3/12: Tom 21ste in de loodzware Superprestigecross in Boom!


Vierde wedstrijd van de Superprestige, in de Schorre in Boom, thuisbasis van Tommorrowland, maar vandaag van de cross! Het parcours is weer helemaal vernieuwd, met her en der modder en heel veel schuine kanten. Buiten de finishstrook ook zo goed als nergens vlak. Na hun prestaties in de vorige crossen zijn Wereldkampioen Thomas Pidcock en Mathieu van der Poel de topfavorieten. Eli Iserbyt, die zijn laatste cross won eind oktober in Ruddervoorde, hoopt weer mee te kunnen doen vandaag.
Tom start op de 3de rij, echte een nadeel hier, want meteen na de start bocht naar links waar alles opstropt. Redelijk goed gestart, maar eens in het veld komt hij rond de 15de plek door, samen met ploegmaats Daan Soete en Lander Loockx. De Zwitser Kevin Kuhn heeft de kopstart, maar bij de eerste de beste helling neemt Thomas Pidcock meteen over, en die zet de gas open! Mathieu van der Poel, ook gestart op de 3de rij, komt als 5de door, dat is al een prestatie op zich! Afdaling en Mathieu naar de kop! Hij kan zich blijkbaar niet koest houden!
Tweede ronde en de favorieten Pidcock en van der Poel hebben nu al 7 seconden op de rest, dat zijn in eerste plaats Lars van der Haar en Eli Iserbyt. Tom zit ver, rond de 20ste plek. Komaan Tom! Vooraan consternatie: In de overgang van veld naar kasseitjes gaat Mathieu van der Poel stevig onderuit. Thomas Pidcock kan hem niet ontwijken en gaat ook omver. Zonder veel erg voor Pidcock, want die is snel weer weg, in tegenstelling tot van der Poel, die een heel tijdje blijft staan, effe dizzy blijkbaar. Dan kruipt hij toch op z'n fiets en als voorlaatste duikt hij weer het veld in, nog rustig aan. Vooraan hebben Pidcock, van der Haar en Iserbyt zich losgereden van de rest.
Derde ronde en Pidcock laat de anderen in de steek. Binnen de kortste keren heeft hij 10 seconden op eerste achtervolger Lars van der Haar. Zes seconden later komt Eli Iserbyt ook piepen, met ploegmaat Michael Vanthourenhout in steun. Helemaal in de achtergrond wisselt Mathieu van der Poel van fiets. Vooraan laat Lars zich wat uitzakken, en met z'n drieën achtervolgen ze nu op Pidcock, die nu al 15 seconden voorsprong heeft.
Vierde ronde en van onzen Tom nog altijd geen spoor bij de eerste vijftien. Hij heeft duidelijk z'n dagje niet. Vanaf nu bouwt Pidcock zijn voorsprong verder uit, tot maximum 32 seconden. In de achtergrond is van der Poel op dreef gekomen, en hij rijdt snellere rondetijden dan Pidcock op kop. In de zesde ronde passeert Mathieu ook onzen Tom, die in het gezelschap van ploegmaat Daan Soete tegen zichzelf vecht. Bij de achtervolgers ontspant zich er een mooie strijd voor het podium.
Negende en laatste ronde en Thomas Pidcock wordt niet meer bedreigd. Hij kan rustig finishen. Achter hem gaat het nog tussen Eli Iserbyt en Lars van der Haar voor de 2de plek, en het is de Nederlander die daarbij het sterktste en slimste is. Tom finisht na vier minuten op de 21ste plek. Hopelijk lukt het volgende week beter in zijn Essen.

1. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), in 59'42"
2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 10"
3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 13"
4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 43"
5. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), op 1'10"
6. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'17"
7. Jens Adams (Chocovit), op 1'21"
8. Kevin Kuhn (ZWI; Tormans), op 1'28"
9. Jente Michels (Alpecin-Deceuninck), op 1'32"
10. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 1'46"


16/11: Tom 11de in X²O-cross in Kortrijk!


Caps Urban Cross in Kortrijk, 2de wedstrijd van de X²O-trofee, na de Koppenberg waar onzen Tom niet aan de start kwam. Een supersnel parcours, met de lange Groeningenbrug als scherprechter. De elites komen hier zonder de beloften aan de start, buiten Thibau Nys gerekend, 29 crossers vechten het hier uit, met daarbij ook Thomas Pidcock.
Start, meteen klimmen, en het is Lars van der Haar die zich daarin de beste toont. Thibau Nys komt als 2de door in de eerste bocht, onzen Tom als 8ste samen met de rest van z'n ploeg, Lander Loockx en Anton Ferdinande. Ondertussen pakt Eli Iserbyt de kop over, met Vincent Baestaens, Lars van der Haar, Thibau Nys en Michael Vanthourenhout in z'n wiel. Die vijf pakken een eerste klein gaatje. Aan de trappen komt onzen Tom als 8ste door, in het wiel van Thomas Pidcock. Het gaat hard, héél hard. Daar zijn de balkjes gevolgd door een stevige modderstrook. Iedereen loopt erover, behalve onzen Tom, die springt natuurlijk! Op kop geeft Eli Iserbyt er nog een en snok aan. Die wil niet dat Thomas Pidcock zijn bord komt leegeten vandaag.
Tweede ronde en Iserbyt trekt stevig door op de klim, Lars van der Haar en Thibau Nys klampen aan. Tom komt als 9de door op 12 seconden. De verschillen zijn nog klein. Vooraan sluit Michael Vanthourenhout terug aan, en wie brengt hij mee, Thomas Pidcock! Meteen gaan die twee naar de kop, en het tempo gaat omhoog! De vijf leiders rijden verder weg. Pidcock op kop en op de lange Groeningenbrug rijdt hij iedereen uit het wiel! Indrukwekkend! Meteen 5 seconden op Iserbyt, van der Haar en Vanthourenhout, de drie leiders in het klassement van de X²O-trofee. Thibau Nys heeft moeten lossen. Onzen Tom draait nog altijd goed mee in de achtervolgende groep.
Derde ronde en Thomas Pidcock heeft 9 seconden op de drie achtervolgers, Tom volgt in een groep op 26 seconden. Lars van der Haar zet zich op kop bij de achtervolgers en jaagt het tempo omhoog. Maar Pidcock maakt geen foutjes en behoudt zijn kleine voorsprong. Tom en co komen bij Thibau Nys.
Vierde tot en met zevende ronde: Wat de achtervolgers ook proberen, de voorsprong van Thomas Pidcock blijft rond de 9 seconden. De drie achtervolgers werken niet echt samen, integendeel ze zetten elkaar onder druk. Eerst rijdt Lars weg van de rest, dan komt Eli terug en voert hij weer de forcing. Ze rijden even snel dan Pidcock, maar komen geen meter dichter, ze rijden dus even snel. Te snel voor Michael Vanthourenhout die de rol heeft moeten lossen. Tom handhaaft zich rond de 8ste plek, maar zijn achterstand loopt op.
Achtste ronde en plots heeft Thomas Pidcock 12 seconden op Eli en Lars. Is de koers gereden? Op deze supersnelle omloop is dit een mooie voorsprong. Michael Vanthourenhout heeft al 45 seconden achterstand en kijkt om, komen de andere achtervolgers wel dichter?
Negende en laatste ronde, en Pidcock gaat die in met 17 seconden op de eerste achtervolgers. Die maken er nog een spannende ronde van. Eli zet Lars stevig onder druk, maar het is die laatste die het op de meet haalt in de sprint. Tenminste voor de 2de plek, na een ongenaakbare Thomas Pidcock die hier z'n eerste zege van het seizoen pakt. Net op tijd, want morgen in Hulst komt een andere Wereldkampioen voor het eerst mee aan start, Mathieu van der Poel.
Tom wordt na een supersnelle cross 11de en 8ste Belg, en komt zo in het klassement van de X²O-trofee.

1. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), in 1u03'01"
2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 3"
3. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4"
4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 59"
5. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 1'48"
6. Jens Adams (Chocovit), op 1'49"
7. Joris Nieuwenhuis (NED; Baloise-Trek), op 1'49"
8. Vincent Baestaens (Spits), op 2'23"
9. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 2'29"
10. Gerben Kuypers (Proximus-Doltcini), op 2'58"

19/11: Tom 15de in de Superprestige in Merksplas!


