Laurens Sweek en Wout Van Aert, in die volgorde, lijken de sterkste. De TFCT-ploeg inclusief onzen Tom volgen op een 10-tal seconden. Het is Quinten Hermans die als eerste terug bij de koplopers komt. Tom zit attent te crossen in het volgende groepje.
  Zesde ronde en voor het eerst zet Wout Van Aert zich resoluut aan de kop. Maar hij trekt niet door, integendeel, even valt het zelfs stil vooraan! De achtervolging heeft duidelijk inspanningen gevraagd. Stilte voor de storm, want er wordt daarna gesprint naar de zandbak, alleen Laurens Sweeck raakt er volledig door en met Michael Vanthourenhout pakt hij opnieuw een klein gaatje. Wout, Quinten en Toon zijn de eerste achtervolgers. Tom volgt wat verder in een groep waar nu ook Tim Merlier is komen aansluiten.
  Zevende ronde en Tom volgt op 10 seconden met Thijs Van Amerongen. Vooraan zet Toon Aerts zich nu op kop, waardoor alles weer even terug samen komt! Tom als 7de maar hij heeft het lastig. Zelfde scenario als in vorige ronde: sprint naar de zandbak en weer Laurens Sweeck als enige erdoor. Even afscheiding maar met vereende krachten kan de rest toch weer aansluiten, ook onzen Tom!
  Achtste ronde en Tom komt als 8ste door, op slechts 5 seconden van leider Rob Peeters! Die trekt het tempo omhoog, dan neemt Wout Van Aert open en nu zijn echt alle remmen los! Achter Wout breekt het hele pak. Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout zijn de sterkste achtervolgers. Wat verder volgen Toon Aerts en Quinten Hermans. Wout Van Aert is nu echt gelanceerd en kijkt niet meer om. Al snel heeft hij 15 seconden! Game over? Money time voor de Wereldkampioen? Zo lijkt het.
  Negende ronde en Wout heeft al 20 seconden op de eerste achtervolgers, waar zowaar Dieter Vanthourenhout de debatten leidt. Tom volgt wat verder op nog eens 10 seconden. Wout gaat op kop vlot door de zandbak en vergroot zijn voorsprong naar 35 seconden. Tom spreekt wat verder zijn laatste krachten aan en probeert de achterstand nog beperkt te houden, samen met ploegmaat Thijs Van Amerongen.
  Tiende en laatste ronde, en het wordt een ware ereronde voor de Wereldkampioen, die hier even sterk was als Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck, maar wel slimmer. In deze finale ronde is het ieder voor zich. Michael rijdt weg van Laurens. Toon rijdt weg van Rob Peeters. En onzen Tom dringt niet meer aan. Moegestreden wordt hij 11de op 1'26" in deze eerste Wereldbekercross. Op basis van zijn vorige crossen opnieuw vooruitgang, maar Tom kan nog beter. Hopelijk staat hij er zaterdag in Iowa opnieuw!
  Tom na de wedstrijd over Twitter: "Hardest race of the season is over. Happy with the progress I made on this kind of tracks."

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u06'53"
  2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 22"
  3. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 25"
  4. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 31"
  5. Rob Peeters (Crelan-Vastgoedservice), op 38"
  6. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 44"
  7. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 49"
  8. Philipp Walsleben (DUI; Beobank-Corendon), op 58"
  9. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 1'00"
  10. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 1'06"

  17-18/9: Tom geeft door warmte op zaterdag en finisht zondag 7de in de Trek CX Cup in Waterloo (USA)


  De Trek CX Cup in Waterloo (USA) is een tweedaagse cyclocross, met een prachtig parcours uitgetekend door de mensen van Trek, de fietssponsor van TFCT. De hele ploeg is dan natuurlijk aanwezig.
  Zaterdag wordt om 7 uur 's avonds gestart, Tom meteen goed mee weg. Als 2de komt hij door bij de eerste tussentijd. Maar stelselmatig verliest hij plaatsen, net als in Geraardsbergen, en in de vierde ronde stapt Tom ontgoocheld uit de koers. Winnaar wordt de Amerikaan Steve Chainel, achter de rest van de TFCT-troepen, die in de wedstrijd wel stevig weerwerk boden.
  Zondag gaat het Tom al wat beter af, en verloopt de wedstrijd precies omgekeerd als de dag ervoor. Tom wordt wat weggedrumd in de start, maar komt in de volgende rondes sterk terug. In de vijfde ronde zit Tom terug bij de kopgroep, waar Wout Van Aert het tempo aangeeft, met in zijn wiel zowat de hele TFCT-ploeg. Alleen Thijs van Amerongen is vandaag niet meer gestart. Als Wout Van Aert met nog een kwartier wedstrijd voor de boeg het tempo opdrijft, krijgt Tom het wat lastig en moet hij terug een paar plaatsen vrijgeven. Tom finisht als 7de.
  Een kleine progressie in deze twee wedstrijden, vooral op zondag. Hopelijk kan Tom dit doorzetten in de komende Wereldbekercrossen in Las Vegas en in Iowa City.

  Zaterdag 17/9 C2
  1. Steve Chainel (USA; Team G4), in 1u02'11"
  2. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 1"
  3. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 2"
  4. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 8"
  5. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 30"
  6. Daan Soete (Telenet Fidea), op 1'16"
  7. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 2'01"
  8. Rob Peeters (Crelan-Vastgoedservice), op 2'10"
  9. Tobin Ortenblad (USA; Santa Cruz Factory Racing), op 2'12"
  10. Michael van den Ham (USA; Trek Red Truc), op 2'16"

  Zondag 18/9 C1
  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u07'41"
  2. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 13"
  3. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 26"
  4. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 37"
  5. Stephen Hyde (USA; Cannondale), op 39"
  6. Steve Chainel (USA; Team G4), op 54"
  7. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'11"
  8. Daan Soete (Telenet Fidea), op 2'42"
  9. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 3'08"
  10. Tobin Ortenblad (USA; Santa Cruz Factory Racing), op 3'13"

  11/9: Tom start sterk maar valt dan zwaar terug in de openingswedstrijd in Geraardsbergen!


