25/9: Tom 20ste in de klimcross in Beringen!


Tweede cross van het seizoen, tenminste als je dit cross mag noemen. Op en af de mijnterril in Beringen, de hele cross lang. Lijkt meer op mountainbike dan op cyclocross. Echt werk voor powercrossers. De tijdsverschillen zijn dan ook groot. Tom heeft niet z'n beste dag en wordt 20ste op een kleine vier minuten.
Later meer!

1. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 59'59"
2. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 40"
3. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 43"
4. Pim Ronhaar (NED; Baloise-Trek), op 1'06"
5. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'36"
6. Thibau Nys (Baloise-Trek), op 1'37"
7. Jente Michels (Alpecin-Deceuninck), op 1'37"
8. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'09"
9. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 2'22"
10. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 2'24"

18/9: Tom meteen knap 5de in de eerste cross van het seizoen: Kruibeke!


Polderscross in Kruibeke, de eerste cross van het nieuwe seizoen, op het parcours van het BK 2019, waar Toon Aerts in helse omstandigheden Belgisch Kampioen werd. Toon niet aan de start vandaag, want nog altijd perikelen met de UCI en nog geen nieuwe ploeg. Idem voor Corné van Kessel. Laurens Sweeck heeft wel een nieuwe ploeg gevonden na z'n ontslag bij Pauwels-Sauzen Bingoal, namelijk Crelan-Fristads waarin ook belofte Joran Wyseure z'n plek gevonden heeft.
Bij de start van de damescross nog geen regen gevallen in Kruibeke, en dus een droog en goed lopend parcours en een snelle cross. Maar op het einde van die cross begint het eerst zachtjes en dan stevig te regen, en als de cross bij de mannen start is het parcours veranderd in een echte moddercross. Glad op de vele schuine kanten en zware modderstroken tussendoor. Meteen échte cross hier in Kruibeke!
Start en Tom wordt opgehouden door een wegschuivende Niels Vandeputte en hij kan ondanks een goede startplek op de 2de rij toch pas als 17de het veld induiken. Ja lap, dat wordt achtervolgen. Vooraan is Laurens Sweeck het snelst uit de startbklokken, maar al snel neemt Jens Adams het commmando over. Tom probeert meteen de ene na de andere crosser in te halen, zeker op de schuine kanten waar hij zich super toont! Terwijl vooraan Jens Adams het tempo verhoogt en Michael Vanthourenhout meekrijgt in z'n wiel, schuift onzen Tom op naar de 11de plek!
Tweede ronde en Michael Vanthourenhout demmareert! Meteen een gaatje op de eerste achtervolgers, Jens Adams, Laurens Sweeck en Eli Isyrbyt. Tom komt door rond de 12de plek en wissel zoals de meeste anderen, de klei plakt hier stevig aan de fietsen. Hij zet zich aan kop van een achtervolgende groep en oogt nog goed!
Derde ronde en we hebben vijf leiders, naast de vier eerder genoemde nu ook Yentl Bekaert. Daarachter nog vijf crossers met op kop Lars van der Haar, en op een handvol seconden onzen Tom als 11de met nog een paar crossers in zijn wiel. Je herkent de crossers nauwelijks nog, nu als hangen ze vol met slijk! Vooraan neemt Eli Iserbyt nu de kop over, is zijn moment gekomen?
Vierde ronde en Lars van der Haar rukt op naar de koplopers en zet zich meteen aan kop! Enkel Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt kunnen nog mee in zijn wiel. Tom komt door in de derde groep, vechtend voor de 10de plek. En ja hoor, na de beklimmingen en afdalingen van de Schelde-dijk is hij 10de! Knap Tom! Vooraan versnelt Michael Vanthourenhout nu, en die pakt meteen een gaatje.
Vijfde ronde, halfcross, en Michael Vanthourenhout bouwt zijn voorsprong uit, met achter zich een controlerende Iserbyt met in zijn spoor Laurens Sweeck. Lars van der Haar volgt als 4de op enkele meters. Schuine kant op de Schelde-dijk en ploegmaat Lander Loockx glijdt onderuit, fiets blijft boven en crosser glijdt naar beneden. Net als ik 'm z'n fiets terug aanrijk, snelt onzen Tom voorbij, naar de 8ste plek! Vooraan blijft Michael Vanthourenhout gas geven, met de drie achtervolgers achter hem op een 15-tal seconden. Daarachter zijn de verschillen nog klein.
Zesde ronde en Tom komt door als 8ste in een groepje dat nog strijdt voor de 5de plek! Ondertussen lijkt Michael Vanthourenthout al gewonnen spel te hebben. Iserbyt laat betijen, en ex-ploegmaat Laurens Sweeck komt ook geen meter dichter, integendeel.
Zevende ronde en Michael Vantourenhout heeft 25 seconden op de eerste achtervolgers. En onzen Tom, die komt als 5de over de meet! De speaker van dienst: "Tom Meeusen! Wat heeft die een terugkeer gemaakt!" Nog een paar crossers in z'n wiel, ondermeer Niels Vandeputte en Toon Vandebosch. Vooraan rijdt Eli Iserbyt nu weg bij de achtervolgers, op weg naar het podium met z'n ploegmaat Michael Vanthourenhout.
Achtste en laatste ronde in deze zware cross, en Michael Vanthourenthout rijdt onbedreigd naar de zege! Achter hem vallen gaten en iedereen verzekert z'n plek. Tom moet echter nog spurten en doet dat subliem en wordt zo heel knap 5de in z'n eerste cross van het seizoen!
Een stevige sollicitatie voor de crossen in Amerika! Knap Tom!

1. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), in 57'07"
2. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 22"
3. Laurens Sweeck (Crelan-Fristads), op 33"
4. Lars van der Haar (NED; Baloise-Trek), op 36"
5. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'31"
6. Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), op 1'33"
7. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 1'34"
8. Toon Vandebosch (Alpecin-Deceuninck), op 1'34"
9. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'15"
10. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 2'20"

29/7-1/8: Tom bouwt aan z'n conditie in de Kreiz Breizh in Bretagne (FRA)!


Nog een stevige rittenkoers (UCI 2.2) om de conditie aan de scherpen, deze keer in het het heuvelachtige Bretange in het Westen van Frankrijk (Kreiz Breizh in het Bretoens betekent letterlijk Midden Bretagne). Tom met de ploeg (Lander, Len, Anton, Rhune en Victor) als enige veldrijders aan de start. In totaal 29 ploegen en 174 renners.
 • Rit 1: Ploumagoar (12.5 km). Ploegentijdrit over licht heuvelend parcours in Ploumagoar. De tijden van de eerste drie aangekomen renners tellen mee voor het eindklassement. Tijdrijden is geen specialiteit van veldrijders, en Tom en co finishen op 1'33" van de winnaars, Team Coloquick uit Denemarken, die de tijdrit aan een waanzinnige snelheid van 55.55 km/u aflegden. Tom bolt met Lander, Anton en Victor over de meet. Rhune en Len hebben onderweg moeten afhaken.
 • Rit 2: Calanhel-Plouray (200.3 km). Rit in lijn met onderweg stevig klimwerk, in totaal vier stevige hellingen onderweg en in de finale lokale rondes in Plouray telkens nog steile klim. Het wordt een echte afvallingsrace, waarin Tom finaal het peloton moet lossen, om als 91ste te finishen op 5'48". Beter lukt het voor Anton Ferdinande en Lander Loockx, die wel in het eerste peloton blijven. Het lijkt of Lander nog gaat meesprinten voor de zege, maar finaal springt een snode Fransman nog weg uit het peloton voor de zege.
 • Rit 3: Priziac-Carhaix (187.5 km). Opnieuw klimmen geblazen in deze rit, minstens even zwaar als gisteren. Onderweg twee stevige hellingen van 1ste categorie en in de negen lokale rondes telkens nog een helling van 2de categorie. Net als gisteren regent het aanvallen in het eerste deel van de koers, waardoor een groep van 20 renners wegrijdt uit het peloton, met daarbij ploegmaat Lander Loockx, gisteren ook al goed op dreef. Signaal voor onzen Tom om in het peloton zijn eigen koers te rijden. Onderweg pakt Lander Loockx punten voor de groene trui. In de finale rijden vijf renners uit de kopgroep weg en wordt er gesprint voor de zege, met de lokale Fransman Jordan Labrosse als winnaar. Lander Loockx komt binnen als 8ste op 1'14". Tom in het peloton als 70ste, in het wiel van op ploegmaat Anton Ferdinande, op iets meer dan 10 minuten.
 • Rit 4: Guingamp-Rostrenen (176.5 km). Gelijkaardige rit als gisteren, met nog steilere hellingen! Ook in de zeven lokale rondes in Rostrenen elke keer klimmen. De ploeg doet er alles aan om Lander Loockx in het groen te houden en slaagt daar ook in! Na een turbulent koersbegin lukt het om Lander en onzen Tom mee te sturen in de ontsnapping van de dag, en daar pakt Lander met Tom als leadout de nodige punten in de tussensprints. De rest van de ploeg stopt slim af. Lander finisht finaal als 6de, achter de winnaar, de Nederlander Bart Lemmen. Tom bolt als tweede van zijn ploeg binnen op zes minuten. De beloften van de ploeg geven vandaag na het gedane werk op.
  Weer een stevige en belangrijke training achter de rug!