Cross in de Noorderkempen, de Aardbeiencross in Merksplas, de 3de wedstrijd van de Superprestige. Voor het eerst dit seizoen regerend Wereldkampioen Thomas Pidcock aan de start, benieuwd of hij vandaag al kan uitpakken. Bijvoorbeeld tegen de kersverse Europese Kampioen, Michael Vanthourenhout, die hier een parcours naar zijn zin vindt. Na een dag en nacht regen modder op dit parcours, en ook een stevige zandbak die het verschil kan maken vandaag. En voor de eerste keer dit seizoen behoorlijk koud, prima crossweer!
Start en de Zwitser Kevin Kuhn is het snelste weg. Eerste modderstrook en meteen lopen! Daar neemt Laurens Sweeck de leiding al over. Pidcock komt als 9de door op het eerste bergje. Daar staat een groot pak van de crossers stil, door de smalle doorgang, ook onzen Tom. Dat wordt weer achtervolgen. In het bos neemt Niels Vandeputte de kop over. Die gaat hard door en maakt samen met Laurens Sweeck een eerste gaatje. Eli Iserbyt moet meteen aan de bak. De zandbak voorkomt dat hij kan aansluiten.
Tweede ronde, en we hebben drie leiders, Sweeck, Vandeputte en Iserbyt, en zij wachten niet. Ze willen de Wereldkampioen niet laten terugkomen. Van Tom nog geen spoor bij de eerste vijftien. Modderstrook en Sweeck fietst er los door, terwijl Iserbyt en Vandeputte van de fiets moeten. Laurens Sweeck alleen op kop. Uit de achtergrond komt nu ook Lars van der Haar zijn neus aan het venster steken.
Derde ronde en Laurens Sweeck heeft 11 seconden op de eerste achtervolgers. Daar zet Lars van der Haar zich aan kop, voor Eli Iserbyt en Niels Vandeputte. Michael Vanthourenhout sluit ook aan bij dat groepje, net als Thomas Pidcock. Sterk!
Vierde ronde en Sweeck kent nog geen verval: Zijn voorsprong is gegroeid tot 18 seconden op een eenzame Lars van der Haar, die weggreden is van Eli Iserbyt. Wisselen en met een verse fiets terug het veld in. Kan iemand Sweeck nog bedreigen? Misschien Lars van der Haar, die terugkomt tot 13 seconden! Het dieseltje is weer op gang gekomen.
Vijfde ronde, halfcross, en terug 15 seconden voor Lars van der Haar. Vanthourenhout op 31 seconden, en Iserbyt op 38 seconden. Iedereen zit alleen. Tom rijdt in de achtergrond zijn eigen wedstrijd, strijdend voor elke plek, hij komt nu door als 16de.
Zesde ronde en Laurens Sweeck lijkt nu definitief op weg naar de zege. Hij heeft 19 seconden op Lars van der Haar. Nog niet gewonnen, elk foutje kan fataal zijn, maar veel foutjes maakt Sweeck niet. Iserbyt en Vanthourenhout strijden voor de 3de podiumplek.
Zevende ronde en nog altijd 18 seconden voor Laurens Sweeck. Iserbyt is weggereden van zijn ploegmaat en komt door op 35 seonden. Ook al zit Lars de koploper af en toe rijden, hij komt geen meter dichter. Tom strijdt voor de 15de plek, om toch nog een puntje te pakken. Voorin wordt het nog spannend, Lars van der Haar komt op 13 seconden! Nog iets meer dan een zandbak voorsprong.
Achtste en laatste ronde en Laurens Sweeck rijdt onbedreigd naar de zege. Zijn vierde op vijf wedstrijden! Lars van der Haar komt door op 16 seconden. Daarachter zijn Iserbyt en Vanthourenhout terug bij elkaar gekomen. Even toch, want Michael Vanthourenhout rijdt weg van z'n ploegmaat Iserbyt, die foutjes begint te maken.
Tom wordt na een hele cross achtervolgen 15de en 9de Belg, en pakt zo z'n eerste puntje voor de Superprestige.

1. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), in 59'39"
2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 5"
3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 40"
4. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 53"
5. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'10"
6. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 1'20"
7. Thomas Pidcock (GBR; Ineos Grenadiers), op 1'25"
8. Felipe Orts Lloret (SPA; Burgos-BH), op 1'46"
9. Kevin Kuhn (ZWI; Tormans), op 2'05"
10. Jens Adams (Chocovit), op 2'08"

13/11: Tom 21ste in de Wereldbekercross in de Beekse Bergen (NED)!


Vijfde wereldbekercross van 't seizoen, voor onzen Tom de derde daarvan. De crossers krijgen een gloednieuw parcours voor zich dat een mengeling is van Lille (zand) en Oostmalle (bos). Een snel rondje! Kleine foutjes zullen het verschil maken, gaatjes zijn hier moeilijk te dichten. En dat onder een stralend herfstzonnetje met links van het parours de olifanten en leeuwen en rond het parcours een massa publiek! Elites en beloften starten samen. Hopelijk heeft Tom minder last van z'n schouder dan eergisteren in Niel, en kan hij hier langer meedoen.
Tom start op de 3de rij, een echt nadeel hier. Kopstart is voor Kevin Kuhn, Laurens Sweeck en Lars van der Haar meteen in zijn wiel. Eli Iserbyt trapt door z'n pedaal en gaat pas als 14de het veld in. Tom komt door het gedrum pas als 29ste door aan het eerste meetpunt. Kuhn neemt bijna de hele eerste ronde voor zich, maar Lars van der Haar kan zich niet inhouden en pakt na bos toch de kop over.
Tweede ronde en Tom komt door 28ste door op slechts 26 seconden. Vooraan geven Lars van der Haar en Laurens Sweeck van jetje en de eerste gaatjes vallen. Door een foutje van Kuhn wordt Michael Vanthourenhout 3de op een paar seconden van de twee leiders. Achter hem een groter gat. Van Eli Iserbyt nog geen spoor, die komt door als 16de. Opschuiven is hier echt moeilijk. Zandbak, en we hebben drie leiders, niet toevallig ook het podium van het EK in Namen: Sweeck, van der Haar en Vanthourenhout.
Derde ronde, de drie leiders hebben 9 seconden op de eerste achtervolgers, aangevoerd door Toon Vandebosch. Tom is terug 29ste, in het wiel van ploegmaat Lander Loockx, op 50 seconden. Een kapotte derailleur heeft ervoor gezorgd dat hij nog niet verder kon opschuiven. Komaan Tom! De voorsprong vooraan groeit tot 9 seconden. Ligt het podium nu al vast, of komt Iserbyt of één van de youngsters nog terug?
Vierde ronde en de Nederlander Joris Nieuwenhuis komt bij de kopgroep aansluiten! Een ploegmaat voor Lars van der Haar! Onzen Tom is opgeschoven naar de 24ste plek. Heeft hij zijn tempo gevonden? Het is nu Michael Vanthourenhout die het tempo aangeeft. En dat gaat hard. De rest, inclusief Iserbyt, volgt op 15 seconden.
Vijfde ronde en even valt het stil vooraan. Maar Joris Nieuwenhuis laat het niet gebeuren en spurt naar de kop. Maar de rest laat het niet gebeuren. Vertrouwen ze de Nederlander niet? Tom nog steeds 24ste, in het wiel van Thibau Nys. Nieuwenhuis zet ook in het bos de rest onder druk. Ploegmaat Lars van der Haar bekijkt het op de 4de plek. De achtervolgers volgen op 16 seconden. Tom is nu 23ste, Thibau Nys is naar de achtergrond verwezen.
Zesde ronde en Nieuwenhuis legt er nog eens de pees op aan de finishstrook. Eerste achtervolger Eli Iserbyt komt door op 15 seconden. Vooraan leidt Michael Vanthourenhout in het bos, terwijl ploegmaat Iserbyt uit de achtergrond dichterbij komt, nog 9 seconden goed te maken. Sweeck wisselt, voor de tweede keer, en Iserbyt heeft een wiel. Zo komt hij aansluiten bij de kopgroep. Spannend! Maar net als hij aansluit gaat Iserbyt onderuit. Terug achtervolgen!
Zevende ronde en Laurens Sweeck kijkt achterom, ziet Iserbyt komen, en zet zich recht op z'n trappers! Hij wil niet dat Iserbyt nog terugkomt. De leiding in de Wereldbeker ligt in de weegschaal. Tom nog steeds 23ste, in het wiel van toekomstige ploegmaat Corné van Kessel. Vooraan zet Sweeck de rest stevig onder druk en dank zij een schitterende bochtentechniek rijdt hij enkele meters weg van de rest. Dat kan hier genoeg zijn, vraag maar aan de winnares bij de vrouwen, Shirin van Anrooij. Tom is opnieuw opgeschoven, naar de 22ste plek. Vooraan probeert Michael Vanthourenhout het gaatje op Laurens Sweeck dicht te rijden en in de zandbak slaagt hij daar ook in. Lars van der Haar moet een tiental meters laten.
Achtste en laatste ronde en de drie zijn terug bij elkaar! Michael Vanthourenhout zet nu de rest onder druk. Hoe spannend kan een cross zijn? Iserbyt en Nieuwenhuis volgen op een paar seconden. Tom is opgeschoven naar de 21ste plek. Vanthourenhout wil weg, maar de rest speculeert op de sprint en houdt zijn wiel. Eli Iserbyt komt ook gevaarlijk dicht, gaat hij ook nog meedoen? En ja hoor, Nieuwenhuis komt ook nog meedoen. Wordt dat sprinten met vijf? Ja hoor, en het is Laurens Sweeck die wint! Knap! Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout mogen mee op het podium. Tom wordt na een lange inhaalrace 21ste, en 11de Belg.
Tom na de wedstrijd: "Als ik dat probleem met m'n derailleur niet had gehad, zou ik zeker bij de eerste 15 geweest zijn." De grinta is er weer, dat belooft!

1. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), in 57'36"
2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), zt
3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2"
4. Joris Nieuwenhuis (NED; Baloise-Trek), op 3"
5. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 4"
6. Felipe Orts Lloret (SPA; Burgos-BH), op 17"
7. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 20"
8. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 21"
9. Vincent Baestaens (Spits), op 29"
10. Jens Adams (Chocovit), op 30"

11/11: Tom door pijn pas 27ste in de Superprestige in Niel!


