Overzicht Seizoen 2021-22
Tom's twaalfde jaar bij de profs, waarin hij opnieuw uitkomt voor de nieuwe ploeg Deschacht-Group Hens-Maes Containers, waarin ook Vincent Baestaens, Daan Soete en Lander Loockx aan de slag zijn. Sinds dit jaar is onzen Tom de oudste crosser in crosspeloton! Door Corona start het zomerseizoen pas in Juni 2021 met Oberösterreich Rundfart en een aantal ééndagskoersen. Tussendoor rijdt onzen Tom nog één MTB-wedstrijd in het Nederlandse Wijster, waar hij mooi 11de wordt. Na nog een paar wegkoersen in augustus is Tom klaar voor het nieuwe cross-seizoen. Beter dan vorig jaar, want in de wegkoersen toonde onze Tom al de nodige grinta door regelmatig mee in de aanval te gaan.
Anders dan vorig jaar mogen de supporters die seizoen weer naar de cross, met de nodige Coronamaatregelen natuurlijk, in het begin nog met mondmasker, later alleen nog de coronapas. Tom kijkt er naar uit om weer door z'n supporter vooruit geroepen te worden!
Tom gaat niet naar de openingscrossen in Amerika, omdat hij dan nog niet geselecteerd was voor de Wereldbeker. Eerste crossen van onzen Tom in September 2021 zijn drie Ethias-crossen in Lokeren, Beringen en Bredene, waar hij nog geen potten breekt. Daarna volgen in totaal nog 31crossen, vooral in de X²O-Badkamers Trofee en in de Superprestige en vanaf eind oktober ook terug een aantal Wereldbekercrossen. Daarnaast rijdt Tom nog wat losse crossen in de resterende Ethias klassiekers. Terug een stevig programma!
Tom rijdt een beter seizoen dan vorig jaar, dat zien we in elke cross: Hij gaat er opnieuw voor! Tom pakt dit seizoen één overwinning, in de C2-cross in het Nederlandse Oisterwijk op 17 oktober. Verder nog één podiumplek in een sterker bezette cross, de Ethiascross in Leuven op 13 november waarin het als 2de finisht achter Laurens Sweeck. Ook nog drie keer Top 5, in de C2-cross op 4 januari 2022 in Gullegem, in de X²O-Badkamers Trofee in het zand van Lille op 6 februari, en tot slot een nog een knappe 4de plek in de Sluitingsprijs in Oostmalle. En het zijn zeker de elf (!) Top 10 plaatsen die bevestigen dat hij er weer staat, zowel in de Superprestige (bv. in Gieten op 3 oktober, de X²O-Badkamers Trofee (bv. in de Koppenbergcross op 1 november) als in de Wereldbeker (bv. in de superzware cross in het Franse Besançon op 28november)!
 • Van de 18de (2020-21) naar de 15de plek in 2021-22 in de Superprestige!
 • Van de 20ste (2020-21) naar de de 5de plek in 2021-22 in de X²O-Badkamers Trofee!
 • In 2021-22 terug deelname aan een aantal Wereldbekercrossen, waarin hij uiteindelijk 18de wordt!
 • Van de 43ste (2020-21) naar de 29ste plek in de UCI-ranking Cyclocross!
 • Kortom, een seizoen waarin Tom er terug staat! De supporters kijken samen met Tom uit naar het volgende seizoen, want in Oostmalle werd bekend dat hij nog twee jaar heeft bijgetekend bij Team Deschacht – Group Hens – Containers Maes!

  WERELDBEKER finaal SUPERPRESTIGE finaal X²O TROFEE finaal UCI-RANKING finaal
  1(1). Eli Iserbyt 485 1(1). Eli Iserbyt 97 1(1). Toon Aerts 8u06'09" 1(1). Eli Iserbyt 3646
  2(2). Michael Vanthourenhout 357 2(2). Toon Aerts 92 2(2). Eli Iserbyt op 5'40" 2(2). Toon Aerts 2788
  3(3). Toon Aerts 348 3(4). Lars van der Haar (NED) 80 3(3). Michael Vanthourenhout op 7'55" 3(3). Michael Vanthourenhout 2658
  4(4). Quinten Hermans 299 4(3). Quinten Hermans 70 4(5). Lars van der Haar (NED) op 14'39" 4(4). Lars van der Haar (NED) 2465
  5(5). Lars van der Haar (NED) 281 5(5). Laurens Sweeck 54 5(4). Tom Meeusen op 15'39" 5(5). Quinten Hermans 1990
  6(7). Laurens Sweeck 223 6(6). Toon Vandebosch 44 6(6). Laurens Sweeck op 16'24" 6(6). Laurens Sweeck 1947
  7(6). Corné van Kessel (NED) 220 7(7). Jens Adams 32 7(9). Jens Adams op 18'25" 7(7). Thomas Pidcock (GBR) 1541
  8(8). Toon Vandebosch 219 8(8). Corné van Kessel (NED) 32 8(8). Corné van Kessel (NED) op 18'28" 8(8). Vincent Baestaens 1327
  9(9). Daan Soete 212 9(9). Wout Van Aert 30 9(7). Wout Van Aert op 21'04" 9(9). Daan Soete 1324
  10(10). Vincent Baestaens 201 10(12). Kevin Kuhn (ZWI) 30 10(11). Toon Vandebosch op 22'07" 10(10). Corné van Kessel (NED) 1292
  17(18). Tom Meeusen 102 15(12). Tom Meeusen 20 29(29). Tom Meeusen 707

  20/2: Tom sluit het seizoen af met een knappe 4de plek in Oostmalle!


  De laatste cross van het seizoen, traditioneel de Sluitingsprijs in Oostmalle. Afspraak op het vliegveld aldaar in een echte winterse regenbui! We worden warm ontvangen door de ploeg van onzen Tom, waarvan we ook al gratis inkomkaarten kregen! Lekkere broodjes en drank voor alle supporters! En nog voor de cross start krijgen we schitterend nieuws: Onzen Tom heeft voor twee jaar bijgetekend bij Deschacht-Hens-Maes! Op deze manier kan hij zijn rijke carrière als crosser mooi afsluiten! Proficiat Tom!
  Tom had het voor de cross gezegd, de start is vandaag het belangrijkste, en ja hoor, hij schiet meteen goed uit de startblokken! Als de crossers het veld indraaien meteen een grote valpartij! Zowat de hele eerste startrij gaat onderuit en ze sleuren een pak andere crossers met zich mee! Grootste slachtoffers zijn Eli Iserbyt, Thijs Aerts, en Michael Vanthourenhout. Die eerste zal nog in de eerste ronde opgeven. Onzen Tom is knap langs de valpartij gegaan en gaat zowaar als eerste het bos in! Dat was lang geleden! Full speed gaat hij door de bochten, met Laurens Sweeck, favoriet vandaag, in zijn wiel. Al snel pakt Sweeck de kop over. Jens Adams en Thibau Nys zijn ook mee. Balkjes, in de modder, en iedereen van de fiets, behalve onzen Tom die er vlot overspringt! Wat verderop doet Niels Vandeputte hem mooi na. Laurens Sweeck trekt stevig door en pakt een eerste gaatje.
  Tweede ronde en Laurens Sweeck pakt een 5-tal seconden op onzen Tom, die nog altijd Jens Adams en Thibau Nys in z'n wiel heeft. Daarachter is al een mooie gat geslagen. Niels Vandeputte is eerste achtervolger op een 10 seconden, met een hele meute crossers achter zich. Maar Tom laat niet betijen en even later zit hij terug op het wiel van Laurens Sweeck. We hebben vier leiders, mét onzen Tom!
  Derde ronde en de vier hebben 11 seconden op eerste achtervolgers Niels Vandeputte, Mees Hendrikx en Toon Vandebosch. Na een eerste stuk door het zand duiken ze opnieuw het bos in waar de paadjes er gevaarlijk glad bijliggen, ook door de regen die met bakken uit de hemel blijft vallen. De vele opgekomen supporters roepen Tom vooruit! Komaan Tom!
  Vierde ronde en onder impuls van Niels Vandeputte komen de achtervolgers tot op 8 seconden! Op de glibberige paadjes in het bos gaat Jens Adams onderuit, Tom er handig langs en mee met Laurens Sweeck en Thibau Nys. Opnieuw springen als een hinde en Tom lijkt op weg naar een podiumplek.
  Vijfde ronde en het gat op de achtervolgers wordt terug groter! De voorspong is nu 16 seconden en dat is op dit snelle parcours al heel wat. Tom moet alle zeilen bijzetten om het wiel van Laurens Sweeck te houden. Bij het uitgaan van het bos pakken Laurens Sweeck en Thibau Nys een klein gaatje op onzen Tom en Jens Adams.
  Zesde ronde en even komen onzen Tom en Jens Adams nog dichter, maar dan versnelt Laurens Sweeck nog een keer. Ook Thibau Nys moet nu lossen. Sweeck alleen op kop! Achter onzen Tom en Jens Adams nu 18 seconden op de andere achtervolgers.
  Zevende ronde en Laurens Sweeck alleen op kop, en die trekt nu alle registers open! De drie achtervolgers, met en onzen Tom, blijven nog even samen, maar dan moet onzen Tom toch de rol lossen. En lang duurt het niet of allevier de koplopers zitten alleen. Nu is het ieder voor zich!
  Achtste ronde en de gaten tussen de vier leiders worden groter, met onzen Tom op de 4de plek. Het is duidelijk dat ook deze laatste cross het uiterste vraagt van de crossers. Happen naar adem, slingerend tussen de bomen en zoekend naar de juiste sporen. Sommige daarvan nog extra getrokken in de opwarming om goed door de bochten te komen.
  Negende en laatste ronde en de posities vooraan veranderen niet meer. Laurens Sweeck snelt verdiend naar zijn 3de zege op rij hier in Oostmalle. Knap Laurens! Jens Adams en Thibau Nys mogen mee op het podium. Tom wordt op kleine afstand 4de, de meest ondankbare plaats, maar wel een knappe prestatie! Veel in de kijker gereden in ieder geval! Proficiat Tom en dank voor dit mooie seizoen!
  Na de cross nog flink nakaarten met alle supporters en genietend van de lekkere broodjes, pintjes en frisdrank aangeboden door de ploeg! Het is zowaar ploegmanager Guido Verschueren die zelf met de broodjes rondgaat! Dat hebben we nog niet gezien bij Tom's eerdere ploegen op deze manier! Merci! Op deze manier wordt het seizoen mooi afgesloten. Hopelijk volgend jaar weer crossen mét publiek en met veel supporters op post!

  Uitslag
  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u02'25"
  2. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 5"
  3. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 17"
  4. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 39"
  5. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 1'00"
  6. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'01"
  7. Mees Hendrikx (NED; IKO-Crelan), op 1'33"
  8. Ward Huybs (Baloise-Trek), op 1'38"
  9. Corné van Kessel (Tormans), op 1'49"
  10. Yentl Bekaert (Baloise-Trek), op 2'02"

  19/2: Tom 15de in de Waaslandcross in Sint-Niklaas!


  Na de heftige storm Eunice vandaag afspraak in Domein De Ster in Sint-Niklaas, voor de Waaslandcross. Opwarmertje voor Oostmalle morgen, want ook een zandcross hier. Hopelijk is Tom genezen en kan hij weer meedoen voor een plek bij de eerste tien. Behalve de wegrenners en Toon Aerts alle andere toppers aan de start. Het parcours ligt er na een stevige bui tijdens de vrouwencross best zwaar bij en de wind gaat nog altijd stevig te keer.
  Tom start op de 2de rij achter Laurens Sweeck en meteen spurten op de klinkertjes! Het is de Zwitser Kuhn die daarin de beste is en die gaat als eerste het veld in. Tom is slecht weg en komt rond de 20ste plek door langs het water. Vooraan legt ploegmaat Vincent Baestaens er de pees op. Eli Iserbyt laat een gaatje. Maar snel zit hij op het wiel van Baestaens. De rest laat het voorlopig lopen. Balkjes en Tom springt vlot en wint zo enkele plekken. De verschillen zijn nog klein. Iserbyt zet druk op kop, maar Vincent Baestaens klampt goed aan.
  Tweede ronde en Tom komt als 17de door. Op kop rijdt Eli Iserbyt weg van Baestaens. Da's vroeg! Ploegmaat Michael Vanthourenthout gaat over Baestaens en zet zich in het wiel van z'n ploegmaat. Wordt dit een koppeltijdrit? Laurens Sweeck probeert ook naar de kop te rijden, maar dat duurt lang. Iserbyt legt dan ook een hoog tempo op. Lange zandstrook en Sweeck sluit aan.
  Derde ronde en drie roodhemden op kop. Eerste achtervolger is Kevin Kuhn op 7 seconden. Van Tom nog geen spoor bij de eerste tien. Kan hij nog terugkomen?
  Vierde ronde en de voorsprong van de drie leiders is oplopen naar 13 seconden. Kuhn heeft Niels Vandeputte en zijn landgenoot Timon Rüegg in z'n wiel gekregen. Sweeck geeft vooraan nu het tempo aan. Even toch, want na enkele slippers is het weer aan Iserbyt. Sweeck moet zelfs lossen.
  Vijfde ronde en Vanthourenthout zet zich op kop. Die wiel z'n ploegmaat Laurens Sweeck niet meer laten terugkomen. Tom nog altijd 17de in het wiel van Corné van Kessel. Die heeft ook z'n dagje niet. Sweeck moet 5 seconden goedmaken op z'n ploegmaats, maar dat is niet simpel. Op dezelfde strook dan in de vorige ronde staat hij weer stil. Iserbyt en Vanthourenhout kijken achterom, wachten ze op hun ploegmaat? Even lijkt het zo, maar dan trekt Iserbyt opnieuw door.
  Zesde ronde en Vanthourenhout en Iserbyt hebben 8 seconden op hun ploegmaat Sweeck. Vandeputte en de twee Zwitser volgen op 22 seconden. Vanthourenthout zet opnieuw druk. Iserbyt klampt aan. Zo vergroot hun voorsprong.
  Zevende ronde en Sweeck doet er alles aan om nog terug te komen. Zes seconden is zijn achterstand nog. Sweeck rijdt zowaar de sneltste ronde in deze cross. Iserbyt opnieuw aan kop en die draait de gas open. Vanthourenhout moet alle zeilen bijzetten om het wiel te houden. Sweeck zit op vinkenslag maar is er nog altijd niet bij.
  Achtste en laatste ronde, de bel gaat, en Iserbyt en Vanthourenhout hebben nog altijd 8 seconden op ploegmaat Sweeck. Iserbyt gaat stevig door en Vanthourenhout met een paar meter laten. Wil Iserbyt niet met z'n ploegmaat naar de sprint? Op het strand sluit Vanthourenhout terug aan. Samen naar de meet en Iserbyt laat z'n ploegmaat Vanthourenhout de rit winnen. Tom wordt na een lastige cross 15de. Morgen beter in Oostmalle, met alle supporters op post!

  Uitslag
  1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'45"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), zt
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 27"
  4. Kevin Kuhn (ZWI; Nippo-Provence), op 1'04"
  5. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'19"
  6. Timon Rüegg (ZWI; Legendre), op 1'29"
  7. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'40"
  8. Joran Wyseure (Tormans), op 1'48"
  9. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'58"
  10. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 2'10"

  13/2: Tom na een offday 16de in de Brussels Universities Cyclocross!


  Achtste en laatste wedstrijd van de X²O-Trofee, op de campus van de VUB en ULB in Etterbeek. Een technische cross met als scherprechters de lastige schuine kant en het would-be wasbord op de helling. Tom verdedigt ondanks wat ziekjes zijn 4de plek in het klassement van de X²O-Trofee. Zijn belangrijkste tegenstander daarbij is de winnaar van gisteren, Lars van der Haar, maar die moet dan wel meer een minuut van onzen Tom wegrijden.
  Tom start op de 2de rij, centraal achter Laurens Sweeck en Toon Aerts. Daar gaan de lichten op groen en weg zijn ze. Meteen drama, Toon Aerts onderuit! Tom wordt daardoor ook even opgehouden en pas als 17de in het veld! Kopstart is voor Laurens Sweeck. Schuine kant en Daan Soete stevig onderuit. Wordt dit een cross vol incidenten? Ondertussen rijdt Laurens Sweeck vooraan weg van de rest, en dat zijn in de eerste plaats Corné van Kessel en Vincent Baestaens. Daarachter het grote pak op een lang lint, met middenin onzen Tom.
  Tweede ronde en Sweeck heeft 9 seconden voorsprong op van Kessel. Tom moet ondertussen wisselen, mede door de troubles bij de start, en komt pas als 24ste door aan de finish, in het spoor van Toon Aerts. Dat wordt achtervolgen! Vooraan gaat Michael Vanthourenhout op zoek naar zijn ploegmaat op kop. Jens Adams schuift mee, samen met Eli Iserbyt. Tom moet op dit moment 20 seconden toegeven op Lars van der Haar. Het duo Sweeck en Vanthourenhout geven ondertussen vooraan het tempo aan.
  Derde ronde en de twee leiders hebben 7 seconden op Adams en Iserbyt. Die laatste laat natuurlijk Jens Adams het werk doen. Tom nog altijd op achterstand, rond de 20ste plek. Vantourenhout zet druk op kop. Hij wil hier duidelijk winnen. Schuine kant en de leiders gaan er probleemloos door. Adams volgt op korte afstand als 3de, Iserbyt kort achter zich. Achterin blijft Toon Aerts foutjes maken, het is z'n dagje niet.
  Vierde ronde en Vanthourenhout op kop, met 7 seconden op ploegmaat Sweeck. Die krijgt Soete en Iserbyt in z'n wiel. Tom komt door als 20ste, in het wiel van Timo Kielich. Z'n achterstand op Lars van der Haar is nog controleerbaar. Michael Vanthourenhout loopt verder uit, 14 seconden is z'n voorsprong. Achter hem controleren ploegmaats Sweeck en Iserbyt, die laten Jens Adams het werk doen.
  Vijfde ronde en Vanthourenhout heeft 20 seconden op Jens Adams, die weggereden is van Iserbyt en Sweeck. Knap! Iserbyt kan al snel bij Jens Adams aansluiten, Laurens Sweeck daarentegen moet lossen.
  Zesde ronde en Vanthourenhout lijkt gewonnen spel te hebben, zijn voorsprong is opgelopen tot 26 seconden. Lars van der Haar komt als 5de door op 56 seconden. Tom verliest nu 1'20" op de Nederlander, zo komt zijn 4de plek in het klassement in het gevaar! Komaan Tom!
  Zevende ronde, Vanthourenhout soeverein op kop met 36 seconden voorsprong. Dieseltje Lars van der Haar rukt op en heeft nu Laurens Sweeck in het vizier, voor de 4de plek. Lang duurt het niet of hij heeft de kopstarter van deze cross te pakken.
  Achtste en voorlaatste ronde, Vanthourenhout zonder problemen. Achter hem is het spannender voor de resterende podiumplaatsen, Iserbyt of Adams. En krijgen ze Lars van der Haar nog op hun nek, die volgt op 26 seconden? Iserbyt en Adams moeten blijven rijden op deze manier. Wasbord en Iserbyt zet Adams onder druk, voor de 2de plek.
  Negende en laatste ronde, Iserbyt op 30 seonden, Adams op 36. Lars van der Haar komt als 4de door op 56 seconden. Michael Vanthourenhout snelt onbedreigd naar de zege in deze klassementscross. Tom wordt na een lastige cross 16de op een kleine drie minuten.
  Door deze offday verliest Tom een plekje in het klassement van de X²O-Trofee, waarin hij 5de wordt. Nog altijd heel knap, maar wel pijnlijk. De pech in de eerste ronde en het zieke gevoel hebben hem genekt vandaag. Nu een weekje uitzieken en dan nog een keer alles geven in de Sluitingsprijs in Oostmalle!

  Uitslag
  1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'34"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 24"
  3. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 35"
  4. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 50"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'15"
  6. Timon Rüegg (ZWI; Legendre), op 1'28"
  7. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 1"50'
  8. Kevin Kuhn (ZWI; Nippo-Provence), op 1'59"
  9. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 2"06'
  10. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 2'28"

  6/2: Tom na een supersterke cross heel knap 4de in de Krawatencross in Lille!


  Zevende en voorlaatste wedstrijd van de X²O-Trofee, in de Lilse Bergen, sinds lang weer een cross mét publiek! Na een nacht en dag met bakken regen ligt het zandparcours er vandaag supermodderig bij. Dat maakt de grond erg zwaar om over te rijden, overal diepe sporen, de crossers zullen hun peren zien. Voor het klassement van de X²O-Trofee is het niet meer zo spannend. Toon Aerts heeft 4'42" voorsprong op eerste achtervolger Eli Iserbyt, dus het moet al helemaal fout lopen voor Toon om dit klassement nog mis te lopen. Anders is het voor onzen Tom, die verdedigt hier z'n 5de en straks misschien 4de plek in de X²O-Trofee, dat was alweer van het topseizoen 2014-15 geleden!
  Tom start net als gisteren op de derde rij, achter Felipe Orts Lloret, en opnieuw slecht weg, weggedrumd in het pak. Toon Aerts pakt de kopstart, voor Laurens Sweeck en Corné van Kessel. Tom komt pas rond de 25ste plek door, dat wordt weer achtervolgen! Eerste lange zandstrook en onzen Tom rukt op naar de 20ste plek. Vooraan legt Toon Aerts meteen een hoog tempo op en meteen pakt hij een eerste kleine voorsprong. Sweeck lijkt niet meteen het gat te kunnen dichtrijden, met Toon's ploegmaat en broer Thijs Aerts als waakhond in z'n wiel. Toon trapt een grote versnelling en z'n voorsprong groeit! Wat ligt het hier zwaar vandaag! Tom is ondertussen doorgeschoven naar de 16de plek. En dat in al in de eerste ronde, inhalen noemen ze dat! Draaien en keren door de speeltuin in het bos en de eerste lange ronde zit erop.
  Tweede ronde en Toon Aerts heeft 8 seconden op eerste achtervolger Laurens Sweeck. Die vindt nu een heel pak crossers in z'n wiel, met onzen Tom achteraan in het lint. Ondertussen plenst de regen weer over het parcours. De opgekomen supporters voelen zich meteen weer thuis op de cross! Toon Aerts pakt de volle pot bonificaties, Iserbyt zit ver, dus geen extra secondjes voor hem. Toon lijkt op weg naar eindwinst in de X²O-Trofee. Achter hem pakken de crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal samen in de achtervolging, maar ze komen geen meter dichter. Tom is ondertussen al z'n ploegmaats in de cross al voorbijgegaan, ook Daan Soete die heel goed gestart was. Sweeck rijdt nu weg van de andere achtervolgers. Het is nog vroeg.
  Derde ronde en Toon Aerts heeft een mooie voorsprong uitgebouwd: 22 seconden op Laurens Sweeck! Tom komt nu als 9de door in een groepje voor de achtste plek. Knap Tom! Dat noemen ze terugkomen! Sweeck krijgt nu ploegmaat Michael Vanthourenhout in z'n wiel. Die twee lijken voorlopig op weg naar het podium, maar indelen is hier belangrijk, jezelf opblazen is hier echt een risico. Dat geldt niet voor grote motor Toon Aerts, die hier een parcours naar zijn goesting krijgt en het ook helemaal lijkt waar te maken. Vanthourenhout laat Sweeck in de steek, die zijn snelle start nu moet bekopen. Onzen Tom zet alles op alles en rukt op naar de 7de plek!
  Vierde ronde, halfcross, en achter Toon Aerts de leegte: 36 seconden op de eerste achtervolgers, Sweeck en Vanthourenhout. Die krijgen nu ook Niels Vandeputte in hun wiel. Tom komt als 9de door in het wiel van Lars van der Haar en Jens Adams. Iserbyt zit nog in Tom's wiel en zal vandaag geen rol van betekenis spelen. Voor Tom rijdt Niels Vandeputte nu weg van Sweeck en Vanthourenhout. Knap van de 4de-jaars belofte. De regen is gestopt en er komt zowaar een zonnetje over het parcours. Vandeputte krijgt Vanthourenhout in zijn wiel, het is Sweeck die nu definitief moet lossen. Vooraan dubbelt Toon Aerts de eerste crossers.
  Vijfde ronde en Toon heeft gewonnen spel, zijn voorsprong op Niels Vandeputte en Michael Vanthourenout is 42 seconden. Sweeck volgt op 59 seconden. En dan komt het groepje met onzen Tom, strijdend voor de 4de plek! Komaan Tom! Zijn tegenstanders zijn Lars van der Haar, Jens Adams en Thijs Aerts. Tom zet hen stevig onder druk! En dat doet voor hem ook Niels Vandeputte, zelfs Michael Vanthourenhout moet nu lossen! Tom's groepje pakt nu ook Laurens Sweeck, nu komt zowaar het podium in zicht voor onzen Tom!
  Zesde en laatse ronde en Toon Aerts maakt z'n werk af: Van start tot finish aan de kop gesleurd, dan verdien je maar één plek: De eerste! Vandeputte en Vanthourenhout op respectievelijk 44 en 47 seconden. Tom en co een 30-tal seconden verder, en Laurens Sweeck nog wat verder. Michael Vanthourenhout krijgt het nu echt lastig en moet Vandeputte definitief lossen. Als hij nog eens hapert krijg hij zelf onzen Tom en Lars van der Haar in z'n nek! Komaan Tom, podiumrijp! In de modderstrook langs de materiaalpost gaan Tom en Lars over Vanthourenhout! Vader Jan wordt gek in post! Dat wordt sprinten voor de 3de plek, twee snelle crossers, wiel op wiel, Lars start op kop, Tom erover maar hij moet na een zware cross even terug gaan zitten en Lars van der Haar komt er nog net langs en pakt het podium!
  Na de finish schudden Tom en Lars elkaar de hand, wat een schitterend gevecht hebben ze hier geleverd! Door zijn schitterende cross wordt Tom 4de in het klassement van de X²O-Trofee! Héél knap Tom!

