Overzicht Seizoen 2020-21
Tom's elfde jaar bij de profs, waarin hij uitkomt voor de nieuwe ploeg Group Hens-Maes Containers, waarin ook al Vincent Baestaens en Daan Soete aan de slag zijn, en belofte Lander Loockx. Door de Corona crisis valt Tom's zomer helemaal in het water, en kan hij maar starten in drie wedstrijden: De Grote Prijs Vermarc in Rotselaar in Juli 2020, en in Augustus de Ronde van Vlaams Brabant en één MTB-wedstrijd op de terril in Beringen, waar hij nergens potten breekt, ook al omdat de zomer superheet is, met temperaturen tot 40 graden, iets waar Tom niet tegen kan. September dient zich aan en Tom blikt vooruit: "Als ik enkele keren tegen het podium kan aanschuren, mag ik pas tevreden zijn.".
Het cross-seizoen start door Corona zonder publiek en zal het héél de winter zonder de supporters moeten doen. Iets waar Tom niet naar uitkijkt, net als de supporters. Een onverwacht gevolg: Ook onze fotografen kunnen hun werk niet doen, en dus géén foto's van dit seizoen in onze archieven! Maar voor de crossers is het het ergste: Wedstrijden lijken gewoon trainingsritten.
De klassieke start in Amerika valt weg en de eerste cross van Tom is in het Zwitserse Baden, waar hij door de hitte niet kan uitrijden. Daarna volgen in totaal nog 26 crossen, vooral in de X²O-Badkamers Trofee, de opvolger van de DVV-Trofee, en in de Superprestige. Daarnaast rijdt Tom nog wat losse crossen in de Ethias klassiekers. Voor de Wereldbeker cyclocross wordt Tom dit jaar voor het eerst geen enkele keer geselecteerd, ook al om dat de UCI-regels drastisch omgegooid zijn, niet langer de eerste 50 op de UCI-ranking mogen starten, maar opnieuw een beperkt aantal crossers per land, vooral een nadeel voor de Belgen, waar de plaatsjes duur zijn.
Tom rijdt een mager seizoen, waar hij maar één keer het podium in zicht krijgt, in de Sylvestercross in Bredene op 30 december 2020, waar hij na een goed ingedeelde wedstrijd knap 5de wordt. Verder nog twee keer Top 10, in de Superprestige in Ruddervoorde op 24 oktober 2020, en in de Zilvermeercross in Mol op 16 januari 2021.
 • Van de 13de (2019-20) naar de 18de plek in 2020-21 in de Superprestige!
 • Van de 7de (2019-20) naar de de 20ste plek in 2020-21 in de X²O-Badkamers Trofee!
 • Door niet-selectie voor de Wereldbeker verliest Tom een pak plaatsen in de UCI-ranking, van een 25ste (2019-20) naar de 43ste plaats in 2020-21!
 • Kortom, een seizoen om snel te vergeten. De supporters hopen samen met Tom dat het volgende seizoen terug beter gaat!

  WERELDBEKER finaal SUPERPRESTIGE finaal X²O TROFEE finaal UCI-RANKING finaal
  1(1). Wout Van Aert 165 1(1). Toon Aerts 99 1(1). Eli Iserbyt 8u05'31" 1(1). Toon Aerts 2771
  2(2). Mathieu van der Poel (NED) 140 2(2). Eli Iserbyt 97 2(2). Toon Aerts op 1'55" 2(2). Eli Iserbyt 2365
  3(3). Michael Vanthourenhout 128 3(3). Michael Vanthourenhout 94 3(3). Michael Vanthourenhout op 2'55" 3(3). Michael Vanthourenhout 2343
  4(4). Toon Aerts 108 4(4). Laurens Sweeck 93 4(4). Lars van der Haar (NED) op 5'41" 4(4). Mathieu van der Poel (NED) 2150
  5(5). Quinten Hermans 95 5(5). Lars van der Haar (NED) 89 5(6). Quinten Hermans op 6'44" 5(5). Laurens Sweeck 2150
  6(6). Corné van Kessel (NED) 91 6(6). Corné van Kessel (NED) 83 6(5). Laurens Sweeck op 8'10" 6(6). Lars van der Haar (NED) 1843
  7(8). Thomas Pidcock (GBR) 84 7(7). Daan Soete 48 7(7). Corné van Kessel (NED) op 9'13" 7(7). Wout Van Aert 1685
  8(7). Lars van der Haar (NED) 81 8(8). Quinten Hermans 44 8(8). Mathieu van der Poel (NED) op 14'39" 8(8). Quinten Hermans 1605
  9(9). Laurens Sweeck 77 9(9). Ryan Kamp (NED) 39 9(9). Wout Van Aert op 15'06" 9(9). Corné van Kessel (NED) 1421
  10(11). Kevin Kuhn (ZWI) 63 10(11). Felipe Orts Lloret (SPA) 35 10(10). Ryan Kamp (NED) op 18'19" 10(10). Thomas Pidcock (GBR) 1327
  Tom niet geselecteerd! 18(18). Tom Meeusen 9 20(17). Tom Meeusen op 25'48" 43(40). Tom Meeusen 354

  21/2: Tom 23ste in de Sluitingsprijs in Oostmalle


  Laatse cross van het seizoen, de Sluitingsprijs op en rond het vliegveld van Oostmalle. Veel zand en draaien en keren tussen de bomen in het dennenbos. Ooit een specialiteit van onzen Tom, maar dit jaar moet hij anderen laten voorgaan. Net als gisteren volop zomerweer. Vandaag ook laatste cross voor Jim Aernouts, die de fiets aan de balk hangt en met z'n vriendin de Kiekenhoeve gaat uitbaten in Essen.
  Start, Tom op de 3de rij, en op de lange aanlopstrook op het vliegplein is Toon Aerts het snelste weg. Quinten Hermans, gisteren niet aan de start door stijve benen, meteen in het wiel. Tom is redelijk gestart en komt als 17de door bij het ingaan vann het bos. Vooraan wachten ze niet, meteen de pees erop! Quinten Hermans geeft het tempo aan, Toon Aerts en Niels Vandeputte in z'n wiel. Minder gestart zijn Laurens Sweeck, en zeker Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout, die zelfs nog na onzen Tom rijden.
  Tweede ronde en we krijgen drie leiders, Hermans, Aerts en Vandeputte. Laurens Sweeck, de winnaar hier vorig jaar, is ondertussen opgerukt naar de 4de plaats, op kop van de achtervolgers. Daar sluit ook onzen Tom aan, in het wiel van de afscheidnemende Jim Aernouts. Vooraan heeft Laurens Sweeck de koplopers gepakt. Net op dat moment rijdt Quinten Hermans weg van de rest. Het wandelen heeft hem blijkbaar goed gedaan.
  Derde ronde en Tom komt als 14de door in een groepje met Lars van der Haar en Jim Aernouts. Vooraan is Hermans terug ingelopen, door SWeeck en Vandeputtte. Toon Aerts moet een klein gaatje laten. Sweeck op kop in het zand, en hij zet de rest onder druk. Al snel pakt hij enkele meters. En dat worden er tien, twintig, ...
  Vierde ronde en Laurens Sweeck heeft 10 seconden op Quiten Hermans en de andere achtervolgers. Tom komt door in een groepje voor de 11de plaats, plat over zijn stuur. Het gaat hard!
  Vijfde ronde en Laurens Sweeck heeft zijn voorsprong vergroot. De achtervolgers zien hem niet meer rijden tussen de bomen. Tom krijgt het lastig, door de warmte, en verliest enkele plaatsen.
  Zesde ronde en een jagende Quinten Hermans volgt op slechts 7 seconden van Laurens Sweeck. Daarachter wordt gestreden voor de 3de plaats. Tom ziet af in het wiel. Nog altijd rond de 14de plaats.
  Zevende ronde en Sweeck heeft z'n voorsprong terug vergroot: 20 seconden. Dat lijkt gewonnen spel. Achter hem valt nu alles uit elkaar en is zo goed als ieder voor zich. David van der Poel, gisteren nog betrokken in de valpartij, stapt uit de wedstrijd.
  Achtste ronde en ook al doet Quinten Hermans er alles aan, hij komt geen meter dichter op Laurens Sweeck. Tom verliest nu plaatsen en zit niet meer bij de eerste vijftien.
  Negende en laatste ronde en terwijl Laurens Sweeck onbedreigd naar een knappe zege rijdt, zijn 5de overwinning van dit seizoen, bolt onzen Tom uit om als 23ste te finishen. De afscheidnemende Jim Aernouts wordt knap 8ste.

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'07"
  2. Quinten Hermans (Tormans), op 18"
  3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 32"
  4. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 48"
  5. Jens Adams (Hollebeekhoeve),p 1'00"
  6. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'17"
  7. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'30"
  8. Jim Aernouts (Baloise-Trek), op 1'38"
  9. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 1'38"
  10. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'38"

  20/2: Tom 24ste in de Waaslandcross in Sint-Niklaas


  Laatste cross in de Ethias-reeks, de Waaslandcross in Provinciaal Domein De Ster in Sint-Niklaas. Zoals heel het seizoen ook hier zonder publiek. Een beetje een Mol-parcours hier, met veel zand en een lange boog rond de grote vijver. Een warme dag, dus alllemaal in korte mouwtjes.
  Tom start op de 3de rij. Kopstart voor Laurens Sweeck, maar Ryan Kamp gaat onderuit en sleurt een pak crossers mee in zijn val. Naast Kamp zijn David van der Poel en Anton Ferdinande de grootste slachtoffers. Tom wordt ook even opgehouden, maar blijft recht. Vooraan heeft Toon Aerts de kop overgenomen. Het tempo gaat omhoog. Alles op een lang lint.
  Tweede ronde en onzen Tom komt als 21ste door, in een tweede grote groep. Dat wordt opschuiven. Michael Vanthourenhout ment de troepen vooraan, met Toon Aerts en een wakende Eli Iserbyt in zijn wiel. Een peloton van een 15-tal crossers sluit mee aan.
  Derde ronde en Laurens Sweeck spurt naar de kop. Tom is ondertussen opgeschoven naar de 15de plaats, in het spoor van Tibau Nys. Sweeck geeft gas en pakt een paar meter. Toon Aerts moet aan de bak. Ondertussen heeft David van der Poel met pijnlijke schaafwonden opgegeven. Toon Aerts rijdt het gaatje op Sweeck dicht en pakt meteen over. Drie Pauwels-Sauzen Bingoal-crossers in zijn wiel. Daarachter vallen gaatjes.
  Vierde ronde en de vier koplopers hebben een mooi gat op de eerste achtervolgers: 14 seconden. Daar geeft Corné van Kessel het tempo aan. Vooraan proberen Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout de kop te pakken, maar Toon Aerts is attent. Uit de achtervolgende groep komt nu ook Lars van der Haar bij de koplopers aansluiten. Hulp voor Toon Aerts. Maar die maakt een slipper en Iserbyt pakt enkele meters.
  Vijfde ronde en Tom nog altijd rond de 15de plaats. Vooraan haalt Michael Vanthourenhout de sloophamer boven en zet zo Toon Aerts stevig onder druk. Maar desondanks komen de eerste achtervolgers met Corné van Kessel en Jens Adams terug aansluiten. Zowaar acht koplopers! Zeven andere crossers volgen op een dikke 15 seconden. Daarbij geen Tom.
  Zesde ronde en de acht leiders hebben 26 seconden op de eerste achtervolgers. Eerst Iserbyt en dan Aerts trekken de kopgroep opnieuw uit elkaar. Met z'n tweeën pakken ze een gaatje van 4 seconden. Toon Aerts zet Iserbyt stevig onder druk.
  Zevende ronde en het valt even stil op kop, en wie snelt er naar voor? Laurens Sweeck! Zijn beurt om even voor de rest uit te rijden. Het is zowaar ploegmaat Eli Iserbyt die het gat dichtrijdt met Corné van Kessel in z'n wiel. Toon Aerts past even. Van Kessel lost en Iserbyt met Sweeck alleen op kop! Wordt de rest een koppeltijdrit?
  Achtste ronde en Iserbyt gaat hard. Sweeck met de mond ver open erachter. Toon Aerts op 14 seconden. Iserbyt voelt z'n moment gekomen en rijdt weg van ploegmaat Sweeck. Die valt terug tot bij Toon Aerts en Corné van Kessel.
  Negende en laatste ronde en Eli Iserbyt gaat die in met en geruststellende voorsprong: 20 seconden. Achter hem jagen ze nog voor de 2de plaats. Iserbyt pakt de 21ste zege voor zijn ploeg na een tactische cross. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout mogen mee op het podium. Tom bolt pas als 24ste over de meet.

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 57'38"
  2. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 14"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 20"
  4. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 24"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 25"
  6. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 27"
  7. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 44"
  8. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'05"
  9. Joran Wyseure (Acrog-Tormans Balen), op 1'09"
  10. Timon Rüegg (ZWI; Swiss Racing Academy), op 1'10"

  13/2: Tom 17de in de Meetjeslandcross in Eeklo!


  Voorlaatste wedstrijd in de Ethias-reeks, in de hoofdstad van het Meetjesland, Eeklo. Een besneeuwd en hard bevrozen parcours dat er door de winterzon echt glad bijligt. Zandbak, schuine kant, balkjes, alle ingrediënten van een mooie cross.
  Start, Tom op de 3de rij, en het is Lars van der Haar die de kopstart pakt. Achterin een opstropping en heel wat crossers voet aan de grond, ook onzen Tom. Vooraan geeft Michael Vanthourenhout het tempo aan, met Corné van Kessel attent in zijn wiel. Ook Quinten Hermans haakt zijn wagentje aan. Vanthourenhout, niet gestart met Rino's, wisselt en zo Corné van Kessel op kop. Tom komt als 16de door, in het wiel van ploegmaat Lander Loockx. Vooraan geeft van Kessel stevig gas. Ploegmaat Quinten Hermans schuift mee, net als Toon Aerts. Maar die moet voet aan de grond zetten en verliest kostbare meters. Van Kessel alleen, met een afstoppende ploegmaat achter zich.
  Tweede ronde, alles nog kort bij elkaar in een lang lint, Tom komt als 15de door. Vooraan controleert Corné van Kessel de cross. Achter hem laat Quinten Hermans het werk over aan Daan Soete. Van de Pauwels-Sauzen Bingoal brigade nog geen spoor vooraan. Iserbyt en Aerts bengelen achteraan de kopgroep, en Iserbyt maakt veel foutjes, waardoor Toon Aerts regelmatig in de remmen moet.
  Derde ronde en we krijgen een kopgroep van vijf: Van Kessel, Hermans, Soete, Vanthourenhout en Iserbyt. Tom komt nu als 18de door. Vooraan missen we ook Laurens Sweeck, nog goed voor twee overwinningen vorig weekend, die door en vroege val en materiaalpech volledig teruggevallen is. Ook Jens Adams is ondertussen uit de wedstrijd gestapt. Van Kessel geeft nog altijd het tempo aan. Aerts met waakhond Hermans op de 2de plek. Soete en Vanthourenhout laten een klein gaatje.
  Vijfde ronde, en Quinten Hermans alleen op kop, met 5 seconden op Toon Aerts, die als enige het achtervolgende werk moet doen. En daardoor loopt Hermans almaar verder uit in de volgende rondes, tot maximum 20 seconden. Tormans heeft de wedstrijd in zijn greep. Tom nog altijd rond de 16de plaats, in een grote groep.
  Negende en laatste ronde, en Hermans heeft 15 seconden voorsprong op Toon Aerts. Geen foutjes meer en Quinten Hermans snelt naar zijn eerste zege van het seizoen. Tom wordt net als vorige week in Lille 17de.

  1. Quinten Hermans (Tormans), in 58'35"
  2. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 15"
  3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 27"
  4. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 43"
  5. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 53"
  6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'23"
  7. Daan Soete (Hollebeekhoeve), op 1'25"
  8. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 1'48"
  9. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'51"
  10. Timon Rüegg (ZWI; Swiss Racing Academy), op 1'52"

  7/2: Tom 17de in de Krawatencross in Lille!