  Eerste cross van het nieuwe seizoen, en meteen een nieuwe cross op de kalender: Geraardsbergen! Op en rond de beruchte muur uit de Ronde van Vlaanderen gaan de crossers voor de eerste keer de strijd aan. Beloften rijden samen met de profs, 41 renners in totaal. Zwaar parcours, met veel beklimmingen, maar ook technisch met veel korte bochten. Maar alles kurkdroog ondanks een bescheiden buitje tijdens de damescross. Hoe goed zijn de crossers uit de zomer gekomen? Tweede ronde en Tom schuift op naar de 2de plek, in het wiel van Laurens Sweeck, die sterk voor de dag komt. Achter die twee een lang lint crossers. Op de muur trekt Laurens stevig door, Tom klampt goed aan! En even pakken Tom, Laurens en Michael een klein gaatje op de eerste achtervolgers, waar ploegmaats Quinten Hermans en Corné van Kessel prima afstoppen met Wout Van Aert in hun wiel. Maar lang duurt dat niet, Wout pakt snel over bij de achtervolgers.
  Derde ronde en al snel sluit Wout Van Aert aan bij de koplopers. Maar anders dan verwacht gaat hij niet meteen aan kop, maar hij nestelt zich op de 4de plek in de kopgroep, in Tom's wiel. Op de muur is het deze keer Michael Vanthourenhout die vol doorgaat. Opnieuw klampt onzen Tom, met Laurens Sweeck in zijn wiel, goed aan. Wout Van Aert laat nog begaan, hij wacht.
  Vierde ronde en in de eerste afdaling in het losse zand (!) maakt Tom een slippertje, even zit hij op achterstand, samen met Wout Van Aert die ook opgehouden is. Die is echter snel terug op de been, en sluit aan bij Michael en Laurens. Tom heeft het lastiger om terug te komen, en als hij passeert aan de brug is hij pas 10de... Wat is er gebeurd? Achteraf blijkt dat Tom's stuur losgekomen is en helemaal naar beneden is gedraaid. Tom kan er zo geen kracht meer opzetten. Een halve ronde nog tot de materiaalpost, Tom verliest plaatsen. Ondertussen heeft Wout Van Aert zich aan op gezet, waar het tempo omhoog gaat...
  Vijfde ronde en Wout Van Aert geeft nu volle gas. Enkel Michael Vanthourenhout kan zich in zijn wiel handhaven. Tom is ver teruggeslagen en probeert terug plaatsen te winnen.
  Hetzelfde beeld in de volgende ronde: Wout Van Aert vol gas, met Michael Vanthourenhout in zijn wiel, die niet opgeeft en goed aanklampt. Tom kan enkele plaatsen winnen. Als op kop even getemporiseerd wordt, sluiten vier andere crossers terug aan: Corné van Kessel, Laurens Sweeck, Klaas Vantornout en Kevin Pauwels, in die volgorde. Tom volgt op een 20-tal seconden als 7de.
  Zevende ronde en Tom blaast zich in de achtervolging op de kopgroep helemaal op! Daar heeft Wout Van Aert na even Laurens Sweeck terug de kop genomen.
  Achtste ronde en Tom valt terug naar de 13de plek, op een dikke minuut. De moraal is duidelijk weg. Op kop blijft Wout Van Aert de forcing voeren. Heel even pakt Michael Vanthourenhout over. Het sein voor Laurens Sweeck en Klaas Vantornout om terug te komen.
  Negende ronde en we hebben terug zes koplopers. Spannend op kop! Minder daarachter, waar Tom alleen rondrijdt. Ook ploegmaat Thijs van Amerongen en Rob Peeters zijn hem nu voorbij gegaan. Op kop vallen Laurens Sweeck en Michael Vantourenhout om beurten aan. Maar Wout Van Aert komt telkens terug in hun wiel.
  Tiende en laatste ronde en Laurens Sweeck plaats nog een laatste aanval, gevolgd door Michael Vanthourenhout die op de muur nog eens stevig uitpakt. In de lange strook in de wei en finaal op de kleinste brug gaat Wout Van Aert er toch nog over, en snelt zo naar zijn eerste zege van het seizoen. Puffend komt hij over de meet. Wat een zware cross was dat! Proficiat Wout!
  Na de wedstrijd is Tom natuurlijk ontgoocheld: "De voorbije week liep het niet zo lekker, wat stress en de benen voelden niet zo goed. Bij de start leek alles prima, maar na de pech met m'n stuur was het heel lastig om terug te komen. Volgende keer beter!"
  Nu volgen de crossen in Amerika, twee wereldbekers en twee losse crossen van C1-niveau. Hopelijk krijgt Tom zijn goede vorm daar te pakken.

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u00'02"
  2. Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 4"
  3. Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games), op 8"
  4. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 8"
  5. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 14"
  6. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 19"
  7. Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice), op 28"
  8. Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games), op 40"
  9. Julien Taramarcaz (ZWI; Era-Murprotec), op 40"
  10. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 26"

  Tom blikt terug op de voorbije zomer, en vooruit op de komende crosswinter!

  "Mijn zomercampagne was er eentje met een pak minder competitie als andere jaren, waardoor ik in de wedstrijden zelf me misschien soms net iets minder heb getoond. Maar ik heb heel hard gewerkt aan krachttraining en stabiliteit om mijn houding op de fiets te verbeteren. Daarvoor ben ik naar het centrum van Lieven Maesschalck, Move To Cure aan het gaan en ik voel progressie.
  Door minder competitie en die specifiekere trainingen voel ik me mentaal ook veel frisser als anders. Ik heb heel veel zin om te starten met crossen!

  Vooruitblikken en ambities stellen dit seizoen is niet gemakkelijk. Wout Van Aert en Matthieu van der Poel zijn zoals iedereen weet absolute toptalenten dus met hen in de clinch gaan is niet zo van zelfsprekend. Afgelopen jaren heb ik altijd wel periodes gehad dat ik in de buurt kwam van de allerbeste crossers van het moment, maar ik heb dat door allerlei omstandigheden nooit van september tot februari kunnen vasthouden.