  Eindklassement
  1. Lucas Eriksson (ZWE; Riwal), in 13u40'53"
  2. Jeppe Pallesen (DEN; Team Coloquick), op 20"
  3. Jean Louis Le Ny (FRA; Fybolia-Morbihan), op 33"
  ...
  17. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 2'27"
  71. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 22'59"

  Puntenklassement
  1. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), 72
  2. R. Ottema (NED; MET), 70
  3. Jean Louis Le Ny (FRA; Fybolia-Morbihan), 51
  ...
  32. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), 4

 • 28/7: Tom 16de in het natourcriterium in Herentals!


  Een groen feest in Herentals, stad van Wout Van Aert, die ondanks lichte verkoudheid toch aan de start staat in zijn eigen criterium. De massaal opgekomen supporters van de magistrale groene trui in de Tour de France maken er een fantastische avond van! Tussen al dat gewoel ook onzen Tom aan de start, samen met Daan Soete uitgenodigd om de kleuren van Deschacht-Hens-Maes te verdedigen.
  En het is Daan Soete die samen met Wout Van Aert, zijn goede vriend, meteen in de aanval gaat. Het publiek wordt uitzinnig! Na vele rondjes in en rond Herentals kroont Wout Van Aert zich ook als winnaar, door in de sprint zowel Mathieu van der Poel als Tim Merlier te verslaan. Zo gaat dat in deze criteriums. Tom net als in Aalst goed mee in de het eerste peloton en meesprintend in dit groep, resulterend in een 16de plek op luttele seconden.
  Weer een goede training: hoge snelheid en voortdurend inhouden en optrekken. Echte interval.

  Uitslag
  1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma), in 1u53'31"
  2. Mathieu van der Poel (NED; Alpecin-Deceuninck), zt
  3. Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck), zt
  ...
  15. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 9"
  16. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 9"
  24. Corné van Kessel (NED; Intermarché-Wanty-Gobert), op 10"
  28. David van der Poel (NED; Alpecin-Deceuninck), op 29"

  25/7: Tom 9de in het natourcriterium in Aalst!