  Ja hoor, stevig gesneeuwd vannacht en ook nog vandaag overdag! Het zandparcours in de Lilse Bergen is herschapen tot een witte winterpracht. De smalle paadjes waar de crossers overmoeten liggen vol sneeuw. Tom's hart begint dan sneller te slaan, want in dit soort omstandigheden pakte hij zijn mooiste overwinningen, remember Gieten en Kalmthout 2010! Kan hij een mooie plaats rijden in deze zevende wedstrijd van de X²O-Badkamers Trofee?
  Start, Tom op de 3de rij rechts, en iets beter weg dan gisteren, als 17de in het lange lint gaat hij de eerste sneeuwbochten in. Kopstart is voor Quinten Hermans, Eli Iserbyt in zijn wiel. Door de zandblubber aan de materiaalpost een Toon Aerts schuift op. Balkjes, net na een haakse bocht, en iedereen springt of rijdt erover. Vooraan geeft Iserbyt nog altijd het tempo aan, maar als hij even hapert pakt Toon Aerts over. Het tempo gaat omhoog!
  Tweede ronde en Tom komt als 15de door. De verschillen zijn nog klein. Op kop pakt Iserbyt de bonificaties, maar dan pakt Laurens Sweeck over. En die wil weg! Iserbyt hapert even en Toon Aerts erover naar de 2de plek. Voor hem pakt Sweeck een eerste gaatje, die voelt zich duidelijk ook goed op dit parcours.
  Derde ronde en Sweeck alleen met 10 seconden op Toon Aerts. Tom nog altijd rond de 15de plaats. Toon Aerts krijgt een pak crossers in zijn wiel, blijkbaar moet hij even bekomen van z'n snelle start. In de achtergrond gaat Anton Ferdinande onderuit, en einde cross. Sweeck heeft ondertussen 18 seconden gepakt! Bij de achtervolgers neemt nu Lars van der Haar over, in dienst van Toon Aerts. Sweeck schudt zijn handen, duidelijk héél koud! Achter hem vallen gaatjes.
  Vierde ronde en Sweeck heeft 16 seconden op ploegmaats Quinten Hermans een Corné van Kessel. Toon Aerts is teruggevallen tot een halve minuut. Tom komt als 18de door in een groepje. Kan hij nog opschuiven? Bij de achtervolgers rijdt nu Corné van Kessel weg en die gaat hard.
  Vijfde ronde, Laurens Sweeck autoritair op kop, met 16 seconden op Corné van Kessel. Controle, maar nog niet gewonnen. Ondanks schuivers van Iserbyt blijven de achtervolgers zo goed als bij elkaar. Maar terwijl loopt Sweeck wel verder uit, 28 seconden onder de boog!
  Zesde en voorlaatste ronde, Sweeck kan met een halve minuut voorsprong even dimmen. Zonder fouten maakt hij weer een ronde vol in zijn eigen hoge tempo, terwijl de achervolgers vechten voor elke plek. Corné van Kessel rijdt met Iserbyt in z'n wiel weg van de rest.
  Zevende en laatste ronde en Sweeck heeft 19 seconden voorsprong. Zonder pech wint hij hier z'n tweede van het weekend. Tom komt als 14de door! Komaan Tom, nog één ronde alles geven! Bij de eerste achtervolgers komt nu ook Michael Vanthourenhout aansluiten. Gaat hij Corné van Kessel nog een hak zetten? Maar het is Iserbyt die een foutje maakt en moet lossen. Van Kessel blijft de forcing voeren maar moet Vanthourenhout toch laten voorgaan voor de 2de plek.
  Tom wordt na een behoorlijke cross 17de hier in Lille.

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'06"
  2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 9"
  3. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 11"
  4. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 31"
  5. Quinten Hermans (Tormans), op 37"
  6. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 42"
  7. Felipe Orts Lloret (SPA; Teika-BH-Gsport), op 47"
  8. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 55"
  9. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'03"
  10. Daan Soete (Hollebeekhoeve), op 1'06"

  6/2: Tom pas 25ste in de Noordzeecross in Middelkerke!


  Slotwedstrijd van de Superprestige, in de duinpannen van Middelkerke. Door de vele regen in de afgelopen week een zware moddercross! Spannend nog voor het klassement van de Superprestige, waarin Toon Aerts slechts vijf puntjes voorsprong heeft op Eli Iserbyt. Kan Tom na twee weken trainen terug de draad oppikken en een goeie cross rijden?
  Start, Tom vanop de 3de rij. De crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal gaan er als een speer vandoor, Laurens Sweeck op kop. Tom komt vast te zitten bij het gedrum op het eerste heuveltje, en zal de hele cross moeten achtervolgen. Vooraan geeft Sweeck met Iserbyt en Vanthourenhout in zijn wiel van jetje. Toon Aerts meteen onder druk. Iserbyt pakt over, Laurens Sweeck schuift attent mee. Er vallen nu al gaten. Achter de drie roodhemden probeert Toon Aerts met Quinten Hermans in z'n wiel voeling te houden met de koplopers. Laurens Sweeck heeft er duidelijk zin in, nu de onklopbare Van Aert en van der Poel er niet meer bij zijn.
  Tweede ronde en Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout hebben 12 seconden op een jagende Toon Aerts, die het duidelijk lastig heeft. Van Tom nog geen spoor bij de eerste twintig, hij vecht achterin tegen zichzelf. De voorsprong van de drie leiders, die voorlopig nog goed samenwerken, loopt op.
  Derde ronde, en de voorsprong is al 45 seconden op de eerste achtervolgerss en bijna een minuut op Toon Aerts! Dat wordt nog spannend. Maar zowel Sweeck als Vanthourenhout zetten nu ploegmaat Iserbyt onder druk, die hier zou moeten winnen om de eindzege in de Superprestige te pakken. Toon Aerts volgt op de 7de plek, net niet genoeg als Iserbyt wint.
  Vierde ronde en de gaten worden groter. Toon Aerts als 7de al op 1'21"! Zowaar Iserbyt nu even op kop. Speelt het ploegenspel? Maar lang duurt dat niet, Sweeck erop en erover en het tempo gaat terug omhoog. Meer nog, Sweeck pakt een gaatje. Vanthourenhout blijft voorlopig nog in het wiel van Iserbyt, die duidelijk niet begrijpt wat er nu gebeurt. Zet ploegmaat Sweeck hem een hak?
  Vijfde ronde, Corné van Kessel eenzaam en alleen op de 4de plek, op meer dan een minuut van de koplopers. Daar rijden nu zowél Sweeck als Vanthourenhout weg van ploegmaat Iserbyt!
  Zesde ronde, Sweeck alleen op kop, met 5 seconden op Vanthourenhout en 10 op Iserbyt. Toon Aerts is nu 6de, net genoeg om de eindzege in de Superprestige veilig te stellen, àls de situatie voor hem blijft zoals ze is, namelijk Iserbyt pas als 3de. En dat lijkt te lukken, want Sweeck en Vanthourenhout wachten niét op hun ploegmaat, integendeel, ze rijden verder weg.
  Zevende en laatste ronde en het is ploegmaat Lars van der Haar die Toon Aerts op sleeptouw neemt, want Toon heeft duidelijk een slechte dag. Sweeck krijgt Vanthourenhout nog in zijn rug, maar die dringt niet meer aan.
  Na een loodzware cross wint Laurens Sweeck in een sprintje tegen z'n ploegmaat Michael Vanthourenhout. Iserbyt mag als 3de mee op het podium, maar baalt. Toon Aerts finisht als 6de, net genoeg om de eindzege in de Superprestige binnen te rijven. Een wenende Sweeck draagt de zege op aan zijn gisteren op veel te jonge leeftijd overleden schoonvader. Tom finisht op ruime achterstand als 25ste... een cross om snel te vergeten. Hopelijk morgen in Lille beter, er wordt sneeuw voorspeld!

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'49"
  2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1"
  3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 52"
  4. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 1'23"
  5. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'51"
  6. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 2'07"
  7. Felipe Orts Lloret (SPA; Teika-BH-Gsport), op 2'19"
  8. Quinten Hermans (Tormans), op 2'37"
  9. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 2'42"
  10. Kevin Kuhn (ZWI; Tormans), op 2'42"

  23/1: Tom 12de in de Flandriencross in Hamme!


  Zesde wedstrijd van de X²O-Badkamers Trofee, de Flandriencross in Hamme. Vaak een echte moddercross, maar deze keer meer eennn technisch parcours. Vraag is of de toppers met de rem op zullen rijden, want morgen finale van de Wereldbeker in Overijse. Die toppers staan hier allemaal aan de start, na een stage in het Zuiden.
  Start in de regen, Tom vanop de derde rij. En weg zijn ze, kopstart voor Wereldkampioen Mathieu van der Poel én Belgisch Kampioen Wout Van Aert, zij aan zij! Tom ook prima gestart en als 7de het veld in! Al snel gaat Eli Iserbyt aan kop, terwijl achter hem Mathieu een tuimelpartij maakt! Toon Aerts, ook goed gestart, neemt vooraan over. Balkjes, Tom springt schitterend en blijft 7de, in het wiel van Wout Van Aert. Pidcock in z'n wiel, en die gaat met oog op de bonusseconden al snel onzen Tom voorbij.
  Tweede ronde en Tom moet alles uit de kast halen om voeling met de kop te houden! Michael Vanthourenhout nu op kop, achteromkijkend in de ogen van Iserbyt en van der Poel. Alles komt weer samen en de cross kan opnieuw beginnen. Tom als 9de in het lint, achter Thomas Pidcock. Vanthourenhout zet nu wel door, met Mathieu van der Poel op z'n wiel. Iserbyt laat een klein gaatje. Mathieu naar de kop en het tempo gaat omhoog! Alleen Vanthourenhout kan z'n wiel houden.
  Derde ronde en Tom komt als 10de door op 20 seconden van de leider in de cross, Mathieu van der Poel. Wisselen, Mathieu wel, Michael niet, en zo naar de kop. Van Aert probeert hen in het vizier te houden, maar maakt een schuiver. Mathieu en Michael hebben zo al snel 17 seconden. Wel knap van Vanthourenhout dat hij zo lang het wiel van de Wereldkampioen kan houden. Maar die trekt de registers nog eens open, en weg is hij! Mathieu danst over het parcours, technisch superieur! Van Aert komt bij Vanthourenhout en geeft nu het tempo bij de achtervolgers aan.
  Vierde ronde en Mathieu heeft 12 seconden op Wout, nog niet gewonnen! Tom is wat teruggevallen en vecht voor de 10de plek. Vooraan is het man tegen man, maar het verschil blijft hetzelfde. Maar Van Aert maakt weer een slipper en verliest zo weer een paar seconden. Achter die twee is Pidcock opgerukt naar de 3de plaats. Wordt dit ook het podium van het WK? Van der Poel, Van Aert, Pidcock?
  Vijfde ronde, en 19 seconden tussen Mathieu en Wout, Pidcock volgt op 33 seconden, met Toon Aerts in z'n wiel. Tom nog altijd in strijd voor de 10de plek, met ondermeer Lars van der Haar. Eli Iserbyt, snel gestart, is nu teruggevallen naar de 9de plaats. Op kop begint Mathieu nu ook kleine foutjes te maken. Wout heeft het in de mot, en pakt een paar seconden terug. Maar Mathieu heeft het in de gaten en versnelt nog eens.
  Zesde ronde en Mathieu heeft nog altijd 18 seconden op Wout Van Aert. Pidcock nu met Laurens Sweeck op 41 seconden. Toon Aerts heeft het wiel van de jonge Brit moeten lossen. Mathieu voelt Wout dichter komen, 12 seconden! Wout Van Aert geeft nooit op!
  Zevende ronde en Mathieu trekt nog eens door: 15 seconden! Van Aert zal toch meer druk moeten zetten om de Wereldkampioen te verslaan. Lars van der Haar is weggereden van onzen Tom, die nu als 11de doorkomt. Thomas Pidcock, nog altijd 3de, volgt nu al op een kleine minuut. Het verschil is duidelijk. Mathieu wisselt, Wout niet, en opnieuw 12 seconden! Het blijft spannend, met dank aan Van Aert.
  Achtste en laatste ronde, 11 seconden voor Mathieu! Pidcock exact op een minuut, met Sweeck op z'n wiel. Knap van Laurens Sweeck. Die piekt duidelijk naar het WK in het zand van Oostende! Mathieu wisselt niet, Wout wel, en opnieuw een paar seconden erbij! Sweeck is nu over Pidcock gegaan, op weg naar de 3de podiumplek. Wout zet nog stevig druk, maar Mathieu houdt aan de finish nog 7 seconden over. Sweeck wordt een knappe 3de op een minuut. Tom finisht na een goede cross op de 12de plaats.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 1u05'22"
  2. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), op 7"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'00"
  4. Thomas Pidcock (GBR; Ineos), op 1'05"
  5. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 1'06"
  6. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 1'35"
  7. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'38"
  8. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'39"
  9. Felipe Orts Lloret (SPA; Mutua de Levante-Valencia Terra y Mar), op 2'04"
  10. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 2'35"

  16/1: Tom 9de in de Zilvermeercross in Mol!


  Enige cross dit weekend, rond het Zilvermeer in Mol. Eén van de weinige losse crossen dit seizoen, georganiseerd door Kalmthoutenaar Koen Monu, maar dit jaar belangrijk als voorbereiding op het WK in Oostende, want ook hier in Mol zand van het begin tot het einde. En dat ligt er zwaar bij na een droge week. Desondanks geen Toon Aerts aan de start, hij wilde meer startgeld. Afwachten of de sneeuw, die hier in Oost-Vlaanderen al met bakken uit de lucht valt, op tijd in Mol geraakt...
  Tom start op de 2de rij, achter Curtis White en Felipe Orts LLoret, twee nationale kampioenen. Kopstart voor Lars van der Haar. Tom komt rond de 10de plek door in het bos. Ploegmaats Baestaens en Soete zijn beter gestart, en zitten samen in het wiel van Lars van der Haar. Tom gaat goed door het mulle zand en gaat naar de 9de plek in de lange rij. Lars gaat hard door, enkel Daan Soete kan z'n wiel houden. Wout Van Aert bekijkt het vanop de 4de plek.
  Tweede ronde en Laurens Sweeck, ook een zandspecialist, gaat aan kop, Wout Van Aert in zijn wiel. Het tempo gaat omhoog! Wout Van Aert pakt in het bos de leiding over. Sweeck en Soete sluiten aan.
  Derde ronde, Tom komt als 9de door, achter ploegmmaat Vincent Baestaens. Van Aert, Sweeck en Soete pakken vooraan een gaatje. En... het begint nu ook hier stilletjes te sneeuwen! Van Aert trekt door en enkel Laurens Sweeck kan mee. Daan Soete moet een gaatje laten.
  Vierde ronde, Tom komt nu als 8ste door. Vooraan zet Wout Van Aert Sweeck onder druk. David van der Poel en Jens Adams komen als 3de en 4de door. En Tom lijkt een goede dag te hebben, hij rukt op naar de 7de plek, met kopstarter Lars van der Haar in zijn wiel! Zij sluiten aan bij de rest van de achtervolgers! En het begint harder te sneeuwen! De adrenaline gaat omhoog bij Tom! Vooraan houdt Sweeck nog altijd het wil van Wout Van Aert.
  Vijfde ronde, twee crossers op kop, Lars van der Haar daar alleen achter, weg van de andere achtervolgers. Die zijn volledig uit elkaar gevallen. Tom komt als 7de door, alleen. Van Aert en Sweeck blijven nog lang bij elkaar. Als Sweeck even hapert in het zand, gaat Wout er vandoor.
  Zesde ronde en Wout Van Aert alleen! Al snel wordt zijn voorsprong groter, maar liefst 17 seconden! De cross lijkt beslist!
  Zevende ronde en Sweeck heeft al 20 seconden achterstand. Lars van der Haar en David van der Poel strijden voor de 3de podiumplek. Tom nog altijd alleen op een mooie 7de plek!
  Negende en laatste ronde, Wout Van Aert onbedreigd naar de zege. Lars van der Haar is weggereden van David van der Poel, op weg naar de 3de podiumplek. Wout Van Aert wrijft de sneeuw uit z'n gezicht. Tom is teruggevallen tot de 9de plek. En daar finisht hij ook.