  Sven Vanthourenhout, mijn persoonlijke trainer, is iemand die me echt heel goed probeert te helpen als ik met problemen zit of me met mensen in contact brengt die me beter kunnen maken. Dus ik hoop dat ik dat kan gebruiken om er 45 crossen lang te staan. Winnen in topcrossen is enorm moeilijk maar ik hoop dat ik de kansen kan benutten als ze zich voordoen."


  Op de Telenet Fidea fan-dag op 3 september in het Sven Nys Cycling Center op de Balenberg, wordt Tom voorgesteld als één van de TFCT Lions, en als de kopman van de ploeg met verder Toon Aerts, Thijs van Amerongen, Daan Soete, Jim Aernouts en Corné van Kessel. Op 1 januari komt daar ook nog Lars van der Haar bij. Heel wat supporters zijn opgekomen en Tom gaat graag met hen op de foto!

  3-7/8: Tom rijdt met de ploeg een goede Ronde Van Namen!


  Na een succesvol MTB-intermezzo staat Tom opnieuw aan de start van een rittenkoers samen met de rest van de TFCT-ploeg, in de Ronde van Namen. Veel klimmen in deze ronde, dus aanscherpen kracht en conditie. Heel anders dan vorig jaar is de eerste rit voor onzen Tom pas de 19de koersdag van de zomer. In de opbouw naar de winter is nu veel meer rust en persoonlijke training ingebouwd. Naast TFCT ook de andere veldritploegen aan de start (Crelan-Vastgoedservice, zonder Wout Van Aert; Era-Murprotec, met de gebroeders Sweeck en Cant; en Marlux-Napoleon Games met Eli Iserbyt), behalve BKCP-Corendon die net voor de start afzegden. Daarnaast heel wat continentale Belgische ploegen, én een nationaal team uit Canada, 182 renners in totaal.
  • Rit 1 (3/8): Walcourt - Philippeville (152.8 km): Openingsrit met onderweg drie tussensprints en vier stevige beklimmingen. Na de eerste schermutselingen onstaat een kopgroep van 13 renners, met daarbij ook Laurens Sweeck en Tom's ploegmaat Daan Soete. Zij fietsen in de regen een mooie voorsprong bij elkaar. Het sein voor de andere TFCT-renners om zich koest te houden in het peloton. Op kop toont Laurens Sweeck zich de bedrijvigste. Hij pakt de bolletjestrui vandaag. Daan Soete finisht knap als 9de en Tom volgt wat later in het teruggekomen peloton op een handvol seconden.
  • Rit 2 (4/8): Bièvre - Vresse-sur-Semois (145.6 km): Stevige rit met maar liefst drie beklimmingen van eerste categorie en eentje zelfs buiten categorie. En opnieuw komt TFCT (zonder Corné van Kessel, die niet meer aan de start kwam) goed voor de dag! Quinten Hermans gaat mee in de ontsnapping van de dag, die mede door het prima werk van de ploegmaats in het peloton een mooie voorsprong krijgt. Meer nog, Quinten pakt uit op alle vier de hellingen en verovert zo de bolletjestrui! In de finale komt een grote groep terug bij de koplopers, er wordt met een 70-tal renners gesprint en Seppe Verschuere (VL Technics Experza) heeft de snelste benen. Alle TFCT renners eindigen in de eerste groep, onzen Tom als 17de.
  • Rit 3 (5/8): Doische - Profondville (160.0 km): Minder steile hellingen in deze rit, wordt dit een rit voor sprinters? Van bij de start regent het aanvallen, waarbij de veldrijders zich niet onbetuigd laten. Ondermeer Laurens Sweeck en Julien Taramarcaz doen een poging. Ook Quinten Hermans gaat even mee in de aanval, en pakt nog extra punten voor de bergprijs. Een groep van een tiental renners rijdt weg, daarbij ook Quinten en Daan Soete van TFCT. Tom peddelt goed mee in het peloton dat al snel op een minuut wordt gezet. De kopgroep blijft vooruit en sprint, Quinten Hermans mag als tweede mee op het podium en behoudt de bolletjestrui. Onzen Tom finisht een dikke minuut later in het peloton.
  • Rit 4 (6/8): Jemeppe-sur-Sambre (13.0 km): Individuele tijdrit tegen de klok over twee klimmetjes! Niet bepaald Tom's specialiteit. Ietwat verrassende winnaar vandaag is Laurens Sweeck, die de 13 km aflegt in 16'42" en zo de leiderstrui pakt. Ploegmaat Quinten Hermans, ook al goed op dreef de voorbije dagen, finisht als vierde in 17'03". Tom rijdt de 50ste tijd, een minuutje trager, 17'52".
  • Rit 5 (7/8): Jemeppe-sur-Sambre - Citadel Namen (145.0 km): Slotetappe met nog stevig klimwerk en finish op de Citadel van Namen, ook bekend van de jaarlijkse Wereldbekercross! Na 25 km koers ontstaat een kopgroep met drie renners, bekendste daarbij de Nederlander Rob Ruijgh van Crelan-Vastgoedservice. Geen bedreiging voor de gele trui Laurens Sweeck of de andere klassementsmannen, dus laat het peloton hen rijden. Op de Citadel van Namen sprinten de drie en Ruijgh wint met voorsprong. Een handvol seconden later wint onzen Tom knap de sprint van het peloton, en finisht zo vierde in deze slotetappe. Quinten Hermans wint het bergklassement en TFCT eindigt knap als 2de (op 26 ploegen) in het ploegenklassement. Mooi Tom! Zo zit je wegseizoen erop, en kan je vanaf nu focussen op de crosstrainingen en het komende seizoen, dat start op 11 september in Geraardsbergen.
  Eindklassement
  1. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), in 13u58'34"
  2. Mathias Van Gompel (Lotto-Soudal), op 23"
  3. Ludovic Robeet (Color Code - Arden'Beef), op 29"
  4. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 43"
  5. Daan Soete (Telenet Fidea), op 48"
  ...
  22. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 2'05"
  46. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 2'58"
  64. Thijs Van Amerongen (Telenet Fidea), op 11'44"

  17/7: Tom knap 6de op het BK MTB in Ottignies!