  Feest in Aalst, en dat kunnen ze daar goed! Reeds de 85ste editie van dit eerste criterium na de Tour de France hier in Aalst, dus een echte klassieker. Weliswaar zonder de gele, groene of bollentrui, spijtig voor de organisatoren en het massaal opgekomen publiek, maar toch een leuke koers in het centrum van Aalst. Tom mag starten samen met ploegmaat Lander Loockx en ook de Duitse veldrijder Marcel Meisen komt aan de start.
  Niet de verwachte toppers maakten de koers, maar wel de wat mindere goden zoals Thimo Willems en Edward Planckaert. Ook onzen Tom droeg z'n steentje bij om de koers vanaf het begin hard te maken. Pas na de 15de ronde kwamen de grote tenoren op het voorplan, het was Yves Lampaert die de anderen naar de kop van de koers bracht. Na deze samensmelting viel Geraint Thomas, de 3de uit de Tour, direct aan. In de voorlaatste ronde sloten ook Yves Lampaert en Jasper Philipsen, samen goed voor drie ritzeges in de Tour, aan bij de kop. Zij sprintten voor de zege en niet onverwacht trok Jasper Philipsen daarbij aan het langste eind. Onzen Tom werd in de sprint van het peloton mooi tweede achter Tom Devriendt, goed voor een 9de plek in deze feestkoers.

  Uitslag
  1. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), in 2u13'05"
  2. Yves Lampaert (Quickstep-Alpha Vinyl, zt
  3. Geraint Thomas (GBR; Ineos Grenadiers), zt
  ...
  9. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 16"
  22. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 16"
  27. Marcel Meisen (DUI; Lotto-Kern Haus), op 16"


  24/7: Tom 9de in het BK MTB XCO in Houffalize!


  Met een minimale voorbereiding staat Tom aan de start in het BK MTB XCO, de Olymische afstand, op het loodzware parcours in Houffalize. Naast hem de Belgische MTB-toppers en een paar andere veldrijders, Jens Adams en Laurens Sweeck, alles samen 17 bikers. Het mountainbiken in België blijft een heel kleine sport. Ploegmaat en schaduwfavoriet Daan Soete kon niet starten door ziekte.
  Al snel werd duidelijk wat het verschil was tussen de geroutineerde mountainbikers en de rest van het pak. Uittredend kampioen Jens Schuermans en Pierre De Froidmont, allebei wereldbekerbikers, scheidden zich af van de rest en vochten onder elkaar de strijd voor de titel uit. Laurens Sweeck probeerde nog naar hen toe te rijden in het eerste deel van de wedstrijd, maar blies zichzelf daarbij op. Jens Adams deelde beter in en werd finaal derde, op ruimte afstand van de winnaar, Jens Schuermans, die z'n titel verlengt. Tom reed z'n eigen wedstrijd en werd mooi 9de, in de laatste ronde werd hij net gepasseerd door de winnaar.

  Uitslag
  1. Jens Schuermans (Scott Creuse Oxygene Gueret), in 1u24'49"
  2. Pierre De Froidmont (KMC Orbea), op 39"
  3. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 6'08"
  ...
  5. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 9'33"
  9. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1 ronde

  14-17/7: Tom bouwt verder aan de conditie in de Ronde van Luik!