  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 59'32"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 57"
  3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'01"
  4. David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 1'23"
  5. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'34"
  6. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 1'42"
  7. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'42"
  8. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 1'42"
  9. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 2'16"
  10. Jelle Camps (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'48"

  10/1: Tom 13de in het BK in Meulebeke!


  Zondag gaat het BK in Meulebeke door, met als topfavoriet Wout Van Aert die net papa is geworden. Tom hoopt op een plek bij de eerste tien en een goede cross zodat hij een selectie voor de laatste Wereldbekerwedstrijd in Overijse kan afdwingen. Als nestor van het peloton, sinds het pensioen van Dieter Vanthourenhout, zou dat knap zijn. Na een nachtje stevige vorst en dooi overdag ligt het parcours er glibberig bij, dus niet alleen een zware maar ook een technische cross. Anders dan in de jaarlijkse Berencross hier in Meulebeke, nu een heuvel op het parcours die de crossers elke ronde viermaal op- en afrijden. Topfavoriet is natuurlijk Wout Van Aert, maar met een kampioenschap weet je nooit...
  Tom start op de tweede rij, centraal achter Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, en niet zo goed weg. Kopstart is voor Quinten Hermans, Daan Soete in zijn wiel. Ook Vanthourenhout en Iserbyt hebben hun start gemist. Daar is de helling en Soete zet zich aan kop. Tom komt als 13de door. In de bochtenzone pakt Laurens Sweeck over. Het tempo ligt superhoog!
  Tweede ronde met Laurens Sweeck op kop. Wout Van Aert met de rest in z'n wiel op 5 seconden. Van Aert zit al snel op het wiel van Sweeck. Quinten Hermans schuift ook mee. Er beginnen gaten te vallen. Wout Van Aert legt er de pees op.
  Derde ronde en Wout Van Aert heeft met Sweeck in z'n wiel 10 seconden op Toon Aerts. Daarachter een groep van een achttal crossers, en pas een groep verder onzen Tom, samen met Eli Iserbyt, die duidelijk nog last heeft van z'n blessure. Op de heuvel spreekt Van Aert z'n power aan en Sweeck op achterstand. Is de beslissing al gevallen? Zo lijkt het wel, want Laurens Sweeck heeft al snel een handvol seconden aan z'n broek.
  Vierde ronde en Wout Van Aert heeft meer dan een finishstrook voorsprong, 16 seconden om precies te zijn. Toon Aerts komt op het wiel van Laurens Sweeck. Michael Vanthourenhout komt als 4de door op een halve minuut.
  Vijfde ronde en Wout Van Aert heeft gewonnen spel. De voorsprong is opgelopen tot 20 seconden. Toon Aerts zet Laurens Sweeck stevig onder druk. Tom strijdt op ruime afstand voor de 10de plek. Ondertussen heeft Eli Iserbyt opgegeven.
  Zesde ronde, voorbij halfcross. Wout Van Aert heeft 23 seconden op Sweeck en Aerts. Michael Vanthourenhout komt echter ook opzetten. Tom komt als 12de door in het wiel van ploegmaat Lander Loockx. Toon Aerts trekt nu stevig door, Vanthourenhout schuift mee. Laurens Sweeck wisselt en verliest de voeling met het podium.
  Zevende ronde, wout heeft 24 seconden en geeft nu nog eens stevig van jetje. Testen met oog op het WK?
  Achtste ronde, Wout zonder problemen. Door een schuiver van Vanthourenhout heeft Toon Aerts een klein gaatje. Toon Aerts trekt stevig door en komt op 20 seconden. Daan Soete is weggereden uit de groep met onzen Tom, op weg naar de 10de plek.
  Negende en laatste ronde en Wout Van Aert op weg naar zijn vierde Belgische titel. Youngster Thibaut Nys is ook uit de wedstrijd gestapt. Tom vecht nu voor de 11de plaats. Maar na een zware cross finisht hij uiteindelijk als 13de. Een BK om snel te vergeten. Overijse zit er niet in.

  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 1u04'11"
  2. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 20"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 41"
  4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'11"
  5. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), op 1'56"
  6. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), op 1'58"
  7. Quinten Hermans (Tormans-Cirus-Wanty Gobert), op 2'02"
  8. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'06"
  9. Jim Aernouts (Baloise-Trek), op 2'40"
  10. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 2'50"

  1/1: Tom 15de in de Grote Prijs Sven Nys in Baal!


  Vijfde wedstrijd van de X²O-Badkamers Trofee, traditioneel op Nieuwjaarsdag op de Balenberg, de thuisbasis van Sven Nys. Dat maakt zijn Lions, die na vele jaren niet meer gesponsord worden door Telenet, tot topfavorieten in deze cross, met Toon Aerts als speerpunt. Maar dan moet hij wel voorbij Eli Iserbyt, terug aan de start na zijn pijnlijke val in Zolder. En natuurlijk ook voorbij Mathieu van der Poel en Wout Van Aert. Tom probeert zijn goede prestatie eergisteren in Bredene te bevestigen, op dit zware en technische parcours.
  Tom start op de 3de rij en is behoorlijk mee weg. Kopstart is na een felle sprint voor Quinten Hermans. Wout Van Aert, Corné van Kessel en Mathieu van der Poel in zijn wiel. Tom komt door als 11de. Vooraan trekt Hermans meteen stevig door. Ploegmaat Corné van Kessel stopt af. Maar Wout Van Aert doorziet het en gaat erover. Op de schuine kant hapert Tom, net als veel anderen, en een paar plekken naar achter, 14de.
  Tweede ronde, de mannen van Tormans komen als eersten over de meet, in een kopgroep van zeven met alle favorieten. Daarachter en vijftal, en dan pas onzen Tom in een derde groep. Vooraan geeft een vinnige Thomas Pidcock nu het tempo aan. En dat gaat vooruit! Alles op een lang lint. Mathieu en Wout bekijken het nog even. Maar Pidcock pakt zo wel 6 seconden, met Quinten Hermans in zijn wiel.
  Derde ronde en Mathieu leidt de achtervolgers. Pidcock wacht niet en blijft doortrekken. Mathieu zit snel op z'n wiel terwijl Wout Van Aert niet meteen mee is... Balkjes en Hermans valt. Twee koplopers, en een jagende Iserbyt daarachter. Die ziet het gevaar en sluit snel aan. Wout Van Aert op enkele meters. Materiaalpost en iedereen Wisselt, behalve Wout, die zo op kop komt. Vier koplopers nu, de rest op achterstand. Wout Van Aert zet de anderen onder druk.
  Vierde ronde en de vier koplopers hebben 6 seconden op eerste achtervolger Michael Vanthourenhout. Die sluit snel aan. Vijf koplopers, zonder Toon Aerts of Lars van der Haar. Wie durft te gaan? Wie moet lossen? Achter die vijf nu de grote leegte.
  Vijfde ronde en de vijf leiders hebben 9 seconden op een jagende Toon Aerts. Na Iserbyt daarnet geeft nu Michael Vanthourenhout het tempo aan. Maar Mathieu laat niet begaan en valt aan! Vanthourenhout glipt mee. De rest moet een gaatje laten. Als Vanthourenhout ook moet lossen, zit Mathieu alleen. Vijf seconden worden er al snel acht, op een jagende Thomas Pidcock. Die geeft het nog niet op.
  Zesde ronde, en Mathieu heeft 5 seconden op Pidcock en 14 op Vanthourenhout, Van Aert en Iserbyt. De Wereldkampioen blijft doorzetten en vergroot z'n voorsprong. Wout Van Aert komt bij Pidcock. Erop en erover, op zoek naar Mathieu van der Poel. Nog 11 seconden goed te maken, of te verliezen.
  Zevende en laatste ronde en Mathieu heeft 13 seconden op Wout Van Aert. Mathieu versnelt nog eens. Indrukwekkend! Zijn ene aannval duurt drie rondes. Onder de boog heeft hij nog 10 seconden. Spannend! Maar Mathieu versaagt niet en pakt hier een knappe zege! De vierde overwinning op rij. Tom wordt na en gevecht in de achtergrond 15de in deze zware cross.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 1u00'18"
  2. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), op 8"
  3. Thomas Pidcock (GBR; Ineos), op 32"
  4. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 41"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 45"
  6. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 1'10"
  7. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'58"
  8. Corné van Kessel (NED; Tormans-Cirus-Wanty Gobert), op 2'20"
  9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'35"
  10. Quinten Hermans (Tormans-Cirus-Wanty Gobert), op 2'41"

  30/12: Tom mooi 5de in de Sylvestercross in Bredene!


  Vierde cross in acht dagen voor onzen Tom, dé manier om de conditie te verbeteren. Afspraak onder een stralende winterzon in de Sylvestercross in Bredene, een cross in de Ethias-reeks, die ook bekendstaat als de Ereprijs Paul Herygers. Een technisch parcours met veel draaien en keren, en bijna overal berijdbaar. Een aantal crossers laat verstek, ondermeer Wout Van Aert. Kan onzen Tom z'n goede prestatie in Zolder bevestigen?
  Tom start op de eerste rij, helemaal links. De vestjes gaan uit en daar gaan ze! Kopstart is voor Curtis White, Tom is minder goed weg en komt als 14de door. Komaan Tom! White blijft kop doen met Toon Aerts in zijn wiel. Mathieu van der Poel bekijkt het vanaf de 4de plek. Modderstrook en Toon Aerts pakt de kop over. Mathieu meteen in z'n wiel. Toon Aerts trekt stevig door! Meteen een gaatje! Mathieu is mee en ook Gianni Vermeersch probeert aan te sluiten.
  Tweede ronde, Tom komt als 10de door op enkele seconden van de leiders. Die zijn nu met vier: Mathieu, Toon Aerts, Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout. Daarachter een gaatje. Maar Michael valt en ketting eraf. Nog drie leiders. Daarachter een grote groep, mét onzen Tom, op 13 seconden. Mathieu gaat nog niet vol, de drie leiders blijven bij elkaar.
  Derde ronde en Tom komt als 11de door in de grote achtervolgende groep. Toon Aerts geeft nu gas op kop. Mathieu goed mee, Vermeersch moet aanklampen en moet even later lossen. Nog twee leiders. Daarachter worden de gaten groter. Michael Vanthourenhout komt als 4de door, met snelle starter Curtis White in z'n wiel.
  Vierde ronde en de twee leiders hebben 14 seconden op eerste achtervolger Vermeersch. Tom komt als 11de door in en groepje. Gianni Vermeersch krijgt Michael Vanthourenhout in z'n wiel. Op kop laat Mathieu het werk aan Toon Aerts over. Op het droge stuk van het parcours pakt Mathieu de kop over. Tempo omhoog! Toon Aerts moet op de trappers lopen om z'n wiel te houden. En ja hoor, Mathieu pakt een gaatje!
  Vijfde ronde, halfcross, en Toon Aerts heeft al 5 seconden moeten toegeven op de Wereldkampioen. Die rijdt z'n snelste ronde terwijl Toon Aerts wisselt met een lekke voorband. Mathieu is weg en die zien ze niet meer terug.
  Zesde ronde en Mathieu heeft 16 seconden op Toon Aerts. Het is nog niet gespeeld. Vanthourenhout en Vermeersch volgen op een kleine minuut. En daarachter een groepje van vier, met onzen Tom! Goed zo Tom! Volhouden en dan zit er een mooie uitslag in! Michael Vanthourenhout rijdt weg van Gianni Vermeersch en lijkt zo op weg naar het podium.
  Zevende ronde en de voorsprong van Mathieu is stabiel gebleven. Alles onder controle, zonder te forceren. Tom komt als 6de door in een groepje met ook Tim Merlier. Alles op de laatste ronde? Mathieu trekt nu nog eens door. Toon beseft dat de overwinning niet voor vandaag zal zijn.
  Achtste en laatste ronde, Mathieu heeft 34 seconden op Toon Aerts en kan rustig consolideren. De derde, Michael Vanthourenhout volgt al op meer dan een minuut. En ja hoor, onzen Tom heeft gespaard en wordt na een sterke laatste ronde knap 5de, voor Dieter Sweeck. Mooi Tom!

  1. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 59'03"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'01"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'42"
  4. Gianni Vermeersch (Credishop-Fristads), op 1'46"
  5. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'59"
  6. Dieter Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'03"
  7. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 2'11"
  8. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), op 2'23"
  9. Yentl Bekaert (Telenet Baloise), op 2'32"
  10. Anton Ferdinande (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'42"

  26/12: Tom 16de in de Superprestige in Zolder!


  Al de zevende wedstrijd in de Superprestige, op het parcours in Heusden-Zolder, op en rond het lokale F1-circuit. Ooit nog decor voor een beklijvend en kletsnat WK en tot vorige jaar nog een Wereldbekercross. Door de vele wijzigingen in de laatste klassement echter terug Superprestige. Het parcours ligt er ondanks de vele regen grotendeels droog bij. Het belooft een spannende cross te worden, na wisselende zeges voor Mathieu van der Poel en Wout Van Aert in de voorbije crossen. Hopelijk kan onzen Tom ook een stapje vooruit zetten.
  Tom start op de 3de rij, achter Wout Van Aert. Kopstart, full speed, is voor Quinten Hermans. Meteen een valpartij in de eerste bocht. Toon Aerts is het grootste slachtoffer. Tom is behoorlijk weg, in het wiel van ploegmaat Daan Soete komt hij als 12de door. Vooraan nemen Wout Van Aert en Mathieu van der Poel meteen de kop over. Het tempo ligt hoog! Dat belet Eli Iserbyt niet om op kop te komen. Mathieu in zijn wiel, maar Wout Van Aert lost, lekkke band! Eli kijkt om, en trekt stevig door!
  Tweede ronde, Tom komt als 12de door in het lange lint. Vooraan trekt Mathieu van der Poel het tempo op. Wout Van Aert komt als 17de door. Dat wordt terugvechten. Mathieu gaat hard, Lars van der Haar noch Eli Iserbyt kunnen zijn wiel houden! Mathieu alleen op kop! Wout Van Aert komt in de groep met onzen Tom, die nog altijd goed meegaat.
  Derde ronde en Mathieu heeft 9 seconden op het eerste achtervolgende groepje. Wout Van Aert volgt samen met onzen Tom en Toon Aerts op 30 seconden. Oeps, Eli Iserbyt gaat onderuit in een bocht en komt slecht neer! Hij pakt naar zijn elleboog en kermt van de pijn! Einde cross voor Eli, die naar het ziekenhuis wordt afgevoerd. Men vreest voor een breuk. Ondertussen houdt Mathieu op kop een hoog tempo aan. Zijn voorsprong groeit tot 21 seconden. Tom verliest een paar plekken en komt nu als 15de door in de tweede achtervolgende groep, in het wiel van Thomas Pidcock.
  Vierde ronde en Mathieu soeverein op kop, met 21 seconden op de eerste achtervolgers. Wout Van Aert legt zich wat verder plat op z'n stuur en komt als 6de door! Tom als 14de op 46 seconden. Komaan Tom, volhouden! Wout Van Aert sluit aan bij het eerste achtervolgende groepje, met ondermeer Laurens Sweeck en Daan Soete. Geen Quinten Hermans in dat groepje. Die heeft duidelijk een off-day en komt pas als 20ste door.
  Vijfde ronde en Tom komt als 13de door! Goed zo Tom! Mathieu heeft vooraan ondertussen 40 seconden voorsprong! Niemand rijdt harder! En het tempo blijft hoog! Daan Soete leidt de eerste achtervolgers. Daar komt nu ook Michael Vanthourenhout aansluiten.
  Zesde ronde en eenzaam en alleen komt Mathieu over de meet. Daan Soete en co volgen op 47 seconden! Tom komt nu als 16de door in het derde groepje achter Mathieu, met David van der Poel en Tim Merlier. Een slipper heeft hem teruggeslagen. Bij de eerste achtervolgers neemt Wout Van Aert nog geen initiatief.
  Zevende ronde en Mathieu's voorsprong is opgelopen tot 52 seconden! Laurens Sweeck geeft nu tempo aan bij de achtervolgers. Wout nog altijd achteraan bij dit zestal. Tom komt nu als 15de door, nog altijd met David van der Poel en Tim Merlier. Toon Aerts doet er alles aan om bij de eerste achtervolgers aan te sluiten.
  Achtste ronde. Mathieu alleen. Zo eenzaam is de fietser die alleen vecht tegen de wind! Tom komt als 16de door op twee minuten. Bij de eerste achtervolgers heeft Wout Van Aert zich nu eindelijk aan kop gezet. Het tempo gaat omhoog, en daarvan is Toon Aerts het slachtoffer. Wout rijdt weg van de rest. Ondermeer Daan Soete moet nu lossen.
  Negende en laatste ronde. Mathieu kan consolideren. Wout Van Aert volgt op 40 seconden. Tom komt als 18de door, in het wiel van Tim Merlier. Komaan Tom, schud er nog een stevige laatste ronde uit! Wout rijdt de snelste ronde, maar wordt 2de in deze cross, die na een lange solo gewonnen wordt door de regerende Wereldkampioen! Tom wordt na een evenwichtige cross mooi 16de in de sprint tegen Tim Merlier.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 1u02'07"
  2. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), op 38"
  3. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 39"
  4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 44"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 48"
  6. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 51"
  7. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 55"
  8. Gianni Vermeersch (Credishop-Fristads), op 59"
  9. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 1'01"
  10. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 1'08"

  23/12: Tom 24ste in de X²O-cross in Herentals!