  Uitslag
  1. Toon Aerts (Baloise-Trek), in 58"08'
  2. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 48"
  3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'00"
  4. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'00"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'11"
  6. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'19"
  7. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 1'34"
  8. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 1'35"
  9. Kevin Kuhn (ZWI; Nippo-Provence), op 1'36"
  10. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'39"

  5/2: Tom na een sterke cross knap 7de in de Parkcross in Maldegem!


  Parkcross in Maldegem, op een steenworp van de stek van uw webmaster, traditioneel de herkansing van het WK. Behalve Wereldkampioen Tom Pidcock staan alle WK-gangers aan de start, en natuurlijk ook onzen Tom, die vorige week in Exta Time Koers en de GVA duidelijk zijn ambitie voor volgend seizoen uitsprak: Nog één keer naar het WK! Daarvoor natuurlijk nu op het einde van 't seizoen nog zoveel mogelijk UCI-punten pakken.
  Tom start op de derde rij, helemaal links achter de Zwitser Kuhn en Marcel Meisen. Het is Kuhn die al eerste in de bocht gaat, maar al snel pakt Corné van Kessel de kop over in het veld. Tom is niet zo goed weg en komt als 22ste door in het park van Maldegem. Tom zit in de buurt van Lars van der Haar, die veel last lijkt te hebben van de jetlag na het WK. Vooraan geeft Kevin Kuhn het tempo aan. Daar is de zandbak, de scherprechter in deze cross. Kuhn probleemloos er door, maar onzen Tom super en zo meteen een paar plekken winst! Vooraan nu Laurens Sweeck aan kop, die zich in de kijker probeert te rijden met het oog op een contract bij een nieuwe ploeg. En Sweeck trekt meteen stevig door! Slingeren door het bos en Tom komt als 19de door in het wiel van Lars van der Haar.
  Tweede ronde en Sweeck geeft het tempo aan. De rest op enkele meters, op een lang lint. Tom nog altijd in het wiel van de Nederlander, wachten tot diens diesel aanslaat en dan meegaan. Vooraan sluit Michael Vanthourenhout aan bij zijn ploegmaat, klaar voor een koppeltijdrit. Daan Soete is de eerste achtervolger, met al de rest in het wiel. Tom komt nu als 16de door, al goed opgeschoven! Vooraan pakt Michael Vanthourenhout de kop over. Soete probeert het gat dicht te rijden, maar dat lukt niet meteen.
  Derde ronde en de twee Pauwels Sauzen-Bingoal crossers hebben 4 seconden op het lange lint achtervolgers. De koers is nog niet opengebroken. Balkjes, niet al te hoog, en iedereen er vlot over, zelfs Lars van der Haar. De twee koplopers hebben een zandbak voorsprong op de rest. Tom er opnieuw goed door en opnieuw een paar plekjes opschuiven. Goed zo Tom! Als 15de gaat hij het bos in, in het wiel van Thibau Nys.
  Vierde ronde en het is nog altijd Daan Soete die de achtervolgers leidt, op 13 seconden van de twee leiders. Daan Soete krijgt Toon Vandebosch als waakhond in z'n wiel. Ideaal voor de twee leiders. Daar is weer Sweeck die het volle pond geeft. De twee ploegmaats lossen elkaar prima af. Tom rijdt weer een schitterende zandbak en rukt zo meteen op naar de 8ste plek! Knap Tom! Achter hem gaan een paar crossers onderuit. Daan Soete hapert ook en zo komen Toon Vandebosch en Eli Iserbyt aan kop van de achtervolgers. En die twee zitten niet stil en naderen tot op 9 seconden van hun ploegmaats. Dat lijkt hier wel man tegen man, van ploegenspel is geen sprake.
  Vijfde ronde en Sweeck en Vanthourenhout hebben nog een handvol secondjes voorsprong. Tom komt als 9de door en oogt nog goed. Eerste achtervolgers zijn Niels Vandeputte, Eli Iserbyt, Toon Vandebosch en Felipe Orts Lloret, de Spaanse kampioen. Kort daarachter volgt onzen Tom, in het wiel van Lars van der Haar, zij rijden voor de 7de plek. Vooraan maakt Laurens Sweeck misbaar, hij ergert zich duidelijk aan zijn ploegmaats die alles geven in de achtervolging.
  Zesde ronde en de voorsprong van het duo is terug 11 seconden. Sweeck's protest heeft geholpen. Tom nog altijd op korte afstand, in het wiel van de Nederlandse en Europese Kampioen. Toon Vandosche gaat afstoppend onderuit in een bocht en meteen alle achtervolgers terug samen, Tom op de 7de plek. Vooraan blijft Laurens Sweeck gasgeven. Ploegmaat Michael Vanthourenhout laat enkele meters. Maar met de finish in zicht pakt Vanthourenthout weer over.
  Zevende ronde en 15 seconden voor de twee rooodhemden. Lars van der Haar leidt nu de achtervolgers, knap na zijn mislukte start, en ook knap van onzen Tom die nog altijd meedoet voor een mooie ereplaats. Lars van der Haar jaagt het tempo omhoog! Eli Iserbyt schuift mee met zijn tegenstander op het WK. Ondertussen stapt de goed gestarte Kevin Kuhn uit de cross. En Michael Vanthourenhout staat ook stil, met pech!
  Achtste ronde en Tom komt door als 8ste op 25 seconden in het wiel van de Zwitser Timon Rüegg. Vooraan nu Laurens Sweeck alleen op kop, met 20 seconden op de eerste achtervolgers. Van Michael Vanthourenhout geen spoor meer voorraan, daarnet op volle snelheid onderuit gegaan in een bocht. Cross over voor hem. Tom nu in een groep voor de 7de plek, met ook Thibau Nys en Daan Soete.
  Negende ronde en Laurens Sweeck heeft vrij spel, met 19 seconden op de eerste achtervolgers. De cross is nu echt in z'n plooi gevallen. Het is nog altijd Lars van der Haar die de achtervolgers leidt, met Eli Iserbyt nu in z'n wiel. Die lijkt te wachten tot de laatste ronde.
  Tiende ronde en laatste ronde en Laurens Sweeck heeft 22 seconden op van der haar en co. Tom en co volgen op 35 seconden. Bij de eerste achtervolgers doet Iserbyt er alles aan om aan kop te komen, maar Lars van der Haar laat dit niet gebeuren. Aan de balkjes moet hij echter Iserbyt wel voorlaten. Gevolgd door een sterke zandbak lijkt Iserbyt naar de tweede plek te rijden. Maar het is Niels Vandeputte die het gaatje terug dichtrijdt. Als Iserbyt weer wegsnelt is het aan Lars van der Haar om het op te lossen. En die twee maken het nog spannend, wiel op wiel de laatste rechte lijn in, waarin Iserbyt het haalt, wel voor de 2de plek. Winnaar Laurens Sweeck haalt z'n slag thuis. En onzen Tom droogt knap de andere achtervolgers in z'n groepje af in de sprint. Mooi Tom!

  Uitslag
  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 57'40"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 8"
  3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 8"
  4. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 10"
  5. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 12"
  6. Felipe Orts Lloret (SPA; Teika-BH), op 13"
  7. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 28"
  8. Timon Rüegg (ZWI; Legendre), op 29"
  9. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 33"
  10. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 53"

  23/1: Tom na een sterke cross knap 8ste in de Wereldbekercross in Hoogerheide!


  Laatste Wereldbekercross van 't seizoen én laatste cross voor het WK in Amerika. Voor de meeste crossers aan de start na een week stevig trainen. Voor onzen Tom de kans om zijn goede vorm nog eens te tonen. Voor de eindzege in de Wereldbeker gaat het niet meer, die is al binnen voor Eli Iserbyt, wel voor de eer! De crossers krijgen nog een stevig parcours voor de wielen, met op en af de Brabantse Dam, veel draaien en keren, een lastige trap en een licht hellende finishstrook.
  Tom start op de 3de rij, achter ploegmaat Daan Soete. Daar gaan de lichten op groen en weg zijn ze! Quinten Hermans komt het snelste uit de startblokken, maar het is wel Nederlander Ryan Kamp die als eerste het veld in duikt. Tom komt in het lange lint door als 17de, behoorlijk als je op de 3de rij moet starten. Vooraan gaat nu Lars van der Haar op kop en die gaat meteen stevig door! De Nederlandse en Europese Kampioen wil er vaart achter zetten in deze thuiscross! Tom zit nu in de buurt van een minder gestarte Eli Iserbyt en favoriet voor het WK Thomas Pidcock zit zelfs nog wat verder! Vooraan zet Quinten Hermans zich in het wiel van Lars van der Haar.
  Tweede ronde en Lars van der Haar trekt nu stevig door! Wat een hoog tempo! Tom schuift in het wiel van Eli Iserbyt op naar de 14de plek. Lars van der Haar pakt een eerste gaatje, met Hermans en Kamp in z'n wiel. Die laatste heeft het lastig om het hoge tempo aan te houden en lost. Tom zit in een grote groep met z'n ploegmaats Soete en Baestaens, en ook Iserbyt, Sweeck en Pidcock zitten nog in z'n buurt. Lars en Quinten rijden verder weg, Toon Aerts en Corné van Kessel stoppen achter hen slim af. Dus moet Eli Iserbyt aan de bak!
  Derde ronde en 11 seconden voorsprong voor Lars en Quinten! Tom plaatst een stevige inspanning en rukt op naar de 11de plek! Achter hem een grote groep! Voor hem geeft nu Tom Pidcock het tempo van de achtervolgers aan. Corné van Kessel zet zich als waakhond in z'n wiel. Tom schuift door naar de 10de plek, sterk! Quinten Hermans geeft nu op kop het tempo aan, en dat blijft hoog! Tom Pidcock rijdt nu weg van de andere achtervolgers, en zeker als Toon Aerts wat verder onderuit gaat aan de balkjes krijgt Pidcock de ruimte. Het duurt niet lang of hij zit in het wiel van Lars en Quinten! We hebben drie leiders!
  Vierde ronde en Pidcock, van der Haar en Hermans hebben 4 seconden op Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Tom komt nu als 8ste door in de grote groep achtervolgers. Vooraan gaat Pidcock meteen aan de leiding. En dat is slim, want even verder gaat Lars van der Haar stevig onderuit in een bocht en hij houdt al de rest stevig op! Enkel Michael Vanthourenhout kan er langs, op zoek naar de jonge Brit. Grootste slachtoffer van deze tuimelperte is Corné van Kessel, die met materiaalpech uit de cross stapt. Vooraan zit Pidcock nu alleen, met 10 seconden achter hem Michael Vanthourenhout. Iserbyt en van der Haar volgen op 18 seconden. Dit wordt een echte test voor de Brit!
  Vijfde ronde en Pidcock heeft 12 seconden op een jagende Vanthourenhout. Als die als enig wisselt in de materiaalpost sluiten Iserbyt en van der Haar aan. Met z'n drieën tegen Pidcock! Tom handhaaft zich knap in de achtervolgende groep en komt door als 10de, tanden op elkaar, alles gevend! Sterk Tom!
  Zesde ronde en nog altijd 14 seconden voor Pidcock! Tom komt spurtend over de meet, op de 9de plek, maar wel in een groep die nog voor de 5de plek strijdt. Die wordt aangevoerd door Toon Aerts. Vooraan heeft Eli Iserbyt de jacht geopend. Nog 12 seconden goed te maken. Toon Aerts gaat stevig te keer bij de achtervolgers en onzen Tom haal alles uit zijn kas om het wiel van Aerts te houden! Oeps, licht bochtje, Eli tegen de nadars, en de voorsprong van Pidcock loop terug op tot 18 seconden!
  Zevende ronde en Tom strijdt nog altijd voor de 5de plek. Samen met Toon Aerts en Quinten Hermans volgt hij op 39 seconden van Pidcock. Die krijgt al snel enkel Eli Iserbyt achter zich, want eerst lost Lars van der Haar en even later gaat Michael Vanthourenhout onderuit. De voorsprong van de Brit slinkt zienderogen, dit wordt man tegen man, een erezaak, zeker als je weet welke gevechten Pidcock en Iserbyt in het verleden al hebben uitgevochten, zeker op WK's!
  Achtste ronde, Pidcock heeft nog maar 6 seconden op een jagende Iserbyt. Vanthourenhout en van der Haar volgen op 16 seconden, en nog een stukje verder komt Toon Aerts nu alleen door! Tom wat verder in een groepje met Quinten Hermans en Mees Hendrickx voor de 6de plek. Stevige helling en Iserbyt komt op het wiel van Pidcock! Meteen naar de kop, hier ben ik! Maar de strijd is nog niet gestreden, ook Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout sluiten terug aan! We krijgen vier leiders!
  Negende en laatste ronde en het is nog altijd superspannend! Eli Iserbyt komt van achteruit naar de kop en trekt stevig door! Tom komt nu als 8ste door in het wiel van Quinten Hermans. De jonge Mees Hendrickx is weggereden, op weg naar de 6de plek. Zo zet die zich meteen als dé favoriet voor de beloftetitel op het WK op de kaart! Vooraan probeert Lars van der Haar terug het wiel van Eli Iserbyt te pakken. Pidcock pakt over, maar echt dichter komen ze niet, ook al is de voorsprong van Iserbyt maar 3 seconden. Daar zijn de balkjes en Pidcock vlot erover en bijna op het wiel, maar net niet helemaal! Meer nog, na de trap wordt Pidcock nog voorbij gespurt door Lars van der Haar! Tussen deze drie lijkt het te zullen gaan op het WK! Wat later komt onzen Tom spurtend als 8ste over de meet. Opnieuw laat hij een pak WK-gangers achter zich. Daarmee eindigt Tom ook op een mooie 17de plek in het klassement van de Wereldbeker, ook al heeft hij aan vijf van de crossen in deze Wereldbeker niet mogen meedoen!

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'18"
  2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 2"
  3. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), op 3"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 5"
  5. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 54"
  6. Mees Hendrickx (NED; IKO-Crelan), op 1'03"
  7. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 1'07"
  8. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'08"
  9. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'10"
  10. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'20"

  22/1: Tom mooi 8ste in de Flandriencross in Hamme!


  Zesde wedstrijd van de X²O-Trofee, in het Oostvlaamse Hamme. Vroeger een stevige moddercross, vandaag een echt technisch parcours met veel keren en draaien. Tom verdedigt z'n goede klassement, momenteel 5de. Toon Aerts leidt met meer dan 4 minuten voorsprong op Eli Iserbyt. Er moeten al ongelukken gebeuren om hem de eindzege af te nemen. Maar na Hamme nog twee crossen voor de X²O-Trofee, Lille en Brussel, dus helemaal zeker is Toon Aerts nog niet.
  Tom start op de 3de rij, helemaal rechts, en goed mee weg, als 7de duikt hij het veld in! Kopstart is voor Toon Aerts. Corné van Kessel in zijn wiel. Eli Iserbyt volgt als 4de achter Dieter Sweeck. Tom handhaaft zich knap op de 8ste plek. Iserbyt draait kort, hapert, en onderuit. Toon Aerts zo meteen een gaatje. Rustiger gestart is Tom Pidcock, hier terug aan de start om ritme op te doen voor het WK. Hij komt als 10de door. Draaien en keren tussen de bomen en Toon Aerts rijdt weg van de rest. Achter hem gaat Michael Vanthourenhout stevig onderuit.
  Tweede ronde, Toon Aerts op kop. Tom komt als 7de door in een groep. Het wordt vechten voor elk plekje. Helling in de modder, en Tom goed erdoor. Achter hem haperen verschillende crossers. Toon Aerts blijft doorgaan, hij wil er een harde cross van maken. Hij pakt alvast 15 seconden bonificaties. Balkjes en Tom springt als vanouds, met Lars van der Haar in z'n wiel. Jens Adams stapt nu al uit de wedstrijd, hopelijk geen problemen, want die mag naar het WK.
  Derde ronde en Toon Aerts heeft 18 seconden op eerste achtervolger Corné van Kessel, en 28 op onzen Tom, die nu als 8ste doorkomt. Pidcock is hem voorbij gegaan en gaat op zoek naar de koplopers. Achter Toon Aerts vormt zich een pelotonnetje, met de crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal en Corné van Kessel. Pidcock komt met Lars van der Haar bij dat groepje aansluiten. Tom volgt als 8ste op korte afstand. Pidcock schuift verder op, nu al als tweede in de achtervolgende groep, klaar voor het podium.
  Vierde ronde en Toon Aerts heeft nog altijd 18 seconden voorsprong op Pidcock, Iserbyt, Sweeck, van Kessel en Vanthourenhout. Tom komt in de 2de achtervolgende groep als 9de door. Komaan Tom! Bij de achtervolgers is nu Pidcock aan de kop gekomen. Wil hij nog naar Toon Aerts? In ieder geval trekt hij alle registers open, met Laurens Sweeck als waakhond in z'n wiel. Iserbyt schuift ook mee.
  Vijfde ronde en Pidcock moet nog 10 secondjes goedmaken op Toon Aerts! Al snel zijn dat er nog maar 5, wat gaat die kleine Brit snel! Even voorbij de balkjes zit hij in het wiel van Aerts. Hij brengt Laurens Sweeck mee, en op enkele meters ook Eli Iserbyt. De cross kan opnieuw starten. En Pidcock gaat meteen aan de leiding. Aerts op zijn wiel, hoelang?
  Zesde ronde Pidcock met Aerts op kop, Sweeck op 3 seconden, Iserbyt op 6. Even houdt Aerts het wiel van de Brit nog, maar dan is het voorbij: Pidcock snelt weg van de rest! Van Tom geen beelden meer, hij rijdt nu voor de 8ste plek. Vooraan doet Aerts er alles aan om terug bij Pidcock te komen, slachtoffer is Eli Iserbyt. Enkel Laurens Sweeck kan ook nog mee aansluiten.
  Zevende ronde en ook Iserbyt komt nu terug bij de kop aansluiten. Tom komt nu als 10de door op een kleine minuut. De 8ste plek zit er nog in. Vooraan rijdt Laurens Sweeck samen met Toon Aerts weg van Pidcock en Iserbyt. Materiaalpech voor Pidcock? Hij wisselt in ieder geval.
  Achtste ronde en Toon Aerts en Laurens Sweeck hebben een paar seconden op Pidcock en Iserbyt. Tom komt als 9de door met Orts Lloret in zijn wiel. Al snel sluiten Pidcock en Iserbyt terug aan en opnieuw hebben wie vier leiders voor drie podiumplekken. Dat wordt nog spannend. Iserbyt zet zich nu voor het eerst in deze cross aan kop, Aerts op z'n wiel. Sweeck pakt over en opnieuw schuift Toon Aerts als 2de in. Hij moet de zaak controleren wil hij nog aanspraak maken op de zege.
  Negende en laatste ronde en nog niet duidelijk wie er hier wint. Als dat zo is op het WK! Pidcock spurt naar de leiding en gaat als eerste terug het veld in. Lars van der Haar komt als 5de door op 17 seconden. Pidcock gaat hard, te hard, want in een slappe bocht gaat hij onderuit! Aerts en Sweeck erover en ook Iserbyt passeert de Brit. Wie er op het podium komt weten we al, de volgorde nog niet. Sweeck legt er nu de pees op. Aerts mee, Iserbyt laat een gaatje. Sweeck en Aerts gaan samen naar de finishstrook, Sweeck start de sprint op kop en wint! Tom wordt na een goed ingedeelde cross mooi 8ste! Zo blijft hij knap 5de in het klassement van de X²O-Trofee!

  Uitslag
  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'13"
  2. Toon Aerts (Baloise-Trek), zt
  3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 5"
  4. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 19"
  5. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), op 33"
  6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 35"
  7. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'01"
  8. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'14"
  9. Clement Venturini (FRA; ), op 1'20"
  10. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'27"

  16/1: Tom mooi 12de in de Wereldbeker in Flamanville (FRA)!


  Voorlaatste wedstrijd van de Wereldbeker, in het mooie Normandische stadje Flamanville, waar sinds 2007 al een cross wordt georganiseerd voor de Coupe de France, een regelmatigheidscriterium voor Franse crossers, zoals bij ons de Superprestige. Een mooi parcours rond het plaatselijke kasteel, dat een beetje doet denken aan Ruddervoorde. Veel draaien en keren, korte pittige hellingen, echte intervalcross, en mét publiek, hier in Frankrijk kan dat wel. Buiten Wout van Aert en Thomas Pidcock de meeste toppers aan de start.
  Tom start op de 2de rij achter z'n ploegmaats Baestaens en Soete. Kopstart is voor Toon Aerts, het hele pak achter zich, Tom op de 18de plek. Dat wordt achtervolgen in inhalen! Vooraan pakt Toon Vandebosch de leiding over, vlot springend over de balkjes. Aerts, Sweeck en Iserbyt kort achter zich. Die wachten nog even af. Tom doet wat ie moet doen en rukt op naar de 14de plek. Nu pakt Laurens Sweeck over aan kop. Wordt het om beurten Toon Aerts onder druk zetten? De crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal zijn hier immers in overtal!
  Tweede ronde en Sweeck op kop met Iserbyt in z'n wiel. Tom komt door als 14de in het wiel van ploegmaat Vincent Baestaens. Iserbyt, leider in de Wereldbeker, gaat nu voor het eerst naar de kop, maar als hij moet wisselen is op het opnieuw aan ploegmaat Laurens Sweeck. Het tempo ligt hoog! Sweeck heeft een klein gaatje, Iserbyt laat Corné van Kessel het werk doen. Even toch, want al snel gaat hij zelf Sweeck terughalen. Deze twee ploegmaten rijden weg van de rest, 5 seconden. Toon Aerts ziet het gevaar en gaat erachteraan. Het duurt niet lang of hij zit in het wiel van de leiders. Corné van Kessel en Toon Vandebosch schuiven mee in.
  Derde ronde en een kopgroep van vijf. Tom in de eerste grote achtervolgende groep op de 13de plek, op 20 seconden van de leiders. Vooraan verhoogt Iserbyt het tempo, de rest moet een gaatje laten. Toon Aerts krijgt Michael Vanthourenhout als bewaker in zijn wiel, die zal niet overpakken. Tom bekomt even van z'n eerste inspanningen achteraan in de achtervolgende groep. Achter hem een groot gat. Vooraan Iserbyt tegen Aerts, hard tegen hard, en het is de kleinste die het sterkste is. Gaat Iserbyt nu al voor een solo?
  Vierde ronde en Iserbyt heeft 11 seconden op Aerts en Vanthourenhout. De kopgroep is helemaal uit elkaar gevallen. Tom is opgerukt naar de 12de plek met ploegmaat Daan Soete in z'n wiel. Van Vincent Baestaens geen spoor meer. Iserbyt heeft z'n tempo gevonden en vergroot z'n voorsprong! Tom gaat ook stevig te keer, op slechts 12 seconden van de 1Ode plek! Komaan Tom!
  Vijfde ronde, halfcross, en Eli Iserbyt heeft 20 seconden op Michael Vanthourenhout en 26 seconden op Toon Aerts, die wat teruggeslagen is door kleine foutjes. Tom komt als 12de door in het wiel van de Italiaanse senior Venturini. Het kost moeite, maar Aerts kan toch terug aansluiten bij Vanthourenhout.
  Zesde ronde en nog altijd rijdt Iserbyt verder weg van Aerts en Vanthourenhout, z'n voorsprong is al meer dan 40 seconden. Die krijgen Laurens Sweeck in hun wiel. Tom nog altijd op de 12de plek, Daan Soete kort achter zich. Iserbyt verzwakt niet op kop, hij maakt hier duidelijk dat hij na Van Aert de beste crosser is, zo kan hij z'n tweede plek op het WK doorspoelen. Dat belooft voor het WK binnen twee weken! Achter hem strijden Aerts en Vanthourenhout voor de 2de plek, de eerste beukend, de tweede soepel meedraaiend. Ze houden Sweeck wel op 5 seconden.
  Zevende ronde, de voorsprong van Iserbyt is opgelopen tot een minuut! Tom is nu opgerukt naar de 11de plek! Knap Tom! Nog twee rondes tijd om bij de eerste tien te komen. Daarvoor moet hij nog over de Zwitser Timon Rüegg, die een dikke 10 seconden voor hem uitrijdt. Ondertussen begint het stilletjes te regenen... Het parcours wordt gladder! Toon Aerts is weggereden van Michael Vanthourenhout, op weg neer de 2de plek. Tom en ploegmaat Daan Soete doen haasje over op de 11de plek.
  Daar is de bel, Iserbyt duikt de laatste ronde in met een geruststellende voorsprong van 56 seconden op Toon Aerts, Vanthourenhout volgt op 1'06". Tom komt als 11de door met Soete in z'n wiel. Iserbyt doet het nu rustiger aan. Toon Aerts moet daarentegen nog alle zeilen bijzetten om Vanthourenhout af te houden. Tom bolt in het wiel van ploegmaat Soete als 12de over de meet. Goede cross gereden, alvast één WK-ganger achter je gelaten.