  Een quasi kopie van de Triptyque Ardennais in mei, maar nu over vier ritten (categorie 2.12). Samen met Lander Loockx en de beloften van het team (Anton, Victor, Sven, Rhune en Jetze) komt Tom aan de start. Verder ook Niels Vandeputte van Alpecin-Fenix aan de start, samen met veel elites zonder contract en beloftesrenners. In totaal 25 ploegen en 175 renners. Natuurlijk zoals in elke rittenkors tussensprints onderwerg en bonificaties aan de aankomst.
 • Rit 1: Blegny (150.5 km). Rit in lijn met onderweg achte keer klimmen over hellingen van 2de categorie. Meteen na de start volgt de ene aanval na de andere, maar het duurt tot pakweg 80 kilometer eer de definitieve ontsnapping tot stand komt. Daarbij geen veldrijders. Een groep van 20 renners, met daarbij onzen Tom en Niels Vandeputte, gaat in de achtervolging. Maar ze krijgen de koplopers niet te meer te pakken. Zij sprinten voor de zege en daarin is Mauro Verwilt (Team Metalced) de snelste. Tom finisht als 47ste in de eerste achtervolgende groep.
 • Rit 2: Kaiserbaracke (159.8 km). Rit in lijn met gelijkaardig profiel als gisteren, maar steilere hellingen, vijf in totaal. Ondermeer de Côte de Bellevaux moet vier keer beklommen worden. In veel shuifjes onstaat een grote kopgroep, met daarbij ook Niels Vandeputte. Zij pakken echter maximaal een 20-tal seconden, het peloton houdt de koers onder controle. Tom heeft een mindere dag en finisht als 89ste op een kleine drie minuten van de winnaar, belofte Nathan Vandepitte van Bingoal Development Team.
 • Rit 3: Vielsalm (146.8 km). Opnieuw klimmen geblazen in deze rit, over hellingen van 1ste en 2de categorie. Het wordt de dag van Niels Vandeputte, mee in de vlucht, winnaar van de tussensprint, en winnaar van de dag in de sprint! Tom verliest geen tijd vandaag en finisht als 74ste.
 • Rit 4: Pepinster (142.1 km). Een kopie van de rit van gisteren, met nu in de in de finale plaatselijke rondjes in Pepinster. Alpecin-Fenix valt de gele trui van Mauro Verwilt aan. Met z'n drieën mee in de in de ontsnapping van de dag. En ja hoor, Alpecin-Fenix slaagt in z'n opzet, en het is Jason Osborne die het eindklassement van deze koers binnenhaalt! Tom finisht vandaag als 49ste en dat wordt ook z'n plaats in het eindklassement.
  Weer een goede training met het hoog op de winter, met een gemiddelde van boven de 42km/u over deze vier dagen!

  Eindklassement
  1. Jason Osborne (Alpecin-Fenix Development Team), in 14u15'18"
  2. Mauro Verwilt (Team Metalced), op 7"
  3. Robbe Van Praet (Minerva Continental Team), op 15"
  ...
  6. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix Development Team), op 40"
  47. Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes), op 4'11"
  49. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 4'30"
  52. Victor Van De Putte (Deschacht-Hens-Maes), op 5'06"
  79. Sven Verbeeck (Deschacht-Hens-Maes), op 11'36"

 • 26/6: Tom 123ste in het BK op de weg in en rond Middelkerke!


  BK op de weg, de jaarlijks hoogmis van alles wat wielrennen is in België. Alle wielerprofs aan de start, inclusief de veldrijders, voor wat een spannnend BK belooft te worden. Een zo goed als volledig vlak parcours, maar verraderlijke stukken met veel wind waar hardrijders à la Evenepoel hun kans kunnen gaan.
  Al vroeg in de koers gaan de renners door de Moeren en meteen vollen bak, met als gevolg een breuk in het peloton. Het is hier dat onzen Tom de slag mist, ploegmaats Daan Soete en Lander Loockx zijn wel mee vooraan. Ook niet mee: de renners van Intermarché-Wanty Gobert én Remco Evenepoel! Die moeten dus vol aangaan! Tom laat betijen en rijdt zijn eigen wedstrijd, een stevige training over meer dan 200 kilometer.
  Vooraan wordt er voortdurend gedemarreerd en zo onstaat een kopgroep van 11 renners met daarbij favorieten Tim Merlier en Jasper Philipsen, maar zonder Lotto-kopman Arnaud De Lie. Lang blijven deze 11 op kop en het is pas op 4 kilomter voor de finish dat een grote groep terugkomt, met àlle favorieten. Er wordt gesprint en het is ex-veldrijder Tim Merlier die met de bloemen naar huis mag! Proficiat Tim! Meteen na de koers wordt bekend dat Tim Merlier naar Quickstep-Alpha Vinyl, de wolfpack van Patrick Lefevere, gaat. Is dit zijn definitieve afscheid van het veld?

  Uitslag
  1. Tim Merlier (Alpecin-Fenix), in 4u20'49"
  2. Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe), zt
  3. Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), zt
  ...
  10. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), zt
  17. Thibau Nys (Baloise-Trek), zt
  18. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), zt
  26. Thijs Aerts (Baloise-Trek), op 10"
  42. Quinten Hermans (Intermarché-Wanty Gobert), op 41"
  66. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), op 2'00"
  69. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'20"
  73. Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes), op 2'20"
  88. Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix), op 4'56"
  122. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 9'59"
  123. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 9'59"


  19/6: Tom 66ste in Romsée-Stavelot-Romsée (UCI 1.12)!