  Vierde wedstrijd van de X²O-Badkamers Trofee, op een gloednieuw parcours in Herentals, thuisbasis van ex-Wereldkampioenen Paul Herijgers en Wout Van Aert. Die laaste hier natuurlijk aan de start, de andere in de commentaarcabine. Opnieuw een cross waarin Wout Van Aert de degens kan kruisen met de huidige Wereldkampioen, Mathieu van der Poel, die gisteren met overmacht de cross in Essen won. Vandaag nog meer modder dan gisteren! Loodzwaar dus, op en rond een heuvel die lokaal bekend staat als de Skiberg.
  Start, Tom op de 3de rij, en mede daardoor niet goed weg. Kopstart is voor Mathieu van der Poel. Wout Van Aert draait als 2de het veld in. Meteen een heel hoog tempo! Michael Vanthourenhout sluit ook aan, maar de rest nu al op achterstand! Tom niet bij de eerste 20, dat wordt een lastige cross. Daar is de materiaalpost en Mathieu trekt door! Wout meteen onder druk. Klimmen en de achterstand van het pak wordt groter! Mathieu pakt een eerste gaatje. Wout Van Aert er achteraan!
  Tweede ronde, Iserbyt op 15 seconden als 4de, de rest op 25 seconden. Mathieu pakt de bonusseconden, ook al is dat voor hem niet belangrijk. Wout Van Aert moet vechten om voeling met de kop te houden, zo hard gaat het! Michael Vanthourenhout heeft de rol ook al moeten lossen. Het gaat nu tussen Mathieu en Wout. En het is Mathieu die zijn kracht en techniek demonstreert! Breekt de veer bij Wout of niet?
  Derde ronde, Wout nog altijd op een tiental meter... De rest op grote achterstand! Hier zullen we grote tijdsverschillen moeten noteren, en dat in dit klassement op tijd. De voorsprong van Mathieu schommelt rond 4 à 6 seconden. Het blijft spannend! Eén foutje kan het verschil maken. Materiaalpost, Mathieu wisselt niet, Wout wel, en opnieuw een paar seconden extra voorsprong. Van onzen Tom nog altijd geen spoor, hij vecht achterin voor elke plaats!
  Vierde ronde, halfcross, en Mathieu heeft 6 seconden op Wout! Maar de voorsprong slinkt... En ja hoor, Mathieu lek achteraan! Wout erover en die wacht natuurlijk niet! De materiaalpost is nog ver! Daar is de post, en de voorsprong van Wout is 28 seconden! Michael Vanthourenhout volgt als 3de op een kleine minuut. Mathieu heeft lang lek gereden en moet nu even bekomen. Al snel loop Wout's voorsprong op tot meer dan een halve minuut.
  Vijfde ronde en Wout heeft precies een halve minuut voorsprong op Mathieu! Ondertussen valt de regen met bakken uit de lucht. De crossers komen kop in kas over de meet! Op een groot deel van het parcours is het nu slibberen! Daarvoor hebben ze hier in Herentals geen sneeuw nodig! De voorsprong van Wout blijft status quo. Mathieu lijkt te berusten.
  Zesde en laatste ronde, en zonder pech wint Wout Van Aert, hier in zijn eigen Herentals! Zonder Corona zou nu een feestje losbarsten in de publiekstent! Mathieu komt door op 34 seconden. De derde, Michael Vanthourenhout al op 1'23"! De rest op meer dan twee minuten. En Wout en Mathieu rijden even snel in deze ronde, en komen dus in die volgorde over de meet. Knap gedaan hoor Wout, blijven vechten en dan toeslaan, weliswaar op het moment dat Mathieu pech heeft.
  Na een uur cross finisht Tom als 24ste in deze superzware cross, die echt een meerwaarde is voor de cross. Nog werk aan de winkel voor onzen Tom, maar in tegenstelling tot vele anderen geeft hij niét op! That's the spirit!

  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 58'13"
  2. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 35"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'32"
  4. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 2'15"
  5. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'18"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'26"
  7. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 2'38"
  8. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 2'48"
  9. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 2'50"
  10. Gianni Vermeersch (Credishop-Fristads), op 3'25"

  22/12: Tom 20ste in de Ethias-cross in 'zijn' Essen!


  Sterk gemotiveerd komt Tom aan de start in de 5de Ethias-cross van het seizoen, op het langgerekte parcours achter het station in Essen, technisch en snel. Nieuw in het parcours: Twee bruggen en nog meer draaien en keren. En, door de regen veel modder! Tuiscross voor onzen Tom, maar ook hier helaas zonder supporters, die andere jaren massaal opkwamen om Tom in deze cross aan te moedigen!
  Tom start op de 2de rij, en behoorlijk mee weg. Kopstart is voor Ryan Kamp, op de voet gevolgd door Laurens Sweeck. Die neemt snel de kop over en legt er meteen de pees op. Tom komt als 13de door op de eerste heuveljes. Mathieu van der Poel wacht nog even af, op de 6de plaats. Geen Wout Van Aert aan de start vandaag. Laurens Sweeck pakt met Quinten Hermans in zijn wiel een klein gaatje.
  > Tweede ronde en Tom komt als 13de over de meet in het lange lint. Vooraan blijven Sweeck en Hermans het tempo aangeven. Pidcock volgt met Ryan Kamp op enkele meters. Pidcock zit al snel in het wiel van de koplopers. Mathieu volgt wat verder als 4de, op 8 seconden. Maar terwijl Pidcock de kop overneemt, sluit Mathieu ook aan.
  Derde ronde en Tom komt als 12de door. Vooraan neemt Mathieu nog geen initiatief. Sweeck doet het werk met Pidcock achter zich. Balkjes en alleen Pidcock springt. Blijkbaar hebben ze die balkjes in Essen op maximale hoogte gelegd. De vier koplopers blijven bij elkaar. Toon Aerts volgt als 5de al op een serieuze achterstand.
  Vierde ronde en de voorsprong van de leiders is 9 seconden. Tom heeft blijkbaar een schuiver gemaakt, want komt nu pas als 17de door. Quinten Hermans nu op kop, met Mathieu attent in z'n wiel. Pidcock moet een klein gaatje laten en wisselt even later, problemen met de fiets?
  Vijfde ronde en Tom is terug opgerukt naar de 11de plaats. Vooraan komt Mathieu van der POel nu voor het eerst aan kop. En, geen verrassing, meteen het tempo omhoog en al de rest op achterstand! Een waardige Wereldkampioen! Sweeck en Hermans doen niet eens de moeite om z'n wiel te houden. Of kunnen ze niet?
  Zesde ronde en Mathieu heeft al 12 seconden op de eerste achtervolgers. Bij Tom lijkt de pijp nu uit, hij is teruggevallen tot de 23ste plek! Mathieu kijkt niet achterom en vergroot zijn voorsprong.
  Zevende ronde en de voorsprong van Mathieu is 14 seconden. Nog niet veel, een foutje kan fataal zijn. Maar Mathieu maakt de minste foutjes van allemaal, dus dit lijkt safe te zitten. Quinten Hermans rijdt weg van Laurens Sweeck, die Thomas Pidcock achter zich voelt oprukken. En als Sweeck lek rijdt vooraan, is het podium voor hem weg.
  Achtste ronde en Mathieu heeft nu 20 seconden op de eerste achtervolger, Quinten Hermans. Die rijdt hier een sterke cross, al heel de tijd voorin. Thomas Pidcock is een knappe 3de en op weg naar zijn vierde podium op rij.
  Negende en laatste ronde, Mathieu controleert en verlengt probleemloos zijn titel hier in Essen. Achter hem wijzigen de posities niet meer. Tom probeert nog wat plaatsen goed te maken en slaagt daar ook in.
  Slotsom: Tot halfweg deed Tom mee voor de 10de plaats, maar dan valt hij terug om uiteindelijk als 20ste te eindigen, net als tien dagen geleden in Gavere. Morgen een nieuwe kans om zich te tonen in Herentals.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 1u02'43"
  2. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 11"
  3. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 18"
  4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 23"
  5. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'13"
  6. Felipe Orts Lloret (SPA; Mutua de Levante-Valencia Terra y Mar), op 1'23"
  7. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'58"
  8. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 2'17"
  9. Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 2'47"
  10. Ben Turner (GBR; Trinity Racing), op 2'49"

  13/12: Tom 20ste in de Superprestige in Gavere!


  Zesde wedstrijd van de Superprestige in Gavere, traditioneel een vaste afspraak voor heel Oost-Vlaanderen om af te zakken naar de cross, maar ook dit jaar zonder supporters. Die moeten het doen met Michel Wuyts en Paul Herygers op Eén. Gavere, dat is altijd al een zware cross geweest, en zeker dit jaar door de modder. Elke ronde stevig klimmmen en een gevaarlijke technische afdaling. Kan Mathieu hier bevestigen, of haalt Toon Aerts hier zijn grote motor boven? En, kan onzen Tom opnieuw een stapje vooruit zetten in zijn opbouw?
  Start en Quinten Hermans is het snelste weg. Iserbyt heeft z'n start gemist, en duikt als 20ste het veld in, vlak voor onzen Tom. Vooraan pakt Mathieu snel de kop over. Materiaalpost en dan naar beneden duiken. Hermans opnieuw op kop, en dan... Thomas Pidcock, ook een kanshebber hier. Die gaat door en klimt als eerste naar boven! Hij wisselt niet, de rest wel, en Pidcock pakt zo 6 seconden.
  Tweede ronde en Pidcock alleen op kop. Mathieu op 5 seconden met Toon Aerts in zijn wiel. Tom zit nog ver, niet bij de eerste twintig. Pidcock wisselt nu wel en weg is de voorsprong. Maar de jonge Brit versnelt opnieuw en weer enkele meters op de Wereldkampioen. We krijgen drie leiders: Thomas Pidcock, Mathieu van der Poel en Toon Aerts.
  Derde ronde en de drie leiders hebben 9 seconden op de eerste achtervolgers. Pidcock blijft tempo maken en de voorsprong groeit. Wisselen en voor het eerst komt Toon Aerts aan kop. Klimmen en Toon Aerts voert de forcing. Eerste achtervolger, Quinten Hermans volgt al op 17 seconden.
  Vierde ronde en de drie leiders lossen elkaar voor geen vin. Achter hen worden de gaten groter. Klimmen en Mathieu zet zich aan kop. Nog niet vollen bak, Toon blijft op zijn wiel. Pidcock wordt opnieuw op achterstand gezet. Achter hem wordt Hermans ingelopen door ploegmaats Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt.
  Vijfde ronde, halfcross, en Mathieu, Thomas en Toon hebben 16 seconden op het groepje met Iserbyt. Pidcock zet weer druk en enkel Mathieu kan z'n wiel houden. Toon Aerts op enkele meters. Klimmen en nu zet Mathieu de gas open. Toon nu echt op achterstand. Iserbyt ziet hem rijden.
  Zesde ronde en Mathieu en Thomas Pidcock hebben 9 seconden op Toon Aerts. De Brit zet de turbo open en Mathieu moet lossen! Pidcock voelt zijn kans een gaat door! Hij pakt 12 seconden op de Wereldkampioen!
  Zevende ronde en Mathieu legt zich plat op z'n stuur. Kan hij Pidcock nog pakken? Zo ziet het er niet uit, want de voorsprong is nu al een volledige materiaalpost, 15 seconden. Pidcock vertoont geen verval.
  De bel gaat, laatste ronde en Thomas Pidcock heeft nog altijd 15 seconden op Mathieu van der Poel. Toon Aerts komt als 3de door op 37 seconden. En Pidcock loopt nog verder uit en pakt hier zijn eerste overwinning in een klassementscross! Wint hier een toekomstige Wereldkampioen?
  Na een verbeten strijd wordt Tom 20ste in deze zware cross. Eén plekje beter dan gisteren.

  1. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), in 58'11"
  2. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 25"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 44"
  4. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 54"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'01"
  6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'13"
  7. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 1'31"
  8. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 2'47"
  9. Thomas Mein (GBR; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 3'24"
  10. Daan Soete (Groep Hens-Maes Containers), op 3'36"

  12/12: Tom 21ste in de Scheldecross in Antwerpen!


  Derde wedstrijd van de X²O-Badkamers Trofee, op Antwerpen Linkeroever. Scheldezand overal en dus voer voor specialisten. Dé gebeurtenis van de dag is natuurlijk de terugkeer van Mathieu van der Poel in het veld. De regerende Wereldkampioen heeft er zin in, na een week stevig trainen in het bos. Geen Wout Van Aert aan de start, die traint in Spanje. Tom heeft geleidelijk terug opgebouwd na de ziekte van vorige week. Hopelijk kan hij een goede cross rijden.
  Tom start op de 3de rij en is behoorlijk weg. Kopstart is voor Mathieu! Al snel pakt Lars van der Haar over. De snelheid is meteen hoog. Eli Iserbyt gaat over Mathieu, hapert even, en Lars pakt een klein gaatje. Maar dan rijdt hij zich vast in het zand en alles terug samen. Mathieu opnieuw op kop.
  Tweede ronde en Tom komt als 18de door in het lange lint. Maar vooraan jaagt Mathieu het tempo omhoog en alleen Eli Iserbyt kan z'n wiel houden. Mathieu zet druk, gaat als eerste het zand in en rijdt zo van Eli weg. Meteen 5 seconden! Technisch superieur!
  Derde ronde en Mathieu heeft 7 seconden op Eli Iserbyt! Tom zit nog ver, hopelijk kan hij nog opschuiven. Eli wordt terug ingelopen door de rest. Allemaal samen tegen Mathieu. Zien ze hem nog terug, want al 12 seconden. Maar in de lange zandstrook gaat hij overkop! Quinten Hermans, eerste achtervolger komt terug dichter.
  Vierde ronde en Mathieu heeft nog altijd 7 seconden op de rest. Daar rijdt Eli Iserbyt opnieuw weg van Quinten Hermans. Iserbyt gaat hard door het zand! Mathieu zal nog moeten uitkijken. Lang duurt het niet voor Eli terug in Mathieu's wiel zit. Die wisselt, haperde zijn fiets?
  Vijfde ronde en Eli en Mathieu samen over de meet. De eerste achtervolgers op 4 seconden. Maar ook zij zitten snel terug bij de kop. Zij, dat zijn Eli's ploegmaten Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck, en Quinten Hermans. Vanthourenhout naar de kop, Iserbyt in zijn wiel voor Mathieu van der Poel. Eli pakt over en Michael laat het gat vallen. Mathieu moet aan de bak. Snel zit hij terug in het wiel van Iserbyt.
  Zesde ronde, opnieuw Eli en Mathieu samen op kop. De rest op 6 en meer seconden. Eli even z'n pedalen kwijt in het zand en Mathieu pakt enkele meters. De rest nu al op 15 seconden.
  Zevende ronde en Mathieu heeft 2 secondjes op een jagende Iserbyt. Die komt terug op het wiel, opnieuw! Zomaar wint Mathieu niet bij zijn terugkeer! Ondertussen is bij de achtervolgers Toon Aerts na een mindere start opgerukt naar de 3de plaats. Thomas Pidcock in zijn wiel. Maar wel op 25 seconden van de twee leiders. Daar zet Mathieu Eli opnieuw onder druk.
  Achtste en laatste ronde en Mathieu heeft enkele meters op Iserbyt. Thomas Pidcock komt als 3de over de meet. En Mathieu bouwwt in deze laatste ronde zijn voorsprong nog verder uit. Achter hem zit iedereen alleen. Enkel Toon Aerts probeert nog om op te schuiven, richting podium. Maar Pidcock kan hem afhouden en zo krijgen we een podium met drie nationaliteiten. Dat was lang geleden. Tom wordt na een wedstrijd achtervolgen 21ste.