Tweede wedstrijd van de Superprestige, de Jaarmarktcross in Niel, voor Tom de eerste cross 20 dagen zonder wedstrijd en voorzichtige training, om zijn in Woerden gekwetste schouder niet te overbelasten. Ingetapet komt hij aan de start zonder al te grote verwachtingen. Een massa supporters is opgekomen voor deze cross op een algemene verlofdag! Echt feest op de cross. Vooral de supportersclans van Lars van der Haar, Laurens Sweeck en Toon Vandebosch zijn in grote getal aanwezig.
Tom start op de 2de rij achter Vincent Baestaens en is behoorlijk mee weg. Van de 62 crossers aan de start duikt hij als 11de het veld in. Kopstart is voor Lars van der Haar. Even pakt de Zwitser Kevin Kuhn over op kop, maar de Belgen laten niet betijen en als snel rukkken Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck op naar de kop van de wedstrijd.
Tweede ronde en Tom klampt nog goed aan. Vooraan is Eli Iserbyt, voorlopige leider in de Superprestige, naar de kop gegaan, en hij jaagt het tempo omhoog. Toon Vandebosch en Kevin Kuhn kruipen in zijn wiel. Het gaat hard! Tom komt halverwege als 13de door achteraan de grote kopgroep. Achter hem al een eerste gaatje.
Derde ronde, en Lars van der Haar, daarnet nog in de buurt van onzen Tom, rukt op naar de kop van de wedstrijd! Straf! Tom moet daarentegen plaatsen afgeven en heeft het duidelijk lastig. Met een pijnlijke grimas op zijn gezicht duikt hij de zandbak in. Daar gaat Lars van der Haar als eerste volledig fietsend door! Even wordt er daarna getemporiseerd, en een grote groep komt terug samen, met daarbij nog steeds onzen Tom.
Vierde ronde en eerste Michael Vanthourenthout en later na de zandbak Laurens Sweeck jagen het tempo omhoog. Sweeck slaag er zelfs in om zich los te werken van de rest en met 14 seonden voorsprong komt hij over de finishlijn! Tom vecht in de achtergrond tegen zichzelf en komt als 21ste door.
Vijfde ronde en Laurens Sweeck loopt verder uit, van 14 naar 18 seconden, nog niet genoeg om zeker te zijn, maar toch sterk! Achter hem worden nu foutjes gemaakt. Het is Witse Meeussen die voor Pauwels-Sauzen Bingoal de kastanjes uit het vuur moet halen. Eli Iserbyt is door een afgebroken zal teruggevallen naar de 15de plek.
Zesde ronde en onzen Tom komt als 22ste al een paar minuten op leider Laurens Sweeck, die nog steeds de debatten leidt. Lars van der Haar heeft zich op kop gezet bij de achtervolgers en nu, in de tweede helft van de cross, komt zijn motor op gang! Met rasse schreden komt hij meter per meter dichter bij Laurens Sweeck, terwijl de rest achter hem amper zijn wiel kan houden.
Zevende ronde en Laurens Sweeck heeft nog slechts 6 seconden voorsprong op een aanstormende Lars van der Haar. Michael Vanthourenhout, de kersverse Europese Kampioen, komt als 3de door op 9 seconden. Tom is nu in een groep gekomen met ondermeer Vincent Baestaens, rond de 25ste plek. Het gaat duidelijk niet goed vandaag.
Achtste ronde en Laurens en Lars komen bij elkaar. Vanthourenhout volgt al op 12 seconden. Het blijft spannend. Achterin is Eli Iserbyt terug aan het oprukken en bij het uitgaan van deze ronde is hij al terug opgerukt naar de 4de plek, die hij ook zal behouden tot het einde van de cross.
Wiel aan wiel duiken Laurens Sweeck en Lars van der Haar de laatste ronde in. Het is de zandbak die zal bepalen wie er wint vandaag. Samen gaan ze erin, Sweeck link, van der Haar rechts en het is Laurens die een perfecte zandbak rijdt en zo de cross naar zich toetrekt. Uiteindelijk wint hij met een luttele 3 seconden op Lars van der Haar! Michael Vanthourenhout mag als 3de mee op het podium. Tom komt als 27ste over de meet, op meer dan vier minuten.
Hopelijk geneest zijn schouder snel en kan onzen Tom weer op volle kracht strijden in de komende crossen!

1. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), in 1u01'28"
2. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 3"
3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 36"
4. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 41"
5. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 44"
6. Toon Vandebosch (Alpecin-Deceuninck), op 47"
7. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 1'08"
8. Emiel Verstrynge (Alpecin-Deceuninck), op 1'13"
9. Kevin Kuhn (ZWI; Tormans), op 1'23"
10. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 1'30"

25/10: Tom rijdt tegen een boom en kan niet finishen in Woerden (NED)!


Bekomen van de jetlag na de trip naar Amerika, vat Tom de cross terug aan in de Kiremko Nacht van Woerden, een cross die onzen Tom nog glorieus won in 2010, waar is de tijd? Een cross in de historische binnenstad van Woerden, bij kunstlicht met start om 20.40u, als het al pikdonker is.
Start en het is zowaar onzen Tom die als eerste uit de bocht komt, met Quinten Hermans en Stan Godrie in zijn wiel. Die laatste moest al snel lossen en Tom slaat met Quinten een eerste gaatje! Het is duidelijk dat onzen Tom wil tonen dat hij wél een Wereldbekerselectie waard is! Op enkele meters leidt Lars van der Haar, veelvuldig winnaar hier in Woerden, de achtervolging. Het duurt een paar rondes eer hij het gaatje op onzen Tom en Quinten kan dichtrijden.
Maar dan slaat voor onzen Tom het noodlot toe! En een bocht en met wat gewring rijdt hij pardoes tegen een boom, net als toen bij de nachtcross in Diegem, en einde cross voor onzen Tom! Alleen Quinten Hermans en Lars van der Haar blijven dus nog alleen over vooraan.
Halfcross gaat Lars van der Haar alleen vandoor. Als snel is de voorsprong op Quinten Hermans uitgebouwd, die nog moet vechten tegen het jonge geweld, Ryan Kamp en Joris Nieuwenhuis, om de 2de plek veilig te stellen.
Update na de cross: Gelukkig heeft Tom geen erge kwetsuren gehouden van zijn botsing. Hij kan zaterdag starten in Ruddervoorde. Nog een kans om zich Wereldbekerwaardig te tonen, want opnieuw heeft de bondscoach Tom niet in de selectie voor de cross in Maasmechelen zondag.

1. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), in 57'51"
2. Quinten Hermans (Tormans), op 27"
3. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 38"
4. Felipe Orts Lloret (SPA; Burgos-BH), op 50"
5. Joris Nieuwenhuis (NED; Team DSM), op 1'04"
6. Stan Godrie (NED; Parkhotel-Valkenburg), op 1'16"
7. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 1'33"
8. Dieter Sweeck (Kovéra Keukens), op 1'47"
9. Julian Simons (Van den Plas-Hepa), op 1'51"
10. Luke Verburg (NED; À Bloc CT), op 2'35"

16/10: Tom 17de in de Wereldbekercross in Fayetteville (USA)!


Tweede wedstrijd van de Wereldbeker, op het loodzware parcours in Fayetteville. Stoffige ondergrond met hier en daar een sprietje gras, die voor geen meter bolt en in elke ronde stevig klimwerk tot 15 procent. Dat betekent indelen, anders blaas je jezelf op.
Start en Eli Iserbyt is het snelste weg. Tom duikt als 13de het veld in, in het spoor van Michael Vanthourenhout die tegen z'n gewoonte in niet goed weg is. Drama voor de Nederlander Pim Ronhaar bij de start: gebroken ketting en en hele ronde lopen. Maar Ronhaar geeft niet op en na een wissel sluit hij helemaal achteraan terug aan, om finaal nog als 19de te finishen. Knap!
Ondertussen vooraan een lang lint crossers, met afwisselend Eli Iserbyt en Laurens Sweeck aan de kop. Die laatste oogt kloek en vindt hier een parcours dat bij hem past. Het tempo ligt hoog en met de finish in zich valt het even stil.
Het sein voor Toon Vandebosch om bij de start van de tweede ronde een stevige aanval te plaatsen! Eli Iserbyt moet erachter, want z'n ploegmaat Michael Vanthourenhout is nog niet in de voorste gelederen opgedoken. Tom komt als 15de door, hij lijkt niet z'n dagje te hebben.
Derde ronde en Toon Vandebosch heeft 11 seconden op een jagende Eli Iserbyt. Door het aanvalswerk vooraan ontstaan er achteraan de eerste gaatjes. Tom passeert als 17de op 26 seconden van Toon Vandebosch. Het is nog niet gespeeld. Eli Iserbyt komt bij Vandebosch, met Laurens Sweeck in z'n wiel. En Eli trekt door! Zo krijgen we zes leiders die zich afscheiden. Als Toon Vandebosch nog eens aanvalt, gaat Michael Vanthourenhout er deze keer wel achter.
Vierde ronde en Michael Vanthourenhout zet zich op kop. Ploegmaat Daan Soete schuift mee in z'n wiel. Achter hen moet Laurens Sweeck het werk doen, met Eli Iserbyt in z'n wiel. Het wordt hier een waar tactisch steekspel. En daarbij vallen slachtoffers, achterin staat de deur open, ondermeer onzen Tom moet enkele plaatsen prijsgeven.
Vijfde ronde en opnieuw gaat het tempo even naar beneden, het is voor iedereen lastig hier in Fayetteville, ook door het warme weer. Op kop tien crossers, aangevoerd door Iserbyt, Tom komt nu als 16e door, nog altijd op een kleine halve minuut. Vooraan wisselt Laurens Sweeck, naar meer bandendruk, speculeert hij nu al op de sprint?
Zesde ronde het tactisch steekspel blijft duren. Michael Vanthourenhout valt nog eens aan, en opnieuw moet Laurens Sweeck alle zeilen bijzetten om het gaatje terug dicht te rijden. Zo matten de Pauwels Sauzen-Bingoal crossers de rest af, en die rest dat is in de eerste plaats Laurens Sweeck, die met zijn krachten geen blijf lijkt te weten, want binnen de kortste keren zit hij weer op het wiel. Tom rijdt nu een groep die nog gaat voor de 15de plek.
Zevende ronde en als Laurens Sweeck even op 5de positie rijdt, trekt Eli Iserbyt stevig door op kop, Vanthourenhout mee, nu is het twee tegen één. Laurens Sweeck lijkt moeite te hebben om nog eens terug te komen.
Maar in de achtste ronde lukt hem dat wel. Bij het einde van deze ronde hebben we drie leiders, Iserbyt, Sweeck en Vanthourenhout. De rest rijdt voor de 4de plek. Tom komt nu als 21ste door op meer dan een minuut.
Negende ronde en de wind trekt aan. De drie leiders hebben een halve minuut op de eerste achtervolgers. Tom zit ver, te ver. Bij de achtervolgers voelt de Amerikaan Eric Brunner zijn moment gekomen. Hij werkt zich los van de rest en rijdt in één lange inspanning bijna tot op het achterwiel van Michael Vanthourenhout! De drie leiders lijken even te sparen voor de zware klim die komt. Maar ook hier blijven ze in elkaars wiel.
Tiende en laatste ronde en Brunner op 3 seconden van de drie leiders. Alweer effe geleden dat de cross nog zo spannend was. Tom komt door in het wiel van ploegmaat Lander Loockx, nog altijd strijdend voor de 15de plek. Vooraan plaatst Iserbyt z'n finale aanval, maar hij kan Laurens Sweeck niet lossen. Vanthourenhout moet wel passen. Het is nu man tegen man. Sweeck zet alle zeilen bij, spurt de trap op, versnelt bergop, maar Eli blijft op zijn wiel. Dat wordt sprinten! Krachtmens Sweeck lijkt het voordeel te hebben, maar het is Iserbyt die knap uit het wiel komt en er op de meet overkomt! Sterk!
Tom komt na een mindere dag als 17de door in deze loodzware cross. Hiermee komt een einde aan het Amerikaanse luikje van het seizoen.