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'51"
  2. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 1'00"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'12"
  4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'39"
  5. Kevin Kuhn (ZWI; Nippo-Provence), op 1'41"
  6. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'45"
  7. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'45"
  8. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'10"
  9. Joshua Dubeau (FRA; Peltrax–CS Dammarie-lès-Lys), op 2'13"
  10. Timon Ruëgg (ZWI; Legendre), op 2'17"

  9/1: Tom 10de in het BK in Middelkerke!


  Het is weer zover, de maand van de kampioenschappen! In België op een knap parcours in de duinen en op het strand van Middelkerke, niet de klassieke locatie van de Noordzeecross, maar een speciaal voor dit BK uitgetekend parcours in het militair domein Lombarsijde. Na een dagje regen vandaag cross onder een stralend winterzonnetje. Topfavoriet is natuurlijk Wout Van Aert, na zijn zegereeks en overmacht in de voorbije crossen, de enige vraag lijkt te zijn wanneer hij wegrijdt van de rest. Benieuwd of die hem het vuur aan de schenen kunnen leggen. Bij de beloften heeft alvast de zogenaamde topfavoriet niet gewonnen. Tom, in de goede vorm, hoopt op een mooie ereplaats.
  Tom start achter ploegmaat Daan Soete en Wout Van Aert, dat lijken de juiste wielen om te volgen. En weg zijn ze! Kopstart voor Wout Van Aert, met Toon Aerts in z'n wiel. Tom is ook goed weg en volgt als 8ste in het wiel van wiel van ploegmaat Vincent Baestaens. Slechter gestart zijn Eli Iserbyt en Michael Vanthourenout, 14de en 18de. Vooraan laat Wout Van Aert er geen gras over groeien. Achter hem vallen al de eerste gaatjes. Alleen Toon Aerts, Quinten Hermans en Daan Soete kunnen het wiel van Van Aert voorlopig nog houden. Op naar het strand en Wout gaat er stevig tegen aan. Achterin doe Iserbyt er alles aan om plaatsen te winnen, met grote passen lopend door het mulle zand. Eerste harde betonstrook en enkel Toon Aerts zit nog in het wiel van Wout Van Aert. Quinten Hermans op een paar meters. Daarachter een drietal met ondermeer Laurens Sweeck, Tom in de volgende groep aangevoerd door Eli Iserbyt.
  Tweede ronde en Toon Aerts gaat aan de leiding, ongelooflijk. Van Aert en Hermans op z'n wiel. Maar lang duurt het niet vooraleer Van Aert weer de kop pakt. En Toon Aerts maakt een hapering in het zand, en Wout Van Aert heeft twintig meter! De tijdrit is begonnen, 8 seconden, daar starten we mee. Achter hem komen Hermans, Aerts, Vanthourenhout en Jens Adams samen. Maar samenwerken doen ze niet. Hermans geeft het volle pond, enkel Aerts klampt aan.
  Derde ronde en Van Aert heeft een volle finishstrook voorsprong: 15 seconden op een spurtende Toon Aerts. Tom komt door als 14de in een groepje met Eli Iserbyt. Die heeft duidelijk z'n dagje niet en doet niet mee voor de ereplaatsen.
  Vierde ronde, wat gaat het snel! Van Aert heeft nu al 26 seconden op Aerts en Hermans. Sweeck en Adams proberen bij hen aan te sluiten, maar dat kost krachten. Sweeck slaagt erin, Adams niet meteen. Van Aert nu al op het strand en de loper in hem komt naar boven. Ook op dit stuk loopt hij verder uit op de rest! Tom komt als 12de door in het wiel van Tim Merlier. Komaan Tom!
  Vijfde ronde en Wout Van Aert heeft 50 seconden op de vier eerste achtervolgers. Dat worden er al snel zes, ook Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch haken hun wagentje aan. Als Toon Aerts weer een schuiver maakt, nemen Sweeck, Hermans en Adams een kleine voorsprong, voor de 2de plek natuurlijk. We zijn halfcross. Sweeck, zandspecialist, rijdt weg van Hermans, op 52 seconden van Wout Van Aert.
  Zesde ronde in een stille cross zonder publiek. Toch vreemd voor een BK! Van Aert controlerend, met 57 seconden op Laruens Sweeck, die nu terug Hermans in z'n wiel krijgt. Dit lijkt nu het podium te worden. Toon Aerts moet al 20 seconden goedmaken om daar nog kans op te maken. Ondertussen is Eli Iserbyt uit de cross gestapt, voor hem is het WK natuurlijk als binnen, als winnaar van de Wereldbeker. Voor de rest wordt vandaag de selectie gemaakt.
  Zevende ronde en Van Aert stoomt door. Sweeck alleen op de 2de plek, op meer dan een minuut. Hermans, die even z'n ketting kwijt was, volgt als derde. Daarachter een viertal met Toon Aerts, voor de resterende ereplaatsen. Iedereen voorbij de materiaalpost, daar hebben ze geen werk vandaag.
  Achtste ronde, Wout Van Aert eenzaam en alleen op kop met een hoog tempo in zijn laatste cross van het seizoen. Laurens Sweeck lijkt zeker van de 2de plek. Dat verhoogt z'n marktwaarde, want op 't eind van 't seizoen is hij einde contract. Tom strijdt achterin voor een plek bij de eerste tien.
  Negende en laatste ronde van dit al bij al saaie BK. Wout Van Aert zoals verwacht onbedreigd naar zijn vijfde titel bij de profs! Proficiat! Achter hem moet Quinten Hermans nog alle zeilen bijzetten om het brons binnen te halen. Tom komt als 11de door aan de finish, nog één ronde vol gaan! Ondertussen is Lars van der Haar knap Nederlands Kampioen geworden. Naast Van Aert mogen Sweek en Hermans mee op het podium. Tom wordt na een goede laatste ronde nog 10de.

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 58'11"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'14"
  3. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 1'27"
  4. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'34"
  5. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), op 1'40"
  6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'54"
  7. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 2'11"
  8. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 3'04"
  9. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'04"
  10. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 3'17"

  5/1: Tom mooi 7de in X²O-Trofee in Herentals!


  Vijfde wedstrijd van de X²O-Trofee, op en ronde de skiberg in Herentals, een stevige nieuwkomer in de cross sinds vorig jaar. Tom met goede benen aan de start, na z'n prima prestatie gisteren in Gullegem. In dit klassement, heel anders dan in de Superprestige en de Wereldbeker, alleen echte profs aan de start. Geen Mathieu van der Poel, die door z'n rugproblemen beslist heeft geen veldcrossen meer te rijden dit seizoen. Anders dan gisteren nauwelijks modder hier in de Kempen, de verschillen zullen vooral gemaakt worden in de stevige klimpartijen in dit parcours.
  Tom start op de 2de rij achter Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Groen licht en ze zijn weg, sprinted op de betonbaan! Tom start schitterend en gaat samen met Wout Van Aert als eerste het veld in! Heuvel op en af en door een kort modderstrookje en de eerste klim van de skiberg kan beginnen! Tom attent op de 3de plek in het wiel van Toon Aerts. Wout legt meteen een hoog tempo op! Runner-up in het klassement, Eli Iserbyt, komt pas als 10de door. Vooraan neemt Toon Aerts de kop over, hij wil weg nu Iserbyt achterop ligt. Passage op de atletiekpiste en Tom komt in de kopgroep van een 8-tal crossers door.
  Tweede ronde en als 6de duikt Tom opnieuw het veld in. Vooraan geven Aerts en Van Aert van jetje! Enkel Thomas Pidcock kan hun wiel houden. De rest nu al op achterstand. De rest, dat zijn in de eerste plaats Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout en Daan Soete. Tom volgt in een derde groep op de 8ste plek, in het wiel van Eli Iserbyt. Toon Aerts pakt de volle buit in de tussensprint. Maar dan is het aan Wout Van Aert, die in de beklimming van de skiberg met al z'n kracht de rest op achterstand zet. Pidcock en Aerts laten betijen, want terug naar Wout gaan is jezelf opblazen.
  Derde ronde en Wout heeft 5 seconden op Aerts en Pidcock. Daarachter is de rest bij elkaar gekomen, op 30 seconden, met onzen Tom op een mooie 8ste plek. Terwijl Wout Van Aert demonstreert zet Aerts zich in het wiel van Pidcock. Testen of hij het wiel van de Brit kan houden, met het oog op het WK, waar Wout Van Aert niet zal starten. Tom draait nog altijd goed mee in de achtervolgende groep van een zestal crossers. Een Top-10 zit er zeker in vandaag! Opnieuw klimmen in het bos en Van Aert vergroot zijn voorsprong!
  Vierde ronde en Wout Van Aert heeft al de volledige finishstrook voor zich: 22 seconnden op Aerts en Pidcock. Bij de achtervolgers zijn ploegmaats Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck weggereden van de rest. Tom komt als 7de door aan de finish. Toon Aerts heeft zich nu opnieuw voor Thomas Pidcock gezet en drijft het tempo opnieuw op. Maar dichter komen bij Van Aert lukt niet, want die blijft gas geven. Als Aerts en Pidcock op de atletiekpiste komen is Van Aert al bijna boven op de skiberg!
  Vijfde ronde en de voorsprong van Wout Van Aert is nu al 41 seconden! Vanthourenhout en Sweeck moeten al meer dan een minuut toegeven. Tom leidt de achtervolgende groep van vijf crossers die strijdt voor de 5de plek! Daarbij geen Daan Soete meer, snel gestart, en evenmin Eli Iserbyt, die om welke reden dan ook een snipperdag lijkt te nemen. Zo verliest hij wel elke kans op eindwinst in dit klassement! Achter Van Aert rijdt Pidcock nu weg van Toon Aerts, betekenisvol! Die kleine Brit heeft minstens een even grote motor dan Toon! Achter die twee is Laurens Sweeck uit beeld verdwenen. Op z'n adem getrapt?
  Zesde ronde en met 48 seconden op Pidcock en 56 op Toon Aerts is hij nu al zeker van de zege. Tom komt als 9de door in het wiel van Gianni Vermeersch. Komaan Tom! Toon Aerts probeert Pidcock in het vizier te houden, maar krijgt z'n wiel niet te pakken. Vanthourenhout lijkt naar de 4de plek te rijden, terwijl z'n ploegmaat Laurens Sweeck nu de ene na de andere plek verliest. Wat is er met hem aan de hand?
  Zevende ronde en full tempo komt Van Aert over de meet! Een prima training voor z'n wegseizoen, zo lijkt het wel! Achter hem snelt Thomas Pidcock naar de 2de plek, op exact een minuut. Aerts volgt 10 seconden verder. Een halve minuut verder komt Vanthourenhout door en dan is het aan Tom en co, nog altijd in de weer voor de 5de plek met Lars van der Haar en Jens Adams. Ondertussen stapt een ontgoochelde Laurens Sweeck uit de cross. Trekkend met z'n rechterbeen, hopelijk niks ergs. Of spaart hij gewoon voor het BK zondag?
  Achtste ronde, Wout soeverein met meer dan een minuut op Pidcock en een achtervolgende Toon Aerts. Tom komt nu als 7de door op een tiental seconden van Adams en van der Haar. Nog even volhouden en de 7de plek is binnen voor onzen Tom! Vooraan blijft Wout Van Aert doorjassen, hij is niet van plan om de rest nog dichter te laten komen.
  Negende en laatste ronde en de cross is helemaal in z'n plooi gevallen. Wout Van Aert onbedreigd naar z'n 8ste zege van z'n korte seizoen. Wie doet hem wat volgende zondag op het BK? Pidcock volgt als op 1'17" met Toon Aerts nu kort achter zich. Lars van der Haar, het dieseltje, komt nu op snelheid en rijdt weg van Jens Adams, maar wel voor de 5de plek. Landgenoot Corné van Kessel zit nog een paar minuten verder, dus zonder pech wordt Lars volgende zondag Nederlands Kampioen. Toon Aerts komt nog op het wiel van Pidcock, maar moet het in de sprint wel afleggen tegen de Brit. En onzen Tom, die heeft geconsolideerd op een mooie 7de plek! Daardoor gaat hij in het klassement van de X²O-Trofee opnieuw naar de 5de plek!

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 1u02'43"
  2. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), op 1'06"
  3. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 1'07"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'02"
  5. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 2'12"
  6. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 2'17"
  7. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'46"
  8. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), op 3'31"
  9. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'44"
  10. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 4'27"

  4/1: Tom knap 5de in de Hexia Cyclocross in Gullegem!


  In deze druk nieuwjaarstijd nog een cross erbij voor onzen Tom, de Hexia Cyclocross in het Westvlaamse Gullegem. Op het drassige parcours starten maar liefst 50 elites en beloftes voor de namiddagcross, met van tijd tot tijd een flinke regenbui. Een echte stoemperscross dus!
  Tom start rechts op de eerste rij, de eerste keer dit seizoen! Daar gaan ze, spurtend op de startstrook. Tom gaat als 2de het veld in, na kopstarter Anton Ferdinande. Daar gaan ze over het wasbord, niet van gras maar van rubber matten, Tom komt er als 3de over achter de Spanjaard Felipe Orts Lloret die de laatste dagen in goede doen is. Ferdinande gaat hard door op kop en meteen de hele meute op een lang lint. Tom gaat attent mee aan de kop van de wedstrijd. Achterin gaan verschillende crossers nu al onderuit in de diepe modder. Favoriet Tom Pidcock bekijkt het voorlopig vanop de 6de plek. Tom vlak voor hem. Vooraan is het nu Quinten Hermans die naar het wiel van Ferdinande gaat. Oeps, kleine slipper van onze Tom, maar snel weer verder. En ook Hermans moet van de fiets door een slecht spoor. Het overkomt iedereen hier op dit modderparcours. Ondertussen gaat Pidcock naar de kop en meteen heeft ie een gaatje. Hij rijdend, Hermans als 2de lopend in de modder.
  Tweede ronde en Pidcock met een paar seconden voorsprong op Quinten Hermans. Tom is enkele plaatsen verloren door een paar kleine foutjes. Hij komt als 8ste door. Vooraan probeert Hermans het wiel van Pidcock in zicht te houden, maar dat kost krachten. Die twee pakken al snel een kleine voorsprong op de rest. Quinten Hermans pakt de kop over en trekt het tempo op. Achter de twee koplopers volgt een groepje aangevoerd door Niels Vandeputte en Felipe Orts Lloret, met daarbij ook onzen Tom. Hermans en Pidcock hebben nu al 14 seconden op de eerste achtervolgers. Derde ronde en onzen Tom komt als 9de door met een goed tempo. Indelen is belangrijk in deze zware cross, want zonder problemen kan je hier je benen opblazen. Vooraan trekt Quinten Hermans stevig door en hij pakt zowaar enkele seconden op Thomas Pidcock. Benieuwd of Hermans dit kan volhouden. Maar als snel wordt het duidelijk dat Pidcock lek is gereden. Wisselen en met een nieuwe fiets verder. Achter hen sluit Tom aan bij ploegmaat Lander Loockx en Tim Merlier. De verschillen zijn nog niet groot. Uit de achtergrond komt nu belofte Joran Wyseure, ploegmaat van Quinten Hermans, oprukken. Die voelt zich duidelijk goed in deze modder. Binnen de korste keer zit hij in het wiel van Niels Vandeputte.
  Vierde ronde en Hermans en Pidcock komen terug in elkaars wiel. Orts is een verdienstelijke 3de, met kort achter zich Wyseure en Niels Vandeputte, gevolgd door onzen Tom met ploegmaat Lander Loockx. We zijn halfcross. Hermans zet Pidcock stevig onder druk, maar die lost niet. Joran Wyseure is al opgerukt naar de 4de plek, met kort achter zich onzen Tom die strijdt voor de 5de plek. Technische zone en Thomas Pidcok rijdt een paar meters weg van Hermans. En die meters worden als snel een straat voorsprong, en ja hoor, ook Hermans is nu lek gereden. Gelukkig is de materiaalpost niet ver. Wyseure komt op het wiel van Orts Lloret. Tom heeft zich nu op de 5de plek vastgezet en is niet zinnens om die nog af te geven, dat is duidelijk.
  Vijfde ronde en Pidcock heeft 14 seconden op Hermans. Wyseure is een knappe 3de, voor Orts Lloret. Die kijkt om of onzen Tom nog niet op z'n wiel komt. Maar zo'n vaart loopt het niet. Tom controleert op de 5de plek. De meeste crossers zitten nu helemaal alleen en rijden elk hun eigen cross. Op het parcours is geen sprietje gras meer te zien. Wyseure komt nu dichter bij z'n oudere ploegmaat Quinten Hermans.
  Zesde en laatste ronde en Pidcock heeft 17 seconden op Hermans, die nu Wyseure in z'n wiel krijgt. Thomas Pidcock verzwakt niet en rijdt naar een mooie zege. Achter hem strijden ploegmaats Hermans en Wyseure nog voor de 2de plek, waarbij de jongste duidelijk de sterkste is. Hermans moet nog alle zeilen bijzetten om Orts Lloret af te houden, die ook nog zin had in het podium. Tom wordt na een sterke cross mooi 5de.
  Prima training voor de belangrijke cross morgen in Herentals!

  Uitslag
  1. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), in 58'29"
  2. Joran Wyseure (Tormans-Circus), op 16"
  3. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 20"
  4. Felipe Orts Lloret (SPA; Teika-BH), op 30"
  5. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 47"
  6. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), op 1'25"
  7. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'36"
  8. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 2'04"
  9. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), op 2'40"
  10. David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 2'50"

  1/1: Tom mooi 10de in de GP Sven Nys in Baal!


  Een gelukkig nieuw jaar allemaal! Op deze nieuwjaarsdag afspraak op de Balenberg in het gelijknamige dorp, voor de vierde wedstrijd van de X²O-Trofee, ook bekend als de Grote Prijs Sven Nys. Een superzware cross! Terwijl de supporters bekomen van de uitspattingen op oudjaar, moeten de crossers aan de bak op een vettig, glad en modderig parcours.
  Tom start op de 2de rij en redelijk goed mee weg. In de eerste moddersstrook komt hij als 10de door. Kopstart is voor Eli Iserbyt, maar al snel pakt Thomas Pidcock over en die gaat meteen hard door! Iserbyt laat een paar meters, met het hele pak in z'n wiel. En Pidcock wacht niet, nu al vallen de eerste gaten! Wout Van Aert, minder gestart, schuift snel op naar de 4de plek, achter Toon Aerts. Schuine kant en iedereen van de fiets. Zo komen Iserbyt en de rest terug op het wiel van Pidcock. Van zijn witte truitje is niet veel meer te zien. We krijgen vier leiders: Iserbyt, Pidcock, Aerts en Van Aert. Tom wat verder rond de 12de plek in een grote groep. Bij de achtervolgers gaat Corné van Kessel onzacht onderuit, en met de nek tegen een paaltje! Dat ziet er niet goed uit.
  Tweede ronde en Toon Aerts pakt de bonificatie-seconden, voor Eli Iserbyt en Wout Van Aert. De groep achtervolgers met onzen Tom helemaal achteraan op de 13de plek volgt op een 20-tal seconden. Vooraan geeft Toon Aerts het tempo aan, met Iserbyt kort op z'n wiel. Wout Van Aert controleert op de 3de plek, hij lijkt z'n moment af te wachten. Tom moet een klein gaatje laten op de rest van de achtervolgers. Komaan Tom! Net als in Loenhout toont hij wel zijn sprongkwaliteit: vliegend over de heuveltjes! Modderstrook en Toon Aerts is het spoor bijster en vol tegen de paaltje langs de kant! Ook Lander Loockx, op de 10de plek, gaat stevig onderuit. Echt lastig hier! Iserbyt verhoogt nu het tempo! Toon Aerts, nog bekomend van z'n botsing, moet een gaatje laten, met nu ook Michael Vanthourenhout in z'n wiel.
  Derde ronde en Iserbyt, Van Aert en Pidcock hebben 4 seconden op eerste achtervolgers Aerts en Vanthourenhout. Tom komt als 12de door op 24 seconden. Het gaatje vooraan wordt snel terug dichtgereden door Michael Vanthourenhout. Materiaalpost en iedereen wisselt! Iserbyt zet druk op kop, want die wil Aerts niet laten terugkomen. Lastige modderstrook en Wout Van Aert loopt de rest uit het wiel! Pidcock moet het gaatje dichten, Iserbyt schuift mee, Vanthourenhout laat enkele meters. Als Van Aert nog eens versnelt moet ook Iserbyt lossen. Enkel Pidcock gaat nog mee. Die twee zijn natuurlijk geen bedreiging voor het klassement.
  Vierde ronde en Iserbyt sluit terug aan. De drie leiders hebben nu 21 seconden op Aerts en Vanthourenhout. Ligt het podium al vast? Tom, plat over z'n stuur, komt als 9de door, met Jens Adams in z'n wiel! Sterk Tom! Vooraan drijft Wout Van Aert het tempo op! Opnieuw moet Iserbyt lossen. Ook Pidcock moet nu enkele meters laten. Is Wout's moment gekomen? Meteen heeft hij al 8 seconden op al de rest! Sprintend bergop om dan met voldoende snelheid de modderstroken beneden door te komen. Sterk! Maar ook Wout kan foutjes maken op dit lastige parcours, op volle snelheid gaat hij onderuit in de modder! Pidcock ziet het gebeuren en ruikt opnieuw z'n kans.
  Vijfde ronde en Pidcock komt sprintend door als 2de. Het gaatje is snel weer dicht. Een pompende Toon Aerts verliest nu 30 seconden op Eli Iserbyt. Materiaalpost en Wout Van Aert verliest al wisselend z'n linkerschoen! Zo verliest hij 10 seconden op Pidcock en Iserbyt. Opnieuw beginnen, of laten gebeuren? Pidcock geeft gas en Eli Iserbyt lost. Is de jonge Brit op weg naar de zege hier in Baal? Van Aert, op de 3de plek, rijdt sterke lijnen in de modder en komt dichter bij Iserbyt. Meteen erop en erover! Van Aert heeft de strijd nog niet opgegeven. 19 seconden op Pidcock om nog dicht te rijden. Voor de 3de keer moet Iserbyt opnieuw lossen. Komt die nog terug?
  Zesde en voorlaatste ronde en Pidcock heeft nog 9 seconden op Wout Van Aert en 13 op Eli Iserbyt. Toon Aerts komt door als eenzame 4de op 40 seconden van Eli Iserbyt. Van Aert jaagt, nog 5 seconden dicht te rijden! Pidcock voelt het gevaar in z'n rug en versnelt nog eens, jumpend over de heuveltjes. 7 seconden, Van Aert blaast! Lastig om die jonge Brit terug te pakken! Lastigste modderstrook en Van Aert komt weer dichter en ja hoor, op de grindweg zit hij terug op kop in het wiel van Pidcock! Iserbyt op een mooie 3de plek op 10 seconden. Pidcock blijft de kop doen, want hij weet als Wout op kop komt is het gedaan. Meer nog, Pidcok zet druk zonder om te kijken!
  Zevende en laatste ronde en Pidcock met Van Aert in z'n wiel heeft 9 seconden op Iserbyt en 55 op Toon Aerts. Het wordt terug spannend in het klassement! Pidcock laat Van Aert nog altijd niet op kop komen, want in de sprint is hij sowieso de snelste. Daar is de modder en Van Aert gaat erover! Gas open, maar Pidcock volgt! Diepe modder en nu rijdt Van Aert weg, op weg naar z'n zevende overwinning op zeven crossen! Van Aert is ongenaakbaar! Wat een cross! Youngster Thomas Pidock en Eli Iserbyt mogen mee op het podium. En onzen Tom, die maakt z'n doel waar en komt in het wiel van Laurens Sweek en Jens Adams als 10de over de meet. Knap Tom!

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 1u04'24"
  2. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), op 9"
  3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 28"
  4. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 1'16"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'57"
  6. Ben Turner (GBR; Ineos Grenadiers), op 2'12"
  7. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 2'24"
  8. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 2'45"
  9. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'47"
  10. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'49"

  30/12: Tom 13de in de Azencross in Loenhout!