  1. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 58'11"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 6"
  3. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 27"
  4. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 30"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 43"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 51"
  7. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 1'00"
  8. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'09"
  9. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 1'22"
  10. Daan Soete (Groep Hens-Maes Containers), op 1'26"

  6/12: Tom na een zieke week 25ste in de Superprestige in Boom!


  Ondanks een zieke week staat Tom toch aan de start in Boom, voor de 5de wedstrijd van de Superprestige. Een stevig parcourss hier in de Schorre, met zuigende weistroken na een nachte vorst en dooi overdag, stukken modder en vooral stevige beklimmingen. De beste benen winnen hier vandaag. Opnieuw geen supporters, door Corona, zeker voor onzen TOm een gemis. "Op de cruciale momenten schreeuwden de supporters mij altijd vooruit!"
  Tom start door zijn val in de UCI-ranking, mede door niet-selectie voor de Wereldbekercross in Tabor, pas op de 3de rij. Kopstart is voor Thomas Pidcock, maar lang duurt dat niet, Lars van der Haar neemt al snel over. Tom draait pas als 24ste de modder in. Wringen in het pak. Ondertussen Eli Iserbyt aan kop van het lange lint. Wout Van Aert, slecht gestart, komt als 16de door. Tom voelt meteen hoe zwaar het hier is. Achter Thibaut Nys komt hij als 31ste door.
  Tweede ronde en Iserbyt voert nog altijd de troepen aan. Maar er wordt gevochten voor het ideale spoor en Pidcock, van der Haar en Toon Aerts komen om beurt aan kop. Die laatste zet door en wil er duidelijk een lange uitputtingsslag van te maken. De eerste gaatjes vallen. Tom is terug opgerukt naar de 26ste plek, op 32 seconden. Ondertussen zet Toon Aerts de rest op enkele seconden. De troepen van Pauwels Sauzen-Bingoal zetten de achtervolging in.
  Derde ronde, Toon Aerts leidt met 5 seconden op Michael Vanthourenhout, man in vorm, en Eli Iserbyt. Tom komt als 24ste door. Al snel krijgen we de verwachte drie op kop: Aerts, Iserbyt en Vanthourenhout. COrné van Kessel en Wout Van Aert sluiten ook aan. Knap van Wout om zo snel vooraan te zitten na een gemiste start.
  Vierde ronde, vijf koplopers met Laurens Sweeck op enkele seconden. Die sluit al snel aan bij de kop. Tom komt als 24ste over de finish. Wout Van Aert zet zich op kop. Even doortrekken op de kasseitjes, maar de rest lost niet. Lange klim en Wout zet de rest opnieuw onder druk. Enkel Eli Iserbyt kan zijn wiel houden. Dan even temporiseren en de rest sluit terug aan, met open monden!
  Vijfde ronde en Laurens Sweeck moet de kop lossen. Tom komt als 23ste door, zijn eigen cross rijdend. Wout Van Aert blijft kop doen, controlerend. Maar daar is die lange helling weer: Meter per meter rijdt Wout weg. Alle anderen in het rood. Allemaal wisselen. Nog altijd vijf koplopers. Hoelang nog? Toon Aerts naar de kop en het tempo gaat weer omhoog.
  Zesde ronde en Toon Aerts pakt opnieuw 5 seconden, met Eli Iserbyt in z'n wiel. Maar opnieuw valt het stil. Durft niemand nu als gaan? Tom komt als 25ste door. Wout even voet aan de grond en Toon Aerts en Eli Iserbyt zijn opnieuw weg. Corné van Kessel moet passen. Toon Aerts zet met gekromde rug door en ook Iserbyt moet nu een gaatje laten.
  Zevende ronde en Aerts en Iserbyt hebben een kleine voorsprong op Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout. Tom opnieuw als 24ste over de meet. Toon blijft aanvallen, maar de andere drie lossen nog niet... Korte klim, Iserbyt op kop en Wout Van Aert hapert even, en vinnige Eli is weg! Als Toon Aerts dan ook nog eens valt op de kasseitjes, lijkt de cross gereden. Maar het zijn nog twee rondes.
  Achtste ronde en Eli Iserbyt heeft 11 seconden op Van Aert en Vanthourenhout. Aerts op 16 seconden. Tom nog altijd 24ste in een groepje met ploegmaat Vincent Baestaens en Jim Aernouts. Vooraan valt Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert en Toon Aerts zijn nu de eerste achtervolgers. Maar nu trapt ook Wout op z'n adem, en hij moet ook lossen. Michael Vanthourenhout gaat er terug over.
  Negende en laatste ronde en Iserbyt heeft 13 seconden op ploegmaat Vanthourenhout. Die voelt Toon Aerts kort achter zich. Tom komt als 22ste door, heeft hij nog wat over? Vooraan versaagt Iserbyt niet en op die manier verstevigt hij zijn leidersplaats in het klassement van de Superprestige. Tom finisht op de 25ste plaats. Nu verder herstellen en volgende week opnieuw aan de start.

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u02'05"
  2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 15"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 21"
  4. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), op 32"
  5. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 1'11"
  6. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'18"
  7. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'33"
  8. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'46"
  9. Thomas Pidcock (GBR; Trinity Racing), op 2'00"
  10. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 2'06"

  28/11: Tom start goed maar kent sterke terugval en kan niet finishen in de Urban City Cross in Kortrijk!


  Cross in de stad vandaag! Kortrijk is de plaatss van afspraak. Veel draaien en keren en dan opnieuw optrekken, best lastig. Nieuws van de dag is natuurrlijk de terugkeer in het veld van Wout Van Aert.
  Start, Tom vanop de 2de rij, en als 10de de eerste bochten in. Kopstart is voor Quinten Hermans, met Thijs Aerts in zijn wiel. Iserbyt rukt op naar de kop en legt meteen een hoog tempo op. Willen ze Wout Van Aert nu al versmachten? Tom heeft een paar plaatsen verloren, en komt als 14de door, kort na Van Aert.
  > Tweede ronde en Tom komt door als 13de op 9 seconden. Alles komt terug bij elkaar vooraan. Even het tempo eruit. Toon Aerts geeft het tempo aan. Maar youngster Ryan Kamp pakt snel over en versnelt opnieuw. Ploegmaat Michael Vanthourenhout schuift mee. En die trekt door! Meteen een gaatje! Corné van Kessel probeert aan te sluiten, maar komt niet bij snelle Michael. Er vallen gaten, nu al. Tom gaat nog goed mee, in het 2de achtervolgende groepje, op de 10de plek.
  Derde ronde en Michael Vanthourenhout zet door. Van Kessel op 5 seconden. Achter die twee leidt Toon Aerts de achtervolging in een groepje met ook Wout Van Aert. Tom zit iets verder, in het wiel van Laurens Sweeck. De ploegmaats van Vanthourenhout stoppen prima af. Is de cross al gereden? Van Kessel wordt terug gegrepen.
  Vierde ronde en Vanthourenhout heeft 20 seconden voorsprong! Tom komt als 7de door, nog altijd in het wiel van Laurens Sweeck, op 24 seconden. Lars van der Haar leidt de achtervolging, en verkleint de voorsprong tot 17 seconden. Druk op de ketel houden. Tom verliest enkele plaatsen, het wiel van Sweeck moeten lossen, doordat Toon Aerts terug de pedalen heeft gevonden en opnieuw aansluiting met de eerste groep probeert te maken.
  Vijfde ronde en Vanthourenhout heeft nog altijd 21 seconden voorsprong. Tom komt als 13de door op ruime afstand. Kan hij nog terugkomen? Achter Vanthourenhout twee viertallen die geen meter dichter komen. Toon Aerts probeert wel bij het eerste achtervolgende groepje te komen en slaagt daar ook in.
  Zevende ronde en Van Aert heeft 8 seconden op Vanthourenhout. Gaat Wout hier meteen winnen? Dat zou straf zijn. Dan moet hij nog wel van Iserbyt en van der Haar af geraken. En hij probeert het. Enkele meters op Iserbyt die alle moeite heeft om terug aan te sluiten. Lars van der Haar controleert op de 3de plek.
  Achtste en Wout, Lars en Eli hebben 11 seconden voorsprong op eerste achtervolgers Toon Aerts en Michael vanthourenhout. Iserbyt nu op kop, Wout in zijn wiel. En Eli trekt door, hij wil winnen! Meteen een gaatje op Wout en Lars. Die voelen Toon Aerts en Michael Vanthourenhout dichter komen. Wout Van Aert doet er alles aan om terug te komen, maar vinnige Eli geeft zich nog niet gewonnen.
  Negende en laatste ronde en Iserbyt heeft 6 seconden op Wout en Lars. Die laatste heeft zich nu voor Van Aert gezet. Iserbyt op weg naar de zege? Een foutje is genoeg om alsnog te verliezen. Spannend! Maar Iserbyt maakt geen foutjes en rijdt naar een knappe zege! Lars van der Haar en Wout Van Aert mogen mee op het podium.
  Zoals al vaker dit seizoen startte Tom goed, maar dan sterke terugval en finisht op grote afstand. En in dit klassement op tijd is dat fataal.

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'22"
  2. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 6"
  3. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), op 26"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 41"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 50"
  6. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 51"
  7. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 56"
  8. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 58"
  9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'08"
  10. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'12"

  22/11: Tom start sterk maar kan niet finishen in de Superprestige in Merksplas Kolonie!


  Vandaag afspraak in de bossen van Merksplas Kolonie, een prachtig natuurgebied in de Noorderkempen, vroeger thuis van de landlopers, nu van natuurliefhebbbers, de Chiro en natuurlijk ook de gedetineerden in de gevangenis hier kort bij. Ook zij zitten waarschijnlijk aan hun scherm gekluisterd om deze prachtige cross te volgen. Want door Corona nog altijd cross zonder publiek. En vorig jaar hier in Merksplas helemaal géén cross door storm Ciara. Kan Tom hier een volgende stap zetten in de opbouw naar een betere vorm? Een snel parcours hier in Merksplas, maar door de aanhoudende motregen gevaarlijk glad.
  Tom start op de 2de rij achter Quinten Hermans en meteen goed mee weg! Als 3de draait hij het veld in. Draaien en keren hier, tussen de dennenbomen. Minder gestart zijn Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Het tempo ligt nog niet hoog. Maar toch wordt er al gevallen bij de vleet. Tom blijft recht. Vooraan is Lars van der Haar meteen weggereden! Al snel een gat van 17 seconden. Tom op kop bij de achtervolgers. Waar blijven de crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal
  Tweede ronde en Lars van der Haar heeft 20 seconden op het achtervolgende peloton, aangevoerd door onzen Tom. Maar daar komt Eli Iserbyt opduiken en hij jaagt het tempo omhoog. Tom gaat attent mee, op de 5de plaats. Iserbyt krijgt Toon Aerts als waakhond in z'n wiel.
  Derde ronde en Tom komt door als 6de op 22 seconden van Lars van der Haar, in de eerste achtervolgende groep. Laurens Sweeck leidt nu de achtervolgers, Iserbyt in z'n wiel. Toon Aerts wacht nog af, met ploegmaat Lars van der Haar op kop. Lang duurt het niet of Sweeck rijdt weg van de rest, op weg naar de koploper.
  Vierde ronde en Lars van der Haar heeft nog 8 seconden op een jagende Laurens Sweeck. Toon Aerts is ook op komst. Tom komt als 10de door in een grote groep. Kan Lars zijn 2de adem vinden en zo zijn allereerste Superprestige-cross winnen?
  Vijfde van negen rondes en een spurtende Lars heeft nog 6 seconden op Laurens Sweeck, met Toon Aerts in zijn wiel. Tom komt als 14de door, nu vechtend tegen zichzelf. Komaan Tom! Vooraan komen van der Haar, Sweeck en Aerts samen. Dit wordt nog spannend! Alledrie wisselen ze van fiets. De modder kleeft hier!
  Zesde ronde en Tom is teruggevallen naar de 20ste plek. Dat wordt terugvechten. Het trio op kop krijgt nu ook Michael Vanthourenhout in z'n wiel. Ook Eli Iserbyt en Corné van Kessel sluiten aan. De cross kan opnieuw beginnen. Vanthourenhout gaat naar de kop. Toon Aerts attent in zijn wiel.
  Zevende ronde en van onzen Tom geen spoor mee. Is hij afgestapt? Vooraan leggen Iserbyt en Aerts elkaar het vuur aan de schenen. We krijgen bevestiging, Tom zit niet meer in de wedstrijd.
  Achtste ronde en Toon Aerst op kop, met Eli Iserbyt kort achter zich, ook Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar schuiven mee. Vier leiders, uit twee ploegen. Zo spannnend is het nog niet geweest dit seizoen. Het is Vanthourenhout die eerst aanvalt. En die gaat hard, heel hard. Toon Aerts bijt z'n tanden stuk om hem in zicht te houden.
  Negende en laatste ronde en Michael Vanthourenhout heeft 5 seconden op Toon Aerts en 8 seconden op Eli Iserbyt. Kan Michael het houden? Achter hem komt Iserbyt in het wiel van Aerts. Er worden risico's genomen! En ja hoor, Iserbyt gaat over Aerts! Ploegmaat Michael Vanthourenhout zit nu in een zetel! Wat een prestatie, Michael Vanthourenhout pakt hier zijn allereerste zege in een klassementscross! Net op tijd, want straks doen Mathieu van der Poel en Wout Van Aert weer mee in de cross!
  Door zijn opgave vandaag zakt Tom naar de 13de plaats in het klassement van de Superprestige. Wat vandaag zeker zal meegespeeld hebben in Tom's opgave is de totaal onverwachte wijziging in de puntentelling in de UCI-ranking, waardoor zijn selectie voor de Wereldbekerwedstrijden, te starten volgende week in Tabor, hoogst onzeker wordt. Terecht tweette Tom deze week dat met deze nieuwe regels alle crossers startrecht moeten krijgen voor de Wereldbeker!

  1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'33"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 8"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 13"
  4. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 13"
  5. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 22"
  6. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 27"
  7. Felipe Orts Lloret (SPA; Mutua de Levante-Valencia Terra y Mar), op 36"
  8. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 43"
  9. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 50"
  10. Dieter Sweeck (Credishop-Fristads), op 1'15"

  14/11: Tom mooi 11de in de Ethias-cross in Leuven!