  BK mountainbike, een wedstrijd waar Tom naartoe geleefd heeft, en zeker na zijn mooie zege in Paal, met ambitie aan de start komt. Wel zware kost hier in Ottignies! Na een sterke wedstrijd finisht Tom als eerste veldrijder en voor een aantal doorwinterde bikers op het BK MTB in Ottignies. Knap Tom!


  1. Ruben Scheire (Habitat), in 1u33'26"
  2. Sebastien Carabin (Merida Wallonie), op 27"
  3. Jonas De Backer (Blancs Gilets), op 1'17"
  4. Bart De Vocht (Versluys), op 3'20"
  5. Kevin Van Hoovels (Versluys), op 4'07"
  6. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 4'26
  7. Wietse Bosmans (Beobank-Corendon), op 5'22"
  8. Frans Claes (Loving Hut), op 6'16"
  9. Didier Bats (4 Bikes), op 6'47"
  10. Jens Vandekinderen (Kalas-Essers-Noff), op 7'22"

  10/7: Tom helpt Jim aan de zege en zelf 15de in de Wielerronde van Nispen!


  Op het nippertje beslist, een klein tussendoortje en laatste opwarmertje voor het BK MTB aanstaande zondag, de Wielerronde van Nispen. 80 km rondjes rond de kerk, op een steenworp van huis. Tom neemt geen risico's, maar helpt wel ploegmaat en vriend Jim Aernouts aan een mooie zege. Zelf wordt hij 15de in het pak.

  1. Jim Aernouts (Telenet Fidea)
  2. David Van Eerd (NED)
  3. Tom Goovaerts
  ...
  15. Tom Meeusen (Telenet Fidea)

  3/7: Tom wint de Flanders MTB Cup in Paal, met ruime voorsprong!


  Als opwarmertje voor het BK binnen twee weken, rijdt Tom vandaag een MTB-koers in Paal, een wedstrijd in de Flanders MTB Series. Op dezelfde dag wordt in Verviers de Wallonia Cup gereden, dus vooral Vlamingen aan de start hier in de Zuiderkempen. En dat terwijl de Zwitser Nino Schurter in Nove Mesto voor de 5de keer Wereldkampioen MTB wordt. Beloften en profs rijden in Paal samen in één wedstrijd. Het parcours ligt er vettig bij, want tijdens de wedstrijd van de junioren in de vroege namiddag gingen de hemelsluizen open. Twee uur later de profs en beloften aan de start, onder een aarzelend zonnetje. En het zijn de veldrijders, of beter gezegd, TFCT aan kop: Bij de beloften wint Quinten Hermans voor Daan Soete, en bij de profs onzen Tom, met ruime voorsprong op ploegmaat Thijs van Amerongen. Bart Hofman, terug na een lange revalidatie, mag als 3de prof mee op het podium (maar werd in de wedstrijd pas 5de, na Tom's jongere ploegmaats). Proficiat Tom!

  1. Tom Meeusen (Telenet Fidea), in 1u26'07"
  2. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 5'27"
  3. Bart Hofman (Nodrugs Heroes), op 6'40"
  4. Bram Van Wijmeersch (Intrasys Nodrugs), op 11'03"
  5. Michel Bonneux (Vanomobil), op 11'53"

  26/6: Het regent opgaves op het BK in l'Eau d'Heure, ook onze Tom!


  BK op de weg rond Les Lac de l'Eau d'Heure, het wielercentrum in de Ardennen. Loodzwaar, mede door het slechte weer (om de haverklap regen en stevige windstoten), maar ook door het pittige parcours. De renners krijgen 15 rondjes voor de voeten, waarin ze telkens 3 stevige hellingen moeten overwinnen, dus 45 in totaal. Teveel van het goede?
  En, van bij de start wordt er door de favorieten stevig aangevallen. Ondermeer Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Stijn Devolder en Wout Van Aert gaan al vroeg mee in de vlucht. Op die manier wordt het peloton al snel uitgedund. Eén van de eerste slachtoffers is de zieke Sepp Vanmarcke. Na 100 km koers zijn er nog maar 70 renners onderweg, na de kopgroep in drie verschillende pelotonnetjes. Ondertussen regent het bakken uit de hemel. Ook de drie renners van TFCT die deelnemen, onzen Tom, Jim Aernouts en Toon Aerts, stappen halverweg uit de koers. Hetzelfde geldt voor de crossers van Marlux-Napoleon Games en Era-Murprotec.
  Met nog 50 km te gaan zijn er nog maar een goeie 30 renners in koers. Terwijl is onzen Tom al terug op weg naar huis. Op 25 km van de meet springen Philippe Gilbert en Tim Wellens weg uit het uitgedunde peloton. Al snel pakken zij 25 seconden voorsprong, in de striemende regen. De twee op kop vinden elkaar prima en de voorsprong loopt uit tot anderhalve minuut op de eerste achtervolgers. Dat zijn ondermeer Greg Van Avermaet, Jan Bakelants en ... Wout Van Aert, de enige crosser nog in koers (die later 9de zal worden op een kleine minuut). Nog één ronde te gaan. De koers lijkt gereden. Wordt het BMC thuisrijder Philippe Gilbert, of wordt het de negen jaar jongere Lotto renner Tim Wellens? Voor die laatste zou het de eerste keer zijn, Gilbert werd als kampioen in 2011 in Hooglede. Op de laatste helling, la petite Poggio, lonken de twee naar elkaar, maar ze blijven bij elkaar. Wordt het sprinten? Ja hoor, de twee laveren in de laatste 500 meter en lonken naar elkaar, Gilbert vertrekt, vanop de kop en wint, na een heel fel betwist BK!
  Op deze manier zit Tom's wegseizoen er op. Vanaf nu is het mountainbike, wat Tom veel liever doet.

  1. Philippe Gilbert (BMC), in 5u46'59"
  2. Tim Wellens (Lotto-Soudal), zt
  3. Greg Van Avermaet (BMC), op 28"
  ...
  9. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 51"

  16-19/6: Tom finisht als 35ste in de Oberösterreich-Radrundfahrt!