  Derde wedstrijd in de X²O-Trofee, de Azencross in Loenhout, een echte traditiecross die onzen Tom op weergaloze wijze won in 2015! Een technische cross en daarom ook één van Tom's lievelingscrossen. Grote afwezigen zijn de Nederlanders Mathieu van der Poel (rug) en Lars van der Haar (knie). Normaal dé feestcross in de eindejaarsperiode met Tom's supporters massaal op post, maar dit jaar door dat onding zonder publiek. Begrijpen wie het kan: Je mag wél binnen op café gaan en aan tafeltjes zonder mondmasker pinten pakken, maar mét Coronacertificaat en mét mondmasker buiten de crossers aanmoedigen mag niet... Tom start op de 4de rij, 71 crossers aan de start! Daar gaan ze, de Brechtseweg op en dan de Dorensweg in om dan het veld in te duiken. Kopstart voor David van der Poel, Laurens Sweeck in z'n wiel. Effe fietsen en dan lopen in de modder. Sweeck pakt de kop over langs het voetbalveld en meteen een klein gaatje. Van Tom nog geen spoor vooraan, hij komt door rond de 20ste plaats.
  Tweede ronde en een grote groep sprint voor de bonificaties, Toon Aerts pakt de volle buit. Tom komt als 19de door in een grote groep die voorlopig voor de 14de plek strijdt. Vooraan gaat Quinten Hermans nu aan kop, Laurens Sweeck en Toon Aerts in z'n wiel. Wout Van Aert volgt als 8ste, naast Eli Iserbyt. De schifting is nog niet gemaakt. Van Aert schuift wel op, naar de 3de plek. En onzen Tom idem, naar de kop van de achtervolgende groep. Het tempo gaat omhoog!
  Derde ronde en vier leiders: Van Aert, Hermans, Sweeck en van Kessel. Michael Vanhourenhout als eenzame 5de met de neus in de wind over de finish. Tom nog altijd in de tweede groep. Kan hij de sprong nog maken? Wout Van Aert gaat aan de leiding, niet meteen hoog tempo, zodat Michael Vanthourenhout kan aansluiten. Gehaper in de materiaalpost en een pak crossers op elkaar, waaronder Eli Iserbyt! Vooraan wacht Wout Van Aert niet lang, de gas gaat open en enkel Hermans en Sweeck kunnen volgen. Even toch, want van Van Aert en de rest moet passen.
  Vierde ronde en Hermans en Sweeck terug op het wiel van Wout Van Aert! Die laat Hermans de kop doen op de Brechtseweg. Tom strijdt achterin voor de 13de plek. Michael Vanthourenhout probeert de drie leiders te pakken en slaagt daar ook in halverwege deze ronde. We hebben vier leiders. De vraag is, wanneer gaat Wout Van Aert?
  Vijfde ronde en de vier leiders hebben een handvol seconden op een jagende Toon Aerts, die Corné van Kessel als waakhond in z'n wiel heeft. Vanthourenhout aan de kop, Hermans erachter. Wout Van Aert laat begaan. Even toch, want als Vanthourenhout een gaatje pakt, gaat enkel hij mee. Erop en erover! Hermans en Sweeck passen. Alleen Michael Vanthourenhout kan nog even meegaan. En Wout trekt door om Vanthourenhout niet op kop te laten komen. Achterin verliest Iserbyt tijd op Toon Aerts, belangrijk voor het klassement, waarin Toon aan de leiding staat. Nog een versnelling van de Belgische Kampioen en niet moet ook Vanthourenhout de rol lossen.
  Zesde ronde en Wout Van Aert heeft 11 seconden op Michael Vanthourenhout en 31 seconden op een groepje met Toon Aerts en Quinten Hermans. En onzen Tom? Die komt als 12de door in het wiel van Eli Iserbyt. Plat op het stuur! En ja hoor, als één van de weinigen springt Tom knap over de slootjes in het parcours! Vooraan bouwt Van Aert z'n voorsprong stelselmatig uit. Aan de Belgische Kampioen is niets te doen.
  Zevende en laatste ronde en Van Aert start die met 24 seconden op Michael Vanthourenhout. Die voelt Toon Aerts achter zich komen, op 33 seconden van de leider. Tom komt alleen over de meet, op de 11de plaats, met op enkele meters voor zich ploegmaat Vincent Baestaens als mikpunt. Wout Van Aert blijft gefocust, op weg naar z'n zesde zege op zes crossen, dat was hem nog nooit eerder gelukt! Michael Vanthourenhout en Toon Aerts mogen als 2de en 3de mee op het podium. En onzen Tom, die moet het na deze zware cross afleggen in de sprint en wordt 13de. Het is duidelijk de start die hem parten speelt, de rest van de cross prima!

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 56'15"
  2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 14"
  3. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 27"
  4. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 40"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 54"
  6. Quinten Hermans (Tormans-Circus) op 58"
  7. Felipe Orts Lloret (SPA; Teika-BH), op 1'04"
  8. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), op 1'09"
  9. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 1'17"
  10. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'25"

  27/12: Tom 11de in de Superprestige in Zolder!


  Zesde wedstrijd van de Superprestige, in Heusden-Zolder, op en rond het Formule-1 circuit. Een zware en knappe cross zeker in deze Kersttijd, maar helaas zonder publiek. Hopelijk trekt dat onding snel z'n staart weer in! Naast onzen Tom en z'n team ook de drie groten aan de start: Van Aert, van der Poel en Pidcock. Benieuwd wat die na de moddercross gisteren in Dendermonde vandaag kunnen neerzetten. In ieder geval veel technischer hier in Zolder, dus licht voordeel voor Mathieu. Hopelijk geen pech voor onzen Tom vandaag, zodat hij nog eens een mooi resultaat kan rijden. Scherprechter vandaag, naast de vele technische stukken, is de lange oplopende strook naar de finish, waar je zonder probleem je benen kan afsnijden.
  Door de vele deelnemers (104 in totaal!), elite en beloften samen, start Tom pas op de 4de rij, Mathieu op de 3de rij. Kopstart is voor een sprintende Daan Soete, Wout Van Aert meteen in z'n wiel. Mathieu rond de 16de plek. Tom verborgen in het geharrewaar in de achterhoede, dat wordt lastig vandaag. Maar Tom doet er alles aan om op te schuiven en rukt op naar de 14de plek! Mathieu is al opgerukt naar de 10de plek!
  Tweede ronde en Wout Van Aert gaat naar de kop. Daan Soete zet zich in z'n wiel, met Quinten Hermans achter zich. Als Soete even tempert pakt Van Aert een gaatje en meteen Toon Aerts erachter! Hermans ook mee, maar achter hen breekt het, de eerste gaten vallen. Het tempo ligt hoog! Balkjes en Tom springt als vanouds, op de 11de plek! Komaan Tom! Vooraan gaat nu Toon Aerts aan kop, hij ruikt zijn kans nu Iserbyt niet z'n beste benen heeft, door buikloop. Mathieu van der Poel leidt de achtervolgers, op 6 seconden, met Pidcock in z'n wiel. Technische zone en Wout Van Aert rijdt weg van Aerts en Hermans, nu al! Op weg naar de vijfde zege op vijf crossen?
  Derde ronde van Wout Van Aert heeft 17 seconden op Van de Poel en co! Tom komt als 11de door, en een tweede groepje met Jens Adams en de snel gestarte Daan Soete, op 26 seconden. Mathieu trekt door bij de achtervolgers en rijdt de rest uit het wiel. Op zoek naar de sterke Wout Van Aert, die stevig te keer gaat. Tom kan niet bij de eerste achtervolgers aansluiten. De voorsprong van Van Aert loopt op tot 24 seconden en Mathieu zet zich aan de kant. Corné van Kessel mag het werk doen. Maar al snel pakt een ambitieuze Pidcock de achtervolging over, die gelooft er nog in, weliswaar op een halve minuut.
  Vierde ronde en Wout Van Aert ligt de hele finishstrook voor: Pidcock op 31 seconden, Mathieu op 46 seconden. Mathieu lost zelfs bij de achtervolgers, duidelijk nog niet zijn dag. Achter Van Aert strijden Pidcock, Hermans, Iserbyt en van Kessel voor de resterende podiumplaatsen. Geen Toon Aerst bij deze eerste achtervolgers, kans verkeken voor het klassement.
  Vijfde ronde en de voorsprong van Wout Van Aert is opgelopen naar 41 seconden. Tom strijdt in een groep met Tim Merlier en Marcel Meisen voor de 10de plek. Zij krijgen Mathieu van der Poel in het vizier. Van Daan Soete geen spoor meer, die is uitgevallen door materiaalpech. Bij de eerste achtervolgers Eli Iserbyt een hoog tempo op, nu Toon Aerts op achterstand staat. Tom en co halen Mathieu van der Poel in! Vooraan controleert een indrukwekkende Van Aert, het is nog ver.
  Zesde ronde en Van Aert gaat over de finish terwijl de rest nog in het bos rijdt! Zo goed als een minuut op Pidcock, Iserbyt en Hermans! Tom komt als 12de door in een groep voor de 9de plek! Vooraan gaat Wout Van Aert onderuit in een bocht, maar snel terug op de fiets en in het hoge tempo. Hij is nog niet van plan om te consolideren!
  Zevende ronde, Van Aert soeverein, met 53 seconden op de jagende achtervolgers. Daar moet Hermans de rol lossen. Het podium lijkt in de maak. Mathieu van der Poel eenzaam op de 17de plek. Tom daarentegen nog steeds strijdend voor de 9de plek. Het duurt niet lang voor Mathieu uit de wedstrijd stapt. Bij de eerste achtervolgers heeft Hermans z'n tweede adem gevonden en even sluit hij terug aan. Als Thomas Pidcock versnelt moet hij echter opnieuw een paar meters laten.
  Achtste ronde en pas 1'06" na Wout Van Aert komen Pidcock en Iserbyt over de meet. Die twee vinden elkaar en houden Hermans af. Tom komt als 12de door, nog altijd met de 9de plek in zicht! Kan het nog? Voor hem Lars van der Haar en Niels Vandeputte.
  Negende en laatste ronde en nu kan Wout Van Aert echt genieten. De rest is niet gewoon verslagen, maar echt vernederd. Een minuut op dit parcours zegt alles. Iserbyt zet Pidcock onder druk, maar die lost nog niet. Om 2de te worden moet hij hem lossen, want de Brit is snel in de sprint. Wout Van Aert nu op z'n gemak zonder nog risico's te nemen, hij heeft z'n punt gemaakt. Met een brede glimlach pakt hij hier z'n vijfde zege van z'n korte seizoen! In de sprint droogt Thomas Pidcock netjes Eli Iserbyt af.
  Tom wordt na een lastige start mooi 11de vandaag.

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 1u03'36
  2. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), op 1'04"
  3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'04"
  4. Quinten Hermans (Tormans-Circus) op 1'21"
  5. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 1'45"
  6. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'57"
  7. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'04"
  8. Kevin Kuhn (ZWI; Nippo-Provence), op 2'04"
  9. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), op 2'09"
  10. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 2'09"

  18/12: Tom na een val in de start toch nog 20ste in de Wereldbekercross in Rucphen (NED)!


  Tiende wedstrijd van de Wereldbeker, in het Nederlandse Rucphen, net over de grens. Tom aan de start, maar helaas geen publiek hier door de Corona miserie. Anders dan in de vorige crossen hier vooral een vlak parcours, met als technisch hoogstandje de carrousel waar het draaien, draaien, draaien is. De rest van het parcours ook veel bochten. Een snelle cross! Nog geen Mathieu van der Poel aan de start, wel z'n ploegmaat en topsprinter Tim Merlier.
  Tom start op de 3de rij, achter Laurens Sweeck. Kopstart voor Europees Kampioen Lars van der Haar. Achter hem haken crossers in elkaar, waaronder onzen Tom, waardoor die hélemaal achteraan terug moet aanhaken! Dat wordt een superachtervolging! Maar liefst 59 crossers voor hem! Vooraan geven Lars van der Haar en David van der Poel gas! Meteen een gaatje in de carrousel. Iserbyt gaat erachteraan met Toon Aerts in z'n wiel. Na de carrousel komt Tom als 48ste door, nog een lange weg te gaan!
  Tweede ronde en de eerste gaatjes vallen. Vooraan nog altijd Lars van der Haar die het tempo aangeeft, maar al snel pakt Eli Iserbyt over en het tempo gaat omhoog. Tom is opgeschoven naar de 42ste plek. Thomas Pidcock, slecht gestart, is al opgeschoven naar de 9de plek. Wil hij hier scoren, of spaart hij morgen voor de cross op de Citadel in Namen? Tom ondertussen 38ste, in het wiel van Pim Ronhaar, die ook in de valpartij bij de start was betrokken.
  Derde ronde en even valt het stil, maar dat is buiten Quinten Hermans gerekend. Meteen naar de kop en terug tempo omhoog! Tom komt als 35ste door, nog altijd in het wiel van Pim Ronhaar. Vooraan rijdt Hermans zijn ronde, met Iserbyt attent in z'n wiel. Corné van Kessel, op de 3de plek, met de zeilen bijzetten om hun wiel te houden. Iserbyt pakt vooraan opnieuw over. Balkjes en de meeste crossers lopen erover!
  Vierde ronde en Thomas Pidcock spurt naar voor! De rest, vijf crossers, attent in z'n wiel. Even toch, want Pidcock gaat stevig door en pakt meteen een klein gaatje. Hermans leidt de achtervolgers met ploegmaat Corné van Kessel in z'n wiel. Na de trappen hebben ze Pidcock terug te pakken. Tom nog steeds op de 35ste plek samen met Ronhaar.
  Vijfde ronde en het tempo blijft hoog. Opnieuw Hermans naar de kop, die voelt zich duidelijk in z'n sas. De kopgroep wordt groter, een tiental crossers. Tom is opnieuw opgeschoven, naar de 32ste plek. Komaan Tom! Vooraan 12 crossers bij elkaar binnen de 12 seconden, de verschillen worden nog niet gemaakt. Het lijkt hier wel een criterium. Hermans hapert in de zandbak en zo opnieuw Eli Iserbyt aan kop.
  Zesde ronde en Iserbyt trekt door. Pidcock en Michael Vanthourenhout in z'n wiel. Toon Aerts, op de 4de plek, laat een klein gaatje. Die spaart duidelijk voor morgen. Tom komt als 29ste door. Aan dit tempo eindigt hij nog bij de eerste twintig. Iserbyt pakt een gaatje, een spurtende Pidcock heeft last om het dicht te rijden.
  Zevende ronde in deze supersnelle cross en we hebben drie leiders: Iserbyt, Pidcock en Vanthourenhout. Toon Aerts op 5 seconden met Hermans en van der Haar in z'n wiel. Tom nu op de 24ste plek! Hij is aan't komen! Pim Ronhaar daarentegen blijft op de 33ste plek, die rijdt morgen ook in Namen. Vooraan is het Quinten Hermans die het gaatje dichtrijdt. Aerts glijdt mee in z'n wiel. Terug zes leiders. En dan gaat Michael Vanthourenhout naar de kop.
  Achtste ronde en opnieuw valt het stil. De zes leiders lossen elkaar voor geen vin. Laurens Sweeck als 7de op enkele seconden. Tom is opgeschoven naar de 22ste plek in het wiel van Gianni Vermeersch. Iserbyt gaat over Vanthourenhout en zet door. Maar ploegmaat Michael gaat mee! Pidcock laat een gaatje. Aan dit tempo terug dichtrijden is lastig.
  Negende en laatste ronde en Iserbyt valt niet meer stil! Handen onderaan in het stuur en jagen maar! Pidcock op 3 seconden met Hermans in z'n wiel. Tom op de 21ste plek, nog altijd in het wiel van Vermeersch. Vooraan blijft Pidcock jagen maar hij krijgt het gaatje op de twee ploegmaats niet dicht. Maar net voor de zandbak heeft hij de leiders toch te pakken, over Vanthourenhout, in het wiel van Iserbyt! Dat wordt een sprint tussen de twee tenoren! Balkjes, Pidcock er het vlotste over en een kort sprintje, en Thomas Pidcock wint! Onzen Tom wordt na een hele cross achtervolgen toch nog mooi 20ste.

  Uitslag
  1. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), in 1u03'26"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 8"
  4. Quinten Hermans (Tormans-Circus) op 12"
  5. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 15"
  6. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 35"
  7. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 54"
  8. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'03"
  9. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 1'07
  10. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'07"

  12/12: Tom 13de in de Wereldbekercross in de sneeuw in Val Di Sole (ITA)!


  Negende wedstrijd van de Wereldbeker, op de sneeuw in Val Di Sole, een bekend skigebied in de provincie Trentino, in de Italiaanse Alpen, kort bij de Zwitserse grens. En als er sneeuw of ijs ligt, lekker glad, gaat de adrenaline bij onzen Tom omhoog, remember Gieten en Kalmthout 2010! Tom zelf tempert de verwachtingen, maar de supporters kijken al een hele week uit naar deze cross. Tom heeft vooraf het sneeuwparcours al goed kunnen verkennen, in tegenstelling tot topfavoriet Wout Van Aert die pas vandaag naar Val Di Sole afreisde.
  Tom start op de 2de rij, achter Eli Iserbyt. Kopstart voor Michael Vanthourenhout. Tom is ook goed weg, en duikt als 5de in de sneeuw! Materiaalpost en Tom wisselt niet, maar schuift op naar de 4de plek! Voor hem Wout Van Aert en Eli Iserbyt, met ploegmaat Michael Vanthourenhout op kop. Die gaat meteen hard door! Wout Van Aert ziet het gevaar en al lopend komt hij terug in het spoor van de koploper. Oeps, schuivertje en Tom valt terug tot de 10de plek. En Tom is de niet de enige, tal van renners gaan onderuit. Balkjes, en Tom springt er vlot over. Doe dat maar eens na in de sneeuw! Vooraan versnelt Vanthourenhout nog eens, en opnieuw moet Van Aert het gaatje dichtrijden. Hij brengt Eli Iserbyt mee in z'n wiel.
  Tweede ronde en drie crossers op kop. Tom komt als 12de door in het wiel van z'n ploegmaats Baestaens en Soete. Van Aert neemt de leiding en zet Iserbyt en Vanthourenhout onder druk. Die laatste laat niet betijen en probeert het wiel van Wout te houden. Maar de power van Van Aert komt ook op dit parcours van pas en zo pakt hij 8 seconden! Achter hem rijdt iedereen nu voor zichzelf. Tom nog altijd op de 12de plek, met Niels Vandeputte voor zich.
  Derde ronde en Wout Van Aert heeft nog 5 seconden op Michael Vanthourenhout, die zich ook duidelijk in zijn sas voelt op dit parcours. Eli Iserbyt volgt als 3de op 13 seconden. Tom komt als 13de door, in het wiel van ploegmaat Vincent Baestaens. Schuine kant en Wout Van Aert verliest het evenwicht! Michael Vanthourenhout komt korter! Tom nu 14de achter de Italiaan Fontana, met achter hem wel een groot gat.
  Vierde ronde en Wout Van Aert heeft 8 seconden op Michael Vanthourenhout. Iserbyt volgt al op een halve minuut. Achter hen spurt Tom Pidcock naar de 4de plek, over Quinten Hermans. Tom zit gebeiteld op de 14de plek. Kan hij nog opschuiven? We zijn halfcross. En Pidcock zet door, over Iserbyt naar de 3de plek! Hij zit Vanthourenhout voor zich uit rijden. Die bekoopt zijn snelle start en verliest tijd op Wout Van Aert.
  Vijfde ronde en de voorsprong van Wout Van Aert is opgelopen tot 26 seconden op Vanthourenhout en 43 seconden op Pidcock. Vooraan maakt Van Aert nauwelijks fouten, sterk! Tom komt als 14de door, met de mond wijd open! De Duitse kampioen Marcel Meisen kort achter zich. Vooraan lijkt Wout Van Aert gewonnen spel te hebben. Achter hem wordt nog fel gestreden voor de resterende podiumplaatsen. Iserbyt terug over Pidcock, die foutjes begint te maken. Maar Vanthourenhout heeft nog marge.
  Zesde ronde, 37 seconden voorsprong voor Wout Van Aert. Voor de 3de plek gaat het nog tussen Iserbyt, Pidcock en Hermans. Vooraan zet Van Aert de gas nog eens helemaal open, opgezweept door het massaal opgekomen publiek. En dan komen er foutjes natuurlijk, bochtje en overkop! Geen erg, zijn voorsprong is meer dan groot genoeg. Achter Vanthourenhout is Pidcock opnieuw naar de 3de plek gefietst, en zet Iserbyt op een handvol seconden. Tom nog altijd 14de, met nu Meisen voor en Fontana achter zich. Aan de materiaalpost begint het te sneeuwen, dankzij een sneeuwkanon!
  Zevende en laatste ronde en Wout Van Aert kan consolideren. Met een stevig tempo de finish over: 41 seconden. Pidcock komt als 3de door bijna anderhalve minuut. Iserbyt lijkt verslagen voor het podium. Tom nog altijd 14de, vlak achter Marcel Meisen. Lang duurt het niet over Tom gaat over de Duitse kampioen naar de 13de plek. Vooraan verzwakt Wout Van Aert niet en hij rijdt naar drie op drie in zijn korte crossseizoen. Knap! Tom finisht na een sterke start uiteindelijk als 13de. Dapper gestreden in deze barre omstandigheden!

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 59'27"
  2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 49"
  3. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), op 1'28"
  4. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'44"
  5. Quinten Hermans (Tormans-Circus) op 2'15"
  6. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 2'16"
  7. Kevin Kuhn (ZWI; Nippo-Provence), op 2'29"
  8. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 2'46"
  9. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'36"
  10. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 3'52"

  4/12: Tom kent een offday en kan niet finishen in de Superprestigecross in Boom!


  Vijfde wedstrijd in de Superprestige, de Niels Albert Trofee in de Schorre in Boom. Een prachtig parcours op het terrein waar ook Tomorrowland jaarlijks doorgaat. Door der regen omgetoverd in een modderparcrous, met veel klimmen en gevaarlijke afdalingen. Voer voor de crossers met de grote molen. Tom zelf tipt op de wederoptredende Belgische Kampioen, Wout Van Aert. Of zou Toon Aerts hier kunnen uitpakken net zoals in Kortrijk? Maar liefst 78 crossers aan de start hier, dat wordt straks drummen in de materiaalpost, waar maar één spuitpost is voorzien.
  Tom start op de 3de rij, naast Wout van Aert. Daar schieten ze uit de startblokken en het is Quinten Hermans die de kopstart heeft. Tom is redelijk goed weg en komt in de materiaalpost als 14de door in het lange lint, waarin nu al gaatjes vallen. Hij zit prima in het wiel van Wout Van Aert. Vooraan gaat nu Toon Aerts aan kop, die heeft er duidelijk zin in vandaag, terwijl de regen uit de lucht blijft vallen. Het wordt alleen maar drassiger. Klimmen aan de kant van het Tomorrowland-podium en Tom heeft een slechte passage op de schuine kant, meteen een pak plaatsen verlies. Aan de andere kant van de materiaalpost passeert hij als 21ste. Daar zijn de balkjes, net na een zandstrook, en slechts een paar crossers springen, zo modderig is het hier.
  Tweede ronde en vooraan hebben we een ruime kopgroep van 11 crossers, met daarbij ook Wout Van Aert. Tom zit achteraan in een tweede grote groep, op een handvol seconden. Vooraan gaat nu Wout Van Aert naar de kop. En hij trekt meteen door! Waar al de anderen moeten lopen, rijdt hij gezwind bergop! Sterk! Meteen een gaatje! Toon Aerts ziet het gevaar en met een stevige inspanning pakt hij terug het wiel van Van Aert. We hebben twee koplopers. Eli Iserbyt, leider in het klassement van de Superprestige, volgt al op een 20-tal meters. Steile afdaling en Toon Aerts gaat onderuit en schuift nog een einde door! Wout Van Aert daardoornu al alleen op kop! Wordt het een oneman show hier in Boom? Aan de materiaalpost komt onzen Tom nu pas als 26ste door. Hij heeft duidelijk niet z'n dag!
  Derde ronde en Wout Van Aert heeft nu al 15 seconden op de eerste achtervolgers, Eli Iserbyt en Quinten Hermans. Nog een 10 seconden verder rijden Toon Aerts en Tom Pidcock, ook voor die laatste is het de eerste cross van 't seizoen. Tom zit ver, heel ver. Vooraan rijdt Wout Van Aert soeverein zijn eigen tempo. En dat ligt hoog! De voorsprong groeit als snel uit tot meer dan een halve minuut. Tom komt nu door als 25ste in de materiaalpost. Hij kan niet opschuiven.
  Vierde ronde en de voorsprong van Wout Van Aert is al opgelopen tot 51 seconden! En dat is niet enkel door z'n hoge tempo, maar ook doordat hij quasi geen foutjes maakt. En tegenstelling tot de andere crossers is zijn shirt nog redelijk proper! Voor Tom is het in deze ronde genoeg geweest, net na de balkjes stapt hij af en verlaat de wedstrijd. Na de cross komt de aap uit de mouw. De antibiotica van vorige week betaalt nu z'n tol, ja antibiotica en topsport gaan niet goed samen. Daar is de gevaarlijke afdaling weer en Tom Pidcock is aan de beurt om onderuit te gaan in koude modder. Zo loopt de voorsprong van Wout van Aert op tot meer dan een minuut. De rest rijdt nu al voor de 2de plek!
  Vijfde ronde en Wout heeft al anderhalve minuut op de groep achtervolgers. Daar is nu Michael Vanthourenhout aan kop gekomen. Hij zet stevig door met Toon Aerts in z'n wiel. Maar dichter komen op Van Aert lukt niet. Die rijdt hier gewoon een stevige training! Afdaling en opnieuw gaat Toon Aerts onderuit, op exact dezelfde plek! Daardoor komt Michael Vanthourenhout alleen te zitten als eerste achtervolger.
  Zesde ronde en Wout Van Aerts vernedert de rest van het peloton, zijn voorsprong, in z'n eerste cross van 't seizoen is opgelopen tot twee minuten! Lars van der Haar, de Nederlandse diesel en Europees Kampioen, leidt nu de achtervolging. En deze keer is het in de afdaling de beurt aan Wout Van Aert om een nat pak te pakken, onderuit in de modder! Z'n fiets heeft er ook onder geleden, maar gelukkig is de materiaalpost niet ver. Ondertussen komt zowaar de zon erdoor hier in Boom! De paraplu's kunnen dicht en de regenjassen uit. Maar de crossers rijden nu allemaal rond met een nat pak vol modder. Je herkent ze haast niet meer.
  Zevende en laatste ronde en Wout Van Aert rijdt zonder problemen naar z'n eerste overwinning in de cross dit seizoen. En dat zal niet z'n laatste zijn. Achter hem rijdt Toon Aerts nog een sterke slotronde, deze keer zonder foutjes, en hij mag als 2de mee op het podium, ploegmaat Lars van der Haar wordt een knappe 3de in deze heroïsche cross.
  Een offday voor onzen Tom, maar nu een weekje rust en trainen en dan uitpakken in de sneeuw in Val Di Sole (ITA)!