1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u023'12"
2. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), zt
3. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 19"
4. Eric Brunner (USA; Blue Competition Cycles), op 26"
5. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 39"
6. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 40"
7. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 40"
8. Joran Wyseure (Crelan-Fristads), op 41"
9. Toon Vandebosch (Alpecin-Deceuninck), op 43"
10. Michael Boros (TSJ; Elkov Kasper), op 1'11"

14/10: Tom verkent het parcours in Fayetteville (USA)!


Na een roadtrip van meer dan 800 km naar het beruchte WK-parcours in Fayetteville (Arkansas) is Tom klaar voor de Wereldbekercross daar. Fayetteville is een rustig universiteitsstadje waarin de fiets centraal staat. Het parcours uitgetekend in dat stadje is op z'n minst berucht. Reden voor Tom om het eens grondig te verkennen. Daarom start hij ook in de C1-cross op vrijdag en rijd er vier rondes mee.
Ploegmaat Lander Loockx zet deze cross naar z'n hand en pakt verdiend de zege.

1. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), in 58'31"
2. Timon Rüegg (ZWI; Legendre), op 1"
3. Curtis White (USA; Tilfor), op 25"
4. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 26"
5. Michael Boros (TSJ; Elkov Kasper), op 26"
6. Remi Lelandais (FRA; Legendre), op 26"
7. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 51"
8. Toon Vandebosch (Alpecin-Deceuninck), op 59"
9. Eric Brunner (USA; Blue Competition Cycles), op 1'17"
10. David Menut (FRA; Legendre), op 2'21"

9/10: Tom mooi 12de in de eerste Wereldbekercross in Waterloo (USA)!


Eerste Wereldbekercross van het seizoen, in het Amerikaanse Waterloo, in de staat Iowa, midden in de USA. Een droog een technisch parcours, met veel draaien en keren, en een op het zicht goed bollende ondergrond. Op het het zicht, want het dun laagje zand op de meeste stroken is behoorlijk verraderlijk. Tom maakt van de Wereldbeker een doel dit jaar, en hoopt als één van de dertien startende Belgen een goede uitslag te rijden.
Tom start vanop de 2de rij, achter ploegmaat Daan Soete. Geen slechte keuze, want dat is een snelle starter. Daar gaan de lichten op groen, en het is Lars van der Haar die het snelste weg is. Toon Vandebosch meteen als 2de in zijn wiel, Daan Soete 4de en onzen Tom op een sterke 7de plek! Knap hoor! Na de eerste stroken neemt Eli Iserbyt de kop over en meteen trekt hij stevig door! Vandebosch op zijn wiel, maar later zal blijken dat hij hier op z'n adem trapt. Er vallen nu al gaatjes. Balkjes, iedereen springt er vlot over, en Tibau Nys, wat minder gestart, schuift op naar de 4de plek.
Tweede ronde en we hebben acht koplopers, mét onzen Tom! Op enkele meters achter die kopgroep volgt de slecht gestarte Laurens Sweeck met in zijn kielzog een pak andere Belgen. Het tempo ligt nu héél hoog! Tom handhaaft zich knap op de 7de plek. Maar als Eli Iserbyt nog eens versnelt moet ook onzen Tom lossen. Als 10de komt hij door in de achtervolgende groep. Bij die achtervolgers probeert Michael Vanthourenhout af te stoppen, maar de rest laat niet begaan.
Derde ronde en Eli Iserbyt heeft 9 seconden op de achtervolgers, aangevoerd door Lars van der Haar. De voorsprong van Eli wordt groter en achter hem beginnen nu meerdere gaatjes te vallen. Tom komt door als 11de in een tweede achtervolgende groep, in het wiel van de Zwitser Timon Rüegg.
Vierde ronde en 16 seconden voor Eli. Laurens Sweeck zet zich nu op kop bij de achtervolgers en trekt keihard door, op jacht naar zijn voormalige ploegmaat! Achter hem wordt het ieder voor zich. Michael Vanthourenhout probeert nog wel mee te gaan, maar moet passen.
Vijfde ronde en de voorsprong van Iserbyt op Laurens Sweeck is geslonken tot 7 seconden. De rest volgt al op 18 seconden. Het lijkt alsof Laurens Sweeck met Eli mee had kunnen zijn, mits een betere start. Het is nu ieder voor zich. Tom komt door als 12de op een dikke halve minuut.
Zesde ronde en Tom consolideert op de 12de plek in het wiel van Niels Vandeputte. Vooraan heeft Eli Iserbyt het gevaar gezien en hij zet nog een keer alle zeilen bij. Zijn voorsprong groeit terug tot 16 seconden. Daarachter vormt zich een groepje van drie crossers die strijden voor de resterende podiumplek: Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar en Tibau Nys.
Zevende ronde en Iserbyt verzwakt niet meer, integendeel, het is de rest die seconden moet toegeven. Het drietal achter Laurens Sweeck moet nu al bijna een minuut toegeven. Tom blijft 12de, nu in het wiel van de Fransman David Menut.
Achtste ronde en Eli Iserbyt kan nu eindelijk een keertje ademhalen. Met 20 seconden op eerste achtervolger Sweeck lijkt hij zonder ongelukken zeker van de zege. Bij de drie achtervolgers is Tibau Nys na even gelost te zijn terug komen aansluiten en hij loert, probeert hij de anderen in de luren te leggen?
Negende en laatste ronde en zowel Iserbyt als Sweeck verzwakken iet meer. Achter hen trekt Lars van der Haar nu stevig door en hij rijdt zowel Michael Vanthourenhout als Tibau Nys uit het wiel.
Na een sterke wedstrijd wint een ongenaakbare Eli Iserbyt, en wordt onzen Tom mooi 12de en 7de Belg in deze eerste Wereldbekercross.

1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u02'09"
2. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), op 32"
3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 1'18"
4. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'21"
5. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 1'27"
6. Pim Ronhaar (NED; Baloise-Trek), op 1'33"
7. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 1'39"
8. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 1'45"
9. Timon Rüegg (ZWI; Legendre), op 1'47"
10. David Menut (FRA; Legendre), op 1'56"

7/10: Tom 10de in de Trek CX Cup in Waterloo (USA)!


Tom pikt ook de C1-crossen in Amerika mee, met als eerste de Trek CX Cup op het wereldbekerparcours in Waterloo. Topfavoriet voor deze cross is Lars van der Haar, bij afwezigheid van Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout, die sparen voor zondag.
Lars legt er dan ook meteen de pees op, om de anderen onder druk te zetten. Tom is redelijk gestart en komt rond de 12de à 13de plek door in de eerste rondes. Vooraan gaat het meteen hard, en Lars krijgt met Daan Soete en de Fransman David Menut twee waakhonden in zijn wiel.
Met nog vier ronden te gaan komt onzen Tom ook in de ruime kopgroep aansluiten. Heel even komt hij op het voorplan, maar dan zet hij zich slim in het wiel. Vooraan versnelt Lars van der Haar nog een keer, en nu vallen er gaatjes.
Bij het ingaan van de laatste ronde is echter opnieuw een pak crossers samengekomen en er zal gesprint worden voor het podium. Maar dat laat Lars niet gebeuren. Een halve ronde voor het einde plaats hij zijn ultieme versnelling op weg naar de eerste zege van het seizoen voor de Europese Kampioen. Daan Soete en David Menut die de cross mee maakten mogen mee op het podium.
Tom wordt na een goede cross mooi 10de, een prima training voor de wereldbekercross zondag en kostbare UCI-puntjes verzameld.

1. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), in 57'10"
2. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 3"
3. David Menut (FRA; Legendre), op 5"
4. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 6"
5. Timon Rüegg (ZWI; Legendre), op 6"
6. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 7"
7. Michael Boroš (TSJ; Elkov-Kasper), op 10"
8. Curtis White (USA; Cannondale) op 11"
9. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 13"
10. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 42"

1/10: Tom rijdt lek op cruciaal moment, en toch nog 17de in Meulebeke!