  Van de MTB terug naar de wegfiets, voor een stevige koers in de Ardennen, Romsée-Stavelot-Romsée, ook bekend als de Grand Prix Henri Coksay. Een koers over 159 kilometer met onderweg negen keer klimmen op typische Ardense hellingen, ook de aankomst loopt bergop, in totaal ongeveer 3 km klimmen, met stukken tot 12%. Ideale koers om de conditie aan te scherpen. Tom met de rest van z'n ploeg aan de start, samen met tal van belofterenners en elites zonder contract.
  En weer is het ploegmaat Lander Loockx die het beste uit de verf komt! In de sprint pakt hij hier opnieuw de zege, net als in Belsele en de Triptique Ardennais. Zou die al beginnen dromen van een wegcarrière?. Tom rijdt opnieuw de koers helelmaal uit, in tegenstelling tot 64 andere renners die voortijdig afstappen, en finisht in het grote pak op anderhalve minuut.

  Uitslag
  1. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), in 3u53'00"
  2. Jelle Vermoote (Acrog-Tormans), zt
  3. Emile Brouwers (Basso Team Flanders), zt
  ...
  8. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), op 16"
  52. Rhune Clynen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'38"
  66. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 1'38"


  18/6: Tom 19de in de XCO MTB Challenge in Sittard (NED)!


  Als voorbereiding op het BK MTB XCO rijdt Tom met de ploeg de Watersley XCO Challenge in Sittard, net over de grens in Nederlands Limburg. Deze wedstrijd is onderdeel van de 3 Nations Cup en vindt plaats op een echt technisch parcours met steil klimwerk en even steile afdalingen in het Waterslay Sports & Talentpark. Eens boven kunnen de renners even kort herstellen maar dan komt het echt technische stuk door het bos, op en af, slingerend tussen de bomen. Verder de klassieke ingrediënten van een MTB-parcours: rockgardens, technical climbs, switch backs en verschillende drops.
  Het zijn de veldrijders die hier vandaag het mooie weer maken, met op kop Tom's ploegmaat Daan Soete en Jens Adams. Als derde mag Erno McCrae mee op het podium, professioneel mountainbiker en enkele jaren geleden nog Wereldkampioen XCO bij de universiteitsstudenten.
  Tom wordt na een slopende wedstrijd 19de, op ruime achterstand. Goede training achter de rug om opnieuw het gevoel op de MTB te krijgen.

  Uitslag
  1. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), in 1u21'57"
  2. Jens Adams (Hollebeekhoeve), op 10"
  3. Erno McCrae (Goeman-Scott), op 37"
  ...
  14. Vincent Baestaens (Deschacht-Hens-Maes), op 5'55"
  19. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 9'54"


  14/6: Tom rijdt de Interclub GP De Tender uit en finisht als 99ste in Belsele!


  Wielerweek in Belsele, met op dinsdag de kers op de taart: de Interclub GP De Tender, een koers over 158 km, ofwel 12 rondes van elk dik 13 km door Belsele en Waasmunster. In totaal 25 ploegen aan de start van elk zeven renners. Deze koers staat ook te boek als het Kampioenschap van het Waasland.
  Na de start breekt de koers al snel open, een kopgroep van negen renners rijdt weg uit peloton, met daarbij Tom's ploegmaat Anton Ferdinande. De rest van de ploeg kan controleren in het peloton en zo loopt deze groep tot twee minuten uit. Met nog 50 kilometer te gaan valt de kopgroep echter uit elkaar. Mede door het werk van onzen Tom kan favoriet Lander Loockx terugkeren en samen met enkele andere renners bij de kop aansluiten. Favoriet, want Lander won al in de driedaagse koers in de Ardennen en was ook kort bij overwinning in de Oberosterreich Rundfahrt (waar Tom niet kon starten). Ook in de finale kopgroep, vier renners van Metalced, die door hun aantal meteen favoriet waren voor de zegen in deze spannende koers.
  Maar dat is buiten Lander Loockx gerekend, die in een lange sprint de rest vlot uit het wiel rijdt! Sterk Lander! Proficiat!
  Tom finisht na het gedane werk op twee minuten. Weer een goede training achter de rug.