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 56'29"
  2. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 1'40"
  3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'48"
  4. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'52"
  5. Pim Ronhaar (NED; Baloise-Trek), op 1'54"
  6. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'01"
  7. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), op 2'13"
  8. Mees Hendrix (NED; IKO-Crelan), op 2'16"
  9. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 2'22
  10. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 2'27"

  28/11: Tom héél knap 7de in de superzware Wereldbekercross in Besançon (FRA)!


  Na een rit van meer dan 600 kilometer, recht van Kortrijk naar Besançon in de Franse regio Bourgogne-Franche-Comté, klaar voor de achtste wedstrijd in de Wereldbeker. Een stevige weidecross met modder van het begin tot het einde, glad en vandaag ook koud! Anders dan in vorige Wereldbekers vandaag ook een pak Franse crossers aan de start, benieuwd of die hier kunnen uitpakken. Hopelijk vindt onzen Tom zijn goede benen, na de stevige cross gisteren in Kortrijk. Topfavorieten zijn Eli Iserbyt, gisteren beetje gespaard, en Toon Aerts, die hier een parcours op maat vindt.
  Tom start op de vierde rij, ook hier een nadeel. Kopstart is voor Ryan Kamp, met meteeen Toon Aerts in z'n wiel. Eli Iserbyt duikt pas als 12de in het veld. Tom is redelijk goed weg en komt als 15de door op de eerste helling. Vooraan neemt Toon Aerts de kop over. Meteen doortrekken denkt ie. Meteen een gaatje op Kamp! Iserbyt nog een paar meters verder op kop van een lang lint. Tom vecht zich een helling op, de mond ver open! Vooraan is het Aerts tegen Iserbyt, nu al! De rest al op enkele meters.
  Tweede ronde en Toon Aerts op kop! Tom komt als 16de door op 21 seconden. Komaan Tom! Toon Aerts blijft druk zetten, Eli op enkele meters en die moet risico's nemen. Achter Iserbyt al een groot gat! Tom schuift op naar de 15de plek, in het wiel van een paar Fransen. Eerste achervolgers op Aerts en Iserbyt zijn de Nederlanders youngsters Ryan Kamp en Pim Ronhaar. Laurens Sweeck volgt als 5de. Daarachter een grote groep, met onzen Tom er middenin, op de 13de plek! Vooraan lossen Aerts en Iserbyt elkaar voor geen meter.
  Derde ronde en de twee leiders hebben 24 seconden op eerste achtervolger Pim Ronhaar. Tom komt als 10de door! Knap Tom! Volhouden man! Laurens Sweeck sluit aan bij Ronhaar, op zoek naar het podium na zijn matige prestatie gisteren in Kortrijk, weliswaar op een halve minuut van de twee leiders. Daar blijft Toon Aerts de kop doen. Wacht Iserbyt tot de laatste ronde om z'n aanval te plaatsen? Tom nu 11de, in het wiel van de Fransman Dubau. Sweeck heeft een probleem met z'n schoen en kan het podium vergeten.
  Vierde ronde en de voorsprong van Aerts en Iserbyt is opgelopen 36 seconden op een eenzame Pim Ronhaar. Tom komt als 11de door in een groepje dat strijdt voor de 8ste plek! Ronhaar krijgt nu Michael Vanthourenhout in z'n wiel. Vooraan neemt Iserbyt nu voor het eerst de kop over. Toon Aerts plakt op z'n wiel. Het tempo gaat omhoog!
  Vijfde ronde en Ronhaar en Vanthourenhout volgen op 47 seconden op de twee leiders! Tom komt als 10de door in het wiel van de Spanjaard Felipe Orts Lloret! Komaan Tom, vechten man! Vooraan nu weer Aerts op kop, altijd de veiligste plek. Het begint nu opnieuw te regenen, het wordt alleen maar gladder, zeker geen nadeel voor onzen Tom! Vooraan jaagt Toon Aerts het tempo omhoog, Iserbyt klampt aan.
  Zesde ronde en de voorsprong is opgelopen tot een minuut! Vanthourenhout heeft overgepakt van Ronhaar. Tom komt als 8ste door in een groep van een vijftal crossers, met ook Laurens Sweeck. Toon Aerts demmareert nog een keer, en pakt een tiental meters! Maar Iserbyt geeft nog niet op en komt terug dichter. Lange trap en Aerts supersnel terug op z'n fiets en in de tred en opnieuw rijdt hij verder weg! Maar opnieuw komt Iserbyt terug dichter! Spannend! Afdaling en Toon Aerts gaat onderuit! Iserbyt erop en erover! Het publiek ontploft. Allebei wisselen en Iserbyt heeft bijna een volledige materiaalpost voorsprong! Tom nog altijd op de 8ste plek!
  Zevende en laatste ronde en Iserbyt heeft amper 4 seconden op Toon Aerts. Kan hij het nog dichtrijden? Iserbyt gaat gevaarlijk door de bochten, maar op de trappen komt Aerts dan toch terug in z'n wiel. Tom komt als 9de door, in het wiel van Ryan Kamp. Vooraan begint Toon Aerts foutjes te maken. Iserbyt rijdt verder weg. Als Toon op de schuine kant nog eens hapert, lijkt de cross gereden. Oeps, bergop en Iserbyt schuift terug naar beneden! Maar zijn voorsprong is groot genoeg en bij Toon Aerts is het duidelijk op! Iserbyt pakt na een spannende cross een schitterende zege! En onzen Tom? Die rijdt een schitterende laatste ronde en wordt knap 7de! Knap gedaan Tom! Gevochten tot het einde! Topconditie samen met toptechniek, die hier vandaag goed tot hun recht kwamen!

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u03'47"
  2. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 10"
  3. Pim Ronhaar (NED; Baloise-Trek), op 1'44"
  4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'57"
  5. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 2'19"
  6. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 2'21"
  7. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'27"
  8. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'31"
  9. Marcel Meisen (DUI; Alpecin-Fenix) op 2'40"
  10. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'42"

  27/11: Tom na een zware cross 9de in Caps Urban Cross in Kortrijk!


  Tweede wedstrijd in de X²O-Trofee, de stadscross in Kortrijk. En dat net op de dag dat we op de Uil op een mooie manier afscheid namen van Monique Van Thillo. Daardoor weinig Tom-supporters in Kortrijk, en ook Team Tom had niet z'n beste dagje. Zware cross vandaag, door de stevige regen de voorbije dagen en deze voormiddag ligt het er hier voor het eerst echt modderig bij. Tijdens de cross koud en bewolkt, maar wel droog. Tijdens de opwarming gaat Europees Kampioen Lars van der Haar door z'n rug, waardoor hij spijtig genoeg niet kan starten. Topfavoriet is leider in het klassement van de X²O-Trofee Eli Iserbyt, die hier een thuiscross rijdt. Iserbyt zelf schuift gezien de omstandigheden Toon Aerts als favoriet naar voor. Heel anders dan in de wereldbekercrossen hier terecht énkel profs aan de start, 28 stuks in totaal.
  Tom start op de 2de rij, achter Toon Aerts en ploegmaat Vincent Baestaens. Niet goed weg, pas als 14de kan hij het veld in gaan. Kopstart is voor Vincent Baestaens, die meteen een gaatje pakt en quasi de hele eerste ronde voor z'n rekening neemt. Die voelt zich hier duidelijk in z'n sas. Eli Iserbyt volgt op kop van een lang lint crossers op enkele meters. Daar is de zandbak, en Eli Iserbyt gaat overkop. Even later wil z'n ploegmaat Michael Vanthourenhout, terug aan de start na ziekte, op exact dezelfde plek onzen Tom passeren, maar wel op een gevaarlijke manier. Tom moet van de fiets. Op de lastige schuine kant komt Toon Aerts bij Vincent Baestaens aansluiten, en Toon zet door!
  Tweede ronde en Toon Aerts heeft 3 seconden op eerste achtervolgers Eli Iserbyt, Vincent Baestaens, Corné van Kessel en Dieter Sweeck. Tom is opgerukt naar de 10de plek in het wiel van ploegmaat Lander Loockx. Iedereen wisselt in de materiaalpost, de modder plakt hier! Eli Iserbyt lijkt dichter bij Toon Aerts te komen, maar forceert duidelijk niet. Heeft hij z'n dagje niet of spaart hij met het oog op de Wereldbekercross morgen in Besançon (FRA)? Toon gaat stevig door. Achter hem valt het uit elkaar: Iserbyt en van Kessel zijn de eerste achtervolgers, dan volgen Vincent Baestaens en Dieter Sweeck. Tom volgt op een kleine 20 seconden in een groepje met ondermeer Laurens Sweeck.
  Derde ronde en Toon Aerts heeft 12 seconden op Iserbyt en co. Tom komt als 8ste door, in het wiel van Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, achter hem volgt nog ploegmaat Lander Loockx. Er zit nog een 6de plek in! Op kop klieft Toon Aerts fietsend door de zandbak. Iserbyt rijdt constant op enkele meters achter Corné van Kessel. Duidelijk z'n dagje niet.
  Vierde ronde en Toon Aerts heeft z'n voorsprong verdubbeld, exact 24 seconden, precies z'n achterstand in het klassement! Dat wordt spannend! Tom nog altijd 8ste, nu voor Laurens Sweeck. Iserbyt ziet het gevaar voor hem, en versnelt, maar tevergeeft, Toon Aerts rijdt zelfs verder weg. Uit de achtergrond rukt nu Michael Vanthourenhout op, die is weggereden uit het groepje met onzen Tom.
  Vijfde ronde en noch Eli Iserbyt noch Corné van Kessel komen een meter dichter op Toon Aerts. De koplopers zitten nu alledrie alleen en rijden hun eigen cross. Van Tom geen spoor meer bij de eerste tien... In de materiaalpost is z'n fiets in elkaar gehaakt met een andere fiets, meteen een plek of vier verloren!
  Zesde ronde en de voorsprong van Toon Aerts is nu al 32 seconden, hij leidt nu virtueel in het klassement van de X²O-Trofee! Tom is terug opgerukt naar de 9de plek, 20 seconden achter Thijs Aerts en ploegmaat Lander Loockx. Voorin zet Vincent Baestaens druk op Michael Vanthourenhout, maar lossen kan ie 'm niet.
  Zevende en laatste ronde en Toon Aerts zet nog eens alle zeilen bij, want elke seconde telt in dit klassement op tijd! Achter hem kraakt Eli Iserbyt. Zo snelt Toon Aerts naar z'n derde zege van dit seizoen. En als het zo'n regenweer blijft, more to come! Tegelijk wordt hij de fiere nieuwe leider in het klassement van de X²O-Trofee. Tom finisht na een baaldag op de 9de plek, in het klassement wordt hij 7de.

  Uitslag
  1. Toon Aerts (Baloise-Trek), in 57'32"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'07"
  3. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'36"
  4. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 2'05"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'06"
  6. Dieter Sweeck (IKO-Crelan), op 2'30"
  7. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 2'57"
  8. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 3'00"
  9. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 3'43"
  10. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'52"

  21/11: Tom 15de in de Duinencross in Koksijde!


  Zevende manche van de Wereldbeker, voor onzen Tom de derde, maar die komt niet op het goede moment, tijdens de week ziek geworden en antibiotica moeten pakken. Dat verklaart ook z'n gebrek aan kracht gisteren. Afspraak vandaag in de duinen van Koksijde. Een prachtig parcours, zand en weide afgewisseld, met de vele steile duinen als scherprechter: Vaak lopend naar boven en met de daver op't lijf naar beneden. Niet zoals in Zonhoven één keer per ronde, maar wel een vijftal keer per ronde. Bij de elite 50 crossers aan de start, waaronder ook heel wat beloften.
  Tom mag nog altijd pas op de 4de rij starten. Een groot nadeel, en dat merken we direct, want bij de eerste passage in het zand komt hij als 25ste door. Dat lijkt slecht, maar van zijn startrij is hij wel de eerste. Kopstart is voor Quinten Hermans, onmiddellijk gevolgd door Lars van der Haar. Bij het klimmen in het zand pakt Hermans meteen een gaatje. Hij speelt met z'n krachten! Oeps, scherpe bocht en zowel Eli Iserbyt als Laurens Sweeck gaan onderuit. Die zijn gewaarschuwd. Na de dameswedstrijd is het hier beginnen regenen, en op sommige plaatsen is het spekglad. Op de schuine kant na de materiaalpost komt onzen Tom als 22ste door.
  Tweede ronde en Quinten Hermans blijft op kop met kleine voorsprong op Toon Aerts en Vincent Baestaens. Daarachter nog een pak crossers. De eerste tien zitten nog dicht bij elkaar. In de duinen komt onzen Tom nu als 20ste door. Opschuiven noemen ze dat. Vooraan krijgen we nu vijf leiders, Quinten Hermans, Toon Aerts, Eli Iserbyt, Vincent Baestaens en Lars van der Haar. Daan Soete volgt op korte afstand als 6de.
  Derde ronde en Quinten Hermans is gegrepen. Meteen Eli Iserbyt aan de kop! En die trekt door. Corné van Kessel, nu ook komen aansluiten, dicht meteen het gaatje. Lars van der Haar pakt vooraan over. De kopgroep wordt groter. In de duinen komt onzen Tom nu als 17de door. Goed Tom! Vooraan krijgen we nu vier leiders, Vincent Baestaens heeft moeten lossen. Op een tiental seconden een grote groep, en een beetje verder Tom met een paar andere crossers, op de 16de plek. De verschillen zijn nog klein.
  Vierde ronde en Toon Aerts voert het pak aan. Eli Iserbyt attent op de 2de plek, gevolgd door Quinten Hermans. Tom gaat in deze ronde over Thibaut Nys, naar de 15de plek. Komaan Tom! Op de schuine kant rijden Toon, Eli en Quinten de rest uit het wiel. Bij de afdaling is onzen Tom nog altijd 15de, met voor hem nu een groot gat. Dat wordt moeilijk om nog plaatsen te winnen.
  Vijfde ronde en de drie leiders hebben 6 seconden op de eerste achtervolgers. En dan begint Eli Iserbyt met een slim spelletje: Aan de materiaalpost plaats hij een demarrage en daarna gewoon strak tempo. Toon Aerts rijdt het gat dicht. En dat herhaalt zich dan nog een vijftal keer! Op die manier krijgen we die twee aan kop, drie andere tenoren op achterstand: Quinten Hermans, Lars van der Haar en Laurens Sweeck.
  Zesde ronde en Eli Iserbyt blijft Toon Aerts onder drukt zetten! Desondanks komen de achtervolgers terug en hebben we opnieuw vijf leiders! Wat een spannende cross! Het zand is erg verraderlijk, één keer in een fout spoor en je verliest meteen een tiental meters. Tom komt nog altijd op de 15de plek door, met vlak voor hem Marcel Meisen, die wat teruggevallen is. Tegen het einde van deze ronde versnelt Iserbyt nog een keer, en deze keer lijkt het de genadeslag.
  Zevende en laatste ronde Eli Iserbyt heeft 8 seconden op Toon Aerts en de andere achtervolgers. Is hij op weg naar z'n 11de zege van dit seizoen? Achter hem wisselen Toon Aerts en Quinten Hermans af. Laurens Sweeck bekijkt het rustig achter hen. Lars van der Haar wordt gelost, die heeft z'n dagje niet. De achtervolgers doen wat ze kunnen, maar komen geen meter dichter. Iserbyt rijdt een sterke laatste ronde en wint! Tom behoudt zijn 15de plek. Snel naar de camper, onder de warme douche, en dan het bed in. Herstellen tegen volgend weekend!
  Na de cross krijgen we het droevige nieuws dat Monique, bestuurslid van onze club en vrouw van Erik, na een lange maar lastige strijd, is overleden. Wat een verlies, hier zijn echt geen woorden voor. We zullen haar gulle lach missen, op al die momenten in de cross en tijdens onze vergaderingen. Veel sterkte aan Erik en aan de familie en al wie dicht bij Monique stond!

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 57'00"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4"
  3. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 7"
  4. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 14"
  5. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 17"
  6. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 54"
  7. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 1'05"
  8. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 1'06"
  9. Mees Hendrikx (NED; IKO-Crelan), op 1'18"
  10. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'32"

  20/11: Tom 17de in de Aardbeiencross in Merksplas!


  Vierde wedstrijd van de Superprestige, in de Kolonie van Merksplas, tussen de dennenbomen. Een snel parcours, met veel draaien en keren, en geen modder vandaag. Favoriet bij velen is Lars van der Haar. We zullen zien! 't Zal op details aankomen, zoals de zandbak en de balkjes.
  Tom start op de 3de rij, beloften én elite samen aan de start, en pakweg als 25ste het veld in. Dat wordt weer inhalen. Kopstart is voor Quinten Hermans, ook niet kansloos vandaag. Meteen alles op een lang lint. Hermans blijft de kop doen, met Eli Iserbyt op vinkenslag. Slecht gestart is Toon Aerts, die nochtans zo goed als een thuiscross rijdt. Balkjes en iedereen vlot erover. Ondertussen de Nederlander Ryan Kamp op kop. Allemaal rijdend door de zandbak. Het tempo ligt meteen héél hoog!
  Tweede ronde en Tom zit ver, rond de 20ste plek. En er vallen nu al gaatjes! Kamp blijft de kop doen, slingerend tussen de bomen in een razend tempo. Hermans en Sweeck er onmiddellijk achter. Toon Aerts probeert met Iserbyt in z'n wiel een gaatje dicht te rijden.
  Derde ronde en een kopgroep van vijf, met nog altijd Ryan Kamp die het tempo aan. Een tweede groep volgt op een tiental seconden, zonder onzen Tom. Daar leidt Lars van der Haar en even later zit Lars bij de kopgroep! Hij brengt Corné van Kessel, Jens Adams en nog een paar anderen mee. Toon Aerts pakt nu vooraan over, en hij zet druk.
  Vierde ronde en onzen Tom komt als 18de door. Ondanks het hoge tempo dus toch enkele plaatsen kunnen opschuiven. Vooraan gaat er even het tempo uit en Laurens Sweeck naar de kop en meteen terug volle gas. De rest hapt naar adem. Enkel Toon Aerts kan min of meer z'n wiel houden. Achter hem maakt Quinten Hermans foutjes en op achterstand. De hele kopgroep uit elkaar. Eli Iserbyt pakt over in de achtervolging. En die gaat hard. Samen met Quinten Hermans sluit hij bij de leiders aan.
  Vijfde ronde, vier leiders, en drie achtervolgers aangevoerd door Lars van der Haar op 15 seconden. Vooraan is het nu aan Quinten Hermans. Het tempo blijft hoog, maar toch kan Lars van der Haar opnieuw vooraan aansluiten. Op het einde van deze ronde komt onzen Tom als 17de door.
  Zesde ronde, halfcross, en vijf leiders, met nog altijd Quinten Hermans op kop. Maar Iserbyt voelt het gevaar van achter komen, Lars, en pakt vooraan over, en meteen Lars van der Haar weer even op achterstand. Iserbyt tast even naar z'n hamstrings, en Hermans weer naar de kop. Toon Aerts op de 3de plek, en nog niet aan kop geweest. In de zandbak gaat hij over Iserbyt, naar de 2de plek.
  Zevende ronde en de vijf leiders hebben een ruime voorsprong op de eerste achtervolger, Corné van Kessel. Vooraan Toon Aerts voor de eerste keer op kop. Waakhond Iserbyt in z'n wiel. Van der Haar bekomt op de 5de plek van z'n eerdere inspanningen.
  Achtste ronde en Lars moet opnieuw weer een gaatje laten. Het zal niet voor hem zijn vandaag. Vooraan vechten Toon Aerts en Laurens Sweeck voor de koppositie. Maar het is Iserbyt die als derde naar de kop schuift. Toon Aerts moet weer aan de bak en staat onder druk!
  Negende ronde en Iserbyt vollen bak over de finish. Toon Aerts met z'n kop over z'n stuur om z'n wiel te houden! Sweeck en Hermans op achterstand. Op enkel meters Lars van der Haar als 5de. Afzonk in het bos en Iserbyt valt! Toon Aerts erover, maar zo komen Sweeck en Hermans terug in hun wiel. Iserbyt zet nog eens alle registers open en opnieuw Toon Aerts en co op achterstand, 3 seconden!
  Tiende en laatste ronde en Eli Iserbyt heeft 4 seconden op Hermans, Aerts en Sweeck. Vollen bak! En hij valt niet meer stil en snelt naar de overwinning! Achter hem doet Hermans er nog alles aan, maar met Laurens Sweeck als een blok aan z'n been komt ie geen meter dichter.
  Tom wordt in deze supersnelle cross finaal 17de. Daardoor zakt hij in het klassement van de Superprestige naar de 12de plaats. Maar morgen in Koksijde is het belangrijker natuurlijk!

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u02'05"
  2. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 2"
  3. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 5"
  4. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 13"
  5. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 28"
  6. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'06"
  7. Dieter Sweeck (IKO-Crelan), op 1'12"
  8. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 1'16"
  9. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'21"
  10. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'22"

  14/11: Tom na een goede inhaalrace mooi 13de in de Wereldbekercross in Tabor (TSJ)!