  Net als vorig jaar start de TFCT ploeg in deze rittenkoers (UCI 2.2) in Opper-Oostenrijk, nabij de Tsjechische grens. Vier dagen lang strijden 122 renners in 21 ploegen uit 10 landen voor de gele trui op een parcours dat nergens plat is. Een stevige training dus! Alles samen 467 km, met tal van tussensprints. Tom staat er aan de start met vijf van zijn ploegmaats.
  • Rit 1 (16/6): Linz - Linz: bijzondere klimproloog over 12.6 km in het centrum van Linz, van de Johannes Kepler Universität naar het Freilichtmuseum op de Pelmberg, waarbij 555 hoogtemeters overwonnen moeten worden. Stevige kost dus! Voorafgaand aan de profs, wroeten ook de locals zich in gezapig tempo de berg op, de ene al gekker gekleed dan de andere. Een feest in Linz, dat is het zeker. Als de profs om 19.30u van start gaan is het andere koek: Kleine versnelling en klimmen maar! Aan een gemiddelde van 30 km/u is de Italiaan Vincenzo Albanese daarin de snelste. In de sprint verslaat hij de Duitse crosser Marcel Meisen, die ook vorig jaar al heel goed was in deze koers. Derde werd thuisrijder Markus Eibegger, die deze ronde reeds won in 2006 en 2008. Tom forceert nog niks en finish samen met ploegmaat Corné van Kessel op een minuut van de winnaar, als 24ste. Mede door de goede prestatie van ploegmaat Kobe Goossens (16de) finisht TFCT als 6de (op 21 ploegen) in het ploegenklassement.
  • Rit 2 (17/6): Wels - Altheim (155.9 km): Onderweg vijf beklimmingen (10%) gevolgd door een relatief vlakke aankomst waarin nog drie tussensprints. Na 30 km koers ontstaat er een kopgroep, met een aantal lokale favorieten, maar ook Tom's ploegmaat Thijs van Amerongen. Daardoor kon de rest van de ploeg rustig in het peloton meepeddelen, waar het grootste deel van de koers het tempo niet al te hoog lag. Toch werden de vluchters, die meer dan 5 minuten voorsprong hadden, toch terug gegrepen op zeven kilometer van de aankomst, mede door de stevige wind. Sprinten dus, en zich plaatsen was geen evidentie in deze koers. Iedereen wilde vanvoor zitten na een rustige koers (39.5 km/u gemiddeld). Ploegmaat van Kessel slaagde daar het beste in en werd 10de. Tom finishte als 17de. Geen wijzigingen in het klassement.
  • Rit 3 (18/6): Eferdin - Ulrichsberg (142.1 km): stevig klimwerk naar het hoogplateau in de eerste helft (met drie tussensprints), gevolgd door drie keer de Ulrichsberg. Mede door een hoger tempo dan gisteren, bleef de koers vandaag heel lang gesloten. Toch een ontsnapping in de tweede helft van de koers, met daarbij ploegmaat Kobe Goossens. Die groep van 14 renners pakte al snel een minuut, en dus was het aan TFCT om het peloton in bedwang te houden. Tom en zijn ploegmaats hielden alles goed onder controle en reageerden op iedere uitval. Een sterke ploegprestatie! Uiteindelijk won thuisrijden Markus Eibegger de sprint van de kopgroep. Kobe werd 10de. Tom finiste door zijn inspanning vandaag in de bus, op 5'34". De ploeg rukt wel op naar de 3de plaats in het ploegenklassement.
  • Rit 4 (19/6): Traun - Windischgarsten (156.5 km):Opnieuw een lange aanloop naar het hoogplateau en dan in vier plaatstelijke rondes maar liefst viermaal een stevige klim van 15%. Onderweg ook nog drie tussensprints. Ondanks vele aanvallen vandaag blijft het peloton toch bij elkaar. Iedereen in de TFCT ploeg peddelt goed mee, aan een gemiddeld van 38.3 km/u. Enkel Thijs Van Amerongen moet in de slotfase opgeven. Op de laatste klim gaat Kobe Goossens goed mee met de eerste groep, en bevestigt zo zijn moooie 11de plaats in het eindklassement. Tom komt over de meet in het eerste peloton. Daarmee zit de voorbereiding voor het BK op 26/6 er op!
  Eindklassement
  1. Stephan Rabitsch (OOS; Felbermayr Simplon Wels), in 11u56'34"
  2. Nicolas Schultz (OOS; Seg Racing), zt
  3. Markus Eibegger (OOS; Felbermayr Simplon Wels); zt
  ...
  11. Kobe Goossens (Telenet Fidea), op 16"
  24. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 5'19"
  28. Daan Soete (Telenet Fidea), op 6'08"
  29. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 6'12"
  35. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 9'29"

  12/6: Tom knap 14de in de Ronde van Limburg!


  Volgende wegrit voor onzen Tom, de Ronde van Limburg. Een dikke 200 kilometer van Tongeren over de Limburgse hellingen terug naar Tongeren. Een wedstrijd 1.1 met één World-Tour ploeg aan de start: Etixx-Quickstep met ondermeer Tom Boonen. 168 renners met daarbij ook Mathieu van der Poel, de winnaar twee jaar geleden.
  Vanaf de start gaat het hard en al na 10 km koers de eerste aanval, met ondermeer Pieter Serry van Etixx-Quickstep. Die aanval duurt niet lang. Na 25 km koers achten de veldrijders hun moment gekomen, en onzen Tom valt aan! Samen met Wietse Bosmans, Dieter Sweeck en nog een paar wegrenners! Maar ook zij worden snel terug gegrepen door het peloton. Aan de voet van de Letenberg komt er een nieuwe aanval, met opnieuw Pieter Serry en Wietse Bosmans, aangevuld met de Nederlander Rob Ruijgh van Crelan-Vastgoedservice. Zij werken goed samen en bouwen een voorsprong uit van meer dan 4 minuten! Wietse rijdt lek, maar de twee anderen wachten op hem, en de voorsprong groeit verder uit, tot meer dan 6 minuten.
  Halfkoers en Wietse Bosmans is gelost uit de kopgroep. We hebben nog twee leiders. Achteraan geven de eerste renners op. Daarbij nog geen crossers. Ondertussen begint het te regenen... Na 140 km koers is de voorsprong geslonken tot 5 minuten. Het peloton, met Topsport-Vlaanderen op kop, is nu in drie stukken gebroken. Nog 30 km koers, we zijn begonnen aan de plaatselijke rondes, de koplopers hebben nog 3'30" op het peloton. In elk van die plaatselijke rondes ook een beklimming van de Kolmontberg. Met nog twee rondes te gaan, slinkt de voorsprong tot 1'40". In het peloton draait onzen Tom nog altijd goed mee in het eerste deel. Daar is de laatste ronde! Nog 40 seconden voor de leiders. Achterin lost de eerste veldrijder, David van der Poel. Op kop moet ook Rob Ruijgh de rol lossen. We hebben nog één leider: Pieter Serry. Met nog 6 km te gaan wordt ook hij gegrepen! De vlucht van de dag zit erop. Wordt het een sprint? Etixx-Quickstep zet zich alvast op kop voor Tom Boonen. Maar, Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert) is de snelste! Tom Boonen moet buigen en is 2de. En onzen Tom? Die wordt na een hele sterk koers (41.88 km/u gemiddeld) knap 14de!