Derde cross van 't seizoen, de Berencross in Meulebeke. Een technisch en zwaar parcours, want door de regen op sommige plaatsen echt modder. Een parcours met alle ingrediënten van de cross: een hoge hoop zand waar de crossers een paar keer per cross op en af moeten, balkjes, wasbord, schuine kant. Al wat je maar wil. En dat onder een stralend najaarszonnetje, wat wil een mens meer? Tom voor de cross: "Geen druk meer, de selectie voor Amerika is binnen."
Start, Tom op de 2de rij, en door het gedruk bij de start, heel veel crossers hier, gaat hij als 10de het veld in. Vooraan geven de crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal meteen van jetje, met Michael Vanthourenhout op kop. Klimmen, dalen, terug klimmen en nog eens dalen en Tom komt als 16de door aan de materiaalpost. Schuine kant en Michael Vanthourenhout loopt waar de anderen achter hem fietsen.
Tweede ronde en nu is het aan Eli Iserbyt om de kop te doen. Corné van Kessel zet zich slim in zijn wiel met Michael Vanthourenhout achter zich. Alles zit nog op een lang lint, met onzen Tom op de 14de plek. Het gaat hard, héél hard! Daar zijn de balkjes, Tom vliegend erover, en naar de 13de plek! Dat blijft een wapen van hem! Eli voert nu echt de forcing op kop! Even later pakt Michael Vanthourenhout weer over.
Derde ronde en door het gebuik van Eli en Michael heeft een groep van twaalf crossers zich los gemaakt van de rest, met onzen Tom erbij! Vooraan geven dezelfde drie het hoge tempo aan, met op de 4de plek Laurens Sweeck, die hier vandaag z'n eerste cross rijdt.
Vierde ronde en er beginnen gaatjes te vallen. Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt rukken zich los van de rest. Laurens Sweek is eerste achtervolgers. Op de klimpartij komt onzen Tom nu als 11de door. Komaan Tom! Maar na het wasbord komt onzen Tom pas als 19de door... lek vooraan! Stuur dan maar eens op en omloop als deze. Tegen dat Tom aan de materiaalpost is, is hij al terugevallen naar de 23ste plek! Dat wordt terugvechten!
Vijfde ronde en op kop wordt er even getemporiseerd. Zes koplopers gaan samen terug het veld in, maar daar gaat Laurens Sweeck onderuit op de trappen, au! Even moet hij bekomen, maar dan gaat hij de strijd terug aan, op de 9de plek. Tom komt met zware benen door als 20ste.
Zesde ronde en opnieuwe zijn Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt los van de rest. Dieseltje en Europees Kampioen Lars van der Haar volgt op enkele meters. En onzen Tom, die vecht terug, maar het is lastig in deze fase om op te schuiven.
Zevende ronde en Lars van der Haar komt voor het eerst op kop. Eli en Michael, op elkaars wiel, in zijn spoor. Tom is opnieuw teruggevallen naar de 22ste plek. Komaan Tom!
Achtste ronde en Eli Isebyt moet zowaar een gaatje laten onder het gebeuk van Lars. Achter de drie leiders wisselt Laurens Sweeck van fiets en hij komt zowaar terug op de 3de plek! Da's sterk! Vooraan plaats Michael Vanthourenhout nu zijn definitieve aanval. Na een halve ronde heeft hij al een hele tent voorsprong.
Negende ronde en Michael heeft 6 seconden op eerste achtervolger Lars van der Haar, die Eli Iserbyt in zijn wiel heeft als waakhond. Die zit nu in een zetel natuurlijk. Tom heeft nu kunnen opschuiven en zit in een grote groep die strijdt voor de 16de plek.
Tiende en laatste ronde en Michael Vanthourenthout rijdt onbedreigd naar z'n tweede overwinning van het prille seizoen. Op de lastige helling rijdt Eli Isebyt Lars van der haar uit z'n wiel. Het podium ligt vast en de volgorde ook. Tom houdt stand en finisht finaal als 17de.
Gedaan wat kon, ondanks de pech. Nu een paar dagen bekomen en dan dinsdag op de vlieger naar Amerika!

1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 1u00'58"
2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 15"
3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 16"
4. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), op 56"
5. Corné van Kessel (NED; Tormans), op 1'09"
6. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'10"
7. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'29"
8. Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'39"
9. Jente Michels (Alpecin-Deceuninck), op 1'40"
10. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'58"

25/9: Tom 20ste in de klimcross in Beringen!


Tweede cross van het seizoen, tenminste als je dit cross mag noemen. Op en af de mijnterril in Beringen, de hele cross lang. Lijkt meer op mountainbike dan op cyclocross. Echt werk voor lichtgewichten en powercrossers.
Start, onzen Tom op de 2de rij achter Corné van Kessel en ploegmaat Daan Soete, die hier een parcours naar zijn maat krijgt. Redelijk goed weg en als 7de duikt vangt hij de eerste beklimming van de mijnterril aan. In een scherpe bocht naar links pakt onzen Tom al rijdend de buitenbocht terwijl al de rest lopend door de binnenbocht gaat. Met een paar stevige lendenrukken schuift hij knap op naar de 4de plek! Wauw! Wat een techniek! Vooraan zit favoriet Eli Iserbyt al op kop met achter hem Michael Vanthourenhout, Daan Soete, Niels Vandeputte, en dan onzen Tom.
Tweede ronde en Eli Iserbyt drukt het tempo op de finishstrook, wil hij vermijden dat het hier 11 rondes worden zoals vorig jaar? Tom laat niet betijen en zet zich even aan kop van de kopgroep. Bij de klim pakt Niels Vandeputte de leiding over en Tom schuift in op de 5de plek. Alles zit nog op een lang lint. Dan versnelt Eli Iserbyt vanaf de kop en enkel Michael Vanthourenhout en Daan Soete kunnen zijn wiel houden.
Derde ronde en we hebben vijf koplopers aangevoerd door Eli Iserbyt, op enkele seconden gevolgd door Niels Vandeputte en onzen Tom. Opnieuw klimmen en daar steekt voor de eerste keer Lars van der Haar z'n neus aan het venster. Daar is de lastige en slecht lopende schuine kant en Eli Iserbyt versnelt met de Nederlander Pim Ronhaar in zijn wiel. Die pakt al snel over en plaats een stevige demmarage, Eli moet erachter.
Vierde ronde en vier leiders: Pim Ronhaar, Eli Iserbyt, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout. Tom komt als 11de door in de eerste achtervolgende groep. Op kop valt nu Michael Vanthourenhout aan. Speelt Pauwels Sauzen-Bingoal weer het ploegenspel? Pim Ronhaar moet alle zeilen bijzetten om het gaatje op Michael onder controle te houden, met Eli Iserbyt en Lars van der Haar in z'n wiel.
Vijfde ronde en Michael Vanthourenhout heeft 8 seconden op z'n drie achtervolgers. Michael is op toerental gekomen en zijn voorsprong vergroot. Het sein voor Eli Iserbyt om een cartouche af te schieten en binnen de kortste keren zit hij in het wiel van z'n ploegmaat, zonder de Baloise-Trek Lions in z'n wiel! Lang duurt dat niet, want Eli gaat stevig door en laat alle anderen achter zich!
Zesde ronde en de koers lijkt in z'n ploeg gevallen. Eli alleen op kop en achter hem ontstaat een strijd om de resterende podiumplaatsen. Pim Ronhaar valt aan en Michael Vanthourenhout gaat vlot mee. Meer nog, als Michael op zijn beurt een aanval plaatst moet Ronhaar passen.
Zevende ronde en Eli heeft 9 seconden voorsprong op ploegmaat Michael Vanthourenhout en 24 op de twee crosserss van Baloise-Trek. Op een handvol seconden verder volgen drie beloften: Tibau Nys, Yente Michels en Witse Meeussen. Dat belooft! Van onzen Tom geen spoor meer bij de eerste tien.
Achtste ronde en Eli's voorsprong is uitgelopen tot 28 seconden. Lars van der Haar rijdt in de lange klim weg van zijn ploegmaat en komt tot op het wiel van Michael. Dat noemen ze terugkomen!
Negende ronde en Eli heeft nu al gewonnen spel. Achter hem probeert Lars van der Haar nu ook Michael Vanthourenhout uit het wiel te rijden, maar die klampt aan!
Tiende en laatste ronde en een ware ereronde voor Eli Iserbyt. Voor de 2de plek is het nog spannend. Om beurten vallen Michael en Lars aan, maar als Vanthourenhout dan nog eens aanzet moet van der Haar passen.
Tom heeft niet z'n beste dag, op een parcours dat niet het zijn is, en wordt finaal 20ste op een kleine vier minuten. Vooral in de laaste rondes nog heel wat plaatsen verloren. Volgende week vindt hij in Meulebeke meer een parcours op zijn maat.

1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'59"
2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 40"
3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 43"
4. Pim Ronhaar (NED; Baloise-Trek), op 1'06"
5. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'36"
6. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 1'37"
7. Jente Michels (Alpecin-Deceuninck), op 1'37"
8. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'09"
9. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 2'22"
10. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 2'24"

18/9: Tom meteen knap 5de in de eerste cross van het seizoen: Kruibeke!