  Tweede Wereldbekercross voor onzen Tom dit seizoen, dankzij een welverdiende selectie op basis van zijn goede prestaties in de voorbije weken. En dat in het Tsjechische Tabor, centrum van het veldrijden in het land van Zdenek Stybar, en al regelmatig het decors voor memorabele WK's. Een technisch, droog, maar zwaar parcours. Voor Tom de dag na z'n mooie prestatie in Leuven, en na die cross sito presto met de camper naar Tabor afgereisd!
  Tom start op de 2de rij achter ploegmaat Daan Soete en matig weg in de lange sprint na de startstrook. Kopstart is voor Eli Iserbyt, met Quinten Hermans in z'n wiel. Tom pakweg op de 20ste plek in het pak. Het tempo ligt meteen héél hoog! Meteen een heel lang lint, Tom ondertussen opgeschoven naar de 19de plek in het lange lint. Zo zie maar het nadeel van niet op de eerste startrij te staan! Materiaalpost, en Tom komt als 21ste door, in het wiel van de Zwitser Kevin Kuhn. Iserbyt blijft de kop doen, met Quinten Hermans en Lars van der Haar in z'n wiel. Maar Toon Aerts laat niet betijen en wringt zich naar voor. Recht op de trappers en het tempo hoog houden. Maar heel het pak blijft voorlopig nog samen.
  Tweede ronde en Tom komt als 19de door, achter Duits kampioen Marcel Meisen. Vooraan heeft Quinten Hermans zich op kop gezet. Cross controleren zonder veel brokken te maken. Achter hem een lang lint waarin iedereen vecht voor z'n plaats. Tom haalt opnieuw een crosser in, 18de op slechts 10 seconden van de leider. Balkjes op een helling, de helft loopt er over, de andere helft springt, Tom natuurlijk ook. Ook al is er nog altijd geen afscheiding, het zijn wel de toppers die op kop rijden: Hermans, Iserbyt, Aerts, van der Haar en Vanthourenhout. Lars van der Haar nu op kop, en hij legt wél een strak tempo op. Vanthourenhout rijdt in dienst van Iserbyt het gaatje dicht.
  Derde ronde, Lars van der Haar sprintend over de finish, Tom komt als 16de door, weeral een paar plekken opgeschoven. Voor hem onstaan de eerste kleine bresjes, ook al is het maar een paar meter, op dit tempo een gaatje terug dichtrijden kost veel kracht! Vraag maar aan Laurens Sweeck, gisteren nog winnaar in Leuven, maar nu op de 7de plek op enkele meters, met Vincent Baestaens in z'n wiel. Van der Haar neemt heel deze ronde voor z'n rekening.
  Vierde ronde en opnieuw versnelt Lars van der Haar, die wil duidelijk niet dat het stilvalt. Tom komt als 13de door, in het wiel van de Italiaan Bertolini. Lars blijft het tempo hoog houden en de gaatjes achter hem worden groter. Ja, gewoon door héél hard te rijden kan je er ook een zware cross van maken. De verschillen blijven echter klein, tussen Tom en de 10de plek maar 3 seconden! Vooraan is Eli Iserbyt van de 6de plaats opgeschoven naar de 3de, in het wiel van ploegmaat Michael Vanthourenhout. Is Iserbyt iets van plan? Balkjes en alleen Lars springt niet, en zo komt Iserbyt aan kop. Opnieuw gaat het tempo omhoog, en dan net rijdt Quinten Hermans lek. De materiaalpost is gelukkig niet ver, een aan de finish valt het even stil.
  Vijfde ronde en voor het eerst Vanthourenhout op kop, voor Eli Iserbyt. Tom nog altijd op de 13de plek, op slecht een paar seconden van de de tiende in de cross, de goed gestarte David van der Poel. Vooraan kan Hermans terug bij de kop aansluiten, samen met Laurens Sweeck. We hebben acht koplopers. Daarna het eerste serieuze gat en dan de groep met onzen Tom. Vooraan pakt Vanthourenhout enkele meters, maar kijkt om, en de rest sluit terug aan, onder impuls van Toon Aerts.
  Zesde ronde en Tom komt als 12de door in de achtervolgende groep, in het wiel van Jens Adams en met achter zich David van der Poel. Vooraan geeft opnieuw Eli Iserbyt het tempo aan, en hij legt er de pees op. Toon Aerts attent in z'n wiel met ploegmaat Lars van der Haar achter hem. Als Iserbyt nog een versnelt gaat Lars van der Haar over Toon Aerts en meteen zit hij op het wiel van Iserbyt, sterk!
  Zevende ronde en Lars van der Haar opnieuw op kop, Iserbyt op zijn wiel. Tom is opgeschoven naar de 10de plek in de achtervolgende groep! Vooraan gaat Lars van der Haar stevig te keer, enkel Hermans en Iserbyt kunnen z'n wiel houden. Aerts en Vanthourenhout moeten passen. Lars nog eens recht op de trappers en Iserbyt moet een gaatje laten! Het is maar een tiental meters, maar rij het maar eens dicht!
  Achtste en laatste ronde en Lars van der Haar trekt nog eens op! Iserbyt hapt naar adem! Hermans zit hun achterwiel nog. Aerts en Vanthourenhout zijn verslagen. Tom komt als 12de door, het wisselt voortdurend bij de achtervolgers. Even naar de 11de plek, dan weer 13de, het is echt vechten voor elke plek. Vooraan toont Lars van der Haar zich supersterk! Puur op kracht rijdt hij Eli Iserbyt uit z'n wiel! Meer dan verdiend pakt hij hier in Tabor na lange tijd nog eens een zege in een Wereldbekercross! Tom finisht na een sterke inhaalrace mooi als 13de, op slechts 3 seconden van de tiende!

  Uitslag
  1. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), in 1u02'27"
  2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 11"
  3. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 15"
  4. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 29"
  5. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 41"
  6. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'02"
  7. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'05"
  8. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 1'05"
  9. Gioele Bertolini (ITA; Sella Italia-Guerciotti), op 1'28"
  10. Jakob Dorigoni (ITA; Sella Italia-Guerciotti), op 1'33"

  13/11: Tom knap 2de in de Ethias cross in Leuven!


  Ethias-cross in Leuven, of beter gezegd, in Heverlee, rond Kazerne De Hemptinne. De hele ploeg aan de start, want Leuven is de thuisbasis van Deschacht-Hens-Maes! En voor één keer is niet de Pauwels Sauzen-Bingoal ploeg in overtal, want van die ploeg staat enkel Laurens Sweeck aan de start, de winnaar van vorig jaar. Alvast Guido Verschueren, manager van Deschacht-Hens-Maes, kijkt uit naar een prima prestatie! De regen heeft z'n best gedaan en het parcours behoorlijk zwaar en technischer gemaakt.
  Tom start op de 2de rij, achter Laurens Sweeck en Vincent Baestaens, en niet zo goed weg. Als 12de duikt hij het veld in. Kopstart is voor Jarno Bellens, in de gietende regen. Vincent Baestaens is de eerste Deschacht-Hens-Maes crosser, op de 3de plek. Tom is opgeschoven naar de 10de plek. Laurens Sweeck zit op de 4de plek, in het wiel van Baestaens. Tom rukt op naar de 9de plek, om zo voeling te houden met de kop van de wedstrijd.
  Tweede ronde en een grote kopgroep mét onzen Tom en z'n ploegmaats. Laurens Sweeck gaat naar de kop en het tempo gaat omhoog. Vincent Baestaens zet zich als waakhond in z'n wiel. Tom volgt als 8ste in de kopgroep. Opschuiven Tom! Daar is het wasbord, een keer links en rechts, superzwaar! Vooraan neemt Felipe Orts Lloret over.
  Derde ronde en Laurens Sweeck neemt snel terug over! Vier ploegmaten achter Laurens Sweeck en Felipe Orts Lloret, met onzen Tom op de 5de plek! Vlotte sprong over de sloot, Tom toont z'n kunsten! Vooraan voert Sweeck de forcing, en hij pakt een gaatje op de Spanjaard. Die valt stil en Baestaens gaat erover, net als Daan Soete en onzen Tom, nu op de 4de plek! Maar vooraan is Sweeck de pijp uit, die valt waarschijnlijk niet meer stil. Maar Tom laat het niet gebeuren, en zet zich aan kop van de achtervolgers. De rest kan z'n wiel niet houden.
  Vierde ronde en Laurens Sweeck heeft 14 seconden op onzen Tom en co. Als ze de krachten bundelen kan het nog. Sweeck wisselt en houdt de cross onder controle. Orts rijdt weg van Soete, Baestaens en onzen Tom, op zoek naar Laurens Sweeck. Maar de voorsprong is opgelopen tot 18 seconden.
  Vijfde ronde, halfcross, en Sweeck eenzaam alleen op kop. 20 seconden op onzen Tom, Orts en Soete. Van Vincent Baestaens geen spoor meer, klop van de hamer of pech? De Spanjaard Orts Lloret rijdt de rest van de achtervolgers opnieuw uit het wiel. Die wil zeker zijn van het podium.
  Zesde ronde en Tom terug in het wiel van Orts, op de 3de plek. Daan Soete is gelost! Sweeck's voorsprong is opgelopen naar 26 seconden. Zonder pech wint Laurens Sweeck hier, zoals verwacht. Tom zet zich in het wiel van de Felipe Orts Lloret, laat hem het werk maar doen. De Spanjaard zet druk, maar Tom klampt goed aan.
  Zevende ronde en Sweeck consolideert, een volledige finishstrook op onzen Tom en Orts Lloret, 29 seconden. Daan Soete volgt als 4de op 44 seconden. Tom blijft attent in het wiel van de Spanjaard, als beste van z'n ploeg.
  Achtste en laatste ronde, en Sweeck heeft nog 27 seconden. Het gebeuk van Orts Lloret heeft twee seconden opgeleverd, niet meer. Tom neemt nu over, en zet op z'n beurt de Spanjaard onder druk. Hij pakt enkele meters... En dat worden er snel meer! Tom op weg naar de 2de plek! Prima over de wasborden en ja hoor, Tom met een brede smile als 2de over de meet!
  Tom na de wedstrijd, breed glimlachend: "Lang geleden dat ik in een TV-cross nog eens op het podium stond. Ik dacht niet dat het zou lukken, maar ben heel blij. Ik moest natuurlijk zorgen dat er iemand van onze ploeg op 't podium stond in deze cross. Blij dat het gelukt is."

  Uitslag
  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 54'56"
  2. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 17"
  3. Felipe Orts Lloret (SPA; Teika-BH), op 27"
  4. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 46"
  5. Marcel Meisen (DUI; Alpecin-Fenix) op 57"
  6. Joran Wyseure (Tormans-Circus), op 1'02"
  7. Lennert Belmans (IKO-Crelan), op 1'11"
  8. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 1'28"
  9. Gerben Kuypers (Proximus-Alpha), op 2'08"
  10. Jarno Bellens (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'22"

  11/11: Tom na een sterke inhaalcross mooi 11de in de Jaarmarktcross in Niel!


  Derde wedstrijd in de Superprestige, Jaarmarktcross in Niel, traditioneel op Wapenstilstand. Een massa volk is op deze prachtige cross afgekomen! Behalve Mathieu en Wout, en Michael Vanthourenhout die niet mee doet in dit klassement, staan alle crossers aan de start. Omdat de beloften samen rijden met de profs mag Tom wel pas op de 3de rij starten, achter ploegmaat Vincent Baestaens en de Spanjaard Felipe Orts Lloret.
  Start en die Orts blijft staan! Tom moet zich er voorbij wringen en kan pas als 25ste het veld induiken! Terwijl vooraan kersvers Europees Kampioen Lars van der Haar meteen van jetje geeft, verschiet Tom al zijn eerste cartouche om geen plaatsen meer te verliezen. Na een halve ronde een stevige modderpartij, tot de enkels en sommigen zelfs tot de knieën in de zachte brij! Tom schuift alvast één plekje op, 24ste, maar de wedstrijd is nog lang. Vooraan vormt zich nu al een kopgroep van vier, Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Toon Aerts en Quinten Hermans.
  Tweede ronde en Tom heeft het wiel van zijn ploegmaat Len Dejonghe te pakken. De vier koplopers hebben 10 seconden op de eerste achtervolger, en dat is Laurens Sweeck die ook z'n start gemist heeft. Tom komt aan het scherm voorbij als 18de! Knap Tom! Even later is hij al 16de, maar voor hem zijn er nu al grote gaten. In de lange zandbak blijven de vier koplopers bij elkaar.
  Derde ronde en de vier op kop hebben 8 seconden op een jagende Laurens Sweeck. Daarachter een ander viertal, met Jens Adams, Ryan Kamp, Toon Vandebosch en de Zwitser Kevin Kuhn. Tom passeert als 15de. Vooraan plaatst Quinten Hermans zijn klassieke aanval, en meteen pakt hij 8 seconden op de andere koplopers. Toon Aerts gaat erachter aan, maar Quinten gaat onderuit en iedereen zit terug op z'n wiel. Tom moet wisselen, de modder plakt hier, en komt uit de materiaalpost als 17de. Ondertussen stapt de Nederlander Corné van Kessel uit de cross, materiaalpech. Hetzelfde overkomt Laurens Sweeck, ketting in wiel gedraaid. En hij moet ver lopen. Als hij eindelijk de materiaalpost bereikt is Tom hem net voorbij gesneld.
  Vierde ronde en Lars van der Haar sprint over de finish, de rest klampt aan in z'n wiel. Het is Kevin Kuhn die de achtervolgers leidt, maaar het gat wordt groter. Vooraan wordt slag om staat aangevallen, maar de vier blijven bij elkaar. Tom zet zich vast in het wiel van Laurens Sweeck, die er alles aan doet om terug voeling met de kop te krijgen!
  Vijfde ronde en Eli Iserbyt neemt voor de eerste keer de kop. Tom komt nu als 16de door, in een groepje met ook nog altijd Laurens Sweeck. Als Eli Iserbyt omvergaat in het slijk, rijdt Lars van der Haar weer weg. Ploegmaat Toon Aerts stopt niet af, maar spurt naar voor. Even zetten ze Iserbyt en Hermans op achterstand. Aan de materiaalpost komt Tom, in het wiel van Laurens nu als 12de door! Knap Tom!
  Zesde ronde en vooraan blijft het spannend. Eli Iserbyt verdappert nog eens en pakt met Lars van der Haar een gaatje. In het wiel van Laurens Sweeck komt Tom dicht bij het groepje voor de 9de plek! Vooraan zet Iserbyt door, en opnieuw is het Toon Aerts die het werk moet doen in de achtervolging.
  Zevende ronde en Iserbyt heeft 3 seconden op Toon Aerts en Lars van der Haar. Als die twee na een afdaling plat op hun buik in het slijk gaan is de voorsprong meteen 8 seconden! Maar Toon Aerts laat niet betijen en trekt zich door het slijk terug naar het wiel van Eli Iserbyt. Tom is ondertussen opgerukt naar de 10de plek, in het wiel van ploegmaat Daan Soete! Achter hem nog Niels Vandeputte en Kevin Kuhn.
  Achtste en laatste ronde en Iserbyt heeft 7 seconden op Toon Aerts. Quinten Hermans en Lars van der Haar volgen op respectievelijk 17 en 27 seconden. Eli Iserbyt moet echter wisselen met een lekke band en Toon Aerts spurt hem voorbij in de materiaalpost! Toon trekt door en pakt een klein gaatje. Tom is nu 11de achter Niels Vandeputte. Vooraan komen Iserbyt en Aerts terug bij elkaar! Dat wordt sprinten en daarbij doet Iserbyt slim de deur net genoeg dicht om Toon Aerts niet te laten passeren.
  Tom wordt na een sterke achtervolging 11de in deze zware cross. In het klassement van de Superprestige wordt hij 8ste.

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'02"
  2. Toon Aerts (Baloise-Trek), zt
  3. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 22"
  4. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 24"
  5. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'39"
  6. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'53"
  7. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'01"
  8. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 2'02"
  9. Kevin Kuhn (ZWI; Tormans-Circus), op 2'02"
  10. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 2'13"

  1/11: Tom na een beresterke cross knap 6de in de Koppenbergcross!


  Eerste wedstrijd in de X²O-Trofee, de Koppenbergcross in Oudenaarde, één van de zwaarste crossen van het seizoen, vraag het maar aan Mathieu van der Poel. En dat daags na de zware cross in Overijse! Alleen elites aan de start, een 25 tal. Tom vol goeie moed aan de start, na z'n goede prestatie gisteren en ook omdat hij hier in 2013!
  Tom start op de 2de rij, achter Michael Vanthourenhout. Da's lang geleden. Start en meteen de Koppenberg op. Tom links van de weg. Kopstart voor Lars van der Haar. Tom draait boven als 15de het veld in. Eerste afdaling en Tom attent mee in de grote kopgroep, als 11de. Op kop zet Eli Iserbyt nu al alle registers open. Thijs Aerts zet zich in z'n wiel in dienst van z'n broer Toon. Materiaalpost en de meeste crossers wisselen nu al, behalve Iserbyt, die zo een eerste gaatje pakt. Zigzag de Koppenberg af, één en al techniek, en Toon Aerts met Iserbyt op kop.
  Opnieuw de Koppenberg op en de tweede ronde is daar al. Tom komt door als 8ste, in het wiel van Laurens Sweeck. En Tom heeft nog een mikpunt, ploegmaat Lander Loockx rijdt een paar plaatsen voor hem! Tom toont z'n techniek en duidelijk in de goede vorm. Achter Iserbyt en Aerts is Michael Vanthourenhout de eerste achtervolger, op 15 seconden. Ploegmaat Toon Vandebosch in z'n wiel. Materiaalpost, Toon Aerts wisselt, Eli Iserbyt niet, en opnieuw enkele meters. Toon moet het opnieuw dichtrijden. Slingerafdaling en Tom zit in het wiel van ploegmaat Lander Loockx en samen gaan ze over Laurens Sweeck. Op kop zitten Toon en Eli weer wiel in wiel. Het zal op foutjes aankomen. De Koppenberg op, voor de 3de keer, en Iserbyt zet Aerts onder druk! Toon Vandebosch heeft ondertussen ploegmaat Michael Vanthourenhout van zich afgeschud.
  Derde ronde en Iserbyt heeft 3 seconden op Aerts. De rest volgt op een halve minuut, Tom als 7de. Komaan Tom! Op kop rijdt Iserbyt verder weg! Is de beslissing nu al gevallen? Tom nog altijd bij ploegmaat Lander Loockx, met z'n tweeën strijden ze voor elke plek. Vooraan gaat het met Toon Aerts van kwaad naar erger, afdaling en hij gaat over z'n stuur! Meteen 15 seconden voor Eli Iserbyt. Tom komt dichter bij Michael Vanthourenhout, die na z'n snelle start duidelijk terugvalt.
  Vierde ronde en Iserbyt heeft 26 seconden op Toon Aerts, daar is duidelijk een veer gebroken. Tom passeert als 7de, vlak achter Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout. Ploegmaat Lander Loockx volgt als 8ste op een handvol seconden. En het begint stevig te regenen! Meteen alles gladder! Lars van der Haar's dieseltje is aangeslagen en hij rijdt weg van Toon Vandebosch, naar de 3de plek. Tom is een beetje teruggevallen na een slippertje, en heeft Michael Vanthourenthout en Corné van Kessel moeten laten rijden.
  Vijfde ronde en Iserbyt heeft nu al 34 seconden op Toon Aerts. De regen blijft met bakken uit de hemel vallen. Tom komt als 7de door, op 12 seconden van Corné van Kessel, met ploegmaat Lander Loockx in zijn wiel. De crossers zien al helemaal zwart van de modder, dit is échte cross! Iserbyt heeft nu al 40 seconden, en dat in dit klassement op tijd!
  Zesde en laatste ronde en Iserbyt rijdt onbedreigt naar de zege, 41 seconden op Toon Aerts. Tom nog altijd attent op de 7de plek, met ploegmaat Lander Loockx. Volhouden Tom! Vooraan snelt Iserbyt naar z'n derde zege op rij in deze Koppenbergcross, maar Toon Aerts beperkt de schade. Tom rijdt nog een sterke ronde en finisht finaal héél knap als 6de! Proficiat Tom!

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u02'44"
  2. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 23"
  3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'18"
  4. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 2'40"
  5. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'47"
  6. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'59"
  7. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 3'04"
  8. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3'15"
  9. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 3'36"
  10. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 3'59"

  31/10: Tom rijdt een goede inhaalrace en 18de in de Wereldbeker in Overijse!


  Wereldbekercross in Overijse, de moeder van alle crossen! Voor Tom z'n eerste Wereldbekercross dit seizoen, op het parcours waar hij in 2014 na een spektakelwedstrijd de zege binnenhaalde! Modder vandaag en spekglad, na de striemende regen rond het middaguur. Topfavoriet vandaag is Eli Iserbyt, voorlopige leider in het klassement van de Wereldbeker. Net voor de start begint het te druppelen...
  Tom start op de achterste rijen, na alle crossers die al Wereldbekers hebben gereden die seizoen. Kopstart voor Daan Soete, meteen de Tenotsberg op, kasseien, en dan het veld in. Iserbyt meteen naar de kop. Maar Daan Soete pakt snel terug over. Hij wil er duidelijk een harde wedstrijd van maken. Iserbyt en Hermans op z'n wiel. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout zijn ook goed weg. Lars van der Haar is minder goed weg en komt als 16de door. Daan Soete neemt de hele eerste ronde voor z'n rekening, meer nog, met een tiental meters op Iserbyt en co.
  Tweede ronde en Tom komt als 25ste door. Al goed opgerukt, na een lastige start. Komaan Tom! Daan Soete geeft nog altijd het tempo aan, maar al snel pakt Quinten Hermans, schaduwfavoriet, de kop over. Het tempo gaat omhoog! En onzen Tom wint plaatsen, hij is nu 20ste. Daan Soete is na z'n sterke start wat teruggevallen, 6de. Vooraan dreie koplopers: Hermans, Iserbyt en Vanthourenthout. Van Kessel en Toon Aerts volgen op 10 seconden. Vooral het afdalen is hier héél gevaarlijk, echt glad.
  Derde ronde en voorsprong van de drie koplopers is opgelopen tot 13 seconden door het beukwerk van Quinten Hermans. Aan de materiaalpost pakt Eli Iserbyt over. Maar Hermans laat niet betijen en pakt terug over! Die heeft duidelijk goede benen vandaag! Tom komt nu als 19de door, op een goeie minuut. Toon Aerts komt al lopend terug opzetten, 9 seconden. Tweede materiaalpost en iedereen wisselt. De modder plakt hier! Afdaling en Quinten Hermans onderuit! Nog twee koplopers, en het zijn ploegmaats!
  Vierde ronde en twee duo's op kop: Iserbyt en Vanthourenhout met 7 seconden op Aerts en Hermans, samen de Tenotsberg op. Hermans moet de materiaalpost in en moet een schoen wisselen, dat kost tijd! Toon Aerts alleen op jacht naar de koplopers en binnen de kortste keren is hij erbij. Maar de Pauwels-crossers spelen het slim. Michael Vanthourenhout even voet aan de grond, Eli weg en Toon op achterstand. En dan Toon het werk laten doen. Slim! Maar Toon Aerts is sterk en zit snel terug bij Iserbyt, meer nog, bergop lopend gaat hij naar de kop!
  Vijfde ronde en Toon Aerts dwingt Eli Iseryt terug op kop. De rest volgt op 16 seconden of meer. Spurten de Tenotsberg op. Toch straf dat ze dat nu nog kunnen. Vooraan voert nu Michael Vanthourenhout de forcing! Iserbyt en Aerts moeten de zeilen bijzetten om z'n wiel te houden. Maar Iserbyt laat Aerts natuurlijk het werk doen. Tom komt in deze ronde als 18de door, komaan Tom! Vooraan is Laurens Sweeck opgerukt naar de 4de plek, die lijkt hij niet meer af te willen geven, z'n diesel is aangeslagen. Bij de crossers zijn de tronies als volledig modder! Nog nauwelijks te herkennen. Allemaal opnieuw wisselen. Sweeck komt tot op 12 seconden, uitkijken mannen!
  Zesde ronde en voorlaatste ronde en zo goed als vier koplopers! Quinten Hermans volgt als 5de op 20 seconden. Vanthourenhout blijft de forcing voeren en maakt de minste foutjes! Maar Toon Aerts voelt het gevaar en pakt over. Iserbyt onder druk! Tom nog altijd 18de, met voorsprong op de Zwitser Kevin Kuhn. Toon Aerts geeft gas en het is opnieuw Vanthourenhout die het werk moet doen. Iserbyt bekijkt het vanop de 3de plek. Materiaalpost, Toon Aerts moeizaam en Eli Iserbyt schiet naar de kop!
  Zevende en laatste ronde in deze loodzware cross en nog altijd drie koplopers. Sweeck komt als 4de door op 11 seconden. Toon Aerts sprint vollen bak de Tenotsberg op. Iserbyt en Vanthourenhout klampen aan. Boven, en Iserbyt pakt over! Afdaling en Iserbyt pakt een paar meter, met dank aan ploegmaat Vanthourenhout. Die paar meter worden al snel 10 seconden! Iserbyt heeft duidelijk tot nu gewacht. En ploegmaat Michael Vanthourenhout rijdt Toon Aerts uit het wiel! Sterk ploegenspel! Iserbyt moet de zeilen nog bijzetten om z'n ploegmaat af te houden, maar de hiërarchie wordt gerespecteerd en Eli Iserbyt wint en verstevigt zo z'n leidersplaats in het klassement van de Wereldbeker. Tom wordt na een sterke inhaalrace mooi 18de hier in Overijse, in het wiel van ploegmaat Daan Soete!

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1uOO'28"
  2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 9"
  3. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 26"
  4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 46"
  5. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 1'02"
  6. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'11"
  7. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'23"
  8. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 1'53"
  9. Cameron Mason (GBR; Trinity Racing), op 1'58"
  10. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'26"

  23/10: Tom 13de in de Superprestige in Ruddervoorde!