  Cross in Leuven, of beter gezegd, in Heverlee, rond de Kazerne de Hemptinne. Een cross die Tom ligt, in februari 2019 nog knap 2de na Toon Aerts, maar waar hij ook al de nodige pech heeft gehad. Droog en zonnig vandaag in Heverlee, heel anders dan gisteren in Niel.
  Tom start op de 2de rij centraal, achter Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck, maar komt niet goed weg en draait pas als 15de het veld in. Kopstart is voor youngster Ryan Kamp en Toon Aerts. Maar het is Laurens Sweeck, winnaar in Niel, de meteen de kop overneemt en een strak tempo oplegt. Tom volgt in het pak op de 14de plek, in het spoor van Eli Iserbyt, die ook zijn start gemist heeft. Vooraan zien Sweeck en Aerts hun kans, en ze rijden weg van de rest. Ryan Kamp en Tom's ploegmaat Vincent Baestaens zijn de eerste achtervolgers.
  Tweede ronde, en Tom komt pas als 23ste door in een klein groepje. De verschillen zijn nog klein, maar meedoen voor de ereplaatsen zit er niet meer in. Vooraan gaat Toon Aerts plat op het stuur over de finish met Laurens Sweeck in zijn wiel. Zij hebben 15 seconden op een grote groep aangevoerd door Vincent Baestaens, waar onzen Tom probeert naartoe te rijden. Het is nog ver!
  Derde ronde en nog altijd Toon Aerts en Laurens Sweeck alleen op kop, maar nu wel met Eli Iserbyt, opgerukt, en Michael Vanthourenhout in de achtervolging. Zij hebben zich losgewerkt van de rest en zetten de jacht in. Tom zit nog altijd ver, maar probeert stap voor stap plekjes op te schuiven.
  Vierde ronde en Tom komt door als 18de. De twee koplopers hebben nog 8 seconden op Iserbyt en Vanthourenhout. Als die erbij komen vooraan wordt het drie Pauwels Sauzen-Bingoal crossers tegen een eenzame Toon Aerts.
  Vijfde ronde en de voorsprong is nog altijd maar 12 seconden. Achter Aerts en Sweeck rijdt Michael Vanthourenhout weg van Eli Iserbyt, die heeft duidelijk zijn dagje niet. Dat zet ploegmaat Laurens Sweeck wel in een zetel. Peddelend in het wiel van Toon Aerts heeft hij de cross perfect onder controle. Tom passeert in een grote groep die strijdt voor de 13de plek. Komaan Tom!
  Zesde ronde en de voorsprong is gegroeid tot 19 seconden. Achter Michael Vanthourenhout een groepje van zes crossers met Eli Iserbyt en daarachter een wat versplinterde groep met onzen Tom, nu strijdend voor de 10de plek.
  Bij het ingaan van de zevende ronde heeft Toon Aerts, met Laurens Sweeck in zijn wiel, nog 15 seconden op eerste achtervolger Michael Vanthourenhout. Iserbyt en de rest volgen al op 37 seconden. Het podium luikt vast te liggen. Tom schuift op in de grote groep voor de 10de plek.
  Achtste ronde en de voorsprong is terug geslonken tot 12 seconden. Even Laurens Sweeck naar de kop, maar meteen wordt de voorsprong kleiner, en moet Toon Aerts opnieuw aan de bak.
  Negende ronde en Michael Vanthourenhout blijft druk zetten, maar komt geen seconde dichter. Hij rijdt even snel als de twee koplopers. Toon Aerts mag nu geen foutjes meer maken! Tom komt door op een dikke minuut, nu in een groepje van vijf crossers, op zoek naar een plek bij de eerste tien.
  Tiende en laatste ronde en Toon Aerts slaagt er niet in om van Laurens Sweeck weg te rijden. Dat wordt dus sprinten op de lange finishstrook, en daarin is Laurens Sweeck de beste! Het is duidelijk zijn weekend! Een dikke minuut later wordt Tom in de sprint voor de 10de plek, met Quinten Hermans en Timo Kielich, 2de en zo finisht hij op een mooie 11de plaats.
  Tom na de wedstrijd, via z'n Instagram: "Start gemist, daarna ging het beter, maar de hele cross achter de feiten aangehold." Een juiste analyse.

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 56'31"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 24"
  4. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 33"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 35"
  6. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 39"
  7. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 44"
  8. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 45"
  9. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 56"
  10. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 1'23"

  11/11: Tom 17de in de Superprestige in Niel!


  Derde wedstrijd van de Superprestige in Niel. Nieuw parcours en na een weekje regen modder overal. Dit wordt een zware wedstrijd.
  Tom heeft geen goede start, draait pas als 20ste de eerste keer de modder in en zal heel de wedstrijd tegen zichzelf vechten om uiteindelijk als 17de te eindigen. Vooraan maken Laurens Sweeck, Toon Aerts en Eli Iserbyt er een spannende wedstrijd van. Superstart voor Laurens Sweeck, Toon Aerts kort daarachter, maar Iserbyt heeft zijn start gemist. Het duur echter niet lang of de kersverse Europese kampioen kan vooraan aansluiten. Aanvallen slag om stoot, maar het is finaal regerend Belgisch kampioen Laurens Sweeck die aan het langste eind trekt, vooral door superpassages in de zandbak.
  Voor Tom blijft het zoeken naar de goede vorm. Hij zakt naar de 12de plaats in het klassement van de Superprestige.

  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u03'13"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 5"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 24"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 44"
  5. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 46"
  6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 53"
  7. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 58"
  8. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'12"
  9. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 1'24"
  10. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'29"

  31/10: Tom 18de in de Koppenbergcross!


  Eerste wedstrijd in de X²O-Badkamers Trofee, voorheen DVV-Trofee en heel lang geleden nog met Bpost Bank en GVA als hoofdsponsors. Nu dus X²O, wel knap dat ze in dit bijzondere jaar deze rol op zich willen nemen. Dé scherprechter vandaag is natuurlijk de Koppenberg, die ze elke ronde opnieuw beklimmmen. Een cross die Tom normaal ligt, hij won ze in 2013!
  Tom start op de 2de rij achter Laurens Sweeck en Toon Aerts. Meteen de Koppenberg op en Toon Aerts toont meteen zijn kracht. Quinten Hermans in zijn wiel. Tom draait het veld in op de 8ste plaats. Knap! Afdaling en Toon Aerts gaat met de gas open naar beneden, nu al! Het tempo ligt meteen héél hoog! Er gaan crossers op hun adem trappen. Tom komt als 10de door onder de tijdsboog. Vooraan Toon Aerts met Quinten Hermans en Eli Iserbyt in zijn wiel. Lars van der Haar op enkele meters, en daarachter een groot gat. Het is Niels Vandeputte, sterk gestart, die het gat heeft laten vallen. Tom goed mee, als 3de in de achtervolgende groep.
  Tweede ronde en Tom komt als 7de door op 24 seconden van de leiders. Daar moet Quinten Hermans een gaatje laten. Toon Aerts met Eli Iserbyt op kop, dat hebben we nog gezien in de vorige crossen. Maar Quinten Hermans vecht en komt terug op het wiel van de leiders, met Lars van der Haar in zijn wiel. Vier leiders, met daarachter een eenzame Michael Vanthourenhout en dan een grote groep met onzen Tom. Opnieuw de Koppenberg op en nu komt Vanthourenhout ook vooraan aansluiten. Houden Aerts en Iserbyt nog wat in?
  Derde ronde en Tom komt als 11de door op 43 seconden, in het wiel van Laurens Sweeck. Een beetje teruggevallen, maar wel een goed wiel. Afdaling en Toon Aerts en Eli Iserbyt rijden weer weg van de rest. Even toch, want als Eli het tempo drukt hebben we opnieuw vijf leiders.
  Vierde ronde en de vijf leiders in elkaars wiel over de streep, bovenaan de Koppenberg. Tom is sterk teruggevallen en komt pas als 16de door... Komaan Tom, terugvechten! Vooraan neemt nu Lars van der Haar de leiding. Even zichzelf tonen en de rest onder druk zetten. Maar Eli Iserbyt laat het niet gebeuren en stampt zich weer naar de kop! En meteen trekt hij door, zelfs Toon Aerts moet nu lossen! Op enkele meters zet hij alle zeilen bij om het wiel van Iserbyt te houden.
  Vijfde ronde, halfcross, en Eli Iserbyt heeft 13 seconden op Toon Aerts! Lars van der Haar draait als 3de op korte afstand. Tom zakt er helemaal door, en komt met een klein verzet als 20ste door in het wiel van Merendreenaar Anton Ferdinande. Vooraan vergroot Eli Iserbyt zijn voorsprong, met nu Lars van der Haar als eerste achtervolger. Toon Aerts moet even bekomen van zijn eerdere inspanningen.
  Zesde ronde en het begint te regenen. Dat maakt de cross nog zwaarder. Eli Iserbyt heeft 23 seconden op Lars van der Haar en 31 op Toon Aerts. Van Tom geen spoor meer, ver zit hij, heel ver. Vooraan gaat Iserbyt stevig door, zijn voorsprong groeit tot 43 seconden! Wat is dat kereltje sterk vandaag! Een volledige Koppenberg voor op Lars van der Haar. Toon Aerts komt als 3de door op meer dan een minuut! Ja, het is hier een klassement op tijd... Blijven gaan dus!
  Zevende ronde en Tom draait als 23ste, met ploegmaat Lander Loockx in zijn wiel. Vooraan bouwt Iserbyt zijn voorsprong verder uit.
  Achtste en laatste ronde en Eli Iserbyt rijdt een ware ereronde. Nog altijd vol concentratie om zijn voorsprong zo groot mogelijk te maken. Elke bocht kort pakken en daarna volle kracht optrekkken. Zo heeft hij Toon Aerts gelos en zo zet hij zich nu stevig aan kop in het klassement van de X²O-Badkamers Trofee. Tom finish na een off-day als 18de in deze superzware cross.

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'55"
  2. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 43"
  3. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 1'20"
  4. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 1'39"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'49"
  6. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'25"
  7. Thomas Mein (GBR; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 3'01"
  8. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 3'14"
  9. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'30"
  10. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 3'35"

  24/10: Tom mooi 10de in de Superprestige in Ruddervoorde!


  Tweede wedstrijd van de Superprestige, in het West-Vlaamse Ruddervoorde, en cross die Tom in zijn topjaar 2014 won! Het parcours ligt er goed berijdbaar bij. Veel draaien en keren, in wat een echte speeltuin is voor de crossers! De strakke wind zou hier wel eens een beslissende factor kunnen zijn. Maar liefst 81 crossers aan de start, elites en beloftes door elkaar.
  Tom start op de 2de rij rechts achter Quinten Hermans en Laurens Sweeck. Goed mee weg, achter kopstarter Toon Aerts. Als 8ste neemt hij de eerste bochten, Laurens Sweeck in zijn wiel. Op kop neemt Quinten Hermans over. Het tempo ligt meteen hoog! Balkjes, iedereen springt, Tom op volle snelheid en 7de. Zandbak en Toon Aerts toont zijn kunnen: Full speed terug naar de kop!
  Derde ronde met een grote kopgroep, met onzen Tom! Als 8ste gaat hij over de heuveltjes. Op kop toont Toon Aerts zijn kunnen. Laurens Sweeck schuift op kousenvoeten op naar de 5de plaats. Balkjes en Tom springt als 9de, kort achter Lars van der Haar. Michael Vanthourenhout in zijn wiel.
  Vierde ronde en Tom komt door als 10de, achteraaan in de ruime kopgroep. Toon Aerts geeft nog altijd het tempo aan op kop, Iserbyt attent in zijn wiel. Achter hen wordt gevochten voor elke plaats. Iserbyt pakt over en het tempo gaat omhoog. Er vallen gaatjes. Tom vecht om bij de kopgroep te blijven en dankzij de balkjes waar hij overvliegt, slaagt hij daarin. Vooraan rijden Eli Iserbyt en Toon Aerts een stukje weg van de rest.
  Vijfde ronde en Tom nog altijd mooi 10de, op slechts drie seconden van de kop! Daar is het nu Michael Vanthourenhout die de debatten leidt. Ploegmaat Eli Iserbyt in z'n wiel. We zijn halfcross en het ziet er nog altijd goed uit voor onzen Tom. Op kop rijdt Vanthourenhout weg, terwijl Iserbyt zoals verwacht het gaatje laat vallen. Toon Aerts laat het niet gebeuren, over Iserbyt en terug in het wiel van Michael Vanthourenhout. Eli Iserbyt naar de kop en nu kan Vanthourenhout afstoppen. Weer moet Toon Aerts aan de bak.
  Zesde ronde en Laurens Sweeck naar de kop! De koppgroep breekt in twee stukken. Tom achteraan in het tweede groepje. Voor hem gaat het hard tegen hard, iedereen wil aan kop! Door het gedrum vooraan kan Tom weer aansluiten! Vooraan rijdt nu Laurens Sweeck weg van de rest! Wie pakt hem terug? Toon Aerts, met Eli Iserbyt in z'n wiel. Drie koplopers, die de vorige crossen ook al vaak samen op het podium stonden. Tom nog altijd attent op de 10de plaats. Vooraan komt nu ook Lars van der Haar bij de kopgroep.
  Zevende ronde en Tom komt als 10de door in het wiel van Quinten Hermans, op 12 seconden van de leiders. Achter Tom een gat van meer dan 20 seconden. Op kop opnieuw Toon Aerts aan de leiding met ploegmaat Lars van der Haar kort achter zich. SWeeck volgt op de 5de plek. Achter hem een gaatje op de groep van onzen Tom. Vooraan even Lars van der Haar naar de kop, maar Iserbyt en Vanthourenhout nemen meteen over. Toon Aerts bekijkt het op de 4de plek. Het begint te regenen. Eli Iserbyt zet de anderen onder druk.
  Achtste ronde en Iserbyt met Toon Aerts in z'n wiel op kop. Lars van der Haar op drie seconden, met MIchael Vanthourenhout in z'n wiel. Tom nog altijd knap 10de in het wiel van Quinten Hermans. Vooraan gaat het hard en de gaten worden groter! Toon Aerts krijgt het lastig, Iserbyt kijkt om e ziet zijn verkrampte gezicht en zet nog een tandje bij! Iedereen zit nu alleen! Zandbak, Eli moet lopen en Toon Aerts rijdt sterk... De voorsprong blijft beperkt!
  Negende en laatste ronde en Iserbyt heeft 9 seconden op Toon Aerts. Lars van der Haar volgt op 15 seconden als 3de. Tom nog steeds 10de, kort achter Hermans. Komaan Tom! En ja hoor, Tom houdt vol en pakt zijn eerste plek bij de eerste tien dit seizoen. Mooi Tom!
  Door z'n goede prestatie vandaag sluipt onzen Tom ook naar de 10de plaats in het klassement van de Superprestige.

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'19"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 16"
  3. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 20"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 34"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 38"
  6. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 43"
  7. Felipe Orts Lloret (SPA;Mutua de Levante-Valencia Terra y Mar), op 50"
  8. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 1'01"
  9. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 1'07"
  10. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'16"

  17/10: Tom door pech pas 19de in de Ethias-cross in Beringen!