Polderscross in Kruibeke, de eerste cross van het nieuwe seizoen, op het parcours van het BK 2019, waar Toon Aerts in helse omstandigheden Belgisch Kampioen werd. Toon niet aan de start vandaag, want nog altijd perikelen met de UCI en nog geen nieuwe ploeg. Idem voor Corné van Kessel. Laurens Sweeck heeft wel een nieuwe ploeg gevonden na z'n ontslag bij Pauwels-Sauzen Bingoal, namelijk Crelan-Fristads waarin ook belofte Joran Wyseure z'n plek gevonden heeft.
Bij de start van de damescross nog geen regen gevallen in Kruibeke, en dus een droog en goed lopend parcours en een snelle cross. Maar op het einde van die cross begint het eerst zachtjes en dan stevig te regen, en als de cross bij de mannen start is het parcours veranderd in een echte moddercross. Glad op de vele schuine kanten en zware modderstroken tussendoor. Meteen échte cross hier in Kruibeke!
Start en Tom wordt opgehouden door een wegschuivende Niels Vandeputte en hij kan ondanks een goede startplek op de 2de rij toch pas als 17de het veld induiken. Ja lap, dat wordt achtervolgen. Vooraan is Laurens Sweeck het snelst uit de startbklokken, maar al snel neemt Jens Adams het commmando over. Tom probeert meteen de ene na de andere crosser in te halen, zeker op de schuine kanten waar hij zich super toont! Terwijl vooraan Jens Adams het tempo verhoogt en Michael Vanthourenhout meekrijgt in z'n wiel, schuift onzen Tom op naar de 11de plek!
Tweede ronde en Michael Vanthourenhout demmareert! Meteen een gaatje op de eerste achtervolgers, Jens Adams, Laurens Sweeck en Eli Isyrbyt. Tom komt door rond de 12de plek en wissel zoals de meeste anderen, de klei plakt hier stevig aan de fietsen. Hij zet zich aan kop van een achtervolgende groep en oogt nog goed!
Derde ronde en we hebben vijf leiders, naast de vier eerder genoemde nu ook Yentl Bekaert. Daarachter nog vijf crossers met op kop Lars van der Haar, en op een handvol seconden onzen Tom als 11de met nog een paar crossers in zijn wiel. Je herkent de crossers nauwelijks nog, nu als hangen ze vol met slijk! Vooraan neemt Eli Iserbyt nu de kop over, is zijn moment gekomen?
Vierde ronde en Lars van der Haar rukt op naar de koplopers en zet zich meteen aan kop! Enkel Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt kunnen nog mee in zijn wiel. Tom komt door in de derde groep, vechtend voor de 10de plek. En ja hoor, na de beklimmingen en afdalingen van de Schelde-dijk is hij 10de! Knap Tom! Vooraan versnelt Michael Vanthourenhout nu, en die pakt meteen een gaatje.
Vijfde ronde, halfcross, en Michael Vanthourenhout bouwt zijn voorsprong uit, met achter zich een controlerende Iserbyt met in zijn spoor Laurens Sweeck. Lars van der Haar volgt als 4de op enkele meters. Schuine kant op de Schelde-dijk en ploegmaat Lander Loockx glijdt onderuit, fiets blijft boven en crosser glijdt naar beneden. Net als ik 'm z'n fiets terug aanrijk, snelt onzen Tom voorbij, naar de 8ste plek! Vooraan blijft Michael Vanthourenhout gas geven, met de drie achtervolgers achter hem op een 15-tal seconden. Daarachter zijn de verschillen nog klein.
Zesde ronde en Tom komt door als 8ste in een groepje dat nog strijdt voor de 5de plek! Ondertussen lijkt Michael Vanthourenthout al gewonnen spel te hebben. Iserbyt laat betijen, en ex-ploegmaat Laurens Sweeck komt ook geen meter dichter, integendeel.
Zevende ronde en Michael Vantourenhout heeft 25 seconden op de eerste achtervolgers. En onzen Tom, die komt als 5de over de meet! De speaker van dienst: "Tom Meeusen! Wat heeft die een terugkeer gemaakt!" Nog een paar crossers in z'n wiel, ondermeer Niels Vandeputte en Toon Vandebosch. Vooraan rijdt Eli Iserbyt nu weg bij de achtervolgers, op weg naar het podium met z'n ploegmaat Michael Vanthourenhout.
Achtste en laatste ronde in deze zware cross, en Michael Vanthourenthout rijdt onbedreigd naar de zege! Achter hem vallen gaten en iedereen verzekert z'n plek. Tom moet echter nog spurten en doet dat subliem en wordt zo heel knap 5de in z'n eerste cross van het seizoen!
Een stevige sollicitatie voor de crossen in Amerika! Knap Tom!

1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 57'07"
2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 22"
3. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), op 33"
4. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 36"
5. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'31"
6. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 1'33"
7. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'34"
8. Toon Vandebosch (Alpecin-Deceuninck), op 1'34"
9. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'15"
10. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 2'20"

29/7-1/8: Tom bouwt aan z'n conditie in de Kreiz Breizh in Bretagne (FRA)!


Nog een stevige rittenkoers (UCI 2.2) om de conditie aan de scherpen, deze keer in het het heuvelachtige Bretange in het Westen van Frankrijk (Kreiz Breizh in het Bretoens betekent letterlijk Midden Bretagne). Tom met de ploeg (Lander, Len, Anton, Rhune en Victor) als enige veldrijders aan de start. In totaal 29 ploegen en 174 renners.
 • Rit 1: Ploumagoar (12.5 km). Ploegentijdrit over licht heuvelend parcours in Ploumagoar. De tijden van de eerste drie aangekomen renners tellen mee voor het eindklassement. Tijdrijden is geen specialiteit van veldrijders, en Tom en co finishen op 1'33" van de winnaars, Team Coloquick uit Denemarken, die de tijdrit aan een waanzinnige snelheid van 55.55 km/u aflegden. Tom bolt met Lander, Anton en Victor over de meet. Rhune en Len hebben onderweg moeten afhaken.
 • Rit 2: Calanhel-Plouray (200.3 km). Rit in lijn met onderweg stevig klimwerk, in totaal vier stevige hellingen onderweg en in de finale lokale rondes in Plouray telkens nog steile klim. Het wordt een echte afvallingsrace, waarin Tom finaal het peloton moet lossen, om als 91ste te finishen op 5'48". Beter lukt het voor Anton Ferdinande en Lander Loockx, die wel in het eerste peloton blijven. Het lijkt of Lander nog gaat meesprinten voor de zege, maar finaal springt een snode Fransman nog weg uit het peloton voor de zege.
 • Rit 3: Priziac-Carhaix (187.5 km). Opnieuw klimmen geblazen in deze rit, minstens even zwaar als gisteren. Onderweg twee stevige hellingen van 1ste categorie en in de negen lokale rondes telkens nog een helling van 2de categorie. Net als gisteren regent het aanvallen in het eerste deel van de koers, waardoor een groep van 20 renners wegrijdt uit het peloton, met daarbij ploegmaat Lander Loockx, gisteren ook al goed op dreef. Signaal voor onzen Tom om in het peloton zijn eigen koers te rijden. Onderweg pakt Lander Loockx punten voor de groene trui. In de finale rijden vijf renners uit de kopgroep weg en wordt er gesprint voor de zege, met de lokale Fransman Jordan Labrosse als winnaar. Lander Loockx komt binnen als 8ste op 1'14". Tom in het peloton als 70ste, in het wiel van op ploegmaat Anton Ferdinande, op iets meer dan 10 minuten.
 • Rit 4: Guingamp-Rostrenen (176.5 km). Gelijkaardige rit als gisteren, met nog steilere hellingen! Ook in de zeven lokale rondes in Rostrenen elke keer klimmen. De ploeg doet er alles aan om Lander Loockx in het groen te houden en slaagt daar ook in! Na een turbulent koersbegin lukt het om Lander en onzen Tom mee te sturen in de ontsnapping van de dag, en daar pakt Lander met Tom als leadout de nodige punten in de tussensprints. De rest van de ploeg stopt slim af. Lander finisht finaal als 6de, achter de winnaar, de Nederlander Bart Lemmen. Tom bolt als tweede van zijn ploeg binnen op zes minuten. De beloften van de ploeg geven vandaag na het gedane werk op.
  Weer een stevige en belangrijke training achter de rug!

  Eindklassement
  1. Lucas Eriksson (ZWE; Riwal), in 13u40'53"
  2. Jeppe Pallesen (DEN; Team Coloquick), op 20"
  3. Jean Louis Le Ny (FRA; Fybolia-Morbihan), op 33"
  ...
  17. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 2'27"
  71. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 22'59"

  Puntenklassement
  1. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), 72
  2. R. Ottema (NED; MET), 70
  3. Jean Louis Le Ny (FRA; Fybolia-Morbihan), 51
  ...
  32. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), 4

 • 28/7: Tom 16de in het natourcriterium in Herentals!


  Een groen feest in Herentals, stad van Wout Van Aert, die ondanks lichte verkoudheid toch aan de start staat in zijn eigen criterium. De massaal opgekomen supporters van de magistrale groene trui in de Tour de France maken er een fantastische avond van! Tussen al dat gewoel ook onzen Tom aan de start, samen met Daan Soete uitgenodigd om de kleuren van Deschacht-Hens-Maes te verdedigen.
  En het is Daan Soete die samen met Wout Van Aert, zijn goede vriend, meteen in de aanval gaat. Het publiek wordt uitzinnig! Na vele rondjes in en rond Herentals kroont Wout Van Aert zich ook als winnaar, door in de sprint zowel Mathieu van der Poel als Tim Merlier te verslaan. Zo gaat dat in deze criteriums. Tom net als in Aalst goed mee in de het eerste peloton en meesprintend in dit groep, resulterend in een 16de plek op luttele seconden.
  Weer een goede training: hoge snelheid en voortdurend inhouden en optrekken. Echte interval.

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 1u53'31"
  2. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Deceuninck), zt
  3. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck), zt
  ...
  15. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 9"
  16. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 9"
  24. Corné van Kessel (NED; Intermarché-Wanty-Gobert), op 10"
  28. David van der Poel (NED; Alpecin-Deceuninck), op 29"

  25/7: Tom 9de in het natourcriterium in Aalst!