  Tweede manche van de Superprestige, in het Westvlaamse Ruddervoorde. Een technisch parcours dat Tom wel ligt, hij won hier op een knappe manier in 2014, zijn topjaar bij de profs. Door de regen van de voorbije dagen ook behoorlijk glad. Veel terugkeerders uit Amerika aan de start, benieuwd of die al van hun jetlag zijn bekomen. Of haalt Laurens Sweeck nog een uit, niet mee naar Amerika en in topvorm?
  Tom start op de 3de rij, achter ploegmaat David van der Poel. Kopstart voor de Zwitser Kevin Kuhn, Eli Iserbyt in z'n wiel en meteen pakt ie de kop over. Tom wat ingesloten bij de start en rond de 17de plek de eerste modderstrook in. Vooraan heeft neoprof Toon Vandebosch overgenomen, en meteen slaat hij een klein gaatje. Alleen ploegmaat Eli Iserbyt gaat mee in z'n wiel. Lars van der Haar doet er alles aan om het gaatje te dichten. Achter hem Vincent Baestaens en Quinten Hermans. Zandstrook en Toon Vandebosch trekt door. Eli Iserbyt laat betijen.
  Tweede ronde, en Tom komt als 21ste door, da's ver! Vooraan is Lars van der Haar over Eli Iserbyt gegaan, op zoek naar Toon Vandebosch. Ook Quinten Hermans doet z'n duit in het zakje en meteen zit hij op kop! Het tempo gaat omhoog! Toon Vandebosch moet nu jagen. Eli Iserbyt pakt de achtervolging over en kruipt in het wiel van Quinten Hermans. Die twee pakken enkele meters. Toon Aerts is eerste achtervolger, op 6 seconden. Zandbak, Iserbyt naar de kop en meteen Toon Aerts in z'n wiel!
  Derde ronde en drie koplopers, Iserbyt, Hermans en Toon Aerts. Maar lang duurt dat niet, Toon Aerts plooit onder het geweld van Quinten Hermans. Eli Iserbyt schuift mee. Ploegmaat Laurens Sweeck leidt de achtervolgers. Nu gaat Hermans wel aan kop in de zandbak en Eli laat een paar meters.
  Vierde ronde en Hermans en Iserbyt hebben 9 seconden op de eerste achtervolgers, Laurens Sweeck en Lars van de Haar. Van Tom nog geen spoor vooraan, die vecht in de achtergrond voor elke plek, want daar gaat het om in deze Superprestige. De twee koplopers rijden verder weg, met constant Quinten Hermans op kop. De eerste crossers worden nu al gedubbeld.
  Vijfde ronde en de voorsprong is opgelopen tot 23 seconden. Toon Aerts, winnaar in Gieten, doet er alles aan om bij Sweeck en van der Haar te komen. Vooraan nog altijd Hermans die de forcing voert, maar Eli Iserbyt blijft attent in z'n wiel. Maar daar zijn de balkjes, Quinten Hermans struikelt, ketting eraf, en te voet! Eli Iserbyt is weg! Snel de ketting erop, en jagen op Iserbyt!
  Zesde ronde en Iserbyt alleen op kop, met 10 seconden op Quinten Hermans. De rest volgt al op 26 seconden. Vooraan trekt Eli Iserbyt nu stevig door! Hij had duidelijk nog reserve in het wiel van Hermans. In de achtergrond is Tom opgerukt naar de 13de plek. Nog drie rondes te gaan! Komaan Tom!
  Zevende ronde en Iserbyt heeft 14 seconden op een nog altijd jagende Quinten Hermans. Maar Hermans maakt weer een kleine schuiver, dat heb je als je onder druk staat, en opnieuw een paar seconden erbij. Is de strijd gestreden? Consolideren voor de 2de plek, de rest zit op meer dan 40 seconden. En daar maken ze ook foutjes, Sweeck uit evenwicht op een bergje en meteeen op achterstand.
  Achtste en voorlaatste ronde en Iserbyt heeft voldoende voorsprong voor de winst, 22 seconden. Toon Aerts volgt op 47 seconden als derde, maar zal moeten blijven vechten, want ploegmaat Lars van der Haar zit kort.
  Negende ronde, de bel gaat, en 29 seconden voor Eli Iserbyt. Toon Aerts lijkt de derde plaats binnen te hebben. Tom nog altijd 13de. Iserbyt houdt tempo en pakt zo een knappe zege! Winnen in de Superprestige blijft lastig. Hermans en Aerts mogen mee op het podium. Tom wordt na een moeizame start 13de. Goed teruggekomen, en daardoor komt hij op een gedeelde 7de plek in het klassement van de Superprestige.

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'22"
  2. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 27"
  3. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 42"
  4. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 42"
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 55"
  6. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'33"
  7. Felipe Orts Lloret (SPA; Teika-BH), op 1'43"
  8. Dieter Sweeck (IKO-Crelan), op 1'50"
  9. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 2'15"
  10. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 2'22"

  21/10: Tom heeft een offday en finisht pas als 20ste in de Kermiscross in Ardooie!


  Een echte moddercross hier in Ardooie! Niet voor het eerst, als het hier een dagje regent liggen de maïsakkers er drassig bij en is het ploeteren van begin tot einde. Niet meteen Tom's specialiteit. Een pak crossers aan de start (59 in totaal), waarvan enkele teruggekeerden uit Amerika, hoewel de meeste van hen nog bekomt van de jetlag.
  Tom, nog altijd startend op de 3de rij, ondanks zijn verbeterde UCI-ranking, komt slecht uit de startblokken en gaat pas als 17de de modder in. Lang duurt het niet of de crossers zijn helemaal niet meer herkenbaar, modder van boven tot onder. Vooraan is Laurens Sweeck, die niet mee naar Amerika was, er al snel vandoor gegaan, en stelselmatig bouwt hij zijn voorsprong uit.
  Tom doet niet mee voor de ereplaatsen, integendeel, hij heeft een echte offday. Hij verliest nog enkele plaatsen en zal finaal als 20ste finishen. Wel goed dat hij heel de cross uitrijdt met het oog op zaterdag in Ruddervoorde.
  Laurens Sweeck verzwakt niet en rijdt naar z'n eerste zege van dit seizoen! Echt veel tegenstand kreeg hij niet. In de achterhoede strijden David van der Poel, die wel van modder houdt, en Nederlandse belofte Mees Hendrickx voor de resterende podiumplaatsen. Daarbij toont David van der Poel zich de sterkste.

  Uitslag
  1. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 57'34"
  2. David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 36"
  3. Mees Hendrikx (NED; IKO-Crelan), op 46"
  4. Joris Nieuwenhuis (NED; Sunweb), op 57"
  5. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 1'02"
  6. Lennert Belmans (Alpecin-Fenix), op 1'04"
  7. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'06"
  8. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 1'10"
  9. Diether Sweeck (IKO-Crelan), op 1'23"
  10. Felipe Orts Lloret (SPA; Teika-BH), op 1'26"

  17/10: Tom WINT de Grote Prijs Destil in Oisterwijk (NED)!


  Terwijl de andere crossers in Amerika door het slijk ploeteren in de Wereldbekercrossen, staan de rest van de crossers de start in de weide- en zandcross in Oisterwijk (NED), net over de grens in de buurt van Tilburg. Voor het eerste een C2-cross, dus zeker de moeite om hier goed voor de dag te komen voor de broodnodige UCI-punten. Tom aan de start na een weekje uitzieken, ja verkoudheid zit in de lucht. Ook aan de start een pak renners van Alpecin-Fenix, ondermeer David van der Poel. Outsider is de Zwitser Loris Rouiller. Een snel parcours hier in Oisterwijk, met enkele pittige heuveltjes, een uitdagende schuine kant, en een lange trap, voer voor technische crossers zoals onzen Tom!
  Door z'n voorlopig slechte UCI-ranking mag onzen Tom ook hier pas starten op de 3de rij. En meteen al pech in de eerste ronde: Versnelling vooraan kreeg een duw en bijna een hele rond op het binnenblad moeten rijden. Snel wisselen dus. Effe lood in de benen, maar dan terug vollen bak om voeling met de kop te houden.
  Gedurende de hele cross wist Tom zich vooraan te handhaven, maar het bleef spannend tot het einde! Tot in de laaste ronden hadden nog een tiental crossers kans op de overwinning. Maar het is onzen Tom die in de spurt de zege naar zich toetrekt! Wow! Proficiat Tom! Dat was weeral een tijdje geleden. Tom glundert op het podium, samen met z'n dochter Alix!
  Een goede dag voor de ploeg, want bij de vrouwen won ook ploegmate Maud Kaptheijns. Een sfeerverslag mét beelden vind je hier!

  Uitslag
  1. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), in 58'06"
  2. Loris Rouiller (ZWI; Alpecin-Fenix), zt
  3. Stan Godrie (NED; ), op 4"
  4. David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 6"
  5. Diether Sweeck (IKO-Crelan), op 6"
  6. Ward Huybs (Baloise-Trek), op "
  7. Mees Hendrikx (NED; IKO-Crelan), op 8"
  8. Yentl Bekaert (Baloise-Trek), op 10"
  9. Jente Michels (Alpecin-Fenix), op 10"
  10. Gerben Kuypers (Proximus-Alpha Motorhomes), op 17"

  3/10: Tom na een sterke cross knap 9de in de in de Superprestige in Gieten!


  Eerste klassementscross van het jaar, de Superprestige in Gieten in het noorden van Nederland. Ook bekend als de Memorial Radomír Šimůnek. Precies 11 jaar geleden won onzen Tom hier zijn eerste grote cross bij de profs, op een bevroren en besneeuwde ondergrond! Na een stevige nacht regen met bakken uit de hemel is vandaag het volledige parcours herschapen in een modderbrij. Net als gisteren dus gevaarlijk glad!
  Start, Tom op de 3de rij, en desondanks toch opnieuw goed weg! Als 15de duikt hij het slijk in. Kopstart is voor Lars van der Haar, maar al snel pakt landgenoot Joris Nieuwenhuis over. Die neemt de hele eerste ronde voor z'n rekening. Onzen Tom schuift snel een paar plekken op, en in overgang van de modder naar het zand in Gieten komt hij al als 10de door! Knap Tom!
  Tweede ronde en Tom is na een stevige schuiver op het einde van de vorige ronde teruggevallen tot de 16de plek, wel nog in een grote groep met voeling op de Top 10. Vooraan geven nu Quinten Hermans, Toon Aerts en Eli Iserbyt het tempo aan. Al snel rijden Toon Aerts en Quinten Hermans weg van de rest. Het is hier duidelijk ieder voor zich vandaag, van ploegenspel is er nu geen sprake. Het beperkt opgekomen publiek ziet de crossers strijden voor elke plek.
  De derde ronde en vierde zetten Quinten Hermans en Toon Aerts de cross naar hun hand. Het lijkt nu al tussen hen te gaan voor de zege. Ploegmaats Eli Iserbyt en Laurens Sweeck vechten op een tiental seconden voor de 3de plek. Quinten Hermans trekt stevig door op kop! Toon Aerts klampt aan. Tom komt halfcross als 13de door met nog altijd zicht op de Top 10.
  Vijfde ronde en Quinten Hermans en Toon Aerts hebben al 30 seconden op eerste achtervolgers Eli Iserbyt en Laurens Sweek. Tom komt nu als 10de door met Lars van der Haar in zijn wiel! Sterk Tom! Vooraan valt Toon Aerts nu stevig aan, vlak na de materiaalpost. Klimmen, Toon rijdend, Quinten lopend. Maar hij houdt het wiel.
  Zesde ronde en de voorsprong is opgelopen tot 36 seconden. Quinten Hermans verdappert opnieuw en zet Toon Aerts onder druk. Die houdt zich even koest in zijn wiel. Eli Iserbyt is nu weggereden van ploegmaat Laurens Sweeck. Tom nog altijd op een knappe 10de plek.
  Zevende ronde en meteen na de finish valt Toon Aerts opnieuw aan, en nu kraakt Quinten Hermans! Hij begint foutjes te maken en dat kost hem seconden. Het duurt niet lang of Toon heeft een volledige materiaalpost voorsprong!
  Achtste en laatste ronde en Toon Aerts gaat die in met een toegift van 27 seconden! De strijd is gestreden. Tom komt als 10de door. Commentaar van Paul Herygers: "Als je hier bij de eerste tien kan finishen doe je nog mee! Dan moet je nog niet iets anders gaan doen." Even laat bolt Toon Aerts breedlachend als eerste over de meet! Eerste klassements- en echte moddercross en hij staat er! Onzen Tom finisht na een sterke wedstrijd op een knappe 9de plek! Zou hij nu mee naar Amerika mogen voor de Wereldbeker?

  Uitslag
  1. Toon Aerts (Baloise-Trek), in 1u00'42"
  2. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 23"
  3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'03"
  4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'29"
  5. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'38"
  6. Pim Ronhaar (NED; ; Baloise-Trek), op 1'43"
  7. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'03"
  8. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 2'12"
  9. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'40"
  10. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 2'59"

  2/10: Na een goede start wordt Tom knap 10de in de Berencross in Meulebeke!


  Na een paar natte dagen afspraak in het gemeentepark van Meulebeke, bij droog weer een Teletubbie-parcours, maar vandaag door de vele regen ligt het er gevaarlijk bij. De bovenlaag is lekker vettig, dus dat wordt glijden! En bij de start van de cross wordt het echt niet beter, de regen valt gezapig uit de hemel.
  Tom opnieuw pas in de vierde rij aan de start, door die vermaledijde UCI-ranking, maar dat deert hem niet. Na het fluitsignaal haalt hij alles uit z'n kas en spurt hij als 13de de modderbrij in. Kopstart is voor Thijs Aerts, die meteen de eerste twee rondes voor zich neemt. Michael Vanthourenhout, die morgen niet start in Gieten, is de vooruitgeschoven crosser van de Pauwels Sauzen-Bingoal brigade. Hij zet zich meteen in het wiel van Thijs Aerts. We krijgen al snel een kopgroep van zes crossers, de broers Aerts, Vanthourenhout, Iserbyt en de verrassende youngster Emiel Verstrynge. Daarachter op enkele seconden een jagende Laurens Sweeck die al meteen na de start is lekgereden, met onzen Tom kort achter zich, nu op de 12de plek. Oeps, bij de afdaling naar de startzone draait Tom héél kort en blijft hij haperen in de nadar. Meteen een paar plekken terug kwijt.
  Tweede ronde en de renners zijn al moeilijk te herkennen, modder van boven tot onder. Door de vele regen blijft die echter niet aan de fiets plakken, dus er wordt niet veel gewisseld. Tom probeert op te schuiven in de tweede groep en komt nu als 13de door. Maar lang duurt het niet of die tweede groep komt bij de kopgroep, met onzen Tom helemaal achteraan aan het staartje. Hij geeft alles om het wiel te houden en slaagt daar ook in!
  Derde ronde en we hebben een grote kopgroep mét onzen Tom! Eli Iserbyt, winnaar van de voorbij drie Ethias-crossen, op kop, met Toon Aerts, voor wie het seizoen nu echt start, attent in z'n wiel. Ook Quinten Hermans, die een schitterend zomerseizoen reed, sluit goed aan. Eli geeft nu gas op kop, maar de grote kopgroep blijft nog even bij elkaar. Daar is de lange zandbak en Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans gaan er het beste door en hebben meteen een gaatje.
  Vierde ronde en Michael Vanthourenhout in de grote versnelling! Quinten Hermans kan amper zijn wiel houden. Tom blijft achteraan in de grote groep aanklampen, nog altijd op de 13de plek. Vooraan pakt Quinten Hermans dan toch over, en ook hij gaat er stevig tegenaan. Die twee willen wegblijven. Maar dat is buiten Eli Iserbyt gerekend, die in zijn ruk naar voren ook Toon Aerts meebrengt in z'n wiel. Ploegmaat Michael Vanthourenhout ziet het gebeuren en maakt misbaar.
  Vijfde ronde en Tom begint plaatsen te winnen. Hij komt nu als 11de door in een derde groepje. Vooraan speelt Eli Iserbyt nu terug het ploegenspel en Vanthourenhout rijdt met Hermans in z'n wiel terug verder weg. Maar lang blijven die twee niet samen. Michael Vanthourenhout versnelt nog een keer, springt netjes over de balkjes en weg is hij! Bij de achtervolgers zet Toon Aerts zich nu wél aan kop. Het werd tijd.
  Zesde ronde en Quinten Hermans is terug op het wiel van Vanthourenhout gekomen! Op 11 seconden volgt een grote groep, en een beetje verder een kleine groepje, met onzen Tom op de 12de plek. Bij de eerste achtervolgers stopt Eli Iserbyt nu weer voorbeeldig af. Maar het is de verdienste van Michael Vanthourenhout die vooraan de gas weer volledig opendraait en zo definitief Quinten Hermans van zich los schudt.
  Zevende ronde en Michael Vanthourenhout heeft nu al 26 seconden op de eerste achtervolgers, die geleid worden door Toon Aerts. Als die wisselt komt Laurens Sweeck op kop in die groep en opnieuw gaat het tempo eruit! Al snel loopt de voorsprong op tot 35 seconden!
  Negende en laatste ronde en Michael Vanthourenhout rijdt onbedreigd naar de zege. Achter hem wordt nog gevochten voor zilver en brons en het zijn Laurens Sweeck en Toon Aerts die daarbij aan het langste einde trekken. Onzen Tom houdt stand en finisht op een mooie 10de plek. Op die manier pakt hij ook z'n allereerste UCI-puntje van dit seizoen. Proficiat Tom!
  Morgen in Gieten voor de Superprestige bevestigen, dat zou mooi zijn!

  Uitslag
  1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'26"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 22"
  3. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 22"
  4. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 36"
  5. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 47"
  6. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 1'00"
  7. Emiel Verstrynge (Tormans-Circus), op 1'03"
  8. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'03"
  9. Anton Ferdinance (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'19"
  10. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'24"

  25/9: Na een prima start wordt Tom door pech pas 18de in de Ehiascross in Bredene!


  Derde Ethiascross op rij, deze keer in het Recreatiedomein Grasduinen in Bredene, aan de Belgische kust. Anders dan in vorige crossen niet veel klimmen, maar vooral veel draaien en keren en dus vooral een technische cross, iets wat Tom beter ligt, vorig jaar reed hij hier zijn beste cross van het seizoen met een 5de plek als bekroning. Weliswaar toen in de modder eind december, terwijl het parcours nu kurkdroog en hard ligt, onder een stralende najaarszon. T-shirtweer voor de supporters en drinkbussen voor de crossers. Voor heel wat crossers de eerste cross van 't seizoen, ondermeer Quinten Hermans, Corné van Kessel en Thijs Aerts komen voor het eerst aan de start.
  De crossen bij de jeugd en de dames wezen het al uit, de start is hier héél belangrijk, omdat in de cross de snelheid zo hoog ligt dat inhalen lastig wordt. Spijtig voor onzen Tom, want door dat verdomde nieuwe UCI-klassement mag hij vandaag pas starten op de 4de startrij. Zelfs de beloftecrosser die 50ste werd op het voorbije WK mag voor hem starten! Maar dat laat Tom niet aan z'n hart komen. Als een speer uit een boog schiet hij uit de startblokken om als 9de het veld in te duiken! Knap Tom! Kopstart is voor de jonge Nederlander Ryan Kamp, die de eerste ronde het tempo aangeeft, meteen boven de 25 km/u! Tom klampt goed aan en schuift op naar de 7de plek!
  Tweede ronde en meteen drama in de de eerst bocht in 't veld: Quinten Hermans en Laurens Sweeck haken in elkaar, en vooral Sweeck verliest daardoor een pak plaatsen. Oeps, Tom moet als enige wisselen... Wat is er aan de hand? Mechanieker Eric roept vanuit de post: "Zaal naar beneden gezakt!". Ja, dan kan je geen kracht meer zetten! Nieuwe fiets en snel weer verder, maar wel een paar plekken verloren! Ondertussen is Eli Iserbyt, winnaar van de voorbije twee crossen, naar de kop gegaan.
  Derde ronde en Tom is opnieuw naar de 7de plek opgerukt! De benen zijn duidelijk goed en Tom heeft er zin in! Maar halfweg deze ronde even oponthoud op een heuveltje en Tom gaat onderuit! Hij valt terug tot de 11de plek, achter de heroptredende David van der Poel. Vooraan geeft nu Lars van der Haar, ook al heel goed in de voorbije crossen, nu het het tempo aan. Er vormt zich een kopgroep van zes crossers, helaas zonder onzen Tom.
  Vierde ronde en Tom komt als 13de door achter David van der Poel en Laurens Sweeck, die probeert terug voeling met de kop te krijgen. De verschillen zijn nog niet groot. Vooraan is Michael Vanthourenhout naar de kop gegaan, en die gaat meteen stevig door!
  In de vijfde ronde krijgt Michael Vanthourenhout hulp van zijn vele ploegmaats, die prima afstoppen, en zo pakt hij een voorsprong van een 10-tal seconden! Voor Tom slaat het noodlot een tweede keer toe: Opnieuw een zaal dat naar beneden zakt, nu van z'n tweede fiets, door gebodder op de de harde ondergrond. Opnieuw wisselen, en de moraal is even weg. Tom valt hierdoor terug tot de 16de plek. Komaan Tom! Niet opgeven!
  Dan valt de koers vooraan in z'n plooi. De Pauwels-Bingoal crossers houden alles netjes onder controle, en laten een pak crossers terugkomen. Dan voelt Eli Iserbyt zijn moment gekomen en halfweg de zevende ronde plaatst hij één demmarage, en weg is hij! Veel voorsprong krijgt hij niet, want achter hem maakt Quinten Hermans oorlog, met drie of vier waakhonden in zijn wiel. Bij het ingaan van de tiende ronde heeft Iserbyt nog 2 seconden, een habbekrats! Uit de achtergrond is nu ook Laurens Sweeck teruggekomen en die aast ook nog op de zege! Tom komt door als 16de en houdt nog een hoog tempo aan.
  Eli Iserbyt verzwakt echter niet en in de elfde en laatste ronde versnelt hij nog een keer en snelt zo naar zijn derde overwinning op rij! Hij is duidelijk de man van de seizoensstart! Ploegmaats Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout mogen mee op het podium.
  En Tom? Die wordt na een wedstrijd vol pech uiteindelijk pas 18de. Na de cross is hij malcontent: "De techniek laat me hier in de steek. Zonder die pech zat er misschien wel een 10de plek in. En die heb ik nodig, want zonder UCI-punten zal ik nooit een goede startpositie krijgen."

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u02'58"
  2. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 3"
  3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 12"
  4. Quinten Hermans (Tormans-Circus), op 15"
  5. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 18"
  6. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 42"
  7. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 45"
  8. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'11"
  9. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'17"
  10. Corné van Kessel (NED; Tormans-Circus), op 1'42"

  18/9: Tom 12de op de mijnterill in Beringen!


  Tweede cross van 't nieuwe seizoen, opnieuw een Ethias-cross, op de flanken van de mijnterill in Beringen. Een zware cross! Ook een bekend MTB-parcours hier, waar Daan Soete in de zomer nog een prachtige wedstrijd won. Kan hij vandaag ook uitpakken? En kan onzen Tom een stapje vooruit zetten tegenover vorige week? Hopelijk geen pech vandaag, want de grind op de terill is een risico voor lekke banden.
  Start, Tom op de 2de rij achter Laurens Sweeck en ploegmaat Daan Soete. Daar gaat het licht op groen en weg zijn ze. Tom goed mee weg en 7de de berg op! Kopstart is voor Michael Vanthourenhout. Meteen 800 meter klimmen, tot boven op de terill waar de materiaalpost ligt. Iserbyt pakt de kop over en het tempo gaat omhoog. Michael Vanthourenhout en Toon Aerts gaan mee in z'n wiel. Afdalen, en Lars van der Haar gaat onderuit! Tom gaat goed mee in het lint, als 9de passeert het de Ethias-boog. Afdalen en de crossers smijten zich naar beneden, vol risico!
  Tweede ronde en nog geen afscheiding. Laurens Sweeck gaat naar de kop. Twee ploegmaats in z'n wiel. Tom mooi in het wiel van z'n ploegmaats van Deschacht-Hens-Maes, Daan Soete en Lander Loockx, op de 9de plek. Sweeck trekt door, Toon Aerts pakt even over, en er vallen kleine gaatjes.
  Derde ronde en Sweeck heeft enkele meters op Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Tom komt als 14de door in een groepje. Enkele plaatsen verloren. Terugvechten Tom! Vooraan drie crossen van Pauwels Sauzen-Bingoal, met daarbij Toon Aerts. Daan Soete volgt als 5de op enkele meters. Ze zijn boven, en opnieuw duik naar beneden, Toon Aerts op kop, met Laurens Sweeck in z'n wiel. Iserbyt en Vanthourenhout laten een paar meter, uit veiligheid?
  Vierde ronde en Toon Aerts valt niet stil. Zo kan Daan Soete niet bij de kop aansluiten. Er wordt veel gedronken, echt warm vandaag en helemaal geen crossweer. Tom nog altijd 14de in een groep die momenteel rijdt voor de 11de plek. Vooraan blijven de vier leiders bij elkaar. Het is nog lang. En jezelf opblazen kan hier zeker.
  Vijfde ronde en Toon Aerts rijdt met Laurens Sweeck weg vn Iserbyt en Vanthourenhout. Die leekt problemen te hebben met z'n versnellingen. En nu nog klimmen... Vanthourenhout staat stil. Lars van der Haar, knap terug gekomen, gaat erover, net als Jens Adams en de rest van de crossers! Bergop en Toon Aerts versnelt! Iserbyt probeert mee te gaan, Laurens Sweeck past.
  Zesde ronde, halfcross, en nog altijd Aerts op kop, die wil weg van Iserbyt. Maar het is Laurens Sweeck die uit de achtergrond terug dichter komt! Daan Soete volgt daarna als 4de. Afdalen en Toon Aerts staat plat vooraan! Nog helemaal naar boven... Wat een pech!
  Zevende ronde en Iserbyt rijdt met Laurens Sweeck weg van Toon Aerts. Daan Soete heeft een mikpunt. Op kop rijdt een sterke Iserbyt weg van ploegmaat Laurens Sweeck. Lichtgewicht Iserbyt is duidelijk de beste klimmer. Daan Soete gaat over Toon Aerts, net als Lars van der Haar. Die strijden nu voor de derde podiumplek. Wisselen boven op de terill, en achtervolgen. Op kop is het moment van Iserbyt gekomen. Pakt hij hier z'n tweede zege in twee crossen? Achter hem komen Soete en van der Haar bij Laurens Sweeck. Dat wordt nog spannend voor de 2de plek.
  Achtste ronde en Iserbyt heeft 14 seconden op de eerste achtervolgers. Tom vecht in de achtergrond nog altijd voor de 11de plek. Komaan Tom! Bergop en Lars van der Haar valt aan. Sweeck en Soete moeten passen! Wat een inspanning van Lars! Druk op Iserbyt, 9 seconden. Lars ziet Eli rijden! Iserbyt voelt het gevaar en zet nog eens door!
  Negende ronde, Iserbyt heeft 7 seonden op van der Haar, Sweeck volgt op 16 seconden als derde. Daan Soete op eigen tempo op een knappe 4de plek, kort achter Sweeck. Toon Aerts probeert nog bij die twee te komen, maar heeft nog wat meters goed te maken. Vooraan gaat Iserbyt recht op de trappers, en zijn voorsprong is terug en paar seconden groter. Boven op de berg is Toon Aerts bij Soete en Sweeck gekomen. Nog spannend voor de 3de podiumplek!
  Tiende en laatste ronde en Eli heeft bijna de hele finishstrook voor op Lars, 15 seconden! Laurens Sweeck en Daan Soete komen alleen over de meet, Toon Aerts is opnieuw teruggevallen, door een tweede keer lek! Opnieuw vooraan. Daan Soete haalt alles uit de kast voor de 3de plek, maar Laurens Sweeck klampt aan. Maar Daan Soete smijt zich als een steen naar beneden en mag mee op het podium!
  Tom wordt vandaag na weer een zware cross 12de, op slechts een handvol seconden van de 10de plek. Eén plekje beter dan vorig week. Het gaat voorlopig in stijgende lijn!