  Uitslag
  1. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), in 3u36'29"
  2. Julien Van Den Brande (S-Bikes Doltcini), zt
  3. Emelien Vandermeersch (FRA; Cofidis), zt
  ...
  10. Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes), op 8"
  99. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'07"


  4/6: Tom na mindere kwalificatierit 14de in BK MTB Shorttrack!


  Eerste kampioenschap van de zomer, het Belgisch Kampioenschap Mountainbike Shorttrack, op de Kattevennen in Genk. Shortrack, da's een wedstrijd over 20 minuten. Vooraf een kwalificatietijdrit om de startplaatsen te bepalen.
  In die kwalificatietijdrit kan onzen Tom niks forceren, en dus start hij redelijk achteraan. Beter vergaat het ploegmaat Daan Soete die samen met de Belgische MTB-top op de eerste rij mag starten.
  Start en het pak blijft de eerste vijf minuten gesloten. Maar bij het ingaan van de tweede helft van deze wedstrijd onstaat een kopgroep van zeven bikers. Daarvan scheiden een paar rondjes verder Daan Soete en de Waal Pierre de Froidmont zich af. Zij sprinten voor de zege en het Daan Soete die naar de zege snelt! De eerste BK-trui voor de ploeg is binnen! Proficiat Daan! Volgen er straks nog?
  Tom doet nooit mee voorin en finisht als 14de op 21 deelnemers, in het spoor van MTB-topper Jens Schuermans.

  Uitslag
  1. Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes), in 23'01"
  2. Pierre de Froidmont (KMC-Orbea), op 1"
  3. Jarne Vandersteen (KMC-Orbea), op 15"

  20-22/5: Tom bouwt aan de conditie in de Triptyque Ardennais!


  Samen met de youngsters van de ploeg (Lander, Anton, Victor, Len, Rhune) start Tom in de stevige driedaagse rittenkoers in de Ardennen (2.12 IC 1). Dit jaar ook nog andere veldrijders aan de start, ondermeer de Pauwels-Sauzen Bingoal ploeg met Ryan Kamp en Michael Vanthourenhout. Drie dagen koers met 22 ploegen en 159 renners. Natuurlijk zoals in elke rittenkors tussensprints onderwerg en bonificaties aan de aankomst.
 • Rit 1: Amel - Kelmis (148.2 km). Rit in lijn met onderweg negen keer klimmen over hellingen van 1ste en 2de categorie. Op hoogte start en dan in dalende lijn naar de finish. De koers blijft lang gesloten, maar in de lokale rondes rijdt dan toch een kopgroep van 20 renners weg. Daarbij Tom's ploegmaats Lander Loockx en Victor Van De Putte. Voor de rest van de ploeg dus controleren in het peloton. De kopgroep behoudt zijn voorsprong en er wordt gesprint voor de zege. Lander Loockx wordt knap 3de en mag mee op het podium. Tom finisht in het pak op 15 seconden.
 • Rit 2: Monschau - Malmedy (141.4 km). Rit in lijn met gelijkaardig profiel als gisteren, maar steilere hellingen, acht in totaal. Het zijn dezelfde renners als gisteren die de koers maken, met op kop opnieuw Lander Loockx. Geen andere veldrijders in de kopgroep. De voorsprong van de kopgroep loopt op naar meer dan twee minuten, maar met de finish in zicht nadert het peloton opnieuw. Toch sprint de kopgroep opnieuw voor de dagzege, en ja hoor, Lander Loockx doet zijn kunstje van gisteren over. Tom komt binnen in het peloton op 1'09".
 • Rit 3: Massen - Büllingen (159.3 km). Koninginnerit met maar liefst 13 keer klimmen onderweg waaronder vier keer over de Côte De Mürringen, een stevige kuitenbijter van 2de categorie. Lander Loockx heeft aan het ontbijt de ambitie uitgesproken om de eindzege van deze rittenkoers binnen te halen, dus dat wordt werken voor Tom's ploeg vandaag. En ja hoor, door de inspanning van de hele ploeg worden de andere favorieten voor de eindzege één voor één gelost. Lander kan zich handhaven in een ruime kopgroep en zet finaal de kers op de taart, met de dagzege én de eindzege! Proficiat Lander! Hij volgt daarmee illustere voorgangers op die deze Triptyque Ardennais al op hun naam schreven (bv. Ivan Basso in 1998, Philippe Gilbert in 2002). Tom finisht vandaag net als de voorbije dagen op een handvol seconden in het peloton.
  Een goede driedaagse training met de ploeg!