  Feest in Aalst, en dat kunnen ze daar goed! Reeds de 85ste editie van dit eerste criterium na de Tour de France hier in Aalst, dus een echte klassieker. Weliswaar zonder de gele, groene of bollentrui, spijtig voor de organisatoren en het massaal opgekomen publiek, maar toch een leuke koers in het centrum van Aalst. Tom mag starten samen met ploegmaat Lander Loockx en ook de Duitse veldrijder Marcel Meisen komt aan de start.
  Niet de verwachte toppers maakten de koers, maar wel de wat mindere goden zoals Thimo Willems en Edward Planckaert. Ook onzen Tom droeg z'n steentje bij om de koers vanaf het begin hard te maken. Pas na de 15de ronde kwamen de grote tenoren op het voorplan, het was Yves Lampaert die de anderen naar de kop van de koers bracht. Na deze samensmelting viel Geraint Thomas, de 3de uit de Tour, direct aan. In de voorlaatste ronde sloten ook Yves Lampaert en Jasper Philipsen, samen goed voor drie ritzeges in de Tour, aan bij de kop. Zij sprintten voor de zege en niet onverwacht trok Jasper Philipsen daarbij aan het langste eind. Onzen Tom werd in de sprint van het peloton mooi tweede achter Tom Devriendt, goed voor een 9de plek in deze feestkoers.

  Uitslag
  1. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), in 2u13'05"
  2. Yves Lampaert (Quickstep-Alpha Vinyl, zt
  3. Geraint Thomas (GBR; Ineos Grenadiers), zt
  ...
  9. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 16"
  22. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 16"
  27. Marcel Meisen (DUI; Lotto-Kern Haus), op 16"


  24/7: Tom 9de in het BK MTB XCO in Houffalize!


  Met een minimale voorbereiding staat Tom aan de start in het BK MTB XCO, de Olymische afstand, op het loodzware parcours in Houffalize. Naast hem de Belgische MTB-toppers en een paar andere veldrijders, Jens Adams en Laurens Sweeck, alles samen 17 bikers. Het mountainbiken in België blijft een heel kleine sport. Ploegmaat en schaduwfavoriet Daan Soete kon niet starten door ziekte.
  Al snel werd duidelijk wat het verschil was tussen de geroutineerde mountainbikers en de rest van het pak. Uittredend kampioen Jens Schuermans en Pierre De Froidmont, allebei wereldbekerbikers, scheidden zich af van de rest en vochten onder elkaar de strijd voor de titel uit. Laurens Sweeck probeerde nog naar hen toe te rijden in het eerste deel van de wedstrijd, maar blies zichzelf daarbij op. Jens Adams deelde beter in en werd finaal derde, op ruimte afstand van de winnaar, Jens Schuermans, die z'n titel verlengt. Tom reed z'n eigen wedstrijd en werd mooi 9de, in de laatste ronde werd hij net gepasseerd door de winnaar.

  Uitslag
  1. Jens Schuermans (Scott Creuse Oxygene Gueret), in 1u24'49"
  2. Pierre De Froidmont (KMC Orbea), op 39"
  3. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 6'08"
  ...
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 9'33"
  9. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1 ronde

  14-17/7: Tom bouwt verder aan de conditie in de Ronde van Luik!


  Een quasi kopie van de Triptyque Ardennais in mei, maar nu over vier ritten (categorie 2.12). Samen met Lander Loockx en de beloften van het team (Anton, Victor, Sven, Rhune en Jetze) komt Tom aan de start. Verder ook Niels Vandeputte van Alpecin-Fenix aan de start, samen met veel elites zonder contract en beloftesrenners. In totaal 25 ploegen en 175 renners. Natuurlijk zoals in elke rittenkors tussensprints onderwerg en bonificaties aan de aankomst.
 • Rit 1: Blegny (150.5 km). Rit in lijn met onderweg achte keer klimmen over hellingen van 2de categorie. Meteen na de start volgt de ene aanval na de andere, maar het duurt tot pakweg 80 kilometer eer de definitieve ontsnapping tot stand komt. Daarbij geen veldrijders. Een groep van 20 renners, met daarbij onzen Tom en Niels Vandeputte, gaat in de achtervolging. Maar ze krijgen de koplopers niet te meer te pakken. Zij sprinten voor de zege en daarin is Mauro Verwilt (Team Metalced) de snelste. Tom finisht als 47ste in de eerste achtervolgende groep.
 • Rit 2: Kaiserbaracke (159.8 km). Rit in lijn met gelijkaardig profiel als gisteren, maar steilere hellingen, vijf in totaal. Ondermeer de Côte de Bellevaux moet vier keer beklommen worden. In veel shuifjes onstaat een grote kopgroep, met daarbij ook Niels Vandeputte. Zij pakken echter maximaal een 20-tal seconden, het peloton houdt de koers onder controle. Tom heeft een mindere dag en finisht als 89ste op een kleine drie minuten van de winnaar, belofte Nathan Vandepitte van Bingoal Development Team.
 • Rit 3: Vielsalm (146.8 km). Opnieuw klimmen geblazen in deze rit, over hellingen van 1ste en 2de categorie. Het wordt de dag van Niels Vandeputte, mee in de vlucht, winnaar van de tussensprint, en winnaar van de dag in de sprint! Tom verliest geen tijd vandaag en finisht als 74ste.
 • Rit 4: Pepinster (142.1 km). Een kopie van de rit van gisteren, met nu in de in de finale plaatselijke rondjes in Pepinster. Alpecin-Fenix valt de gele trui van Mauro Verwilt aan. Met z'n drieën mee in de in de ontsnapping van de dag. En ja hoor, Alpecin-Fenix slaagt in z'n opzet, en het is Jason Osborne die het eindklassement van deze koers binnenhaalt! Tom finisht vandaag als 49ste en dat wordt ook z'n plaats in het eindklassement.
  Weer een goede training met het hoog op de winter, met een gemiddelde van boven de 42km/u over deze vier dagen!

  Eindklassement
  1. Jason Osborne (Alpecin-Fenix Development Team), in 14u15'18"
  2. Mauro Verwilt (Team Metalced), op 7"
  3. Robbe Van Praet (Minerva Continental Team), op 15"
  ...
  6. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix Development Team), op 40"
  47. Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes), op 4'11"
  49. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 4'30"
  52. Victor Van De Putte (Deschacht-Hens-Maes), op 5'06"
  79. Sven Verbeeck (Deschacht-Hens-Maes), op 11'36"

 • 26/6: Tom 123ste in het BK op de weg in en rond Middelkerke!


  BK op de weg, de jaarlijks hoogmis van alles wat wielrennen is in België. Alle wielerprofs aan de start, inclusief de veldrijders, voor wat een spannnend BK belooft te worden. Een zo goed als volledig vlak parcours, maar verraderlijke stukken met veel wind waar hardrijders à la Evenepoel hun kans kunnen gaan.
  Al vroeg in de koers gaan de renners door de Moeren en meteen vollen bak, met als gevolg een breuk in het peloton. Het is hier dat onzen Tom de slag mist, ploegmaats Daan Soete en Lander Loockx zijn wel mee vooraan. Ook niet mee: de renners van Intermarché-Wanty Gobert én Remco Evenepoel! Die moeten dus vol aangaan! Tom laat betijen en rijdt zijn eigen wedstrijd, een stevige training over meer dan 200 kilometer.
  Vooraan wordt er voortdurend gedemarreerd en zo onstaat een kopgroep van 11 renners met daarbij favorieten Tim Merlier en Jasper Philipsen, maar zonder Lotto-kopman Arnaud De Lie. Lang blijven deze 11 op kop en het is pas op 4 kilomter voor de finish dat een grote groep terugkomt, met àlle favorieten. Er wordt gesprint en het is ex-veldrijder Tim Merlier die met de bloemen naar huis mag! Proficiat Tim! Meteen na de koers wordt bekend dat Tim Merlier naar Quickstep-Alpha Vinyl, de wolfpack van Patrick Lefevere, gaat. Is dit zijn definitieve afscheid van het veld?

  Uitslag
  1. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), in 4u20'49"
  2. Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe), zt
  3. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), zt
  ...
  10. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), zt
  17. Thibau Nys (Baloise-Trek), zt
  18. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), zt
  26. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 10"
  42. Quinten Hermans (Intermarché-Wanty Gobert), op 41"
  66. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), op 2'00"
  69. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'20"
  73. Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes), op 2'20"
  88. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 4'56"
  122. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 9'59"
  123. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 9'59"


  19/6: Tom 66ste in Romsée-Stavelot-Romsée (UCI 1.12)!


  Van de MTB terug naar de wegfiets, voor een stevige koers in de Ardennen, Romsée-Stavelot-Romsée, ook bekend als de Grand Prix Henri Coksay. Een koers over 159 kilometer met onderweg negen keer klimmen op typische Ardense hellingen, ook de aankomst loopt bergop, in totaal ongeveer 3 km klimmen, met stukken tot 12%. Ideale koers om de conditie aan te scherpen. Tom met de rest van z'n ploeg aan de start, samen met tal van belofterenners en elites zonder contract.
  En weer is het ploegmaat Lander Loockx die het beste uit de verf komt! In de sprint pakt hij hier opnieuw de zege, net als in Belsele en de Triptique Ardennais. Zou die al beginnen dromen van een wegcarrière?. Tom rijdt opnieuw de koers helelmaal uit, in tegenstelling tot 64 andere renners die voortijdig afstappen, en finisht in het grote pak op anderhalve minuut.

  Uitslag
  1. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), in 3u53'00"
  2. Jelle Vermoote (Acrog-Tormans), zt
  3. Emile Brouwers (Basso Team Flanders), zt
  ...
  8. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 16"
  52. Rhune Clynen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'38"
  66. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'38"


  18/6: Tom 19de in de XCO MTB Challenge in Sittard (NED)!