  1. Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert), in 4u46'30"
  2. Tom Boonen (Etixx-Quickstep), zt
  3. Timothy Dupont (Verandas Willems), zt
  ...
  5. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), zt
  8. Mathieu van der Poel (NED; Beobank-Corendon), zt
  11. Vincent Baestaens (Beobank-Corendon), zt
  14. Tom Meeusen (Telenet Fidea), zt
  22. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), zt
  25. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), zt
  27. Michael Boros (TSJ; Beobank-Corendon), zt
  31. Daan Hoeyberghs (Beobank-Corendon), zt
  46. Wietse Bosmans (Beobank-Corendon), op 15"
  56. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 28"

  5/6: Tom 9de achter de derny in Deurne!


  In extremis kreeg Tom nog een contract voor de Profronde in Deurne, de jaarlijkse derny-koers in de schaduw van het Sportpaleis op zondagavond. 16 renners aan de start voor 85 kilometer in 70 rondjes, in de luwte van een brommer. Loterij met de dernies voor de start, en daar moet je natuurlijk goed uitkomen, want derny, dat is samenwerking tussen derny en renner. Wout Van Aert wint in de sprint met Lars Boom. Tom finisht als 9de op een handvol seconden. Er werd een gemiddelde van bijna 45 km/u gehaald.

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 1u53'21"
  2. Lars Boom (NED; Astana), zt
  3. Sep Vanmarcke (Lotto NL-Jumbo), op 5"
  ...
  5. Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games), op 5"
  9. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 9"
  10. Laurens Sweeck ((Era-Murprotec), op 9"

  4/6: Tom rijdt een sterke training in een supersnelle Heistse Pijl!


  Na zijn sterke Ronde van België staat Tom opnieuw aan de start in de Heistse Pijl, een kermiskoers die ondertussen opgewaardeerd is naar categorie 1.1, en dus veel renners aan de start, ondermeer Tom Boonen, Tiesj Benoot en Wout Van Aert. Tom staat ook met zijn ploeg, vooral om goed te trainen op snelheid.
  En dat lukt hier prima! De 193 kilometer worden afgelegd in een gemiddelde van meer dan 47 km/u! Veel aanvallen onderweg, en niet van de minste (ondermeer Boonen, Vanmarcke en Wout Van Aert gaan hun kans), maar op het einde wordt er toch gesprint voor de zege en daarin is de jonge Nederlander Dylan Groenwegen (Lotto-Jumbo) het snelste. Onzen Tom is er dan niet meer bij, want net als 65 andere renners is hij voor het te heet werd in de finale uit de de koers gestapt, met meer dan 150 kilometers in de benen.

  1. Dylan Groenewegen (NED; Lotto NL-Jumbo), in 4u03'55"
  2. Wouter Wippert (NED; Cannondale), zt
  3. Aidis Kruopis (LIT; Verandas Willems), zt
  ...
  40. Laurens Sweeck (Era-Murprotec), op 13"
  43. Jim Aernouts (Telenet Fidea), op 13"
  47. Kobe Goossens (Telenet Fidea), op 13"

  25-29/5: Tom rijdt een sterke Ronde van België!