  Cross in Beringen, voor de tweede keer, op de flanken van de mijn-terril. Bijna een MTB-parcours, zoveel klimmen en dalen. Gelukkig droog weer, anders zou het hier superzwaar zijn. Quasi alle toppers aan de start, maar nog geen Van Aert en van der Poel, die strijden morgen om de zege in de Ronde van Vlaanderen.
  Tom start op de 2de rij en wordt weggedrumd in de start. Als 16de kan hij de eerste beklimming bedwingen. Vooraan meteen Eli Iserbyt, topfavoriet, aan kop, met Tom's ploegmaat Daan Soete in z'n wiel. En die gaat in de afdaling naar de kop, en meteen een gaatje. Toon Aerts attent in het wiel van Eli Iserbyt, op de 3de plek. Daan Soete gaat vol risico in de afdaling en het gaatje wordt groter. ONdertussen probeert Tom plaatsen goed te maken.
  Tweede ronde en Tom komt door als 15de. Daan Soete nog altijd met kleine voorsprong aan kop. Eerste achtervolgers zijn Eli Iserbyt, Toon Aerts en Quinten Hermans, de winnaar van vorig jaar hier. Al snel zitten deze drie op het wiel van Daan Soete. We hebben vier leiders. Daarachter al een behoorlijk gat. In de afdaling zet Daan Soete de anderen onder druk!
  Derde ronde en Quinten Hermans heeft vooraan de rol moeten lossen. Tom komt als 14de door in het wiel van Jim Aernouts. Voor hem een groepje met Thibaut Nys en Laurens Sweeck. Vooraan rijden Toon Aerts en Eli Iserbyt weg van Daan Soete. De twee favorieten op kop. Quiten Hermans zit nu in het tweede groepje, met Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar. In de afdaling kan Daan Soete opnieuw vooraan aansluiten.
  Vierde ronde en de drie koplopers hebben 15 seconden op de eerste achtervolgers. Tom heeft een paar plaatsen gewonnen en komt nu als 11de door. Komaan Tom! Het is nu Toon Aerts die voor het eerst op kop komt. En die zet bergop de gas open! Eli Iserbyt moet alle zeilen bijzetten om zijn wiel te houden. Daan Soete moet er voor de tweede keer af. Het gebeuk van Toon brengt op: Eli Iserbyt laat een gaatje.
  Vijfde ronde en Toon Aerts heeft 8 seconden op Eli Iserbyt en 21 op Daan Soete. Toon Aerts lijkt ontketend. De eerste crossers worden gedubbeld. Tom is er in geslaagd een groepje om te schuiven en komt nu als 10de door.
  Zesde ronde, halfcross, en de wedstrijd lijkt in z'n plooi te vallen. Toon Aerts soeverein op kop, een halve minuut op Eli Iserbyt. Daan Soete is na zijn snelle start een beetje teruggevallen. Het is Lars van der Haar die nu als 3de doorkomt, in het wiel van Iserbyt. Tom vecht in de achtergrond voor elke plaats en komt nu als 9de door. Knap Tom!
  Achtste ronde en Toon Aerts nog steeds stevig aan kop! Hij kan stilaan beginnnen temporiseren. Eli Iserbyt is weggereden van Lars van der Haar. Tom blijft rond de 10de plaats en heeft zich op een mooie uitslag.
  Negende ronde en Toon Aerts trekt de gas nog eens open op de finishstrook: 25 seconden op Eli Iserbyt. Iedereen zit nu alleen. Voor Tom loopt het minder goed, vooraan lek, net nà de materiaalpost, dus een heel eind lopen en voorzichtig rijden! Pas als 18de komt hij door na deze ronde, ondermeer Thibau Nys heeft hem terug ingehaald.
  Tiende en laatste ronde, een ereronde voor Toon Aerts. Op het juiste moment aangevallen en daarna perfect gecontroleerd. Eli Iserbyt en Lars van der Haar maken het podium vol. Tom heeft gestreden maar finisht door pech finaal pas als 19de. Zonder die lekke band was hij quasi zeker 10de geworden.

  1. Toon Aerts (Telenet Baloise), in 1u00'04"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 23"
  3. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 34"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"
  5. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 1'27"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'03"
  7. Thomas Mein (GBR; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 2'13"
  8. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 2'51"
  9. Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 2'52"
  10. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'55"

  11/10: Tom 13de in de Superprestige in Gieten!


  Eerste manche van de Superprestige, in het Nederlandse Gieten. Toepasselijk, want na een nacht gieten ligt het parcours erbij als een modderbaan. In tegenstelling tot de vorige jaren dus geen zandcross hier, maar schuiven en glijden! Een groot pak van meer dan 90 crossers aan de start, ook al omdat alle jeugdcategorieën afgeschaft zijn, dus ook beloften en enkele junioren rijden mee in deze cross voor de elites. Tom blikt in een interview met Sporza vooruit op het vreemde cross-seizoen en spreekt zijn hoop uit om beter te doen dan in de vorige crossen.
  Mede door de terugkeer in het veld van Quinten Hermans (Tormans-Circus-Wanty Gobert) start Tom op de 2de rij, achter favorieten Toon Aerts en Eli Iserbyt. Door het gedrum kan Tom pas als 12de het veld induiken, en inhalen op dit modderige zandparcours is geen evidentie. De beste paadjes liggen kort bij de nadars en midden in de modder ligt het vol verraderlijke sporen. Kopstart is voor Quinten Hermans, met Eli Iserbyt en Toon Aerts in zijn wiel. Al snel pakt Eli de kop over om het tempo op te drijven. Als Corné van Kessel achter hen als eerste een stevige schuiver maakt, houdt hij het hele pak op en vooraan pakken Iserbyt, Aerts en Hermans een eerste gaatje. De achtervolging wordt aangevoerd door de Nederlandse Wereldkampioen bij de Beloften, Ryan Kamp.
  Tweede ronde en nu gaat Toon Aerts naar de kop, die heeft er op dit zware parcours duidelijk zin in vandaag. Samen met Eli Iserbyt kan hij zich afscheiden van de rest. Tom zit nog ver, rond de 16de plaats komt hij door. Op kop maakt Eli Iserbyt nu een stevige schuiver, en Toon Aerts is alleen! Achter hem leidt broer Thijs Aerts de achtervolging, 't is te zeggen, hij stopt professioneel af. Achter Toon Aerts, op 18 seconden, ontstaat een heus peloton, met achterin ook onzen Tom! Lang duurt dat niet, want Eli Iserbyt en Laurens Sweeck, ook al bij de sterksten de voorbije weken, rijden weg van de rest.
  Derde ronde en Toon Aerts heeft een voorsprong van 20 seconden op eerste achtervolger Eli Iserbyt. Onzen Tom komt nu als 13de door, in het wiel van Thijs Aerts en Quinten Hermans, die na een prima start teruggevallen is. Nu al lijkt de cross in z'n plooi te vallen. Toon Aerts autoritair aan kop, Eli ploeterend achter hem, met Laurens Sweeck niet ver op de 3de plaats. Daarachter de leegte waarin de plaatsten voortdurend wijzigen. Iedereen rijdt zijn eigen cross.
  Zesde ronde en Toon Aerts heeft nu een voorgift van 40 seconden, maar hij begint foutjes te maken. Hij rijdt zo kort op de kant dat hij overkop gaat tegen de nadars. Even later ook nog een knieval tegen een reclamebord. Oeps, concentratieverlies? Eli Iserbyt maakt de helft van zijn achterstand terug goed. Op een paar minuten achter hen is Tom in strijd voor de 10de plaats, met ondermeer Thijs Aerts, Timo Kielich (de kersverse Belgische Kampioen MTB Marathon), Jim Aernouts en Marcel Meisen.
  Achtste ronde en ondanks zijn foutjes blijft Toon Aerts stevig aan de leiding, met nu 27 seconden voorsprong op Eli Iserbyt en 40 seconden op Laurens Sweeck. Het podium ligt vast. Tom komt als 11de door in een grote groep, nog altijd strijdend voor een plek bij de eerste tien.
  Negende en laatste ronde en Toon Aerts rijdt over de finish terwijl Eli Iserbyt nog over de balkjes springt. Knappe zege van Toon Aerts! Belgisch Kampioen Laurens Sweeck mag als derde mee op het podium. Na een cross waarin hij lang streed voor een plek bij de eerste tien, finisht Tom finaal als 13de, op slechts 14 seconden van de 10de. De uitslag zegt niet alles vandaag.

  1. Toon Aerts (Telenet Baloise), in 1u04'11"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 24"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 41"
  4. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 55"
  5. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'03"
  6. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'18"
  7. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 1'24"
  8. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'43"
  9. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 1'59"
  10. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 2'15"

  3/10: Tom 14de in de Polderscross in Kruibeke!


  Tweede Ethias-cross van het seizoen, de Polderscross in Kruibeke. Opnieuw een groot aantal crossers aan de start, zeker omdat er heel wat crossen uit de kalender verdwijnen. Dus meedoen waar het kan. Weidecross vandaag, met enkele diepe grachten, zuigende klei, en modderstroken waar gelopen moet worden. Een zware cross!
  Tom start helemaal rechts op de 1ste rij, naast Eli iserbyt. Grof profiel op de wielen in deze cross, bij de meesten toch. Toon Aerts riskeert het met gewone Griffo's. En weg zijn ze, kopstart voor Toon Aerts en ook onzen Tom is goed weg. Als 3de duikt hij het veld in en daar gaat hij meteen naar de kop, net als vorige week. Even de sponsors in beeld brengen! Materiaalpost en Tom gooit meteen zijn bril weg. Hij heeft er duidelijk zin in. Na de eerste gracht neemt Laurens Sweeck de kop over. Tom sluit aan in het wiel van Toon Aerts, als 3de. Lars van der Haar in zijn wiel. Laurens Sweeck gaat meteen hard door! Eli Iserbyt, minder goed gestart, gaat over onzen Tom.
  Tweede ronde en Tom komt met de tanden op elkaar als 4de door, op 3 seconden van Laurens Sweeck. Vooraan komen Sweeck, Aerts en Iserbyt samen. Tom attent op de 5de plek, achter Lars van der Haar. Op kop geeft Iserbyt het tempo aan, Toon Aerts en Laurens Sweeck attent in z'n wiel. Tom komt als 7de door, op enkele seconden. Alles nog onder controle. Materiaalpost en iedereen wisselt. Toon Aerts neemt de kop over en legt er meteen de pees op. Alleen Iserbyt kan zijn wiel houden.
  Derde ronde en Tom komt nu als 9de door op 16 seconden, in een groepje met ondermeer Corné van Kessel. Komaan Tom! Vooraan is Sweeck opnieuw bij de pinken en nu zet hij de anderen onder druk! Heel even toch, want opnieuw rijden Aerts en Iserbyt van hem weg. We krijgen vandaag wel een duel, zoveel is duidelijk.
  Vierde ronde en opnieuw een drietal op kop, en Sweeck gaat weer naar de kop. Een eenzame Lars van der Haar komt als 4de door. Tom blijft goed meedraaien in het groepje voor de 7de plaats. Daarin nu ook Thibaut Nys. Zijn volgen op 38 seconden van de leiders. Daar heeft Sweeck nu de controle. Meer nog, hij pakt zowaar een gaatje! Toon Aerts moet alle zeilen bijzetten om terug naar zijn wiel te gaan. Iserbyt glijdt mee als 3de.
  Vijfde ronde, de drie koplopers hebben 18 seconden op Lars van der Haar. Tom en co komen op 45 seconden door. Tom wel helemaal achteraan deze groep. Vooraan nu Eli Iserbyt op kop. En opnieuw moet Laurens Sweeck een klein gaatje laten. En ook Toon Aerts hangt aan de rekker bij Eli Iserbyt. Die zet de rest onder druk!
  Zesde ronde en Sweeck heeft 5 seconden achterstand op Iserbyt en Aerts. Die blijven in elkaars wiel. Maar daar is Laurens Sweeck opnieuw! Die blijft aanklampen! Zowel Eli als Toon maken foutjes en nemen om beurten de kop over.
  Zevende ronde en nog altijd drie leiders. Spannende cross! Opnieuw Laurens Sweeck naar de kop! Lars van der Haar volgt al op een halve minuut. Thibaut Nys volgt als 5de. Tom is wat teruggevallen en komt als 11de door. Vooraan rijdt Eli Iserbyt tegen een paaltje en daardoor Toon Aerts en Laurens Sweeck met twee op kop. Toon zet Laurens onder druk.
  Achtste ronde en Toon Aerts heeft 5 seconden op Laurens Sweeck! Is dit de beslissende aanval? Iserbyt doet niet meer mee voor de zege. Laurens Sweeck geeft zich nog niet gewonnen en komt héél dicht bij Toon Aerts.
  Negende en laatste ronde en Toon Aerts heeft nog niet gewonnen. Laurens Sweeck volgt op 5 seconden... Het zullen de foutjes zijn die belissen. Toon's voorsprong wordt 8 seconden en het lijkt alsof Sweeck zich gewonnen geeft. Maar als hij ziet dat Toon fouten maakt, komt Sweeck wéér dichter! Maar het is Toon Aerts die finaal toch aan het langste eind trekt!
  En onzen Tom? Die finisht na alweer een goede start uiteindelijk als 14de in deze zware cross. Hetzelfde beeld als in Lokeren: sterke start maar daarna de rol moeten lossen. De topconditie is er nog niet.

  1. Toon Aerts (Telenet Baloise), in 1u00'11"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1"
  3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'11"
  4. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'38"
  5. Thibaut Nys (Telenet Baloise), op 1'54"
  6. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus-Wanty Gobert), op 2'07"
  7. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 2'07"
  8. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 2'23"
  9. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'24"
  10. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 2'27"

  26/9: Tom na een heel sterke start uiteindelijk 11de in de Rapencross in Lokeren!


  Eerste cross op Belgische bodem, de Rapencross in Lokeren. Na een nacht regen ligt het parcours er zwaar bij, maar quasi overal berijdbaar. De droge bodem heeft al het water opgezogen en zuigt nu ook aan de wielen van de crossers. En die zijn massaal aan de start in voor velen de eerste cross van het seizoen. Behalve natuurlijk de crossers die ook van de weg houden, zoals Van Aert, van der Poel en Merlier. Geen publiek hier in Lokeren, Corona strooit roet in het eten, en dat zal nog effe duren.
  Start, Tom op de 1ste rij links, en meteen goed mee weg! Kopstart en meteen volle gas op kop! Belgisch Kampioen Laurens Sweeck in zijn wiel. Mindere start voor Toon Aerts die uit zijn klikpedaal schiet. Tom zonder problemen door de zandbak en vlot over de balkjes! Tom neemt bijna de hele ronde voor zijn rekening, op kop van de 90 gestarte crossers!
  Tweede ronde en nu Laurens Sweeck op kop, met Tom en Eli Iserbyt in zijn wiel. Achter hen nu al een gaatje! Eli Iserbyt, vorig jaar super in de start van het seizoen, neemt de kop. Het tempo gaat een beetje naar beneden en de rest sluit opnieuw aan. Tom attent op de 3de plek in het wiel van Laurens Sweeck. Achter hem Niels Vandeputte en Michael Vanthourenhout, maar dan opnieuw een gat. Tom wisselt en sluit achteraan in de kopgroep aan, als 5de. Het is nu Laurens Sweeck die de kop neemt.
  Derde ronde en Laurens Sweeck trekt stevig door! Tom schuift terug op naar de 4de plek, springt knap over de balkjes en zit opnieuw aan kop! Hij heeft er duidelijk zin in! Eli Iserbyt plakt op zijn wiel en pakt even later terug over. Samen vlot over de Mont Henri, een stevige klim! Iserbyt gaat hard, Tom laat een paar meters maar houdt Eli in z'n vizier. De rest laat een groter gat.
  Vierde ronde en Eli Iserbyt heeft 10 seconden op onzen Tom, die nu terug een paar crossers in zijn wiel krijgt. Iserbyt lijkt warm gedraaid en vergroot zijn voorsprong. Tom leidt de achtervolgers, ondertussen een stevig peloton, waarachter Toon Aerts tegen zichzelf vecht. Maar Toon vindt zijn kracht terug en zet zich nu aan kop van de achtervolgers! Tom schuift attent mee, in het wiel van Laurens Sweeck.
  Vijfde ronde en Tom komt als 4de door. We zijn bijna halfcross. Voor hem geeft Toon Aerts gas, hij wil nog naar de kop. Daar nog altijd Eli Iserbyt op kop, die zich duidelijk goed voelt op dit parcours, 35 seconden is zijn voorsprong nu. Zandbak en Tom wringt zich weer naar de kop van de achtervolgers. Weer full speed over de balkjes en de rest moet weer alles geven om zijn wiel te houden. Ondertussen begint het opnieuw te regenen. Mont Henri en Toon Aerts gaat sterk omhoog en neemt terug de kop van de achtervolgers over.
  Zesde ronde en de voorsprong van Iserbyt is oplopen tot 48 seconden. Tom is wat teruggeslagen en komt als 11de door. Een slipper? Het is immers spekglad geworden door de verse regen. Bij de eerste achtervolgers moet Toon al het werk doen, want drie ploetmaten van Eli in zijn wiel. Toon is echter sterk en pakt een gaatje op de rest! Pijpestelen nu en het wordt er niet gemakkelijker op.
  Zevende ronde en Eli Iserbyt heeft nog 35 seconden voorsprong op Toon Aerts. Eli's ploegmaats volgen op een kleine minuut. Het is Laurens Sweeck die zijn op ploegmaats als eerste in de steek laat, op zoek naar de 3de podiumplaats.
  Achtste en voorlaatste ronde en de voorsprong van Iserbyt is terug gegroeid, 40 seconden. De zege lijkt bijna binnen. En dat terwijl Eli voor de wedstrijd zei pas te willen pieken in de belangrijke novembermaand. Toon Aerts rijdt zonder pech naar de 2de plek. Idem voor Sweeck voor de 3de plaats.
  Negende en laatste ronde en Eli rijdt onbedreigd naar de overwinning. Toon Aerts komt door op 39 seconden. Laatse keer over de Mont Henri, de scherprechter in deze cross en Iserbyt is binnen. Toon Aerts en Laurens Sweeck maken het podium vol. En onzen Tom? Die finisht na een heel sterke start uiteindelijk als 11de in deze zware cross, met zijn ploegmaats Daan Soete en Vincent Baestaens in zijn wiel.