  Als voorbereiding op het BK MTB XCO rijdt Tom met de ploeg de Watersley XCO Challenge in Sittard, net over de grens in Nederlands Limburg. Deze wedstrijd is onderdeel van de 3 Nations Cup en vindt plaats op een echt technisch parcours met steil klimwerk en even steile afdalingen in het Waterslay Sports & Talentpark. Eens boven kunnen de renners even kort herstellen maar dan komt het echt technische stuk door het bos, op en af, slingerend tussen de bomen. Verder de klassieke ingrediënten van een MTB-parcours: rockgardens, technical climbs, switch backs en verschillende drops.
  Het zijn de veldrijders die hier vandaag het mooie weer maken, met op kop Tom's ploegmaat Daan Soete en Jens Adams. Als derde mag Erno McCrae mee op het podium, professioneel mountainbiker en enkele jaren geleden nog Wereldkampioen XCO bij de universiteitsstudenten.
  Tom wordt na een slopende wedstrijd 19de, op ruime achterstand. Goede training achter de rug om opnieuw het gevoel op de MTB te krijgen.

  Uitslag
  1. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), in 1u21'57"
  2. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 10"
  3. Erno McCrae (Goeman-Scott), op 37"
  ...
  14. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 5'55"
  19. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 9'54"


  14/6: Tom rijdt de Interclub GP De Tender uit en finisht als 99ste in Belsele!


  Wielerweek in Belsele, met op dinsdag de kers op de taart: de Interclub GP De Tender, een koers over 158 km, ofwel 12 rondes van elk dik 13 km door Belsele en Waasmunster. In totaal 25 ploegen aan de start van elk zeven renners. Deze koers staat ook te boek als het Kampioenschap van het Waasland.
  Na de start breekt de koers al snel open, een kopgroep van negen renners rijdt weg uit peloton, met daarbij Tom's ploegmaat Anton Ferdinande. De rest van de ploeg kan controleren in het peloton en zo loopt deze groep tot twee minuten uit. Met nog 50 kilometer te gaan valt de kopgroep echter uit elkaar. Mede door het werk van onzen Tom kan favoriet Lander Loockx terugkeren en samen met enkele andere renners bij de kop aansluiten. Favoriet, want Lander won al in de driedaagse koers in de Ardennen en was ook kort bij overwinning in de Oberosterreich Rundfahrt (waar Tom niet kon starten). Ook in de finale kopgroep, vier renners van Metalced, die door hun aantal meteen favoriet waren voor de zegen in deze spannende koers.
  Maar dat is buiten Lander Loockx gerekend, die in een lange sprint de rest vlot uit het wiel rijdt! Sterk Lander! Proficiat!
  Tom finisht na het gedane werk op twee minuten. Weer een goede training achter de rug.

  Uitslag
  1. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), in 3u36'29"
  2. Julien Van Den Brande (S-Bikes Doltcini), zt
  3. Emelien Vandermeersch (FRA; Cofidis), zt
  ...
  10. Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes), op 8"
  99. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'07"


  4/6: Tom na mindere kwalificatierit 14de in BK MTB Shorttrack!


  Eerste kampioenschap van de zomer, het Belgisch Kampioenschap Mountainbike Shorttrack, op de Kattevennen in Genk. Shortrack, da's een wedstrijd over 20 minuten. Vooraf een kwalificatietijdrit om de startplaatsen te bepalen.
  In die kwalificatietijdrit kan onzen Tom niks forceren, en dus start hij redelijk achteraan. Beter vergaat het ploegmaat Daan Soete die samen met de Belgische MTB-top op de eerste rij mag starten.
  Start en het pak blijft de eerste vijf minuten gesloten. Maar bij het ingaan van de tweede helft van deze wedstrijd onstaat een kopgroep van zeven bikers. Daarvan scheiden een paar rondjes verder Daan Soete en de Waal Pierre de Froidmont zich af. Zij sprinten voor de zege en het Daan Soete die naar de zege snelt! De eerste BK-trui voor de ploeg is binnen! Proficiat Daan! Volgen er straks nog?
  Tom doet nooit mee voorin en finisht als 14de op 21 deelnemers, in het spoor van MTB-topper Jens Schuermans.

  Uitslag
  1. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), in 23'01"
  2. Pierre de Froidmont (KMC-Orbea), op 1"
  3. Jarne Vandersteen (KMC-Orbea), op 15"

  20-22/5: Tom bouwt aan de conditie in de Triptyque Ardennais!


  Samen met de youngsters van de ploeg (Lander, Anton, Victor, Len, Rhune) start Tom in de stevige driedaagse rittenkoers in de Ardennen (2.12 IC 1). Dit jaar ook nog andere veldrijders aan de start, ondermeer de Pauwels-Sauzen Bingoal ploeg met Ryan Kamp en Michael Vanthourenhout. Drie dagen koers met 22 ploegen en 159 renners. Natuurlijk zoals in elke rittenkors tussensprints onderwerg en bonificaties aan de aankomst.
 • Rit 1: Amel - Kelmis (148.2 km). Rit in lijn met onderweg negen keer klimmen over hellingen van 1ste en 2de categorie. Op hoogte start en dan in dalende lijn naar de finish. De koers blijft lang gesloten, maar in de lokale rondes rijdt dan toch een kopgroep van 20 renners weg. Daarbij Tom's ploegmaats Lander Loockx en Victor Van De Putte. Voor de rest van de ploeg dus controleren in het peloton. De kopgroep behoudt zijn voorsprong en er wordt gesprint voor de zege. Lander Loockx wordt knap 3de en mag mee op het podium. Tom finisht in het pak op 15 seconden.
 • Rit 2: Monschau - Malmedy (141.4 km). Rit in lijn met gelijkaardig profiel als gisteren, maar steilere hellingen, acht in totaal. Het zijn dezelfde renners als gisteren die de koers maken, met op kop opnieuw Lander Loockx. Geen andere veldrijders in de kopgroep. De voorsprong van de kopgroep loopt op naar meer dan twee minuten, maar met de finish in zicht nadert het peloton opnieuw. Toch sprint de kopgroep opnieuw voor de dagzege, en ja hoor, Lander Loockx doet zijn kunstje van gisteren over. Tom komt binnen in het peloton op 1'09".
 • Rit 3: Massen - Büllingen (159.3 km). Koninginnerit met maar liefst 13 keer klimmen onderweg waaronder vier keer over de Côte De Mürringen, een stevige kuitenbijter van 2de categorie. Lander Loockx heeft aan het ontbijt de ambitie uitgesproken om de eindzege van deze rittenkoers binnen te halen, dus dat wordt werken voor Tom's ploeg vandaag. En ja hoor, door de inspanning van de hele ploeg worden de andere favorieten voor de eindzege één voor één gelost. Lander kan zich handhaven in een ruime kopgroep en zet finaal de kers op de taart, met de dagzege én de eindzege! Proficiat Lander! Hij volgt daarmee illustere voorgangers op die deze Triptyque Ardennais al op hun naam schreven (bv. Ivan Basso in 1998, Philippe Gilbert in 2002). Tom finisht vandaag net als de voorbije dagen op een handvol seconden in het peloton.
  Een goede driedaagse training met de ploeg!

  Eindklassement
  1. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), in 10u22'26"
  2. Liam Slock (Lotto Soudal U23), op 1"
  3. Sebastien Kirkedam Larsen (NOO; Ringeriks-Kraf), op 10"
  ...
  12. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 35"
  26. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'39"
  33. Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes), op 1'44"
  83. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'25"
  86. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'35"
  108. Len Dejonghe (Deschacht-Hens-Maes), op 9'50"


 • 15/5: Tom rijdt eerste koers in de Grote Prijs Vermarc!


  Eerste profkoers van de zomer. Veel volk aan de start met tal van grote namen uit het Belgische wielrennen, ondermeer Tim Wellens van Lotto-Soudal met snelle ploegmaat Timothy Dupont. Verder heel wat veldrijders aan de start, met volledige teams van Baloise-Trek Lions, Alpecin-Fenix, en Pauwels Sauzen-Bingoal, en natuurlijk ook onzen Tom met zijn ploegmaats van Team Deschacht-Group Hens-Maes Containers, sinds kort ook met Anton Ferdinande.
  Vanaf de start meteen volle gas, zo gaat dat momenteel in de koers. Al in de 3de van in totaal 10 rondes raakt een grote groep van 30 renners weg. Daarin wordt het tempo aangegeven door Alpecin-Fenix renner in vorm Gianni Vermeersch en Thibau Nys die later zal moeten opgeven met krampen. De koers wordt een echte uitputtingsslag, ondermeer door de warmte.
  In de voorlaatste ronde gaat die in de aanval maar de rest komt terug. In de laatste ronde probeert Vermeersch het nog een keer en dit keer wél met succes. Aanvankelijk drie andere renners mee, geen Lotto's, dus die moeten aan bak. Het duurt niet lang of we hebben en kopgroep van negen die de finale zullen rijden. Daarbij ook Tom's ploegmaat en renner van de streek, Lander Loockx, die is op kousevoeten meegegleden. Samen gaan ze de laatste hellingen over, wordt het springen met negen? Nog een paar aanvallen maar niemand raakt nog weg. Er wordt gespeculeerd, en het is Thimo Willems van Minerva-Cycling die de anderen de loef afsteekt en finaal nog wegrijdt en de zege pakt. Lander Loockx wordt knap 4de.
  Tom finisht in het grote peloton dat bij het ingaan van de laatste ronde uit koers werd genomen. Eerste koers voltooid, op naar de Ardennen voor het klimwerk.

  Uitslag
  1. Thimo Willems (Minerva Cycling), in 3u31'21"
  2. Lennert Van Eetvelt (Lotto-Soudal), op 3"
  3. Vince Gerits (Stageco-Special Paint), op 8"
  4. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 8"
  ...
  6. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), op 8"
  16. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 59"
  35. Victor Van De Putte (Deschacht-Hens-Maes), op 6'40"