  Drie jaar geleden voor Tom, maar nu staat hij opnieuw aan de start in de Ronde van België, ook bekend als de Baloise Belgium Tour. Samen met de hele TFCT ploeg, Lars van der Haar, en die andere Belgische veldritploeg (Crelan-Vastgoedservice met Wout Van Aert), en al wat renner is in België, ondermeer een sterke Etixx-Quickstep delegatie, met ex-winnaar Tony Martin en hardrijder Niki Terpstra. 176 renners uit 22 ploegen in totaal. Vijf dagen stevige koers, kilometers malen aan hoog tempo en de Ardense hellingen overwinnen, met het oog op een goede basisconditie voor volgende winter. Kan Tom opnieuw uitpakken en zichzelf in de kijker rijden, bijvoorbeeld in de eerste sprintrit?
  • Rit 1: Beveren - Beveren (6 km): proloog en dus individuele tijdrit tegen de klok, op een biljartvlak parcours in het centrum van Beveren. Gezien weinig of geen ervaring met de tijdritfiets, niet echt iets voor Tom. Hij start om 14.24u, kort na de start van de uitzending op Sporza. De eerste richttijd wordt weggezet door de Zwitser Reto Hollenstein (IAM Cycling), die onder de 7 minuten gaat (gemiddeld 53 km/u!). Lars van der Haar, op een heel klein frame, rijdt ook een sterke tijd (7'10"). Onzen Tom, "blij dat hij de finish haalt", rijdt ook een degelijke tijd van 7'31". Verschillende renners bijten zich stuk op de scherpe tijd van Hollenstein, ondermeer Lars Boom, Niki Terpstra en Yves Lampaert komen nipt te kort. Wereldkampioen Veldrijden Wout Van Aert, goed in vorm, zet bij het tussenpunt de beste tijd neer! En Wout houdt vol en pakt de koppositie met een fantastische tijd van 6'52"! Zelfs drievoudig wereldkampioen tijdrijden Tony Martin gaat daar niet meer over! Proficiat Wout! Welke World Tour ploeg doet het hoogste bod voor deze kampioen?
  • Rit 2: Buggenhout - Knokke-Heist (177.3 km): zo goed als vlakke aanlooprit, door het Meetjesland naar de Kust, iets voor sprinters. Kan onzen Tom meedoen? Vorig jaar won die andere Tom (Boonen). De eerste 60 km blijft het peloton bij elkaar, aan een matig gemiddelde van 35 km/u. Even later vallen twee jonge renners aan, Brian Van Goethem (22j; NED; Roompot) en Ludwig De Winter (23j; Wallonie Bruxelles). Al snel pakken/krijgen ze 3 minuten voorsprong op het peloton. Daar trekt de ploeg van Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice) het tempo omhoog. Tom peddelt goed mee, zonder zich te mengen in de tussensprints. Met nog 50 km te gaan is de voorsprong al gedaald tot 1'04". Na de Gouden Kilometer zijn de twee vluchters terug gepakt. Met nog 15 km te gaan, schiet het tempo omhoog. De sprintersploegen brengen hun mannetjes naar voor. Nog een val voorin het peloton op 2 km voor de meet, dus verhakkelde sprint en Edward Theuns (Trek) wint, met dank aan zijn ploeg. Tom zat goed, net als Van Aert net achter de val, maar werd daardoor opgehouden en finisht als 104de.
  • Rit 3: Knokke-Heist - Herzele (200.4 km): een mini-versie van de Ronde van Vlaanderen, met kasseien (Paddestraat en Lippenhovenstraat) en stevige kuitenbijters (Leberg, Valkenberg, Berendries) in de Vlaamse Ardennen. Van bij de start regent het ontsnappingen, ondermeer van Lars van der Haar, en de ploeg van Wout Van Aert moet stevig aan de slag om alles bij elkaar te houden. Na 65 kilometer dan toch een succesvolle ontsnapping, geen veldrijders daarbij, wel de vluchter van gisteren, Ludwig De Winter, samen met de Franse kampioen, Steven Tronet. Zij krijgen maximaal 2'50" voorsprong. Tom rijdt goed mee in het achtervolgende peloton dat met een rotvaart (50 km/u in de eerste wedtrijdhelft!) door de Vlaamse vlakten vliegt. Net bij de start van de uitzending op Sporza worden de vluchters gegrepen. Zeven andere renners pakken nu de vlucht, daarbij ondermeer Tony Martin en Julien Vermote van Etixx-Quickstep, en Dries Devenyns van de afscheidnemende ploeg IAM Cycling. De aanval op Wout Van Aert is open! Het tempo ligt superhoog! Maar de ploeg van Wout laat niet betijen en trekt alles op een lang lint. Op de Valkenberg zijn ook deze vluchters weer gegrepen. Met nog 24 km te gaan ontsnapt een selecte groep, met ondermeer Laurens De Vreese, Tiesj Benoot, Stijn Vandenbergh en opnieuw Dries Devenyns. Wout Van Aert heeft de boot gemist en leidt nu zelf de achtervolging. Vandenbergh en Devenyns zijn de sterksten en vechten de finale onder elkaar uit, waarbij Dries Devenyns aan het langste eind trekt. Hij neemt ook de leiderstrui over van Wout Van Aert. De eerste achtervolgers (slechts 80 renners) komen binnen op 40 seconden, met daarbij Wout Van Aert en ook onzen Tom (47ste), waardoor hij oprukt naar de 70ste plaats in het algemene klassement.
  • Rit 4: Verviers - Verviers (206.9 km): koninginnerit in de Ardennen, een korte uitgaven van Luik-Bastenaken Luik, met tweemaal over de Côte De Banneux én de Côte de la Redoute! Hier zal het klassement in zijn definitieve plooi vallen. Dat dachten we toch, want in de rit voltrekt zich een drama: Na 75 kilometers koers, we hebben dan een kopgroep met zes renners onder aanvoering van Tony Martin, botsen twee motorrijders op het fietspad langs de weg op elkaar, en vallen in het peloton! Maar liefst 19 renners komen daarbij ten val, en 11 van hen moesten ook overgebracht worden naar de kliniek. Zondagmorgen verblijven er nog altijd 5 van hen in het ziekenhuis, ondermeer Lotto-Soudal renner Stig Broeckx die mogelijk een schedelbreuk heeft en Crelan-Vastgoedservice renner Pieter Jacobs, die twee rugwervels brak. Verder ook drie renners van Roompot-Oranje. Door dit ernstige ongeval werd de wedstrijd meteen geneutraliseerd, alle renners, kopgroep en peloton zetten voet aan de grond, en even later werd de volledige wedstrijd ook geannuleerd. De renners zijn verontwaardigd. Tom, die net als zijn TFCT ploegmaats gelukkig ongedeerd blijft, twittert: "In je zwembroek aan 70 kilometer per uur van een rijdende auto springen, dat is wat wij meemaken bij een val."
  • Rit 5: Tremelo - Tongeren (174.2 km): Nog een lastige slotrit waarin de wind een belangrijke rol kan spelen. De renners, nog onder de indruk van het drama gisteren, starten rustig. Na een uur crossen kunnen sommigen zich niet meer inhouden, en valt de ene na de andere renner aan, maar het peloton houdt voorlopig nog alles bij elkaar. Met nog een goeie 50 kilometer te gaan ontsnappen acht renners, daarbij ook TFCT-ploegmaat Toon Aerts. Even later komen ook Iljo Keisse en Martin Delfosse aansluiten, en we hebben tien koplopers. Zij pakken maximaal een halve minuut, zo snel gaat het! Na de Gouden Kilometer komt een groep van 95 renners terug bij elkaar, daarbij ook onzen Tom! Wout Van Aert valt nog eens stevig aan, hij wil nog gaan voor de eindzege, maar Etixx Quickstep houdt de koers onder controle! Er wordt gesprint! Tom zit mee vooraan en finisht knap als 11de in deze laatste rit! Winnaar is Zico Waetens, ploegmaat van Lars van der Haar (Giant-Alpecin). Dries Devenyns blijft leider en wint deze Baloise Belgium Tour en zet zichzelf zo in de kijker, met het oog op een nieuw contract, want zijn ploeg (IAM Cycling) houdt er mee op.
   En onzen Tom? Die eindigt na een sterke Ronde van België waarin hij gelukkig bespaard bleef van pech op een mooie 51ste plaats, en belangrijker, op slechts 1'18" van de winnaar. Knap Tom!
  Eindklassement
  1. Dries Devenyns (IAM Cycling), in 12u27'30"
  2. Reto Hollenstein (ZWI; IAM Cycling), op 4"
  3. Stijn Vandenbergh (Etixx-Quickstep), op 4"
  ...
  8. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), op 39"
  21. Lars van der Haar (NED; Giant-Alpecin), op 57"
  51. Tom Meeusen (Telenet Fidea), op 1'18"
  52. Thijs van Amerongen (NED; Telenet Fidea), op 1'19"
  62. Corné van Kessel (NED; Telenet Fidea), op 1'29"
  67. Toon Aerts (Telenet Fidea), op 4'10"
  88. Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice), op 11'06"
  92. Nicolas Cleppe (Telenet Fidea), op 11'26"