  Eindklassement
  1. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), in 10u22'26"
  2. Liam Slock (Lotto Soudal U23), op 1"
  3. Sebastien Kirkedam Larsen (NOO; Ringeriks-Kraf), op 10"
  ...
  12. Witse Meeussen (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 35"
  26. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 1'39"
  33. Anton Ferdinande (Deschacht-Hens-Maes), op 1'44"
  83. Tom Meeusen (Deschacht-Hens-Maes), op 2'25"
  86. Ryan Kamp (NED; Pauwels Sauzen-Bingoal), op 2'35"
  108. Len Dejonghe (Deschacht-Hens-Maes), op 9'50"


 • 15/5: Tom rijdt eerste koers in de Grote Prijs Vermarc!


  Eerste profkoers van de zomer. Veel volk aan de start met tal van grote namen uit het Belgische wielrennen, ondermeer Tim Wellens van Lotto-Soudal met snelle ploegmaat Timothy Dupont. Verder heel wat veldrijders aan de start, met volledige teams van Baloise-Trek Lions, Alpecin-Fenix, en Pauwels Sauzen-Bingoal, en natuurlijk ook onzen Tom met zijn ploegmaats van Team Deschacht-Group Hens-Maes Containers, sinds kort ook met Anton Ferdinande.
  Vanaf de start meteen volle gas, zo gaat dat momenteel in de koers. Al in de 3de van in totaal 10 rondes raakt een grote groep van 30 renners weg. Daarin wordt het tempo aangegeven door Alpecin-Fenix renner in vorm Gianni Vermeersch en Thibau Nys die later zal moeten opgeven met krampen. De koers wordt een echte uitputtingsslag, ondermeer door de warmte.
  In de voorlaatste ronde gaat die in de aanval maar de rest komt terug. In de laatste ronde probeert Vermeersch het nog een keer en dit keer wél met succes. Aanvankelijk drie andere renners mee, geen Lotto's, dus die moeten aan bak. Het duurt niet lang of we hebben en kopgroep van negen die de finale zullen rijden. Daarbij ook Tom's ploegmaat en renner van de streek, Lander Loockx, die is op kousevoeten meegegleden. Samen gaan ze de laatste hellingen over, wordt het springen met negen? Nog een paar aanvallen maar niemand raakt nog weg. Er wordt gespeculeerd, en het is Thimo Willems van Minerva-Cycling die de anderen de loef afsteekt en finaal nog wegrijdt en de zege pakt. Lander Loockx wordt knap 4de.
  Tom finisht in het grote peloton dat bij het ingaan van de laatste ronde uit koers werd genomen. Eerste koers voltooid, op naar de Ardennen voor het klimwerk.

  Uitslag
  1. Thimo Willems (Minerva Cycling), in 3u31'21"
  2. Lennert Van Eetvelt (Lotto-Soudal), op 3"
  3. Vince Gerits (Stageco-Special Paint), op 8"
  4. Lander Loockx (Deschacht-Hens-Maes), op 8"
  ...
  6. Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), op 8"
  16. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal), op 59"
  35. Victor Van De Putte (Deschacht-Hens-Maes), op 6'40"