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u01'48"
  2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 11"
  3. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 31"
  4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 48"
  5. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 2'17"
  6. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 2'34"
  7. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'58"
  8. Pim Ronhaar (NED; Baloise-Trek), op 3'10"
  9. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 3'23"
  10. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4'22"

  11/9: Tom 13de in de opener van het nieuwe cross seizoen: De Rapencross in Lokeren!


  Start van een nieuw cross seizoen, en eindelijk terug mét publiek! Nieuw seizoen dat betekent ook nieuwe materiaal voor onzen Tom en zijn ploeg: Een nieuwe tenue (blauw-geel) én een nieuwe fiets (Cannondale). De crossliefhebbers en supporters, waaronder uw reporter, zijn in grote getale afgezakt naar het Park ter Beuken, voor de Rapencross in Lokeren. Meteen een pittig crossje, met als scherprechter de Mont Henri, een stevige puist waar de crossers per ronde drie keer op en af moeten. Alvast een repetitie voor velen voor het BK in 2023. Dreigende wolken, maar de hele dag droog in Lokeren.
  Start, Tom op de tweede rij centraal, en meteen gaat Europees Kampioen Eli Iserbyt aan de kop! Laurens Sweek volgt als 2de met Tom's ploegmaat Vincent Baestaens in z'n wiel. Tom duikt als 10de het veld. Balkjes en als vanouds springt de ene en de andere vliegt erover, Tom is het nog niet afgeleerd. Op kop pak Vincent Baestaens de kop over in de zandbak. Een lange zandbak die Tom niet goed verteert, hij valt terug naar de 14de plek. Vooraan pakt Eli Iserbyt terug de kop over en meteen geeft hij er een lap op!
  Tweede ronde, en we krijgen elf koplopers, met Iserbyt op kop. Tom komt als 14de door op de Mont Henri, en het klimmen gaat hem duidelijk goed af, hij lost de crossers achter zich! Vooraan wisselt de kop slag om stoot, met dan weer Eli en dan weer z'n ploegmaat Michael Vanthourenhout. Willen die de anderen kapot rijden? Neen hoor, slim het gaatje laten en Eli is ermee weg! We zijn dan al in de derde ronde en Eli rijdt meter per meter weg, met Daan Soete als eerste achtervolger, met twee waakhonden in z'n wiel: Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. De koers valt in z'n plooi! En nog zeven rondes te rijden!
  Tom blijft de hele cross lang op de 14de plek, maar slaagt er in de voorlaatste ronde wel in om zich los te werken uit een klein groepje en zo kan hij als 13de finishen in deze eerste cross. Winnaar is niet onverwacht Eli Iserbyt. Lars van der Haar die een héél knappe finale reed, mag samen met Michael Vanthourenhout mee op het podium.
  Wat hebben we gezien vandaag? Een goede eerste cross van onze Tom. Af en toe beetje pech, en vooral lastig in de zandbak, maar het volle uur vollen bak blijven geven. Tom na de cross: "Zal toch een paar crossen nodig hebben om volledig in vorm te komen." Dat belooft voor de volgende wedstrijden!

  Uitslag
  1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'15"
  2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 11"
  3. Michael Vanthourenthout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 16"
  4. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 26"
  5. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 35"
  6. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 1'01"
  7. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 1'12"
  8. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 1'20"
  9. Anton Ferdinande (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'13"
  10. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'40"

  7/9: Tom 14de in de N8 van Brasschaat!


  Een spielerei om de zomer af te sluiten, de N8 van Brasschaat, dit jaar de 100-ste editie, van een traditie gesproken! Deze wedstrijd bestaat uit de combinatie van een tijdrit, een puntenkoers en een afsluitend criterium, allemaal in het centrum van Brasschaat, sfeer verzekerd! Om het veilig te houden wordt elke wedstrijd met slechts 20 renners gereden. Geen tijdsopnames, wel punten!
  Het is ploegmaat Daan Soete die dit jaar de hoofdvogel afschiet in deze wedstrijd! De tijdrit werd vroeg op de avond gewonden door youngster en talent Thibau Nys, voor Daan Soete en Toon Aerts. Valt het je op, allemaal veldrijders! De puntenkoers die daarna volgde werd gewonnen door Dries De Bondt, Belgisch Kampioen op de weg in 2020. Maar in het afsluitende criterium waarin dubbele punten te verdienen waren sloeg Daan Soete toe! Al vroeg in de wedstrijd (15 rondjes) reed hij met Gianni Vermeersch en nog een paar anderen weg van de rest, en maakte het knap af in de sprint.
  Tom wordt met een 11de plaats in de tijdrit, een 18de in de puntenkoers en een 14de in het afsluitende criterium, finaal 14de. Hij laat daarmee Boy Van Poppel, Mauri Vansevenant en Philippe Gilbert achter zich. Zie hier een verslag van Sporza!

  Uitslag
  1. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), 32 punten
  2. Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), op 6 punten
  3. Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen–Baloise), op 10 punten
  ...
  14. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers)


  7/8: Tom pakt nog een koers mee en wordt mooi 9de in Aarschot!


  Ondanks wat bijwerkingen na de 2de Coronaprik start Tom toch nog in de Memorial Francis Tuerlinckx, een 1.12 wedstrijd voor profs in en rond Aarschot, parel van het Hageland. Een golvend parcours met start en aankomst in Langdorp en rondjes van telkens 16km, over een totale afstand van 144 kilometer.
  Vier renners pakken al snel een kleine voorsprong. Later worden dat er acht, maar het peloton houdt alles onder controle. Tom attent mee in de voorste gelederen van het peloton. Bij het ingaan van de laatste rond valt de regen met bakken uit de hemel en komt alles weer samen. Maar met nog drie kilometer te gaan pakt een groep van 14 een kleine voorsprong, met daarbij onzen Tom! Zij sprinten voor de zege en winnaar wordt Thibau Verhofstadt van Tartoletto-Isorex. Tom wordt knap 9de! De enige andere veldrijder aan de start, ploegmaat Vincent Baestaens, kon niet finishen.
  Zie hier een videoverslag op Facebook!

  Uitslag
  1. Thibau Verhofstadt (Tartoletto-Isorex), in 1u24'20"
  2. Coen Vermeltfoort (NED; Volker-Wessels), zt
  3. Stijn Siemons (Acrog-Tormans), zt
  ...
  9. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), zt


  28/7-1/8: Tom rijdt een goede Ronde van Vlaams Brabant!


  Tweede rittenkoers voor onzen Tom deze zomer, de Ronde van Vlaams Brabant, een tradionele voorbereidingskoers voor het aankomende cross-seizoen. In totaal 25 ploegen met elk 6 à 7 renners aan de start, waarbij naast Group Hens-Maes Containers ook de crossploegen van Alpecin-Fenix en Baloise-Trek. Vier ritten in lijn, met een variatie van vlakke etappes en ritten met pittige hellingen. Tussendoor ook nog een korte tijdrit. Prima training om de conditie aan te scherpen!
  • Rit 1: Huldenberg (141.3 km). Openingsrit met één hindernis onderweg: De Smeysberg die de renners zeven keer over moeten. Deze Smeysberg lig ook in het parcours van het WK op de weg einde september. Niet al te lastig en het peloton blijft dus ondanks twee ontsnappingspogingen grotendeels bij elkaar, zodat finaal gesprint wordt voor het podium. De snelste is veldrijder Thibau Nys! Tom handhaaft zich in het peloton, finisht als 62ste, en verliest geen tijd. Minder goed ging het voor ploegmaten Vincent Baestaens en Jetze Vancampenhout, die meteen al veel tijd verloren.
  • Rit 2: Goetsenhoven (139.2 km). Zo goed als vlakke etappe (als dat al mogelijk is in Vlaams Brabant), dus opnieuw voer voor de sprinters. En ja hoor, deze rit wordt een quasi perfecte kopie van die van gisteren, met dezelfde winnaar in de massasprint (Thibau Nys) en Tom die goed meedraait in het peloton en geen tijd verliest. Hij finisht vandaag als 45ste, in het klassement shuift hij op naar de 46ste plek. Ploegmaat Lander Loockx kon zich plaatsen in de sprint en finishte op een mooie 7de plek. De renners haalden vandaag een gemiddelde van bijna 44 km/u.
  • Rit 3: Leefdaal (Tijdrit van 9 km). Tegen de klok, met in het tweede deel een lastige kuitenbijter. Tijdrijden, niet meteen Tom's specialiteit. En spannend vandaag, want nog 107 renners met zelfde tijd als de leider in het klassement. Wie vandaag dus het hardste vlamt, wordt de nieuwe leider. En dat is de jonge Tsjech Tomas Kopecky (neen, niet de broer van), die een gemiddelde van meer dan 45 km/u haalt. Tom rijdt de 73ste tijd, op 1'22" van de winnaar.
  • Rit 4: Leefdaal (158.2 km). Lastige rit over 7 rondes, met onderweg een aantal stijle hellingen, de Neerijsesteenweg met stroken tot 10% en de Tervuursteenweg, een minder steile maar heel lang oplopende klim. Kan hier een groepje renners ontsnappen? In de 2de ronde ontsnappen vier renners uit het peloton, met daarbij drie veldrijders: Pim Ronhaar, David van der Poel, en ploegmaat Daan Soete. Net voor het ingaan van de laatste ronde werden deze vluchters gegrepen, en meteen gaat er opnieuw een groepje vandoor, mét onzen Tom als enige veldrijder! Maar zij krijgen slechts een tiental seconden van het peloton en worden gegrepen op drie kilometer van de finish. Dus wordt er gesprint en het is Vito Braet van de jeugdploeg van Lotto-Soudal die wint, voor Thibau Nys. Tom finisht als 62ste in het pak, zonder tijd te verliezen.
  • Rit 5: Rillaar (163.2 km). Afsluitende rit over 12 rondes, met één lastige helling onderweg, de Leuvenseweg. En daarin zet onzen Tom zijn beste beentje voor! Mee in de vlucht van de dag, samen met een ploegmaats Lander Loockx en Daan Soete én met David van der Poel. De groep blijft vooruit met een tweetal minuten op het jagende peloton en sprint voor de zege! Daarin is David van der Poel de snelste. Tom wordt knap 10de, en opnieuw zonder tijd te verliezen. Daardoor finisht Tom in het eindklassement op een knappe 11de plaats!
  Prima training Tom! Nu even vakantie en dan op naar de hoogtestage met de ploeg in Livigno!

  Eindklassement
  1. Tomas Kopecky (TSJ; Acrog-Balen), in 13u06'41"
  2. Vincent Van Hemelen (Urbano), op 7"
  3. Vito Braet (Lotto-Soudal), op 7"
  ...
  6. David van der Poel (NED; Alpecin-Fenix), op 47"
  7. Yentl Bekaert (Baloise-Trek), op 49"
  9. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 1'03"
  10. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
  11. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'22"
  12. Mees Hendrickx (NED; Alpecin-Fenix), op 1'41"
  15. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 4'17"
  17. Timo Kielich (Alpecin-Fenix), op 5'19"
  20. Ward Huybs (Baloise-Trek), op 6'59"
  31. Lennert Belmans (Alpecin-Fenix), op 8'07"
  35. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 12'19"
  46. Daan Mariën (Baloise-Trek), op 12'55"


  25/7: Tom 11de in de 3 Nations MTB Cup in Wijster (NED)!


  Tom's enige MTB-wedstrijd deze zomer, in het hoge Noorden van Nederland, op en ronde VAM-berg in Wijster. VAM staat voor Vuil Afvoer Maatschappij, dus crossen op een stort.
  Na een wedstrijd die lang gesloten bleef, wint uiteindelijk ploegmaat Daan Soete, die eerder ook al won op de terril in Beringen, duidelijk de man in vorm. Verder al Belgisch wat de klok slaagt, het volledige podium. Tom wordt na een goed ingedeelde wedstrijd mooi 11de, net voor Eli Iserbyt. Mooie prestatie en goede training.
  Terwijl ik dit verslagje maak, gaat Mathieu van der Poel overkop in de Olympische MTB-cross in Tokio, waarna youngster Thomas Pidcock, nog altijd maar 21 jaar, naar de de voorlopig grootste zege in zijn carrière rijdt! Proficiat Thomas!

  Uitslag
  1. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), in 1u24'20"
  2. Erno McCrae (Goeman-Scott), op 1'17"
  3. Pierre de Froidmont (BH-Wallonie), op 1'44"
  ...
  11. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 5'38"
  12. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen–Bingoal), op 6'14"
  27. Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 1 ronde

  21/7: Tom 50ste in de Schaal Marcel Indekeu in Hulshout!


  Als alternatief voor de eerder geplande koers in Polen, start Tom op de nationale feestdag in de Schaal Marcel Indekeu in Hulshout. Marcel Indekeu? Een beloftevolle wielrenner die in 1960 opgeroepen werd als parracommando om de Belgen in toenmalig Congo mee te gaan ontzetten, maar op weg daar naartoe werd hun vliegtuig neergeschoten en crashte in de jungle. Geen overlevenden... Terug naar de koers: 59ste editie dit jaar, 13 rondjes in en om Hulshout, goed voor in totaal 132.3 km, zo goed als volledig vlak. 158 elites en beloften aan de start.
  Na de eerste schermutselingen ontstaat een kopgroep van zeven renners met daarbij ook ploegmaat Daan Soete. Het sein voor Tom en co om de benen stil te houden in het peloton en hun eigen koers te rijden.
  Dat lukt aardig en Daan sprint uiteindelijk mee voor de zege, en strand op de 2de plek na youngster Tuur Dens. Tom finisht in het pak op de 50ste plek. Weer een goeie trainingsrit achter de rug. Nu op de MTB voor de wedstrijd zondag in Wijster (NED).
  Zie hier een videoverslag van deze koers, met dank aan Leon Verswyfelt.

  Uitslag
  1. Tuur Dens (Hubo-Titan Cargo), in 2u47'43"
  2. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), zt
  3. Stijn De Bock (Tartoletto-Isorex), zt
  ...
  19. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
  25. Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
  45. Jelle Cant (Tartoletto-Isorex), op 1'17"
  50. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"
  95. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 1'17"

  27/6: Tom 29ste in de Grote Prijs Rik Van Looy!


  Terwijl Mathieu van der Poel het mooie weer maakt in de Ronde van Frankrijk, rijden de beloften en continentale ploegen de 3de editie van de Grote Prijs Rik van Looy, 159.4 km in en om Herentals, met start in Grobbendonk. Scherprechters onderweg zijn de rotslechte kasseistroken in de Wilgenweg en de Leistraat. 167 renners aan de start, Tom met z'n hele ploeg, en ook nog een aantal andere veldrijders, ondermeer Thibau Nys.
  De start wordt om 15.45u gegeven door de Keizer van Herentals himself, en meteen regent het aanvallen. Slag om stoot proberen de jonge renners weg te raken uit het pak. Het duurt tot halfkoers vooraleer een grote kopgroep zich echt kan afscheiden van het peloton. Daarbij ook Tom's ploegmaat Lander Loockx. Het sein voor onzen Tom om zich in het peloton schuil te houden en zijn eigen wedstrijd te rijden: kilometers malen met ook op een goede basisconditie voor in de winter.
  De kopgroep blijft lang samen, maar in de voorlaatste plaatselijke ronde scheiden een viertal renners zich af, die strijden voor het podium. Winnaar in de sprint wordt Louis Blouwe van het Bingoal Development Team. Lander Loockx valt net buiten de Top 10 en wordt 11de op 19 seconden van de winnnaar. Tom finisht na een goede training in de 2de groep als 29ste. Volledig ritverslag op Youtube met dank aan RTV.

  Uitslag
  1. Louis Blouwe (Bingoal Development Team), in 3u31'30"
  2. Cériel Desal (Cycling Team Pollentier), zt
  3. Luca De Meester (Cycling Team Pollentier), zt
  ...
  11. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 19"
  21. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 1'16"
  29. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 1'25"
  35. Len Dejonghe (Group Hens-Maes Containers), op 2'13"
  91. Vincent Baestaens (Group Hens-Maes Containers), op 2'38"

  20/6: Tom 110de in het BK op de weg in en rond Waregem!


  Traditioneel een week voor de Tour de France, het BK op de weg. Dit jaar in en rond Waregem met start op de renbaan en dan grote lussen op vlakke wegen, met in de finale vier plaatselijke rondjes met daarin twee minieme hindernissen: een lange kasseistrook en een licht hellende Holstraat waar eventueel het verschil gemaakt kan worden. Vooraf verwacht iedereen een sprint, met Tim Merlier die zijn titel zal verlengen. Maar met aanvallers als Remco Evenepoel en Wout Van Aert weet je natuurlijk nooit. En wat te denken van Yves Lampaert, kersvers BK Tijdrijden en duidelijk goed in vorm? Bij de veldrijders komen Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Lander Loockx en onzen Tom aan de start, voor nog eens een lange trainingsrit op hoog niveau. Quinten Hermans en Daan Soete haakten op het laatste nippertje nog af.
  Altijd een rare wedstrijd, dat BK, en dit jaar niet anders. Heel hoog tempo vanaf de start, mede onder impuls van Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts en Tiesj Benoot. Al snel scheurt het in het peloton, en onzen Tom komt in een derde groep met de meeste andere veldrijders. En stilvallen doet het vanaf dat moment niet meer.
  De volgende grote aanval komt van Yves Lampaert en die krijgt Dries De Bondt in zijn wiel. Twee Belgische kampioenen, samen met enkele anderen, dat belooft. Ondertussen vernemen we dat in Nederland Mathieu van der Poel uit de koers is gestapt, die zal zichzelf niet als Nederlands kampioen opvolgen. Op het BK krijgen we vooraan een kopgroep van zes, met naast Lampaert en De Bondt ook Mauri Vansevenant van Deceuninck-Quickstep. Maar al snel komt er de klad in, iedereen kijkt naar elkaar, en wat nog overblijft van het peloton keert terug.
  Het sein voor supertalent Wout Van Aert om aan te vallen. Een ander supertalent, Remco Evenepoel, schuift mee. Het peloton, met de Lotto's op kop, laat begaan met een blik van hier is toch niets tegen te beginnen. Maar dat is zonder Edward Theuns gerekend, die maakt nog de sprong naar de twee leiders, en met z'n drieën rijden ze de finale.
  Daarin probeert Remco Evenepoel nog tweemaal de anderen te lossen, ondermeer in de Holstraat, maar slaagt daar niet in. Wout Van Aert is attent en Edward Theuns schuift slim mee. Dat wordt sprinten. Evenepoel lost al snel, maar Van Aert en Theuns maken er een nagelbijter van en het is de fotofinish die Wout Van Aert duidelijk als nieuwe Belgische Kampioen aanduidt! Proficiat Wout! En, een unicum: In één jaar én Belgisch Kampioen in het veld én op de weg. Dat is nog niemand eerder gelukt, ook niet Roger De Vlaminck.

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 4u40'41"
  2. Edward Theuns (Trek-Segafredo), zt
  3. Remco Evenepoel (Deceuninck-Quickstep), op 1"
  ...
  6. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), op 5"
  87. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 5'21"
  102. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 8'11"
  110. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 8'11"
  116. Toon Aerts (Baloise-Trek), op 8'11"

  10-13/6: Tom aan de slag in de OberÖsterreich Rundfahrt (Oostenrijk)!


  De eerste rittenkoers van het jaar, de OberÖsterreich Rundfahrt in de Oostenrijkse Alpen, dat is een proloog en drie ritten in lijn met een pak klimwerk. Goed om de conditie terug op pijl te brengen, en idem voor de ploegsfeer. Tom komt aan de start samen met vijf van zijn ploeggenoten bij Group Hens-Maes Containers: Daan Soete, Lander Loockx, Vincent Baestaens, en beloften Len Dejonghe en Jarne Castermans. In totaal 24 ploegen aan de start in deze 2.2 wedstrijd, 141 renners in totaal.
  • Rit 1: Linz (proloog van 631m). Superkorte proloog in de stad aan de Donau, Linz. Aanvankelijk vlak en naar het einde klimmen. Zo kort dat het natuurlijk vlammen is vanaf de start. En dat doet onzen Tom goed: met een gemiddeld van bijna 40/u finisht Tom als 15de in net iets meer dan een minuut. Zijn ploegmaten doen nog beter: Daan Soete is de allersnelste, 3 seconden sneller dan onzen Tom, en pakt meteen leiderstrui! Lander Loockx is ook in vorm en finisht als 2de op minder dan één seconde. Group Hens-Maes Containers pakt meteen het ploegenklassement!
  • Rit 2: Wels-Maria Schmolln (163.9 km). Stevige rit met 2260 hoogtemeters. Vertrek in de stad Wels. Ondanks de hoogteverschillen en de warmte opnieuw een gemiddelde snelheid boven de 40 per uur! Het peloton wordt halverwege deze rit, bij de eerste echte beklimming, helemaal uit elkaar gerammeld. Tom parkeert zich in de grote bus en zal uiteindelijk finishen op bijna 13 minuten. Een tiental renners geeft vandaag al op, ook Vincent Baestaens en Jarne Castermans. Winnaar van deze zware rit is de Tsjech Daniel Turek, die in de finale uit de ruime kopgroep wegrijdt. De Nederlander Stijn Daemen en een andere Tsjech, Michal Schlegel mogen mee op het podium. Tom wordt in de rit en het klassement 93ste.
  • Rit 3: Eferding-Oberneukirchen (142.9 km). Opnieuw klimmen met maar liefst 2650 hoogtemeters. Voor de liefhebbers van Oostenrijk: Aankomst in de romantisch stad Oberneukirchen. Zelfde koersverloop als gisteren, zware rit, en iedereen zijn eigen tempo. Tom belandt in de laatste bus en zal uiteindelijk in een grote groep finishen op 19'51". Beter vergaat het Daan Soete, die knap 15de wordt op 2'41". Ploegmaat Len Dejonghe moet vandaag helaas opgeven. Nog drie Group Hens-Maes Containers in de koers. Ook vandaag wint een Tsjech, Michal Schlegel.
  • Rit 4: Traun-Hutterer Höss (124.6 km). Het houdt niet op, ook in deze laatste rit 2550 hoogtemeters. Tja, veel vlakken wegen zijn er niet in Oostenrijk. Tom komt iets beter voor de dag als gisteren, hij kan zich in de voorlaatste groep handhaven en zal finishen op een tiental minuten, als 69ste. In het eindklassement wordt hij 82ste. Beste ploegmaat is opnieuw Daan Soete. De Fransman Alexis Geurin doet een gooi naar het eindklassement en slaagt daar ook net in.
  Voilà, deze zware rittenkoers zit erop. Sterke proloog en daarna elke rit uitgereden. Op naar het BK in Waregem op 20 juni!

  Eindklassement
  1. Alexis Geurin (FRA; Team Vorarlberg), in 10u51'10"
  2. Riccardo Zoidl (OOS; Felbermayr Simplon Wels), op 1"
  3. Michal Schlegel (TSJ; Elkov-Kasper), op 18"
  ...
  13. Daan Soete (Group Hens-Maes Containers), op 6'02"
  25. Lander Loockx (Group Hens-Maes Containers), op 16'05"
  82. Tom Meeusen (Group Hens-Maes Containers), op 42'58"