  22/5: Tom start sterk in WB MTB in Albstadt, maar valt dan terug!


  Eerste Moutainbike wedstrijd van het jaar voor Tom, en meteen van start in de Wereldbekercross in Albstadt (DUI). Een loodzwaar parcours in de bossen, met veel klimmen en gevaarlijke afdalingen. Tom mag door zijn lange afwezigheid in het MTB pas als 124ste starten. Naast Tom nog één andere cyclocrosser aan de start: Mathieu van der Poel, die alsnog probeert de nodige punten te sprokkelen om naar de Olympische Spelen te mogen, hoewel die kans heel klein is.
  In de korte startronde slaagt Tom erin om op te rukken naar de 85ste plaats in het pak. Dat bestaat uit een heel lang lint bikers, 150 in totaal. Op kop geeft vice-wereldkampioen Nino Schurter (ZWI) na een snelle start, zijn specialiteit, het tempo aan.
  In de eerste lange ronde gaat Tom nog goed mee. Hij verliest enkele plaatsen en komt na het 2de tussenpunt als 88ste door. Op kop leidt ondertussen Wereldkampioen Julien Absalon (FRA) in een kopgroep van vier bikers. Op het einde van deze ronde is Tom 92ste op 3'04" van de leiders.
  Het tempo ligt heel hoog, mede door het droge weer, en Tom moet in de tweede ronde heel wat plaatsen toegeven. Als 123ste komt hij door, op 6'12" van de leiders, nog altijd in dezelfde ronde. Die leiders, dat zijn nu Schurter en Absalon, die de rest losgereden hebben.
  Derde ronde, en Tom draait nog even goed mee, maar stapt halverwege enigzins ontgoocheld uit de wedstrijd. De benen waren duidelijk nog niet goed genoeg. Maar de zomer is nog lang.
  Op kop verzwakken Schurter en Absalon niet, en zij sprinten uiteindelijk voor deze zege, waarbij de Zwitser aan het langste einde trekt. Mathieu van der Poel finisht als 34ste, en mag zijn Olympische droom opbergen.
  Tom's reactie over Twitter: "DNF in Albstadt, this type of racing is always hard for me. Hope my new coach Sven Vantourenhout can change that in the future!" Ja, zoals jullie misschien al wisten, Tom's nieuwe persoonlijke coach is Sven Vanthourenhout. Welkom in het team Sven!

  1. Nino Schurter (ZWI; Scott-Odlo), in 1u28'38"
  2. Julien Absalon (FRA; BMC), zt
  3. Maxime Marotte (FRA; BH-SR Suntour), op 55"
  ...
  34. Mathieu van der Poel (Ned; BCKP-Corendon), op 6'09

  18/5: Tom rijdt een goede training in Puivelde Koerse!


  Na de verdiende rust en stevige training, ondermeer samen met de ploeg op Mallorca, startte Tom vandaag in zijn eerste wedstrijd van het seizoen: Puivelde Koerse, in Oost-Vlaanderen. Samen met hem staan ook de andere toppers in het veldrijden aan de start, ondermeer Belgisch en Wereldkampioen Wout Van Aert en Nederlands kampioen Mathieu van der Poel. Topfavoriet is Preben Van Hecke, Belgisch Kampioen op de weg die met zijn volledige ploeg (Topsport Vlaanderen – Baloise) aan de start komt. 150 renners in totaal, afstand 171km over 19 rondes.
  De koers viel als snel in zijn plooi. Al na 35 kilometer ontstond er al een kopgroep van 13 renners, met daarbij Wout Van Aert en Tom's ploegmaat Quinten Hermans. Favoriet Preben Van Hecke mistte de boot. Ook Tom is niet mee in de aanval, maar hij peddelt wel goed mee in het peloton, net als zijn andere ploegmaats.
  Op kop gaat het hard, de maximale voorsprong is met nog 60 kilometer te gaan maar liefst 2'30"! Met nog 30 kilometer voor de boeg wordt en het peloton het tempo stevig opgetrokken. Het sein voor Tom en 60 andere renners om na 140 km goede training de rest te laten rijden. Op kop versnelt Wout Van Aert in de laatste kilometer, en pakt hier een knappe zege met het oog op het BK einde juni. Tom komt samen een pak andere renners na de volgwagen binnen.

  1. Wout Van Aert (Crelan-Vastgoedservice), in 3u50'47"
  2. Wouter Mol (NED; Join's-De Rijke), op 5"
  3. Stef Van Zummeren (Verandas Willems), op 5"
  ...
  6. Quinten Hermans (Telenet Fidea), op 5"
  23. Thijs Aerts (Telenet Fidea), op 43"
  25. David van der Poel (NED; Beobank-Corendon), op 43"
  26. Julien Taramarcaz (ZWI; Era Real), op 43"