  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'14"
  2. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 42"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'10"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'12"
  5. Toon Vande Bosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'28
  6. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'32"
  7. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 1'33"
  8. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'37"
  9. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 1'48"
  10. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'56"

  13/9: Tom overmand door de hitte en materiaalpech in de eerste cross van het seizoen, in het Zwitserse Baden!


  Eerste cross van het seizoen voor onzen Tom, na een zomer op zichzelf trainen en hier en daar een koersje meepikken, door die verdomde corona. Afspraak in het Zwitserse Baden voor een C1-cross in de EKZ Cross Tour, waar Tom met quasi de hele ploeg aan de start komt. Ook aan de start, Wereldkampioen bij de Junioren Thibau Nys, die meteen veel bekijks heeft, net als de lokale Zwitserse toppers zoals Kevin Kuhn (Tormans CX) en Loris Rouiller (Alpecin-Fenix). Voor Tom een belangrijke cross om UCI-punten te rapen (alle C1-crossen tellen vanaf nu mee), met het oog op een goede UCI-ranking zodat hij mee mag doen aan de Wereldbekercrossen (enkel de eerste acht gerankte crossers per land mogen meedoen aan de Wereldbeker). Zonnig in Baden en veel lange rechte stroken langs en tussen de mais-velden, waar geen schaduw is, en dat in de hitte van maar liefst 31 graden!
  Tom start op de eerste rij, helemaal rechts, naast de Tsjech Michael Boros. Slechts vijf crossers op de eerste rij... dat wordt wringen na de start! Tom gefocust en meteen goed weg, als 3de draait hij het veld in. Kevin Kuhn zet zich aan kop, Tom volgt in het wiel van ploegmaat Lander Loockx als 6de en springt als vanouds vlot over de balkjes. Thibau Nys komt als 11de door. Als Kevin Kuhn heel even temporiseert, neemt Michael Boros de kop over. Tom attent op het wiel, met zijn ploegmaats in zijn wiel.
  Tweede ronde en het hele pak zit nog bij elkaar. Tom kom als 5de door. Een groep van dertien crossers, met onzen Tom scheidt zich af van de rest. Opnieuw geeft Kevin Kuhn, de lokale favoriet, stevig gas! Hij pakt meteen geen gaatje! De rest kijkt even na elkaar en Kuhn is weg!
  Derde ronde en Kevin Kuhn heeft 10 sonden op de achtervolgende groep, waarin onzen Tom achteraan hangt, in het wiel van Thibau Nys. Laten ze de Zwitser Kuhn rijden, of komt er nog een tegenaanval?
  Vierde ronde en de voorsprong van Kevin Kuhn is opgelopen tot 23 seconden! Tom nog altijd achteraan in de achtervolgende groep. Opschuiven Tom! Maar niemand bij de achtervolgers neemt echt het initiatief. Kuhn's voorsprong wordt nog groter. Vincent Baestaens geeft het tempo aan, en rijdt op kousevoeten van de rest weg.
  Vijfde ronde en Baestaens volgt op 17 seconden van Kuhn, met Loris Rouiller in zijn wiel. Tom komt als 10de door. Voor hem probeert Thibau Nys aan te sluiten bij het groepje met Vincent Baestaens. Dat groepje loopt in op Kuhn: nog 10 seconden! En we zijn nog niet halfcross. het duurt niet lang of Baestaens en Rouiller sluiten aan.
  Zesde ronde en vooraan hebben we vier koplopers. Tom heeft het lastig, de warmte speelt hem echt parten. Hij komt als 11de door. Op kop zet Vincent Baestaens door! De rest klampt aan.
  Zevende ronde en de kopgroep wordt groter! Biedt dit nog kansen? Thibau Nys komt in de achtervolgende groep als 8ste door. Onzen Tom wat verder op de 12de plek, hij ziet duidelijk af door de hitte, maar probeert zich nog te herpakken. Vooraan zet nu Kevin Kuhn de anderen onder druk. Maar die lossen nog niet.
  Achtste ronde en zes koplopers, vooral Zwitsers met als stoorzender Vincent Baestaens, op een handvol seconden gevolgd door Thibau Nys. Baestaens legt op kop een hoog tempo op en de Zwitsers moeten een gaatje laten!
  Negende ronde en Baestaens heeft 8 seconden op de Zwitserse brigade. Tom vecht nog altijd tegen zichzelf en heeft geen zicht op een plaats bij de eerste tien. Ploegmaat Baestaens vergaat het beter op kop. De Zwitsers houden hem wel in hun vizier. De eerste crossers worden gedubbeld. Thibau Nys is wat teruggevallen en komt als 12de door.
  Tiende ronde en de Zwitsers met mountainbiker Lars Forster op kop zijn terug dichter bij Baestaens gekomen! Ze sluiten aan en meteen valt Kevin Kuhn aan, voor de 3de keer al! De finale komt in zicht! Maar Kuhn trapt op zijn adem en het is zijn landgenoot Lars Foster die het sterkste uitpakt! Onzen Tom is ondertussen uit de wedstrijd gestapt, geen zicht meer op UCI-punten en dus niet meer energie verspillen dan nodig in deze hitte.
  Elfde en laatste ronde en Forster heeft 14 seconden op de eerste achtervolgers, met daarbij nog altijd Vincent Baestaens! En de gewezen Zwitserse Kampioen MTB verzwakt niet en pakt de zege in de eerste cross van het seizoen! De eerste drie achtervolgers sprinten voor de 2de plek en het is Vincent Baestaens die daarbij aan het langste eind trekt.
  Geen succes voor onzen Tom, deze eerste Zwitserse cross, vooral door de enorme hitte. We kijken uit naar beter cross-weer!

  1. Lars Forster (ZWI; Scott-SRAM), in 1u03'41"
  2. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 13"
  3. Kevin Kuhn (ZWI; Tormans CX), op 13"
  4. Lukas Flückiger (ZWI; Infinity), op 14"
  5. Timon Rüegg (ZWI; Swiss Racing Academy), op 23"
  6. Loris Rouiller (ZWI; Alpecin-Fenix), op 1'05"
  7. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 1'08"
  8. Gilles Mottiez (ZWI; UGD Excelsior), op 1'10"
  9. Joris Ryf (ZWI; JR Racing), op 1'12"
  10. Michael Boros (TSJ; CEZ Cyclo), op 1'45"

  30/8: Tom's eerste MTB-wedstrijd van de zomer: GP Stad Beringen!


  GP Stad Beringen, een UCI C1 MTB-wedstrijd op de terreinen van C-Mine, onderdeel van de Three Nations MTB Cup, en dus alle toppers aan de start. Op hetzelfde parcours wordt sinds een paar jaar ook een slopende veldcross georganiseerd.
  Meteen na de start valt de regen met bakken uit de hemel, wat deze wedstrijd nog een extra uitdaging maakt! De toppers, dat zijn de Franse bikers Carod, Sarrou en Dubau gaan er meteen vandoor en zetten de rest als snel op achterstand. Voor Tom, die hier met zijn ploegmaats uitkomt voor de Koninklijke Stoempersclub-Leuven, de organisatoren van ondermeer de Brabantse Pijl, het sein om zijn eigen wedstrijd te rijden, met het nodige spektakel, waar zijn opgekomen supporters vol bewondering naar kijken.
  Na een zware wedstrijd finisht Tom als 26ste op 80 deelnemers.

  1. Titouan Carod (FRA; AMSL Vit Levens), in 1u30'39"
  2. Jordan Sarrou (FRA; La Chance), op 2'56"
  3. Joshua Dubau (FRA; Peltrax SCD), op 4'47"
  ...
  5. Daan Soete (Koninklijke Stoempersclub-Leuven), op 7'31"
  23. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 14'31"
  26. Tom Meeusen (Koninklijke Stoempersclub-Leuven), op 15'57"

  5-9/8: Tom bouwt verder aan zijn conditie in de Ronde van Vlaams Brabant!


  Ronde van Vlaams Brabant, de eerste en enige rittenkoers voor onzen Tom dit jaar. In totaal 698.3 kilometer verdeeld over 5 ettappes, allemaal rondjes rond grote gemeentes in Vlaams Brabant. In 2015 nog gewonnen door Sven Nys, voor Tim Merlier. Dan weet je het wel: Dé voorbereidingkoers voor de veldrijders, en die staan ook dit jaar weer aan de start, met de volledige Group Hens-Maes Containers ploeg en delegaties van Telenet Baloise en Pauwels Sauzen-Bingoal. Toeval of niet, dit jaar in een zengende hittegolf, wat een extra uitdaging vormt voor de renners, naast de Corona-maatregelen waar de koers zich aan moet houden, want ondermeer geen publiek betekent!
 • Rit 1: Linden (136.5 km in 15 rondjes van 9.1 km). Licht oplopend in het begin van elke ronde en daarna vlak. Ondanks de hitte light het tempo meteen hoog. Al snel ontstaat er een kopgroep van 27 renners waardoor het peloton helemaal uit elkaar wordt getrokken. Tom raakt achterop en rijdt in zijn eigen tempo in de grote groep deze rit uit. In de finale wordt de kopgroep gereduceerd tot 11 leiders met daarbij veldrijders David van der Poel, Toon Aerts, en Michael Vanthourenhout. Die leggen elkaar het vuur aan de schenen, maar uiteindelijk sprinten zij toch voor de zege en daarbij is David van der Poel de snelste! Die heeft duidelijk de goede benen al gevonden.
  Vandaag vernemen we ook de verschrikkelijke val van Nederlands kampioen Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen, nadat hij in de hekken werd gedrumd door landgenoot Dylan Groenewegen. Onze gedachten zijn bij de Nederlandse kampioen.
 • Rit 2: Nieuwrode (135 km in 15 rondjes van 9 km). Volledig vlak, dat wordt sprinten. Opnieuw een superhete dag, de temperatuur loopt op tot meer dan 33 graden! Wij mogen dan geen zware inspanningen doen, maar de renners moeten wel... Het peloton blijft aanvankelijk goed gesloten, maar tegen het einde van de 5de ronde slagen drie renners er toch in om te ontsnappen, daarbij ook veldrijder Thijs Aerts. Zij pakken maximaal 45 seconden maar in de 12de ronde zijn ze eraan voor de moeite. Er wordt gesprint en Tom doet daarin goed mee! Rechts van de weg (in dit filmpje probeert hij zich te plaatsen, wordt een beetje ingesloten en finisht als 14de! Knap! Winnaar is Roy Jans, ploegmaat van David van der Poel, die de gele leiderstrui behoudt.
  Mede door materiaalpech en de enorme hitte start Tom niet meer in de volgende ritten van deze ronde. Begrijpbaar!

  Klassement na Rit 2
  1(1). David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), in 6u10'33"
  2(3). Toon Aerts (Telenet Baloise), zt
  3(5). Warre Vangheluwe (Home Solutions-Soenens), zt
  ...
  10(6). Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2"
  16(16). Andreas Goeman (Telenet Baloise), op 20"
  20(36). Yentl Bekaert (Telenet Baloise), op 20"
  21(29). Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 20"
  32(20). Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 20"
  36(32). Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 20"
  38(35). Jim Aernouts (Telenet Lions), op 20"
  57(49). Nicolas Cleppe (Telenet Baloise), op 5'37"
  66(64). Jarno Bellens (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 10'32"
  69(67). Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 10'32"
  84(82). Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 20'47"
  96(147). Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 20'47"
  97(140). Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 20'47"
  101(142). Anton Ferdinande (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 20'47"
  103(118). Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 20'47"
  138(148). Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 20'47"

 • 5/7: Tom werkt aan de basisconditie en toont zich in de Grote Prijs Vermarc in Rotselaar!


  Eerste profkoers van de zomer voor het peloton, na lang wachten door de Corona-crisis! Veel volk aan de start dus, met tal van grote namen uit het Belgische wielrennen, ondermeer Jasper De Buyst van Lotto-Soudal met z'n snelle ploegmaat John Degenkolb, Belgisch kampioen Tim Merlier met een sterk Alpecin-Fenix ploeg achter zich, en Tim Declercq van Deceuninck-Quickstep. Ook heel wat velderijders aan de start, met de volledige teams van Telenet-Baloise en Pauwels Sauzen-Bingoal en natuurlijk ook onzen Tom met zijn ploegmaats van Group Hens-Maes Containers, sinds kort ook met Daan Soete in de rangen.
  Na een minuut stilte voor de gisteren overleden Niels De Vriendt, gaat de koers van start. Meteen volle gas en vier renners pakken een halve minuut, maar worden door een eerste stuk van het peloton snel terug gegrepen. Er ontstaat een kopgroep van 14 renners, mét daarbij onzen Tom! Ook Thijs en Toon Aerts zijn mee. Achter hen jaagt een eerste groep van 12 renners, met ondermeer favoriet Fabio Jakobsen en Danny Van Poppel. Op de hellingen test werelduurrecordhouder Victor Campenaerts zijn benen. De eerste achtervolgers kunnen na een uur koers bij de koplopers aansluiten. Het grote peloton volgt op anderhalve minuut.
  Tom gaat goed mee in de kop van de wedstrijd! Het tempo ligt hoog! Maar als Campenaerts nog eens de gas open draait moet Tom lossen in de eerste groep. Die groep valt helemaal uit elkaar, ook Fabio Jakobsen moet er opnieuw af, en er blijven nog maar zeven renners over aan kop! Tom en co worden opgeslokt door het peloton.
  De zeven leiders pakken een voorsprong van anderhalve minuut. Maar uit het peloton ontsnappen opnieuw een aantal renners, met daarbij de crossers Corné Van Kessel, Toon Aerts én Tim Merlier. Tom heeft zich al laten zien en verschuilt zich in het peloton, nu op twee minuten. Tim Merlier is de favoriet in de kopgroep, tegen zijn sprintsnelheid zullen er niet veel opkunnen. Merlier heeft twee ploegmaats mee. Maar de rest zet Merlier stevig onder druk! Ondermeer Campenaerts en Van Kessel gaan in de aanval, maar een ploegmaat van Merlier, Riesebeek, schuift slim mee. Van Kessel moet al snel terug lossen. Maar Victor Campenaerts blijft gas geven!
  Laatste ronde en Campenaerts, Riesebeek en de Fransman Sénéchal hebben een halve minuut op de eerste achtervolgend groep, met Tim Merlier. Kunnen ze het houden? Als ze goed samenwerken misschien... Maar de Fransman van Deceuninck-Quickstep draait de gas open op een helling en zet de andere twee op achterstand. Bij hen breekt de veer en na een laatste stevige inspanning pakt Sénéchal de bloemen mee naar huis.

  1. Florian Sénéchal (FRA; Deceuninck-Quickstep), in 3u40'56"
  2. Oscar Riesebeek (NED; Alpecin-Fenix), op 7"
  3. Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling), op 16"
  ...
  6. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), op 46"
  7. Toon Aerts (Telenet Baloise), op 46"
  10. Corné van Kessel (NED; Circus-Wanty Gobert), op 46"
  78. Lars van der Haar (NED; Telenet Baloise), op 6"56"
  85. Jim Aernouts (Telenet Baloise), op 6"56"
  88. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 6"56"
  94. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 7"01"
  95. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 7"01"
  100. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 7'01"
  109. Thijs Aerts (Telenet Baloise), op 7'01"
  110. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 7"01"